|
نهمین اجلاس مجلس خبرگان ۲۰ مهر برگزار میشود
سخنگوی هیاترئیسه مجلس خبرگان رهبری اعلام کرد: نهمین اجلاس رسمی مجلس خبرگان رهبری سهشنبه ۲۰ مهرماه سال جاری برگزار میشود. آیتالله سیداحمد خاتمی اظهار داشت: طبیعتاً با توجه به اینکه رئیسجمهور محترم عضو هیاترئیسه مجلس خبرگان رهبری هستند، در این جلسه شرکت میکنند و اعضای مجلس خبرگان نظرات و پیشنهادات خود را مطرح خواهند کرد. وی اظهار کرد: از آنجا که اعضای مجلس خبرگان رهبری در متن مردم هستند و مسائل مردم به آنها منتقل میشود، امید میرود این جلسه نافع باشد.
ارسال به دوستان
منابع آمریکایی خبر دادند نخستوزیر رژیم صهیونیستی در ملاقات با بایدن راهبرد خود را «ضربه به ایران از طریق اقدامات کوچک متعدد» اعلام کرده است
گندهگویی در واشنگتن
بنت: برای توقف ایران با بایدن توافق کردیم!
گروه سیاسی: با وجود تهدیدات آشکار ضد ایرانی رژیم صهیونیستی، مقامات این رژیم در حال تنزل از خط و نشان کشیدنهای خود هستند.
به گزارش «وطنامروز»، طی روزهای گذشته در جریان سفر نفتالی بنت، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا پایگاه خبری آمریکایی آکسیوس با اشاره به دیدار نخستوزیر رژیم صهیونیست و رئیسجمهور آمریکا گزارش داد بنت در این ملاقات راهبرد ادعایی خود علیه ایران را ارائه داده که به دنبال ضربه به ایران از طریق اقدامات کوچک متعدد است.
پایگاه خبری آکسیوس در این زمینه گزارش داده نخستوزیر رژیم صهیونیستی در جریان دیدار با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا راهبرد جدید علیه ایران را که مقامات صهیونیست آن را «مرگ با هزاران جراحت» مینامند، ارائه داد. بنا بر این گزارش، بنت در این ملاقات تلاش کرده است حس فوریت خود را درباره پیشرفت چشمگیری که برنامه هستهای ایران داشته و بازبینی سیاست اسرائیل در قبال ایران مطرح کند.
آکسیوس در ادامه به نقل از مقامات صهیونیست گزارش داد: این راهبرد شامل مقابله با ایران از طریق ترکیب اقدامات کوچک بیشمار در جبهههای متعدد، از جمله نظامی و دیپلماتیک به جای یک حمله بزرگ و شدید است.
این در حالی است که ماه گذشته و پس از هدف قرار گرفتن کشتی «مرسر استریت» در دریای عمان، سران رژیم صهیونیستی به تهدید مستقیم و آشکار رو آورده بودند. بر این اساس نفتالی بنت ادعا کرده بود حق پاسخ جداگانه به ایران در پی حمله به نفتکش «مرسر استریت» را برای خود محفوظ میدارد.
بنت با اشاره به همکاری نزدیک رژیم صهیونیستی با کشورهای جهان برای پاسخ مناسب به ایران، گفت اسرائیل میداند چگونه به تنهایی واکنش نشان بدهد. وی افزود: «جمهوری اسلامی باید بفهمد دیگر دوران به آتش کشیدن خاورمیانه از تهران، در حالی که آنجا با آرامش نشستهاند، تمام شده است».
بنی گانتس، وزیر جنگ این رژیم هم پس از حمله به این کشتی مدعی شده بود اسرائیل آماده اقدام نظامی علیه ایران است. در چنین فضایی مقامات صهیونیست اکنون از اقدامات کوچک صحبت به میان میآورند که این ادعا هم به نظر میرسد بیشتر برای حفظ وجهه صهیونیستها مطرح شده است.
بنی گانتس همچنین چندی قبل با اشاره به اینکه ایران تهدیدی برای کل خاورمیانه و دنیا است، تاکید کرد اسرائیل آماده هجوم به ایران است. گانتس پنجشنبه 14 مرداد در گفتوگو با یدیعوت آحارانوت گفت: «ما باید تواناییهایمان را برای مقابله با تهدیدهای همزمان در جبهههای متعدد ارتقا بدهیم، چرا که در آینده با چنین چالشهایی روبهرو هستیم». او همچنین اظهار داشت دنیا باید از نیروی نظامی برای متوقف کردن تهدید ایران استفاده کند.
به گزارش آکسیوس، بنت به بایدن گفته است آمریکا و اسرائیل باید فعالیتهای منطقهای ایران را علاوه بر برنامه هستهای این کشور محدود کنند و در همین راستا نیز از بایدن خواسته است نیروهای آمریکا را از عراق و سوریه خارج نکند. اعضای هیات اسرائیلی هم درباره رویکرد بایدن در این زمینه ابراز خوشبینی کردهاند.
این پایگاه خبری همچنین گزارش داد: بنت علاوه بر این، مخالفت خود را با بازگشت واشنگتن به توافق هستهای ٢٠١٥ اعلام و تاکید کرده است تاثیر این توافق به دلیل وجود «بندهای غروب» و پیشرفتهای برنامه هستهای ایران کم شده است. به گفته این مقامات، جو بایدن نسبت به چشمانداز بازگشت ایران به پایبندی به توافق هستهای چندان خوشبین نیست. آکسیوس در ادامه گزارش داد بنت به گروه رسانهای همراه خود گفته دیدارش با بایدن فوقالعاده بوده است و از دیدگاه او مبنی بر اینکه ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند، کاملا رضایت دارد.
* همکاری بیشتر در اضطرار فعلی
شرایط فعلی برنامه هستهای ایران، هر چه زمان به جلو میرود، طرف آمریکایی و صهیونیست را در اضطرار بیشتری قرار میدهد. از طرفی بایدن برای احیای برجام ناگزیر به دادن امتیاز بزرگ به ایران است و شاید مجبور شود خواستههای تلآویو را در این باره نادیده بگیرد و از سوی دیگر تلآویو هم با درک این مطلب تلاش میکند با گوشه و کنایه این نکته را به واشنگتن یادآوری کند و البته قول بدهد اقدامات علیه ایران را با طرف آمریکایی هماهنگ کند.
بر اساس گزارش آکسیوس، بنت در دیدار با بایدن و دیگر مقامهای ارشد آمریکایی توضیح داد وی خواستار مدیریت روابط آمریکا واسرائیل است همانطور که وی روابط داخل کابینه انتخابیاش را با وجود دیدگاههای متفاوت زیاد مدیریت کرده و به دنبال حل اختلافات در مذاکرات خصوصی مستقیم و نه رسانههاست.
به گفته این منبع، بنت در دیدار با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا گفته فلسفه وی برای تشکیل کابینه این است زمانی که کسی وی را عصبانی میکند، به رسانهها رجوع نمیکند، بلکه تلفن را برمیدارد و به او زنگ میزند. بنت گفت: «این روشی است که من میخواهم تا با هم کار کنیم. اگر شما موضوعی درباره چیزی دارید با ما تماس بگیرید و به رسانهها رجوع نکنید».
۲ منبع آمریکایی که در نشست بایدن و بنت حضور داشتهاند، به پایگاه خبری آکسیوس گفتند: «بنت به بایدن در دیدار روز جمعه در کاخ سفید گفت اگرچه وی مخالف بازگشت آمریکا به توافق هستهای 2015 با ایران است اما قصد ندارد همانند نتانیاهو، آشکارا به مبارزه علیه آن بپردازد». این ۲ منبع به آکسیوس گفتند بنت این موضوع را در دیدارهای روز چهارشنبه خود با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز تکرار کرده است.
آنها افزودند بنت گفته معتقد است گفتوگو میان آمریکا و اسرائیل نتایج بهتری را به همراه خواهد داشت. یک مقام صهیونیست نیز که در این نشست حضور داشته، خبر داد بنت به رئیسجمهور آمریکا گفته صرفنظر از اختلافات سیاسی، وی خواستار کار بر اساس رویکرد صداقت و احترام است.
۲ نفر که با آکسیوس در تماس بودهاند، گفتند کاخ سفید از این پیام بنت راضی بوده است. «باربارا لیف» از مشاوران ارشد بایدن در خاورمیانه نیز در تماس تلفنی با نمایندگان سازمانهای یهودی بر این موضوع تاکید کرده است. لیف در این تماس کنفرانسی گفته وی 5 ساعت را با بنت در دیدارهای مختلف بوده که یکی از این دیدارها با رئیسجمهور بوده است. وی گفت صرفنظر از اختلافات، روابط آغاز خوبی داشته است.
مشاور ارشد رئیسجمهور آمریکا اضافه کرد بایدن همچنین خواستار برقراری ارتباط مستقیم است. لیف تاکید کرد بایدن در صورت نیاز صریح و سخت خواهد بود اما این موضوع تنها به صورت خصوصی و نه در رسانهها اتفاق خواهد افتاد. در بیانیه کاخ سفید درباره دیدار بایدن و بنت به یکی از مهمترین اختلافات میان آمریکا و اسرائیل اشاره شده که طی آن رئیسجمهور آمریکا به نخستوزیر اسرائیل درباره اهمیت خودداری از اقداماتی گفته است که میتواند به تشدید تنشها و تضعیف تلاشها برای ایجاد اعتماد منجر شود.
* برای توقف ایران توافق کردیم!
نخستوزیر رژیم صهیونیستی قبل از ترک واشنگتن به مقصد تلآویو اعلام کرد او و رئیسجمهور آمریکا بر سر اقدامات مشترک برای توقف برنامه هستهای ایران توافق کردند.
بنت در پایان سفر به آمریکا ضمن اتهامزنی دوباره علیه برنامه هستهای صلحآمیز ایران، دیدار خود با بایدن را «گرم» توصیف کرد.
به گزارش روزنامه یدیعوت آحارانوت، نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس اعلام کرد دیدار او با رئیسجمهور آمریکا یک دیدار «گرم» و «تاثیرگذار» بود. به گفته نفتالی بنت، او و بایدن دارای یک «رابطه نزدیک و شخصی مبتنی بر اعتماد» به همدیگر هستند. این مقام صهیونیست در ادامه به اتهامزنی علیه برنامه هستهای ایران پرداخت و از توافق با بایدن در این باره خبر داد.
بنت گفت: «ما به همه اهدافی که برای خود تعیین کرده بودیم، دست یافتیم. ما بر سر کار استراتژیک مشترک برای توقف مسابقه ایران برای حرکت به سمت سلاح اتمی توافق کردیم».
ارسال به دوستان
امیرعبداللهیان در دیدار وزیر خارجه سوریه:
امنیت منطقه در سایه مشارکت همه کشورهاست
گروه سیاسی: حسین امیرعبداللهیان که در نخستین سفر خارجیاش به منظور شرکت در نشست منطقهای حمایت از عراق، روز شنبه به بغداد سفر کرده بود، در مقصد دوم این سفر روز گذشته راهی سوریه شد تا با مقامات این کشور دیدار و گفتوگو کند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بدو ورود به دمشق در جمع خبرنگاران اظهار داشت: روابط «ایران- سوریه - عراق» راهبردی است. مایلم با کمال افتخار اعلام کنم نخستین سفر دوجانبه خودم را به دمشق انجام دادم. وی بیان کرد: ما در مبارزه با تروریسم و در میدان، اقدامات و پیروزیهای مشترکی را خلق کردیم. امروز در دمشق هستیم تا در همه حوزهها اعم از اقتصادی، تجاری، فرهنگی و... و همه حوزههای مورد علاقه 2 کشور روابط را یک بار دیگر با هم مرور کنیم. امیرعبداللهیان عنوان کرد: معتقدیم امروز با اراده رهبران ۲ کشور، ایران و سوریه در کنار هم در مبارزه با تروریسم اقتصادی و کمک به مردم ۲ کشور گامهای بلندی را برخواهند داشت. وزیر امور خارجه در ادامه تأکید کرد: از حکومت و مردم و رهبری سوریه حمایت میکنیم.
دیدار فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه برنامه بعدی امیرعبداللهیان بود. وی پس از این دیدار در نشست خبری مشترک اظهار داشت: گفتوگوهای خیلی مفیدی را با برادر عزیزم آقای فیصل مقداد درباره گسترش و تحکیم هر چه بیشتر روابط داشتیم. وی افزود: ۲ کشور در حال ترسیم نقشه توسعه فعال همکاریهای اقتصادی و تجاری برای مقابله با تحریمهای ظالمانه دشمنان هستند. وزیر امور خارجه همچنین اظهار داشت: در این دیدار ما آخرین تحولات منطقه را مورد بررسی قرار دادیم. وی در ادامه گفت: معتقدیم هرگونه ترتیبات سیاسی و امنیتی در منطقه با حضور و مشارکت همه کشورهای منطقه از جمله جمهوری عربی سوریه محقق خواهد شد و در این مسیر نقش عراق و سوریه را برای کمک به ایجاد ترتیبات جدید منطقهای در حوزههای سیاسی و امنیتی و اقتصادی مهم میدانیم. وزیر امور خارجه گفت: حضور نیروهای بیگانه در منطقه هیچ کمکی به امنیت و ثبات پایدار در این منطقه حساس نخواهد کرد. وی ادامه داد: ما مشورتهای نزدیکی درباره تحولات در افغانستان داریم و معتقدیم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان راهکار سیاسیای است که باید مورد توجه همه طرفها قرار بگیرد. وی افزود: صهیونیستها در منطقه عامل مهمی در ناامنی هستند. صهیونیستها، مسلمانان، مسیحیان و حتی یهودیان را در سرزمین تاریخی فلسطین به اسارت گرفتهاند. امیرعبداللهیان گفت: بدون تردید رایزنیها و همکاریهای کشورهای منطقه و مسلمان نقش مهمی در ایجاد امنیت پایدار در منطقه ما ایفا میکند. وی بیان کرد: همکاریهای جدی بخش خصوصی و تجار ۲ کشور از جمله موضوعاتی است که در این سفر مورد توجه دو طرف قرار دارد. فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه نیز پس از دیدار با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دمشق به صورت ویژه از مقام معظم رهبری تشکر کرد و به ملت ایران برای برگزاری انتخابات پرشور تبریک گفت.
وی به اوضاع افغانستان هم اشاره کرد و افزود: کشورهای غربی چه در قالب ناتو و چه نیروهای آمریکایی که نیروهای خود را به افغانستان گسیل داشته بودند، شکست سنگینی خوردند. وزیر خارجه سوریه اضافه کرد: ما و جمهوری اسلامی ایران در کنار هم در برابر تروریسم و جنگی که علیه سوریه تحمیل شد، مقاومت کردیم.
وی به برنامه هستهای ایران و فشارهای آمریکا علیه این برنامه و مقاومت سنگین ایران در این زمینه هم اشاره کرد و گفت: این موضوع ثابت کرد ملت ایران با تمام طیفهایش هرگز تسلیم نمیشود. اراده ملت ایران ثابت کرد تسلیمپذیر نیست. وزیر خارجه سوریه ادامه داد: مقاومت ایران و سوریه و هر آن کسی که تلاش میکند عدالت و آزادی را محقق و استقلال خود را حفظ کند، در نهایت بر تروریسم پیروز میشود و ثابت میکند هیچ کس نمیتواند نسبت به توانایی ما تردید داشته باشد.
وی به تحریمهایی که آمریکا تلاش کرد علیه سوریه و ملت ایران تحمیل کند، پرداخت و گفت: این تحریمها تلاشهایی غیرانسانی و غیراخلاقی است و متضرر اصلی آن ملتها هستند اما همین فرصتی شد هم در ایران و هم در سوریه اقدام به توسعه اقتصادی، فرهنگی و... شود.
مقداد در پایان اظهار داشت: از حضور دوست و برادرم آقای امیرعبداللهیان در سوریه خرسندم و در دیدار خود پروندههای مختلف سیاسی و اقتصادی و مسائل دوجانبه را دنبال میکنیم.
ارسال به دوستان
اخبار
بسیاری از مشکلات را میتوان با یک دستورالعمل رفع کرد
حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای در هشتمین جلسه ستاد راهبری اجرای سند تحول قضایی که به منظور بررسی «هوشمندسازی ارجاع و ساماندهی زمان فرآیند کارشناسی» برگزار شد، اظهار داشت: کارشناسی در آرای قضایی نقش مستقیم دارد و بسیاری از احکام قضات بدون نظر کارشناسی صادر نمیشود. رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: بخشی از نارضایتیها نسبت به اطاله دادرسی و آرای صادره ناشی از کارشناسیهای مسألهدار است که ریشه در ارجاعات نادرست از سوی برخی قضات، ضعف کارشناسیها، خلأهای قانونی و ناآشنایی مردم با مسائل حقوقی دارد. حجتالاسلام محسنیاژهای با انتقاد از عدم نظارت دقیق بر روند کارشناسیها گفت: بخشی از مشکلات با الزام قضات به تبیین شفاف موضوع کارشناسیها، تعیین زمان برای انجام کارشناسی و نظارت و پیگیری بر فرآیند کارشناسی قابل حل است. رئیس قوه قضائیه با تأکید بر اینکه بسیاری از مشکلات کارشناسیها را میتوان بدون وضع یا اصلاح قانون رفع کرد، متذکر شد در صورت لزوم دستورالعملی در این باره صادر خواهد کرد. حجتالاسلام محسنیاژهای با انتقاد از رانتی شدن برخی کارشناسیها، اظهار داشت: وقتی فرآیند انجام یک کارشناسی طولانی میشود و یا کارشناس نظریه نادرستی ارائه میدهد، باید حتما از سوی قاضی یا مرکز کارشناسان مورد بازخواست قرار گیرد. رئیس قوهقضائیه همچنین متذکر شد مشکلات ناشی از خلأهای قانونی را میتوان از طریق پیگیری اصلاح قانون مربوط به کارشناسان رسمی برطرف کرد و از معاونت حقوقی خواست این موضوع را بررسی و پیگیری کند.
***
برنامه جامع صنعت دفاعی آماده است
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه برنامه جامع صنعت دفاعی آماده و در جریان است، گفت: با همافزایی بین نیروهای مسلح و وزارت دفاع شاهد ارتقای چشمگیر سامانههای دفاعی خواهیم بود. سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در حاشیه مراسم تکریم و معارفه وزرای سابق و جدید دفاع در جمع خبرنگاران گفت: وزارت دفاع در دورههای مسؤولیت گوناگون و در زمان مدیریت وزرای مختلف بحمدالله رو به پیشرفت و ارتقا بوده است. وی با اشاره به اقدامات امیر حاتمی در دوران مسؤولیت خود در وزارت دفاع، افزود: در ۴ سال گذشته امیرحاتمی اقدامات و خدمات فراوان و موثری انجام داد و پیشرفتهای مناسبی در توان دفاعی کشور اتفاق افتاده است که جای تقدیر و تشکر دارد. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: در دوره جدید امیر آشتیانی با توجه به سابقه درخشانی که در مسؤولیتهای مختلف نظامی در ارتش و سابقه خوبی که در ستاد کل داشتند، قطعا این مسیر را با موفقیت پیش خواهند برد. سرلشکر باقری گفت: برنامه جامع صنعت دفاعی آماده و در جریان است و انشاءالله با همافزاییای که بین نیروهای مسلح، ستاد کل، ارتش، سپاه و نیروی انتظامی با وزارت دفاع است و بهرهگیری از شرکتهای دانشبنیان و دانشگاههای کشور و جوانان هوشمند کشور، شاهد ارتقای چشمگیر سامانههای دفاعی کشور خواهیم بود. وی گفت: همچنین در سایر ابعاد مأموریتهای وزارت دفاع، رسیدگی به بازنشستگان و سایر ماموریتهای دیگر، اقدامات کاملا امیدوارکننده و آیندهای روشن را برای اینکه دوره موفقی را در وزارت دفاع طی خواهیم کرد، میبینم.
***
«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی شد
«محمد اسلامی» با حکم رئیسجمهور به ریاست سازمان انرژی اتمی منصوب شد. پیش از این علیاکبر صالحی، ریاست سازمان انرژی اتمی را بر عهده داشت. محمد اسلامی متولد ۱۳۳۵ در شهر اصفهان و فوقلیسانس مهندسی راه و ساختمان است که وزارت راهوشهرسازی، استانداری مازندران، معاونت امور صنعتی و تحقیقاتی وزارت دفاع و مدیرعاملی شرکت صنایع هواپیماسازی ایران را در سوابق اجرایی خود دارد.
***
امیر آشتیانی:
تقویت توان دفاعی اولویت ما در وزارت دفاع است
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: تقویت توان دفاعی و توجه به دانشهای نوین اولویت ما در وزارت دفاع خواهد بود. امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی با اشاره به برنامههای خود برای پیشرفت وزارت دفاع، اعلام کرد: تقویت توان دفاعی و توجه به دانشهای نوین اولویت ما در وزارت دفاع خواهد بود. وزیر دفاع تصریح کرد: دیپلماسی دفاعی و صادرات تجهیزات دفاعی را مورد توجه قرار خواهیم داد و تجاریسازی در دستور کار ما است. همچنین تقویت بازار سرمایه و ساماندهی شرکتهای تحت پوشش «ساتا» و «اتکا» را در دستور کار داریم. امیر آشتیانی ارتقای بخش سلامت دفاعی و پیشگیری از نفوذ و شکستهای حفاظتی در راستای سیاستهای ابلاغی ستاد کل نیروهای مسلح را از دیگر برنامههای خود اعلام کرد و گفت: با قدرت، سیاستهای ابلاغی فرماندهی معظم کل قوا را دنبال خواهیم کرد.
ارسال به دوستان
بازخوانی انتقادی کتاب خاطرات محمدجواد ظریف درباره مذاکرات هستهای
خودآموزِ «چگونه مذاکره نکنیم» به ظریف!
مهدی خانعلیزاده- علیرضا حجتی: یکی از نکاتی که در دوران وزارت امور خارجه دکتر محمدجواد ظریف به طور مکرر از سوی دولت حسن روحانی تکرار شد و اساسا به عنوان یکی از رویکردهای اصلی دستگاه سیاست خارجی کشور انتخاب شده بود، تاکید بر نیاز ایران به مذاکره با غرب و به طور ویژه آمریکا بود. آقای روحانی که در جریان تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری، «مذاکره با کدخدا» را به عنوان راهبرد سیاست خارجی دولت احتمالی خود معرفی کرده بود، از همان روزهای ابتدایی حضور در ساختمان پاستور هم با سخنرانیها و اقدامات خود تلاش میکرد مذاکره با آمریکا و امتیاز دادن به واشنگتن را تنها راهحل مشکلات اقتصادی کشور معرفی کند.
جمله معروف «خالی بودن خزانه» که از سوی رئیسجمهور ایران مطرح شد، سیگنال مهمی به طرف غربی بود که متوجه رویکرد ضعیف دولت جدید ایران در جریان مذاکرات هستهای شود تا نهتنها پیشنهادات جدید و امتیازات مهمی را برای دور جدید مذاکرات آماده نکند، بلکه حتی از پیشنهادهای سابق خود هم عقبنشینی کند و با عملیات روانی، به دنبال کسب امتیاز حداکثری از کشورمان باشد.
افزون بر این، حسن روحانی در کارزار انتخاباتی خود در سال 92، سیاست خارجی را تبدیل به اهرمی برای رقابت در داخل کرد. پس از تشکیل دولت یازدهم نیز تیم روحانی- ظریف از مذاکرات هستهای به عنوان ابزاری برای کسب امتیاز در رقابتهای سیاسی در داخل کشور و خلق دوقطبیهای اجتماعی و انتخاباتی استفاده کردند.
این مساله، دقیقا همان چیزی است که در کتاب خاطرات آقای ظریف هم به آن اشاره و بر اثرات بسیار مخرب آن در حوزه منافع ملی تاکید شده است. در بخشی از کتاب «راز سر به مهر» به نقل از معاون وقت اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه آمده است: «وقتی دولت آقای روحانی انتخاب شد، قائممقام وزیر امور خارجه ایتالیا به تهران آمد. آن زمان من معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه بودم. لذا میزبانش شدم. بحث هستهای مطرح شد. البته آن موقع، موضوع مسقط مکتوم بود. به صورت طبیعی ما در مذاکراتی که با هر هیاتی میکردیم، مواضعی که مذاکرهکنندهمان در 1+5 مطرح میساختند را مبنا قرار میدادیم. من شروع به بازگو کردن همان نکات کردم. مقام ایتالیایی پس از استماع نظراتم، نکتهای به من گفت که تلنگری شد و حائز اهمیت بود. او گفت: آقای خاجی! این حرفها مال گذشته است. تا حالا فشار خارجی روی شما بود که بیایید مذاکره؛ الان فشار داخلی را هم خودتان ایجاد کردهاید. یادت نرود که آقای روحانی با شعار مذاکره، این انتخابات را برده است. بنابراین از نظر ما، باید پاسخگوی مردم خودتان هم باشید. لذا بیایید برای مذاکره یک فکری کنید. الان دیگر ما تنها روبهروی شما نیستیم...»
البته این مساله منحصر به شخص رئیسجمهور نبود و دستگاه دیپلماسی کشورمان هم در طول 8 سال وزارت دکتر ظریف، به صورتهای مختلف به دنبال نمایش ضعف ایران در برابر طیف غربی و تلاش برای اطمینانبخشی به آنان به منظور تامین حداکثری منافعشان بود. نمونه بارز این مساله، سخنرانی محمدجواد ظریف در اندیشکده شورای روابط خارجی ایالاتمتحده آمریکا (CFR) بود که در آنجا با اشاره به در پیش بودن انتخابات مجلس شورای اسلامی و در یک اظهارنظر عجیب در حوزه سیاست داخلی، به طرف آمریکایی هشدار میدهد اگر هر چه سریعتر برجام را اجرایی نکند، امکان شکست جناح نزدیک به دولت در انتخابات وجود دارد!
از سوی دیگر، شخص دکتر ظریف برای فشار به افکار عمومی و نادیده گرفتن تمام انتقادات کارشناسی که به روند مذاکرات هستهای وجود داشت، وارد میدان شد و تلاش کرد اهالی سینما را به عنوان بخشی از پازل عملیات روانی خود علیه منتقدان فعال کند. در این زمینه، شعار «هر توافقی بهتر از عدم توافق است» انتخاب شد که مجید مجیدی، کارگردان مطرح سینما بعدا درباره چگونگی طراحی این شعار اینگونه افشاگری کرد: «چند روز پیش از سوی آقای جواد ظریف، وزیر امور خارجه با ما تماسی گرفته و خواسته شد عدهای از هنرمندان که وجهه بینالمللی دارند در مسیر مذاکرات هستهای و برای احقاق حقوق حقه مردم ایران، دولت را یاری رسانند. به همین منظور پوستری از سوی وزارتخانه آماده شد که ما نیز آن را تایید کردیم».
این رویکرد دستگاه دیپلماسی دقیقا در نقطه مقابل چیزی قرار دارد که اندیشمندان روابط بینالملل از آن به عنوان مسیری برای تحقق منافع ملی نام میبرند. در مذاکرات و تعاملات بینالمللی، این یک اصل بدیهی است که حفظ پرستیژ و نمایش قدرت باید به طور جدی در دستور کار تیم مذاکرهکننده باشد، چرا که در صورت نمایش هر گونه ضعف، طرف مقابل از تن دادن به مساله امتیازدهی خودداری میکند و تحقق منافع ملی- که هدف اصلی برگزاری مذاکرات است- از دست میرود.
نمونه معاصر و معروف این مساله، بازنمایی دروغین ایالاتمتحده آمریکا از توان هستهای خود در جریان تهاجم اتمی به ژاپن است. پس از دومین بمب اتم که روی شهر ناکازاکی انداخته شد، ژاپن هنوز توانایی مقاومت در برابر ارتش متفقین را داشت اما مذاکرهکنندگان آمریکایی به دروغ مدعی شدند در صورت عدم تسلیم توکیو، بمبهای اتمی بیشتری علیه این کشور استفاده میشود؛ در صورتی که اساسا دیگر بمبی وجود نداشت و آمریکا صرفا همان ۲ بمب اتم را تولید کرده بود!
در مجموع طبق آن چیزی که خود محمدجواد ظریف در کتاب خاطراتش به آن اذعان کرده، رویکرد دستگاه دیپلماسی کشورمان در دوره وزارت ایشان، دقیقا یکی از کانالهای اعمال فشار به ایران به منظور عدم پیگیری حقوق مسلم هستهای و اقتصادی کشورمان در جریان مذاکرات با گروه 1+5 بوده است؛ رویکردی که هدف از مذاکرات را نه «منفعت اقتصادی ایران از آن به منظور ارتقای سطح معیشت مردم»، بلکه «انجام مذاکره صرف برای تامین و جلب رضایت طرف غربی» تعریف کرده بود و نتیجهای جز تخریب منافع ملی در توافق برجام به دنبال نداشت.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|