|
هشدار عمرانخان درباره طرح سرنگونی دولت
عمرانخان، نخستوزیر پاکستان گفت: برخی احزاب مخالف دولت، قصد استفاده از ارتش برای براندازی و برکناری دولت مرکزی را دارند. وی افزود: منافع مخالفان دولت و اپوزیسیون با منافع کشور متفاوت است. ما خواهان حاکمیت قانون و عدالت در کشور هستیم. به گفته وی، اپوزیسیون، ارتش را تحت فشار قرار میدهد تا دولت دموکراتیک را برکنار کند و میگوید عمرانخان یک عروسک است.
ارسال به دوستان
رئیسجمهور آمریکا با اشاره به برگزاری دور جدید اعتراضات هواداران خود در 6 ژانویه:
اعتراضات بزرگ در راه است؛ وحشی میشویم
شبکه سیانبیسی از تنش بین پنتاگون و تیم انتقالی دولت بایدن خبر داد
گروه بینالملل: حتی رای الکترالهای مجمع برگزینندگان آمریکا به جو بایدن هم نتوانست گره از کار فروبسته انتخابات آمریکا بگشاید و دونالد ترامپ همچنان خود را رئیسجمهوری منتخب آمریکا میداند! وی دیروز با بیان اینکه غیرممکن است در انتخابات شکست خورده باشد، از برگزاری اعتراضات بزرگ خبر داد. ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا حدود 70 میلیون رای آورده است و همین وی را امیدوار کرده بتواند با سرمایه آرای خود همچنان به جنگ تمامعیار سیاسی خود با دموکراتها و بایدن ادامه دهد. ترامپ دیروز با انتشار پیامی در توئیتر از برپایی اعتراضات بزرگ در ششم ژانویه (۱۷ دیماه) در واشنگتن دیسی، پایتخت ایالات متحده خبر داد. ترامپ در پیام توئیتری خود با اشاره به گزارشی که «پیتر ناوارو» یکی از مشاوران ارشدش در مجله واشنگتن اگزمینر درباره وقوع تقلب در انتخابات منتشر کرده، مدعی شد غیرممکن است در انتخابات شکست خورده باشد. رئیسجمهور آمریکا در این پیام نوشت: پیتر ناوارو گزارشی ۳۶ صفحهای را منتشر کرده که عنوان میکند ادعای تقلب در انتخابات برای پیروزی ترامپ بیش از اندازه کافی است. وی در ادامه نوشت: طبق آمار شکست من در انتخابات غیرممکن است. اعتراضات بزرگی در واشنگتن دیسی در روز ششم ژانویه در راه است. آنجا باشید؛ وحشی خواهیم بود.
* چرا 6 ژانویه؟
ششم ژانویه مصادف با هفدهم دیماه روزی است که اعضای کنگره برای تایید آرای الکترال کالج و اعلام پیروزی جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا دور هم جمع خواهند شد.
* تنش بین پنتاگون و تیم انتقالی دولت بایدن
فرآیند انتقال قدرت در آمریکا معمولا با مشخص شدن برنده انتخابات در همان 4-3 روز اول بعد از انتخابات آغاز میشود. ترامپ اما با نپذیرفتن نتیجهای که توسط رسانههای آمریکایی اعلام شد، تا چند هفته مانع آغاز فرآیند انتقال قدرت شد و تنها 2 هفته پیش بود که در توئیتی تلویحا مجوز آن را داد. حالا اما مشخص شده فرآیند انتقال قدرت دردناکتر از آن چیزی که تصورش میرفت در حال پیش رفتن است.
در همین ارتباط دیروز شبکه سیانبیسی از تنش بین پنتاگون و تیم انتقالی دولت بایدن در زمینه همکاریهای میان ۲ طرف خبر داد. بر اساس این گزارش، به دنبال بیانیه «کریستوفر میلر» سرپرست وزارت دفاع آمریکا که در آن مدعی شده است تیم بایدن و پنتاگون به صورت دوجانبه در زمینه توقف موقت همکاریها و موکول شدن آن به بعد از تعطیلات سال نوی میلادی توافق کردهاند، یک سخنگوی تیم انتقالی بایدن این موضوع را قویا تکذیب کرد. سیانبیسی نوشت: این مساله باعث افزایش تنشها بین دولت ترامپ و تیم انتقالی دولت بایدن شده است. «یوهانس آبراهام» با رد ادعای پنتاگون گفته هیچ توافق دوجانبهای وجود ندارد. وی افزود: بگذارید شفاف باشم، هیچ توافقی میان پنتاگون و تیم ما وجود ندارد. در واقع ما فکر میکنیم ارائه گزارشهای روزانه و دیگر همکاریها مهم است و باید ادامه یابد و هیچ زمانی برای هدر دادن نداریم. کریستوفر میلر، سرپرست وزارت دفاع آمریکا روز جمعه در اقدامی ناگهانی دستوری برای توقف همکاری با تیم انتقال قدرت جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا در سراسر پنتاگون صادر کرد. مقامهای ارشد آمریکایی به آکسیوس گفتهاند کریستوفر میلر دستور این توقف همکاریها را صادر کرده است. سیانبیسی در ادامه گزارش داد سخنگوی وزارت دفاع آمریکا حاضر نشده به سوال ما درباره تنش بین پنتاگون و تیم انتقالی جو بایدن پاسخ دهد.
* حمله پمپئو به روسیه به بهانه حمله هکری
اگر چه هنوز درک درستی از ابعاد هجوم بزرگ سایبری انجامشده به ساختارهای اقتصادی و امنیتی آمریکا وجود ندارد اما با فروکش کردن هول و ترس آمریکاییها حالا آنها تلاش گستردهای را برای بهرهبرداری از این شکست بزرگ امنیتی با فرافکنیهای سیاسی آغاز کردهاند. در همین ارتباط به دنبال شدت گرفتن دوباره تنشها در روابط واشنگتن - مسکو، وزیر خارجه آمریکا به روسیه درباره حملات اخیر سایبری در آمریکا اتهام وارد کرد. مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ ادعا کرد روسیه پشت حملات اخیر سایبری گسترده به سازمانها و نهادهای دولتی آمریکا قرار دارد. وی در مصاحبه با برنامه «مارک لوین شو» (Mark Levin Show) گفت: یک تلاش شدید برای استفاده از بخشی از نرمافزار طرف ثالث به منظور قرار دادن یک کد در درون سیستمهای دولت ایالات متحده انجام شد. وزیر خارجه آمریکا افزود: این یک تلاش بسیار شدید بود و به نظر من این موردی است که ما به طور واضح میتوانیم بگوییم روسها در آن دست داشتند. اتهامزنی پمپئو به روسیه در شرایطی انجام شده که مقامهای مسکو ضمن رد این اتهامزنیها اعلام کردند هیچ مدرکی برای اثبات ادعاها درباره حمله هکرهای روس ارائه نشده است. در روزهای اخیر رسانههای آمریکایی گزارشهای زیادی درباره نفوذ هکرها به سازمانهای دولتی در آمریکا با استفاده از نرمافزار شرکت «سولار ویندز» مستقر در تگزاس منتشر کردند. طبق گزارشهای رسانههای آمریکایی، هکرها به چندین وزارتخانه و نهاد فدرال از قبیل سازمان امنیت ملی هستهای آمریکا نفوذ کردهاند. سازمان امنیت ملی هستهای آمریکا یکی از سازمانهای فدرال است که نظارت بر زرادخانههای تسلیحات هستهای این کشور را بر عهده دارد. ساعاتی قبل از اتهامزنی وزیر خارجه آمریکا به روسیه، رسانههای آمریکایی از تصمیم واشنگتن برای بستن ۲ کنسولگری خود در روسیه خبر دادند.
* ساخت دیوار حائل به جای هزینههای سایبری
دیروز انتقاد مهم دیگری هم از عملکرد دولت ترامپ در حوزه سایبری شد. «فرانک فیگلیوزی» معاون سابق افبیآی در حوزه امنیت سایبری در گفتوگو با اماسانبیسی درباره گزارشی در پولیتیکو که فاش میکرد هکرها به سیستمهایی در اداره ملی امنیت هستهای دسترسی یافتهاند، صحبت کرد. او گفت: دلیل اینکه چنین حملاتی رخ میدهد این است که بودجه امنیت سایبری در دولت ترامپ فشرده شد تا موارد دیگری در اولویت قرار بگیرد. فیگلیوزی افزود: اشتباه نکنید. کشور ما تحت حمله است و به نظر میرسد ادامه داشته باشد. چطور چیزی در این حجم ممکن است رخ دهد؟ جایی که ۳۰۰ هزار مشتری یک شرکت خصوصی از جمله آژانسهای حساس دولت ما هدف قرار میگیرند. او افزود: سولار ویندز شرکتی است که به تمام آژانسهای دولتی و به بسیاری از شرکتهای ارتباط از راه دور خدمات میدهد. فعلا میدانیم به ۱۰ مورد از آنها نفوذ شده است. حرف بیش از یک شکست اطلاعاتی است، این یک ناکامی در دفاع ملی است. معاون سابق افبیآی درباره چرایی کمبود منابع امنیت سایبری گفت: ما رئیسجمهوری داریم که اعتبارات را، میلیاردها دلار را، تغییر مسیر داد تا دیواری بسازد، پرسنل را در سطح ارشد پنتاگون تغییر میدهد و ما حرفی از یک طرح یا استراتژی برای پاسخ به حمله اخیر نمیشنویم. او گفت چنین حملاتی بیشتر در حال وقوع است، چون هیچ کس در کاخ سفید با جامعه اطلاعاتی در تماس نیست. به گفته این مقام، رئیسجمهوری منتخب آمریکا باید با جدیت حملات سایبری را مورد بررسی قرار دهد.
ارسال به دوستان
دور دنیا
حمله به پایگاه آمریکاییها در افغانستان
پایگاه نظامی نیروهای خارجی در شهر بگرام ولایت پروان افغانستان صبح دیروز هدف حمله راکتی قرار گرفت. وحیده شهکار، سخنگوی والی پروان گفت 5 راکت ساعت ۵:۵۰ صبح روز شنبه از منطقه قلندرخیل شهرستان بگرام به پایگاه نظامی بگرام شلیک شده است. به گفته شهکار، این راکتها در یک خودروی باربری نصب شده بود و 7 راکت دیگر که آماده پرتاب بود از سوی پلیس ضبط شده است. شهکار تاکید کرد: در بیرون پایگاه نظامی بگرام به هیچ کس آسیب نرسیده است اما جزئیاتی از تلفات احتمالی ناشی از اصابت راکت در داخل پایگاه در دست نیست. پایگاه نظامی بگرام محل استقرار نیروهای خارجی است و مقامات ناتو حمله راکتی به پایگاه هوایی بگرام را تایید کردند. تاکنون مسؤولیت این حادثه را هیچ گروهی برعهده نگرفته است. برخی منابع گزارش دادند این حمله راکتی از سوی گروه طالبان انجام شده است.
***
ادعای مخالفت فرانسه با نخستوزیری حریری
خبرگزاری رویترز به نقل از ۳ مقام فرانسوی مدعی شد پاریس ابتدا با مأمور کردن سعد الحریری، رئیس حزب المستقبل به تشکیل دولت جدید لبنان مخالف بوده و دلیل آن شکست سابق الحریری در اجرای اصلاحات بوده است. در ادامه این گزارش به نقل از مقامات مذکور آمده: اما از آنجا که نخستوزیران مکلف دیگر نتوانستند در تشکیل کابینه کاری از پیش ببرند، مکرون مخالفت خود با نامزدی سعد الحریری را کنار گذاشت. طرح مکرون خود یکی از دلایل ادامه بیدولتی در لبنان ارزیابی شده است و در عالم واقع نمیتوان او را خیرخواه لبنانیها دانست. الحریری سپتامبر گذشته (شهریور) مأمور به تشکیل دولت شد اما تاکنون موفق به تشکیل دولتی که شامل همه طرفهای لبنانی باشد، نشده است. رویترز افزود: امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در تلاش است از نفوذ تاریخی پاریس در لبنان برای قانع کردن سیاستمداران این کشور جهت اتخاذ نقشه راه و تشکیل دولت استفاده کند؛ موضوعی که شرط اساسی طرفهای کمککننده از جمله صندوق بینالمللی پول برای کمک به لبنان است. در پی انفجار مهیب بندر بیروت در چهارم آگوست گذشته (۲۰۲۰) دولت حسان دیاب ناچار به استعفا شد و دولت جدید در لبنان هنوز تشکیل نشده است.
***
دعوت رحمان برای تدوین فهرست واحد سازمانهای تروریستی
امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان خواستار ایجاد لیست واحد سازمانهایی که در چارچوب جامعه همسود به عنوان تروریست و افراطی شناخته شدهاند، شد. رحمان در یک نشست مجازی که تحت ریاست رئیسجمهوری ازبکستان برگزار شد، تاکید کرد: لیست مذکور میتواند توسط مرکز ضد تروریستی جامعه همسود تهیه شود. وی در ادامه توجه همتایان خود را به وضعیت نگرانکننده مرزهای جامعه همسود با افغانستان، محل تجمع جنگجویان داعش که در میان آنها ساکنان کشورهای عضو این اتحادیه نیز هستند، جلب کرد. رئیسجمهوری تاجیکستان در برابر توسعه همکاریهای اقتصادی، فرهنگی و بشردوستانه همچنین خواستار تشدید تعاملات کشورهای همسود در حوزه امنیت شد. رحمان با بیان اینکه امروز نیروهای طالبان تقریبا در 45 درصد افغانستان حضور دارند، تاکید کرد: تاجیکستان همچنان در مسیر قاچاق مواد مخدر به کشورهای همسود، یک منطقه حائل است. وی در بخش دیگری توجه همتایان خود در چارچوب جامعه همسود را به مشکلات مبارزه با ویروس همهگیر کرونا، تغییرات اقلیم و جرائم سایبری جلب کرد.
***
درخواست اشرف غنی از طالبان
رئیسجمهوری افغانستان ضمن محکومیت حمله روز جمعه در غزنی از طالبان خواست آتشبس را بپذیرد. اشرف غنی در بیانیهای تاکید کرد دشمنان افغانستان در سلسله جنایات نابخشودنی، در یک حمله تروریستی در منطقه اغوجان شهر گیلان غزنی، شماری از هموطنان را شهید و شماری دیگر را نیز زخمی کردند. وی با محکومیت شدید حملات اخیر تروریستی در افغانستان بویژه این حمله وحشیانه، گفت طالبان باید خواست مردم افغانستان را برای آتشبس بپذیرد و از انجام حملات تروریستی که جنایت ضد بشری و اسلامی است، دست بکشد و روند صلح افغانستان را قبول کند.
***
آتشسوزی پرتلفات یک بیمارستان در ترکیه
رسانههای ترکیه دیروز از وقوع آتشسوزی در بیمارستانی در شهر «غازی عنتب» در جنوب شرق ترکیه خبر دادند. شبکه «روسیا الیوم» به نقل از رسانههای ترکیه گزارش داد آتش در بخش مراقبتهای ویژه بیماران مبتلا به کرونا شعلهور شده است. بیمارستان دانشگاه «SANKO» در بیانیهای در این باره اعلام کرد این حادثه در پی نقص فنی در سیستم اکسیژن بیمارستان رخ داده است. در بیانیه یادشده آمده است: با آنکه نیروهای امدادی موفق شدهاند آتش را مهار کنند اما 8 نفر از بیماران که سالخورده بودند، جان باختند.
***
پاکسازی جاده کرکوک توسط حشدالشعبی
حشدالشعبی در بیانیهای از پاکسازی یک جاده بسیار مهم میان منطقه کرکوک و شرق رود دجله خبر داد. یگان مهندسی و بخش حملونقل تیپ ۱۶ حشدالشعبی این جاده مهم را که در بین روستای سامی العاصی و الرشاد قرار گرفته پاکسازی کردند. پلیس فدرال عراق نیز اعلام کرد ۲تن از تروریستهای داعش را که مناصب مختلفی در این گروهک داشتند دستگیر کرده است. از سوی دیگر تیپ ۲۲ حشدالشعبی نیز خبر داد یک مخفیگاه داعش را در منطقه العیث در شرق استان صلاحالدین کشف کرده است که تجهیزات لجستیکی و یک موتوسیکلت بمبگذاری شده در آن پیدا شده است.
ارسال به دوستان
آتشسوزی در پالایشگاه نفتی بندر حیفا بار دیگر اضطراب و نگرانی را در سرزمینهای اشغالی تشدید کرد
پالایشگاه حیفا در آتش
گروه بینالملل: وضعیت شکننده امنیتی سرزمینهای اشغالی همچنان پابرجاست. معضلات امنیتی این رژیم علاوه بر بروز در داخل سرزمینهای اشغالی و مرزهای آن، در فضای سایبری نیز تشدید شده است. در هفتههای اخیر اخبار متعددی از حملات سایبری علیه زیرساختهای این رژیم مخابره شده است اما روز گذشته خبر مربوط به وقوع آتشسوزی در پالایشگاه حیفا که با پوشش محدود رسانههای این رژیم همراه شد، گمانهزنیها درباره اینکه این آتشسوزی ناشی از حمله سایبری بوده را تشدید کرده است.
* سانسور رسانهای صهیونیستها از آتشسوزی پالایشگاه حیفا
بامداد دیروز انتشار ویدیویی از وقوع آتشسوزی حداقل در یک پالایشگاه نفت رژیم صهیونیستی در بندر حیفا بار دیگر اضطراب و نگرانی را در سرزمینهای اشغالی تشدید کرد. در این بین واکنش قابل تامل رسانههای رسمی این رژیم در پوشش محدود و از راه دور این خبر افکار عمومی را درباره منشأ این آتشسوزی دچار تردید کرده است. در همین رابطه روزنامه اورشلیم پست به نقل از اتحادیه حفاظت از محیطزیست در فلسطین اشغالی بامداد شنبه در گزارشی مدعی شد این آتشسوزی به دنبال نقص غیرعادی در پالایشگاه حیفا رخ داده و ۲ شعله بزرگ آتش و مقادیر زیادی دود از عصر جمعه در این پالایشگاه و محیط پیرامونی آن مشاهده شده است. این رسانه به نقل از اتحادیه مذکور مدعی شد آتشسوزی در پالایشگاه حیفا بر اثر افتادن کمپرسور در یکی از تأسیسات مربوط به تولید بنزین در این مجتمع اتفاق افتاده است. شبکه «کان» رژیم صهیونیستی نیز با انتشار فیلمی که قبلا در شبکههای اجتماعی پخش شده بود، تصاویری از شعلههای مشتعل در مجتمع پالایشگاههای نفتی بندر حیفا منتشر کرد. این شبکه تلویزیونی گزارش داد بر اثر مشکل فنی در تأسیسات گازی حیفا گاز زیادی نشت کرده و همین مساله باعث آتشسوزی در این مجتمع شده است. این رسانه صهیونیستی البته مدعی شد آتشسوزی کنترل شده است. رسانههای رژیم صهیونیستی در حالی به انتشار این خبر و دلایل وقوع آتشسوزی پرداختهاند که پوشش تصویری قابل توجهی از این حادثه ارائه نشده و تنها ویدئوهای آماتوری که از راه دور از آتشسوزی پالایشگاه گرفته شده و در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، منبع خبر این رسانههاست. از این رو نمیتوان به ادعای این رسانهها مبنی بر تصادفی یا حادثه بودن این آتشسوزی استناد قطعی کرد. در کنار این مورد معضلات امنیتی یک ماه اخیر در سرزمینهای اشغالی که در عرصه سایبری و همینطور تقابل نظامی در مرزها به وجود آمده، ضمن شکننده کردن وضعیت امنیت این مناطق، منجر به ملاحظات سیاسی- امنیتی رژیم صهیونیستی در پوشش رسانهای این تحولات شده است.
* تداوم وضعیت امنیت ناپایدار در سرزمینهای اشغالی
طی یک هفته گذشته و پس از انتشار خبر حمله گسترده سایبری علیه نهادهای مهم فدرال و خصوصی در ایالات متحده که از آن به بزرگترین عملیات سایبری علیه آمریکا یاد میشود، در سرزمینهای اشغالی نیز نگرانیهای جدی از تبعات امنیتی این هک علیه زیرساختها و مراکز حساس این رژیم ابراز شده است. چه اینکه روز گذشته شرکت مایکروسافت اعلام کرد بر اثر حمله سایبری ۴۰ مشتری این غول تکنولوژی و نرمافزاری، هدف حمله واقع شده و در معرض خطر قرار گرفتند. بر این اساس، ۸۰درصد از مجموعههای مزبور در آمریکا قرار دارند که آژانسهای مربوط به انبار تسلیحات هستهای آمریکا را هم شامل میشود. باقی مراکز و شرکتها نیز در کشورهای دیگر قرار دارند. این کشورها شامل کانادا، مکزیک، بلژیک، اسپانیا، انگلیس، امارات و همچنین سرزمینهای اشغالی میشود. در کنار این مورد حملات سایبری هفته گذشته به زیرساختهای انرژی و بانکی رژیم صهیونیستی منجر به اعلام حالت آمادهباش در نهاهای مالی این رژیم شده بود. بر این اساس نگرانی جدی در رابطه با تشدید حملات سایبری و همچنین خطرات گسترده آن در سرزمینهای اشغالی وجود دارد. نکته جالب توجه اینکه این رژیم با وجود سرمایهگذاری کلان در بخشهای سایبری، صدمات زیادی را بر اثر حملات سایبری متحمل شده است. علاوه بر تهدیدات سایبری، افزایش قدرت رزمی نیروهای مقاومت در غزه و لبنان سبب شده مرزهای این رژیم هم با مخاطرات جدی مواجه باشد، به نحوی که در 6 ماه گذشته این رژیم در مرز با لبنان وضعیت آمادهباش برقرار کرده است.
* آشفتگی سیاسی و بحران کابینه
در کنار بحرانهای امنیتی خارجی، مساله سرنوشت کابینه و اختلافات پابرجا در مسیر آینده سیاسی رژیم صهیونیستی هم به یک بحران و چالش جدی در بین تصمیمگیران و جریانهای سیاسی این رژیم تبدیل شده است. در حال حاضر کنست منتظر دور دوم رایگیری درباره انحلال است. ۲ هفته قبل در پی تشدید اختلافات بین حزب لیکود (حزب حامی نتانیاهو نخستوزیر) و ائتلاف آبی و سفید (جریان سیاسی حامی بنیگانتس، وزیر جنگ) بر سر تصویب بودجه، در نهایت نتانیاهو بالاجبار درخواست انحلال پارلمان را صادر کرد. طی یک سال اخیر پارلمان 3 بار منحل و انتخابات برگزار شده است. با توجه به وضعیت جاری و رای اولیه احزاب مبنی بر انحلال پارلمان، احتمال تداوم بحران سیاسی و حرکت در مسیر انتخابات چهارم چندان کم نیست؛ انتخاباتی که اگرچه حزب لیکود در آن شانس بیشتری نسبت به حزب آبی و سفید دارد اما گویا اوضاع پساانتخابات برای نتانیاهو مناسب نیست. گسترش دامنه تظاهرات داخلی علیه پروندههای فساد او و همچنین ضعف در مدیریت و مقابله با کرونا سبب شده مقامات حزب لیکود نتانیاهو را مهره ناکارآمد و باعث شکاف بدانند.
ارسال به دوستان
بامداد دیروز رسانهها از تشکیل دولت مشترک با حضور منصور هادی و شورای انتقالی جنوب خبر دادند
پوشش سیاسی شکست ائتلاف در یمن
گروه بینالملل: تشکیل دولت مشترک متشکل از نیروهای تحت حمایت عربستان به ریاست منصور هادی و نیروهای تحت حمایت امارات به ریاست شورای انتقالی جنوب، هر چند به عنوان گامی در راستای اجرای توافق 2019 ریاض تلقی میشود اما واقعیت امر این است که این اتفاق نه از سر قدرت و تسلط متجاوزان بر اوضاع که نشانه واقعی استیصال و شکستهای مکرری است که در ماههای اخیر از سوی مقاومت یمن متحمل شدند و آنها را ناچار به اتحاد شکننده کرده است. در این بین با توجه به اینکه شورای انتقالی جنوب به نسبت منصور هادی دست بالا را داشت و با در نظر گرفتن اختلافات جاری 2 طرف، انتظار میرود این دولت عمر چندانی نداشته باشد.
به گزارش «وطن امروز»، شامگاه جمعه دولت مستعفی یمن در بیانیهای اعلام کرد در راستای توافقنامه ریاض میان این دولت (نیروهای وابسته به سعودی) و شورای انتقالی جنوب یمن (نیروهای وابسته به امارات) دولت مشترکی میان استانهای شمالی و جنوبی این کشور تشکیل شد. طبق این بیانیه، این دولت متشکل از ۲۴ وزیر بوده و به ریاست معین عبدالملک تشکیل شده است. طبق این گزارش، تعداد وزارتخانههای متعلق به دولت مستعفی و شورای انتقالی جنوب مساوی است و ۱۲ وزیر از استانهای شمالی و ۱۲ وزیر دیگر از استانهای جنوبی انتخاب شدهاند و از ۱۲ سهم جنوب 5 وزیر به نمایندگی از شورای انتقالی جنوب مورد حمایت امارات حضور دارند. در بیانیه دولت مستعفی یمن همچنین آمده است که دولت جدید در راستای توافقنامه ریاض که میان شورای انتقالی جنوب و دولت عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهوری مستعفی یمن در تاریخ پنجم نوامبر سال ۲۰۱۹ در ریاض به امضا رسیده بود، تشکیل شده است. دولت هادی (مورد حمایت عربستان سعودی) و شورای انتقالی جنوب (وابسته به امارات) از ابتدای تابستان سال گذشته وارد یک دور درگیری و جنگ شدند که در نتیجه آن، شورای انتقالی شهر عدن و پس از آن استانهای «شبوه» و «ابین» و ماه پیش نیز استان «سقطری» را به اشغال خود درآورد. عربستان سعودی برای پایان دادن به این درگیریها در جنوب یمن، توافق ریاض را پیشنهاد داد که یکی از مفاد آن تشکیل دولت ائتلافی میان طرفین درگیر بود.
* ائتلافی از سر اجبار
نکته قابل تامل در ارتباط با تشکیل دولت مشترک یا به عبارت دقیقتر دولت اماراتی- سعودی که در بخشهای جنوبی یمن مستقر خواهد بود، این است که این اقدام نه از سر قدرت که نشاندهنده موقعیت ضعیف ائتلاف عربی در یمن است. با توجه به اختلافات جدی بین نیروهای تحت حمایت امارات و عربستان در یمن که در ۲ سال اخیر شدت گرفته است، تنها دلیلی که میتوان برای تشکیل دولت مشترک لحاظ کرد، شکستهای مکرر عربستان و استیصال آن در شمال و جنوب یمن است. نگاهی به معادلات میدانی در صحنه نبرد مقاومت یمن با مزدوران و نیروهای متجاوز سعودی- اماراتی این واقعیت را اثبات میکند. طی یک ماه اخیر مقاومت یمن در رشته عملیاتهای موفقیتآمیز در مناطق شمالی و مرکزی یمن توانست پیشرویهای قابل توجهی را در استان مأرب (مهمترین و اصلیترین پایگاه نیروهای متجاوز سعودی و منصور هادی در یمن) داشته باشد و همین امر منجر به این شد که سعودیها با وجود شکست سیاسی توافق ریاض که در یک سال گذشته مسکوت مانده بود، با دادن امتیازاتی به اماراتیها به دنبال ایجاد یک پایگاه جدید برای منصور هادی و حفظ وجهه خود باشند. به بیان سادهتر با حتمی شدن فتح مأرب از سوی مقاومت یمن و خروج منصور هادی از این استان، عربستانیها ضمن فرار به جلو به دنبال کتمان شکست هستند. از این منظر به نظر میرسد دولت مذکور عمر طولانی نخواهد داشت و در روزها و هفتههای آتی اخبار مربوط به بروز شکاف در این توافق اجباری رسانهای خواهد شد.
* واکنشها به تشکیل دولت مشترک سعودی- اماراتی در یمن
«محمد علی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن و عضو ارشد انصارالله در واکنش به تشکیل دولت مشترک منصور هادی با شورای انتقالی جنوب در توئیتر خود نوشت: «در ترکیب دولت تشکیل شده، شرکای ناسازگار وجود دارد و سرانجام آن شکست است». وزارت خارجه عربستان اما در بیانیهای از تشکیل دولت مشترک توسط شورای انتقالی جنوب و دولت مستعفی یمن استقبال کرد. احمد حافظ، سخنگوی وزارت خارجه مصر نیز از تشکیل دولت مشترک میان شمال و جنوب یمن استقبال کرد.
* تجمع اعتراضآمیز در صنعا علیه تداوم محاصره سوختی یمن
شرکت نفت یمن تجمع اعتراضآمیزی در مقابل دفتر سازمان ملل در صنعا سازماندهی کرد. در این تجمع اعتراضآمیز عمار الأضرعی، مدیر اجرایی شرکت نفت یمن حضور داشت. در همین راستا عصام المتوکل، سخنگوی رسمی شرکت نفت یمن نیز تاکید کرد ائتلاف متجاوز عربی همچنان کشتیهای حامل نفت از جمله کشتی «بندج فکتوری» را به مدت 8 ماه و نیم توقیف کرده و حدود 5 میلیون و ۵۰۰ هزار دلار خسارت وارد کرده است. وی در ادامه افزود سازمان ملل قادر به اجرای توافقنامه سوئد نیست و در تجاوز و حمله به یمن و محاصره ملت این کشور مشارکت دارد. عصام المتوکل خواستار گشایش فرودگاه بینالمللی صنعا و بندر الحدیده شد و از آزادگان جهان و سازمانهای جامعه مدنی خواست همچنان در برابر بیعدالتی به مردم یمن در نتیجه تجاوز و توقیف کشتیهای مشتقات نفتی که در معرض آنها قرار دارند، ایستادگی کنند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|