|
حضور پدر طارمی در راهپیمایی روز دانشآموز
دیروز در شهرهای مختلف ایران راهپیمایی یومالله ۱۳ آبان برگزار شد. علیشاه طارمی، پدر مهدی طارمی، ستاره ایرانی پورتو هم در شهر بوشهر در راهپیمایی 13 آبان حضور یافت. او پیش از این روی نوع تربیت پسرش و همچنین مواضع اصولگرایانه خود تاکید کرده بود و به نظر میرسد کماکان خیلی از رفتار و آداب ستاره تیم ملی فوتبال کشورمان متأسی از چنین پدری است.
ارسال به دوستان
تفاوتهای مشهود کیروش نسبت به آنکه قبلا میشناختیم
منعطف، آرام، امیدوار
رفتار و تصمیمات سرمربی تیم ملی فوتبال ایران در نهمین سال حضورش در رأس کادر فنی نشان از تفاوتهای مشهود او نسبت به دوران 8 سال حضورش در این تیم دارد که اتفاق مثبتی خواهد بود. برکناری شهابالدین عزیزیخادم سبب شد انتخاب رئیس جدید فدراسیون فوتبال تبدیل به سوژه داغ اهالی فوتبال شود اما وقتی مهدی تاج نامزدیاش را برای بازگشت به پست مهم ریاست این مجموعه اعلام کرد دیگر نگاهها تنها به او نبود بلکه مردی با لهجه اصفهانی زمزمههای بازگشت کارلوس کیروش به نیمکت تیم ملی ایران را مطرح کرد تا موافقان و مخالفان مرد پرحاشیه ولی تأثیرگذار فوتبال ملی ایران به صحبت درباره این موضوع بپردازند. تاج هم طبق آنچه انتظار میرفت تنها ۲ روز پس از بازگشت به ساختمان فدراسیون سراغ کارلوس کیروش رفت تا برای سومین بار او را رهبر فنی تیم ملی ایران کند.
نگرانها سراغ اخلاق رفتند
ارزیابی فنی از دوران 8 ساله حضور کیروش همواره مخالفان جدی داشت اما کمتر کارشناس فوتبالی میتوانست روی برنامههای او ایراد بگذارد تا تنها بحث درباره کیروش به اخلاقیات او و نگاه ریاستگونهاش به فوتبال ایران باشد. پیرمرد پرتغالی در همان نخستین جملات خود پس از بازگشت به ایران صحبت از وفاق و همدلی کرد و به هیچ وجه رفتارهای تند گذشته را تکرار نکرد تا مخالفانش را سورپرایز کند.
بله! با شما هتتریک میکنم
کیروش در یکی از گفتوگوهای اخیر خود در پاسخ به اینکه «آیا قبول دارید این بار ایران شما را به جامجهانی میبرد» گفت: بله! قطعا همینطور است. پیرمرد پرتغالی بدون اشاره به 2 دوره گذشتهای که مسیر صعود ملیپوشان را هموار کرد، هتتریک حضورش با ایران در مهمترین بازیهای ملی را به دلیل توانمندیهای فوتبالیستها دانست و حتی از دراگان اسکوچیچ نیز تشکر و قدردانی کرد تا متواضعترین چهرهاش را به رخ هواداران فوتبال ایران بکشد.
لبخند با طعم خیلی جدی!
عکسهایی که در یک ماه گذشته از تمرینات تیم ملی ایران منتشر میشود گواه چهرهای کاملاً متفاوت از کیروش است. پیرمرد پرتغالی بدون اینکه اخم کند با بازیکنانش و حتی در برخی تمرینات با اهالی رسانه برخورد میکند. او سعی دارد روحیه تیمش را اینگونه بالا ببرد اما جدیت او همچون گذشته مثالزدنی است. کیروش در هیچ یک از آیتمهای تمرینی اجازه نمیدهد کسی حواسپرت باشد. تمرینات تاکتیکی او با وجود لبخندهایی که بر لب دارد، کاملا جدی ادامه دارد. کمتر بازیکنی جرأت میکند هنگام تمرین سراغ حاشیه برود. او حتی برای یک لحظه هم از بازیکنانش چشم بر نمیدارد و حتی وقتی دستیاران مورد اعتمادش تیم را رهبری میکنند هر ثانیه را زیر نظر میگیرد تا مبادا کسی از دستورات سرپیچی کند.
2 روی سکه با یک خروجی
کیروش برخلاف دوره ابتدایی حضورش، شخصیتی کاملا منعطف و آرام در ارتباط با رسانهها دارد. او میداند اگر قرار باشد کسی از دستوراتش سرپیچی کند جایی در هواپیمای ایران به مقصد قطر ندارد. کیروش بیآنکه جنگ را به رسانهها بکشد آنها را به رقابت بین شاگردان خود در مستطیل سبز کشانده است. لبخندی که او روی لب دارد همه را امیدوار به کسب نتایجی همراه با آرامش و رسیدن به رؤیای صعود از مرحله گروهی جامجهانی ۲۰۲۲ کرده است. شاید برای نخستینبار است 2 روی سکه کیروش در اخلاق و علم فوتبال ایرانی یکی است و هیچ کس نگران واکنشهای منفی از جانب پیرمرد پرتغالی نیست.
تیم ملی فوتبال ایران در گروه B رقابتهای جامجهانی قطر با تیمهای ملی انگلیس، آمریکا و ولز همگروه است. برنامه بازیهای ملیپوشان فوتبال ایران به شرح زیر است:
* ایران - انگلیس؛ دوشنبه ۳۰ آبان، ساعت ۱۶:۳۰
* ایران - ولز؛ جمعه ۴ آذر، ساعت ۱۳:۳۰
* ایران - آمریکا؛ سهشنبه ۸ آذر، ساعت ۲۲:۳۰
اختلافنظر کیروش و ساپینتو درباره یک استقلالی
یکی از مدافعان تیم ملی در باشگاه خود شرایط جالبی ندارد. سید ابوالفضل جلالی یکی از نفرات مورد نظر کارلوس کیروش در تمرینات تیم ملی بوده و به نظر میرسد سرمربی پرتغالی اعتقاد زیادی به تواناییهای مدافع چپ استقلال دارد. سرمربی تیم ملی در بازی با اروگوئه هم از جلالی در ترکیب اصلی استفاده کرد و مدافع سابق سایپا و فعلی استقلال هم نمایش قابلقبولی داشت. با وجود اعتقاد کیروش اما جلالی در تیم باشگاهی خود، استقلال شرایط مطلوبی ندارد و در هفتههای اخیر نیمکتنشین جعفر سلمانی بوده و به نظر میرسد ساپینتو برخلاف کیروش اعتقاد زیادی به او ندارد. با این حال نیمکتنشینیهای جلالی باعث نشده سرمربی تیم ملی قید او را بزند و همچنان پیگیر شرایط شماره 33 استقلال است. جلالی که در زمان اسکوچیچ هم چند باری فرصت حضور در فهرست تیم ملی را پیدا کرد، این روزها امیدوار است با حضور موثر در تمرینات تیم ملی در لیست نهایی کیروش قرار بگیرد و راهی جامجهانی
شود.
ارسال به دوستان
جواد فروغی مدال طلایش را به آرتین سرایداران اهدا کرد
مدال قهرمانی برای آرتین
قهرمان تیراندازی المپیک توکیو یکی از مدالهایش را به آرتین سرایداران هدیه کرد. جواد فروغی، قهرمان تیراندازی ایران در المپیک توکیو، پس از پایان همایش ملی تجلیل از والدین قهرمانان ورزش کشور، با حضور در منزل خانواده آرتین سرایداران، مدال طلای خود و همچنین پیراهن تیم ملی تیراندازی را به نمایندگی از ورزشکاران کشور به آرتین هدیه داد.
فروغی: جبههگیری غلط ممنوع
ملیپوش تیراندازی کشورمان همچنین گفت: به عنوان یک ورزشکار از چهرههای ورزشی، کسانی که متأسفانه جبههگیری نامناسب در شرایط کنونی داشتند، میخواهم از این کار دست بردارند. جواد فروغی پس از اهدای مدال و پیراهن تیم ملی تیراندازی به آرتین سرایداران، اظهار داشت: از زمانی که از این اتفاق باخبر شدم، حس انزجار شدیدی داشتم و سنگینی زیادی روی قلبم احساس میکردم. فکر کردن به اینکه این کار را یک انسان انجام داده است؛ اینکه به یک محیط زیارتی وارد شده که زن و کودک غیرمسلح حضور دارند، برای من بسیار سخت بود. وی افزود: خیلی دوست داشتم در نخستین فرصت کنار آرتین حاضر شوم و خوشبختانه به همایش دامان در شیراز دعوت شدم. خوشحالم که این فرصت فراهم شد تا خدمت خانواده آرتین حاضر شوم. شب گذشته با آرتین دیدار کردم و هم حضوری به خانواده او تسلیت گفتم و هم بهعنوان یک وظیفه مدال و پیراهن تیم ملی را به آرتین تقدیم کردم. دارنده مدال طلای المپیک توکیو تصریح کرد: امیدوارم روزی آرتین آنچنان برومند شود که پیراهن تیم ملی اندازه او شود و با لیاقت و حمیت خود عضو تیم ملی در هر رشتهای که علاقه دارد، شود. وی در پایان خطاب به سایر ورزشکاران گفت: بهعنوان یک ورزشکار از چهرههای ورزشی، کسانی که متأسفانه جبههگیری نامناسب داشتند، میخواهم از این کار دست بردارند و عزیزانی هم که تمایل به اینگونه اقدامات دارند خود را بروز بدهند و در این اوضاع، موضع و موقعیت خود را بهصورت صریح و قاطع اعلام کنند.
ارسال به دوستان
نامه اینفانتینو به ۳۲ تیم حاضر در جامجهانی
فوتبال را سیاسی نکنید
رئیس فیفا در نامهای به ۳۲ کشور حاضر در جامجهانی، از آنها خواست در قطر فقط روی فوتبال تمرکز کنند. فیفا در نامهای به تیمهای حاضر در جامجهانی از آنها خواسته است روی فوتبال در قطر تمرکز کنند و اجازه ندهند این ورزش به «نبردهای ایدئولوژیک» یا سیاسی کشیده شود. در این نامه از طرف رئیس فدراسیون جهانی فوتبال - فیفا - آمده است: ما میدانیم که فوتبال نقش مهمی در کشورها دارد و به همان اندازه میدانیم چالشها و مشکلات زیادی با ماهیت سیاسی در سراسر جهان وجود دارد. اما لطفا اجازه ندهید فوتبال به هر جنگ ایدئولوژیک یا سیاسی که وجود دارد کشیده شود. جامجهانی ۲۰۲۲، نخستین دورهای است که این رقابتها در خاورمیانه برگزار میشود. تیم فوتبال استرالیا هفته گذشته علیه سابقه قطر در زمینه حقوق بشر بیانیهای صادر کرد. همچنین فدراسیون فوتبال دانمارک ماه گذشته به رسانههای محلی گفت بازیکنان دانمارک بدون خانواده خود در اعتراض به سابقه حقوق بشر در این کشور به جامجهانی خواهند رفت. سازماندهندگان جامجهانی گفتهاند همه در قطر برای جامجهانی مورد استقبال قرار میگیرند. قطر اذعان کرده است «شکافهایی» در سیستم کارش وجود دارد اما جامجهانی به این کشور اجازه داد در زمینه حقوق کارگران پیشرفت کند. اینفانتینو در این نامه گفت: ما در فیفا سعی میکنیم به همه عقاید احترام بگذاریم، بدون اینکه درس اخلاق به بقیه دنیا بدهیم. یکی از نقاط قوت جهان در واقع تنوع بسیار آن است. هیچ قوم، فرهنگ یا ملتی «بهتر» از هیچ قوم یا فرهنگ دیگری نیست. این اصل سنگ بنای احترام متقابل و عدم تبعیض است و این یکی از ارزشهای اصلی فوتبال است. بنابراین لطفا بیایید همه این را به خاطر بسپاریم که فوتبال در اولویت باشد. ارسال به دوستان
اخبار
حبیب، جردن باروز را به چالش کشید
حبیب کادیماگومدوف پیشنهاد یک کشتی با جردن باروز را داد که با موافقت کشتیگیر آمریکایی روبهرو شد. کشتیگیر داغستانی پستی را در اینستاگرام خود درباره مبارزه با جردن باروز ستاره کشتی آمریکا منتشر کرد و نوشت: هواداران باید بدانند سلطان واقعی جنگل کیست. باروز به این چالش پاسخ مثبت داد و عنوان کرد در آمریکا در یک مبارزه ۱۰ دقیقهای حاضر به کشتی گرفتن با کادیماگومدوف است. حبیب کادیماگومدوف نیز قبول کرد و ابراز امیدواری کرد مبارزه هر چه زودتر انجام شود. باروز که در المپیک ۲۰۱۲ لندن در وزن ۷۴ کیلوگرم قهرمان شد، پس از شکست مقابل کایل دیک به دسته ۷۹ کیلوگرم رفت. او اخیراً در بلگراد برای ششمین بار قهرمان جهان شد و در بین کشتیگیران آمریکایی از نظر تعداد عناوین کسب شده در این مسابقات رکورددار شد. پس از موفقیت در صربستان، باروز نامزد دریافت جایزه معتبر ملی بهترین ورزشکار شد که هر ساله به بهترین ورزشکار در ایالات متحده اهدا میشود. برنده این جایزه با رایگیری اینترنتی مشخص میشود. از بین کشتیگیران آمریکایی، جان اسمیت (۱۹۹۰)، بروس بامگارتنر (۱۹۹۵)، رولان گاردنر (۲۰۰۰)، کایل اسنایدر (۲۰۱۷) و اسپنسر لی (۲۰۱۹) به عنوان بهترین ورزشکاران شناخته شدند. کادیماگومدوف کشتیگیر داغستانی با پرچم بلاروس در رقابتهای قهرمانی اروپا در وزن ۷۹ کیلوگرم در سال ۲۰۲۰ به مقام قهرمانی رسید و سال گذشته نیز در دسته ۷۴ کیلوگرم مدال نقره بازیهای المپیک توکیو را کسب کرد. او در فینال توکیو به زائوربک سیداکوف روس باخت.
رقابت بهداد سلیمی و وزنهبردار قطر
در انتخابات کمیسیون ورزشکاران جهان
بهداد سلیمی و وزنهبردار قطر برای حضور در کمیسیون ورزشکاران فدراسیون جهانی وزنهبرداری با هم رقابت میکنند. به گزارش ایسنا، فدراسیون جهانی وزنهبرداری اسامی کاندیداهای انتخابات کمیسیون ورزشکاران را اعلام کرد. ۲۵ ورزشکار درخواست حضور در این انتخابات را داشتند اما در نهایت ۱۶ نفر واجد شرایط شدند و در لیست قرار گرفتند. انتخابات در حاشیه مسابقات قهرمانی جهان کلمبیا برگزار میشود و ورزشکاران شرکتکننده به نفرات کاندیدا رای میدهند؛ مسابقات جهانی ۱۴ آذر آغاز میشود. طبق دستورالعمل انتخابات کمیسیون ورزشکاران فدراسیون جهانی، 2 ورزشکار از هر قاره انتخاب میشوند که برای برابری جنسیتی یکی از آنها باید از بخش مردان و یکی از بخش زنان باشد. در آسیا 3 وزنهبردار واجد شرایط هستند که در بخش مردان بهداد سلیمی و فارس الباخ قطری با هم رقابت دارند. در بخش زنان نیز هیدیلین دیاز از فیلیپین کاندیداست. بهداد سلیمی، وزنهبردار اسبق و فوقسنگین ایران است که مدال طلای المپیک لندن و 2 مدال طلا، یک نقره و یک برنز جهان را در کارنامه دارد. فارس الباخ قطری نیز در حال حاضر وزنهبردار دسته ۱۰۲ کیلوگرم است که در المپیک توکیو مدال طلای دسته ۹۶ کیلوگرم را گرفت و نقره و برنز قهرمانی جهان را هم در کارنامه دارد. تعداد نمایندههای قارهها به شرح زیر است: قاره آسیا: 3 کاندیدا (۲ مردن و یک زن) بهداد سلیمی از ایران، فارس الباخ از قطر و هیدیلین دیاز از فیلیپین. قاره آفریقا: ۲ کاندیدای مرد و زن از آفریقای جنوبی و غنا. قاره اروپا: 4 کاندیدا (۳ زن و یک مرد) از بریتانیا، فرانسه و مالت. قاره اقیانوسیه: 2 کاندیدای مرد و زن از کشورهای نیوزیلند و جزایر کوک و پان آمریکن. آمریکای شمالی 5 کاندیدا (۳ زن و ۲ مرد) از کشورهای آمریکا، دومینیکن، کانادا و اکوادور.
نماز؛ رمز موفقیت زیدان در فوتبال
ستاره عراقی منچستریونایتد از تعهدش به نماز یومیه صحبت کرد. زیدان اقبال، پدیده تیم ملی فوتبال عراق است که سال گذشته به باشگاه منچستریونایتد ملحق شد. پدیده عراقی به ترکیب شیاطین سرخ
راه یافته است و در این فصل چند بازی برای منچستر انجام داد. زیدان از تعهدش به نماز یومیه صحبت کرد. ستاره عراقی منچستریونایتد درباره نماز گفت: نمازهای پنجگانه در داخل زمین فوتبال به من کمک زیادی میکند، چون نماز باعث میشود به زندگیم تمرکز کنم و این احساس را داشته باشم که خداوند همیشه مراقب من است. وی افزود: همیشه به خداوند تمسک میجویم تا در شرایط سخت به داد من برسد. دین امر بزرگی است که در زندگی شما را منظم و هدفدار میکند.
به نتایج در جامجهانی۲۰۲۲ امیدوارم
حمید سجادی درباره پیشبینی خود از حضور تیم ملی ایران در جامجهانی قطر گفت: به گفته کارشناسان یکی از بهترین تیمهای ملی فوتبال ادوار را در این دوره داریم. سید حمید سجادی شامگاه چهارشنبه درحاشیه آیین افتتاح و بازسازی مجموعه ورزشی شهید سرمالیان پلدختر درباره آخرین وضعیت تیم ملی فوتبال برای حضور در مسابقات جام جهانی اظهار کرد: این روزها همه به فکر تیم ملی هستند و پیشاپیش آرزو میکنیم اعزامهای تیم ملی فوتبال با همین شرایط خوب و کیفیتی که دارد اتفاق بیفتد. او با بیان اینکه تیم ملی فوتبال 2 بازی تدارکاتی بسیار خوب پیش رو دارد، افزود: به گفته کارشناسان یکی از بهترین تیمهای ملی ادوار را در این دوره داریم. اهالی فوتبال خیلی امیدوار هستند و ما هم همینطور، کارشناسان فدراسیون فوتبال و کادر فنی و تک تک عزیزان به تیم ملی امیدوار هستند؛ برنامهریزیها دقیق و تخصصی انجام شده است؛ گزارشهای رسیده به من درباره تیم ملی نیز عاری از هر گونه حاشیه است.
ارسال به دوستان
شلیک سوسیالیستهای آمریکای لاتین به دکترین مونروئه
حنیف غفاری*: «جیمز مونروئه» رئیسجمهور آمریکا در سال 1823 میلادی، از دکترین مشهور خود رسما پرده برداشت و آن را به یکی از مبانی مهم راهبردی و رفتاری حوزه سیاست خارجی کشورش در طول دههها و حتی قرون آتی تبدیل کرد. بر اساس دکترین مونروئه، آمریکای لاتین و کشورهای استقلالیافته آن حکم «زمین بازی» یا «حیاط خلوت» آمریکا را ایفا کرده و بر همین مبنا، دخالت قدرتهای استعماری دیگر از جمله اسپانیا و فرانسه در آمریکای لاتین بدون اجازه آمریکا میسر نبود. نکته جالب توجه اینکه در یک قرائت آکادمیک، دکترین مونروئه به لحاظ ماهوی از دکترینهای «انزواطلبانه» حوزه سیاست خارجی آمریکا محسوب میشود اما در همین دکترین ظاهرا انزواگرایانه نیز حق تعیین تکلیف واشنگتن برای حوزه کارائیب، آمریکای مرکزی و آمریکای جنوبی به رسمیت شناخته میشود. پس از اعلام دکترین مونروئه، مقامات آمریکایی رسما خود را مالک مطلق آمریکای لاتین دانسته و حتی بر سر برخی مناطق آن با کشورهای اروپایی دست به معامله زدند! برقراری مجدد حکومت بریتانیا بر جزایر فالکلند در سال 1833 یا حمله نافرجام اسپانیا به دومینیکن در نیمه قرن نوزدهم، جملگی از مصادیق معامله آمریکا با بازیگران اروپایی بر سر آمریکای لاتین بود.
همانگونه که اشاره شد، دکترین مونروئه با پایان دوران ریاستجمهوری یا حتی مرگ وی پایان نیافت! نگاه مسموم آمریکا نسبت به آمریکای لاتین بر اساس دکترین مونروئه در بطن نگاه مسموم سیاستمداران دموکرات و جمهوریخواه ریشه دوانیده و به مبنایی برای مداخلهگرایی خطرناک آنها در این منطقه حساس و استراتژیک تبدیل شده است. پس از گذار به هزاره سوم و در دوران ریاستجمهوری بوش پسر، اوباما، ترامپ و بایدن، رخدادهای قابل تأملی در آمریکای لاتین به وقوع پیوسته است؛ رخدادهایی که دکترین مونروئه را مانند شیری بدون دم و یال و کوپال در زادگاه کاسترو، چهگوارا، اورتگا و آلنده تبدیل کرده است! در دهه اول قرن بیستویکم، ظهور سیاستمدارانی مانند هوگو چاوز، اوو مورالس و رافائل کورهآ در کنار فیدل کاسترو و دانیل اورتگا، زنجیره سوسیالیستی محکمی را در آمریکای لاتین شکل داد. با این حال، مقامات کاخ سفید نهایت تلاش خود را در راستای حفظ یا بازیابی سنگرهای خود مانند کلمبیا، شیلی و حتی برزیل به کار گرفتند. برکناری دیلما روسف، رئیسجمهور برزیل در سال 2016 و ظهور ژائیر بولسونارو (ملقب به ترامپ برزیل) یا استعفای اجباری اوو مورالس از قدرت در بولیوی در همین راستا قابل تفسیر بود.
فراتر از آن، مقامات آمریکایی با بحرانسازی مزمن در کاراکس، پایتخت ونزوئلا تلاش کردند حکومت مادورو را که پس از مرگ هوگو چاوز قدرت را در دست گرفته بود، سرنگون کنند.
برنی سندرز، سناتور مشهور آمریکایی در یکی از سخنان اخیر خود درباره عواقب مداخلهگرایی آمریکا در آمریکای لاتین میگوید: «ایالات متحده دولتهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب را تضعیف یا سرنگون کرده است. در ۲۰۰ سال گذشته کشور ما تحت دکترین مونروئه فعالیت کرده و این پیشفرض را اتخاذ کرده است که آمریکا، به عنوان قدرت برتر در نیمکره غربی این حق را دارد در امور هر کشوری که ممکن است منافع ادعایی ما را تهدید کند، مداخله کند».
همین جملات سندرز گویای واقعیاتی است که نه تنها از ابتدای سال 2000 تاکنون، بلکه در طول نزدیک به 2 قرن منجر به سمپاشی دائمی آمریکای شمالی در آمریکای لاتین شده است. اما سال 2022 میلادی، تحولات جالب توجهی در این منطقه رخ داده که نه تنها بر دکترین مونروئه، بلکه بر ادعای قدرت آمریکا خط بطلانی پررنگ کشیده است! پیروزی گسترده چپگرایان در پرو، کلمبیا، برزیل و شیلی در کنار استمرار حضور آنها در کوبا، ونزوئلا، بولیوی، آرژانتین، اروگوئه و... حکایت از پرپر شدن آمال و آرزوهای تاریک و شوم آمریکاییها در این کشورها دارد.
استراتژی فشار حداکثری دولتهای قبلی و کنونی آمریکا علیه دولتهای ونزوئلا و کوبا و حمایت گسترده کاخ سفید از طرفداران غربگرایی و نئولیبرالیسم در آمریکای لاتین، جای کمترین شبههای را برای اتاقهای فکر غرب درباره تسخیر دوباره آمریکای مرکزی و جنوبی توسط «استعمارگران فرانو» باقی نگذاشته بود اما... .
بدون شک یکی از رموز اصلی موفقیت دوباره و حتی این بار گستردهتر چپگرایان در آمریکای لاتین، رصد هوشمندانه بازی آمریکا در کشورهایشان بوده است. آنها بخوبی دریافتهاند «ثوابت سیاست خارجی آمریکا» هر اندازه که در ظاهر محکم و پابرجا باشد، میتواند توسط مخالفان سلطهگرایی غرب به چالش کشیده شود. این باور قوی امثال کاسترو و چاوز، پس از مرگشان به نسلهای جدید سوسیالیستها نیز منتقل شده است. بازگشت داسیلوا به راس معادلات قدرت در ریودوژانیرو، به معنای فتح یکی از سنگرهای مهم آمریکای لاتین توسط سوسیالیستها و در نتیجه، استحکام و گستردگی ساختار قدرت چپگرایان در برهه کنونی است. بعید به نظر میرسد سیاستمداران و حتی نظریهپردازان پرادعا اما سردرگم آمریکایی بتوانند دکترین قابل اجرا و فراگیر (که تامینکننده منافع غرب باشد) را در آمریکای مرکزی و جنوبی پیادهسازی کنند اما قدر متیقن، پایان یافتن تاریخ مصرف دکترین مونروئه در آمریکای لاتین است؛ منطقهای که نه تنها دیگر حیاط خلوت آمریکا نیست، بلکه به یکی از مهمترین کانونهای نابودی نئولیبرالیسم در جهان تبدیل خواهد شد.
* دکترای روابط بینالملل
ارسال به دوستان
تحلیل آرایش رسانهای دشمن در مرگ مهسا امینی و وقایع پس از آن/ 2
روحالله اژدری: رسانههای معاند و مزدوران نفوذی و همکار با آنان در قالب پروژه بیثباتسازی ایران این آمادگی را داشتند که از هر حادثهای مثل متروپل آبادان یا مرگ مهسا امینی موجی برای ایجاد اعتراضات سراسری بیافرینند. از مسائل مهمی که در حاشیه نشست حقوق بشر اسلو - 23 تا 25 مه 2022 مصادف با 3 تا 5 خرداد سال جاری- مطرح شده، همین موضوع بوده است. مسیح علینژاد، سخنران این نشست که ماموریت اجرای این پروژه را به عهده دارد، با هماهنگ کردن رسانههای معاند در راستای همین پروژه، در جریان فروریزی ساختمان متروپل آبادان تلاش بسیاری کرد که اعتراضاتی در همین راستا شکل دهد. این ماموریت در حاشیه نشست اسلو با دیدار وی با عوامل سازمان سیا برای وی و مزدوران ایرانی شاغل در رسانههای برانداز تعریف شده است. عناصر مزدور داخلی که ارتباطاتی با سازمانهای مرتبط با پروژه براندازی جمهوری اسلامی دارند، در جریان مرگ مهسا امینی فوری و حتی قبل از خانواده مهسا امینی در بیمارستان حضور پیدا کرده و شروع به فضاسازی و شعلهور کردن اعتراضات علیه گشت ارشاد کردند. در حالی که هنوز هیچ گزارش موثقی از این اتفاق منتشر نشده بود، خبرنگاران اصلاحطلب و رسانههای همسو با آنان در خارج از کشور مثل بیبیسی و سعودی اینترنشنال با آب و تاب، نفت روی آتش ریختند و غم، ترس، خشم و نفرت تولید کردند که زمینه لازم برای اعتراض و اغتشاش فراهم شود. نقش 2 نفر از خبرنگاران روزنامههای اصلاحطلب (نیلوفر حامدی و الهه محمدی) که در دورههای آموزشبراندازی در خارج از کشور شرکت داشتهاند در تحریک مردم و بستگان مهسا امینی در بیمارستان و سقز برجسته بود. برخی رسانههای داخلی هم در تولید روایتهای همسو با رسانههای معاند پیشقدم بودند به طوری که تصویر تیتر روزنامه سازندگی با عنوان «ارشاد شد؟» توسط بیشتر خبرگزاریهای خارجی همراه با خبر مورد استفاده قرار گرفت.
محورهای عملیات رسانهای
با توجه به آمادگی رسانههای معاند برای بحرانسازی، وقوع یک حادثه میتوانست مواد و زمینه لازم برای کار رسانهای پرحجم را فراهم کند. آمادگی برای روایتسازی و دوری از اخلاق و بیشرافتی خبرنگاران و عوامل رسانهای معاند، امکان هر گونه روایتسازی تحریکآمیز و شورشآفرین را فراهم میکند، لذا آنان با پایش محیط اجتماعی و میدان عمل تلاش کردند پدیده در دسترس را به سوژهای تحریکآمیز و اغواکننده قشر زنان و جوانان تبدیل کنند. آنها با ایجاد زمینه غمانگیز و تراژیک، سوژه یک حمله پرحجم رسانهای را تدارک دیدند به طوری که رسانههای داخلی را در موقعیت پدافندی و دفاعی قرار داده و سپس سرکوب و منفعل کنند. یکی از راهبردهای مهم این حمله رسانهای جنسیتی کردن فضا و کشاندن زنان به قلب اعتراض بود، تا جایی که از زنان قهرمانسازی و آنان را بیشتر در صحنههای اعتراضات به صورت لیدر مشاهده میکنیم. بین تمام رسانههای فعال در این زمینه یک هماهنگی در متن و محتوای گزارشها و اخبار مشاهده میشود. دروغگویی و کشتهسازی در تهران، اردبیل، کردستان و سیستانوبلوچستان به صورت هماهنگ انجام میشود و تکذیبیه و نفی خبر طرفین اصلا مشاهده نمیشود. دروغگویی و بزرگنمایی و القای وقوع یک اتفاق بزرگ در حد انقلاب از مهمترین محورهای فعالیت آنان است. تولید پرحجم پیام در یک بازه زمانی کم و هشتگسازیهای میلیونی برای زنده نگه داشتن سوژه از اقدامات این رسانههاست. بین رسانههای معاند یک تقسیم وظایف مشاهده میشود. عملیات شناختی و اقناعی و جنگ روانی توسط رسانههایی مثل بیبیسی و سعودی اینترنشنال به طور همزمان انجام میشود. این رسانهها به مثابه رسانه مرجع و مادر سرخطهای اصلی بمباران رسانهای را مشخص میکنند. سایر کنشگران فضای مجازی مثل سلبریتیها و فعالان ضدانقلاب با تغذیه از این رسانهها تلاش داشته و دارند بر فضای رعب و ترس و غم و نفرت و خشونت بدمند و از فراموش شدن سوژه جلوگیری کنند.
راهبردهای اصلی در روایتسازی رسانههای معاند
با پایش رسانههایی مثل اینستاگرام، تلگرام، توئیتر، واتساپ و شبکههای مزدورپرور سعودی اینترنشنال و بیبیسی در 50 روز گذشته و تحلیل مضمون و محتوای پیامهای تولیدی آنها میتوان دریافت به صورت هدفمند چند راهبرد اصلی را دنبال میکنند. تخریب نظام جمهوری اسلامی و تولید پیام در راستای دیکتاتوری معرفی کردن، ضد زن بودن نظام و نبود آزادی از مهمترین راهبردهای رسانهای بوده است. بمباران ذهن مخاطب با مقصر جلوه دادن نظام اسلامی درباره آسیبهای زنان بویژه در مساله مهسا امینی انجام میپذیرد و ایدئولوژیک بودن نظام را موجب تولید ساختار گشت ارشاد دانسته و مفاهیمی مثل غیرت، تعصب و حجاب اجباری را ناشی از ساختار ایدئولوژیک نظام معرفی میکنند. تلاش میکنند با کشتهسازیهای دروغین از نقاط مختلف کشور بویژه از نواحیای که قومیتها حضور دارند، حکومت اسلامی را ضد زن و سرکوبکننده قومیتها معرفی کنند. با سیاسی کردن مرگ مهسا امینی در صدد برآمدند جمهوری اسلامی را تحت فشار افکار عمومی قرار دهند. راهبرد دیگر رسانههای معاند حمله به اسلام و فقه شیعی بود. در این راستا با حمله به مساله حجاب و اجباری خواندن آن تلاش کردند زنان را به کشف حجاب واداشته و آنان را به عنوان نوعی خطشکن معرفی کنند. کشف حجاب برخی سلبریتیها در همین راستا بوده که با حجم زیاد و مکرر توسط رسانهها روی آن مانور داده شد. لخت شدن زنان در تجمعات ضدانقلاب در اروپا و بازتاب آن از طریق رسانهها از جمله اقدامات فمینیستی بود که مساله غیرت و ناموس را بیمعنی معرفی کرده و زن را ناموس کسی نمیدانست. از جمله راهبردهای این رسانه تولید خشم و نفرت، آموزش خشونت و مشروع دانستن آن، القای یأس، تحریک قومیتی و هراسافکنی بوده و تلاش کردند نوعی خشم و نفرت را نسبت به سپاه، نیروی انتظامی، بسیج، افراد با حجاب چادر، روحانیت و... تولید کنند. از طرف دیگر با مظلومنمایی و ایجاد حس ترحم نسبت به اغتشاشگران و ضدانقلاب، حس خصومت و خشم را در جوانان و زنان و قاطبه مردم نسبت به نهادهای امنیتی و سایر ارکان نظام به وجود بیاورند. راهبرد دیگری که از رسانههای معاند بویژه بیبیسی و اینترنشنال میتوان پایش کرد، تلاش برای تحریک قومیتی و حمایت از اقدامات تجزیهطلبانه بود. حضور مکرر برخی اعضای گروههای تجزیهطلب به عنوان تحلیلگر در رسانههای معاند، گواه اهداف تجزیهطلبانه رسانههای معاند است. برخی تحلیلگران بسیار ناشیانه و خوشخیال چنان امیدوار به تجزیه ایران بودند که بیان میکردند الان که ما با شما صحبت میکنیم، از مرزهای جغرافیایی ایران جدید خبر نداریم(!) آنچه در این 50 روز از بمباران رسانهای معاندان علیه نظام جمهوری اسلامی و مردم ایران اسلامی میتوان فهمید، این است: این حجم تخریب و تحریک و ایجاد هیجان در هر کشور دیگری و علیه هر نظام سیاسی دیگری حتی خود کشورهای غربی انجام میشد، به طور قطع اکنون ساختار سیاسی و اجتماعی آن کشورها از هم پاشیده بود اما فهم و بصیرت سیاسی و شعور اجتماعی ملت به رغم همه نارضایتیها از کمبودها و ناکارآمدیها و ناهماهنگیهای داخلی قابل تحسین و ستودنی است. نظام جمهوری اسلامی نیز به فرموده رهبر حکیم انقلاب درخت تنومندی است که نمیتوانند آن را بکنند. با این حال دشمن اگر چه از این عملیات همهجانبه و جنگ ترکیبی طرفی نبسته و نخواهد بست اما مایوس نیز نخواهد شد و برای فتنه دیگری عملکرد خود را بازخوانی و برنامهریزی خواهد کرد. ما نیز باید عملکرد خود را در همه زمینهها مورد بازبینی و بازخوانی قرار داده و زمینههای فتنهانگیزی را از بین برده و خود را با قدرت بیشتری برای مقابله با فتنهگران و حامیان آنها آماده کنیم.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|