|
روغن ۱۰ درصد ارزان شد
علیرضا شرفی، مدیرعامل شرکت تعاونی فرآوری روغن و دانههای روغنی درباره دلایل کاهش ۱۰درصدی قیمت روغن گفت: کاهش تقاضا ملموس است و این کاهش قیمت باعث شد بازار رقابتی در میان شرکتها همچنان دنبال شود و مشکلی در زمینه تامین روغن تا پایان سال وجود ندارد. ریزش قیمت روغن در بازارهای جهانی با رفع موانع صادرات روغن از مالزی و اندونزی همزمان شد.
ارسال به دوستان
با تعمیق بحران اقتصادی در اروپا و انگلیس و در آستانه فرارسیدن فصل سرد، ریشی سوناک، نخستوزیر جدید انگلیس راه سختی برای نجات اقتصاد این کشور خواهد داشت
سونا در سونامی اقتصاد
گروه اقتصادی: تحولات ماههای گذشته بر همگان ثابت کرد اروپا و انگلیس با بحران جدی انرژی دست و پنجه نرم میکنند؛ تنوع نبخشیدن اتحادیه اروپایی به منابع انرژی خود در سالهای اخیر باعث شده این اتحادیه تا حد زیادی به منابع انرژی روسیه وابسته شود که با کوچکترین تغییرات عرضه از سمت مسکو، بازار انرژی قاره سبز متلاطم میشود. این در حالی است که در دهه گذشته سرمایهگذاری کافی در حوزه نفت و گاز از سمت اروپا انجام نشده است و کاهش عرضه نفت شیل آمریکا نیز به شکنندهتر شدن اوضاع در این قاره کمک کرده است. این ترکیب باعث شده است که قیمت گاز در ماههای اخیر تا 10 برابر میانگین عادی افزایش یابد و منجر به افزایش بیسابقه قیمت برای شهروندان و صنایع اروپا شود.
در این میان علاوه بر بحران اقتصادی، بیثباتی سیاسی نیز دامنگیر انگلیس شده است؛ لیز تراس، نخستوزیر سابق انگلیس که برنامه اقتصادی مورد نظرش نتوانست رضایت قابل ملاحظهای را جلب کند، پنجشنبه گذشته پس از تنها 44 روز نخستوزیری استعفا داد. او 6 سپتامبر پس از پیروزی بر ریشی سوناک، رقیب محافظهکار خود که روز گذشته به عنوان نخستوزیر انتخاب شد، جانشین بوریس جانسون شده بود. ریشی سوناک پیش از این هشدار داده بود که کاهش مالیات وعده داده شده توسط تراس زمانی که بدهی دولت از قبل به دلیل مداخلات برای همهگیری کرونا «کووید-19» افزایش یافته است، سیاست اشتباهی است. پر واضح است سوناک با چالشهای بشدت دشواری برای حل معضلات اقتصادی انگلیس روبهرو است؛ از بحران انرژی و افزایش سرسامآور قیمت حاملهای انرژی گرفته تا کاهش ارزش پوند و احتمال وقوع رکود اقتصادی. در همین رابطه افزایش سرسامآور قیمتها باعث شد تورم در انگلیس رکورد 40 سال اخیر را بشکند. در حال حاضر انگلیس بیشترین نرخ افزایش قیمت مواد غذایی در 42 سال گذشته را تجربه میکند و همین امر باعث شد طی ماه گذشته نرخ تورم این کشور 2 رقمی شود. اجرای سیاستهای اقتصادی غلط توسط لیز تراس، نخستوزیر سابق این کشور، باعث شده بازارهای مالی در انگلیس منفی شود و هماکنون بسیاری از خانوادهها در این کشور به خاطر این مساله با افزایش شدید هزینههای زندگی مواجه شدهاند. سوناک روز گذشته در نخستین سخنان خود پس از نخستوزیری گفت: «بدون شک، ما با چالشهای اقتصادی عمیقی روبهرو هستیم». حال باید دید آیا نخستوزیر جدید انگلیس، توانایی نجات این کشور از بحران اقتصادی را خواهد داشت یا نه.
صندوق بینالمللی پول: رکود در انتظار اروپاست
صندوق بینالمللی پول با تاکید بر تاثیر ناچیز تحریمها بر اقتصاد روسیه، اعلام کرد نیمی از اقتصادهای منطقه یورو در زمستان امسال (۲۰۲۲) وارد رکود خواهند شد. صندوق بینالمللی پول در گزارش چشمانداز اقتصادی جدید خود برای اروپا با عنوان «مه جنگ، چشمانداز اروپا را تیره و تار کرده است» پیشبینی کرد آلمان و ایتالیا در پایان ۳ ماهه آخر سال جاری میلادی وارد رکود خواهند شد و این وضعیت رشد منفی را دستکم تا ماه مارس حفظ خواهند کرد. لهستان و رومانی نیز «رکودهای فنی را در نیمه دوم سال ۲۰۲۲» تجربه خواهند کرد. این سازمان پیشبینی میکند که اقتصادهای پیشرفته اروپایی در سال ۲۰۲۳ تنها 0.6 درصد رشد خواهند کرد (0.7 واحد کمتر از برآورد گزارش ژوئیه این سازمان).
«آلفرد کامر» مدیر بخش اروپای صندوق بینالمللی پول اعلام کرد: در زمستان امسال، بیش از نیمی از کشورهای منطقه یورو با دستکم ۲ فصل متوالی کاهش تولید، رکودهای فنی را تجربه خواهند کرد. کرواسی، لهستان و رومانی نیز به آنها ملحق خواهند شد و با شکستهای شدیدتری مواجه خواهند شد.
وی افزود: در سال آینده، میزان تولید و درآمد اروپا نزدیک به نیم تریلیون یورو کمتر از پیشبینیهای صندوق بینالمللی پول پیش از جنگ اوکراین خواهد بود که نمونهای آشکار از زیانهای اقتصادی شدید این قاره در نتیجه جنگ است.
آلفرد کامر همچنین معتقد است تورم بسیار بالاتر از حد معمول ۲ درصدی (برای اقتصادهای پیشرفته 6.2 درصد و برای اقتصادهای نوظهور 11.8 درصد) باقی خواهد ماند. وی تصریح کرد: اگرچه اروپا با تکمیل ذخایر گاز، خود را آماده کرده است اما یک کاهش عرضه بیش از حد انتظار یا زمستان سخت میتواند به «قطع انرژی، جیرهبندی و زیان بیش از 3 درصدی تولید ناخالص داخلی در برخی اقتصادهای شرقی و مرکزی اروپا» تبدیل شود.
مشکل اما به اینجا ختم نمیشود؛ مدیر بخش اروپا یادآوری کرد که تورم حتی در صورت بهبود وضعیت انرژی میتواند در سطوح بالا باقی بماند، چرا که «بیشتر افزایش تورم نتیجه قیمت بالای مواد خام است» که مواد غذایی بویژه در منطقه بالکان را شامل میشود.
از طرفی این گزارش هشدار میدهد: تنشهای اجتماعی ممکن است در واکنش به بحران افزایش هزینه زندگی، تشدید شود و این مساله میتواند بانکهای مرکزی اروپا را به سمت تشدید بیشتر سیاستهای پولی سوق دهد؛ و این ورود به چرخه معیوبی است که خروج از آن دشوار خواهد بود.
گزارش صندوق بینالمللی پول بر تاثیر ناچیز تحریمهای بینالمللی بر اقتصاد روسیه تاکید میکند. در این سند آمده است: برآورد میشود تولید ناخالص داخلی روسیه در سال ۲۰۲۲ به میزان 3.4 درصد کاهش یابد که تقریبا نیمی از انقباض اولیه است. بر اساس این گزارش، روسیه به رهبری «ولادیمیر پوتین» با هدایت فروش نفت خود به کشورهای ثالث، حفظ سطح اشتغال به لطف گستردگی بخش دولتی و موفقیت در افزایش ارزش روبل، توانسته است بخش زیادی از اثرات مخرب تحریمها را کاهش دهد.
صندوق بینالمللی پول بر این باور است که اگر چه تاثیر منفی تحریمها بر اقتصاد روسیه در میانمدت محسوس خواهد بود اما این جنگ در تمام سطوح، پیامدهای عظیمی برای اوکراین به همراه خواهد داشت.
ارسال به دوستان
صادرات توربینهای ارتقایافته توسط ایران به روسیه
گروه اقتصادی: پس از به نتیجه رسیدن سوآپ گاز روسیه توسط ایران که فواید فراوانی برای هر ۲ کشور خواهد داشت، یکی از مسؤولان ارشد وزارت نفت از صادرات 40 توربین ارتقایافته توسط کشورمان به روسیه خبر داد. به گزارش «وطنامروز»، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از امضای قرارداد صادرات ۴۰ دستگاه توربین ساخت ایران به روسیه خبر داد. آنطور که شانا (شبکه اطلاعرسانی نفت و انرژی) گزارش داده، رضا نوشادی گفت: «موفقیتهای صنعتی کشور منحصر به زمینههای موشکی و پهپادی نیست و اکنون ۸۵ درصد تأسیسات و تجهیزات مورد نیاز صنعت گاز در داخل کشور ساخته میشود و به پشتوانه همین توانمندی، بتازگی قراردادی برای صادرات ۴۰ دستگاه توربین ساخت ایران به کشور روسیه امضا شده است».
در توضیحاتی تکمیلی، نوشادی درباره این قرارداد در رشته توئیتی نوشت: «شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران سازنده توربین نیست، بلکه با 2 قرارداد یکصد دستگاهی و یک قرارداد 50 دستگاهی 2 برند اروپای شرقی و غربی را انتقال تکنولوژی داده است. این توربینها توسط متخصصان ایرانی ارتقایافته و با نام تجاری ایرانی تولید میشود. تاکنون قریب به 200 دستگاه از این توربینها برای شبکه انتقال گاز و پالایشگاههای کشور طراحی و نصب شده است. مرهون ابتکار، آیندهنگری و خطرپذیری مدیران یک دهه قبل این مجموعه هستیم. تجارت توربینی و نیروگاهی ایران و روسیه امر جدیدی نیست و از سالها قبل در جریان است که بنا به دلایل تجاری، طرف ایرانی تقاضای عدم افشای جزئیات و پیشرفت آن را کرده است که با رفع نگرانیهای تجاری، جزئیات بیشتری را در اختیار قرار خواهند داد. قطعا یکی از روشهای مقابله با تحریم، تشکیل باشگاه تحریمیها و گسترش همکاریها[ست که به کمک آن از] اثرات سوء تهاجم اقتصادی همهجانبه توسط غربیها کاسته میشود».
یورونیوز در تحلیلی در رابطه با این خبر نوشت: «ایران از امضای قراردادی با روسیه برای تحویل ۴۰ دستگاه توربین ساخت ایران به این کشور خبر داد. این توربینها به قصد کمک به صنعت گاز روسیه در بحبوحه تحریمهای بینالمللی به دلیل تهاجم نظامی مسکو به اوکراین صادر میشوند. در پی تحریمهایی که غرب به خاطر تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بر این کشور اعمال کرد، مسکو در اقدامی متقابل، صادرات گاز به کشورهای اروپایی را کاهش داد. این اقدام روسیه به افزایش قیمت انرژی انجامید.
کرملین تاکید میکند این تحریمها نه تنها مانع تعمیر و نگهداری زیرساختهای صنعت گاز روسیه شده، بلکه از بازگرداندن توربین زیمنسی که برای تعمیر به کانادا فرستاده است، جلوگیری میکند. از طرفی کشورهای غربی، روسیه را به استفاده از صادرات گاز به عنوان «سلاح» متهم میکنند».
در حال حاضر زیرساخت واردات سالانه ۳۰ میلیارد مترمکعب گاز روسیه از ۲ مسیر آذربایجان و ترکمنستان وجود دارد. ایران میتواند با خرید این گاز با «قیمت مناسب» و استفاده از آن در استانهای شمالی، گاز خود را به جای صرف هزینه و انتقال به شمال از جنوب (محل تولید)، با قیمت بالاتر به همسایگان خود مثل پاکستان و عمان صادر کند یا حجم صادرات گاز به کشور عراق و ترکیه را افزایش دهد.
جواد اوجی در این باره گفت: خرید و سوآپ گاز از روسیه نهایی شده است و در آینده نزدیک در مسکو بین شرکت ملی گاز ایران و طرف روس امضا میشود. مذاکراتی نیز درباره سوآپ فرآوردههای نفتی انجام شد؛ ایران ظرفیتهای زیادی در زمینه دریا، راهآهن و حملونقل زمینی برای توسعه سوآپ دارد.
ارسال به دوستان
برنامهریزی دولت برای«خاموشی صفر» در تابستان ۱۴۰۲
معاون برق و انرژی وزیر نیرو با اشاره به تابستان بدون خاموشی امسال، از تدوین ۱۴۰ برنامه برای عبور از دومین سال بدون خاموشی در وزارت نیرو خبر داد.
همایون حایری، معاون برق و انرژی وزیر نیرو با بیان اینکه امسال با تدوین 100 برنامه راهبردی توانستیم تابستان را بدون خاموشی سپری کنیم، اظهار کرد: با برگزاری جلسات متعدد با مدیران صنعت برق و برنامهریزیهای انجام شده برای عبور از دومین سال بدون خاموشی، 140 برنامه راهبردی را تدوین کردیم. وی افزود: مدیران صنعت برق با تجربه سالیان گذشته خود بعد از پایان یافتن پیک بار تابستان 1401، پیشنهادات و برنامهریزیهای خود را در قالب 140 برنامه راهبردی آماده و تقدیم وزیر نیرو کردند که بر اساس این برنامه، برای تمام اقدامات این صنعت زمانبندی لازم در نظر گرفته شده است. معاون برق و انرژی وزیر نیرو با بیان اینکه انجام کامل 100 برنامه راهبردی امسال باعث عبور موفقیتآمیز از تابستان شد، گفت: این برنامه 140 اقدامی که برای تابستان 1402 در نظر گرفته شده در ۴ محور «برنامه و اقدامات بخش تولید و تأمین برق»، «برنامه و اقدامات بخش مدیریت مصرف و تقاضا»، «برنامه و اقدامات بخش شبکههای انتقال و فوقتوزیع برق» و «همکاریها و اقدامات ستادی» تدوین و تبیین شده است. وی با اشاره به تقسیمبندی برنامه تابستان 1402 خاطرنشان کرد: برنامه و اقدامات بخش تولید و تأمین برق شامل 25 برنامه در ۲ بخش «افزایش در میزان تولید و ظرفیت تأمین برق نسبت به اوج بار 1401» و «افزایش قابلیت اطمینان و آمادگی بخش تولید و تأمین برق» و برنامه و اقدامات بخش مدیریت مصرف و تقاضا شامل 31 برنامه در ۲ بخش «اقدامات کاهش اوج مصرف برق از طریق مدیریت مصرف و تقاضا» و «توسعه و استمرار مدیریت مصرف و تقاضا و ارتقای سطح آگاهسازی و بهرهوری در مصرف برق» است. حایری ادامه داد: برنامه و اقدامات بخش شبکههای انتقال و فوق توزیع برق نیز شامل 71 برنامه در ۲ بخش «اقدامات ضروری در رفع محدودیتهای نقاط مشکلساز در تابستان» و «افزایش سطح پایداری و آمادگی شبکه سراسری برق» و همکاریها و اقدامات ستادی شامل 13 برنامه از دیگر قسمتهای برنامهریزی برای برنامه تابستان 1402 است. معاون برق و انرژی وزیر نیرو با اشاره به جزئیات افزایش 6 هزارمگاواتی ظرفیت تولید برق گفت: این برنامه افزایش ظرفیت شامل به مدار آوردن 3026 مگاوات واحدهای نیروگاه حرارتی جدید، 1478 مگاوات واحدهای نیروگاه جدید صنایع، 850 مگاوات واحدهای نیروگاه تجدیدپذیر، 290 مگاوات واحدهای نیروگاه تولید پراکنده مقیاس کوچک، ارتقای توان و بازسازی به میزان 490 مگاوات از واحدهای نیروگاهی حرارتی موجود و ارتقای توان به میزان 25 مگاوات واحد سوم نیروگاه برقابی دز است.
ارسال به دوستان
اخبار
کارگران مابهالتفاوت 700 هزار تومانی حق مسکن خود را میگیرند
نماینده کارگران درباره اجرای حق مسکن ۶۵۰ هزار تومانی گفت: مصوبه حق مسکن ۶۵۰ هزار تومانی باید از فروردینماه اجرایی شود. کارفرمایان باید مابهالتفاوت را پرداخت کنند. هادی ابوی با اشاره به ابلاغیه حق مسکن 650 هزار تومانی گفت: این مصوبه 30 مهرماه از سوی اداره کل روابط کار و جبران خدمت به استانها ابلاغ شد. وی ادامه داد: مابهالتفاوت این مصوبه باید از فروردینماه به کارگران پرداخت شود. کارگران از ابتدای فروردینماه هر ماه 100 هزار تومان از کارفرما بابت عدم اجرای ناقص حق مسکن طلب دارند که اکنون با ابلاغ مصوبه باید پرداخت شود. بر این اساس با توجه به اینکه 7 ماه از شروع سال میگذرد و پیش از این کارگاهها صرفا 550 هزار تومان به عنوان حق مسکن پرداخت میکردند، همزمان با حقوق آبانماه معوقه 700 هزار تومانی ماههای قبل نیز باید به کارگران پرداخت شود.
ساعت شروع بهکار بانکها تغییر کرد
ساعت شروع به کار بانکها از ۷ صبح به ۷ و نیم تغییر کرد. به پیشنهاد بانک مرکزی و تصویب شورای هماهنگی ترافیک استان تهران، ساعت شروع به کار خدماترسانی بانکها ساعت 7:30 صبح تعیین شد. همچنین ساعت حضور کارمندان بانکها در محل کار نیم ساعت زودتر، یعنی ساعت 7 صبح است. ساعت شروع کار بانکها پیش از این ساعت 7 صبح تعیین شده بود که با مصوبه جدید نیم ساعت به تاخیر
افتاد.
اطلاعات بدهکاران کلان بانکی تا پایان شهریور ۱۴۰۱ منتشر شد
بانک مرکزی فهرست اطلاعات تسهیلات و تعهدات کلان جاری و غیرجاری بانکها در پایان شهریورماه ۱۴۰۱ را که مورد بررسی نهایی قرار گرفته است منتشر کرد. شایان ذکر است اطلاعات تسهیلات و تعهدات کلان مرتبط سایر بانکها و موسسات اعتباری پس از دریافت و بررسی نهایی منتشر خواهد شد. بانک مرکزی همچنین اعلام کرد فهرست اطلاعات تسهیلات و تعهدات کلان بانکهایی که در پایان ۳ ماه اول سال جاری مورد بررسی نهایی قرار گرفتهاند به همراه اطلاعات تسهیلات کلان غیرجاری و تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط به تفکیک هر بانک بهروزرسانی و منتشر شد.
پیش از این ریز تسهیلات و تعهدات کلان ۲۴ بانک و اشخاص مرتبط ۲۵ بانک در بازه زمانی 3 ماه اول سال جاری اعلام شده بود که با احتساب اطلاعات جدید، تاکنون فهرست تسهیلات و تعهدات کلان ۲۶ و اشخاص مرتبط ۲۷ بانک منتشر شده است.
بیانیه 5 اقتصاددان عامیانه و بدون راهکار بود
کارشناس اقتصاد با بیان اینکه بیانیه اخیر 5 اقتصاددان هیچ راهکار اقتصادی نداشت، گفت: این بیانیه به قدری از نظر طرح مطالب اقتصادی ضعیف بود که اگر میگفتیم این بیانیه را چند نفر جامعهشناس نوشتهاند هم کسی متعجب نمیشد. حسین درودیان، درباره بیانیه اخیر 5 اقتصاددان که علت حضور برخی اغتشاشگران در کف خیابان را به مسائل و مشکلات اقتصادی مرتبط دانستهاند، اظهار داشت: قبل از هر چیز باید بگویم این بیانیه فاقد هر گونه راهکار و توصیه برای دولت و مردم بود و این نشان میدهد دلایل اقتصادی این بیانیه، بسیار ضعیف بود. استاد دانشگاه تهران افزود: این بیانیه به اندازهای از نظر اقتصادی ضعیف بود که اگر به جای مثلا بیانیه اقتصاددانان، به آن بیانیه جامعهشناسان هم میگفتیم باز هم کسی اعتراض نمیکرد، یعنی همان حرفهای روزمرهای بود که بین مردم عوام هم رد و بدل میشود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|