|
فرمانده کل سپاه برای رسیدگی به مشکلات سیلزدگان به خوزستان سفر کرد
همه آمدند جز دولت!
* سردار سلامی: مردم خوزستان از مسؤولان خود گله دارند
گروه اجتماعی: وقوع سیل در جنوب کشور و مشکلات عدیده سیلزدگان موجب شد از مسؤولان قوهقضائیه تا فرمانده سپاه پاسداران در این مناطق حاضر شوند اما همچنان دولتیها حضور کمرنگی در صحنه دارند. به گزارش «وطن امروز»، روز گذشته فرمانده کل سپاه پاسداران در مناطق سیلزده خوزستان حاضر شد و به بررسی خسارات وارده به این مناطق پرداخت. سردار حسین سلامی صراحتا اعلام کرد مردم این مناطق از مسؤولان خود گله دارند و از این بابت اظهار شرمندگی کرد. این در حالی است که ۲ روز پیش در جریان سفر رئیس سازمان بازرسی کل کشور و نماینده قوهقضائیه به خوزستان، استاندار این استان به تهران سفر کرده بود و حتی در منطقه بحرانزده خود حضور نداشت(!) نکته عجیب اینکه وقتی مسؤولان سایر ارگانها وضعیت سیل و مشکلات سیلزدگان را بررسی میکردند متوجه کمکاری شدید دولت در بخشهای دیگر شدهاند. محرومیت، بیکاری و تخلفات اداری و مدیریتی فراوان موجب شد حتی رئیس سازمان بازرسی کل کشور از مردم عذرخواهی کند. قوه قضائیه، نمایندگان مجلس، سپاه پاسداران و گروههای جهادی در مناطق سیلزده حضور پررنگی دارند اما بنا به گفته مردم سیلزده مسؤولان دولتی حضور کمرنگی دارند و برای رسیدگی به مشکلات سیلزدگان تلاش محسوسی انجام نمیدهند.
فرمانده کل سپاه دیروز در بندر امام خمینی پس از دیدار صمیمانه با مردم منطقه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: مشکلات این منطقه اساسی است و مردم این منطقه و در کل مردم استان خوزستان از مسؤولان خود گله دارند. وی عنوان کرد: من حرفهای مردم صبور و شکیبای این منطقه را گوش دادم، به همه مسؤولان خوزستان و این منطقه تاکید میکنم و از آنها میخواهم که به صورت جدی به این مسائل بپردازند و ما به عنوان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تمام توان خود را وارد میدان میکنیم. سردار سلامی گفت: قرار است 4 نقطه بندر امام خمینی را لولهکشی کنیم تا در صورت بارش مجدد، مشکلات تکرار نشود. فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزود: برای کمک به مردم و تجهیز و تعمیر منازل آنها برنامههایی داریم و از طرفی ما پیگیری خواهیم کرد تا مسؤولان این منطقه به تحرک وادار شوند. سردار سلامی عنوان کرد: ما شرمنده این مردم هستیم، سپاه تمام توان خود را وارد عرصه میکند و تا آنجایی که میتواند مدد میرساند.
* بسیج امکانات برای پاکسازی وحدتیه از گل و لای
استاندار بوشهر از تشکیل پرونده ویژه خانههای آسیبدیده توسط بیمه ایران خبر داد و تاکید کرد: خانههایی که بیمه هستند تشکیل پرونده دهند تا خسارتها سریعا پرداخت شود. عبدالکریم گراوند در نشست ستاد مدیریت بحران استان بوشهر در فرمانداری دشتستان با اشاره به خسارت وارده ناشی از سیل در این شهرستان اظهار داشت: وقتی بیش از 30 سال این حجم بارندگی در وحدتیه رخ نداده، هرچند این حجم خود به خود ایجاد سیل میکند اما لازم بود از قبل لایروبی رودخانه وحدتیه انجام میشد. استاندار بوشهر با قدردانی از صبوری مردم در جریان این سیل تصریح کرد: مردم حق دارند در این بحران ناراحت باشند، چراکه زندگی آنان آسیب دیده و دچار خسارت شدهاند. همچنین عزیزالله مهدیان، معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، در نشست ستاد مدیریت بحران شهرستان دشتستان اظهار داشت: بازدیدی را از مناطق سیلزده شهرستان دشتستان داشتیم و مشخص شد که خسارت گستردهای به مردم این شهرستان وارد شده است.
وی با اشاره به اینکه اموال و خانههای برخی از افراد ضعیف بشدت آسیب دیده است، افزود: برآوردها و پیشنهادات تخصصی خود را به دولت ارائه کردهایم و انتظار میرود در نخستین جلسه هیات دولت شاهد مصوبات خوبی در این زمینه باشیم.
معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تاکید کرد: بنیاد مسکن استان بوشهر به صورت دقیق ارزیابیها و کارشناسی برای برآورد خسارتهای ناشی از سیل را انجام داده است و این برنامه همچنان ادامه دارد. طی روزهای آینده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برنامه خود را برای بازسازی مناطق آسیبدیده از سیل آغاز خواهد کرد و با توجه به اینکه وحدتیه بیشترین آسیب را دیده است، اقدامات در این شهر آغاز میشود. مهدیان با انتقاد از ساختوسازهایی که در حریم رودخانه انجام شده است، اضافه کرد: باید هرچه سریعتر نسبت به ساماندهی این خانهها اقدام شود تا شاهد اتفاقات بعدی و تکرار این حوادث نباشیم. نمایندگان عالی دولت در استان بوشهر و شهرداری وحدتیه زمینهایی را اختصاص دهند و ما هم آماده هستیم که تسهیلات لازم را برای ساخت واحدهای جدید پرداخت کنیم. معاون امور بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه برای ساخت و بازسازی واحدها در کنار مردم هستیم، گفت: برای رفع مشکل در کنار مردم هستیم تا با بازسازی و ترمیم واحدهای آسیبدیده،حدتیه را آبادتر از قبل کنیم.
* تعداد کشتهشدگان سیل به ۹ نفر رسید
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور اظهار کرد: بر اثر سیلابهای اخیر، متاسفانه ۹ نفر جان خود را از دست دادند که این افراد مستقیما با سیل برخورد نداشتند. اسماعیل نجار افزود: با توجه به اینکه ۲ سامانه بارشی در روزهای گذشته وارد کشور شد، ۱۹ استان درگیر سیل شدند. نجار با بیان اینکه از گذشته تاکنون شبکه جمعآوری آبهای سطحی نداشتیم، افزود: مسیرهای فاضلاب هم عمدتا دارای گل و لای شدیدی بود و فاضلاب هم به سختی عبور میکرد. او با بیان اینکه تصفیهخانه شرق اهواز احداث شده است و تصفیهخانه غرب اهواز نیز در حال راهاندازی است، ادامه داد: کارهای فوری در حال انجام است و کارهای زیربنایی زمانبر خواهد بود. نجار گفت: بعد از وقوع سیل نخستین کاری که انجام میشود، امدادرسانی است که هلالاحمر موظف است وسایل زیستی و اسکان اضطراری را فراهم کند.
* با دیدن بعضی مناطق خوزستان انسان شرمنده میشود
پس از دستور رئیس قوه قضائیه، رئیس سازمان بازرسی کل کشور در خوزستان مستقر شده تا حل مشکلات سیلزدگان تسریع شود. در جریان این سفر چند مسؤول بازداشت و تعلیق شدهاند. رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه انسان با دیدن بعضی مناطق استان خوزستان شرمنده میشود، گفت: مشکلات استان به بحث فاضلاب ختم نمیشود و موضوعاتی مانند اشتغال و آب شرب بحثهای مهم این استان هستند.
حجتالاسلام حسن درویشیان، رئیس سازمان بازرسی کشور صبح دیروز در جلسه با مجمع نمایندگان خوزستان اظهار کرد: با دیدن بعضی مناطق استان خوزستان، انسان شرمنده میشود؛ شرمنده مردمی که در ۸ سال دفاعمقدس در خط مقدم بودند.
وی افزود: این همه امکانات و ظرفیتهای خدادادی در استان خوزستان وجود دارد که باید استفاده شود. دیشب به استاندار گفتم ۲۲ الی ۲۳ میلیارد متر مکعب آب در پشت سدهای استان است ولی متاسفانه تعداد ۵۵۰ روستا در استان هنوز آب ندارند و با تانکر آب حمل میکنند. رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: در جلسات و بازرسیها و صحبتهایی که با آقای استاندار داشتیم مقرر شد با ترک فعلهایی که صورت گرفته و مستند است، برخورد جدی شود. تاکنون 3-2 مورد برخورد صورت گرفته است. خواهش دارم مستنداتی محکمهپسند در اختیار ما گذاشته شود تا پیگیریهای لازم صورت گیرد، چون تا مستندات نباشد از ما پذیرفته نمیشود. وی اضافه کرد: در 3 سال اخیر ۲۰۰ میلیارد تومان در 2 شهر ماهشهر و بندر امام هزینه شده است و باید بررسی کرد این مبلغ به چه شکل هزینه شده است و نظارت کامل صورت گیرد. همچنین آمار تمام شاغلان در شرکتها که چه تعداد بومی و غیربومی هستند گرفته شود و از این پس نظارتی صورت گیرد تا نیروی غیربومی به کار گرفته نشود، مگر تخصصهایی که در استان نباشد.
وی بیان کرد: تعدادی از شرکتها در مناطق آزاد برای فرار از مالیات و مسائل دیگر به شکل صوری ثبت شدهاند و فعالیت خارج از منطقه دارند. در این راستا کمیسیون ماده ۱۰۰ باید اصلاح شود که در حال بررسی است و با کمیسیونهای تخصصی مجلس ارتباط برقرار و بستهای آماده کردهایم.
* ۳ مدیر خوزستانی برکنار یا بازداشت شدند
آبگرفتگی شدید در شهرهای بندر امام خمینی و اهواز تاکنون منجر به بازداشت و برکناری 3 مدیر استان خوزستان شده است.آبگرفتگی شدید در شهرهای اهواز و بندر امام خمینی در هفته قبل که خسارتهای زیادی به مردم وارد آورده، تاکنون منجر به برخورد با 3 مدیر در این زمینه شده است.
اولین مدیر شهردار بندر امام خمینی بود که با حکم استاندار خوزستان از سمت خود تعلیق شد. علت این اقدام کمکاری شهردار و بموقع انجام ندادن وظایف خود عنوان شده است.
همچنین رئیس اداره آبفای بندر امام خمینی به علت کمکاری بازداشت شد. یکی از شهرداران مناطق اهواز نیز برکنار شد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور دیروز در جریان سفر به بندر امام خمینی ضمن تایید این برخوردها گفت: حق مردم نیست که با این وضعیت زندگی کنند و همانگونه که شهردار بندر امام خمینی و یکی از شهرداران اهواز برکنار شدند و رئیس آبفای بندر امام خمینی نیز در بازداشت است، با تمام مقصران شرایط ایجاد شده برخورد خواهد شد.
رئیس سازمان بازرسی از سوی رئیس قوهقضائیه مأمور شده است به شهرهای اهواز و بندر امام خمینی سفر و مشکلات منجر به حادثه آبگرفتگی در این دو شهر را بررسی و مقصران احتمالی را شناسایی کند.
***
[جهادگران بسیجی در حال خدماترسانی به سیلزدگانند]
نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بسیجیان و نیروهای قرارگاه خاتمالانبیا به یاری سیلزدگان هرمزگان آمدهاند، گفت: ساکنان منطقه دشتستان، وحدتیه، سعدآباد و چند روستا در پی وقوع سیل اخیر متحمل خسارات زیادی شدهاند که زندگی را برای آن بسیار سخت کرده است. ابراهیم رضایی در گفتوگو با «وطن امروز»، با بیان اینکه ورود آب و گلولای به منازل مسکونی، مغازهها، فروشگاهها و... مشکلات زیادی را برای مردم منطقه ایجاد کرده است، افزود: بارندگیهای شدید و کمسابق که منجر به راه افتادن سیلاب در این منطقه شد علاوه بر تخریب منازل، زمینهای کشاورزی اکثر مردم این منطقه را نیز از بین برده و خسارتهای فراوانی به زیرساختهای شهری و روستایی وارد کرده است. وی در ادامه افزود: گل ولای ناشی از جاری شدن سیل و ورود آن به مغازهها، کسب وکار تعداد زیادی از مردم شهرستانهای منطقه را نابود کرده است. به طورمثال 4 میلیون تومان داروی یک داروخانه در این سیل از بین رفت و مغازه و فروشگاههای موادغذایی، البسه، لوازم خانگی، لوازمالتحریر و... نابوده شده است. رضایی با بیان اینکه سیل اخیر در بوشهر سرمایه خیلی از مردم این منطقه را با خود برد، گفت: خیلیها در پی این بارش طی 2 ساعت زندگی خود را از دست دادند و فقیر شدند و انتظار این است که دولت از مردم منطقه حمایت کند. رضایی خسارات ناشی از سیل در منطقه دشتستان را بیش از 200 میلیارد تومان برآورد کرد و افزود: باید اهمالکنندگان و کسانی که در این زمینه ترک فعل کردهاند مورد بازخواست قرار گیرند، چرا که در گذشته کمکاری کردهاند. او در پایان گفت: سپاه پاسداران، نیروهای بسیجی و جهادگران جوان از همان ساعات اولیه در کنار مردم بوده و در حال کمکرسانی به سیلزدگان هستند، همچنین قرارگاه خاتمالانبیا سپاه با ارائه ابزار و تجهیزات خود در حال خدمترسانی به مردم منطقه است.
ارسال به دوستان
تعداد کل قربانیان 51212 نفر
295
* طی 24 ساعت 295 نفر از هموطنان بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند
آمار مبتلایان و بستریشدگان بیماری «کووید-19» در کشور همچنان بالاست و تعداد فوتیهای ناشی از این بیماری حدود 300 نفر در یک شبانهروز است. به گزارش«وطن امروز»، هر چند شمار جانباختگان ناشی از کرونا در کشور نسبت به ماه گذشته نزولی شده است اما با توجه به در پیش بودن شب یلدا و نیز کمتوجهی برخیها به رعایت پروتکلهای بهداشتی احتمال بازگشت موج جدید این بیماری در هفتههای آینده دور از ذهن نیست. سخنگوی وزارت بهداشت دیروز آخرین آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی از «کووید-۱۹» در کشور طی ۲۴ ساعت گذشته را اعلام کرد. سیماسادات لاری گفت: از ظهر روز سهشنبه تا ظهر امروز چهارشنبه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۱۰ هزار و ۲۲۳ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که یکهزار و ۷۴۷ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران «کووید-۱۹» در کشور به یک میلیون و ۷۲ هزار و ۶۲۰ نفر رسید. لاری ادامه داد: متاسفانه طی این مدت ۲۹۵ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۵۱ هزار و ۲۱۲ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۷۶۵ هزار و ۶۳۹ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۵۷۷۹ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، در حال حاضر ۶۴ شهرستان در وضعیت قرمز، ۲۷۸ شهرستان نارنجی و ۱۰۶ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند.
اظهارات سخنگوی وزارت بهداشت در حالی مطرح میشود که معاون کل وزارت بهداشت میگوید: اگر قرار است یک نفر وارد خانه ما شود که از اهالی خانه نیست، همه باید ماسک بزنند. حریرچی با بیان اینکه ۴۵ درصد مشاغل در گروه ۲ شغلی هستند، ادامه داد: وقتی شهری از حالت قرمز به نارنجی تبدیل میشود و به گروه ۲ شغلی اجازه فعالیت داده میشود، در حقیقت نصف شهر بازگشایی میشود. وی با تأکید بر اینکه اوضاع تهران همچنان شکننده است، گفت: متأسفانه هر کاری انجام میدهیم تراکم در مترو و حملونقل عمومی قابل حل نیست. وی در عین حال مهمترین دغدغه و نگرانی کنونی را فصل سرما و شب یلدا بیان و تأکید کرد: درخواست ما از مردم این است که شب یلدا را به سال بعد موکول کنند.
* واکسن ایرانی کرونا تا بهار ۱۴۰۰ در دسترس مردم
معاون کل وزارت بهداشت گفت: وعده ما این است که تا بهار سال آینده واکسن ایرانی «کووید-۱۹» قابل دسترس خواهد شد. ایرج حریرچی در برنامه تهران کلینیک، با اشاره به تلاش گسترده و وسیع دانشمندان ایرانی برای تولید واکسن کرونا گفت: خبر خوش ما این است که یکی از واکسنها مجوزهای لازم را از کمیته اخلاق و پژوهش برای کارآزمایی بالینی روی انسان دریافت کرده است و تا اواخر دیماه ۲ الی ۳ مورد دیگر از واکسنها نیز این مجوزها را دریافت میکنند و با آزمایش روی نمونه انسانی، اثربخشیشان مورد تایید قرار خواهد گرفت. وی در همین باره ادامه داد: همزمان با روند طی شدن این واکسنها، خط تولید واکسن کرونا نیز راهاندازی میشود و بر اساس معیارهای بالینی تاثیر آن به اثبات خواهد رسید تا روند تولید آن نیز در اقدامات بعدی قرار بگیرد. وعده ما این است که تا بهار سال آینده واکسن «کووید-۱۹» برای مردم قابل دسترس خواهد شد. حریرچی درباره واردات و خرید ۲۰ میلیون دوز واکسن تا نیمه اسفندماه ۹۹ از کشورهای خارجی گفت: ما از ماهها پیش تهیه واکسن کرونا را از طریق COVAX که کنسرسیومی مشترک با ایده سازمان بهداشت جهانی است، آغاز کردهایم و در عین حال رابطه مستقیم با کشورهای خارجی تولیدکننده برای خرید مستقیم و تولید مشترک ایران و کشور دوم را در دستور کار خود قرار داریم.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» گزارش میدهد؛ مهندسی بودجه ۱۴۰۰ چگونه ایران را در مذاکرات احتمالی هستهای در موضع ضعف قرار میدهد
از پیش باخته!
محمد نجارصادقی*: حسن روحانی در اظهارات خود به صورت رسمی گزارههایی از مذاکره احتمالی با رئیسجمهوری بعدی آمریکا (جو بایدن) را مطرح کرد و گفت: «نفر بعدی یک کاغذ خوب بگذارد و قشنگ امضا کند تا سرجای اول برگردیم؛ زمان نمیبرد».
با فرض پذیرش مذاکره، نتیجه چنین سیاستی در حالتهای «بودجهریزی بر مبنای ظرفیتهای داخلی» با «بودجهریزی ملتمسانه و تسلیم با اتکا به فروش نفت» بسیار متفاوت است. در اصل این ریلگذاری اقتصادی کشور است که میزان عواید مردم و کشور را از مذاکره مشخص میکند. دولت و مجلسنشینان با نحوه تنظیم بودجه سال آینده تصمیم میگیرند میخواهند از چه موضعی وارد مذاکره شوند.
به گزارش «وطن امروز»، انتقادها از لایحهای که دولت برای بودجه سال 1400 تقدیم مجلس کرده روزبهروز شدت میگیرد. در حالی که دولت بارها وعده اصلاحات ساختاری در بودجه را داده بود، پس از تقدیم این لایحه به مجلس، پوچ بودن این وعده دولت هم آشکار شد. دولت در لایحهای که به مجلس تقدیم کرد نهتنها هیچ اقدام خاصی برای اصلاح ساختار آن انجام نداد، بلکه در برآورد ارقام منابع و مصارف هم بسیار ضعیفتر از سالهای گذشته عمل کرد. رشد افسارگسیخته هزینههای جاری همزمان با برآورد غیرواقعی و بسیار زیاد از فروش نفت، ۲ مورد از شاخصترین اشکالاتی است که شائبه سیاسیکاری دولت در تدوین بودجه را به وجود آورده است. پیشبینی سازمان برنامه و بودجه از فروش روزانه 3/2 میلیون بشکه نفت در سال آینده و افزایش شدید هزینههای جاری، شائبههایی را درباره برنامهریزی دولت برای گره زدن معیشت مردم به رفع تحریم فروش نفت را ایجاد کرده است.
دولت اما اعلام کرده بودجه سال آینده بر مبنای واقعیات تدوین شده و آن را قابل دفاع میداند. در آخرین مورد، این رئیس دولت روز گذشته از لایحه بودجه سال 1400 دفاع کرد. حسن روحانی در جلسه دیروز هیات دولت با اشاره به لایحه بودجه ۱۴۰۰ گفت: «بودجه امسال یک بودجه راهبردی است یعنی با همه بودجههای 7 سال قبلی که دولت آنها را تقدیم کرده تا حدی متفاوت است. این بودجه پیامهای بسیار مهمی دارد. نخستین پیام بودجه این است که چشمانداز بسیار روشن و امیدبخشی برای سال 1400 داریم و این چشمانداز بر مبنای این نیست که میخواهیم با کسی مذاکره و توافق کنیم یا توافق نکنیم».
رئیس جمهور اظهار داشت: «اساس این بودجه، اعلام شرایط مناسبتر اقتصادی برای سال 1400 است. این پیام را از طریق اینکه سال آینده 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت خواهیم فروخت، اعلام کردیم. در سال آینده هم قدرت تولید 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت و هم قدرت فروش آن را داریم. هر دو، یعنی تولید میکنیم و خواهیم فروخت و این پیام را دنیا بخوبی دریافت کند که شرایط تولید و فروش نفت جمهوری اسلامی ایران در سال آینده با ۲ سال قبل کاملا متفاوت و شرایط جدیدی خواهد بود».
وی افزود: «البته ممکن است کاسبان تحریم و یأسآفرینان خیلی از این علامت خوشحال نشوند ولی به هر حال این چراغ امیدی برای ملت بزرگ ایران نسبت به سال آینده و نخستین پیام بودجه است».
رئیس دولت دوازدهم پیام دیگر لایحه بودجه دولت را «حمایت از معیشت مردم» اعلام کرد و گفت: «دومین پیام بودجه نگاه حمایتی به معیشت مردم و همچنین به اقشار کمدرآمد است. این بودجه یک توجه خاص و ویژهای انجام داده است».
روحانی ویژگی دیگر لایحه بودجه را «عدم وابستگی بهنفت» خواند و گفت: «پیام دیگر بودجه عدم اتکا به نفت است، نه اینکه نفت نفروشیم. نفت استخراج میکنیم و میفروشیم. از این فرصت استفاده میکنیم. نباید جلوی درآمدها و منابع درآمدی مردم را بگیریم اما مهم این است که بودجه جاری اتکا به نفت نداشته باشد. اما برای توسعه کشور حتما از نفت استفاده میکنیم یا مستقیم از بودجه یا از طریق صندوق توسعه فرق نمیکند از هر طریق که شد».
* مذاکره با بودجه تسلیم یا مذاکره با بودجه اقتدار؟
همانطور که دولتیها هم بارها بیان کردهاند و حتی در اظهارات اخیر روحانی هم میتوان دید، لایحه بودجه در کنار اینکه سند دخل و خرج یک سال کشور و اصلیترین قانون اقتصادی دولت است، دربردارنده پیام سیاسی نیز هست. دولتها با نحوه شناسایی منابع مالی و اولویتهای هزینهای، به جریانات سیاسی داخلی و خارجی نشان میدهند چه سیاست کلان سیاسی و اقتصادی را دنبال میکنند. برای مثال زمانی که دولت روحانی بخش اعظمی از درآمدهای دولت را معطوف به صادرات نفت و درآمدهای ارزی میکند، سیگنال آمادگی مذاکره را به طرفهای خارجی میفرستد. این سیگنال زمانی تبدیل به تمنای مذاکره میشود که دولت سهم منابع بودجه از فروش نفت را تا بیش از 25 درصد افزایش و به نوعی به طرف مقابل نشان میدهد هیچ راهی غیر از مذاکره برای تغییر شرایط اقتصادی وجود ندارد. فرستادن تصویر دروغین قرار گرفتن در بنبست و «گدایی مذاکره»، کشور را به سمت مذاکرهای بد که قاعدهگذاری آن صرفا توسط طرف مقابل انجام میشود میبرد. در این شرایط طرف مقابل بیشترین امتیاز را از کشورمان میتواند بگیرد و ایران دست برتر را در مذاکره نخواهد داشت؛ درست مانند توافق برجام. نیازی به بیان و تشریح نتیجه چنین مذاکرهای نیست و مردم طی سالهای اخیر با گوشت و پوست خود آن را درک کردهاند. در مقابل سبک بودجهنویسی تسلیمی، اگر دولت یک بودجه متکی به درآمدهای پایدار داخلی را تنظیم کند، در کنار اینکه یک بار برای همیشه دست به اصلاح ساختار بودجه میزند و میتوان امیدوار بود در سنوات آینده دیگر شاهد کسری بودجه و آسیبهای فراوان آن مانند تورم نباشیم، به طرف مقابل مذاکرهکننده هم نشان میدهد در شرایط اقتدار قرار دارد و ملتمسانه به سمت مذاکره حرکت نمیکند. در این صورت اگر هم بخواهد مذاکرهای انجام شود، بر مبنای قاعدهگذاری ایران انجام خواهد شد و کشور زیر بار شرایط غیراصولی و خصمانه طرف مقابل نخواهد رفت. در یک جمله بودجه نباید پیامرسان ضعف و ناچاری اقتصادی کشور باشد، بلکه باید نشاندهنده قدرت و اقتدار کشور باشد.
* روزنامهنگار اقتصادی
***
بازی ۲ سر باخت بودجه ۱۴۰۰ با مذاکره
* اگر مذاکره به نتیجه برسد
با وجود چنین بودجهای در صورتی که حتی مذاکراتی هم انجام شود و به نتیجه برسد و ایران بتواند نفت خود را تا بیش از 3/2 میلیون بشکه در روز صادر کند، بار دیگر کشور وارد چرخه «شرطی شدن اقتصاد» میشود. چنین بودجهای به طرف مقابل اجازه میدهد هر زمان بخواهد با استفاده از اهرم ضعف اقتصاد کشورمان (درآمدهای نفتی) از ایران باجخواهی کند و به دلیل تبعات معیشتی دولت مستقر هم راهی غیر از سازش یکطرفه نداشته باشد. لایحه بودجه 1400 اهرم فشاری در اختیار آمریکا و دیگر طرفهای مذاکره قرار میدهد که هر لحظه میتوانند به کشورمان ضربه وارد کنند، درست مانند اتفاقی که پس از توافق برجام رخ داد. طرفهای مقابل ایران در مذاکره با مخدر درآمدهای نفتی تا چند سال مانع از اصلاح بودجه و اصلاح ساختارهای اقتصادی دیگر مانند بانک و مالیات شدند و به ناگهان این امکان یعنی فروش نفت را از کشورمان گرفتند و شرایط کنونی را پدید آوردند. دولت باید دندان لق خامفروشی و اتکا به درآمدهای خامفروشی را یک بار برای همیشه از جا بکند و این ابزار را از دسترس آمریکا خارج کند. تجربه ماههای اخیر و در صدر نشستن بنزین به عنوان نخستین کالای صادراتی کشور نشان از آن دارد که دولت میتواند با یک تغییر رویه ساده از خامفروشی به سمت صنایع پالایشی، خود را از تیررس تحریمها حفظ کند. مشخص نیست چرا حسن روحانی و کابینه او همواره در پی اعطای مستمسکی به دشمنان برای فشار آوردن به کشورمان هستند.
* اگر مذاکره به نتیجه نرسد
وابستگی بسیار زیاد لایحه بودجه به منابع نفتی اما آسیب ناشی از یک مذاکره احتمالی و به نتیجه نرسیدن و حتی عدم مذاکره آن را به حداکثر میرساند. در حالی که در قانون بودجه سال جاری رقم درآمدهای نفتی معادل 57 هزار میلیارد تومان برآورد شده، گزارش عملکرد سال 99 بودجه دولت نشان میدهد طی 7 ماه ابتدایی سال جاری کمتر از 6 هزار میلیارد تومان درآمد نفتی نصیب دولت شده است. تحقق تنها 10 درصدی درآمد مصوب در بودجه 99 طی 7 ماه ابتدایی سال جاری، خطر تکرار تجربه تلخ پولی شدن کسری بودجه و رشد پایه پولی و در نهایت تورم افسارگسیخته را افزایش داده است. دولت سال گذشته به دلیل محقق نشدن ارقام موهوم برخی ردیفهای درآمدی قانون بودجه از جمله نفت، دچار کسری منابع شد. پس از این بود که دولت اقدام به برداشت از ذخایر ارزی کرد که به دلیل بلوکه این ذخایر در خارج از کشور و در دسترس نبودن آن، بانک مرکزی معادل ریالی حدود 7 میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشور را از محل پایه پولی به دولت داد. این اقدام باعث افزایش شدید پایه پولی شد که به اذعان بسیاری از کارشناسان یکی از مهمترین عوامل تورم بالای کشور در ماههای اخیر است. در واقع دولت با برآورد موهوم درآمدهای نفتی، زمینه را برای ضربهپذیری حداکثری اقتصاد و مردم فراهم میکند. با فرض عدم تحقق تنها 100 هزار میلیارد تومان از درآمد نفتی و با در نظر گرفتن رسیدن ضریب فزاینده (حاصل تقسیم نقدینگی به پایه پولی) به حدود هشت، حدود 800 هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید صرفاً به دلیل برآورد موهوم دولت از درآمد نفتی ایجاد میشود که میتواند به بزرگترین تورم پس از انقلاب تبدیل شود.
ارسال به دوستان
بانک مرکزی در بخشنامهای روشهایی را برای تأمین ارز واردات اعلام کرد
پایان بحران رسوب کالا؟
روز گذشته بانک مرکزی بخشنامه نحوه تأمین ارز واردات را ابلاغ کرد. بر این اساس 6 روش «واردات با ارز نیما»، «ارز حاصل از صادرات خود»، «ارز حاصل از صادرات غیر»، «تهاتر»، «منابع ارزی واردکننده» و «منابع ارزی دیگران» مجاز است. متن کامل این بخشنامه به شرح زیر است:
«با عنایت به تصمیمات جلسه یکصد و هفتاد و هفتم ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، ابلاغی از سوی معاونت اقتصادی رئیس جمهور، بدین وسیله نحوه تأمین ارز بابت واردات به شرح ذیل جهت اجرا ابلاغ میشود:
۱- در کلیه موارد، تأمین ارز منوط به اخذ تاییدیه گواهی ثبت آماری معاملات ارزی مربوطه از سوی اداره نظارت ارز این بانک خواهد بود.
۲- تأمین ارز به منظور گشایش اعتبار اسنادی/ثبت بروات وصولی اسنادی و انجام حواله ارزی با توجه به گروه کالایی مندرج در ثبت سفارش صادره از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت میتواند به نرخ رسمی یا از طریق بازار دوم ارز در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما)، ارز حاصل از صادرات خود، ارز حاصل از صادرات دیگران، تهاتر، منابع ارزی واردکننده و منابع ارزی دیگران صورت گیرد.
۳- در مواردی که تأمین ارز از محل صادرات دیگران یا تهاتر صورت میپذیرد، آن بانک موظف است متعاقب درج شماره شبای حساب صادرکننده، مبلغ ارز، نرخ ارز مورد معامله و شماره پروانه صادراتی مربوطه در سامانه تأمین ارز، با اخذ دستور پرداخت از واردکننده، راسا نسبت به انتقال وجه ریالی به میزان مورد معامله به شماره شبای حساب صادرکننده و ثبت اطلاعات آن در سامانه تأمین ارز اقدام نماید. ضمناً تایید مراتب مذکور توسط صادرکننده در سامانه جامع تجارت نیز الزامی است.
۴- در مواردی که تأمین ارز از محل منابع ارزی دیگران صورت میپذیرد، آن بانک مکلف است متعاقب درج شماره شبای دارنده ارز یا نماینده معرفی شده از سوی ایشان، کد ملی/ شناسه ملی، مبلغ ارز، نرخ ارز مورد معامله در سامانه تأمین ارز، با اخذ دستور پرداخت از واردکننده راسا نسبت به انتقال وجه ریالی معادل کل مبلغ ارزی معامله شده به حساب دارنده ارز یا نماینده معرفی شده از سوی ایشان اقدام نماید. ضمناً تایید مراتب مذکور توسط دارنده ارز در سامانه جامع تجارت نیز الزامی است.
۵- در صورت تأمین ارز از محل منابع ارزی واردکننده درباره منابع ارزی واردکننده در خارج کشور، لازم است علاوه بر اخذ صورتحساب ارزی مربوط، نسبت به اخذ سایر مدارک مثبته از واردکننده مرتبط با منابع ارزی واردکننده، از جمله قرارداد انجام کار، قرارداد اجاره، گواهی فروش سهام، گواهی سپرده، گواهی انحصار وراثت و مستندات مربوط به فروش داراییهای واردکننده و... و نگهداری تصاویر مدارک مربوطه در سوابق اقدام نماید. ضمناً بابت تمام موارد لازم است ضمن اخذ و نگهداری تعهدنامه پیوست در سوابق، درخواست گواهی ثبت آماری را با درج کد ۴۸۷۴۸۳۲ در فیلد بخشنامه در سامانه مربوطه ثبت و متعاقباً آن بانک نسبت به ثبت اطلاعات درخواستی به شرح فیلدهای موجود در سامانه تأمین ارز اقدام نماید. ضرورت دارد واحدهای بازرسی و مبارزه با پولشویی آن بانک رعایت دقیق دریافت اسناد یادشده توسط شعب خود را به طور مستمر نظارت و کنترل نمایند.
۶- در روشهای حواله ارزی و برات اسنادی ثبت/ ویرایش اطلاعات ابزار پرداخت و به تبع آن صدور اعلامیه تأمین ارز بابت مواردی که تأمین ارز آنها از محل منابع ارزی واردکننده یا ارز حاصل از صادرات خود واردکننده صورت میپذیرد، متعاقب و منوط به ثبت اطلاعات مربوطه در سامانه تأمین ارز خواهد بود. همچنین در مواردی که تأمین ارز از محل منابع ارزی دیگران/ ارز حاصل از صادرات دیگران یا تهاتر صورت پذیرد، ثبت/ ویرایش اطلاعات ابزار پرداخت و به تبع آن صدور اعلامیه ارزی تأمین ارز متعاقب و منوط به ثبت اطلاعات مربوطه و پرداخت معادل ریالی ارز مورد معامله خواهد بود. ضمنا ضروری است در کلیه موارد فوق اعلامیه ارز در حداقل زمان ممکن و حداکثر به میزان گواهی ثبت آماری تایید شده/ مجموع ارزش پروانههای صادراتی/ مجموع ارزش ارز مورد معامله صادر گردد.
مقتضی است ضمن رعایت کلیه قوانین و مقررات مربوطه از جمله مقررات مربوط به مبارزه با پولشویی، مراتب را به کلیه شعب و واحدهای ارزی ذیربط ابلاغ و بر حسن اجرای آن نیز نظارت نمایید.»
بر اساس این گزارش یکی از اصلیترین عوامل دپوی 5/8 میلیون تن کالا در گمرکات کشور، نارساییهای تأیید ارز بانک مرکزی بود که با ابلاغ این دستور به نظر میرسد این مشکل حل شود.
ارسال به دوستان
آیتالله محمد یزدی، فقیه مبارز و انقلابی ملازم امام و یار رهبری روز گذشته دعوت حق را لبیک گفت
امین امامین
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت آیتالله یزدی
پیکر آیتالله محمد یزدی، عضو فقهای شورای نگهبان، روز گذشته در جوار مرقد شریف حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها آرام گرفت. این فقیه مجاهد که از همان ابتدای نهضت اسلامی و در تمام فراز و فرودهای بعدی آن، یار خستگیناپذیر امامین امت بود، شخصیت جامعی در همه ابعاد اخلاقی، علمی، فقهی و سیاسی از خود بروز داد که منشأ آثار و خدمات فراوانی برای نظام جمهوری اسلامی شد. آیتالله «محمدمهدی شبزندهدار» از فقهای عضو شورای نگهبان، دکتر «عبدالحسین خسروپناه» رئیس موسسه حکمت و فلسفه ایران، آیتالله «محسن اراکی» دبیرکل سابق مجمع جهانی تقریب مذاهب، آیتالله «علیرضا اعرافی» مدیر حوزههای علمیه قم و آیتالله «عباس کعبی» از اعضای مجلس خبرگان رهبری در گفتوگو با «وطن امروز»، به تشریح جزئیات بیشتری از ابعاد شخصیتی مرحوم آیتالله محمد یزدی پرداختند. اخلاص، بصیرت و شجاعت، 3 کلیدواژه اصلی این شخصیتها در توصیف آیتالله یزدی بود.
***
آیتالله محمدمهدی شبزندهدار
عضو فقهای شورای نگهبان
امتیاز خاص و مهم آیتالله یزدی، «صلابت در حق» بود. واقعا از هیچ چیزی جز خدا هراس نداشت. من مدتی خدمت ایشان بودم و هر روز که میگذشت ارادتم به ایشان بیشتر میشد. بارها از آیتالله یزدی شنیدم که میگفت من غیر از خدا از هیچ کس نمیترسم. آن زمانی که در دوران طاغوت، زدن بعضی از حرفها بدنها را به لرزه میانداخت، ایشان شجاعانه به صحنه میآمد و حرف میزد. بعد از انقلاب نیز همیشه در صحنه حاضر بود و هر جا انقلاب احتیاج داشت ایشان به میدان میآمد. اگر چه صحبت کردن ایشان با شدت و حدت به نظر میرسید اما حقیقت این نبود. حقیقت این بود که ایشان فردی لین، نرمخو، بیادعا و مخلص بود. تواضع و فروتنی خاص ایشان نیز چشمگیر بود، گویی اصلا منیت و انانیت در این مرد وجود نداشت.
***
آیتالله علیرضا اعرافی
رئیس حوزههای علمیه
مرحوم آیتالله یزدی از فضایل و ویژگیهای متنوع و متعددی برخوردار بود و علاوه بر مقامات علمی و فضل حوزوی که در قلمرو فقه و فلسفه و علوم حوزوی برخوردار بود، مهم این بود که در عمل هم یک عالم ممتاز و فوقالعاده بود. شجاعت ایشان از نمونههای عالی ویژگیهایشان بود و مانند آیتالله یزدی کمتر شخصیت شجاعی سراغ داریم. آیتالله یزدی برای اسلام، انقلاب اسلامی و مردم سینه سپر کرده بود و مرد وظیفه بود. در نوجوانی درسهای اخلاق ایشان را گاهی شرکت میکردم و عمق بیان و نفوذ کلام ایشان و جذابیت ایشان برای من و نسل جوان حوزه فراموشناشدنی بود. صراحت لهجه آیتالله یزدی در بیان حق، امتیاز ایشان بود و اینکه برای خود قدمی برنمیداشت. در مجموع وجود ایشان مایه خیر بود و امیدواریم شناختمان پس از حیات آیتالله یزدی از ایشان بیشتر افزایش یابد و ما راه ایشان را ادامه دهیم.
***
آیتالله عباس کعبی
عضو مجلس خبرگان رهبری
آیتالله یزدی، فقیه و مجاهد انقلابی پای کار بود که در هیچ کدام از صحنههای انقلاب از ابتدای نهضت امام راحل تا همین امروز [دیروز] که ارتحال نمود غایب نبود و همواره با صلابت و شجاعت و درایت در خط ولایت و امام و خط رهبر معظم انقلاب موضع میگرفت و دل امت حزبالله را شاد میکرد و دشمنان اسلام و انقلاب را مایوس و ناراحت میکرد. آیتالله یزدی هم جاذبه داشت، هم دافعه، هم عشق به امام داشت و هم عشق به مردم و من گریههای ایشان را در خلوت به خاطر رنج و مشکلات مردم دیدهام. ایشان با احساس مسؤولیت ویژه همواره به مسؤولان نظام برای رسیدگی به مشکلات معیشتی مردم تذکر میداد.
***
دکتر عبدالحسین خسروپناه
رئیس موسسه حکمت و فلسفه ایران
من ابتدا ارتحال عالم مجاهد، فقیه پارسا و دغدغهمند، حضرت آیتالله یزدی را به رهبر معظم انقلاب و فرزندان ایشان که اهل علم و فضل هستند، تسلیت عرض میکنم. اگرچه آیتالله یزدی را معمولا به عنوان یک سیاستمدار میشناسند ولی انصافا ایشان یک عالم فاضل بود که سالها در محضر اساتید درس خوانده بود. ایشان سالها از محضر اساتید و اساطین حوزه علمیه از جمله حضرت علامه طباطبایی بهره برده بود. علاوه بر تحصیلات علمی، حضرت آیتالله یزدی اقدامات عملی هم جهت خدمت به اسلام داشتند که همکاری در تاسیس موسسه «در راه حق» و شکلگیری «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم» از جمله این اقدامات محسوب میشود.
آیتالله یزدی را واقعا میتوان «دیدهبان انقلاب» نامید. هرگاه ایشان انحرافی را در بین انقلابیون میدید، تذکر میداد و با کسی هم تعارف نداشت. من همیشه به دوستان گفتهام اگر آیتالله یزدی به کسی انتقاد تندی میکرد، همین تندی هم از سر اخلاص و وظیفهشناسی بود، نه از روی هوای نفس. این نبود که بخواهد برای شکستن کسی ایرادی از او بگیرد، تنها از سر حس مسؤولیتپذیری بود که از کسی انتقاد میکرد.
این را هم بدانید که آیتالله یزدی در عین حال که یک شخصیت سیاسی و علمی بودند، در خانواده نیز یک اسوه و الگوی کمنظیر بودند و بسیار بامحبت و دغدغهمند نسبت به افراد خانواده رفتار میکردند.
یک نکتهای را که درباره آیتالله یزدی باید در نظر داشت این است که بعد از ارتحال حضرت امام(ره) برخی افراد در رده سنی و علمی آیتالله یزدی، رهبر معظم انقلاب را تنها گذاشتند و به کار و بار حوزوی و علمی خودشان مشغول شدند اما آیتالله یزدی اینگونه نبود؛ با وجود شخصیت علمی و دینی خود، از همان ابتدا پای کار رهبر انقلاب بود و تا آخر نیز از هیچ خدمتی به معظمله دریغ نکرد. ایشان حتی معتقد بود همه وجوهات شرعی دیگر مراجع نیز باید در اختیار ولی فقیه باشد تا دست ولی فقیه در اداره امور مسلمانان جهان باز باشد. آیتالله یزدی از یاران دیرین و باوفای رهبر معظم انقلاب بود و بر عهد خود با ایشان تا پایان عمر وفادار ماند. روحش شاد و راهش پر رهرو باد.
***
آیتالله محسن اراکی
دبیر کل سابق مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
مرحوم آیتالله یزدی در همه عرصههای علمی، سیاسی و اخلاقی یک قهرمان بود. ایشان واقعا از نظر اخلاقی انسان برجستهای بود، ایمان بسیار بالایی به خداوند متعال داشت، همه افعال و اقوالش مخلصانه و برای خدا و از شائبه اغراض دنیوی مبرا بود. جهات اخلاقی ایشان بسیار درسآموز بود. آیتالله یزدی از لحاظ سیاسی نیز انسان ویژهای بود؛ بصیر، شجاع، انقلابی، آشنا با توطئههای دشمن و مسلط به منظومه و مبانی فکری حضرت امام(ره) و رهبر معظم انقلاب. اینها ویژگیهای آیتالله یزدی در عرصه سیاستورزی بود که در مجموع از ایشان یک سیاستمدار در تراز بالا ساخته بود. جایگاه علمی آیتالله یزدی از تالیفات ایشان که به یادگار مانده، مشهود است. برای نمونه کتاب فقهالقرآن ایشان بیانگر میزان تسلط این فقیه وارسته بر مبانی علوم اسلامی است. آیتالله یزدی نه تنها در فقه و اصول، بلکه در علوم قرآنی و سایر علوم اسلامی و دینی صاحبنظر و اهل فن بود.
******
امین امامین
گروه سیاسی: آیتالله حاج شیخ محمد یزدی، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو مجلس خبرگان رهبری روز گذشته دار فانی را وداع گفت. به گزارش «وطن امروز»، آیتالله یزدی از مبارزان باسابقه قبل از انقلاب و از یاران دیرین امام و رهبری در ۸۹ سالگی دعوت حق را لبیک گفت. او از شاگردان برجسته امام خمینی(ره) و آیتالله العظمی بروجردی(ره) بود که در درسهاى فقه و اصول امام خمینى(ره) شرکت داشت. آیتالله یزدی از همراهان استوار و ثابتقدم مبارزات انقلابی امام خمینى(ره) علیه ظلم و فساد و کفر و استکبار بود و از وی تالیفات زیادی در علوم دینی و فقهی به یادگار مانده است.
روز گذشته همچنین مراسم تشییع و خاکسپاری آیتالله یزدی با رعایت پروتکلهای بهداشتی و با حضور مراجع تقلید، علما و شخصیتهای برجسته حوزوی و عموم مردم برگزار شد. آیات شبزندهدار، حسینیبوشهری، مقتدایی، اعرافی، عبداللهی، کعبی، اراکی، غروی، بهشتی، طبسی، فقیهی و مسؤولان و شخصیتهای حوزوی در این مراسم حضور داشتند.
همچنین نمایندگانی از سوی دفتر مقام معظم رهبری، بیوت مراجع تقلید، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری در این مراسم حاضر بودند. پیکر حضرت آیتالله یزدی پس از تشییع و اقامه نماز توسط آیتالله العظمی جعفر سبحانی در حرم کریمه اهلبیت(ع) به خاک سپرده شد.
* فعالیتهای انقلابی
آشنایی آیتالله یزدی با مسائل سیاسی و شکلگیری شخصیت سیاسی وی، به سالهای ابتدایی ورود به قم و آشنایی با حرکت ضدطاغوتی فداییان اسلام، به رهبری شهیدان نواب صفوی، واحدی و دیگر فداییان اسلام و مطالعه نخستین کتاب منتشر شده توسط آنان (حکومت اسلامی) بازمیگردد و با شرکت در جلسات آنان، بر این آگاهی میافزود. اما وی از ارشادات مستقیم و غیرمستقیم امام خمینی، بیشترین تأثیر را پذیرفت. ارتباط آیتالله یزدی با امام خمینی(ره)، به سالهای شرکت در بحث اصول امام در مسجد سلماسی قم بازمیگردد. وی و دیگر شاگردان بارز امام، بعد از پایان یافتن درس، گرد شمع نورانی امام حلقه میزدند و ضمن پرسش و پاسخهای علمی، به مسائل سیاسی نیز میپرداختند و امام نیز به وظایف افراد، در بخشهای مختلف سیاسی اشاره و مبانی سیاسی خود را برای ایشان تبیین میکردند. آیتالله یزدی با تأثر از رهنمودهای مستمر امام خمینی، معتقد بود در ایام تبلیغی محرم، صفر، فاطمیه و ماه مبارک رمضان، باید ضمن بیان معارف دینی، مسائل سیاسی نیز بیان شود تا پرده از مفاسد حکومت پهلوی برداشته شود. از اینرو، در ایام تبلیغ، علیه حکومت ستمشاهی پهلوی به سخنرانی میپرداخت و از امام خمینی به عنوان تنها رهبر نجاتدهنده مردم از زیر سلطه طاغوت، یاد میکرد.
* تقدیر امام خمینی از آیتالله یزدی
آیتالله یزدی در پی افشاگریها و رهبری حرکتهای ضدرژیم ستمشاهی، بارها در قم، اهواز، چالوس، خمین و کرمانشاه بازداشت و در زندانهای قزل قلعه تهران، کرمانشاه و بوشهر، زندانی شد و بارها نیز به شهرهای دوردست و بد آب و هوا تبعید شد. کنگان، بوشهر، اسلامآباد غرب و رودبار گیلان، از شهرهایی بودند که آیتالله یزدی در آنها به حالت تبعید زندگی کرد.
ممنوعالمنبری، زندانی شدن و تبعید، هیچکدام نتوانست او را از راهی که در پیش گرفته بود، باز دارد.
امام خمینی که خود به نجف اشرف تبعید شده بود، از برنامههای مبارزاتی آیتالله یزدی آگاهی داشت و بهصورت شفاهی و گاهی با ارسال نامه، وی را تشویق به استقامت و امر به پایداری میکرد. امام در خرداد ۱۳۵۷ شمسی خطاب به آیتالله یزدی چنین نوشت: «پس از اهدای سلام و تحیت، مرقوم شریف واصل، سلامت و سعادت جنابعالی را از خداوند تعالی خواستارم. بحمدالله تعالی، شما پیشتازان نهضت اسلامی، به وظایف خطیر خود عمل کرده و میکنید و مایه سرفرازی حوزههای علمیه هستید و قطع عذر کسانی که در این موقع خطیر یا با سکوت از زیر بار مسؤولیت شانه خالی کرده یا علاوه بر آن، امر به سکوت هم میکنند، نمودهاید. هنیئا لکم». امام خمینی(ره) در قسمتی دیگر از نامه خود خطاب به آیتالله یزدی مینویسد: پایداری فضلای محترم حوزه علمیه قم و صبر بر شدائد طبقه جوان، موجب کمال امیدواری به بقای عظمت آنهاست. قیام مردان حق از اعصار قبل از اسلام و از بدو اسلام، توأم با مشکلات عظیمه بوده است که گرفتاریهای شما آقایان محترم و فشارهای دستگاه جبار، در قبال آنها سهل است. مع ذلک، با ملاحظه ظروف و مشکلات داخل و خارج، باید از این پایداری تشکر کنم...».
* معتمد امامین انقلاب
به گزارس رسا نیوز، آیتالله یزدی تا پیروزی انقلاب اسلامی همواره با کوشش و تحمل زحمات طاقتفرسا در کنار عالمان و مردم ظلمستیز ایران، رسالت الهی خویش را به بهترین شکل انجام داد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز همچون سربازی فداکار، خالصانه یار ولایت فقیه بود و در این راستا، مسؤولیتهای فراوانی را از طرف امام خمینی پذیرا شد و بعد از رحلت امام نیز مناصب متعددی را به فرمان حضرت آیتالله العظمی خامنهای برعهده گرفت. پیشینه فعالیتهای سیاسی و اجتماعی آیتالله یزدی، نشان از اعتقاد راسخ و باور محکم وی نسبت به لزوم تحقق حکومت اسلامی و ایجاد نظام اسلامی است. او در عمل نیز بر این باور صحه گذاشته، از هیچ کوششی در راه پیشبرد اهداف مقدس نظام جمهوری اسلامی دریغ نکرد و همواره بار مسؤولیتهای گوناگونی را به دوش کشید تا جایی که امام خمینی او را متعهد به انقلاب و دردآشنای اسلام و انقلاب معرفی کرد؛ همانطور که در حکم انتصاب وی به عضویت فقهای شورای نگهبان چنین آمده است: «جنابعالی را که از افراد متدین، مورد وثوق و دردآشنای اسلام و انقلاب میباشید، بهعنوان یکی از فقهای شورای نگهبان منصوب مینمایم».
ورود امام خمینی به قم در سال ۱۳۵۷ شمسی و سکونت در منزل آیتالله یزدی، نشان از عمق اعتماد امام نسبت به او و گویای قرب و منزلت ویژه وی نزد امام است و این، جایگاهی بس بزرگ است که نصیب هر کس نمیشود. آیتالله یزدی سال 68 با حکم رهبر حکیم انقلاب به عنوان رئیس قوه قضائیه منصوب شد. پس از 10 سال ریاست وی بر قوه قضائیه، با حکم رهبر معظم انقلاب به عنوان عضو فقهای شورای نگهبان منصوب شد و تا 9 آبان سال جاری این سمت را برعهده داشت که به دلیل کهولت سن و بیماری در این تاریخ از این سمت استعفا کرد.
* مناصب پس از انقلاب اسلامی
برخی از مناصب آیتالله یزدی بعد از انقلاب عبارتند از:
۱- مدیریت استقبال از امام خمینی در سال ۱۳۵۷
۲- مسؤول دفتر امام در قم در سال ۱۳۵۷
۳- رئیس دادگاه انقلاب اسلامی قم
۴- نمایندگی مجلس شورای اسلامی (دورههای اول و دوم)
۵- عضو فقهای شورای نگهبان
۶- امام جمعه موقت شیراز، بعد از شهادت آیتالله دستغیب
۷- نماینده مجلس خبرگان رهبری (دوره دوم) از استان تهران
۸- عضو هیات بررسی پیشنویس قانون اساسی
۹- نمایندگی امام برای حل مشکلات سیاسی و اجتماعی برخی شهرها
۱۰- رئیس قوه قضائیه
۱۱- امام جمعه موقت تهران
۱۲- عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
۱۳- رئیس مجلس خبرگان رهبری
۱۴- رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
***
پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی در پی درگذشت آیتالله یزدی
حضرت آیتالله خامنهای در پیامی درگذشت عالم مجاهد و پارسا آیتالله حاجشیخ محمد یزدی را تسلیت گفتند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
درگذشت عالم مجاهد و پارسا آیتالله آقای حاجشیخ محمد یزدی رضواناللهعلیه را به حوزه علمیه معظم قم و مراجع عظام و علمای عالیمقام و جامعه محترم مدرسین و به شاگردان و دوستان و ارادتمندان آن مرحوم و به طور ویژه به خاندان گرامی و فرزندان مکرم ایشان تسلیت عرض میکنم. سوابق انقلابی و مبارزات دوران طاغوت در کنار حضور پیوسته و همیشگی در همه دورانهای انقلاب و اشتغال به مسؤولیتهای بزرگ در اداره کشور همچون ریاست قوه قضائیه و عضویت در شورای نگهبان و مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی، و در کنار فعالیت علمی و فقهی، شخصیتی جامع و اثرگذار از این عالم جلیل پدید آورده بود. ایمان راسخ به مبانی انقلاب و استقامت در این راه و غیرت دینی و انقلابی، نشانههای بارز دیگری از این شخصیت مکرم بود. امید است این وزن سنگین ذخیره معنوی مایه علو درجات ایشان باشد. از خداوند متعال رحمت و مغفرت و رضوان الهی را برای آن مرحوم مسألت میکنم.
سیدعلی خامنهای/ ۱۹ آذر ۱۳۹۹
*** پیام تسلیت سران 3 قوه در پی رحلت آیتالله یزدی
سران ۳ قوه با صدور پیامهایی، رحلت آیتالله یزدی را تسلیت گفتند. آیتالله سیدابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه در پیام تسلیت خود تصریح کرد: آیتالله یزدی به عنوان نخستین رئیس قوه قضائیه بعد از بازنگری قانون اساسی، خدماتی ارزشمند و ماندگار بر جا گذاشت. مرحوم یزدی که رسالت فقیه را علاوه بر درس و بحث، حضور فعال در مناسبات و مسائل مهم روز میدانست، با وجود ریاست بر تشکل ریشهدار جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و شورای عالی حوزههای علمیه کشور، یکی از چهرههای تاثیرگذار در عرصههای سیاسی کشور و یکی از استوانههای استوار و قابل اتکا در دفاع از رکن ولایت فقیه و مقام ولایت بود و از بذل هیچ هزینهای برای دفاع از انقلاب اسلامی دریغ نکرد تا جایی که آماج حملههای بدخواهان انقلاب قرار گرفت.
در بخش دیگری از این پیام آمده است: این عالم عامل، به عنوان نخستین رئیس قوهقضائیه بعد از بازنگری قانون اساسی در مدت 10 سال تلاش و خدمت مستمر به دستگاه قضا خدماتی ارزشمند و ماندگار بر جا گذاشت که نتیجه آن شکلگیری و قوام ساختار قوه قضائیه بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز با صدور پیامی در گذشت آیتالله یزدی را تسلیت گفت.
در متن پیام محمدباقر قالیباف آمده است: آیتالله یزدی از شخصیتهای مورد اعتماد و وثوق حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری بودند و در مسؤولیتهای متعدد و خطیر با اخلاص و دلسوزی به انجام امور اهتمام داشتند که کارنامه درخشان ایشان در سمتهای متعدد از جمله ریاست شورای عالی جامعه مدرسین، دبیری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ریاست و نمایندگی مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، ریاست قوه قضائیه و عضویت در شورای نگهبان، بیانگر شایستگی ایشان در خدمتگزاری به نظام جمهوری اسلامی و ملت شریف ایران است.
همچنین در پیام تسلیت حسن روحانی، رئیسجمهور نیز آمده است: این عالم مجاهد و انقلابی که از سابقون نهضت امام خمینی بود، در تمام مراحل حساس و خطیر نظام اسلامی نقشآفرین بود و با حضور مؤثر در سنگرهای مختلف خدمتگزاری از جمله مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری، قوه قضائیه و شورای نگهبان، عمر شریف خود را در دفاع و صیانت از آرمانهای نظام اسلامی سپری کرد و خدمات ارزشمندی به یادگار گذاشت که یقینا در خاطر مردم قدرشناس ایران باقی خواهد ماند.
******
خار چشم سران فتنه
صراحت و شجاعت آیتالله محمد یزدی، رئیس سابق و فقید مجلس خبرگان رهبری و رئیس اسبق قوه قضائیه، از جمله ویژگیهای برجسته این مبارز نستوه و استاد برجسته حوزه علمیه قم بود. فتنه ۸۸ یکی از مقاطع حساس انقلاب بود که ضد انقلاب با همراهی عوامل خود در داخل کشور و با استفاده از غبارآلود کردن فضای کشور، درصدد سقوط نظام جمهوری اسلامی ایران بود. سکوت و مواضع دوپهلوی برخی خواص در آن ایام نیز بر غبارآلودگی فضا افزوده بود؛ تا جایی که رهبر معظم انقلاب صریحاً فرمودند خواص شفاف باشند و دوپهلو موضع نگیرند. در این میان، آیتالله محمد یزدی با مواضع به موقع و صریح خود، به بصیرتافزایی در جامعه و کنار رفتن غبارهای فتنه کمک کرد. پس از انتخابات ریاستجمهوری و در حالی که نصایح دلسوزانه رهبر انقلاب و خطبههای فصلالخطاب ایشان در فتنهگران اثر نکرده بود، آیتالله یزدی باز هم وارد عرصه شد و گفت: میرحسین موسوی دارد جوهره خود را معرفی میکند و نظام موظف نیست درباره سلامت انتخابات وی را قانع کند و مردم ما به اجبار به کسی رای ندادهاند و رای همه مردم اختیاری بوده است... آقای موسوی هنوز زمانی که صندوقها باز نشده بود، اعلام پیروزی کرده است و این کار خلاف قوانین بود.
رئیس فقید جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه تعدادی اندک از آدمهایی که از هویت درستی برخوردار نیستند به اسم آشوب و فتنه قصد جان نظام را کردهاند، تصریح میکند: البته این فتنهها نیز مثل دهها فتنه کوچک و بزرگ تاریخ ۳۰ ساله انقلاب با حضور ملت مقتدر ایران خنثی میشود.
* چه کسی جز هاشمی بذر تردید را افکند؟
۲۷ تیر ۸۸ در حالی که نمازجمعه مرحوم رفسنجانی، کانون حضور عناصر وابسته به فتنه شده بود و صحنههایی زننده برای نخستینبار در تاریخ نمازجمعه ثبت شد، آیتالله یزدی یک روز بعد به روشنگری پرداخت: «ایشان گفتند بذر تردید در این انتخابات افشانده شد و این یکی از ویژگیهای انتخابات این دوره بود. چه کسی بود که نخستین بذر تردید را افشاند؟ قبل از انتخابات چه کسی به مقام معظم رهبری نامه نوشت و گفت در خیابانها آتش فتنه ایجاد شده و دود آن به چشم این و آن میرود. چه کسی جز خود ایشان (رفسنجانی) بذر تردید را افشاند؟ مساله خیانت و تقلب در انتخابات را چه کسی مطرح کرد و کجا مطرح شد؟ در زمانی که هنوز نتیجه انتخابات اعلام نشده بود! این چه معنا دارد؟ بذر تردید را چه کسی افشاند؟ باید با آنها برخورد شود. چه گروههایی کمک کردند تا این بذر آبیاری شود و این همه فساد و فتنه در خیابانها ایجاد شده و امنیت کشور را زیر سوال بردند. بعد از انتخابات و فتنهها و سخنرانی رهبری، سکوت معنادار آقای هاشمی یعنی چه؟ آیا این تنها فقط یک سکوت است؟ این سکوت نوعی حمایت و طرفداری از جبهه مخالف و تایید صحنههای خیابانی است. من میپرسم: رئیس مجلس خبرگان! چرا سکوت کردید و نگفتید نباید به خیابان بیایید و شیشهها را بشکنید؟ در حالی که شما در سطح بالایی هستید».
* هرگاه نظرات ما همخوانی نداشت، ولایت راهگشاست
فتنه کماکان ادامه پیدا میکند تا اینکه دیماه ۸۸ فرامیرسد. آیتالله یزدی که کماکان مشغول روشنگری درباره فتنه هستند، با تاکید بر اینکه ولایت فصلالخطاب است و هر گاه نظرات ما همخوانی نداشت، ولایت راهگشاست، میگوید: در همین قضایای اخیر خدمت ایشان عرض کردیم فرمایشات شما با صحبتهای برخی مسؤولان جمع نمیشود و نمیدانیم باید چه کار کنیم اما ایشان با درایت راه درست را نشان دادند.
آیتالله یزدی با تاکید بر اینکه انسان در زندگی مانند کاغذ شطرنجی در هر لحظه سر یک چهارراه قرار دارد، اینطور ادامه میدهد: «خط مستقیم یکی بیشتر نیست و امکان ندارد ۲ خط راست باشد اما در سر چهارراهها عواملی درونی و بیرونی وجود دارد که انسان را به این سو و آن سو میکشاند و بر همین اساس در قضایای اخیر، دیدیم عدهای حکم رهبری را نشنیده گرفتند».
* مواضع هاشمی از ۳ پهلو هم گذشته است
انتقادات این مبارز روزهای سخت انقلاب به هاشمیرفسنجانی به این مورد ختم نمیشود. ایشان ۵ بهمنماه ۸۸ در دیدار مسؤولان صدا و سیما، به سخنرانی هاشمیرفسنجانی در جمع اعضای حزب اعتدال و توسعه اشاره و اظهار میکنند: «به نظر من سخنان هاشمی با آن نوع بیان به جای اینکه احترام به رهبری باشد، نوعی توهین و جسارت به آیتالله خامنهای بود. فرمایشات مقام معظم رهبری را که میشنویم بسیار روشنگرانه و حاوی مطالب مهمی است اما در مقابل هاشمی با اظهارات دوپهلو معلوم نیست چه هدفی دارد. من این نوع اظهارات را نمیفهمم؛ شما با حکم رهبری مسؤولیت گرفتهاید آن وقت این طوری صحبت میکنید. هر چه با خودم مباحثه کردم نتوانستم خودم را نسبت به مواضع هاشمی قانع کنم... کسانی که در مقابل حکومت قرار دارند، از نظام جدا هستند، آن وقت شما میگویید افرادی معتدل از ۲ جناح باید در کنار رهبری مشکلات را حل کنند؟ بگویید افراد معتدل جناح مخالف چه کسانی هستند؟ سخنان هاشمی از دوپهلو صحبت کردن هم بدتر است، معتقدم سخنان هاشمی از سهپهلو هم گذشته است. رهبری بارها و بارها بر خودداری خواص از دوپهلو حرف زدن تاکید کردهاند و ایشان در سخنان خود بارها خواستهاند هاشمی به آغوش نظام بازگردد، ولی هاشمی با موضعگیریهای خود هر روز از نظام دورتر میشود».
آیتالله یزدی، وفاداری خود به رهبر انقلاب را اینطور مطرح میکند: در هر جا که آیتالله خامنهای بروند ملت و ما دنبال ایشان خواهیم بود اما آقای هاشمی! این را بدانید که دنبال شما نمیآییم.
***
آنچه آیتالله یزدی ۳۰ سال پیش درباره مرجعیت آیتالله خامنهای گفت
آیتالله محمد یزدی که دیروز به رحمت حق پیوست، ۳۰ سال قبل درباره مرجعیت رهبر معظم انقلاب نوشت: حضرت آیتالله حاج سیدعلی خامنهای، رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی ایران «دامظله الشریف» فقیهی والامقام و مجتهدی عالیرتبه هستند که بر علوم مؤثر در استنباط تسلطی در حد بسیار بالا دارند.
متن این دستنوشته به شرح زیر است:
بسمه تعالی
حضرت آیتالله حاج سیدعلی خامنهای، رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی ایران دامظله الشریف فقیهی والامقام و مجتهدی عالیرتبه هستند که بر علوم مؤثر در استنباط تسلطی در حد بسیار بالا دارند؛ زائد بر لغت و ادبیات و اصول و حدیث و تفسیر، حتی در رجال و درایه که در استحکام فتوا نقشی بسزا دارد، خود استاد و عالمی هستند و در استنباط و رد فروع بر اصول و فتوا مبانی محکمی دارند و در مسائل مستحدث و جدید مورد نیاز جامعه اسلامی با اطلاعات وسیع و نظرات دقیق فتاوای جالبی دارند. همین مزایا و دیگر فضایل علمی و اخلاقی ایشان ملاک انتخاب فقهای محترم و مجتهدشناسان اعضای محترم مجلس خبرگان بوده است. خداوندا تو شاهدی اگر ایشان در سمت و مقام و مسؤولیت سنگینی که به عهده دارند نبودند، من به عنوان یک طلبه کوچک با اطلاع محدود خود همین شهادت را میدادم.
محمد یزدی 27/۳/1369
ارسال به دوستان
پنتاگون در مسیر دور از کرانه
رضا عدالتیپور: جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا با معرفی «لوید آستین» ژنرال بازنشسته ارتش برای ریاست پنتاگون علاوه بر اینکه دست به انتخاب متفاوتی برای این جایگاه در تاریخ ایالات متحده زده است، به نظر میرسد این انتخاب - که با انتقادات قابل توجهی در پنتاگون و کنگره مواجه شده - رویکردی است که برآمده از راهبرد «موازنه دور از کرانه» در عرصه سیاست نظامی آمریکاست. در سوابق این ژنرال 4 ستاره که از سال 2016 عملا بازنشسته تلقی میشود، آمده است: وی نخستین نظامی آفریقاییتبار آمریکایی است که به فرماندهی سنتکام منصوب شده و اکنون شانس این را دارد که در صورت تایید از سوی کنگره نخستین وزیر دفاع آفریقاییتبار آمریکا باشد. اما انتخاب بایدن از این جهت متفاوت است که ژنرال آستین مانند جیمز متیس (وزیر دفاع اول دولت ترامپ) به دلیل بازنشستگی در شمار نظامیان آمریکایی قرار نمیگیرد و این مسأله در سازمانی نظامی مثل پنتاگون که مملو از ژنرالهای پرمدعا برای کسب این جایگاه است، چالش مهمی تلقی میشود. علاوه بر این عضویت آستین در کمپانی تولید تسلیحات نظامی «ریتون» سبب شده ملاحظاتی پیرامون تعارض منافع از سوی نمایندگان کنگره و برخی مقامات امنیتی مطرح شود. با این حال اما به نظر میرسد انتخاب بایدن برای گزینه ریاست پنتاگون، نهایی است. اما آنچه درباره تاکید بایدن بر انتخاب آستین میتوان برشمرد ناشی از 2 وجه سابقه همکاری مشترک و نگاه همسو به مسائل راهبردی و سیاستهای نظامی آمریکاست. سابقه همکاری بایدن- آستین در دوره ریاستجمهوری اوباما و همچنین درک مشترک آستین- بایدن از راهبرد مورد نیاز آمریکا در عرصه سیاست خارجی سبب شده بایدن با قبول فشارهای آتی و چالشهای آن، بر انتخاب خود اصرار کند. نگاهی به نقطهنظرات آستین در رابطه با راهبرد نظامی مطلوب آمریکا که بر وجود «تهدیدهای مرکب» علیه منافع آمریکا و لزوم کنترل تنشها در «مناطق خاکستری» از طریق ایجاد ائتلافها و اتحادهای منطقهای صحبت میکند، نشاندهنده این امر است که او به رویکرد «نئورئالیسم تهاجمی» در قالب راهبرد «موازنه دور از کرانه» باور دارد؛ راهبردی که از سوی «جان مرشایمر» و «استفان والت» مطرح و در سالهای پایانی دولت اوباما به عنوان دکترین نظامی وی بشدت دنبال شد. از این رو است که انتظار میرود در دولت بایدن علاوه بر کاهش هزینههای نظامی شاهد کاهش نقشآفرینی مستقیم آمریکا در مناطق پرتنش باشیم. هر چند این کاهش حضور به منزله عدم حضور و چشمپوشی از منافع نخواهد بود.
ارسال به دوستان
39 سال از ترور شهید محراب آیتالله «سیدعبدالحسین دستغیب» گذشت
مجتهدی که 2 بار تشییع شد
محمدعلی صمدی*: ساعت حوالی 11 و 30 دقیقه روز جمعه 20 آذر 60 خورشیدی، 5 روز پس از پایان «عملیات طریقالقدس» در جبهه خوزستان، شهر «شیراز» که هنوز غرق در شادی این پیروزی خیرهکننده بود، با انفجار مهیبی، غرق ماتم و عزا شد. خبر شهادت امام جمعه شیراز و نماینده حضرت امام در استان فارس، تنها برای مردم این استان دردناک نبود. آیتالله سیدعبدالحسین دستغیبشیرازی، علاوه بر اینکه پرآوازهترین و محبوبترین شخصیت سیاسی- مذهبی استان فارس به شمار میرفت، یکی از شناختهشدهترین روحانیون انقلابی کشور بود که درسهای اخلاق و خطبههایش، به واسطه رادیوی سراسری، در گوشهگوشه ایران میلیونها شنونده داشت. این دومین باری بود که دار و دسته مسعود رجویـ که پس از عزل ابوالحسن بنیصدر از ریاستجمهوری، اسلحه کشیده و به جان مردم افتاده بودند ـ یکی از امامان جمعه معروف و متنفذ کشور را در روز جمعه مورد هدف قرار میدادند. در مرتبه نخست، درست ۳ ماه قبل (20 شهریور 60) یکی از اعضای گروهک تروریستی منافقین به نام محمد محمدعلیزادهنیکو، در محل نماز جمعه تبریز، در فاصله بین 2 نماز، خود را به آیتالله شهید سیداسدالله مدنی امام جمعه شهر رسانده، او را در آغوش گرفت و با انفجار نارنجکی، محراب جمعه را به خون او و بیش از 15 نفر از نمازگزاران آغشته کرد. این بار اما عملیات تروریستی، به شکلی شرمآور اجرا شد. دختری 19 ساله که تظاهر به بارداری میکرد، هنگامی که آیتالله دستغیب، از منزلش در پشت «مدرسه خان» عازم مسجد جامع شهر بود، به بهانه تحویل نامهای به ایشان، خود را وارد حلقه محافظان او کرد و به محض نزدیک شدن به امام جمعه سالخورده، با انفجار مقادیر قابل توجهی مواد منفجره، حمام خون به راه انداخت. شدت انفجار به حدی بود که پیکر آیتالله قطعه قطعه شد و علاوه بر ایشان، 12 نفر دیگر نیز به شهادت رسیدند که شامل یکی از نوههای ایشان، برادرزادهاش، رئیس دفترش، سخنگوی دفتر امام جمعه و چند تن از پاسداران محافظ ایشان نیز میشد.
آیتالله دستغیب، نوه «آیتاللهالعظمی میرزا هدایتالله» مرجع بزرگ فارس، 68 سال و ۳ روز قبل از شهادتش، در محله «بازار مرغ» شیراز به دنیا آمد. 22 ساله بود که تحت فشار حکومت رضاخان برای خلع لباس روحانیت، به نجف مهاجرت کرد و زمانی که 7 سال بعد (1321 خورشیدی) به شیراز بازگشت، مجتهدی مسلم بود و امامت جماعت «مسجد طالبیون» را برعهده گرفت. در آن سالها «مسجد عتیق» (قدیمیترین مسجد شیراز با عمر بیش از 1100 سال) رو به ویرانی میرفت که با همت ایشان و یاری مردم، دوباره احیا شد و آیتالله دستغیب، پس از مدتی، این مسجد را به کانون فعالیتهای مذهبی و سیاسی در شیراز مبدل کرد. او با سر نترس و سرسختی مثالزدنی خود، خیلی زود در دستگاه امنیتی رژیم سابق، به عنوان یک ناراضی انعطافناپذیر و دردسرساز شناخته شد و این مسیر با شروع نهضت امام خمینی در سال 42، به اوج خود رسید. حالا دیگر او در استان فارس به عنوان مهمترین و متنفذترین حامی امام خمینی شناخته میشد و نفوذ گسترده خاندان دستغیب در این استان، بر تهدید وی علیه حکومت مرکزی اضافه میکرد. حضور همین مجتهد محبوب و مورد احترامِ همه اقشار مردم در شیراز بود که سال 56، این شهر را از پاتوق و تفرجگاه امن خاندان پهلوی و سرسپردگانش (که محل برگزاری بزرگترین مانور فرهنگی این رژیم یعنی «جشن هنر شیراز» بود)، به نقطه آغاز انقلاب اسلامی تبدیل کرد. جرقهای که در شیراز، به همت آیتالله دستغیب و پیروانش زده شد، به آتشی تبدیل شد و طی 16 ماه، سراسر کشور را درنوردید. بدیهی بود دستگیری و تبعید وی از شیراز، تغییری در اوضاع نخواهد داد. کار به جایی رسید که آیتالله دستغیب، به همراه ۳ تن دیگر از علمای فارس، چند ماه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، در حالی که هنوز «ساواک» با خیال راحت به ترکتازی و خونریزی مشغول بود، با صدور اعلامیهای، حکم به خلع محمدرضا پهلوی از سلطنت ایران دادند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در فضای مایل به ناآرامی و بینظمی حاکم بر اواخر سال 57 و اوایل سال 58، استان فارس به واسطه حضور و نفوذ آیتالله دستغیب از مناطقی بود که حضرت امام خمینی رهبر کبیر انقلاب، از بابت آن آسودگی کامل داشتند. آیتالله دستغیب، بدون مبالغه، مانند سربازی پاکباخته، با تمام توان جسمی و روحی خود، در خدمت امام خمینی قرار گرفته و یکی از بازوهای اجرایی توانمند ایشان در خارج از پایتخت بود. انتساب جمله «من اطاعالخمینی فقد اطاعالله» به آیتالله دستغیب، بخوبی نشاندهنده نسبتی بود که او میان خود و حضرت امام خمینی قائل بود. وی در مجلس خبرگان قانون اساسی از حامیان اصلی «ولایت فقیه» بود و در تنظیم جزئیات اصول مربوط به آن، نقش تعیینکنندهای داشت. طی دوره یکسالهای که بنیصدر، بنای اتحاد با گروهکهای التقاطی را گذاشت تا رقبایش را که اکثریت کرسیهای مجلس را در اختیار گرفته بودند، تضعیف کند (اردیبهشت 59 تا اردیبهشت 60)، آیتالله دستغیب هیچ مماشاتی با او نکرد. ایشان طی نامهای به بنیصدر با صراحت نوشت: «ما که به تو رأی دادیم، برای این بود که تابع ولیفقیه باشی. تا زمانی که تابع امام هستی، رأی ملت برقرار است اگر نه عزل هستی، یعنی به خودی خود معزول میشوی». به همین دلیل بود که پس از عزل بنیصدر از ریاستجمهوری، یکی از نخستین اهداف دار و دسته رجوی برای انتقامگیری از جمهوری اسلامی، حذف آیتالله دستغیب بود که سرانجام در سومین تلاش، به آن دست یافت.
چند روز پس از شهادت آیتالله دستغیب، به واسطه رویایی صادقه، قطعاتی از پیکر ایشان که به واسطه شدت انفجار، پراکنده شده و از چشمها پنهان مانده بود، پیدا شد و همزمان با اربعین حسینی، طی تشییع باشکوه دیگری، به مزار ایشان در جوار بارگاه حضرت «شاهچراغ» منضم گردید. به این ترتیب، نام آیتالله دستغیب به عنوان تنها شهیدی که 2 بار از سوی مردم، تشییع و تدفین شد، در تاریخ انقلاب اسلامی ثبت شد.
*پژوهشگر تاریخ/ استاد دانشگاه
ارسال به دوستان
درباره چرایی برکناری منصوریان از سرمربیگری تراکتور در ابتدای لیگ
کجا رفت آن همه خلاقیت؟
علی باستانی: علیرضا منصوریان یکی از مربیان جوان است که امیدهای بسیاری به آینده او میرفت اما روند نتیجهگیری ملیپوش سابق تیم ملی فوتبال ایران درعرصه مربیگری به گونهای شده که ادامه این روند، عمر مربیگری او را زودتر از آنچه تصور میشود به پایان میبرد. شاید در عمر مربیگری منصوریان، او تنها در تیم نفت تهران تا حدی موفق بود اما در تیم ملی امید، پاس همدان، استقلال، ذوبآهن و تراکتور تا بدین جا نتایج مناسبی کسب نکرده است.
منصوریان در زمان مصاحبه و استفاده از واژهها و اصطلاحات عامهپسند سعی میکند موفق عمل کند (که البته گافهای خاص خودش را داشته) اما صحبت اینجاست که چرا این هافبک خلاق سابق، امروز خلاقیتی بسان دوران بازیکنیاش در عرصه مربیگری ندارد؟!
او در تیم تراکتور تا قبل از اخراج شامگاه سهشنبه، از ۱۵ امتیاز ممکن ۶ امتیاز کسب کرد و حداقل نصف امتیازهای مورد نظر را نیز نتوانست کسب کند اما در مصاحبه قبل از بازی با فولاد درباره آمار تماشاگران تراکتور صحبت میکند و در مصاحبه بعد از بازی نیز در ابتدای مصاحبه دو سه کلمه ترکی بیان میکند تا شاید این گونه دل هواداران تراکتور را به دست آورد، گویی ترکی صحبت کردن برای پرشورها جام و قهرمانی به همراه میآورد. نکتهای که در ذهن منصوریان مغفول مانده، این است که برای موفقیت در یک تیم نیازی نیست سکوها را با خود همراه کنید، چه اگر تیمتان زیبا بازی کند یا حداقل نتیجه مورد نظر را کسب کند، هوادار خودبهخود طرفدار شما خواهد شد. اکنون این سوال مطرح است که منصوریان در این مدت چه آوردهای برای تراکتور داشته است؟ آیا به علم فوتبالی تیم اضافه کرده است؟ آیا مربیای که در ابتدای فصل تیم را خودش بست، بازیکنان را خودش انتخاب کرد، تمریناتش را سر وقت آغاز کرد و هر آنچه میخواست مالک متمول باشگاه در اختیارش گذاشت، خروجیاش چند کلمه ترکی صحبت کردن است یا قاعدتا بعد از ۵ بازی، روند حرکتی مثبتی باید در تیم دیده میشد؟ در بررسی شرایط یک مربی موفق فوتبال، در هیچ کجا اشاره به ارتباط مناسب با تماشاگران دیده نمیشود و قاعدتا اگر شما به عنوان یک مربی عملکرد فنی خوبی از خود نشان داده باشید، خواهناخواه هواداران تیم شما را دوست خواهند داشت. در این باره میتوان ژوزه مورینیو را مثال زد؛ مربیای که بعد از ناکامی در چلسی و منچستریونایتد یک سال بیکار بود و سپس به تاتنهام پیوست. هر چند در بدو ورود به تاتنهام نسبت به موفقیت ژوزه تردید قائل بودند اما سرمربی پرتغالی با کسب نتایج مناسب در تیم لندنی، نگاه هواداران این تیم را به خود جلب کرده است. شاید بهتر بود منصوریان به جای آنکه وقت خود را صرف یاد گرفتن زبان ترکی کند و در کنفرانس خبری خود وعده این را بدهد که نیمی از زمان کنفرانسش را به زبان ترکی صحبت خواهد کرد، به دانش مربیگری خود اضافه میکرد تا بعد از 5 بازی، برکنار نشود. اگر بخواهیم منصوریان را در ایران با افراد دیگری مقایسه کنیم به نام جواد نکونام میرسیم. نکو نه قلمبه سلمبه صحبت میکند و نه به اهوازیها وعده صحبت کردن به زبان جنوبی داده است. سابقه مربیگریاش نصف مربیگری منصوریان هم نیست اما تا اینجا و با توجه به بضاعت تیمهای تحت مربیگریاش، یکی از بهترینها بوده است. مقایسه جایگاه فولاد و تراکتور خود گواه ادعای ما است.
منصوریان در تیم ملی به سرمربیگری قطبی در جام ملتهای آسیا، به عنوان دستیار وی را همراهی میکرد و در زمان مربیگری کارلوس کیروش در تیم ملی، مسؤولیت تیم ملی امید را داشت و البته ارتباط نزدیکی هم با کیروش داشت اما اینکه چرا روند نتیجهگیری او در سالیان اخیر درخور توجه نبوده، خودش بهتر از هرکسی میتواند به این سوال پاسخ مناسبی دهد.
بهقول حکیم ابوالقاسم فردوسی:
به دانش گرای و بدو شو بلند
چو خواهی که از بد نیابی گزند
ز دانش در بینیازی بجوی
و گر چند سختیت آید به روی
***
[مربیان جوان بدآموز!]
مربیان جوانی که برای بالا بردن سطح فنی تیمهای لیگ برتری وارد این چرخه شدهاند، به جای تکیه بر دانش و داشتههای فنی خود، به سمت «فریاد» و «قلدری» گرایش پیدا کردهاند. رقابتهای لیگ برتر بیستم در حالی آغاز شد که شیوع جهانی بیماری کرونا تا پایان هفته پنجم این رقابتها مانع حضور تماشاگران در ورزشگاههای کشور شده است؛ مسابقاتی که تنها دلخوشی علاقهمندان به فوتبال محسوب میشود تا از قابهای تلویزیون به تماشای عملکرد تیمهای محبوب خود بنشینند و لذت ببرند. عملکرد تیمهای لیگ برتری در هفتههای نخست مسابقات فصل جاری نشان میدهد اکثر آنها هنوز مسیر مشخصی را از لحاظ تاکتیکی و مسائل فنی پیدا نکردهاند. تغییرات متوالی در ترکیب اصلی و عدم موفقیت اکثر تیمها در گلزنی نشان میدهد کیفیت فنی باشگاههای لیگ برتری هنوز به سطح مطلوب نرسیده است؛ رقابتهایی که بر خلاف فصول گذشته با قانون منع استفاده از بازیکنان و مربیان خارجی فرصت مناسبی را برای عرض اندام ایرانیها فراهم آورده است. با این حال مربیان جوان ایرانی که با حضورشان چرخه استفاده از مربیان قدیمی و همیشگی را بر هم زدند، نشان دادند بهتر از قدیمیهای خود میتوانند شعار دهند و عمل نکنند. علیرضا منصوریان (اخراج شد)، وحید بیاتلو، جواد نکونام، آرش برهانی، حنیف عمرانزاده، محمود فکری، یحیی گلمحمدی، حمید مطهری، داوود فنایی، سیدمهدی هاشمینسب، رسول خطیبی، محمد ربیعی، سیدمجتبی حسینی و... جزو مربیان زیر ۵۰ سال هستند که در کادر فنی تیمهای خود حضور دارند. مربیانی که فارغ از نتایجی که گرفتهاند، زیر ذرهبین اخلاق نتوانستهاند نمرات قابل قبولی بگیرند. فریادهای عجیب در محوطه فنی نیمکتهای لیگ برتری و درگیریهای فیزیکی بین آنها تلخترین صحنهها را از قشری که مدعی ورود حرفهایگری به جرگه مربیان ایرانی هستند، رقم زده است. قیل و قالهایی که با خودآگاهی شکل گرفته است تا تبدیل به پرسش اصحاب رسانه در نشستهای خبری شود. این مربیان استرس ناشی از نتیجهگیری را دلیل اصلی فریادهای خود در کنار زمین مسابقه عنوان کردهاند؛ بهانهای که قطعا مورد قبول اهالی فوتبال نمیتواند باشد. این مربیان که با علم فشار ناشی از مربیگری در بالاترین سطح فوتبالی کشور، هدایت تیمها را پذیرفتهاند وقتی کار به جنجال میکشد، خود را صاحب حق در فریاد زدن و توهین میدانند؛ مربیانی که با محرومیتهای کمیته انضباطی در هفتههای نخست لیگ برتر نیز مواجه شدهاند اما باز هم دست از رفتارهای هنجارشکنانه خود بر نمیدارند. آنها باید الگوی بازیکنان خود شوند اما کار به جایی رسیده است که بازیهای لیگ برتر بارها و بارها متوقف شده تا بازیکنان فرصت جدا کردن مربیان خود را در کنار زمین مسابقه پیدا کنند؛ مربیانی که از ترس اخراج، ایستاده فریاد میکشند و اخلاق را میکشند.
ارسال به دوستان
اعتصاب فراگیر در جولان اشغالی با برخورد شدید نیروهای امنیتی رژیمصهیونیستی مواجه شد
جولان سرکوب
* در پی افزایش تهدیدات سایبری، بانکهای رژیمصهیونیستی به حال آمادهباش درآمدند
گروه بینالملل: گره خوردن نام رژیم صهیونیستی با واژه «بحران امنیتی» واقعیتی است که از زمان تاسیس این رژیم وجود داشته است اما در سالهای اخیر بویژه در یک سال گذشته این بحران چندجانبه و به عبارتی «ترکیبی» شده است. وجود تهدیدات گسترده امنیتی در مرزهای شمالی و جنوبی سرزمینهای اشغالی به دلیل قدرت روزافزون مقاومت در عرصه نبردهای نظامی بویژه در زمینه تسلیحات مبتنی بر فناوری، در کنار معضلات داخلی و فساد سیستماتیک رژیم صهیونیستی که منجر به اعتراضات و تظاهرات متناوب بویژه از جانب قشر جوان ناامید در سرزمینهای اشغالی شده است، ضعف روزافزون این رژیم را به دنبال داشته است. در کنار این موارد جنبههای مختلفی از نبردهای سایبری و حملات انجام شده به زیرساختهای انرژی، خدماتی و بانکی این رژیم سبب شده علاوه بر کاهش بیسابقه اعتماد ساکنان سرزمینهای اشغالی به نهادهای سیاسی و نظامی در جهت تامین امنیت و ارائه خدمات، معضل «بحران امنیت» نیز در کلیت این رژیم بشدت احساس شود؛ تا جایی که به نظر میرسد تظاهرات داخلی تا زمان تغییر نخستوزیر ادامه خواهد داشت. در این بین وجود معضلاتی نظیر بیکاری و شیوع کرونا سبب شده عملا چشمانداز روشنی برای بهبود اوضاع در سرزمینهای اشغالی در یک سال آینده وجود نداشته باشد.
* اعتراضات گسترده در جولان اشغالی
به گزارش «وطن امروز»، همزمان با اعتراضات در تلآویو و دیگر شهرها در فلسطین اشغالی، ساکنان جولان اشغالی در جنوب سوریه هم از دیروز یک اعتصاب فراگیر را در اعتراض به پروژه رژیم صهیونیستی مبنی بر نصب توربینهای بزرگ بادی در زمینهایشان آغاز کردند. بر اساس این گزارش، اعتصاب فراگیر در بلندیهای جولان اشغالی سوریه شامل تعطیلی تمام نهادهای مهم، مدارس و حرکت به سوی اراضیای که توربینها در آن نصب شده است میشود. در واکنش به این اعتصاب، نیروهای رژیم صهیونیستی اقدام به مسدود کردن ورودیهای اصلی روستاهای جولان اشغالی سوریه کرده و از گازهای سمی، گاز فلفل و گلولههای پلاستیکی برای متفرق کردن معترضان استفاده کردند. در همین ارتباط «مدحت صالح» مدیر دفتر جولان در دولت سوریه در گفتوگو با شبکه المیادین، با انتقاد از موضع اتحادیه عرب در این باره گفت: «موضع اتحادیه عرب در قبال جولان شرمآور است و جامعه بینالملل باید به اسرائیل فشار بیاورد». صالح همچنین تأکید کرد مردم سوریه اجازه نخواهند داد رژیم صهیونیستی طرح خود را در جولان اشغالی اجرایی کند. المیادین همچنین گزارش داد پس از تظاهرات مردم منطقه، نیروهای رژیم صهیونیستی ماشینآلاتی را که قرار بود در ساخت توربین از آنها استفاده شود، از محل خارج کردهاند. المیادین در ادامه نوشت اهالی منطقه تأکید کردهاند جولان را به «قبرستان» اشغالگران تبدیل خواهند کرد و به آنها اجازه نخواهند داد سرزمینشان را از آنها بگیرند. اهالی منطقه تأکید کردهاند «به کسی اجازه نخواهیم داد بر سرزمین ما سیطره پیدا کند. ما در سرزمین عربی و سوری خود جان خواهیم داد».
* وضعیت جولان اشغالی از منظر سازمان ملل
آمریکا با مشروعیت بخشیدن به اشغالگری رژیم صهیونیستی بر بلندیهای جولان سوریه، طرحها و پروژههای این رژیم برای مصادره اراضی شهروندان سوری را تسریع بخشیده است. «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا آبان ماه برای نخستین بار وارد بلندیهای اشغالی جولان سوریه شد. پمپئو در ابتدای ورود خود به این منطقه گفت به جولان آمده تا بر حاکمیت رژیم صهیونیستی بر این منطقه تأکید کند و رئیسجمهور آمریکا این موضوع را به رسمیت شناخته است. دونالد ترامپ دوشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۸ در اقدامی مغایر قطعنامههای سازمان ملل طی فرمانی، حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندیهای جولان اشغالی سوریه را به رسمیت شناخت. این در حالی است که اخیرا مجمع عمومی سازمان ملل 5 قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی تصویب کرد که در یکی از این قطعنامهها که مربوط به جولان اشغالی بود و تنها ۹ رأی مخالف داشت، اعلام شد منطقه جولان سوریه از سال ۱۹۶۷ تحت اشغال رژیم صهیونیستی است و از این رژیم به عنوان رژیم اشغالگر خواسته شده است به صورت کامل از منطقه اشغالی جولان سوریه تا خط مرزی مشخص شده در ژوئن سال ۱۹۶۷ عقبنشینی کند.
* ماهیت و آینده تظاهرات در سرزمینهای اشغالی
در یک سال گذشته بویژه پس از شدت گرفتن بحران سیاسی در رژیم صهیونیستی که بر اثر اختلافات نتانیاهو- گانتس نمایان شده، تظاهرات گستردهای به طور متناوب با وجود محدودیتها و ملاحظات مربوط به کرونا در شهرهای مختلف از جمله تلآویو و حیفا برگزار شده است. مخالفان نخستوزیر رژیم صهیونیستی شخص او را عامل بنبست سیاسی و تهدیدی برای امنیت اسرائیل میدانند و در مقابل، نتانیاهو، حزب آبی و سفید و بنی گانتس را عامل این بحران معرفی میکند. در همین ارتباط مرکز مطالعات و تحقیقات «باحث» در گزارشی با بررسی تحولات سیاسی و امنیتی اسرائیل در این مدت نکات قابل تاملی را درباره شکلگیری بحران و ماهیت تظاهرات داخلی علیه رژیم صهیونیستی به دست آورده است. از جمله خواستههای تظاهراتکنندگان، استعفای نخستوزیر فاسد این رژیم است. نکته بعد اینکه اساس این اعتراضات توسط نسل جوان اسرائیلی شکل گرفته و همانطور که در برخی اظهارات آمده است، جوانان با نسل قبلی متحد شدهاند و روحیهای جدید و پر از خشم و مبارزهجویی دارند، چرا که امیدی به این رژیم دیکتاتور ندارند. نکته سوم اینکه، این اعتراضات تا رسیدن به اهدافی مبنی بر سرنگونی نتانیاهو و عاملان فساد پایدار خواهد ماند. در این بین نقش نهادها و رسانههایی که پیش از این در اقناع افکار عمومی به نفع رژیم اشغالگر نقش داشتند کمرنگ شده و مردم اعتمادشان را به آنها از دست دادهاند. در پایان این گزارش آمده است با توجه به تغییر دولت در آمریکا و کنار رفتن متحد اصلی نتانیاهو از قدرت در ایالاتمتحده، بحرانهای بنیامین نتانیاهو چه در سطح بهداشتی و چه در سطح سیاسی و اقتصادی ادامه خواهد داشت و بحران شدیدتر خواهد شد. بر این اساس به دنبال پیروزی «جو بایدن» رئیسجمهور منتخب آمریکا ممکن است برخی احزاب از حمایت اسرائیل در آمریکا دست بکشند و تظاهرات در سرتاسر فلسطین اشغالی میتواند حاکمیت اسرائیل را تغییر دهد.
***
[فلج شدن اقتصاد رژیم صهیونیستی بر اثر حملات سایبری]
همزمان با معضلات داخلی به دلیل تظاهرات علیه فساد مقامات سیاسی در رژیم صهیونیستی و همچنین ناامنی در مرزهای شمالی و جنوبی بر اثر تهدیدات بالقوه و موثر جریان مقاومت که اخیرا هم با انتشار تصاویری که نشان دهنده اشراف پهپادی حزبالله لبنان بر پایگاههای نظامی و راهبردی رژیم صهیونیستی است، بیشتر شد، اخیرا تهدیدات سایبری نیز به فهرست نگرانیهای ساکنان سرزمینهای اشغالی افزوده شده است. این حملات که تاکنون در عرصه حمله به زیرساختهای انرژی انجام میشد، اکنون وارد فضای اقتصادی و بانکداری صهیونیستها شده است. بانک مرکزی رژیم صهیونیستی تمام بانکهای این رژیم را به حال آمادهباش سایبری قرار داد و به آنها درباره وقوع حملاتی الکترونیکی که میتواند تمام بانکهای اطلاعاتیشان را نابود کند، هشدار داد. روزنامه اقتصادی کالکسیت اعتراف کرد در حالی که بحران شیوع ویروس کرونا برای اولینبار باعث شد بسیاری از شهروندان صهیونیست به اجبار در خانههای خود فعالیت کنند و از داخل منازل خود سامانه بانکی خود را فعال کنند، حملات سایبری به کابوسی برای نهادهای امنیت شبکه تبدیل شده است. در همین راستا بانک مرکزی رژیم صهیونیستی نیز دستورالعمل جدیدی را به تمام بانکها ابلاغ کرد و از آنها خواست دورکاری کارمندانشان در چارچوب این پروتکلها انجام شود. این روزنامه عبریزبان در شماره دیروز خود خبر داد، یک هفته بعد از حمله الکترونیکی به شرکت بیمه شیربیت، بانک اسرائیل، بانک مرکزی رژیم صهیونیستی دستورالعملی را به تمام بانکها و شرکتهای کارتهای اعتباری ابلاغ کرد و به آنها دستور داد قواعد امنیت دادهها را در چارچوب فعالیتهای دورکاری تدوین کنند. در این دستورالعمل از مدیران تمام بانکها خواسته شده است شکل دورکاری و تماس کارمندانشان را با سیستم بانک مورد ارزیابی قرار دهند و دسترسی هر یک از کارمندان را به سرور در محدوده مورد نیازش محدود کنند. به نوشته کالکسیت، مدیران بانکها از وحشت بانک مرکزی متعجب شدند، زیرا دستورالعمل بانک اینبار در 5 صفحه کامل بود؛ امری که برخی مسؤولان را بر آن داشت اعلام کنند بانک مرکزی در واقع به دنبال توقف ارتباط از بیرون با سرویسهای بانکی است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|