|
انتصاب وحیدی به عنوان جانشین فرماندهی کل نیروهای مسلح در امور نیروی انتظامی
فرماندهی معظم کل قوا، احمد وحیدی، وزیر کشور را در منصب جانشین فرماندهی کل نیروهای مسلح در امور نیروی انتظامی منصوب فرمودند. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت کشور، برابر ابلاغیه ریاست محترم دفتر فرماندهی کل قوا، حضرت امام خامنهای، فرماندهی معظم کل قوا مدظلهالعالی در تاریخ ۱۳ شهریور ۱۴۰۰ جناب آقای احمد وحیدی، وزیر محترم کشور را در منصب جانشین فرماندهی کل نیروهای مسلح در امور نیروی انتظامی منصوب فرمودند.
ارسال به دوستان
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی در گزارش تازه خود اعلام کرد فعالیتهای آژانس در ایران به طور جدی تضعیف شده است
چشم آژانس کور!
انتقاد نماینده ایران در آژانس از اقدام گروسی در گزارش موضوع مربوط به ثبت دادههای فراتر از پادمان
گروه سیاسی: اقدامات جبرانی ایران پس از پایان بخشیدن به مسیر یکجانبه عمل به تعهدات برجامی همانطور که انتظار میرفت، وضعیت را برای طرف غربی پیچیده کرده است. به گزارش «وطنامروز»، تهران پس از خروج آمریکا از توافق هستهای و فرصتسوزیهای 3 ساله تروئیکای اروپا در عمل به تعهدات، شتاب برنامه هستهای صلحآمیز کشورمان را در دستور کار قرار داد. ایران با علم به اینکه دولت بایدن استفاده از اهرم تحریمها را مبنایی برای تحت فشار قرار دادن تهران برای حصول یک توافق حداقلی و به قول طرف آمریکایی بازگرداندن برنامه هستهای ایران به جعبه قرار میدهد، همچنین خرابکاریهای صهیونیستها در تاسیسات ایران، سطح غنیسازی را به 60 درصد رسانده و به تولید اورانیوم فلزی پرداخت تا اهرم فشار را از دست طرف مقابل بگیرد.
بر این مبنا یکی از اقدمات اساسی ایران، توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و رساندن همکاریها با آژانس فقط در چارچوب پادمان بود. این اتفاق باعث شده چشم نظارتی آژانس-که در دوره مدیریت رافائل گروسی با خروج از وظایف حرفهای و فنی به بازوی مذاکراتی طرف غربی تنزل پیدا کرده است- کور شود.
در چنین شرایطی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه چهارشنبه در گزارش تازه خود مدعی شد فعالیتهای آژانس در ایران به طور جدی تضعیف شده است. رافائل گروسی که تلاشهای اخیرش برای سفر به تهران با هدف بازگرداندن نظارتها و دسترسیهای فراپادمانی این سازمان با پاسخ منفی تهران مواجه شد، در این گزارش مدعی شده است: «من به طور فزایندهای نگرانم مسائل مربوط به سایتهای اعلام نشده، حل نشده باقی بماند و ایران باید آنها را هر چه سریعتر حل کند». روزنامه والاستریت ژورنال نیز- که به سیاق معمول گزارشهای محرمانه آژانس در این روزنامه آمریکایی و خبرگزاری انگلیسی رویترز درز میکند- خبر داد آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه در ۲ گزارش محرمانه اعلام کرده است ایران دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سایتهای مرتبط هستهای را مسدود کرده و به توسعه فعالیتهای هستهای خود ادامه میدهد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یکی از این گزارشهای فصلی خود به طور فزایندهای ابراز نگرانی کرده است حتی پس از ۲ سال، موضوعات پادمانی در ارتباط با ۴ سایت در ایران که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام نشده بود، حل نشده باقی مانده است. گروسی در دومین گزارش گفته است ایران باید موضوعات مهم در ارتباط با سایتها را که شامل سوالاتی درباره موقعیت چهارم بوده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی از آن بازدید نکرده، بدون تاخیر بیشتر حل کند. والاستریت ژورنال در گزارش خود نوشته است موضوع مهمی که در ۲ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیده میشود، این است که تهران مانع دسترسی به تجهیزات نظارتی شده و تجهیزات نظارتی را در یکی از سایتها برداشته است و هیچ تعامل جدیای در زمینه پادمانها و فعالیتهای هستهای، شکل نگرفته است. این روزنامه آمریکایی اضافه کرد: «این گزارشها چند چیز را تایید کرد که درخواست روز 16 آگوست (25 مرداد) آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای دسترسی به تجهیزات نظارتی در تاریخ 29-21 آگوست (30 مرداد-7 شهریور)، تنها دسترسی به یکی از سایتها را به همراه داشته است. همچنین تایید شده رافائل گروسی تصمیم خود را برای سفر به ایران برای انجام گفتوگو شفاف کرده است».این در حالی است که توافق فنی آژانس با تهران از تاریخ 3 تیر تمدید نشده و درخواست 16 آگوست -25 مرداد- آژانس برای دسترسی به تجهیزات نظارتی فاقد موضوعیت و خارج از وظایف پادمانی این سازمان بوده و اقدام شیطنتآمیزی از سوی رافائل گروسی و مجموعه تحت امرش محسوب میشود. در همین حال خبرگزاری آسوشیتدپرس با اشاره به این گزارش نوشت آژانس بینالمللی انرژی اتمی برآورد میکند ذخایر اورانیوم 60 درصد غنیسازی شده ایران به 10 کیلوگرم رسیده که این میزان در ماه مه 6/7 کیلوگرم بوده است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین برآورد کرده ذخایر اورانیوم 20 درصد غنیسازی شده ایران به 3/84 کیلوگرم رسیده باشد که ۳ ماه پیش این میزان 3/62 کیلوگرم بوده است.
* واکنش غریبآبادی به گزارش آژانس
کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین و همچنین نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی سهشنبهشب، در واکنش به انتشار گزارشات برجامی و پادمانی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: تمام فعالیتهای هستهای ایران، از جمله غنیسازی در سطوح مختلف و تولید فلز اورانیوم، در چارچوب حقوق هستهای ایران تحت معاهده عدم اشاعه و کاملا همراستا با تعهدات پادمانی ایران انجام میشود. وی افزود: از آنجا که سایر طرفها به تعهدات خود تحت توافق هستهای (برجام) در حوزه رفع تحریم عمل نکردند و سیاست اعمال تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا نیز ادامه دارد، هیچکس نمیتواند توقف این فعالیتها را در چارچوب این توافق از ایران طلب کند.
* انتقاد از اقدام گروسی
نماینده دائم کشورمان در همین زمینه، از اقدام مدیرکل در گزارش موضوع مربوط به ثبت دادههای فراتر از پادمان انتقاد کرد و گفت: این اقدام فقط برای ۳ ماه با آژانس تفاهم شده بود و مبنای آن نیز کاملا سیاسی بوده است؛ موضوعی که نه حقی برای آژانس ایجاد میکند و نه تکلیفی برای ایران.
* هشدار روسیه: دنبال امتیازگیری از طریق شورای حکام نباشید
طرف غربی که با گذر زمان به ضرر خود روبهرو است، از هفته گذشته تلاشهایی را برای تهدید ضمنی ایران به استفاده از قطعنامه شورای حکام آژانس آغاز کرده و تحرکات اخیر مدیرکل آژانس نیز در تکمیل این پازل بوده است. این سناریو البته هشدارهای مسکو را در پی داشته است. «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران هم که چندی قبل ایران را با این ژست تهدید کرد که آمریکا تا ابد منتظر برجام نمیماند، پس از بیاعتنایی ایران، به تحرکات خود سرعت بخشیده و قرار است برای رایزنی درباره برجام به مسکو و پاریس سفر کند. وزارت خارجه آمریکا بامداد چهارشنبه خبر داد رابرت مالی به همراه یک هیات کوچک به مسکو و پاریس سفر خواهد کرد. این سفر بین روزهای ۷ تا ۱۰ سپتامبر (۱۶ تا ۱۹ شهریور) انجام خواهد شد و هدف از این سفر، رایزنی با مقامهای روس و فرانسوی درباره برنامه هستهای ایران و ضرورت رسیدن به تفاهمی درباره بازگشت دوجانبه به برجام است. در این رابطه «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه گفت مسکو به غرب درباره گرفتن امتیازات از مساله احیای برجام از جمله از طریق شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار میدهد و قصد دارد این موضوع را در دیدار خود با نماینده آمریکا در امور ایران مطرح کند. ریابکوف با اشاره به نشت اطلاعات در این باره در رسانههای آمریکایی گفت: ما به همکاران غربی خود نسبت به امتیازگیری بیشتر در زمینه تدوین برخی فرمولهای محکومکننده علیه ایران که ممکن است در قطعنامه فرضی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گنجانده شود، هشدار میدهیم. وی افزود: میدانیم که محافل غربی در این زمینه در حال هماهنگی هستند. در گفتوگوی آتی با رابرت مالی، موضع خود را بیان خواهیم کرد. دیپلمات روس سپس بر لزوم حفظ خویشتنداری و پیگیری مداوم و با حوصله سازش تاکید کرد. وی خواستار ممانعت از برخورد احساسی نسبت به احیای برجام شد و گفت مصالحه ضرورت دارد و هیچگونه بازنگری در توافقنامههای قبلی نباید شود. ریابکوف ابراز امیدواری کرد طرف آمریکایی رویکردی متعادل و منطقی را اتخاذ کند و با اظهارات و اقدامات خود اوضاع را پیچیدهتر نکند.
ارسال به دوستان
رئیسجمهور در تماس تلفنی رئیس شورای اروپا:
اقدامات آژانس مخل مسیر مذاکره است
فقدان دولت فراگیر با مشارکت تمام اقوام در افغانستان ضربه بزرگی به آینده این کشور و اروپا وارد میکند
گروه سیاسی: حجتالاسلام والمسلمین رئیسی درباره همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: همکاریهای جدی جمهوری اسلامی ایران با آژانس، نمونه بارزی از اراده ایران برای شفافیت در فعالیتهای هستهایاش است. شارل میشل، رئیس شورای اروپا پس از درخواست رسمی برای گفتوگوی تلفنی، با رئیسجمهور کشورمان گفتوگو کرد. حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی در این مکالمه تلفنی گفت: جمهوری اسلامی ایران تمایل دارد مناسبات با اتحادیه و کشورهای اروپایی را در عرصههای مورد علاقه ۲ طرف توسعه دهد. رئیسجمهور با بیان اینکه استمرار و پایداری روابط دوجانبه با اتحادیه اروپایی و هر کدام از کشورهای عضو، در گرو رعایت اصل احترام متقابل، تمرکز روی مشترکات و جلوگیری از تاثیرگذاری عوامل برونزا بر این روابط است، افزود: این موضوع نیازمند اراده عملی طرف اروپایی و وابسته نکردن آن به اراده قدرتهای یکجانبهگرا مثل آمریکاست.
رئیسی در ادامه این گفتوگوی تلفنی درباره تحولات افغانستان اظهار داشت: همه کشورها باید با هم تعامل کنند تا دولتی در افغانستان روی کار بیاید که بتواند صلح، امنیت، آرامش و توسعه را برای این کشور به ارمغان بیاورد و از طرف دیگر مورد اعتماد مردم افغانستان باشد. رئیسجمهور تصریح کرد: امروز آشکارتر از هر زمان دیگری اثبات شده است حضور دولتهای خارجی بویژه آمریکا در افغانستان امنیتساز نبوده و برای این کشور ارمغانی جز جنگ، خونریزی و خرابی نداشته است. با وجود ۲۰ سال حضور مستقیم آمریکا و ناتو، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان نهتنها متوقف یا حتی کم نشد، بلکه حجم آن بیش از ۴۵ برابر شد. وی با بیان اینکه تجربه حضور ۲۰ ساله آمریکاییها در افغانستان ثابت کرد که راهحل مسائل افغانستان رویکرد نظامی و ارسال تانک و تجهیزات نظامی نیست، خاطرنشان کرد: رعایت حقوق بشر، حقوق زنان و کودکان از دغدغههای جدی جمهوری اسلامی ایران درباره افغانستان است و همه تلاش خود را برای حفظ حقوق مسلم ملت افغانستان به کار خواهیم گرفت. رئیسجمهور با بیان اینکه تخلیه اتباع اروپایی و آمریکایی از افغانستان، فاز نهایی تحولات این کشور نیست، گفت: به باور جمهوری اسلامی ایران، فقدان دولت فراگیر با مشارکت تمام اقوام در افغانستان ضربه بزرگی به آینده این کشور و امنیت اروپا وارد میکند. رئیسی اضافه کرد: همه دنیا شاهد بودند ایران تنها کشوری بود که به شکل جدی و واقعی به مقابله با داعش در عراق و سوریه پرداخت. سردار شهید سلیمانی، قهرمان مبارزه با تروریسم در منطقه و جهان بود و انتظار این بود که کشورهای اروپایی نسبت به ترور ایشان توسط حکومت آمریکا موضع عادلانهای جهت محکومیت تروریسم و دفاع از یک قهرمان مبارزه با تروریسم اتخاذ میکردند. وی با بیان اینکه امروز نزدیک به ۴میلیون مهاجر افغانستانی در ایران هستند، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران خود را متعهد به میزبانی محترمانه از برادران و خواهران افغانستانی و تلاش برای استقرار امنیت، ثبات، آرامش و صلح و برپایی حکومتی مردمی در افغانستان میداند.
رئیسی با اشاره به سخنان رئیس شورای اروپا مبنی بر تلاش برای استقلال استراتژیک در رابطه این اتحادیه با آمریکا، تصریح کرد: امیدواریم اروپا در مسیر استقلال استراتژیک پیشرفت داشته باشد. رئیسجمهور درباره موضوع احیای برجام خاطرنشان کرد: نیک میدانید که ایران هرگز ناقض برجام نبوده و نیست. این آمریکاییها بودند که از برجام خارج شده و آن را نقض کردند. با این وجود انتظار این بود که اروپاییها به تعهداتشان در برجام عمل کنند اما آنها هم به آنچه در برجام متعهد بودند، آنچنان که باید پایبند نماندند. رئیسی درباره همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: همکاریهای جدی جمهوری اسلامی ایران با آژانس نمونه بارزی از اراده ایران برای شفافیت در فعالیتهای هستهایاش است. طبیعی است در صورت برخورد غیرسازنده در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، انتظار اینکه ایران واکنش سازنده داشته باشد، منطقی نیست. اقدامات غیرسازنده طبیعتا مخل مسیر مذاکره نیز هست. وی تصریح کرد: نکته مهم در این باره این است که اگر چه در آمریکا دولت ترامپ رفته و دولت بایدن بر سر کار آمده اما در عمل تغییری در سیاستهای آمریکا درباره ایران رخ نداده و همان رویکرد و اقدامات یعنی تحریم و فشار علیه ایران باقی مانده است.
«شارل میشل» رئیس شورای اروپا نیز در این گفتوگوی تلفنی با تاکید بر علاقه جدی اتحادیه اروپایی برای تقویت روابط دوجانبه و گسترش همکاریهای اقتصادی با ایران، گفت: تحریمها تاثیر نامطلوبی بر روابط اتحادیه اروپایی و ایران گذاشتهاند و این یکی از دلایلی است که مفهوم استقلال استراتژیک برای اتحادیه اروپایی اهمیت یافته است. وی تاکید کرد: شخصا یکی از حامیان جدی این ایده هستم که اتحادیه اروپایی باید در درجه اول منافع خود را پیش ببرد. اتحادیه اروپایی مایل است شریک صادق ایران بماند تا ثبات بیشتری را در منطقه شاهد باشیم. رئیس شورای اروپا در ادامه اظهار داشت: معتقدم باید درسهای زیادی از ۲۰ سال حضور ناتو و آمریکا در افغانستان بگیریم. شارل میشل با ابراز نگرانی از سرازیر شدن موج بزرگی از پناهجویان به اروپا، خواستار نقشآفرینی ایران و همچنین تلاش برای بازگشت ثبات به افغانستان شد و تصریح کرد: اولویت اول اروپا خروج امن اتباع اروپایی و افغانستانیهایی است که در این کشور با ما همکاری داشتهاند.
ارسال به دوستان
اخبار
برگزاری مراسم بزرگداشت مرحوم آیتالله حکیم از سوی رهبر انقلاب
مراسم بزرگداشت مرحوم آیتالله العظمی حکیم از سوی رهبر معظم انقلاب امشب برگزار میشود. مجلس ترحیم و بزرگداشت مرحوم آیتالله آقای حاج سیدمحمدسعید حکیم از مراجع معظم تقلید در نجف اشرف، پنجشنبهشب (۱۸ شهریور ۱۴۰۰) پس از نماز مغرب و عشاء از سوی حضرت آیتالله العظمی خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی (مدظلهالعالی) در صحن مدرسه مبارکه فیضیه قم برگزار خواهد شد.
***
دریادار تنگسیری:
نیازی به حضور کشورهای متجاوز بیگانه در منطقه نیست
فرمانده نیروی دریایی سپاه با مثبت ارزیابی کردن سطح آمادگیهای رزمی- عملیاتی رزمندگان مستقر در جزایر گفت: همانگونه که بارها اعلام کردهایم، برای حفاظت و استمرار امنیت در خلیجفارس نیازی به حضور بیگانگان نیست.
دریادار پاسدار علیرضا تنگسیری در بازدید از منطقه نازعات با حضور در جمع رزمندگان و فرماندهان مستقر در جزیره تنب بزرگ خطاب به آنان گفت: شما امیدهای ملت ایران هستید و مردم ما به شما رزمندگان غیور افتخار میکنند؛ شما امروز وظیفه بسیار حساس و مهم مرزداری از حریم جمهوری اسلامی را بر دوش دارید. وی با تاکید بر ارتقای هر چه بیشتر فضیلتهای اخلاقی اعم از معنویت، ولایتمداری، روحیه جهادی و انقلابی در میان رزمندگان اظهار کرد: ما هر کاری که انجام میدهیم باید برای رضای خدا و در مسیر خداوند متعال باشد. به اندازهای که قدرت لایزال الهی را باور داریم و از مرز خودباوری به مرز خداباوری برسیم، به همان اندازه در مسیر توفیقات و موفقیتهای الهی قرار میگیریم. آنگاه نتیجه همه اعمال ما خدایی میشود، رنگ خدایی میگیرد و کار ما ماندگار میشود.
دریادار تنگسیری با بیان اینکه دشمنان ما در مقابل انقلاب اسلامی درمانده و مستأصل شدهاند، گفت: انقلاب اسلامی با هدایت عالمانه و حکیمانه نایب الامام المهدی، حضرت امام خامنهای حفظهالله برای تحقق تمدن نوین اسلامی گامهای بسیار بلندی برداشته و در این مسیر نیروی دریایی سپاه برای تبدیل شدن به یک قدرت دریایی در تراز انقلاب اسلامی اقدامات راهبردی و مهمی را شکل داده که در این راستا سال گذشته با عنایت خداوند و همت جهادی و انقلابی رزمندگان دریادل، طی 6 مرحله الحاق، انواع تجهیزات رزمی و عملیاتی به توان آمادگی رزم نیرو اضافه شد و سازمان ارتقا یافت. فرمانده نیروی دریایی سپاه در پایان با مثبت ارزیابی کردن سطح آمادگیهای رزمی- عملیاتی رزمندگان مستقر در جزایر، با اشاره به لزوم تقویت هر چه بیشتر وحدت بین کشورهای اسلامی گفت: همانگونه که بارها اعلام کردهایم، برای حفاظت و استمرار امنیت در خلیجفارس، نیازی به حضور بیگانگان نیست و کشورهای منطقه میتوانند بخوبی از منابع و منافع خود دفاع کنند. ما مسلمانیم و با هم دوست و برادر هستیم و نیازی به حضور کشورهای متجاوز و بیگانه در منطقه نداریم.
***
وزیر اطلاعات:
وزارت اطلاعات با فساد و رانت برخورد قاطع میکند
وزیر اطلاعات گفت: با ناکارآمدی دستگاهها و فساد و رانت در هر دستگاهی باید با قاطعیت برخورد کنیم و اگر شامل وزارت، حراست، بازنشستگان، بیرونیها و... شد، کوتاه نیاییم. حجتالاسلام سیداسماعیل خطیب در مراسم تودیع و معارفه معاون اطلاعات و امنیت اقتصادی و مبارزه با فساد این وزارتخانه، گفت: رهنمودهای مقام معظم رهبری در حوزه مبارزه با مفاسد و فسادستیزی جزو بینات و محکمات دستگاه اطلاعاتی است و با نصبالعین قرار دادن فرمایشات معظمله در مبارزه با فساد و رانت مربوط به هر دستگاهی که باشد با جدیت و قاطعیت عمل میکنیم. وی شعارهای عدالتمحوری و فسادستیزی را از شعارهای اصلی دولت مردمی دانست که هر ۲ مربوط به معاونت اطلاعات و امنیت اقتصادی و مبارزه با فساد است و اظهار امیدواری کرد همکاران گرامی معاونت مزبور در اجرایی کردن این ۲ شعار مهم موفق شوند. وزیر اطلاعات ضمن تأکید بر ضرورت مبارزه با فساد، گفت: با ناکارآمدی دستگاهها و فساد و رانت در هر دستگاهی باید با قاطعیت برخورد کنیم و اگر شامل وزارت، حراست، بازنشستگان، بیرونیها و... شد، کوتاه نیاییم. حجتالاسلام خطیب همچنین با اشاره به معضل قاچاق کالا و ارز به عنوان یک مشکل فسادزا در کشور و اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در این باره، نسبت به ضرورت برخورد جدی و قاطع با قاچاق کالا و ارز در همه حوزهها تأکید و این کار را از اولویتهای کاری آن معاونت برشمرد.
***
دعوت بلینکن از وزیر خارجه تلآویو برای گفتوگو درباره ایران
وزیر خارجه آمریکا با دعوت از وزیر خارجه رژیم صهیونیستی برای سفر به واشنگتن، خواستار گفتوگو با وی درباره مسائل منطقهای از جمله ایران و افغانستان شد.
به گزارش فارس، در ادامه همکاریهای واشنگتن و تلآویو علیه کشورهای منطقه غرب آسیا، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه ایالات متحده از «یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی دعوت کرد به آمریکا سفر کند.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه سهشنبه طی نشست خبری گفت بلینکن در تماس تلفنی که روز دوشنبه با لاپید داشته، از او برای سفر به واشنگتن دعوت کرده تا درباره مسائل منطقهای گفتوگو کنند.
به نوشته وبگاه «تایمز اسرائیل»، پرایس درباره این دعوت توضیح داد: «[هدف از این سفر] ادامه دادن گفتوگوها با نخستوزیر [نفتالی] بنت در جریان سفر اخیر وی [به واشنگتن] است. آنها بر اهمیت مباحثه درباره موضوعات مهم منطقهای و امنیتی از جمله ایران، افغانستان و چین تاکید دارند».
ارسال به دوستان
«وطنامروز» گزارش میدهد؛ ایجاد حکومت فراگیر و جلوگیری از مداخله خارجی خواست اصلی ایران برای افغانستان است
نگران همسایه
گروه سیاسی: افغانستان کنونی در وضعیت گذاری به سر میبرد که نگرانیهای فراوانی را درباره آینده این کشور، چه در داخل و چه نزد همسایههای آن برانگیخته است. در این باره برقراری ثبات در شرایط فعلی و شکلگیری حکومتی همهشمول در آینده نزدیک، خواست اغلب افغانستانیها و همسایگان آنها است؛ مسالهای که از روز اول جمهوری اسلامی ایران بر آن تاکید جدی داشت.
به گزارش «وطنامروز»، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی روز گذشته در صفحه توئیتر خود درباره نگرانیهای موجود درباره اوضاع جاری کشور افغانستان نوشت: اولویت اول افغانستان ثبات و آرامش است. وی افزود: بیتوجهی به ضرورت ایجاد حکومت فراگیر، مداخله خارجی و استفاده از ابزار نظامی به جای گفتوگو برای پاسخگویی به مطالبات اقوام و گروههای اجتماعی، نگرانیهای اصلی دوستان مردم افغانستان است. پیش از این نیز سردار اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در جلسه غیرعلنی روز سهشنبه مجلس شورای اسلامی درباره این مسائل صحبت کرده بود.
وضعیت خاص افغانستان، آن را مستعد ایجاد ناآرامیهای بیشتر و تسری این وضع به همسایگانش کرده است. «وطنامروز» طی روزهای گذشته در گزارشهای گوناگون بر لزوم شکلگیری حکومت همهشمول به منظور ایجاد ثبات در افغانستان تاکید و دلایل این امر را بیان کرده است. همسایه شرقی ایران با ویژگی قومیتی متمایزش نیاز به حکومتی دارد که منعکسکننده تمام گروهها و اقوام باشد. همچنین دخالتهای خارجی در تاریخ این کشور تنها به بیثباتی بیشتر انجامیده است. خبرهای تاییدشده از دخالت همسایه جنوبی افغانستان در نبرد طالبان با مقاومت مردمی پنجشیر باعث تاکید بیشتر جمهوری اسلامی بر مخالفت با دخالت خارجی در امور افغانستان شد.
* اولویت ایران ثبات و آرامش افغانستان است
نشست مجازی وزرای خارجه ۶ کشور همسایه افغانستان شامل ایران، چین، پاکستان، ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان به منظور بررسی تحولات این کشور روز گذشته برگزار شد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، «وانگ یی» وزیر خارجه جمهوری خلق چین، «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه جمهوری اسلامی پاکستان، «رشید مردوف» وزیر خارجه ترکمنستان، «سراجالدین مهرالدین» وزیر خارجه جمهوری تاجیکستان و «عبدالعزیز کاملاف» وزیر خارجه ازبکستان در این نشست مجازی حضور داشتند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتوگویی تلویزیونی با تشریح این نشست مجازی، گفت: این نشست با حضور وزرای خارجه ۶ کشور و متعاقب اجلاس نمایندگان ویژه برگزار شد. وی چگونگی کمک به تحقق خواست و اراده مردم افغانستان و رسیدن به یک افغانستان آرام و باثبات را دستور کار این نشست عنوان کرد و افزود: در این نشست وزرای خارجه کشورهای عضو به بیان نظرات خود پرداختند. سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: وزیر امور خارجه ایران هم مواضع اصولی ایران را در این نشست مطرح کرد که مهمترین آن تاکید بر این موضوع بود که مسبب و مسؤول اصلی وضعیت فعلی افغانستان اشغالگری ایالاتمتحده و ۲ دهه حضور نامشروع این کشور در افغانستان است که برای مردم این کشور درد و رنج به همراه داشته است. خطیبزاده ادامه داد: امیرعبداللهیان در این نشست همچنین تاکید کرد الان باید از همه بضاعت رهبران و مردم افغانستان استفاده شود و کشورهای همسایه کمک کنند تا به یک صلح پایدار برسیم. وی یادآور شد: استفاده از ابزار نظامی و دخالت خارجی تکرار اشتباهی است که چندین بار در تاریخ معاصر افغانستان اتفاق افتاده و همگان باید به گفتوگو به عنوان یک اصل اصیل پایبند باشند و کشورهای همسایه کمک کنند دخالت خارجی اتفاق نیفتد. سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: اولویت جمهوری اسلامی ایران تحقق خواست و اراده مردم افغانستان و ثبات و آرامش در این کشور است که تنها در سایه تشکیل یک دولت فراگیر است که بازتابدهنده ترکیب قومیتی و مردمی افغانستان باشد. خطیبزاده تصریح کرد: در این نشست بر ضرورت کمکهای بشردوستانه، رعایت حقوق بینالملل و حقوق بشردوستانه و مواردی از این دست تاکید شد. نگرانی جدی وزرای خارجه کشورهای حاضر از موضوع تروریسم در افغانستان بود و تاکید شد که حتما باید طالبان از تروریسم فاصله بگیرد و اجازه ندهد این پدیده دوباره شکل بگیرد. وی خاطرنشان کرد: همچنین در این نشست تاکید شد مرزهای افغانستان باید آرام باشد و گذرگاههای مرزی برای کمک و تسهیل امور مردم افغانستان باز بماند. به گفته سخنگوی وزرارت امور خارجه، همچنین توافق شد نشست آتی اگر فضای کرونا اجازه بدهد، به صورت حضوری طی یکی، دو ماه آینده در تهران برگزار شود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|