|
گفتوگوی «وطنامروز» با سیدمسعود اطیابی درباره خدمات ارشا اقدسی به سینمای ایران
نادر در بدلکاری
عباس اسماعیلگل: ارشا اقدسی، بدلکار جوان اما مطرح ایرانی چهارشنبه 2 هفته قبل در پروژهای بینالمللی در شهر بیروت، حین انجام بدلکاری چپ کردن یک خودرو دچار سانحه شدیدی شد و در نهایت پس از یک هفته تلاش نافرجام، به دلیل ضایعه مغزی و نخاعی از دنیا رفت. ارشا اقدسی از شاگردان مرحوم پیمان ابدی بود و با اجرای پروژههایی در داخل و خارج کشور توانست زوایای دیگری از این حرفه را به نمایش بگذارد. از سوی دیگر ارشاد اقدسی با اجرای چندین اثر نمایشی ملی میهنی در برنامههایی چون «خندوانه» محبوبیت بسیاری نزد مخاطبان عمومی پیدا کرد به طوری که با شنیدن خبر درگذشت وی، برای بسیاری از مردم نمایش ادای دین ارشا اقدسی به شهدای آتشنشان و آن بوسه بر پرچم مقدس ایران اسلامی در برنامه خندوانه تداعی شد. اما در پی اعلام این خبر، افراد سرشناس بسیاری به خبر درگذشت ارشا اقدسی واکنش نشان دادند که از این میان اغلب هنرمندانی که سابقه همکاری با وی را داشتند در صفحات شخصی خود نسبت به این اتفاق تلخ واکنش نشان دادند، همچنین مسؤولان فرهنگی کشور هم در پیامهای تسلیتی از فعالیتها و جایگاه ارزشمند ارشا اقدسی در سینما و تلویزیون کشور گفتند. حمید شاهآبادی، معاون سیمای رسانه ملی در پیام درگذشت ارشا اقدسی آورده است: «هجرت زودهنگام ارشا اقدسی، بدلکار توانمند و هنرمند جوان، موجب تاثر گردید. مرحوم ارشا اقدسی با وجود شهرت جهانی و کار در پروژههای بینالمللی اما همواره در خدمت سینما و تلویزیون ایران بود که نشانه تعهد و عشق او به مردم و کشورش بود؛ همچنان که معاونت سیما نیز این افتخار را داشت که از تخصص و توان او در دهها سریال، برنامه و مسابقه بهره ببرد. آن مرحوم با بخشیدن زندگی به دیگران پس از مرگش طبق وصیت خود، پایانی هنرمندانه را برای عمرش رقم زد».
حسین انتظامی، رئیس سازمان سینمایی در پیام خود به نقش مرحوم اقدسی در پیشرفت هنر بدلکاری در ایران اشاره کرد و نوشت: «ارشا اقدسی نقش پررنگی در اعتلای حرفه بدلکاری و رشد و بالندگی آن داشت و صحنههای ماندگاری از خود به یادگار گذاشت».
همچنین در بخشی از پیام خانه سینما درباره ارشا اقدسی آمده است: «ارشا اقدسی هنرمندی است که جستوجو کرد، یافت و آنگاه به اختیار برگزید و خویشتنِ خویش را به هنری که به آن عشق میورزید، هدیه کرد و چه با معناست که در آرامگاهِ پیمان ابدی به ابدیت میپیوندد. جای ارشاها و جای پیمانها، همواره در سینمای میهنمان خالی میماند و مرامشان چراغ روشن راه آیندگان این هنر- صنعت خواهد بود». اما ارشا اقدسی که متولد۱۳۶۱ بود از دوران کودکی به ورزش علاقه داشت و آن را دنبال میکرد. او رشته ورزشی آیکیدو (هنر رزمی ژاپنی) را فراگرفت و توانست مدرک مربیگری این رشته را هم کسب کند. اقدسی با ادامه دادن بدلکاری توانست سرمربی کلاسهای بدلکاری شود و به دنبال آن سکوی بانجی جامپینگ را احداث کرد و عنوان نخستین مربی بانجی جامپینگ و تونل باد صبا در ایران را از آن خود کرد. وی در ورزشهایی همچون کاراته، مربیگری در رشته رزمی آیکیدو و نیز اسبسواری، کمانگیری روی اسب، چتربازی، سقوط آزاد، بیس جامپینگ، کار با طناب، پارکور و ورزشهای رزمی سینمایی فعالیت داشت.
نخستین تجربه فیلمسازی اقدسی، فیلم کوتاهی بود با عنوان جمشید آریا که برای تجلیل بازیگر اکشن ایرانی جمشید هاشمپور با حضور قهرمانانی همچون یوسف کرمی، احسان روزبهانی و حامد پورطالب در یک روز ساخته شد و در جشن حافظ به نمایش درآمد. همچنین فیلم او در جشنواره بینالمللی فیلم جیپور دیپلم افتخار گرفت.
همچنین ارشا اقدسی از سال ۱۳۸۵ گروه بدلکاران ۱۳ را تأسیس و فعالیتهای خود را در ایران و عرصه بینالملل گسترش داد و در این مدت در جلوههای میدانی بیش از 80 فیلم سینمایی و سریال تلویزیونی در کشور مشارکت داشت که به این آمار قابل توجه تیزرهای تبلیغاتی و تئاترها را هم باید اضافه کرد.
* ارشا اقدسى در مزار پیمان ابدى آرام خواهد گرفت
علیرضا قرهخوانى، دوست و همکار مرحوم ارشا اقدسی گفت: روز گذشته مادر ارشا اقدسى به ایران بازگشت و مراحل انتقال پیکر مرحوم ارشا انجام شده و به احتمال فراوان تا روز دوشنبه پیکر این بدلکار به ایران منتقل خواهد شد.
در صحبتى که مادر ارشا اقدسى با مادر زندهیاد پیمان ابدى، بدلکار پیشکسوت سینماى جهان داشته، قرار است ارشا اقدسى در مزار پیمان ابدى به خاک سپرده شود.
طى این چند روز سنگ مزار پیمان ابدى برداشته شده و مراحل تدفین ارشا اقدسى انجام خواهد شد و او در کنار استاد خود ابدى خواهد شد.
***
عشق و تعصب به میهن
ارشا اقدسی مسؤول بدلکاری بیش از 50 فیلم سینمایی کشور بوده است که در این میان با مسعود اطیابی در جایگاه کارگردان در فیلمهایی چون «اخلاقتو خوب کن» و «خاک و مرجان» همکاری داشته است. کارگردان مطرح سینمای ایران در گفتوگو با «وطنامروز» درباره خدمات مرحوم اقدسی در هنر بدلکاری در سینمای ایران گفت: مرحوم ارشا اقدسی به همراه دوست و همکارش مرحوم پیمان ابدی طی سالهای اخیر ظرفیتهای بزرگی را برای سینمای ایران ایجاد کردند و از سرمایههای عظیم سینمای ایران محسوب میشدند که متاسفانه هر دوی این عزیزان را در اوج پختگی فعالیتهایشان از دست دادیم، به هر حال این دو عزیز به همراه شاگردان خود در سالهای اخیر توانستند با خلاقیت و طراحی ناب برای صحنههای اکشن، نقش بزرگ و مهمی در هیجانانگیزتر شدن فیلمهای سینمایی ایران ایفا کنند که در نتیجه به لذت بیشتر مخاطبان از تماشای آثار سینمای ایران منجر شده است. وی در ادامه درباره ویژگیهای شخصیتی ارشا اقدسی گفت: طی این سالها با بدلکاران زیادی برای تولید فیلمهایم همکاری کردهام و همگی به لحاظ شخصیتی انسانهای بزرگی بودند و مرحوم اقدسی هم از این قاعده مستثنا نبود، از سوی دیگر ارشا از روحیه بالای کار گروهی برخوردار بود که همین مساله از ویژگیهای ممتاز وی محسوب میشد. این کارگردان سینما خاطرنشان کرد: به پشتوانه احترام و اعتقاد بالای ارشا اقدسی به اهمیت کار گروهی، بسیاری از شاگردان حرفهای را برای هنر بدلکاری سینمای ایران به یادگار گذاشته است که مطمئن هستم همانطور که ارشا اقدسی به عنوان شاگرد پیمان ابدی توانست خوش بدرخشد، شاگردان ارشا اقدسی هم بخوبی جای مربی خود را در سینمای ایران پر خواهند کرد اما جای خالی انسان باشخصیتی چون وی همیشه احساس خواهد شد. اطیابی در ادامه افزود: یکی دیگر از ویژگیهای برجسته مرحوم ارشا اقدسی، عشق و تعصب بیمثالش به کشورش است و با توجه به شرایط ویژه که در هنر بدلکاری داشت براحتی میتوانست در بدلکاری کشورهای خارجی ادامه دهد اما طی 15 سال اخیر در ساخت بیش از 80 فیلم سینمایی و سریال تلویزیونی مشارکت جدی داشت و یکی از دغدغههای مهمش پیشرفت هنر بدلکاری در سینمای ایران بود و همیشه آرزو داشت سطح بدلکاری سینمای ایران به سینمای حرفهای دنیا برسد که این در راستا تلاشهای بسیاری انجام داد. کارگردان فیلم سینمایی «خروس جنگی» در پایان تصریح کرد: ارشا اقدسی هیچگاه دنبال شهرت و دیده شدن نبود و در واقع ذات هنرمندان بدلکار سینمای ایران اینگونه است که نیت اصلیشان از انجام فعالیتهای خطرناک در پشت صحنه فیلمهای سینمایی هیچگاه شهرت نبوده است بلکه با عشق و علاقه فراوان نسبت به هنر بدلکاری نهایت تلاش خود را میکنند که تصاویری هیجانانگیز را برای مخاطبان سینما خلق کنند؛ بیشترین لذت بدلکاران زمانی رقم میخورد که مخاطبان سینما را راضی نگه دارند. در مجموع امیدوارم با تقویت امکانات لازم در بدنه سینمای کشور بتوانیم موجب ارتقای بیشتر هنر جذاب و مهم بدلکاری در سینما شویم.
ارسال به دوستان
حزبالله لبنان با شلیک 20 راکت به مناطق اشغالی به تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد
وحشت صهیونیستها از پاسخ مقاومت
گروه بینالملل: پس از واکنش موشکی حزبالله لبنان به بمباران مناطقی در جنوب این کشور از سوی رژیم صهیونیستی، رسانههای این رژیم از افتادن سایه وحشت بر مقامات و نهادهای صهیونیستی نسبت به تشدید درگیری با مقاومت لبنان خبر دادند. قبول صریح مسؤولیت حمله راکتی به سرزمینهای اشغالی از سوی حزبالله علاوه بر اینکه با استقبال گسترده گروههای مقاومت منطقه و احزاب لبنانی مواجه شد، از منظر تحلیلگران به منزله اقدام حزبالله در جهت تثبیت موازنه بازدارندگی و واکنش برابر با حملات صهیونیستها از سوی حزبالله است.
* مقاومت اسلامی لبنان مسؤولیت شلیک راکت به سمت پایگاه صهیونیستی را بر عهده گرفت
به گزارش «وطنامروز» به نقل از شبکه المنار، مقاومت اسلامی لبنان (حزبالله) با صدور بیانیهای اعلام کرد ساعت ۱۱:۱۵ (به وقت محلی) روز جمعه با دهها راکت، اراضی اطراف پایگاههای رژیم اشغالگر صهیونیستی در «مزارع شبعا» هدف گرفته شد. بر اساس گزارش شبکه المنار، در این بیانیه آمده است: در پاسخ به حملات هوایی رژیم صهیونیستی به مناطق باز (زمینهای خالی) «الجرمق» و «الشواکر» در روز پنجشنبه، یگانهای شهید «علی محسن کامل» و شهید «محمد قاسم طحان» در مقاومت اسلامی لبنان ساعت ۱۱:۱۵ (به وقت محلی) روز جمعه مناطق باز اطراف پایگاههای صهیونیستی در مزارع شبعا را با دهها راکت ۱۲۲ میلیمتری هدف گرفتند. جنگندههای رژیم صهیونیستی برای نخستینبار پس از جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۶، روز پنجشنبه به مناطقی در جنوب لبنان حمله هوایی کردند و حزبالله لبنان در پی این حملات، دهها راکت به سمت سرزمینهای اشغالی شلیک کرد.
* روایت رسانهها از حملات راکتی حزبالله
رسانههای رژیم صهیونیستی روز جمعه ابتدا از به صدا درآمدن آژیرهای هشدار در جولان و الجلیل در فلسطین اشغالی (در مرز با لبنان) خبر دادند و سپس اعلام کردند پایگاه صهیونیستی «هار دوف» هدف شلیک چندین راکت قرار گرفته است. این رسانهها مدعی شدند دستکم ۲۰ راکت شلیک شده که جلوی ۱۰ راکت گرفته شده است. همزمان سامانه پدافند هوایی رژیم صهیونیستی موسوم به «گنبد آهنین» نیز فعال شده است. برخی رسانههای منطقه از جمله «الجزیره» از شنیده شدن صدای انفجار در مزارع شبعا در جنوب لبنان خبر دادند. این شبکه افزود راکتهای شلیک شده یک پایگاه صهیونیستی را در بخش اشغالی مزارع شبعا هدف گرفته است. «المیادین» هم به نقل از رسانههای صهیونیستی اعلام کرد گزارشهای اولیه از شلیک راکت از سوریه به سمت جولان حکایت دارد اما رویترز به نقل از یک منبع امنیتی لبنانی اعلام کرد این راکتها از منطقه «العرقوب» در جنوب لبنان شلیک شده است.
* حمله توپخانهای رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
دقایقی پس از شلیک دهها راکت به دست مقاومت اسلامی لبنان به سمت سرزمینهای اشغالی، توپخانه رژیم صهیونیستی نیز ارتفاعات «شبعا» و «الهباریه» در جنوب لبنان را گلولهباران کرد. شبکه المیادین گزارش داد صهیونیستها با گلولههای ۱۵۵ میلیمتری مناطقی در جنوب لبنان را هدف قرار دادهاند که همه گلولهها در فضای باز به زمین برخورد کرده است. همزمان جنگندههای رژیم صهیونیستی به صورت گسترده بر فراز منطقه «العرقوب» در جنوب لبنان به پرواز درآمدند. در همین حال نشستی امنیتی میان «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «بنی گانتس» وزیر جنگ این رژیم درباره حمله راکتی از جنوب لبنان برگزار شد. وبگاه خبری شهاب نیوز دیروز نوشت مقامات سیاسی رژیم صهیونیستی عقیده دارند حوادث روز جمعه به افزایش تنش در جبهه شمالی منجر نخواهد شد، هر چند ساعات پیش رو مهم و حساس خواهد بود.
* یونیفل: وضعیت بسیار خطرناک است
در پی حمله راکتی روز جمعه به یک پایگاه نظامی رژیم صهیونیستی در مرز لبنان با فلسطین اشغالی و به صدا درآمدن آژیرهای هشدار، نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفل) وضعیت در مرز لبنان با فلسطین اشغالی را بسیار خطرناک خواندند. بر اساس گزارش«النشره»، یونیفل ضمن اعلام اینکه شلیک راکت از لبنان به سمت فلسطین اشغالی و پاسخ توپخانهای رژیم صهیونیستی را رصد کرده، تمام طرفها را به آتشبس فراخواند. همچنین روز پنجشنبه پس از تحولات اخیر در مرز لبنان، نشستی سهجانبه میان نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در لبنان، افسران نظامی لبنان و ارتش رژیم صهیونیستی در «رأس الناقوره» مقر یونیفل در جنوب لبنان برگزار شد. بر اساس بیانیه صادر شده، رایزنیها در این نشست که به ریاست «استفانو دلکول» فرمانده کل یونیفل در لبنان برگزار شد، بر وضعیت موجود در خط آبی (خط عقبنشینی رژیم اسرائیل پس از جنگ ۲۰۰۶)، نقض حریم هوایی و زمینی به علاوه موضوعات دیگر در حیطه اختیار یونیفل بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ و دیگر قطعنامههای مربوط متمرکز بود. فرمانده یونیفل طرفین را به کار سریع برای آرام کردن تنشها، پایان «اقدامات خصمانه» و نیز توقف نقض حریم هوایی و زمینی فراخواند. وی همچنین از طرفین خواست از نشست مذکور به منظور بررسی راههای تقویت امنیت و ثبات در طول خط آبی استفاده کنند. دلکول گفت: در برهه کنونی که منطقه شاهد برخی بیثباتیهاست، همه طرفها باید به نقش یونیفل در ارتباط و هماهنگی بیشتر از هر زمان دیگری احترام بگذارند. ارتش لبنان هم در نشست مذکور، رژیم صهیونیستی را مسؤول تبعات حملات اخیر این رژیم به مناطقی در جنوب لبنان دانست. ارتش لبنان در بیانیهای اعلام کرد: لبنان دشمن صهیونیستی را مسؤول تبعات تغییر قواعد درگیری میداند و از جامعه بینالمللی و سازمان ملل میخواهد برای توقف اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی، شدیدترین فشارها را بر این رژیم وارد کند.
* وحشت صهیونیستها از گشوده شدن جبهه جنگ در شمال
در پی پاسخ حزبالله لبنان به حملات رژیم صهیونیستی، رسانههای این رژیم از هراس «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره ورود به رویارویی مستقیم با حزبالله و ترس از ساقط شدن کابینهاش خبر دادند. رسانههای رژیم صهیونیستی اعلام کردند: رایزنیهایی در اسرائیل درباره نحوه واکنش (به حملات حزبالله لبنان) بدون اینکه کار به درگیری با حزبالله کشیده شود، دنبال شد. خبرنگار روزنامه یدیعوت آحارانوت تاکید کرد: بر عهده گرفتن مسؤولیت حمله راکتی روز جمعه به منطقه «الجلیل اعلی» توسط حزبالله، نخستین آزمون حقیقی پیش روی نفتالی بنت است. در همین حال ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد: رویارویی و رفتن به سمت جنگ به نفع ما نیست و تلاش میکنیم لبنان به خط درگیری تبدیل نشود. از سوی دیگر رسانه صهیونیستی«اسرائیل هیوم» گزارش داد: بار دیگر نهادهای امنیتی اسرائیل در برآورد خود دچار اشتباه شدند، زیرا آنها روز سهشنبه برآورد کرده بودند حزبالله به حمله اسرائیل به لبنان واکنشی نشان نخواهد داد. آنها قبلا هم گفته بودند حماس به حوادث مسجدالاقصی واکنشی نشان نخواهد داد.
* توضیح حزبالله درباره یک اتفاق
دیروز همچنین برخی رسانهها اعلام کردند اهالی منطقه «شویا» در استان «حاصبیا» (که اکثر جمعیت آن دروزی هستند) جلوی یک کامیون حامل موشکانداز را گرفتهاند. گروه اطلاعرسانی «الاعلام الحربی» شاخه لبنان در توضیح این موضوع بیانیهای صادر و اعلام کرد ساعت ۱۱:۱۵ روز جمعه مقاومت اسلامی لبنان در واکنش به تجاوزهای صهیونیستی، محیط اطراف پایگاههای این رژیم در مزارع شبعا را که مناطقی کاملا دور از مناطق مسکونی هستند، هدف گرفت. مقاومت اسلامی لبنان همواره از محتاطترین طرفها نسبت به امنیت مردم خود بوده و در اقدامات مقاومتی به این موضوع توجه داشته که مردم آسیبی نبینند. همچنین خونهای پاکی را در راه دفاع از امنیت لبنان و مردم آن تقدیم کرده است.
ارسال به دوستان
برای حسن یزدانی که همیشه قهرمان ملت ایران خواهد بود
پهلوانان نمیبازند
مهدی طاهرخانی: جانی در بدنمان نمانده بود. یک ملت پا به پای پسر رشیدش، دقیقا 5 دقیقه و ۳۵ ثانیه روی تشک استرس، تقلا و تمنای برد میکرد.
با احترام و معذرت برای همه ورزشکاران و مدالآورانمان، انگار المپیک برای ما همین ۶ دقیقه بود و بس. چه کنیم که این «دلاور» رسم «دلبری» را همانند کشتی از بر است. به صورتش خیره شوی، انگار غلامرضا را روی تخته میبینی. الله اکبر از این همه جلال و جبروت. تو دوست داشتنیترین «حسن» این ملتی. یزدان بخشاینده چه بخشید بر پدر و مادرت.
یکی از گوشه سالن فریاد زد: یا امام رضا فقط ۲۵ ثانیه مانده، سپس با صدای بلندتر؛ فقط ۲۰ ثانیه و ناگهان جهان برای ما ایستاد، چشممان سیاهی رفت، قند خونمان افتاد. این آقای کشتی ما نبود که به تنهایی به خاک افتاد، یک کشور با او زمین خوردند. حسن یزدانی که به «خاک »رفت، گویی همه «خاک جهان» بر سر یکایک ما نازل شد. ما با او درد خاک را چشیدیم، با او باختیم و با او هرچه جلوی دستمان بود پرت کردیم. باید لگد زد به بخت بد. لگد زد به «کووید-۱۹» که یک سال فرجه استراحت و تمرین داد به تیلور که تمام ۲۰۱۹ مصدوم بود و طبیعتا اگر المپیک ۲۰۲۰ در زمان خودش انجام میشد، آن تیلور این دیوید بسیار آماده نبود. چهبسا شاید فرد دیگری به جایش جواز حضور در المپیک را میگرفت. پس یادداشت کنید که در آمار تلفات کرونا در روز پنجشنبه ۱۴ مرداد۱۴۰۰، یک عدد مدال طلا هم باید ثبت شود کنار هموطنان مرحومشده. یک طلای ناب المپیک قربانی این منحوسترین ویروس عالم شد. ۳۶۵ روز استراحت و آمادهسازی بیشتر برای تیلور مصدوم. لگد باید زد به بخت بد قهرمان و باید تأسف خورد به حال آن خبرگزاری که عوض امیدآفرینی بیتوجه به همه این فشارها، 24 ساعت تمام درس اخلاق به قهرمان ما میداد و میگفت نباید بعد از شکست اعتراض کنی و فریاد بزنی، خودتان را جای او بگذارید، فقط یک لگد به یک صندلی کمترین واکنشی بود که نسبت به این بخت بد میشد انجام داد.
«هادی عامل» در شوک است و مانده آن متون حماسی را که از مدتها قبل آماده کرده چه کند!
یک کشور در بهت و ناباوری محض فرو رفته است. در جنگهای باستان که پرچم از دست علمدار لشکر میافتاد، دیگر آن جنگ نه بردن داشت نه دیدن. گویی المپیک برای ما تمام شد. از ۳۶۰ ثانیه حدود ۳۰۰ ثانیهاش حسن برنده طلا بود اما امان از شعبدهبازی این کشتیبلد اوهایو.
آقای تیلور! طلا نوش جانت اما کاش میدانستی این مدال برای یک کشور حکم فتح همه المپیک را داشت. تو هم فنی بردی هم اخلاقی اما این پایان کار یزدانی با تو نخواهد بود.
یزدانی که خاک شد، نگارنده این سطور بسان خیلیها «احساسی» قضاوت کرد و متصور شد «ترس» طلا را از ما ربود اما اینک میگویم کاش دقایقی بعد از باخت به غلط، ترس کوچ را دلیل شکست نمیدانستم، چرا که یک همکار قدیمی کشتینویس، تماس گرفت و با صدای لرزان قسم خورد تنها و تنها روشی که در ۲۰۲۱ میشد تیلور را در ۶ دقیقه شکست داد همین راه بود و بس.
با بغض ادامه داد؛ ۲ باخت قبلی یزدانی به تیلور را ببینید، به خاطر شجاعت بیش از حد حسن بود.
بغض او ترکید و خاطرم را نشان کرد؛ با این جادوگر آمریکایی نمیشود آنگونه با گارد باز کشتی گرفت و انصافا مربیان ما بهترین تاکتیک را تجویز کردند.
از ۶ دقیقه حدود ۹۵ درصدش را ما برنده بودیم. کاش ۲۰ ثانیه آخر یزدانی فاصله بدنش را حفظ میکرد تا دست او در یورش پایانی به پاهای پهلوان ما نرسد. گفتنش ساده است بیرون گود اما اجرایش دل شیر میخواست! خب باید پذیرفت.
در سال۲۰۲۱ تیلور۳۰ ساله، کشتیگیر نسبتا سرحالتر و طبیعتا باتجربهتری نسبت به اعجوبه ۲6 ساله ما بود اما در پاریس ما این مدال را پس میگیریم. یزدانی راه شکست تیلور را پیدا کرده و در آینده خواهید دید دیگر در ۲۰ ثانیه آخر خبری از غافلگیری نیست.
همه ما از اینجا پیشانی قهرمانمان را از راه دور میبوسیم؛ بوسهای به درازای فاصله تهران تا توکیو.
آقای حسن یزدانی بدان و آگاه باش تو تا ابد فاتح قلب مردمت شدی، باور نداری؟ نگاه کن، باختت شده بغض عمومی یک ملت.
بلند شو. تمرین کن. بهتر باش، تنها ۳ سال دیگر باقی مانده تا آوردگاه جبران. در پای برج ایفل در 29 سالگی انتقامت را از تیلور ۳۳ ساله بگیر. فوتبال محبوب است اما به همان محبوبیت قسم که تو به اندازه گلات پرسپولیس محبوبی و دستنیافتنی.
تو به قد قَدر قامت ِاستقلال بزرگ، عزیزی و پر ستاره. تو خودت یکتنه، چند تیم ملی فوتبالی در راه صعود به جام جهانی.
هم دایی هستی و در عین حال کریم و بهعلاوه کریمی و ایضا خودِ خودِ خداداد عزیزی و حتی طارمی و سردار را هم شاملی. تو همان قیچی مهدی هستی به دروازه چلسی. تو زیباتری از زیباترین گل لیگ قهرمانان اروپا.
تو یکتنه مشمول همه خوبیهای اساطیری قرنیه مشکی.
شعر نیست، اینها، وصف حال توست در دایره جملات. آنقدر محبوبی که کلمات در کنار هم اینگونه عاجزند از وصف و شرح خود واقعیت. بغضت را فرو بده. اشکت را بعد طلا میخواهیم ببینیم. بلند شو قهرمان. تو نباختی پهلوان.
تو درس نقرهای گرفتی برای طلای پاریس.
حریفت میگوید قویترین مرد جهانی که تنهات به تنهاش خورد.
بلند شو. فردا را میبینیم که سرت به سر ایفل رسیده و با آن طلا، توکیو را بُر زدی و به ریو بازگشتی.
خم ابروانت، کمان آرش را میماند.
فردا که برسد، تیر نگاهت وسط طلای پاریس مینشیند
آن روز زیاد دور و دیر نیست.
قرار ما با تیلور دقیقا همان لحظه ناب
پاریس، خیابان المپیک، کوچه فینال، پلاک شماره ۱
دیگر خبری از معجزه ۲۰ ثانیه آخر نیست. ما میدانیم تو میتوانی.
***
پیام حسن یزدانی برای مردم پس از ناکامی در کسب مدال طلای المپیک
حسن یزدانی، ملیپوش پرافتخار کشتی ایران با انتشار متنی در صفحه شخصی خود با همان فروتنی همیشگی از مردم ایران به دلیل شکست در فینال المپیک عذرخواهی کرد. حسن یزدانی دارنده مدالهای طلای جهان و المپیک از ایران و دیوید تیلور دارنده مدال طلای جهان از آمریکا در حساسترین مبارزه المپیک ۲۰۲۰ توکیو (فینال وزن ۸۶ کیلوگرم) به مصاف هم رفتند که این مبارزه در پایان با نتیجه ۴ بر ۳ به سود دیوید تیلور به پایان رسید.
پس از این شکست حسن یزدانی در فضای مجازی با انتشار پستی نوشت:
سلام خدمت مردم عزیز و با محبت ایران
آرزو داشتم با تکرار طلای المپیک بار دیگر سهم کوچکی در شادی دل شما عزیزان داشته باشم اما شرمندهام که تقدیر اینگونه نشد.
در تمام این سالها همیشه دعای خیر و انبوه محبتهای شما، موجب انگیزه و دلگرمی من روی تشک بوده و این بار هم دلیلی است برای اینکه باز با تمام توان بجنگم و در میدانهای پیش رو دلتان را شاد کنم.
در پایان از تمام شما عزیزان، دوستان هنرمند و ورزشکار و همه بزرگوارانی که با پیامهای پرمهرشان، این فرزند کوچک ایران را شرمنده کردند، تشکر و قدردانی میکنم.
دوستدار شما، حسن یزدانی
ارسال به دوستان
دولت روحانی، دولت عبرتها
عباس مقتدایی*: تجربه دولت آقای روحانی در رشد آگاهی سیاسی مردم تاثیر بسزایی داشت. اگر چه این رشد، با هزینه زیادی برای مردم همراه بود اما به هر ترتیب باعث شد مردم به صورت عینی نتیجه رویکرد دولت آقای روحانی را ببینند.
آقای روحانی ۳ جمله گفت که در حافظه تاریخی ملت ایران ثبت و ضبط شد؛ یکی اینکه دیگران بلد نیستند مذاکره کنند و تنها ایشان و تیم ایشان زبان گفتوگو با دنیا را بلد است، دوم آنچنان رونق اقتصادی ایجاد میکند که مردم از دریافت یارانه بینیاز باشند و سوم اینکه کاری خواهد کرد که هم چرخ سانتریفیوژها بچرخد و هم چرخ اقتصاد. هر ۳ جمله و هر ۳ ادعا با شکست کامل مواجه شد. ما در دوره آقای روحانی، کشورهای دوستی که پیش از دولت ایشان، با آنها روابط گرم و خوبی داشتیم را از دست دادیم و سطح مراودات بشدت پایین آمد. در دوره ایشان، نه تنها مردم از دریافت یارانه بینیاز نشدند، بلکه نیاز آنان در دریافت یارانه بیشتر شد و اتفاقا گلهمند شدند که چرا با افزایش قیمتها، یارانهها افزایش پیدا نمیکند؟ نه تنها چرخ هستهای در دوران ایشان نچرخید، بلکه همزمان چرخ اقتصاد هم نچرخید. به این ترتیب مردم به چشم خود فروپاشی وعدههای رئیسجمهور را دیدند و متوجه شدند که رویکردی مثل رویکرد دولت آقای روحانی، در نهایت کشور را به کدام سو میبرد. از نظر من، بزرگترین خدمتی که آقای روحانی به مردم کرد، همین افزایش آگاهی سیاسی و رشد تحلیل آنها از مناسبات بینالمللی و فهمیدن ناکارآمد بودن رویکردهایی است که راه نجات کشور را در ارتباط با آمریکا و رفع تحریمها میبیند. به همین خاطر بود که رهبر معظم انقلاب در دیدار آخری که با دولت داشتند، بر موضوع عبرتهایی که از وقایع این 8 سال میشود گرفت، تاکید کردند. یک سیاهه طولانی میشود از غفلتها و بیتوجهیهای دولتهای یازدهم و دوازدهم تهیه کرد که مدنظر قرار دادن آن برای دولت جدید میتواند راهگشا باشد تا تلاشش را بر جبران کاستیهای صورت گرفته در این حوزهها متمرکز کند. بیتوجهی به تولید، بیاعتنایی به ظرفیتها و پتانسیلهای عظیم داخلی، بیتدبیری در بازار خودرو، بیاعتنایی به گسترش شبکه آبرسانی و فاضلاب شهری و روستایی، بیاعتنایی به افزایش ظرفیتهای تولید برق در کشور، بیتدبیری در بازار بورس، غفلت از سامان دادن نظام مالیاتی، تامین نهادههای دامی، مساله بیمه و ازدواج، عدم پیشبینی و آمادهسازی تمهیدات برای مقابله با بلایای طبیعی و عدم مدیریت توانمند و کارآمد سوانح طبیعی؛ همه اینها لیست بیتوجهیها، غفلتها و ناکارآمدیهای دولت آقای روحانی است که دولت جدید باید همت خود را بر رفع این کمکاریها متمرکز کند.
* نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس
ارسال به دوستان
مراسم تحلیف سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور هشتم در حضور سران قوا، مقامات کشوری و لشکری و نمایندگان کشورهای خارجی برگزار شد
سوگند تحول
رئیسجمهور و رؤسای قوای مقننه و قضائیه بر ضرورت تحول مدیریتی در مسیر تحقق کارآمدی و عدالت تأکید کردند
گروه سیاسی: مراسم تحلیف سیزدهمین دوره ریاستجمهوری اسلامی ایران بعد از ظهر روز پنجشنبه در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار شد تا حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی به طور رسمی فعالیت خود را به عنوان هشتمین رئیسجمهور تاریخ ایران آغاز کند.
در این مراسم که با حضور مقامات و نمایندههای 73 کشور خارجی برگزار شد، رئیسجمهور طبق اصل 121 قانون اساسی با حضور در کنار حجتالاسلام غلامحسین محسنیاژهای، رئیس قوهقضائیه سوگند یاد کرد. پس از سوگند رئیسی، در نشست علنی مجلس شورای اسلامی سوگندنامه وی به امضای آیتالله جنتی، دبیر شورای نگهبان و حجتالاسلام محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه رسید.
* نیازمند مدیریت کارآمد و پاسخگو هستیم
در ابتدای این جلسه محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن تبریک به حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی به دلیل اعتماد مردم به ایشان اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در حالی پا به قرن جدید شمسی میگذارد که میراثدار بیش از یک قرن مبارزه برای دستیابی به استقلال، آزادی و عدالت، نفی سلطهپذیری و از همه مهمتر به کار بستن ارزشهای اصیل اسلامی در جامعه است. در این راه خون پاکترین انسانها از شهید شیخ فضلالله نوری تا شهید قاسم سلیمانی فدا شده تا نهال مقدس حرکت مردمی را به درختی تناور و ریشهدار تبدیل کند. وی افزود: اینک به پاس ایثار شهدا و جانبازان و پایمردیها و پشتیبانیهای ملت شریف و صبور ایران در برابر همه دشمنیهای استکبار جهانی و نظام سلطه، کشور در مواجهه با تنگناها، ناملایمات و مصائب معیشتی فرارو در هنگامه یک تحول اساسی و افقگشایی در نظام حکمرانی خویش قرار دارد. این تحول اساسی مبتنی بر مکتب امام همراه با رفع ناکارآمدی، مبارزه جدی با فساد و عوامل نفوذی و همچنین مقاومت در برابر فشارها و تحریمهای ناجوانمردانه دشمنان خارجی است. رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نتایج انتخابات سالهای ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ نشان داد مردم بار دیگر برای حل مسائل کشور و عبور از بحرانها به صراط مستقیم «جریان انقلاب اسلامی» اعتماد دارند، ادامه داد: به پشتوانه وجود یک قوه قضائیه ضدفساد، استقرار یک مجلس انقلابی و آغاز به کار یک دولت مردمی، موسم آن است با سرلوحه قرار دادن روحیه انقلابی، جهتگیری انقلابی و فرهنگ مدیریت جهادی و با تمسک به ارزشها و اصول ناب مکتب امام و به منظور قوی ساختن ایران و اثبات کارآمدی دین در اداره جامعه طرحی نو دراندازیم.
قالیباف با اشاره به اینکه ما وارد دوره جدید مدیریتی در کشور شدهایم، اظهار داشت: بخواهیم یا نخواهیم در دوره جدید مدیریتی کشور بار به سرانجام رساندن این خواسته بحق مردم به دوش ما مسؤولان است. امروز نگاه همه شهدایی که خونشان را در راه انقلاب و برای امنیت و رفاه مردم دادهاند به ما است. نمیتوانیم روز را به شب برسانیم، بدون اینکه اجازه داشته باشیم لحظهای برای مردم تلاش نکرده باشیم و حق نداریم شب را بدون دغدغه مردم سر بر بالین بگذاریم. رئیس قوه مقننه با اشاره به اینکه مدیریت کشور را باید به دوره کارآمدی و پاسخگویی تبدیل کنیم، ادامه داد: در دوره «کارآمدی و پاسخگویی» وظیفه داریم اول تمرکز بر کارآمدی را اصل قرار دهیم و بدون بهانهتراشی در تصمیم و اجرا به سمت ایجاد یک «زندگی خوب» برای همه با اولویت توانمندسازی محرومان حرکت کنیم. در قدم دوم باید با پاسخگویی به مردم اشکالاتمان را برطرف کنیم تا بتوانیم بر چالشهای موجود غلبه کنیم و نسبت به حل مشکلات مردم اقدام عملی انجام دهیم. وی افزود: در دوره «کارآمدی و پاسخگویی» همه ما مکلفیم ثبات اقتصادی و امید و نشاط را در جامعه افزایش دهیم و روشن است که بار اصلی این مسؤولیت برعهده دولت محترم خواهد بود، زیرا اکثر ظرفیتهای اجرایی کشور در اختیار قوه مجریه است اما همدلی و همافزایی ۲ قوه دیگر در تکمیل این فعالیت نقشی کلیدی دارد. در همین راستا مجلس با تأکید بر استقلال قوا و رعایت همه ضوابط قانونی «پیمان همکاری با دولت» را بر اساس منافع ملی و مطالبات مردم اعلام میکند. مجلس یار و همراه دولت در مسیر پیشرفت کشور و البته ناظری فعال و دلسوز در تحقق تعهدات دولت است. رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در دوره «کارآمدی و پاسخگویی» حاشیهروی، حاشیهسازی و فاصله گرفتن از دغدغههای مردم گناهی نابخشودنی است، ادامه داد: همه ما در همه ارکان نظام وظیفه داریم مراقب باشیم در دامهای خودساخته یا دشمنساختهای که باعث میشود دغدغههای مردم به حاشیه برود، نیفتیم و با هر حاشیهسازی و حاشیهروی مقابله کنیم. در دوره «کارآمدی و پاسخگویی» نه تنها فساد، بلکه هر گونه منفعتطلبی سیاسی یا قبیلهگرایی گناهی نابخشودنی است.
* قوه قضائیه برای کمک به دولت جدیتر از همیشه خواهد بود
در ادامه حجتالاسلام غلامحسین محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه در سخنانی، ضمن تشکر از مردم ایران تصریح کرد: مردم با وجود همه تلاشی که دشمنان و بدخواهان کردند، ۲۸ خرداد پای صندوقهای رای حاضر شدند و یک بار دیگر برگ زرینی را بر افتخارات ملت مسلمان و متدین و انقلابی افزودند و فردی را که شایسته و مورد نظر آنها بود، برای یک دوره ۴ ساله جهت اجرای مسائل حکومت انتخاب کردند. برای آنها عزت و سربلندی را از خداوند خواستارم. رئیس قوه قضائیه افزود: این قدرت قانون و مسؤولیت، امانتی است که به رئیسجمهور سپرده شده و رئیسجمهور امروز در پیشگاه قرآن کریم و در خانه ملت و مجلس شورای اسلامی، با حضور رئیس قوه قضائیه و شورای محترم نگهبان به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکند پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی کشور باشد و همچنین سوگند یاد میکند همه استعداد و صلاحیت خود را برای انجام مسؤولیت به کار گیرد و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور کند. محسنیاژهای ابراز امیدواری کرد رئیسجمهور با کمک سایر قوا و نخبگان و مردم در این مسؤولیت خطیر بیش از پیش موفق باشد و همانگونه که در روز تنفیذ مطرح کرده است، هر چه سریعتر در رفع مشکلات مردم، ایجاد اشتغال، کنترل بازار، کاهش نرخ تورم، کاهش گرانی سرسامآور و حمایت از تولید داخلی و سرمایهگذاری اقدام عاجلی داشته باشد. رئیس قوه قضائیه با تاکید بر اینکه رئیسجمهور همچنین باید در از بین بردن زمینه فساد، رانت و تبعیض و اصلاح ساختارهای پیچیده اداری اقدام لازم را به عمل آورد، بیان داشت: امیدوارم رئیسجمهور نسبت به اجرای همه اصول قانون اساسی بویژه بندهای شانزدهگانه اصل سوم قانون اساسی و اصولی که حقوق آحاد جامعه را تامین میکند، اهتمام لازم را داشته باشد. محسنیاژهای با تاکید بر اینکه قوهقضائیه برای کمک به دولت و گسترش عدل و عدالت و حمایت از حقوق مردم و دفاع از آزادیهای مشروع و مبارزه با فساد، آمادگی لازم را دارد و با تمام توان کمک خواهد کرد، گفت: همچنین دستگاه قضا در مبارزه بیامان با فساد در ساحتهای مختلف جدیتر از همیشه خواهد بود.
* پیام رأی مردم تحولخواهی و عدالتطلبی بود
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی هم در نطق پس از تحلیف خود با اشاره به اینکه دولت جدید امروز در بلندایی ایستاده که تمدنی جهانی با چندین هزار سال پیشینه آن را ساخته است، اظهار داشت: در طلیعه قرن جدید و آغاز گام دوم انقلاب بسیار افتخار میکنم از سوی مردم و با رای آنان به نگاهبانی از چنین میراثی مفتخر شدهام. رئیسی با تاکید بر اینکه انتخابات نقطه آغاز مشارکت مردم است و نه نقطه پایان آن، تصریح کرد: پیام رای مردم ایران در حماسه ۲۸ خرداد، پیام تحولخواهی و عدالت بود. رئیسجمهور اظهار داشت: قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان میثاق ملی در اصل ششم، همه نهادهای حاکمیتی را محصول اراده و رأی مردم دانسته است و اینک در چهاردهم مرداد ۱۴۰۰ بار دیگر اراده ملت تجلی پیدا کرد تا این خدمتگزار با آرمانهای والایی سوگند وفاداری یاد کند که ۴۰ سال پیش توسط امام بزرگوارمان به ثمر نشست. رئیسی با تاکید بر اینکه مردم برای پیمودن مسیر نورانی انقلاب عزمی راسخ دارند، گفت: اراده مردم قرار گرفتن کشور در مسیر عدالت، پیشرفت، آزادی و عزت است. سرنوشت ایران بزرگ به همت امت تاریخساز و به رهبری امام عظیمالشأن متحول شد و ملت ایران به واسطه انقلاب اسلامی زنجیر اسارت زورگویان را از دست و پای خود باز کرد و بر سرنوشت خود حاکم شد. رئیسجمهور خاطرنشان کرد: ملت ایران در برابر شرق و غرب ایستاد تا ثابت کند مردمسالاری دینی شیوه نوینی از حکمرانی است که میتواند استقلال و آزادی، دین و دنیا، سنت و پیشرفت را در کنار هم به ارمغان آورد.
رئیسی با اشاره به اینکه ایران بزرگ، ایران پرافتخار و ایران تاریخساز در حالی وارد قرن جدید میشود که بیش از ۴۰ سال است خورشید مردمسالاری دینی در آن طلوع کرده و اکنون در دوره تعالی و تکمیل حرکت خود در آغاز گام دوم قرار دارد، گفت: دولت جدید، امروز در بلندایی ایستاده که تمدنی جهانی با چندین هزار سال پیشینه، آن را ساخته است. فرهنگی که قرنها در تاریخ بشریت، پیشرو بوده و با ترکیب یکتاپرستی و پیشرفت، الگویی از زیست معنوی را ارائه داده است. رئیسجمهور افزود: فرهنگ و تمدن ایران بزرگ آنگاه که پذیرای اسلام شد، همین الگوی پیشرفت را بازآفرینی کرد و سرآمد دانش و ادب در جهان شد. ملت بزرگ ایران، اکنون بر فراز این قله بلند ایستاده است و خشنود از آنچه از انتخابات تاریخی خود شکل داده است، به چشمانداز امیدبخش پیش روی کشورش مینگرد. رئیسی ادامه داد: در طلیعه قرن جدید و آغاز گام دوم انقلاب، بسیار مفتخرم به واسطه رأی ملت قهرمان ایران و از سوی آنان به نگاهبانی از چنین میراث گرانبهایی موظف شدهام و خداوند متعال را سپاسگزارم که نعمت خویش را نصیب این بنده خود کرد و فرصت بزرگ خدمت به مردم را عطایم فرمود. رئیسجمهور تصریح کرد: اراده ملت ایران در حالی این حماسه بزرگ را آفرید و جلوهای رشکبرانگیز از نظام مردمسالاری دینی را در تاریخ معاصر به رخ جهانیان کشید که در اوج دشمنی بدخواهان ملت ایران، از تحریمهای ناجوانمردانه اقتصادی تا جنگ روانی گسترده و دشواریهای ناشی از شیوع گسترده کرونا قرار داشتیم.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه انتخابات نقطه آغاز مشارکت مردم است نه نقطه پایان آن و دولت مردمی به دنبال خواست مردم و پیام آنان در این انتخابات خواهد بود، اظهار داشت: پیام رأی مردم ایران در حماسه ۲۸ خرداد ۱۴۰۰، پیام تحولخواهی و عدالتطلبی بود. خواست مردم استقلالطلبی و مقاومت در برابر زیادهخواهی قدرتهای مستکبر و ظالم بود؛ در عین اینکه باید به تعامل سازنده و گسترده با همه جهان پایبند بود. وی خاطرنشان کرد: مردم از ما میخواهند به وعده خود مبنی بر تحقق دولت عدالتگستر، فسادستیز و تبعیضگریز، دغدغهمند، برنامهمحور، علمخواه و اندیشهپیشه عمل کنیم. مردم از دولت برگزیده خود میخواهند مدافع حقوق انسانها در عالم باشد و به ظلم و بیعدالتی و تبعیض در هیچ کجای جهان راضی نشود. رئیسجمهور گفت: ما مدافع واقعی حقوق بشر و حقوق انسان هستیم و سکوت در برابر ظلم و جنایت و تجاوز به حقوق انسانهای بیگناه و بیدفاع را قبول نداشته و مردود میدانیم.
رئیسی با بیان اینکه ظلم و جنایت چه در قلب اروپا باشد و چه در آمریکا، چه در آفریقا باشد و چه در یمن، چه در سوریه باشد و چه در فلسطین، ما در کنار مظلومان خواهیم ماند، اظهار داشت: در داخل کشور نیز مردم و جوانان عزیز از ما میخواهند صدای رسای مستضعفان و ولینعمتانمان باشیم. مردم میخواهند آزادیهای اجتماعی و فرهنگی آنها مجدانه پیگیری شود. مردم میخواهند به معنای حقیقی کلمه، انقلاب اسلامی محقق شود و همه ویژگیهای انقلاب اسلامی در ساختارها، فرآیندها و باورهای دولتمردان مشاهدهپذیر باشد. رئیسجمهور گفت: مردم میخواهند با رفع تنگناها، معیشت و سفره آنها بهبود بخشیده شود. مردم میخواهند نشاط ملی و شور اجتماعی در جامعه گسترش یابد و دولت برخاسته از اراده ملت برای تأمین منافع مردم و اجرای عدالت خواهد ایستاد و در این مسیر خستگیناپذیر پیش خواهد رفت.
رئیسی با بیان اینکه امروز خادم همه جمهور و خدمتگزار بیش از ۸۰ میلیون از جمعیت هستم، اظهار داشت: مردم ایران همانانی هستند که بارها و بارها، وفاداری خود را به انقلاب در عرصههای مختلف اثبات کردهاند و امروز نوبت ما است که ادای امانت کنیم. رئیسجمهور با تاکید بر اینکه دولت مردمی، دولت وفاق ملی است، گفت: در دولت مردمی، جناحهای سیاسی، دستهبندیهای قومی و مذهبی و گروهی، رنگ میبازد و همه مردم دست در دست یکدیگر برای تحقق ایران قوی، ذیل پرچم مقدس جمهوری اسلامی همپیمان میشوند. رئیسجمهور اضافه کرد: امروز از همه نخبگان و اقشار مختلف مردم، همه اقوام و همه مذاهب، همه احزاب و همه گروهها و همه جریانهای سیاسی، حوزه و دانشگاه، جوان، پیر، زن و مرد، میخواهم دولت مردمی را با همه وجود دولت خود دانسته و یاری کنند. بیایید برای اعتلای اسلام عزیز، برای عزت آیندگانمان، برای سربلندی ایران عزیزمان در جهان، دست در دست یکدیگر با وحدت و انسجام ملی به پاخیزیم و آرمان ایران قوی را محقق کنیم.
* از دیپلماسی برای رفع تحریم حمایت میکنیم
رئیسی با تاکید بر اینکه وعدههای دولت مردمی وعده صادق است و خود را متعهد به آرمانهای انقلاب اسلامی میدانیم، گفت: ایجاد شفافیت حداکثری در اقتصاد، خشکاندن ریشههای فساد و رانتخواری، مقاومسازی اقتصاد در مقابل تکانهها، مهار تورم و گرانی، تقویت ارزش پول ملی، بازگرداندن ثبات به اقتصاد کشور، حمایت از تولید ملی، تلاش برای خودکفایی در تامین نیازهای اساسی مردم، پیشرفت فناورانه و دانشبنیان، مدیریت بهینه معادن و منابع آب، گاز و نفت کشور، توجه به تغییرات اقلیمی و صیانت از محیطزیست را با قدرت دنبال خواهیم کرد. وی با بیان اینکه به فضل پروردگار امیدواریم و آیندهای درخشان و در شأن ملت ایران و ایرانی قویتر از گذشته را در دسترس میبینیم، افزود: دولت مردمی، دولت مدیرانی خواهد بود که دل در گرو منافع مردم دارند و اهتمام اصلی آنها بسیج توانمندیهای آشکار و نهفته ملت بویژه جوانان است تا آنان را به میدان کار و تلاش سازنده بیاورد. رئیسی لازمه این تحول را نقدپذیری و تکریم نخبگان و صاحبنظران دانست و اظهار داشت: از مردم و از نمایندگان ملت میخواهیم به عنوان مصلحان دولت عمل کرده و خدمتگزاران خود را از پیشنهادها و انتقاداتی که دارند بهرهمند کنند. به حضور مردم در صحنه و همدلی و همکاری قوای سهگانه، نهادهای انقلاب اسلامی و نیروهای مسلح سرافراز نیاز داریم. رئیسجمهور تصریح کرد: با توجه به شرایط ویژه کنونی، دولت، مجلس و قوه قضائیه باید بیش از پیش با یکدیگر همکاری و تعامل داشته باشند و در مسیر خدمت به مردم از هیچ فرصتی دریغ نکنند. معتقدم موفقیت ملت ایران فراتر از تدبیر دقیق و تلاش خستگیناپذیر هر یک از قوا، نیازمند همکاری ملی و خرد جمعی است که تجلی آن در تعامل دولت با سایر قوا و همچنین تعامل وسیع با نخبگان و فرهیختگان خواهد بود.
رئیسی با بیان اینکه در این جلسه تاریخی و در پیشگاه نمایندگان عزیز و انقلابی ملت و در حضور میهمانان گرانقدر خارجی علاقهمندم اشارهای به رویکرد دولت مردمی در حوزه سیاست خارجی داشته باشم، خاطرنشان کرد: در دولت همه مؤلفههای قدرت ملی تقویت خواهد شد و از همه ابزارهای قدرت ملی از جمله دیپلماسی و تعامل هوشمند با جهان استفاده میکنیم تا منافع و مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران تامین شود. رئیسجمهور قدرت جمهوری اسلامی ایران را در منطقه امنیتساز دانست و گفت: ظرفیتهای منطقهای ایران حامی صلح و ثبات در کشورهاست و صرفا برای مقابله با تهدید قدرتهای سلطهگر و ظالم به کار گرفته خواهد شد. بحرانهای منطقه باید از طریق گفتوگوهای واقعی درونمنطقهای و بر اساس تامین حقوق ملتها حلوفصل شود. رئیسی با بیان اینکه دخالت بیگانگان در منطقه نه تنها هیچ مشکلی را حل نمیکند، بلکه خود مشکل است، اضافه کرد: دست دوستی و برادری به سوی همه کشورهای منطقه بویژه همسایگان دراز میکنم و دست آنها را به گرمی میفشارم. رئیسجمهور با اشاره به اینکه برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران کاملا صلحآمیز است، اظهار داشت: نظام جمهوری اسلامی، به فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی، سلاح اتمی را شرعا بر خود حرام میداند و این سلاح هیچ جایگاهی در استراتژی دفاعی جمهوری اسلامی ندارد. رئیسی تصریح کرد: سیاست فشار و تحریم موجب انصراف ملت ایران از پیگیری حقوق قانونی خود از جمله حق توسعه نخواهد شد. تحریمها علیه ایران باید لغو شود و از هر طرح دیپلماتیکی که این هدف را محقق کند، حمایت خواهیم کرد.
رئیسی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران، کشورها و ملتهای همسایه را خویشاوند خود میداند، خاطرنشان کرد: مهمترین و اصلیترین اولویت سیاست خارجی خود را ارتقای روابط با کشورهای همسایه دانسته و خواهان عزت و اعتلای آنها هستیم. دیپلماسی باید ارتباط ملتهای منطقه را بیشتر و اشتراکات آنها را در حوزه اقتصاد، فرهنگ، علم و فناوری تقویت کند. رئیسجمهور ادامه داد: جهان در حال دگرگونی است و تامین منافع ملتها منوط به درک جهان جدید و تعامل راهبردی با قدرتهای نوظهور بوده و سیاست خارجی موفق، سیاست خارجی متوازن خواهد بود. رئیسجمهور اظهار داشت: برنامه تحولی دولت در گرو همکاری همه بخشها بویژه نمایندگان محترم مردم عزیزمان در مجلس شورای اسلامی است. رئیسی تصریح کرد: از خداوند متعال میخواهم به اینجانب و دولت جدید فرصت خدمتگزاری موثر به ملت شریف ایران عنایت فرماید تا بتوانیم با تکیه بر امدادهای الهی و دعای خیر حضرت ولیعصر(عج) و در پرتو رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی آیندهای روشن برای ایران عزیز اسلامی و مردمان خوب این سرزمین رقم بزنیم. وی در پایان تاکید کرد: در اجرای منویات مقام معظم رهبری مبنی بر سرعت در معرفی اعضای دولت و کابینه، فهرست اعضای پیشنهادی کابینه در هفته آینده و در نخستین فرصت، قبل از پایان مهلت مقرر تقدیم ریاست محترم و نمایندگان عزیز مجلس شورای اسلامی خواهد شد.
******
ثبات اقتصادی و کاهش تورم در اولویت سیاستهای اقتصادی قرار گیرد
اعتماد و تحول اقتصادی
محمد نجارصادقی: امروز، نخستین روز کاری دولت سیزدهم است. بهبود وضعیت اقتصادی کشور و به دنبال آن بهتر شدن شرایط معیشتی مردم اصلیترین ماموریت دولت سیدابراهیم رئیسی و کابینه اوست. این انتظار هم مطالبه عمومی آحاد مردم است و هم بارها توسط شخص رئیسی به انحای مختلف به عنوان اصلیترین برنامه دولت بیان شده است.
این مهم محقق اما نخواهد شد مگر با اصلاحات ساختاری و سیاستگذاری جدید در نظام اقتصادی کشور. رئیسی باید در 4 نظام کلان اقتصادی ایران یعنی: یارانه، بانک، بودجه و مالیات به معنای واقعی کلمه انقلاب ایجاد کند.
بدون انجام این اصلاحات در بهترین حالت دولت سیزدهم تثبیتکننده شرایط موجود خواهد بود و نمیتوان انتظاری بیش از این از آن داشت.
نکته قابل توجه در این مسیر این است که اعتماد اقتصادی مردم به دلیل سیاستهای اشتباه در دولتهای یازدهم و دوازدهم، کمرنگ شده است.
اتفاقات رخداده در دی ماه96 لطمه بزرگی به اعتماد مردم نسبت به نظام بانکی وارد کرد. این اتفاقات ناشی از تعلل بانک مرکزی در مدیریت مؤسسات اعتباری بود و ریشه آن در تصمیم سیاسی بالا نگه داشتن میزان سود سپرده جهت جذب نقدینگی برای کنترل تورم بود.
اتفاق بعدی که باعث ریزش اعتماد مردم به سیاستهای اقتصادی دولت بود، آبان 98 در پی گران کردن ناگهانی قیمت بنزین رخ داد. دولت در اقدامی یکشبه و بدون بسترسازیهای لازم قیمت بنزین را افزایش داد. با آنکه قرار بود مردم در ازای این افزایش قیمت یارانه جدیدی دریافت کنند اما این اتفاق به دلیل ضعف در اجرا باعث اعتراضاتی در کشور
شد.
ضربه نهایی که دولت به اعتماد اقتصادی مردم وارد کرد، در زمینه بورس رخ داد. خروج یکباره حقوقیها و بانکیها در نیمه تابستان سال گذشته باعث شد شاخص کل بازار سرمایه به یکباره سقوط بیسابقهای داشته باشد و از این رو اغلب سرمایهگذاران در این بازار متحمل ضرر و زیان شدند.
دولت سیزدهم در هر کدام از نظامهای یاد شده اگر بخواهد اصلاحی ایجاد کند، نیازمند همراهی مردم است. این یعنی راهبرد مردمیسازی اقتصاد از مسیر جلب اعتماد مردمی نسبت به سیاستهای اقتصادی میگذرد.
مسلما یکی از اقداماتی که دولت سیزدهم باید انجام دهد، هدایت یارانههای پنهان به سمت یارانههای آشکار یا به عبارت دیگر نقدیسازی آنهاست. برای مثال به عقیده اکثر کارشناسان، فصل ارز 4200 تومانی به پایان رسیده و دولت سیزدهم باید با حذف این رانت ارزی که تا به حال هیچ نتیجهای غیر از حیف و میل ارزی و افزایش قیمت کالاهای اساسی نداشته، به سمت هدفمند کردن این یارانه برود. البته با در نظر گرفتن این موضوع که از 8 میلیارد دلار ارز در نظر گرفته شده برای ارز ترجیحی سال 1400 تنها ۲ میلیارد آن برای نیمه دوم مانده الزام این کار دوچندان میشود. این موضوع اگر با همراهی مردم نباشد، میتواند منجر به اتفاقات تلخی شود.
البته موضوع هدفمندی تنها مختص ارز ترجیحی نیست و اگر دولت سیزدهم بخواهد گام موثری در بازتوزیع ثروت بردارد باید قانون هدفمندی یارانهها را که از سال 89 شروع شد ادامه دهد.
در زمینه سالمسازی درآمدهای دولت، دولت باید رفتهرفته سهم درآمدهای مالیاتی را افزایش دهد و مسلما مقصد دریافت این مالیاتها گروهی از مردم خواهند بود. اگر اقناعسازی درست در این زمینه نشده و الزامات آن برای آنها مطرح نشود، این سیاست هم محکوم به شکست خواهد بود.
اساسا هیچ سیاست و اصلاح ساختاری اقتصادی قابلیت اجرایی شدن ندارد، مگر اینکه مردم با آن همراه باشند.
به زبان ساده، نه بدهی 1000 هزار میلیارد تومانی دولت به بانکها و بانک مرکزی به همراه اوراق فروخته شده، نه عقبماندگی چندین ساله در تولید مسکن و نه حتی حیفومیل ارزی و قرار دادن کشور در آستانه بحران تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی و... هیچ یک اصلیترین میراث شومی نیستند که حسن روحانی برای سیدابراهیم رئیسی در اقتصاد به یادگار گذاشته؛ آنچه از تمام این موارد شومتر است، بیاعتمادی فراگیر به سیاستهای اقتصادی است. در اصل این میراث شوم، عمق زمین سوخته را برای رئیسی و دولت سیزدهم دوچندان و سیاستگذاری را برای آن دشوارتر میکند.
* لزوم کنترل تورم و بازگشت ثبات
با توجه به موارد بیان شده، دولت سیزدهم پیش از هر اقدام اقتصادی باید سیاستهایی را دنبال کند که مردم پس از یک دهه طعم شیرین ثبات اقتصادی را بچشند و رفتهرفته اعتماد از دست رفته آنها طی سالهای اخیر دوباره احیا شود. در این مسیر، قیمت ارز پاشنه آشیل است. دولت سیزدهم در نخستین گام باید تمام تلاش خود در کاهش وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای دلاری و در گام بعدی همت خود را در راستای از بین بردن لنگر ارزی تورم در پیش گیرد.
ارتباط با کشورهای همراستای سیاسی، استفاده از ظرفیت قراردادهای چندجانبه و بهرهگیری از ارزهای محلی اقداماتی است که باید در این راستا انجام شود. هر میزان وابستگی اقتصاد ایران به دلار کاهش یابد، پاشنه آشیل قیمت ارز هم کمرنگتر میشود.
پایداری و همچنین سالمسازی درآمدهای دولت موضوعی است که از همین امروز باید در دستور کار دولتمردان قرار گیرد. در کنار قیمت ارز، دومین فاکتوری که برای ثبات اقتصادی و کنترل تورم دارای اهمیت است، مدیریت بانکهای خصوصی در خلق نقدینگی است. به طور کلی دولت باید تمام متغیرهایی را که منجر به تورم میشود، برای ورود به دوران ثبات اقتصادی مدیریت کند.
******
فرصتهای سیاست خارجی در دولت سیزدهم سبد دیپلماسی باید متنوع شود
بازگشت به منافع ملی
گروه سیاسی: سیدابراهیم رئیسی در مراسم تحلیف ریاستجمهوری به خطوط اصلی سیاست خارجی دولت خود اشاره کرد. تقویت مؤلفههای قدرت ملی، تعامل هوشمند با جهان، رفع تحریمها، ارتقای روابط با همسایگان و یک سیاست خارجی متوازن، مهمترین محورهای بیانشده از سوی رئیسجمهور در این زمینه بود. دولت سیزدهم در حالی کار خود را در پاستور آغاز میکند که وارث سیاست خارجی شکستخورده تیم روحانی- ظریف در تمام ابعاد است. مسیر طی شده در سیاست خارجی در 8 سال گذشته البته پیامها و درسهای مهمی در متن خود دارد که باید به دقت مورد توجه و ملاک عمل دستگاه سیاست خارجی دولت رئیسی قرار گیرد. دولتهای یازدهم و دوازدهم هم در نگاه مبنایی و هم در رویکرد اجرایی دچار خطاهای فاحشی بودند که خروجی آن موجب بروز یک نارسایی ساختاری در دیپلماسی کشور در حوزههای مهم و تاثیرگذاری نظیر توافق هستهای موسوم به برجام شد. دولت روحانی از همان ابتدا در تبدیل کردن سیاست خارجی به امری رقابتی در داخل اهتمام جدی به خرج داد. خطای راهبردی از همان جا آغاز شد که دولت روحانی سیاست خارجی را تبدیل به ابزاری برای کسب امتیاز در رقابتهای سیاسی، خلق دوقطبیهای اجتماعی و انتخاباتی و بستری برای تقابل با دیگر نهادها کرد. دود این اتفاق هم در نهایت به چشم خود دولت رفت و ظریف و تیم ایرانی را در میز مذاکرات خلع سلاح کرد. اشتباه حیاتی دیگر تیم روحانی- ظریف این بود که دستگاه سیاست خارجی را به نهادی خدماتی تبدیل کرد که باید بار سیاست داخلی و اقتصاد را به دوش میکشید. دولت سیزدهم احتمالا بخوبی دریافته باشد که نباید سیاست خارجی را خرج مسائل داخلی کرد.
* بده بستان یا کسب منافع حداکثری؟
روحانی و ظریف بارها به اشتباه مانیفست سیاست خارجی را بده بستان و معاملهگری خواندند اما سیاست خارجی و دیپلماسی ذاتا ابزاری است برای کسب منافع کلان ملی در بیرون از مرزهای کشور و اگر هم قرار است دادوستدی انجام شود باید به عنوان اتخاذ یک تاکتیک با آن برخورد کرد نه یک رفتار همیشگی. نتیجه بده بستان دولت روحانی البته برجام ضعیف با یک متن پراشتباه حقوقی بیسابقه است. تعدیل و اصلاح این دیدگاه به سیاست خارجی دولت سیزدهم کمک شایانی خواهد کرد.
* واقعگرایی یا آرمانگرایی؟
دولت روحانی بویژه محمدجواد ظریف تلاش کرد با نگاه آرمانگرایانه در روابط بینالملل، سیاست خارجی را به پیش ببرد، از همین رو بود که رئیس دستگاه سیاست خارجی دولت قبل با صراحت از مخالفتش با رویکرد رئالیسم و واقعگرایی گفت. نتیجه نگاه لیبرال ظریف در تمام سطوح به روشنی در مقابل چشم کارشناسان و حتی حامیانش قرار دارد. ظریف میتواند به عنوان شخص حقیقی مخالف یا موافق هر دیدگاهی باشد اما به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نمیتواند به عنوان کسی که در جغرافیای آشوبزده غرب آسیا زندگی میکند با یک نظریه مسلط روابط بینالملل از بعد جنگ دوم جهانی تا الان مخالفت کند. وزارت امور خارجه دولت حجتالاسلام رئیسی بخوبی آگاه است در فضای آنارشیک جهان و خاورمیانه میتوان با نگاه واقعگرایی که نگاهش به کسب تولید قدرت توسط واحدهای ملی است -که رئیسجمهور هم پنجشنبه بدرستی به تقویت مؤلفههای قدرت ملی در سیاست خارجی اشاره کرد- نتایج بهتر و پایدارتری کسب کند.
* فرصتهای دولت رئیسی
حجتالاسلام رئیسی در مراسم تحلیف ریاستجمهوری یکی از راهبردهای سیاست خارجی دولت خود را اتخاذ سیاست خارجی متوازن بیان کرد؛ معنای این حرف آن است که یک سیاست خارجی موفق و اصولی باید سبد دیپلماسی خود را گسترده کند تا هنگامی که وارد یک چالش و منازعه بینالمللی به عنوان یک امر اجتنابناپذیر میشود، بتواند گزینههای متنوعی در اختیار داشته باشد. این مساله حلقه مفقوده در دولت قبل بود تا جایی که دولت روحانی توسعه روابط با شرق و همسایگان منطقهای و متحدان فرامنطقهای را قربانی همکاری احتمالی با غرب کرد. دولت سیزدهم اگر چه وارث شکستهای قبلی است اما فرصتهایی هم در اختیار دارد. در منطقه غرب آسیا، کاهش حضور نیروهای آمریکایی در منطقه و پیروزیهای راهبردی متحدان ایران، علاوه بر اینکه کشورمان را در موقعیت برتر قرار داده است، موجب گردش برخی قدرتهای جهانی و منطقهای نظیر هندوستان به سمت همکاری با ایران میشود و عربستان سعودی هم با درک خلأ آمریکا در منطقه به سمت مصالحه با تهران گام برمیدارد. در موضوع هستهای هم امروز با اهرمسازیهایی که در برابر اهرم تحریمی آمریکا انجام شده، ابتکار عمل در اختیار ایران است. ایران در حالی که مشغول غنیسازی 60 درصدی است و برنامه هستهای خود را تثبیت کرده، به یک نقطه آسایش در پشت سر گذاشتن فشار حداکثری آمریکا رسیده و در حال تدارک بستر خنثیسازی تحریمهاست. امروز این طرف مقابل است که در موقعیت اضطرار قرار دارد و از همین روست که مقامات آمریکایی بهرغم خطونشان کشیدنهای هفتههای قبل و وقفه در مذاکرات وین، بعد از مراسم تحلیف ریاستجمهوری برای آغاز دور هفتم مذاکرات و بازگشت به پای میز مذاکره در گراند هتل اعلام آمادگی کردند. ایران امروز با موقعیت ژئوپلیتیکی که دارد، در کنار قدرت بازدارندگی مناسب و یک نیروی ثباتساز در منطقه- برخلاف آمریکا و متحدانش- گزینههای متنوعی برای همکاری دارد. استقبال و دعوت قدرتهای جهانی و همسایگان از ایران برای عضویت در پیمانهای مهمی نظیر شانگهای، فرصتهای اقتصادی فراوانی را در اختیار دولت سیزدهم قرار میدهد.
******
از حسن یزدانی تا سیدابراهیم رئیسی مردم چگونه اعتماد میکنند
تثبیت باور دولت مردمی
یونس مولایی: مراسم تحلیف ریاستجمهوری سیدابراهیم رئیسی بعدازظهر پنجشنبه گذشته برگزار شد تا دولت سیزدهم به طور رسمی فعالیت 4 ساله خود را آغاز کند. البته برنامه تحلیف متقارن بود با حادثهای شاید بیارتباط؛ مسابقه کشتیگیر ایرانی در فینال المپیک و توجه عمومی به این بازی تا جایی بود که میتوان گفت حداقل نیمی از مردم ایران پای گیرندههای تلویزیون خود آه کشیدند و افسوس خوردند. افسوسی که البته صحنه کمنظیری را در همراهی و تشویق دستهجمعی ایرانیان در برابر قهرمانی خلق کرد که به توفیق نهایی یعنی کسب مدال طلای المپیک نرسیده بود.
با این حال شاید تقارن شکست حسن یزدانی در آخرین بازی المپیک با تحلیف رئیسجمهور جدید چندان واجد نسبت و شباهتی نباشد اما اجازه دهید برخلاف آنچه به نظر میآید، میان این دو حادثه نسبتی حیاتی برقرار کنیم.
آنچه در واکنش عمومی به این شکست بیش از همیشه به چشم آمد، واکنش تحسینآمیز ایرانیان خطاب به ورزشکاری بود که از رسیدن به انتظار مردم یعنی مدال طلا بازمانده بود. تقدیر عمومی از ورزشکاری در این موقعیت نشان از درکی والاتر در قیاس با عرف مسابقات ورزشی داشت.
ورزشکاری که اخلاق، تعهد و کوشش خود را برای مردم یک کشور اثبات کرده بود، در زمان شکست به جای آنچه انتظار میرفت با بیشترین بازخورد مثبت از سوی مردم مواجه شد. چهبسا که اگر نتیجه بازی در ثانیههای پایانی تغییر نمیکرد و حسن یزدانی مدال طلا را دریافت میکرد به اندازه شکستش با تمجید هموطنان روبهرو نمیشد.
علت چه بود؟ احتمالا مهمترین علت آن بود که کشتیگیر ایرانی پیش از نتیجه نهایی، خود را برای مردم کشورش اثبات کرده بود و در لحظهای که آن نتیجه حاصل نشد، تمام مردم همچون یک قهرمان از او تقدیر کردند. حالا ارتباط این ماجرا با آغاز به کار دولت سیزدهم چیست؟
اجازه بدهید این را کمی تفصیلیتر توضیح دهم. شرایط ایران 1400 نیاز به توضیح چندانی ندارد؛ کشوری قربانی ناکارآمدی و شرایطی که در سالهای اخیر روزبهروز سخت و دشوارتر شده و جامعه ایرانی را در موقعیت خاصی قرار داده است؛ مردمی که در مدتی اندک شاهد آب رفتن سفرههایشان بودهاند، سایه بیدولتی را در لحظه لحظه زندگی روزمرهشان مشاهده کردهاند و از وعدههای مسؤولانی که روزی از «آنچنان رونق اقتصادی» ایجاد کردن سخن میگفتند و در نهایت بابت عدم وقوع قحطی به خود لوح تقدیر دادند، خسته شدهاند. در چنین فضایی وظیفه خطیر دولت سیزدهم و شخص رئیسجمهور در عبور دادن کشور از وضعیت نامطلوب موجود همانند وظیفه یک کشتیگیر در بالاترین سطح رقابتهای ورزشی سخت و دشوار به چشم میآید. در این مسیر یقینا هیچ چیز به اندازه همراه داشتن ملت نمیتواند به کمک دولت تازه نفس بیاید.
پس بدیهی است رئیسی باید بخشی از اهتمام خود را بر همراه کردن توده مردم بویژه سرخوردگانی که امیدشان را در سالهای اخیر از دست دادهاند بگذارد و بیش از هر چیز به این اصل نگاه کند که در روزهای سخت پیش رو هیچ چیز همانند مردمی که قهرمان شکستخورده خود را اینچنین در دریای محبت خویش غرق میکنند، به کمک دولت نمیآید.
تلاش برای کوتاه کردن فاصله دولت- ملت پس از تجربه حسن روحانی کاری بس دشوار است اما اثبات انگیزه خدمت و تلاش شبانهروزی میتواند رئیسجمهور را در موقعیتی که به شرح آن پرداختیم قرار دهد؛ چه از آن رو که فشار خارجی به کشورمان مستقیما با میزان همراهی مردم با دولت ارتباط دارد و چه از این جهت که اساسا هیچگونه تحولی جز از مسیر همراهسازی مردم، امری دشوار و نامحتمل به نظر میآید.
لزوم تقویت اعتبار دولت در دل جامعه البته مسالهای بود که پیش از این سال 97 هم از سوی رهبر حکیم انقلاب به دولت سابق یادآور شده بود و ایشان در جلسه با هیات دولت با یادآوری واکنش مردم به شکست تیم ملی فوتبال در مسابقات جامجهانی گفته بودند: «بایستی تصویر دولت در چشم مردم تصویر یک گروه توانا و کارآمدی باشد که دارند تلاش میکنند. حالا البته انسان تلاش که میکند همیشه موفق نمیشود، نفس اینکه دارند تلاش میکنند و کار میکنند برای مردم جذاب است. شما ملاحظه کردید ما در بازی فوتبال امسال در مقابل اسپانیا گل خوردیم اما همه، تیم ما را تأیید کردند... گفتم: «کارتان عالی بود». مردم هم آمدند در خیابانها در حالی که گل خورده بودیم. چرا؟ چون خوب بازی کردند، چون همه دیدند که اینها در میدان تلاش کردند، عرق ریختند، ابتکار به خرج دادند، شجاعت به خرج دادند. دروازهبان با هوشمندی و فداکاری و سرعت عمل یک کاری کرد که کارستان بود. مردم وقتی این را از شما ببینند برایتان شعار میدهند، به نفعتان شعار میدهند، این باید احساس بشود. آدم ممکن است مشکل را هم یک جایی نتواند حل کند. همین قدر که بدانند وارد میدان هستید و دارید تلاش میکنید، روز و شب نمیشناسید، به مردم پیام اقتدار را میدهد. باید احساس بکنند دارد کار میشود».
حالا و پس از پایان تجربه 8 ساله روحانی و در موقعیتی که بیش از هر زمان دیگری میتوان به تماشای شکاف میان دولت و ملت نشست، تقارن زمانی تحلیف رئیس دولت سیزدهم با مسابقه فینال کشتی میتواند درسی برای همه دولتمردان تازهنفسی باشد که فعالیتشان را آغاز خواهند کرد.
ارسال به دوستان
گفت وگوی «وطنامروز» با رئیس سازمان سنجش درباره نقش منفی برخی مؤسسات در انتخاب رشته
انتخاب رشته یا فروش آرزو؟
مصطفی خدابخشی: با مشخص شدن نتایج اولیه کنکور 1400 دانشجویانی که مجاز به انتخاب رشته شدهاند تا 18 مرداد فرصت دارند برای آینده تحصیلی خود برنامهریزی کنند. با داغ شدن فضای انتخاب رشته بین داوطلبان و خانوادههای آنان، یک بار دیگر بازار انتخاب رشته پررونق شده است.
در همین زمینه ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در گفتوگو با «وطنامروز» با اشاره به فعالیت برخی موسسات در زمینه انتخاب رشته داوطلبان، اقدام آنان را مانند فروش آرزو به داوطلبان دانست.
وی گفت: سازمان سنجش آموزش کشور به منظور تسهیل در انتخاب رشته داوطلبان ۲ موضوع را در دستور کار قرار داده است؛ نخستین اقدام در این زمینه انتشار ویژهنامه الکترونیک انتخاب رشته در سایت سازمان سنجش و دومین اقدام ایجاد بستر لازم برای انتخاب رشته مجازی در سایت سازمان سنجش است.
خدایی در ادامه خاطرنشان کرد: داوطلبان میتوانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش با توجه به وضعیت نمرات و رتبهای که به دست آوردهاند، مقایسه لازم را انجام داده و ببینند در کدام رشتهها میتوانند قبول شده یا در کدام دانشگاه میتوانند پذیرش شوند.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور ادامه داد: داوطلبان باید به این نکته توجه داشته باشند که برای انتخاب رشته به ۲ دسته اطلاعات نیاز دارند؛ اولی مربوط به نمره و رتبه است و دوم مربوط به رشتههایی است که میتوانند در آنها نامنویسی کرده و برنامهریزی داشته باشند. ما به داوطلبان توصیه میکنیم با توجه به این ۲ فاکتور، نسبت به انتخاب رشته اقدام کرده و در این زمینه واقعبینانه عمل کنند.
خدایی با اشاره به اینکه متاسفانه برخی مؤسسات و افرادی که در زمینه انتخاب رشته فعالیت میکنند صرفا امید واهی به داوطلبان میدهند، گفت: افراد و مؤسسات از داوطلبان پول میگیرند و این وعده را میدهند که داوطلب با هر رتبه و امتیازی در رشته و دانشگاه مورد نظرش پذیرفته میشود. این روش به هیچ وجه قابل قبول نیست و داوطلبان میتوانند با استفاده از سیستم مجازی انتخاب رشته به دور از فضای احساسی نسبت به انتخاب رشته اقدام و نتیجه مناسبتری را به دست آورند.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور تاکید کرد: توصیه ما به داوطلبان این است که حتما از سیستم انتخاب رشته مجازی که هزینه پایین 14 هزار تومانی دارد استفاده کرده و با توجه به وضعیت خود انتخاب رشته کنند. با توجه به کارایی این سامانه، داوطلبان میتوانند از ظرفیتها مطلع شده و نتیجه مطلوب را به دست آورند.
وی خاطرنشان کرد: حقیقتا یکسری از مسائل را در رسانهها میبینیم که جای تعجب دارد؛ برخی آرزو میفروشند. ما وقتی در مجموع در کشور تنها 10 هزار ظرفیت پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی داریم، چگونه برخی مؤسسات به داوطلبی با رتبه کشوری بالاتر از 10 و 11 هزار وعده قبولی پزشکی میدهند، در حالی که اصولا وی برای پذیرش در این رشتهها شانس قبولی ندارد. متاسفانه افراد و موسسات به نحوی داوطلب را توجیه میکنند که وی با چنین رتبهای میتواند در رشته پزشکی قبول شده و راهی دانشگاه شود.
وی ادامه داد: سازمان سنجش تمام اطلاعات مورد نیاز داوطلبان را در اختیارشان گذاشته است، لذا ضروری است داوطلبان با استفاده از این اطلاعات بهترین بهره را ببرند.
خدایی در پاسخ به این سوال که آیا با راهاندازی سامانه انتخاب رشته مجازی در آینده شاهد کمرنگ شدن ضریب نفوذ مافیای کنکور در این حوزه خواهیم بود یا خیر، گفت: پیشبینی ما همین است ولی متاسفانه داوطلبی که نمره امتحانش را خراب کرده عموما به این افراد و مؤسسات اطمینان میکند و همین موضوع باعث میشود یک مقدار کار سخت شود. پیشبینی ما این است که با این روش کاسبیها کمتر شود ولی واقعیت این است در بحث انتخاب رشته داوطلبان نمیتوان این موضوع را به صفر رساند.
دکتر خدایی در پایان خاطرنشان کرد: بر اساس قانون، داوطلبان از 14 تا 18 مرداد میتوانند نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند. سازمان مباحث تمدیدی را نیز در نظر دارد و در صورتی که آمارها ضرورت تمدید این زمان را نشان دهد، در این زمینه تصمیمگیری خواهیم کرد اما تا این لحظه برنامه نهایی جهت انتخاب رشته داوطلبان تا 18 مردادماه است.
ارسال به دوستان
تعداد کل قربانیان 93086 نفر
واکسیناسیون؛ فوری و انقلابی
فرآیند واکسیناسیون برای مهار سویه جدید کرونا باید تسریع شود
ویروس جهشیافته کرونا موسوم به دلتا در حالی مسیر پیشرفت را در کشور میپیماید که به دلیل سرایتپذیری بالای آن، خیلی از بیمارستانهای کشور دیگر جایی برای پذیرش بیماران کرونایی ندارند. این ویروس مسری خطرناک که سن و سال هم نمیشناسد، همه را درگیر کرده و حتی کسانی را که 2 دوز واکسن کرونا تزریق کردهاند دچار بیماری میکند. به گزارش «وطنامروز»، آمار مرگومیر ناشی از ابتلا به کرونا در کشور دیروز مرز 450 نفر در یک شبانهروز را رد کرد به طوری که فقط طی دیروز ۴۳۸۱ بیمار بدحال از تعداد حدود 35 هزار نفری که با علائم کرونا به مراکز درمانی مراجعه کرده بودند، در بیمارستانها بستری شدند. طبق گفته کارشناسان بهداشت، تا زمانی که ورودی بیمارستانها در حال افزایش باشد، مرگومیر هم متاسفانه افزایش مییابد. آنها معتقدند تنها راه جلوگیری و مهار این بیماری مرگبار خودمراقبتی و رعایت اصول بهداشتی و فاصلهگیری اجتماعی در کنار سرعتبخشی روند واکسیناسیون است. تعدادی دیگر لاک داون یا همان تعطیلی سراسری با اعمال محدودیتهای سفت و سخت را راهکار مهار کرونا عنوان میکنند که البته با توجه به وضعیت اقتصاد کشور، اجرای آن بعید به نظر میرسد.
در چنین شرایطی اما آمار جانباختگان کرونا با مرگ 458 بیمار جدید در شبانهروز گذشته مرز 93 هزار نفر را در نوردید. روابط عمومی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: طی ۲۴ ساعت گذشته متاسفانه ۴۵۸ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را به دلیل این بیماری از دست دادند و با این حساب مجموع جانباختگان از ۹۳ هزار نفر فراتر رفت. بر این اساس از ظهر روز پنجشنبه تا ظهر جمعه ۱۵ مردادماه بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۴ هزار و ۹۱۳ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که ۴۳۸۱ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در طول این مدت، ۴۵۸ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۹۳ هزار و ۸۶ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۳میلیون و ۴۹۲ هزار و ۴۶۸ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۶۲۷۹ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۲۸۵ شهر در وضعیت قرمز، ۱۱۰ شهر در وضعیت نارنجی و ۵۳ شهر در وضعیت زرد قرار دارند. از سویی بنا بر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۱۱ میلیون و ۷۶۵ هزار و ۵۲۸ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۲ میلیون و ۹۷۰ هزار و ۶۶۹ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۴ میلیون و ۷۳۶ هزار و ۱۹۷ دوز رسیده است. افراد واجد شرایط برای تزریق واکسن حتما در سامانه salamat.gov.ir ثبتنام کنند.
* وقوع یکی از بدترین شرایط اپیدمی کرونا در کشور
وضعیت نامساعد کشور در مواجهه با پیک پنجم کرونا طوری است که 80 درصد تختهای بیمارستانی به این بیماری اختصاص داده شده است. معاون کل وزارت بهداشت گفت: شرایط بد کشور ناشی از تناقضهای رفتاری و مسافرتهای نابهنگام است. ایرج حریرچی با اشاره به آخرین وضعیت بیماری کرونا در کشور اظهار کرد: در حال حاضر کشور از نظر میزان ابتلا، بستری و مرگومیرهای ناشی از بیماری «کووید-19» یکی از بدترین شرایط را از زمان شیوع این بیماری در ایران تجربه میکند.
او ادامه داد: در شرایط فعلی راه اصلی رفع این اوضاع، انجام واکسیناسیون در کشور است که خوشبختانه امروز تزریق واکسن به آمار ۵۹۹ هزار نفر رسیده است. از مردم درخواست دارم که دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند. حریرچی بیان کرد: عدم اقدام مناسب دستگاههای اجرایی محیطی، ندانستن عواقب بیماری کرونا توسط مردم، تناقضهای رفتاری، مسائل معیشتی و ترجیحات فردی مانند انجام مسافرت باعث بروز چنین شرایطی بدی در کشور شده است.
او با اشاره به آخرین وضعیت تختهای بیمارستانی گفت: در حال حاضر با توجه به افزایش تعداد بستری بیماران کرونایی و بیشتر شدن میزان ابتلا، پذیرش بیماران و مراجعهکنندگان با مشکلاتی انجام میشود. میران اشغال تختهای بیمارستانی اصلی در حدود ۸۰ درصد بود که با توجه به افزایش بیماران بستری، مبتلا و ظرفیت بیمارستانها، رسیدگی به بیماران غیرکرونایی نیز دچار مسائلی شده است.
* هیچ گروه سنیای مصون نیست
گونه دلتای کرونا که قدرت بسیار بالایی در انتقال دارد، هیچ گروه سنی را نمیشناسد به طوری که اکنون اغلب بیمارستانهای کودکان نیز مملو از افراد کمسن و سالی است که به این بیماری دچار شدهاند. یک متخصص کودکان با تاکید بر اینکه همه گروههای سنی در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار دارند، در عین حال علائم ابتلا به دلتا در کودکان را توضیح داد. دکتر ناصر کلانتری با اشاره به اینکه برخی به اشتباه تصور میکنند که کودکان به بیماری کرونا مبتلا نمیشوند، تاکید کرد: این در حالی است که ویروس کرونا میتواند تمام گروههای سنی از نوزاد یک روزه تا سالمند را مورد آسیب جدی قرار دهد. وی با بیان اینکه بسیاری از مطالب موجود در فضای مجازی درباره کرونا غیرواقع و در حد شایعه هستند، اظهار کرد: نسخههای قبلی ویروس کرونا در قبال کودکان میزان سرایتپذیری کمتری داشتند، در حالی که جهش دلتا به طور جدی کودکان را مورد هجمه و آسیب قرار میدهد اما در حالت کلی سطح ایجاد آسیب جهشهای مختلف ویروس کرونا در کودکان اندکی کمتر از بزرگسالان است. وی با اشاره به اینکه کودکان سیستم ایمنی خیلی قوی ندارند، توضیح داد: کودکان به دلیل عدم برخورداری از سیستم ایمنی قوی، میزان مقابله کمتری با ویروس کرونا را انجام میدهند و در نتیجه وضعیت وخیم بیماری را تجربه نمیکنند. این متخصص کودکان ادامه داد: بسیاری از کودکان ایرانی در موج پنجم کرونا به این بیماری مبتلا شدهاند و من در هر روز حداقل ۱۰ کودک را در ارتباط با بیماری کرونا ویزیت میکنم. اکثر کودکان مبتلا به کرونا در مسافرت یا دورهمی از بزرگسالان کرونا میگیرند. استاد دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی درباره علائم کرونا در کودکان توضیح داد: کودک مبتلا به کرونا گوشهگیر و کماشتها میشود. علائمی مانند عطسه، کیپ شدن بینی، گرفتگی صدا و سرفه در کنار گوشهگیری و کماشتهایی، بیماری کرونا در کودکان را اثبات میکند. وی با اشاره به اینکه جهش دلتا به طور کامل در داخل کشور چرخیده است، تاکید کرد: متاسفانه عموم مردم نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی اقدام نمیکنند. کلانتری با بیان اینکه علائم کرونای دلتا مشابه سرماخوردگی (عطسه، آبریزش بینی، سرفه و سردرد) است، اظهار کرد: البته ما در دوران شیوع ویروس کرونا، بیماری سرماخوردگی نداریم و هر علامت مشابهی به معنای ابتلا به کروناست.
***
ضرورت افزایش مراکز واکسیناسیون
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت: اکنون که شیوع بیماری «کووید-19» در کشور تشدید شده و آمار مرگومیر، ابتلا و بستریها در کشور افزایش یافته است، علاوه بر توجه به تسریع روند واکسیناسیون، جایگاههای تزریق واکسن نیز در کلانشهرها باید افزایش یابد. حسین نوشآبادی در گفتوگو با «وطنامروز»، درباره علت شیوع گسترده این بیماری در کشور و راهکارهای لازم برای جلوگیری از آن گفت: کمتوجهی خیلیها به رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی و شروع دیرهنگام واکسیناسیون در کشور به علت بدعهدی صادرکنندگان واکسن کرونا همراه با مشکل انتقال پول برای خرید آن، باعث شد ویروس جهشیافته کرونا سراسر کشور را فرا گیرد و آمار مرگومیر و مبتلایان به این بیماری را بشدت بالا ببرد. وی خاطرنشان کرد: تنها راه مقابله با این بیماری چه قبل و چه بعد از واکسیناسیون خودمراقبتی و رعایت دستورالعملهای بهداشتی است، البته هر چه روند واکسیناسیون در کشور افزایش یابد بیتردید ایمنی جامعه در مقابل با این بیماری هم بیشتر میشود. در چنین شرایطی مسؤولان باید به واردات و تولید داخل واکسن کرونا توجه ویژه کنند، چرا که در حال حاضر وضعیت بیمارستانها وخیم بوده و کادر درمان از این شرایط خسته شده است. عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: صداوسیما و رسانهها باید تمام توان خود را در آگاهی دادن از خطرات این بیماری به مردم به کار گیرند، از طرفی چون کشور ظرفیت بالایی در کمکرسانی توسط نیروهای امدادی خدماترسان نظیر سپاه، ارتش، بسیج و جهادگران دارد، لازم است از توان و تخصص این ارگانها و نهادها برای مهار بیماری و کمکرسانی به وزارت بهداشت در مهار بیماری استفاده شود. وی افزود: ارتش، سپاه، بسیج، نیروهای نظامی و انتظامی از همان روزهای اولیه شیوع کرونا در کشور در کنار وزارت بهداشت بوده و اکنون نیز مشغول خدماترسانی در این عرصه هستند اما برای توسعه مراکز تزریق واکسن کرونا در شهرهای بزرگ باید جایگاههای ویژه زیادی را مهیا کنند،بنابراین در صورت استفاده از ظرفیت آموزش و پرورش در ایجاد مراکز تجمیعی، سرعت واکسیناسیون افزایش مییابد.
***
وضعیت اسفنا بیمارستانها و نبود تخت خالی
میزان مراجعه به بیمارستانها با علائم کرونا در پیک پنجم این بیماری بسیار بالاست، طوری که ظرفیت خیلی از بیمارستانهای کشور پر شده و «آیسییو»ها هم جایی برای پذیرش بیماران بدحال ندارند. فوقتخصص بیماریهای عفونی، وضعیت فعلی بیمارستانها را در پیک پنجم کرونا اسفناک دانست و گفت: باید توجه کرد تا زمانی که ورودی بیمارستانها در حال افزایش است، مرگومیر هم متاسفانه افزایش مییابد. دکتر مسعود مردانی، درباره وضعیت بیماری کرونا در کشور گفت: در حال حاضر که در پیک پنجم بیماری «کووید-19» در کشور هستیم وضعیت بیمارستانها اسفناک است؛ یعنی تخت خالی گیر نمیآید و به سختی پیدا میشود. آیسییوها و ظرفیت پذیرش بیمارستانها هم پر است. وی با بیان اینکه میزان مراجعهکنندگان در این پیک به بیمارستانها بسیار زیاد شده است، گفت: بر همین اساس متاسفانه میزان مرگومیر هم همانطور که در آمارها میبینید رو به افزایش است. باید توجه کرد تا زمانی که ورودی بیمارستانها بالا باشد، مرگومیر هم متاسفانه افزایش مییابد. مردانی درباره تعطیلی موثری که میتواند از سرعت شیوع کرونا در کشور پیشگیری کند، گفت: اگر قرار باشد تعطیلی مانند 6 روزی باشد که اخیرا داشتیم، حتی یک ریال هم ارزش ندارد و نهتنها سرعت انتقال بیماری را کاهش نمیدهد، بلکه حتی میزان انتقال آن را افزایش هم میدهد، چرا که همه جا باز است؛ جادهها هم باز هستند و مسافرتها انجام میشود. وی تاکید کرد: «لاک داون» به این معنی است که همه چیز در جامعه باید به صورت واقعی تعطیل باشد. در صورت تعطیلی باید قوانین جدی و سخت اعمال شود. مردانی با اشاره به نزدیکی ایام محرم و احتمال برخی تجمعات در عزاداریها نیز گفت: امیدوارم عزاداری همه عزیزان در ایام محرم مورد قبول درگاه خداوند واقع شود اما باید در این ایام حتما دستورالعملهای وزارت بهداشت رعایت شود. در چنین شرایطی، تجمع و برگزاری هیاتهای عزاداری و برپایی دستههای عزاداری نباید اتفاق بیفتد. همچنین ایستگاههای صلواتی نباید برپا شود. وی تاکید کرد: توصیه ما این است که مردم عزاداریهایشان را به صورت مجازی برگزار کرده یا از تلویزیون مشاهده کنند تا بیماری گسترش نیابد.
***
تعطیلی مؤثر برای مهار کرونا یعنی «لاک داون» واقعی
درخواست تعطیلی ۲ هفتهای وزیر بهداشت به دلیل شیوع گسترده ویروس جهشیافته کرونا که هفته پیش ارائه شد، مورد موافقت قرار نگرفت. فرمانده عملیات مقابله با کرونا در تهران با اشاره به ویژگیهای موثر برای تعطیلی یا لاک داون موقت در کشور، گفت: به نظر میرسد با توجه به اینکه در جلسه قرارگاه کرونا در روز سهشنبه ۱۲ مردادماه که با درخواست تعطیلی موافقت نشد، اهمیت این موضوع هنوز خیلی درک نشده است؛ در حالی که فشار زیادی بر کادر درمان وارد است و تابآوری آنها را تحت تاثیر قرار داده است. دکتر علیرضا زالی درباره شروط موثر در تعطیلی ۲ هفتهای کشور برای مهار کرونا، گفت: تعطیلی موثر از نظر ما یعنی لاک داون و هر نوع تعطیلی غیر از این عملا اثربخشی ندارد. در واقع تعطیلی موقت یا ناقص اصلا اثربخشی نخواهد داشت. لاک داون به معنای واقعی مدنظر ما است. وی افزود: لاک داون به معنای تعطیلی کامل است و باید همه شهر تعطیل شده و فعالیتهای اجتماعی به حداقل برسد و جز مشاغل بسیار ضروری مانند تامین غذا، دارو و امدادی، سایر مشاغل باید تعطیل شوند. حتی حملونقل عمومی هم در لاک داونی که مدنظر ما است باید تعطیل شود. زالی با تاکید بر اینکه آنچه در فضای گفتمان شهری وجود دارد با لاک داون فاصله دارد، اظهار کرد: لاک داون تصمیم تلخی است که مانند مسکن عمل میکند و تنها جنبه تسکینی دارد و همانگونه که در اصطلاح جهانی از لاک داون یاد میشود، این اصطلاح یعنی سرعتگیر و یک تصمیم مقطعی و گذرا خواهد بود و وقتی اثربخشی کافی دارد که در کنار آن کارهای بنیادیتری انجام شود. به گفته وی، ردیابی بیماران، بیماریابی سریع، افزایش تست غربالگری، بالا بردن پوشش واکسیناسیون، حمایت از گروههای پرخطر، تامین بستههای معیشتی برای گروههای آسیبپذیر و ایجاد حمایت اقتصادی و مدنی برای گروههایی از مشاغل که در تعطیلی آسیب میبینند و... ملاحظاتی است که باید برای لاک داون موثر عملی شود. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: اگر تعطیلی اعمال شود اما هیچ بسته حمایتی از مردم نداشته باشیم، همراهی آنها را نخواهیم داشت. لاک داون نیاز به اقناع افکار عمومی دارد تا همراهی کنند. دادن بستههای کمک معیشتی به اقشار فرودست در لاک داون بسیار ضروری است.
ارسال به دوستان
تشکیل فوری دولت عدالتخواه و ضدفساد
دکتر سیدنظامالدین موسوی*: به طور طبیعی مردم آقای رئیسی را مبتنی بر شعارهای انتخاباتی انتخاب کردند. به عبارتی رای مردم به آقای رئیسی رای به شعارها و وعدههای آقای رئیسی در ایام انتخاباتی بود. رهبر معظم انقلاب نیز در مراسم تنفیذ با تجلیل از طرح شعارهای اساسی انقلاب اسلامی در مناظرات و گفتوگوهای انتخاباتی توسط آقای رئیسی تاکید فرمودند همین مسائل و شعارهای اصیل انقلابی باید در دستور کار دولت منتخب قرار بگیرد و جناب آقای رئیسی و دولت جدید باید به طور جد تحقق این شعارها را پیگیری کنند. از مهمترین شعارهای اساسی انقلاب که توسط آقای رئیسی مطرح شد، مساله عدالت و مبارزه با فساد بود. حقیقت امر این است که امروز در جامعه ما نیز اولویت اصلی مردم و مطالبه اول مردم همین مساله اجرای عدالت و مبارزه با مفسدان و سوءاستفادهگران از بیتالمال است. متاسفانه بر اثر سیاستهای غلط اقتصادی دولت گذشته، وضع معیشتی مردم دچار مشکلات متعددی شده است. طبقه آسیبپذیر و دهکهای پایین اقتصادی جامعه از همه بیشتر متحمل فشار و سختی شدهاند. در این شرایط تاسفبار، اجرای عدالت و مبارزه با فساد میتواند شرایط را به نفع مستضعفان و تودههای مردم تغییر دهد. به رغم همه کارهای خوبی که پس از پیروزی انقلاب در جهت تحقق عدالت انجام شده است، ما در این زمینه دچار عقبماندگی هستیم و تا نقطه مطلوب عدالت فاصله بسیاری داریم. رهبر معظم انقلاب در سالهای اخیر کراراً بر این ضعف و عقبماندگی در عدالت تاکید داشتند. عقبماندگی در عدالت عوامل و دلایل متعددی دارد که از جمله آنها میتوان به عدم توجه دولتهای پس از انقلاب به مبانی عدالتخواهانه انقلاب اسلامی و گرایش بعضی از این دولتها به گفتمانهای لیبرالی و نئولیبرالی در حوزه اقتصاد اشاره کرد. حجتالاسلام رئیسی در سخنان انتخاباتی خود بارها بر این نکته تاکید کرد که یکی از اهداف عمده ایشان از شرکت در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری تحقق و اجرای عدالت، هم در بعد اقتصادی و هم در بعد اجتماعی است. مساله بعدی که در سخنان انتخابات و حتی سخنان روز تحلیف آقای رئیسی بسیار مشهود و پرتکرار بود مساله مبارزه با فساد و مفسدان بود. مبارزه با فساد یک مقوله دامنهدار است به طوری که میتوان گفت موضوع مبارزه با فساد و تبعیض از ابتدای دهه 80 پیوسته مورد مطالبه و تاکید رهبر معظم انقلاب بوده است. باید به این نکته کلیدی توجه داشت که مبارزه با فساد امری نیست که یک شبه اتفاق بیفتد چرا که فساد از هر روزنهای میتواند نفوذ کند و به تعبیر رهبر انقلاب مثل یک اژدهای 7 سر میماند که هر یک از سرهای این اژدها را قطع کنید یک سر دیگر در میآورد. لذا مراقبت دولتها بر امر جلوگیری از فساد باید یک امر دائم و سرفصل تمام برنامههای آنها باشد. خوشبختانه آقای رئیسی در قوه قضائیه امتحان و آزمایش خوبی در این زمینه دادند و با غولهای فساد و رانت حتی در درون قوه قضائیه پنجه در پنجه شدند و به صورت جدی مقابله کردند لکن همان طور که آقای رئیسی اشاره داشتند بخش عمدهای از سرچشمهها و بسترهای فساد در درون دستگاه اجرایی است و تا اراده جدی مبنی بر مبارزه با این سرچشمهها در درون دستگاه اجرایی وجود نداشته باشد، اقدامات سایر قوا نمیتواند کافی باشد. نکته دیگری که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره کردند تسریع رئیسجمهور در تشکیل کابینه و همکاری مجلس با او بود. کشور ما امروز در شرایط ویژهای به سر میبرد؛ به لحاظ اقتصادی و معیشتی مردم دچار تنگناهای متعددی هستند و از طرفی ویروس کرونا شرایط بهداشتی کشور را تحت تاثیر قرار داده است و در حوزه سیاست خارجی با مسائل کلان و مهمی مواجه هستیم. با در نظر گرفتن همه این موارد، تشکیل فوری دولت امری ضروری به نظر میرسد. از همین رو مجلس شورای اسلامی آمادگی دارد مطابق قانون از روز برگزاری مراسم تحلیف[پریروز] تا ۲ هفته پس از آن بررسی وزرای پیشنهادی رئیسجمهور محترم را در دستور کار قرار دهد و نظر خود را در اسرع وقت اعلام کند.
* سخنگوی هیاترئیسه مجلس
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|