|
ترامپ: بایدن آمریکا را با سر به جهنم میبرد
دونالد ترامپ با اعلام اینکه آمریکاییها شاهد فقدان رهبری از سوی کاخ سفید هستند، گفت: جو بایدن رئیسجمهور فعلی، آمریکا را با سر به سمت جهنم میبرد. ترامپ در مصاحبهای رادیویی گفت: «آنچه اکنون در مناسبات با روسیه در حال رخ دادن است، همچنین اتفاقاتی که پیرامون چین (و بحران تایوان) و کیم جونگ اون، رهبر کرهشمالی رخ میدهد، در صورت ریاستجمهوری من رخ نمیداد. آنها به او (بایدن) و کشور ما احترام نمیگذارند».
ارسال به دوستان
گروه هکری ضدصهیونیست بار دیگر با حمله به زیرساختهای شبکه ا منیت داخلی رژیم صهیونیستی، تصاویر دوربینهای مداربسته این رژیم را هک کرد
سورپرایز عصای موسی
«نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی: موشکهای قسام با ۲۰۰ دلار شلیک میشود و ما با موشکی که ارزش آن ۱۰۰ هزار دلار است، آن را رهگیری میکنیم
گروه بینالملل: سریال هک شدن زیرساختها و پایگاه دادههای حساس رژیم صهیونیستی به قسمتهای وحشتناکی رسیده است. طی یک سال اخیر بارها ضعف نهادهای امنیتی و نظامی و زیرساختهای شهری رژیم صهیونیستی برابر حملات سایبری نمایان شده است.
در همین راستا گروه هکری «عصای موسی»، بامداد دیروز با انتشار تصاویری در کانال تلگرامی خود خبر داد دوربینهای مداربسته خیابانهای فلسطین اشغالی را هک کرده است. هک این دوربینها از طریق حمله به زیرساختهای شبکه امنیت داخلی این رژیم صورت گرفت. در این حمله همچنین دوربین برخی صنایع نظامی اسرائیل نیز هک شده که گروه رافائل یکی از این صنایع است.
* شرکت رافائل زیرمجموعه وزارت جنگ صهیونیستهاست
شرکت تسلیحات نظامی پیشرفته رافائل قبلتر به نام سازمان توسعه تسلیحاتی رافائل مشهور بود که شاخه توسعه و تولید تسلیحات رژیم صهیونیستی محسوب میشود. رافائل سال ۱۹۴۸ به عنوان لابراتور ملی تحقیق و توسعه دفاعی اسرائیل زیر نظر وزارت دفاع تأسیس شد و سال ۲۰۰۲ به صورت یک شرکت با مسؤولیت محدود درآمد. یکی از ماموریتهای این شرکت، تولید و توسعه فناوریهای جنگی برای ارتش صهیونیستی است و رسما یکی از بخشهای وزارت جنگ رژیم صهیونیستی بود و در همین چارچوب کار صادرات تسلیحات را به شکل علنی و محرمانه به عهده دارد. سیستم دفاع موشکی «گنبد آهنین» و «فلاخن داوود» از جمله محصولات این شرکت است. نکته جالب توجه اینکه رئیس فعلی صنایع رافائل پسر «آوی هار ایوان» رئیس پیشین سازمان فضایی اسرائیل و یکی از مهمترین افراد در حوزه صنایع موشکی و فضایی این رژیم است. به نوشته وبگاه تایمز اسرائیل، «آوی هار ایوان» در جریان نبرد «شمشیر قدس» و درگیریهای شهر عکا، بر اثر پرتاب کوکتول مولوتوف به داخل هتلی که وی در آنجا اقامت داشت بشدت زخمی شد و در نهایت ساعاتی بعد از آن بر اثر شدت جراحات وارده در بیمارستان جان باخت.
* بیانیه گروه هکری عصای موسی
گروه هکری عصای موسی با انتشار ویدئویی تصاویر دوربینهای مداربسته مشرف به صنایع نظامی رافائل (یکی از مهمترین مراکز ساخت تسلیحات اسرائیل) را منتشر و اعلام کرد در آینده تصاویر داخل مرکز اصلی رافائل را نیز منتشر خواهد کرد. این گروه هکری در کانال تلگرامی خود با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «این تازه شروع کار است... در آینده شما را با دفتر و محل سکونت مسؤولان آشنا خواهیم کرد». رسانههای رژیم صهیونیستی همچنان در مقابل این حادثه سکوت اختیار کرده و به آن اشارهای نکردهاند.
این گروه هکری که پیشتر نیز در حملات سایبری خود به نهادهای رژیم صهیونیستی موفق عمل کرده بود، در پیامی به ۲ زبان عبری و انگلیسی تحت عنوان «ما با چشمان شما میبینیم»، نوشت: «ما سالها، در هر لحظه و در هر قدم شما را زیر نظر داشتیم. این تنها بخشی از نظارت ما بر فعالیتهای شما از طریق دسترسی به دوربینهای مداربسته داخلی است. گفته بودیم در حالی که تصورش را هم نمیکنید، شما را هدف قرار خواهیم داد». گروه هکری عصای موسی پیشتر نیز فایلهایی را شامل اطلاعات جزئی از صدها نظامی عضو ارتش رژیم اشغالگر قدس و تصاویر شخصی از «بنی گانتس» وزیر جنگ این رژیم را در محیط «دارک وب» و «تلگرام» منتشر کرده بود. این گروه نوامبر سال 2021 نیز بیسابقهترین حملات سایبری را به شبکه دادههای محرمانه و حساس نظامی و امنیتی اسرئیل ترتیب داد تا جایی که مدعی شد به حدی در زیرساختهای اسرائیل نفوذ کرده که میتواند سراسر قلمروی اشغالی را رصد کرده یا با بالاترین دقت (5 سانتیمتر) مورد دخل و تصرف قرار دهد. این گروه در آن زمان فایل امنیتی و راهبردی نقشه سهبعدی زیرساختی رژیم صهیونیستی را هک و در فضای شبکه تاریک (دارک وب) به شکل عمومی منتشر کرد.
در فیلمی که این گروه هکری منتشر کرده بود چنین آمده بود:«جامعه جهانی در تلاش برای تامین امنیت رژیم جنایتکار صهیونیستی است. به عنوان مثال، تلاش برای محدود کردن دسترسی به نقشهها و تصاویر هوایی اسرائیل در همین رابطه انجام میشود. با این حال ما توانستیم به زیرساختهای سایبری رژیم صهیونیستی نفوذ کنیم و به فایل سهبعدی 22 ترابایتیای دست پیدا کنیم که خودشان از تمام مناطق اسرائیل با دقت 5 سانتیمتر گرفتهاند». در انتهای فیلم مزبور به شکلی طعنهآمیز، یک سورپرایز (غافلگیری) کوچک هم به ارتش رژیم صهیونیستی هدیه داده شده بود. این غافلگیری مربوط به انتشار تصاویر رصد مراکز حساس نظامی اسرائیل با دقت بسیار بالا آن هم از زاویه نگاه پیشرفتهترین ماهوارههای نظامی- جاسوسی این رژیم به نام اوفک (به معنای افق) بود. نکته قابل تامل اینکه گروه هکری «عصای موسی» پیش از آن با حمله به سرورهای اطلاعاتی شرکتهای اسرائیلی، از جمله شرکت پست و شرکتهای زیرساختی مخابراتی و دیجیتالی، نخستین اسناد به دست آمده از این رهاورد را به انتشار عمومی درآورد. این مهاجمان خیلی سریع حملات خود را متوجه پایگاههای داده نظامی و امنیتی کردند و در اقدامی که رسانههای عبری از آن به عنوان «شوک روانی به جامعه نظامیان اسرائیلی» یاد کردند، خصوصیترین اطلاعات پرسنلی گردان «الفون» ارتش صهیونیستی شامل ایمیل، آدرس منزل و شماره تلفن و حتی روابط خصوصی و گزارشهای شغلی آنها را در دارکوب و همچنین در پیامرسان تلگرام به اشتراک عمومی گذاشتند.
همان زمان روزنامه عبریزبان یدیعوت آحارانوت در گزارشی به تحلیل ابعاد این ضربه پرداخت و اشاره کرد چنین افشاگریهایی باعث فلج شدن ساختار نظامی و انتظامی اسرائیلیها میشود، چرا که اساس جامعه یهودیان اسرائیلی که اکثریت ایدئولوژیک ساکنان فلسطین اشغالی را تشکیل میدهند، جوامع کوچک محلی و خانوادگی است که در آنها اغلب افراد یکدیگر را از نزدیک میشناسند. افشاگریهای اینچنینی درباره اطلاعات شخصی افراد میتواند لطماتی جبرانناپذیر به آبروی آنها و جایگاه و روابط اجتماعیشان وارد آورد که به منزله فروپاشی مهمترین بخش جامعه اسرائیل خواهد بود. نهاد سایبری رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به موج اول حملات هکرهای «عصای موسی» و انتشار اطلاعات محرمانه نظامی اعلام کرده بود: «ما طی ماههای اخیر بارها و بارها نسبت به وجود و فعالیت هکرهایی که از حفرهها و نقاط ضعف امنیتی شرکتهای مختلف مانند پست الکترونیک آنها استفاده کرده و به این موسسات حمله میکنند، هشدار داده بودیم».
«عصای موسی» در حملات بعدی خود ۳ شرکت بزرگ مهندسی رژیم صهیونیستی و همچنین شرکتهای مشاوره مالیاتی این رژیم را هک کرد و به اطلاعات مشتریان، دادههای محرمانه و دیگر اطلاعات خصوصی آنها دست یافت و اقدام به انتشار آنها کرد. همزمان با این حملات و ضعف عملکرد و دفاع سایبری این رژیم، روزنامه جروزالم پست از حملات یک گروه هکری دیگر موسوم به «سایه سیاه» خبر داد که سرورهای شرکت اینترنتی اسرائیلی «سایبرسرو» را هک و بلافاصله آنها را خاموش و تهدید به درز اطلاعات کرده بود. هنوز صهیونیستها از این حملات کمر راست نکرده بودند که گروهی به نام «عدالت برای فلسطین» اطلاعات محرمانه تازهای از مقامات بلندپایه اطلاعاتی و نظامی این رژیم در فضای مجازی منتشر کرد. اطلاعات مذکور از عکسهای شخصی «آویو کوخاوی» رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی تا آدرس منزل «یوسی کوهن» رئیس سابق موساد و شماره تلفن «رونن بار» رئیس سازمان تروریستی «شاباک» را شامل میشد.
چند روز بعد ژنرال کوخاوی در یک مصاحبه تلویزیونی در کمال ناباوری اعتراف کرد این رژیم از مواجهه با حملات سایبری اینچنینی عاجز است. در حالی که «یورام هاکوهین» رئیس جمعیت اینترنت رژیم صهیونیستی به نوبه خود این حملات را یکی از خطرناکترین حملات علیه اسرائیل دانسته بود اما «ایمن الرفاتی» کارشناس سایبری عرب بر این باور بود اسرائیلیها همچنان درباره سطح و گستردگی حملات سایبری و ماهیت آن پنهانکاری میکنند تا خود را ضعیف نشان ندهند. به باور او با وجود حملات گسترده علیه اسرائیل در زمینه سایبری اما این رژیم همواره بسیاری از اطلاعات مربوط به ماهیت این حملات را پنهان و همزمان تلاش میکند خود را برخوردار از توانمندی دفاعی سایبری بزرگ جا بزند.
گروه عصای موسی همچنین در موج اول «حمله به خانه عنکبوت»، فایلها و تصاویر شخصی «بنی گانتس» وزیر جنگ این رژیم را هک کرد و به انتشار عمومی گذاشت. نکته جالب توجه اینکه این اولینبار نبود بنی گانتس هدف حمله سایبری قرار میگرفت. سرویس امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (شاباک) نیز چندی پیش اعلام کرد نظافتچی خانه بنی گانتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی اطلاعاتی را در اختیار یک گروه هکری قرار داده است. روزنامه عبریزبان «هاآرتص» در ارتباط با جاسوس مذکور گزارش داده بود او از وسایل خانه گانتس، از جمله رایانه او عکس گرفته و به منظور اثبات جدی بودنش تصاویر را برای نماینده گروه هکری «سایه سیاه» فرستاده است؛ گروهی که رسانههای عبریزبان مدعی شدند وابسته به ایران است. در بخشی از گزارش مذکور همچنین اشاره شده بود این فرد امکان نصب بدافزاری را که اجازه دسترسی به رایانه گانتس را بدهد، مطرح کرده بود. این اولینبار نبود که رسانههای صهیونیستی ادعای هدف قرار گرفتن گانتس را مطرح میکردند و انگشت اتهام را به سمت ایران میگرفتند. شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی مارس ۲۰۱۹ خبر داده بود «نداف آرگامان» رئیس شینبت جلسهای محرمانه با گانتس داشته و در این جلسه به او گفته تلفن همراه وی به دست افراد مرتبط با ایران هک شده است. در آن زمان، گانتس با ادعای اینکه هیچ اطلاعات امنیتی در تلفن همراه وی وجود نداشته و هکرها نمیتوانند از آن برای اخاذی از وی استفاده کنند، «یوسی کوهن» رئیس وقت سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) را به همکاری با نتانیاهو و تلاش برای تخریب چهره خود متهم کرد. در ماههای گذشته نیز نهادها و شرکتهای رژیم صهیونیستی به طور مکرر هدف حملات سایبری قرار گرفتند. هشتم آبان روزنامه «جروزالمپست» گزارش کرد گروه هکری موسوم به سایه سیاه سرورهای شرکت اینترنتی رژیم صهیونیستی «سایبرسرو» (Cyberserve) را مورد حمله هکری قرار داده و آن را از دسترس خارج کرده و تهدید به افشای اطلاعات آن کرده است.
***
بنت: مو 200 دلاری قسام را با مو 100 هزار دلاری رهگیری میکنیم
«نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در مصاحبهای که روزنامههای عبریزبان «هاآرتص»، «یدیعوت آحارانوت»، «اسرائیل هیوم» و «معاریو» هر یک گوشهای از آن را منتشر کردند، به مسائل مختلفی پرداخت. بنا بر گزارش دیروز شبکه «الجزیره» به نقل از هاآرتص، نخستوزیر رژیم صهیونیستی ابتدا به مساله شکلگیری کشور فلسطین پرداخت و گفت: «تا زمانی که من رئیس کابینه هستم، توافق اسلو اجرایی نخواهد شد». بنت اضافه کرد: «من از احزاب راستگرا هستم و مواضعم تغییر نکرده است. همچنان با برپایی کشور فلسطین مخالفم و از اسرائیل دفاع میکنم». وی اضافه کرد: «اجازه مذاکرات سیاسی در راستای [تشکیل] کشور فلسطین را نخواهم داد و آماده دیدار با سران تشکیلات خودگردان فلسطین نیستم». نخستوزیر رژیم صهیونیستی تصریح کرد مخالف شکلگیری کشور فلسطین است و با مقامات آنها دیدار نمیکند. طبق این گزارش، روزنامه «هاآرتص» بخش دیگری از مصاحبه را نیز پوشش داده است که در آن بنت مدعی شده است: «خاورمیانه امروز، خاورمیانهای بدون ژاندارم است. این یعنی اسرائیل باید تلاش کند هدایتکننده و ثباتدهنده منطقه باشد». روزنامه «معاریو» نیز بخش دیگری از این مصاحبه را پوشش داد و نوشت: بنت اظهار داشته «ما برای توسعه موشکها، لیزرها، توانمندیهای سایبری و... سرمایهگذاری میکنیم. ما دشمنان خود را دنبال خواهیم کرد و شکافی ایجاد میکنیم که جنگ به دور باشد. به محض اینکه در برابر موشکها، محافظت لیزری فراگیر داشته باشیم، این باعث حذف سامانههای موشکی اطرافمان خواهد شد. امروز، موشکهای قسام با ۲۰۰ دلار شلیک میشود و ما با موشکی که ارزش آن ۱۰۰ هزار دلار است، آن را رهگیری میکنیم. ایده لیزر معادله را تغییر خواهد داد».
ارسال به دوستان
نماینده واشنگتن خواستار تشکیل جلسه فوری شورای امنیت در مورد اوکراین شد
روسیه مذاکره با آمریکا را به ناتو ترجیح میدهد
با اوج گرفتن تنشهای شرق و غرب بر سر اوکراین، آمریکاییها به دنبال کشاندن این مساله به شورای امنیت سازمان ملل هستند. پس از تماس تلفنی رؤسایجمهور آمریکا و اوکراین که در آن جو بایدن خطاب به «ولودیمیر زلنسکی» بر حتمی بودن حمله روسیه به این کشور تاکید کرد، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل با انتشار بیانیهای خواستار برگزاری جلسه علنی شورای امنیت درباره اوکراین برای روز دوشنبه شد. جالب اینکه با وجود این پیشبینی، رئیسجمهور آمریکا در تماس با همتای اوکراینی، کماکان باز هم قولی فراتر از حمایتهای اقتصادی بیشتر از این کشور در برابر تحریمهای خارجی نداد. «لیندا توماس گرینفیلد» نماینده ایالات متحده در سازمان ملل دیروز در بیانیه خود آورد: «امروز بعد از هفتهها مشورت دقیق با اوکراین و شرکایمان در شورای امنیت، ایالات متحده خواستار برگزاری نشست علنی شورای امنیت جهت گفتوگو درباره یک موضوع با اهمیت حیاتی برای صلح و امنیت بینالمللی شد؛ رفتار تهدیدآمیز روسیه علیه اوکراین و انباشت نیروهای روس در مرزهای اوکراین و بلاروس».
این در حالی است که مسکو بار دیگر با تکرار هشدار درباره خطر بروز یک جنگ همهجانبه در شرق اروپا، تاکید کرد به دنبال جنگ نیست. در چنین شرایطی وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد «جان سالیوان» سفیر آمریکا در روسیه در ساختمان این وزارتخانه در مسکو حضور یافت و پاسخ کتبی واشنگتن به پیشنهادات (۲ ماه پیش) مسکو درباره ضمانتهای امنیتی را به «الکساندر گروشکو» معاون وزیر خارجه ارائه کرد.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه با اشاره به دیدار آیندهاش با «آنتونی بلینکن» همتای آمریکایی خود گفت: محتویات پاسخ آمریکا به پیشنهادات امنیتی، زمینهای را فراهم میکند که میتوان به گفتوگوهای جدی و نیز موضوعات دارای اهمیت کمتر (با آمریکا) امیدوار بود. پیشنهادهای دریافتی از ایالات متحده از ابتکارهای ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) بهتر بود و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه درباره چگونگی واکنش به این پیشنهادها تصمیم خواهد گرفت. به گفته او، مسکو در آینده نزدیک به واشنگتن نامهای ارائه خواهد کرد و بازخواست میکند چرا غرب به تعهدات خود عمل نمیکند و از تقویت امنیتش با به خطر انداختن امنیت کشورهای دیگر، صرف نظر نمیکند؟
اشاره لاوروف به پیشنهاد ناامیدکننده ناتو واکنشی بود به سخنان چهارشنبه گذشته دبیرکل دانمارکی این پیمان امنیتی. «ینس استولتنبرگ» با تکرار ادعاهای پیشین خود درباره روسیه پیشنهاد داد روسیه و ناتو دفاتر خود در بروکسل و مسکو را دوباره تأسیس کنند. روسیه اکتبر ۲۰۲۱ در واکنش به اتهامات ناتو علیه ۸ مقام روس، دفتر خود در بروکسل را تعطیل کرد. در مقابل ناتو هم تعداد کارکنان دفتر خود در مسکو را به نصف کاهش داد. دبیرکل ناتو افزود: «ما پیشنهاد جلسات توضیحی درباره رزمایشهای نظامی و سیاستهای هستهای در شورای ناتو و روسیه را ارائه کردیم».
با این حال دبیرکل ناتو در همان روز از آمادهباش ۵ هزار نیرو در نزدیکی مرزهای روسیه و تقویت حضور خود در مناطق بالتیک و دریای سیاه گفت. از طرف دیگر، ناوگان دریای سیاه نیروی دریایی روسیه به عنوان بخشی از تمرینهای برنامهریزی شده، به سمت اهداف دریایی و هوایی، شلیک توپخانهای انجام داد.
ارسال به دوستان
فریاد مشترک از صنعا و غزه
سمیرا کریمشاهی: نبرد «شمشیر قدس» در ماه رمضان که مقاومت جانانه مردم بیتالمقدس و نوار غزه علیه اشغالگران صهیونیست را به نمایش گذاشت، در حوزه بینالملل هم یک موج همگانی حمایت از فلسطین و اعتراض علیه خانهدزدیهای اسرائیل در محله شیخجراح را به راه انداخت اما یک جلوه خاص این حمایتها سخنان سیدعبدالملک بدرالدین الحوثی، رهبر انصارالله یمن بود که اعلام کرد اگر یمن فقط تکه نانی هم داشته باشد آن را با برادران و خواهران فلسطینی تقسیم خواهد کرد. شاید چنین موضع ایثارگرانهای در چارچوب هیچ کدام از نظریات روابط بینالمللی و مکاتب غربی قابل درک و تحلیل نباشد اما ادبیات مقاومت چنین منشی را دیکته میکند.
به نظر میرسد هیچ ملت و مردمی مانند محصوران در جغرافیای غزه و یمن نتوانند بر سر ظلم و رنج مشترک همصحبت شوند. در کنار ادبیات مشترک مقاومت، مرجع مشترک این ظلم پیونددهنده ۲ ملت است. بدین ترتیب شاید تعجببرانگیز نباشد که مردم غزه شنبهشب گذشته در حمایت از مظلومان یمن تجمع و تظاهرات به راه انداختند. هر چند این اعلام حمایت، موجب خشم حکام جهان عرب طرفدار ائتلاف جنایتکار سعودی در یمن شد. این حکومتها که با استدلال پوچ صلح و حمایت کارآمد از فلسطین بر عادیسازی روابط خود با رژیمصهیونیستی سرپوش میگذارند، از آشکار شدن دشمنیهای مشترک علیه فلسطین و یمن واهمه دارند بویژه آنکه محمود الزهار، از رهبران جنبش حماس در گفتوگو با شبکه المیادین از تشابه جنایت رژیمهای صهیونیستی علیه فلسطین و سعودی علیه یمن سخن گفته است.
سخنان الزهار، در کنار فریاد حمایتی که از غزه بلند شد، پایگاههای تنشزای منطقه را نگران کرده که رسوایی جنگ یمن برهم زننده روند عادیانگاری ظلم بر فلسطین و موجودیت نامشروع اسرائیل شود. هر چند حکام عرب میانهای با مقاومت موجود در فلسطین ندارند اما امیدوارند از طریق کانالهای سیاسیای که در غزه بویژه در جنبش حماس دارند بتوانند موازنه موضعگیری بر سر یمن را شکل دهند.
* چرا حماس؟
در بحبوحه آغاز بحران سوریه، نیروهای اخوان سوری مهمترین مخالفان سیاسی دولت بشار اسد بودند که پشتیبانی محور نزدیک به تفکر خود یعنی ترکیه- قطر را داشتند. از طرف دیگر تشکیل بدنه ایدئولوژیکمحور جنبش حماس بر پایه تفکرات اخوانی باعث شده همواره از حمایت مالی- رسانهای قطر و ترکیه برخوردار باشند. حلقه وصل اخوان باعث شد به رغم همکاری و آرمانهای مشترک حماس و محور مقاومت، این جنبش در موضع دیگری قرار بگیرد و بر سرنگونی دولت سوریه تاکید کند.
محوریت یافتن چنین ایدئولوژیای در جریان حماس و کانالهای ارتباطیای که از پس آن شکل میگیرد باعث شده برخلاف جنبش جهاد اسلامی، حماس بسیار محافظهکارانه نسبت به حوادث یمن موضعگیری کند. در ابتدای این ظلم 7 ساله، واکنش حماس بیان کلیاتی مانند تاکید بر ثبات در یمن بود و حمایتی از مقاومت یمن به چشم نخورد. به همین منظور ائتلاف سعودی با وجود دشمنیای که با جریان اخوان دارد علاقهمند است میدان یمن را به نقطه اشتراک میان خود، قطر و ترکیه تبدیل کند و از ظرفیتهای آنها به نفع خود سود ببرد.
اخوانیهای یمن معمولا ذیل حزب اخوانی-سلفی الاصلاح شناخته میشوند. بدنه حزب وابسته به جریانهای وهابی و نزدیک به ریاض است اما طی تحولات 2011 و تحریم قطر در 2017 انشقاق جریان اخوانی از وهابی و نزدیک شدنشان به محور دوحه- آنکارا رخ داد. با این حال این جریان در کنار محور مقاومت یمن قرار ندارد و با وجود تنشها، در پیوند با محور جنوبی (ائتلاف سعودی) است. ائتلاف سعودی انتظار دارد در قبال دادن امتیازاتی به اخوانیهایی که در یمن به حاشیه رانده، آنها ظرفیت حمایتی در فلسطین از طریق حماس را به سمت ائتلاف متمایل سازند اما بعید است حماس به بیپروایی بحران سوریه برای یمن موضع داشته باشد. آنها از تلاشهای آنکارا و ریاض برای عادیسازی روابط با اسرائیل آگاهند لذا کارتهای امتیازی خود را محتاطانهتر خرج میکنند.
* اسرائیل؛ نگرانتر از همیشه
گره خوردن مقاومت یمن و غزه قلمرو تهدید وجودی اسرائیل را هم گسترده میکند. این رژیم در روند عادیسازی روابط با سران جنوب خلیجفارس حساب ویژهای روی فراهم شدن بستر جولان در دریای سرخ و دسترسی به خلیجفارس باز کرده است اما به رخ کشیدن توان موشکی و پهپادی یمن در حملات به عمق خاک عربستان باعث شد مسأله تهدید بنادر اشغالی فلسطین در خلیج عقبه و دریای سرخ در محافل اسرائیلی ورود کند. پشتیبانی مقاومت غزه از یمن میتواند اسرائیل را در تنگنای کنشگری به منظور مقابله با تهدیدها از سوی یمن مواجه کند، به همین منظور طرح تجزیه که راهکار پراستفاده صهیونیستها با هدف فروپاشی ملتهای منطقه است برای یمن هم طرح شده است. اکثر یهودیان یمنی تحت حمایت بریتانیا در دهه 50 میلادی به سرزمینهای اشغالی مهاجرت کردند اما اقلیتی بویژه در استان شبوه همچنان سکونت دارند. در کنار آن، تجزیه یمن به شمال و جنوب، موقعیت نفوذ اسرائیل در این کشور را فراهم میکند چرا که آنها هم روی اقلیت یهودی که در بخش جنوبی یمن مستقر خواهند شد، ظرفیتسازی میکنند و هم اینکه جنوب یمن تحت تسلط عناصر اماراتی است که روز به روز روابط آنها با اسرائیل عمیقتر میشود.
* عبرت نگرفتن اتحادیه عرب
عدم تفوق شیوخ حاشیهنشین خلیجفارس در تحولات میدانی منطقه باعث سرازیر شدن زر و زور آنها به فضای سیاسی میشود. سیاست حذف و انزوا که به سرکردگی سعودی در اتحادیه عرب دنبال میشود به دنبال زدن گره کور بر روند تحولاتی است که امکان شکست این جریان را به دنبال دارد. تجربه بارز آن جنگ سوریه است. حکام عرب تصور کردند با به انزوا کشاندن دولت قانونی سوریه میتوانند زمینههای سقوط آن را فراهم کنند اما اکنون با گذشت 10 سال رویای سقوط بشار اسد به دغدغه چگونگی بازگشت دولت اسد به اتحادیه عرب تبدیل شده که پیروزی بزرگی برای او رقم نزند.
حال چنین طرحی علیه مردم یمن در جریان است. در واکنش به حمله بازدارنده و هشداردهنده یمن به خاک ابوظبی، محور اماراتی- سعودی برای برگزاری جلسه فوقالعاده اتحادیه عرب به منظور محکوم کردن انصارالله و جا زدن این اقدام به عنوان حمله تروریستی(!) تلاش کرد. جز اعطای نمایندگی یمن در اتحادیه به عناصر سعودی و فرافکنی برای سرپوش گذاشتن بر جنایاتی که علیه ملت یمن میشود، این کشور جایگاهی در این اتحادیه ندارد. اما بلند شدن صدای حمایت از غزه با توجه به وجود یک نگاه جهانی به مسائل فلسطین میتواند بر هم زننده معادلات حکام عرب به منظور فراموشی یمن باشد تا این اتحادیه را بیش از پیش به کابوسی مشابه سوریه نزدیک کند و روزی محکوم به پذیرش نمایندگان واقعی ملت یمن در جمع خود شود.
ارسال به دوستان
دور دنیا
حمله راکتی و پهپادی به پایگاه آمریکا در بغداد
گزارشها حاکی از حمله قابل توجه راکتی و پهپادی به پایگاه نظامیان آمریکا در فرودگاه بغداد است. صبح دیروز ابتدا کانال تلگرامی صابریننیوز بود که از هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان آمریکایی در پایگاه ویکتوری (نزدیک فرودگاه بینالمللی بغداد) دستکم با ۶ راکت خبر داد. شبکههای الجزیره قطر و اسکاینیوز عربی (انگلیس) نیز ساعاتی بعد به نقل از منابع امنیتی و منابع خبری خود این گزارش را تایید کردند. در عین حال، یک منبع امنیتی به پایگاه خبری ارثنیوز خبر داد پایگاه ویکتوری ساعت ۴ بامداد جمعه (به وقت محلی) با یک پهپاد هدف حمله قرار گرفته؛ اگرچه این روایت به سرنگونی پهپاد مهاجم اشاره داشت. خبرگزاری ریانووستی روسیه اما به نقل از یک منبع در این باره گزارش داد یکی از راکتها با یک هواپیمای غیرنظامی برخورد کرده است. ساعاتی بعد خبرگزاری رسمی عراق (واع) به نقل از وزارت حملونقل این کشور گزارش داد این یک هواپیمای مسافری از رده خارج شده در پایگاه ویکتوری بوده است. در این میان هنوز هیچ گروهی مسؤولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.
عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق در توئیتی هدف قرار گرفتن فرودگاه بینالمللی بغداد به وسیله راکت را محکوم کرد و خواستار تحقیق فوری در این زمینه شد. او گفت: «خواهان تحقیق فوری در قبال این قبیل اقدامات هستیم که زیرساختهای کشور و مراکز مدنی را هدف قرار میدهد، تا عاملان آن و کسانی که در پشت پرده این حملات هستند و بیثباتکنندگان عراق شناسایی شوند. ما مجددا از نهادهای امنیتی میخواهیم بر دامنه اقدامات اطلاعاتی خود برای تامین جان شهروندان و حمایت مراکز حیاتی کشور بیفزایند».
***
توافقنامه نفتی آذربایجان و ترکمنستان در خزر
جمهوریهای آذربایجان و ترکمنستان در حال تدوین پیشنویس توافقنامهای برای توسعه مشترک منابع هیدروکربنی میدان «دوستلیک» دریای خزر هستند. در چهارمین نشست روسای مشترک کارگروه 2 کشور در زمینه همکاریهای نفتی که به صورت آنلاین برگزار شد، طرفین به تفاهم درباره توافق زودهنگام درباره تعدادی از ضمائم توافقنامه بین دولتی دست یافتند. طبق توافق اولیه قرار است شرکت نفت روسیه «لوکاویل» ساخت این پروژه را بر عهده بگیرد.
به گزارش وزارت خارجه و رسانههای آذربایجان، منابع هیدروکربنی دوستلیک بر اساس توافقنامه به نسبت 30 درصد (آذربایجان) و 70 درصد (ترکمنستان) توزیع میشود. ذخایر نفت این میدان حدود 60 میلیون تن و مقدار گاز طبیعی 100 میلیارد مترمکعب تخمین زده شده است. موضوعات توسعه منابع هیدروکربنی منطقه خزر و پروژه دوستلیک در دیدار «قربانقلی بردی محمداف» رئیسجمهور ترکمنستان و «واگیت علی اکبراف» رئیس شرکت لوک اویل در فوریه، اکتبر و نوامبر 2021 مورد بررسی قرار گرفت. پروژه دوستلیک در حال تبدیل شدن به نمونه مهمی از همکاری در دریای خزر است. میدان نفت و میعانات گازی (سردار/ کیاپاز) سال 1986 در مرز آذربایجان و ترکمنستان در دریای خزر کشف شد و موضوع مناقشه ۲ کشور بود. اختلافات پس از امضای کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر در سال 2018 برطرف شد.
ترکمنستان و آذربایجان ژانویه 2021 با امضای یادداشتتفاهم بیندولتی درباره اکتشاف و توسعه مشترک منابع هیدروکربنی میدان دوستلیک به توافق رسیدند. با این حال از آنجا که هنوز تکلیف نهایی کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر مشخص نشده، ادعای 2 کشور مزبور نسبت به مالکیت این میدان نفتی و گازی در وسط دریای خزر مبهم به نظر میرسد.
***
احتمال شکلگیری کریدور هند به آسیای میانه
«رینت ساندهو» معاون وزیر خارجه هند از توفق دهلینو و کشورهای آسیای مرکزی درباره ایجاد یک گروه مشترک در امور افغانستان خبر داد. این در حالی است که مهمترین چشمانداز این گروه مشترک اتصال شبهقاره هند به آسیای مرکزی از طریق باریکه وخان در شمال شرق افغانستان است.
دیپلمات هندی درباره نتیجه اجلاس مجازی سران کشورهای هندوستان، تاجیکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان و ترکمنستان با بیان اینکه شرکتکنندگان این نشست درباره ادامه رایزنیهای نزدیک درباره افغانستان توافق کردند، تاکید کرد گروه کاری در سطح مقامات عالی در این زمینه ایجاد خواهد شد.
بر اساس اعلامیه مشترک دهلینو که در پایان این نشست مجازی به تصویب رسید، سران کشورهای شرکتکننده در این اجلاس وضعیت کنونی افغانستان و تاثیر آن بر امنیت و ثبات منطقه را بررسی کردند.
شرکتکنندگان علاوه بر این بر اهمیت قطعنامه 2593 شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکید کردند که به صراحت خواستار عدم استفاده از خاک افغانستان برای پناه دادن، آمادهسازی، برنامهریزی یا تامین مالی اقدامات تروریستی و اتخاذ اقدامات هماهنگ علیه همه گروههای تروریستی است.
با همه اینها نشست اخیر بیش از آنکه رویکردهای امنیتی و بشردوستانه داشته باشد، چشماندازی ژئوپلیتیک را دنبال میکند. شبه قاره هند در شمال منطقه کوهستانی کشمیر، لداخ وگیلگیت از طریق خاک پاکستان با باریکه شمال شرقی خاک افغانستان به عرض کمتر از 40 کیلومتر هممرز است که تنها فاصله میان شبهقاره و کشور تاجیکستان است. هندیها و روسها با همراهی کشورهای آسیای میانه قصد دارند کریدوری راهبردی شامل خطوط ترابری و انتقال انرژی را از این باریکه عبور دهند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|