|
نقش جهاد تبیین در پیروزی انقلاب اسلامی در گفتوگوی «وطن امروز» با عباس سلیمینمین
انقلاب تبیین
پیروزی انقلاب اسلامی ایران، محصول «جهاد تبیین» بود. انقلاب اسلامی ایران برخلاف بسیاری از انقلابها که متکی بر خشونت انقلابیون جلو رفتهاند، بر پایه روشنگری روشنگران جلو رفته است؛ انقلابی که چهرههای تراز اول آن، نه چریکها و تفنگداران، بلکه عالمان و روشنفکران بودهاند. نکته جالب توجهی که در برهه انقلاب اسلامی نمایان است، عنصری است که میتوانیم آن را «شبکه اجتماعی انقلاب» بنامیم. به این معنا که زمانی که هنوز شبکههای اجتماعی و فضای مجازی متولد نشده بودند، یک شبکه و هرمی از انقلابیون تشکیل شد که راس این هرم حضرت امام بود و قاعده هرم، توده مردم. در این بین اعلامیهها و نظرات امام توسط یک شبکه اجتماعی به پایین سرازیر میشد تا جایی که تودههای مردم از آخرین اعلام مواضع امام به همراه تبیین این مواضع آگاهی داشتند. این ابتکاری بود که روحانیت در آن نقش ویژهای داشت. به این ترتیب جهاد تبیین به صورت یک ساختار منظم به پیش رفت تا توانست تحول بزرگی مانند انقلاب اسلامی را در کنار سایر عوامل رقم بزند؛ مسالهای که رهبر معظم انقلاب امتداد آن را در دوران ما مورد مطالبه قرار دادهاند. به مناسبت ایام دهه فجر در گفتوگو با دکتر عباس سلیمی نمین، تاریخ پژوه به بررسی نقش جهاد تبیین در فرآیند انقلاب اسلامی پرداختیم. ***
* با توجه به بیانات رهبر انقلاب در چند دیدار اخیر درباره اهمیت جهاد تبیین و روشنگری، از منظر شما عنصر تبیین و روشنگری چه نقش و جایگاهی در پیروزی انقلاب اسلامی داشته است؟
ابتدا میخواهم یک مقدمه عرض کنم که در ادامه به تشریح بحث کمک میکند. علیالقاعده اطلاع جوانان امروز جامعهمان از اینکه چگونه یک تحول بزرگ سیاسی بدون توسل به زور و خشونت توانست در جامعه شکل گیرد، بحث بسیار مهمی است، چرا که بسیاری از جریانات و گروهها معتقد بودند به هیچوجه قادر نخواهیم بود هم استبداد را در هم بکوبیم و هم آمریکاییها را از ایران برانیم.
در هم تنیدن استبداد با سلطه یک پدیده بسیار پیچیده است که شکست این پدیده بسیار مشکل است.
اگر کشوری تنها تحت سلطه خارجی باشد و مشکل استبداد را نداشته باشد، میتواند براحتی سلطه را پس بزند. از سویی اگر یک کشوری تنها درگیر استبداد باشد، بدون پشتوانه سلطه، اینجا هم جمع کردن بساط استبداد کار سختی نیست ولی وقتی استبداد و سلطه در هم میآمیزند و هر کدام دیگری را پشتیبانی میکند، کار دشوار میشود، چرا که استبداد به دلیل پشتوانه سلطه هرگز توجهی به افکار عمومی نمیکند، چرا که وقتی یک قدرت قوی نظامی، سیاسی و اطلاعاتی از او پشتیبانی میکند، او احساس میکند دیگر نیازی به مردم ندارد. اگر یک روزی هم افکار عمومی علیه او بسیج شد، آن قدرت کودتا میکند و با مشت آهنین بر سر ملت میکوبد و ملت را سر جای خود مینشاند، لذا برایش اهمیت ندارد که افکار عمومی چگونه درباره او میاندیشند و قضاوت میکند. بنابراین استبداد هرگز در صدد اصلاح خود و تنظیم روابط خود با ملت برنمیآید، به این دلیل که از پشتیبانی خارجی برخوردار است.
سلطه هم از آنجا که بالاترین خدمات را از یک دیکتاتور دریافت میکند، هرگز برایش اهمیتی ندارد که آحاد آن ملت درباره او چگونه میاندیشند، چرا که بالاترین سرویس خدمت را از یک دیکتاتوری که ملت را تحت خفقان قرار داده، دریافت میکند. بنابراین ملت ایران با یک پدیده چندوجهی مواجه بود. خیلی از گروههای سیاسی معتقد بودند به هیچوجه ملت ایران قادر نخواهد بود در این شرایط استقلال خود را به دست آورد، چرا که هم استبداد قدرت نظامی و اطلاعاتی و فرهنگی دارد و هم سلطهگران دارای امکانات بسیار گستردهای هستند. بنابراین خیلی از جریانات سیاسی به این جمعبندی رسیدند که جز از طریق نظامی یعنی دست به سلاح بردن نمیتوان تغییری در ایران ایجاد کرد و نمیتوان به استقلال در ایران دست یافت. چه گروههای چپگرا و چه گروههای غیرچپگرا به طرف سلاح رفتند و برای تغییر در ایران از اتحاد جماهیر شوروی کمک گرفتند.
* در این شرایط تز حضرت امام و نیروهای مکتبی چه بود؟
امام خمینی(ره) یک تز و ایدهای را اعلام کردند و در پیش گرفتند که خیلیها باور نمیکردند این تز جواب دهد. حضرت امام معتقد بودند اگر ما بتوانیم آگاهیهای جامعه را رشد دهیم و ملت را متوجه شأنی کنیم که خدا به آنها ارزانی داشته، این ملت قادرند چرخ استبداد و سلطه را زمین بگذارد و آنها را از ایران اخراج کنند. اگرچه برای نسل ما که مخاطب امام بود، شاید این حرفها قابل هضم نبود اما بعدها در عمل به این نکته رسیدیم که این بهترین و کمهزینهترین راه بود که میتوانست یک تحولی را در ایران رقم بزند.
امام خمینی(ره) اعلام کردند نه سلطه را میپذیرند نه استبداد را، چرا که قبل از آن گاهی جریانات سیاسی برای کاهش میزان استبداد به سلطه اتکا میکردند و گاهی هم به استبداد اتکا میکردند برای اینکه سلطه را پس بزنند.
تجربه همه این تفکرات منفی بود و همه در اینکه بتوانند آمریکاییها را سر عقل بیاورند شکست خوردند. آنهایی هم که فکر میکردند دربار شاه در کنار ملت خواهد بود، به اشتباه خود پی بردند. یک از مواردی که همه از شاه و دربار شاه ناامید شدند، مساله ملی شدن صنعت نفت بود. ملی شدن صنعت نفت یک خواسته ابتدایی بود، یعنی یک موهبتی خداوند متعال به ملت ایران داده بود و مردم آن را میخواستند اما دیدیم که استبداد هرگز در کنار ملت ایران نایستاد، بلکه در کنار سلطهگران خارجی ایستاد.
لذا تکیه به سلطه و استبداد حاصل و دستاورد خوبی نداشت و در واقع این نظریات محکوم به شکست شد. همچنین مبارزه مسلحانه برای طرد استبداد و استعمار هم نتیجه نداد، چون انگیزه بیشتری به نیروهای استبداد برای سرکوب مردم میداد. نیروهای استبداد وقتی میدیدند توسط عدهای کشته میشوند، انگیزه پیدا میکردند که از خود دفاع کنند ولی در روش امام خمینی(ره) حتی بخشی از نیروهای نظامی شاه هم انگیزه پیدا میکردند که در برابر استبداد و سلطه بایستند، چون امام از شأن آنها دفاع میکرد اما گروههای مسلح آنها را هدف میگرفتند و به صرف اینکه پاسبان حکومت پهلوی هستند، آنها را به قتل میرساندند. طبیعتا یک پاسبان وقتی میدید گروه مسلح میخواهد او را بکشد، انگیزه پیدا میکرد با آن گروه مسلح مبارزه کند، در حالی که تز امام این بود که ما نمیتوانیم پاسبان را بکشیم، بلکه باید او را آگاه کنیم که وقتی تو تحت سیطره استبداد و سلطه هستی، تحقیر میشوی. طبیعتا آن پاسبان انگیزه پیدا میکرد با مردم و با یک نهضت آگاهیبخش همراه شود. بنابراین امام مبانی خود را از ابتدای دهه 40، بر رشد فکری جامعه قرار داد، شخصیتهایی مثل حضرات آیات طالقانی و خامنهای و مطهری و مفتح و بسیاری از شاگردان دیگر امام در سراسر کشور، بر اساس رهنمود امام هدف خود را افزایش منزلت ملت قرار دادند، یعنی اینکه آنها را قانع کنند که شأن شما زمانی بروز و ظهور پیدا میکند که بساط سلطه جهانی و عامل آنها در کشور جمع شود. این امر به تدریج توانست جای خود را در جامعه ایران باز کند، یعنی چون نوع تعامل سلطه و استبداد با ملت ملموس بود و واقعا تحقیر میکردند، این نظرات امام کاملا در جامعه عینیت داشت.
* در موضوع کاپیتولاسیون هم میشود ردپای این رویکرد امام را مشاهده کرد؛ درست است؟
بله! یکی از مثالهای عینی این نوع تعامل منحوس سلطه و استبداد وقتی بود که آمریکاییها تلاش کردند کاپیتولاسیون را بر ملت ایران تحمیل کنند. کاپیتولاسیون حتی برای افراد کمسواد هم ملموس بود که این تحقیر یک ملت است. وقتی یک قدرتی از طریق کودتا و به پشتوانه یک کشور خارجی در یک جامعهای مسلط میشود و بعد قوانین را به گونهای شکل میدهد که قوانین اصلا علیه آن کشور خارجی نتواند جاری و ساری شود، چنین چیزی برای همه ملت قابل پذیرش نیست. یعنی عدهای در کشور بیایند و هر کاری دلشان بخواهد بکنند و قوانین ایران درباره آنها نتواند کاری کند. منتها اینکه چرا آمریکاییها چنین زیادهخواهیهایی میکردند، بحث مفصلی دارد. ولی در عین حال وقتی امام به ملت ایران میگفت نباید اجازه دهید عدهای شما را در درون کشور خودتان تحقیر کنند، با کاپیتولاسیون این مطلب کاملا برای مردم روشن میشد. جالب است بدانید وقتی آمریکاییها نخستینبار به محمدرضا پهلوی فشار آوردند و کاپیتولاسیون در هیات دولت مطرح شد، باهری که وزیر دادگستری بود گفت: «اگر ما این را تصویب کنیم، ملت ایران قطعا قیام خواهند کرد، چرا که این یک استعمار کهنه و منسوخ شده است و همه این استعمار را درک میکنند که این تحقیر ملت است و ملت ایران این را تحمل نخواهند کرد و ملت ایران دست به قیام خواهند زد». بنابراین کار فکری امام مصادیق و مخاطب خودش را مییافت، یعنی وقتی امام این حرف را میزد، بلافاصله همه اقشار جامعه، کارمند، روشنفکر و دانشگاهی همه حرف امام را میگرفتند. امام دعوت و روشنگری میکرد تا مردم شأن خودشان را دریابند و طبیعتا با نهضت امام در این زمینه همراه میشدند.
ارسال به دوستان
قاتل شهید علیاکبر رنجبر در کمتر از 48 ساعت پس از ارتکاب جنایت دستگیر شد
شمراشرار
حادثه شهادت سرهنگ ناجا در شیراز ضرورت احیای اقتدار پلیس را بار دیگر گوشزد کرد
مهدی جابری: یک مامور وظیفهشناس دیگر قربانی رفتارهای خشن و غیرانسانی اراذل و اوباشی شد که با سلاح سرد به جان ماموران نیروی انتظامی میافتند و با سوءاستفاده از خلأهای قانونی در حمایت از ماموران پلیس، قاتل انسانهای شریف میشوند و افکار عمومی را جریحهدار میکنند.
به گزارش «وطنامروز»، چهارشنبه ۱۳ بهمنماه ساعت 19 و 45 دقیقه در 20 کیلومتری شیراز حادثهای تلخ و تاسفبار برای مامور نیروی انتظامی رخ داد. زمانی که خودروی پلیس برای تامین شام پاسگاه روستای بیدزرد به یک رستوران مراجعه میکند، سرباز وظیفه و مامور ناجا با حمله ناگهانی مجرمانی مواجه میشوند که گویا از قبل در کمین پلیس بودند.
بنا به اعلام افشین محمدی، معاون دادستان شیراز، طبق فیلمهای موجود یک خودروی پراید در محل منتظر بوده است که به محض رسیدن خودروی انتظامی، مجرمان با یک سلاح سرد بزرگ از خودرو پیاده میشوند و پس از باز کردن در عقب خودروی انتظامی، سرباز وظیفه را مجروح میکنند. سرباز به دلیل مسلح نبودن به سمت رستوران حرکت میکند تا وسیلهای برای دفاع بیابد. وی افزود: در این بین یکی از مجرمان چند ضربه با سلاح سرد به سرهنگ دوم علیاکبر رنجبر، جانشین پاسگاه بیدزرد وارد میکند. مأمور برای مسلح کردن سلاح کمری خود اقدام و یک تیر هوایی شلیک میکند که بنا بر گمانهزنیها تیر هوایی شلیک نشده است.
محمدی ادامه داد: ضارب در نهایت، مأمور مجروح نیروی انتظامی را با قساوت تمام به شهادت میرساند و از محل متواری میشود. معاون دادستان شیراز تاکید کرد: به این پرونده با سرعت و قاطعیت رسیدگی خواهد شد و اشد مجازات در انتظار عوامل شهادت این پلیس وظیفهشناس است.
* روایت فرمانده انتظامی استان فارس
فرمانده انتظامی استان فارس روز گذشته در تشریح جزئیات این حادثه، به پایبندی شهید رنجبر به حفظ جان مردم و قوانین موجود اشاره داشت. سرتیپ پاسدار رهامبخش حبیبی اظهار داشت: شهید رنجبر ابتدا اسلحه خود را مسلح کرده و بدون آنکه شلیک کند، در راستای حفظ جان مردم و همچنین به خاطر «قوانین موجود»، به مجرم هشدار میدهد. سپس به سمت ضارب رفته و با او درگیر میشود. در نهایت فرد مهاجم با قمه به جانشین پاسگاه ضربه زده و هنگامی که وی روی زمین میافتد، ضربهای نیز به گلوی او وارد میکند و از صحنه میگریزد.
* دستور دادستان کل کشور برای بازنگری قوانین
بلافاصله پس از حادثه بیدزرد، دادستان کل کشور طی دستوری به دادستانهای سراسر کشور تاکید کرد مساعدت و حمایت از ماموران حافظ امنیت جامعه را با اقتدار و قاطعیت مدنظر داشته باشند. در بخشی از متن دستور حجتالاسلاموالمسلمین منتظری، دادستان کل کشور آمده است: «حوادث هرازچندگاه مقابله ماموران انتظامی و امنیتی با تعدادی از اراذل و اوباش...، مسؤولان محترم اطلاعاتی، امنیتی، انتظامی، تقنینی و قضایی را بر آن میدارد که نسبت به این امر مهم بازنگری در قوانین، مقررات، آییننامهها، آرا و احکام را مورد توجه قرار دهند. به دادستان محترم استان و دادستانهای سراسر کشور تاکید میکنم ضمن مساعدت و حمایت از ماموران حافظ امنیت جامعه...، با همکاری نیروهای اطلاعاتی و امنیتی، عامل و عاملین اینگونه حوادث را شناسایی نمایند...».
* دستگیری سریع قاتل
فیلم مربوط به چگونگی شهادت جانشین پاسگاه بیدزرد به طور گسترده در فضای مجازی منتشر و منعکس شد تا با اثبات مظلومیت مامور ناجا، مطالبه افکار عمومی برای برخورد قاطع و سریع با قاتل وحشی را به دنبال داشته باشد.
با گذشت کمتر از 48 ساعت از وقوع این حادثه، دیروز رئیس کل دادگستری فارس از دستگیری قاتل سرهنگ دوم شهید رنجبر در شیراز خبر داد. حجتالاسلام سیدکاظم موسوی گفت: فردی که شامگاه چهارشنبه سرهنگ دوم علیاکبر رنجبر را با سلاح سرد مورد هجمه قرار داد و وی را به شهادت رساند، امروز (دیروز جمعه) دستگیر شد.
وی افزود: پس از متواری شدن قاتل، تحقیقات به صورت شبانهروزی در دستور کار قرار گرفت و با تلاش و اقدامات عملیاتی پلیس انتظامی استان فارس و همکاری اطلاعاتی سربازان گمنام امام زمان(عج)، محل اختفای متهم در شهرستان شیراز شناسایی و قاتل دستگیر شد. همچنین مراسم تشییع پیکر پاک و مطهر این شهید والامقام دیروز پس از اقامه نماز جمعه در حرم مطهر شاهچراغ(ع) در شیراز برگزار شد. در این آیین که با حضور استاندار فارس و معاون نیروی انسانی ناجا و اقشار مختلف مردم و همرزمان شهید برگزار شد، نمازگزاران بدرقه باشکوهی از شهید مدافع نظم داشتند.
* درخواست نمایندگان مجلس برای اصلاح قوانین
تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در صفحات اجتماعی خود یا در مصاحبه با رسانهها به حادثه شهادت مامور ناجا واکنش نشان دادند و بر ضرورت اصلاح قوانین تاکید کردند.
روحالله نجابت، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی نوشت: «پس از شهادت شهید علیاکبر رنجبر، ضمن پیگیری از معاونت حقوقی و امور مجلس فرماندهی انتظامی کل کشور، از کارشناسان توانمند مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی درخواست کردم پیشنویس اصلاح قانون نحوه استفاده از سلاح را تهیه کنند».
ابراهیم عزیزی، نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و نماینده مردم شیراز در مجلس هم گفت: آنچه که مسلم است باید قانون حمل سلاح برای نیروهای انتظامی و پلیس در مواقع ناامنی و مقابله با حوادث تقویت شود. دولت و پلیس میتوانند لوایحی در جهت برگرداندن اقتدار نیروی انتظامی و جبران نواقص قوانین قبلی برای استفاده از سلاح را به مجلس و کمیسیون امنیت ملی ارائه کنند. قطعا بعد از بازگشایی مجلس شورای اسلامی این موضوع در کمیسیون امنیت ملی مجلس مطرح خواهد شد.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز در این زمینه نوشت: «امنیت جامعه و آسایش مردم جز با فراهم کردن زمینههای اعمال اقتدار و قاطعیت پلیس تأمین نخواهد شد. ستاد کل نیروهای مسلح و نیروی انتظامی، در اسرع وقت اصلاحات مورد نیاز «قانون استفاده از سلاح» برای مأموران شجاع و جان بر کف نیروی انتظامی را به مجلس ارائه کنند تا خارج از نوبت در دستور رسیدگی و تصویب قرار گیرد».
* نماینده شیراز: اراذل نباید احساس امنیت داشته باشند
یکی از عواملی که زمینه انجام رفتارهای خشن و مرگبار علیه پلیس را فراهم میکند احساس امنیت اشرار و اراذل و اوباش است چون آنها تصور میکنند قانون برای حمایت از ماموران پلیس به اندازه کافی قوی نیست!
جعفر قادری، نماینده مردم شیراز در مجلس به «وطنامروز» میگوید: باید احساس امنیت را از همه جانیها، اشرار و اراذل بگیریم. متاسفانه این افراد دچار این تصور و توهم شدهاند که قانون نمیتواند از ماموران خودش دفاع کند! بنابراین نیروی انتظامی و ستاد کل نیروهای مسلح باید برای ارائه پیشنهاد در زمینه اصلاح قوانین به منظور تامین امنیت ماموران اقدام کنند. وی تصریح میکند: البته نظر شخصی من این است که در حادثه تلخ اخیر که منجر به شهادت مامور ناجا در استان فارس شد، خلأ قانونی برای دفاع پلیس از خودش وجود نداشت. در قانون به صراحت اشاره شده است که مامور میتواند با استفاده از اسلحه و شلیک به نقاطی از بدن، از خودش دفاع کند. احتمالا در این حادثه، اسلحه برای شلیک دچار مشکل شده باشد. قادری ادامه میدهد: ماموران پلیس باید اصول دفاع شخصی را آموزش ببینند و این تبدیل به قوانین آموزشی شود. یعنی پلیس باید بتواند بدون اسلحه نیز از خودش دفاع کند. همچنین استفاده ماموران از سلاح سرد در کنار اسلحه باید در قوانین گنجانده شود.
نماینده مردم شیراز در مجلس در پاسخ به این سوال که چه بخشی از قوانین موجود نیاز به اصلاح دارد، اظهار کرد: این موضوعی است که باید در جلسات و مباحث کارشناسی و تخصصی درباره آن بحث و تصمیمگیری شود.
* قرائیمقدم: جانیها از خلأهای قانونی سوءاستفاده میکنند
دکتر امانالله قرائیمقدم، جامعهشناس و استاد دانشگاه به «وطنامروز» میگوید: این قاتل وحشی دل مردم ایران را به درد آورد و مظلومیت مامور ناجا را نشان داد. چرا باید این جانی بتواند به این سادگی یک خانواده را از نعمت و فرصت حضور پدرشان محروم کند؟ من با شنیدن این خبر و دیدن تصاویر حادثه، ساعتها برای مامور شهید و خانواده او گریستم. وی میافزاید: وجود فضا و شرایط مهیا برای بروز خشونت، مهمترین عاملی است که این اتفاقات را رقم میزند. همچنین عوامل خانوادگی، تربیتی، جمع دوستان و شرایط زندگی در این زمینه تاثیرات خاص خود را دارند. قرائیمقدم ادامه میدهد: این پسر احمق جانی قطعا در یک محیط و فضای جنگ و جدل و نزاع پرورش یافته و اطرافیان او انسانهایی با رفتار و افکار صحیح و انسانی نبودهاند. این جامعهشناس تاکید میکند: از سوی دیگر امثال این قاتل احساس امنیت قانونی ندارد! به این معنا که به ضعف قوانین موجود برای دفاع از ماموران پلیس پی بردهاند. به نظر من باید در قوانین بازنگری شود تا شاهد تقویت قدرت قانونی پلیس برای دفاع از خودش باشیم.
***
حادثه شهادت سرهنگ ناجا در شیراز
ضرورت احیای اقتدار پلیس را بار دیگر گوشزد کرد
گروه سیاسی: حادثه تلخ شهادت یکی از نیروهای خدوم نیروی انتظامی در درگیری با یکی از اشرار در شیراز و متعاقبا پخش تصاویر این حادثه، افکار عمومی را در شوکی بزرگ فرو برد. شبح میدانداری اشراری که در سالهای اخیر روز به روز مسلحتر شده و حاشیه امن بیشتری را برای خود احساس میکنند در کنار تبدیل شدن خبر شهادت نیروهای انتظامی، نظامی و امنیتی در درگیری با اراذل و اوباش به امری روزمره باعث شده افکار عمومی دغدغه امنیت شهری و مواجهه با زورگیران را نیز در کنار دیگر دغدغههای این روزهای خود احساس کند. اولویت یافتن حل بحرانهای اقتصادی در 10 سال گذشته و موضوعیت پیدا کردن اقتصاد در صدر تمام سیاستگذاریها و تصمیمگیریها باعث شد بهتدریج امنیت به عنوان حیاتیترین اهرم حیات اجتماعی مردم مورد تعدی قرار گیرد. به گونهای که در سالهای اخیر شاهد زورآزماییهای مختلفی از سوی اشرار بودیم. در این میان رواج خرید و فروش سلاح گرم و مسلح شدن اراذل و اوباش به این سلاحها باعث شده عملا کنترل آنها نیز سختتر از گذشته شود. از همین جهت نمیتوان چشم بر این واقعیت بست که از اولویت خارج شدن امنیت در میان تصمیمگیریها و سیاستگذاریها شهر را تبدیل به محل امن اشراری کرده که از زورگیری و اذیت و آزار رهگذران گرفته تا زورآزماییهای میدانی و دستهجمعی خود احساس امنیت دارند. در این میان آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفت این واقعیت بود که با از دست رفتن امنیت عملا هیچ چیزی باقی نخواهد ماند، تا آنجا که حتی بهبود فرضی شرایط اقتصادی کشور، بدون تثبیت و بازگشت امنیت با مانع بزرگی روبهرو خواهد شد.
قدرت گرفتن اشرار در سالهای اخیر اما مسالهای بیمقدمه نبود و میتوان اقتدارزدایی از پلیس و دیگر نیروهای امنیتی را به عنوان بستر جولان دادن اراذل و اوباش دانست. از همین جهت حفظ مصالح عمومی و صیانت از جان و مال مردم نیازمند یک تجدیدنظر حاکمیتی گسترده برای احیای «اقتدار پلیس» است. شهادت سریالی افسران و امنیتآفرینان گمنام نیروی انتظامی در ماههای اخیر بخوبی این واقعیت را برای همگان نمایان ساخت که در نبود چنین اقتداری، هنجارگریزان رویه هجومی و عامدانهای را برای وارد کردن ضربه به نیروهای امنیتی در پیش خواهند گرفت.
* امنیت، ابزار سیاسی و تبلیغاتی نیست
یکی از هزینهآفرینترین بدعتهای سیاسی در سالهای اخیر را میتوان تبدیل کردن امنیت به سوژه و ابزاری سیاسی و تبلیغاتی دانست به گونهای که بسیاری اوقات جریانهای سیاسی و حتی دستگاههای حاکمیتی همراه با موجهای کاذبی که از سوی خارج کشور تقویت میشود، خارج کردن امنیت از اولویتهای کشور را برای پیشبرد اهداف خود در افکار عمومی پیگیری کردهاند. حادثه تلخ محله پاسداران (30بهمن سال 96) و میدانداری اشرار مسلح در مقابل نیروهای امنیتی و انتظامی که به شهادت تعدادی از ماموران پلیس و بسیج نیز منتهی شد سیمای نمادینی از نتایج سهلانگاری در عرصه امنیت بود. در کنار این سهلانگاری، افزایش دسترسی اشرار به سلاح گرم عملا میدان را برای اراذل و اوباشی که حالا براحتی با سلاح گرم و سرد به ماموران قانون حمله میکنند، باز گذاشته است.
باید پذیرفت هیچ اولویتی بالاتر از امنیت نیست و بر همین مبنا نباید از سهلانگاریهای سیاسی و تبلیغاتی در برابر اشرار و هر نیروی مخل امنیت عمومی چشمپوشی کرد.
* القای امنیت، پیششرط مهار اشرار
تصویر و پیشفرض برقراری امنیت در بسیاری از مناطق عمومی و شهری در سالهای گذشته ترک برداشته است و در سایه مخدوش شدن این امر، اراذل و اوباش بیش از هر گروه دیگری فضا را برای ترکتازیهای خود مساعد دیدهاند. از همین رو القای برقراری امنیت و بازآفرینی نقش مقتدرانه پلیس و نیروهای امنیتی پیششرطی است که در گام اول باید به آن توجه داشت.
پلیس دستبسته و نیروی امنیتی فاقد اختیار محسوس، ایدهآل زورگیران، دزدها و همه گروههای بزهکاری برای پیاده کردن نقشههایشان در فضای شهری و عمومی است. در این مورد میدانداری اشرار را نباید به موارد سنگینی همچون به شهادت رساندن کادرهای امنیتی محدود کرد. افزایش زورگیری در میادین عمومی و از بین رفتن حس امنیت در محلات شهری باعث شده انگیزه اشرار نیز افزایش پیدا کند، اشراری که حالا از عدم دستگیری خود یا بازداشتهای کوتاهمدت در صورت دستگیری اطمینان دارند هزینه اقدامات خود را حداقلیتر از آن میدانند که احساس خطر کنند.
القای امنیت به شهر در سایه برخورد مقتدرانه و بازدارنده با بزهکاران و افرادی که امنیت عمومی را به مخاطره میاندازند پیشفرض ذهنی اشرار را نیز دگرگون خواهد کرد. از همین جهت بیراه نخواهد بود اگر بخش بزرگی از علل بحرانهای فعلی را ناشی از اهمال در برخورد با اشرار به بهانههای مختلف بدانیم.
* پلیس مقتدر، یک ضرورت و مطالبه عمومی
بر مبنای آنچه شرح داده شد، پلیس مقتدر باید در صدر تصمیمگیریهای سیاستگذاران کشور باشد. در این میان البته زمزمههایی مبنی بر اصلاح قوانین و افزایش دامنه تصمیمات نیروهای انتظامی در روزهای اخیر مطرح شده است که در جای خود مهم و واجد اهمیت است اما نمیتوان همه علل را به فقدان قوانین مناسب تقلیل داد و چشم بر واقعیتهایی که باعث اقتدارزدایی از پلیس شده، بست.
امروز احیای جایگاه مقتدر نیروی انتظامی و اعطای دامنه قدرت حداکثری به این نیرو برای برقراری امنیت مطالبهای عمومی است که باید همه بایستههای آن رعایت شود. آنچه کام ملت را در پایان هفته گذشته تلخ کرد تنها مشتی از نمونه خرواری بود که مردم در زندگی روزمره خود با آن مواجه میشوند و ضرورت اقتدار نیروهای امنیتی را بیش از پیش ایجاب میکند. در این میان رسیدگی به شرایط معیشتی کادر نیروی انتظامی و تقویت جایگاه این نیرو در فضای عمومی امری حیاتی است که باید مورد توجه تمام دستگاهها قرار گیرد.
ارسال به دوستان
شناسایی ۳۶۹۰۸ مبتلا و مرگ ۵۷ بیمار «کووید-19» طی یک شبانهروز در ایران
اُمیکرون 77 شهر را سرخ کرد
شدت بالای انتقال اُمیکرون طی یک هفته در کشور 77 شهرستان را در وضعیت قرمز و 179 شهر را در وضعیت کرونایی قرار داده است. بیماریای که به تاکید کارشناسان بهداشت درمان راه مقابله با آن علاوه بر خودمراقبتی و رعایت سفت و سخت پروتکلهای بهداشتی، تکمیل واکسیناسیون است. گزارشهای موجود حکایت از آن دارد که اغلب بیماران بدحالی که این روزها در مراکز درمانی بستری میشوند افرادی هستند که تاکنون واکسن کرونا را تزریق نکردهاند یا واکسیناسیون آنها کامل نشده است. وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد در شبانهروز گذشته ۳۶۹۰۸ نفر دیگر در کشور به کرونا مبتلا شدند و متاسفانه ۵۷ تن جان باختند. بر این اساس از ظهر پنجشنبه تا ظهر جمعه، ۳۶ هزار و ۹۰۸ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و ۲ هزار و ۲۶۲ نفر از آنها بستری شدند. از سویی متاسفانه در طول این مدت، ۵۷ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۳۲ هزار و ۶۸۱ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۱۳۰ هزار و ۵۶۶ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۲ هزار و ۸۵ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۷۷ شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۷۹ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۸۱ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۱ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
این در حالی است که بر اساس اعلام وزارت بهداشت، تاکنون ۱۹ میلیون نفر در کشور موفق به تزریق دوز سوم واکسن کرونا شدهاند. از سویی تاکنون ۶۱ میلیون و ۲۰ هزار و ۴۸۷ نفر در کشور موفق شدهاند دوز اول واکسن کرونا را دریافت کنند. همچنین ۵۴ میلیون و ۴۰۵ هزار و ۲۴۳ نفر دوز دوم و ۱۹ میلیون و ۲۳ هزار و ۵۴۰ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند. مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۳۴ میلیون و ۴۴۹ هزار و ۲۷۰ دوز رسید.
* کوچکترین علامت سرماخوردگی را «اُمیکرون» بدانید
معاون بهداشت ستاد کرونای استان تهران ضمن تشریح وضعیت بیماری در پایتخت گفت: با توجه به سرایت بالای سویه اُمیکرون ویروس کرونا و مدت قرنطینه کوتاهتر آن، زمان کافی برای اخذ تست PCR وجود ندارد، بنابراین اگر پاسخ رپید تست یک فرد، ۲ بار متوالی در یک ۲۴ ساعت منفی شود، میتوان گفت کرونا ندارد و این کار در دوره پیک میتواند جایگزین PCR شود.
دکتر علیرضا اولیاییمنش در گفتوگو با ایسنا، درباره میزان واکسیناسیون کرونا در استان تهران گفت: حدود ۹۰ درصد جمعیت بالای ۱۲ سال دوز اول و ۸۰ درصد جمعیت بالای ۱۲ سال دوز دوم و ۲۵ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال دوز سوم واکسن را تزریق کردهاند. او با تاکید بر لزوم تکمیل فرآیند واکسیناسیون اظهار کرد: از مردم میخواهیم به فاصله ۴ ماه از تزریق دوز دوم اقدام به تزریق دوز سوم کنند. اکنون آمار ابتلای اُمیکرون در کسانی که دوز سوم را تزریق کردهاند، بسیار پایین است، زیرا ایمنی بالای ۸۰ درصد دارند.
وی افزود: اگر به اوج پیک ششم برسیم مجددا لاکداون و محدودسازی مشاغل آغاز میشود. در زمینه ردیابی و رهگیری بیماران نیز اخذ تستهای رپید و PCR اهمیت دارد که با ظرفیت بالایی در حال انجام است و میتوان گفت ۲۰ درصد PCR و ۱۱ درصد رپید تستها در کشور مثبت میشوند.
اولیاییمنش بیان کرد: درباره اُمیکرون میگوییم ۵ روز بعد از ابتلا و قرنطینه افراد میتوانند به زندگی عادی بازگردند و با توجه به حجم بالای ابتلاها تست PCR دیگر ارزش خود را از دست میدهد.
وی تاکید کرد: کوچکترین علائم سرماخوردگی را هم اُمیکرون در نظر بگیرید و منتظر درگیری ریه و سیتی اسکن نباشید، چون این عارضه به ندرت در مبتلایان رخ میدهد و بیشتر دستگاه تنفسی فوقانی گلو و نای را درگیر میکند. یکی از علائم شایع ابتلا به اُمیکرون تغییر تن صدا یا خشونت در صدا است و مانند نوع دلتا از بین رفتن حس بویایی رخ نمیدهد، البته هنوز هم ممکن است تعداد اندک و محدودی به سویه دلتا مبتلا شوند.
ارسال به دوستان
بررسی شاخصهای کلان اقتصادی تأثیرگذار بر بازار سرمایه
بازگشت بورس؟
بورس هفته گذشته با یک روند صعودی همراه شد و هر چه به انتهای هفته نزدیکتر شدیم، این حرکت صعودی کندتر شد و در نهایت در روز پایانی هفته، کار بورس با افت البته جزئی به پایان رسید.
شاخصهای عملکردی بازار سهام هفته گذشته نشان از افزایش توان در سمت تقاضا داشت و همین مساله باعث رشد بورس در هفته گذشته شد. رویدادهای اثرگذاری مانند اخبار توفیق در مذاکرات وین، بررسی لایحه بودجه 1401 و دستور رئیسجمهور و ابلاغیه معاون اول رئیس جمهور، دلایل عمدهای بودند که موجب شدند خریداران وارد معامله شوند.
افزایش معاملات یکی از نشانههای همین قدرت در سمت تقاضا بود که میتواند در صورت تداوم کمک زیادی به بازارکند. به عبارت دیگر، در موقعیت کنونی بورس، نشانههای مثبتی از سمت تقاضا دیده میشود. این نشانهها عبارتند از بالا رفتن ارزش معاملات و افزایش سهم ارزش معاملات خرد که در طول هفته میانگین آن بالای 4 هزار میلیارد تومان بود. ارزش معاملات در روز پایانی هم به بالای 8 هزار میلیارد تومان رسید. البته باید ارزش معاملات دوشنبههای هر هفته را که با عملیات بازار باز بانکها همراه است، از این روند تفکیک کرد. هفته گذشته شاخص کل بورس وارد کانال 1.3 میلیون واحدی شد و توانست این کانال را در پایان هفته حفظ کند.
* هفته صعود شاخصهای بورس
در هفته دوم بهمن شاخص کل بورس تنها در روز چهارشنبه نزولی بود و کاهش 73 واحدی را تجربه کرد. در آغاز هفته گذشته و روز شنبه رشد بورس 29 هزار و 540 واحد بود. روز یکشنبه این رشد به 25 هزار و 685 واحد رسید. روز دوشنبه نیز شاخص کل بورس با رشد 9 هزار و 972 واحدی و روز سهشنبه با افزایش 6 هزار و 615 واحدی به جلو حرکت کرد. شاخص کل در نهایت با رشد 71 هزار و 739 واحدی توانست به عدد یک میلیون و 301 هزار و 161 واحد برسد. بازدهی شاخص کل در هفته گذشته 5.8 درصد و پس از ۲ ماه در مجموع یک هفته مثبت بود.
* رشد ارزش کل معاملات و معاملات خرد
همچنین هفته گذشته با توجه به سبز بودن بازار سرمایه، هم کل معاملات بورس و هم معاملات خرد در بازار سرمایه رشد را تجربه کردند. میانگین ارزش کل معاملات با توجه به معاملات اوراق بدهی در روز دوشنبه نسبت به هفته پیش از آن رشد 2درصدی داشت و به عدد 37 هزار و 800 میلیارد تومان رسید. میانگین ارزش معاملات خرد بورس نیز در هفته دوم بهمن رشد 17 درصدی داشت و به عدد ۳ هزار و 258 میلیارد تومان رسید.
* به سمت روزهای رویایی؟
به غیر از موارد اشاره شده، بررسی شاخصهای کلان هم گویای روزهای روشن در بازار سرمایه است. در حال حاضر تمام شاخصهای کلان تاثیرگذار اقتصادی بر بازار سرمایه به گونهای است که باید منتظر ادامه روند افزایشی چند روز اخیر باشیم، به عبارت دیگر از منظر اقتصادی بازار آماده بازدهی و سوددهی است اما مشخص نیست چه عواملی باعث شد مدتهای طولانی بورس لباس قرمز به تن کند. در ادامه به بررسی اصلیترین شاخصهای تاثیرگذار روی بازار میپردازیم.
* نرخ ارز
در اقتصاد دلاریزه ایران، قیمت دلار و ارزهای جهانروایی مانند یورو به صورت مستقیم میتواند بر بازار سرمایه بویژه صنایع صادراتی حاضر در این بازار تاثیرگذار باشد. در حال حاضر بخش قابل توجهی از ارزش بازار سرمایه ایران را ۴ صنعت محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی و کانیهای فلزی تشکیل میدهد و ویژگی مشترک بارز صنایع یاد شده این است:
الف: مبنای قیمتگذاری آنها بر اساس عرضه و تقاضای جهانی است.
ب: بخش عمدهای از تولیدات آنها صادراتمحور است(درآمد شرکتهای مذکور دلاری است و باید در داخل کشور با نرخ نیما تبدیل به ریال شود).
با توجه به ماهیت صادراتی این صنایع، افزایش نرخ ارز، مزیت صادراتی را بالا برده و با ثبات قیمتهای جهانی سودآوری این شرکتها بیشتر میشود و در عین حال با کاهش قیمت ارز اتفاقی برعکس آنچه بیان شد رخ میدهد.
ابتدای سال جاری (۲۰ فروردین) قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان بود که هماکنون به حدود ۲۸ هزار تومان رسیده است.
به عبارت بهتر، قیمت هر دلار از ابتدای سال جاری تاکنون بدون در نظر گرفتن نوسانهای شدیدی که در چند ماه گذشته داشت و به بیش از ۳۰ هزار تومان هم رسید؛ ۳ هزار و ۸۰۰ تومان معادل 15.7 درصد افزایش داشته است.
* نرخ تورم
یکی از اصلیترین شاخصهای تاثیرگذار بر تمام بازارها بویژه بازار سرمایه نرخ تورم است؛ این نرخ به طور مستقیم میتواند روی ارزش دارایی شما در بازارها تاثیرگذار باشد.
افزایشی بودن تورم با وجود اینکه برای اقتصاد کلان و شرایط معیشتی مردم عامل منفی به حساب میآید اما برای فعالان بازارهای دارایی مهم است.
بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه دیماه نسبت به مشابه سال قبل 35.9 درصد و تورم سالانه دیماه 42.4 درصد اعلام شده است. همچنین تورم دی نسبت به آذر 2.4 درصد و تورم آذر نسبت به آبان 1.7 درصد بوده است.
بنابراین با وجود اینکه با سیاستهای دولت سیزدهم در ماههای اخیر از شدت رشد تورم کاسته شده است اما باز هم شاهد افزایش تورم هستیم، البته تورم به تنهایی نمیتواند باعث افزایش بازدهی یک بازار شود اما تورم فزآینده چراغ سبزی برای سوددهی بازارهای دارایی است.
تورم علاوه بر اینکه موجب افزایش سود و جریانات نقدی در اقتصاد میشود، نرخ بازده مورد انتظار سهامداران و فعالان اقتصادی را نیز افزایش میدهد.
در شرایط تورمی به طور متوسط سود اسمی شرکتها افزایش پیدا میکند. در واقع سودآوری افزایش نیافته، بلکه سود اسمی تحت تاثیر تورم افزایش مییابد.
* نرخ بازدهی بازارهای دارایی
در ایران برعکس سایر کشورها، در کنار بازارهای پولی- مالی بازارهایی مانند ارز و سکه نیز برای سرمایهگذاری وجود دارند. بررسیها نشان میدهد این بازارها با وجود تورم نسبت به سال گذشته با رکود عجیبی در بازدهی مواجه بودهاند. همانطور که اشاره شد، قیمت هر دلار آمریکا از ۲۱ فروردین تاکنون 15.7 درصد رشد کرده است؛ از سوی دیگر در همین بازه زمانی سکه امامی از ۱۰ میلیون و ۴۵۸ هزار تومان به ۱۲ میلیون و ۲۰۰ تومان رسیده که نشاندهنده ۱۷ درصد بازدهی است.
به ترتیب نیمسکه و یورو هم در بازه زمانی مذکور7.94 و 10.25 درصد بازدهی داشتهاند. محبوبترین رمزارز جهانروا (بیتکوین) هم کارنامه سیاهی از خود در بازه زمانی مذکور بر جا گذاشته و منفی ۴۰ درصد را ثبت کرده است. در این شرایط اگر شاخص کل را برای ارزیابی بازار سرمایه در نظر بگیریم، بورس هم آنچنان عملکرد مناسبی نداشته و در بازه زمانی ۲۱ فروردین تاکنون قریب به ۴ درصد عقبگرد را تجربه کرده است. با در نظر گرفتن رشد قیمت ارز و تورم، شاید مقطع کنونی را بتوان زمانی برای رشد بازار سرمایه دانست، بدین ترتیب که هماکنون بازار سرمایه از دیگر بازارها عقب مانده؛ این در حالی است که در ۲ سال گذشته بیشترین بازدهی مربوط به بورس بوده است.
* نرخ بهره
نرخ بهره بینبانکی و سپرده بانکی از دیگر شاخصهای موثر بر بازار سرمایه است. در حال حاضر نرخ رسمی بهره بانکی برای سپردههای بلندمدت ۱۸ درصد در نظر گرفته شده است (البته اکثر بانکها با تخلف تا حدود ۲۱ درصد پرداخت میکنند)، همچنین بر اساس گزارشهای منتشر شده توسط بانک مرکزی، میانگین نرخ بهره بین بانکی از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون 19.46 درصد بوده است. نرخ بهره بینبانکی تاثیر بسزایی در کنترل نرخ بهره بدون ریسک دارد و باعث کنترل نرخ بهره اوراق خزانه و در نهایت رشد P/E بازار میشود. با در نظر گرفتن نرخ بهره سپرده بانکی میتوان گفت هنوز با میزان تورم فاصله معناداری وجود دارد. به طور طبیعی زمانی که نرخ بهره از نرخ تورم عقب افتد، تمایل برای سپردهگذاری کاهش پیدا میکند. از سوی دیگر هماکنون شاهد یک همراستایی جدی بین تیم اقتصادی دولت سیزدهم اعم از رئیس کل بانک مرکزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و فرمانده تیم اقتصادی دولت یعنی معاون اول رئیسجمهور برای حمایت از بورس هستیم. با این تفاسیر احتمال اینکه بانک مرکزی یا بانکهای خصوصی و دولتی به طور مستقل و سلیقهای تصمیم به افزایش بهره بینبانکی و سپرده بانکی بگیرند، دور از تصور است.
ارسال به دوستان
نگاهی به فیلم سینمایی «دسته دختران» که یکی از بهترین فیلمهای جشنواره چهلم است
این دختران قهرمان
گروه فرهنگ و هنر: پرداختن به روی زنانه جنگ، کار سختی است. البته عمده درامهای جنگی در سینمای دنیا از این ظرفیت استفاده کردهاند. در عین حال که پرداختن به میدان جنگ، با همه سختیها و سنگینیهای تولید از رسم نیفتاده و تولید فیلم مهم «1917» دو سال پیش نشان داد هنوز این مدل سینما جذاب و پرطرفدار است اما عمده تولیدات سینمای اروپا و آمریکا در سالهای اخیر از بسترهای زنانه برای تعریف درام بهره بردهاند؛ زنان دور از جنگ، زنان در فراق همسر، زنان منتظر و زنانی که عشقی در دل جنگ دارند. به عنوان مثال یکی از مهمترین فیلمهای جنگی جهان بر انتظار یک زن استوار شده است؛ «نجات سرباز رایان» که با خواسته مادر رایان برای حفظ او پیش میرود. در سینمای دفاعمقدسی ایران در سالهای اخیر یکی از فیلمسازانی که قصههای زنانه را در دل جنگ مورد پرداخت قرار داده، منیر قیدی است. او با «ویلاییها» تجربه تازهای در سینمای دفاعمقدس را روی پرده برد و حالا در جشنواره چهلم، «دسته دختران» به عنوان یک اثر برجسته مورد توجه منتقدان قرار گرفته است. این فیلم شب گذشته در سالن رسانههای برج میلاد به نمایش درآمد. در زیر مطالبی را درباره «دسته دختران» میخوانید. *** عباس اسماعیلگل: جشنواره فجر به عنوان ویترین سینمای ایران همواره در پرداخت به سوژههای زنانه کمکار بوده است. هر چند که در سالهای گذشته بویژه در جشنواره سیونهم سهم زنان و فیلمهای مرتبط با آنان زیاد بود اما به طور کلی فیلمسازان کمی سراغ سوژههای زنانه رفتهاند. بیشتر آثار مرتبط با موضوعات زنان نیز توسط فیلمسازان زن ساخته شده است که این خود جای تامل دارد. اما با وجود این کم بودن آثار، جشنواره فجر امسال شاهد حضور ۲ فیلم با موضوع زنان در خانه جشنواره است. «هناس» و «دسته دختران» که هر ۲ محصول سازمان سینمایی سوره حوزه هنری هستند. «دسته دختران» که ساخته تنها کارگردان زن حاضر در جشنواره فجر امسال است، قصهای درباره زنان مدافع خرمشهر است. این فیلم را منیر قیدی کارگردانی کرده و از مدتها قبل از آغاز جشنواره با توجه به حضور چهرههای شاخص بازیگری در آن، به اثری کنجکاوبرانگیز برای اهالی رسانه و مخاطبان سینما بدل شده بود و در نتیجه با اکرانش در خانه جشنواره به عنوان یکی از آثار پر سر و صدای جشنواره چهلم مطرح شده است؛ اثری که سازندگانش تمام تلاش خود را کردهاند متفاوتترین روایت را از حضور زنان در دوران دفاعمقدس ارائه دهند. شاید بتوان به جرات گفت «دسته دختران» جدیترین اثر سینماییای است که به مبارزه مسلحانه زنان در دوران دفاعمقدس میپردازد. درباره نقاط بارز و شاخص این اثر نکات متفاوتی میتوان مطرح کرد که اغلب این موارد در یادداشت دیگری در همین صفحه آمده، بنابراین بهتر است نگاهی اجمالی به برخی نقاط مبهم «دسته دختران» داشته باشیم. اغلب بازیگران «دسته دختران» از چهرههای شناختهشده و حرفهای سینمای ایران هستند و بالطبع مخاطب انتظار دارد بهترین بازیهای ممکن را از این بازیگران تماشا کند اما به واقع اینچنین نیست و بازیگر کارکشتهای چون نیکی کریمی به عنوان نقش نخست آنچنان که باید در «دسته دختران» نقش باورپذیری ارائه نمیدهد که این مساله از ضعف کریمی در عدم ثبات در لهجه جنوبی کاراکتر حکایت دارد. در برخی سکانسها عدم تسلط نیکی کریمی بدجور توی ذوق مخاطب میزند و البته باید گفت سطح بازی سایر بازیگران اصلی از نیکی کریمی قابل قبولتر است. اما اگر بخواهیم نگاه کلی به «دسته دختران» داشته باشیم باید گفت این اثر را در ۲ وجه جداگانه «فرم» و «محتوا» باید مورد بررسی قرار داد که «دسته دختران» از لحاظ فرم در شرایط بسیار بهتری نسبت به محتوا قرار دارد و بخش عمده آن به سطح مناسب جلوههای ویژه و میدانی این فیلم بازمیگردد اما درباره محتوا به یکی، دو نکته اساسی میتوان اشاره کرد، نخست به ویژگیهای شخصیتی برخی کاراکترها بازمیگردد که سخت است بپذیریم این کاراکترها در اوایل دهه 60 زندگی میکردند، مثل کاراکتری که فرشته حسینی نقش آن را بازی میکند؛ حسینی در این فیلم نقش یک دختر 18 ساله با ویژگیهای رفتاری نوجوانان دهه نودی را برای مخاطبان تداعی میکند که این مساله کمی تعجببرانگیز است. یکی دیگر از نقاط ضعف «دسته دختران» پرداخت بدون وجه به برخی خصلتهای شخصی کاراکترهاست که این مساله جنبه تعمیم یافته پیدا میکند، به عنوان مثال روابط میان دختر و پسر متعلق به آن دهه و آن روزگار نیست و از امروز به گذشته منتقل شده است، از سوی دیگر اغراق در برخی شخصیتپردازیها جای تعجب دارد، مثلا اینکه سیگار کشیدن برای یکی از شخصیتهای زن قصه شکل حیاتی پیدا کرده است. رویکردی که فیلم در نسبت با مساله دفاعمقدس دارد نیز صورتی از سینمای ضدجنگ دهه 80 را بازآفرینی کرده است. حضور زنان در جنگ اگر چه میتوانست بستر مناسبی برای درامپردازی باشد اما از این ظرفیت به نفع سینمای دفاعمقدس در حد اعلا استفاده نشده است، در حالی که میشد مانند «ویلاییها» این اتفاق درستتر رخ بدهد. ***
درباره «دسته دختران»؛ فیلم مهم جشنواره چهلم
جای دسته دختران در سینمای ایران خالی بود
محمدصالح سلطانی: حفظ اصالت در سینمای ایران کار راحتی نیست. موجهای تقلیدی و فیلمهای کپی شده آنقدر در این سینما به چشم میآیند و اثرگذارند که پیدا کردن نشانههای سبک و امضا و مدل شخصی در آثار یک کارگردان، سخت اما دلپذیر است. «منیر قیدی» 5 سال پیش با نخستین فیلمش نشانههای امیدوارکنندهای از یک سینمای اصیل و باهویت را به نمایش گذاشت و امسال با «دسته دختران» خودش را در قامت یک کارگردان صاحبفکر و صاحبسبک تثبیت میکند. فیلم دوم قیدی نه تکرار، بلکه تکمیل «ویلاییها»ست؛ یک روایت نادیده از مقاومت مردم خرمشهر در روزهای آغاز جنگ تحمیلی، با محوریت زنان خرمشهری.
* یک روایت زنانه و غیرفمینیستی
افتادن به دامن فمینیسم و نگاه تحقیرآمیز به مردان، یکی از آفتهایی است که کارنامه کاری همه فیلمسازان زن را تهدید میکند. مرز میان نگاه زنانه و نگاه فمینیستی آنقدر باریک است که سینماگران ما نتوانند براحتی آن را تشخیص دهند اما منیر قیدی بخوبی این مرز را در آثارش میبیند و در نگارش فیلمنامههایش رعایت میکند. «دسته دختران» اگرچه یک روایت زنانه از دفاع مردم خرمشهر است اما مطلقا ضد مرد نیست. مردهای فیلم، دستوپاچلفتی یا ضد زن نیستند. آنها بخشی از بار ماجرا را به دوش میکشند و برای دسته دختران، نقش مکمل را ایفا میکنند. هیچ مردی در «دسته دختران» به خاطر مرد بودن محکوم یا در حاشیه نیست. این شاید مساله سادهای به نظر برسد اما در سینمایی که اکثر کارگردانان زن آن تلاش میکنند کلیشه «زن مظلوم» را در برابر «مرد زورگو» سر و شکل بدهند، وجود فیلمی با امضای یک کارگردان زن که در دل یک ماجرای همدلیبرانگیز، «زن قهرمان» را در کنار «مرد همراه» مینشاند، یک اتفاق امیدوارکننده به حساب میآید.
* استوار بر یک فیلمنامه خوب
یک فیلم دفاع مقدسی اگر باورپذیر از کار درنیاید و اگر در خلق موقعیتهای نزدیک به واقعیت از جنگ موفق نباشد، عملا شکست میخورد و شانس چندانی برای دیدهشدن نخواهد داشت. «دسته دختران» اما از این جهت هم یک فیلم درست و بهقاعده است. منیر قیدی در فیلم دومش، تسلط بالا و توانمندی تکنیکی فوقالعادهاش در خلق صحنههای جنگی سنگین را به تصویر میکشد و «دسته دختران» را از منظر فرم در جایگاه یکی از بهترین فیلمهای دفاعمقدسی تاریخ سینمای ایران مینشاند. جذابیتهای تکنیکی فیلم، بیش از هر چیز یادآور «تنگه ابوقریب»، فیلم تحسینشده بهرام توکلی است اما فیلم قیدی یک مزیت جدی نسبت به فیلم توکلی دارد و آن فیلمنامه است.
دسته دختران یک فیلم داستانگو است؛ با شخصیتهایی که از همان ابتدا تکلیف خودشان را با مخاطب روشن میکنند و ماموریت مشخصی دارند. ریتم فیلمنامه با التهاب ذاتی ماموریت این دسته دختران همخوان است و قصه، کشش لازم برای همراهکردن مخاطب را دارد. شخصیتپردازی هم اگرچه درباره برخی کاراکترها ناقص است اما سرجمع در خلق شخصیتهایی که هرکدام با انگیزههای مختلف وارد این دسته شده و در به ثمر رسیدن ماموریت مهم گروه همراه میشوند، ناموفق نیست. مستقل از دسته 5 نفره دختران، تکتک اعضای گروه هویت و چارچوب شخصیتی مستقل خودشان را دارند و کنشهایشان در میدان نبرد، باورپذیر به نظر میرسد.
* درخشش مکملها
ترکیب بازیگران «دسته دختران» نه اینکه بد باشد اما برای قواره این فیلم کمی نامناسب به نظر میرسد. نیکی کریمی با وجود همه شایستگیهایش، در نقش اول فیلم چندان جا نیفتاده است. پانتهآ پناهیها و فرشته حسینی اما نقشهایشان را به خوبی مال خود کردهاند و ستارههای «دسته دختران» به حساب میآیند. از کنار بازی خوب حسین سلیمانی هم نباید گذشت که بخوبی از پس اجرای نقش سختش برآمده و یکی از حساسترین نقشهای فیلم را با کیفیتی قابل قبول به نمایش میگذارد.
* دفاع ملی و فراجنسیتی
جای «دسته دختران» و روایتهایی شبیه آن، در سینمای ایران خالی بود. پیدا کردن یک زاویه نگاه تازه و رفتن سراغ سوژههای جنگی با عینک متفاوت، از آن اتفاقهایی است که ژانر دفاعمقدس بشدت به آن نیاز دارد. منیر قیدی با نگاه زنانه پخته و بلوغیافتهاش، نقشی مهم و غیرقابل انکار در خلق روایتهای متمایز از دفاعمقدس دارد. او یک راوی خوشفکر و هنرمند است که میتواند حالاحالاها برای ما از قصههای جنگ بگوید و داستانهای دلپذیری از «مقاومت» را با نگاهی ملی و فراجنسیتی به تصویر بکشد. فیلم دوم قیدی، او را در جایگاه یک فیلمساز پرانرژی و خلاق تثبیت میکند و امیدهای ما به نسل جدید سینماگران دغدغهمند و متعهد را افزایش میدهد. بعد از 2 فیلم درخشان که یکی از یکی بهتر از کار درآمدهاند، روی منیر قیدی و سینمای دوستداشتنیاش میشود حساب ویژهای باز کرد.
***
«تنگه ابوقریب» الگوی «دسته دختران» نبود
نشست رسانهای فیلم سینمایی «دسته دختران» ساخته منیر قیدی، از آثار حاضر در بخش سودای سیمرغ چهلمین جشنواره فیلم فجر با حضور عوامل فیلم در برج میلاد برگزار شد. نیکی کریمی، بازیگر این فیلم اظهار کرد: همه در این فیلم سعی کردند همه توان خود را بگذارند، همه خیلی زحمت کشیدند، حالا که فیلم را میبینم متوجه میشوم که همه صددرصد وجودشان را گذاشتند. منیر قیدی، کارگردان این فیلم نیز درباره واقعی بودن شخصیتها و داستان فیلم مطرح کرد: این فیلم صددرصد واقعی نیست. ما تقریبا همه کتابهای این حوزه را خواندیم و گرتهبرداری کردیم، تقریبا تمام کاراکترها ساختگی هستند. من در زمان جنگ سن زیادی نداشتم و تجربه زیسته چندانی ندارم، فیلمسازی هستم که تا احساس نکنم یک موضوعی را درک کردهام آن را نمیسازم. حتما باید به موضوع تسلط داشته باشم. به عنوان یک فیلمساز زن سختی ویژهای نداشتم. از خدا میخواستم زنده باشم و بتوانم فیلم را ادامه بدهم، چون فشار کاری زیادی بود. قیدی درباره شباهت فیلم به «تنگه ابوقریب» گفت: ما الگوهای بهتری در جهان و ایران داریم که سالهای قبل توسط آقایان درویش و حاتمیکیا ساخته شده است، خودم هم با آنها کار کردهام اما همیشه سعی کردهام سینمای خودم را داشته باشم و اگر قرار باشد الگویی داشته باشم آن فیلم حتما «تنگه ابوقریب» نبوده است. این کارگردان درباره صحنههای دلخراش جنگی بیان کرد: ما درباره جنگ صحبت میکنیم، پس ناگزیریم صحنههای جنگی را نشان بدهیم. صحنههای حماسی را قبلا در دیگر فیلمها نشان دادهاند.
***
درباره انتخاب نادرست بازیگران در «ملاقات خصوصی»
سیدسعید هاشمزاده: بازیگری یک پرسپکتیو است؛ پرسپکتیوی که از متن و نگارش نقش در متن آغاز میشود و تا اجرا امتداد مییابد. در این راه از متن تا اجرا، تهیهکننده بازیگر و کارگردان، تصمیمگیرندههای اصلی و طراحان لباس و گریم، تصمیمگیرندههای فرعی محسوب میشوند. آنها باید پارامترهای گوناگونی را بر مبنای متن و ایدههای اجرای کارگردان مدنظر قرار بدهند تا یک شخصیت خلق شود اما پیش از خلق، مساله انتخاب اتفاق میافتد. انتخاب بازیگر دارای پارامترهایی بنیادین و سخت است؛ پارامترهایی که میتواند یک فیلم را به حد اعلای کیفیت اجرایی برساند یا حتی آن را نابود کند. این انتخاب میان تهیهکننده و کارگردان بررسی میشود. تهیهکننده بیشک ایدههای تجاری را بررسی و رهبری میکند و کارگردان نیز ایدههای هنری و اجرایی را. در تاریخ سینما یکی از مشهورترین انتخابها سر صحنه «پدرخوانده» اتفاق میافتد؛ اختلاف نظر بین دادن نقش به آلپاچینو یا دنیرو و سپس جابهجایی نقش آنها. این انتخاب تا حدی در مرز تردید باقی میماند که گروه تولیدی صبر میکند تا آلپاچینو پس از فیلمبرداری سکانسهای اولیه خود را ثابت کند و سپس مورد تایید تیم کارگردانی و تهیهکننده قرار بگیرد. در واقع تلاش بازیگر در ایفای نقش متفاوت و حساس مدنظر قرار میگیرد، تردیدها مورد بررسی قرار میگیرد، جابهجایی انجام میشود و سپس انتخاب تکمیل میشود. و این البته که یک معیار اساسی و نمونه برای بهترین فیلمهای تاریخ سینماست. «ملاقات خصوصی» در نسبت با این انتخاب و تصمیم قابل نقد و بررسی است. بیایید از نقش در متن صحبت کنیم. نقش پروانه، نقش دختری است که در محلهای پایینشهری مشغول کار است تا بتواند در غیاب پدر در زندانش و برادر فراریاش مخارج خانواده را به همراه مادر مسنش درآورده و زندگی را بگذراند. نقش پروانه با این خطوط کلی، ما را به یاد نقشی میاندازد که بارها برای پریناز ایزدیار تکرار شده است. نقشش در «ابد و یک روز» یکی از همینهاست. همین تکراریهایی که باید تغییر یابد تا اجرا شود. در وهله نخست انتخاب پریناز ایزدیار تایید محکمی است بر اینکه تیپ شخصیت او در «ابد و یک روز» میتواند زمینه خوبی برای بازی در نقش پروانه باشد. تا بدین جا تهیهکننده و کارگردان تیپیکالترین انتخاب را انجام دادهاند اما آیا تغییری هم ایجاد خواهند کرد؟ این تغییر در بازیگر یا ایدههای کارگردان وجود دارد؟ پاسخ منفی است. نه تفاوت در گریم وجود دارد و نه تفاوت در بدن و سبک بازی. بدین خاطر است که نقشهای اصلی فیلم به دلیل همین انتخاب بازیگر است که غلط از آب درمیآیند و در بهترین حالت تیپی هستند که بازیگران را هم به نگه داشتن در همین تیپ ترغیب میکنند. این شکل نگاه را هم میتوان درباره نادر فلاح تکرار کرد و هم برای رویا تیموریان برای بازی در شادروان. چنین نقشهای در آستینی، یعنی نقشهایی که بازیگر برای ایفای آن شگردهای آمادهای در آستینش دارد، به گونهای سقوط اجرا در فیلم است، و سقوط اجرا بدون تغییر و خلاقیت یعنی کمتر باور کردن کاراکترها و نقشها.
ارسال به دوستان
دیدار دیروز رهبران چین و روسیه در بحرانیترین روزهای روابط شرق و غرب در عصر پساکمونیسم
اوراسیا مقابل غرب
«ولادیمیر پوتین» دیروز پس از ۲ سال به پکن رفت و با «شی جین پینگ» همتای چینی خود دیدار کرد. سفر رئیسجمهور روسیه به چین برای شرکت در مراسم افتتاحیه المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن انجام شد. سفر پوتین و سران چند کشور دیگر از جمله قطر، ولیعهد امارات و روسایجمهوری آرژانتین، ترکمنستان، مصر و تاجیکستان و نخستوزیران مغولستان و پاکستان در حقیقت دهنکجی به تحریم دیپلماتیک این بازیها توسط آمریکا و برخی متحدان غربیاش به بهانههای سیاسی بود. این در عین حال سومین سفر پوتین پس از شیوع جهانی کرونا (پس از سوییس و هند) و نخستین دیدار او با شیجینپینگ در دوران همهگیری است.
این دیدار در شرایطی انجام شد که عالیترین مقامات آمریکایی در برآوردهایی موازی ادعا کردهاند روسیه و چین با پایان المپیک زمستانی پکن به ترتیب به اوکراین و تایوان حمله خواهند کرد و به قول بایدن، در این صورت نظم جهانی فعلی دچار دگرگونی خواهد شد.
به گفته سخنگوی نهاد ریاستجمهوری روسیه (کرملین)، پوتین دیروز بلافاصله پس از ورود به پکن به دیدار شیجینپینگ رفت و طرفین در فضایی گرم و دوستانه گفتوگو کردند. همزمان بیانیه مشترک رهبران ۲ کشور منتشر شد که در آن به غرب تاخته و بر اتحاد میان خود تاکید کرده بودند.
به گزارش رویترز، در این بیانیه طولانی با آنکه بر احیای اتحاد سنتی میان فدراسیون روسیه و جمهوری خلق چین مانند دوران اقتدار بلوک شرق تاکید شده اما مشخصا با بازآفرینی فضای جنگ سرد مخالفت شده است.
رؤسایجمهور روسیه و چین که این بیانیه مشترک را امضا کردهاند، طی آن اقدامات برخی کشورها (آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپایی) در تحمیل استانداردهای خود به دیگران را محکوم و مخالفت خود را با گسترش ناتو همراه با رویکردی مشابه جنگ سرد از سوی کشورهای غربی به روابط بینالمللی اعلام کردند.
این بیانیه در عین اعلام اتحاد همهجانبه و بیسابقه مسکو و پکن- که حتی در دوران جنگ سرد و اقتدار بلوک شرق دیده نشده بود- تقریبا به اکثر منازعات و چالشهایی که ۲ کشور با غرب دارند از جمله اوکراین، تایوان و شبهجزیره کره اشاره و اعلام میکند طرفین در آنها از یکدیگر حمایت خواهند کرد.
در همین حال که مقامات چینی و روس همکاریهای همهجانبه ۲ کشور را بیسابقه توصیف میکنند، کارشناسان نیز بر این موضوع صحه میگذارند که در طول تاریخ هرگز این ۲ قلمروی بزرگ که بیشترین مساحت محور ژئوپلیتیک موسوم به اوراسیا را شکل میدهند، اینچنین به لحاظ سیاسی و اقتصادی یکپارچه نبودهاند.
همزمان با این سفر اما ۲ قرارداد عظیم انرژی میان ۲ کشور به امضا رسید. شرکت گازپروم روسیه، بزرگترین تامینکننده گاز طبیعی مصرفی اوراسیا و اروپا در اطلاعیهای از امضای قرارداد با شرکت ملی نفت چین (CNPC) برای انتقال گاز طبیعی از مسیر خط لوله جدید خاوردور خبر داد.
بر این اساس، چین طی 30 سال آینده سالانه 10 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی اضافی از روسیه وارد خواهد کرد. بدین ترتیب، مجموع کل واردات گاز طبیعی چین از روسیه به سالانه 48 میلیارد مترمکعب خواهد رسید. این تقریبا معادل میزان گازی است که روسیه قرار است از طریق خط «نورد استریم 2» به اروپا صادر کند؛ پروژهای که تکمیل شده اما آغاز اجرای آن با بهانهجویی دولت آلمان، تحت فشار آمریکا به تعویق افتاده است.
دیگر غول انرژی روسیه، شرکت روس نفت نیز با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد قرارداد مربوط به انتقال نفت به چین از مسیر قزاقستان با شرکت ملی نفت چین (CNPC) به امضا رسیده است که بر اساس آن طی 10 سال آینده به 100 میلیون تن نفت خواهد رسید. روس نفت به عنوان بزرگترین شرکت نفتی روسیه از سال 2015 تاکنون در مجموع 445 میلیون تن نفت به چین صادر کرده است. اینها ۲ نمونه از 15 قراردادی است که در حاشیه دیدار پوتین و شی در پکن بین ۲ کشور امضا میشود.
هیات عالیرتبه روس که پوتین را در این سفر همراهی میکنند شامل 5 عضو از جمله «یوری اوشاکوف» دستیار رئیسجمهور، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه، «دیمیتری چرنیشنکو» معاون نخستوزیر، «نیکولای شولگینوف» وزیر انرژی و «ایگور سچین» رئیس شرکت روسنفت است.
* حمایت چین از روسیه درباره اوکراین
در آستانه این سفر، روز پنجشنبه وزیر خارجه روسیه در پکن با «وانگیی» همتای چینی خود دیدار کرد. سرگئی لاوروف در این دیدار اعلام کرد: «روابط دوجانبه ما متکی بر توافق کلی گسترده در هر ۲ کشور است. آنها خودکفا و باثبات هستند، تحت تأثیر هیچ شرایط سیاسی نیستند و علیه هیچ کشور ثالثی جهتگیری ندارند».
لاوروف در پایان این دیدار پس از مذاکره با وانگ درباره آخرین تحولات اوکراین و افغانستان، سند همکاریهای جدید میان وزارتخانههای خارجه ۲ کشور را به همراه همتای چینی خود امضا کرد.
او گفت مسکو از سطح همکاری بیسابقه با شریک چینی و همچنین حمایت متقابل قاطعانه ۲ کشور از یکدیگر بسیار رضایت دارد و ادامه داد: «مقامات مسکو و پکن همکاری بسیار نزدیکی در عرصه فعالیت وزارت خارجه دارند و این هماهنگی اقدامات به تقویت ثبات و قابل پیشبینی بودن اوضاع در امور بینالمللی کمک میکند».
در بیانیه وزارت خارجه چین درباره این سفر آمده است که پکن موضع مسکو درباره تضمینهای امنیتی خواستهشده از آمریکا و ناتو را درک کرده و از آن حمایت میکند.
* لاوروف سند آمریکاییها درباره اوکراین را جعلی خواند
لاوروف همچنین دیروز ادعای جدید غربیها درباره تلاش مسکو برای تدوین اسناد جعلی برای به دست آوردن بهانه برای حمله به اوکراین را بیمعنی توصیف کرد. این ادعا برای نخستینبار به نقل از یک مقام آمریکایی صبح روز پنجشنبه گذشته توسط روزنامه آمریکایی واشنگتنپست منتشر شد، سپس شبکه «سیانان» و سایر رسانهها آن را مطرح کردند. بعدازظهر همان روز «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد این دولت بایدن بوده که این اطلاعات را علنی کرده است. پرایس گفت: «اطلاعات شناخته شده برای دولت آمریکا، از نهادهای اطلاعاتی که ما از حالت طبقهبندی خارج کردهایم، گرفته شده است». او همچنین با بیاعتنایی نسبت به ادامه سوالات «مت لی» خبرنگار دیپلماتیک خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «اگر به اعتبار دولت ایالات متحده، دولت انگلیس و سایر دولتها شک دارید و اطلاعاتی که روسها منتشر میکنند آرامتان میکند، به خودتان مربوط است». او دولت روسیه را متهم کرد که ویدئویی تبلیغاتی را با به تصویر کشیدن عوامل بحران، صحنهسازی انفجارهای جعلی و تجهیزات نظامی ناتو مانند هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه به عنوان بهانهای برای حمله به اوکراین در روزهای آینده تهیه کرده است.
«لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس نیز در اقدامی هماهنگ برای افزایش فشار علیه مسکو از این ادعای واشنگتن حمایت کرد و گفت: «شواهدی تکاندهنده و واضح از خشونت و فعالیتهای پشت پرده روسیه برای ایجاد بیثباتی در اوکراین وجود دارد».
وزیر خارجه روسیه در واکنش به آنها گفت: «برخی اظهارات وزارت خارجه آمریکا را که روسیه ویدئوهایی جعلی را آماده کرده که حمله ادعایی نیروهای اوکراینی به دونباس را نشان میدهد، مطالعه کردهام. خب! ماهیت توهمی این نوع اتهامزنیها که هر روز تعداد بیشتر و بیشتری از آنها تولید میشود، برای هر کارشناس علوم سیاسی کموبیش مجربی واضح است».
***
ورود به دوره جدید با روابط همهجانبه روسیه و چین
ولادیمیر پوتین در آستانه سفر روز جمعه خود به چین، مقالهای با عنوان «روسیه و چین؛ مشارکت راهبردی آیندهمحور» برای خبرگزاری دولتی چین، شینهوا نوشت. رهبر کرملین در این مقاله تأکید کرد روسیه و چین به هم نزدیک و همسایگانی هستند که روابطشان به سنتهای چند صد ساله دوستی و اعتماد متقابل گره خورده است. پوتین نوشت: «روابط روسیه و چین با مشارکت همهجانبه و همکاری راهبردی، با ورود به دوره جدید، به سطح بیسابقهای رسیده و به الگویی از کارآیی و مسؤولیتپذیری برای آینده تبدیل شده است».
ارسال به دوستان
شواهد حاکی از تناقض در روایت آمریکا از عملیات کشتن ابوابراهیم الهاشمی القرشی است
عملیات مبهم
گروه بینالملل: بامداد پنجشنبه نیروهای آمریکایی و ائتلاف به اصطلاح ضدداعش در منطقهای میان استانهای ادلب و حلب سوریه با هواپیماهای جنگی و بالگرد دست به انجام عملیات هلیبرن زدند. بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه بامداد پنجشنبه چند فروند هواپیما و بالگرد با برخاستن از پایگاه «خراب عشک» شهر «عین العرب» (کوبانی) به سمت منطقهای در مرز استانهای ادلب و حلب به پرواز درآمدند. در این عملیات بالگردهای ائتلاف بینالمللی با تیربارهای سنگین، محله «مدرسه غربی» در منطقه «دیربلوط» را زیر رگبار گرفتند. در ادامه، نیروهای ائتلاف بینالمللی با انجام عملیات هلیبرن در محله مدرسه غربی فرود آمدند. به گفته منابع رسانهای، این عملیات بیش از یک ساعت طول کشید و هواپیماهای «اف۱۶» آمریکا بر فراز این منطقه به پرواز درآمدند. در همین راستا، کانال تلگرامی «صابرین نیوز» وابسته به گروههای مقاومت عراق خبر داد در نتیجه درگیریها میان نظامیان آمریکایی و افراد مسلح یک فروند بالگرد آمریکایی «شینوک» سقوط کرد.
خبرگزاری فرانسپرس روز پنجشنبه به نقل از یک مقام مسؤول آمریکایی اعلام کرد «ابوابراهیم الهاشمی القرشی» سرکرده داعش در حین عملیات اخیر آمریکا در شمال غرب سوریه خود را منفجر کرده است. عصر پنجشنبه «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا مدعی شد در حمله چهارشنبهشب نظامیان این کشور به ادلب سوریه، سرکرده داعش کشته شده است. به نوشته ریانووستی، «جان کربی» سخنگوی پنتاگون نیز درباره عملیات علیه سرکرده داعش مدعی شد آمریکا چندین ماه در حال برنامهریزی عملیاتی علیه سرکرده جدید داعش بود. کربی در این باره ادعا کرد: «برنامهریزی، ماهها طول کشید که شامل تمرینات فیزیکی واقعی بود؛ دهها نیروی عملیات ویژه. این یک عملیات ایالات متحده بود که فقط توسط نیروهای آمریکایی انجام شد».
شبکه «الجزیره» نیز گزارش داد در این حمله 10 نفر از جمله 7 کودک کشته شدند. خبرنگار «العربی الجدید» نیز با تایید عملیات هلیبرن نیروهای آمریکایی در شمال استان ادلب به نقل از منابع محلی و شاهدان عینی نوشت: طی هلیبرن نیروهای ائتلاف بینالمللی علیه یک ساختمان مسکونی ۲ طبقه در نزدیکی گذرگاه «دیربلوط»، 9 نفر از جمله ۳ کودک و زن کشته شدند. بر اساس این گزارش، این عملیات ۳ ساعت طول کشید و پس از پایان، بالگردهای ائتلاف وارد اراضی ترکیه شدند و پهپادهای ائتلاف بینالمللی پس از عقبنشینی بالگردها، محل عملیات را هدف قرار دادند.
* پنتاگون درباره کشتار غیرنظامیان تحقیق نمیکند
صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) روز پنجشنبه اعلام کرد ۶ کودک در جریان این عملیات در ادلب سوریه کشته شدند.
نکته جالب توجه اینکه سخنگوی پنتاگون با تایید کشته شدن چند زن و کودک در جریان عملیات حمله به محل اختفای سرکرده جدید داعش، گفت فعلا قصدی برای تحقیق در این زمینه ندارند. جان کربی گفت پنتاگون قصد ندارد درباره مرگ غیرنظامیان در جریان عملیات در سوریه تحقیق کند. کربی طی نشست خبری در پنتاگون گفت: «ایالات متحده هنوز تصمیمی برای انجام تحقیقات درباره کشته شدن غیرنظامیان در سوریه در جریان عملیات برای از بین بردن رهبر گروه تروریستی داعش نگرفته است». به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی با تایید کشته شدن چند غیرنظامی در حمله به محل اختفای سرکرده داعش در ادلب گفت حداقل 3 غیرنظامی در این عملیات کشته شدند. سخنگوی پنتاگون با اشاره به اینکه القرشی در این انفجار که خودش ترتیب داده بود کشته شد، اظهار داشت همسر و 2 فرزندش نیز با او جان باختند. بر اساس این گزارش، کربی تصریح کرد: «ما میدانیم ۳ نفر با او در طبقه سوم بودند که آنها نیز کشته شدند. آنها همسر و ۲ فرزند او بودند. در طبقه دوم این عمارت، نظامیان با معاون القرشی تبادل آتش کردند که از بین رفت». وی سپس با شانه خالی کردن از مسؤولیت کشتار غیرنظامیان در این عملیات گفت: «ایالاتمتحده اطمینان دارد مسؤولیت کشتار غیرنظامیان در جریان عملیات نابودی رهبر گروه تروریستی داعش در شمال غرب سوریه بر عهده تروریستهاست، نه ارتش آمریکا».
* روایت آمریکا درباره کشته شدن سرکرده «داعش» دروغ است
«علاءالدین الیوسف» خبرنگار شبکه الجزیره در سوریه و جنوب ترکیه پس از اظهارنظر یک مقام مسؤول آمریکایی درباره نحوه کشته شدن سرکرده داعش، در رشتهتوئیتهایی نوشت: بنا به روایت آمریکا، او خود را منفجر کرده و به همراه همه اعضای خانوادهاش کشته شده است. بازدیدی که از داخل منزل داشتم، روایت آمریکا را تکذیب میکند. در این خانه هیچ اثری از انفجار یا آسیب دیدن دیوارها و ریختن خون بر زمین بر اثر حمله از فاصله نزدیک یا چیزی شبیه به آن (ترور) وجود ندارد. چرا آمریکاییها دروغ میگویند؟ روایت آمریکا به کلی دروغ است. او خودش را منفجر نکرده است. آیا درگیری رخ داده است؟ بله. زمان درگیری هم کوتاه نبوده است. همه کسانی که در این مکان کشته شدهاند، بر اثر همین درگیری بوده است و کودکان به علت منفجر شدن کمربند [انتحاری] کشته نشدهاند بلکه در حین درگیریها و حمله هوایی به این خانه کشته شدند. خبرنگار الجزیره در توئیتی دیگر درباره تصاویر منتشر شده از لاشه بالگرد آمریکا نزدیک شهر جیندرس در شمال حلب نوشت: دروغ دیگر آمریکا این است که بالگرد از کار افتاد. [این در حالی است که] بالگرد آسیب دید و نتوانست ماموریت خود را به مقصد پایگاه به اتمام برساند. [به همین علت] تصمیم گرفتند آن را در حومه جیندرس بر زمین بنشانند، آن را تخلیه کردند و سپس هدف حمله هوایی قرار دادند تا هیچگونه استفادهای از آن نشود.
* انفجار بالگرد آمریکایی در جریان عملیات
خبرگزاری آناتولی هم نوشت تیمی از خبرنگاران آناتولی در سوریه با حضور در منطقه «عرفین» در شمال این کشور تصاویر یک فروند بالگرد متعلق به نیروهای نظامی آمریکا را که بامداد پنجشنبه در عملیات نیروهای نظامی ویژه این کشور برای دستگیری سرکرده گروه تروریستی داعش در ادلب شرکت کرده و در پی بروز نقص فنی به زمین نشسته و بعد منهدم شده، منتشر کردند. در تصاویر دیده میشود که بالگرد مذکور به طور کامل تکه تکه شده و جز برخی اجزای آن، باقی قسمتهایش به قطعات کوچک تبدیل شده است. از سوی دیگر برخی منابع محلی که هنگام عملیات مذکور به منطقه مورد حمله نزدیک بودند، به خبرنگار آناتولی گفتند: یک زن انتحاری به سوی بالگردهای وابسته به نیروهای نظامی ویژه آمریکا آتش گشود. این زن سپس جلیقه انتحاری خود را منفجر کرد. بر اثر انفجار یکی از بالگردها که در حال بازگشت بود، آسیب دید و برای مدت کوتاه در منطقه جیندرس ناچار به زمین نشست. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یک مسؤول آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، در این باره گفت یکی از بالگردهایی که در عملیات شرکت کرد، به دلیل نقص فنی به زمین نشست و سپس منهدم شد.
* ید طولای آمریکا در کشتار غیرنظامیان به بهانه تروریسم
به نظر میرسد تاکید مقامات آمریکایی بر عدم انجام تحقیقات پیرامون چگونگی کشته شدن غیرنظامیان در جریان این عملیات در ارتباط با عملیاتهای اخیر این کشور علیه غیرنظامیان در افغانستان و سوریه قابل تحلیل است. 29 آگوست 2021 (7 شهریور 1400) حمله پهپادی آمریکا به یک خودروی سدان سفیدرنگ در خانهای در کابل منجر به قربانی شدن 9 عضو یک خانواده از جمله 7 کودک شد. کمتر از یک ماه پس از این عملیات ثابت شد خودروی مذکور متعلق به یک امدادگر افغان بوده و او به همراه فرزندانش که هیچ ارتباطی با تروریستها نداشتند، قربانی شدند. وزارت دفاع آمریکا نیز ضمن تایید هویت قربانیان، آن را اشتباه و سهلانگاری قلمداد کرد. میتوان اینطور برداشت کرد که آمریکاییها این بار با تکذیب اقدام خود در بمباران پهپادی یک منزل مسکونی (در ادلب سوریه) بدون در نظر گرفتن وضعیت غیرنظامیان و کودکان حاضر در خانه با فرار به جلو به دنبال برداشتن فشار ناشی از جنایات مکرر علیه غیرنظامیان هستند. چه اینکه برخی سوالات بیجواب درباره نحوه عملیات همچنان پابرجاست. به طور مثال آمریکا اعلام کرده است هلیکوپتر نیروهای آمریکایی پس از عملیات دچار نقص فنی شده و آنها بالگرد مذکور را در نزدیکی محل درگیری منهدم کردهاند. این در حالی است که برخی رسانهها به نقل از منابع محلی از مورد هدف قرار گرفتن هلیکوپتر خبر داده بودند. علاوه بر این مقامات آمریکایی مدعی شدند پس از پایان عملیات رودررو با القرشی، پهپادهای ائتلاف با بمباران منزل وی باقیمانده خانه را منفجر کردند؛ موضوعی که با ابهام جدی از سوی تحلیلگران مواجه شده است.
اخیرا «فضل عبدالغنی» مدیر وبگاه سازمان موسوم به «الشبکه السوریه لحقوق الانسان» (نزدیک به معارضان سوریه) در گفتوگو با پایگاه خبری «عربی۲۱» از جنایتهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در سوریه پرده برداشته بود. فضل عبدالغنی فاش کرده بود از جمله مهمترین کارشکنیهای نیروهای ائتلاف، کشتار خارج از چارچوب قانون در سوریه بوده است. او خبر داده بود شمار غیرنظامیانی که به دست ائتلاف در سوریه کشته شدهاند، از مرز ۳ هزار نفر عبور کرده است که یکسوم آنها کودک بودهاند. عبدالغنی در این باره توضیح داده بود که جنگندههای ائتلاف بینالمللی به صورت پراکنده محل اسکان غیرنظامیان را هدف قرار میدادند و اماکن حیاتی را ویران میکردند که این اقدام جنایت جنگی محسوب میشود. او همچنین گفته بود «نیروهای ائتلاف مسؤول بیخانمان شدن صدها هزار سوری هستند». این اظهارات پس از آن مطرح شد که روزنامه «نیویورکتایمز» با انتشار نتیجه تحقیقاتی فاش کرد گروهی از نظامیان آمریکایی درباره انجام ۲ حمله در «باغوز» سوریه که در تاریخ هجدهم ماه مارس سال ۲۰۱۹ انجام شده است، پنهانکاری کردهاند؛ اقدامی که در پی آن ۶۴ زن و کودک سوری کشته شدند. پس از انتشار این گزارش، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا از یکی از ژنرالهای این کشور خواست ظرف مدت زمان مشخصی تحقیقاتی را در این باره انجام دهد و نتیجه را گزارش کند.
ارسال به دوستان
لغو سفر تیم ملی کشتی ایران به آمریکا به خاطر عدم صدور ویزا برای برخی اعضا
پاسخ درخور
رئیس فدراسیون کشتی ایران در نامهای به رئیس فدراسیون کشتی آمریکا، سفر تیم ملی کشتی آزاد ایران به این کشور را به دلیل صادر نشدن ویزا برای خود و ۵ نفر دیگر لغو کرد. پس از خودداری آمریکا از صدور ویزا برای برخی اعضای کاروان اعزامی کشتی ایران به آمریکا، سفر تیم ملی کشتی آزاد به این کشور برای انجام دیدار دوستانه که قرار بود ۲۳ بهمن در تگزاس برگزار شود، لغو شد. علیرضا دبیر طی نامهای به رئیس فدراسیون کشتی آمریکا، عدم امکان حضور ایران برای انجام مسابقه دوستانه ورزشی تیم به تیم با تیم کشتی آزاد این کشور را اعلام کرد. دبیر در ایمیل خود به «بروس بومگارتنر» رئیس فدراسیون کشتی آمریکا نوشت: بسیار متأسفم که اعلام کنم تیم ملی کشتی جمهوری اسلامی ایران به دلیل عدم اعطای روادید به ۶ نفر از اعضای تیم، عملا امکان حضور و شرکت در مسابقه دوستانه با تیم ملی آمریکا را ندارد. متاسفانه عدم صدور روادید از سوی مقامات کشور شما به رغم تمام مقدمات انجام شده از سوی اعضای تیم ایران و ارائه همه مدارک لازم و پیگیریهای مکرر بعدی رقم خورده است.
ناخرسندم که اعلام کنم تا این لحظه ویزای ۲ کشتیگیر، مربی تیم، سرپرست تیم و داور المپیکی فدراسیون و اینجانب به عنوان رئیس فدراسیون صادر نشده و لذا چارهای جز اعلام لغو سفر برای اینجانب باقی نمانده است.
همچنین مایلم اعتراض خود را نسبت به برخورد غیرمحترمانه و دور از ادب برخی عوامل سرکنسولگری آمریکا در دوبی با سرپرست تیم ملی کشتی ایران که ایشان را حدود ۵ ساعت تحت مصاحبه بازجوییگونه قرار دادند، اعلام کنم. شخصا اطمینان دارم شما و کشتیگیران خوب آمریکایی نقشی در این جریانات سیاسی ضد ورزشی نداشته و ندارید. علاقهمند بودم در پی دعوت محترمانه شما برای در کنار هم ورزش کردن و از همدیگر یادگرفتن که هدف این مسابقه بود، این رویداد صرفا ورزشی انجام شود. اکنون که به دلایل غیرورزشی، این امکان در آمریکا فراهم نیست، مایلم از شما و تیم ملی کشتی آمریکا دعوت کنم در نخستین فرصت ممکن به ایران بیایید و این دیدار دوستانه در ایران انجام شود. اطمینان میدهم هموطنان کشتیدوست و میهماننواز من، با آغوش باز از شما استقبال خواهند کرد.
* آمریکا به کدام نفرات تیم ملی کشتی ویزا نداد؟
نفرات تیم ملی کشتی آزاد ایران که سفارت آمریکا برای آنها ویزا صادر نکرد، مشخص شدند. همانطور که اشاره شد سرانجام پس از کشوقوسهای فراوان سفر تیم ملی کشتی آزاد به آمریکا برای برگزاری دیدار دوستانه با این کشور لغو شد. سخنگوی فدراسیون کشتی در این رابطه گفته مجید داستان و کامران قاسمپور به عنوان ۲ کشتیگیر اصلی تیم، احسان امینی مربی تیم ملی، محمد مصلاییپور داور المپیکی، حجت کریمی سرپرست و علیرضا دبیر رئیس فدراسیون کشتی نفراتی بودند که روادید آمریکا برای آنها صادر نشده است.
* درخواست فدراسیون کشتی آمریکا از ایران برای تجدیدنظر
فدراسیون کشتی آمریکا از ایران خواست درباره عدم سفر به آمریکا تجدیدنظر کند.
به گزارش flowrestling، پس از خودداری دولت آمریکا از صدور ویزا برای برخی اعضای کاروان اعزامی کشتی ایران به آمریکا، سفر تیم ملی کشتی آزاد به این کشور برای انجام دیدار دوستانه که قرار بود ۲۳ بهمن در تگزاس برگزار شود، لغو شد. در حالی که USA Wrestling به عنوان نهاد ملی کشتی در ایالات متحده هیچگونه دخالتی در تصمیمگیریهای مربوط به صدور روادید ندارد اما به طور منظم و مستقیم با فدراسیون کشتی ایران درباره اقدامات لازم درباره فرآیند صدور ویزای ایالات متحده در ارتباط بوده است. فدراسیون کشتی آمریکا رسماً از فدراسیون کشتی ایران درخواست کرده در تصمیم خود تجدیدنظر کند و هیاتی را که تایید شده برای ورود به این رقابت آمریکا اعزام کند.
در بیانیه فدراسیون کشتی آمریکا آمده است: فدراسیون کشتی آمریکا از اینکه ایران تصمیم گرفته در مسابقه بالپارک مقابل تیم ما شرکت نکند، بسیار ناامید است. همانند 16 بار قبلی که ایران از سال 1995 در ایالات متحده به رقابت پرداخته، این رویداد نیز برای حسننیت از طریق ورزش و به عنوان فرصتی برای ورزشکاران ۲ کشور برای رقابت در بالاترین سطح بوده است. ایران تقریبا تمام ویزاهای خود را دریافت کرد و میتوانست یک تیم خوب را برای کشتی با ورزشکاران ما به میدان بفرستد اما این تصمیم آنها بود که شرکت نکنند. ما از آنها خواستهایم در این باره تجدیدنظر کنند. «ریچ بندر» مدیر اجرایی کشتی ایالات متحده هم گفت: قصد ما این است یک رویداد باکیفیت برای همه و برای طرفداران در تگزاس ارائه دهیم و ورزشکاران برتر خود را به تشک بفرستیم، شاید در قالب دیگری.
* پاسخ منفی فدراسیون کشتی ایران به درخواست تجدیدنظر آمریکا
با وجود درخواست مجدد فدراسیون کشتی آمریکا، مسؤولان فدراسیون کشتی ایران قصدی برای اعزام تیم به این کشور ندارند. به گزارش ایسنا، مسؤولان فدراسیون کشتی قصد تجدید نظر در لغو اعزام ملیپوشان کشتی به آمریکا را ندارند و کشتیگیران نیز با تصمیم کادر فنی اردو را ترک کردند. از سوی دیگر با توجه به درخواست آمریکاییها برای وزنکشی یک روز قبل از آغاز مسابقات که بر خلاف رویه اتحادیه جهانی کشتی است، فدراسیون کشتی مخالفت خود را با این موضوع اعلام کرده بود. همچنین با توجه به فاصله ساعت ایران و آمریکا و بر اساس درخواست کادر فنی که پیش از تصمیم بر لغو اعزام انجام شده بود، ملیپوشان قرار بود ۴ روز زودتر راهی آمریکا شوند اما این موضوع نیز با توجه به کمبود وقت و اینکه نمایندهای برای دریافت روادید به امارات نرفته است، در حال حاضر امکانپذیر نیست. به این ترتیب با توجه به دلخوری مسؤولان فدراسیون کشتی از برخورد آمریکاییها و همچنین موارد فوق، تیم ملی عازم آمریکا نخواهد شد.
* امامی: ویزای دبیر و ۳ نفر نیامده اما هنوز فرصت هست
سخنگوی فدراسیون کشتی با اشاره به اینکه ویزای ۴ نفر از اعضای تیم هنوز نیامده، تاکید کرد هنوز فرصت برای صدور ویزا وجود دارد. محمدابراهیم امامی در گفتوگویی درباره خبر اعلام شده درباره عدم صدور ویزای رئیس فدراسیون، یک مربی و یک کشتیگیر برای حضور در آمریکا اظهار داشت: اکثریت ویزاها آمده و ایمیلی از سوی فدراسیون کشتی آمریکا به دستمان رسیده که برای دریافت ویزاها به دوبی بروید اما نام ۲ کشتیگیر، یک مربی و علیرضا دبیر در بین کسانی که ویزایشان آمده، نیست. وی ادامه داد: قبلا هم آقای دبیر اعلام کرده بود اگر ویزای یکی از اعضای تیم هم نیاید تیم ملی کشتی آزاد ایران به آمریکا اعزام نخواهد شد. این موضوع را دوباره به فدراسیون کشتی آمریکا اطلاع دادیم و عنوان شد اگر ویزا کامل نیاید، تیم به این سفر نخواهد رفت. امامی در پاسخ به این سوال که تا چه زمانی احتمال صدور ویزای نفرات وجود دارد، گفت: طبیعتا هنوز فرصت هست و شاید طی روزهای آینده بقیه ویزاها هم بیاید. ما آماده این سفر هستیم و اگر ویزا بیاید، سفر به آمریکا انجام خواهد شد.
***
دلایل عدم سفر کشتی آزاد به آمریکا
۱- بر اساس اعلام فدراسیون کشتی ایران، این دعوت برای دیدار دوستانه بوده و نه جامجهانی که ایران مجبور باشد در آن شرکت کند. فدراسیون کشتی از این موضوع انتقاد دارد که چرا آمریکا به چند نفر از اعضای تیم ویزا داده و برای برخی دیگر ویزا صادر نشده است.
۲- یکی از دلایلی که فدراسیون کشتی از آمریکا انتقاد داشت، برخورد بد سفارت آمریکا در دوبی برای صدور ویزا بود که در همان زمان اعتراض رئیس فدراسیون کشتی را به دنبال داشت، مبنی بر اینکه جایگاه و منزلت قهرمانان کشتی حفظ نشده است.
۳- نکته دیگر اینکه این مبارزه دوستانه تیم به تیم است و نمیتوان از ۱۰ وزن ۸ کشتیگیر را اعزام کرد. مسابقه نفر به نفر و ۱۰ نفره است. فدراسیون کشتی بر این باور است با توجه به قدرت ایران در این رشته، چرا باید مقابل حریف گردن کج کند؟
۴- نکته دیگری که فدراسیون کشتی کشورمان به آن نقد داشت، این بود که آمریکا گفته بود این مبارزه دوستانه با ۳ کیلو ارفاق و ۲۹ ساعت بعد از وزنکشی برگزار شود اما فدراسیون ایران در ایمیلی اعتراضش را اعلام کرد و گفت چنین چیزی امکان ندارد. فدراسیون کشتی آمریکا گفته بود به دلیل حضور ورزشکارانش در جام یاریگین و کاهش فشار این درخواست را دارد. طبق قوانین معمولا وزنکشی صبح مسابقه برگزار میشود.
۵- برای سفر به آمریکا به دلیل اختلاف زمانی چند روز زمان لازم است تا ورزشکار با شرایط آب و هوایی هماهنگ شود اما با اقدامی که سفارت آمریکا انجام داد، تیم ملی کشتی شب قبل از مسابقه به آمریکا میرسید. علیرضا دبیر قبل از اتخاذ تصمیم، جلسهای با کادر فنی برگزار کرد و با موافقت آنها خبر لغو اعزام را اعلام کرد.
علیرضا دبیر بارها درباره حفظ جایگاه کشتی با کمیته ملی المپیک و وزارت چالشهایی داشت و در نامهای به فدراسیون آمریکا نیز همین موضوع را مطرح کرده بود. وی اعلام کرده نسبت به برخوردهای سیاسی درباره این مبارزه دوستانه انتقاد دارد و اگر بنا به عدم اعزام بود تیم را برای گرفتن ویزا به دوبی نمیفرستاد اما برخوردهای رخ داده باعث شده او به لغو سفر رضایت دهد.
ارسال به دوستان
کاروان خودرویی 110 هزار بسته معیشتی و 313 سری جهیزیه در تهران به حرکت درآمد
بزرگترین کمک مؤمنانه در پایتخت
مصطفی قهرمانی: بعد از پیدایش بیماری کرونا در کشور که باعث آسیب برخی خانوادهها شد، رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی تلویزیونی نیمه شعبان [فروردین 99] بر برگزاری رزمایش گسترده برای کمک مومنانه و مواسات و توجه بیشتر به نیازمندان و خانوادههای آسیبدیده از بیماری کرونا تاکید کردند. به دنبال تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی بر برگزاری رزمایش کمکهای مومنانه، شاهد برگزاری رزمایشهای مختلفی در سطح کشور با موضوع کمک مومنانه بودیم و تا امروز شاهد برگزاری رزمایشهای متعدد در شهر تهران با همت سپاه محمدرسولالله(ص) تهران بزرگ، گروههای جهادی و خیران بودهایم.
در طرح شهید حاجقاسم سلیمانی نیز که جهت خدمت به خانوادههای آسیبدیده از بیماری کرونا، غربالگری و همچنین واکسیناسیون عموم مردم شکل گرفت، شاهد برگزاری رزمایشهای کمکهای مومنانه توسط بسیج مردمی تهران بزرگ، خیران و سازمانهای مردمنهاد با تهیه اقلام بهداشتی، خوراکی و جهیزیه بودیم که این برنامه چندین بار در میدان امام حسین(ع) تهران برگزار شد. فرا رسیدن دومین سالگرد شهادت حاجقاسم سلیمانی نیز فرصت مناسبی برای سپاه محمدرسولالله(ص) تهران بزرگ بود تا نخستین کاروان بزرگ کمک مومنانه را با توزیع 138 هزار بسته معیشتی در میان نیازمندان تهرانی به حرکت درآورد. سخنان سردار حسنزاده، فرمانده سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ در نشست خبری با اصحاب رسانه که 11 بهمنماه برگزار شد، نشان داد این رزمایشهای بزرگ همچنان در تهران ادامه خواهد داشت و سردار حسنزاده از برگزاری دومین رزمایش بزرگ کمک مومنانه در تهران به مناسبت فرا رسیدن ایامالله دهه فجر خبر داد.
صبح جمعه 15 بهمنماه شاهد برگزاری رزمایش بزرگ مردمی 110 هزار بسته معیشتی و 313 سری جهیزیه در تهران به همت بسیجیان پایتخت، گروههای جهادی و خیران بودیم. این مراسم باشکوه در قالب «ستونکشی خودرویی» توزیع ۱۱۰ هزار بسته کمک مومنانه از میدان فردوسی تا میدان آزادی با حضور سردار حسن حسنزاده فرمانده سپاه محمدرسولالله(ص) تهران بزرگ، علیرضا زاکانی شهردار تهران، مسؤولان شهری و بسیجیان تهران بزرگ برگزار شد و شاهد حرکت کاروان خودرویی برای توزیع کمکهای مردمی در میان نیازمندان شهر تهران بودیم.
۱۲۰۰ خودرو در تهران شامل تریلی، کامیون، نیسان وانت و... اقلام معیشتی نیازمندان و ۳۱۳ جهیزیه کامل برای زوجهای نیازمند را حمل و در مناطق محروم تهران و سایر مناطق محروم بین نیازمندان و اقشار آسیپپذیر توزیع کردند؛ ارزش هر بسته معیشتی به 400 هزار تومان میرسید. حرکت کاروان خودرویی حمل بستههای معیشتی از میدان فردوسی تا میدان آزادی تهران، جلوه خاصی به شهر تهران داده بود و حال و هوای معنوی و انساندوستانه به پایتخت بخشید.
* بزرگترین کاروان کمک مؤمنانه در تهران به راه افتاد
سردار حسنزاده از اهتمام ویژه سپاه محمدرسولالله(ص) برای برگزاری و استمرار کاروان کمکهای معیشتی در پایتخت خبر داد.
فرمانده سپاه محمدرسولالله(ص) تهران بزرگ در رزمایش بزرگ کمک مومنانه در میدان آزادی تهران، ضمن تبریک فرا رسیدن ایامالله دهه فجر گفت: اجرای ماموریتهای محرومیتزدایی در تهران یکی از مهمترین اقدامات موثر سپاه تهران بزرگ است و ما در محلههای آسیبدیده همچون محله هرندی و خلازیر در ایام دهه فجر، برنامه ۱۰ روزه در جهت محرومیتزدایی به اجرا درآوردهایم که شامل ۳۵ خدمت در حوزههای عمرانی، درمانی، بهداشتی، اجتماعی و... است.
وی افزود: نخستین رزمایش بزرگ کمکهای مومنانه به مناسبت فرا رسیدن سالگرد شهادت شهید حاجقاسم سلیمانی در تهران با توزیع ۱۳۸ هزار بسته معیشتی برگزار شد و در راستای استمرار چنین حرکتهای ارزشمندی، امروز شاهد برگزاری دومین رزمایش بزرگ کمکهای مومنانه در کشور به صورت کاروان خودرویی در تهران با همت سپاه تهران بزرگ، گروههای مردمی و جهادی و خیران بودیم. سردار حسنزاده با اشاره به رشادتهای بسیجیان و پاسداران در سپاه محمد رسولالله(ص) افزود: سپاه از اول انقلاب تاکنون در کنار مردم بوده و سعی در کمک به نیازمندان در این وضعیت اقتصادی داریم و در کنار مردم هستیم. به گفته سردار حسنزاده، برگزاری کاروانهای کمک معیشتی در تهران ادامه خواهد داشت و در اسفندماه و نزدیک به ایام نوروز نیز حدود 110 هزار بسته معیشتی در میان خانوادههای نیازمند تهرانی توزیع خواهد شد و چنین حرکتهایی همچنان ادامه خواهد داشت.
* برگزاری بزرگترین رزمایش کمک مؤمنانه توسط سپاه تهران بزرگ ستودنی بود
شهردار تهران از مشارکت با سپاه محمدرسولالله(ص) در برگزاری رزمایشهای کمکهای مومنانه در پایتخت در آینده نزدیک خبر داد.
علیرضا زاکانی صبح دیروز در بزرگترین رزمایش کمک مومنانه کشور که در پایتخت برگزار شد، با اشاره به اینکه سپاه همیشه در کنار مردم بوده است، گفت: باید از اقدامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکر کنیم، چرا که از ابتدای تشکیل در کنار مردم بوده است و خشنودیم که یک گام بلند برای رفع نیازهای نیازمندان جامعه با برگزاری این رزمایش بزرگ کمک مومنانه برداشته میشود و انشاءالله با پیوستگی و همبستگی همه آحاد جامعه برای حرکتهای جدی در آینده هم بتوانیم نقشآفرینی کنیم. وی افزود: در دورههای بعدی رزمایش کمکهای مومنانه شهرداری تهران نیز دوشادوش سپاه و بسیج اقدام به کمک به نیازمندان خواهد کرد. شهردار تهران خاطرنشان کرد: سپاه امروز خدمت را برای خود به مدالی بر سینه تبدیل کرده و امروز ما جلوه بزرگ آن را از سپاه بزرگ محمد رسولالله(ص) مشاهده میکنیم. وی گفت: ۴۳ سال با افتخار و با عزت از پیروزی انقلاب اسلامی تا امروز پشت سر گذاشتهایم. امام خمینی(ره) فرمودند «رمز موفقیت انقلاب ما وحدت کلمه است». شهردار تهران با بیان اینکه ما در انقلاب اسلامی ۳ قدرت را به منصه ظهور رساندیم، افزود: انقلاب اسلامی تنها انقلابی است که بر ۳ ویژگی قدرت دین، قدرت مردم و قدرت رهبری دینی استوار است و با تمام دشمنیها و توطئههای دشمنان همچنان با قدرت روزافزون در حال رشد است. زاکانی ادامه داد: در انقلاب ما چند دسته حضور داشتند، عدهای به دنبال حرکتهای مسلحانه بودند و عدهای هم با تفکرات خود به فکر عقبگرد تاریخی بودند اما امام عظیمالشأن ما با روشن کردن راه نورانی اسلام ناب محمدی(ص) از یک طرف و از طرف دیگر با تأسی از روش انبیای الهی با تکیه بر مردم، انقلاب بزرگ اسلامی را به پیروزی رساند.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی ما محدود به ایران اسلامی نبود، تصریح کرد: پیام انقلاب ما یک پیام جهانی است؛ وحدت و اتحاد امت اسلامی در جهان اسلام و یک روشنگری بزرگ در جهان. در میان وعدههای دروغین آزادی در غرب و در مقابل شعارهای توخالی عدالت در شرق، امام عظیمالشأن ما هم عدالت و هم آزادی را به معنی واقعی و حقیقی معرفی کرد و مهمتر از آن معنویت را به جامعه آورد.
ارسال به دوستان
سرگردان مثل صنعت
محمد نجار صادقی: در روزهای اخیر رهبر معظم انقلاب از قیمت لوازم خانگی و کیفیت خودروهای داخلی انتقاد کردند. در پردهای دیگر در یک تصادف که حدود یک ماه پیش اتفاق افتاد، ایربگ تمام خودروهای داخلی باز نشد اما تک ماشین خارجی موجود ایربگش باز شد. جالب اینجاست که چندین سال براساس مصوبات دولتی واردات خودروهای خارجی و لوازم خانگی خارجی محدود شده است. پیش از اینکه به چرایی شرایط کنونی و تحلیل مسیری که گذراندیم تا به اینجا رسیدیم، بپردازیم باید این نکته مهم را در نظر بگیریم که صنعت خودروسازی و لوازم خانگی از لحاظ گستردگی و حجم اشتغالزایی دومین و سومین صنایع کشورمان هستند. یعنی اگر این دو را به مثابه کل صنعت بدانیم بیراه نگفتهایم؛ در اصل امروز حال کل صنعت ایران خوب نیست. مجموع تحلیلهایی که پس از این عتاب رهبر انقلاب در رسانهها و محافل علمی مطرح شد از چند کلیدواژه و گزاره فراتر نرفت: «شرایط کنونی حاصل حمایتهای دولتی و حاکمیتی است و اگر روزی این حمایت برداشته شود و واردات آزاد شود شاهد شکوفایی صنایع خواهیم بود»، «همانطور که در صنایع نظامی قدرتمند شدیم، صنایع بزرگ باید در اختیار مدیران شایسته قرار بگیرند و از آن حمایت شود»، «مدیران لیبرال ما را به این نقطه رساندهاند و اگر مشکل مدیریتی حل شود، این صنایع شکوفا میشوند» و... نسخهپیچان همیشگی اقتصاد ایران یا میگویند باید دست از حمایت برداشت یا گروه دیگری از آنها از آن طرف بام افتاده و میگویند اگر دولت مدیریت و مالکیت تمام و کمال این صنایع را در دست بگیرد شاهد روزهای روشنی خواهیم بود. امروز کشورهای توسعهیافته و حتی کشورهای در حال توسعه که بعضا میتوان آنها را در اطراف ایران نیز دید از این تعابیر و واژگان عبور کردهاند. اساسا دیگر خبری از نسخهپیچی برای اقتصاد از ساحت مطلق منسوخ شده اندیشههای سیاسی نیست. لیبرالترین حکومتها در مواجهه با کرونا تبدیل به بزرگترین حمایتکنندگان معیشت مردم میشوند و در اشکال مختلف نه تنها در صنایع بلکه در روند توزیع اقلام مصرفی هم دخالت میکنند. از سوی دیگر در حکومتهای کمونیستی حرف از تبیین بازار اقتصاد برای کاهش انحصار و توسعه صنایع از طریق تجارت آزاد است. چه تلخ که صنعت کشورمان امروز در چرخه نامعیوب سیاستگذاری ذیل تفکرات اقتصادی چپ و راست افتاده است. روزی واردات خودرو را آزاد میکنیم و وقتی به مشکل خروج ارز و توسعه نیافتن قطعات خودرو در داخل کشور برمیخوریم میگوییم باید از تولیدکننده داخلی حمایت و واردات را متوقف کرد. چند صباحی میگذرد و زمانی که لبه تیغ انحصار به زیر گلوی مصرفکننده میرسد، نسخه واردات میدهیم. شرایط کنونی ناشی از این است که نقشه صنعتی کشور بایستهای از تصمیمگیری ذیل تفکرهای سیاسی است. چه بد که این جهتگیریها با انتخاب مدیران و تحت فشار افکار عمومی نیز تغییر میکند. مادامی که استراتژِی توسعه صنعتی در کشورمان نداشته باشیم، صنعت به مثابه دوندهای است که به هر طرف میدود اما هیچگاه به نقطه مطلوب نمیرسد. این دونده نقشه ندارد و شاید اصلیترین ماموریت دولت سیزدهم در حوزه صنعت، تدوین «استراتژی توسعه صنعتی» یا به تعبیر رهبر انقلاب «نقشه راهبردی صنعتی» است. ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|