|
کمالوندی در واکنش به ادعاهای گروسی در نشست شورای حکام: بیان وجود خلأ نظارتی در ایران مبنای حقوقی ندارد
سوءتفاهم آقای مدیرکل
گروه سیاسی: ادعاهای رافائل گروسی علیه برنامه هستهای ایران در نشست روز دوشنبه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با واکنش ایران روبهرو شد.
به گزارش «وطنامروز»، مدیرکل آژانس که جایگاه این نهاد بینالمللی را به روخوانی از دیکتههای رژیم صهیونیستی و آمریکا تنزل داده است و حتی چندی قبل در مصاحبه با «فرانس24» خود به این امر اعتراف و عنوان کرد که به نظرات اسرائیل احترام میگذارد، باز هم به بهانه ادعاهایی مربوط به 2 دهه قبل در برخی اماکن ایران که با پروندهسازی تلآویو درست شده است، مدعی عدم شفافیت برنامه هستهای ایران شد.
مدیرکل آژانس همچنین در اظهاراتی خلاف واقع، کاهش سطح بازرسیهای آژانس را چالشانگیز خواند. این ادعا در حالی است که ایران تعهدات فرابرجامی خود نظیر پروتکل الحاقی را متوقف کرده و دوربینهای برجامی آژانس را هم بعد از اقدام غیرسازنده این نهاد در صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام جمعآوری کرده است. مواضع گروسی نشان میدهد مدیرکل آژانس به اشتباه تصور میکند اجرای این تعهدات فرابرجامی وظیفه ایران بوده است.
مدیرکل آژانس در نشست روز دوشنبه شورای حکام آژانس گفت: «تحقیقات فعلی که در تلاش برای انجام آن با همکاری ایران هستیم، فعلا ثمربخش نبوده است و همچنان منتظر هستیم این اتفاق رخ دهد». مدیرکل آژانس در ادامه گفت: «اما همه چیز با هم مرتبط است. نمیخواهم بگویم موانع اما شاهد چالشهایی برای این مسیر هستیم که دانش بیشتری از فعالیتهای ایران داشته باشیم. بدون دوربینهای ما یا دیگر سیستمهای پایشی که قبلا در اختیار داشتیم، روند گردآوری اطلاعات ما به مشکل خورده است. بنابراین کار بسیار دشواری پیش رو داریم و ایران باید در دادن دسترسی به ما برای دریافت اطلاعات بسیار شفاف عمل کند تا بتوانیم تصویری دقیق سرهم کنیم که فعالیتهای قبلی را هم نشان دهد». گروسی گفت: «اکنون هیچ تصویری از واقعیت موجود نداریم و تکالیف زیادی باید انجام دهیم تا به جمعبندی جامعی درباره برنامه هستهای ایران برسیم».
بر این اساس، «بهروز کمالوندی» معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی دیروز سهشنبه ۲۲ شهریورماه و در واکنش به ادعاهای روز دوشنبه «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جمع خبرنگاران و پس از نشست شورای حکام آژانس، اظهار داشت: بیان وجود خلأ نظارتی و اینکه این خلأ هر روز بزرگتر میشود مبنای حقوقی ندارد، زیرا آنچه امروز انجام نمیشود مربوط به توافق ۱+۵ با جمهوری اسلامی ایران است که در قالب سند برجام تعریف شده و همچنین برقراری مجدد آن مطابق قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، مستلزم رفع تحریمها و اجرای تعهدات طرفین متعاهد است. بهروز کمالوندی همچنین درباره موضوع 3 مکان ادعایی آژانس هم که گروسی به آنها اشاره کرد، گفت: جمهوری اسلامی ایران درباره 3 مکان ادعایی آژانس، کمال همکاری را داشته و اطلاعات و پاسخ به سوالات آژانس را ارسال کرده و جلسات گفتوگو برای رفع ابهام را نیز برگزار کرده است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی با ذکر این نکته که آژانس بینالمللی انرژی اتمی نباید بر مبنای اسناد ساختگی رژیم صهیونیستی که با اهداف خاص سیاسی در اختیار آژانس قرار داده میشود، قضاوت و بر اساس آنها اعلام نظر کند، خاطرنشان کرد: این نوع قضاوت برخلاف اصل بیطرفی و حرفهایگری است. کمالوندی ادامه داد: از آنجا که آژانس تمام مواد هستهای اظهار شده ایران را مورد حسابرسی قرار داده و هیچ اختلاف حسابداری مواد مطرح نیست، صرف مشاهده آلودگی در چند مکان را نمیتوان نشانهای از وجود مواد هستهای اظهار نشده تلقی کرد. به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی، این نوع نتیجهگیری برخلاف رویه و استانداردهای شناختهشده آژانس بینالمللی انرژی اتمی حتی با موارد مشابه در کشورهای مختلف است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: متأسفانه این اظهارات ریشه در اهداف و مقاصد مغرضانه سیاسی دارد که رژیم صهیونیستی آن را هدایت میکند. وی در پایان به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و طرفهای مذاکراتی ایران در مذاکرات وین توصیه کرد از این گونه برخوردها که تاکنون هم این شیوه هیچ نتیجهای را عاید آنها نکرده است، دوری کنند.
* نسخهپیچی اسرائیل برای توافق!
مقامات رژیم صهیونیستی طی مدت اخیر راهبرد خود را تلاش برای تاثیرگذاری بر توافق احتمالی تعریف کردهاند. علاوه بر رایزنی جهت بازماندن پرونده پادمانی ایران در صورت توافق، حالا سران رژیم صهیونیستی بهشدت نگران بازگشتپذیری برنامه هستهای ایران در صورت شکست مجدد توافق هستند. بر این اساس «بنیگانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی شامگاه دوشنبه در دیدار با «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل در نیویورک گفت: «با دبیرکل سازمان ملل درباره ضرورت تشکیل جبهه بینالمللی در برابر چالشها مخصوصا تهدید ایران گفتوگو کردم». به گزارش «الجزیره»، وی در این دیدار اظهار داشت: «هر گونه توافق هستهای با ایران باید شامل نابودی تمام سانتریفیوژهای این کشور باشد تا بعدا مورد استفاده قرار نگیرند». وزیر جنگ رژیم صهیونیستی با عجز و لابه درباره اینکه ایران «تولید سانتریفیوژها را افزایش داد و آنها را به تأسیسات مستحکم زیرزمینی منتقل کرد»، افزود: «اگر توافقی با ایران امضا شود، باید مطمئن شویم که سلاح اتمی نداشته باشد». بنیگانتس، همچنین در صفحه توئیترش با بازنشر ادعاهایی که در سخنرانیاش در کنفرانس اورشلیمپست مطرح کرده بود، با بیان اینکه در سخنرانی ویژهام در کنفرانس نقشهای با بیش از 10 تاسیسات صنایع نظامی سوریه از جمله تاسیسات زیرزمینی در «میصف» ارائه کردم، ادعا کرد: این تاسیسات در واقع تبدیل شدهاند به محل تولید مهمات پیشرفته برای ایران و نیروهای نیابتی وابسته به آن. وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در این کنفرانس همچنین مدعی شد: ایران در حال ساختن صنایع تروریستی در سوریه برای نیازهای خودش است و اخیرا ساخت صنایع پیشرفته در یمن و لبنان را نیز آغاز کرده است. جهان باید جلوی تجاوزات ایران را بگیرد و گزینههای نظامی ملموسی ارائه کند. ایران با مبلغی بیش از یک میلیارد دلار در سال، در حال مسلح کردن نیروهای نیابتیاش در منطقه است و لغو تحریمها منجر به دوچندان شدن پولهای تخصیصیافته به تروریسم نیابتی خواهد شد.
* روسیه: پاسخ ایران مانعی جدید ایجاد نکرد
نماینده روسیه در مذاکرات وین گفت پاسخ ایران به متن پیشنهادی اتحادیه اروپایی برای احیای توافق هستهای، مانعی سر راه روند نهایی شدن توافق در مذاکرات ایجاد نمیکند. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در ارتباط با اظهارات ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره مذاکرات وین، در صفحه توئیترش نوشت: واقعا، هیچ مسالهای در پاسخ ایران [به متن پیشنهادی اتحادیه اروپایی برای توافق در مذاکرات وین] وجود ندارد که مانعی جدی سر راه توافق باشد. اولیانوف ادامه داد: نهایی شدن مذاکرات وین صرفا به اراده سیاسی کشورهای مشارکتکننده در آن بستگی دارد.
* فرار رو به جلوی آمریکا!
در همین حال وزیر خارجه آمریکا که پیشتر مدعی شده بود آخرین پاسخ ایران توافق را یک گام به عقب برده است، باز هم با تکرار این ادعا گفت پاسخ ایران به متن پیشنهادی اتحادیه اروپایی برای احیای توافق هستهای، احتمال توافق در مذاکرات وین را کمتر کرده است. به گزارش روزنامه استریتتایمز، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در جریان سفر به مکزیک در یک کنفرانس خبری، با تلاش برای مقصر جلوه دادن ایران، درباره روند احیای توافق هستهای گفت: آنچه در مدت اخیر در پاسخ ایران به پیشنهاد ارائهشده از سوی اتحادیه اروپا[برای توافق در مذاکرات وین]یی شاهد بودهایم، به وضوح پسرفت است و چشمانداز توافق در بازهای کوتاهمدت را غیرمحتمل میسازد. بلینکن در ادامه ادعاهایش افزود: به نظر میرسد ایران یا نمیخواهد یا نمیتواند کاری که برای رسیدن به یک توافق لازم است را انجام دهد و آنها همچنان به مطرح کردن مسائل خارج از چارچوب ادامه میدهند که انجام شدن توافق را غیرمحتملتر میکند. ارسال به دوستان
سخنگوی کاخ کرملین:
پوتین و رئیسی در سمرقند دیدار میکنند
کاخ کرملین روسیه خبر داد رؤسای جمهور ایران و روسیه در سمرقند دیدار خواهند کرد.
به گزارش فارس،کاخ کرملین روسیه روز گذشته خبر داد «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه با «سیدابراهیم رئیسی» رئیسجمهور ایران در حاشیه نشست سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند دیدار خواهد کرد.
بر اساس گفته سخنگوی کاخ کرملین، ایران در نشست سال آینده سازمان همکاری شانگهای که در هند برگزار خواهد شد، به عنوان عضو این سازمان حضور خواهد یافت.
کرملین اضافه کرد که پوتین در سفر به ازبکستان برای حضور در نشست سران سازمان همکاری شانگهای با رؤسایجمهور ترکیه و ازبکستان دیدار خواهد کرد و درباره توافقنامه صادرات غلات اوکراین به گفتوگو خواهد پرداخت. بر اساس اعلام کاخ کرملین، پوتین روز پنجشنبه نیز با رئیسجمهور چین در سمرقند دیدار خواهد داشت که محور این دیدار درباره اوکراین و تایوان خواهد بود.
نشست روسایجمهور کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای 15 و 16 سپتامبر (پنجشنبه و جمعه) در شهر «سمرقند» برگزار میشود. این نشست نخستین دیدار حضوری روسایجمهور کشورهای سازمان همکاری شانگهای از سال 2019 میلادی و پایان ریاست ازبکستان بر این سازمان خواهد بود. روسایجمهور تمام کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از جمله روسیه، هند، قزاقستان، قرقیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان حضور خود در این نشست را تایید کردند.
همچنین انتظار میرود روسایجمهور کشورهای ناظر سازمان همکاری شانگهای و سران سازمانهای شریک - سازمان ملل متحد، جامعه کشورهای مستقل مشترکالمنافع، سازمان پیمان امنیت جمعی و اتحادیه اقتصادی اوراسیا - نیز در این نشست شرکت کنند.
ارسال به دوستان
صادرات ایران به کشورهای عضو «اکو» در ۵ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 40 درصد افزایش یافته است
اوجگیری تجارت با اکو
ترکیه، افغانستان و پاکستان اصلیترین مقاصد کالاهای ایرانی در میان کشورهای عضو این سازمان هستند
گروه اقتصادی: افزایش تجارت و رشد صادرات یکی از مؤلفههای اصلی تقویت اقتصاد است که با توجه ویژه به دیپلماسی اقتصادی و افزایش سطح کیفیت کالاها و خدمات این مهم اتفاق خواهد افتاد. ایران علاوه بر منابع طبیعی، از موقعیت جغرافیایی ویژهای برخوردار بوده و محل عبور کریدورهای شمال- جنوب و شرق- غرب است، همچنین همسایگی با ۱۵ کشور امکان مهمی برای تجارت در اختیار کشورمان قرار داده است. در جهان امروز که همکاریهای منطقهای و یکپارچگی منطقهای در دستور کار بسیاری از دولتها قرار گرفته، دولت سیزدهم بیش از پیش سیاست تجارت با همسایگان را در اولویت قرار داده است. به نظر میرسد استفاده از ظرفیت سازمانها و گروههای منطقهای میتواند فرصتهای تجاری مناسبی را در اختیار ایران قرار دهد. در تازهترین آماری که توسط گمرک ایران منتشر شده است صادرات غیرنفتی کشور در 5 ماه نخست امسال به 9 عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو با 7 میلیون و 316 هزار تن، به 4 میلیارد و 118 میلیون دلار رسید که این میزان با رشد 40 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه بوده است.
به گزارش «وطنامروز»، سازمان همکاری اقتصادی «اکو» به لحاظ پتانسیلهای اقتصادی و منابع غنی و سرشار مهمترین سازمان همکاری اقتصادی در منطقه محسوب میشود که ایران نیز عضو آن است. بررسی وضعیت اقتصادی کشورهای عضو این سازمان نشان میدهد برای مثال بخش کشاورزی سهم عمدهای در تولید ناخالص داخلی و درآمدهای صادراتی آنها دارد و نسبت قابل توجهی از جمعیت فعال این کشورها در بخش کشاورزی اشتغال دارند. از این رو این بخش بویژه تجارت خارجی آن از اهمیت کلیدی برخوردار است و میتواند نقش تعیینکنندهای در تعیین جهت و موقعیت کلی توسعه اقتصادی اعضا داشته باشد و ایران میتواند نقش خود را در این بخش پررنگتر کند. به دلیل کمتوجهی سالهای اخیر به بازارهای تجاری منطقهای ایران، ظرفیت کشور به تصرف دیگر رقبا درآمده و حضور اقتصادی ایران را با دشواریهایی روبهرو کرده است. با این حال بررسی وضعیت تجارت خارجی ایران با این کشورها در ماههای اخیر حاکی از تغییر این روند است.
* رشد 40 درصدی صادرات ایران به اعضای اکو
در همین رابطه سیدروحالله لطیفی، سخنگوی گمرک اظهار داشت: توجه به همسایگان، روابط دو یا چندجانبه اقتصادی و سیاسی، عضویت در پیمانهای منطقهای و تقویت مناسبات دوجانبه، از سیاستهای قطعی جمهوری اسلامی ایران و دولت سیزدهم است که باعث شده در مناسبات تجاری ایران شاهد تغییرات رو به رشدی باشیم.
وی افزود: از ابتدای سال تا پایان مرداد 9 میلیون و 107 هزار و 402 تن کالا به ارزش 6 میلیارد و 893 میلیون و 869 هزار و 451 دلار، بین ایران و 9 کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو تبادل شد که این میزان نسبت به 5 ماه نخست سال قبل 39 درصد افزایش داشته است.
سخنگوی گمرک تصریح کرد: از این میزان کالای تبادل شده، 7 میلیون و 315 هزار و 928 تن به ارزش 4 میلیارد و 118 میلیون و 241 هزار و 11 دلار، صادرات کالای ایرانی به کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو بوده که 20 درصد در وزن و 40 درصد در ارزش نسبت به دوره مشابه افزایش داشته است.
سخنگوی گمرک در ادامه گفت: واردات از 9 کشور عضو اکو از ابتدای سال تا پایان مرداد نیز به یک میلیون و 791 هزار و 475 تن رسید که با وجود کاهش 2 درصدی نسبت به مدت مشابه از لحاظ ارزش 38 درصد با رشد همراه بوده است.
لطیفی درباره مقاصد و میزان صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای عضو اکو گفت: ترکیه با خرید 3میلیون و 682 هزار تن کالا به ارزش 2 میلیارد و 328 میلیون دلار و رشد 110 درصدی، افغانستان با یک میلیون و 256 هزار تن به ارزش 640 میلیون و 573 هزار دلار و کاهش 25 درصدی و پاکستان با یک میلیون و 78 هزار تن به ارزش 474 میلیون و 751 هزار دلار و رشد 13 درصدی، ۳ مقصد اول صادرات کالاهای ایرانی به اعضای سازمان همکاری اقتصادی اکو بودند و بعد از آن آذربایجان با 296 میلیون دلار، ترکمنستان با 166 میلیون دلار، ازبکستان با 88 میلیون دلار، قزاقستان با 61.2 میلیون دلار، تاجیکستان با 45.6 میلیون دلار و قرقیزستان با 18.4 میلیون دلار قرار دارند.
سخنگوی گمرک همچنین درباره واردات از کشورهای عضو اکو تاکید کرد: ترکیه با فروش 2 میلیارد و 166 میلیون و 326 هزار دلار و رشد 21 درصدی، پاکستان با فروش 429 میلیون و 339 هزار دلار و رشد 375درصدی و قزاقستان با 78 میلیون و 423 هزار دلار و رشد 174 درصدی، ۳ کشور اول طرف معامله با ایران در بین اعضای سازمان همکاری اقتصادی اکو برای تامین نیازهای کشورمان بودند و پس از آن ازبکستان با 32.6 میلیون دلار، تاجیکستان با 26.2 میلیون دلار، آذربایجان با 15.3 میلیون دلار، ترکمنستان با 14.4 میلیون دلار، افغانستان با 10.4 میلیون دلار و قرقیزستان با 2.7 میلیون دلار قرار دارند.
* مانعزدایی از تجارت، شرط توسعه پایدار
بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار، حذف تدریجی موانع تجاری در این منطقه، تهیه برنامه مشترک برای توسعه منابع انسانی در ۱۰ کشور عضو و تسریع برنامه توسعه حملونقل و ارتباطات از برنامههای سازمان اکو برای کشورهای عضو است. همچنین اکو در بسیاری از ابتکارات جهانی به عنوان یک شریک فعال و جدید میتواند حضور داشته باشد و نقش سازندهای در پیشبرد اهداف توسعه پایدار در بسیاری از حوزهها ایفا کند.
***
تراز تجاری تهران با مسکو مثبت شد
رئیس سازمان توسعه تجارت در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، گزارشی از رشد تبادلات تجاری کشورمان با روسیه در عرصههای مختلف ارائه داد.
علیرضا پیمانپاک در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که به ریاست سیدابراهیم رئیسی برگزار شد، گزارشی از رشد قابل توجه تبادلات تجاری کشورمان با روسیه در عرصههای مختلف از جمله صادرات محصولات کشاورزی و صنایع هایتک و مثبت شدن تراز تجاری تهران با مسکو ارائه کرد.
در این مراسم همچنین گزارشی از روند همکاریهای تجاری با منطقه اوراسیا ارائه شد.
در این گزارش اعلام شد پس از اختیاراتی که ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در خرداد امسال به سازمان توسعه تجارت تفویض کرد، میزان تبادل تجاری میان جمهوری اسلامی ایران با روسیه و کشورهای منطقه اوراسیا از رشد قابل توجهی برخوردار شده است. این گزارش همچنین تایید میکند که ایران نهتنها در صادرات محصولات کشاورزی، بلکه در صادرات صنایع پیشرفته و پیچیده یا هایتک به روسیه نیز موفقیتهای خوبی به دست آورده و تراز تجاری تهران با مسکو مثبت شده است.
اعضای جلسه بر اساس این گزارش مقرر کردند زیرساختهای لازم از جمله فعالیت کشتیهای مناسب در دریای خزر فراهم شود و تسهیلات بیشتری در اختیار صادرکنندگان قرار گیرد.
ارسال به دوستان
همه مرزها به سمت عراق باز است
عبور زائران ایرانی از مرز 3 میلیون نفر
با آنکه طی چند روز گذشته به دلیل تراکم فراوان جمعیت زائران حسینی و از طرفی کمبود امکانات رفاهی، محدودیتهایی برای تردد راهپیمایان اربعین به عراق در نظر گرفته شده بود اما اکنون با مدیریت جهادی و میدانی، همه مرزهای کشور به سمت عراق باز و تردد زائران بدون هیچ مشکلی در حال انجام است.
به گزارش «وطنامروز»، موج میلیونی جمعیت عاشقان اباعبداللهالحسین در مرزهای ایران به سمت عراق و بالعکس، دنیا را شگفتزده کرده است؛ جمعیت عظیمی که پس از 2 سال وقفه در پی شیوع ویروس کرونا و با آنکه اوایل هفته مسؤولان هشدار دادند زوار به مرزها مراجعه نکنند اما برای برگزاری این مراسم تاریخی سر از پا نشناختند و خود را به مرزها رساندند.
طبق آمار موجود از ابتدای ماه صفر تاکنون بیش از 3 میلیون زائر ایرانی برای شرکت در آیین اربعین حسینی(ع) از مرزهای غرب و جنوب کشور خارج شدهاند؛ این تردد که روزهای ۱۷ و ۱۸ شهریورماه به اوج خود رسید و بهدلیل ازدحام جمعیت موجب بروز مشکلاتی برای زائران و بسته شدن موقت مرزها شد، حالا با مدیریت درست به شرایط عادی بازگشته است و طبق اعلام رئیس ستاد مرکزی اربعین، زائران میتوانند به مرزها مراجعه کنند. از طرفی هماکنون تردد در مرزهای چذابه در خوزستان، خسروی در کرمانشاه، مهران در ایلام، باشماق در کردستان و تمرچین در آذربایجان غربی روان است و فقط در مرز شلمچه به دلیل ازدحام اتباع دچار مشکلاتی هستیم که البته مسؤولان در حال مرتفع کردن آن هستند، با این وجود با توجه به موج دوم زائرانی که راهی مرزها برای ورود به عراق هستند، این احتمال وجود دارد که دوباره شاهد ازدحام جمعیت در مرزها باشیم.
در این میان اما مسؤولان برای تسهیل ترددها و تامین حملونقل تمهیدات لازم را اندیشیدهاند تا با بازگشت میلیونی جمعیت زائران حسینی مشکلی آنها را تهدید نکند.
* خروج ۳ میلیون زائر از مرزها
فرمانده کل انتظامی کشور گفت: برای آن دسته از زائران اربعینی که دارای بلیت هستند، برگ خروج و گذر موقت صادر خواهد شد. سردار حسین اشتری با اشاره به وضعیت مرزهای کشور گفت: خوشبختانه تمام مرزها وضعیت روان دارند و مشکل خاصی در آنها وجود ندارد. وی ادامه داد: تا ظهر روز سهشنبه، حدود ۳ میلیون زائر از کشور خارج شدهاند و حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر نیز به کشور بازگشتهاند که نشان میدهد موج بازگشت زائران آغاز شده است، همچنین در برخی مرزها تعداد نفراتی که در حال بازگشت هستند بیشتر از افرادی است که در حال عزیمت هستند. فرمانده کل انتظامی کشور با تاکید بر اینکه هیچ مشکل امنیتی نداشتهایم و نخواهیم داشت، اظهار کرد: وضعیت سلامت زائران مناسب است، البته ازدحام و گرمای هوا وجود دارد و این موارد زائران را اذیت میکند اما با عشق به امام حسین قابل حل است. اشتری درباره عدم صدور گذر موقت و برگ خروج گفت: آن دسته از زائرانی که بلیت تهیه کردهاند یا آنهایی که با خانوادههایشان فاصله دارند و اعضای خانواده آنها برگ موقت دارند، میتوانند با مراجعه به مراکز و در دست داشتن بلیت، برگ موقت اربعین را دریافت کنند و تا هر زمان که این عزیزان وجود داشته باشند ما پاسخگوی آنها خواهیم بود. البته گذرنامه این افراد نیز با چند روز فاصله به دستشان خواهد رسید اما برگ موقت و تمدید در صورت تهیه بلیت و اضطرار حتما به زائران تحویل داده خواهد شد. وی با اشاره به زائرانی که در حال بازگشت به کشور هستند، گفت: در حال حاضر از تمام مرزهای کشور ورود به ایران انجام میشود. لازم است افرادی که از خودروی شخصی استفاده کردهاند توجه کنند که در حالت خستگی رانندگی نکنند، چرا که برخی جادهها دارای ترافیک هستند و رانندگان باید هوشیار باشند.
* اتباع برای خروج از کشور مشکل ندارند
وزیر کشور با اشاره به افزایش ۳ برابر توان مسافرگیری قطارهای مسافربری گفت: نزدیک ۱۶ رام قطار از خرمشهر به تهران داریم و قطار به سمت مشهد هم برقرار است. احمد وحیدی اظهار داشت: هر ۶ مرز وضعیت مناسبی برای تردد زائران دارند و تاکنون بالغ بر ۳ میلیون نفر خروجی و یک میلیون و ۴۵۰ هزار نفر ورودی داشتهایم. وی افزود: در مرز شلمچه مشکلی از نظر تردد زائران افغانستانی و پاکستانی نداریم و زائران اتباع میتوانند از مرز شلمچه عبور کنند. وحیدی ادامه داد: شاهد پیک جدیدی از خروج زائران هستیم و خروجیها به سمت عتبات عالیات شلوغ شده است. وزیر کشور با اشاره به افزایش ۳ برابر توان مسافرگیری قطارهای مسافربری افزود: نزدیک ۱۶ رام قطار از خرمشهر به تهران داریم و قطار به سمت مشهد هم برقرار است.
* ۲۵۰ هزار زائر خارجی از ایران به عراق رفتند
رئیس ستاد ملی اربعین گفت: پیش از این اتباع پاکستانی فقط میتوانستند برای زیارت اربعین از مرز هوایی به عراق سفر کنند که این مشکل برطرف شده و امکان تردد زمینی آنها به شرط حرکت، ورود و خروج به صورت گروهی و مانیفست امکانپذیر است. مجید میراحمدی از برطرف شدن مشکل خروج اتباع خارجی معطل در پایانه مرزی شلمچه خبر داد و گفت: ۲۵۰ هزار زائر خارجی با همکاری دولت عراق، برای شرکت در راهپیمایی اربعین حسینی، از طریق ایران به کربلای معلی مشرف شدند.
* پیکر ۱۰ نفر از جانباختگان حادثه عراق تحویل شد
مدیرکل پزشکی قانونی استان ایلام از تحویل پیکر 10 زائر فوت شده در حادثه آتشسوزی اتومبیل ون در شهر «شوملی» عراق به پزشکی قانونی این استان خبر داد. مهرشاد طهماسبی با اعلام این خبر افزود: ظهر روز دوشنبه ۲۱ شهریور پیکرهای زائران فوت شده در این حادثه شامل ۶ مرد و ۴ زن به تالار تشریح پزشکی قانونی ایلام تحویل شد. وی افزود: پس از تحویل پیکرهای این عزیزان، با هماهنگیهای صورتگرفته و اخذ دستور مقام قضایی، معاینه و نمونهگیری برای انجام آزمایش DNA و تعیین هویت اجساد صورت گرفت. طهماسبی با اشاره به تلاش همکاران پزشکی قانونی برای تعیین هویت و شناسایی پیکرها در کوتاهترین زمان ممکن، از بستگان احتمالی افراد فوت شده (خانوادههایی که از زائر خود بیاطلاع بوده و احتمال میدهند در بین درگذشتگان این حادثه باشند) خواست به منظور تطبیق نمونه ژنتیکی و تعیین هویت این درگذشتگان، برای اخذ نمونه خون به اداره کل پزشکی قانونی مرکز استان محل سکونت خود مراجعه کنند. لازم به ذکر است با هماهنگیهای صورتگرفته با تشخیص هویت فرماندهی نیروی انتظامی استان ایلام، با تعدادی از بستگان احتمالی برای حضور و شناسایی پیکرها تماس گرفته شده است.
* گرمازدگی دلیل اصلی مراجعه زائران به مراکز درمانی
مسؤول درمانگاه امالقرای هلالاحمر گفت: عمدهترین دلیل مراجعه زائران به مراکز درمانی گرمازدگی و نشانههای آن است. از جمله این نشانهها در بروز گرمازدگی هم میتوان به افت فشار خون اشاره کرد. محمد سلیمانی، مسؤول درمانگاه امالقرای هلالاحمر با بیان اینکه در این درمانگاه پزشکان عمومی و پزشکان متخصص در ۴ رشته متخصص زنان، پزشک متخصص کودکان، پزشک متخصص داخلی و متخصص روانپزشکی داریم، گفت: در هر شیفت حداقل ۳ پزشک در درمانگاه امالقرا حضور دارند که در بیشتر مواقع ۲ پزشک عمومی و یک پزشک متخصص حاضر هستند. وی با بیان اینکه در این درمانگاه پرستاران خانم و آقا به ارائه خدمات درمانی میپردازند، گفت: به همراه پرستاران، همکاران ما در بخش داروخانه و تزریقات به ارائه خدمات جانبی درمانی میپردازند و در کنار این افراد، در قسمت پذیرش و انتظامات هم شاهد حضور همکاران خود هستیم. وی در پاسخ به این سوال که عمدهترین دلیل مراجعه بیماران به درمانگاه امالقرا تاکنون چه بوده است، گفت: عمدهترین دلیل مراجعه زائران به مراکز درمانی گرمازدگی و نشانههای آن است. از جمله این نشانهها در بروز گرمازدگی هم میتوان به افت فشار خون اشاره کرد. گرفتگی یا درد عضلات، ضعف و بیحالی و بروز تاول پا از دیگر دلایل مراجعه زوار به مرکز درمانی امالقرای هلالاحمر بوده است.
* حضور سردار قاآنی در راهپیمایی اربعین
سردار قاآنی به منظور شرکت در راهپیمایی اربعین در مسیر نجف به کربلا حضور پیدا کرد. به گزارش تسنیم، سردار اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه به منظور شرکت در راهپیمایی اربعین از روز گذشته به عراق سفر کرده است. سردار قاآنی که بدون تشریفات در این راهپیمایی شرکت کرده، از میزبانی شایسته عراقیها از زائران امام حسین(ع) نیز تقدیر کرده است. فرمانده نیروی قدس سپاه همچنین از موکب «نداء الاقصی» که توسط فلسطینیهای حاضر در مراسم اربعین برپا شده، بازدید کرد. طی روزهای اخیر و در آستانه اربعین حسینی، حدود 3 میلیون نفر از کشورمان وارد عراق شدند که مطابق اعلام فرماندهی کل انتظامی کشور تا دیروز حدود یک میلیون و 400 هزار زائر ایرانی به کشور بازگشتهاند.
ارسال به دوستان
رئیسجمهور آمریکا: با شکست دموکراتها در انتخابات میاندورهای۲ سال سخت در پیش داریم
بایدن به پیشواز شکست میرود؟!
رئیسجمهور آمریکا گفت: در صورتی که دموکراتها در انتخابات میاندورهای ماه نوامبر شکست بخورند، ۲ سال واقعا سخت را در پیش خواهیم داشت. جو بایدن در مجمع سرمایهگذاری کمیته ملی دموکراتها در بوستون اظهار کرد در صورتی که جمهوریخواهان در انتخابات میاندورهای قدرت را در دست بگیرند، هر کار قانونی را که لازم باشد انجام خواهند داد.
وی با اشاره به اینکه دموکراتها باید کنترل سنا و مجلس نمایندگان را در دست داشته باشند، افزود: اگر ما کنترل هر کدام از مجلسها را از دست بدهیم، ۲ سال واقعا سخت را در پیش خواهیم داشت. من از این بعد زمان بیشتری را به بیان مخالفت خود با به قدرت رسیدن جمهوریخواهان اختصاص میدهم. بایدن همچنین خوشبینی خود را به طور کلی درباره آمریکا ابراز و تصریح کرد: خوشبینی من به این علت نیست که من رئیسجمهور هستم، بلکه به دلیل ماهیت خود آمریکاست.
وی تصریح کرد انتخابات میاندورهای کنگره کمتر از 2 ماه دیگر برگزار میشود و بار دیگر ضرورت موضوعاتی همچون حق حفظ حریم خصوصی، تامین امنیت مدارس برای کودکان و موضوع آب و هوا مشخص میشود. بایدن همچنین هشدار داد اگر دموکراتها در انتخابات میاندورهای شکست بخورند، آنها شانس تصویب دوباره قانون حق سقط جنین برای زنان را که یک دادگاه عالی در ماه ژوئن آن را لغو کرد، از دست میدهند. اگر جمهوریخواهان به قدرت برسند، این قانون به طور کلی لغو میشود. این در حالی است که نتایج آخرین نظرسنجیهای «سیبیاس» نشان میدهد جمهوریخواهان پیشتاز انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا هستند. بر اساس نتایج این نظرسنجی، جمهوریخواهان در کنترل مجلس نمایندگان در انتخابات میاندورهای سال جاری پیشتاز هستند و انتظار میرود جمهوریخواهان 230 کرسی و دموکراتها 205 کرسی مجلس را تصاحب کنند.
همچنین نتایج این نظرسنجی نشان میدهد دموکراتها از موضوعات و وقایع اخیر دلسرد شده و نسبت به جمهوریخواهان تمایل کمتری به شرکت در انتخابات دارند. ممکن است 8 نوامبر جو بایدن به سرنوشت سلفهای خود دچار شود. تقریبا در ایالات متحده مرسوم است که رئیسجمهور در انتخابات میاندورهای مجازات میشود. اکثر نظرسنجیها نشان میدهد این بار هم همینطور خواهد بود، میزان محبوبیت بایدن تقریبا به اندازه محبوبیت سلف او دونالد ترامپ قبل از انتخابات میاندورهای 2018 بد است. طبق نظرسنجی «یواسای تودی» و دانشگاه سافولک، تنها 39 درصد مردم آمریکا از بایدن راضی هستند و 56 درصد از عملکرد رئیسجمهور خود ناراضی هستند.
نتایج اکثر مؤسسات نظرسنجی نشان میدهد جمهوریخواهان اکثریت مجلس نمایندگان را که در همه ایالتها و به طور کامل انتخاب میشود، به دست خواهند آورد. در ادامه این گزارش آمده است: اگر در این انتخابات دموکراتها مجلس نمایندگان و سنا را به جمهوریخواهان ببازند، رئیسجمهور دیگر به سختی قادر به تصویب قوانین خواهد بود و پس از آن فقط میتواند با فرمان اجرایی حکومت کند. این یک راهحل سریع اما ناپایدار است، زیرا این احکام میتواند بلافاصله توسط رئیسجمهور بعدی لغو شود.
علاوه بر این، بدون اکثریت دموکراتها در کنگره، کمیته تحقیقاتی علیه ترامپ درباره موضوع حمله به کنگره در 6 ژانویه 2021 به نتیجه نمیرسد، زیرا جمهوریخواهان تقریبا به طور کامل با این تحقیقات مخالفند. نیوزویک هم چندی پیش گزارش کرد اگر دموکراتها در انتخابات میاندورهای نوامبر 2022 شکست بخورند و مجلس نمایندگان و سنا را از دست بدهند، بایدن شاید خودش را به سرعت در آستانه استیضاح ببیند.
درخواستها برای استیضاح بایدن چندین بار از سوی بسیاری از محافظهکاران برجسته مطرح شده است. اخیرا «تاکر کارلسون» مجری فاکسنیوز پس از گزارش پایگاه خبری «واشنگتن فریبیکن» که ادعا میکرد دولت بایدن یک میلیون بشکه نفت به یک شرکت گاز دولتی چین فروخته است، خواستار استیضاح رئیسجمهور شد.
ارسال به دوستان
دور تازه درگیریها میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان
بنبست داغ قرهباغ
تماس تلفنی نخستوزیر ارمنستان با رئیسجمهور رئیسی: راههای ارتباطی ایران و ارمنستان نباید به خطر بیفتد
گروه بینالملل: دور تازه درگیریها در منطقه قرهباغ کوهستانی که از شامگاه دوشنبه آغاز شده بود، صبح دیروز با یک آتشبس جدید میان جمهوری باکو و ارمنستان با میانجیگری روسیه متوقف شد.
آذربایجان و ارمنستان متقابلا یکدیگر را به آغاز تهاجم در مناطق مرزی متهم میکنند اما با توجه به شواهد میدانی به نظر میرسد نیروهای باکو ضربات گستردهتری را به طرف مقابل وارد کردهاند.
وزارت دفاع ارمنستان بامداد سهشنبه اعلام کرد نیروهای مسلح همسایه شرقی حوالی ساعت 12 شب دوشنبه به وقت محلی با حملات پهپادی و توپخانهای به مناطق مرزی این کشور، مناطق مسکونی و زیرساختها را هدف قرار داده و تلفات زیادی بهبار آوردهاند. بر این اساس تا ساعت 4 صبح دیروز وضعیت بسیار متشنجی در امتداد مرز وجود داشت و زیرساختهای نظامی و غیرنظامی ارمنستان هدف قرار گرفته است.
ایروان مدعی شده ساکنان چندین روستای ارمنینشین مرزی به دلیل تشدید تنش در حال تخلیه خانههای خود هستند.
در مقابل باکو گزارشهای ایروان درباره «تهاجم همهجانبه» خود را تکذیب کرد. وزارت خارجه آذربایجان در بیانیهای اعلام کرد از اواخر شب ۲۱ شهریور، واحدهای نیروهای مسلح ارمنستان در مسیرهای داشکسن، کلبجر و لاچین در مرز با این کشور اقدامات تحریکآمیز گستردهای انجام دادند که منجر به تلفات انسانی شده است.
بر این اساس باکو نیروهای ارمنستان را متهم کرد از مناطق کوهستانی قرهباغ و درههای موجود برای مینگذاری مناطق و مسیرهای تدارکاتی بین مواضع ارتش آذربایجان استفاده کردهاند.
همچنین وزارت دفاع این کشور از اقدامات تلافیجویانه قاطع برای جلوگیری از تحریکات نیروهای ارمنی خبر داد.
در این بیانیه، خرابکاران ارمنی- اشاره به نیروهای نظامی جمهوری خودخوانده آرتساخ - متهم به انفجار معادن و تخریب جادهها و زیرساختها در سمت آذری مرز در اوایل هفته شدهاند که باعث تعداد نامشخصی از تلفات نظامی شده است. اهمیت این درگیریها از آن رو است که حدود یک ماه پس از ساخت بزرگراه جدیدی توسط جمهوری باکو انجام میشود که کریدور لاچین، یعنی تنها راه ارتباطی بخش شمالی قرهباغ کوهستانی با ارمنستان را دور میزند. این بزرگراه یکی از پروژههای مهم زیربنایی در قلمرو منطقه اقتصادی قرهباغ و شرق زنگزور معرفی شده که به طرف آذری اجازه میدهد بدون ورود به شهر لاچین به مناطق جنوبی این جمهوری وارد شود.
ساخت بزرگراه جدید بدون ورود به شهر لاچین، اوایل تابستان پارسال به دنبال بازپسگیری بخش بزرگی از مناطق قرهباغ از ارمنستان آغاز شد. طول کل جاده 32 کیلومتر است که 10 کیلومتر آن در خاک ارمنستان واقع شده است.
صبح دیروز به دنبال گفتوگوی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، پیشنهاد آتشبس میان ۲ طرف مطرح شد.
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد مسکو از ارمنستان و آذربایجان خواسته از تشدید بیشتر اوضاع خودداری کنند، خویشتنداری نشان دهند و به آتشبس احترام بگذارند. در نهایت به گزارش بخش آذری اسپوتنیک، باکو و ایروان بر سر آتشبس از ساعت 8 سهشنبه به وقت مسکو (ساعت 9 به وقت باکو) به توافق رسیدند.
ارمنستان و آذربایجان از زمانی که استقلال خود را از اتحاد جماهیر شوروی اعلام کردند، عمدتا بر سر قرهباغ کوهستانی با هم در ستیز بودهاند. طرف ارمنی اوایل دهه 1990 کنترل بیشتر مناطق محصور قرهباغ و مناطقی را که آن را به ارمنستان متصل میکردند، به دست گرفت اما سپتامبر 2020 باکو کارزاری را برای بازپسگیری آن با کمک پهپادهای عرضه شده توسط ترکیه آغاز کرد. در نهایت با آتشبسی که با میانجیگری مسکو بین ۲ طرف برقرار شد، نیمی از مناطقی که قبلا توسط جمهوری خودخوانده آرتساخ کنترل میشد به باکو واگذار شد و در مقابل نیمی از قرهباغ کوهستانی به ارمنیهای ساکن آن اختصاص یافت و توسط نیروهای حافظ صلح روس محافظت شد.
* تکاپوی بینالمللی ارمنستان
منابع ارمنی دیروز از تکاپوی گسترده نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان متعاقب درگیریهای جدید قرهباغ خبر دادهاند. او در نخستین ساعات صبح دیروز با تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت ملی کشورش، برای اقدامات فوری و متقابل تصمیمگیری کرد. پس از این نشست دفتر نخستوزیری ارمنستان در بیانیهای از ارسال شکایت رسمی به فدراسیون روسیه به عنوان رئیس سازمان پیمان امنیت جمعی CSTO به منظور اجرای مفاد معاهده دوستی، همکاری و کمک متقابل خبر داد.
مقر مرکزی این سازمان در مسکو نیز با انتشار بیانیهای «توسل به زور» در مناطق مرزی ارمنستان و جمهوری آذربایجان را محکوم و اعلام کرد: «استفاده از زور در مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان غیرقابل قبول است، باید از روشها و توافقات سیاسی و دیپلماتیک استفاده شود». این سازمان همچنین اعلام کرد کار روی استفاده از مکانیسمهای سازمان پیمان امنیت جمعی برای حلوفصل وضعیت در مرز ۲ کشور قفقار شمالی سازماندهی شده است.
با این حال به گزارش شبکه آرتی، هنوز درخواست رسمی ایروان به مسکو ارائه نشده و مشخص نیست این کشور به دنبال چه نوع کمکی از سازمان پیمان امنیت جمعی است؛ یک پیمان دفاعی متقابل و مشابه بلوک ناتو متشکل از ۶ جمهوری شوروی سابق شامل روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان. مسکو و ایروان همچنین معاهده دوستی، همکاری و کمک متقابل جداگانهای دارند که بیستوپنجمین سالگرد آن را حدود ۳ هفته پیش جشن گرفتند. ایروان همچنین به شورای امنیت سازمان ملل اعتراض کرده و احتمال دارد نشست ویژه این شورا در نیویورک به همین مناسبت برگزار شود.
پاشینیان در پارلمان ارمنستان نیز حضور یافت و برای قانونگذاران درباره درگیریهای شدید با همسایه توضیحاتی ارائه داد و گفت ۴۹ سرباز ارمنستانی در جریان درگیریهای شامگاه دوشنبه کشته شدهاند. پاشینیان همچنین تماسهای متعددی با روسایجمهور ایران، روسیه، فرانسه و وزیر خارجه ایالات متحده برقرار کرد. او در تماسهای تلفنی با پوتین و مکرون درباره اقدامات تحریکآمیز و تهاجمی نیروهای مسلح آذربایجان علیه ارمنستان و لزوم واکنش سریع جامعه بینالمللی به این رویداد صحبت کرد.
* حمایت یکجانبه آنکارا از باکو
سخنگوی دولت ترکیه دیروز در واکنش به دور تازه درگیریها بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، بدون توضیحی درباره وضعیت دور تازه درگیریهای قرهباغ، حمایت آنکارا از باکو را تحت هر شرایطی اعلام داشت.
به گزارش ترند نیوز، خبرگزاری رسمی باکو، «ابراهیم کالین» سخنگوی ریاستجمهوری ترکیه در توئیتی نوشت: «درگیریها در مرز جمهوری آذربایجان و ارمنستان نگرانکننده است. با توجه به ادامه مذاکرات، ارمنستان باید از اقدامات تحریکآمیز خودداری کند. صلح و ثبات تنها بر اساس تمامیت ارضی و حقوق مشروع آذربایجان قابل دستیابی است. ترکیه در کنار آذربایجان است».
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه این کشور نیز در این باره گفت: «ارمنستان باید اقدامات تحریکآمیز خود را متوقف کند و بر مذاکرات صلح و همکاری در چارچوب آشتیای که با جمهوری آذربایجان به آن دست یافته است، متمرکز شود».
***
جنگ و صلح مداوم
مهدی فیضاللهی*: تبادل آتش جدید از سری درگیریهای میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان این بار از شامگاه دوشنبه ۲۱ شهریور آغاز و تا صبح روز بعد ادامه یافت. این درگیریها پس از آن با آتشبس مجدد بین طرفین پایان یافت اما چند ساعت بعد این آتشبس از طرف آذربایجان نقض شد. این بار اتفاق جدید جنگ، حمله آذربایجان به خود ارمنستان بود که در صورت ادامهدار یا پردامنه بودن برای آذربایجان قطعا تبعاتی خواهد داشت. باید توجه داشت قبلا درگیریها در منطقه قرهباغ اشغالی (آرتساخ) به وقوع میپیوست. چند روز قبل نیز به دنبال درگیریهای مرزی، طرف آذری تهدید به انجام عملیات «قصاص 2» برای گرفتن انتقام کشتههای خود از طرف ارمنی کرده بود.
مرکز درگیریها در شهر کاپان، 30 کیلومتری مرز ایران بوده است که اخیرا سرکنسولگری ایران در این شهر به منظور جلوگیری از زیادهخواهیهای آذربایجان و ترکیه، افتتاح شده بود. به دنبال این درگیریها از هر ۲ طرف شاهد تلفات جانی سنگینی بودهایم به طوری که طرف ارمنستانی تعداد کشتههای خود را بیش از 100 نفر عنوان کرده است. به دنبال این تنش ارمنستان با رؤسای جمهور فرانسه، روسیه و ایران تماس برقرار کرده است و محور آذربایجان- ترکیه- اسرائیل نیز به نظر میرسد به دنبال باریک و باریکتر کردن مرزهای جنوبی ارمنستان باشند. آذربایجان از تحولات اخیر اوکراین به ضرر روسیه استفاده کرده و وارد درگیری شده است. در کنار آن و به دور از مرکز درگیریها، در باکو، افکار عمومی به سمت اینکه مناطق جنوبی ارمنستان (سیونیک) جزو اراضی تاریخی جمهوری آذربایجان است، هدایت میشود.
پاشینیان در سخنرانی بعد از این درگیری از همزیستی مسالمتآمیز به جای امضای معاهده صلح با آذربایجان سخن گفته و ایجاد کریدور زنگزور را ناممکن دانسته است. به نظر میرسد این مواضع ارمنستان و پاشینیان به دنبال حمایتهای برخی کشورهای منطقهای و غیرمنطقهای از آنها بوده است.
به دنبال این درگیریها جمهوری اسلامی ایران نیز بر عدم تغییر ژئوپلیتیک منطقه تاکید کرده است. جمهوری اسلامی ایران همواره بعد از جنگ دوم قرهباغ به تغییر ژئوپلیتیک منطقه حساس بوده و شاهد رزمایش نظامی نیز در همین ارتباط بودیم. امروز به دنبال درگیریهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان شواهد میدانی نشان میدهد تجهیزات و تسلیحات نظامی جمهوری اسلامی ایران به سمت مرزهای شمال غربی خود در حال انتقال است تا از هرگونه تغییرات ژئوپلیتیک در منطقه قفقاز جنوبی جلوگیری به عمل آورد.
* کارشناس ارشد مطالعات خاورمیانه از دانشگاه شهید بهشتی
******
گروه سیاسی: دور جدید تنشهای مرزی میان ارمنستان و آذربایجان بامداد سهشنبه آغاز شد و رسانههای محلی از وقوع درگیری مسلحانه شدید بین نظامیان ارمنستانی و آذربایجان در مناطق مرزی خبر دادند. در همین حال وزارتخانههای دفاع ارمنستان و آذربایجان تایید کردند که در چند نقطه از مرز تیراندازی و تبادل آتش صورت گرفته است. ایروان اوایل روز گذشته اعلام کرد ارتش آذربایجان اواخر روز دوشنبه با استفاده از توپخانه و هواپیماهای بدون سرنشین مناطقی را در ارمنستان گلولهباران کرده است.
به گزارش «وطنامروز»، درگیریهای بین نظامیان ارمنستان و باکو در مرز 2 کشور واکنش جمهوری اسلامی ایران را هم به همراه داشت. بر این اساس رئیسجمهور در تماس تلفنی نخستوزیر ارمنستان با اشاره به اینکه امنیت در منطقه قفقاز برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: مرزهای تاریخی ایران و ارمنستان بستر رفاه، همگرایی و امنیت منطقه محسوب میشود و تهران مصمم به ادامه همکاری در همه زمینهها به نفع رفاه و ثبات منطقه است.
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی پیش از ظهر سهشنبه در پاسخ به تماس تلفنی «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان، با ابراز نگرانی از تداوم تنش در منطقه گفت: منطقه قفقاز شرایط خاصی را طی میکند و متاسفانه هنوز آرامش به این منطقه بازنگشته است. رئیس شورای عالی امنیت ملی همچنین با اشاره به نفوذ رژیم صهیونیستی در منطقه، حضور آن را ضدامنیت و تهدیدی برای کل منطقه از جمله میزبانانش معرفی کرد. رئیسی با بیان اینکه پیوسته اوضاع و تحولات را در منطقه قفقاز رصد میکنیم، خاطرنشان کرد: منطقه تحمل جنگ دیگری را ندارد. رئیسجمهور با اشاره به اینکه امنیت در منطقه قفقاز برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: امضاکنندگان بیانیه سهجانبه آتشبس به مفاد آن پایبند باشند و از هر گونه اقدامی در جهت ایجاد تنش در منطقه دوری کنند. حجتالاسلام رئیسی افزود: مرزهای تاریخی ایران و ارمنستان بستر رفاه، همگرایی و امنیت منطقه محسوب میشود و تهران مصمم به ادامه همکاری در همه زمینهها به نفع رفاه و ثبات منطقه است. نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان نیز در این تماس تلفنی با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت تحولات در منطقه قفقاز، گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره در رفع تنشها و بحرانهای منطقه نقشی سازنده و تاثیرگذار داشته است. نیکول پاشینیان، همچنین با ابراز خرسندی از روابط رو به گسترش تهران و ایروان، تاکید کرد: ارمنستان به دنبال تعمیق روابط با جمهوری اسلامی ایران در تمام زمینههاست.
گفتنی است ایران بارها به طرف آذری و ترکیه نسبت به تغییر ژئوپلیتیک منطقه قفقاز هشدار داده و بر مخالفت خود در این زمینه تأکید کرده است. در همین خصوص علاوه بر تاکید رهبر انقلاب در دیدار رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در سفر اخیرش به مسکو و در نشست خبری با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود اعلام کرد: در قفقاز عدم تغییر ژئوپلیتیک در منطقه مورد توجه جدی ما است.
همچنین به نقل از رسانههای ارمنستانی، طی این مکالمه نیکول پاشینیان گزارشی از درگیری مرزی رخ داده با نیروهای آذربایجان ارائه داد. رئیسی نیز در این مکالمه تلفنی خاطرنشان کرد: جنگ جدید در منطقه قفقاز جنوبی غیرقابل قبول است و ایران به دقت تحولات جاری را دنبال میکند. رئیسی تاکید کرد: همه مناقشات منطقه باید به صورت مسالمتآمیز حلوفصل شود و موضع ایران در قبال تمامیت ارضی کشورها روشن است. رئیسجمهور با استناد به سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره اهمیت مرز چند هزار ساله ایران و ارمنستان اظهار داشت: ارتباط ایران با ارمنستان نباید به خطر بیفتد و راههای ارتباطی نیز باید تحت حاکمیت دولتها باشد. رئیسی با تاکید بر اینکه ایران آماده حمایت از برقراری صلح در منطقه است، گفت: موضوع امنیت ارمنستان برای ایران مهم است.
* آمادگی ایران برای مساعدت به منظور حلوفصل اختلافات
همچنین ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته ضمن ابراز نگرانی از تشدید تنش و درگیریهای مرزی بین 2 کشور، خواستار خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق مسالمتآمیز و بر اساس حقوق بینالملل بین 2 کشور شد. وی بار دیگر غیرقابل پذیرش بودن هر گونه تغییرات در مرزهای جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان را مورد تأکید قرار داد و افزود: جمهوری اسلامی ایران به دقت تحولات مرتبط با این موضوع را تحت نظر دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در ادامه ضرورت رعایت تمامیت ارضی 2 کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان را مورد اشاره قرار داد و آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای هر گونه مساعدت به منظور حلوفصل اختلافات بین 2 کشور همسایه را اعلام کرد.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
پیام احساسی کیروش در آستانه سفر به ایران
به خانه برمیگردم
کارلوس کیروش پس از بازگشت به تیم ملی فوتبال ایران برای هدایت این تیم در سومین جامجهانی متوالی اقدام به انتشار پستی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام کرد. او که جانشین دراگان اسکوچیچ شده، با عکسی که متعلق به دوران حضور 8 سالهاش در تیم ملی ایران است، نوشت: «وقتی خانواده شما را به خانه میخوانند، تنها کاری که انجام میدهید این است که فقط آماده شوید. کاملا متعهد به وظایف خود و آماده برای مأموریت هستیم. بیایید آن را با هم انجام دهیم بچهها! به سوی آینده! خیلی ممنون تیم ملی». ارسال به دوستان
فرمانده صهیونیست:
ایران در تلاش است تا ما 10 یا 20 سال دیگر وجود نداشته باشیم
فرمانده واحد ایران در ارتش رژیم صهیونیستی با بیان اینکه ایران سال 2020 با ایران سال 2000 یا 2010 فرق دارد، گفت که ایران فعالانه در تلاش است تا اسرائیل 10، 20 یا 30 سال دیگر وجود نداشته باشد. به گزارش فارس، رئیس واحد ایران در ارتش رژیم صهیونیستی که نام کامل او در رسانههای عبری فاش نمیشود و تنها با حرف «د» به او اشاره میشود، در اظهاراتی درباره قدرت نظامی ایران هشدار داد. بنا بر گزارش رایالیوم و به نقل از روزنامه عبری «اسرائیل هیوم»، رئیس واحد ایران گفت: «ایران یک قدرت منطقهای است که در مجاورت ما قد علم کرده است و تهدید اصلی علیه اسرائیل به شمار میآید. این کشور مفهوم امنیت اسرائیل را تا سالیان متمادی به چالش میکشد». این فرمانده صهیونیست تأکید کرد: «ایران چالشی است که در دهههای آینده همراه ما خواهد بود و شدت آن افزایش خواهد یافت. ایران سال ۲۰۰۰ یا ۲۰۱۰ کاملا با ایران سال ۲۰۲۰ فرق دارد. این مساله مستلزم اقدامی مناسب از جانب و پیش از هر چیز ایجاد یک سازمان برای ساماندهی افکار و ایجاد مفاهیمی است که میتوان بر پایه آنها برنامهریزی عملیاتی و قدرتسازی کرد و اصلاحات لازم را انجام داد». او همچنین گفت: «چالشی که ما شاهد آن هستیم، برای پیشبرد [امور] چالشی بزرگ است. این چالش تا جایی افزایش خواهد یافت که مستلزم آمادگی ما در بلندمدت با بودجه و زیرساخت متناسب با حجم این چالش خواهد بود».
رئیس واحد ایران در ارتش رژیم صهیونیستی اضافه کرد: «ایران در چند سطح ما را به چالش میکشد؛ اول در تلاش برای انرژی هستهای؛ دوم با بازوهایی که در تلاش برای استقرار در اطراف ما هستند؛ چه حزبالله لبنان یا تمایل به تثبیت حضور این جنبش در لبنان یا حمایت از شبهنظامیان شیعی در عراق و یمن یا جهاد اسلامی در غزه. و سوم اینکه ایران بزرگترین و خطرناکترین صادرکننده اسلحه، توانمندیها[ی نظامی]، ابزارها و فناوری به تمام دشمنان ماست». وی در ادامه اشاره کرد: «زمانی که تمامی این مؤلفهها برای شکلدهی چالشی که ایران علیه ما ایجاد کرده، در یک تصویر جمع میشوند، این چالش ما را ملزم میکند با جدیت تمام برای آن آماده شویم و قطعا ایران فعالانه در تلاش است تا 10 یا 20 سال یا 30 سال دیگر ما اینجا نباشیم». او همچنین گفت که ایران همواره در میدان حضور داشته اما این تهدید تاکنون در این سطح نبوده؛ به نحوی که ایران در زمینه توانمندیهای نظامیاش جهشی چشمگیر داشته است.
ارسال به دوستان
تنها چند روز پس از مرگ ملکه، پادشاهی انگلیس به چالش کشیده میشود
نیوزیلند در مسیر جمهوریت
هنوز یک هفته از مرگ ملکه الیزابت دوم نمیگذرد که نیوزیلندیها زمزمه اعلام جمهوریت و رهایی از قیمومت سلطنت بریتانیا را آغاز کردهاند. روز دوشنبه گذشته نخستوزیر نیوزیلند پیشبینی کرد پادشاه انگلیس از ریاست بر این کشور که به صورت فرمانداری کل اداره میشود، کنار گذاشته شده و در نهایت به یک جمهوری تبدیل خواهد شد. اظهارات خانم جاسیندا آردرن، نخستوزیر نیوزیلند تنها ساعاتی پیش از آغاز رسمی مراسم طولانی تشییع جسد ملکه بریتانیا در لندن بیان شد. در این مراسم چارلز سوم، پادشاه جدید انگلیس به همراه خواهر و برادرانش تابوت الیزابت دوم را که پنجشنبه گذشته در قلعه سلطنتی بالمورال در شهر ادینبروی اسکاتلند مرده بود، تا کلیسای جامع سنت جایلز این شهر همراهی کرد. جزایر نیوزیلند که در جنوب شرقی استرالیا و قاره اقیانوسیه قرار گرفته با آنکه در اواسط قرن بیستم میلادی از یک مستعمره بریتانیایی تبدیل به یک دولت مستقل شده اما حاکمیت آن هنوز در دست سلطنت انگلیس است. حکومت آن طبق قانون اساسی مشروطه سلطنتی و دارای یک دموکراسی پارلمانی است که اینک پادشاه انگلیس، پادشاه نیوزیلند و رئیس این کشور نیز محسوب میشود. پس از مرگ ملکه، پسر ارشد و وارث او چارلز به عنوان پادشاه بریتانیا بر نیوزیلند قیمومت دارد و به واسطه یک فرماندار کل عملا بر این کشور حکم میراند. این فرماندار کل که در حال حاضر خانم پتسی ردی است، توسط پارلمان نیوزیلند به کاخ باکینگهام لندن پیشنهاد میشود و حکم خود را از ملکه یا پادشاه انگلیس میگیرد و از طرف او مسؤولیت امضای قوانین را بر عهده دارد. هرچند گفته میشود قدرت او و پادشاه انگلیس در نیوزیلند کاملا تشریفاتی است و نخستوزیر که منتخب پارلمان است در رأس قوه مجریه قرار دارد اما تکاپوی 170 ساله مردم این کشور برای خارج شدن از زیر یوغ خاندان وینزور انگلیس که حالا با مطرح کردن موضوع جمهوریت توسط خانم نخستوزیر به مرحله تاریخی حساسی رسیده، خود گویای همه چیز است. جاسیندا آردرن این هفته در یک نشست خبری مساله تغییر نظام کشورش به جمهوری را رد نکرد اما گفت نیوزیلند در حال حاضر درگیر فرآیند سوگواری است و مسائل مهمتری را پیش رو دارد. با این حال او چنین به سوال خبرنگاری که از او پرسیده بود «آیا پس از فوت ملکه انگلیس، در دولت نیوزیلند بر سر موضوع جمهوریت گفتوگو شده یا نه؟» پاسخ داد: «در آینده نزدیک هیچ اقدامی را برای تغییر نیوزیلند به جمهوری پس از مرگ ملکه الیزابت دوم دنبال نخواهیم کرد اما به باور من، ما در نهایت به این سمت پیش خواهیم رفت و این مساله چیزی است که احتمال دارد در دوره حیات من روی دهد». آردرن افزود: «دولت تاکنون به طور مفصل درباره این موضوع گفتوگو نکرده، زیرا من تاکنون ضرورت آن را احساس نکرده بودم اما دیگر وقت آن فرا رسیده که درباره این تغییر مهم صحبت شود. ما در حال حاضر با چالشهای زیادی مواجه هستیم. این یک بحث بزرگ و حیاتی خواهد بود و من فکر نمیکنم موضوعی باشد که به سرعت اتفاق بیفتد».
در حال حاضر اسکاتلندیها نزدیکترین فاصله را تا جدایی و استقلال از بریتانیا دارند. پس از شکست همهپرسی استقلال 2014، حزب ملی اسکاتلند در پارلمان بریتانیا در نظر دارد ظرف یکی، دو سال آینده یک همهپرسی دیگر را به تصویب برساند. همچنین با شکست حزب اتحادگرای حامی انگلیس در انتخابات اخیر ایرلند شمالی، حزب ملیگرای شین فین در پارلمان آن دست بالاتر را دارد و خواهان برگزاری همهپرسی استقلال است.
* حذف تصویر ملکه از اسکناسهای استرالیا
پادشاهی متحد بریتانیای کبیر شامل سرزمینهای اسکاتلند، ولز، ایرلند شمالی و حدود 15 سرزمین و جزیره دیگر میشود. علاوه بر این پادشاهی انگلیس، نیوزیلند را در کنار کشورهای بزرگ استرالیا و کانادا هنوز در تیول خود دارد که به شکلی مشابه توسط فرماندار برگزیده پادشاه یا ملکه لندن اداره میشوند. همچنان تصویر ملکه انگلیس روی سکهها و اسکناسهای آنها چاپ میشود. در همین رابطه دولت استرالیا دیروز اعلام کرد پس از مرگ ملکه الیزابت دیگر تصویر او روی اسکناسها چاپ نخواهد شد و از این به بعد تصویر افراد سرشناس استرالیایی روی اسکناسهای دلار این کشور خواهد رفت.
* بازداشت معترضان به خاندان سلطنتی انگلیس
این هفته همزمان با نخستین مرحله از مراسم طولانی خاکسپاری ملکه الیزابت، دستکم 3 تن از معترضان به نظام پادشاهی انگلیس بازداشت شدند. برخی از آنها در اعتراضات عمومی به خاندان سلطنتی و جانشینی موروثی چارلز سوم در ادینبروی اسکاتلند شرکت کرده بودند. پلیس زنی را به اتهام برهم زدن نظم عمومی در جریان مراسم خاکسپاری با حضور چارلز و برادران و خواهرانش دستگیر کرد که با اعتراض مردم مواجه شد. اطرافیان حق آزادی بیان را برای این زن محفوظ میدانستند. همچنین مردی 45 ساله پس از آنکه در یک تجمع دیگر در شهر آکسفورد با اشاره به چارلز سوم، فریاد زد که «چه کسی او را انتخاب کرده است؟» توسط پلیس دستگیر شد. او سپس آزاد شد اما به علت آنکه همچنان به اعتراض خود نسبت به خاندان سلطنتی ادامه داد، باز هم دستگیر شد. معترض دیگری نیز که خطاب به شاهزاده اندرو (برادر پادشاه) در جریان مراسم خاکسپاری گفته بود «تو یک مرد پیر بیمار هستی» دستگیر شد. در گزارش مجله آمریکایی نیوزویک در این رابطه، دستگیری این سه معترض به نظام پادشاهی انگلیس، حمله به دموکراسی عنوان شده و بار دیگر توجهات را به محدودیتهای آزادی بیان در این کشور جلب کرده است.
ارسال به دوستان
هفتاد سال جنگ، قتلعام و کودتا
مهدی گرگانی: ملکه الیزابت دوم پس از ۷۰ سال سلطنت، پنجشنبه گذشته در کاخ خود در اسکاتلند مُرد. وی در طول 7 دهه سلطنت خود رویدادهای مهمی را در سطح داخلی و بینالمللی از سر گذراند و برخلاف تلاش رسانههای غرب که به دنبال ارائه یک تصویر کاملا مثبت از الیزابت دوم در همه زمینهها هستند، نقش منفیِ تعیینکنندهای در تاریخ کشورهای مختلف جهان داشته و بعضا سرنوشت بسیاری از ملتهای جهان را به سوی بدبختی سوق داده است.
از آنجا که وی تنها چند سال قبل از سلطنت، جنگ دوم جهانی را پشت سر گذاشته بود و جزو نخستین افراد از اعضای خانواده سلطنتی بود که آموزش نظامی دیده بود، با مسائل نظامی و جنگی آشنا بود و در طول دوران سلطنت خود از ابزارهای جنگی و سیاسی برای منافع بریتانیا در نقاط مختلف جهان استفاده کرد.
به واسطه اینکه نهاد سلطنت در تقابل محض با دموکراسی مورد ادعای غربیهاست، پروپاگاندای غرب تلاش میکند اینگونه القا کند که دربار سلطنتی انگلیس یک نهاد تشریفاتی است و دخالتی در مسائل سیاسی و سیاست خارجی ندارد. با این حال ۲ ماه پس از تاجگذاری «الیزابت الکساندر ماری» در لندن، یک رویداد سیاسی در قلب غرب آسیا رخ داد که حاکی از نقش مستقیم الیزابت دوم در آن بود؛ کودتا در ایران علیه دولت قانونی محمد مصدق.
کودتای منجر به سرنگونی مصدق زمانی کلید زده شد که دولت مصدق، سفارت انگلیس در تهران را سال ۱۹۵۲ به ظن و گمان جاسوسی تعطیل کرد و منافع انگلیس بویژه منافع سرشار آنها در غارت منابع نفتی ایران، به خطر افتاد.
اسناد و مدارک افشاشده نشان میدهد ملکه انگلیس به منظور حفظ منافع بریتانیا در ایران مخصوصا غارت منابع نفتی ایران، نقش مستقیم در برکناری مصدق از قدرت - در حمایت از محمدرضا، شاه خائن- داشته است. طبق اسناد فاششده، 27 فوریه 1953، «جان فاستر دالس» وزیر وقت خارجه ایالاتمتحده پیامی را از سفارت واشنگتن در لندن دریافت میکند که در آن بر لزوم حمایت از محمدرضا و جلوگیری از فرار وی از کشور، از سوی ملکه انگلیس تاکید شده بود. آمریکا این پیام را یک برگ برنده در حمایت از شاه تلقی کرد و با استفاده از آن محمدرضا پهلوی را از فرار از کشور منصرف و زمینه کودتا علیه دولت قانونی ایران را هموار کرد. بنا به اعتراف آمریکاییها، پیام ملکه انگلیس به عنوان رهبر همه خانوادههای سلطنتی جهان(!) نقش وافری در منصرف کردن شاه از فرار از کشور، رویدادهای بعد در سرنگونی دولت مصدق و تداوم ۲۵ ساله جنایات و خونریزیهای پهلوی دوم بازی کرده است.
کودتای دوم ملکه علیه تمامیت ارضی ایران بود؛ جایی که بحرین امروزی را که بیش از 2 هزار سال بخشی از سرزمین اصلی ایران بود، با کمک عوامل دستنشانده خود از ایران جدا کرد و در سایه سستی و بیعرضگی رژیم محمدرضا در سال 1971 به آن استقلال داد.
جنگ، قتلعام و کودتا، ۳ ابزار همیشگی ملکه در طول ۷۰ سال حکومت وی بر بریتانیا بود. همانند ملی شدن صنعت نفت ایران، ملی شدن کانال سوئز توسط «جمال عبدالناصر» برای قطع دست فرانسه و انگلیس از این آبراه استراتژیک نیز، خشم انگلیسیها و فرانسویها را -که منافع مشترک زیادی در تسلط بر این تنگه داشتند- برانگیخت. این بار دربار بریتانیا با همکاری فرانسه و رژیم تروریست صهیونیستی از جنگ برای حفظ شرایط حاکم بر کانال سوئز استفاده کرد. با وجود برتری نظامی انگلیس و فرانسه، در نهایت با مقاومت جانانه مسلمانان مصری و فشار افکار عمومی بینالمللی، آنها در این جنگ شکست خوردند و کانال سوئز به طور کامل در اختیار دولت مصر قرار گرفت.
حمله نظامی به افغانستان به رهبری آمریکا که به فاجعهای تمامعیار و آنچه امروز در افغانستان مشاهده میکنیم ختم شد، از دیگر اقدامات جنگی بریتانیا در دوره ملکه الیزابت بود؛ جایی که صدها هزار انسان بیگناه غیرنظامی به خاک و خون کشیده شدند و در نهایت هیچ دستاوردی برای مردم افغانستان به بار نیامد. شبکه بیبیسی اخیرا فاش کرد نیروهای ویژه بریتانیا در جریان مأموریت در افغانستان بارها زندانیان و مردان غیرمسلح را به گونهای مشکوک کشتهاند. همچنین روزنامه ساندیتایمز نوشت: نظامیان انگلیسی در حملات شبانه خود در افغانستان پس از کشتن غیرنظامیانی که مشکوک به عضویت در گروه طالبان بودند، با صحنهسازی وانمود میکردند این افراد مسلح و از مقامات طالبان یا القاعده بودند!
اما مشارکت تمامعیار در جنگ آمریکا در عراق، یکی دیگر از نقاط بسیار تاریک انگلیس است که در زمان سلطنت ملکه الیزابت رخ داد. دروغ تونی بلر، نخستوزیر وقت این کشور و جرج دبلیو بوش درباره سلاحهای کشتار جمعی در عراق که بهانهای برای حمله به این کشور بود همچنان نقل محافل سیاسی و دیپلماتیک است. حمله آمریکا و انگلیس به عراق علاوه بر کشتار صدها هزار نفر با استفاده از بمبهای ممنوعه از جمله بمبهای فسفری، زندگی چند نسل از مردم عراق را به نابودی کشاند به گونهای که اثرات آن هنوز هم دامن عراقیها و حکومت این کشور را رها نکرده است.
زندگی طولانی ولی بیبرکت این «مادهروباه پیر» پر از جنگها، قساوتها و ظلمهایی است که بر مردم سراسر جهان روا داشته است. فردی که چنین تاثیر دهشتناکی بر سرنوشت و تاریخ جهان داشته است، چگونه میتواند تنها یک جایگاه تشریفاتی داشته باشد!؟ مرگ ملکه الیزابت فرصت خوبی فراهم کرده تا نقش دربار انگلیس در تاریخ جهان مورد بازخوانی و موشکافی قرار گیرد تا با استفاده از آن بتوان از تحریف تاریخ توسط غرب جلوگیری کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|