|
نشت ۷ تن آب رادیواکتیوی ژاپن به دریا
خبرگزاری رسمی کیودوی ژاپن اعلام کرد ۷ تن آب آلوده به مواد رادیواکتیو متعلق به رآکتور سوم نیروگاه اتمی 40 ساله میهاما در این کشور به دریا نشت کرده است. دولت ژاپن ادعا کرد این نشت رادیواکتیوی هیچ تأثیر منفی بر محیطزیست ندارد اما «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین خواستار عذرخواهی توکیو شده است.
ارسال به دوستان
آمریکاییها از قطعی بودن سفر پلوسی به تایوان خبر میدهند
آمریکا - چین در اوج تنش
چین موشک مافوق صوت قاتل ناو هواپیمابر را آزمایش کرد
گروه بینالملل: خبرگزاری «سیانان» دیروز از قول یک مقام ارشد دولت تایوان و یک مقام آمریکایی نوشت به رغم هشدارهای مقامات دولت بایدن که نگران واکنش چین به سفر احتمالی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان هستند، انتظار میرود نانسی پلوسی در چارچوب تور آسیایی خود به تایوان سفر کند. این مقام تایوانی گفت انتظار میرود او یک شب در تایوان بماند. مشخص نیست هواپیمای حامل پلوسی دقیقا چه زمانی در تایپه فرود خواهد آمد. همچنین مقام آمریکایی (منبع خبر سیانان) افزود مقامات وزارت دفاع به طور شبانهروزی روی هر گونه تحرک چین در منطقه و تضمین برنامهای برای حفظ امنیت پلوسی کار میکنند.
پایگاه خبری «تایوان تایمز» هم به نقل از برخی منابع نوشت پلوسی قرار است از طریق فرودگاه بینالمللی کلارک فیلیپین روز پنجشنبه (۱۳ مرداد) به تایوان سفر کند. خبرگزاری کیودو ژاپن هم به نقل از رسانههای تایوانی نوشت احتمالا خانم پلوسی امروز به تایوان میرود.
«جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد: «سفر احتمالی پلوسی به تایوان نشان خواهد داد سیاست ما در قبال چین واحد و تعهد ما به امنیت تایپه تغییر نکرده است. کربی به اماسانبیسی گفت: اینکه چین از سفر احتمالی پلوسی به تایوان به عنوان بهانهای برای افزایش تنشها استفاده میکند، نگرانکننده است». به نظر میرسد آمریکا با پیش گرفتن سیاست ابهام درباره تایوان و عدم توجه به هشدارهای چین قصد دارد راهبردی را که درباره اوکراین و پدید آمدن جنگ در اروپا دنبال کرد، در رابطه با شرق آسیا نیز دنبال کند. هرچند انتظار وقوع جنگی شبیه به آنچه در اوکراین رخ داده، درباره تایوان با سوالات جدی روبهرو است.
این سفر نخستین سفر یک رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در 25 سال گذشته است. با این حال حضور در تایوان در حال حاضر در برنامه منتشر شده برای سفر پلوسی نیست ولی اگر چنین سفری هم انجام شود زمانی خواهد بود که روابط ایالات متحده و چین در سطح پایینی قرار دارد. تیم رسانهای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا دیروز با انتشار برنامه سفر وی به شرق آسیا گمانهها درباره انصراف پلوسی از سفر به تایوان را تقویت کرد، تا جایی که برخی خبرگزاریها از لغو سفر وی به تایوان هم خبر داده بودند. دفتر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز شنبه در بیانیهای اعلام کرد وی به برخی کشورهای آسیایی مانند سنگاپور، ژاپن، مالزی و کرهجنوبی سفر خواهد کرد اما هیچ اشارهای به توقف در تایوان نکرد. کارشناسان عدم اعلام تایوان به عنوان مقصد سفر پلوسی را ناشی از هشدارهای جدی چین درباره تبعات این سفر عنوان کردند.
رابطه آمریکا و چین سرشار از مناقشه است و تحلیلگران معتقدند این رابطه قرن ۲۱ را تعریف خواهد کرد اما تشدید تنشها پیرامون تایوان، این رابطه را وخیمتر کرده است. واشنگتن بیش از 4 دهه است سیاست «ابهام راهبردی» درباره دفاع از تایوان را در صورت جنگ با چین اتخاذ کرده است. آمریکا روابط غیررسمی با تایوان دارد و در عین حال واشنگتن قویترین متحد سیاسی تایوان و منبع تامین تسلیحات آن به شمار میرود.
* کاخ سفید توپ را به زمین پکن انداخت
سیانان نوشت: مقامات دولت آمریکا میگویند چین ممکن است سفر پلوسی را با یک سفر رسمی دولت اشتباه گرفته باشد. این سبب شده کاخ سفید در موضعی قابل تامل اعلام کند دولت آمریکا در رابطه با سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان نقشی ندارد. دولت چین روز شنبه یک مانور نظامی در سواحل جزایر پینگتان در نزدیکی تایوان برگزار کرد. همچنین 4 روز پیش رئیسجمهور چین در گفتوگوی مجازی با رئیسجمهور آمریکا به وی هشدار داد درباره موضوع تایوان با آتش بازی نکند. وزیر خارجه چین به نقل از رئیسجمهور کشورش پس از گفتوگو با بایدن اظهار کرد: هر کس با آتش بازی کند، سرانجام خواهد سوخت. امیدواریم آمریکا درباره این موضوع، چشمان خود را کاملا باز کند.
مقامات دولت آمریکا نگرانند سفر پلوسی در یک لحظه پرتنش انجام شود. انتظار میرود شی جین پینگ در کنگره آتی حزب کمونیست چین به دنبال دوره سوم ریاست جمهوری خود باشد. از این رو انتظار میرود مقامات حزب کمونیست چین در هفتههای آینده مقدمات برگزاری این کنفرانس را فراهم کنند و بر رهبر پکن فشار بیاورند تا قدرت خود را نشان دهد.
* وحشت اروپا از تنش بین پکن و واشنگتن
نشریه پولیتیکو در گزارشی با توجه به وضعیت تنشآمیز بین چین و آمریکا در سایه سفر احتمالی پلوسی به تایوان نوشت جنگ لفظی رو به وخامت بین ایالات متحده و چین بر سر تایوان «براحتی میتواند تشدید شود». به گفته دیپلماتهای ارشد اروپایی، تنشها بین ۲ ابرقدرت بزرگ جهان در حال افزایش است، زیرا پکن تهدیدات خود را به دلیل سفر احتمالی نانسی پلوسی به تایوان در روزهای آینده افزایش میدهد. از بروکسل تا پاریس، مقامات اتحادیه اروپایی تمایلی به بررسی این مناقشه در انظار عمومی ندارند، حتی در شرایطی که چین به خطر بنبست نظامی با ایالات متحده در پشت صحنه نزدیک شده است.
با این حال، دیپلماتهای اروپایی میپذیرند به وضوح این خطر وجود دارد که این وضعیت بحرانی وجود داشته باشد و میتواند از کنترل خارج شود. اکنون تحلیلگران از رهبران اتحادیه اروپایی میخواهند توجه کنند و برای مشکلات پیش رو آماده شوند. بوریس روگه، نایب رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ، با اشاره به حمله روسیه به اوکراین به عنوان نمونه، گفت: «بدترین سناریوها هم گاهی اوقات اتفاق میافتند. اروپاییها بهتر است برای حوادث احتمالی آماده شوند، از تایوان حمایت کنند و در عین حال در تماس نزدیک با پکن باشند و به کاهش تنش کمک کنند».
انگلیس که پس از خروج از اتحادیه اروپایی همسو با سیاست کلان آمریکا راهبرد تضعیف اروپا و وابسته کردن آن به آمریکا را دنبال میکند پیشنهاد تسلیح تایوان را داده است و هشدار داده که غرب نباید همان اشتباهاتی را که درباره اوکراین مرتکب شد در ناکامی در دفاع از تایوانیها مرتکب شود. این در حالی است که آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان به عنوان بازوی اقتصادی اتحادیه اروپایی اخیرا «ظاهر با اعتماد به نفس و بالاتر از همه قوی چین» در رابطه با تایوان را «یک چالش جهانی» توصیف کرد. با این حال، در افکار عمومی، بیشتر پایتختهای اروپایی دیگر در اظهارنظر محتاطانهتر عمل کردهاند. هنگامی که درباره پاسخ نظامی چین به سفر پلوسی سوال شد، وزارت خارجه فرانسه و بازوی سیاست خارجی اتحادیه اروپایی اظهار نظری نکردند. یکی از دیپلماتهای اتحادیه اروپایی گفت که سکوت در این مرحله قابل انتظار است، زیرا تایوان در درجه اول به عنوان منافع ایالات متحده در نظر گرفته میشود.
***
رزمایش چین در دریای زرد با سلاح مافوق صوت
همزمان با آغاز سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به ۴ کشور شرق آسیا، اداره ایمنی دریانوردی چین اعلام کرد ارتش آزادیبخش این کشور از دیروز (دوشنبه دهم مردادماه) رزمایش جدیدی را در شمال دریای زرد آغاز کرده است. به گزارش چاینا دیلی، بر اساس هشداری که اداره ایمنی دریانوردی چین در پایگاه اطلاعرسانی خود منتشر کرده، رزمایش ارتش آزادیبخش چین که از دیروز آغاز شده به مدت ۱۴ روز در شمال دریای زرد ادامه خواهد داشت. این اداره با انتشار نقشه محل برگزاری رزمایش، از کشتیها خواست از نزدیک شدن به منطقه عملیاتی خودداری کنند. همچنین دیروز (دوشنبه/اول آگوست) اندکی پیش از نودوپنجمین سالگرد تأسیس ارتش آزادیبخش خلق چین (PLA) چین برای نخستینبار ویدئویی را منتشر کرد که به نظر پرتاب موشک DF- 17 را نشان میدهد؛ اقدامی که کارشناسان معتقدند نشاندهنده انعطافپذیری این سلاح مافوق صوت «قاتل ناو هواپیمابر» است که رهگیری آن تقریبا غیرممکن است. ارتش تایوان نیز در روزهای گذشته اقدام به برگزاری رزمایشی در تنگه این جزیره کرده بود.
ارسال به دوستان
آتشسوزی جنگلها در اروپا ۴ برابر ۱۵ سال گذشته
موج گرما و خشکی هوا موجب شده قاره سبز با آتشسوزیهای گسترده جنگلی بویژه در مناطق جنوب و جنوب غرب مواجه شود؛ وقوع این آتشسوزیها به طور میانگین ۴ برابر ۱۵ سال گذشته گزارش میشود. شبکه خبری سیانان گزارش داد: سراسر اروپا شاهد وقوع آتشسوزیهایی است که تاکنون دیده نشده به طوری که تعداد کل آتشسوزیهای جنگلی در اتحادیه اروپایی از ابتدای سال ۲۰۲۲ تقریبا ۴ برابر میانگین ۱۵ ساله برای همان دوره زمانی است. این رسانه تصویری آمریکایی افزود: آتشسوزی گسترده در نواحی غربی پرتغال به حدی است که زبانههای آتش از شهر لیسبون، پایتخت این کشور قابل رویت است. بنا بر این گزارش، دولت لیسبون هماکنون در تلاش برای مقابله با آتشسوزی در «مارفا» (Marfa) پرتغال است. سیانان از به کار گرفتن بیش از یکهزار نیروی اطفای حریق برای مقابله با آتشسوزی خبر میدهد.
در همین حال، آتشسوزی گستردهای در منطقه «روچلا ایونیکا» (Rocella lonica) واقع در جنوب ایتالیا رخ داده است و بنا بر گزارش سیانان، ایتالیا با خشکسالی بیسابقهای طی 70 سال اخیر مواجه است. سیانان در ادامه افزود: بنا بر اعلام «برنامه کوپرنیک» (Copernicus Programme)، بزرگترین برنامه رصد زمین در جهان، ۱۹۲۶ آتشسوزی جنگلی در کشورهای اتحادیه اروپایی از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا ۲۳ جولای (یکم مردادماه ۱۴۰۱) رخ داده است؛ این میزان آتشسوزی در مقایسه با مدت مشابه سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۱ ۵۲۰ فقره افزایش را نشان میدهد.
در همین حال شبکه خبری یورونیوز گزارش داد: یک هفته است که «پارک ملی بوهمیا» واقع در جمهوری چک در آتش میسوزد و تاکنون حدود ۱۱۰۰ هکتار از اراضی این مناطق در آتش سوخته است. بنا بر این گزارش، حدود ۷۰۰ نیروی اطفای حریق از جمله نیروهایی از سوییس که از روز جمعه وارد جمهوری چک شدند در صحنه مهار آتشسوزی حضور دارند، نیروهای امداد از کشورهای اسلواکی، لهستان و ایتالیا نیز برای کمک به اطفای حریق به جمهوری چک رفتهاند. شبکه خبری سیانان گزارش داد: کشورهای ایتالیا، پرتغال، یونان، فرانسه و آلمان با آتشسوزیهای گسترده مواجه بودهاند که هزاران هکتار از اراضی این کشورها طعمه آتش شده است. پیشتر برنامه محیطزیست سازمان ملل در گزارشی نسبت به افزایش شدت و تعداد دفعات این آتشسوزیها در دهههای آتی در اروپا هشدار داده بود. طبق این گزارش تا پایان سال ۲۰۵۰ میلادی این مقادیر تا ۵۰ درصد رشد خواهند داشت.
ارسال به دوستان
پیشنهاد هادی العامری برای مذاکره با جریان صدر
هادی العامری، رئیس ائتلاف الفتح عراق بار دیگر بر ضرورت گفتوگو بین جریان صدر و چارچوب هماهنگی شیعیان تأکید کرد. او دیروز دوشنبه در سومین روز از حمله طرفداران مقتدا صدر به پارلمان و تحصن در آن، طی بیانیهای اعلام کرد: «در سایه فضای حملات رسانهای از طریق صدور بیانیهها و بیانیههای متقابل و ضد یکدیگر که به تجمعات گسترده دعوت میکند و چه بسا از کنترل خارج و به خشونت منجر شود، بار دیگر برادران جریان صدر و همچنین برادران چارچوب هماهنگی را مکررا خطاب قرار داده و از آنها میخواهم منطق، عقلانیت و حکمت را بر همه چیز برتری داده و خویشتنداری و صبر پیشه کرده و منافع و مصالح کشور و بندگان خدا را از طریق گفتوگوی جدی و سازنده در اولویت قرار دهند». رئیس ائتلاف الفتح عراق گفت که با این کارها میتوان به حل نقاط اختلافی بین یکدیگر دست یافت. العامری که خود عضو چارچوب هماهنگی است، درباره درگیری و تنشها هشدار داد و گفت: «خون عراقیها برای همه عزیز است و مردم عزیز عراق از دهه 70 میلادی تا امروز، خونهای عزیز زیادی دادهاند و کفایت میکند؛ خون عراقی امانتی بر گردن همه عراقیهاست». صالح محمد العراقی که هواداران مقتدا صدر، او را شخصیت سیاسی نزدیک به وی معرفی میکنند، به درخواست هادی العامری رئیس ائتلاف الفتح واکنش نشان داد. العراقی گفت به شرطی حاضر هستیم وارد گفتوگو شویم که ائتلاف الفتح و هادی العامری از چارچوب هماهنگی خارج شوند. العراقی همچنین خواستار تظاهرات هواداران صدر در سراسر عراق به غیر از نجف در پشتیبانی از تظاهرات در بغداد شد. از سوی دیگر روزنامه الاخبار چاپ لبنان، به نقل از منابع عراقی نوشت: در جریان نخستین ورود آشوبگران حامی مقتدا صدر به پارلمان عراق در چهارشنبه هفته گذشته، پیامی از دفتر آیتالله سیستانی به مقتدا صدر رسید و مرجع عالیقدر شیعیان از او خواسته بود تا اوضاع را آرام کند. پس از این پیام، مقتدا صدر نیز در صفحه توئیتر خود، ضمن اینکه اشغال پارلمان را «انقلاب اصلاح و نفی ظلم و فساد» توصیف کرد، از حامیان خود خواست 2 رکعت نماز خوانده و به خانههایشان بازگردند. از این رو به نظر میرسد ورود دوباره حامیان صدر به منطقه سبز و پارلمان عراق در روز شنبه، نشانه واضحی از بیاعتنایی مقتدا صدر به پیام قبلی دفتر آیتالله سیستانی است. شنبه این هفته طرفداران مقتدا صدر در اعتراض به نامزدی محمد السودانی، نامزد چارچوب هماهنگی برای تصدی نخستوزیری به منطقه سبز بغداد یورش برده و وارد پارلمان شدند و اعلام کردند تحصن نامحدودی خواهند داشت. ارسال به دوستان
دور دنیا
تنش روسیه و ناتو بر سر منازعه کوزوو و صربستان
تنشهای اخیر بین صربستان و جمهوری خودخوانده کوزوو که منجر به تبادل آتش بین ۲ طرف شد، واکنش «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه را در پی داشت. پسکوف دیروز طی نشست خبری در کاخ کرملین، خواستههای مقامات محلی کوزوو را غیرمنطقی دانسته و بر حمایت مسکو از بلگراد تاکید کرد. به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در این باره گفت: «قبلا از تشدید درگیری بین کوزوو و صربستان جلوگیری شد، [این تشدید] یک ماه به تعویق افتاد اما اکنون مهم است که مراقب باشیم». سخنگوی کرملین با بیان اینکه حقوق صربها در حل مناقشه با کوزوو باید رعایت شود، اظهار داشت: «روسیه به طور کامل از موضع صربستان [در جریان تنشها با کوزوو] حمایت میکند». این در حالی است که دیروز سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بیانیهای اعلام کرد آمادگی دارد اگر اوضاع در کوزوو رو به وخامت بگذارد، دست به مداخله بزند.
***
گمانهزنیها درباره نتایج سفر هوکشتاین به بیروت
منابع آگاه دیروز در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی «العهد» لبنان وابسته به حزبالله گزارش دادند رئیسجمهور، رئیس مجلس و نخستوزیر لبنان در دیدار با «آموس هوکشتاین» میانجی آمریکایی برای حلوفصل پرونده تعیین مرزهای دریایی این کشور با سرزمینهای اشغالی فلسطین بر حقوق کشورشان بر تمام میادین نفتی در آبهای سرزمینی تاکید کردند. این منابع با بیان این مطلب افزودند هوکشتاین نه پیشنهادی برای استخراج مشترک و نه پیشنهادی برای مشارکت در میادین نفتی مرتبط با لبنان ارائه کرد. این منابع که به نام آنها اشاره نشده است، گفتند درباره تعیین مرزهای دریایی با سرزمینهای اشغالی موضع لبنان واحد بود و هوکشتاین از پایبندی لبنان به پیشنهاد مربوط به خط ۲۳ و میدان «قانا» مطلع شد. منابع یاد شده با اشاره به اینکه به احتمال زیاد هوکشتاین تا 2 هفته دیگر به لبنان باز خواهد گشت، افزودند تا چند هفته پاسخی دریافت خواهد شد و در همه بلوکها تقسیم ثروت وجود ندارد. در این ارتباط، یک منبع رسمی لبنانی به شبکه الجزیره گفت میانجی آمریکایی پیشنهاد رژیم اسرائیل را برای تعیین مرزهای دریایی از مسیری که تا خط ۲۳ امتداد دارد، به لبنان ابلاغ کرد.
***
جمهوریخواهان پیشتاز نظرسنجیهای انتخاباتی
نتایج نظرسنجیهای جدید «سیبیاس» نشان میدهد جمهوریخواهان پیشتاز انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا هستند. بر اساس نتایج این نظرسنجی، جمهوریخواهان در کنترل مجلس نمایندگان در انتخابات میاندورهای سال جاری، پیشتاز هستند و انتظار میرود جمهوریخواهان 230 کرسی و دموکراتها 205 کرسی مجلس را تصاحب کنند. علاوه بر این، جمهوریخواهان با کسب 230 کرسی، 12 کرسی بیشتر از 218 کرسی مورد نیاز برای کنترل مجلس را در اختیار خواهند داشت. این در حالی است که دموکراتها اخیرا مدعی ریزش اکثریت 220 کرسی خود در مقابل 211 کرسی جمهوریخواهان شدند. همچنین نتایج این نظرسنجی نشان میدهد دموکراتها از موضوعات و وقایع اخیر دلسرد شده و نسبت به جمهوریخواهان تمایل کمتری به شرکت در انتخابات دارند. علاوه بر این، 16 درصد دموکراتها و 43 درصد جمهوریخواهان اظهار کردند احساس میکنند دموکراتها به وعدههای خود در کمپین قبلی عمل نکردهاند.
***
وزیر دفاع ترکیه برای یونان خط و نشان کشید
«حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه روز دوشنبه به یونان درباره تنشزایی با کشورش هشدار داد. وزیر دفاع ترکیه ضمن متهم کردن آتن به تنشزایی گفت ۵ برابر شدن بودجه دفاعی یونان نیز برای آنها در برابر ترکیه کافی نخواهد بود. به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، آکار در مصاحبهای گفت ترکیه در نابود کردن تمام تروریستها مصمم است و برای آنکارا مهم نیست چه کسانی از آنها حمایت میکنند. این مقام ترکیهای همچنین گفت قرار است ۲ هفته دیگر ملاقاتی فنی میان مقامات آنکارا و واشنگتن درباره فروش جنگندههای «اف-16» انجام شود. وی در این باره گفت یونانیها «تلاشهای تأسفباری» برای منصرف کردن آمریکاییها از فروش این جنگندهها به ترکیه انجام دادهاند. آکار هشدار داد مسائل میان ترکیه و یونان نباید در روابط آنکارا با ناتو یا اتحادیه اروپایی انعکاس پیدا کند. ترکیه هرگز تهدیدی برای متحدانش نیست.
***
ترامپ: بایدن مشاعرش را از دست داده، زود خوب شو جو!
دونالد ترامپ در واکنش به دومین تست کرونای مثبت جو بایدن در یک هفته گذشته، در پیامی مدعی شد مساله بایدن کرونا نیست، بلکه از زوال عقل رنج میبرد! به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، تست کرونای جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا روز شنبه برای دومین بار در ۷ روز گذشته مثبت شد و این پرسش را برجستهتر کرد که آیا او شایستگی نامزدی در انتخابات ۲۰۲۴ را دارد یا خیر. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا در پیامی که در شبکه اجتماعی خود منتشر کرد، به سن بالای بایدن اشاره و همچنین با تمسخر بایدن، بار دیگر ادعای تقلب انتخاباتی خود را مطرح کرد. او در این پیام که روز یکشنبه منتشر شد، اشاره کرد بایدن کرونا ندارد، بلکه دچار زوال عقل شده و پزشکان در تشخیص بیماری او اشتباه کردهاند. دونالد ترامپ نوشت: دومین دوره کووید جو بایدن که برخی آن را «ویروس چینی» میدانند، عمیقا اشتباه تشخیص داده شده است. بایدن در واقع دچار زوال عقل شده اما دارد بهتر میشود. ترامپ ادامه داد: جو در این فکر است که - به شکل نیمهوقت- به یکی از خانههای سالمندان زیبای ایالت ویسکانسین نقل مکان کند، جایی که به شکلی معجزهآسا و برای نخستینبار در تاریخ، توان و انرژی این را داشتند که در انتخابات رأی دهند! حتی اگر آرایشان غیرقانونی بوده باشد! او در انتها برای بایدن آرزوی بهبودی کرد و نوشت: زود خوب شو جو!
ارسال به دوستان
دکترین دریایی جدید روسیه چیست و چه اهدافی را دنبال میکند؟
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز یکشنبه همزمان با گرامیداشت روز نیروی دریایی روسیه فرمانی را امضا کرد که دکترین بهروز شده دریایی این کشور را تأیید میکند. «دکترین دریایی» جدید روسیه اهداف گسترده راهبردی نیروی دریایی این کشور را مشخص میکند و بر منافع راهبردی، وضعیت قدرت دریایی و مقابله با تهدیدهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تاکید دارد. نخستین دکترین دریایی روسیه پس از فروپاشی شوروی در سال ۲۰۰۱ با فرمان رئیسجمهور ایجاد شد. این دکترین سال ۲۰۱۵ در میان تنشهای فزاینده با ناتو، بحران اوکراین و مشارکت راهبردی رو به رشد مسکو با چین بهروز شد. دکترین جدید جایگزین سند ۲۰۱۵ شده و تعدادی مفاد مهم جدید را به آن اضافه میکند.
دکترین بهروز شدهای که نسخهای از آن در تارنمای وابسته به کاخ کرملین منتشر شد، مسیرها و اهداف استراتژیک نیروی دریایی و ناوگان دریایی تجاری روسیه را مطابق راهبرد گستردهتر امنیت ملی و دکترین نظامی این کشور ترسیم میکند.
این سند شامل مقرراتی است که تعهد دولت روسیه را نسبت به «حفظ موقعیت به عنوان یک قدرت دریایی بزرگ تشریح میکند؛ قدرتی که فعالیتهای آن با هدف حفظ ثبات راهبردی در اقیانوسهای جهان، تقویت نفوذ ملی و توسعه روابط مشارکتی سودمند متقابل در جهان و در حوزه فعالیتهای دریایی انجام میشود». در این سند تقویت نفوذ دریایی روسیه در قطب شمال، از جمله در امتداد فلات قاره و توسعه کریدور حملونقل مسیر دریای شمال به عنوان یک شریان حملونقل ملی که در بازار جهانی رقابتی است، به عنوان اولویتهای اصلی ملی معرفی شده است. این سند توجه ویژهای به نقش آمریکا و ناتو در شکل دادن به اولویتهای دریایی روسیه، درک تهدیدات و ابزارهای خنثی کردن این تهدیدات دارد. در این دکترین آمده است: «توسعه روسیه در دنیای مدرن همزمان با چالشها و تهدیدهای بزرگ و جدید برای امنیت ملی این کشور صورت میگیرد که در درجه اول با موقعیت ژئوپلیتیک روسیه و نقش آن در سیاست جهانی در ارتباط است». این سند خاطرنشان میکند متأسفانه عامل قدرت نظامی از امور بینالملل محو نشده است، زیرا «قدرتهای بزرگ جهانی که دارای پتانسیل دریایی قابل توجه و نظام توسعهیافته پایگاهها هستند، به افزایش حضور دریایی خود در مناطق مهم ژئوپلیتیک اقیانوسهای جهان، از جمله در مناطق هممرز با قلمرو فدراسیون روسیه ادامه میدهند».
* چالشهای تأثیرگذار بر فعالیتهای دریایی روسیه
این دکترین چالشهای متعددی را که بر فعالیتهای دریایی روسیه تأثیر میگذارد، ترسیم میکند. از جمله این چالشها، نقش ناکافی روسیه در فعالیتهای حملونقل دریایی است که با تعداد اندک کشتیهایی که تحت پرچم دولتی روسیه در حال فعالیت هستند، نمود مییابد. این دکترین با توجه به تهدیدها، خطرات و چالشها، اهداف روسیه را ترسیم میکند. در این سند بیان میشود این موارد شامل توسعه روسیه به عنوان یک قدرت بزرگ دریایی و تقویت جایگاه آن در بین قدرتهای اصلی دریایی جهان است؛ امری که مستلزم منابع بیشتری به منظور تضمین منافع ملی روسیه در اقیانوسهای جهان در راستای اصول و هنجارهای بینالمللی است. حفظ ثبات راهبردی و دفاع از حقوق حاکمیتی روسیه بر فلات قاره، تلاش برای افزایش رقابتپذیری ناوگان حملونقل روسیه و مسیر دریای شمال و تقویت قابلیتهای عملیاتی نیروی دریایی برای تضمین امنیت ملی و منافع ملی در اقیانوسهای جهان از دیگر اهداف ذکرشده است. این دکترین ۶ منطقه دارای اولویت راهبردی را برای نیروی دریایی روسیه ترسیم میکند که شامل قطب شمال، اقیانوس آرام، اقیانوس اطلس (شامل دریاهای بالتیک، آزوف، سیاه و مدیترانه تحت قلمرو آن)، دریای خزر، اقیانوس هند و مسیرهای دریایی قطب جنوب است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|