|
مخبر روز ملی سوریه را تبریک گفت
معاون اول رئیسجمهور روز شنبه در پیامی به نخستوزیر سوریه، روز ملی این کشور را تبریک گفت. محمد مخبر در بخشی از پیام خود خطاب به «حسین عرنوس» نوشت: امیدوارم با عنایت به پیوندها و مشترکات فراوان بین ۲ کشور دوست و برادر جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه، مناسبات تهران- دمشق بیش از پیش تحکیم یافته و در سایه همکاریهای مشترک، صلح و آرامش میان کشورهای اسلامی و منطقه گسترش یابد.
ارسال به دوستان
غنیسازی 60 درصدی یکساله شد؛ این اهرم چگونه قدرت چانهزنی ایران در مذاکرات وین را بالا برد
تجدید قوای اورانیومی!
گروه سیاسی: سال گذشته در چنین روزهایی، ایران با آغاز رسمی غنیسازی اورانیوم 60 درصد خیز بزرگ خود را در توسعه برنامه هستهای کشورمان و «بازدارندگی اتمی» برداشت.
به گزارش «وطنامروز»، در ایامی که مذاکرات احیای برجام تحت عنوان نشست کمیسیون برجام شروع شده بود، یک عملیات خرابکارانه دیگر در تاسیسات نطنز کافی بود تا ایران را به جهش برنامه غنیسازی خود وادارد.
اگر چه سهشنبه 24 فروردین 1400، 48 ساعت پس از حمله به تاسیسات هستهای نطنز، عباس عراقچی، معاون سیاسی سابق وزارت امور خارجه که برای آغاز دور دوم نشست کمیسیون مشترک برجام راهی وین شده بود، در گفتوگو با خبرنگاران از آغاز غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم در کشور خبر داده بود اما بامداد جمعه 27 فروردین، ایران به شکل رسمی از آغاز غنیسازی در این سطح خبر داد. صبح همان روز محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی با انتشار توئیتی در صفحه شخصیاش نوشت: «با افتخار اعلام میکنم ساعت ۰۰:۴۰ نیمهشب گذشته در شب زیارتی سیدالشهدا(ع)، دانشمندان جوان و خداباور ایرانی توانستند به محصول اورانیوم با غنای ۶۰ درصد دست یابند. این موفقیت را به مردم شجاع ایران اسلامی تبریک میگویم؛ اراده ملت ایران معجزهآفرین است و هر توطئهای را خنثی خواهد کرد». رئیس وقت سازمان انرژی اتمی هم ضمن تایید دستیابی ایران به اورانیوم تا ۶۰درصد غنی شده گفت: نیمهشب پنجشنبه به اورانیوم ۶۰ درصد رسیدیم و الان ۹ گرم از آن را در اختیار داریم. وی ادامه داد: چهارشنبه دستور راهاندازی غنیسازی ۶۰ درصدی را دادیم و پنجشنبه محصول ۶۰ درصدی را گرفتیم و الان ۹ گرم در ساعت تولید میکنیم.
خیز ایران برای آغاز غنیسازی 60 درصد اما برای نخستینبار آن هم به فاصله زمانی کوتاهی پس از اقدام تروریستی حمله به تاسیسات هستهای نطنز با واکنشهای گستردهای در فضای جهانی همراه بود. تروئیکای اروپا که حتی از محکوم کردن حادثه نطنز استنکاف کرده بود، با انتشار بیانیهای این اقدام جمهوری اسلامی را مایه «نگرانی شدید» خواند. آمریکا نیز که گمانهزنیهای متعدد از هماهنگی کاملش با رژیم صهیونیستی در جریان حادثه نطنز خبر میداد، اقدام ایران را «تحریکآمیز» دانست. در فضای تحلیلی، حرکت ایران برای آغاز غنیسازی 60 درصد بیش از هر چیز به عنوان گامی جدید در چارچوب قانون اقدام راهبردی مجلس مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت؛ قانونی که از دی 1399 با الزام دولت به افزایش فعالیتهای هستهای و کاهش نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ابتکار عمل مذاکرات را به دست ایران واگذار کرد تا توان چانهزنی کشورمان با طرفهای خارجی افزایش پیدا کند. ایران که پیش از این با از سرگیری غنیسازی 20 درصد پیام واضحش را به طرفهای خارجی مخابره کرده بود، در واکنش به اقدام تروریستی در نطنز، برگ جدید خود یعنی غنیسازی 60 درصد را رو کرد.
حرکت جدید هستهای تهران اما به تنهایی طی یک سال اخیر به بزرگترین منشأ نگرانی و کابوس طرف آمریکایی بویژه صهیونیستها تبدیل شده و تقریبا روزی وجود نداشته که آنها در این باره سکوت کرده باشند. چرایی اینکه اکثر مقامات امنیتی و سیاسی در تلآویو به احیای برجام رضایت دادهاند را هم باید در توان اورانیومی ایران جستوجو کرد.
در این میان بحران اوکراین و تهاجم روسیه به این کشور همزمان با مذاکرات وین و اظهاراتی که ولودیمیر زلسنکی، رئیسجمهور اوکراین درباره از دست رفتن توان هستهای کییف مطرح کرد، توانمندی هستهای را برای کشورمان معنادارتر از هر زمانی کرد.
از شروع درگیریها در اوکراین مقامات آمریکایی صراحتا این نگرانی خود را بیان کردند که امیدوارند حمله روسیه به اوکراین، چراغ سبزی برای ایران برای توسعه برنامه هستهاش نباشد.
البته ایران پیش از این، با درک قواعد حاکم بر روابط بینالملل، از سالها قبل با در دستور کار قرار دادن اصل خودیاری با توجه به ماهیت آنارشیک نظام جهانی، اقتدار و امنیت خود را ارتقا داده بود که شاید بشود آن را «موازنه قوای هستهای» نامید. تهران به این درک اساسی دست یافت که مناسبات جهانی جایی برای اعتماد به دیگران نیست. در بزنگاههایی که برخی دولتها و جریانهای داخلی به این اصول خدشه وارد کردند، ایران با تهدیدات عدیدهای مواجه شد. نمونه مؤخر آن برجام است؛ زمانی که محمدجواد ظریف، وزیر وقت امور خارجه و مسؤول ارشد مذاکرات هستهای میگفت وقتی اوباما به ما قولی میدهد، آن را میپذیریم و به آن احترام میگذاریم یا اظهارنظر انتخاباتی حسن روحانی، رئیسجمهور سابق که با زیر سوال بردن برنامه موشکی کشورمان آن را برهم زننده برجام لقب داد!
دولت بایدن که از ابتدای مذاکرات وین به وضوح انتظار داشت تهران با یک برنامه هستهای تعطیل شده و به قول آنتونی بلینکن و جیک سالیوان، برنامه در باکس- جعبه- قرار داده شده، بر سر میز مذاکره احیای برجام حاضر شود تا بتواند با اهرم تحریمهای وضع شده توسط دونالد ترامپ ذیل کارزار فشار حداکثری، همچنین ریستار-Restore- شدن تحریمهای قبلی، امتیازهای قابل توجهی کسب کند اما برنامه غنیسازی 60 درصد و شتاب بخشیدن به آن به عنوان تولید قدرت ملی، نه تنها نوعی بازدارندگی را برای کشور به ارمغان آورد، بلکه نقش همان دارایی گرانبها و در غلتانی را داشت که راهبرد آمریکاییها را خنثی کرد.
بازگشت به نقطه اقتدار هستهای در مقطع کنونی پس از تحمیل هزینههای گزاف و بعضا جبرانناپذیری که در ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی به واسطه راهبرد پراشتباه و نگاه غیرملی دولتهای یازدهم و دوازدهم در 8 سال گذشته به کشور وارد شد، موازنه متغیرهای برجام را به نفع کشورمان تغییر داد. نگاهی به اظهارات دولتمردان آمریکایی در یک سال گذشته بیانگر اضطرار زمانی برای دولت بایدن و E3 - انگلستان، فرانسه و آلمان- است. در یکی از همین مواضع آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا مهر سال گذشته پس از رایزنی برجامی با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت: «من بار دیگر تأکید کردم فرصت برای آن چشمانداز و علاقهای که ما به اشتراک گذاشتیم (بازگشت متقابل آمریکا و ایران به تعهدات برجامی) کوتاهتر و کوتاهتر میشود، زیرا همانطور که قبلا نیز گفتهام و همانطور که قبلا درباره آن بحث کردیم، با توجه به فعالیتهای هستهای ایران که ناسازگار با تعهدات برجامی و محدودیتهای برجام برای چرخش سانتریفیوژهای پیشرفتهتر است و اورانیوم را تا ۲۰ درصد و حتی ۶۰ درصد غنیسازی میکند، ما روزبهروز بیشتر به نقطهای نزدیک میشویم که بازگشت مجدد به تعهدات برجامی دیگر مزایای این توافق (برجام) را احیا نمیکند».
* هراس صهیونیستها
غنیسازی 60 درصد به عنوان یک کابوس برای تلآویو اگر چه تشکیلدهنده دستور کار روزانه کابینه صهیونیستها در یک سال گذشته بوده است و مرور مواضع نفتالی بنت، نخستوزیر و سایر مقامات این رژیم گویای این امر است اما بتازگی بنی گانتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی صحبتهایی کرده است که به وضوح اعتراف میکند بازدارندگی هستهای، ایران را توقفناپذیر خواهد کرد. او در جایی همچنین اذعان میکند این تلآویو است که باید در برابر تهران موازنهسازی کند.
گانتس میگوید: «از چشمانداز یک اسرائیلی از جنگ اوکراین حرف میزنیم و به جنبهای از درس اوکراین فکر کنید. میبینید غرب در برخورد با روسیه چقدر محتاط است، غرب فشارهای اقتصادی و سیاسی بسیاری را وارد میکند ولی در زمینه استفاده از گزینه نظامی خیلی محتاط است و من فکر میکنم دلیلش این واقعیت است که روسیه یک ابرقدرت هستهای است. وقتی چنین چالشی دارید کل برآوردهای شما تغییر میکند. این همان توانمندی است که نباید به ایران اجازه داد آن را توسعه دهد؛ اگر از من بپرسید نگرش جامعه بینالملل، کشورهای منطقه و اسرائیل همین است».
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی همچنین میگوید: «این نگرش همیشگی من بوده است که قبلا هم آن را بیان کردهام که ایران یک چالش جهانی، منطقهای و همچنین تهدیدی برای اسرائیل است. من بیزارم از اینکه آن را فقط مشکل اسرائیل بدانم، زیرا بعد گفته خواهد شد که خب برو و درستش کن! اما اینطور نیست، زیرا ایران در صحنه جهانی و منطقهای فعال است و باید به این شیوه به آن نگریست».
وی میافزاید: «ایرانیان همچنان به غنیسازی اورانیوم ادامه میدهند و همانطور که میدانیم آنها به توان غنیسازی 90 درصد بسیار نزدیک هستند. من میگویم آنها چند هفته تا رسیدن به این نقطه فاصله دارند. همگی در تلاش هستند تا در این زمینه با آنها به توافق برسند».
او همچنین با بیان اینکه اسرائیل باید توان دفاعی خود در برابر ایران را افزایش دهد، میگوید: «ما باید راه را بر فعالیتهای منطقهای ایران در جاهای گوناگون ببندیم و این کشورها را بخوبی میشناسیم: یمن، عراق، سوریه و به طور مشخص لبنان و نوار غزه؛ ولی جاهای دیگری هستند که ایرانیها در حال فعالیت هستند، در الجزایر ایرانیها با صحرای غربی در ارتباط هستند، شما شاهد تحرکات ایران در آمریکای جنوبی هستید، این مشکلی است که ما باید با آن دست و پنجه نرم کنیم و باید بر توان دفاعی خود در نواحی و مناطق گوناگون بیفزاییم».
***
کمالوندی: توافق نشود احتمالاً اطلاعات دوربینهای نظارتی آژانس حذف میشود
معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتوگویی با بیان این نکته که برنامه کلی برای توسعه تولید ماشینهای سانتریفیوژ و تامین و امنیت آن توأمان برای ما مهم است، گفت: متاسفانه به دلیل عملیات تروریستی صورت گرفته در مجتمع تسای کرج مجبور شدیم یک مقدار تدابیر امنیتی را تشدید کنیم، یعنی بخش مهمی از ماشینها را جابهجا کنیم، باقیماندهای هم داشت که این باقیمانده را به نطنز و قبل از آن هم به اصفهان منتقل کردیم.
بهروز کمالوندی که با العالم گفتوگو میکرد، یادآور شد: به عبارت دیگر ماشینهای تولید قطعات سانتریفیوژ به دلیل اهمیتی که دارند به جای امنتر جابهجا شدند و الان هم در حال کار هستند.
کمالوندی خاطرنشان کرد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ۲ مرحله گزارش داده بود؛ یکی در مرحله انتقال این ماشینها و دوم هم در مرحله نصب دوربینها و شروع به کار آنها که با توجه به اینکه برخی ابهامها هم مطرح شده بود توضیحاتی در این رابطه دادیم از جمله اینکه کاری که انجام میشود در چارچوب توافقاتی است که داریم و نظارتها هم وجود دارد، بدون اینکه اطلاعات در اختیار آژانس قرار داده شود. سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: همچون سابق دوربینها اطلاعات را ذخیره میکند و در نهایت اگر توافقی صورت بگیرد آژانس به اطلاعات دوربینها دسترسی دارد و اگر هم توافقی حاصل نشود، اطلاعات نزد ما خواهد ماند و احتمالا حذف خواهد شد.
ارسال به دوستان
با نامه رئیس مجلس شورای اسلامی، طرح موسوم به صیانت برای ادامه بررسی به شورای عالی فضای مجازی ارجاع شد
از مجلس به دولت
گروه سیاسی: مجلس شورای اسلامی پس از کش و قوس فراوان در بررسی «طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی» یا همان طرح موسوم به «صیانت»، این طرح را به شورای عالی فضای مجازی ارجاع داد.
هفته گذشته پس از برگزاری جلسه غیرعلنی مجلس که قرار بود نمایندگان ملت درباره طرح حمایت از حقوق کاربران به گفتوگو بنشینند، حجتالاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیاترئیسه مجلس با اعلام اینکه اکثریت نمایندگان رأی به بررسی طرح در صحن علنی دادهاند، اظهار کرد: بنابراین صحن علنی مجلس بزودی بررسی طرح صیانت از فضای مجازی را آغاز خواهد کرد. هر چند وی ساعاتی بعد از این اظهارات، در مصاحبهای که با فارس داشت، رفتن طرح صیانت به صحن علنی را رد کرده و گفت: کمیسیون مشترکی که طبق اصل 85 قانون اساسی تشکیل شده بود، منحل میشود و کمیسیون مشترک دیگری با حضور نمایندگانی که از کمیسیونهای تخصصی مجلس به این کمیسیون معرفی شدهاند، تشکیل خواهد شد و درباره طرح صیانت به بحث و بررسی خواهند پرداخت. اما سرنوشت طرح حمایت از حقوق کاربران نه در کمیسیون ویژه تعیین خواهد شد و نه در صحن علنی. روز گذشته مهدی سالم، رئیس مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از ادامه بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران در شورای عالی فضای مجازی خبر داد.
سالم در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: با نامه رئیس مجلس، طرح موسوم به صیانت برای بررسی به شورای عالی فضای مجازی ارجاع شد.
ارسال به دوستان
رئیسی در جلسه ستاد ملی زن و خانواده:
زنان سرپرست خانوار تسهیلات دریافت میکنند
گروه سیاسی: روز گذشته جلسه ستاد ملی زن و خانواده به ریاست حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی برگزار شد.
رئیسجمهور در این جلسه با اشاره به جایگاه رفیع بانوان در جامعه اظهار کرد: مساله مهم امروز جامعه ما زن و خانواده است.
رئیسی در ادامه اظهارات خود با اعلام اینکه مشکلات زنان با گفتن حل نمیشود، گفت: تکرار این سخن که باید مشکلات زنان و خانواده رفع شود، مشکلی را حل نمیکند و باید در این راستا اقدامات عملی انجام شود.
رئیسجمهور در بخش دیگر سخنانش در جلسه ستاد ملی زن و خانواده مهمترین نهاد جامعه را نهاد خانواده دانست و عنوان کرد: موضوع زن و خانواده یکی از بخشهایی است که دشمن به آن هجوم آورده و ما نیز در مقابل باید با پیشبینی و پیشگیری از مخاطرات این حوزه، از کیان خانواده مراقبت کنیم.
حجتالاسلام رئیسی در پایان با تاکید بر اینکه لازم است تسهیلاتی برای رفع مشکلات زنان سرپرست خانوار اختصاص پیدا کند، گفت: زنان و بانوان باید احساس کنند در جامعه مورد پشتیبانی و حمایت هستند.
همچنین در این جلسه که به میزبانی رئیسجمهور برگزار شد، اعضای ستاد ملی زن و خانواده با تشکیل صندوق ضمانت زنان سرپرست خانوار و ارتقای جایگاه ساختار معاونت و مشاوران مرتبط با معاونت زنان در سازمانها موافقت کردند.
ارسال به دوستان
اخبار
قالیباف:
پیروزی بر ویروس کرونا جز با درایت دولتمردان ممکن نبود
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در آیین افتتاحیه بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم که در مصلای تهران برگزار شد، ضمن گرامیداشت شهدای سلامت، اظهار داشت: جا دارد از مدیران و زحمتکشان و دولتمردانی که با تلاش و مجاهدت توانستند بر ویروس منحوس کرونا پیروز شوند تقدیر کنیم و این جز با درایت دولتمردان عزیز ممکن نبود.
***
دولت انگلیس از تعهدات بینالمللی خود فرار میکند
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره طرح دولت انگلیس برای اعزام اجباری پناهجویان مقیم این کشور به رواندا، گفت: این طرح انگلیس در قرار دادن مسؤولیت خود در قبال پناهجویان بر دوش یک کشور ثالث، افراد پناهنده را در معرض نقض حقوق مندرج در کنوانسیونهای پناهندگی و معاهدات حقوق بشری قرار داده و ملاحظات انسانی و اخلاقی را به شکل کامل نادیده میگیرد. سخنگوی وزارت امور خارجه با اعلام اینکه کالاانگاری پناهجویان، اعمال خشونت و رفتارهای تحقیرآمیز که مغایر کرامت انسانی است مردود بوده و با اشاره به میزبانی جمهوری اسلامی ایران از میلیونها پناهنده، اظهار داشت: طرح دولت انگلیس برای اخراج پناهجویان در حالی است که این کشور و سایر کشورهای غربی همواره تلاشهای جمهوری اسلامی ایران در مدیریت و رسیدگی به میلیونها مهاجر و پناهنده را نادیده میگیرند. خطیبزاده در ادامه افزود: جمهوری اسلامی ایران با رعایت ملاحظات انسانی و بشردوستانه و دریافت حداقل کمکهای خارجی، از میلیونها پناهنده بویژه از کشور همسایه، افغانستان میزبانی کرده است که بارها مورد تقدیر و شناسایی نهادهای بینالمللی مربوط به امور پناهندگان قرار گرفته است.
***
سیانان:
روسیه میتواند راه دور زدن تحریمها را از ایران یاد بگیرد
سایت شبکه خبری «سیانان» در تحلیلی اخیراً درباره کمک ایران به روسیه جهت دور زدن تحریمهای آمریکا و متحدانش نوشت: از آنجا که روسیه تقریبا تمام بخشهای اقتصاد خود را با تحریمهای بیسابقهای روبهرو کرده، ممکن است مجبور شود به یک متحد قابل اعتماد با بیش از ۴ دهه تجربه در زمینه تحریمهای غرب روی بیاورد.
این شبکه خبری با اشاره به اینکه ایران تحریمشدهترین کشور جهان بود، نوشت: تا پیش از جنگ اوکراین، ایران بابت تحمل تحریمها در جایگاه اول قرار میگرفت، حال آنکه این جایگاه اکنون به روسیه واگذار شده و ۲ کشور در مقطعی از همگرایی قرار دارند که روزبهروز بیشتر میشود.
سیانان در ادامه گزارش خود ضمن اشاره به گفته یک کارشناس که منافع مشترک ایران و روسیه در دور زدن تحریمها را در پویایی روابط ۲ کشور بسیار حائز اهمیت دانسته است، نوشت: حتی ماه گذشته، در مبحث تحریمهای هوایی روسیه، وزیر حملونقل این کشور با اشاره به مشکلات تأمین قطعات یدکی در صنعت هواپیمایی گفت: در این زمینه از تجربیات ایران که سالها تحریم بوده، استفاده خواهد شد.
شبکه آمریکایی در گزارش خود آورده است: انتظار میرود با ادامه جنگ اوکراین (و گرایش هر چه بیشتر روسیه به شرق)، رابطه مسکو- تهران نیز عمیقتر شود، حال آنکه تعلل آمریکا در به نتیجه رساندن مذاکرات وین، حتی میتواند این رابطه را بیش از پیش عمیق کند. در پاسخ به این سوال که آیا روسیه میتواند در دور زدن تحریمهای غربی از کمک و راهنمایی ایران برخوردار شود، برخی کارشناسان میگویند این روند از هماکنون آغاز شده است.
سیانان در ادامه به اظهارات «ریچارد نفیو» معمار تحریمهای ایران نیز اشاره کرده و به نقل از وی نوشته است: گمان میکنم ایران آماده کمک به روسیه برای استفاده از برخی ابزارهای دور زدن تحریمهاست البته برخی کارشناسان مدعی هستند دور زدن تحریمها کار چندان آسانی هم نیست.
***
معاون هماهنگکننده وزارت دفاع:
میکوشیم حقوق سربازان باز هم افزایش یابد
امیر سرتیپ سعید شعبانیان، معاون هماهنگکننده وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح روز گذشته در چهاردهمین جشنواره جوان سرباز وزارت دفاع، ضمن اعلام اینکه حدود دوسوم از هزار شهید ارتش، سرباز هستند و این نشان میدهد که سربازان از مهمترین عوامل امنیت کشور و از مهمترین آحاد جامعه هستند، گفت: با پیگیریهای انجامشده حقوق سربازان افزایش یافته است، البته به این مقدار قانع نیستیم و تلاش داریم شرایط را بهتر کنیم.
سرتیپ شعبانیان با بیان اینکه سربازی افتخار بزرگی است و این پرچم را شهدایی چون شهید صیادشیرازی، شهید سلیمانی و دیگر شهدا به دست شما سربازان دادهاند، اظهار کرد: شأن و منزلت جایگاه سربازی بسیار بالاست و بزرگان ما افتخارشان سربازی وطن است. همانگونه که حاج قاسم سلیمانی، سیدالشهدای مقاومت وصیت کردند که بر مزارش فقط یک کلمه بنویسند؛ سرباز وطن.
وی با اشاره به اینکه دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی توطئههای فراوانی را برای آسیب به کشور ما طراحی و با فشار و تحریم و جنگ به دنبال آسیب به کشور بودند، گفت: در این مسیر دانشمندان هستهای ما را ترور کردند اما جمهوری اسلامی ایران به برکت مقاومت و اقتداری که شما سربازان منشأ آن بودهاید، ایستاده است.
شعبانیان در پایان سخنان خود تصریح کرد: شمشیر انتقام رزمندگان اسلام همواره آماده است و شما مشاهده کردهاید که چگونه در انهدام پهپاد گلوبالهاوک آمریکا و موشکباران پایگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی در اربیل عراق به کار گرفته شد.
ارسال به دوستان
نگاهی به عوامل شکست دولتها با توجه به توصیه اخیر رهبر انقلاب به کارگزاران نظام
غرور و انفعال؛ آفات حکمرانی
محمد سلحشور: رئیسجمهور چند شب پیش در حاشیه دیدار با هنرمندان از کنترل سیل ویرانگر تورمی که از دولت روحانی برای کشور به ارث رسیده است خبر داد. حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی از مرداد سال گذشته و آغاز فعالیتش به عنوان رئیسجمهور سعی کرده بود کمتر مانند رئیس سابق جمهوری که نیمی از عمر ریاستجمهوری خود را به کنایه زدن به دولت اسبق گذرانده بود، از شرایطی که به ارث برده است سخن بگوید، با این حال اشارههای جسته و گریخته وی و باقی دولتمردان درباره شرایط کشور در زمان پایان ریاستجمهوری حسن روحانی کمابیش نشان از ویرانهای دارد که مدیریت و نگاه جریان غربگرا به کشورمان تحمیل کرده است. در چنین فضایی تکرار رویه دولت سابق و صرف کردن وقت دولت به توجیه شرایط با حمله به دولت سابق نمیتواند چندان آورده ملیای برای کشورمان داشته باشد. قید کردن این مساله که شرایط جامعه ایران نیز در سالهای گذشته تغییرات محسوسی داشته و بخش قابل توجهی از جامعه در موقعیت سرخوردگی قرار گرفتهاند، بیش از پیش بیحاصلی تکرار حرفهای قدیمی را نمایان میکند. در این میان البته نمیتوان چشم بر این واقعیت بست که تشریح شرایط موجود حق انکارناپذیر دولت و شخص رئیسجمهور است اما باید نسبت به این مساله واقف بود که تشریح شرایط به مثابه مکانیسمی دفاعی برای فرار از پاسخگویی، به وجهه دولت ضربه وارد میکند.
عبرت روحانی به عنوان تمثالی از ناکارآمدی و تبلوری از خاطرات بد در حافظه جمعی مردم باید به عنوان الگویی برای کارگزاران جدید در نظر گرفته شود. نقطهای که امروز حسن روحانی در آن قرار گرفته است، موقعیت بالقوهای است که میتواند برای هر جریان و گروهی تکرار شود. بر همین اساس دوری جستن از صفات حکمرانی روحانی به جد میتواند به بهبود اوضاع کشور و احیای وجهه عمومی دولتمردان جدید کمک کند. دوری جستن از مشی متکبرانه و مدیریت منفعلانه به عنوان برجستهترین صفات حکمرانی روحانی در سالهای گذشته باید سرلوحه رفتاری دولتمردان جدید باشد. توصیه رهبر انقلاب در دیدار هفته گذشته جمعی از کارگزاران نظام بخوبی ضرورت یک انقلاب رفتاری را برای دولتمردان جدید و باقی مسؤولان نمایان کرد. ایشان در بخشی از سخنانشان مسؤولان را به مراقبت کامل از ۲ آسیب مهم یعنی «غرور» و «انفعال» فراخواندند و فرمودند: غرور به خاطر پست و مقام، موفقیتها، غَرّه شدن به لطف پروردگار و هر منشأ دیگری، «طلیعه شکست» و «مقدمه سقوط درونی و اجتماعی و کاری» انسان خواهد بود و با ایجاد توهم و بزرگبینی، فرد مسؤول را از مردم دور میکند. رهبر حکیم انقلاب اسلامی آسیب دوم را «انفعال» برشمردند و گفتند: انفعال به معنای احساس بنبست در امور، نقطه مقابل غرور و خطرناک است که دشمنان تلاش دارند با روشهای گوناگون آن را در جامعه و در میان مسؤولان القا کنند که البته بر اساس وعده تخلفناپذیر الهی، راه مقابله با این طراحی دشمن، «صبر» و «تقوا» است.
دولت سیزدهم در کمتر از 9 ماهی که سکان قوه مجریه را به دست گرفته است، بیشترین تلاش را داشته تا تصویر تثبیت شده از دولت منفعل را در افکارعمومی با تردیدهای جدی مواجه کند که در این زمینه شخص رئیسجمهور پیشقدم بوده و آنچنان که گزارشهای افکارسنجی نیز نشان داده، جامعه چنین تغییری را احساس کرده است. تمجید رهبر انقلاب از سفرهای استانی و حضور در میان مردم نیز تا حد زیادی موید این مساله است. بازگشت امید و اعتماد مردم نیز نیازمند استمرار چنین رویهای در رفتار دولتمردان و باقی مسؤولان کشور است. در کنار تغییر وجه مدیریت منفعلانه، دوری جستن از آفت «غرور» نیز امری ضروری است؛ آنچنان که دولتهای سابق نیز عبرتهای فراوانی از این غرور به حساب میآیند و در مدت زمان کوتاهی از اوج محبوبیت، به حضیض بیاقبالی در قضاوت مردم سقوط کردند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|