|
پاپ فرانسیس هم به خاطر کهولت میرود؟
رهبر کاتولیکهای جهان اعتراف کرد که ممکن است از سمت خود کنارهگیری کند. پاپ فرانسیس در مصاحبه با ارگان خبری واتیکان به طور کلی کهولت را دلیل این موضوع عنوان کرد و گفت: «خستگی که باعث میشود شما نتوانید چیزها را به وضوح ببینید. فقدان شفافیت و ناتوانی از ارزیابی دقیق موقعیتها...».
ارسال به دوستان
توافق مهم ایران و عربستان در پکن برای احیای روابط؛ تقویت چندجانبهگرایی و تسریع حرکت به سمت نظام چندقطبی
بازنده: آمریکا
ارتباط تهران و ریاض یعنی ثبات بیشتر در خاورمیانه و امنیت حاملهای انرژی که پکن را در پیگیری ابرپروژه «یک کمربند - یک جاده» مصممتر خواهد کرد
گروه سیاست خارجی: قفل روابط دیپلماتیک تهران - ریاض در پکن گشوده شد تا ایران و عربستان سعودی پس از 7 سال روابط فیمابین را از سر گیرند.
برای حصول این اتفاق، البته چند دور مذاکره طولانی از ابتدای سال گذشته برگزار شد؛ ابتدا با میانجیگری عراق نمایندگان ایران و سعودی در بغداد چند دور مذاکره داشتند، در میانه راه پادشاهی عمان هم به سیاق گذشته و سیاست خارجی واسطهگرایانه خود در مذاکرات 2 کشور نقش ایفا کرد اما در نهایت این چین بود که توانست واسطهگر نهایی توافقی مهم میان 2 قطب مهم در غرب آسیا لقب گیرد. پکن بنیانهای این توافق را در سفر شی جین پینگ به ریاض و در ادامه سفر رئیسجمهور ایران به پکن طراحی کرد.
بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران، چین و عربستان سعودی در بیانیهای مشترک اعلام کردند به دنبال سفر بهمنماه حجتالاسلام رئیسی به پکن، دبیر شورای عالی امنیت ملی از روز دوشنبه 15 اسفندماه در شهر پکن با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را به منظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، دیروز 19 اسفندماه 1401، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ یی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
متن این بیانیه سهجانبه به شرح زیر است:
در پاسخ به ابتکار شایسته جناب آقای شی جین پینگ رئیسجمهوری خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، بر اساس اصل حسن همجواری و با توجه به توافق ایشان با سران ۲ کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفتوگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل ۲ کشور به حلوفصل اختلافات از طریق گفتوگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تاکید بر پایبندی ۲ کشور به اصول و اهداف منشور ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویههای بینالمللی، هیاتهای جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ 15 تا 19 اسفندماه 1401 خورشیدی برابر با 6 تا 10 مارس 2023 میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی با سپاس و قدردانی از جمهوری عراق و سلطنت عمان به خاطر میزبانی گفتگوهای انجامشده بین ۲ طرف در سالهای 1400 و 1401 خورشیدی (2021 و 2022 میلادی) از رهبری و دولت جمهوری خلق چین برای میزبانی و حمایت از گفتگوهای انجامشده در این کشور و تلاش برای به ثمر نشستن آن تشکر کردند.
در نتیجه گفتوگوهای انجامشده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند ظرف حداکثر ۲ ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند. وزرای امور خارجه ۲ کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات میکنند.
۲ کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر در زمینه اجرای موافقتنامه همکاریهای امنیتی امضاشده در تاریخ 28/1/1380خورشیدی برابر با 17/4/2001 میلادی و نیز موافقتنامه عمومی همکاریهای اقتصادی، بازرگانی، سرمایهگذاری، فنی، علمی، فرهنگی، ورزشی و جوانان، امضاشده در تاریخ 6/3/1377 خورشیدی برابر با 27/5/1998 میلادی توافق کردند. 3 کشور اراده قاطع خود را جهت بهکارگیری تمامی تلاشها برای تقویت صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی اعلام میکنند.
* روایت شمخانی
دبیر شورای عالی امنیت ملی پس از امضای بیانیه مشترک سهجانبه میان جمهوری اسلامی ایران، پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری خلق چین در پکن به «نورنیوز» گفت: «گفتوگوهای انجامشده میان ۲ کشور صریح، شفاف، همهجانبه و سازنده بود. رفع سوءتفاهمها و نگاه رو به آینده در روابط تهران - ریاض، قطعا توسعه ثبات و امنیت منطقهای و افزایش همکاری کشورهای حوزه خلیجفارس و جهان اسلام را برای مدیریت چالشهای موجود به دنبال خواهد داشت».
او همچنین گفت: «از نقش سازنده جمهوری خلق چین درباره حمایت از توسعه روابط کشورها که لازمه رفع چالشها و افزایش صلح و ثبات و ارتقای همکاریهای بینالمللی است، قدردانی میکنم. 5 دور مذاکره اولیه با عربستان سعودی که به میزبانی عراق و عمان انجام شد در دستیابی به توافق نهایی موثر بود و از تلاش این 2 کشور سپاسگزاری میکنم». در جریان مذاکرات فشرده شمخانی و «مساعد بنمحمد العیبان» مسؤولان نهادهای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی که از 15 تا 19 اسفندماه در شهر پکن پایتخت جمهوری خلق چین برگزار شد، 2 کشور توافق کردند پس از ٧ سال، روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند. بر اساس توافق 2 کشور، وزیران خارجه ایران و عربستان سعودی ضمن ملاقات با یکدیگر، حداکثر ظرف 2 ماه، زمینههای اجرایی تبادل سفرا و بازگشایی سفارتخانهها، همچنین سایر الزامات برای از سرگیری روابط را فراهم خواهند کرد. روابط دوستانه کشورهای منطقه به طور قطع مانعی جدی بر سر راه حضور و دخالت کشورهای فرامنطقهای و رژیم غاصب صهیونیستی در حوزه غرب آسیا خواهد شد.
* واکنشها به توافق تهران - ریاض
کاخ سفید با اتخاذ موضعی ملایم و محتاطانه در واکنش به توافق ایران و عربستان اعلام کرد از این امر مطلع بودیم. به گزارش الجزیره، سخنگوی کاخ سفید تاکید کرد که واشنگتن از گزارشها درباره بازگشت روابط دیپلماتیک ایران و عربستان مطلع است. وی گفت که آمریکا از هرگونه تلاش برای پایان جنگ یمن و کاهش تنش در منطقه خاورمیانه استقبال میکند.
از سرگیری روابط تهران - ریاض اما نگرانی تلآویو را به دنبال داشته است. بر این اساس نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی توافق تهران و ریاض را یک پیروزی سیاسی برای ایران خواند. به گزارش المیادین، نفتالی بنت در واکنش به توافق ایران و عربستان از کابینه نتانیاهو انتقاد کرد و گفت این توافق شکستی مفتضحانه برای دولت رژیم صهیونیستی بوده و در نتیجه ضعف و اختلافات داخلی به وجود آمد. وی گفت که توافق ایران و عربستان تحولی خطرناک برای اسرائیل و یک پیروزی سیاسی برای ایران است.
یائیر لاپید، نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی هم در واکنش به توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط تاکید کرد که این توافق شکستی تمامعیار برای رژیم صهیونیستی است. وی گفت که با این توافق دیوار دفاعی منطقهای که علیه ایران ساختیم ویران شد. لاپید گفت توافق تهران و ریاض خطری برای سیاست خارجی اسرائیل است.
مارک دوبوویتز، مدیر اندیشکده FDD - بنیاد دفاع از دموکراسیها- وابسته به محافظهکاران آمریکایی و نزدیک به رژیم صهیونیستی نیز هشدار داد احیای روابط ایران و سعودی در نتیجه میانجیگری چین باخت، باخت، باخت برای منافع آمریکاست. او در توئیتر خود نوشت: این نشان میدهد سعودیها به حمایت واشنگتن اعتمادی ندارند و ایران فرصت را برای دور کردن متحدان آمریکا و پایان دادن به انزوای بینالمللیاش مهیا میبیند و اینکه چین دارد به بازیگر اصلی سیاست خاورمیانه تبدیل میشود.
در مقابل رئیس دستگاه دیپلماسی ایران اعلام کرد: بازگشت روابط طبیعی میان ایران و عربستان ظرفیتهای بزرگی را در اختیار ۲ کشور، همچنین منطقه و جهان اسلام قرار میدهد. حسین امیرعبداللهیان با اشاره به توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دوجانبه در صفحه توئیتر خود نوشت: بازگشت روابط طبیعی میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی ظرفیتهای بزرگی را در اختیار ۲ کشور، منطقه و جهان اسلام قرار میدهد. مشاور امنیت ملی عربستان هم اعلام کرد از دستیابی به توافق با ایران پس از گفتوگوهای عمیق خرسندیم. با ایران درباره دلایل اختلافات و راههای رسیدگی به آن گفتوگو کردیم. موافقت کردیم صفحه جدیدی را با ایران بر اساس معاهدات بینالمللی باز کنیم. دبیرکل حزبالله لبنان هم گفت: تحولات مربوط به نزدیکی عربستان و ایران خوب است و به ضرر مردم منطقه نیست، بلکه به نفع آنها خواهد بود. سیدحسن نصرالله اظهار کرد: اگر نزدیکی عربستان و ایران در مسیر عادی پیش برود میتواند افقهایی را در منطقه و لبنان باز کند. سلطنت عمان هم از توافق ایران و عربستان استقبال کرد. به گزارش الخلیج آنلاین، وزارت خارجه عمان در بیانیهای از بیانیه سهجانبه ایران، عربستان و چین و از سرگیری روابط تهران و ریاض استقبال کرد. در این بیانیه آمده است: امیدواریم این گام در تقویت امنیت و ثبات در منطقه و گسترش همکاریهای مثبت و سازنده که به سود تمام ملتهای منطقه و جهان است سهیم باشد.
* سایه روشنهای یک توافق
اصل توافق تهران و ریاض برای از سرگیری روابط دوجانبه را باید با قواعد «نظام بینالملل» فهم و تحلیل کرد. قرار نیست شروع مجدد روابط ایران و عربستان سعودی پایانی بر تمام خصومتهای ۲ کشور باشد. این رابطه در بهترین حالت همانی است که واقعگرایان در روابط بینالملل از آن به عنوان «رقابت در عین همکاری» یاد میکنند اما در برهه کنونی این رویداد به منزله بیاثر کردن تلاشهای بیسابقه ایالات متحده و برخی کشورهای اروپایی برای انزوای دیپلماتیک ایران، جدا کردن تهران از مناسبات جهانی و از قواره خارج کردن سیاست خارجی ایران در محیط بینالمللی است. بنابراین همانطور که مارک دوبوویتز نومحافظه کار آمریکایی و نفتالی بنت صهیونیست هشدار دادهاند این یک پیروزی بزرگ برای ایران است. صهیونیستها بخوبی میدانند تبعات این اتفاق چقدر میتواند دست آنها را خالیتر از پیش کند.
در دوران گذار نظم بینالمللی که به معنای دوران انتقال از نظمی به نظم جدید است، توافق ایران و عربستان را باید در این منظومه جستوجو کرد. در شرایطی که نظم اعتباری و ساختاری آمریکا بر جهان نشانههای جدی از کارافتادگی را نشان میدهد، چین به عنوان ابرقدرت چالشگر و تجدیدنظرطلب این نظم، در منطقهای که دستورکارهای امنیتی و سیاسی آن را واشنگتن برای سالهای طولانی تعیین میکرده است ورود کرده و با واسطهگری میان 2 قدرت این منطقه، نه تنها اعتباری جدید به سبد خود افزوده است، بلکه به نوعی غرب آسیا به عنوان حوزه نفوذ سنتی واشنگتن را از دست رقیب خارج کرده است. ارتباط تهران و ریاض یعنی ثبات بیشتر در خاورمیانه و امنیت حاملهای انرژی که خیال پکن را در پیگیری ابرپروژه جاده ابریشم خود؛ «یک کمربند - یک جاده» آسودهتر خواهد کرد.
***
تماس تلفنی شمخانی با نخستوزیر عراق برای قدردانی
علی شمخانی در تماس تلفنی با نخستوزیر عراق از زحمات آن کشور در میزبانی ۵ دور گفتوگوهای جمهوری اسلامی ایران و عربستان تشکر کرد. دریابان علی شمخانی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی روز گذشته پیش از اعلام توافق ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط دوجانبه، طی تماس تلفنی با محمد شیاعالسودانی، نخستوزیر عراق از زحمات آن کشور در میزبانی 5 دور گفتوگوهای جمهوری اسلامی ایران و عربستان تشکر کرد و تلاشهای انجامشده از سوی بغداد را در فراهم شدن زمینه دستیابی تهران و ریاض به توافق جدید بسیار ارزشمند عنوان کرد.
ارسال به دوستان
هفته بینظیر عملیاتهای ضد صهیونیستی فلسطینیان به یک عملیات مسلحانه موفق در دیزنگوف ختم شد
رئیس پنتاگون جرأت نکرد به تلآویو برود
اوضاع سرزمینهای اشغالی چنان آشفته است که به فضاحت سیاست خارجی رژیم صهیونیستی نیز منجر شده است. پنجشنبه گذشته در ادامه شورش ضددولتی صهیونیستها، این رژیم حتی از تامین امنیت رئیس دستگاه جنگی مهمترین حامی و متحد نظامی و سیاسیاش نیز عاجز ماند. در یک آبروریزی تاریخی برای اسرائیلیها، آنها عذر ژنرال لوید آستین، رئیس پنتاگون را که طی سفری برنامهریزیشده وارد فرودگاه بینالمللی بن گوریون در حومه جنوب شرقی تلآویو شده بود، خواستند.
به دنبال فراخوان بزرگی که صهیونیستهای معترض به لایحه اصلاحات قضایی دولت افراطی بنیامین نتانیاهو برای محاصره ساختمان وزارت جنگ اسرائیل صادر کردند، وزیر دفاع دولت بایدن مجبور شد قید سفر به مقرهای سیاسی و نظامی رژیم را بزند و در همان حوالی فرودگاه با نتانیاهو دیدار کند. معترضان به ورود آستین، همچنین بزرگراه شماره یک میان تلآویو و لود را که فرودگاه بن گوریون در میانه آن قرار دارد بستند، در نتیجه نخستوزیر رژیم صهیونیستی و همسرش برای استقبال از رئیس پنتاگون مجبور شدند خود را با بالگرد برسانند. سپس نوبت افتضاح بزرگتر بود، جایی که مقامات امنیتی رژیم مجبور شدند از ترس هجوم دهها هزار معترض، رئیس بزرگترین دستگاه نظامی جهان را با خفت به یک محوطه کارگاهی درست در جوار فرودگاه بن گوریون منتقل کنند تا با نتانیاهو ملاقات کند. دیداری پر اضطراب در مکانی تقریبا مخفی که تناقضی بزرگ با کریخوانی آستین و نتانیاهو برای ایران داشت. بر اساس اعلام تارنمای پنتاگون، آستین و نتانیاهو به شکلی طنزگونه در خفا درباره گسترش همکاریها برای مقابله علیه حضور منطقهای و برنامه صلحآمیز هستهای ایران توافق کردند.
* رکورد یک هفتهای عملیات ضدصهیونیستی در کرانه باختری و قدس
استقبال خفتبار نتانیاهو از رئیس پنتاگون در حالی رخ داد که علاوه بر شورش و اعتصابات بیسابقه در سرزمینهای اشغالی، دیگر مناطق فلسطین نیز عرصه داغترین التهابات ضدصهیونیستی هستند. پنجشنبه شب گذشته، در عملیاتی مسلحانه که رسانههای فلسطینی آن را انتقام از جنایات سهشنبه پیش از آن نظامیان رژیم در جنین عنوان کردند، ۲ ضارب در خیابان مشهور دیزنگوف تلآویو، یک صهیونیست را به هلاکت رسانده و ۵ تن دیگر را مجروح کردند که حال برخی از آنها وخیم است.
منابع عبری اعلام کردند یکی از مجریان این عملیات تیراندازی که به شهادت رسید «معتز الخواجا» نام دارد. او از اعضای جنبش حماس بوده و قبلا ۲ بار به اسارت گرفته شده بود. الخواجا فرزند 23 ساله شیخ صلاح الخواجا از رهبران جنبش مقاومت اسلامی حماس بود. دیگر عامل فلسطینی این عملیات بازداشت شده است.
۲ جنبش مقاومت «جهاد اسلامی» و «حماس» عملیات تیراندازی مزبور در مرکز تلآویو را تبریک گفتند و اعلام کردند این عملیات پاسخ طبیعی به جنایات صهیونیستها بود. نظامیان اشغالگر روز سهشنبه گذشته به شهر جنین در کرانه باختری حمله کردند که با مقاومت نیروهای مقاومت فلسطین مواجه شدند. در این درگیریها، 6 فلسطینی به ضرب گلوله نظامیان صهیونیست به شهادت رسیدند و 26 نفر زخمی شدند.
هفته گذشته عملیاتهای مقاومتی علیه نظامیان و شهرکنشینان صهیونیست در جای جای کرانه باختری و قدس اشغالی شدت گرفت که در جریان آنها 12 فلسطینی به شهادت رسیدند، یک صهیونیست شهرکنشین به هلاکت رسید، 5 تن دیگر مجروح و 10 نظامی اسرائیلی نیز زخمی شدند.
برخی منابع فلسطینی دیروز از هلاکت یک شهرکنشین دیگر خبر دادند که ۲ هفته قبل در حواره نابلس در شمال کرانه باختری در جریان عملیات شهادتطلبانه هدف قرار گرفته و بشدت زخمی شده بود.
عملیات هفته اخیر جوانان فلسطینی به 341 مورد فعالیت مبارزاتی و مقاومتی از جمله 39 مورد تیراندازی، 3 مورد ساقط کردن بالگرد شناسایی اسرائیلی، 16 مورد پرتاب بسته انفجاری و بطری آتشزا، 97 مورد پرتاب سنگ، 93 مورد عملیات مقابله با حملات شهرکنشینان صهیونیست، 23 مورد رویارویی با نظامیان اسرائیل و 13 مورد تخریب خودروهای صهیونیستی بالغ میشود.
* هشدار 45 نهاد آمریکایی به بایدن: افسار دیپلماسی واشنگتن را دست اسرائیل نده!
45 نهاد و سازمان مردمنهاد آمریکایی در نامهای مشترک به جو بایدن، رئیسجمهور این کشور، خواستار عقبنشینی سفیر واشنگتن در فلسطین اشغالی از مواضع ضدایرانی خود در حمایت از رژیم صهیونیستی و اعلام صریح مخالفت کاخ سفید با این لفاظیها شدند.
تام نایدز، سفیر آمریکا ۳ هفته پیش با تکرار جمله موهوم همه گزینهها روی میز، مدعی شده بود که واشنگتن از هر اقدام رژیم صهیونیستی علیه ایران حمایت خواهد کرد.
نهادهای آمریکایی مزبور در نامه به بایدن گوشزد کردند واشنگتن هرگز نباید عرصه دیپلماتیک خود را به صورتی غیرمسؤولانه به دیگران واگذار کند. در این متن سرگشاده از رئیسجمهور ایالاتمتحده خواسته شده برای حفظ دیپلماسی در آینده و احترام به مسؤولیت قانونی کنگره درباره اختیارات جنگی، اعلام کند حرفهای نایدز، منعکسکننده سیاست آمریکا در قبال ایران نیست.
این 45 انجیاو با هشدار به بایدن درباره عواقب لفاظیهای رژیم صهیونیستی اعلام کردند حمایت بیقید و شرط آمریکا حتی به صورت خصوصی از اقدام نظامی این رژیم یا هر متحد دیگری، خطر وخامت بیشتر اوضاع منطقه را در پی دارد.
در بخش دیگری از این نامه آمده است: اگر کمپین شکستخورده فشار حداکثری دولت ترامپ، در را به روی پیشرفت و افزایش فعالیتهای غنیسازی ایران باز کرد کمپین نظامی، تسلیحات هستهای این موضو ع را تضمین میکند.
***
سیدحسن نصرالله: برای نبرد بزرگ در منطقه آمادهایم
دبیرکل حزبالله لبنان چهارشنبه شب در نشستی خصوصی با حدود 200 نفر از شخصیتهای فکری، سیاسی و رسانهایِ تعداد زیادی از کشورهای عربی و اسلامی در چارچوب کنفرانس انجمن تحلیلگران و کارشناسان سیاسی در بیروت گفت: برای نبرد بزرگ در منطقه کاملا آماده هستیم. سیدحسن نصرالله افزود: گرچه دشمن غربی - صهیونیستی و عمال آن در منطقه تلاش میکنند با جنگ شناختی ذهن نسلهای جدید را نسبت به حقایق موجود دچار اختلال ادراکی کنند اما نبرد اصلی، نبرد برای آزادی فلسطین است و همه قابلیتها و تجهیزات برای این نبرد بزرگ که کل منطقه برای آن آماده میشود در دسترس است و ما منتظر ساعت صفر هستیم. دبیرکل حزبالله لبنان تاکید کرد: دخالت آمریکاییها در این زمینه میتواند اهمیت نبرد و پیامدهای اصلی درگیری پیش رو را افزایش دهد. نصرالله ضمن اعلام بزرگی چالشهایی که امروز محور مقاومت در سطوح سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و معیشتی با آن روبهرو است، تاکید کرد: این محور امروز منسجمتر و قویتر شده و با ارادهای قوی جهت پاسخگویی به هرگونه تجاوز بزرگ رژیم صهیونیستی که منطقه را هدف قرار دهد، آماده است. سیدحسن نصرالله با اشاره به آنچه در فلسطین اشغالی به عنوان یک نبرد بزرگ در حال رخ دادن است، ضمن تمجید از روحیه مبارزان فلسطینی گفت: با توجه به مقیاس آنچه رژیم صهیونیستی با آن مواجه است، پایان رژیم صهیونیستی آنقدر نزدیک شده که ممکن است در همین مرحله محقق شود.
ارسال به دوستان
دور دنیا
سخنگوی وزارت امور خارجه:
اینستکس نماد ناکامی و عدم استقلال اتحادیه اروپایی از آمریکا بود
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به برچیده شدن خط تبادل مالی اینستکس میان اتحادیه اروپایی و ایران، این سامانه ناکارآمد را نماد ناکارآمدی، فقدان استقلال، بیعملی و فقدان تعهد اروپاییها به توافق برجام دانست.
ناصر کنعانی دیروز در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره تصمیم کشورهای سهامدار اینستکس برای تعطیلی این سامانه گفت: «دولتهای اروپایی پس از خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام، متعهد شده بودند با اتخاذ راهکارهای ضروری، استمرار منافع اقتصادی ایران از تعهدات رفع تحریمی برجام را محقق کنند. یکی از سازوکارهایی که اروپاییها خود برای انجام این تعهد مطرح کردند، تاسیس اینستکس به عنوان یک کانال مالی برای تسهیل تجارت بین ایران و اروپا بود».
او سپس تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران اگرچه هرگز به این سازوکار تکیه نکرده و دل نبسته بود اما در کمال حسننیت، از هیچ همکاری مقتضی برای فعالیت این کانال دریغ نکرد اما متاسفانه دولتهای اروپایی در کنار بیعملی درباره سایر تعهدات خود، در راهاندازی موثر اینستکس نیز ناکام بودند و اقدامات لازم و ضروری برای فعالسازی آن در قالب انجام تعهدات اروپا ذیل برجام را انجام ندادند.
کنعانی دلیل اصلی ناکامی اینستکس را نبود اراده جدی و ناتوانی دولتهای اروپایی در ایفای تعهداتشان در مسیر جبران خروج یکجانبه آمریکا از برجام و همراهی آنها با تحریمهای غیرقانونی آمریکا دانست، همچنان که این کشورها در تمام طول زمان فعالیت اینستکس هیچ منبع مالی یا خط اعتباری بلندمدت به این کانال تزریق نکردند.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با تاکید مجدد بر اینکه ایران هیچگاه به اینستکس دل نبسته بود و تجارت بینالمللی خود را از سایر کانالهای مالی و بانکی بینالمللی انجام داده است، عنوان کرد: «مقصر جلوه دادن ایران در بیانیه تعطیلی اینستکس، تلاشی واهی برای سرپوش گذاشتن بر ناکامی مطلق اروپا در حداقل توانایی برای استقلال مالی از آمریکاست».
***
انتخاب مجدد گروسی به مدیرکلی آژانس
۳۵ عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیروز در ادامه نشست فصلی خود، درباره سمت مدیرکلی این سازمان رایگیری کردند که در نتیجه آن رافائل گروسی برای دومین دوره ۴ ساله برای این سمت انتخاب شد. این دیپلمات ۶۲ ساله آرژانتینی عمدتا از رویکردهای آمریکا، تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و همچنین رژیم صهیونیستی تاثیرپذیر بوده است.
تأکید گروسی بر تفاهم اصولی در تهران
گروسی روز دوشنبه در سخنان آغازین نشست شورای حکام با اشاره به دیدارش با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در تهران گفته بود: «بعد از رایزنیهایم با معاون رئیسجمهور ایران به توافقی برای دادن اجازه به آژانس جهت انجام تدابیر راستیآزمایی و نظارت دست پیدا کردیم».
او پیش از این نشست در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره سفرش به ایران را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت که این دیدار باعث تفاهم بر سر مسائل و اصول اساسی شده است.
او مدعی شد: «ما در بالاترین سطوح تعهداتی از ایران به دست آوردیم و این مساله با تمام دفعات قبل تفاوت دارد». این در حالی است که پس از عقبنشینی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برخی اظهارات پیشین خود در بازگشت از تهران، لاورنس نورمن، خبرنگار والاستریتژورنال نوشته بود گروسی نتوانسته اظهاراتش در روز شنبه درباره توافق با ایران برای دسترسی به برخی اطلاعات، افراد و اماکن در ایران را تایید کند.
یکی از ادعاهای او این بود که دوشنبه هفته گذشته در پاسخ به این سوال که «آیا ایران دوربینها و تجهیزاتی را که در ماه ژوئن از کار انداخته بود مجددا نصب خواهد کرد؟» گفته بود: «به طور کلی بله».
گروسی همان جا گفته بود که ایران برخی از تجهیزات را جایگزین خواهد کرد اما این مساله وابسته به شرایط معین و رایزنیهای بیشتر است.
پیشتر ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به نقل از بهروز کمالوندی، معاون سازمان انرژی اتمی کشورمان اظهارات گروسی درباره دسترسی به شخصیتها را رد کرده بود.
این نماینده مجلس همچنین به نقل از کمالوندی گفته بود: «ملاک ما برای همکاری با آژانس، پادمان است و طبق قانون اقدام راهبردی مجلس، تا زمانی که تحریمها طبق توافق رفع نشود، ایران نظارتهای فراپادمانی را اجرا نمیکند».
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس بر اساس گزارش ارائهشده در جلسه با معاون سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که نحوه نظارت و راستیآزمایی بعدی در جلسه فنی که در آینده بین ایران و آژانس در تهران برگزار خواهد شد، مورد توافق قرار خواهد گرفت.
در همین رابطه تروئیکاى اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) طی بیانیهای مشترک خواستار اجرای سریع و کامل توافق آژانس و ایران شدند.
***
6 کشته در تیراندازی خونین هامبورگ
تیراندازی شامگاه پنجشنبه در هامبورگ آلمان به کشته شدن دستکم ۶ نفر و زخمی شدن چند نفر دیگر منجر شد. بر اساس اطلاعات پلیس آلمان، این حادثه ساعت 9 شب به وقت محلی در محله آلستردورف در شمال مرکزی این بندر رخ داده است. به گزارش بیلد، ضارب متواری شده و پلیس هنوز نتوانسته است او را دستگیر کند. پلیس از اهالی محله آلستردورف خواست خونسردی خود را حفظ کنند و در صورت دریافت اطلاعاتی درباره ضارب، آن را سریعا در اختیار مسؤولان قرار دهند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|