|
یک حریق دیگر در امارات
طبق اعلام پلیس ابوظبی، ساعت ۲ بعدازظهر دیروز یکشنبه به وقت محلی، یک انبار خودروهای سنگین و تانکر در منطقه المفرق دچار حریق شد. برخی کارشناسان، این آتشسوزی را که علت آن هنوز مشخص نشده، به دنبال سلسله سوانح مشکوک در بنادر و آبهای ساحلی این شیخنشین در آستانه سفر بایدن به منطقه و در نتیجه رقابت پنهان تجاری سعودی و امارات میدانند.
ارسال به دوستان
بازخوانی اظهارات آبه شینزو، نخستوزیر ترورشده ژاپن درباره تأثیر جنگ اوکراین و نظم جدید جهان
آبه هم فهمیده بود
نخست وزیر اسبق ژاپن در آخرین مصاحبه با اکونومیست:
آمریکا دیگر پلیس جهان نیست
ژاپن باید نگرش خود به جهان را تغییر دهد
حفاظت از ژاپن باید بر عهده خودمان باشد
داشتن سلاح هستهای نباید یک تابو باشد
آبه شینزو، نخستوزیر اسبق ژاپن روز جمعه در جریان سخنرانی انتخاباتی در شهر «نارا» با شلیک گلوله ترور شد. بر اساس آخرین خبرها فرد مهاجم که خود را افسر سابق نیروی دریایی ژاپن معرفی کرده در بازجوییهای پلیس انگیزهاش از این ترور را اینطور شرح داده که شینزو آبه ارتباطاتی با یک «سازمان خاص» داشته که او از آن کینه به دل داشته است. وی گفت که کینهاش از نخستوزیر اسبق، منشأ سیاسی نداشته است. آبه شینزو برای ۲ دوره، از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۷ به عنوان نخستوزیر ژاپن و رئیس حزب لیبرال - دموکرات (LDP) و از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰ مجدد به عنوان نخستوزیر ژاپن مشغول کار بود. او با ۹ سال نخستوزیری طولانیترین زمان نخستوزیری در تاریخ ژاپن را داشت. آبه همچنین از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ در دوران نخستوزیری «جونیچیرو کویزومی» به عنوان وزیر ارشد کابینه خدمت کرد و سال ۲۰۱۲ برای مدت کوتاهی رهبر اپوزیسیون بود. وی سال 2020 در پی پرونده اتهام اقتصادی ناشی از هزینههای«جشن شکوفههای گیلاس» به بهانه بیماری از سمت خود استعفا کرد اما کماکان و تا زمان مرگش ریاست حزب لیبرال - دموکرات ژاپن را بر عهده داشت.
* نظم بینالملل جدید در نگاه آبه
آبه که از شخصیتهای سیاسی مهم ژاپن و متحد آمریکا بود ماه گذشته درباره تحولات اخیر در نظم بینالملل و تاثیر آن بر ژاپن مصاحبه مفصلی با اکونومیست داشت؛ مصاحبهای که میتوان آن را در حکم وصیت او برای ژاپنیها عنوان کرد. با توجه به وضعیت امنیتی و نظامی ژاپن از زمان جنگ دوم جهانی که تحت محدودیتهای اعمال شده پس از جنگ به این کشور تحمیل شده بود، نظرات آبه در این مصاحبه را میتوان به عنوان گام جدی در تغییر رویکرد توکیو به مسائل نظامی و امنیتی یا حتی مانیفست حزب حاکم ژاپن (حزب لیبرال - دموکرات ژاپن) یاد کرد. آبه در این مصاحبه حتی از لزوم تسلیح ژاپن به سلاح هستهای و پایان نقشآفرینی آمریکا به عنوان پلیس جهانی صحبت کرد. او همچنین تلویحا از پدیدار شدن نظم چندقطبی در نظام بینالملل صحبت کرد.
* ناکارآمدی سازمان ملل
اکونومیست سوال اول مصاحبه با آبه را به جنگ اوکراین و تاثیر آن بر ژاپن اختصاص داد و از نخستوزیر اسبق پرسید: «جنگ اوکراین چه تاثیری بر ژاپن داشته است؟ به نظر میرسد این تهاجم بحثهای جدیدی را درباره امنیت در ژاپن نیز باز کرده است، نظر شما درباره تغییر افکار عمومی درباره مسائل امنیتی چیست؟» آبه در پاسخ به این سوال گفت: «من معتقدم تاثیر این تهاجم نظامی بر ژاپن و مردم ژاپن بسیار قابل توجه بوده است. اول از همه، واقعیت این است که شورای امنیت سازمان ملل متحد زمانی که کشور مورد نظر عضو دائمی این شورا باشد، کاری نمیکند. در ژاپن، این یک ایده اصلی بود که سازمان ملل باید از قدرت خود استفاده کند و برای جلوگیری از چنین درگیریهایی یا مقابله با آنها پس از وقوع آنها تلاش کند. مردم ژاپن مجبور شدهاند با این واقعیت روبهرو شوند که اگر کشوری به اندازه کافی مصمم به تهاجم باشد، یک عمل تجاوزکارانه میتواند در واقع رخ دهد. علاوه بر اینکه کشور عضو شورای امنیت تهدید هستهای نیز ایجاد کند».
* خودمان باید از خودمان دفاع کنیم
آبه در این مصاحبه به نکته مهمی اشاره کرد که نوعی چرخش از سیاستهای سنتی این کشور بویژه پس از جنگ دوم جهانی است. محدودیتهای نظامی اعمال شده بر ژاپن، این کشور را در مسیر بازتعریف موقعیت خود در نظم بینالملل پساجنگ دوم جهانی سوق داد. یوشیدا شیگرو، نخستوزیر وقت ژاپن در فاصله سالهای ۱۹۴۸ تا ۱۹۵۴ کشور خود را «ملتی تاجر» معرفی کرده بود. بر این اساس ژاپنیها عملا با تاکید بر دولت بروکرات امنیت خود را برونسپاری کرده و این کشور برای دهههای متمادی در حوزه امنیت و نظامیگری وابستگی حداکثری به آمریکا پیدا کرده است. آبه شینزو در چرخشی قابل توجه با در نظر گرفتن تاثیر جنگ اوکراین بر نظام بینالملل و ژاپن گفت:«در چنین شرایطی، ما درمییابیم که تلاش و اراده خودمان در حفاظت از کشورمان از اهمیت بالایی برخوردار است. ممکن است برخی کشورها برای ما سلاح بفرستند و از ما حمایت کنند اما جز متحدان ما (نیروهای ملی خودمان)، هیچ کشوری وجود ندارد که در کنار ما بجنگد».
* لزوم تغییر نگاه درباره دنیای ایدهآل
آبه در بخش دیگری از پاسخ خود گفت: «ژاپن دوست دارد درباره دنیای ایدهآل صحبت کند اما ما باید نگرش خود را تغییر دهیم. باید نگرشمان را در واگذاری همه مسائل نظامی به آمریکا تغییر دهیم. ژاپن باید مسؤولیت صلح و ثبات خود را بر عهده بگیرد و با همکاری با آمریکا برای رسیدن به آن تلاش خود را انجام دهد».
* لزوم بازدارندگی هستهای ژاپن و تغییر بزرگ
آبه در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «واقعیت این است که بسیاری از مردم ژاپن، از جمله سیاستمداران، نمیدانند ناتو برنامه اشتراک هستهای دارد. کشورهایی مانند آلمان، بلژیک، ایتالیا و هلند با استقرار تسلیحات هستهای در کشورهایشان، بازدارندگی خود را تضمین میکنند و به نیروهای مسلح خود اجازه میدهند آنها را رها کنند. منظور من این بود که بحث درباره این واقعیت نباید تابو باشد. ایده من این است که یک زنگ بیدارباش برای نحوه تفکر ما درباره بازدارندگی هستهای ایجاد شود... در دوران مدرن بازدارندگی گسترده، من میخواهم ژاپن و آمریکا درباره زمان و چگونگی مقابله به مثل با سلاحهای هستهای، از جمله در صورت استفاده از سلاحهای هستهای تاکتیکی، بحث کنند. ما باید سیستمی ایجاد کنیم که به ژاپن اجازه دهد در فرآیند تصمیمگیری شرکت کند». آبه افزود: «نظرسنجیهای عمومی تقریبا همه رسانهها نشاندهنده حمایت از افزایش هزینههای دفاعی است. این یک تغییر بزرگ است. درباره بحث در زمینه تسلیحات هستهای، نظرسنجیهای عمومی ژاپن تقریبا در همه سازمانهای خبری نشان میدهد تعداد افرادی که فکر میکنند ما «باید» درباره این موضوع بحث کنیم، از تعداد کسانی که فکر میکنند «نباید» صحبت کنیم، بیشتر است».
* آمریکا دیگر پلیس جهان نیست
نخستوزیر اسبق ژاپن در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به این سوال که «وقتی امروز به آمریکا نگاه میکنیم، شکاف داخلی و تمایل به عقبنشینی از جهان را میبینیم؛ آیا این شما را نگران میکند؟» گفت: از زمان دولت [باراک] اوباما، ارتش آمریکا دیگر به عنوان «پلیس جهان» عمل نمیکند. در این زمینه، کشورهای همفکر نیاز به همکاری دارند.
* آبه هم موافق اعطای زمین به روسیه بود
آبه در این مصاحبه به عنوان شخصیتی که نزدیک به 30 مرتبه با ولادیمیر پوتین دیدار داشته درباره منشأ جنگ اوکراین و شخصیت پوتین نیز نکاتی را عنوان کرد. او در پاسخ به این سوال که «شما 27 بار با ولادیمیر پوتین ملاقات کردید. چه توصیهای برای برخورد با پوتین دارید؟» گفت: «فکر نمیکنم در این شرایط گزینههای زیادی باقی بماند. راههای زیادی برای تحلیل شخصیت پوتین وجود دارد اما من فکر میکنم او کسی است که به قدرت اعتقاد دارد و در عین حال واقعگراست. او از آن دسته افرادی نیست که به دنبال ایدهآلها باشد یا برای ایدهها فداکاری کند. قبل از تهاجم، زمانی که آنها اوکراین را محاصره کرده بودند، ممکن بود [از جنگ اجتناب کنند]. اگر [ولودیمیر] زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین میتوانست قول دهد که کشورش به ناتو نمیپیوندد یا وادار میشد سطح بالایی از خودمختاری را به ۲ منطقه در شرق اعطا کند من درک میکنم که انجام این کار دشوار خواهد بود، شاید یک رهبر آمریکایی میتوانست این کار را انجام دهد. اما مسلما [زلنسکی] امتناع خواهد کرد. با این حال، اکنون که اینجا هستیم، فکر میکنم تنها راه رو به جلو ایستادن در کنار اوکراین و مخالفت کامل با تجاوز روسیه است.
* تغییر قانون اساسی ژاپن به نفع دفاع ملی؛ میراث آبه
آبه شینزو در این مصاحبه میراث نخستوزیری 9 ساله خود در ۲ دوره مجزا را «تغییر تفسیر قانون اساسی این کشور و اعطای حق اولیه به توکیو برای دفاع از خود» دانسته است. او معتقد است: «تفسیر مجدد قانون اساسی به اتحاد ایالات متحده و ژاپن اجازه داد به اتحادی تبدیل شود که در آن ۲ کشور بتوانند به یکدیگر کمک کنند». تحولات پس از جنگ دوم جهانی ژاپن را ملزم کرده بود نیروهای دفاع ملی این کشور تنها در پاسخ به حمله مستقیم به ژاپن از زور استفاده کنند اما تغییرات قانونی ایجاد شده در دولت آبه به این معنی است که میتوان آنها را برای دفاع از خود فراتر از مرزهای ژاپن اعزام کرد و این امکان را برای ژاپن ایجاد کرد».
***
روزنامه آمریکایی: غرب برای مدت طولانی نمیتواند از اوکراین حمایت کند
روزنامه نیویورکتایمز گزارشی درباره وضعیت کنونی بحران اوکراین و مواضع حمایتی آمریکا و متحدانش و فشارهایشان علیه روسیه منتشر کرد. در گزارش نیویورکتایمز آمده است: به رغم این واقعیت که جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده وعده داده است «تا هر زمان که لازم باشد» در کنار اوکراین ایستاده است، هیچ کسی انتظار ندارد با پایان بسته کمکی 54 میلیارد دلاری واشنگتن، میلیاردها دلار حمایت بیشتر از اوکراین انجام شود. این روزنامه نزدیک به دموکراتها هشدار داد مقامهای آمریکایی اذعان دارند انبار و زرادخانه تسلیحاتی واشنگتن و اروپاییها با گذشت زمان کاهش خواهد یافت و حفظ سطح کنونی «حمایتهای مادی» از اوکراین کاری سخت خواهد بود. طبق گزارش روزنامه نیویورکتایمز، انتظار میرود کمک نظامی مصوب کنگره آمریکا به اوکراین تا نیمه سال آینده میلادی ادامه یابد. طبق اعلام وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، بسته جدید کمکهای این کشور به اوکراین شامل ۴ سامانه راکتی دوربرد «هیمارس»، هزار گلوله مهمات توپخانه ۱۵۵ میلیمتری با قابلیتهای هوشمندتر و دیگر تجهیزات میشود.
ارسال به دوستان
دور دنیا
سیلابهای قندهار و زابل 53 قربانی گرفت
طبق اعلام منابع مردمی و مسؤولان محلی طالبان در ولایتهای قندهار و زابل، تلفات ناشی از سیل روزهای اخیر در این ۲ ولایت به 53 کشته و بیش از 70 مصدوم افزایش یافته است. در آستانه عید سعید قربان، شماری از ولایتهای افغانستان از جمله قندهار، زابل، میدانوردک، غزنی، پروان و ارزگان شاهد بارش بارانهای موسمی و جاریشدن سیلاب بودند. از جمله سیلهای ویرانگرای در شهرستانهای شاهولیکوت، معروف، میانشین، ارغستان و سپینبولدک از ولایت قندهار و شهرستانهای دایچوپان، سیوری، شینکی و شملزایی از ولایت زابل جاری شده است. به گزارش تارنمای افغانی «اطلاعات روز»، در استان قندهار 28 نفر و در زابل 25 نفر جان خود را از دست دادهاند. همچنین آمار مصدومان ناشی از سیل در قندهار 12 نفر و در زابل حدود 60 نفر اعلام شده است.
***
کاربران عربی: خطیب سعودی نزدیک به اسرائیل را از منبر پایین بیاورید
اقدام ریاست امور حرمین شریفین در عربستان برای معرفی «محمد العیسی» دبیرکل انجمن جهان اسلام و از اعضای هیات علمای عربستان به عنوان خطیب روز عرفه در این کشور با جنجال فراوان در شبکههای اجتماعی همراه شد. به گزارش میدلایستنیوز، منتقدان این انتخاب، با انتشار عکسهایی از العیسی در کنار خاخامهای یهودی، وی را از چهرههایی دانستند که برای عادیسازی روابط با اسرائیل تلاش میکند. فعالان شبکههای اجتماعی در کشورهای مختلف عربی با راهاندازی هشتگ #انزلوا_العیسی_من_المنبر (العیسی را از منبر پایین بیاورید) مخالفت خود را با انتخاب وی به عنوان خطیب روز عرفه در عربستان اعلام کردند. این فعالان در مطالب خود از نمازگزاران و حجاج خواستند از اقامه نماز به امامت محمد العیسی امتناع کنند.
این افراد همچنین انتخاب چنین چهرهای برای بزرگترین تجمع سالانه مسلمانان را جنایتی بزرگ خواندند. محمد العیسی در ژانویه 2020 همزمان با گرامیداشت هولوکاست از اردوگاه آشویتس در لهستان بازدید کرد. همچنین وی تاکنون دیدارهای مختلفی با چهرههای یهودی داشته است.
***
ناتوانی گنبد آهنین در برابر بسیاری از موشکها
وزیر دفاع اوکراین در مصاحبه با فوربس گفت: سیستم دفاع موشکی گنبد آهنین فقط در برابر «موشکهای گاراژ» خوب است. وی ادامه داد: این سامانه در برابر موشکهای کمسرعت و کمارتفاع ساخته شده است که اساسا در گاراژ ساخته میشوند. وزیر دفاع اوکراین با بیان اینکه در واقع هیچ کس قرار نبود گنبد آهنین را به کییف ببخشد یا حتی بفروشد، بیان کرد: این موضوع قبلا به «یوگنی کورنیچوک» سفیر اوکراین در اسرائیل اعلام شده بود. با این حال، او از اسرائیل خواست «منطقه آسایش را ترک کند و در نهایت یک طرف را انتخاب کند؛ یا روسیه یا اوکراین».
***
حمله سعودیها به یمن در روز عید قربان!
بر اثر تیراندازی مرزبانان عربستان سعودی در نزدیکی استان صعده یمن یک نفر شهید و 16 نفر زخمی شدند.
به گزارش «وطنامروز»، به نقل از خبرگزاری «صبا»، یک منبع امنیتی با تاکید بر اینکه حال اکثر مجروحان وخیم است، گفت بر اثر تیراندازی مرزبانان سعودی ۱۷ نفر کشته و زخمی شدند که به بیمارستان راضیه منتقل شدند. همچنین منابع خبری بامداد یکشنبه گزارش دادند نیروهای ائتلاف سعودی در ۲۴ ساعت ۱۶۶ بار آتشبس یمن را نقض کردند. آتشبس یمن که بارها از سوی ائتلاف متجاوز سعودی نقض شده است، به دنبال رایزنیهای سازمان ملل متحد یک ماه تمدید شد.
***
رئیسجمهور و نخستوزیر سریلانکا استعفا کردند
وضعیت دشوار معیشتی در پی بحران اقتصادی در سریلانکا دهها هزار معترض خشمگین را به خیابانهای کلمبو، بزرگترین شهر سریلانکا کشاند. معترضان روز گذشته به مقر و همچنین دفتر ریاستجمهوری هجوم برده و خواستار استعفای رئیسجمهور شدند. گروهی دیگر نیز به اقامتگاه خصوصی نخستوزیر رفته و آنجا را به آتش کشیدند. بنا بر گزارشها سربازان محافظ برای ممانعت از هجوم معترضان تیر هوایی شلیک کردند. «گوتابایا راجاپاسکا» رئیسجمهور و «رانیل ویکرماسینگه» نخستوزیر سریلانکا هنگام حمله مردم خشمگین در این مکانها نبودند. هر دوی آنها اعلام کردند روز چهارشنبه 22 تیر (13 جولای) از سمتهای خود کنارهگیری خواهند کرد. یک سخنگوی پارلمان به رسانهها گفت رئیسجمهور برای اطمینان از انتقال منظم قدرت به زمان نیاز دارد. سریلانکا از چندین ماه پیش شاهد تظاهرات و تجمعهای اعتراضی بوده که بعضی از آنها نیز با خشونت همراه بوده است. دولت سریلانکا به دلیل بحران اقتصادی قادر به تأمین و واردات کالاهای اساسی نظیر مواد غذایی، سوخت و دارو نبوده است. مقامات این کشور اخیرا از صندوق بینالمللی پول و چند کشور نظیر روسیه، هند و چین درخواست کمک کردند. یک نهاد وابسته به سازمان ملل در ماه ژوئن هشدار داده بود وضعیت وخیم اقتصادی میتواند بحران گرسنگی حاکم بر سریلانکا را تشدید کند.
ارسال به دوستان
رسواییهای اخلاقی کابینه کار دست بوریس جانسون داد
دلقک لندن هم افتاد
بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس بعد از موج استعفای وزرا در دولتش، اعلام استعفا کرد. به گزارش «وطنامروز»، بوریس جانسون با برگزاری یک نشست خبری در مقابل خبرنگاران حاضر در ساختمان شماره ۱۰ داونینگ استریت (مقر نخستوزیری) اعلام استعفا کرد.
جانسون در ابتدای این سخنرانی گفت برای او حالا مشخص شده است که اعضای حزب محافظهکار و نمایندگان این حزب خواهان رهبری جدید و نخستوزیری تازه هستند. نخستوزیر انگلیس تاکید کرد او تصمیم به استعفا از مقام خود گرفته اما تا زمان تعیین جانشینش به انجام وظایف نخستوزیر خود ادامه خواهد داد. جانسون در ادامه این سخنرانی از «رایدهندگان بریتانیایی» بابت محول کردن منصب نخستوزیری به خودش قدردانی کرد. نخستوزیر مستعفی انگلیس همچنین تلاش کرد از کارنامه خود به عنوان نخستوزیر این کشور دفاع کند و به مردم این کشور انجام اقداماتی از قبیل «برگزیت» (جدایی انگلیس از اتحادیه اروپایی) را یادآوری کرد. جانسون در بخشی از سخنرانی خود خطاب به حامیان حزب محافظهکار و مردم انگلیس گفت: «میخواهم این را بدانید که من از اینکه بهترین شغل جهان را دارم از دست میدهم، ناراحت هستم». اکونومیست از استعفای او با تیتر «سقوط دلقک» یاد کرد. روزنامه گاردین نیز اخیرا در مطلبی از «تابستان داغ انگلیس» خبر داده و نوشته بود به دلیل افزایش نرخ تورم و بحران اقتصادی در انگلیس ممکن است تابستان آینده در این کشور به تابستان نارضایتیها تبدیل شود. هشدار گاردین درباره تابستان داغ انگلیس کمکم نشانههای خود را بروز میدهد به طوری که روز شنبه هزاران شهروند این کشور که از افزایش تورم به ستوه آمده بودند به خیابانها ریختند و علیه بوریس جانسون، نخستوزیر این کشور تظاهرات کردند. نام 11 عضو ارشد حزب محافظهکار شامل وزرای کنونی، پیشین و همچنین چهرههای کلیدی حزب محافظهکار برای شرکت در انتخابات درونحزبی تا زمان انتشار این گزارش مطرح است؛ آنهایی که رسما حضور خود در انتخابات را اعلام، برنامههای خود را برای توسعه و آبادانی کشور تشریح و وعدههایی را مطرح کردهاند. اما هنوز فهرست نهایی و رقابت نامزدها به صورت رسمی آغاز نشده است.
استعفای نخستوزیر انگلیس در شرایطی انجام شد که طی روزهای اخیر موج کنارهگیری وزرا و معاونان وزرای کابینه او وضعیت بحرانی را برای بوریس جانسون ایجاد کرد و او در نهایت به رغم مقاومتهای اولیه، مجبور به استعفا شد. ریشی سوناک، تام توگندهات، کمی بیدنوش، سوئلا بریورمن، لیز تراس و ساجد جاوید به عنوان گزینههای جایگزین بوریس جانسون معرفی شدهاند که باید دید شانس کدام از این افراد برای رسیدن به نخستوزیری انگلیس بیشتر است.
ارسال به دوستان
هدف بایدن از سفر به خاورمیانه چیست؟
مالهکشی بایدن برای دیدار با بنسلمان
گروه بینالملل: جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا این هفته سفری به غرب آسیا خواهد داشت. وی ابتدا به فلسطین اشغالی سفر میکند و با نخستوزیر و مقامات رژیم صهیونیستی دیدار خواهد کرد و بعد از آن به عربستان سعودی میرود تا با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه سعودی و محمد بنسلمان، ولیعهد این کشور گفتوگو کند. مفروض اصلی بسیاری از کارشناسان مسائل بینالملل از نخستین سفر خاورمیانهای بایدن این است که وی قصد دارد درباره ایجاد یک «ائئلاف عربی-عبری» کارسازی کند و همچنین با خاندان سعودی برای افزایش تولید نفت به توافق برسد.
در همین رابطه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در یادداشتی برای روزنامه واشنگتنپست با تیتر «چرا به عربستان میروم؟» درباره اهداف سفر خود به خاورمیانه به اهمیت موضوع نفت در معادلات جهانی اشاره کرده و نوشته است: «منابع انرژی عربستان سعودی برای کاهش تاثیر جنگ روسیه در اوکراین حیاتی است. او مدعی شد خاورمیانه از زمان روی کارآمدن او منطقهای امنتر شده است»! در ادامه این یادداشت، بایدن سراغ عربستان سعودی رفته و تلاش کرده عدم اجرای وعدههای خود در قبال «پاسخگو» کردن عربستان سعودی در رابطه با قتل جمال خاشقجی، ستوننویس روزنامه آمریکایی واشنگتنپست را توجیه کند. او نوشته است: «در عربستان سعودی، سیاست چک سفید را که به ارث برده بودیم معکوس کردیم. من گزارش جامعه اطلاعاتی درباره قتل جمال خاشقجی را منتشر کردم، تحریمهایی... انجام داده و ۷۶ ممنوعیت صدور روادید صادر کردم... دولت من به صراحت گفته است ایالاتمتحده تهدیدات فراسرزمینی و آزار و اذیت مخالفان و فعالان توسط هیچ دولتی را تحمل نخواهد کرد. ما همچنین از شهروندان آمریکایی که مدتها قبل از به قدرت رسیدن من به اشتباه در عربستان سعودی بازداشت شده بودند، دفاع کردیم. آنها از آن زمان آزاد شدهاند و من همچنان به اصرار برای رفع محدودیتهای سفر آنها ادامه خواهم داد». رئیسجمهور دموکرات آمریکا که قرار است به فلسطین اشغالی هم سفر کند، در یادداشت خود مواضع واشنگتن در قبال صهیونیستها را هم بازگو کرد. وی نوشته است: «در قبال اسرائیل، ما به پایان جنگ در غزه کمک کردیم که براحتی میتوانست ماهها طول بکشد؛ تنها در ۱۲ روز [به جنگ پایان دادیم]. ما با اسرائیل، مصر، قطر و اردن برای حفظ صلح کار کردیم. ما همچنین روابط آمریکا با فلسطینیها را بازسازی کردیم. دولت من با همکاری با کنگره، حدود ۵۰۰ میلیون دلار حمایت از فلسطینیان را احیا کرد، در حالی که بزرگترین بسته حمایتی از اسرائیل در تاریخ (بیش از ۴ میلیارد دلار) را نیز به تصویب رساند و همین هفته جاری نخستوزیر اسرائیل برای نخستینبار طی 5 سال گذشته با رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین صحبت کرد.
* تحلیلگر آمریکایی: بایدن درصدد توافق با سعودیها برای کاهش مشکلات سوخت در آمریکاست
«فیورلا ایزابل» تحلیلگر سیاسی آمریکایی درباره سفر جو بایدن به غرب آسیا در گفتوگو با «وطنامروز» گفت: «بایدن شخصیت مستقلی ندارد و وزارت خارجه آمریکا او را به منطقه فرستاده تا درباره معاملات و تولید نفت عربستان اطمینان حاصل کند که ریاض به آنها خیانت نمیکند».
وی با بیان اینکه از سوی دیگر باید بایدن مطمئن شود عربستان سعودی تجارت خود را بعد از جنگ اوکراین و تحریمهای واشنگتن با روسیه کاهش خواهد داد، بیان کرد: «سعودیها به رغم درگیریهای جاری در اوکراین به دنبال رابطه با روسیه بوده و هستند و آمریکا هم میداند هژمونی همیشگی خود را از دست داده است». فیورلا ایزابل با اشاره به اینکه بایدن برای توافق درباره تولید و صادرات نفت بیشتر با سعودیها راهی ریاض شده است، عنوان کرد: «رئیسجمهور آمریکا میخواهد با این توافق مشکلات داخلی را که ناشی از افزایش رو به رشد قیمت سوخت است کاهش دهد، البته اگر توافقی هم شکل بگیرد، مانع همکاری ریاض با مسکو نخواهد شد». وی به سفر بایدن به فلسطین اشغالی هم اشاره کرد و گفت: «اسرائیل یک پایگاه بزرگ و امن نظامی برای آمریکا در منطقه است. این اتحاد به شکلی است که هیچ صدای اعتراضی از سوی آمریکاییها در ماجرای ترور «شیرین ابوعاقله» خبرنگار الجزیره توسط اسرائیلیها بلند نشد». وی در پایان با اشاره به تغییرات و گسستهای سیاسی در اسرائیل خاطرنشان کرد: «بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر سابق اسرائیل دوستی خیلی زیادی با دونالد ترامپ داشت اما برای آمریکا تقریبا فرقی نمیکند کدام صهیونیست بر کرسی قدرت در تلآویو بنشیند، زیرا اتحاد اسرائیل و آمریکا راهبردی است. واشنگتن سالانه میلیاردها دلار به رژیم صهیونیستی کمک میکند، این در صورتی است که زندگی آمریکاییها از نظر رفاهی بدتر از اسرائیلیهاست». در مجموع باید دید هدف اصلی بایدن از سفر به غرب آسیا تا چه حد محقق میشود؛ آیا رئیسجمهور پیر آمریکا میتواند محور عربی-عبری را با یکدیگر متحد کرده و انرژی مدنظر واشنگتن را تأمین کند؟
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|