|
دیدار رئیسجمهور فرتوت آمریکا و شاه بیمار سعودی در جده
هپروت
مدیریت زبان بسته!
هواپیمای جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا عصر دیروز (جمعه) از تلآویو در سرزمینهای اشغالی مستقیم وارد جده در عربستان سعودی شد. بایدن در فرودگاه ملک عبدالعزیز شهر جده مورد استقبال خالد الفیصل، امیر مکه و ریما بنت بندر بنسلطان، سفیر عربستان سعودی در واشنگتن قرار گرفت. رئیسجمهور آمریکا در حالی بر فرش بنفش فرودگاه قدم گذاشت که سرمای اختلافات ۲ سال اخیر در روابط ۲ کشور بر مراسم استقبال و نخستین ملاقات او با مقامات سعودی در عربستان سایه انداخته بود. بایدن امید دارد در این سفر روابط ایالات متحده با کشوری را که زمانی متعهد شده بود در صحنه جهانی آن را منزوی کند، از سر بگیرد. رئیسجمهور آمریکا از پی این اقدام قصد دارد درباره تامین انرژی غرب، همکاریهای امنیتی و شاید حقوق بشر با مقامات سعودی گفتوگو کند. نکته جالب توجه که از نگاه رسانهها دور نماند، صحنه دیدار رئیسجمهور آمریکا با شاه سعودی بود که فضای طنزآلودی از ملاقات ۲ رئیس کشور فرتوت را به تصویر کشید که هر کدام داعیهدار نقش جهانی و فرامنطقهای برای خود هستند. همچنین انتشار ویدئوی دیدار بایدن با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان در ورودی کاخالسلام در جده نشان داد ۲ طرف مشکلات حل نشده زیادی دارند. بایدن پیش از این به دلیل معرفی بنسلمان به عنوان یکی از افرادی که در قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار واشنگتن پست نقش داشته، اعلام کرده بود با ولیعهد عربستان دیداری نخواهد داشت. با این حال مقامات کاخ سفید دیروز اعلام کردند جلسه رسمی با ولیعهد و هیات وزیران سعودی جزو برنامههای اصلی بایدن در سفر به عربستان است اما به نظر نمیرسد این جلسه، زیر سایه اختلافات 2 سال اخیر بایدن و بنسلمان که بر روابط آمریکا و سعودی اثر گذاشته، گرهی از مشکلات بایدن باز کند. در پی تحولات امنیتی منطقه در سال 2019 با حمله موشکی و پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان و دیگر رویدادهای منطقه، سعودیها دریافتند ایالات متحده دیگر ضامن امنیت آنها نیست. کما اینکه ریما بنت بندر بنسلطان، سفیر عربستان سعودی در واشنگتن در مقاله اخیر خود در پولیتیکو نوشته است معادله نفت در برابر امنیت برای سعودی منسوخ شده و آمریکا نیاز به شراکت با عربستان دارد و این به منزله کار سخت بایدن و مشاورانش برای مجاب کردن عربستان به فاصله گرفتن از چین و روسیه است.
******
گروه بینالملل: جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در آخرین روز سفر خود به سرزمینهای اشغالی و کرانه باختری دیروز برای دیداری کوتاه با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین وارد شهر بیتلحم در جنوب کرانه باختری شد. کنفرانس مطبوعاتی مشترک بایدن و عباس قبل از عزیمت رئیسجمهور ایالات متحده به فرودگاه بن گوریون تلآویو برای پرواز مستقیم به جده در عربستان سعودی، به عنوان آخرین ایستگاه سفر او به منطقه اواخر روز جمعه برگزار شد. در جریان دیدار بایدن و عباس دهها فلسطینی در حدود یک کیلومتری محل دیدار ۲ طرف علیه مواضع بایدن تظاهرات کردند؛ تظاهراتی که با ممانعت نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی مواجه شد.
نکته قابل توجه اینکه همانطور که انتظار میرفت سفر بایدن به سرزمینهای اشغالی نتیجه مثبتی برای فلسطینیها نداشت. کما اینکه برخی مقامات و فلسطینیهای ساکن قدس و کرانه باختری پیش از این سفر به سران تشکیلات خودگردان فلسطین تاکید کردند که نباید روی بایدن حساب کنند. خروجی دیدار رئیسجمهور آمریکا با مقامات صهیونیست و محمود عباس نیز همین نگاه را تایید کرد.
* اینترنت 4G تا ۲ سال دیگر؛ هدیه بایدن به فلسطینیها!
الجزیره در این باره نوشت بایدن اعلام کرد کرانه باختری و غزه تا پایان سال ۲۰۲۳ به شبکه 4G اینترنت متصل میشوند.
همچنین او در دیدار از کرانه باختری از بازگشت کمکهای مالی به بیمارستانهای فلسطینیها از طریق آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID) خبر داد که البته این کمک نیاز به تایید کنگره دارد. بخشی از این کمکها نیز به آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد (آنروا) برای میلیونها پناهنده فلسطینی اختصاص یافت.
در همین رابطه «جان هولمن» خبرنگار الجزیره در گزارشی نوشت کاملا واضح است که ایالات متحده چه چیزی به فلسطینیها ارائه میدهد؛ «این پول است». او در ادامه نوشت این کمک (در نهایت 300 میلیون دلاری) که نیاز به تایید کنگره آمریکا دارد، همه چیزی است که بایدن برای جلب رضایت فلسطینیها آورده است که حتما ناکافی است.
* ۴۵ دقیقه وقت از ۴۸ ساعت سفر منطقهای برای فلسطین
جدا از اینکه بایدن تنها 45 دقیقه از زمان 2 روز حضور خود در سرزمینهای اشغالی را به دیدار با مقامات فلسطینی اختصاص داد، عدم اتخاذ موضع سیاسی قوی در قبال ادامه شهرکسازی غیرقانونی رژیم صهیونیستی سبب شد سفر بایدن برای فلسطینیها بینتیجه تلقی شود. منتقدان همچنین بایدن را متهم کردند که گامی در جهت پاسخگویی به قتل «شیرین ابوعاقله» از سوی اسرائیل برنداشته است.
بایدن همچنین در جریان کنفرانس خبری با «یائیر لاپید» نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفت دیدارش از بیتالمقدس شرقی به منزله بازگشت از تصمیم دولت قبلی آمریکا درباره بیتالمقدس نیست.
در دوره دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، دولت این کشور کل بیتالمقدس - از جمله نیمه شرقی اشغالی آن- را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و سفارت خود را از تلآویو به بیتالمقدس منتقل کرد. این در حالی بود که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان در انتظار تحقق برخی وعدههایی بود که بایدن در جریان مبارزات انتخاباتیاش داده بود، مانند بازگشایی کنسولگری آمریکا در بیتالمقدس شرقی یا لغو ممنوعیت دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن.
در رابطه با رویکرد کلی دموکراتها به مساله فلسطین که با عنوان «راهحل ۲دولتی» مشهور شده نیز بایدن در دیدار با محمودعباس گفت به این راهکار پایبند است اما در حال حاضر شرایط برای مذاکره در این باره وجود ندارد؛ موضعی که به مثابه آب سرد بر پیکر تشکیلات خودگردان و رئیس 87 ساله آن بود.
واقعیت این است که غیر از اعلام از سرگیری کمکهای مالی به تشکیلات خودگردان و مؤسسات بشردوستانه، بایدن هیچ یک از سیاستهای ترامپ را تغییر نداد. در همین رابطه «مروان بشاره» تحلیلگر ارشد الجزیره نوشت آشکار شده است که ایالات متحده «از مسؤولیت خود در نقش یک بازیگر جدی در پایان دادن به درگیری دست کشیده است». بشاره گفت: «با اعلام کمکهای مالی به فلسطینیها، دیگر به اشغال فلسطین و آپارتاید در فلسطین به عنوان یک موضوع سیاسی و ملی نگاه نمیشود. بلکه به عنوان یک موضوع بشردوستانه به آن نگاه میشود که به نوعی به یارانه نیاز دارد».
***
خیال خام بایدن با عقبگرد به عربستان
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا عصر دیروز به وقت محلی فرودگاه بنگورین در تلآویو را به مقصد جده عربستان ترک کرد و ساعاتی بعد در فرودگاه ملک عبدالعزیز جده مورد استقبال امیر مکه و سفیر عربستان در امریکا قرار گرفت. پیش از این سفر، عربستان سعودی اعلام کرد حریم هوایی خود را به روی همه شرکتهای هوایی باز میکند و راه را برای پروازهای بیشتر به اسرائیل و از اسرائیل هموار میکند؛ موضوعی که بایدن آن را گامی تاریخی و مهم در جهت ایجاد خاورمیانه یکپارچهتر و باثباتتر توصیف کرد. رسانههای خبری همچنین اعلام کردهاند در سفر بایدن به عربستان ممکن است توافق بین اسرائیل و عربستان سعودی برای تغییر ترتیبات سیاسی- امنیتی در یک جفت جزیره کوچک سعودی (تیران و صنافیر) در دریای سرخ شکل بگیرد.
البته بایدن نباید انتظار نتایج چشمگیری از این سفر داشته باشد. در همین ارتباط الجزیره دیروز نوشت: این سفر نشاندهنده انفعال بایدن و یک عقبگرد برای رئیسجمهوری است که کمتر از ۲ سال پیش قول داده بود عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت جهان را در صحنه بینالمللی به یک کشور منزوی تبدیل کند. از این رو او باید انتظار استقبال به مراتب سردتری نسبت به سفر ترامپ به عربستان را داشته باشد. زمانی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در سال 2017، عربستان سعودی را برای نخستین سفر خارج از کشور دوره ریاستجمهوری خود انتخاب کرد، سعودیها به قدری خوشحال شدند که سفر او را به یک ولخرجی بزرگ برای آمریکا تبدیل کردند.
* عربستان جدید و توقعات بایدن
آنچه مسلم است هدف بایدن از سفر به عربستان در وهله اول بحث امنیت انرژی و تامین سوخت مورد نیاز آمریکا و اروپاست که بر اثر جنگ اوکراین از فوریه 2022 تحت تاثیر تحریمهای نفتی روسیه با تهدید مواجه شده است. تقویت همکاریهای امنیتی با سعودی از این جهت که این کشور در پی تحولات جدید جهانی در پازل شرق قرار نگیرد نیز یکی دیگر از اهداف سفر بایدن است. این در حالی است که پیش از سفر رئیسجمهور آمریکا به منطقه و همچنین در طول این سفر در سرزمینهای اشغالی بحثهای حقوق بشری و به طور مشخص سوال درباره تناقض رفتار و عملکرد بایدن در پرونده قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار واشنگتنپست مورد توجه خبرنگاران و فعالان حقوق بشر قرار گرفت. دولت بایدن در ماههای اول کار خود رسما بنسلمان، ولیعهد سعودی را آمر قتل این روزنامهنگار عنوان کرده بود. این در شرایطی است که پیش از آغاز سفر به منطقه، بایدن اعلام کرده بود با بنسلمان دیدار نخواهد داشت و همچنین او در کنفرانس خبری در سرزمینهای اشغالی تاکید داشت موضعش نسبت به پرونده قتل خاشقجی تغییری نکرده است اما واقعیت امر این است که بایدن ملاحظات امنیتی و اقتصادی را بر حقوق بشر ترجیح داده است، هرچند «ریما بنت بندر آلسعود» سفیر عربستان در ایالات متحده، در مجله آمریکایی پولیتیکو نوشته است: «نباید روابط عربستان و آمریکا را در پارادایم «منسوخ و تقلیلگرایانه» نفت در برابر امنیت دید. جهان تغییر کرده است و خطرات وجودی پیش روی همه ما، از جمله امنیت غذایی و انرژی و تغییرات آب و هوایی، بدون اتحاد مؤثر آمریکا و عربستان قابل حل نیست».
نیویورکتایمز در این ارتباط نوشت: سعودیها همچنین نسبت به تعهد دولت آمریکا به امنیت خود، بویژه به دلیل حملاتی که از سوی یمن انجام میشود شک کردهاند. این احساسات به تصمیم آنها برای نپیوستن فوری به تلاشهای واشنگتن برای منزوی کردن روسیه پس از حمله این کشور به اوکراین یا افزایش تولید نفت برای کمک به کاهش قیمت نفت کمک کرد.
* برنامه رسمی دیدار با قاتل خاشقجی
نیویورکتایمز درباره سفر رئیسجمهور آمریکا به عربستان به بیانیه کاخ سفید استناد کرده است. کاخ سفید دیروز پیش از سفر بایدن به عربستان اعلام کرد: «بایدن با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی در کاخ سلطنتی جده دیداری دوجانبه خواهد داشت و سپس رئیسجمهور و تیمش با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان و وزرای سعودی در کاخ سلطنتی جده جلسه کاری خواهند داشت». خبرگزاری رویترز نیز دیروز پیش از سفر بایدن در این باره نوشت: «منافع انرژی و امنیت، رئیسجمهور و دستیارانش را بر آن داشت تصمیم بگیرند بزرگترین صادرکننده نفت جهان و نیروگاه منطقهای را که در حال ارتقای سطح روابط با روسیه و چین است، منزوی نکنند. یک مقام آمریکایی روز جمعه به رویترز گفت واشنگتن انتظار ندارد عربستان سعودی فورا تولید نفت خود را افزایش دهد و ایالات متحده به تصمیم گروه اوپک پلاس در نشست بعدی خود در 3 آگوست چشم دوخته است. از این جهت این دیدار از منظر زبان بدن رهبران ۲ کشور در زمان دیدار مهم است. اگر چه مشاوران کاخ سفید از بیان اینکه آیا بایدن به دلیل نگرانی از «کووید-19» با بن سلمان، حاکم واقعی پادشاهی، دست خواهد داد یا خیر، خودداری کردهاند اما دیدارهای 2 روز گذشته با مقامات اسرائیلی و تشکیلات خودگردان نشان داد رئیسجمهور آمریکا به این پروتکل اعتنایی نداشته است. علاوه بر این بایدن در نشست روز شنبه (امروز) در شهر بندری جده با مجموعه وسیعتری از رهبران عرب دیدار خواهد کرد». این یعنی حربه کاخ سفید برای ممانعت از دیدار بایدن و بنسلمان چندان کارساز نخواهد بود.
******
گروه سیاسی: با آنکه نتایج حضور جو بایدن در سرزمینهای اشغالی به رغم هیاهو درباره اهمیت آن و استفاده از الفاظ پرطمطراقی چون «بیسابقه»، قابل حدس بود اما حالا با نگاه به منابع عبری و منطقهای میشود با اطمینان خاطر بیشتری، سفر بایدن به فلسطین اشغالی را برای رژیم صهیونیستی بدون دستاورد خاصی دانست.
به گزارش «وطنامروز»، رژیم صهیونیستی که در داخل با دودوستگی و سرگیجه نسبت به برنامه هستهای ایران مواجه است، انتظار داشت رئیسجمهور متزلزل آمریکا یک قول محکم و اطمینان خاطر به تلآویو درباره برخورد سخت با ایران بدهد اما جو بایدن هر چقدر هم که دچار زوال عقل باشد و هر چقدر هم که خود را صهیونیست غیریهودی بخواند، در این مورد کاملا میدانست نباید بیمحابا رفتار کرده و مطابق نظر صهیونیستها رفتار کند. رئیسجمهور ایالات متحده در تلآویو چند بار خاطرنشان کرد راهحل برنامه هستهای ایران دیپلماسی است و این همان مسالهای بود که بشدت سران اسرائیل را سرخورده کرد تا جایی که یائیر لاپید، نخستوزیر موقت این رژیم در کنفرانس مشترک با بایدن این موضع بایدن را تاب نیاورد و خطاب به رئیسجمهور آمریکا گفت دیپلماسی راهحل ایران نیست!
با این وجود جو بایدن مجبور بود برای خوشآمد میزبانانش اظهاراتی هم بیان کند. رئیسجمهور آمریکا در اظهاراتی مدعی شد ایران بیش از هر زمان دیگری به بمب اتم نزدیک شده است. وی با بیان اینکه خروج ترامپ از توافق هستهای با ایران اشتباه بزرگی بود، مدعی شد: اگر با ایران به توافق برسیم، میتوانیم این کشور را به عقب بازگردانیم. رئیسجمهور آمریکا در ادامه افزود: برای رسیدن به توافق هستهای با ایران و مقابله همزمان با آن کار خواهیم کرد. بایدن اظهار داشت: برای ممانعت از دستیابی به سلاح هستهای، به استفاده از زور علیه ایران به عنوان آخرین راهحل متوسل میشویم. البته بایدن با وجود اصرار فراوان مجری کانال 12 رژیم صهیونیستی گفت مایل نیست در این باره بیشتر صحبت کند. وی همچنین مدعی شد بازگشت به توافق هستهای اکنون بر عهده ایران است. بایدن همچنین گفت: اگر شرط ایران برای احیای برجام، حذف سپاه از فهرست گروههای تروریستی آمریکا باشد، به توافق با ایران بازنمیگردیم.
* جدال دیپلماسی و زور
لاپید در کنفرانس خبری بار دیگر اظهارات ضدایرانی و همچنین علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین را تکرار کرد و گفت: «اسرائیل باید همواره محکم باشد و ارتش مستحکم و قدرتمندی داشته باشد. ما در اسرائیل آموختهایم باید آزاد و قدرتمند باشیم و گاهی اوقات، آزادی از طریق استفاده از زور قابل محافظت است». وی به تلاش رژیم صهیونیستی برای اقدام علیه فعالیتهای هستهای ایران نیز اشاره کرد و گفت: «تنها راه جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای این است که ایران بفهمد جهان آزاد از زور استفاده خواهد کرد و تنها راه متوقف کردن ایران، تحمیل تهدیدات نظامی معتبر است». بایدن هم بر لزوم دیپلماسی در قبال ایران تأکید کرد و گفت: «دیپلماسی، بهترین راه جلوگیری از دستیابی به تسلیحات هستهای است». رئیسجمهور آمریکا همچنین به بحث مذاکرات رفع تحریمها اشاره کرد و گفت: «ما برای همیشه منتظر پاسخ ایران برای مذاکرات هستهای نمیمانیم. ما به ایران اجازه دستیابی به سلاح اتمی را نمیدهیم، زیرا این یک منفعت حیاتی برای امنیت ایالات متحده، اسرائیل و باقی جهان است».
همزمان با کنفرانس خبری رئیسجمهور آمریکا و نخستوزیر رژیم صهیونیستی در قدس اشغالی، ۲طرف در بیانیه مشترکی موسوم به «بیتالمقدس» بر تعهد آمریکا در راستای ایجاد یک ساختار منطقهای در راستای تعمیق بیشتر روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای منطقه و گسترش آن با دیگر کشورهای عربی و اسلامی تأکید کردند. به نوشته الجزیره، در این بیانیه آمده است واشنگتن به امنیت رژیم اسرائیل و حفظ برتری نظامی [ادعایی] این رژیم در منطقه همچنان پایبند است و اجازه دستیابی ایران به سلاح هستهای را نخواهد داد. آمریکا آماده است از تمام عناصر قدرت ملی خود برای اطمینان از این نتیجه استفاده کند و همچنین خود را متعهد به مقابله با فعالیتهای مستقیم ایران یا فعالیتهایی که از طریق گروههای همسو با خود همچون حزبالله لبنان، حماس و جهاد اسلامی انجام میدهد، میداند.
* روایت صهیونیستها
نشریه صهیونیستی هاآرتص درباره سفر بایدن نوشت: ممکن است وسوسهانگیز باشد که سفر جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده به اسرائیل و عربستان سعودی را به عنوان یک سفر غیر مهم توسط یک رهبر ضعیف و نامحبوب که شانس انتخاب مجدد آن نزدیک به صفر است، مردود شمرد اما ساکن کاخ سفید، سیاست خارجی و دفاعی یک ابرقدرت جهانی را کنترل میکند و از آزادی گستردهای در مدیریت روابط با دوستان و دشمنان آمریکا برخوردار است و به همین خاطر بایدن در سفر خود به منطقه میکوشد به سران اسرائیل و عربستان ضرورت بازگشت به برجام را توضیح دهد.
این رسانه صهیونیستی میافزاید: سفرهای موازی بایدن و پوتین حول محور توافق هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی میچرخد. هاآرتص ادامه میدهد: «بایدن میخواهد ایالات متحده را به توافقی بازگرداند که سلف او، دونالد ترامپ، از آن خارج شد. لغو تحریمهای ایران سریعترین و مؤثرترین راه برای جلوگیری از افزایش شدید قیمت نفت است که رایدهندگان آمریکایی را خشمگین کرده و در عین حال روسیه را که اقتصاد آن متکی بر صادرات نفت و گاز طبیعی است، تضعیف میکند». هاآرتص همچنین نوشت: مشکل بایدن این است که قدیمیترین دوستان خاورمیانهای آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل، از معامله او با ایرانیها هیجانزده نیستند. هر دوی آنها نزدیکی آمریکا به تهران را تهدیدی بالقوه برای موضع منطقهای خود میدانند.
* هشدار مقام ایرانی
یک مقام بلندپایه ایرانی درباره احتمال ادغام رژیم صهیونیستی در قالب یک ائتلاف در منطقه به شبکه الجزیره گفت: «طرحهای سیاسی، نظامی و امنیتی بایدن باعث محافظت از اسرائیل نمیشود و برای این رژیم امنیت نخواهد آورد». این مقام ایرانی که اشارهای به نام او نشده، در این باره گفت: «یکی از اهداف سفر بایدن به منطقه تبرئه اسرائیل و سیاهنمایی و معرفی ایران به عنوان یک دشمن است». مقام ایرانی مذکور در ادامه هشدار داد: «هر گونه تهدید علیه امنیت ملی ما پاسخی به دنبال خواهد داشت که سابقه نداشته است و آمریکا این را میداند. پذیرش ادغام نظامی اسرائیل [در منطقه] پس از عادیسازی روابط از سوی برخی کشورها امنیت آنها را به خطر خواهد انداخت». وی همچنین خبر داد: «برخی کشورهای منطقه به صورت رسمی به ما اطمینان دادهاند علاقهای به ائتلاف علیه ما ندارند. روابط ما با تعدادی از همسایگان مهممان از جمله کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس خوب است. بار دیگر تأکید میکنیم ما به گفتوگو اعتقاد داریم و دستانمان برای برقراری امنیت جمعی به سوی همسایگانمان دراز است».
ارسال به دوستان
نصرالله: بایدن فرتوت تصویری از آمریکای پیر است
کنایه سنگین به عادیسازها
گروه بینالملل: دبیرکل حزبالله لبنان در سخنرانیای به مناسبت سالگرد «عملیات وعده الصادق» در سال 2006 که منجر به اسارت ۲ سرباز ارتش رژیم صهیونیستی شد، با انتقاد شدید از سیاستهای جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را نشانهای از سیاستهای «فرتوت» این کشور در عرصه جهانی خواند.
سیدحسن نصرالله هدف اصلی سفر بایدن را ایجاد سازش بین برخی کشورهای عربی بویژه عربستان سعودی با اسرائیل دانست. سیدحسن نصرالله در این سخنرانی گفت: «درباره سفر بایدن به منطقه تحلیلها و گمانهزنیهای بسیاری منتشر شد که در بسیاری از آنها درباره تشکیل ناتوی عربی یا ناتوی خاورمیانه سخن گفته شد. امروز (چهارشنبه) بایدن وارد فلسطین اشغالی شد و در روزهای آینده مشخص خواهد شد آیا ائتلاف ناتوی عربی در کار است یا خیر».
دبیرکل حزبالله افزود: «آمریکای امروز متفاوت از آمریکای سال ۲۰۰۳ و ۲۰۰۶ است، زیرا رئیسجمهور فرتوت آمریکا تصویری از آمریکایی است که وارد مرحله پیری شده است. حضور این کشور در عرصه جهانی بسیار کمرنگ شده و آمریکا تورم اقتصادی زیادی دارد و اوضاع اجتماعی و امنیتی آن خوب نیست. رئیسجمهور آمریکا به منطقه آمد تا کشورهای حاشیه خلیجفارس را برای صادرات مقادیر بیشتری نفت و گاز قانع کند». تحلیل اصلی سیدحسن نصرالله بر این موضوع استوار است که سفر بایدن به منطقه دستاوردی برای کشورهای عربی و اسلامی ندارد و تنها هدف رئیسجمهور آمریکا از سفر به غرب آسیا برای تضمین امنیت اسرائیل و دریافت تضمین درباره تولید بیشتر نفت و گاز توسط کشورهای عربی است.
دبیرکل حزبالله در این باره گفت: «بایدن به منطقه آمد تا ببیند کشورهای حاشیه خلیجفارس چقدر میتوانند برای تأمین انرژی اروپا تولید را افزایش دهند. بایدن از زمانی که ریاستجمهوری را به دست گرفت، اعلام کرد یک صهیونیست است. بایدن گفت نیاز نیست لزوما برای صهیونیست بودن، یهودی باشی. تمام آنچه نیز او به محض ورود به فلسطین اشغالی درباره راهکار ۲ دولتی گفت، تعارفاتی بیش نبود».
مشکلات و تحریمهای اقتصادی و همچنین میدان گازی کاریش هم از دیگر موضوعات اساسی در سخنرانی دبیرکل حزبالله لبنان بود. رهبر جنبش مقاومت اسلامی لبنان قدرت پهپادی حزبالله لبنان را هم به رخ آمریکا و اسرائیل کشید. نصرالله در بخش دیگر سخنرانی خود گفت: «ما قدرت ارسال چند پهپاد مسلح در ابعاد مختلف و تعداد بالا را داریم. پیام پهپادها با آن اندازهشان میگفت ما جدی هستیم و این پرونده مسالهای اساسی است. در میان گزینههایمان آنچه را لازم است انتخاب میکنیم. این پیام به دشمن رسید و نشانه آن علاوه بر تماسهایی که با لبنان و ما برقرار شد، واکنش میدانی دشمن بود».
* تحلیل سخنان سیدحسن نصرالله
سخنان سیدحسن نصرالله همزمان با سفر بایدن به منطقه را میتوان در چند سناریوی عمده تحلیل و بررسی کرد:
1- به گفته عبدالباری عطوان، نویسند مشهور جهان عرب، این سخنان دبیرکل حزبالله لبنان نشاندهنده «نقطه صفر» این جنبش در مواجهه با اسرائیل و آمریکا در منطقه است که پیروزی حزبالله را به همراه دارد.
2- حزبالله لبنان بر حل مشکلات مردم این کشور که استخراج نفت و گاز از میادین دریایی لبنان بویژه «کاریش» بخشی از آن است، تأکید دارد که باید دولت لبنان آن را پیگیری کند.
3- سیدحسن نصرالله اذعان کرد حزبالله از عمد پهپادهای پروازی بر فراز میدان کاریش را از دید دشمن پنهان نکرده است تا اسرائیل و آمریکا از قدرت نظامی این جنبش مطلع شوند و در مذاکرات گازی با لبنان حداکثر امتیاز را به لبنان بدهند.
4- واژه «تغییر معادلات» در منطقه هم مهمترین نکته سخنرانی دبیرکل حزبالله لبنان بود. سیدحسن نصرالله به این مساله اشاره مستقیم داشت که قدرت آمریکا و رژیم صهیونیستی آن قدرت سالهای 2005 و 2006 (در زمان حمله به لبنان) نیست و قدرت بازدارندگی این جنبش هم فراتر از مرزهای لبنان رفته است. در بخشی از صحبتهای نصرالله آمده «ما از این لحظه فقط به نمایش قدرت خود در میدان کاریش بسنده نمیکنیم و بعد، بعد و بعد کاریش [فلسطین اشغالی] میدان نبرد آینده خواهد بود».
ارسال به دوستان
رونمایی از نخستین ناودسته پهپادبر نیروی دریایی راهبردی ارتش
گروه سیاسی: نخستین ناودسته پهپادبر نیروی دریایی راهبردی ارتش متشکل از یگانهای شناور سطحی و زیرسطحی با حمل انواع پهپادهای رزمی، شناسایی و انهدامی در ناوگان جنوب نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور فرمانده کل ارتش و فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش رونمایی شد. در آیین رونمایی از این ناودسته، انواع پهپادهای پیشرفته و به روز تولید ارتش و وزارت دفاع با همراهی مراکز دانشبنیان اعم از پهپادهای پلیکان، هما، آرش، چمروش، ژوبین، ابابیل ۴ و باور ۵ بر پهنه آبهای اقیانوس هند به پرواز درآمده و توانمندی خود را به نمایش گذاشتند. بر اساس این گزارش، علاوه بر پرواز انواع پهپاد دریاپایه و عمودپرواز از عرشه یگانهای شناور سطحی، برای نخستینبار پهپادهای رزمی از زیردریایی تمامایرانی فاتح و زیردریایی کیلو کلاس طارق به پرواز درآمدند.
در این آیین امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران در جمع خبرنگاران با ابراز خرسندی از اجرای موفقیتآمیز تمرین انواع پهپادهای رزمی، شناسایی و انهدامی نیروی دریایی راهبردی ارتش در قالب نخستین ناودسته پهپادبر این نیرو گفت: با توجه به خوی تجاوزگری و روحیاتی که از نظام سلطه سراغ داریم، لازم است روزبهروز بر قدرت دفاعی خود بیفزاییم و این ارتقای توان دفاعی حوزههای متعددی را شامل میشود که مهمترین آنها حوزههای نوپدید است که در این زمینه موضوع پهپادها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و نقش تعیینکنندهای دارند. وی تصریح کرد: همانطور که مشاهده شد پهپادهای شناسایی در واقع اشراف اطلاعاتی شناورهای ما را تا صدها کیلومتر فراسوی مرزهای کشور افزایش داده و پهپادهای رزمی و انهدامی نیز دست بلند جمهوری اسلامی ایران در پهنه آبهای آزاد و بینالمللی محسوب میشوند که هم در برابر تهدیدها ایجاد بازدارندگی کرده و هم در صورت لزوم اگر اشتباهی از دشمنان سر بزند آنها را با پاسخی پشیمانکننده مواجه خواهند کرد.
همچنین امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز در پاسخ به خبرنگاران گفت: امروز در صحنه عمل آنچه تعیینکننده است توان فکر انسانهاست و اینکه تفکراتشان منجر به تولید تجهیزات هوشمند شود تا مأموریتهایشان را در کمترین زمان ممکن با بالاترین کیفیت اجرا کنند. وی ادامه داد: امروز شاهد بهثمر رسیدن دستاوردهای جدید در حوزه صنعت دفاعی توسط جوانان متخصص و متعهد کشورمان بودیم که این بار در عرصه بسیار مهم پهپادی متجلی شد.
ارسال به دوستان
سازش عربی با طعم شکلات!
محمدعلی حسننیا: «آمریکا سالهاست از تاکتیکهای خاصی در راستای پیشبرد سیاستها و منافع خود در منطقه خاورمیانه سود میبرد. در این چارچوب، این کشور هیچ رغبتی به کمک جهت حل مشکلات منطقه ندارد، بلکه عملا با اتخاذ برخی رویهها، آنها را پیچیدهتر میکند. حتی «هنری کیسینجر» دیپلمات باسابقه و برجسته آمریکایی نیز به این نکته اشاره کرده و تاکید میکند «آمریکا باید روند مشکلات را به سمتی هدایت کند که در راستای منافع آن قرار دارد». در همین زمینه بود که میدلایست مانیتور در گزارشی، ضمن اشاره به سفر منطقهای بایدن، به طور خاص به این نکته اشاره کرد که موضوع عجیب درباره این سفر، سادهلوحی و حماقتهای حکام عرب است که فکر میکنند آمریکا با ارائه ابتکارهایی نظیر عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان یا طرح ایجاد سپر دفاع هوایی منطقهای، منافع آنها را نیز در نظر میگیرد. این گزارش به طور خاص به این نکته پرداخته که آمریکا سالهاست به دنبال حل هیچ مشکلی برای کشورهای منطقه نیست و صرفا با اتخاذ برخی سیاستها و رویهها به دنبال پیچیده کردن مشکلات در راستای منافع خود است. در این چارچوب، حکام عربی مدتهاست نه شریک راهبردی، بلکه پس از بازیگرانی نظیر رژیم صهیونیستی، بازیگرانی درجه ۲ برای آن (آمریکا) به حساب میآیند؛ کنشگرانی که آمریکای کنونی به دنبال تضعیف قابل توجه قدرت آنها به نفع اسرائیل و در چشمانداز کلی، به نفع آمریکاست.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به منطقه سفر کرد و پس از بازدید از اراضی اشغالی، عازم عربستان سعودی شد. وی در این کشور با لبخندهای فراوان مورد استقبال قرار گرفت اما به نظر میرسد میزبانان وی، آنچه در سرشان میگذرد را از او پنهان میکنند. در این رابطه به طور خاص میتوان به «محمد بنسلمان» اشاره کرد. رابطه او با بایدن بویژه به دلیل نگرش خاص رئیسجمهور آمریکا نسبت به وی که ناشی از نقشش در قتل «جمال خاشقجی» و دیگر پروندههای حقوق بشری (رژیم سعودی) و جنگ یمن و تهدید واشنگتن مبنی بر پایان دادن به همکاریهای نظامیاش با سعودیهاست، بشدت ماهیتی متشنج دارد. با این همه، به احتمال فراوان بنسلمان از سفر بایدن به عربستان، آن هم پس از بیاعتناییهای مکرر بایدن به وی، به وجد آمده است. چنین احساسی در بنسلمان در شرایطی ایجاد شده که بایدن هر گونه ملاقات خود با محمد بنسلمان را در جریان سفر به عربستان انکار کرده و صرفا تاکید میکند برای شرکت در یک کنفرانس بینالمللی به عربستان سعودی سفر میکند. در این راستا، او به طور ضمنی گفته با بنسلمان به صورت دوجانبه دیدار نمیکند و موضعش درباره او و نقشش در مساله قتل جمال خاشقجی نیز تغییری نکرده است.
شکی نیست توجیهات بایدن برای سفرش به عربستان آن هم پس از آنکه شمار قابل ملاحظهای از فعالان سیاسی و حقوق بشری به وی حمله کردند و تاکید داشتند بایدن باید بر سر قولهای دور و دراز خود درباره منزوی کردن رژیم عربستان به دلیل سابقه نامناسب آن در زمینههای حقوق بشریاش بایستد، ماهیتی سادهلوحانه دارد. با این حال، اکنون بایدن صرفا با دیدی منفعتمحور و سیاسی به موضوع نگاه میکند و به هیچکدام از شعارهای خود نیز توجهی ندارد. از این منظر، دولتها منافعی دارند که این منافع، از اهمیتی به مراتب بیشتر در مقایسه با شعارهای توخالی فردی نظیر بایدن برخوردارند. وینستون چرچیل، نخستوزیر اسبق انگلیس زمانی گفت: «ما نه دشمنان و نه دوستان دائمی نداریم. آنچه برایمان دائمی است، فقط و فقط منافع ما است».
این رویکرد همان چیزی است که از آن با عنوان عملگرایی (پراگماتیسم) یاد میشود و حوزه سیاست را به تسخیر خود درآورده است. در این چارچوب، ادعاهای مختلف دولتی نظیر آمریکا در مسائلی نظیر حقوق بشر، دمکراسی و ارزشها و آرمانهای مختلف، صرفا ابزارهایی است که در راستای منافع این کشور قرار دارد. در واقع سیاست، نبردی بر سر منافع است و بس. درست به همین دلیل است که تحلیلگران بر این باورند کشورها باید به استراتژیهای نرم و منعطف نظیر دیپلماسی، به مثابه موثرترین ابزار در ارتقای منافع سیاسی خود بنگرند. واقعگرایی سیاسی و همکاری جهت پیشبرد منافع دولتها بسیار لازم و ضروری است. این مساله به قدری مهم است که اساسا اصول و اخلاقیات در مقایسه با امنیت و منافع ملی کشورها، در جایگاه دوم قرار میگیرد. دقیقا نمود عینی این مساله را میتوانیم در موضوع پیگیریهای اخیر بایدن مشاهده کنیم که سفرش به خاورمیانه را با این هدف که به دنبال مقابله با نفوذ چین و روسیه در منطقه است، توجیه میکند. وی گفته وظیفه او به عنوان رئیسجمهور آمریکا این است که کشورش را قوی و امن نگه دارد. او میگوید: ما باید با تهاجمات روسیه مقابله کنیم و خود را در بهترین موقعیت ممکن در رقابت با چین قرار دهیم و جهت ایجاد ثبات بیشتر در منطقه و جهان تلاش کنیم. جهت محقق کردن این اهداف، ما باید به صورت مستقیم با کشورهایی که میتوانند روند دستیابی به این دستاوردها را تسهیل کنند، رایزنی و همکاری داشته باشیم. در این چارچوب، عربستان سعودی یکی از این کشورهاست. البته که بایدن برای اینکه تا حدی انتقادات را نیز از خود دور کند، تاکید کرده دیدگاههای وی درباره مسائل حقوق بشری (به طور خاص اشاره وی به عربستان بوده است)، پایدار و لایتغیر است و وی قرار نیست آنها را فراموش کند. بایدن همچنین نخستین رئیسجمهور در تاریخ آمریکاست که مستقیما از اراضی اشغالی وارد عربستان سعودی میشود؛ موضوعی که در نوع خود میتواند نمادی کوچک در تسهیل روند عادیسازی رژیم اسرائیل با جهان باشد؛ دستور کاری که به گفته بایدن در دولت وی گسترش خواهد یافت و تعمیق میشود.
نکته اصلی سفر بایدن به عربستان سعودی نیز دقیقا در همین جا روشن میشود: تلاش جهت تسهیل روند عادیسازی روابط اعراب با اسرائیل و ترویج گستردهتر آن در میان کشورهای عربی بویژه در عربستان سعودی. البته خود عربستان سعودی پیشتر گامهای زیادی را در این مسیر برداشته است و اگر سعودیها روابط خود را با اسرائیل عادیسازی کنند، در واقع آن چیزی را که تا دیروز پنهان بوده، عملا امروز آشکار کردهاند. بازگشایی حریم هوایی سعودی به روی یک هواپیمای اسرائیلی نشان میدهد سعودیها عملیاتیسازی اشکال مختلف عادیسازی روابط با اسرائیل را در دستور کار خود دارند.
درست به همین دلیل است که شاهد بودیم «یائیر لاپید» نخستوزیر رژیم صهیونیستی بتازگی در یک موضعگیری تاکید کرد جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا نزدیکترین و صمیمیترین دوستی است که اسرائیل تاکنون در عرصه سیاسی آمریکا داشته است. سخن لاپید درست است؛ کارنامه کاری بایدن بخوبی نشان میدهد وی یک «صهیونیست تمامعیار» و به این رژیم وفادار است. وی (بایدن) حتی به صراحت گفته «من خودم یک صهیونیست هستم. برای صهیونیست بودن نیازی به اینکه یهودی باشید نیست» (او این گفته را زمانی که یک سناتور بود ایراد کرد). وی در جایی دیگر نیز گفته است: «اگر اسرائیل وجود نمیداشت، ما مجبور بودیم موجودیتی شبیه آن را بسازیم تا بتوانیم به نحو موثری از منافع خود حراست کنیم».
سفر بایدن به منطقه را باید ادامه دستور کار «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا در چارچوب عادیسازی روابط میان کشورهای عربی و اسرائیل(در قالب توافق آبراهام) دانست. البته او به دنبال ایجاد نوعی اتحاد عربی-صهیونیستی با همکاری ناتو به رهبری آمریکاست. در این راستا پیشتر و حتی همین حالا، «جرد کوشنر» دستیار ارشد و داماد ترامپ رایزنیهای گستردهای را میان اسرائیل با عربستان سعودی، امارات، مصر و اردن جهت ایجاد یک اتحاد عربی- صهیونیستی انجام داده است؛ اتحادی که هدف اصلی خود را بهانهای تکراری یعنی مقابله با ایران قرار داده است. با این حال در حقیقت باید تاکید کرد یک چنین اتحادی در راستای حراست از اسرائیل و تضعیف بیش از پیش حقوق ملت فلسطین است.
این اتحاد، عملا ایده کنترل صهیونیستها بر کشورهای عربی را محقق میکند و در چارچوب طرح بزرگ صهیونیستها که کنترل و تسلط آنها بر تشکیل اسرائیل بزرگتر از نیل تا فرات است، قرار دارد. در این چارچوب ـ همانطور که گفته شد ـ حکام ضعیف عربی عملا خود را تسلیم اسرائیل میکنند و خصومتهایشان را معطوف به طرفهایی نظیر ایران میکنند که عملا به دنبال نبرد با اسرائیل و اشغالگریهای آن هستند. این ادعا که اتحاد عربی- صهیونیستی جهت مقابله با ایران تشکیل میشود نیز دروغی بیش نیست و حقیقتا مضحک است. ایران همان کشوری است که آمریکا و اسرائیل سالهاست از آن تصویری اغراقگونه توأم با ایجاد وحشت را برساختهاند تا از این طریق بتوانند کشورهای عربی منطقه را کنترل کرده و خزانههای آنها را خالی کنند. عجیب است که رژیمها و حکام عرب این را نمیفهمند و همچنان خود را به مثابه موجودیتهایی ضعیف، تسلیم اسرائیل و آمریکا میکنند. آمریکا سالهاست از تاکتیکهای خاصی در راستای پیشبرد سیاستها و منافع خود در منطقه خاورمیانه سود میبرد. در این چارچوب، این کشور هیچ رغبتی به کمک جهت حل مشکلات منطقه ندارد، بلکه عملا با اتخاذ برخی رویهها، آنها را پیچیدهتر میکند. حتی «هنری کیسینجر» دیپلمات باسابقه و برجسته آمریکایی نیز به این نکته اشاره کرده و تاکید میکند آمریکا باید روند مشکلات را به سمتی هدایت کند که در راستای منافع آن قرار دارد؛ دستور کاری که اکنون عملا در منطقه خاورمیانه از سوی آمریکا در حال پیادهسازی است و حکام احمق و سادهلوح عرب نیز فریب آن را میخورند که در ازای دریافت شکلات، حاضرند روند سازش با اسرائیل را برای قربانی کردن آرمان فلسطین دنبال کنند.
ارسال به دوستان
افزایش 119 درصدی میزان تجارت ایران در سال 1400 با کشورهای حوزه خزر
تجارت در سرزمین شمالی
کماثر شدن تحریمهای مالی غرب با فعال شدن مناسبات تجاری با کشورهای منطقه
گروه اقتصادی: یکی از مهمترین عقبگردهای ایران در دهه 90 کاهش تجارت با کشورهای منطقه بویژه همسایگان استراتژیک شمالی بود. این اتفاق که ماحصل سیاستگذاریهای اشتباه دولتهای یازدهم و دوازدهم بود، در سالهایی منجر به منفیشدن تراز تجاری ایران و در نتیجه کاهش ارزآوری کشور شد. با آغاز به کار دولت سیزدهم، یکی از وعدههای انتخاباتی سیدابراهیم رئیسی، رشد تجارت و افزایش سهم صادرات غیرنفتی با کشورهای همسایه و افزایش حداقل ۲ برابری آن بود. رئیس دولت سیزدهم بر این موضوع تاکید داشت که توسعه تجارت با همسایگان و کشورهای منطقه اولویت سیاست خارجی دولت خواهد بود. بر همین اساس از ابتدای فعالیت دولت جدید تاکنون شاهد مذاکرات گسترده و بهار دیپلماسی اقتصادی و تجاری با کشورهای همسایه و منطقه برای توسعه سطح مناسبات هستیم. به طوری که تجارت ایران با ۷ کشور شمالی و شمال غربی خود ۱۱۹ درصد افزایش پیدا کرده است.کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی معتقدند تجارت با همسایگان مزایای بسیاری دارد که از جمله آن میتوان به کوتاه بودن مسیر و صرفهجویی در هزینهها اشاره کرد. از سوی دیگر نزدیکی فرهنگی و اقتصادی کشورهای هممرز میتواند در تامین نیازهای بازارهای صادراتی و وارداتی کمککننده باشد و به همین دلیل است که رئیسجمهوری خواستار ایجاد دیپلماسی اقتصادی مناسب برای افزایش مبادلات با ۱۵ کشور هممرز با ایران شده است.
* رشد تجارت ایران با همسایگان
بر اساس آمارهای موجود، کشورهای همسایه ایران در هر سال بیش از هزار میلیارد دلار واردات دارند و اگر ایران بتواند تنها بخشی از این سبد وارداتی را به خود اختصاص دهد، سهمی بزرگ در بازار صادراتی منطقه به دست خواهد آورد. در مجموع ۱۵ کشور با ایران مرز مشترک (آبی یا خاکی) دارند؛ با جمعیتی حدود ۵۰۰ میلیون نفر.
آمارها نشان میدهد صادرات کالاهای ایرانی به ۱۵ کشور همسایه از ابتدای شهریور تا پایان بهمن ۱۴۰۰ بیش از ۴۴ میلیون و ۵۲۹ هزار و ۱۸۵ تن به ارزش ۱۵ میلیارد و ۶۷ میلیون و ۲۴۴ هزار و ۶۲۵ دلار بود که رشد ۴۴ درصدی در وزن و ۴۸ درصدی در ارزش را ثبت کرد. سال گذشته ایران ۴۸،۵ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشت که حدود ۲۵ میلیارد دلار آن به کشورهای همسایه بود که بیش از ۱۶ میلیارد دلار آن در زمان دولت سیزدهم رقم خورد. در نتیجه این سیاستها حجم تجارت کشور (صادرات و واردات) با همسایگان به بیش از ۱۰۰ میلیون تن و در ارزش به ۵۱ میلیارد دلار رسید، در حالی که کل حجم تجارت ایران و کشورهای اروپایی به یک میلیارد دلار هم نمیرسید.
* کشورهای شمالی مهمترین شرکای تجاری ایران
افزایش مبادلات تجاری با کشورهای شمالی یکی از اهداف مهم دولت سیزدهم است. ایران از شمال و شمال غربی با کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و ترکمنستان مرز مستقیم و با ازبکستان و روسیه مرز غیرمستقیم دارد. این کشورها ظرفیت بالقوهای برای برقراری ارتباطات تجاری با ایران دارند که متاسفانه در سالهای گذشته این ظرفیتها مغفول مانده است. کریدور شمال- جنوب یکی دیگر از ظرفیتهای مغفول مانده شمال ایران برای تجارت است که در چند ماه اخیر توجه بیشتری به آن شده و شاهد ترانزیتهای آزمایشی از آن هستیم. آنچه مسلم است گسترش روابط سازنده با کشورهای همسایه بویژه کشورهای اوراسیا از طریق استانهای شمالی میتواند بازدهی بسیار بالایی در جذب سرمایهگذار خارجی داشته و در بیاثر کردن تحریمها نقش بسزایی ایفا کند که باید بتوان از این ظرفیت به نحو احسن استفاده کرد.
* ترکمنستان
ترکمنستان همسایه شمال شرقی ایران، کشوری به مساحت 488 هزار و 100 کیلومتر مربع و با جمعیت 5 میلیون و 900 هزار نفر، از همسایگان مهم ایران است که ارتباطات تجاری قابل توجهی با بیش از 70 کشور جهان دارد.
طبق آمار ارائه شده از سوی سازمان توسعه تجارت، در سال 99 حجم کل تجارت ایران با ترکمنستان معادل 141 میلیون و 681 هزار و 49 دلار بود که از این میزان 136 میلیون و 603 هزار و 300 دلار سهم صادرات ایران به ترکمنستان و 5 میلیون و 77 هزار و 749 دلار سهم واردات کالا از ترکمنستان به ایران بود.
سال ۱۴۰۰ حجم کل تجارت میان این ۲ کشور با افزایش چشمگیری روبهرو شد. بر این اساس در سال 1400 معادل یک میلیون و 328 هزار و 850 تن کالا به ارزش 327 میلیون و 495 هزار و 323 دلار از ایران به ترکمنستان صادر شد که این رقم در مقایسه با سال 99 معادل 139 درصد رشد داشت.
* آذربایجان
آمارها نشان میدهد سهم جمهوری آذربایجان در سبد تجارت خارجی ایران چندان زیاد نیست. جمهوری آذربایجان کشوری با مساحت 86 هزار و 600 کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر 10 میلیون نفر، همسایه شمال غربی ایران است. مسائل و چالشهای منطقهای و اختلافات این کشور با ارمنستان یکی از دلایل مهم کاهش میزان تجارت ایران و جمهوری آذربایجان است. بر این اساس در سال 1400 میزان صادرات ایران به جمهوری آذربایجان 829 هزار تن به ارزش 565 میلیون دلار بود که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال 99 معادل 11 درصد افزایش در ارزش داشت. میزان واردات از جمهوری آذربایجان نیز در سال 1400 به ارزش 41 میلیون و 695 هزار و 146 دلار بود.
به طور کلی حجم کل تجارت ایران با جمهوری آذربایجان در سال 1400 در مقایسه با سال 99 معادل 7 درصد کاهش داشت.
* ترکیه
ترکیه سومین و مهمترین شریک تجاری ایران پس از چین و عراق است. دولت ترکیه نیز ایران را به عنوان یکی از شرکای تجاری مهم و ارزشمند در خاورمیانه قلمداد میکند.
معاون مدیرکل امور اتحادیه اروپایی و قراردادهای بینالمللی وابسته به وزارت تجارت ترکیه در این رابطه گفته است: «سعی داریم میان ترکیه و ایران یک مکانیزم تجاری راهاندازی کنیم تا ایران امتیاز واردات 140 محصول کشاورزی را از ترکیه دریافت کند و ما هم بتوانیم به امتیاز واردات 125 کالای صنعتی از ایران دست یابیم». بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی سازمان توسعه تجارت، در سال 1399 معادل 6 هزار و 382 هزار تن کالا به ارزش 2 میلیارد و 526 میلیون دلار از ایران به ترکیه صادر شد. سال 1400 میزان صادرات کالا از ایران به ترکیه افزایش چشمگیری را تجربه کرد، به این ترتیب که 15هزار و 738 هزار تن کالا به ارزش 6میلیارد و 81 میلیون دلار به ترکیه صادر شد که این میزان در مقایسه با صادرات کالا در سال 99 معادل 147 درصد در وزن و 141 درصد در ارزش کالاهای صادراتی افزایش داشت.
در بخش واردات نیز در سال 99 معادل 4 هزار و 862 هزار تن کالا به ارزش 4 میلیارد و 397 میلیون دلار از ترکیه وارد ایران شد که این رقم در سال 1400 با کاهش 23 درصدی در وزن و افزایش 20 درصدی در ارزش کالا، به 3 هزار و 727 هزار تن به ارزش 5 میلیارد و 292 میلیون دلار رسید.
* روسیه
یکی از بزرگترین شرکای تجاری ایران، روسیه یا همان فدراسیون روسیه است. سال 1400 میزان صادرات ایران به این کشور در مقایسه با سال 99، 15 درصد افزایش داشته است. بر این اساس سال 99 در مجموع یکهزار و 51 هزار تن کالا به ارزش 504 میلیون دلار از ایران به روسیه صادر شد که این رقم سال 1400 به میزان یکهزار و 140هزار تن کالا به ارزش 579 میلیون دلار افزایش یافت. در بخش واردات کالا نیز سال 99 معادل 2 هزار و 933 هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و 30 میلیون دلار از روسیه وارد ایران شد که این رقم در سال 1400 با افزایش 29 درصدی در وزن و 61درصدی در ارزش، به 3 هزار و 778 هزار تن به ارزش یک میلیارد و 663 میلیون دلار رسید.
* قزاقستان
یکی دیگر از شرکای تجاری در همسایگی شمال ایران قزاقستان است. این کشور با مساحت 2 میلیون و 724 هزار و 900 کیلومتر مربع و جمعیتی حدود 19 میلیون نفر دومین کشور بزرگ همسایه شمالی ایران است که به عنوان یکی از مقاصد صادراتی ایران، نقش مهمی در تجارت خارجی کشور ایفا میکند. سال 99 حجم کل تجارت میان ایران و قزاقستان بیش از 426 هزار تن کالا به ارزش 204 میلیون و 122 هزار دلار بود. در سال 99 معادل 336هزار و 567 تن کالا به ارزش 166 میلیون و 778 هزار دلار از ایران به قزاقستان صادر شد.
حجم کل تجارت ایران با قزاقستان در سال 1400 به دنبال سیاستگذاریهای دولت سیزدهم برای افزایش روابط تجاری با کشورهای همسایه شمالی ایران، به شکل قابل توجهی افزایش یافت. بر این اساس در سال 1400 حجم کل تجارت ایران و قزاقستان 27 درصد رشد نشان میدهد. طبق آمار ارائه شده از سوی سازمان توسعه تجارت، در سال 1400 میزان صادرات ایران به قزاقستان با رشد 9 درصدی به 491 هزار تن کالا به ارزش 183 میلیون و 124 هزار دلار رسید. همچنین در بخش واردات نیز میزان واردات کالا از قزاقستان به ایران با رشد 108 درصدی به 217 هزار تن کالا به ارزش 77 میلیون و 860 هزار دلار رسید. رشد آمار تجاری ایران و قزاقستان نشان از آن دارد که ظرفیتهای بیشماری برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی میان ۲ کشور وجود دارد که میتوان از آن به نحو احسن استفاده کرد.
* ازبکستان
ازبکستان نیز یکی از کشورهای شمالی ولی غیرهممرز با ایران است که از جمله شرکای مهم تجاری ایران محسوب میشود. بر اساس آمار ارائهشده از سوی سازمان توسعه تجارت، ازبکستان در میان شرکای تجاری ایران با بیشترین تراز تجاری مثبت در سال 1400 جایگاه یازدهم را از آن خود کرده است. در حالی که سال 99 حجم کل تجارت ایران و ازبکستان 403 هزار تن کالا به ارزش 255 میلیون و 433 هزار دلار بود، سال 1400 این رقم با رشد 97 درصدی به 760 هزار و 460 تن کالا به ارزش 503 میلیون و 921 هزار دلار رسید. در سال 1400 معادل 698 هزار و 945 تن کالا به ارزش 389 میلیون و 364 هزار دلار از ایران به ازبکستان صادر شد که این رقم در مقایسه با سال 99 معادل 137 درصد رشد داشت. همچنین در بخش واردات نیز در سال 1400 معادل 61 هزار تن کالا به ارزش 114 میلیون و 556 هزار دلار از ازبکستان به ایران وارد شد که در مقایسه با سال 99 رشد 25 درصدی داشت.
***
بهبود تجارت با همسایگان در سال 1400
ارز آوری 26 میلیاردی از کشورهای همسایه
طبق آمارهای منتشرشده از سوی گمرک ایران تجارت کشور با همسایگان در سال ۱۴۰۰ با رشد ۲۳ درصدی در وزن به بیش از ۱۰۰ میلیون تن و رشد 43 درصدی در ارزش، به بیش از ۵۱ میلیارد دلار رسید. به این ترتیب ۱۰۰ میلیون و ۱۳۱ هزار تن کالا به ارزش ۵۱ میلیارد و ۸۷۵ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ بین ایران و ۱۵ کشور همسایه تبادل شد که ۷۵ میلیون و ۴۴۵ هزار تن به ارزش ۲۶ میلیارد و ۲۹ میلیون دلار سهم صادرات ایران به این کشورها و ۲۴ میلیون و ۶۸۶ هزار تن به ارزش ۲۵ میلیارد و ۸۴۶ میلیون دلار نیز سهم واردات بود. همچنین در سال ۱۴۰۰ ارزش صادراتی به کشورهای همسایه افزایش ۱۲ درصدی در وزن و ۲۹ درصدی در ارزش را تجربه کرد و در واردات نیز رشد ۶۸ درصدی در وزن و ۶۰ درصدی در ارزش به ثبت رسید. در این راستا عراق، ترکیه، امارات عربی متحده، افغانستان و پاکستان ۵ مقصد اول کالاهای صادراتی ایران به ۱۵ کشور همسایه در سال ۱۴۰۰ بودند. در بخش واردات نیز امارات عربی متحده، ترکیه، روسیه، عراق و عمان ۵ کشور نخست طرف معامله با ایران برای تامین نیازهای کشور در بین همسایگان در سال ۱۴۰۰ بودند.
ارسال به دوستان
وزیر بهداشت: مردم دوز یادآور واکسن کرونا را تزریق کنند؛ ۱۳ فوتی کرونا در یک شبانهروز
وارد موج هفتم کرونا شدهایم
ویروس کرونا با زیرسویه جدید اُمیکرون در حالی این روزها برای همهگیری گسترده خیز برداشته است که وزیر بهداشت اعلام کرده با توجه به رشد آمار مبتلایان، بستریها و جانباختگان این بیماری، کشور وارد موج هفتم کرونا شده است. به گزارش «وطنامروز» کرونا پس از یک وقفه 3-2 ماهه، ۲ هفته است بشدت فعال شده؛ بیماریای که از قدرت بالای سرایتپذیری برخوردار بوده و تهدیدی جدی برای سلامت جامعه بویژه افرادی است که واکسن نزدهاند یا واکسیناسیون خود را تکمیل نکردهاند. در چنین شرایطی کارشناسان بهداشت با جدیت بر رعایت سفت و سخت پروتکلهای بهداشتی (استفاده از ماسک) و انجام واکسیناسیون بویژه دوز یادآور تاکید میکنند. وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد طی شبانهروز گذشته، ۱۳ بیمار مبتلا به کرونا جان خود را از دست دادند و به این ترتیب مجموع جانباختگان این بیماری در کشور به ۱۴۱ هزار و ۴۷۷ نفر رسید. بر این اساس از ظهر روز پنجشنبه تا ظهر جمعه ۲۴ تیرماه، ۴۷۷۲ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که ۵۶۵ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه طی این مدت زمانی ۱۳ بیمار مبتلا به «کووید-۱۹» هم در کشور جان خود را از دست دادند. در مقابل اما خوشبختانه تاکنون ۷ میلیون و ۶۷ هزار و ۱۶۸ نفر از بیماران کرونایی بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. ۴۳۲ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» نیز در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۴ شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۴ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۴۲ شهرستان در وضعیت زرد و ۲۸۸ شهرستان در وضعیت آبی بیماری کرونا قرار دارند. گفتنی است تاکنون ۶۴ میلیون و ۶۹۸ هزار و ۴۳۵ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۸ هزار و ۱۴۴ نفر دوز دوم و ۲۸ میلیون و ۲۲۷ هزار و ۹۰۸ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند. به این ترتیب مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۵۰ میلیون و ۹۸۴ هزار و ۴۸۷ دوز رسید.
* ضرورت تزریق دوز یادآور واکسن کرونا
وزیر بهداشت درباره وضعیت کرونا در کشور گفت: بارها اعلام کردهام اینکه فکر کنیم کرونا تمام شده، بسیار اشتباه است. کرونا، ویروسی است که سالها باقی خواهد ماند. در حال حاضر میزان واکسیناسیون در دنیا در برخی کشورهای آفریقایی ۶ تا ۸ درصد بوده و ویروس در این کشورها پایدار است. وی در ادامه افزود: کشورهایی هستند که واکسیناسیون کاملی نداشتهاند و ایمنی افراد در این کشورها پایین است بنابراین وقتی ویروس وجود داشته باشد، جهش یافته و همه کشورها را متأثر میکند. با توجه به آمارهای موجود، فکر میکنم در حال حاضر کشور ما هم وارد موج هفتم کرونا شده است. عیناللهی یادآور شد: آنچه در موج ششم توانست به ما کمک و حاشیه امنی برایمان ایجاد کند، همکاری مردم در امر واکسیناسیون بود که باید از آنان تشکر کنم. اکنون هم که هنوز با شدت بالایی درگیر این بیماری نشدهایم، از مردم خواهش میکنم حتما واکسن را به عنوان دوز یادآور تزریق کنند. وی تاکید کرد: افرادی که ۶ ماه از واکسن قبلیشان گذشته باشد، حتما باید واکسن یادآور تزریق کنند تا منجر به تقویت سیستم ایمنی بدنشان شود. کسی که به اُمیکرون مبتلا شود، اگر واکسن تزریق کرده باشد، قطعا شدت بیماریاش کم خواهد بود و ما شاهد حوادث بد نخواهیم بود؛ بویژه افراد بالای ۶۵ سال یا افراد دارای بیماریهای زمینهای مانند دیابت و... حتما باید واکسن دوز یادآور را تزریق کنند. وزیر بهداشت در پایان با تاکید بر لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی، گفت: از نظر رعایت پروتکلهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک، رعایت تهویه و رعایت فاصلهگذاری باید بیشتر توجه شود. امیدوارم بتوانیم این موج را هم به سلامت رد کنیم. وزارت بهداشت آمادگی کامل دارد و مراکز درمانی ما نیز آمادگی کامل دارند، در عین حال امیدواریم با پیشگیری، کارمان به درمان نرسد.
ارسال به دوستان
گزارش نیویورکتایمز درباره دیدگاه مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی درباره احیای برجام
فتنه برجامی
صهیونیستها مدعیاند توافق به اسرائیل فرصت خواهد داد ظرفیتش برای حمله به زیرساختهای هستهای ایران را ارتقا دهد
گروه سیاسی: یک روزنامه آمریکایی در گزارشی با اشاره به اینکه مقامات رژیم صهیونیستی اعتراف کردهاند عملیاتهای خرابکارانه در ایران نتوانسته است مانع پیشرفت برنامه هستهای تهران شود و تهدیدات نظامی علیه ایران نیز برای رژیم صهیونیستی نتیجه عکس داده است، به تشریح اختلاف نظر اسرائیلیها در بخشهای نظامی و اطلاعاتی در زمینه موضوع احیای توافق هستهای پرداخت.
همزمان با سفر جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به سرزمینهای اشغالی و دیدار و رایزنی با نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره برنامه هستهای ایران و توافق هستهای با جمهوری اسلامی ایران، نیویورکتایمز در گزارشی به وجود اختلافاتی میان مقامات و نهادهای رژیم صهیونیستی در ارتباط با احیای برجام پرداخته است؛ توافقنامهای که رئیسجمهور سابق آمریکا سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
روزنامه نیویورکتایمز در این گزارش نوشت: از لحظهای که توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ انجام شد، اسرائیل سرسختانه با این توافق مخالف بود، اگرچه مقامات ارشد نهادهای دفاعی و اطلاعاتی اسرائیل بیش از پیش میگویند توافق جدیدی مشابه قبلی میتواند به نفع اسرائیل باشد. شکاف بر سر توافق هستهای بیشتر میان کارکنان دفاعی و بخش اطلاعاتی آن و موساد است که مسؤول گردآوری اطلاعات و عملیات مخفیانه برونمرزی است.
این رسانه آمریکایی در ادامه گزارش خود نوشته است: سال ۲۰۱۸، وقتی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از توافق هستهای خارج شد، توجه کمتری به این مناقشات میشد اما از وقتی بایدن در تلاش برای احیای توافق است، اختلافات برجستهتر شده؛ او این هفته در خاورمیانه است تا تلاش کند به متحدانی همچون اسرائیل و عربستان سعودی اطمینان دهد احیای توافق هستهای موجب بالا بردن امنیت آنها خواهد شد.
نیویورکتایمز نوشت: در حالی که باید بسیاری از موانع پیش از انجام شدن توافق برطرف شوند، مقامات ارشد رژیم صهیونیستی معتقدند هم آمریکا و هم ایران منافع چشمگیری در انجام شدن این توافق دارند.
این رسانه افزود: تهران مشتاق رها شدن از تحریمهای اقتصادی سخت است و واشنگتن علاوه بر نگرانیهای امنیتی، مایل است نفت ایران به بازارهای جهانی وارد شود تا قیمتهای انرژی کاهش یابد.
روزنامه نیویورکتایمز در بخش دیگری از گزارش خود آورده است: مقامات نظامی اسرائیل در برخی مصاحبههایی که طی هفتههای اخیر انجام دادهاند، گفتهاند آهارون هالیوا، رئیس اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل و دستیاران او در بحثهای داخلی، معتقدند هرگونه توافقی، حتی توافقی با نقصهای بزرگ، با توجه به پیشرفت سریع ایران در برنامه هستهایاش، بهتر از وضعیت فعلی (هیچ توافقی) خواهد بود.
نیویورکتایمز ادامه داد: آنها میگویند این توافق موجب متوقف شدن فعالیتهای هستهای ایران در سطح فعلی خواهد شد و به اسرائیل فرصت خواهد داد ظرفیتش برای حمله به زیرساختهای هستهای ایران را ارتقا دهد.
همچنین در گزارش نیویورکتایمز آمده است: از سوی دیگر، مقامات اطلاعاتی اسرائیل که در جریان جزئیات عملیات و دیدگاههای سیاسی موساد هستند، میگویند رهبران اسرائیل همچنان بر این عقیدهاند ایران هیچگاه بدون ترکیبی از فشارهای اقتصادی، دیپلماتیک و کارزار خرابکاری و ترور علیه برنامه هستهای آن، از برنامههای هستهای خود دست نخواهد کشید. این مقامات میگویند یک توافق هستهای مستلزم لغو یا کاهش چشمگیر تمام این اقدامات خواهد بود و موجب سرازیر شدن میلیاردها دلار به خزانه ایران میشود.
این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: مقامات نظامی اسرائیل این رویکرد را رد کرده و میگویند عملیاتهای خرابکارانه مخفیانه در سالهای اخیر علیه ایران، تأثیر کمی برای ممانعت از پیشرفت هستهای ایران داشته است. هیچ کسی مسؤولیت این عملیاتها را قبول نکرده است اما ایران با اطمینان از اینکه اسرائیل پشت این عملیاتها بوده است، میتواند خود یا از طریق شبهنظامیان وابسته به خود، مانند حزبالله در لبنان و حماس در غزه، تلافی کند.
همچنین نیویورکتایمز در بخش دیگری از گزارش مورد اشاره خود با پرداختن به نقطهنظرات تامیر پاردو، رئیس پیشین موساد در زمان نخستوزیری بنیامین نتانیاهو در رژیم صهیونیستی، با اشاره به اینکه پاردو معتقد است تهدیدات نظامی در زمان نتانیاهو علیه ایران، «دقیقا نتیجه عکس داد»، به نقل از او نوشت: اقدام اسرائیل در متقاعد کردن ترامپ به خروج از توافق یکی از اشتباهات استراتژیک جدی اسرائیل از نخستین روزهای تشکیل آن تا امروز است. در نهایت، ما به جای آسیب زدن به برنامه هستهای ایران، خودمان را در موقعیتی قرار دادیم که آنها به یک بمب اتم نزدیکتر شدهاند.
ارسال به دوستان
ملت بزرگ ایران هیچگونه ناامنیای را در منطقه نمیپذیرد هرگونه خطایی با پاسخ پشیمانکننده مواجه میشود
هشدار رئیسی به بایدن و رفقا
رئیسجمهور با بیان اینکه متأسفانه برخی کشورهای منطقه در حال ترانزیت ناامنی و تروریسم از غرب و ایالاتمتحده به منطقه هستند، گفت: ملت بزرگ ایران هیچگونه ناامنی و بحرانی را در منطقه نمیپذیرد و هرگونه خطایی در این منطقه با پاسخ سخت و پشیمانکنندهای مواجه خواهد شد.
به گزارش «وطنامروز»، در آستانه یک سالگی دولت سیزدهم، سفرهای استانی رئیسجمهور نیز به مقصد بیستوهشتم خود رسید تا دولت احتمالا تا نیمه مرداد به تمام استانهای کشور حداقل یکبار سفر کرده باشد. در همین زمینه حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی پنجشنبه گذشته در سفری یکروزه راهی کرمانشاه شد. بازدید از نقاط مرزی عراق و پایانه مرزی «پرویز خان»، حضور در در پادگان «ابوذر» و گفتوگو با خادمان راهیان نور، بازدید از نمایشگاه توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان استان کرمانشاه، دیدار با فعالان اقتصادی استان، حضور در جلسه شورای اداری استان کرمانشاه و دیدار با خانواده شهدا، ایثارگران و نخبگان از جمله برنامههای رئیسجمهور در این سفر بود. رئیسجمهور در دیدار آحاد مختلف مردم این استان نیز در ورزشگاه امام خمینی(ره) کرمانشاه با بیان اینکه متأسفانه برخی کشورهای منطقه در حال ترانزیت ناامنی و تروریسم از غرب و ایالاتمتحده به منطقه هستند، گفت: اجازه دهید در جمع مردم غیور و مقاوم کرمانشاه به آمریکاییها و متحدان آنها در منطقه بگویم که ملت بزرگ ایران هیچگونه ناامنی و بحران را در منطقه نمیپذیرد و هرگونه خطایی در این منطقه با پاسخ سخت و پشیمانکنندهای مواجه خواهد شد. رئیسی افزود: آمریکاییها و متحدان منطقهایاش بدانند ملتهای مسلمان منطقه از روابط تحقیرآمیز دولتهای خود با آمریکاییها که موجب غارت منابع آنها میشود، سخت بیزارند. رئیسجمهور قدرت نظامی، تواناییها و اقتدار ایران در منطقه را امنیتساز دانست و تاکید کرد: دخالت بیگانگان و آمریکاییها در منطقه جز ایجاد بحران و ناامنی نتیجه دیگری ندارد.
ارسال به دوستان
سیرک حقوق بشر
دادگاه استکهلم سوئد پس از 92 جلسه غیرقانونی بر اساس اتهامات منافقین حمید نوری را به حبس ابد محکوم کرد
گروه سیاسی: دادگاه سوئد روز پنجشنبه (23 تیرماه 1401) با صدور حکمی، حمید نوری، شهروند ایرانی را که با اتهامات بیاساس گروهک تروریستی منافقین در بازداشت به سر میبرد، به حبس ابد محکوم کرد.
به گزارش «وطنامروز»، حمید نوری که آبانماه سال ۹۸ به صورت غیرقانونی به خاطر اتهامات واهی گروهک تروریستی منافقین توسط پلیس سوئد دستگیر شد، در حالی که اتهامات وارده از سوی منافقین را رد کرده بود، از سوی دادگاه این کشور در طول 9 ماه به مدت 92 جلسه دادگاهی شد.
حمید نوری در سالهایی که از دستگیری غیرقانونیاش میگذرد، علاوه بر نگهداری در سلول انفرادی در مقاطع طولانی امکان تماس با خانواده خود را نیز نداشته و طبق اظهارات خود، در برخی موارد توسط نیروهای امنیتی سوئد مورد ضربوجرح نیز قرار گرفته و با وجود وخیمتر شدن مشکلات بینایی، سوئدیها امکان دسترسی به چشم پزشک را نیز از وی دریغ کردهاند.
اوایل تیرماه سال جاری بود که نوری در تماس کوتاهی با خانواده خود اظهار کرد: با گذشت 2 سال و 8 ماه از نگهداری من در سلول انفرادی، هیچ نهاد و سازمان حقوق بشری سراغم نیامده و پیگیر وضعیت من نیست.
وی در تماس تلفنی خود با اشاره به شکنجههایی که تحمل کرده، گفت: ۳ پلیس سوئد ضربات شدیدی را به سر و گوشهای من وارد کردند که به واسطه این ضربات گوشهای من همچنان با درد و مشکل روبهرو است.
* واکنش وزارت امور خارجه به حکم حبس ابد برای حمید نوری
در پی بازداشت و محاکمه غیرقانونی حمید نوری توسط سوئد که آشکارا تحت تأثیر سازمان تروریستی منافقین انجام شد، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به بیانیه رسانهای صادره از سوی دادگاه سوئد در ارتباط با اتهامات وارده به آقای حمید نوری، گفت: جمهوری اسلامی ایران این بیانیه سیاسی را که متضمن وارد کردن اتهامات بیاساس و ساختگی علیه جمهوری اسلامی ایران و نظام قضایی کشورمان و نیز اعلام حکم حبس ابد برای آقای حمید نوری است، قویا محکوم میکند.
کنعانی تصریح کرد: آنچه امروز در خلال اعلام حکم قرائت شد، حاکی از آن است که نظام قضایی سوئد به جای پاسخگویی به مردم ایران درباره اجازه فعالیت به یک گروهک تروریستی در آن کشور و نیز نقض مسؤولیت بینالمللی خود در زمینه مبارزه غیرگزینشی با تروریسم، عملا به حمایت و ترویج تروریسم پرداخته است.
رئیس اداره سوم غرب اروپای وزارت امور خارجه نیز در واکنش به حکم صادره دادگاه استکهلم سوئد، کاردار سفارت سوئد در تهران را در غیاب سفیر آن کشور به وزارت امور خارجه احضار و ضمن محکوم کردن رای صادره از سوی دادگاه ناحیه استکهلم سوئد علیه شهروند ایرانی، یادداشت رسمی اعتراض جمهوری اسلامی ایران در این باره را به وی تسلیم کرد.
رئیس اداره سوم غرب اروپای وزارت امور خارجه در این ملاقات مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران به اظهارات مقامات دادگاه سوئدی علیه جمهوری اسلامی ایران و نظام قضایی کشور و حکم صادره علیه آقای نوری را اعلام و آن را غیرقانونی و برخلاف موازین حقوق بینالملل دانست.
در این دیدار تأکید شد ادعاهای مطروحه در فرآیند پرونده آقای حمید نوری مبتنی بر شهادت واهی عناصر گروهکهای تروریستی بوده که دستشان به خون بیش از 17 هزار ایرانی بیگناه آلوده است و لذا کشور و نظام قضایی سوئد عملا با تطهیر تروریستها، فضای فعالیت را در اختیار این عناصر جنایتکار قرار داده و بدین ترتیب مغایر تعهدات بینالمللی سوئد در زمینه مبارزه غیرگزینشی با تروریسم عمل کردهاند.
علاوه بر این، سفارت جمهوری اسلامی ایران در استکهلم نیز با صدور بیانیهای حکم صادره توسط دادگاه سوئد را سیاسی و فاقد وجاهت قضایی دانست.
در بخشی از این بیانیه آمده است: پیگیریها و طراحیهای منتهی به دستگیری و پروندهسازی علیه آقای حمید نوری توسط یک گروه تروریستی شناختهشده که نام آن سالها در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپایی و برخی کشورها درج شده بود، انجام گرفته است. لذا غالب شکات و شهود پرونده، از اعضای این گروه تروریستی شناختهشده بینالمللی هستند که خود مرتکب جنایات تروریستی هولناکی شدهاند. مبانی کیفرخواست نیز صرفا بر اساس کتابهای خاطرات و رمانهای نوشته شده توسط اعضای این گروه تروریستی شکل گرفته که سیاسی بودن دادگاه را اثبات میکند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|