|
بایدن را استیضاح میکنیم!
مارجری گرین، نماینده مشهور محافظهکار کنگره روز گذشته در گفتوگو با تاکر کارلسون اعلام کرد ظرف چند روز آینده، لایحهای را برای استیضاح بایدن ارائه خواهد کرد. او در این مصاحبه ادعا میکند که دولت بایدن بیش از 7 میلیون بشکه نفت به کشور چین فروخته است!
ارسال به دوستان
پایگاه عتبه مقدس عباسیه(ع) اعلام کرد بیش از 21 میلیون نفر در مراسم اربعین شرکت کردند
ارتش جهانی حسین
دبیرکل حزبالله لبنان: پیادهروی میلیونی اربعین بینظیرترین مراسم تاریخ بشر است
گروه بینالملل: پایگاه عتبه مقدس عباسیه(ع) روز شنبه اعلام کرد از ابتدای ماه صفر تا ساعت ۱۲ دیروز ۲۱ میلیون و ۱۹۸ هزار و ۶۴۰ نفر وارد شهر مقدس کربلا شدند. بر اساس بیانیه دبیرخانه بارگاه مقدس حضرت اباالفضلالعباس(ع)، این آمار توسط سامانههای ترددشمار الکترونیکی مستقر در 4 ورودی اصلی شهر کربلا از سمت بغداد، نجف اشرف، بابل و الحسینیه ثبت شده است. روز چهارشنبه سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق اعلام کرده بود 5 میلیون زائر خارجی در زیارت اربعین مشارکت کردند. شمار زائران ورودی به شهر کربلای معلی سال 99، ۱۶ میلیون و ۳۲۷ هزار و ۵۴۲ نفر و سال پیش از آن ۱۴ میلیون و ۵۵۳ هزار و ۳۰۸ نفر بود. سال 1398 حدود ۱۵ میلیون و ۲۲۹ هزار و ۹۵۵ نفر و سال 1397 حدود ۱۵ میلیون و ۳۳۲ هزار و ۹۴۹ نفر زائر اربعین وارد شهر مقدس کربلا شدند. شمار زائران ورودی به شهر مقدس کربلا در سالهای 1396 و 1395 نیز به ترتیب ۱۳ میلیون و ۸۷۴ هزار و ۸۱۸ و ۱۱ میلیون ۲۱۰ هزار و ۳۶۷ نفر بود. در همین رابطه «عثمان الغانمی» وزیر کشور عراق دیروز از موفقیتآمیز بودن طرح زیارت اربعین امام حسین(ع) و آغاز بازگشت زائران خبر داد. به گزارش خبرگزاری رسمی عراق (واع)، وزیر کشور عراق و رئیس کمیته عالی تامین امنیت زیارت اربعین گفت طرح امنیتی و خدماتی این زیارت مبارک موفقیتآمیز بود. وی افزود فرآیند بازگشت زائران به مناطق خود آغاز شده است. پیش از این و در روز گذشته فرماندهی ستاد عملیات مشترک عراق تاکید کرده بود هیچگونه تخلف امنیتی در طرح زیارت اربعین حسینی رخ نداده است. واحد رسانهای عتبه عباسیه، حدود 500 کارت برای حضور خبرنگاران برای پوشش زیارت اربعین در کربلا صادر کرده بود که نشان میدهد بسیاری از رسانههای جهان علاقه وافری برای پوشش اخبار و تصاویر اربعین امسال داشتند.
* ایجاد وزارت اربعین در عراق؟
نخست وزیر و وزیر کشور عراق دیروز حین بازدید از کربلای معلی به مناسبت اربعین حسینی(ع)، با وجود مثبت ارزیابی کردن میزبانی این کشور از انبوه زوار داخلی و خارجی، به ناکافی بودن زیرساختهای عراق در این زمینه اشاره داشتند. به گزارش بغداد الیوم، مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق که صبح شنبه برای نظارت بر روند اجرای طرح زیارت اربعین وارد کربلای معلی شده بود، پس از نشست با حضور مسؤولان دستگاههای امنیتی و خدماتی این استان اعلام کرد زیرساختهای این کشور به شکل کامل در همه مناطق و شهرها فراهم نیست. عثمان الغانمی، وزیر کشور عراق و رئیس کمیته عالی تامین امنیت زیارت اربعین در حالی از موفقیتآمیز بودن طرح امنیتی و خدماتی زیارت اربعین حسینی خبر داد که متاسفانه حادثه شهادت و مصدومیت 14 زائر ایرانی در انفجار یک ون در استان بابل با وجود تصادفی بودن آن خاطر هموطنانمان و همینطور میزبانان عراقی را آزرد. البته این تنها بخشی از کاستیهای زیرساختی عراق بویژه در زمینه سازماندهی و برنامهریزی مسیر پیادهروی اربعین است که معمولا به صورت میدانی و سربزنگاه با حضور خودجوش عراقیها و کمکهای جهادی حشدالشعبی جبران میشود. به همین دلیل هر روز فعالان عراقی بیشتری ضرورت تشکیل وزارتخانهای را که اختصاص به این رویداد بینظیر بینالمللی داشته باشد، گوشزد میکنند. «میثم الزیدی» فرمانده گردان رزمی العباس هم روز گذشته ضمن صحبت درباره ابعاد بینظیر راهپیمایی اربعین امسال تاکید کرد این مراسم به یک سازمان عالی یا وزارتخانهای برای انجام آمادگیهای زودهنگام سالانه به منظور استقبال از زائران نیاز دارد. الزیدی در گفتوگو با خبرگزاری الفرات تاکید کرد اربعین امسال بعد از رفع محدودیتهای کرونایی و تسهیلات بیسابقه از جمله روادید زائران، استثنایی بوده و گروههای جهادی عراقی از چند ماه پیش نشستهایی برای آمادگی مراسم و ارائه خدمات در گذرگاههای مرزی و توسعه آن متناسب با حجم زائران برگزار کردهاند. وی درباره ابعاد پوشش امنیتی این مراسم گفت: «با حمایت پررنگ سیداحمد صافی و آستان مقدس عباسی ما در منطقه النخیب پروژه نصب دوربینهای نظارتی جدید (دوربینهای حرارتی دید در شب و روز) را انجام دادیم که طول بیش از 70 کیلومتر و عرض 10 کیلومتر را پوشش میدهد و تصاویر مستقیما به مرکز عملیات کربلا منتقل میشود. این پروژه پشتیبانی بسیار خوبی از دستگاههای امنیتی به عمل آورد». همچنین فرودگاه نجف اشرف، فهرست کشورهایی که بیشترین پرواز برای انتقال زائران اربعین را داشتند اعلام کرد و از آغاز طرح بازگرداندن زائران خبر داد. مدیر فرودگاه نجف تصریح کرد بیشترین پرواز برای انتقال زائران اربعین به ایران، کشورهای شورای همکاری و لبنان اختصاص داشت. بر اساس گزارشهای منابع عراقی، شهروندان 80 کشور مختلف جهان در مراسم اربعین امسال شرکت کردند. موضوع امنیت فضای عراق در روزهای اربعین هم بسیار حائز اهمیت بود.
حشدالشعبی، ارتش عراق و نیروهای امنیتی این کشور چند روز قبل از اربعین چند گروه داعشی و بعثی را بازداشت کردند. نیروهای الحشدالشعبی عراق بنا بر دادههای اطلاعاتی توانستند 44 متهم از گروههای افراطی را بر اساس احکام قضایی بازداشت کنند. عملیات بازداشت این افراد طی عملیاتی ویژه در 7 استان (کربلا، نجف، بغداد، بصره، دیوانیه، بابل و دیالی) انجام شد. به همراه این متهمان هزاران اعلامیه علیه شعائر و اصول دینی که به دنبال برهم زدن آرامش جامعه و امنیت زیارت اربعین بود، کشف و ضبط شد. همزمان با زیارت اربعین، نیروهای امنیتی عراق طی روزهای گذشته نیز برخی افراد افراطی را که قصد بر هم زدن آرامش و امنیت مراسم اربعین از طریق اهانت به مقدسات را داشتند، بازداشت کردند.
از سویی سفیر ایران در عراق تأکید کرد زبان در توصیف میهماننوازی و سخاوت ملت عراق و تلاش نیروهای امنیتیاش در زیارت اربعین عاجز است. محمدکاظم آلصادق با انتشار توئیتی نوشت: زبان در توصیف میهماننوازی و سخاوتمندی بینظیر ملت عراق و تلاشهای دولت عراق و نیروهای امنیتی این کشور در زیارت اربعین عاجز است. او افزود: با هیچ زبانی نمیتوان شکر گفت جز اینکه از خداوند متعال بخواهیم این سخاوت را از ملت عراق بپذیرد و جایگاه ملت عراق را در میان امتها بالا برد.
همچنین دبیرکل حزبالله لبنان در یک سخنرانی به مناسبت اربعین حضرت سیدالشهدا(ع) به پیادهروی میلیونی اربعین در عراق اشاره کرد و آن را مراسمی بینظیر در تاریخ از خلقت حضرت آدم(ع) تاکنون از حیث گستردگی و جمعیت دانست و گفت برگزاری چنین مراسمی همچون یک معجزه است و تمام توطئهها و اقدامات از جمله خودروهای بمبگذاری شده، نتوانست جلوی برگزاری چنین مراسمی را بگیرد. سیدحسن نصرالله یکی از مصادیق تعبیر سخن حضرت زینب(س) را راهپیمایی اربعین در عراق دانست و گفت بیش از 20 میلیون زائر، یعنی بیش از 20 میلیون قلب عاشقی که برای امام حسین(ع) میتپد. وی مردم عراق را خطاب قرار داد و گفت انسان از میزان کرامت و بخشش و حب آنها به امام حسین(ع) شگفتزده میشود و آنها کاملا و از همه طیفها و گروهها در خدمت زوار بودند اما رسانههای جهانی همه اینها را نادیده گرفتند.
***
الجزیره: اینجا اقیانوسی از مردم وجود دارد
شبکه الجزیره در گزارش اختصاصی به مراسم اربعین در کربلای معلی پرداخت و با اشاره به اینکه مناسک چهلم سالگرد شهادت امام سوم شیعیان هر سال میلیونها نفر از زائران را به عراق میکشاند، نوشت: «اینجا اقیانوسی از مردم وجود دارد!»
این شبکه قطری رویداد اربعین را یکی از بزرگترین رویدادهای مذهبی سالانه در جهان خواند و با اشاره به محدودیتهای 2 سال گذشته بر اثر همهگیری کرونا، از شوق زائدالوصف زائران برای جبران غیبت اجباری در کربلا خبر داد. در بخشی از این گزارش آمده است: «عرفان گنجیه 35 ساله و شهروند پاکستانی که در آمریکا زندگی میکند در نخستین تجربه حضور در پیادهروی اربعین به الجزیره چنین میگوید: تجربه فوقالعادهای بود. اینجا اقیانوسی از مردم وجود دارد. مردم با عصا و ویلچر با ما راه میرفتند. همچنین زنان و کودکان نیز در این مسیر همراه ما بودند».
او همچنین به خدمات داوطلبان بومی به زائران در استراحتگاهها و موکبها در طول مسیر پیادهروی اربعین اشاره کرده و گفته است: «هنگام ترک این مکانها برای استراحت چیزی از شما طلب نمیکنند».
ارسال به دوستان
هشدار جدی سیدحسن نصرالله به رژیم صهیونیستی:
موشکهایمان به سمت میدان کاریش نشانه رفته است
گروه بینالملل: سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان دیروز در جمع عزاداران اربعین امام حسین(ع) در شهر بعلبک به موضوع میدان گازی «کاریش» و دستاندازی رژیم صهیونیستی به آبهای سرزمینی لبنان پرداخت و گفت مقاومت تنها راه بازیابی حقوق است و این هدف با التماس به دست نمیآید. دبیرکل حزبالله لبنان با تأکید بر لزوم یکپارچه شدن همه نیروهای مقاومت گفت تنها امید لبنانیها، فلسطینیها و سوریها برای دستیابی به خاک و نفت و گاز و کرامتشان، مقاومت است. وی درباره ترسیم مرزهای دریایی گفت لبنان در مقابل یک فرصت طلایی است تا با برداشت منابع خود در بستر دریا، بحرانهای اقتصادی، معیشتی و اصلی خود را از میان بردارد.
سیدحسن نصرالله افزود: «اجازه استخراج نفت و گاز از میدان کاریش را تا قبل از اینکه لبنان به خواستههای بر حق خود برسد، نمیدهیم. مقامات صهیونیست گفتند استخراج از کاریش را از ماه سپتامبر آغاز خواهند کرد اما آن را به عقب انداختند». رهبر مقاومت لبنان سپس تأکید کرد: «آغاز استخراج گاز از میدان کاریش خط قرمز ما است. تهدیدات دشمن هیچ تأثیری بر ما ندارد، چشممان بر کاریش است و موشکهایمان به سمت میدان کاریش نشانه رفته است». وی افزود: «من فکر میکنم اسرائیلیها، آمریکاییها و دیگران اطلاعات کافی درباره جدیت مقاومت دارند و با این موضوع شوخی نمیکنند اما اگر درگیری به ما تحمیل شود، آماده آن هستیم». سیدحسن نصرالله درباره تصمیم اخیر نیروهای سازمان ملل موسوم به «یونیفیل» (مستقر در مرز لبنان و فلسطین اشغالی) گفت این تصمیم به هیچ وجه به نفع لبنان نیست و مخاطرات زیادی را به همراه دارد؛ اگر میخواهند امور را به دور از نظارت و تصمیم ارتش و حکومت لبنان پیش ببرند، شرایط به نفع آنها پیش نخواهد رفت (طبق مصوبه اخیر شورای امنیت، اختیارات بیشتری به نیروهای یونیفیل داده شده و یونیفیل برای انجام وظایف محوله نیازی به مجوز یا اجازه قبلی از کسی ندارد و اجازه دارد به طور مستقل عملیات خود را انجام دهد).
دبیرکل حزبالله لبنان تأکید کرد تصمیم یونیفیل، تجاوز به حاکمیت لبنان است و دامی از جانب رژیم صهیونیستی محسوب میشود.
سیدحسن نصرالله در بخشی از سخنانش به بحث تشکیل دولت جدید در لبنان پرداخت و گفت برای جلوگیری از بروز هرجومرج، همگی باید کوتاه آمده و صادقانه برای تشکیل دولت در روزهای اندک پیش رو اقدام کنند. وی سپس بر لزوم انتخاب رئیسجمهور در موعد خود تأکید و از دعوتها برای گفتوگو و توافق بر سر گزینه نهایی استقبال کرد و گفت رئیسجمهور لبنان باید از بالاترین پایگاه مردمی برخوردار باشد تا نقش قانونی خود را به بهترین وجه بتواند انجام دهد. سیدحسن نصرالله همچنین درباره بحران این روزهای بانکهای لبنانی و حملات مسلحانه تعدادی به بانکها برای دریافت سپردههایشان گفت این معضل نباید از طریق امنیتی حل شود، بلکه باید کمیتهای برای یافتن راهحل واقعی تشکیل شود.
ارسال به دوستان
امیر قطر در گفتوگویی اعلام کرد گاز این کشور جایگزین گاز صادراتی روسیه به اروپا نمیشود
نه قطر به اروپا
گروه بینالملل: امیر قطر در گفتوگو با روزنامه لوموند فرانسه آب پاکی را روی دست اروپاییها ریخت که این کشور نمیتواند گاز مورد نیاز آنها در زمستان را تأمین کند و باید آنها سراغ روسیه بروند. تمیم بن حمد آلثانی، امیر قطر در گفتوگویی که با روزنامه فرانسوی لوموند داشت به اعمال تحریم علیه روسیه اشاره کرد و گفت: «حتما باید درباره انواع تحریمهایی که شرایط را برای تمام جهان پیچیده میکند، احتیاط کرد». وی با بیان اینکه درباره درست یا غلط بودن موضعگیری اروپا در قبال روسیه نظر نمیدهد، اضافه کرد: «امروز ما میتوانیم شاهد مشکلاتی باشیم که کمبود انرژی برای اروپا به وجود آورده است. باید برای جنگ اوکراین راهکاری یافت یا آن را متوقف کرد». تمیم بن حمد آلثانی افزود: با آنکه قطر یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گاز در جهان به شمار میآید و به اروپا در سالهای آینده گاز صادر خواهد کرد اما این گاز «نمیتواند جایگزینی برای گاز روسیه باشد». وی همچنین در این مصاحبه به چند موضوع محوری در امور سیاسی جهان و روابط بینالمللی قطر اشاره کرد و گفت که نمیخواهد دنیای دوقطبی بین ۲ قدرت را ببیند و این وضعیت خطرناک است. او تاکید کرد معتقد نیست که وضعیت اکنون اینگونه باشد. وزیر انرژی قطر هم در نشستی تاکید کرده بود، در صورتی که صادرات گاز روسیه به اروپا به دلیل جنگ میان روسیه و اوکراین متوقف شود، نه قطر و نه هیچ کشور دیگری به تنهایی این توان را ندارد که خلأ صادرات گاز روسیه به اروپا را با گاز طبیعی مایع پر کند. به نقل از راشاتودی، روزنامه آلمانی گزارش داد این کشور نتوانسته آنگونه که قرار بود از قطر الانجی وارد کند. بر اساس گزارش این روزنامه، هیچیک از شرکتهای بزرگ آلمانی از جمله یونیپر، ای. آن و واتنفال نتوانستهاند با قطر برای واردات الانجی قرارداد ببندند. برخی از این شرکتها فقط توانستهاند با آمریکا برای واردات بیشتر الانجی توافق کنند. روزنامه آلمانی میگوید در عین حال اما شرکت انی ایتالیا توانسته در یکی از پروژههای گازی قطر به ارزش 28 میلیارد دلار، سهام خریداری کرده و بعد از توتال انرژیز فرانسه بزرگترین سهامدار در این پروژه واقع در میدان گازی شمال یا همان پارس جنوبی در قلمرو قطر شود. رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان در ماه مارس با هدف زمینهچینی برای واردات حجم قابل توجهی گاز از قطر برای جایگزین کردن واردات گاز از روسیه به دوحه سفر کرد و پس از این سفر قول داد که بزودی آلمان واردات گاز از قطر را آغاز میکند اما چند هفته بعد خبر رسید که 2 طرف نتوانستهاند درباره زمانبندی قرارداد صادرات گاز قطر به آلمان توافق کنند. قطر گفته بود حداقل بازه زمانی برای بستن قرارداد صادرات گاز 20 ساله خواهد بود که طرفهای آلمانی زیر بار این قضیه نرفتهاند. از سوی دیگر طرف قطری شرط کرده بود که آلمان گاز وارداتی از قطر را به دیگر کشورها صادر نکند که پرونده این اختلاف هم همچنان بین ۲ طرف باز است. رسانهها میگویند قرارداد امضا شده بین آلمان و قطر جنبه نمادین داشته، چرا که نه حجم صادرات گاز و نه زمانبندی برای آن مشخص نشده است و در کوتاهمدت هیچ گازی برای اروپا جایگزین گاز روسها نخواهد شد. به همین علت است که فرانسویها از الجزایریها خواستار افزایش میزان صادرات گاز به اروپا شدهاند. ارسال به دوستان
آذربایجان برای ایجاد کریدور زنگزور به مناطقی از خاک ارمنستان حمله کرد
زخم کاری!
مهدی خورسند*: اتحاد جماهیر شوروی در نتیجه انقلاب ۱۹۱۷ روسیه ایجاد شد که روسیه بخش بزرگتر آن را تشکیل میداد. این جغرافیای سیاسی، کشوری بود متشکل از روسیه و چندین جمهوری متحد که از زمان تاسیس در ۱۹۲۲ تا زمان انحلال در ۱۹۹۱ بخش بزرگی از شرق اروپا و شمال آسیا را دربر میگرفت و پهناورترین کشور جهان شناخته میشد. پهناور بودن جغرافیایی سبب شد که مرکز برای حفظ حاکمیت خود بر پیرامون، راهبردهای مختلفی را در دستور کار قرار دهد که یکی از این راهبردها، مناقشه فریز شده (FROZEN CONFLICT) است. در روابط بینالملل، مناقشه فریز شده به وضعیتی اطلاق میشود که یک درگیری مسلحانه فعال به پایان رسیده اما هیچ پیمان صلح یا چارچوب سیاسی دیگری این درگیری را حل نکرده است، بنابراین از نظر قانونی درگیری میتواند هر لحظه دوباره شروع شود و محیط ناامن و بیثباتی را ایجاد کند. رهبران شوروی هم از طریق این حربه تلاش کردند با ایجاد مناقشات مرزی و جغرافیایی و جانشانی و جابهجایی گروههای قومی در دل سرزمین دیگر، زمینه مناقشات فریز شده را فراهم کنند تا هر زمان مناطق پیرامونی سودای استقلال از مسکو را داشتند، با فعال شدن این مناقشه، زمینه ورود و بزرگتری مرکز نسبت به پیرامون، اعمال شود. در همین راستا، موضوع سکنی گزیدن ارامنه در قرهباغ کوهستانی که در دل جغرافیای جمهوری آذربایجان بود، به یکی از دستاویزهای شوروی جهت کنترل رفتار باکو و ایروان بدل شد؛ تا جایی که شوروی هیچگاه برای حل قطعی این موضوع ورود جدی نداشت. این راهبرد در دوران پساشوروی هم ادامه داشت. بویژه از ابتدای قرن بیست و یکم که روسیه با در پیش گرفتن راهبرد نواوراسیاگرایی در دوران پوتین، سودای احیای قدرت سابق و بزرگتری بر جمهوریهای استقلالیافته را دنبال میکرد، به راهبرد مناقشه فریز شده در غائلههایی چون قرهباغ و مناطق مشترک با اوکراین چون کریمه و دونباس نیاز داشت. اقدامات روسیه هم طوری شده که احیا و یا ختم این تنشها و مناقشات تقریبا با اراده مسکو صورت میگیرد. در همین راستا بود که وقتی رسانههای دولتی روسیه بارها نسبت به گرایش به غرب نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان هشدار دادند، با چراغ سبز نشان دادن سرگئی لاوروف در سال2020 به باکو و اعلام اینکه سرزمینهای اشغالی جمهوری آذربایجان باید به این کشور بازگردند، باکو بلافاصله زمینه جنگ قرهباغ2020 را با حمایت ترکیه تدارک دید و پیشروی زیادی داشت و اگر ورود مجدد روسیه نبود، شاید جنوب ارمنستان به اشغال جمهوری آذربایجان درمیآمد. روسها حتی در اعمال مفاد آتشبس بین باکو و ایروان نیز از راهبرد مناقشه فریز شده بهره برده و با تثبیت دالان لاچین برای ارمنستان، در بند نهم عملا به ایجاد یک کریدور یا دالان ترانزیتی برای دسترسی باکو به نخجوان اشاره کردند و تقریبا راه را برای ادامه مناقشه بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان باز گذاشتند. علاوه بر این، روسها حضور نیروهای نظامی خود در قالب ناظر روند آتشبس را برای 5 سال در منطقه درگیری که بسیار راهبردی نیز هست، تثبیت کردند. این منطقه، ضمن نزدیکی به ایران، محل انتقال انرژی جنوب خزر به سمت اروپا بوده و همچنین بر کریدورهای میانی شرق به غرب، اشراف کامل دارد.
اما مهمترین نکته در این بین، باز گذاشتن زمینه ادعای باکو نسبت به در اختیار داشتن کریدوری اختصاصی برای دسترسی مستقیم به نخجوان است که این روزها زمینه تنش دوباره را فراهم کرده است. این در شرایطی است که علاوه بر زیرکی مسکو در بهکارگیری راهبرد مناقشه فریز شده جهت حفظ بزرگتری خود بر جمهوریهای استقلالیافته از اتحاد جماهیر شوروی، ردپای چند بازیگر منطقهای دیگر چون رژیم صهیونیستی و ترکیه نیز در تنش فعلی دیده میشود. رژیم صهیونیستی بر اساس دکترین «اتحاد پیرامونی» بنگورین، تلاش داشته و دارد که تنشها را از محیط پیرامونی خود دور کرده و مناقشه را به محیط پیرامونی دشمنان خود بکشاند. تا پیش از وقوع انقلاب اسلامی، رژیم صهیونیستی از این راهبرد علیه اعراب متخاصم علیه خود استفاده میکرد اما در سالهای پس از وقوع انقلاب اسلامی، سایه این راهبرد را میتوان در اطراف ایران نیز دید. تلآویو سالهاست که مسؤول تأمینکننده تسلیحات باکو بوده و در زمینه آب، کشاورزی و آموزش و پرورش، سرمایهگذاریهای کلانی در جمهوری آذربایجان انجام داده تا زمینه کشاندن تنش به اطراف مرزهای ایران را فراهم کند. این مهم تا جایی بود که بر اساس اخبار مستند، حملات علیه پایگاهها و سایتهای هستهای کشورمان از جمهوری آذربایجان صورت گرفته است. بنابراین، دامن زدن بر تنش در محیط پیرامونی ایران، در راستای راهبرد اتحاد پیرامونی بنگورین، در دستور کار رژیم صهیونیستی است تا جایی که این رژیم پهپادهای پیشرفته خود را در اختیار باکو قرار داده است. از سوی دیگر، ترکیه نیز نقش فعالی در تنشهای سالهای2020 و 2022 بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان دارد. ترکیه همواره سودای ایجاد کریدور زنگزور را در سر میپروراند تا به زعم خود از یک دالان ترک، بتواند به خزر و بازار آسیای مرکزی دست بیابد و خود را از راههای مواصلاتی ایران جهت دسترسی به باکو، خزر و آسیای مرکزی برهاند. ترکیه همچنین سودای آن را دارد که بتواند کریدورهای میانی شرق به غرب را از ایران منحرف کرده و با ایجاد مزیتهای گمرکی و مالیاتی، کریدور میانی «راه جدید ابریشم» از مسیر سرزمین اعضای «سازمان دولتهای ترک» گذشته و منفعت ایران و روسیه در این بین به حداقل ممکن برسد. اشغال جنوب ارمنستان از سوی باکو، برگ را به نفع ترکیه و جمهوری آذربایجان تغییر خواهد داد و تا امروز که آنکارا و باکو برای دسترسی به یکدیگر نیاز به ژئوپلیتیک ایران داشتند، از فردای اشغال جنوب ارمنستان، این ایران خواهد بود که برای دسترسی زمینی به قفقاز و روسیه، به باکو و آنکارا نیاز پیدا خواهد کرد. کوتاه سخن اینکه، همه بازیگران و رقبای منطقهای جمهوری اسلامی ایران، از وجود تنش در قفقاز جنوبی منافع تعریف شدهای دارند و به جرأت میتوان گفت که این تنها ایران است که به دنبال ثبات و حل مناقشه قرهباغ بر اساس قطعنامههای سازمان ملل است. در این بین، به نظر میرسد تعامل جدیتر تهران و مسکو، میتواند در کوتاهمدت زمینه دفع موذیگری دیگر بازیگران تخاصمطلب مناقشات در قفقاز جنوبی را فراهم کند.
* کارشناس مسائل قفقاز
ارسال به دوستان
دور دنیا
آلمان: باید بهترین نیروی مسلح اروپا شویم!
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان رو جمعه گفت آلمان باید به بهترین نیروی مسلح در اروپا تبدیل شود. وی تحلیل سالهای پیش در این باره که آمریکا در میان کشورهای دوست احاطه شده است را اشتباه توصیف کرد. صدراعظم آلمان که در میان افسران ارتش این کشور صحبت میکرد، افزود: «ما اروپاییها باید مسؤولیتهای بسیار بیشتری را در پیمان آتلانتیک شمالی بپذیریم». این در حالی است که روزنامه «دیولت» چاپ برلین اخیرا گزارش داده از نظر آمریکا عملکرد آلمان از لحاظ کمک تسلیحاتی به اوکراین با سایر کشورهای عضو ناتو همخوانی ندارد. طبق گزارش این روزنامه، آمریکا خواستار آن شده که آلمان رویکرد قاطعانهتری درباره کمکهای نظامی به کییف اتخاذ کند. یکشنبه گذشته، سفیر آمریکا در برلین در مصاحبه با شبکه ZDF خواستار آن شده بود که برلین «نقش رهبری مصممتری» در این موضوع ایفا کند.
***
شرط پوتین برای اروپا
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز جمعه وجود هر گونه ارتباط میان کشورش با بحران انرژی اروپا را رد کرد و گفت چنانچه اتحادیه اروپایی خواستار گاز بیشتری است باید تحریمهای مربوط به خط لوله گاز «نورد استریم۲» را رفع کند. پوتین که بعد از نشست سازمان همکاری شانگهای صحبت میکرد، تاکید کرد که مسکو به تعهدات خود در قراردادهای انرژی پایبند خواهد بود. پوتین گفت: «مخلص کلام اینکه اگر شما نیاز دارید و اگر برایتان دشوار است، تحریمهای اعمالشده علیه «نورد استریم۲» را که معادل ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز در سال خواهد بود بردارید. فقط دکمه را فشار دهید و همه چیز مرتب میشود». «نورد استریم ۲» که در بستر دریای بالتیک و موازی با «نورد استریم یک» قرار گرفته یک سال پیش ساخته شد اما آلمان چند روز قبل از حمله روسیه به اوکراین تصمیم گرفت مشارکتش در این پروژه را قطع کند.
***
حمله هوایی رژیم صهیونیستی به حومه دمشق
تلویزیون دولتی سوریه روز گذشته گزارش داد پدافند هوایی این کشور در حال مقابله با حمله رژیم صهیونیستی در جنوب دمشق است. هنوز به جزئیات بیشتری درباره این حمله اشاره نشده است. جنگندههای رژیم صهیونیستی به صورت متناوب با نقض حریم هوایی لبنان یا از طریق بلندیهای اشغالی جولان به سمت اهدافی در شرق و شمال غرب سوریه حملات موشکی انجام میدهند. این رژیم ۱۵ شهریورماه هم فرودگاه حلب را هدف حملات خود قرار داده بود. این حمله باعث آسیب به باند فرودگاه حلب شد. قبلتر از آن، رژیم صهیونیستی ۹ شهریورماه هم به اهدافی در جنوب دمشق حمله کرده بود.
***
دیدار رئیس سازمان اطلاعات ترکیه با همتای سوری در دمشق
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گفت رئیس سازمان اطلاعات ترکیه نشستهایی را با همتای سوری خود طی هفتههای گذشته برگزار کرده است. خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع منطقهای گفت هاکان ویدان، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه و علی مملوک، همتای سوری وی طی روزهای اخیر در دمشق، پایتخت سوریه با یکدیگر دیدار کردهاند. این منبع خاطرنشان کرد این تماسها بازتاب تحول و نشانهای از تلاشهای روسیه برای ترغیب ترکیه به احیای روابط با سوریه است.
***
رأی اعتماد به السودانی بعد از اربعین
چارچوب هماهنگی شیعیان عراق مجددا بر نامزدی محمد شیاع السودانی برای پست نخستوزیری عراق تاکید کرد. به نقل از بغداد الیوم، عارف الحمامی، نماینده چارچوب هماهنگی شیعیان عراق گفت: موضوع تشکیل دولت جدید با ریاست محمد شیاع السودانی یک موضوع قطعی است و تمام گروههای سیاسی عراق درباره آن اتفاق نظر دارند و این مساله لغو نخواهد شد. وی گفت: بعد از پایان مراسم زیارت اربعین موضوع تشکیل دولت جدید قطعی خواهد شد، بویژه اینکه محمد شیاع السودانی نامزد چارچوب هماهنگی شیعیان برای پست نخستوزیری از سوی بیشتر فراکسیونهای پارلمان حمایت میشود. در زمان کنونی طرحی برای تغییر محمد شیاع السودانی وجود ندارد.
***
7 بانک لبنانی هدف حمله مسلحانه قرار گرفت
رسانههای لبنانی خبر دادند ۷ بانک در این کشور هدف حملات مسلحانه قرار گرفته است. طبق گزارش رسانههای لبنانی، همه این حملات را سپردهگذاران با هدف پس گرفتن پولهای مسدود شده خود انجام دادهاند. در پی تشدید این حملات، تمام بانکهای این کشور از دوشنبه به مدت 3 روز تعطیل خواهند بود. شبکه اسکاینیوز گزارش داد یک فرد مسلح که برای گرفتن سپرده خود به بانکی در شهر «الغازیه» در جنوب لبنان حمله کرده بود، توسط نیروهای امنیتی لبنانی دستگیر شد. بر اساس گزارش منابع لبنانی، این فرد دیروز توانست بخشی از سپرده خود را به زور سلاح از بانک «بیبلوس» در الغازیه آزاد کند. این 7 حمله مسلحانه در حالی انجام شده است که چهارشنبه هفته گذشته نیز رسانههای لبنانی خبر دادند زنی به نام «سالی حافظ» با استفاده از یک کلت کمری اسباببازی توانست سپرده خود را از یکی از بانکهای بیروت آزاد کند. منابع لبنانی اشاره کرده بودند که وی برای درمان خواهرش که مبتلا به سرطان بوده، به این پول نیاز داشته است. بانکهای لبنان در سایه بحران اقتصادی شدیدی که این کشور با آن مواجه است، از آزادسازی سپردهها خودداری میکنند. حدود 5 عملیات مسلحانه در 5 ماه گذشته در بانکهای لبنانی رخ داده است. این کشور از سال ۲۰۱۹ تاکنون با یک بحران اقتصادی شدید دست و پنجه نرم میکند؛ بحرانی که بانک جهانی آن را جزو بدترین بحرانهای اقتصادی از سال ۱۸۵۰ تاکنون معرفی کرده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|