|
آمریکا به دنبال تطهیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در سخنانی خواستار تغییر رویکرد شورای حقوق بشر در قبال رژیم صهیونیستی شد. به گزارش روسیا الیوم، «ند پرایس» با اشاره به تصمیم دولت جو بایدن برای بازگشت به شورای حقوق بشر اظهار کرد: باید اصلاحاتی در شورای حقوق بشر سازمان ملل انجام شود. وی افزود: از جمله این اصلاحات، اصلاح «رویکرد نامناسب» شورای حقوق بشر در قبال «اسرائیل» است.
ارسال به دوستان
سنای آمریکا در نخستین جلسه استیضاح ترامپ رأی به قانونی بودن آن داد
راند اول رینگ خونین
نیویورک تایمز: آمریکا همچنان درباره اینکه ترامپ مستحق محاکمه است دچار دودستگی است
گروه بینالملل: نخستین جلسه استیضاح دوم ترامپ در سنای آمریکا در شرایطی برگزار شد که دموکراتها در نخستین قدم توانستند با جلب نظر 6 سناتور جمهوریخواه و رای قاطع اکثریت سناتورهای دموکرات، با 56 رای، قانونی بودن استیضاح ترامپ در سنا را تصویب کنند. هر چند به نظر نمیرسد استیضاح ترامپ واجد 67 رای لازم شود اما به طور قطع این استیضاح فصل جدیدی از تنش و تحولات را درون جامعه آمریکا و بین مقامات سیاسی باز خواهد کرد.
* آغاز استیضاح ترامپ در سنا
به گزارش «وطن امروز»، بامداد چهارشنبه (به وقت تهران) پس از 4 ساعت بحث و گفتوگو توسط ۲ طرف پرونده استیضاح ترامپ یعنی دادستانهای منتخب مجلس نمایندگان و ۲ وکیل مدافع رئیسجمهور سابق، سناتورها به قانونی بودن این روند رای دادند.
بر این اساس سنای آمریکا در نخستین جلسه مربوط به «دومین استیضاح ترامپ»، طی فرآیند رایگیری، تلاش برای «متوقف کردن استیضاح ترامپ را با غیرقانونی دانستن آن به دلیل عدم حضور وی در قدرت»، با ۵۶ رای در مقابل ۴۴ رای رد کرد. به این ترتیب موضوع بررسی استیضاح ترامپ در سنا تایید شد. 6 سناتور جمهوریخواه در گام اول استیضاح، دموکراتها را برای پیش بردن این روند همراهی کردند. پیشتر در رایگیری مجلس نمایندگان آمریکا در اواسط ژانویه، ۱۰ نماینده همحزبی ترامپ با دموکراتها برای تایید طرح استیضاح همراهی کرده بودند تا این طرح به سنا راه پیدا کند. در رایگیری نخستین جلسه استیضاح، سناتور جمهوریخواه «بیل کسیدی» از لوئیزیانا که پیش از آن از تلاش سناتور «رند پال» برای غیرقانونی خواندن استیضاح حمایت کرده بود، تغییر عقیده داد و اعلام کرد معتقد است استیضاح ترامپ قانونی است. استیضاح ترامپ نیازمند رای مثبت دوسوم سناتورهاست و با ترکیب 50 -50 سنا، این نتیجه نشان داد دموکراتها برای کسب حمایت ۱۷ سناتور جمهوریخواه به منظور محکوم کردن رئیسجمهور سابق راه پرفراز و نشیبی را پیشرو دارند.
* دعوا بر سر قانونی بودن استیضاح
به گزارش وبگاه خبری هیل، «میت رامنی» سناتوری که پیش از این هم در استیضاح اول ترامپ به محاکمه ترامپ رای داده بود، در رابطه با بحثهای پیرامون استیضاح دوم ترامپ گفت: من همچنان از وزن تحلیلهای علمی که میگویند محاکمه استیضاح پس از خروج از قدرت منطبق با قانون اساسی است، انگیزه میگیرم. در جلسه استیضاح رئیسجمهور جنجالی سابق آمریکا که متهم به برانگیختن حمله مرگبار به کنگره در روز تایید پیروزی «جو بایدن» به امید تغییر نتیجه انتخابات به نفع خود است، استیضاحکنندگان و تیم ترامپ ساعتها به بحث درباره قانونی بودن یا نبودن استیضاح پیش از برگزاری رایگیری پرداختند. سناتورها معتقدند نتیجه رایگیری عمدتا در همان ماه گذشته زمانی که آنها مجبور به تصمیمگیری شدند، مشخص شد و جلسه استیضاح در سنا تغییر چندانی در آن ایجاد نکرد. اگرچه بر اساس برآوردها، انتظار نمیرود ترامپ در پایان جلسات استیضاح محکوم شود اما دستکم رای به قانونی بودن استیضاح باعث شد این روند ادامه یابد و قرار است سنا در روزهای بعد هم ادامه جلسه استیضاح را برگزار کند. به طور معمول جلسات استیضاح برای برکناری فرد در قدرت برگزار میشود اما با توجه به اینکه دوره ریاستجمهوری ترامپ بیستم ژانویه پایان یافت و او مجبور به ترک کاخ سفید شد، مساله محوری این جلسات تاثیری است که بر آینده سیاسی وی خواهد داشت و هدف، پایان دادن به حیات سیاسی ترامپ برای همیشه است. چنانچه ترامپ مجرم شناخته شود، تا ابد از احراز سمتهای دولتی محروم خواهد شد. این در حالی است که او بعد از مشخص شدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری، چند بار گفت قصد دارد برای انتخابات سال ۲۰۲۴ بار دیگر به عنوان نامزد وارد کارزار انتخابات شود. ترامپ در آخرین سخنرانیاش چند ساعت قبل از ترک کاخ سفید گفت «به شکلی» به قدرت بازخواهد گشت.
* مخالفت جمهوریخواهان با استیضاح
سناتور «روی بلانت» یکی از اعضای رهبری حزب جمهوریخواه که به غیرقانونی بودن دادگاه استیضاح ترامپ رای داد، پیشبینی کرد با توجه به این نتیجه، استیضاح ترامپ به برائت او منتهی خواهد شد. در جلسه اول، به رغم ارائه مستندات موثر و ویدئویی نمایندگان حزب دموکرات در جلسه استیضاح که به نظر میرسید نظر جمهوریخواهان را جلب کرده، اکثریت آنها به غیرقانونی بودن این روند رای دادند. عدم همراهی جمهوریخواهان همچنین در حالی بود که سخنرانی وکلای ترامپ بویژه «بروس کاستور» انتقاد گسترده جمهوریخواهان سنا را در پی داشت و گفتند در بسیاری مواقع وی از موضوع فاصله میگرفت و آنها قادر به مرتبط کردن بخشهای مختلف حرفهای او نبودند. «سوزان کالینز» سناتور ایالت مین، «لیسا مرکاوسکی» از ایالت آلاسکا، «میت رامنی» از یوتا، «بن ساس» از نبراسکا و «پت تومی» از پنسیلوانیا، 5 جمهوریخواه دیگری بودند که در نخستین جلسه استیضاح به قانونی بودن استیضاح ترامپ به رغم نبودش در قدرت رای دادند.
* دفاعیات وکلای ترامپ
پس از آنکه «جیمی راسکین» و ۲ عضو دیگر مجلس نمایندگان به عنوان مدیران دموکرات جلسه استیضاح، اتهام ترامپ را تشریح کردند، تیم وکلای دفاع ترامپ در جایگاه قرار گرفتند و کوشیدند مشروعیت این محکمه را زیر سوال ببرند. آنها ادعا کردند دادرسی استیضاح، مغایر قانون اساسی است و کوشیدند استدلال کنند ترامپ اغتشاشگران را تحریک نکرده و سخنرانی وی درباره انتخابات با متمم اول قانون اساسی آمریکا سازگاری دارد. ابتدا «بروس کاستور» سخن گفت و هشدار داد دادرسی استیضاح دوم آن هم ۱۳ ماه پس از استیضاح نخست، «سیلبندها» را روی استیضاحهای آینده باز میکند. «دیوید شوئن» وکیل دیگر ترامپ هم با لحنی متفاوت صحبت کرد و دموکراتها را به استیضاح سیاسی متهم کرد و از آن به «رینگ خونین» یاد کرد تا ترامپ را از نامزدی دوباره در انتخابات منصرف کنند. قرار است دادستانهای استیضاح و وکلای مدافع ترامپ، هر کدام حداکثر از ۱۶ ساعت در طول ۲ روز برای ارائه ادله خود استفاده کنند.
* نارضایتی ترامپ از عملکرد وکلایش در جلسه استیضاح
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا که چند روز قبل از برگزاری استیضاح در سنا به دلیل استعفای تعدادی از وکلای سابق خود مجبور به استخدام نفرات جدید و تغییر در تیم حقوقی خود برای دفاع در سنا شده بود، از عملکرد وکلای خود ابراز نارضایتی کرده است. بر این اساس خبرگزاری سیانان به نقل از ۲ منبع آگاه اعلام کرد دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا از عملکرد بروس کاستور، وکیل مدافعش در نخستین روز محاکمه استیضاح در مجلس سنا راضی نبود. کاستور -که به همراه دیوید شوئن به عنوان وکلای اصلی ترامپ برای دفاع از وی در جلسه استیضاح معرفی شدهاند - در ابتدای جلسه محاکمه استیضاح در مجلس سنا سخنانی را بیان کرد که این اظهارات با خشم و ناامیدی ترامپ روبهرو شده است. یک منبع آگاه در این باره گفت: با توجه به آنکه تیم حقوقی جدید ترامپ حدود یک هفته قبل تشکیل شده، چنین مسالهای دور از ذهن و انتظار نبوده است که عملکرد وکلای مدافع ترامپ با نارضایتی رئیسجمهور پیشین آمریکا روبهرو شود. پیش از این برخی سناتورهای جمهوریخواه از جمله «بیل کاسیدی»، «جان کورنین» و «تد کروز» آشکارا از تیم حقوقی ترامپ به خاطر این مساله انتقاد کرده بودند که «آیا قانون اساسی آمریکا استیضاح و محاکمه رئیسجمهوری را که دیگر در قدرت نیست، مجاز میداند یا نه». یک مشاور تیم ترامپ ضمن انتقاد شدید از عملکرد وکلای رئیسجمهور پیشین آمریکا در نخستین روز استیضاح، گفته است: «چه جهنمی در جریان است؟ آنها چه غلطی میکنند؟» وی افزود: با توجه به آنکه ترامپ نتوانسته است یک تیم حقوقی قوی را برای محاکمه استیضاحش پیدا کند، اگر در دادگاه کیفری محکوم شود، با خطر جدی روبهرو خواهد شد.
* تشدید تدابیر امنیتی در واشنگتن در آستانه استیضاح ترامپ
ترامپ نخستین رئیسجمهور آمریکاست که در تاریخ این کشور برای بار دوم اسیتضاح میشود. مهمترین دلیل استیضاح وی نیز حمله 6 ژانویه طرفداران او به کنگره عنوان شده است. نکته قابل توجه اینکه همزمان با دومین استیضاح ترامپ، تدابیر امنیتی در واشنگتن به دلیل ترس از تکرار وقایع ششم ژانویه به صورت قابل توجهی افزایش یافت. رسانههای آمریکایی با انتشار این خبر اعلام کردند مقامات فدرال همچنان اعتقاد دارند تکرار حمله به کنگره آمریکا امکانپذیر است. بر اساس گزارش سیانان، اعضای گارد ملی آمریکا از روز سهشنبه گشتزنی در محوطه بیرونی کنگره را به طور مرتب در دستور کار قرار دادهاند. در برخی قسمتها بالای حصارهای ۲ متر و نیمی غیرقابل صعود سیمهای خاردار نصب شده است. در همین حال در داخل ساختمان کنگره نیز مدیران دموکرات جلسه استیضاح تحت تدابیر امنیتی قرار گرفتند. مدیران پرونده استیضاح رئیسجمهور پیشین آمریکا در مجلس نمایندگان پیش از این گفته بودند: شواهد و مدارک علیه دونالد ترامپ قاطع است و او هیچ دفاعی به خاطر اقداماتش ندارد. مدیران پرونده استیضاح ترامپ افزودند: تحریک شورش توسط ترامپ، از وخیمترین جرائم در قانون اساسی است که تاکنون یک رئیسجمهور مرتکب شده است.
***
نیویورتایمز: اکثریت کوچکی خواستار محکومیت ترامپ هستند
همزمان با آغار روند استیضاح ترامپ در سنا، روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی نوشت: اگرچه اجماع نظر گستردهای وجود دارد که ترامپ مستحق مقصر شمرده شدن در دستکم بخشی از حمله 6 ژانویه به کنگره است اما آمریکا همچنان درباره اینکه آیا ترامپ مستحق محکوم شدن توسط سناست یا خیر، دچار دودستگی و تفرقه است. این روزنامه در ادامه با استناد به نتایج نظرسنجیهای اخیر درباره استیضاح ترامپ نوشت: نتیجه نظرسنجی شبکه سیبیاس نیوز- پایگاه یوگاو نشان داد ۵۶ درصد آمریکاییها میگویند سنا باید ترامپ را محکوم کند، در حالی که ۴۴ درصد گفتهاند ترامپ باید تبرئه شود. این در حالی است که میزان حمایت از استیضاح ترامپ در دیگر نظرسنجیهای اخیر به طور قابل توجهی کمتر بود. نظرسنجی انجام شده توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس- پایگاه اناوآرسی که هفته گذشته منتشر شد، نشان داد ۱۲ درصد درباره استیضاح ترامپ هیچ عقیدهای ندارند، ۴۷ درصد موافق استیضاح ترامپ بوده و ۴۰ درصد مخالف استیضاح وی هستند. نظرسنجی هفته گذشته دانشگاه کوئینیپیاک نیز نشان داد ۵۰ درصد آمریکاییها میگویند سنا باید ترامپ را محکوم کند، در حالی که ۴۵ درصد مخالف این مساله هستند. نظرسنجی خبرگزاری آسوشیتدپرس-پایگاه اناوآرسی پیرامون میزان مسؤولیت ترامپ در حمله 6 ژانویه به کنگره نشان داد ۶۳ درصد آمریکاییها معتقدند ترامپ مسؤول دستکم بخشی از این حمله است، از جمله ۵۰ درصد که گفتند ترامپ برای آنچه برای کنگره رخ داد، شدیدا مسؤول است. شرکتکنندگان مستقل بر سر اینکه آیا ترامپ مستحق مجازات است یا خیر، اختلافنظر دارند. به عنوان نمونه، در نظرسنجی کوئینیپیاک ۴۹ درصد افراد مستقل گفتند او باید محکوم شود، در حالی که ۴۵ درصد معتقدند او نباید محکوم شود. آمریکاییهای بدون وابستگی حزبی از همان لحظه ورود ترامپ به کاخ سفید به او به دیده تردید مینگریستند و به عملکرد شغلی او در طول ریاستجمهوریاش نمره منفی میدادند اما اکنون که او از قدرت کنار رفته، افراد مستقل چندان رغبتی به محکوم شدن او ندارند. در میان حزب جمهوریخواه، نفوذ ترامپ همچنان بالاست. نه تنها قریب به اتفاق جمهوریخواهان میگویند او باید تبرئه شود، بلکه همچنین باور دارند موارد مشکوکی به اتفاقات ششم ژانویه منجر شد.
بر اساس نظرسنجی سیبیاس، اکثر جمهوریخواهان میگویند اگر ترامپ حزب جدیدی برای خودش تشکیل دهد، آنها دستکم ایده ترک حزب جمهوریخواه را در نظر دارند. در پاسخ به اینکه آیا آنها به حزب جدید ترامپ ملحق میشوند یا خیر، یکسوم جمهوریخواهان پاسخ مثبت دادند و ۳۷ درصد دیگر گفتند شاید. تنها ۳۰ درصد پاسخ منفی دادند.
ارسال به دوستان
دور دنیا
اصابت موشکهای مقاومت یمن به فرودگاه أبها ی عربستان
سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن عصر دیروز اعلام کرد نیروی پهپادی ارتش یمن ظهر چهارشنبه آشیانه جنگندههای سعودی در فردوگاه بینالمللی «أبها» (جنوب غرب عربستان) را هدف قرار داده است. به گزارش پایگاه خبری شبکه «المسیره»، سخنگوی نیروهای مسلح یمن در این باره اعلام کرد آشیانه جنگندههای سعودی در فرودگاه أبها با 4 پهپاد از نوع «صماد ۳» و «قاصف k2» هدف قرار گرفته و این برخورد دقیق بوده است. سرتیپ سریع در ادامه هشدار داد ائتلاف متجاوز سعودی تمام هشدارهای پیشین صنعا را نادیده گرفته و از فرودگاههای غیرنظامی به منظور اهداف نظامی استفاده کرده است. سریع همچنین تأکید کرد این اقدام در واکنش به تداوم تجاوزهای هوایی و محاصره ظالمانه یمن بوده است. او در پایان هشدار داد عملیات نظامی ارتش یمن تا زمانی که تجاوز و محاصره علیه یمن تداوم داشته باشد، ادامه خواهد داشت و بیانیه خود را با آیه قرآنی «فَمَنِ اعْتَدَى عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَیْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَیْکُمْ» (بقره-194) به پایان برد.
***
انتقاد تازه اردوغان از مکرون
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه با اشاره به نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره لیبی گفت: این کشور آماده است نیروهایش را از لیبی خارج کند، اگر نخست دیگر نیروهای خارجی از این کشور خارج شوند. وی در ادامه گفت: «حضور ترکیه در لیبی بر اساس دعوت حکومت مشروعی است که از سوی جامعه بینالمللی به رسمیت شناخته شده و این حضور بر اساس توافق همکاری نظامی است». اردوغان با انتقاد از «امانوئل مکرون» همتای فرانسوی خود گفت: «وی میگوید ترکیه باید نیروهایش را از لیبی خارج کند. من به او میگویم اول نیروهایت را از مالی و چاد خارج کن». رئیسجمهور ترکیه اضافه کرد: «فردی که ریاست فرانسه را بر عهده دارد، حملاتش را علیه من ادامه میدهد. به وی میگویم از حمله به من چه چیزی میخواهی؟ قبل از حمله به من باید به جنایتهای فرانسه در الجزایر و دیگر کشورهای اروپایی بپردازی». وی افزود: «اجداد شما میلیونها الجزایری را کشتند اما ترکیه چنین چیزی را مرتکب نشده و دستان ما به خون آغشته نشده اما دستان تو به خون آغشته است».
***
سیاست بیسابقه سرکوب بنسلمان در تاریخ عربستان
پایگاه خبری بیزینس اینسایدر در گزارشی به سیاستها و اقدامات محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی پرداخت و نوشت وی در ظاهر برای انجام اصلاحات تلاش میکند اما در حقیقت بیش از پیش دست به سرکوب میزند. به نوشته این وبسایت، ولیعهد سعودی با بازداشتهای گسترده، تمام مخالفانش را در داخل ساکت کرده است و همزمان ارتش سایبری وی در فضای مجازی مشغولند و به جاسوسی از فعالان عربستانی میپردازند و در صورت لزوم نیز به مخالفان حمله میکنند. حجم سرکوب مخالفان در دوره بنسلمان در تاریخ عربستان سابقه ندارد. طبق این گزارش، واقعیت موجود در عربستان، تمام تلاشهای محمد بنسلمان برای ترسیم چهره مطبوع و مثبت از خود در انظار جهانی را به شکست کشانده است و حاکمان سعودی همچنان اقدام به سرکوب آزادیها و صدور حکم زندان برای فعالان حقوقبشری میکنند. «سارا لیا ویتسن» مدیر اجرایی سازمان حقوق بشری «اکنون، دموکراسی برای جهان عرب» نیز در صفحه توئیتر خود خطاب به ولیعهد سعودی نوشته است: «تو را در دادگاه خواهیم دید». روزنامه «تایمز» انگلیس نیز روز گذشته نوشت «سعد الجبری» مقام سابق سازمان اطلاعات سعودی گفته است چند روز پیش از کشته شدن «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد سعودی در استانبول، مقامات سعودی تلاش کردهاند دختر او را نیز به کنسولگری ریاض در استانبول بکشانند.
***
آغاز رزمایش مشترک ترکیه و پاکستان در خیبر پختونخوا
روابط عمومی ارتش پاکستان روز گذشته با انتشار اطلاعیهای از آغاز رزمایش نظامی مشترک ترکیه و پاکستان با عنوان «آتاترک ۲۰۲۱» در منطقه تربیلا در ایالت خیبر پختونخوا خبر داد. به گزارش خبرگزاری آناتولی، این رزمایش با حضور نیروهای مسلح ۲ کشور به مدت ۳ هفته برگزار خواهد شد. در این بیانیه تاکید شده است این رزمایش روابط بین ۲ کشور دوست و برادر پاکستان و ترکیه را گسترش خواهد داد. پیش از این وزارت دفاع ترکیه طی بیانیهای در ۴ ژانویه اعلام کرده بود رزمایش مشترک کماندویی بین ترکیه و پاکستان بین تاریخ ۴ تا ۲۰ فوریه در پاکستان انجام خواهد شد. رزمایش مشترک نظامی تکاوران و نیروهای ویژه ارتش ترکیه و پاکستان از سال ۱۹۹۸ آغاز شد. این رزمایش مشترک در ترکیه با نام «رزمایش جناح» و در پاکستان با عنوان «رزمایش آتاترک» برگزار میشود.
***
تأیید نقش پلیس در قتل «جورج فلوید فرانسه»
بر اساس گزارشهایی که اخیرا منتشر شده اقدامات پلیس فرانسه به مرگ «آداما ترائوره» در بازداشت پلیس منجر شده است؛ قتلی که اعتراضات زیادی را در سراسر فرانسه به همراه داشت. به گزارش شبکه روسی «آرتی»، رسانههای فرانسوی بر اساس گزارش 4 دکتر بلژیکی که از سوی بازرسان این پرونده مامور تحقیق درباره علت مرگ این فرد شده بودند، اعلام کردند ترائوره به احتمال زیاد دچار گرمازدگی شده بوده اما نقش روند مرگبار دوره خفگی بر اثر فشار فیزیکی را نمیتوان منتفی دانست. این پزشکان افزودهاند: مانور مهار افسران پلیس و در درجه کمتر شرایط زمینهای در نهایت به مرگ این مرد جوان منجر شده است. در بخشی از این گزارش گفته شده اگر افسران پلیس او را روی زمین میخکوب نکرده بودند، شرایط این مرد سیاهپوست دچار تغییرات شدید و ناگهانی نمیشد.
ارسال به دوستان
طیف حامی ناتو در پارلمان اروپا خواهان برکناری بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه شد
تحقیر اروپا توسط روسیه!
بحران در مرزهای شرقی اتحادیه اروپایی در حال تبدیل به شکافی سیاسی در داخل این اتحادیه است. سفر اخیر جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی به مسکو برای مذاکرات ۲ روزه با مقامات دولت روسیه با واکنشهایی منفی در هر دو طرف مواجه شده است، حتی به شکلی مضحکهآمیز خود او نیز سفر خود را زیر سوال برده و به نوعی زیر حرفهایش در مسکو زده است!
سفر بورل به روسیه، فرصتی بود برای طیف خوشبین به رابطه با غول شرقی اروپا در بروکسل تا پیش از موعد نزدیک دیدار وزرای خارجه روسیه و اتحادیه اروپایی در روز ۲۲ فوریه (۴ اسفند) و در بحرانیترین شرایط روابط ۲ طرف به یک همگرایی نسبی برسند.
مذاکرات بورل در مسکو در شرایطی پنجشنبه و جمعه هفته گذشته انجام شد که کشورهای مهم اروپایی به همراه آمریکا و انگلیس، کرملین را به بهانه اعتراضات اخیر در این کشور در حمایت از آلکسی ناوالنی، چهره بازداشت شده مخالف ولادیمیر پوتین زیر فشار گذاشته بودند. در حالی که اتحادیه اروپایی برای تصمیمگیری درباره وضع تحریمهای جدید علیه روسیه به همین بهانه آماده میشد، مسؤول سیاست خارجی کاتالانش بلافاصله خود را برای بهبود روابط به مسکو رساند.
او درباره روابط اتحادیه اروپایی و روسیه و فضای ژئوپلیتیک جهانی با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و همچنین با نمایندگان سازمانهای جامعه مدنی این کشور دیدار کرد.
همزمان دولت روسیه ۳ دیپلمات آلمانی، لهستانی و سوئدی را به خاطر حضور غیرقانونی در تظاهرات حمایت از ناوالنی، «عنصر نامطلوب» خوانده و از خاک خود اخراج کرد.
حال بیش از ۵۰ نماینده پارلمان اروپا به اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپایی نامهای نوشته و در آن درخواست کردهاند که بورل به خاطر ناکامیهای پیاپی در دفاع از منافع اتحادیه از سمتش استعفا کند. ریهو تراس، نماینده استونی در پارلمان اروپا در دفاع از محتوای این نامه معتقد است که سفر بورل به مسکو، غیرقابل دفاع و حقارتبار بوده است. فرمانده پیشین ارتش استونی که یکی از چهرههای شاخص بلوک حامی توسعه شرقی ناتو در بروکسل محسوب میشود، گفته است: «این سفر یک فاجعه بزرگ بود، چرا که روسیه هر کاری را که میتوانست برای تحقیر عالیرتبهترین دیپلمات اتحادیه اروپایی، کرد».
از نظر تراس، بیانیه بورل پس از بازگشت از مسکو به مثابه «ریختن اشک تمساح» است.
اشاره او به توجیهات یکشنبه گذشته بورل در تارنمای سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپایی بود که دیدار اخیرش با لاوروف را «بسیار پیچیده» خوانده و از اینکه روسیه رویکردی سازنده در قبال اروپا ندارد، ابراز تأسف کرده بود. او به اروپاییها هشدار داد: «روسیه دارد بتدریج از اروپا جدا میشود و به ارزشهای دموکراتیک به عنوان یک تهدید موجود نگاه میکند». با این حال، او خواهان باز ماندن مسیرهای دیپلماتیک میان ۲ طرف شد.
البته سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپایی کمی بعد منکر این شد که این حرفهای بورل به منزله ابراز پشیمانیاش از سفر به مسکو است.
حال نماینده استونی در پارلمان اروپا و بلوک حامی ناتو از فرصت استفاده و همه اقدامات بورل را ضداروپایی قلمداد کردهاند. تراس به یورونیوز گفته است که نهتنها سفر بورل به مسکو فاجعهبار بوده، بلکه انتقادهای او از آمریکا به عنوان متحد اصلی اتحادیه اروپایی به خاطر سختگیری بر کوبا و همچنین دفاع او از واکسن روسی اسپوتنیک برای مقابله با کرونا نیز در حیطه مسؤولیتش نبوده است. احتمالا پارلمان اروپا با همین روند، نقش میانجیگرانه مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی برای احیای توافق هستهای با ایران را هم زیر سوال برده و با ایزوله کردن یا برکناری بورل، برجام را معلق نگاه خواهد داشت.
***
فقیر شدن پنجم شهروندان اتحادیه اروپایی
بر خلاف تعهد اتحادیه اروپایی به کاهش شهروندان فقیر خود متعاقب بحران مالی سپتامبر سیاه ۲۰۰۸، یکپنجم شهروندان این اتحادیه در حال فقیر شدن هستند. طبق گزارش دفتر منطقهای مبارزه با فقر شدید سازمان ملل مستقر در مقر اتحادیه اروپایی، در سال جاری میلادی 21 درصد شهروندان 27 کشور عضو اتحادیه اروپایی عضو در آستانه فقیر شدن قرار دارند که این شامل ۱۹ میلیون و ۴۰۰ هزار کودک و ۲۰ میلیون و ۴۰۰ هزار کارگر میشود. این در حالی است که پارسال کشورهای عضو اتحادیه متعهد شده بودند شمار فقرا را به ۲۰ میلیون نفر کاهش دهند. این آمار در حالی منتشر میشود که گزارشگر ویژه فقر سازمان ملل متحد نسبت به بدتر شدن اوضاع در ماههای آینده اطمینان دارد. به گزارش یورونیوز، اولیویه دو شوتر میگوید: «میدانیم بحران مثل یک موشک دومرحلهای است. ما همین حالا شمار بسیاری از افراد را داریم که پیشاپیش درآمدشان را از دست دادهاند. خیلی از آنها حتی قبل از شیوع کرونا هم در فقر به سر میبردند اما مرحله دوم و سختتر تا پایان سال ۲۰۲۱ فرا میرسد؛ وقتی که همزمان با ورشکستگیهای بزرگ، شمار بسیار بیشتری کارشان را از دست میدهند. کمک دولتها به شرکتها کمکم کاهش مییابد و بسیاری از بنگاههای اقتصادی در ماههای پیش رو مجبور به اعلان ورشکستگی هستند». او رقابت مالیاتی میان کشورهای اروپایی برای جذب سرمایهگذاری خارجی بیشتر را یکی از عوامل اصلی ناتوانی برای مبارزه با پدیده فقر در این منطقه میداند و میگوید: «دولتهای اروپایی هر سال ۱۶۰ تا ۱۹۰ میلیارد یورو از درآمدهای مالیاتی خود را (برای جلب سرمایهگذاری) از دست میدهند». شوتر از دولتهای اروپایی میخواهد شجاعت بازتعریف بنیادین حکمرانی اقتصادی- اجتماعی را داشته باشند. در حال حاضر اصل رقابت و تلاش برای رسیدن به بازار رقابتی کامل، به مثابه الگوی اقتصادی اتحادیه اروپایی عمل میکند. با وجود اهمیت تامین اجتماعی، شمار بالای فقرا و افراد در آستانه سقوط به زیر خط فقر نشانگر چالش جدی برای کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپایی در دوره بحران کروناست.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|