|
حذف «نظربایف» از مشارکت در تصمیمگیریهای کلان سیاسی قزاقستان
پارلمان قزاقستان دیروز از برکناری «نورسلطان نظربایف» از مشارکت در تصمیمگیریهای سیاست خارجی و داخلی این کشور حمایت کرد. در اجلاس دیروز مجلس قزاقستان، پیشنویس قانون اساسی «اصلاحات و الحاقات به برخی قوانین اساسی قزاقستان» تصویب شد که بر اساس آن ضرورت هماهنگی ابتکارات دولتی با نظربایف به موجب قانون منتفی شد.
ارسال به دوستان
۴۲۳7 کشته در یک روز!
آمریکا بهشت اُمیکرون
گروه بینالملل: جدیدترین آمار دانشگاه «جانز هاپکینز» نشان میدهد روز سهشنبه بیش از 4200 نفر از مبتلایان به کرونا در آمریکا جان خود را از دست دادند. این آمار همچنین نشان میدهد در این بازه زمانی با ابتلای دستکم ۴۱۰ هزار و ۸۷۵ نفر دیگر، مجموع مبتلایان به ویروس کرونا در سراسر ایالات متحده به ۷۵ میلیون و ۳۵۳ هزار و ۹۲۵ نفر رسید.
* ۴۲۳۷ آ مریکایی در یک شبانهروز بر اثر کرونا جان باختند
این آمار و ارقام همچنین نشان میدهد در یک شبانهروز (دوشنبهشب تا سهشنبهشب) دستکم 4 هزار و ۲۳۷ نفر در سراسر آمریکا بر اثر ابتلا به «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و شمار کلی قربانیان این ویروس در این کشور به ۸۹۰ هزار و ۹۲۸ نفر رسید. این در حالی است که پایگاه اطلاعرسانی «ورلد اُ میترز» گزارش کرد تاکنون دستکم ۷۶ میلیون و ۵۱۶ هزار و ۲۰۲ نفر در سراسر آمریکا به کرونا آلوده شدهاند و ۹۱۳ هزار و ۹۲۴ نفر از آنها نیز جان خود را از دست دادهاند.
* اُمیکرون ترسناکتر از دلتا!
چهارشنبه هفته گذشته (26 ژانویه) آمار مرگومیر ناشی از کرونا در ایالاتمتحده به بالاترین سطح از اوایل سال ۲۰۲۱ رسید. دادههای دانشگاه جانز هاپکینز عدد ۲۱۹۱ قربانی در روز را نشان داد که حدود ۱۰۰۰ مورد نسبت به شمار مرگومیرهای روزانه نوامبر 2021، قبل از شناسایی اُمیکرون، افزایش داشت. اپیدمیولوژیستها میگویند در حالی که شواهد در حال بروز نشان میدهد سویه جدید کمتر احتمال دارد افرادی را که آلوده میکند بکشد اما از آنجا که این نوع ویروس با سرعتی قابل توجه گسترش مییابد، موارد بیشمار ابتلا میتواند هر عامل کاهندهای را تحت تأثیر قرار دهد. به نوشته روزنامه «والاستریت ژورنال»، ایالاتمتحده حدود یک سال پیش قبل از اینکه واکسن به طور گسترده در دسترس باشد، بیشترین تعداد مرگومیر را در دوره همهگیری تجربه کرد و میانگین فوتیهای روزانه به ۳۴۰۰ نفر رسید. نوع دلتا اواخر سپتامبر باعث افزایش آمار فوتیها به بالای ۲۱۰۰ نفر در آمریکا شد. طبق تخمین مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا، اُمیکرون از آن زمان دلتا را کنار زده و اکنون تقریبا همه موارد کشف شده کرونا در این کشور را تشکیل میدهد.
* آمریکا در صدر کشورهای جهان با بیشترین آمار مبتلایان به کرونا
طبق جدیدترین آمار دانشگاه جانز هاپکینز تاکنون ۳۸۱ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۴۹۶ نفر از مردم جهان به ویروس کرونا آلوده شدهاند و 5 میلیون و ۶۸۹ هزار و ۴۹۶ نفر نیز در سراسر جهان بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند و آمریکا همچنان در صدر کشورهای جهان با بیشترین آمار مبتلایان به کرونا و قربانیان این ویروس قرار دارد. روند صعودی موارد ابتلا به کرونا و فوتیهای مرتبط با این ویروس در ایالات متحده آمریکا در پی تسریع شیوع سویه «اُمیکرون» در سراسر این کشور بوده است. شیوع این سویه جدید کرونا در ایالات متحده و سوءمدیریت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در مقابله با کرونا، نارضایتی عمومی را بین آمریکاییها افزایش داده است.
* کمبود شدید نیروی درمان با شیوع اُمیکرون
گزارشهای اخیر نشان میدهد آشفتگی در ایالاتمتحده بویژه در نظام بهداشت عمومی و شهرهای کوچک همزمان با افزایش شیوع سویه کرونای اُمیکرون و بیماران و همچنین کمبود شدید نیروی انسانی ادامه دارد. گستردگی شیوع کرونا در سراسر آمریکا همچنین موجی از نگرانی را در بین آمریکاییها به وجود آورده است به طوری که اکثر قریب به اتفاق آمریکاییهایی که توسط «مرکز تحقیقات روابط عمومی نورک» و خبرگزاری «آسوشیتدپرس» مورد نظرسنجی قرار گرفتند، معتقدند برای همیشه یا حداقل برای مدت طولانی درگیر کرونا خواهند بود. مساله قابل توجه درباره روند صعودی آمار و ارقام مبتلایان به کرونا و فوتیهای این ویروس در ایالات متحده این است که آمریکا از جمله کشورهایی است که در زمینه تحقیق و تولید واکسن کرونا از جایگاه برتری در جهان برخوردار است اما بسیاری از مردم این کشور حاضر به استفاده از واکسن نیستند. اخیرا روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» گزارش کرد جهش سویه اُمیکرون دهها میلیون آمریکایی را بیمار کرده و بیمارستانها مملو از جمعیت است. در روزهای اخیر ایالات بیشتری با شدت بیشتر شیوع کرونا مواجه شدند و ایالاتمتحده همچنان شمار بیشتری از عفونتها را در روز نسبت به هر موج قبلی شناسایی میکند و برخی ایالتهای غربی و جنوبی این کشور همچنان شاهد افزایش شدید موارد ابتلا هستند. روزنامه «والاستریت ژورنال» نیز گزارش داد سویه اُمیکرون در حال آسیب رساندن به بیمارستانهای ایالاتمتحده در مقیاسی است که قبلا در همهگیری ۲ ساله دیده نشده بود. در بخشهایی از گزارش این روزنامه آمده است اینک بیمارستانها در مناطقی که موج اُمیکرون شروع به کاهش کرده، اعلام کردهاند قادر به ادامه فعالیت نیستند و تلفات فیزیکی و عاطفی برای پرستاران، پزشکان و سایر کارکنان بیمارستانها افزایش یافته است.
ارسال به دوستان
خلع سلاح هستهای شرق اروپا؛ پاسخ آمریکا به روسیه
روزنامه الپائیس اسپانیا با استناد به ۲ سند محرمانهای که چهارشنبه گذشته توسط واشنگتن و ناتو به مسکو فرستاده شده و این رسانه به آنها دسترسی داشته است، نوشت: اگرچه آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با امضای توافق دوجانبه غرب و روسیه بر اساس ۲ درخواست اخیر مسکو درباره تضمین امنیت روسیه در اروپا با جلوگیری از الحاق اوکراین به ناتو در آینده مخالفت کردند اما هم واشنگتن و هم ناتو به پوتین پیشنهاد دادند درباره خلع سلاح هستهای در اروپای شرقی و اقدامات اعتمادساز در مجامع مختلف مذاکره کنند. بر اساس گزارش این روزنامه، این اقدام شرایط را برای کاهش تنشهای موجود درباره اوکراین فراهم میکند. بر اساس گزارش روزنامه الپائیس، ۲ سند به زبان انگلیسی وجود دارد؛ پاسخی 4 صفحهای از سوی ناتو و پاسخی 5 صفحهای از سوی آمریکا. متن این سند شامل گزارههایی است که همگی پیش از این توسط مقامات یا رسانههای غربی منتشر شده است. این روزنامه با اشاره به پاسخ ایالات متحده و ناتو به پیشنهادات روسیه درباره تضمینهای امنیتی که ارائه شد، مینویسد: ما از استقرار دائمی اضافی سلاحهای ضربتی و همچنین از استقرار سلاحهای هستهای در کشورهای اروپای شرقی خودداری میکنیم. ناتو در پاسخ به درخواست روسیه، با توجه به استقرار نظامی روسیه در مقابل اوکراین، از روسیه خواست فورا وضعیت را به شیوهای قابل راستیآزمایی و پایدار تعدیل کند. موضع دولت آمریکا نیز این است که پیشرفت در این موضوعات (خلع سلاح و اقدامات اعتمادساز) تنها در محیط کاهش تنش حاصل میشود. مقامات روس خواستار پاسخ مکتوب غرب به پیشنهاد پیمانی مبنی بر تضمین امنیت مسکو در حوزه قلمرو ناتو در اروپای شرقی شدند. مسکو حتی یک پیشنویس از قرارداد مذکور را نیز ارائه کرد.
* لاوروف: واکنش آمریکا و ناتو به درخواست امنیتی روسیه منفی است
پیش از این خبرگزاری «تاس» در این باره گزارش داد «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه پس از گفتوگوی تلفنی روز سهشنبه خود با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد واکنش ایالات متحده و ناتو به خواستههای فدراسیون روسیه برای اجرای با حسننیت توافقات درباره غیرقابل تفکیک بودن امنیت کشورها منفی است. لاوروف گفت: «البته درباره موضوع کلیدی غیرقابل تفکیک بودن مسائل امنیتی که به طور کلی ما را بر آن داشت تا این ابتکار عمل را به خرج داده و به ایالات متحده و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) رو آوریم، واکنش آنها منفی بوده است». وزیر خارجه روسیه تأکید کرد توافقات مربوط به تقسیمناپذیری امنیت که در چارچوب سازمان امنیت و همکاری اروپا در سال 1999 در استانبول و در آستانه در سال 2010 به دست آمد، نهتنها آزادی انتخاب اتحادها در نظر گرفته شده، بلکه آزادی چنین انتخابی را مشروط به اجتناب از اقداماتی برای تقویت امنیت به قیمت تعدی به امنیت دیگران کرده است. به گفته وی، غرب در تلاش است این اصل کلیدی حقوق بینالملل را به کلی فراموش کند. لاوروف ادامه داد: «به آنتونی بلینکن تأکید کردم این موضوعی است که اجازه نمیدهیم آن را به پایان برسانید. ما بر گفتوگوی صادقانه و دریافت توضیح صادقانه اصرار خواهیم داشت که چرا غرب نمیخواهد به تعهدات خود عمل کند یا میخواهد آنها را منحصرا انتخابی به نفع خویش بداند».
ارسال به دوستان
فراز و نشیبهای انتخابات ٢٠٢١ عراق و سناریوهای تشکیل دولت
انتخابات ۲۰۲۱ عراق بعد از فراز و فرودها و حواشی فراوان پیرامون دستکاری و تقلب، در نهایت از سوی کمیساریای عالی این کشور با تغییر نتایج در ۵ کرسی از استانهای بغداد، نینوا، اربیل، کرکوک و بصره تایید شد. تغییر نتیجه در کرسیهای مورد اشاره عملا تغییری در نتایج نهایی ایجاد نکرد و جریان صدر با ۷۳ کرسی بیشترین تعداد کرسی را کسب کرد. ائتلاف تقدم به رهبری محمد الحلبوسی (رئیس فعلی مجلس عراق) ۳۷ کرسی، ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری المالکی ۳۴ کرسی، حزب دموکرات کردستان ۳۳ کرسی، ائتلاف فتح به رهبری هادی العامری ١٧ کرسی و ائتلاف (میهنی) کردستان نیز ١۶ کرسی به دست آوردند.1
* تحلیل نتایج انتخابات عراق و چند نکته
١- جریان صدر از انتخابات ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ روند رو به رشدی در فضای سیاسی و افکار عمومی عراق پیدا کرد که نمود آن را در افزایش کرسی آن در این دوره میتوان مشاهده کرد. سیاستورزی مقتدا صدر با تقویت روحیات ناسیونالیستی و ملی و ایضا رویکرد عملگرایانه در سطوح حاکمیتی و اجتماعی و از سوی دیگر کاهش حرکات درگیرانه توأم با شعارهای معیشتی و فسادستیزی را میتوان از علل افزایش اقبال مردمی به این جریان بر شمرد.
اما نقطه اوج سیاستورزی مقتدا صدر در 4-3 سال اخیر به حمایت وی و ائتلاف تحت رهبریاش (سائرون) از اعتراضات جولای ۲۰۱۸ و اکتبر ۲۰۱۹ عراق بازمیگردد؛ خاصه در اعتراضات اکتبر ۲۰۱۹ جریان صدر بر خلاف گروههای شیعی چون جریان فتح به حمایت گسترده از اعتراضات پرداخت آن هم در حالی که تحلیلگران رد پای آمریکا را در هدایت اغتشاشات بویژه در نمادسازی از طریق سردسته شدن افرادی با لباس جوکر (شخصیت معترض و آنارشیست فیلم معروف جوکر) و جنگ روانی در شبکههای اجتماعی گوشزد میکردند. در واقع مقتدا صدر بر مطالبات مردم سوار شده و افزایش محبوبیت خود را در برنامه داشت و میوه آن را نیز در انتخابات اخیر چید. هر چند بعد از استعفای عادل عبدالمهدی، نخستوزیر وقت عراق و نخستوزیر شدن توفیق علاوی با حمایت صدر، وی متهم شد در سرکوب اعتراضات نقش داشته است اما در همان ایام در بیانیهای از معترضان حمایت کرد. با روی کار آمدن عدنان الزرفی، صدر ابتدا به بهانه شرایط خاص عراق با الزرفی مخالفتی نکرد و پس از آن نیز موضعی میانه درباره او داشت تا اینکه با استعفای الزرفی، جریان صدر در توافق با سایر شیعیان، کردها و اهل سنت، از نخستوزیری مصطفی الکاظمی، رئیس وقت دستگاه اطلاعاتی عراق حمایت کرد و در مجموع با این حرکات مانع قدرت گرفتن جریانات شیعه رقیب خود همچون «نوری المالکی» نیز شد.
«وائل عصام» تحلیلگر القدس العربی، نزدیکی جریان صدر و حمایت مقتدا از مصطفی الکاظمی را نیز در همین راستا ارزیابی کرد و نوشت: «صدر نیز باور دارد کاظمی اسب تروایی است که میتواند از طریق آن نفوذش در قدرت را حفظ کند...».
٢- کاهش آرای جریان فتح (به ریاست هادی العامری) از ۴٧ کرسی در دوره قبلی به ١٧ کرسی در این دوره را باید در نسبت با افزایش آرای جریان صدر و شرایط ۳ سال اخیر عراق تحلیل کرد. در اعتراضات ۲۰۱۹ گروههای مقاومت شیعی با توجه به حساسیت اوضاع، بر خلاف جریان صدر، تلاش برای حفظ امنیت عراق را در پیش گرفته و به مقابله با اغتشاشگران پرداختند. اما شایعاتی چون همدستی با ایران در سرکوب اعتراضات، مخالفت با مطالبات مردم و اختلاف با آیتالله سیستانی، منجر به آسیب دیدن وجهه جریان مقاومت و ائتلاف فتح و در نتیجه کاهش کرسیهای آنان در انتخابات اخیر شد.
٣- آرای دیگر جریانهای شیعی نیز قابل تأمل است. اینکه کرسیهای جریان مالکی (ائتلاف دولت قانون) از ۲۵ به ۳۳ رسیده و همزمان کرسیهای جریان دولت قوی (ائتلاف جریان نصر و حکمت ملی) به رهبری عمار حکیم و حیدر العبادی از مجموع ۶١ به ۵ کرسی رسیده است؛ تا حدی نشان از پیچیدگی افکار عمومی عراق، خاصه شیعیان این کشور دارد. به نظر میرسد بخشهایی از شیعیان به جریان صدر و بخشی نیز به سیاستورزی مالکی اقبال نشان دادهاند. میتوان گفت کاهش اقبال به العبادی ناشی از نقشآفرینی ضعیف وی در سالهای اخیر و افزایش اقبال به مالکی ناشی از حرکت آرام و تدبیر بهتر او بوده است. هر چند تحلیل آرای قومیتها و پیروان مذهب خاص در کشوری چون عراق نیاز به تحلیل دقیق نتایج تفکیکی انتخابات دارد اما با ضریب مناسبی میتوان آرای چهرههایی چون مالکی و عبادی را که ذاتا محافظهکارند و در افکار عمومی عراق رویکرد جنجالی ندارند تا حدی به قومیت و مذهب آنان نسبت داد. بر این اساس میتوان مدعی تغییر گرایش نسبی طیفهایی از شیعیان از عبادی به مالکی شد.
۴- ورود جریانهای جدید اهل سنت همچون «ائتلاف عزم» به رهبری خمیس الخنجر و حزب «نسل جدید» کردها به ریاست عبدالواحد و کسب به ترتیب ۱۴ و ٩ کرسی توسط آنان، منجر به افزایش رقابتهای درونگروهی و درونقومی کردها و اهل سنت شده است. این مساله در میان کردها بیشتر نمود خواهد داشت، چرا که سران حزب نسل جدید در انتخابات قبلی نیز با حزب دموکرات و اتحادیه میهنی ائتلاف نکرده بودند. کسب ۹ کرسی توسط جریان «امتداد» به ریاست «علا الرکابی» که از مدعیان تداوم اعتراضات و مطالبات اکتبر ۲۰۱۹ است نیز قابل تأمل است.
* سناریوهای تشکیل دولت
مطابق قانون انتخابات عراق، رئیسجمهور باید با رای دوسوم نمایندگان (۲۱۰ رای) تعیین شود. بر اساس یک عرف سیاسی در عراق، رئیسجمهور از بین کردها، نخستوزیر از میان شیعیان و رئیس مجلس از میان اهل سنت تعیین میشود. بعد از انتخاب رئیسجمهور توسط مجلس، وی باید گزینههای نخستوزیری را به مجلس معرفی کند و نخستوزیر منتخب از میان آنان، مأمور به تشکیل کابینه شود.
با توجه به اینکه هیچ جریانی موفق به کسب ٢١٠ کرسی نشده است، قاعدتا با ائتلاف جریانهای مختلف، رئیسجمهور تعیین خواهد شد. در این راستا مجموع آرای جریانهای صدر، تقدم، دولت قانون، دموکرات کردستان، فتح و ائتلاف کردستان ٢١٠ رأی شده و تعیینکننده رئیسجمهور خواهد بود. مگر آنکه یک گروه از تشکیل فراکسیون اکثریت انصراف دهد یا کنار گذاشته شود و جریانهای دیگری چون امتداد، عزم و نسل جدید کردستان در تغییر ترکیب ائتلافها و فراکسیون اکثریت و چانهزنی برای انتخاب رئیسجمهور موثر باشند.
یکشنبه این هفته خبری منتشر شد که حکایت از همراهی «چارچوب هماهنگی شیعیان عراق» (متشکل از احزاب سیاسی و گروههای شیعه) با جریان صدر برای تشکیل دولت جدید عراق داشت اما «قیس الخزعلی» رهبر گروه «عصائب اهلالحق» از ۲ گزینه مشارکت کامل یا مخالفت در روند تشکیل دولت سخن گفت2.
در محافل سیاسی و رسانهای عراق از نوری المالکی (رهبر ائتلاف قانون و نخستوزیر سابق عراق)، صالح التمیمی (رئیس مؤسسه خدمات خارجی وزارت خارجه عراق)، عادل المهودر (وزیر سابق امور شهرداریها و نزدیک به جریان صدر) و مصطفی الکاظمی (نخستوزیر فعلی) به عنوان گزینههای نخستوزیری نام برده میشود. از برهم صالح و عدنان مفتی از طیف اتحادیه میهنی و نچیروان بارزانی و هوشیار زیباری از طیف دموکرات کردستان نیز بهعنوان گزینههای ریاستجمهوری نام برده شده است.
حدود یک ماه قبل نیز خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری «عربی ٢١» درباره ائتلاف چارچوب هماهنگی و جریان صدر درباره انتخاب نخستوزیر چنین نوشت: «توافق بین جنبش صدر و گروههای «چارچوب هماهنگی» بویژه ائتلاف فتح به ریاست هادی العامری، منجر به حذف نوری المالکی، رهبر ائتلاف دولت قانون از دولت بعدی خواهد شد... انتخاب نخستوزیر به صورت توافق بین گروههای مورد توافق شیعه خواهد بود، مشروط به اینکه صدر ۵ نام را برای تصدی این سمت معرفی کند و «چارچوب هماهنگی» نیز در رد یا تأیید برخی از این نامها، حق وتو داشته باشد تا اینکه طرفین بر سر نامزدی یک نامزد به توافق برسند3».
با این تفاسیر شانس مالکی برای نخستوزیری کم است اما چنانچه وی نخستوزیر شود باید سهم بیشتری به جریان صدر و کردها در کابینه دهد و در این صورت بعید است هیاتوزیران با محوریت ائتلاف دولت قانون یا فتح تشکیل شود.
اما اگر چارچوب هماهنگی شیعیان با جریان صدر به توافق در انتخاب نخستوزیر برسد، احتمالا فتح و گروههای نزدیک به آن، در کابینه نیز سهم بیشتری دریافت خواهند کرد. از طرفی حلبوسی در مقام ریاست مجلس ابقا شد و از این رو اهل سنت به سهم کمتری از کابینه اکتفا خواهند کرد.
با توجه به تعداد کرسیهای بیشتر حزب دموکرات کردستان، نظر آنان در انتخاب رئیسجمهور تعیینکنندهتر خواهد بود، هر چند حزب نسل جدید نیز در صورت ائتلاف میتواند کفه را به نفع حزب دموکرات یا اتحادیه میهنی سنگین کند. با توجه به روابط خوب صدر و کاظمی، وی شانس بالایی برای نخستوزیری خواهد داشت، مشروط به اینکه چارچوب هماهنگی و جریان فتح محوریت بیشتری در ائتلاف نداشته باشند، چون به علت ابهامات درباره عملکرد مصطفی الکاظمی در دستگاه اطلاعاتی عراق در زمان ترور شهیدان سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، نسبت به وی حسنظن چندانی ندارند.
باید دید در ائتلافهای پارلمانی عراق و مذاکرات چارچوب هماهنگی شیعیان با مقتدا صدر، در نهایت محوریت بیشتر با کدام گروه خواهد بود تا بتوان تحلیل دقیقتری ارائه کرد.
____________________________
پینوشت
1-https://www.donya-e-eqtesad. com/fa/tiny/news-3807776
2- irna.ir/xjHnwY
3-http://fna.ir/61rum
ارسال به دوستان
دور دنیا
آوارگی یک میلیون نفر از اهالی جده در پی تخریب منازل مسکونی
وبسایت انگلیسی «میدلایستآی» تأکید کرد تخریب منازل اهالی جده در عربستان «غیرقابل درک» است، چراکه منجر به آوارگی هزاران نفر میشود. میدلایستآی در گزارشی نوشت: تخریب منازل ساکنان جده توسط مقامات سعودی منجر به آواره شدن هزاران نفر شده؛ گویا این محلهها یک منطقه جنگی و یک تراژدی غیرقابل توصیف است. وبسایت مذکور در ادامه تاکید کرد: چند روز پیش «صلاح» یکی از ساکنان جده اعلام کرد ساکنان شهر ساحلی جده عربستان نگران آینده خود هستند و شبها نمیتوانند بخوابند، چرا که دستور تخلیه ناگهانی صادر شده است. صلاح گفت: ما نمیدانیم چه کار کنیم و نمیدانیم کجا برویم. حداقل یک میلیون نفر در جده به دلیل اقدامات دولت آواره میشوند. تخریب مناطق مسکونی جده بخشی از طرح دولت برای جایگزین کردن پروژههای بزرگ است. حداقل 10 محله تاکنون به طور کامل نابود شده و عملیات تخریب در 10 محله دیگر همچنان ادامه دارد. این طرح حدود 60 منطقه را هدف قرار میدهد که عمدتا در بخش جنوبی شهر هستند و پیشبینی میشود ماهها ادامه یابد. ساکنان جده اعلام کردند تخریب مناطق مسکونی آنها را غافلگیر کرده، چرا که آنها زمان بسیار کمی برای ترک محله خود و جابهجایی دارند. بسیاری از ساکنان جده همچنین اعلام کردند دولت به آنها مسکن موقت و غرامت نداده و در واقع بسیاری از صاحبان خانه را به اجارهنشین تبدیل کرده است.
***
جنگندهها و ناوشکن آمریکایی به کمک امارات میروند
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در تماس تلفنی با محمد بنزاید، ولیعهد ابوظبی حملات اخیر یمنیها به امارات عربی متحده را محکوم کرد و به این مقام اماراتی قول کمک داد. وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) با انتشار یک بیانیه از تماس تلفنی لوید آستین، وزیر دفاع این کشور با محمد بنزاید، ولیعهد ابوظبی خبر داد؛ تماسی که ۲ طرف درباره حملات اخیر موشکی و پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن رایزنی کردند. طبق بیانیه پنتاگون، آستین و بنزاید «درباره حملات اخیر حوثیها علیه امارات عربی متحده که منجر به تلفات غیرنظامی شد و همچنین نیروهای مسلح آمریکا و اماراتی مستقر در پایگاه هوایی الظفره را تهدید کرد، گفتوگو کردند. وزیر دفاع بر محکومیت شدید این حملات و تعهد خود به شراکت استراتژیک ایالات متحده و امارات تاکید کرد». طبق این روایت، آستین با بنزاید «طیف وسیعی از اقدامات وزارت دفاع آمریکا برای حمایت از امارات عربی متحده را بررسی کرد. این اقدامات شامل تداوم ارائه اطلاعات هشدار اولیه، همکاری در پدافند هوایی و ارسال ناوشکن یواساس کول نیروی دریایی ایالات متحده مجهز به موشک هدایت شونده برای مشارکت با نیروی دریایی امارات عربی متحده در ابوظبی است». پنتاگون افزود وزیر دفاع آمریکا به ولیعهد ابوظبی تصمیم خود برای استقرار هواپیماهای جنگنده نسل پنجم جهت کمک به امارات عربی متحده در برابر تهدید فعلی را اطلاع داد؛ تصمیمی که «یک سیگنال روشن است مبنی بر اینکه ایالات متحده در کنار امارات عربی متحده به عنوان یک شریک راهبردی دیرینه میایستد».
***
افشای طرح اتصال ریلی ۱۰ شهر عربستان به عراق
خبرگزاری رسمی عراق (اینا) دیروز از افشای طرحی خبر داد که ۱۰ شهر عربستان را از طریق خطآهن به عراق متصل خواهد کرد. خبرگزاری رسمی عراق در این باره نوشت: وزارت حملونقل عربستان از طرحی برای اتصال خطآهن عراق به ۱۰ شهر عربستان خبر داده است. «لوی بن عمر بن عوض مشعبی» معاون وزیر حملونقل عربستان در گفتوگو با اینا تاکید کرد تمایل زیادی برای همکاری با عراق وجود دارد، زیرا با توجه به همسایگی، زبان، تاریخ و فرهنگ مشترک روابط بسیار خوبی میان ۲ کشور وجود دارد. وی گفت عربستان علاقه بسیاری به گسترش مناسبات و تقویت روابط در حوزههای گوناگون از جمله بخش اقتصاد و بازرگانی با عراق دارد. معاون وزیر حملونقل عربستان با اشاره به راهاندازی و گشایش گذرگاه مرزی «عر عر» میان ۲ کشور افزود: با افتتاح این گذرگاه انتظار میرفت روابط بازرگانی بغداد - ریاض گسترش یابد اما در عمل این اتفاق نیفتاد و فعالیت آن دور از پیشبینی و انتظار بوده است. مشعبی ادامه داد: برای رونق بیشتر و توسعه مناسبات بازرگانی ۲ کشور برخی موانع افزایش دادوستد در این گذرگاه رفع شده و برخی دیگر از این مسائل باید از سوی بخش خصوصی برطرف شود. وی اظهار کرد «محمد بنسلمان» ولیعهد سعودی با هدف توسعه مناسبات اقتصادی و بازرگانی میان عراق و عربستان دستور بازگشایی گذرگاههای مرزی دیگر از جمله «الجمیمه» را صادر کرده است.
***
وزارت خارجه بایدن گزارش عفو بینالملل را رد کرد
وزارت خارجه آمریکا گزارش عفو بینالملل درباره آپارتاید اسرائیل علیه فلسطینیها را رد کرد. اتحادیه اروپایی نیز با تاکید بر اینکه احترام به قوانین بینالمللی و حسابرسی نقضهای انجام شده رکن اصلی برقراری صلح است، اعلام کرد به نظارت از نزدیک خود بر تحولات منطقه ادامه خواهد داد. به نوشته روزنامه عربی ۲۱، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در جمع خبرنگاران اظهار کرد: آمریکا این دیدگاه را که میگوید اقدامات اسرائیل درباره فلسطینیها به منزله آپارتاید است، رد میکند. در گزارشهای وزارتخانه هرگز از چنین اصطلاحاتی استفاده نشده است. عفو بینالملل گزارش کامل خود با عنوان «آپارتاید اسرائیل علیه فلسطینیها» را منتشر کرده و در آن محاکمه مقامات رژیم اشغالگر اسرائیل را خواستار شده است. در این گزارش به تفصیل بیان شده رژیم اشغالگر صهیونیستی با کنترل حقوق فلسطینیها چگونه سیستم ظلم و سلطه را بر آنها تحمیل کرده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|