|
هاآرتص: بشار اسد میتواند پیروزی در میدان دیپلماسی را نیز جشن بگیرد
روزنامه صهیونیستی هاآرتص در گزارشی با عنوان «اسد میتواند پیروزی دیپلماتیک بر ترکیه را جشن بگیرد»، نوشت: رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه آخرین مقام در میان تعدادی از مقامات غرب آسیاست که بعد از ۱۱ سال، خصومتورزی با بشار اسد رئیسجمهوری سوریه را کنار میگذارد. اردوغان هفته گذشته پس از بازگشت از سفر خود به اوکراین گفت: گفتوگوی دیپلماتیک بین کشورها نمیتواند برای همیشه قطع بماند و ما دنبال شکست بشار اسد نیستیم.
ارسال به دوستان
دهمین کنفرانس بازنگری NPT روز جمعه به پایان میرسد ۹ کشور دارنده سلاحهای اتمی از سال ۲۰۱۵ در مسیر نوسازی و گسترش زرادخانههای خود گام برداشتهاند
دنیای کلاهکها
رضا عدالتیپور: دهمین کنفرانس بازنگری «معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهای 1» (انپیتی) از یکم آگوست در دفتر اصلی سازمان ملل در نیویورک در حال برگزاری است و روز جمعه 26 آگوست پایان خواهد یافت. برگزاری این کنفرانس 4 هفتهای که قرار بود سال 2020 برگزار شود، در ۲ سال گذشته به دلیل شیوع پاندمی کرونا بارها به تعویق افتاد. بر اساس توافق اعضای «انپیتی»، کنفرانس بازنگری از زمان لازمالاجرا شدن این معاهده در مارس 1970 هر ۵ سال یک بار برگزار میشود. در کنفرانس سال 1995 کشورهای عضو، «تحت تاثیر فضای بعد از جنگ سرد» - فراگیر شدن هژمونی لیبرال و نظام تکقطبی به رهبری آمریکا- این معاهده را به مدت نامحدود تصویب کردند و به برگزاری کنفرانس به صورت 5 سال یک بار رسمیت دادند. آخرین کنفرانس بازنگری که منجر به تصویب سند نهایی شد، مربوط به سال 2010 است. در کنفرانس سال 2010 تا آخرین لحظه هم مشخص نبود کنفرانس سند نهایی مورد موافقت اعضا را خواهد داشت یا خیر اما در نهایت سند نهایی از اجرایی شدن زودهنگام معاهده جامع منع آزمایشهای هستهای2 (CTBT) و همچنین مذاکره درباره معاهده قطع مواد شکافتپذیر3 (FMCT) حمایت کرد. علاوه بر این منافع مشروع کشورهای غیرهستهای را برای درخواست از کشورهای دارای سلاح هستهای به رسمیت میشناخت تا وضعیت عملیاتی سلاحهای هستهای خود را کاهش دهند. همچنین سند نهایی کنفرانس خواستار دستیابی به خلع سلاح کامل و سپس حفظ جهانی بدون سلاح هستهای شد. این سند حاوی تعهد مجدد کشورها به «انپیتی» بود، یعنی «کشورهای دارای سلاح هستهای به سمت خلع سلاح حرکت میکنند و کشورهای بدون سلاح هستهای به آن دست پیدا نمیکنند و همه کشورها میتوانند به انرژی صلحآمیز هستهای دسترسی داشته باشند». بعد از این کنفرانس عملا میتوان گفت فضای مذاکرات هستهای بویژه در بین 5 قدرت هستهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد روند معکوس به خود گرفت تا جایی که در کنفرانس سال 2015 به دلیل اختلاف نظر اعضا، این کنفرانس بدون توافق و تصویب سند نهایی به پایان رسید. تداوم این روند سبب شد دهمین کنفرانس بازنگری NPT نیز که روز جمعه به پایان خواهد رسید، در بحبوحه یک محیط امنیتی بینالمللی که به سرعت رو به وخامت است و به قول «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل «خطر هستهای به بالاترین سطح طی چندین دهه افزایش یافته است»، برگزار شود که البته امید چندانی به تصویب سند نهایی برای این کنفرانس نیز وجود ندارد. این وضعیت در حالی است که کشورهای دارای سلاح هستهای از جمله 5 عضو شورای امنیت برخلاف موازین «انپیتی» در مسیر توسعه و نوسازی زرادخانههای هستهای خود قرار گرفتهاند.
* نشانههایی مبنی بر پایان کاهش زرادخانههای هستهای پس از جنگ سرد وجود ندارد
8 کشور مجهز به سلاح هستهای - ایالات متحده، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین، هند، پاکستان و کرهشمالی - به علاوه رژیم صهیونیستی- در حالی به مدرنسازی زرادخانههای هستهای خود ادامه میدهند که 10 سال قبل انتظار بود بر اساس روند جاری مذاکرات کاهش تسلیحات هستهای بین روسیه و آمریکا تعداد کلاهکهای هستهای کاهش یابد. بر اساس آخرین آمارها از مجموع موجودی تخمینی 12705 کلاهک در آغاز سال 2022، حدود 9440 کلاهک برای استفاده بالقوه در انبارهای نظامی بود. از این تعداد، 3732 کلاهک با موشک و هواپیما مستقر شدند و حدود 2000 کلاهک- که تقریبا همه آنها متعلق به روسیه یا ایالات متحده بود - در حالت آمادهباش عملیاتی بالا نگه داشته شدند. هانس کریستنسن، عضو ارشد برنامه تسلیحات کشتار جمعی در موسسه مطالعات صلح و امنیت استکهلم (سیپری) و مدیر پروژه اطلاعات هستهای در این سازمان گفت: «نشانههای واضحی وجود دارد که نشان میدهد کاهش زرادخانههای هستهای جهانی از زمان پایان جنگ سرد به پایان رسیده است».
ویلفرد وان، مدیر برنامه تسلیحات کشتار جمعی سیپری هم گفت: «همه کشورهای مجهز به سلاح هستهای در حال افزایش یا ارتقای زرادخانههای خود هستند و بیشتر آنها لفاظیهای هستهای و نقشی را که سلاحهای هستهای در استراتژیهای نظامی خود بازی میکنند، تشدید میکنند. این یک روند بسیار نگرانکننده است». روسیه و ایالات متحده با هم بیش از 90 درصد کل تسلیحات هستهای دنیا را در اختیار دارند. ۶ کشور دیگر و رژیم اشغالگر قدس دارای سلاح هستهای یا در حال توسعه یا استقرار سیستمهای تسلیحاتی جدید هستند یا قصد خود را برای انجام این کار اعلام کردهاند. چین در مرحله توسعه قابل توجه زرادخانه تسلیحات هستهای خود قرار دارد که تصاویر ماهوارهای نشان میدهد شامل ساخت بیش از 300 سیلوی موشکی جدید است. تصور میشود چندین کلاهک هستهای اضافی در سال 2021 پس از تحویل پرتابگرهای متحرک جدید و یک زیردریایی به نیروهای عملیاتی چین اختصاص داده شده است.
* آمریکا و روسیه و فرار از محدودیت هستهای
مذاکرات کاهش تسلیحات اتمی بین روسیه و آمریکا از سال 2016 عملا فروکش کرده و تحت تاثیر خروج آمریکا و روسیه از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد و همچنین نوسازی سهگانه هستهای آمریکا و آزمایشهای موشکی هایپرسونیک روسیه چشمانداز روشنی برای کاهش تسلیحات اتمی وجود ندارد. حتی اگر قائل به این باشیم که معاهده استارت جدید که سال 2021 و تحت شرایط خاص برای 5 سال دیگر بین آمریکا و روسیه تمدید شد، یک توافق کنترل تسلیحات در دسته سلاحهای هستهای است، واقعیت اتمسفر سیاسی موجود بین ۲ کشور حاکی از عدم حرکت در مسیر انپیتی و توقف کاهش تسلیحات هستهای ۲ کشور است. نمود بارز آن نیز مساله تسلیحات تاکتیکی هستهای روسیه از یک سو و انعقاد «پیمان اوکاس» بین آمریکا، انگلیس و استرالیا برای تجهیز این کشور اقیانوسیه به زیردریاییهای اتمی است که رسما انپیتی را نقض کرده است.
* سنتشکنی انگلیسی
علاوه بر این 2 قدرت هستهای، دولت انگلیس نیز در تصمیمی متفاوت از روند چند دهه گذشته خود در معکوس کردن دههها سیاستهای خلع سلاح تدریجی، سال 2021 تصمیم بر افزایش سقف کل ذخایر کلاهکهای اتمیاش از 225 به بیش از 260 کلاهک گرفت. این در حالی است که از زمان اوج جنگ سرد در دهه 1980 میلادی، بریتانیا به تدریج زرادخانه خود را از حدود 500 کلاهک کاهش داده است. همچنین انگلیس در حالی که از چین و روسیه به دلیل عدم شفافیت هستهای انتقاد میکند، اعلام کرد دیگر ارقام ذخایر تسلیحات هستهای عملیاتی، کلاهکهای مستقر یا موشکهای مستقر این کشور را به صورت علنی اعلام نخواهد کرد.
دولت انگلیس افزایش کلاهک جنگی را بر اساس «محیط امنیتی در حال تحول، از جمله دامنه در حال توسعه تهدیدهای تکنولوژیک و دکترینی» توجیه کرده است. این توجیه شباهتهای زیادی به استراتژی دفاع ملی ایالاتمتحده در سال 2018 دارد که پیچیدگی و رقابت در ژئوپلیتیک را برجسته میکند.
سال 2016، مجلس عوام انگلیس به حفظ بازدارندگی هستهای بریتانیا رأی داد و دولت زیردریاییهای کلاس «ونگارد» فعلی را با کلاس «Dreadnought» جایگزین خواهد کرد که در دهه 2030 در دسترس خواهند بود. لندن همچنین در حال برنامهریزی برای جایگزینی کلاهک Trident فعلی خود که شبیه به کلاهک آمریکایی W76 است، با کلاهک هالبروک است که ممکن است تا سال 2040 در دسترس باشد.
* نوسازی هستهای فرانسه
فرانسه نیز اوایل سال 2021، برنامهای را برای توسعه نسل سوم زیردریایی موشکهای بالستیک هستهای (SSBN) آغاز کرد. همچنین نخستین نشست وزرای دفاع اتحادیه اروپایی تحت ریاست فرانسه 12 و 13 ژانویه 2022 در «برست» برگزار شد. -جایی که تسلیحات هستهای مبتنی بر دریای فرانسه مستقر شدهاند- و این نشاندهنده توجه فرانسه به قدرت نظامی و هستهای این کشور است. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه هم در ابتدای سخنرانی سال ۲۰۲۰ خود جاهطلبیهای نظامی کشورش را تأیید کرد و گفت «صنعت هستهای سنگبنای ما باقی خواهد ماند».
منافع واقعی فرانسه در رابطه با انرژی هستهای به وضوح در سخنرانی مکرون در بازدید از تأسیسات Le Creusot در Framatome در سال 2020 آشکار شد. مکرون در این بازدید گفت: «بدون انرژی هستهای غیرنظامی، هیچ استفاده نظامی از این فناوری وجود ندارد و بدون استفاده نظامی، انرژی هستهای غیرنظامی وجود ندارد. این بر همه جنبههای بازدارندگی تأثیر میگذارد، زیردریاییهای هستهای ما، زیردریاییهایی برای پرتاب موشکهای بالستیک، و نیرو دادن به ناوهای هواپیمابر هستهای ما». به طور خلاصه، این بدان معناست که بدون صنعت هستهای پیشرفته، فرانسه نمیتواند به گسترش و مدرنسازی زرادخانه تسلیحات هستهای خود ادامه دهد. این موضوع برای همه کشورهای دارای سلاح هستهای صادق است. نکته جالب توجه اینکه در پس نوسازی برنامهریزی شده انرژی هستهای فرانسه که ظاهرا برای تضمین برق ارزانتر انجام میشود، دستور کار برنامه تسلیحات هستهای این کشور هم قرار دارد. بعد از آنکه ابتدای سال 2022 پیشنویس مقررات کمیسیون اروپا، سرمایهگذاری در انرژی هستهای و گاز طبیعی را بهعنوان یک امر پایدار طبقهبندی کرد، مکرون از سرمایهگذاری یک میلیارد یورویی در تحقیق و ساخت رآکتورهای کوچک مدولار (SMR) خبر داد.
این رآکتورها، رآکتورهای هستهای کوچکی هستند که عمدتا برای پیشران زیردریایی و در نتیجه برای مقاصد نظامی در میادین جنگی دور استفاده میشوند و احتمالا در زیردریاییهای جدید کلاس هانتر که بر جاهطلبیهای فرانسه تاکید دارند استفاده خواهد شد. این را باید با پسزمینه قرارداد فروپاشی زیردریایی با استرالیا درک کرد. سال 2021 استرالیا اعلام کرد قرارداد خود را برای خرید زیردریاییهای دیزلی فرانسوی به نفع زیردریاییهای هستهای ایالات متحده و بریتانیا لغو میکند.
* چین هستهایتر میشود
با وجود گزارشهای متعدد درباره گسترش زرادخانه اتمی چین، این کشور تاکنون درباره این موضوع اظهارنظر رسمی نداشته و تنها فو کونگ، مدیر کل دپارتمان کنترل تسلیحات در وزارت خارجه چین در ژانویه 2022 نوسازی تسلیحات اتمی چین را تایید کرد. نکته جالب توجه اینکه این دیپلمات ارشد چینی هم نوسازی تسلیحات اتمی چین را تحت شرایط متغیر امنیتی جهان ضروری عنوان کرد. با این حال بر اساس آخرین گزارشها، پنتاگون اعلام کرده است چین امیدوار است تا سال 2027 دارای 700 کلاهک هستهای قابل تحویل و حداقل 1000 کلاهک تا سال 2030 باشد. همچنین بر اساس این گزارش، چین در حال ساخت «رآکتورهای تولیدکننده سریع و تاسیسات بازفرآوری» است که ظرفیت تولید پلوتونیوم را برای حمایت از این گسترش افزایش میدهد. چین همچنین در حال گسترش و مدرنیزه کردن تمام بخشهای سهگانه هستهای خود است. این کشور در حال ساخت سیلوهای بیشتری بر روی زمین و افزایش زرادخانه ICBM خود است که اکنون تعداد آنها به 100 عدد میرسد. سال 2020، چین بیش از 250 موشک بالستیک پرتاب کرد که از کل پرتابهای سالهای 2018 و 2019 بیشتر بود. نیروی دریایی چین هم زیردریاییهای موشک بالستیک هستهای کلاس جین را به ناوگان خود اضافه میکند.
* هستهایها بدون مانع ادامه میدهند
هند و پاکستان در حال گسترش زرادخانههای هستهای خود هستند و هر ۲ کشور انواع جدیدی از سیستمهای هستهای را در سال 2021 رونمایی کردند و به توسعه آن ادامه دادند. کرهشمالی همچنان به اولویت برنامه هستهای نظامی خود به عنوان عنصر اصلی استراتژی امنیت ملی خود ادامه میدهد. در حالی که کره شمالی در طول سال 2021 هیچ انفجار آزمایشی هستهای یا آزمایش موشک بالستیک دوربرد انجام نداد، این تخمین وجود دارد که این کشور در حال حاضر 20 کلاهک مونتاژ کرده است و دارای مواد شکافتپذیر کافی برای مجموع 45 تا 55 کلاهک است. در این بین رژیم صهیونیستی نیز در کنف حمایت کامل آمریکا بدون پیوستن به هرگونه پیمان عدم اشاعه در هر 3 دسته تسلیحات کشتار جمعی، زرادخانه اتمی خود را با تخمین بیش از 90 کلاهک حفظ کرده است.
روز جمعه پایان دهمین کنفرانس بازنگری انپیتی رقم میخورد و به احتمال زیاد هیچ چیز نمیتواند کنفرانس را از دوقطبی شدنی که در سالهای اخیر آن را تعریف کرده است نجات دهد. در این بین کشورهای غیرهستهای کماکان تحت تاثیر اجحاف حاکم بر روابط بینالملل در هر دوره با محدودیتهای بیشتری برای دستیابی به فناوری هستهای مواجه میشوند.
------------------------------------
منابع
1- The Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons
2- Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty
3- The Fissile Material Cutoff Treaty
ارسال به دوستان
طرفداران صدر بعد از اشغال پارلمان عراق، تلاش برای تصرف قوه قضائیه را شروع کردند
سد صدر مقابل قانون و عدالت!
شورای عالی قضایی عراق: ما دولت و صدر را مسؤول عواقب قانونی و پیامدهای حمله به دستگاه قضا میدانیم
گروه بینالملل: در حالی که تجمع هواداران مقتدا صدر همچنان مقابل پارلمان عراق در مرکز بغداد ادامه دارد، صدها تن از هواداران صدر دیروز مقابل ساختمان شورای عالی قضایی عراق چادرهای جدیدی را نصب کردند تا در مقابل مرکز عدالت در عراق هم صفآرایی کنند.
مقتدا صدر بعد از اینکه نتوانست از طریق دموکراسی و مجلس، دولت آینده را تصاحب کند، 73 نماینده خود را مجبور به استعفا از پارلمان کرد. شورای هماهنگی شیعی عراق که از گروههای مقاومت تشکیل شده است، جلسات متعددی برگزار کرد و در نهایت «محمد شیاع سودانی» را به عنوان نخستوزیر به مجلس معرفی کرد. طرفداران صدر برای اینکه مجلس برای رأیگیری به نخستوزیر پیشنهادی قادر به تشکیل جلسه نشود، به پارلمان هجوم بردند و مجلس را تسخیر کردند و تاکنون در منطقه سبز بغداد باقی ماندهاند و به رغم تلاشهای سیاسی، آنجا را ترک نکردهاند. حالا اما رهبر جریان صدر که رفتارهای متناقضی از خود در عرصه سیاسی نشان میدهد، سراغ سیستم قضایی عراق رفته است. او در توئیتی از قوه قضائیه خواست مجلس نمایندگان را حداکثر تا پایان هفته آینده منحل کند. صدر از رئیس شورای عالی قضایی خواست رئیسجمهوری را برای تعیین تاریخ برگزاری انتخابات زودهنگام مشروط تعیین کند. این حرکت صدر بعد از آن انجام شد که خواستار مناظره با گروههای سیاسی مخالف خودش به صورت زنده شد. او در توئیتی نوشت: «مایلیم به اطلاع شما برسانیم پیشنهادی را به سازمان ملل ارائه کردهایم برای یک جلسه گفتوگو (بلکه یک مناظره) به صورت علنی و پخش زنده با همه احزاب سیاسی». البته یکی از نمایندگان زن مجلس عراق دعوت او را قبول کرد. «حنان الفتلاوی» نماینده مجلس برای مناظره با مقتدا صدر اعلام آمادگی کرد و دعوت او را برای مناظره پذیرفت، مشروط بر اینکه امنیتش پس از پایان مناظره تضمین شود. به نظر میرسد رفتار سیاسی صدر حالا وارد مرحله درگیری و صفآرایی با عدالتخانه عراق شده است. بعد از خواسته صدر برای انحلال مجلس توسط دستگاه قضایی، قوه قضائیه عراق در اعتراض به فشار به این نهاد برای انحلال مجلس و احتمال اشغال ساختمان شورای عالی قضایی توسط صدریها، دستور به تعلیق تمام فعالیتهای شورای قضایی و دادگاههای وابسته به آن و دادگاه فدرال (مرکزی) داد. بعد از این ماجرا صدریها در فضای مجازی فعال شدند و خواستار استعفای «فایق زیدان» رئیس دستگاه قضایی عراق شدند. این خواسته مخالفت بسیاری از سیاستمداران و نیروهای سیاسی در عراق را در پی داشته است. نماینده سازمان ملل در عراق با تاکید بر لزوم احترام به نهادهای قانونی گفت: حق اعتراض مسالمتآمیز، بخشی اساسی از دموکراسی است اما اطمینان از رعایت قانون اساسی و احترام به نهادهای دولتی هم به همان اندازه مهم است. نهادهای دولتی باید بدون هیچ مانعی برای خدمت به مردم عراق کار کنند. «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق هم در توئیتی نوشت: ما از تظاهرات بر اساس چارچوبهای قانونی و حقوقی و در صورتی که دولت و نهادهای آن را حفظ کرده و از وجود آنها پشتیبانی کند، حمایت میکنیم. وی ادامه داد: اما نباید خصومت ما با دستگاه قضاییای باشد که هر گاه با اختلاف مواجه شویم، همه به آن رجوع میکنیم. کمیته سازماندهی تظاهرات حفاظت از نهادهای حکومت عراق که به نظر نزدیک به جریان شورای هماهنگی شیعی است، از ملت عراق خواست در تظاهراتی مردمی و موثر در کنار دستگاه قضایی عراق بایستند. در بیانیه این کمیته آمده است: سلطه نمایندگان مردم در پارلمان نقض شد و امروز نیز دستگاه قضایی عراق که مقیاس خیر و عدالت و رأس مفاخر همه کشورها و ملتهاست و پایه اساسی حکومت و اقتدار آن و سوپاپ اطمینان حفظ نظام و قانون در سختترین شرایط است، هدف تعرضات آشکار و پیامهای تهدید زشت قرار گرفته است. در این بیانیه همچنین آمده: دستگاه قضایی مخالفت خود را با این رفتار زشت اعلام و در اعتراض به این اقدامات غیرقانونی که کودتا علیه نظام سیاسی و فرآیند دموکراسی است، توقف فعالیت خود را اعلام کرد.
رئیسجمهور عراق نیز نسبت به کشیدن اوضاع کشور به وضعیت نامعلوم و خطرناک هشدار داد و به تعطیلی کشیدن دستگاه قضایی را پرمخاطره خواند. در بیانیه رسمی «برهم صالح» تأکید شده است: تحولات جاری در کشور پایبندی همگان به حفظ آرامش و اولویت دادن به مذاکره و تضمین جلوگیری از کشیده شدن اوضاع به وضعیت نامعلوم و خطرناکی که همه در آن بازندهاند و زمینه را برای کسانی که علیه کشور کمین کردهاند فراهم میآورد، ایجاب میکند. این بیانیه افزود: تظاهرات مسالمتآمیز و آزادی بیان حقی قانونی است اما تعطیل کردن فعالیت دستگاه قضایی کشور موضوع پرمخاطرهای است که کشور را تهدید میکند. شماری از نمایندگان پارلمان عراق نیز نسبت به تجمع آشوبگران صدری در مقابل شورای عالی قضایی عراق که منجر به تعطیلی آن شد، واکنش نشان دادند. «جمال الاسدی» گفت دستگاه قضایی مقیاس خیر و عدل در میان ملتها و در راس افتخارات هر ملت زنده و صالحی است. دستگاه قضایی عراق ستونی است که سایر نهادها به آن تکیه دارند، دستگاه قضایی سوپاپ اطمینان منافع عالی عراق در سختترین شرایط است و تعلیق فعالیت دستگاه قضایی عراق، شکستی در تاریخ کشور است.
«علی البیاتی» نیز گفت شمارش معکوس برای آغاز آشوب به صورت رسمی در عراق شروع شده است اما این بار هیچ طرف یا توافق بینالمللی و منطقهای برای مداخله وجود ندارد که بتواند عراق را به سوی ساحل امن یا تغییر وضعیت بهتر ببرد. صدریها در فضای مجازی و میدانی اعلام کردند قوه قضائیه اگر حکم انحلال مجلس را ندهد، آنجا را هم مثل مجلس تسخیر خواهند کرد. بعد از این صحبتها قوه قضائیه علیه افرادی که به دستگاه قضایی توهین کردند اعلام جرم کرد. دادگاه «کرخ» عراق برای «صباح الساعدی» از سران جریان صدر به اتهام تهدید دستگاه قضایی حکم بازداشت صادر کرد. شورای عالی قضایی عراق با انتشار بیانیهای اعلام کرد در راستای تحقیقات درباره تهدید دستگاه قضایی کشور، دادگاه کرخ برای صباح الساعدی بابت ارتکاب جرم تهدید، حکم بازداشت صادر کرد. الساعدی از چهرههای شاخص جریان صدر است و پیش از این رئیس فراکسیون جریان صدر در مجلس عراق بود. این شورا همچنین در بیانیه دوم، برای «محمد الساعدی» نیز حکم بازداشت صادر کرد. بعد از این ماجرا بود که یکی از توئیتریهای وابسته به صدر قوه قضائیه را تهدید کرد. سخنگوی مقتدا صدر در شبکههای اجتماعی توقف فعالیت دستگاه قضایی را «زشت» خواند و تأکید کرد صدر ۲ روز است در مسائل دخالت نمیکند. وی با انتشار بیانیهای گفت «هر بار اعتراضات علیه فاسدان بالا میگیرد» آنان دست به دامن مقتدا صدر میشوند و افزود مقتدا صدر «2 روز است مطلقا در مسائل دخالت نمیکند و خواستار خودجوش ماندن تظاهرات است». العراقی افزود ممکن است صدر در برابر تعلیق فعالیت دستگاه قضایی و دادگاههای کشور، فعالیت کمیته ناظر بر اعتراضات را به تعلیق درآورد. وی تأکید کرد: «زشت است که دستگاه قضایی برای پایان دادن به اعتراضات اصلاحطلبانه فعالیت خود را به تعلیق درآورد اما در برابر فساد حاکم فعالیت خود را به تعلیق درنیاورد». همه این موارد باعث شد گروه چارچوب هماهنگی شیعی اعلام کند دیگر هیچ دعوت مذاکرهای با جریان صدر را نخواهد پذیرفت و پیامی هم از صدریون دریافت نخواهد کرد، تا زمانی که آنها از اشغال نهادهای دولتی عقبنشینی کنند. چارچوب با محکومیت شدید تعرض خطرناک به نهاد قضایی و تهدید به ترور فیزیکی رئیس دادگاه قانون اساسی از همه نیروهای محترم سیاسی ملی و همچنین فعالان مدنی خواست سکوت نکنند و این تعرض را محکوم کنند. این هرجومرج توسط صدریون باعث شد «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق نشست اقتصادی و امنیتی مصر را که با حضور سران 5 کشور در حال برگزاری بود، ترک کند و به عراق بازگردد. انفعال بیش از حد کاظمی در مقابل خرابکاریهای صدر باعث ایجاد این تحلیل شده است که وی دوست دارد هرجومرج ادامه یابد تا ریاستش بر دولت هم مستمر باشد. «احمد الجبوری» نماینده پارلمان عراق با انتشار توئیتی به تحولات اخیر عراق واکنش نشان داد و نوشت: مصطفی الکاظمی نسبت به تعلیق فعالیت دستگاه قضایی اقدامی نخواهد کرد. او به دنبال این است تا مدت بیشتری در قدرت باقی بماند. حتی اگر در عراق قانون جنگل حاکم شود.
در مجموع حرکتهای صدر اکنون به مقابله با دستگاه عدالت در عراق رسیده است و او قانون را سدی مقابل کارهای خودش میداند.
ارسال به دوستان
دور دنیا
آنکارا از گفتوگوی سازمانهای اطلاعاتی ترکیه و سوریه خبر داد
«مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه نیز درباره روابط این کشور با سوریه و احتمال دیدار رجب طیب اردوغان و بشار اسد اظهارنظر کرد. طبق گزارش خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه، وزیر خارجه این کشور ادعا کرده که بین سازمانهای اطلاعاتی ترکیه و سوریه کانال ارتباطی وجود دارد. دیپلمات ارشد آنکارا البته «شایعات» درباره احتمال دیدار بین رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه و بشار اسد رئیسجمهور سوریه در حاشیه نشست آتی سازمان همکاری شانگهای را رد کرد. قرار است نشست سازمان همکاری شانگهای ۱۵ و ۱۶ سپتامبر (۲۴ و ۲۵ شهریورماه) به میزبانی ازبکستان برگزار شود. وزیر خارجه ترکیه که کشورش در سوریه حضور نظامی اشغالگرانه دارد و طی سالهای گذشته از گروههای مسلح غیرقانونی حمایت کرده است، در اظهارات دیروز خود برای دولت قانونی سوریه درباره تحولات داخلی این کشور نسخهپیچی کرد. مولود چاووشاوغلو اعلام کرد آنکارا پیششرطی برای گفتوگو با دمشق ندارد. اظهارات وزیر خارجه ترکیه در حالی مطرح شده که او چندی قبل ادعا کرد در نشست جنبش غیرمتعهدها «دیدار کوتاهی» با همتای سوری خود داشت.
***
افزایش چشمگیر آمار تلفات موج شدید گرما در آلمان
روزنامه تاگس سایتونگ آلمان در مطلبی به گرمای بیسابقه در آلمان و آمار بالای قربانیان به دلیل این شرایط جوی در سال جاری میلادی پرداخت و نوشت: تابستان سال 2022 در آلمان یک تابستان ویژه است. دما گاهی به بیش از 40 درجه افزایش مییابد، و آب آنقدر کم در رودخانهها جریان دارد – نهتنها در آلمان - که خرابههایی که مدتهاست زیر آب رفتهاند دوباره ظاهر میشوند. در این شرایط افراد بیشتری از حد معمول جان خود را از دست میدهند، بویژه در روزهای بسیار گرم جولای و آگوست ظاهرا چند صد نفر قربانی گرما شدهاند. به طور کلی، احتمالا در تابستان امسال حدود 10 هزار مرگ ناشی از گرما رخ داده است. این را میتوان از ارقام فعلی اداره آمار فدرال آلمان محاسبه کرد. حدود ۲ هفته پیش، مسوولان آمار فدرال آلمان به تعداد قابل توجه مرگومیر در ماه جولای براثر گرمای شدید اشاره کرده بودند. این شدیدترین حالت در هفته 29 تقویم یعنی بین 18 و 24 جولای بود. در آن هفته، زمانی که دماسنج در بسیاری از نقاط آلمان به بیش از 40 درجه رسید و سرویس هواشناسی آلمان رکوردهای جدیدی را در چندین ایالت فدرال گزارش کرد، 24 درصد بیشتر از آنچه واقعا انتظار میرفت جان خود را از دست دادند.
***
عربستان در دوره بنسلمان به کشور پلیسی تبدیل شده است
یک مرکز پژوهشی اعلام کرد عربستان در دوره محمد بن سلمان به دلیل ممنوعیت آزادی بیان و هرگونه مخالفت مسالمتآمیز از سوی شهروندانش، به یک کشور پلیسی تبدیل شده است. به گزارش سایت سعودی لیکس، مرکز پژوهشی «کویینسی» در مقالهای تحلیلی اعلام کرد: همواره نظام عربستان یک نظام مستبد بوده است اما در سالهای اخیر بیش از هر زمان دیگری به یک کشور پلیسی تبدیل شده است. مقامات عربستان حرف زدن را جرم میدانند و با مخالفان مثل «تروریستها» برخورد میکنند و هیچگونه انتقاد یا واکنشی را نمیپذیرند.
در این مقاله آمده است: کمپین سرکوبگرانه محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان ادامه دارد. وی هزاران شهروند از تمام بخشهای جامعه را بازداشت کرده است. برخی به دلایل واهی بازداشت میشوند. دفتر پادشاهی عربستان از طریق ارتش سایبری خود حملاتی را در اینترنت به راه انداخته و هر فردی را که از سیاست این کشور انتقاد کند تحت پیگرد قرار میدهد. همچنین از طریق مگسهای اینترنتی هر فردی را که از مسیر دولت خارج شود شناسایی کرده و او را خائن محسوب میکنند. تعداد اعدامها بویژه اعدام دستهجمعی دهها زندانی بعد از محاکمههای صوری افزایش یافته است. عربستان یک شریک امنیتی مورداعتماد نیست. رفتار نظام بنسلمان هر روز ظالمانهتر میشود. عربستان مجازاتهای بیرحمانهای را علیه حتی مخالفان میانهرو اجرا میکند که از جمله آن حکم سلمی الشهاب است.
***
راهپیمایی یمنیها در محکومیت عادیسازی روابط با صهیونیستها
مردم یمن دیروز (سهشنبه) در راهپیمایی گسترده خود هر گونه عادیسازی دولتهای عربی با رژیم صهیونیستی را محکوم و خیانت توصیف کرده و به متجاوزان به یمن هشدار دادند. به گزارش شبکه المسیره، روز گذشته شهر صنعا، پایتخت یمن شاهد راهپیمایی گسترده مردمی بود که به مناسبت سالروز شهادت «زید بن علی (ع)»برگزار شد و راهپیمایان پرچمهای یمن و پلاکاردهایی در حمایت از جنبش انصارالله و مبارزه با استکبار و رژیم صهیونیستی در دست داشتند.
راهپیمایی باشکوه دیگری نیز توسط زنان در میدان «جامع الشعب» در صنعا برگزار شد. اهالی استان صعده نیز به این مناسبت راهپیمایی باشکوهی برگزار و بر مبارزه با متجاوزان و محکوم کردن هرگونه عادیسازی روابط و خیانت به امت اسلامی تاکید کردند. راهپیمایی یمنیها در استانهای دیگر از جمله «الجوف»، «عمران»، «ریمه»، «حجه»، «تعز»، «الحدیده»، «محویت»، «مأرب» و «البیضاء» نیز برگزار شد. راهپیمایان در بیانیه سراسری خود «اقدامات خیانتآمیز و هر نوع عادیسازی روابط با رژیم اسرائیل از سوی رژیمهای مزدور و خائن را محکوم و تنفر خود را از آنها» ابراز داشتند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|