|
وضعیت مبهم 3 بازیکن تیم ملی فوتبال ولز برای بازی با ایران
3 بازیکن تیم ملی فوتبال ولز برای دیدار مقابل ایران وضعیت مبهمی دارند. تیم ملی فوتبال ولز در نخستین بازی خود در جامجهانی ۲۰۲۲ قطر برابر آمریکا قرار گرفت و به تساوی ۱ - ۱ رسید. این در حالی است که تیم ولز احتمالا غایبانی برای دیدار با ایران خواهد داشت. طبق اعلام گزارشگر برنامه فوتبالدیلی، ۳ بازیکن ولز «نیکو ویلیامز»، «هری ویلسون» و «ایتن امپدو» به دلیل آسیبدیدگی وضعیت مبهمی دارند و مشخص نیست به بازی روز جمعه با ایران میرسند یا نه.
ارسال به دوستان
اخبار
ضربهای که عربستان به آرژانتین زد
تیم ملی فوتبال عربستان با پیروزی برابر آرژانتین رکورد شکستناپذیری این تیم را از بین برد. در سومین روز رقابتهای جامجهانی در نخستین بازی این روز، تیم ملی فوتبال آرژانتین از عربستان ۲ بر یک شکست خورد. این نتیجه فارغ از شگفتی، با یک رکوردشکنی هم همراه بود. در صورتی که تیم آرژانتین در این دیدار شکست نمیخورد، به رکورد ۳۷ دیدار بدون شکست ایتالیا میرسید و احتمالا با شکست نخوردن در دیدار بعدی مقابل مکزیک رکورد شکستناپذیری در تاریخ تیمهای ملی را میشکست. از سویی با گلزنی لیونل مسی برابر عربستان، تعداد گلهای زده ابرستاره آرژانتینی در جامهای جهانی به عدد ۷ رسید و با رونالدو برابر شد. به نظر میرسد رقابت مسی و رونالدو تمام شدنی نیست و هر دوی این بازیکنان تلاش میکنند با گلزنی در این رقابتها که احتمالا آخرین جامجهانی آنها هم هست، آمار بهتری را نسبت به دیگری ثبت کنند.
***
شکست پرسپولیس برابر مس کرمان
تیم فوتبال پرسپولیس در غیاب بازیکنان ملیپوش خود برابر مس کرمان تن به شکست داد. سرخپوشان پایتخت که خود را برای ادامه رقابتهای لیگ برتر آماده میکنند، در ورزشگاه شهید کاظمی به مصاف مس کرمان رفتند و 2 بر صفر بازنده شدند. پرسپولیس با ترکیب امیررضا رفیعی، گئورگی گولسیانی، ابوالفضل سلیمانی، علی جودکی، دانیال اسماعیلیفر، وحدت هنانوف، سینا اسدبیگی، محمد عمری، سعید صادقی، یورگن لوکادیا و شیخ دیاباته وارد زمین شد و به مرور بازیکنان جوانتر و امید پرسپولیس جایگزین نفرات اصلی شدند. پرسپولیس در هر 2 نیمه چندین موقعیت مسلم گلزنی را از دست داد. گلهای مس را کاظمیان از روی نقطه پنالتی و محمد قاسمینژاد به ثمر رساندند.
***
روال قانونی برای تعیین رئیس جدید بوکس
وزارت ورزش با لحاظ کردن المپیکی بودن رشته بوکس و حساسیت بیشتر نهادهای بینالمللی نسبت به این رشته باید تمام مراحل برای تعیین رئیس جدید را طبق اساسنامه دنبال کند. پناهنده شدن حسین ثوری در اسپانیا عملا فدراسیون بوکس را جزو فهرست فدراسیونهای واجبالانتخابات قرار داد، در حالی که بیش از 3 سال از دوره قانونی ریاست این فدراسیون باقی مانده است. ثوری که نخستین پناهنده در میان رؤسا و مسؤولان ورزش کشور به حساب میآید، پنجم دی ۱۳۹۶ با کسب رأی اعتماد از مجمع انتخاباتی فدراسیون بوکس، به 3 دهه ریاست احمد ناطقنوری در این فدراسیون پایان داد. ثوری دی سال گذشته هم در مجمعی پرحاشیه و در رقابت با روحالله حسینی برای دومین دوره متوالی متصدی بوکس کشور شد اما هنوز این دوره ریاستش به یک سال نرسیده که نامش کنار دیگر پناهندگان ورزشی قرار گرفته است. در هر صورت وزارت ورزش از همین امروز باید برای رسیدگی به وضعیت فدراسیون بوکس و تعیین ریاست بوکس اقدام کند، آن هم با لحاظ کردن اینکه بوکس یک رشته المپیکی است و هرگونه اقدام خلاف قانون و اساسنامه میتواند پای نهادهای بینالمللی را به میان آورده و بحث تعلیق را باز هم جدی کند. طبق اساسنامه فدراسیونهای ورزشی به منظور پیگیری فعالیتهای فدراسیون، نایب رئیس باید متصدی امور شود. در ماده ۲۴ این اساسنامه آمده است: در صورت غیبت رئیس، نایبرئیس اول و دوم فدراسیون به ترتیب عهدهدار امور جاری فدراسیون خواهند بود. این نخستین گامی است که در رابطه با فدراسیون بوکس باید برداشته شود. در گام دوم که اهمیت زیادی هم دارد، مجمع فدراسیون باید تشکیل شود تا درباره عزل رئیس تصمیمگیری شود، چرا که طبق ماده ۱۳، مجمع عمومی عالیترین رکن تصمیمگیری در فدراسیون شناخته میشود. از طرفی مطابق ماده ۱۴ و بند اول این ماده، انتخاب، عزل یا پذیرش استعفای رئیس و دیگر اعضای هیأترئیسه بر عهده مجمع است. برای تشکیل مجمع که به صورت فوقالعاده خواهد بود، باید موارد قانونی مورد توجه قرار بگیرد؛ اول اینکه شرایط برگزاری مجمع مطابق ماده ۱۷ اساسنامه فراهم شود. در این ماده تاکید شده مجمع فوقالعاده با درخواست رئیس فدراسیون، رئیس مجمع یا درخواست کتبی دوسوم اعضای هیأترئیسه یا یکسوم اعضای مجمع باید برگزار شود. دیگر اینکه طبق بند ۳ ماده ۱۵ (حد نصاب و تصمیمات مجمع) رأیگیری برای انتخاب یا عزل رئیس باید کتبی انجام شود. البته در بند ۴ همین ماده تاکید شده برای عزل رئیس، درخواست حداقل یکسوم اعضای مجمع ضروری است که با توجه به پناهنده شدن حسین ثوری، هماهنگی و اقدامات لازم در این زمینه باید انجام شود. در همین بند به رأی نصف به اضافه یک اعضای مجمع برای عزل رئیس هم اشاره شده است.
در ادامه رئیس مجمع که وزیر ورزش است، میتواند برای فدراسیون بوکس سرپرست تعیین کند. در تبصره دوم ماده ۱۳ آمده است: در صورتی که رئیس فدراسیون عزل یا مستعفی شده یا غیبت بیش از 3 ماه داشته باشد یا به موجب آرای مراجع ذیصلاح، منع ادامه فعالیت داشته باشد، رئیس مجمع میتواند سرپرست فدراسیون را تا زمان تشکیل مجمع عمومی (حداکثر ظرف ۶ ماه) تعیین کند. در ادامه هم باید فدراسیون بوکس با تعیین مهلتی برای نامنویسی از کاندیداها وارد پروسه انتخابات رئیس جدید شود. آنچه مسلم است به خاطر اهمیت جایگاه مجمع در نهادهای بینالمللی، تشکیل آن به منظور اخذ رأی اعضای مجمع و اعلام رسمی کنار گذاشتن حسین ثوری از ریاست، کاملاً مهم و تعیینکننده است.
ارسال به دوستان
باخت به انگلیس را باید فراموش کرد، به 6 امتیاز پیش رو فکر کنیم
میمانیم و میجنگیم
اواخر فیلم ماندگار تاریخ سینمای دفاعمقدس یعنی «عقابها»، قهرمانان فیلم از مردان کردنشینی که علیه بعثیها میجنگیدند و به نیروهای ایرانی کمک میکردند، میخواهند به همراه آنها منطقه را ترک کنند و به سمت مرز ایران بیایند اما یک دیالوگ تاریخی در این لحظه هوشمندانه توسط کارگردان جانمایی شد که به صورت قابل توجهی در سینماهای غرب کشور مورد استقبال توده قرار گرفت؛ جایی که کردهای ضدبعثی گفتند «میمانیم و میجنگیم». به گفته یکی از همکارانم که آن سالها فیلم را در سینما استقلال کرمانشاه دیده است، بعضا مردم چندین مرتبه به سینما میرفتند تا شاهد همین تک دیالوگ باشند و فریاد شادی در سالن سر دهند.
«میمانیم و میجنگیم» حالا همان جملهای است که کیروش باید با صدای بلند به همه بازیکنان ما بگوید و بازیکنان ما بلندتر به همه مردم ایران بگویند. بله! ما سنگینترین شکست تاریخمان را تجربه کردیم اما خب! مگر با یک شکست جام تمام میشود؟ تاریخ ما لبریز از لحظاتی بوده که کامبکهای تاریخی داشتیم. با ۲ برد شیرین مقابل ولز و آمریکا میشود این تلخی را به دست فراموشی سپرد، به شرطی که واقعا بخواهیم بمانیم و بجنگیم.
تیم ملی ایران در نخستین گام خود در جامجهانی 2022 قطر متحمل شکست بسیار سنگینی شد. این تیم تا به حال و در 5 دوره قبلی حضور در جامجهانی چنین باختی را تجربه نکرده بود. همیشه بعد از تماشای شکست سنگین تیمهای آسیایی در ادوار جامجهانی با خودمان میگفتیم آیا ممکن است روزی تیم ملی ایران هم در جامجهانی به این وضع دچار شود و تن به شکست سنگینی دهد؟ تا پیش از این اگر باختی هم در کار بود معمولا خدا را شکر میکردیم که نتیجهای دور از انتظار به دست نیامده است.
این همان ترسی بود که همواره با علاقهمندان به فوتبال در ایران همراه بود و میدانستیم فضای حاکم در رقابتهای جامجهانی آنقدر سنگین است که هر بازی احتمال به وقوع پیوستن چنین شرایطی وجود دارد. سرانجام دوشنبه 30 آبان 1401 این اتفاق فوقالعاده تلخ برای فوتبال ایران بعد از 15 بازی و عبور از تیمهایی مثل هلند 1970، آلمان 1998، پرتغال 2006 و 2018 و آرژانتین 2014 و اسپانیا 2018، در رقابتهای جامجهانی 2022 قطر، مقابل یکی از بهترین نسلهای تاریخ فوتبال انگلیس در ورزشگاه خلیفه شهر دوحه رخ داد. این در حالی بود که پیش از این دیدار، سنگینترین شکست تیم ملی در ادوار جامجهانی بازمیگشت به جامجهانی آرژانتین 1978 و دیدار شاگردان حشمت مهاجرانی مقابل پرو با افسانهای به نام «تئوفیلو کوبیاس».
پروییها توانستند تیم ملی ایران را با نتیجه 4 بر یک شکست دهند اما این نکته را هم فراموش نکنیم که در جامجهانی 1978 تیم ملی ایران، نخستین حضورش را تجربه میکرد و شرایط قابل مقایسه با امروز نبود. بدون شک تحمل چنین شکستی آن هم در عرصه ملی بویژه در رقابتهایی در کلاس جامجهانی بسیار سخت است ولی این اتفاقی است که میتواند برای هر تیمی در دنیا در هر سطحی بیفتد که شاید بارزترین آن، پیروزی تاریخی1-7 تیم ملی آلمان مقابل برزیل (پرافتخارترین تیم جهان) در مرحله نیمهنهایی جامجهانی 2014 است که کارشناسان فوتبال دنیا از آن به عنوان فاجعه بلوهوریزونته یاد میکنند.
تاریخ جامجهانی پر است از اینگونه نتایج که هر کدام از آنها در اذهان مردم آن کشور به عنوان یک خاطره باقی مانده است. این باخت میتواند دلایل متعددی داشته باشد که باید در جای خودش حتما به آن پرداخت؛ دلایلی فوتبالی و غیرفوتبالی که هر کدام شاید توجیه قابل قبولی برای پذیرش این شکست باشد اما امروز فرصت مناسبی برای پرداختن به آنها نیست.
در واقع اگر اتفاق دقیقه 4 یعنی برخورد سخت و تا حدی عجیب مجید حسینی و بیرانوند نمیافتاد، شاید هرگز شاهد چنین شکست سنگینی نبودیم. انصافاً کمتر کسی میتوانست مصدومیت زودهنگام بیرانوند (آن هم از ناحیه سر و بینی) و خروجش از زمین را پیشبینی کند؛ بازیکنی که بدون شک یکی از مهرههای قابل اتکای کارلوس کیروش محسوب میشود و در عین حال انگیزه بسیار زیادی برای حضور در این جام داشت.
از همین رو باید به سیدحسین حسینی حق داد، چرا که فکرش را هم نمیکرد به این سرعت نوبت به او برسد. چهره او هنگام گرم کردن و توصیههای مربی، بیانگر این است که کاملا غافلگیر شده بود. کافی است در آن لحظه به واکنش کارلوس کیروش نیز توجه کنیم تا هر چه بیشتر متوجه عمق فاجعه شویم. در واقع کیروش حاضر بود این اتفاق برای هر بازیکنی بیفتد جز دروازهبان خوشروحیهاش. این از همان دست اتفاقاتی است که میتواند در جامجهانی یک تیم را به ورطه نابودی بکشاند و بیراه نیست اگر بگوییم تا امروز تیم ملی ایران در ادوار جامجهانی با چنین چالش سختی مواجه نشده بود.
با توجه به آمادگیای که از سیدحسین حسینی در رقابتهای لیگ سراغ داشتیم باید گفت او از لحاظ ذهنی به هیچوجه آماده ایستادن درون دروازه تیم ملی در چنین دیدار حساسی نبود و این در حالی بود که گل زودهنگام «بلینگام» ستاره جوان تیم ملی انگلیس نیز عملاً هیچ مهلتی به حسینی نداد تا خودش را با جو بازی وفق دهد و به نوعی همه چیز به بدترین نحو پیش رفت.
در واقع اگر بخواهیم او یا هر بازیکن دیگری را مسبب شکست مقابل انگلیس بدانیم سخت در اشتباهیم.
به گفته بسیاری از کارشناسان، این دوره از رقابتها با 5 دوره قبلی حضورمان تفاوتهای بارزی دارد و این نتیجه مقابل شاگردان «گرت ساوتگیت» خودش بیانگر این مطلب است که با یک جامجهانی متفاوت نسبت به ادوار گذشته روبهرو هستیم و باید هر چه زودتر در کمترین فرصت ممکن خودمان را با این شرایط وفق دهیم. این نتیجه هر چقدر هم تلخ است و بیسابقه اما به نوعی بیانگر فاصله فوتبال ما با فوتبال روز دنیاست. اگر واقعگرا باشیم باید بپذیریم اینگونه نتایج میتوانست خیلی زودتر برای فوتبال ایران در جامجهانی رخ دهد اما جذابیتهای فوتبال مانع به وقوع پیوستن چنین نتیجهای شد؛ همان جذابیتهایی که به تبع آن هنوز به صعود از این گروه امیدواریم.
کیروش بلافاصله پس از پایان دیدار با ایجاد یک حلقه اتحاد متشکل از همه بازیکنان و اعضای کادر فنی و سرپرستی سعی کرد به شاگردانش بفهماند باید همه آنچه را که در ورزشگاه الخلیفه رخ داده است، به فراموشی بسپارند، اگرنه امکان دارد با پذیرش یک شکست دیگر، این بار زودتر از هر تیمی تکلیفمان مشخص شود و چمدانها را برای بازگشت به تهران ببندیم.
ارسال به دوستان
دبل طارمی مقابل انگلیس، آرسنال را وسوسه کرد
بازار داغ مهدی
مهدی طارمی پس از ۲ گلی که مقابل تیمملی انگلستان به ثمر رساند، مجددا مورد توجه رسانههای انگلیسی و باشگاه آرسنال قرار گرفته است. در نخستین دیدار جامجهانی از گروه B، سهشیرها، تیمملی فوتبال کشورمان را با 6 گل بردند. در این دیدار «بوکایو ساکا» وینگر باشگاه آرسنال عملکرد خیرهکنندهای داشت و ۲ بار موفق به گلزنی شد و همچنین بلینگام، استرلینگ، رشفورد و گریلیش دیگر گلهای انگلیسیها را به ثمر رساندند. در شب فاجعهبار تیم ملی ایران، شاگردان کیروش عملکردی بسیار ضعیف و دور از انتظار داشتند ولی با این وجود مهاجم بوشهری کشورمان ۲ بار موفق به بازگشایی دروازه جردن پیکفورد شد. با وجود موقعیتهای ناچیزی که نصیب بازیکنان ایران شد، مهاجم باشگاه پورتو از ویژگی فرصتطلبی خود نهایت استفاده را برد و با نخستین فرصتی که نصیبش شد، طاق دروازه انگلیس را فرو ریخت. سپس در واپسین لحظات بازی، با خونسردی تمام از روی نقطه پنالتی گلزنی کرد و نامش را به لیست آقای گلهای جامجهانی اضافه کرد. طارمی در روزی که تیمملی ایران کمفروغ ظاهر شد، هرگاه پا به توپ شد، به تهدیدی بزرگ برای جان استونز و هری مگوایر تبدیل شد. درخشش طارمی از چشم رسانههای انگلیسی و تیمهایی که در تابستان به دنبال او بودند دور نمانده و با ادامه این روند، بعید نیست در آینده طارمی را در باشگاهی بزرگتر از پورتو ببینیم. گزارشهایی که وبسایت CBS Sports منتشر کرده، عنوان میکند طارمی در پنجره نقلوانتقالات ژانویه به آرسنال پیشنهاد شده بود و حالا در شرایطی که توپچیها در کورس قهرمانی لیگ جزیره قرار دارند، مجددا نگاهشان به مهاجم ایرانی دوخته شده است. «ادو گاسپار» مدیر فنی باشگاه آرسنال تابستان گذشته ترجیح داد طارمی را به خدمت نگیرد و از آن زمان تاکنون مهاجم باشگاه پورتو کاری جز گلزنی و ارسال پاس گل انجام نداده است. سرمربی آرسنال «میکل آرتتا» که در حال حاضر تیمش در کورس قهرمانی لیگ برتر انگلستان قرار دارد، قطعا عملکرد طارمی را زیر نظر دارد و ممکن است این درخشش متوالی مهاجم ایرانی، نظر او را تغییر دهد و در ژانویه پیش رو برای جذبش اقدام کند. توپچیها فصلی طولانی و بازیهای متعددی را در تورنمنتهای مختلف پیش روی خود دارند و در خط حمله علاوه بر گابریل ژسوس، به یک مهاجم ششدانگ دیگر در ترکیب خود نیاز دارند. با توجه به تجربه بالای طارمی و قهرمانیهایی که در دراگائو کسب کرده، بدون شک مهاجم 30 ساله بوشهری یک گزینه ایدهآل برای پر کردن خلأ در نوک خط حمله تیم آرتتا خواهد بود. باید تا ماه ژانویه منتظر باشیم و ببینیم کادر فنی آرسنال چه تفکراتی در قبال نقل و انتقالات این باشگاه خواهد داشت.
ارسال به دوستان
دورخیز کشتی فرنگی ایران برای رویدادهای سال آینده
برای المپیک
علیرضا هنرمنش: سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی کشورمان معتقد است اولویت اصلی برنامههای این تیم، رقابتهای جهانی سال آینده و کسب بیشترین سهمیه برای المپیک خواهد بود. بعد از افول و ناکامی کشتی فرنگی ایران در رقابتهای جهانی ۲۰۲۲ صربستان با سرمربیگری محمد بنا، بلافاصله او در اقدامی همیشگی و قابل پیشبینی از سمت خود کنارهگیری کرد. بدین ترتیب فدراسیون کشتی هم با خیالی آسوده دست به تغییر در رأس کادر فنی این تیم زد و حسن رنگرز یکی از قهرمانان پیشین کشتی فرنگی ایران و جهان را که سابقه حضور در کادر فنی تیم ملی را هم دارد، به عنوان سرمربی جدید انتخاب کرد. رنگرز در همان ابتدای راه برخلاف محمد بنا و همکارانش اعلام کرد تاکید فراوانی بر اجرای عادلانه چرخه انتخابی و استفاده از جوانان در میادین بینالمللی دارد. او کمی بعد با تیمی جوان و باانگیزه راهی رقابتهای قهرمانی امیدهای جهان شد و در نخستین آزمون خود توانست عنوان قهرمانی را نصیب ایران کند. پس از درخشش فرنگیکاران امید، نوبت به جام جهانی ۲۰۲۲ آذربایجان رسید که رنگرز و همکارانش باز هم با ترکیبی جوان و آیندهدار راهی این مسابقات شدند و در نهایت جام قهرمانی را به دست آوردند. این موفقیت، دومین قهرمانی در میادین بینالمللی رنگرز و شاگردانش در فاصله زمانی کمی نسبت به هم بود که نشان داد کشتی فرنگی بعد از فراز و فرودهای رقابتهای جهانی، جان تازهای گرفته است. با پشت سر گذاشتن ۲ رویداد مهم کشتی فرنگی در سال ۲۰۲۲، حسن رنگرز و کادر فنی تیم ملی کشتی فرنگی نگاه جدی و ویژهای به رویدادهای سال آینده میلادی دارند که به گفته رنگرز اولویت برنامهها، رقابتهای جهانی و کسب بیشترین سهمیه برای المپیک و سپس درخشش در بازیهای آسیایی و در نهایت جام جهانی است که آذرماه به میزبانی تهران برگزار میشود. رنگرز در تازهترین اظهاراتش تاکید دوبارهای بر اجرای چرخه انتخابی تیم ملی کرد و صراحتاً از آغاز این فرآیند با برگزاری رقابتهای قهرمانی کشور خبر داد. بدین ترتیب بر اساس مفاد چرخه انتخابی تیم ملی کشتی فرنگی قرار است رقابتهای قهرمانی کشور به عنوان مرحله اول چرخه طی روزهای ۳۰ آذر تا ۲ دی برگزار شود. سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی بتازگی در همین باره اظهار داشت: «سال فنی بسیار سختی در ۲۰۲۳ پیش رو داریم. اوج رویدادهای ما از شهریور تا آذر سال آینده خواهد بود که در این بازه زمانی ۲ ماهه، ۵ رقابت نزدیک به هم را پیش رو داریم. به همین دلیل باید تلاش کرد با همکاری فدراسیون، فاصله فنی کشتیگیران در سطوح یک، ۲ و ۳ را کمتر کنیم». طبق اعلام کادر فنی تیم ملی کشتی فرنگی، برنامهها طوری تدوین شده که این تیم در تمام رقابتهای رسمی بینالمللی حضوری مؤثر داشته باشد. ضمن اینکه اولویت کشتی فرنگی در سال ۱۴۰۲، حضوری موفق در رقابتهای جهانی ۲۰۲۳ صربستان و تمرکز بر کسب سهمیه حداکثری المپیک است. البته بازیهای آسیایی و جام جهانی هم اهمیت فراوانی برای کادر فنی و متولیان کشتی خواهد داشت. ارسال به دوستان
سلبریتیها و رفتار سیاسی بدخیم در ایام بحران
روحالله اژدری: یکی از جلوههای مدرنیته در دنیای امروز شهرتطلبی است. افرادی که به هر دلیلی صاحب شهرت میشوند، سلبریتی نامیده میشوند. این پدیدههای پرنفوذ و تجاری در جامعه ما نیز به دلیل توسعه رسانه در حال گسترش هستند. چهرهها اغلب از طریق رسانههای جمعی بویژه تلویزیون، سینما، نشریات و شبکههای اجتماعی به سرشناسیشان افزوده میشود و علت آن، پرداختن زیاد به موضوعات چهرهها در رسانهها در جهت تغذیه مطالب نشریات و پایگاههای خبری است. این اتفاق منجر به درآمدزایی آنها نیز میشود. یک سلبریتی ممکن است از راههایی منفی نظیر اختلاس، رسوایی جنسی، اعتیاد، خشونت و حتی به صورت تهمت به آنها مشهورتر شود. چهرهها سوژه همیشگی رسانهها و مردم جهت ایجاد شایعه و به چالش کشیدن هستند. سلبریتی بدون مخاطبان یا طرفدارانش که او را خلق کرده و از او حمایت میکنند، هیچ چیز نیست. در معرض رسانه بودن به مثابه اکسیژنی است که سلبریتی را حفظ و حیات ممتد میدهد. توسعه رسانه و تنوع آن و همچنین خروج رسانه از کنترل حاکمیت نقش موثری در تولید و تداوم حیات سلبریتی دارد. در دنیای مدرن امروز سلبریتیها علاوه بر کار روی پرده یا رینگ و زمین بازی، شهرت خود را با سیاست نیز درگیر میکنند. در آمریکا ریگان و ترامپ و همچنین زلنسکی در اوکراین از این موارد هستند. حضور آنها در ردههای مختلف سیاسی به وفور دیده میشود. تبلیغات انتخاباتی، در میدانهای رقابتی مجالس، طرفداری از یک کاندیدا یا حتی حضور در بحرانهای سیاسی و ترغیب طرفداران و تولید چالشهای سیاسی نقشهایی است که آنها بر عهده میگیرند. در غرب رفتار سیاسی سلبریتیها ممکن است متنوع و مختلف باشد اما در نهایت بازتابی از ایدئولوژی لیبرال حاکم بر نظام سیاسی و اجتماعی غرب است. در غرب سلبریتی در گفتمان ایدئولوژیکی به شهرت میرسد که شخصیت او را از کودکی تا بزرگسالی تربیت کرده است و برای محافظت از اصول ایدئولوژیک موجود نیز قوانین سفت و سختی دارد که سلبریتی نمیتواند خلاف هنجارهای پذیرفته شده لیبرال اقدام کند. در ثانی گفتمان ایدئولوژیک موافق با نفسانیت انسان که در عصر امروز همچون دین مدرن در جهان تبلیغ میشود، بر عرصه زندگی غربی غلبه یافته است و جامعه غربی نیز با شدت از اصول زندگی غربی مواظبت کرده و در راستای جهانیسازی آن از هر ابزاری بویژه رسانه بهره میبرد.
ادر ایران نطفه تکثیر سلبریتی از محل منازعه 150 سال جریان روشنفکری لیبرال مشتاق سبک زندگی غربی با ایدئولوژی اسلامی و سبک زندگی ایرانی بسته شده است. البته نمیتوان درباره تمام سلبریتیها بویژه در هنر و ورزش یکسان قضاوت کرد ولی بسیاری از سلبریتیها در ساحت اندیشه لیبرال رشد کرده و در بزنگاههای مهم طرف غربزدهها و جریان روشنفکر ضدانقلاب را گرفتهاند. رفتارسیاسی سلبریتیها در ایران از فتنه 88 تا اغتشاشات 1401 به طور فزایندهای رو به افزایش بوده و آنها بشدت علاقهمند هستند درباره مسائل اجتماعی و سیاسی غیرمرتبط با حرفهشان اظهارنظر کنند. در اغتشاشات اخیر کشور، رفتار آنان بشدت افراطی بود و در جبهه ضد حاکمیت جمهوری اسلامی و در کنار رسانههای معاند خارجی، یک پای دعوت به آشوب و فراخوان اغتشاشات بودهاند. اینکه یک سلبریتی در نظام جمهوری اسلامی و در سایه تلویزیون، سینما و جشنوارهها و فدراسیون و تیمهای ملی جمهوری اسلامی رشد کرده و فربه شده باشد و بعد با بیصفتی علیه نظام شورش کند جای تعجب دارد. از قدرنشناسی آنان که بگذریم، باید در نظر داشت به دلیل توسعه ارتباطات و فرآیندهای جهانیسازی و افزایش مهاجرت آنها به غرب، علقههای دینی و ملی تضعیف و اهمیت مرزهای ملی در نظر برخی از آنان کاهش یافته است، لذا برای برخی از آنها ارتباط با وطن در راستای فروش شهرت و کسب درآمد است تا جایی که حمید فرخنژاد به عنوان یک سلبریتی در توهینی آشکار به 80 میلیون ایرانی میگوید: «من چیزهایی دارم که شما ندارید!!!!! من خانواده دارم!!!... جمعیت ایران 80 میلیون، 80 میلیونش را ترجیحم این است، برام مهم نیست اگر زمانی خم به ابروی بچم بیاد». تقابل ایدئولوژی لیبرال و سبک زندگی غربی با ایدئولوژی اسلامی و سبک زندگی ایرانی، نوعی شکاف معرفتی در جامعه ایجاد کرده است که سلبریتیها در طرف لیبرال این شکاف ایستاده و با ترویج سبک زندگی غربی در حال بزرگتر کردن این شکاف معرفتی در جامعه هستند. در حالی که میتوانستند به عنوان یک ارتباطدهنده مفید در سراسر این شکاف عمل کنند. مساله کرونا و واکسیناسیون و اغتشاشات 98 و 1401 بخوبی بر نقش منفی و بدخیم سلبریتیها صحه میگذارد. از آنجا که به واسطه شبکههای اجتماعی تایید افراد مشهور میتواند رفتار عمومی را شکل دهد، در اغتشاشات اخیر سلبریتیها تلاش کردند با تهییج ۲ گروه از افراد علیه حجاب به بهانه آن علیه نظام جمهوری اسلامی اقدامات عملی انجام دهند. مخاطبانی که زمان کمی صرف تفکر در مسائل سیاسی میکنند و همیشه مجبور به تقلید و پیروی هستند، همچنین کسانی که با سلبریتیها قرابت ایدئولوژیک دارند و آنها را به عنوان مرجع فکری در فضای مجازی دنبال میکنند، تحت تاثیر رفتار سیاسی آنها هستند. متاسفانه بیعملی و مماشات بیش از حد با سلبریتیها از جمله علل جسورتر شدن و احساس مصونیت قضایی آنها شده است. به چند دلیل رفتار سیاسی آنها در جمهوری اسلامی ایران خوشخیم نیست. اول اینکه اطلاعات آنها درباره مسائلی که به آن میپردازند بسیار ناچیز است. دوم در مقابل رفتار سیاسی و مواضعی که اتخاذ میکنند، بهرغم به بارآوردن خسارتهای مادی و معنوی به هیچ عنوان پاسخگو نیستند و هزینه پرداخت نمیکنند. سوم اینکه با توجه به خصلت فرصتطلبی آنها برای شهرتافزایی، افعال آنها بسیار مستعد نمایشی شدن است و به دلیل اینکه این رفتارها هزینهای برایشان ندارد براحتی رفتارهای خود را (کشف حجاب) در تقابل با احکام شرع مدیریت میکنند، لذا نگرانیهایی درباره فعالیت سیاسی بدخیم و جسورانه آنها احساس میشود که لازم است برای کنترل رفتار و حدود فعالیت سیاسی آنها اقدامات عملی از ناحیه نهادهای حاکمیت انجام شود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|