|
تماس تلفنی اردوغان و پوتین
دفتر ریاستجمهوری ترکیه اعلام کرد رئیسجمهور این کشور دیروز با همتای روس خود درباره مسائل دوجانبه به صورت تلفنی گفتوگو کرد. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز گذشته درباره روابط میان ۲کشور بویژه در حوزه انرژی و مسائل منطقهای از جمله گذرگاه مربوط به غلات و مبارزه با تروریسم گفتوگو کردند.
ارسال به دوستان
حضور چین در حیاط خلوت آمریکا و نیمنگاه سعودی به شرق نشانه تلاش همپیمانان آمریکا برای تطبیق سیاستهای خود با نظم جدید جهانی است
علیه آمریکا
علیرضا حجتی: اقدام اخیر چین در صدور بیانیه مشترک با اعضای شورای همکاری خلیجفارس را چگونه باید فهم کرد؟ آیا باید امضای شی جین پینگ، رئیسجمهور چین پای این بیانیه را آنطور که برخی در ایران فهمیدند یا قصد دارند اینگونه بنمایانند به معنای چرخش چین علیه ایران یا رویگردانی پکن از تهران دانست؟
در پایان سفر رئیسجمهور چین به عربستان و انعقاد قرارداد جامع اقتصادی با ریاض، سران 2 کشور بیانیه مشترکی صادر کردند که در آن از ایران خواسته شده با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و به معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای پایبند باشد، همچنین در آن بر اهمیت احترام ایران به اصول حسن همجواری و عدم دخالت این کشور در امور داخلی کشورها تاکید شده است. همچنین در بند 12 بیانیه دیگری که پکن با اعضای شورای همکاری خلیجفارس امضا کرده، آمده است: رهبران بر حمایت خود از همه تلاشهای صلحآمیز، از جمله ابتکار و تلاش امارات عربی متحده برای دستیابی به راهحلی مسالمتآمیز در موضوع جزایر سهگانه (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) از طریق مذاکرات دوجانبه با رعایت موازین حقوق بینالملل و حل این موضوع با رعایت مشروعیت بینالمللی تأکید کردند.
این موضع چین کافی بود تا جریانها و تحلیلگرانی که تا پیش از این در جریان انعقاد تفاهمنامه همکاری 25ساله ایران و چین، تحلیلهای غیرواقعی و عجیبی مبنی بر از دست رفتن استقلال کشور و وابستگی و فروش ایران به اژدهای زرد ارائه میکردند، ناگهان نگران قرارداد بین چین و عربستان سعودی و دور خوردن ایران شده و با عناوینی همچون شوک چینی به ایران، این لحظه را تصویر کنند. طی سالهای گذشته یکی از آفات کشورمان کشانده شدن سیاست خارجی و مباحث روابط بینالملل به حوزه عمومی و به اصطلاح خیایانی یا استادیومی شدن این عرصه بسیار تخصصی و پیچیده بوده که منجر به صدمات بعضا جبرانناپذیری نیز به منافع ملی شده است. آیا اقدام غیرمتعارف پکن درباره جزایر سهگانه ایرانی (هر چند صرفا از تلاشها و ابتکاراتی برای حل مساله در چارچوب حقوق بینالمللی حمایت میکند) یا بیانیه مشترک با سعودی به معنای ورود چین به فاز تقابل با ایران است؟ مطلقا اینطور نیست.
در وهله نخست پکن 14 سال قبل مشابه همین موضع را گرفته بود. چین و اعضای شورای همکاری خلیجفارس خردادماه سال 1387 در بیانیه پایانی سومین اجلاس مشترک خود در بحرین اعلام کردند اختلافات بر سر این جزایر باید مطابق حقوق بینالملل با توجه به پیشنهادات امارات عربی متحده حلوفصل شود. در همان مقطع جواد منصوری، سفیر وقت جمهوری اسلامی ایران در پکن در دیدار مدیرکل حقوقی وزارت خارجه چین، از حمایت این کشور از مواضع اعراب در ارتباط با جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی ابراز ناخرسندی کرده بود. با این وصف چرا موضعی که قبلا سابقه داشته است این بار حساسیتبرانگیز میشود؟ دلیل آن را باید در برساخت رسانهای جستوجو کرد؛ جایی که موضوع چینوفوبیا -چینهراسی- توسط رسانههای جریان اصلی و غربی، طی سالیان گذشته افکار عمومی ایران را هم کمابیش تحت تاثیر قرار داده است. اگر سفر شی به عربستان در کانتکست صحیح خود فهم نشود هر تحلیلی به بیراهه رفته است. هدف رئیسجمهور چین از انعقاد قرارداد جامع با سعودی دشمنی یا دور زدن ایران نیست، بلکه این نزدیکی به خاطر دوران گذار در نظم جهانی تکقطبی پساجنگ سرد صورت گرفته است. تقابل نفتی اخیر سعودی با ایالات متحده در اوپک پلاس و استقبال باشکوه عربستان از شی جین پینگ در مقایسه با استقبال سرد و بیاعتنایی ریاض به جو بایدن در جریان سفر رئیسجمهور آمریکا به این کشور در همین راستا صورت میگیرد. در حقیقت دستگاه تحلیلی ریاض و اعراب خلیجفارس به عنوان متحدان راهبردی و سنتی آمریکا با فهم دوران انتقالی نظم جهانی، سیاست خارجی خود را با شرایط جدید تنظیم کرده و از رویههای پیشین پیروی نمیکنند.
در فضای تغییر نظمهای جهانی که منطق آنارشیک نظام بینالملل- آنارشی نه به معنای هرج و مرج بلکه به معنای فقدان یک ناظم در جهان- حادتر میشود، دولتها برای بقای خود دست به اتحادها و ائتلافهای متنوعی میزنند. در چنین شرایطی امروز انتخاب پکن به عنوان یک متحد از سوی بازیگران منطقهای و بینالمللی شاید بیش از آنکه تصمیمی مطابق خواست دستگاه سیاست خارجی هر دولتی باشد ناشی از اجبار محیط بینالملل برای یافتن متحدانی قوی است.
با این وصف، بازنده اصلی اتحاد چین و اعراب، ایالاتمتحده و بویژه دولت بایدن است که باید شاهد حضور پررنگ دشمن راهبردی خود در منطقه غرب آسیا باشد. ضمن اینکه در روابط بینالملل درست یا غلط، اصل بر تامین منافع هر کشور است و بر پایه این اصل، اقتضا میکند تعاملات و روابط کشورها از تنوع و گستردگی برخوردار شود؛ یعنی رابطه چین با ایران نافی روابط چین با عربستان یا بالعکس نیست. از همین رو برای بازیگران جهانی این یک امر بدیهی است که باید سبد دیپلماسی خود را گسترده کنند تا در شرایط منازعه یا وضعیتهای غیرقابل پیشبینی و ناخواسته، بتوانند گزینههای متنوعی برای موازنهسازی در اختیار داشته باشند.
مثال مشهوری که در این رابطه وجود دارد، راهبرد «موازنه منفی» چین در دوران جنگ سرد است که چین کمونیست تحت رهبری «مائو» با آمریکا به عنوان دشمن اصلی متحد خود، اتحاد جماهیر شوروی، رابطه ایجاد کرد اما آیا روسها به خاطر این اقدام به طور کلی قید چین را زدند و این کشور را از مدار روابط خود خارج کردند؟
دقیقا به علت نادیده گرفتن این اصل و کنار گذاشتن دیپلماسی متوازن بود که در دولت قبل منافع ملی کشورمان آسیب دید. زمستان سال ۱۳۹۴ (۷ سال پیش از قرارداد با عربستان) به فاصله اندکی پس از اجرای برجام، شی جین پینگ رئیسجمهور چین با یک برنامه جامع همکاری به تهران آمد اما دولت اعتدالگرای ایران که در سیاست خارجی و روابط بینالملل اتفاقا معتدل نبود، رئیسجمهور چین را به آخر صف هدایت کرد با این امید که کشورهای غربی قرار است سرمایهگذاری گستردهای در ایران انجام دهند و نیازی به چین نیست.
محمدجواد ظریف، وزیر سابق خارجه، عواقب کنار گذاشتن دیپلماسی موازنه را اینگونه شرح میهد: «اگر درباره ضرورت کار متوازن با شرق و غرب به یک اجماع ملی رسیده بودیم و از یک سو با خوشخیالی، دوستان دوران سختی را در سراب طمع سرازیر شدن شرکتهای غربی از خود نرنجانده بودیم و از سوی دیگر از همه امکانات برجام برای ایجاد منافع اساسی اقتصادی برای همه کنشگران- به شمول شعبات خارجی شرکتهای آمریکایی- بهره برده بودیم، هم دوستانمان سرخورده نمیشدند و در دوران سختی رهایمان نمیکردند و هم ترامپ برای فشار حداکثری با مانع جدی سرمایهداران جهانی- از جمله در داخل آمریکا- مواجه میشد. فقط نیاز بود همدل و همصدا از همه امکانات برای اجرای بهینه سیاست کشور در پذیرش برجام استفاده میکردیم».
به طور کلی نگاه مطلقانگارانه و صفر و صدی به مقوله سیاست بینالملل و روابط خارجی هیچ جایگاهی ندارد. روابط میان کشورها و دولتها در محیط بینالمللی در شبکهای از محاسبات گسترده و پیچیده شکل میگیرد. به طور مثال پکن بخوبی میداند در شرایطی که خود با معضلات ارضی مثل تبت و تایوان روبهرو است، نباید سیاستی درباره جزایر سهگانه ایرانی اتخاذ کند که مشابه آن درباره وحدت سرزمینی خودش انجام شود یا اینکه چین اگرچه با استفاده از اهرم اقتصادی گاهی نگاه ابزاری به متحدان و شرکای خود داشته اما در عین حال واقف است نباید ایران را به بهای انرژی عربستان و رابطه با ریاض از دست بدهد، چرا که نقش ایران در منطقه یک نقش امنیتساز بوده است، در حالی که افراطگرایی تکفیری که توسط عربستان سعودی سازماندهی میشود، میتواند مرزهای چین را تحت تاثیر قرار دهد.
بنابراین بنا بر منطق رئالیستی روابط بینالملل که حتی مورد قبول نئولیبرالها هم است، معیار ارزیابی کنش دولتها و قدرتهای بزرگ بر مبنای شناخت این منافع و تعارضها و محاسبات چندوجهی تصمیمسازان آنهاست و موضوعاتی مثل اخلاق و اعتماد و وفاداری، سنجشی بیاعتبار و مردود برای ارزیابی رفتار دولتهاست. چین هم از این قاعده مستثنا نیست و این کشور را همانطور که هست باید شناخت.
اگر چین امروز یک توافق جامع با عربستان امضا میکند، پیش از این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره یمن را به نفع حامیان ایران و ضرر عربستان وتو کرده است و در جنگ سوریه با محور ایران و روسیه همکاری میکند. همچنین چین همان کشوری است که اگرچه سال 1389 به 6 قطعنامه سازمان ملل علیه برنامه هستهای ایران از جمله قطعنامه 1929 رای مثبت میدهد اما بالغ بر 120 شرکت چینی به علت همکاری با ایران مورد تحریمهای آمریکا قرار گرفتهاند و از سال گذشته به تمام فشارهای واشنگتن برای خودداری از خرید نفت ایران، جواب منفی داده است. چین به 3 قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس علیه ایران رای منفی داده است و در حالی که به درخواست عربستان برای عضویت دائم در پیمان شانگهای پاسخی نداده، با حمایت از تهران، باعث کسب عضویت دائم این پیمان توسط ایران شد. کسانی که تصور میکنند اقدام اخیر پکن دشمنی با ایران بوده، در مقابل این موارد جز سردرگمی پاسخی نخواهند داشت. مساله مشخص این است که چین در حال اجرایی کردن ابرپروژه خود؛ «یک کمربند-یک راه» با احیای جاده ابریشم است و منطقه غرب آسیا نقش یک شاهراه را در آن دارد، از این رو امنیت منطقه و موضوع انرژی که انتقال آن برای چین حیاتی است، حائز اهمیت است. به همین خاطر چین در منطقه به دنبال یک رابطه متوازن با ایران و عربستان سعودی است.
با همه اینها پکن باید بداند امنیت منطقه که موجب شده چین امروز با خیالی آسوده در حال تحقق رویای خود در احیای جاده جدید ابریشم باشد، مرهون تلاشهای ایران در مبارزه برابر افراطگرایی و تروریسمی است که ابعاد ایدئولوژیک آن میتوانست و هنوز هم میتواند امنیت چین را هم با خطر روبهرو کند و این ایران بود که برای مقابله با تروریسم تکفیری هزینه داد. در نتیجه، امضای بیانیه ضدایرانی توسط پکن در ریاض هیچ توجیهی نداشته و یک امتیاز منفی برای دولت این کشور است، بویژه در شرایطی که چین تلاش میکند برای تثبیت انگاره هژمون از خود، پرستیژ مثبتی به نمایش بگذارد.
تهران با تجارب تاریخی و اندوختهای که از بازیگری در روابط بینالملل معاصر دارد، منافع ملی و سیاست خارجی را با اعتماد به هیچ قدرت غربی و شرقی پیش نخواهد برد و البته که برای نیل به چنین هدفی، افزایش مولفههای قدرت باید در دستور کار قرار گیرد.
ارسال به دوستان
دور دنیا
مدودف: روسیه تولید قدرتمندترین تسلیحاتش را افزایش میدهد
رئیسجمهوری سابق و معاون فعلی دبیر شورای امنیت روسیه دیروز اظهار کرد: مسکو تولید نسل جدید تسلیحات برای محافظت از خود در برابر دشمنان در اروپا، آمریکا و استرالیا را افزایش میدهد. دیمیتری مدودف، معاون دبیر شورای امنیت روسیه در مطلبی که در پیامرسان تلگرام منتشر کرد، نوشت: «ما تولید قدرتمندترین ابزارهای تخریبگرمان از جمله ادواتی را که مبتنی بر اصول جدید است، افزایش میدهیم». مدودف خاطرنشان کرد: «دشمن ما نه تنها به استان کییف متعلق به سرزمین بومی «مالوروسیا» ما نفوذ کرده، بلکه همچنین در اروپا، آمریکای شمالی، ژاپن، استرالیا، نیوزیلند و چند جای دیگر که با ایدئولوژی نازی بیعت کردهاند هم حضور دارد. بنابراین ما به همین دلیل تولید قویترین ابزارهای تخریب خود از جمله سلاحهایی را که بر اصول جدید ساخته شده است، افزایش میدهیم».
***
ورود ۶ هواپیمای نظامی چین به حریم هوایی تایوان
وزارت دفاع تایوان دیروز اعلام کرد بین ساعات 6صبح شنبه ۱۰ دسامبر (۱۹ آذر) تا ۶ صبح یکشنبه ۱۱ دسامبر (۲۰ آذر) به وقت محلی، در مجموع ۶ هواپیمای نظامی چین از جمله ۲ پهپاد وارد حریم هوایی نزدیک تایوان شدهاند. پایگاه خبری «تایوان نیوز» در این باره گزارش کرد: وزارت دفاع تایوان میگوید در بازه مذکور، ۱۳ هواپیمای چینی و ۴کشتی جنگی چین نیز در حال انجام عملیات در تنگه تایوان مشاهده شدند. به گفته وزارت دفاع تایوان، 6 هواپیمای چینی از خط میانی عبور کردند و اکثر آنها وارد حریم هوایی جنوب غربی تایوان شدند. طبق گفته وزارت دفاع تایوان، نیروی هوایی تایوان، کشتیهای نیروی دریایی و سامانه موشکی تایوان، به دقت حرکات هواپیماهای چینی را تحت نظر گرفتهاند. بر اساس این گزارش، هواپیماهایی که در ۲۴ ساعت گذشته به گفته وزارت دفاع تایوان وارد حریم هوایی این جزیره شدهاند، شامل جنگندههای «شنیانگ جی ۱۱»، یک بمبافکن «شیان اچ-۶»، یک هواپیمای شناسایی «کی جی-۵۰۰»، یک پهپاد «بی زد کی-۰۰۵» و یک پهپاد «هیل-۷» بوده است. مقامهای تایوانی، پکن را به تشدید تحرکات علیه این جزیره متهم میکنند. از سویی این خبر در حالی منتشر شده است که مسؤول سیاسی حزب حاکم لیبرال - دموکرات ژاپن خواستار افزایش بودجه نظامی کشورش برای مقابله با چین شد.
***
بزرگترین محفل فراماسونها در فلسطین اشغالی
شبکه صهیونیستی با انتشار گزارشی تصویری از راه یافتن به بزرگترین محفل فراماسونها در حیفا خبر داد. وبگاه شبکه تلویزیونی «i24» با انتشار تصاویری نوشت: با آنکه معمولا دوربینهای تلویزیونی به نشست فراماسونها -جایی که بسیار پر رمز و راز است - راه نمییابند اما دوربین i24 با هدف کشف راز و رمزهایی که گفته میشود قرنها فراماسونها به پنهان کردن آن متهمند، وارد یکی از بزرگترین محافل این گروه شده است. در ادامه این گزارش آمده است: «در این پوشش خبری با «سلیمان سالم» که یک عرب ساکن حیفاست و رئیس اسبق بزرگترین محفل فراماسونها در اسرائیل است، دیدار کردیم. سالم وابستگی خود به فراماسونری را پنهان نمیکند، برعکس، حتی به آن میبالد». بنا بر این گزارش، همچنان درباره بسیاری از آداب و رسوم و نمادهای فراماسونری بحثهای زیادی وجود دارد و هنوز این گروه حاضر نیست مسائل داخلی خود را آشکار کند. خبرنگار در ادامه گزارش میدهد: «ما اتاق کوچکی را دیدیم که مسؤولان این محفل دوست نداشتند از آن تصویربرداری کنیم. اتاقی با نور کم که شامل یک صندلی و آینه بود و روی آن پردهای با نمادهایی که تفسیر آنها دشوار، عجیب و پر از ابهام بود، قرار داشت. مسؤولان محفل گفتند این اتاقی است که عضو تازهوارد در آن حاضر میشود». در ادامه این گزارش آمده است لنز دوربین i24 برخی نمادهای مهم از جمله پرچم اسرائیل، تصویر هیکل سلیمان و لوحهای ده فرمان را ثبت کرده است، هرچند فراماسونها همیشه تأکید میکنند هیچ ارتباطی با دین و صهیونیسم ندارند.
***
اکثر دموکراتها بایدن را برای ۲۰۲۴ نمیخواهند
بر اساس یک نظرسنجی جدید، اکثر رایدهندگان حزب دموکرات نمیخواهند جو بایدن برای بار دوم در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شرکت کند. نتایج نظرسنجی سیانبیسی تحت عنوان «اقتصاد کل آمریکا» نشان داد ۵۷ درصد رایدهندگان حزب دموکرات آمریکا نمیخواهند جو بایدن، رئیسجمهوری این کشور بار دیگر در انتخابات شرکت کند. همچنین ۶۶ درصد مستقلها و ۸۶ درصد شرکتکنندگان حزب جمهوریخواه نظر مشترکی داشتند. نتایج این نظرسنجی همچنین نشان داد افراد زیادی از شرکتکنندهها با حضور دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا که ماه گذشته میلادی نامزدی خود را جهت شرکت در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ اعلام کرد، موافق نیستند. بر اساس نتایج این نظرسنجی، ۶۱ درصد شرکتکنندگان از جمله ۳۷درصد جمهوریخواهان، ۶۱ درصد مستقلها و ۸۸ درصد دموکراتها نمیخواهند ترامپ برای بار دیگر نامزد انتخابات ریاستجمهوری شود.
ارسال به دوستان
دهم دسامبر در عراق هر سال به عنوان روز پیروزی بر داعش گرامی داشته میشود
یومالنصر مقاومت
گروه بینالملل: نهم دسامبر ۲۰۱۷ «حیدر العبادی» نخستوزیر وقت عراق، آزادسازی سراسر عراق از دست داعش را اعلام کرد و فردای این روز، تعطیل رسمی و یومالنصر نامگذاری شد و هر سال مردم عراق این روز را گرامی میدارند. این در حالی است که هنوز پاکسازی هستههای خاموش گروه تروریستی داعش که در مناطق مختلف عراق پنهان شدهاند، ادامه دارد. تشکیل نیروهای بسیج مردمی در عراق که بعدها به حشدالشعبی معروف شد ابتکاری مهم از سوی مرجعیت دینی عراق و آیتالله سیستانی بود که باعث نجات مردم این کشور از چنگال داعش و تکفیر شد. نقش ایران و سردار شهید سلیمانی در حمایت از مردم عراق برای پیروزی در مقابل داعش حائز اهمیت است. در همین رابطه «فالح الفیاض» رئیس سازمان حشدالشعبی عراق دیروز (یکشنبه 11 دسامبر) به مناسبت پنجمین سالگرد پیروزی بر گروه تروریستی داعش، گفت: پیروزی عراق بر تروریسم مایه افتخار نسلهای آینده است. به نوشته خبرگزاری رسمی عراق (واع)، وی افزود: پیروزی بر تروریسم حاصل شده است. سازندگان این پیروزی شهدا و در رأس آنها، فرماندهان شهید پیروزی بر داعش هستند. الفیاض با اشاره به اینکه حشدالشعبی در روزهای سختی که کشور دچار رنج و مصیبتی خاص شده بود، تشکیل شد، گفت: نه به سلطه بیگانگان! عراق آزاد است و شهدا با کارهای خود انواع تفرقه را در بین عراقیها از بین بردند و حشدالشعبی توانست یک الگوی ملی باشد. رئیس سازمان حشدالشعبی ادامه داد: در این پیروزی همه مردم عراق سهیم هستند و این دستاورد بزرگ نیازمند حمایت و صیانت است. دشمنان اکنون در خفا در حال فعالیت هستند. پیروزی بر تروریسم به حفظ وحدت ملت کمک میکند. توطئه علیه این پیروزی از طرق مختلف و با شکستن ثبات امنیتی، سیاسی و اجتماعی صورت میگیرد. فیاض افزود: حشدالشعبی یک نهاد امنیتی با آگاهی سیاسی است و این مزیت آن است و با تقدیم شهدا موجودیت خود را ثابت کرده است. آگاهی سلاحی است که حشد به کمک آن با دشمنان خود و دشمنان عراق مقابله میکند. وی تصریح کرد: نیروهای حشدالشعبی و همه نیروهای امنیتی عراق قادر به حفظ امنیت هستند اما مهمترین مسأله حفظ امنیت اجتماعی است. باید به دولت جدید اجازه داد پروژههای اصلاحی و توسعه اجتماعی خود را محقق کند. رئیس سازمان حشدالشعبی گفت: نظام سیاسی برخاسته از قانون اساسی، انتخاب ملت عراق است و باید از آن دفاع کرد. ما کشوری با میراث بزرگ، تاریخی درخشان و منابع طبیعی بسیار زیاد هستیم اما همچنان با چالشهایی روبهرو هستیم. وی در خاتمه گفت: ما از شما میخواهیم که آگاه باشید و شعار ما در مرحله بعد آگاهی است. از همین تریبون آغاز فصل سیادت و شهادت را اعلام میکنیم... فرماندهان شهید، خاری در چشم دشمنان هستند... همه ما در دفاع از این کشور، ابومهدی المهندس هستیم. همه ما قاسم سلیمانی هستیم. یکی دیگر از عوامل مهم و شاید بتوان گفت مهمترین عامل خارجی مهم در کمک به عراق، ورود سریع و بهموقع ایران به این ماجرا به فرماندهی ژنرال شهید قاسم سلیمانی بود. در واقع با ورود ایران به این قضیه نهتنها خطر ورود تروریسم به کشور دفع شد، بلکه در شمال عراق نیز مسیر پیشروی آن بویژه به سوی اقلیم کردستان متوقف شد و ایران در این زمینه نسبت به تمام کشورهایی که خود را متحد استراتژیک عراق میخوانند، در وضعیت «السابقون» قرار داشت. اما این فتوای مرجعیت اعلای نجف اشرف بود که ورق را به سود عراق و ملت آن بازگرداند و با آوردن ملت پای کار و نیز با بصیرت ملت عراق و پیشگامی گروههای مقاومت به فرماندهی شهید ابومهدی المهندس در لبیک گفتن به این فتوا، در ابتدا پروژه سقوط بغداد متوقف شد و سپس با تشکیل گروههای مسلح مردمی دیگر و ساماندهی آنان تحت عنوان «حشدالشعبی» و نیز ساماندهی بقیه نیروهای نظامی از جمله ارتش، مناطق سقوط کرده یکی پس از دیگری باز پس گرفته شدند تا اینکه در دهم دسامبر 2017 شکست داعش به طور کامل به لطف همین فتوای مبارک و تیزهوشی مرجعیت اعلای نجف در خنثیسازی سناریوی سوریهسازی عراق اعلام شد. ارسال به دوستان
بازیکنان مراکش بعد از برد برابر پرتغال دوباره پرچم فلسطین را به اهتزاز درآوردند که باعث خوشحالی مردم کشورهای اسلامی شد
جام ضدسازش
گروه بینالملل: معاریو در گزارشی اعلام کرد جشن و شادمانی بازیکنان و طرفداران تیم ملی فوتبال مراکش در جریان رقابتهای جامجهانی قطر، ثابت کرد جهان عرب با عادیسازی روابط با اسرائیل فاصله بسیار زیادی دارد. روزنامه عبریزبان معاریو در گزارشی نوشت جشن و شادمانی بازیکنان و طرفداران تیم ملی فوتبال مراکش در جریان بازیهای جامجهانی ۲۰۲۲ قطر ثابت کرد جهان عرب با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی فاصله بسیار زیادی دارد. این روزنامه افزود: اکنون شاهد حقیقت تلخی هستیم که طرفداران فوتبال در کشورهای عربی مقابل چشمان ما قرار دادند و جامجهانی ۲۰۲۲ قطر تورنمنتی برای همبستگی با فلسطینیان است. معاریو عنوان کرد که شادی و خوشحالی مراکشیها با پرچم فلسطین پس از پیروزی مقابل اسپانیا، همچون خاری در چشمان اسرائیلیها (صهیونیستها) بود. این روزنامه در ادامه نوشت: شاید برخی آدمهای سادهلوح گمان میکردند قطار عادیسازی روابط تا حدودی موجب تغییر موضع عربها در قبال تلآویو خواهد شد اما جامجهانی کنونی همبستگی جهان عرب با قضیه فلسطین و روایت فلسطینیان را بیش از پیش نشان داد. به گزارش پایگاه خبری شهابنیوز، تقریباً در تمام مسابقات جامجهانی ۲۰۲۲ قطر، مشاهده میشود که پرچم فلسطین به اهتزاز درمیآید و شماری از تماشاگران چفیه فلسطینی به گردن کرده و شعارهایی در همبستگی با مردم فلسطین سر میدهند. رژیم صهیونیستی درست زمانی که معتقد بود پا به میان مردم عرب گذاشته و در منطقه به این رژیم توجه و از حضورش استقبال میشود، از حضور پررنگ فلسطین و منفور بودن و رانده شدن خود در جامجهانی قطر شگفتزده شد. اگرچه فلسطین و «اسرائیل» در جامجهانی ۲۰۲۲ شرکت نمیکنند اما آرمان فلسطین حضور پررنگ خود را بر رویدادها و ورزشگاههای جامجهانی که برای نخستینبار در یک کشور عربی برگزار میشود، تحمیل کرده است. حال آنکه هیچ کسی از حضور صهیونیستها در قطر استقبال نمیکند. تاکنون تصاویر زیادی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که نشاندهنده امتناع تودههای مردمی حاضر در قطر از صحبت با رسانههای صهیونیستی در راستای حمایت آنها از آرمان فلسطین و مخالفت با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی است. به عنوان نمونه «دوتان ملاخ» خبرنگار اعزامی روزنامه ورزشی «ماکور ریشون» به قطر میگوید: امروز صبح سوار مترو شدم و بلافاصله واگن پر شد از هواداران سعودی که برخی از آنها خود را در پرچم فلسطین پیچیده بودند. نمیدانستم چه کنم! اگر با کسی صحبت و هویت اسرائیلی خود را فاش میکردم، اوضاع میتوانست خیلی بد به پایان برسد. وی در ادامه افزود: میزان نفرت از ما و تهدید به خشونت توسط هواداران تیمهای مختلف ناراحتکننده است. صادقانه بگویم خوشحالم که دوران حضورم در قطر در حال پایان است. من در اینجا شرایط خاصی را تجربه میکنم که تا آخر عمرم آن را به یاد خواهم داشت؛ جایی که میتواند برای من یک تهدید وجودی باشد. «منا حوا» روزنامهنگار فلسطینی نیز در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: بهنظر میرسد جامجهانی قطر به یک همهپرسی عمومی برای اعلام مخالفت با عادیسازی روابط با اسرائیل تبدیل شده است. «محمود مطر» دیگر روزنامهنگار فلسطینی هم تصریح کرد: به موازات مسابقات فوتبال جامجهانی قطر، جامجهانی دیگری نیز برگزار میشود که در آن آزادگان جهان از بسیاری ملیتها، مخالفت خود را با رژیم اشغالگر اسرائیل و هر نماینده و نشانه آن اعلام میکنند. ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|