|
سقوط مرگبار هواپیمای سبک اسرائیلی در نقب
منابع اسرائیلی از کشته شدن ۲ نفر در سقوط یک هواپیمای سبک در نقب خبر دادند. روزنامه یدیعوتآحارانوت نوشت: یک هواپیمای سبک صبح شنبه در نقب سقوط کرد و آتش گرفت. در این حادثه ۲ نفر که در داخل هواپیما بودند، کشته شدند.
ارسال به دوستان
تشدید تنش میان آمریکا و چین در پی مصوبه کنگره برای ممنوع کردن شبکه اجتماعی چینی
تیکتاک جنگ
گروه بینالملل: کمی بیش از ۲ سال از عمر دولت دموکراتها در آمریکا میگذرد و بار دیگر شاهد ترامپیدن بایدن برخلاف تمام ادعاهای ضدترامپیاش هستیم؛ حکم به ممنوعیت کامل یک شبکه اجتماعی بینالمللی پرطرفدار که تقریبا هیچ رویکرد سیاسی یا دستکم غربستیزانهای ندارد در نیمی از ایالاتآمریکا یعنی دقیقا اجرای همان طرحی که ترامپ تحت لوای تحریم چین در سر داشت. رئیسجمهور پیشین یانکیها تابستان ۲۰۲۰ در آخرین روزهایش در کاخ سفید، فرمان ممنوعیت فعالیت تیکتاک در این کشور را صادر و تنها شرط ادامه کار آن را قرار گرفتن تحت مالکیت آمریکاییها عنوان کرد. حال عجیب نیست که در برافراشتن علنی پرچم جنگ علیه آزادی بیان توسط لیبرالهای واشنگتن، اکثریت جمهوریخواهان مجلسین کنگره هم با دموکراتها همصدا شدهاند. الاغهای حاکم و فیلهای اپوزیسیون بر سر هر چه با هم رقیب باشند، در بستن فضای افکار عمومی با هم رفیقند، البته در این مورد جمع رفقای غربی جمع است و اتحادیه اروپایی و کانادا هم استفاده از شبکه اجتماعی تیکتاک را منع میکنند. دیپلماتها و سیاستمداران غربی که یکی از کارویژههایشان پیدا کردن یک مورد هر چند کوچک سانسور یا محدودیت رسانهای در گوشهای از جهان و سر دادن فریاد «وا آزادیا» است - موضوع فیلترینگ سایتها و شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک، توئیتر و اینستاگرام که توسط سازمانهای حقوق بشری و دولتهای غربی حامی آنها به عنوان اقدامی علیه آزادی بیان برشمرده میشود که بماند - حالا به یک باره در اقدامی هماهنگ، یک رسانه نسل جدید عمدتا جوانپسند را با یک میلیارد کاربر در سراسر دنیا، ممنوعالاستفاده کردهاند! آن هم نه به اتهام محتوای نامناسب، فیکنیوز یا بروز خطا یا مشکلی از سوی میلیونها عضو آن یا حتی دخالت در انتخابات دیگر کشورها، بلکه تنها به جرم یک اتهام اثبات نشده! جرمی که بایدن و شرکایش برای تیکتاک قائل شدهاند.
اگر اتهاماتی که از سوی هر ۲ دولت ترامپ و بایدن به شرکت چینی هواوی وارد میشد نیز بر مبنای منطق رقابتهای فناورانه و تضادهای امنیتی میان شرق و غرب وارد میشد پذیرفتنی باشد اما اتهامات وارد شده علیه شرکت بایت دنس، شرکت مادر تیکتاک بسیار مبهم به نظر میرسد. اتهامات از اوت 2020 در قالب یک لایحه دولتی شکل گرفتند که بر مبنای آنها دولت جمهوریخواه وقت در اوج سیاستهای چینستیزانهاش، شرکت بایت دنس را صرفا بر اساس شایعات و نه گزارش یک نهاد صاحب صلاحیت تخصصی یا شهادت کارشناسان در کنگره و حتی حکم دادگستری متهم به رصد کاربران تیکتاک در ایالاتمتحده به نفع دولت چین کرد.
دونالد ترامپ پس از آن فرمان اجرایی توقف تراکنشهای این شبکه را در صورت فروخته نشدن شرکت بایت دنس به سهامداران آمریکایی امضا کرد اماپس از آن با واگذاری 40 درصد سهامش به مالکان آمریکایی که طبق قانون اساسی این کشور دیگر متعلق به ایالاتمتحده محسوب میشود، به نظر نمیرسید دیگر هیچ بهانه سازمانی درباره ماهیت شرکت مادر در میان باشد اما با روی کار آمدن دولت بایدن، رویکرد ترامپی درباره این شبکه اجتماعی و البته اغلب رسانههای فراگیر غیرغربی توسط دموکراتهای مدعی آزادی بیان ادامه یافت. فرمان سال 2021 تفحص وزارت بازرگانی درباره فعالیت تیکتاک، نخستین اقدام بود. وقتی دولت آمریکا در سال 2022 شرکت مادر تیکتاک را به نقض حریم خصوصی کاربرانش بخاطر دسترسی کارمندان دفتر این شرکت در چین به اطلاعات کاربران آمریکایی متهم کرد، بایت دنس اعلام کرد 100 درصد ترافیک کاربرانش در این کشور را به ابر اوراکل که یک شرکت آمریکایی است واسپاری کرده و دیگر هیچ اطلاعاتی به مرکز چین ارسال نمیشود. با این حال از همان زمان مشخص بود که بهانهجوییهای یانکیها را پایانی نیست، چرا که رهبران سیاسی تمامیتخواه واشنگتن حتی تحمل فعالیت بینالمللی یک شبکه اجتماعی غربی غیرآمریکایی را ندارند، چه رسد به اینکه سهام اصلی آن همچنان در اختیار رقیب شرقیشان باشد.
* جنگ بر سر نسل Z
تیکتاک تنها ظرف 6 سال به یک میلیارد کاربر دست یافته است. این شبکه اجتماعی با رویکرد غالب سرگرمی و موضوعات مورد علاقه نسل جدید، به 40 زبان مختلف از همان ابتدا تمایل داشته برای کاربران جوانتر جذاب باشد. بیدلیل نیست که 41 درصد کاربرانش بین 16 تا 24 سال دارند. اینها همان نسل Z معروف هستد. جالب اینکه 43 درصد کاربران جدید از هند میآیند که حساسیتهای خاص خودش را نسبت به چینیها دارد ولی تا امروز هیچ واکنش خاصی به آن نشان نداده است.
به گزارش تارنمای وایرد، نقشه جغرافیایی کاربران تیکتاک حاکی از آن است که در سه ماهه اول سال 2022، بیش از 100 میلیون کاربر فعال ماهانه در ایالاتمتحده و 23 میلیون کاربر در بریتانیا وجود داشته است. هر کاربر آن به طور میانگین روزانه یک ساعت و 25 دقیقه را در برنامه صرف کرده، 17 بار آن را باز و 90 درصد وقت آزاد خود را در این برنامه سپری میکند. جوانگرایی این شبکه در مقایسه با بالا رفتن میانگین سنی کاربران شبکههای آمریکایی چون دو شعبه مهم متا - فیس بوک و اینستاگرام - که همان نسل تازهوارد سایبری ۲ دهه گذشته بودهاند، تبدیل به یک تهدید راهبردی برای کشورهای غربی شده که احساس میکنند در حال واگذاری نسل مولد تازهوارد هستند.
* آمریکا بزرگترین کنترلکننده شبکهها
تیکتاک در متن جنگی همهجانبه از سوی غرب علیه رقبا و مخالفانش قرار گرفته که با تیکتاک ساعت هر لحظه بحرانیتر میشود. این در حالی است که اعترافات و افشاگریها درباره همکاری شبکههای اجتماعی بزرگ با نهادهای امنیتی آمریکا مثل افبیآی، سازمان سیا و حتی به طور مستقیم با کارزار انتخاباتی جو بایدن، دفتر تبلیغاتی کاخ سفید و وزارت ارتباطات این کشور روز به روز بیشتر میشود. دامنه این رسواییها از افشاگریهای تاریخی ادوارد اسنودن، مقاطعهکار پیشین و فراری آژانس امنیت ملی ایالاتمتحده درباره جاسوسی نهادی اطلاعاتی این کشور از تمامی مردم جهان از طریق شبکههای اجتماعی، جستجوگرهای اینترنتی، خدماترسانان ایمیل و پیامرسانها در سال 2013 آغاز شد و سپس با نخستین صحبتهای علنی مارک زاکربرگ درباره اعمال فشار دولت اوباما بر فیسبوک برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات حسابهایش در همان سال وارد مرحله جدیدی شد. پس از آن افشاگریها حتی در سطح رئیسجمهور آمریکا و روسای دستگاهها و نمایندگان و سناتور و شخصیتهای برجستهای چون ایلان ماسک تا امروز ادامه یافته است. آخرین دور آنها حاوی انتشار سلسله گزارشهایی محرمانه است که نشان میدهد کار دستگاههای امنیتی و دولتی آمریکا از نظارت بر تمام شبکههای اجتماعی بزرگ دنیا که همگی در آمریکا ثبت شدهاند از فیسبوک و توئیتر و اینستاگرام گرفته تا پینترست و خود تیکتاک گذشته و به انتساب ناظران مستقر در دفتر این رسانههای اجتماعی همراه با جلسات منظم با مدیران آن روی آوردهاند.
* قانون آمریکایی علیه آزادی بیان
از اواسط سال 2022، افسیسی (کمیته ارتباطات فدرال) وابسته به دولت آمریکا با ارجاع به برخی گزارشها، نخستین هشدارهای تخصصی را درباره ادامه کار این شبکه به گوگل و اپل داد و از آنها خواست دسترسی دانلود آن را از روی اپلیکیشنهای خود حذف کنند. اولین بار که یک نهاد امنیتی آمریکایی بر ادعای دولتهای ترامپ و بایدن صحه گذاشت. تنها 5 ماه پیش در نوامبر 2022 بود که دفتر تحقیقات فدرال پلیس (افبیآی) برای نخستین بار به طور رسمی به نمایندگان کنگره درباره استفاده احتمالی دولت چین از اطلاعات کاربران آمریکایی مشاوره داد. پس از آن قانونگذاران جمهوریخواه و حامی ترامپ بیش از دموکراتها به تکاپوی تهیه لایحهای برای ممنوع ساختن فعالیت آنچه شبکه چینی میخواندند، افتادند. به این ترتیب فرمان اجرایی ترامپ برای ممنوعسازی استفاده از تیکتاک در قالب قانون رسمی تحت عنوان «جلوگیری از تهدید ملی جاسوسی بر اینترنت، سانسور و نفوذ ظالمانه و یادگیری الگوریتمی توسط حزب کمونیست چین» احیا شد. ابتدا دولت بایدن بر اساس این قانون ضربالاجلی 30 روزه را برای همه ادارات فدرال تعیین کرد تا کارکنانشان نسخههای این برنامه را از گوشیهای هوشمند شخصی خود حذف کنند.
در نهایت هفته گذشته در ابتدای دورهای که از آن به «کارزار گشایش فشار همهجانبه چین» تعبیر شده، ائتلافی از نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه کنگره، تیر خلاص را به آزادی بیان در آمریکا شلیک کردند. چهارشنبه گذشته لایحهای که هدف آن ظاهرا شفافسازی درباره غیرقابل اجرا بودن و ممنوعیت مربوط به اشتراکگذاری دادههای شخصی حساس بر اساس قانون اختیارات اقتصادی اضطراری است، با ۲۴ رای موافق در مقابل ۱۶ رای مخالف در کمیته روابط خارجی خانه نمایندگان کنگره به تصویب رسید. کماکان هیچ سند و گزارش تخصصی مبنی بر دسترسی و سوءاستفاده دولت چین از اطلاعات کاربران تیکتاک در این لایحه دیده نمیشود و تنها منطق آن کماکان چینی بودن مالکیت سهام اکثریت شرکت مادر است. حالا دست جو بایدن باز است تا بر اساس این قانون جدید، تیکتاک را با بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر در آمریکایی ممنوع سازد.
* تیکتاک؛ اسب تروای چین؟
دومینوی ممنوعیت آنچه اپلیکیشن چینی خوانده میشود در کشورهای غربی توسعه مییابد. بدین ترتیب اپیدمی فوبیای غرب نسبت به تیکتاک، از اقدام هماهنگ برای تصویب قوانینی مشابه علیه آن آشکار میشود. کاربرد اصطلاحات جنگی در این مورد توسط برخی کارشناسان امنیتی آمریکایی، بحران را عمیقتر میکند. آنها تیکتاک را اسب تروای چین در قلمرو غرب میخوانند. در جدیدترین مرحله از جنگ رسانهای میان غرب و شرق، پارلمان اروپا، کمیسیون اروپا و شورای اتحادیه اروپایی نصب تیکتاک در دستگاههای کارکنان این نهادها را ممنوع اعلام کردند. این اقدام پس از اقدام مشابه دولت فدرال، کنگره و بیش از نیمی از ۵۰ ایالت آمریکا انجام میشود. کانادا هم استفاده از تیکتاک در دستگاههای دولتی را ممنوع کرده است. چین در برابر این اتهامات واکنش نشان داده و از طریق حزب حاکم کمونیست، بسیاری از پلتفرمهای شبکه اجتماعی و پیامرسانهای خارجی از جمله یوتیوب، توئیتر، فیسبوک، اینستاگرام و خود تیکتاک را مسدود کرده است. البته نسخه چینی تیکتاک که دوین (Douyin) نام دارد مجاز است، اگرچه محتوای آن، مشابه محتوایی که در تیکتاک اصلی دیده میشود نیست. مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز در کنفرانسی مطبوعاتی با زیر سوال بردن تصمیم اخیر نهادهای اتحادیه اروپایی اعلام کرد این اتحادیه بر خلاف ادعای خود مبنی بر اینکه آزادترین بازار دنیاست اما تدابیر محدودکننده و سرکوبکننده غیرمعقول علیه شرکتهای کشورهای دیگر به کار بسته است. او ادامه داد: «این امر به اعتماد جامعه جهانی به فضای کسبوکار در اتحادیه اروپایی لطمه وارد خواهد کرد. اتحادیه اروپایی باید حرف خود را با عملش تطبیق داده، به اقتصاد بازار و رقابت منصفانه احترام گذاشته و سوءاستفاده از مفهوم امنیت ملی را متوقف و یک فضای کسبوکار باز، منصفانه، شفاف و غیرتبعیضآمیز برای همه شرکتها ایجاد کند». واضح است ایجاد حساسیت روی فعالیت تیکتاک، نه بر اساس دادههای واقعی امنیتی بلکه صرفا به منظور ایجاد جنگ روانی علیه چین انجام میگیرد. تیمور فومنکو، کارشناس روسی معتقد است رفتار آمریکا و شرکای غربیاش در این زمینه نمونهای کلاسیک از ایجاد هیستری جمعی است که از دوره جنگ سرد به یادگار مانده است. آمریکا و کشورهای تحت امر سیاسیاش وارد یک دوره جدید چینهراسی پس از دهههای میانی قرن بیستم میلادی شدهاند؛ پروپاگاندایی که در آن زمان به هیچ نتیجه خاصی جز پذیرفتن پیشرفت و قدرت اژدهای زرد و رسیدن آن به جایگاه امروز نرسید. البته شاید این بار این جنگ روانی دستکم یک نسل از رایدهندگان دموکراسی تمامیتخواه غربی را به سوی یک جنگ جهانی میان غرب و شرق سوق دهد.
ارسال به دوستان
توافق ایران و آژانس برای افزایش تعاملات، اجرای این توافق به پس از برگزاری نشستهای فنی 2 طرف در تهران موکول شد
توافق برای گامهای متقابل
گروه سیاست خارجی: سفر 2 روزه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ملاقات رافائل گروسی با رئیسجمهور پایان یافت. مدیرکل آژانس که به نظر میرسد در این سفر به دنبال اعاده بازرسیهای همهجانبه و فراپادمانی بازرسانش در ایران بوده، مشخص نیست تا چه اندازه در نیل به این هدف موفق باشد. از سرگیری بازرسیهایی که پس از صدور قطعنامههای سیاسی آژانس علیه ایران در شورای حکام، بخشی از آن متوقف شده است، بخش مهمی از دغدغههای گروسی طی یک سال گذشته بوده است. اگرچه به نظر میرسد در سفر گروسی ۲ طرف به یک چارچوب همکاری برای بازتعریف همکاریهای فنی دست یافتهاند اما در عین حال محمد اسلامی تاکید کرده است همکاریها فقط در محدوده پادمان ادامه پیدا میکند. به نظر میرسد تهران برای همکاری بیشتر، منتظر بازگشت گروسی به وین و بازگشت آژانس به وظایف مشخص خود است، هر چند تجربه سفرهای قبلی این دیپلمات آرژانتینی به تهران نشانههای امیدوارکننده و رضایت بخشی به دنبال نداشته و رفتار گروسی نشان داده فقط به دنبال اجرای تعهدات فراپادمانی ایران است. در همین حال حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی در ملاقات با مدیرکل آژانس، حفظ استقلال آژانس و رعایت حقوق ملت ایران را لازمه همکاریهای دوطرفه دانست. در این ارتباط محمد جمشیدی، معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور اعلام کرد: رافائل گروسی در دیدار با حجتالاسلام رئیسی از حصول دستور کاری مشترک با سازمان انرژی اتمی بر سر اقداماتی برای هموارتر کردن مسیر همکاریها ابراز خرسندی کرد. وی ادامه داد: رئیسجمهور هم همکاریها را امری دوطرفه برشمرد که بر اساس حفظ استقلال آژانس و احقاق حقوق ملت ایران میتواند ادامه یابد. همچنین خبرگزاری فرانسه همزمان با سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران گزارش داد این سفر با هدف بازگرداندن روابط آژانس با ایران به عالیترین سطح انجام میشود. این خبرگزاری به نقل از یک منبع دیپلماتیک نوشت: گروسی برای از سرگیری گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران و همچنین بازگرداندن روابط با تهران به بالاترین سطوح با رئیسی ملاقات میکند. این منبع دیپلماتیک گفت مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سفر خود به تهران تلاش خواهد کرد دسترسی بیشتر به سایت فردو و بازرسیهای بیشتر را تضمین کند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از 2 دور ملاقات و مذاکرات فشرده در یک نشست خبری مشترک شرکت کردند. محمد اسلامی در نشست خبری مشترک با رافائل گروسی گفت: آنچه برای ما حائز اهمیت است اینکه بتوانیم به صورت اطمینانبخش با پرهیز از ورود دادن و نفوذ دادن عناصر و عواملی که نیت و هدف آنها بر هم زدن یک روابط عادی و حرفهای است، مسائل را حل و فصل کنیم، به گونهای که این شیوه تعامل پایدار بماند و همواره آژانس بتواند وظایفش را در ارتباط با برنامه هستهای ایران در چارچوب ضوابط پادمان پابرجام و اطمینانبخش نگه دارد.
اسلامی درباره احتمال صدور قطعنامه علیه ایران در نشست بعدی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و عکسالعمل ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران برای پیشبرد اهداف توسعه خود که واضح و روشن است، مصمم بوده و منافع ملی و امنیت خودش را با هیچ چیز جابهجا نمیکند. اگر قرار باشد قطعنامهای صادر شود، حتما مراجع ذیربط تصمیمگیری میکنند و ما طبق تصمیمات عمل خواهیم کرد. وی ادامه داد: نکتهای که بین من و آقای گروسی در این مقطع وجود دارد، این است که آنچه را در چارچوب پادمان است، برای اطمینانبخشی به آژانس دقیقا اجرا کنیم و به آن پایبند بودیم و خواهیم بود و اجازه نمیدهیم عناصر و عواملی یا نوعا اقداماتی، این انطباق با ضوابط را زیر سوال ببرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین به فشار 3 کشور اروپایی عضو برجام به ایران در شورای حکام اشاره کرد و افزود: ۳ کشور اروپایی به طور ویژه و کسانی که با آنها همکاری میکنند، بر تعهدات برجامی تمرکز میکنند اما این تعهدات صفحه مقابل دارد که تعهدات طرف مقابل است. نمیتوانند وقتی به تعهداتشان عمل نمیکنند، به ما و آژانس فشار بیاورند ما به تعهداتمان عمل کنیم. به همین دلیل برای گامهای اطمینانبخش با آقای گروسی تفاهم کردیم که در چارچوب پادمان روابط خودمان را تنظیم میکنیم. این باعث میشود مادامی که آنها به تعهداتشان بازنگشتند، آژانس به این شکل از عملکرد ما اطمینان داشته باشد. این نکته حائز اهمیتی است که امروز مورد توافق ما قرار گرفت.
* حمله به تأسیسات اتمی کاملاً محکوم است
گروسی درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات هستهای ایران گفت: در این باره ۲ مساله جداگانه وجود دارد؛ اول، حمله به نیروگاه اتمی متاسفانه رایج شده و این به دلیل جنگ اوکراین است. دوم، طی کنفرانسهای عمومی آژانس این حملات محکوم شده است، پس من فکر میکنم حمله به تاسیسات اتمی کاملا محکوم و غیرقانونی است. مدیرکل آژانس درباره سفرش به ایران گفت: ما میخواهیم با ایران یک گفتوگوی جدی داشته باشیم. مسائلی بود که باید با هم صحبت میکردیم اما کار تمام نشده است و همچنان گفتوگوها ادامه دارد. گروسی درباره اهداف آژانس و برنامههایش درباره مسائل هستهای رژیم صهیونیستی گفت: بازرسیهای آژانس بر اساس توافقات با کشورهای عضو آژانس است و ایران هم یکی از اعضای آژانس است. از جامعه ایران میخواهیم درک کند بابت این بازرسیها، چون این موارد بر اساس توافقات «ان پی تی» است و اسرائیل جزو «انپیتی» نیست و توافق دیگری با آنها داریم اما از نظر من همه کشورها باید جزو «انپیتی» باشند.
* اطلاعات درزکرده برنامه هستهای ایران
مدیرکل آژانس درباره اطلاعات درزکرده برنامه هستهای ایران به رسانهها توضیح داد: بگذارید اینطور به شما بگویم؛ هر وقت خبری مبنی بر درز گزارشات به گوش من میخورد، عصبانی میشوم اما بهعنوان مدیرکل نمیتوانم گزارشات اعضا را چک کنم اما مورد خوشایندی نیست.
* توافق ما کمککننده به برجام خواهد بود
گروسی درباره تضمینهای آژانس گفت: هیچوقت از آژانس به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده نشده است و نخواهد شد. تحت دستور عمل هیچ کشوری ما کار نکردیم و شورای حکام داریم که عملکرد ما بازبینی میشود. ما به حرفهای دیگران عمل نمیکنیم و ضروری است با یکدیگر گفتوگو و همکاری کنیم. برجام در دستور کار قرار دارد و توافق امروز ما کمککننده به برجام خواهد بود.
* بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی و آژانس
در پایان سفر ۲ روزه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و دیدار و مذاکره با مقامات عالیرتبه کشور، سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بیانیه مشترکی صادر کردند. در متن این بیانیه آمده است: این نشستهای سطح بالا به اهمیت برداشتن گامهایی به منظور تسهیل همکاریهای گستردهتر جهت تسریع در حل مسائل پادمانی باقیمانده به نحو مقتضی، پرداخت. ۲ طرف اعتقاد دارند چنین تعاملات مثبتی میتواند راه را برای توافقهای گستردهتر میان دولتهای عضو هموار کند. سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره موارد زیر به توافق رسیدند:
۱ - تعاملات بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران با روحیه همکاری و با رعایت کامل صلاحیتهای آژانس و حقوق و تعهدات جمهوری اسلامی ایران بر اساس موافقتنامههای جامع پادمانی صورت خواهد گرفت.
۲- درباره مسائل پادمانی باقیمانده مربوط به ۳ مکان، ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری و ارائه اطلاعات و دسترسی بیشتر به منظور رسیدگی به مسائل پادمانی باقیمانده اعلام کرد.
۳ - ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد تا چنانکه مقتضی باشد فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن طی یک نشست فنی که بزودی در تهران برگزار میشود، میان ۲ طرف مورد توافق قرار خواهد گرفت.
* گروسی: پیشرفت قابل توجهی حاصل شد
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه شنبه پس از بازگشت از تهران در فرودگاه وین گفت: با ایران توافق کردیم که اجازه دسترسی به اطلاعات و مکانها به آژانس بینالمللی انرژی اتمی داده شود.
رافائل گروسی در ادامه گفت: نشستهای فنی با طرف ایرانی بزودی برگزار خواهد شد و برخی تجهیزات نظارتی در ایران بزودی راهاندازی میشوند. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اضافه کرد: سایت فردو به بازرسی بیشتر نیاز دارد و ما شدت بازرسی در آنجا را افزایش خواهیم داد. بازرسیها از سایت فردو 50 درصد افزایش خواهد داشت که پیشرفت بسیار مهمی از نظر شفافیت به شمار میآید و تجهیزات نظارتی فعالیتهای هستهای در تعدادی از اماکن دوباره نصب میشود. وی گفت: تلاش خواهیم کرد در سریعترین زمان ممکن تحقیقات درباره ذرات هستهای پیدا شده در سایتهای اعلام نشده انجام شود. گروسی اضافه کرد: چیزی که مهم بوده این است که ما روی بازرسیها، دسترسی به افراد و دسترسی به مواد به خصوص توافق کردیم که این یک تغییر است. وی افزود: من فکر میکنم ما به آغاز اجرای اقدامات بسیار سختگیرانه در ایران نزدیک شدهایم. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اضافه کرد: معتقدم یک پیشرفت قابل توجه، حداقل از نظر گفتوگوی من با دولت ایران ثبت شده است. فکر میکنم شنیده شدم و امیدوارم بزودی نتایج را ببینیم. خواهیم دید.
***
الزامات اجرای توافق
در پایان سفر رافائل گروسی به تهران نکتهای که بیش از هر مسالهای جلب توجه میکند نحوه همکاری ایران با آژانس است. تعریف هرگونه همکاری جدید با این نهاد بینالمللی که نقش واسط برجام را بر عهده داشته و دارد، باید منوط به تضمین بازگشت آمریکا به اجرای تعهدات و اطمینان حاصل کردن از آن باشد. اعطای مجوز بیشتر به آژانس برای بازرسیهای گستردهتر و بازگشت دسترسیهای سابق آژانس در صورتی میتواند توجیه داشته باشد که این موارد بخشی از اجزای توافق باشد، در غیر این صورت آنگونه که یک منبع دیپلماتیک در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه ادعا کرده هدف گروسی از سفر به ایران بازگرداندن روابط با تهران به بالاترین سطوح و تضمین دسترسی بیشتر به سایت فردو و بازرسیهای بیشتر است. بازگشت ایران به اجرای تعهدات فراپادمانی و گستردهتر از NPT در شرایطی که واشنگتن در حال ارسال سیگنالهای منفی مبنی بر خارج شدن توافق از روی میز و اولویتهای سیاست خارجی کاخ سفید است، غیرقابل قبول بوده و امتیازی برای طرف غربی است تا نگرانیهای اشاعهای آنها را برطرف کند. از این رو طبق آنچه در متن بیانیه مشترک آژانس و سازمان انرژی اتمی آمده، فاصله زمانی بین این توافق تا اجرای آن، زمان ارزیابی گامهای عملی آمریکا برای تامین شروط ایران است. این شروط که بارها از سوی ایران اعلام شده است ، ۲ محور اصلی دارد:
اول، تامین انتفاع اقتصادی ایران از توافق احتمالی؛ اصلی که متاسفانه در برجام اعمال نشده بود. دوم، تضمینهای محکم آمریکا برای پایبندی به محتوای توافق و اعمال حق ایران برای واکنش متقابل در صورت خروج یکجانبه آمریکا از توافق.
ارسال به دوستان
دور دنیا
چین بودجه دفاعی خود را افزایش میدهد
سخنگوی نخستین جلسه چهاردهمین کنگره ملی خلق چین گفت: دولت پکن در حال افزایش بودجه دفاعی خود به منظور رسیدگی به چالشهای جدی امنیتی و تحقق تعهدات این کشور است. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، وانگ چائو سخنگوی نخستین جلسه چهاردهمین کنگره ملی خلق چین همچنین گفت: افزایش بودجه دفاعی از نیاز به واکنش به چالشهای پیچیده امنیتی و نیاز به تحقق تعهدات یک کشور بزرگ نشات میگیرد. وی افزود: مقیاس هزینههای دفاعی به واسطه نیازهای اولیه سازههای دفاعی و سطح توسعه اقتصادی کشور تعیین شده است. این سخنگو همچنین از بیان اینکه چین چه مقدار به هزینههای دفاعی در ۲۰۲۳ میافزاید، امتناع کرد و گفت: تمام جزئیات در پیشنویس بودجه که انتظار میرود روز یکشنبه منتشر شود، ذکر میشود. این مقام مسؤول چینی ادامه داد. مدرن کردن نیروهای مسلح چین تهدیدی علیه دیگر کشورها نیست، بلکه نیرویی مثبت برای حفظ ثبات و صلح در منطقه و سراسر جهان است. اگرچه چین به ماهیت دفاعی دکترین نظامی خود پایبند است و در جنگها یا درگیریهای نظامی شرکت نمیکند اما به طور پیوسته بودجه دفاعی خود را هر سال افزایش میدهد.
***
پاشینیان: آذربایجان در حال تدارک حمله گسترده به ارمنستان است
نخستوزیر ارمنستان با اشاره به پیشنهاد جدید رئیسجمهور آذربایجان درباره اختلافات مدعی شد: این ابتکار این است که کل خاک جمهوری ارمنستان متعلق به آذربایجان است و پایتخت ارمنستان یک شهر آذربایجانی است. به گزارش تسنیم، نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان در نشست با اعضای کمیته روابط خارجی پارلمان آلمان گفت: جمهوری آذربایجان در حال تدارک یک تجاوز گسترده علیه ارمنستان است. پاشینیان به نمایندگان آلمانی گفت ارمنستان و آذربایجان در پراگ به توافق رسیدند روند تحدید حدود مرز بین ۲ کشور بر اساس اعلامیه آلماتی باشد. تعجبآور این بود که پس از آن رئیسجمهور آذربایجان اعلام کرد تحدید حدود باید بر اساس نقشههای تاریخی باشد. شاید ابتکار جدید رئیسجمهور آذربایجان بتواند این وضعیت را روشن کند، زیرا اخیرا شاهد ارائه طرح موسوم به جمهوری «آذربایجان غربی» بودیم و کل ایده این ابتکار این است که کل خاک جمهوری ارمنستان متعلق به آذربایجان است و پایتخت ارمنستان یک شهر آذربایجانی است. وی افزود: ارزیابی ما این است که همه اینها، مسدود کردن کریدور لاچین و ابتکار موسوم به جمهوری «آذربایجان غربی»، آمادگی برای تجاوز گسترده به ارمنستان است. از 12 دسامبر، تنها راه ارتباطی قرهباغ کوهستانی به ارمنستان - کریدور لاچین - توسط به اصطلاح دوستداران محیطزیست آذربایجانی مسدود شده است.
***
اعتصاب در نیروگاههای اتمی فرانسه
کنفدراسیون عمومی کار فرانسه اعلام کرد کارگران نیروگاههای اتمی این کشور اعتصاب نامحدودی را در اعتراض به اصلاح جنجالی بازنشستگی آغاز کردند. به گزارش اسپوتنیک، اتحادیههای تجاری فرانسه در فوریه سال جاری میلادی اعلام کردند اعتصابات سراسری علیه اصلاحات بازنشستگی از هفتم مارس (۱۶ اسفند) آغاز میشوند. با این حال، کارگران نیروگاههای اتمی فرانسه روز جمعه آغاز یک اعتصاب نامحدود را اعلام کردند. فدراسیون ملی معدن و انرژی در توئیتی اعلام کرد: ماموران شرکت برق فرانسه از بخش نیروگاههای اتمی دست به اعتصاب زدند. از عصر جمعه با کاهش تولید برق روبهرو شدیم. براساس گزارش رسانههای فرانسوی، کارگران بخش گاز فرانسه نیز ۴ روز زودتر از اعتصابات سراسری علیه اصلاحات بازنشستگی به اعتصاب روز جمعه پیوستند.
***
بالا گرفتن اختلافات عربستان و امارات بر سر یمن و نفت
نشریه «وال استریت ژورنال» در گزارشی از اختلاف میان عربستان و امارات در پروندههای نفت و سرمایههای خارجی و آینده جنگ در یمن خبر داد. بر اساس این گزارش، ماه ژانویه گذشته ابوظبی میزبان نشستی با حضور شماری از کشورهای خاورمیانه بود که «محمد بنسلمان» ولیعهد عربستان در آن حاضر نشد. از سوی دیگر «محمد بنزاید» رئیس امارات نیز در نشست سران کشورهای عربی و چین در ریاض حضور نیافت. این گزارش افزوده اختلافات از پشت درهای بسته آغاز اما رفتهرفته علنی میشود و خبر از تغییر هندسه پیمانها در منطقه شورای همکاری خلیجفارس همزمان با تلاش ایران برای افزایش نفوذ در منطقه میدهد. به نقل از میدل ایست، منابع مطلع به این نشریه گفتهاند «طحنون بنزاید» مشاور امنیت ملی امارات که فردی نزدیک به ولیعهد عربستان است اخیرا بارها برای بررسی اختلافات دو کشور به ریاض رفته اما نتوانسته با ولیعهد عربستان دیدار کند. بر اساس این گزارش، شدیدترین اختلاف ۲ کشور بر سر یمن است که عربستان و امارات ۲ کشور باقیمانده در ائتلاف عربی برای جنگ در یمن هستند. امارات در سال ۲۰۱۹ نیروهای خود را از یمن خارج کرد اما همچنان نگران است که در این پرونده به حاشیه رانده شود، بویژه که عربستان مذاکرات مستقیمی را با انصارالله برای پایان جنگ آغاز کرده است.
هدف امارات آن است که جای پای خود را در ساحل جنوب یمن حفظ کند و بتواند کنترل خود را بر دریای سرخ نگه دارد. در همین راستا، قراردادی با دولت مورد حمایت عربستان در یمن بست تا در صورت وجود «تهدید فوری» بتواند نیروهایش را وارد خاک یمن کند و همچنین بتواند یک پایگاه نظامی در نزدیکی تنگه باب المندب راهاندازی کند. منابع این نشریه تاکید کردهاند که این توافق خشم عربستان را برانگیخته و آن را خلاف منافع خود در یمن دانسته و در نتیجه مزدوران سودانی خود را در اطراف مواضع عملیاتی امارات مستقر کرده است. موضوع اختلافی دیگر به سهمیه اوپک مربوط میشود که به موجب آن امارات مجبور است میزانی بسیار کمتر از ظرفیت خود در بازارهای جهانی بفروشد. این موضوع پیش از این هم موجب اعتراض علنی امارات و پاسخ شدیداللحن عربستان شده بود و هماکنون بحثهای داخلی در امارات برای خروج کامل از اوپک وجود دارد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|