|
مسکو خواهان افزایش تلاشها برای حل مسائل باقیمانده در مذاکرات وین است
معاون وزیر خارجه روسیه در واکنش به گام هستهای جدید ایران، ضمن تأکید بر اینکه در صورت رعایت توافقنامه پادمانی با آژانس هیچ خطری وجود ندارد، خواهان افزایش تلاش طرفهای مذاکرات وین برای حل مسائل باقیمانده شد. «سرگئی ریابکوف» با اشاره به نگرانی برخی کشورهای غربی از گام جدید ایران در زمینه ساخت اورانیوم فلزی غنی شده، گفت: «باید این مساله در نظر گرفته شود که به شرط رعایت توافق جامع پادمانی با آژانس، هرگونه اقدام ایران در زمینه توسعه برنامه هستهای، خطر اشاعه را به همراه ندارد».
ارسال به دوستان
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای حکام آژانس اطلاع داد ایران قصد استفاده از اورانیوم 20 درصد برای تأمین سوخت رآکتور تهران را دارد
پاسخ عملی به بیعملی
گروه سیاسی: اقدام جدید هستهای ایران، هشدار صریحی به طرفهای برجامی در پایان یکجانبه تعهدات هستهای صادر کرد و تهران با خاتمه دادن به سیاست «صبر راهبردی» پاسخهای عملیاتی که نتیجه بدعهدی و بیعملی آمریکا به همراه ۳ کشور اروپایی است میدهد تا توازن در مذاکرات احیای برجام حفظ شود.
به گزارش «وطنامروز»، منابع غربی سهشنبهشب به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش دادند ایران تصمیم دارد از اورانیوم ۲۰ درصد تولید شده در مراکز هستهای خود برای تأمین سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران استفاده کند.
برخی رسانههای غربی از جمله رویترز و والاستریت ژورنال به نقل از منابع خبری خود اعلام کردند رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی گزارشی به شورای حکام آژانس اطلاع داده است ایران میخواهد با استفاده از اورانیوم 20 درصد تولید داخل اقدام به تأمین سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران کند. لارنس نورمن، خبرنگار والاستریت ژورنال در اروپا، در حساب رسمی خود در توئیتر به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: «ایران به آژانس اطلاع داده است اورانیوم غنیشده تا سطح 20 درصد به آزمایشگاه تحقیق و توسعه کارخانه تولید سوخت هستهای اصفهان منتقل کرده و در آنجا تبدیل به UF4 و سپس اورانیوم فلزی با غنای 20 درصد میشود و بعد برای تولید سوخت مورد نیاز رآکتور تهران مورد استفاده قرار میگیرد».
او همچنین در این پیام توئیتری خود نوشت: «ایران در اصل قصد داشت به تولید سیلیساید اورانیوم در ۳ مرحله بپردازد اما هماکنون این کار را به یک روند 4 مرحلهای تغییر داده که در آن از «یورانیل فلوراید» استفاده خواهد کرد که تکنیک متفاوتی برای تولید اورانیوم فلزی به شمار میآید».
دولت بایدن طی هفتههای اخیر همزمان با مذاکرات وین برای احیای برجام، اقدامات تحریکآمیزی در پیچیده کردن مذاکرات و همچنین فشار به ایران جهت ترغیب کشورمان به امضای یک توافق حداقلی و بدون تضمین، انجام داده است؛ مقامات آمریکایی شامل رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور علاوه بر ایراد اظهاراتی مبنی بر اینکه حاضر نیستند تمام تحریمهای ترامپ را لغو کنند، تهدید به کنارهگیری از توافق و عدم بازگشت ایالاتمتحده به برجام کردند، همچنین واشنگتن با حمله هوایی به مواضع مقاومت در عراق و سوریه، در کنار توقیف وبسایتهای صداوسیما، تلاش میکند ایران را به مذاکره زیر فشار وادارد. با این حال ایران با تصمیمات هستهای خود نظیر غنیسازی 60 درصد، توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و حالا تولید اورانیوم فلزی و غنیسازی 20درصد برای رآکتور تحقیقاتی تهران، در حال ارسال این پیام به آمریکاست که مؤلفههای تأثیرگذار در موضوع هستهای ایران تغییر کرده و در تهران به رفتارهای مخرب واشنگتن اعتنایی نمیشود.
* صفحه سوخت سیلیساید؛ بزودی
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، سهشنبهشب از تولید قریبالوقوع نخستین صفحه سوخت سیلیساید در ایران خبر داد. کاظم غریبآبادی در این باره اظهار داشت: برنامه سازمان انرژی اتمی برای تولید یک صفحه سوخت سیلیساید برای استفاده در رآکتور تهران، 9 روز قبل به اطلاع آژانس رسید و بلافاصله امور عملیاتی آن آغاز شد. وی توضیح داد: سوخت سیلیساید نوعی مدرن از سوخت هستهای است که فناوری آن صرفا در اختیار تعداد انگشتشماری از کشورهاست. دیپلمات ارشد کشور اضافه کرد: فعالیت تحقیق و توسعه در این باره با اورانیوم طبیعی ۳ ماه قبل شروع شده بود. غریبآبادی افزود: در فرآیند جدید، یک صفحه سوخت جدید با استفاده از اورانیوم غنیشده 20 درصد تولید میشود. نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین خاطرنشان کرد: این اقدام که کیفیت و کمیت تولید رادیوداروها را به طور قابل توجهی ارتقا خواهد داد، جمهوری اسلامی ایران را به یکی از کشورهای پیشرو در حوزه فناوری هستهای تبدیل میکند.
* واکنش تروئیکای اروپا
وزرای خارجه ۳ کشور اروپایی عضو برجام سهشنبهشب در واکنش به گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ایران قصد دارد به عنوان بخشی از فرآیند تأمین سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران اقدام به تولید اورانیوم فلزی با غنای 20 درصد کند، بیانیهای مشترک صادر کردند.
وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه که تاکنون حتی حاضر نشدهاند در لفظ هم خروج آمریکا از برجام را به عنوان نقض توافق محکوم کنند و فقط به ابراز تاسف پرداختهاند، با نقض برجام دانستن اقدام اخیر ایران، در این بیانیه مشترک اعلام کردند: «ما وزرای خارجه دولتهای فرانسه، آلمان و بریتانیا با نگرانی عمیق یادآور میشویم ایران گامهایی را در راستای تولید فلز اورانیوم غنیشده [20درصدی] برداشته است، این یک نقض جدی تعهدات ایران ذیل برجام است. ایران هیچ نیاز غیرنظامی معتبری برای تحقیق و توسعه درباره فلز اورانیوم و تولید آن که گامی کلیدی برای توسعه سلاح هستهای است، ندارد».
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما قویا از ایران میخواهیم همه فعالیتهای مغایر با برجام را فوراً متوقف کند و به مذاکرات وین بازگردد؛ با این نگرش که [مذاکرات] باید زودتر به نتیجه برسد. ما بارها تأکید کردهایم که گذر زمان بهنفع هیچیک از طرفها نیست. ایران با گامهای اخیر خود، شانس دستیابی به یک نتیجه موفقیتآمیز در مذاکرات وین را بهرغم پیشرفتهایی که طی 6 دور مذاکرات حاصل شده است، تهدید میکند».
این در حالی است که یک مسؤول اروپایی دوشنبه تاکید کرد: مذاکرات هستهای ایران با پیچیدگیهایی روبهرو است اما در نهایت توافق امکانپذیر است. یک مسؤول عالیرتبه اروپایی در گفتوگو با شبکه الجزیره تاکید کرد: مذاکرات پرونده هستهای ایران نمیتواند تا ابد ادامه داشته باشد. وی گفت: دادن تضمینهای سیاسی و حقوقی به تهران امری سخت است و این مساله غیرقابل تحقق است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم از تصمیم ایران برای تولید اورانیوم فلزی غنیشده تا سطح ۲۰ درصد ابراز نگرانی کرد. «ند پرایس» که در نشست خبری روزانه در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، تصمیم ایران را «گامی ناگوار به عقب» توصیف کرد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با وجود این تأکید کرد پنجره دیپلماسی برای بازگشت دوجانبه ایران و آمریکا کماکان باز است.
* خروج از دور باطل
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین به قصد ایران برای تولید اورانیوم فلزی غنیشده تا ۲۰ درصد واکنش نشان داد. «میخائیل اولیانوف» در حساب کاربریاش در توئیتر یادآوری کرد «جو بایدن»، رئیسجمهور فعلی آمریکا همانند «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور پیشین آمریکا سیاست موسوم به «فشار حداکثری» علیه ایران را ادامه داده است. او بیان کرد تنها راه برای خروج از این «دور باطل» از سرگیری مذاکرات وین است. دیپلمات ارشد روسیه در توئیتر نوشت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داده ایران قصد تولید اورانیوم فلزی غنیشده تا ۲۰ درصد را دارد. آمریکا به نوبه خود، سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ را حفظ کرده است. تنها راه برای خروج از این دور باطل، از سرگیری مذاکرات وین بدون تأخیر و احیای کامل برجام است.
ارسال به دوستان
سرلشکر سلامی در آیین الحاق مجموعهای از تسلیحات دفاعی به سازمان رزم نیروی زمینی سپاه:
مبدأ هر گونه تهاجمی را هدف قرار میدهیم
گروه سیاسی: آیین الحاق تجهیزات نوین رزمی و مجموعه متنوعی از تسلیحات و تجهیزات راهبردی و مدرن دفاعی به نیروی زمینی سپاه صبح روز گذشته با حضور سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه و جمعی از فرماندهان این نیرو در محل ستاد تیپ نیروهای ویژه صابرین برگزار شد. در این مراسم انواع تجهیزات رزمی در حوزه زرهی، موشکی، خودرویی، پهپادی، بالگردی، جنگ الکترونیک و... به نیروی زمینی سپاه ملحق شد. سامانههای موشکی کن (محفظه) پرتاب، موشکهای قائم ۱۱۴ که برای تجهیز بالگردهای تهاجمی کاربرد دارد و پهپادهای معراج ۱۱۳ و حنیف از جمله مهمترین تجهیزاتی بود که در این مراسم به نیروی زمینی سپاه ملحق شد.
سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه که برای سخنرانی در این آیین حاضر شده بود، اظهار داشت: امروز برای همه دوستداران و حامیان اقتدار و استقلال و عزت کشور سربلند و ملت سرافراز ایران اسلامی روزی فراموشناشدنی است و باید همواره شکر خداوند را به جا بیاوریم که ما را در راه جهاد فی سبیلالله قرار داد. وی افزود: خود را مدیون فداکاریهای این فرزندان پرافتخار ملت میدانیم؛ دهههاست در معرض سیاستهای قدرتهای شیطانی و اشرار بزرگ و کوچک هستیم. سرلشکر سلامی تاکید کرد: در این مدت که به استقلال سیاسی و عزت و افتخار رسیدیم، به شکل پیوسته طراحان راهبردی ناامنی از آمریکای مهاجم و تجاوزطلب تا متحدان اروپایی و شرکای منطقهای و تروریستهای محلی، همگی در حال طراحی توطئه هستند. آنها هر گاه توانستند در حال اجرای توطئه علیه ملت ایران بودند. فرمانده کل سپاه گفت: در جنگهای بزرگی در دامنه جهانی با قدرتهای به ظاهر بزرگ وارد شدیم و از بعضی از آنها هم خارج شدیم و حتی اَشکال برخی جنگها را نیز تغییر دادیم؛ در میان این آتشبارانهای سیاسی و نظامی و اقتصادی و اطلاعاتی دشمنان که به صورت مستقیم و غیرمستقیم با آنها در طیف بسیاری از منازعات مرزی و فراتر از مرزها تا امروز مواجه هستیم، به واسطه قوت قلب و ایمان درونی و شجاعت، فداکاری و ثبات قدم مردان بزرگمان، دشمنان را ناکام گذاشتیم. وی افزود: چه در دفاعمقدس که با طیف به هم پیوسته دشمنان مواجه بودیم تا فعالیت اشرار در مناطق مرزی کشور، همه جا جوانان رشید این سرزمین پیروز بودند، دشمنان را به عقب راندند، تمرکز آنها را به هم ریختند، به فراتر از مرزها فراری دادند، پیشانی جبهه را گسترش دادند، قدرت تمرکز را از آنها گرفتند و عملیاتهای آنها را به شکست کشاندند.
سرلشکر سلامی با بیان اینکه سلاحهای آتشبار دشمن در اطراف مرزهای کشورمان آرایش گرفته که این در عرصههای مختلف بوده که بزرگترین آن جنگ روانی است، عنوان کرد: اما با این حال امنیت در کشور حاکم است و نیروهای مسلح راه را بر دشمنان این ملت بستهاند و منافذ را مسدود کردهاند و با چشمانی تیزبین که بر اقصی نقاط دشمن نظر میافکنند، دستهای مستحکم را روی ماشه قرار دادهاند و آنها را تعقیب میکنند و اجازه ورود به آنها نمیدهند. وی ادامه داد: اینکه کشور در قلب آتش دشمنان، ایمن است، به واسطه وجود رزمندگانی است که در قلب سنگرها در سرما و گرما میایستند. حال با چنین رزمندگانی آیا ممکن است دشمن بر ما سیطره یابد؟ البته استفاده از سلاح گرم برای رزمندگان ما در مرحله آخر است، زیرا اولویتشان خدمت به مردم و سازندگی است و این را از فعالیتهای سازندگی نیروی زمینی سپاه در اقصی نقاط کشور در مناطق محروم میتوان دید. سرلشکر سلامی تأکید کرد: افق نگاه نیروی زمینی سپاه شکست دادن دشمنان است. ما از نقطه شروع، دشمنان را مورد هدف قرار میدهیم و این به ما عمق میدهد، لذا سلاحهایمان را بر اساس این تفکر به کار میگیریم. وی افزود: فروپاشی ذهن دشمن در ابتدای حرکت، به ما ابتکار عمل و آزادی عمل میدهد. آنها باید بدانند میدان جنگ و اعماق و کیفیت نبرد را ما انتخاب میکنیم، البته استراتژی ما دفاعی است؛ یعنی جنگطلب نیستیم، سیاست ما دفاعی است اما استراتژیهای ما همگی عملیاتی است و این یک واقعیت است. فرمانده کل سپاه عنوان کرد: ابتدا به ساکن، جنگی را شروع نخواهیم کرد ولی بعد از نخستین تهاجم، حرکت ما تهاجمی است، زیرا میخواهیم تمامیت ارضی خود را حفظ کنیم. سرلشکر سلامی خاطرنشان کرد: ستاد کل سپاه وظیفه دارد از نزسا حمایت کند تا قدرتشان تمامکننده باشد، البته قدرت دفاعی تمامناشدنی است و نباید هم متوقف شود.
* تجهیز بالگردهای سپاه به موشک نقطهزن جدید
نسخه زمینپایه موشک ضدزره الماس از جمله تجهیزاتی بود که در این آیین رونمایی شد. پیش از این نسخه هواپایه موشک الماس که از پهپادهای «ابابیل۳» شلیک میشود، رونمایی شده و به نمایش درآمده بود. الماس موشک ضدزره تاپ اتک ایرانی است که ۸ کیلومتر برد دارد. همچنین در این آیین از جدیدترین سلاح بالگردهای تهاجمی نیروی زمینی سپاه تحت عنوان «قائم ۱۱۴» هم رونمایی شد. قائم ۱۱۴ موشک ضدزره با برد ۱۰ کیلومتر است که با برخورداری از انواع جستوجوگرهای حرارتی، تلویزیونی و لیزری قابلیت انهدام اهداف ثابت و متحرک را دارد. وزن این موشک ۵۰ کیلوگرم و وزن سر جنگی آن ۱۵ کیلوگرم است. همچنین در بخش پشتیبانی رزم، مجموعهای از خودروهای چندمنظوره، توپکش و تاکتیکی طی این مراسم به توان و سازمان رزم نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست.
همچنین نیروی زمینی سپاه به موشکهای بالستیک برد کوتاه خانواده «فاتح» تجهیز شد. موشکهای خانواده فاتح با برد 300 کیلومتر از سری موشکهای نقطهزن و کوتاهبرد سپاه پاسداران است که تا پیش از این در اختیار نیروی هوافضا سپاه بود. در این مراسم همچنین از لانچرهای 6 فروندی کنیستر پرتاب موشکهای بالستیک رونمایی شد که به احتمال زیاد متعلق به موشکهای فتح است. موشک «فتح» جدیدترین عضو خانواده موشکهای کلاس فاتح است که نخستین مرتبه در جریان رزمایش پیامبر اعظم 16 سپاه از آنها رونمایی شد.
ارسال به دوستان
اخبار
نگرانی صهیونیستها از پیشنهاد نصرالله برای واردات سوخت از ایران
رسانههای صهیونیستی اعلام کردند این رژیم نگران پیشنهاد سیدحسن نصرالله مبنی بر صادرات سوخت از ایران به لبنان برای حل بحران سوخت این کشور است.
به گزارش ایسنا، روزنامه یدیعوت آحارانوت با اشاره به سخنان دبیرکل حزبالله لبنان نوشت: پیشنهاد سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان مبنی بر ارسال نفتکشهای ایرانی برای حل بحران سوخت این کشور به معنای سیطره ایران بر لبنان است. این روزنامه نوشت: زمانی که بحران سوخت در لبنان به وجود آمد، سیدحسن نصرالله پیشنهاد کرد تهران به کشورش سوخت ارسال کند. بهتر است اسرائیل از ارسال نفت ایران به لبنان ممانعت کند.
این روزنامه صهیونیستی مدعی شد بحران لبنان به معنای تحقق اهداف نصرالله است و این امر به معنای افزایش سلطه ایران بر لبنان است. در ادامه این گزارش آمده است پیشنهاد سیدحسن نصرالله باید موجب نگرانی برای اسرائیل شود و همین امر باعث شد بنی گانتس، وزیر جنگ اسرائیل اعلام کند تلآویو آماده هرگونه کمکرسانی به لبنان است. دولت ایران چندین بار تاکید کرده است اگر لبنان درخواست کند با جدیت مساله صادرات نفت به این کشور را دنبال خواهد کرد.
***
ورود وزیر خارجه هند به تهران
جایشانکار با رئیسی دیدار میکند
«سوبرامانیام جایشانکار» وزیر خارجه هند به منظور دیدار و گفتوگو با همتای ایرانی خود و تسلیم پیام کتبی «نارندرا مودی» نخستوزیر هند برای سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب عصر روز گذشته وارد تهران شد. یک منبع مطلع با تایید این خبر گفت وزیر خارجه هند در این سفر حامل پیام نخستوزیر هند برای رئیسجمهور منتخب ایران است و در دیدار با محمدجواد ظریف همتای ایرانی درباره مسائل دوجانبه و موضوعات منطقهای هم بحث و تبادلنظر خواهد کرد. جایشانکار طبق برنامه پیشبینی شده با ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب نیز دیدار و رایزنی خواهد کرد.
در همین باره سیدرسول موسوی، دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه در توئیتی با اشاره به ورود وزیر خارجه هند به تهران نوشت: وزیر خارجه هند ملاقات خیلی مهمی در این دیدار کوتاه خواهد داشت. مطمئن هستم این دیدار پایهای اساسی برای روابط ایران و هند در دوران ریاستجمهوری رئیسی خواهد بود.
***
گفتوگوی تلفنی ولایتی و رئیسجمهور عراق
مشاور بینالملل رهبر انقلاب در تماس تلفنی با برهم صالح، رئیسجمهور عراق گفتوگو و درباره آخرین تحولات منطقه و توسعه و تعمیق روابط ۲ کشور به بحث و تبادل نظر پرداخت.
علیاکبر ولایتی با اشاره به اقدامات مثبت رئیسجمهور عراق و همچنین ملاقاتهای خود با مسؤولان و برادران عراقی و تاکید بر نگاه مثبت مقامات عالی ۲ کشور در ارتباط با توسعه روابط گفت: کمتر ۲ کشوری در دنیا میتوان سراغ گرفت که مانند ایران و عراق این مقدار مشترکات متعدد و عمیق داشته باشند و آنچه در زمان صدام روی داد، یک استثنا در تاریخ مشترک ۲ کشور است که ارتباطی به خواسته ۲ ملت نداشت.
وی افزود: در هیچ جا نمیتوان ۲ کشوری را یافت که حدود ۸ سال جنگ را تجربه کرده باشند و بعد از ۸ سال که سایه جنگ برطرف شد، این گونه با برادری و صمیمانه با یکدیگر ارتباط داشته باشند. مقام معظم رهبری نیز همواره بر توسعه روابط در تمام زمینهها تاکید دارند.
برهم صالح هم با ابراز خرسندی از حسن ظن موجود گفت: مراتب احترام و سلام من را به محضر مبارک حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای ابلاغ بفرمایید و آرزوی توفیق میکنم در این شرایط حساس و مهمی که ایران و منطقه در آن قرار دارد.
وی افزود: مفتخر خواهیم بود جنابعالی را در بغداد برای گفتوگوهای بیشتر ملاقات کنیم و شما احتیاجی به دعوتنامه ندارید و اینجا در میان برادران خود هستید و در جایگاه رسمی هم از طرف بنده همیشه دعوت از جنابعالی آماده است تا بیشتر درباره تقویت ارتباطات بحث و تبادلنظر داشته باشیم.
***
یک شبکه ژاپنی خبر داد
سفر وزیر خارجه ژاپن به ایران
یک شبکه ژاپنی در گزارشی از سفر احتمالی وزیر خارجه ژاپن به ایران برای دیدار با مقامات ارشد دولت جدید ایران خبر داد و به موضوعاتی پرداخت که انتظار میرود در این گفتوگوها به آنها پرداخته شود.
به گزارش شبکه ژاپنی اناچکی، موتگی توشیمیتسو، وزیر خارجه ژاپن برنامه دارد اواسط ماه آگوست برای دیدار با مقامات ارشد دولت جدید ایران به تهران سفر کند. موتگی احتمالا اوایل آگوست، پس از روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب ایران عازم این سفر خواهد شد.
وزیر خارجه ژاپن قرار است در دیدار با وزیر امور خارجه جدید ایران و دیگر شخصیتها در دولت رئیسی، از آنها بخواهد نقشی سازنده در تلاش برای کاهش تنشها و برقراری ثبات در خاورمیانه داشته باشند.
او همچنین قرار است آمادگی ژاپن برای تحکیم روابط دوستانه دیرینه با ایران را ابراز کند. موتگی و مقامات ایران احتمالا درباره آنچه مذاکرات غیرمستقیم پیرامون توافق هستهای خوانده شده است نیز گفتوگو خواهند کرد.
ارسال به دوستان
شروع مذاکرات بینالافغانی به میزبانی تهران چشمانداز روشنی برای حل بحران افغانستان ایجاد کرده است
امیدی تازه برای صلح
گروه سیاسی: بنبست مذاکرات بینالافغانی در دوحه بین گروه طالبان و دولت افغانستان و امتناع طالبان از حضور در استانبول برای پیگیری مذاکرات، نشان از کمرنگ شدن تاثیر راهحل سیاسی برای رفع بحران افغانستان داشت. ابتکار جمهوری اسلامی ایران در تدارک مذاکرهای مجدد بین طرفین درگیر جنگ در قالبی جدید امیدهای بسیاری را برای به نتیجه رسیدن راهحل سیاسی زنده کرد.
به گزارش «وطنامروز»، نشست گفتوگوهای بینالافغانی با حضور نمایندگان دولت افغانستان، شخصیتهای عالی جمهوریت و هیأت عالی سیاسی طالبان صبح روز گذشته ۱۶ تیرماه به میزبانی جمهوری اسلامی ایران با سخنرانی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در تهران آغاز شد.
پیش از این «سیدرسول موسوی» دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتی از حضور همزمان ۴ هیأت از افغانستان در تهران خبر داد و نوشت: تهران میزبان همزمان ۴ هیأت افغان شامل هیأت کمیسیون فرهنگی پارلمان افغانستان، هیأت عالیرتبه سیاسی طالبان، هیأت عالیرتبه سیاسی جمهوریت و هیأت عالی ناظر بر روند تثبیت هویت اتباع است.
گفتنی است رهبری هیأت جمهوری اسلامی افغانستان در این دور از مذاکرات را «یونس قانونی» وزیر پیشین امور داخله افغانستان و رهبری هیأت مذاکراتی گروه طالبان را «عباس استانکزی» معاون دفتر این گروه بر عهده دارند.
گفتنی است رسانههای افغانستان پیش از این از سفر برخی رهبران سیاسی افغان و رهبران سیاسی طالبان به تهران خبر دادند. «یونس قانونی»، «کریم خرم»، «ارشاد احمدی»، «محمدالله بتاش»، «ظاهر وحدت» و «سلام رحیمی» اعضای هیأتی سیاسی هستند که از کابل به تهران آمده است. نگاهی به این ترکیب نشان میدهد تقریبا این گروه از تمام اقوام و جهتها نمایندگی کرده و میتواند تسهیلگر خوبی برای ادامه این گفتوگوها در آینده باشد. از سوی دیگر، رهبران ارشد سیاسی طالبان نیز به تهران آمدهاند که این خود نشان از عزم جدی این گروه برای حاضر شدن در میز مذاکرات بینالافغانی دارد.
* احیای راهحل سیاسی با ابتکار تهران
پس از توافق طالبان با ایالات متحده در سال 98، مذاکرات بینالافغانی میان طالبان و نمایندگان گروههای مختلف افغانستان به نمایندگی از دولت آغاز شد. چندین دور مذاکرات ما بین این ۲ گروه عملا نتیجهای به همراه نداشت و روند آن متوقف شد.
در آخرین تلاشها قرار بود نشستی با حضور نمایندگان ۲ طرف در شهر استانبول ترکیه برگزار شود که طالبان به دلایلی از جمله مخالفت با حضور نظامیان ترکیه در فرودگاه کابل به منظور تامین امنیت این فرودگاه، از شرکت در آن خودداری کرد.
شدت یافتن نبرد در داخل افغانستان و سقوط تعدادی از ولسوالیهای شمال این کشور به دست طالبان به عقیده بسیاری نشان از بنبست مذاکرات سیاسی برای حل بحران افغانستان داشت. پیشرویهای روزانه طالبان از یک طرف و اعلام خروج نیروهای نظامی برخی کشورهای عضو ناتو عملا باعث شد کار برای دولت مرکزی افغانستان دشوارتر از گذشته شود.
موضع جمهوری اسلامی ایران همواره طی 20 سال گذشته و به طور خاص در مقطع کنونی حمایت از دولت مستقر افغانستان و منافع مردم این کشور بوده است. به همین دلیل از آغاز با شکلگیری مذاکرات طالبان با ایالات متحده در زمان ریاستجمهوری دونالد ترامپ مخالفت کرد. از نظر ایران هر کنشی که به اسم صلح و پایان گرفتن جنگ داخلی در افغانستان صورت میگیرد باید با نظارت دولت مرکزی این کشور، با در نظر گرفتن منافع تمام مردم و به طور شفاف باشد. این در حالی است که در آن مذاکرات، دولت مرکزی افغانستان نادیده گرفته شد و همچنین نمایندهای از اقوام و گروههای گوناگون حضور نداشت.
در ماههای گذشته جمهوری اسلامی ایران در راستای استقرار صلح در افغانستان، کارهای گوناگونی انجام داده است. یکی از کارهایی که در رسانهها بازخوردهای بسیاری را دریافت کرد سفر هیأتی از طالبان به تهران و گفتوگو با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران بود. این سفر که مسبوق به سابقه نیز بود با اطلاع و نظارت دولت مرکزی افغانستان انجام شد. وزارت خارجه افغانستان در بیانیهای بر این مساله صحه گذاشت و اعلام کرد از جزئیات این گفتوگوها آگاه شده است.
جمهوری اسلامی ایران همواره از استقرار آرامش و شکلگیری دولتی متشکل از همه اقوام دفاع کرده است. علت این امر را میتوان منافع مشترک ۲ کشور ایران و افغانستان دانست. برای ایران افغانستانی آرام و بدون تنش تامینکننده منافعش است، زیرا در این صورت از ناامنی در مرزهای شرقی و همچنین هجوم سیل مهاجران جنگزده از افغانستان مصون خواهد بود. این معادله برای پاکستان معکوس است. به این معنا که برای پاکستان افغانستانی ناامن یا افغانستانی با دولتی ضعیف مطلوب است، زیرا با حضور دولتی قوی در افغانستان امکان دارد برخی ادعاهای مرزی به طور خاص درباره خط مرزی دیورند از جانب این دولت علیه پاکستان مطرح شود.
شکلگیری مذاکرات بینالافغانی اینبار به میزبانی تهران و با قالبی جدید مزایای بسیاری به دنبال دارد. نخستین مزیت این مذاکرات، قوت گرفتن راهحل سیاسی برای حل بحران افغانستان است که امید مردم این کشور را زنده میکند. دومین مزیت حذف سایه ایالات متحده از سر گفتوگوهای بینالافغانی است که ابتکار عمل را به دست طرفهای افغانستان و کشورهای منطقه خواهد داد تا دستیابی به نتیجه مثبت سهلتر شود. به عنوان سومین مزیت میتوان به پایان دادن حملات رسانههای جریانات غربگرا به جمهوری اسلامی با گزاره حمایت از طالبان(!) اشاره کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|