|
نوسازی ۱۰ هزار تاکسی تا پایان سال
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران از سرعت بخشیدن به برنامههای کوتاهمدت این معاونت در دوره جدید مدیریت شهری خبر داد و گفت: ۱۰ هزار دستگاه تاکسی تا پایان سال جاری نوسازی میشود. سیدمجتبی شفیعی با اشاره به اینکه برنامه نوسازی ناوگان تاکسیرانی در دوره قبل آغاز و حدود ۲۷۰۰ دستگاه تاکسی تاکنون نوسازی شده است، گفت: حدود ۱۰ هزار دستگاه تاکسی دیگر تا پایان سال جایگزین تاکسیهای فرسوده میشود.
ارسال به دوستان
رئیس جمهور با تأکید برتداوم واکسیناسیون و بازگشاییهای برنامهریزیشده برای مدیریت کرونا:
سیاست ما اقناعی باشد
معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی ایران: اغلب بستری شدگان کرونا واکسنگریزان هستند
با وجود تاکید فراوان مسؤولان بهداشتی بر تزریق عمومی واکسن کرونا برای ایجاد ایمنی جمعی در مقابل این بیماری کشنده اما متاسفانه هنوز خیلیها با عادیانگاری، نسبت به این موضوع مهم که جان خود و همنوعانشان را به خطر میاندازد بیتوجهند.
به گزارش«وطنامروز»، طبق برنامهریزی ستاد ملی مقابله با کرونا قرار است از آبان بازگشاییها بتدریج شروع شده و دانشآموزان سر کلاس درس حاضر شوند. این تصمیم در حالی اتخاذ شده است که تاکنون بیش از 60 درصد دانشآموزان 12 تا 18 سال واکسن کرونا را دریافت کردهاند. از طرفی فعالان کسبوکار و مشاغل نیز بدن دریافت واکسن حق فعالیت ندارند.
در این میان با توجه به احتمال بروز موج ششم بیماری «کووید-19» در کشور نگرانیهایی وجود دارد که مبادا بیتوجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی باعث شود این بیماری دوباره در موجی جدید به چرخش درآید. در چنین شرایطی رئیسجمهور با تأکید بر اینکه واکسیناسیون عمومی باید با قوت ادامه یابد، گفت: دانشگاهیان و صاحبان تریبون در ترغیب و تشویق مردم به رعایت شیوهنامههای بهداشتی و واکسینه شدن در برابر ویروس کرونا نقش بسزایی دارند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی دیروز در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به دستاوردهای مهم در تولید و واردات واکسن کرونا گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید از واکسنهای تولید شرکتهای داخلی حمایت کند تا محصولات آنان با کیفیت لازم به بازار عرضه شود.
وی با قدردانی از کشورهایی که در ارسال واکسن به ایران همکاری میکنند، گفت: از همه کشورهایی که واکسن ارسال کردهاند بویژه چین صمیمانه قدردانی میکنم و معتقدم اینگونه همکاریهای انساندوستانه همواره باید بین کشورهای دوست ادامه یابد. رئیسجمهور با بیان اینکه ادامه راه مقابله با بیماری کرونا نیازمند تدوین نقشه راه جامع است، گفت: در این نقشه راه باید همه موارد بهداشتی، اجتماعی، اقتصادی و درمانی به طور دقیق لحاظ شود تا با روشن شدن وضع آینده، ما را از اقدامات انفعالی در برابر شیوع بیماری خارج کند. رئیسی در ادامه با تاکید بر اینکه واکسیناسیون از راههای پیشگیری است اما کافی نیست، گفت: عادیانگاری میتواند تبعات خطرناکی داشته باشد، بنابراین از مردم تقاضا میکنم در کنار واکسیناسیون، شیوهنامههای بهداشتی را هم با دقت رعایت کنند. وی با اشاره به لزوم رعایت کامل اصول بهداشتی در روند بازگشایی مدارس، دانشگاهها، ورزشگاهها و نماز جمعه گفت: مسؤولان مربوط در روند این بازگشاییها باید برنامهریزیها و نظارتهای لازم را انجام دهند تا سلامت مردم به خطر نیفتد.
رئیسجمهور با تاکید بر اهمیت اقناع افکار عمومی و اطلاعرسانی بموقع و دقیق در زمینه بیماری کرونا گفت: سیاست ما در این باره اقناعی است، نه اجباری و بر این باوریم با تبیین و روشنگری میتوان اعتماد مردم را جلب و آنان را همراه کرد.
رئیسی همچنین پاسخگویی به شبهات مطرح در فضای مجازی درباره درمان کرونا را ضروری دانست و گفت: دانشگاههای علومپزشکی باید بخشی را برای پاسخ علمی و منطقی به شبهاتی که مطرح میشود، اختصاص دهند.
وی با تاکید مجدد بر کنترل دقیق ورود و خروج در مرزها و فرودگاههای بینالمللی کشور اظهار داشت: استانداران استانهای مرزی و مسؤولان مربوط باید ورود و خروج از کشور را به دقت کنترل کنند و ورود به کشور حتما با واکسیناسیون همراه باشد. رئیسجمهور با اشاره به اینکه کاهش محدودیتهای کرونایی باید با ضوابط همراه باشد، گفت: سیر نزولی بیماری با اجرای طرح شهید سلیمانی، آموزش عمومی و رعایت شیوهنامههای بهداشتی از شرایط کاهش محدودیتهاست که باید به آنها توجه شود. رئیسی توجه به آموزش عمومی را در کنار اطلاعرسانی دقیق و مستمر ضروری دانست و گفت: دانشگاهیان و صاحبان تریبون نقش مهمی در این زمینه دارند و در زمینه اثربخشی واکسن، لازم است مراکز علمی و دانشگاهی به طور مستمر رصد علمی و پژوهشی کنند، چرا که اقدامات آینده منوط به نتایج این پژوهشهاست. وی همچنین با قدردانی از همکاریهای گسترده و سازنده ناجا با ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: نیروی انتظامی اقدامات انتظامی، امنیتی و اجتماعی سازندهای در سراسر کشور دارد و همکاریهای مفیدی با ستاد ملی مقابله با کرونا دارد که از تلاش همه این عزیزان قدردانی میکنم.
* آمادهباش بیمارستانها برای موج ششم کرونا
بیم از شیوع دوباره ویروس کرونا در کشور موجب شده است وزیر بهداشت به صراحت اعلام کند برای مقابله با بروز چنین موجی آمادهایم. وزیر بهداشت با بیان اینکه تمهیدات لازم برای موج ششم کرونا در کشور دیده شده است، گفت: امیدواریم با واکسیناسیون زیادی که انجام شده و با رعایتی که مردم میکنند، موج بعدی نسبت به موج قبل سبکتر باشد. بهرام عیناللهی گفت: برای موج ششم کرونا هم تمهیدات لازم را انجام دادهایم و هم بیمارستانهایمان در حال آمادهباش هستند. وی افزود: همچنین پرسنل، پزشکان، پرستاران و کمیتههای علمی در حال آمادگی هستند و با تجربیاتی که از گذشته داشتیم، نگرانی از نظر درمان وجود ندارد. عیناللهی تاکید کرد: امیدواریم با واکسیناسیون زیادی که انجام شده و رعایتی که مردم میکنند، موج بعدی نسبت به موج قبلی سبکتر باشد.
* افزایش تعداد شهرهای قرمز کرونا در کشور
بر اساس آخرین رنگبندی کرونایی شهرهای کشور، تعداد شهرستانهای دارای وضعیت قرمز بیماری افزایش یافته و صدای پای پیک جدید کرونا در برخی شهرها شنیده میشود. بر اساس آخرین رنگبندی کرونایی شهرهای کشور، تعداد شهرستانهای دارای وضعیت قرمز بیماری «کووید-19» افزایش یافته است. معیار رنگبندی شهرهای کشور، تعداد بیماران بستری هر شهر است که به اذعان کارشناسان و متخصصان حوزه سلامت، معیار دقیقی برای ارزیابی وضعیت شیوع کرونا در آن شهر نیست، چرا که باید تعداد تستهای مثبت، میزان واکسیناسیون انجام شده و... مورد بررسی قرار بگیرد تا بتوان در وضعیت کرونا در یک منطقه، مداخله کرد. در این باره رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی نسبت به شتابزدگی در بازگشاییها و رفع محدودیتهای کرونایی هشدار داده و اعلام کرده است: «تا زمانی که واکسیناسیون به درصد مناسب پوششدهی نرسد، همچنان خیزهایی را خواهیم داشت و همچنان گردش ویروس و میزان بروز بیماری در کشور بالاست». همچنین تجربه کشورهایی که پس از انجام واکسیناسیون کرونا نسبت به بازگشایی زودهنگام اقدام کردند، نشان میدهد میزان ابتلا به کرونا در جامعهای که هنوز بخش قابل توجهی از مردم واکسینه نشدهاند، افزایش مییابد. با این وجود، جز محدودیتهای ترددی که آن هم از سوی مردم خیلی جدی گرفته نمیشود، محدودیتهایی نظیر ممنوعیت فعالیت برخی مشاغل، اماکن، برخورد با پروتکلشکنان و... برای کنترل کرونا در کشور وجود ندارد و وزیر بهداشت با بیان اینکه تمهیدات لازم برای موج ششم کرونا در کشور دیده شده است، اظهار امیدواری کرد با واکسیناسیون و رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم، موج ششم نسبت به موج قبل سبکتر باشد. تاکنون 47 میلیون و 713 هزار و 258 نفر دوز اول واکسن کرونا و 22 میلیون و 816 هزار و 536 نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به 70 میلیون و 529 هزار و 794 دوز رسیده است.
* اغلب بستریشدگان کرونا واکسنگریزان هستند
طبق شواهد موجود اغلب بستریشدگان کرونا را افرادی تشکیل میدهند که واکسن دریافت نکردهاند. وزیر بهداشت گفت: به مردم تاکید میکنیم حتما واکسن کرونا را تزریق کنند و الان وقت تزریق واکسن است. همچنین از مردم میخواهیم عادیانگاری نکنند و شیوهنامههای بهداشتی بویژه استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری را فراموش نکنند. دکتر بهرام عیناللهی اظهار داشت: مردم نباید تصور کنند در صورت تزریق واکسن کرونا کار تمام است، بلکه تزریق واکسن، شدت بیماری و مرگومیر را کاهش میدهد اما از ابتلای افراد به کرونا ممکن است جلوگیری نکند. همچنین معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی ایران با اعلام اینکه اکثر افرادی که بر اثر ابتلا به کرونا در ICU بستری میشوند، واکسن کرونا دریافت نکردهاند، علت فوت برخی واکسنزدهها بر اثر کرونا را تشریح کرد. دکتر بابک عشرتی با تأکید بر اینکه افرادی که هنوز واکسن کرونا تزریق نکردهاند حتما به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند، اظهار داشت: نیاز داریم میزان ایمنی جامعه افزایش یابد؛ واکسیناسیون در حال حاضر برای بزرگسالان و افراد در سنین 12 تا 18 سال انجام میشود، زیرا با توجه به بازگشایی مدارس، باید به سطح ایمنی مناسبی برسیم.
وی در پاسخ به این سوال که «چرا تعدادی از افراد واکسینه شده به رغم دریافت ۲ دوز واکسن کرونا پس از ابتلا به بیماری فوت میکنند؟» گفت: هیچ واکسنی در جهان وجود ندارد که محافظت صد درصدی در مقابل ابتلا به کرونا داشته باشد؛ از سوی دیگر با توجه به اینکه موارد ابتلا به کرونا در سطح کشور و جهان زیاد است و درگیر همهگیری هستیم، میزان ایمنی جوامع به حد کافی نرسیده و بنابراین ممکن است تعدادی از افراد نیز با وجود تزریق ۲ دوز واکسن، در صورت ابتلا به کرونا فوت کنند اما باید توجه داشت میزان فوت در این افراد بسیار کمتر از افرادی است که علیه کرونا واکسینه نشدهاند. بنا بر شواهد و آنچه ما میبینیم، اکثر افرادی که بر اثر ابتلا به کرونا در ICU بستری میشوند، افرادی هستند که واکسن کرونا دریافت نکردهاند.
وی با بیان اینکه بروز عوارض شدید واکسن کرونا یا فوت افراد بر اثر تزریق واکسن بسیار نادر است، خاطرنشان کرد: اگر درصد زیادی از افراد جامعه واکسینه شوند، انتقال ویروس کرونا میان جمعیت کم و در نهایت همهگیری مهار میشود؛ از سوی دیگر اگر میزان واکسیناسیون در کشور افزایش یابد، احتمال ایجاد جهشها و انتقال ویروسهای جهشیافته نیز کاهش مییابد که منجر به کاهش مرگومیر میشود، بنابراین انجام واکسیناسیون از جهت جلوگیری از انتقال ویروس و جهشهای آن، اهمیت فراوانی دارد.
***
۱۸۱ نفر دیگر از هموطنان بر اثر ابتلا به بیماری «کووید-19» جان باختند
چند روز است تعداد جانباختگان ناشی از ابتلا به بیماری «کووید-19» طی یک شبانهروز حولوحوش عدد 200 در نوسان است. وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: در شبانهروز گذشته متاسفانه ۱۸۱ بیمار «کووید-19» در کشور جان خود را از دست دادند. بر این اساس از ظهر روز جمعه تا ظهر روز شنبه ۲۴ مهرماه ۱۴۰۰ بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۷ هزار و ۵۱۵ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و یکهزار و ۱۹۷ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در طول این مدت ۱۸۱ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۲۳ هزار و ۸۷۶ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۵ میلیون و ۳۰۹ هزار و ۹۹۲ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۴ هزار و ۸۴۰ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. از سویی تاکنون ۳۳ میلیون و ۸۹۸ هزار و ۹۷۸ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است. همچنین در حال حاضر ۹ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۰۶ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۲۸ شهر در وضعیت زرد و ۱۰۵ شهر در وضعیت آبی قرار دارند.
ارسال به دوستان
اخبار
بارش باران و کاهش دما در نیمه شمالی کشور
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا ضمن اشاره به فعالیت سامانه بارشی در نیمه شمالی، از کاهش دمای این مناطق طی روزهای پایانی هفته جاری خبر داد. صادق ضیاییان در گفتوگو با ایسنا ضمن اشاره به تحلیل آخرین نقشههای پیشیابی هواشناسی اظهار کرد: یکشنبه ۲۵ مهر (امروز) در بخشهایی از استانهای گیلان، مازندران، اردبیل، شمال استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و ارتفاعات البرز ابرناکی و بارش خفیف باران پیشبینی میشود. وی ادامه داد: از بعد از ظهر دوشنبه و طی سهشنبه در نواحی شمال غرب، سواحل دریای خزر و ارتفاعات البرز رشد ابر، بارش پراکنده گاهی رعدوبرق و وزش باد شدید موقت انتظار میرود. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا افزود: تداوم این شرایط چهارشنبه ۲۸ مهر با شدت بیشتر برای نواحی ذکر شده و بخشهایی از خراسان شمالی مورد انتظار است و بیشینه فعالیت سامانه بارشی در استانهای ساحلی دریای خزر خواهد بود. به گفته وی، در روزهای پایانی هفته جاری، برای نیمه شمالی کشور روند کاهش دما انتظار میرود، همچنین امروز در نوار شرقی کشور و از فردا تا چهارشنبه در برخی نواحی غرب، جنوب غرب و استانهای ساحلی خلیجفارس وزش باد شدید موقت و در مناطق مستعد خیزش گرد و خاک پیشبینی میشود.
***
پلیس فتا: هر پیام یا ایمیلی را باز نکنید!
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتای ناجا به کاربران توصیه کرد روی هر پیام یا ایمیل دریافتی ناشناس کلیک نکنند. سرهنگ علیمحمد رجبی از جرایم سایبری پلیس فتای ناجا در گفتوگو با فارس، با بیان اینکه مجرمان سایبری فقط با یک کلیک میتوانند به اطلاعات افراد دسترسی غیرمجاز پیدا کنند، از کاربران خواست هرگز یک فایل ضمیمه ناشناس و مشکوک را باز نکنند. وی گفت: متاسفانه کاربران بیتوجه با دیدن این پیامها فریب خورده و با کلیک روی لینک آلوده اجازه نصب کدهای مخرب و برنامههای موبایلی آلوده روی سیستم را داده و خود را در معرض سرقت اطلاعات بانکی، کدهای فعالسازی پیامک شده، پیامک رمز دوم و همچنین دسترسی به تصاویر خصوصی و اجرای باجافزار روی سیستم قرار میدهند. سرهنگ رجبی به کاربران توصیه کرد: قبل از باز کردن هر پیام یا ایمیل دریافتی به این موضوع دقت کنند که آیا فرستنده ایمیل یا پیام را میشناسند؟ آیا منتظر دریافت پیامی بودهاند؟ آیا آدرس ایمیل فرستنده صحیح است؟ وی افزود: کاربران هنگام دریافت هر پیامک و ایمیل پیش از باز کردن فایل پیوست باید کمی تأمل کرده و با توجه به این مطلب که آیا فایل ضمیمه مشکوک نیست، از باز کردن فایلهای ناشناس خودداری کنند.
***
مبلغ جرایم رانندگی افزایش نمییابد
رئیس پلیس راهور گفت: جرایم رانندگی بازدارنده بودن خود را از دست دادهاند اما فعلا پیشنهادی برای افزایش آن ندادهایم. سردار سیدکمال هادیانفر با اشاره به آمار تصادفات در کشور بیان کرد: متاسفانه به طور میانگین روزانه ۴۰ تا ۴۷ نفر بر اثر تصادفات جان خود را از دست میدهند و به ازای هر فوتی ۲۰ تا ۲۵ نفر مجروح و معلول میشوند. وی تصریح کرد: امروز همه حواسها به ویروس کروناست که البته درست است ولی فراموش نکنیم دومین عامل مرگومیر در کشور تصادفات است. ۳۰ سازمان در موضوع تصادفات نقش دارند که یک مقدار نسبت به این موضوع بیتفاوت عمل میکنند. وی با بیان اینکه سالانه ۱۶ تا ۱۷ هزار نفر بر اثر تصادف در کشور جان خود را از دست میدهند، اظهار کرد: 17 هزار و ۱۸۱ نفر سال ۹۷ در جادهها جان خود را از دست دادهاند و ۳۶۱ هزار نفر مجروح و معلول شدند. وقتی علت این موضوع را بررسی و تحلیل میکنیم، دلایل مختلفی در آن نقش دارد. او گفت: بازدارنده نبودن جریمههای رانندگی یکی از عاملهای موثر در بالا بودن نرخ تصادف در کشور است. یک روزی نرخ بعضی جرایم بازدارنده بود اما الان بازدارندگیاش را از دست داده است، همچنین ارزان بودن سوخت در کشور و تمایل به استفاده از خودرو و موتوسیکلت در افراد از عوامل تاثیرگذار در تصادفات است.
***
توزیع بیش از ۸ میلیون پرس غذای گرم میان نیازمندان
مدیرکل کمیته امداد استان تهران از توزیع بیش از ۸ میلیون پرس غذای گرم در قالب پویش اطعام حسینی خبر داد و گفت: در طرح احسان حسینی همچنین بیش از ۲۶۵ هزار بسته معیشتی توزیع شد. سیدابوالفضل پرپنچی با بیان اینکه چهارمین مرحله پویش اطعام و احسان حسینی در راستای تأکیدات مقام معظم رهبری درباره برقراری رزمایش همدلی، مواسات و کمکهای مومنانه در ماه محرم و صفر ۱۴۰۰ با مشارکت مردم، خیران، گروههای جهادی، بسیج و... برگزار شد، گفت: در این پویش بالغ بر ۸ میلیون و ۱۰۲ هزار پرس غذای گرم طبخ و میان خانوادههای نیازمند توزیع شد. وی افزود: برای طبخ این میزان غذای گرم در مجموع بالغ بر ۲۴۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون تومان کمک مردمی جمعآوری و هزینه شد. پرپنچی با اشاره به فعالیت ۲۴۷ آشپزخانه طرح اطعام حسینی گفت: فعالیت این مراکز به طور کامل مردمی و زیر نظر مراکز نیکوکاری و گروههای جهادی بود و ۱۶۰۳۴ نیروی داوطلب در تهیه و توزیع غذای گرم در آشپزخانهها فعالیت کردند.
ارسال به دوستان
«هنردرمانی» و سندرم داون
محمدعلی باوند: افراد دارای سندرم داون از جمله گروههایی هستند که به واسطه شرایطی که دارند، معمولا کیفیت پایینی از زندگی را تجربه میکنند. در این میان میتوان گفت «هنردرمانی» راهی برای ابراز بیانات و هیجانات فرد سندرم داون فراهم میکند و وسیلهای برای برقراری ارتباط او است.
از سویی از جمله گروههایی از کودکان که نیاز به توجه بسیار ویژه دارند، کودکان دارای سندرم داون هستند. سندرم داون متداولترین اختلال کروموزومی مادرزادی است که کمتوانی ذهنی به میزانهای مختلف و مشکلات رفتاری را به همراه دارد.
در این میان هنردرمانی از ابزار احساسات درونی از طریق رسانههای بیشمار استفاده میکند تا به فرد در کشف هیجانات خودش و تضاد درونی کمک کند و موجب افزایش کیفیت زندگی فرد میشود. در حقیقت هنردرمانی راهی برای ابراز بیانات و هیجانات فرد سندرم داون فراهم میکند و وسیلهای برای برقراری ارتباط او است. هنردرمانی با رویکرد نقاشی بر کاهش ترس دانشآموزان از ناشناختهها مؤثر بوده و روشی سودمند برای کاهش ترس دانشآموزان از ناشناختههاست.
افراد دارای سندرم داون نسبت به افراد عادی مشکلات بیشتری را از خود نشان میدهند. آنها میتوانند بهسرعت دچار ناکامی، اضطراب و تنش شوند. در اغلب اوقات مشکلات تحصیلی، این افراد را مستعد مشکلات رفتاری میکند و در نتیجه با افزایش مشکلات رفتاری، مشکلات یادگیری تشدید شده و موجب شکست فرد در زمینههای مختلف میشود.
ساختن اثر هنری میتواند فرصتی برای بیان ارتباطات درون، درمان روانشناختی برای افرادی که به دشواری میتوانند احساسات و افکار خود را به طور صریح بیان کنند و یک رویکرد در دسترس برای کودکان و بزرگسالان با ناتوانی یادگیری باشد. تحقیقات نشان داده است فعالیتهای مبتنی بر هنر به کودکان سندرم داون فرصت اظهار کردن افکار و احساسات خود و به اشتراک گذاشتن احساسات و افکار خود با دیگران را داده است و برای مدیریت احساسات آنها مفید بوده و مخالفت و نافرمانیها را کاهش داده است.
با استفاده از برنامه علمی هنردرمانی، کودکان سندرم داون از طریق خلق آثار هنری راهی برای افزایش درک هیجانات و رفتارها، تواناییهای مکالمه و پیشبینی موقعیتها در رشد اجتماعی و مهارتهای ارتباطی پیدا کرده و کیفیت زندگی خود را افزایش میدهند.
در پژوهشی که توسط بنده تحت عنوان نقش هنر در افزایش کیفیت زندگی افراد سندرم داون به صورت کتابخانهای میدانی و در مرکز کارداون انجام شده است، به تعیین اثربخشی هنر بر افزایش کیفیت زندگی افراد سندرم داون با دیدی نوین پرداخته شده است. جامعه آماری همه افراد دارای سندرم داون هستند و نمونه پژوهش از نوع نمونه در دسترس و شامل 30 نفر از افراد سندرم داون بود که در مرکزی که به همین منظور و به هدف ایجاد کسب درآمد برای این افراد تحت عنوان مرکز کارداون ایجاد شده بود، تحت هنردرمانی قرار گرفتند و با انجام فعالیتهای هنری نسبت به کسب درآمد اقدام کردند. علت انتخاب این افراد این است که به مدت چند سال پژوهشگر در این مرکز روی این افراد مشغول آموزش، تحقیق و بررسی بوده است.
از آنجا که کودکان دارای نشانگان داون به دلیل وجود مشکلات متعدد جسمانی روانشناختی، معمولا بار روانشناختی زیادی را به والدین خود تحمیل میکنند و همانطور که اشاره شد عمدتا نگهداری این کودکان در خانواده انجام میشود و به همین دلیل تغییرات ساختاری، عملکردی و روانشناختی زیادی بر خانواده تحمیل خواهد شد، این کودکان به کندی تحول پیدا کرده و نیازمند مراقبت و توجه بیشتری هستند و میزان تحریکات محیطی و رفتاری و اجتماعی مورد نیاز این کودکان نیز بیشتر خواهد بود.
در ایران نیز برای نخستینبار از هنردرمانی برای کاهش هیجانات بیماران روانپریش که در بیمارستان امینآباد (رازی) شهرری نگهداری میشدند استفاده و تلاش شد از مکرمهبافی، سبدبافی، حصیربافی، نقاشی و موسیقی برای تخلیه هیجانات، احساسات و تکانههای این بیماران دردمند و رنجور استفاده شود و بعد از انقلاب نیز این برنامهها گسترش یافت.
در این پژوهش، در زمینه استفاده از هنردرمانی در افزایش کیفیت زندگی افراد سندرم داون، هنرهای زیادی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. آموزش هنرهای تجسمی در بسیاری از مشکلات کودکان بویژه مشکلات مربوط به یادگیری آنها راهگشاست. در واقع آموزش هنرهای تجسمی میتواند فرآیند یادگیری و رشد تمام مهارتهای مرتبط با یادگیری را تسهیل کند. مطالعات و بررسیهای انجام گرفته در این زمینه نشان میدهد هر ۲ نیمکره مغز هنر را از جنبههای گوناگونی درک کرده و آموزش هنر میتواند مشکلات شناختی و ادراکی را کاهش دهد و نیز برخی بررسیها حاکی است هنرهای تجسمی موجب رشد بسیاری از مهارتها و تواناییهای کودک میشود.
از برنامه هنرهای تجسمی میتوان برای از بین بردن مشکلات شناختی، هیجانی، عاطفی، ادراکی و حتی جسمانی کودکان با ناتوانیهای خاص استفاده کرد. به همین منظور در برنامه درمانی کودکان با اختلالات رفتاری، اختلالات یادگیری، عقبماندگی ذهنی و دیگر کودکان میتوان برنامههای هنردرمانی را گنجاند و از مزایای آن بهره بسیار برد.
همچنین این پژوهش نشان داد آموزش موسیقی به افراد دارای اختلال رفتاری مانند اوتیسم و سندرم داون در روند بهبود آنها مؤثر است. موسیقی به این افراد کمک میکند به هماهنگی بین احساسات خود، حس شنوایی و مهارتهای حسی- حرکتی و رفتارهای اجتماعی، گفتار و تمرکز دست پیدا کنند.
از سویی بسیاری از فعالیتهای موسیقایی برای عقبماندگان ذهنی منافع درمانی دارد.
یکی دیگر از این ابزارها نمایشدرمانی یا استفاده از فرآیند و فنون نمایشی با هدف درمانی است. نمایشدرمانی روش درمانی بسیار نزدیک به طبیعت کودک است، چرا که کودک را همانگونه که هست میپذیرد و بدین خاطر که از تخیلات کودکان سود میجوید.
از جمله منافعی که در نمایش درمانی برای کودکان سندرم داون وجود دارد میتوان به کاهش احساس تنهایی، رشد مهارتهای تقلیدی و الگوبرداری، افزایش بیان احساسات، افزایش عزت نفس و خودارزشی، افزایش احساس بازی و خودانگیختگی و رشد ارتباطات اشاره کرد.
در بین فعالیتهای کودک، نقاشی فعالیتی است که از تحول شناختی، عاطفی و اجتماعی تأثیر میپذیرد و به همین دلیل به مقیاسی وسیع در تشخیص روانی و رواندرمانگری به کار گرفته میشود.
کودکی که در تعریف قصهاش به صورت کلامی مشکل دارد، با کشیدن نقاشی میتواند اطلاعاتی درباره خودش، خانوادهاش و محیطش بدهد یا برملا کند. او میتواند با نمایش مستقیم مردم و وقایع و نمایش غیرمستقیم فرافکنانه از طریق نمادهای سمبولیک، چنین کاری را انجام دهد.
نقاشی و رنگآمیزی، کودک را به آزمایش و بازی ترغیب میکند، البته هنگام استفاده از آنها باید به خاطر داشته باشیم که کودکان از سطح مهارتهای متفاوتی برخوردارند که وابسته به سن و رشد آنهاست. مشاور باید از سطح مهارتهایی مناسب با رشد، آگاهی داشته باشد، به نحوی که عملکرد کودک را به غلط و نابهنجار تعبیر نکند و هنگام استفاده درمانی از این وسیله حداکثر بهره را به دست آورد. خود کودکان سندرم داون نقاشی را نوعی بازی میپندارند و مشتاقانه به آن میپردازند و درست همانطور که در بازی افرادی با اسباببازیها و چیزهای دیگر غرق میشوند، در آن نیز غرق میشوند. یکی از نظریههای بازی میگوید انسانها ذاتا برای فعال شدن در کارهای گوناگون آمادگی دارند و بازی طریقهای برای تخلیه انرژی اضافه است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|