|
حمله سایبری به بانک مرکزی خنثی شد
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت از دفع حمله سایبری گسترده به بانک مرکزی خبر داد. امیر محمدزادهلاجوردی در فضای مجازی نوشت: «شب گذشته بانک مرکزی و سکوهای بله و روبیکا مورد هدف حملات منع خدمت توزیعشده (DDoS) قرار گرفتند و با آن مقابله شد. این روزها بیشترین حجم حملات خارجی بهسوی بانکها و مؤسسات مالی، شرکتهای ارائهدهنده اینترنت و زیرساختهای ارتباطی است که دفع شدند».
ارسال به دوستان
افزایش مبادلات تجاری بین اروپا و روسیه با وجود وضع تحریم اقتصادی پس از جنگ اوکراین
تحریم نمایشی روسیه
پولیتیکو: اروپا همچنان در حال پر کردن خزانه پوتین است
گروه اقتصادی: با وجود وضع بیسابقهترین تحریمهای مالی و اقتصادی از سوی کشورهای اروپایی علیه روسیه، بررسیها نشان میدهد حجم واردات اروپا از روسیه در سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
به گزارش «وطن امروز»، پس از اتفاقات روی داده بین اوکراین و روسیه، اتحادیه اروپایی و دیگر کشورهای اروپایی در یک اقدام هماهنگ اقدام به تحریم اقتصاد روسیه که وابستگی زیادی به صادرات انرژی دارد کردند. بدین ترتیب در چندین مرحله صادرات نفت و همچنین گاز از روسیه متوقف شد، البته رفته رفته روسیه نیز با شناسایی مقاصد جدید صادراتی مانند چین، ایران، ترکیه و دیگر کشورهای منطقه آنچنان رغبتی برای صادرات به اروپاییها نداشت. یافتهها حاکی از آن است که میزان وابستگی کشورهای اروپایی به اقتصاد روسیه بسیار فراتر از مواد خام و انرژی است.
در همین باره تارنمای خبررسانی پولیتیکو در گزارشی به مسائل مختلف اقتصادی در سال 2022 میلادی پرداخته و در بخشی از این گزارش با عنوان «اروپاییها همچنان در حال پر کردن خزانه پوتین» به کشورهای اروپایی در رابطه با واردات از روسیه کنایه زده است. در بخشی از این گزارش آمده است: «روسیه در تلاش برای سرنگونی دولت کییف، تهاجم کامل به اوکراین را آغاز کرد. تورم افزایش یافت و یورو با دلار برابری کرد. کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، بر لزوم پایین نگه داشتن دستمزدها تاکید کرد، در حالی که بسیاری از شرکتهای بزرگ سودهای بیسابقهای کسب کردند. انتشار گازهای گلخانهای در بحبوحه بهبود اقتصادی افزایش یافت و کشورها به طور موقت برای جایگزینی نیروگاههای گازی به زغال سنگ رو آوردند».
این تارنمای خبری در ادامه گزارش خود آورده است: «رهبران اتحادیه اروپایی درباره تقویت قابلیتهای دفاعی اروپا و مقابله با قیمتهای بالای انرژی کمتر متحد بودند اما تحولات غیرمنتظره دیگری در سال 2022 رخ داد: در حالی که تحریمهای اتحادیه اروپایی صادرات کالاهای با فناوری پیشرفته به روسیه را کاهش داد، ارزش واردات، بویژه انرژی و سایر مواد خام، به طور قابل توجهی افزایش یافت، بویژه به دلیل قیمتهای بالاتر و بهبود کرونا، ارزش ماهانه واردات در ماه مارس به اوج خود رسید».
فارغ از تاثیرگذاری مسائلی مانند افزایش قیمت انرژی و کامودیتیها بر افزایش رقم میزان تجارت، تصویر مقابل نشان میدهد اساساً پروژه منزویسازی روسیه شکست خورده و اروپا نتوانسته است آنطور که باید و شاید این کشور را تحت فشار بگذارد.
البته پیشتر درباره آسیبهای اروپا از این تحریم به تفصیل نوشتهایم.
پیش از این وبگاه بلومبرگ میزان ضرر و زیان اروپا از تحریم یا کارشکنی روسیه علیه اروپا در صادرات انرژی را حدود یکتریلیون دلار تخمین زده بود.
وبگاه شبکه خبری بلومبرگ در این باره نوشته بود: «اروپا تقریبا یک تریلیون دلار از افزایش هزینههای انرژی در پیامدهای جنگ روسیه در اوکراین متضرر شده و عمیقترین بحران چند دهه اخیر در این قاره تازه شروع شده است. پس از این زمستان، منطقه اروپا مجبور خواهد بود ذخایر گاز خود را بدون انرژی یا بهرهگیری حداقلی از روسیه دوباره تامین کند، این یعنی باید شاهد رقابت بیشتر تانکرهای سوخت باشیم». بلومبرگ در بخش دیگری از تحلیل خود آورده بود: «حتی با وجود تسهیلات بیشتر برای واردات گاز مایع (LNG)، انتظار میرود بازار انرژی تا سال 2026، زمانی که ظرفیت تولید اضافی از ایالات متحده به قطر در دسترس قرار گیرد، محدود باقی بماند. این به آن معناست که هیچ راه فراری از قیمتهای بالا تا سال 2026 وجود نخواهد داشت». بلومبرگ با استناد به گزارش اندیشکده بروگل مستقر در بروکسل آورده بود: «دولتهای اروپایی بیش از 700 میلیارد دلار کمک و یارانه به شرکتها و مصرفکنندگان دادند تا مانع از ضربه غیرقابل تحمل به اقتصاد خانوارهای اروپایی شوند و وضعیت اضطراری در قاره سبز پدیدار نشود. این در حالی است که افزایش نرخ بهره در دوران رکود اقتصادی اروپا باعث شده آثار این بستههای حمایتی حداقلی شود و در کل شرایط در اروپا غیرقابل تحمل به نظر میرسد». حدود یک تریلیون دلار هزینه اروپا ناشی از تحریم گاز روسیه که از دادههای بازار محاسبه شده است، یک آمار گسترده از انرژی گرانتر برای مصرفکنندگان و شرکتهاست که نه همه اما بخشی از آن با بستههای کمکی جبران شده است. اندیشکده بروگل هم برآورد مشابهی درباره تقاضا و افزایش قیمتها دارد که ماه جاری در گزارشی توسط صندوق بینالمللی پول منتشر شد.
اما اصلیترین بخش این گزارش آنجاست که پولیتیکو اعتراف میکند کسبوکارهای اتحادیه اروپایی با روسیه گره خوردهاند: «سرمایهگذاری اتحادیه اروپایی در روسیه بسیار بیشتر از آن چیزی است که اعلامیههای عمومی نشان میدادند. در حالی که شرکتهای اروپایی برخی برندهای بزرگ خود را از روسیه خارج کردهاند، بر اساس گزارش یک مرکز اروپای مرکزی، در مجموع داراییهای روسیه در منطقه یورو بین پایان ۳ ماهه چهارم سال 2021 تا پایان ۳ ماهه دوم سال 2022 تنها 10درصد کاهش یافت. گزارش بانک مرکزی اروپا حاکی از این است که کاهش داراییهای اتحادیه اروپایی از روسیه نه به دلیل خروج شرکتها از این کشور، بلکه عمدتاً به دلیل کاهش ارزش داراییهای منطقه یورو در اوراق بهادار سرمایهگذاری پرتفوی روسیه است».
ارسال به دوستان
وزیر راه و شهرسازی:
ناوگان فرسوده نوسازی میشود
سهمیه سوخت ناوگان جادهای در دستور اصلاح
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه با استفاده از توان داخلی و واردات، نوسازی ناوگان تسریع خواهد شد، از بررسی سهمیه سوخت ناوگان باری و ابلاغ رویههای جدید درباره شرکتهای واسط بین رانندگان و صاحبان بار خبر داد. سید ابراهیم رئیسی ظهر پنجشنبه ۱۵ دی در آخرین بخش از برنامههای سفر نیمروزه خود به شهرستان بهارستان به پایانه باربری این شهرستان رفت و در جمع رانندگان، کامیونداران و متصدیان شرکتهای باربری این پایانه حضور یافت و به شکل مستقیم و بیواسطه از مطالبات، درخواستها و مسائل آنان مطلع شد. در حاشیه این بازدید مهرداد بذرپاش از پیشبینی تسهیلات دولت برای نوسازی خودروهای فرسوده بویژه در حوزه حملونقل باری خبر داد. همچنین بذرپاش در ارتباط زنده تلفنی با بخش خبر ۱۴ شبکه یک سیما در حضور سرزده رئیس جمهور در پایانه اکبرآباد و مشکلات مطرح شده در حوزه حملونقل ترانزیتی جادهای اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که این ناوگان گسترده از آن رنج میبرد بحران فرسودگی خودروهاست. وی با بیان اینکه ۳۷۸هزار دستگاه کامیون در جادههای کشور در حال تردد هستند، افزود: هر چقدر خودروها فرسوده باشند به دنبال آن مصرف سوخت بالا میرود و مشقاتی را نیز برای رانندگان ایجاد میکند. عضو کابینه دولت سیزدهم با تاکید بر اینکه بنا به دستور ریاست جمهوری باید از توان تولید داخل برای جابهجایی ۵۰ درصد ناوگان فرسوده اقدام کنیم، تصریح کرد: در صورتی که توان تولیدات داخل نتوانست نیاز را برطرف کند با واردات خودروهای دارای عمر کمتر از ۳ سال به جبران آن خواهیم پرداخت. بذرپاش با قدردانی از زحمات رانندگان صنعت حملونقل جادهای به مشکلات آنها اشاره کرد و افزود: درباره بیمه رانندگان اقداماتی در دستور کار قرار دارد، لذا از عمده مشکلات دیگر این عزیزان تامین لاستیک، روغن و قطعات است که روغن با تامین از شرکتهای داخلی در حال مرتفع شدن است و درباره لاستیک نیز ۴ میلیون حلقه مورد نیاز سالانه کشور است. وی به سهمیه سوخت رانندگان حملونقل جادهای نیز اشاره کرد و گفت: سهمیه ۳۰۰ لیتری سوخت که بنا به پیمایش نیز قابل تغییر است مورد اعتراض این قشر قرار گرفته که این موضوع در دستور اصلاح قرار گرفته است. وزیر راه و شهرسازی بخش دیگری از مشکلات را نحوه تعامل رانندگان با شرکتهای واسط عنوان کرد و بیان داشت: از سازمان راهداری درخواست کردیم رویههای اصلاحی را تدوین کند و تا چند روز آینده آن را ابلاغ خواهیم کرد. وی با اشاره به در دستورکار قرار گرفتن سکوهای مجازی در سازمان راهداری خاطرنشان کرد: با راهاندازی این بستر بحث واسطهها کم خواهد شد و خود رانندگان از این طریق به بار با کمترین هزینه دسترسی پیدا میکنند. به گفته بذرپاش، هدف وزارت راه و شهرسازی نوسازی ناوگان فرسوده در سریعترین زمان است. ارسال به دوستان
بررسی تأثیر سیاست تثبیت نرخ ارز بر بازار سرمایه
نبض بورس دست نمادهای ریالی افتاد
بورس کالا 6 هزار میلیارد تومان برای خودروسازان سود داشت اما مردم 80 درصد گرانتر از قرعهکشی به خودرو رسیدند
با اعلام سیاست تثبیت نرخ ارز، اقبال نسبت به سهام دلاری کاهش یافته و سهمهای ریالی متقاضی بیشتری دارد، بدین ترتیب فعلا و روزهای آینده نبض مثبت بازار سرمایه در دست سهامهای ریالی است. هفتهای که گذشت بازار سرمایه روند صعودی خود را که در هفتههای پیش از آن داشت نتوانست ادامه دهد و همین مساله موجب بازگشت شاخص کل بورس به کانال 1.5 میلیون واحدی شد. مقاومت 1.6 میلیون واحدی شاخص کل که از سال 99 برای بورس تبدیل به یک کابوس روانی شده است، این بار هم شکسته شدنش دوام نداشت و همین مساله موجب شد تا شاخص کل در هفته دوم دیماه روند نزولی را در پیش بگیرد. نوسان نرخ ارز در بازار آزاد و کاهش آن به سمت قیمت توافقی نیز در ادامه رخدادهای این هفته دلیلی بر افت بورس بود، البته در هفتههای گذشته سهمهای گروه خودرویی به دلیل سود کلان خودروسازها از عرضه خودرو در بورس، با استقبال سهامداران خرد همراه شده است. پیشبینیها نشان میدهد سود خودروسازان از زمان عرضه خودرو در بورس کالا حدود 6 هزار میلیارد تومان بوده است. همین مساله میتواند در نهایت منجر به کاهش زیان انباشته این شرکتها شود، البته باید در نظر داشت مصرفکنندگان خودرو نیز تا 80 درصد خودرو را گرانتر از زمانی که در سیستمهای قرعهکشی خودرو خریداری میکردند، معامله کردهاند.
* افت شاخص کل بورس
شاخص کل بورس شنبه هفته گذشته با کاهش 56 هزار و 819 واحدی و در روز یکشنبه با افت 26 هزار و 130 واحدی روبهرو شد، روز دوشنبه این شاخص با رشد 28 هزار و 920 واحدی که داشت توانست بخشی از افت روزهای قبل را جبران کند. شاخص کل در روز سهشنبه و چهارشنبه به ترتیب با کاهش هزار و 932 واحدی و 12 هزار و 234 واحدی که داشت از کانال 1.6 میلیون واحدی فاصله زیادی گرفت. همچنین شاخص کل بورس در هفته گذشته با کاهش 68 هزار و 195 واحدی که داشت، بازدهی منفی 4.1 درصدی را به ثبت رساند و در پایان هفته در سطح یک میلیون و 579 هزار و 119 واحدی آرام گرفت.
* هزار و 613 میلیارد تومان پول از بورس خارج شد
در هفته گذشته در مجموع هزار و 613 میلیارد تومان پول از بورس خارج شد که میانگین روزانه 322 میلیارد تومان را نشان میدهد. روزهای شنبه، یکشنبه و سهشنبه بورس شاهد خروج پول و روزهای دوشنبه و چهارشنبه پول حقیقی وارد بورس شده است.
ارسال به دوستان
اخبار
دیدار رؤسای بانک مرکزی ایران و قطر
آغاز دیپلماسی منطقهای در حوزه پولی و بانکی
رئیس کل بانک مرکزی به منظور توسعه و تقویت ارتباطات و مناسبات پولی و بانکی با کشورهای حاشیه خلیجفارس، در صدر هیاتی تخصصی پنجشنبه وارد دوحه پایتخت قطر شد. فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در دیدار با شیخ بندر بن محمد آلثانی، رئیسکل بانک مرکزی قطر بر توسعه همکاریها و ارتباطات پولی و بانکی میان تهران و دوحه تاکید کرد. وی با تاکید بر چشمانداز مثبت مناسبات اقتصادی ایران و قطر، تاکید کرد: با افزایش همکاریهای پولی و بانکی میان ۲ کشور به همراه در دستور کار قرار دادن پیمانهای پولی دو و چندجانبه قطعا به اهداف پیشبینی شده در مناسبات تهران و دوحه خواهیم رسید. همچنین در این دیدار رئیسکل بانک مرکزی قطر بر علاقهمندی این کشور برای افزایش مناسبات بانکی و پولی با ایران تاکید کرد و گفت: توسعه مناسبات بانکی با جمهوری اسلامی ایران جزو اولویتهای اصلی ماست و این همکاریها قطعاً به نفع ۲ کشور خواهد بود. وی تصریح کرد: از هر ابزاری برای تعمیق و افزایش همکاریها و مناسبات بانکی و پولی بین قطر و ایران استفاده خواهیم کرد. گفتنی است مهدی صفری، معاون اقتصادی وزیر امور خارجه نیز رئیسکل بانک مرکزی را در این سفر همراهی کرد. افزایش تبادلات و همکاریهای پولی و بانکی ایران با کشورهای حاشیه خلیجفارس در دستور کار جدی بانک مرکزی قرار دارد.
***
کاهش مالیات بر ارزش افزوده
7 قلم دانه روغنی
گمرک ایران فهرست جدید 7 قلم دانه روغنی را که مالیات برارزش افزوده آنها به یک درصد کاهش یافته است اعلام کرد. گمرک پیش از این کاهش نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده واردات گندم، برنج، دانههای روغنی، انواع روغن خام، حبوبات شامل عدس، نخود، لوبیا و ماش، قند، شکر، گوشت مرغ، گوشت قرمز و چای از 9 درصد به یک درصد را اعلام کرده بود. در بخشنامه جدید اسامی این دانههای روغنی از قبیل دانه سویا، دانه کلزا، دانه گلرنگ، روغن خام سویا، روغن خام آفتابگردان و روغن خام کلزا، روغن پالمRBD تصریح شده است. در این نامه که از سوی معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی صادر شده، آمده است: «درباره سایر موارد که دانههای روغنی و روغن خام به استناد بخشنامههای فوقالذکر با نرخ کمتر ترخیص گردیدهاند سریعاً نسبت به بررسی و صدور مطالبه نامه کسر دریافتی با رعایت سایر مقررات اقدام لازم معمول نمایند. همچنین کسر دریافتی مالیات بر ارزش افزوده مشمول مرور زمان موضوع ماده ١٣٥ قانون امور گمرکی نمیباشد».
***
اطلاعیه نظام بانکی درباره الزام رعایت نرخ بهره قانونی
نرخ سود اوراق 23 درصد است
بانکهای خصوصی و دولتی کشور در اطلاعیهای مشترک توافق کردند از روز شنبه(امروز) به نرخ سود قانونی پایبند باشند. شورای هماهنگی بانکها و کانون بانکهای خصوصی در اطلاعیهای مشترک بر لزوم رعایت نرخ سود قانونی از روز شنبه ۱۷ دیماه تاکید کردند. در این اطلاعیه با استناد به بخشنامه ابلاغی نرخ سود سپردهها آمده است: از روز شنبه مورخ 17/10/1401 اوراق گواهی سپرده مدتدار ویژه سرمایهگذاری (عام) با نرخ سود ۲۳ درصد در تمام بانکها طبق سهمیه ابلاغی اجرایی میشود. این اطلاعیه میافزاید: پرداخت سود علیالحساب اوراق مذکور به صورت ماهانه و معاف از مالیات است و بازخرید قبل از سررسید آن در شعب بانکها با نرخ ۱۰ درصد سالانه خواهد بود. همچنین پرداخت سود سپرده در ابتدای دوره سپردهگذاری به منظور جذب مشتری ممنوع است. در اطلاعیه مشترک بانکها با تاکید بر اینکه نرخ سود سپردههای سرمایهگذاری ۳ ماهه و ۶ ماهه طبق نرخهای اعلامی در بخشنامههای قبلی بانک مرکزی است، آمده است: سپردههای بلندمدت، طبق دستورالعملهای بانک مرکزی باید حداقل یک ساله افتتاح شود. این اطلاعیه تاکید دارد: نرخ سود علیالحساب سپردههای سرمایهگذاری مدتدار که قبل از سررسید برداشت شود، معادل نرخ سود علیالحساب سپرده سرمایهگذاری متناظر با دوره ماندگاری آن با کسر نیمدرصد خواهد بود. بانکها همچنین اعلام کردند نرخ سود سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت با کمترین مانده در ماه، در حال حاضر ۱۰ درصد ماهشمار است که به صورت علىالحساب محاسبه و به حساب سپردهگذار واریز میشود. بر اساس اعلام شورای هماهنگی بانکها و کانون بانکهای خصوصی و موسسات اعتباری، از روز شنبه مورخ 17/10/1401 بازرسان بانکها و بانک مرکزی بر رعایت مفاد این اطلاعیه نظارت جدی به عمل خواهند آورد.
***
قیمت طلای جهانی بالا رفت
قیمت طلا دیروز (جمعه) افزایش یافت و با توجه به سرمایهگذارانی که مشتاقانه منتظر گزارش مشاغل کلیدی ایالاتمتحده برای ارزیابی موضع فدرال رزرو آمریکا برای افزایش نرخ بودند، در مسیر سومین افزایش هفتگی متوالی قرار گرفت. بهای هر اونس طلا با 6.3 درصد افزایش به ۱۸۳۹ دلار و ۵۰ سنت رسید. قیمت طلا در بازار آمریکا نیز با 0.34 درصد افزایش به ۱۸۴۰ دلار و ۵۰ سنت رسید. دادههای روز پنجشنبه نشان داد که حقوق و دستمزد خصوصی ایالاتمتحده در ماه دسامبر بیش از حد انتظار افزایش یافته است، در حالی که تعداد آمریکاییهایی که درخواستهای جدید برای دریافت مزایای بیکاری را ارائه کردهاند به پایینترین حد ۳ ماه گذشته در هفته گذشته رسید، که میتواند فدرال رزرو را مجبور به ادامه روند صعودی نرخ بهره کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|