|
اخبار
پیشبینی AFC از کار راحت ایران در مرحله گروهی جام ملتها
کنفدراسیون فوتبال آسیا پیشبینی کرد تیم ملی ایران به عنوان نخستین تیم گروه C جام ملتهای آسیا صعود کند. تیم ملی فوتبال ایران در مسابقات جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا با تیمهای امارات، هنگکنگ و فلسطین همگروه است. روزنامه البیان امارات به نقل از کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) اعلام کرد ایران و امارات 2 شانس اصلی صعود از این گروه هستند. بر اساس پیشبینی AFC، تیم ملی ایران که 3 بار قهرمان جام ملتهای آسیا شده و سال ۲۰۱۹ هم تا مرحله نیمهنهایی پیش رفته بود، به عنوان نخستین تیم و صدرنشین راهی مرحله بعد میشود. همچنین امارات بعد از ایران و با قرار گرفتن در رده دوم صعود خواهد کرد. جام ملتهای ۲۰۲۳ فوتبال آسیا ابتدا قرار بود به میزبانی کشور چین برگزار شود که چینیها چند ماه مانده تا شروع این رقابتها از میزبانی انصراف دادند. در نهایت کشور قطر برای برگزاری مسابقات داوطلب شد و به همین دلیل جام ملتها با تاخیر و اوایل سال ۲۰۲۴ برگزار میشود. این مسابقات در ۶ گروه ۴ تیمی برگزار میشود که 2 تیم اول هر گروه در کنار 4 تیم برتر رده سوم به مرحله حذفی
میروند.
***
غولهای فوتبال عربستان مجوز حرفهای گرفتند
با اعلام رسمی سازمان لیگ فوتبال عربستان، تنها 8 باشگاه این کشور مجوز حرفهای کسب کردند و 4 باشگاه در لیگ قهرمانان آسیا شرکت میکنند. سازمان لیگ فوتبال عربستان، دوشنبه به صورت رسمی اعلام کرد 8 باشگاه الهلال، الفیحا، الاتحاد، النصر، الفتح، ابها، العداله و الباطن مجوز حرفهای را به دست آوردهاند. 8 باشگاه دیگر از جمله الشباب، الوحده، الخلیج و التعاون در کسب مجوز حرفهای ناکام بودهاند. به این ترتیب تیمهای الهلال، الفیحا، النصر و الاتحاد 4 نماینده عربستان در فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا خواهند بود و مشکلی برای شرکت در این رقابتها ندارند. حضور کریستیانو رونالدو با تیم النصر در این رقابتها قابل توجه است. این در حالی است که فدراسیون و سازمان لیگ فوتبال ایران هنوز به صورت رسمی خبری درباره مجوزهای حرفهای منتشر نکرده است. از ماهها قبل بحث حذف استقلال از لیگ قهرمانان آسیا به دلیل عدم دریافت مجوز حرفهای در پرونده مطالبات مالی آندرهآ استراماچونی مطرح بود که بارها از سوی بعضی مسؤولان ورزش تکذیب و تایید شده است. در روزهای اخیر هم بحث عدم صدور مجوز حرفهای برای باشگاه پرسپولیس به دلیل بحث مالکیت مشترک با استقلال رسانهای شده که فدراسیون فوتبال واکنشی به آن نشان نداده است. استقلال و پرسپولیس فصل گذشته به دلیل عدم کسب مجوز حرفهای و ایرادات متعدد کنفدراسیون فوتبال آسیا از لیگ قهرمانان آسیا کنار گذاشته شدند.
***
دلیل دستگیری فوتبالیست کرهای در چین مشخص شد
مقامات چینی خبر دستگیری یکی از بازیکنان تیم ملی کرهجنوبی در این کشور را تایید کردند. دفتر وزارت خارجه چین از بازداشت سون جون هو، بازیکن تیم ملی کرهجنوبی که در سوپرلیگ چین در استان لیائونینگ در شمال شرق این کشور شاغل است خبر داد. رسانههای کرهای روز جمعه از دستگیری این بازیکن 31 ساله در فرودگاه شهر شانگهای خبر داده بودند اما این خبر توسط مقامات چینی تایید و دلیل آن عنوان نشده بود. حالا مشخص شده دلیل بازداشت بازیکن کرهای ارتباط با یک پرونده فساد در فوتبال و تبانی است. در همین حال خبرگزاری یونهاپ کرهجنوبی اعلام کرد نمایندگانی از این کشور به چین سفر خواهند کرد تا به طور دقیق در جریان جزئیات اتهام نسبت داده شده به سون قرار بگیرند. سون جون هو، یکی از چندین فردی است که طی 3 ماه گذشته به دلیل دست داشتن در تبانی در فوتبال چین دستگیر شدهاند. او سال 2021 به استان شاندونگ چین رفت و به عنوان یک هافبک برای تیم شاندونگ تایشان بازی میکرد. در همان سال، این تیم قهرمان بالاترین سطح فوتبال باشگاهی چین شد. سون جون هو، با 20 بازی ملی یکی از بازیکنان سرشناس تیم ملی کرهجنوبی است که سال گذشته هم در جامجهانی 2022 برای تیم ملی این کشور بازی کرد. فوتبال چین از مدتها قبل درگیر مساله رشوه و تبانی بوده که این موضوع ضربه سنگینی به تلاشهای این کشور برای تحقق اهداف جاهطلبانهاش زده است. در همین راستا، پس از شروع مجدد مسابقات فوتبال در انتهای پاندمی کرونا در ماه فوریه، حتی رئیس اتحادیه فوتبال چین، چن ژو یوآن به اتهام تخطی جدی از قوانین و مقررات دستگیر شد.
***
مخالفت باشگاه نساجی با درخواست سازمان لیگ فوتبال
درخواست سازمان لیگ برای قرار گرفتن یکی از جایگاههای پشت دروازه برای هواداران پرسپولیس با مخالفت باشگاه نساجی مواجه شد. تیمهای فوتبال نساجی و پرسپولیس در چارچوب هفته سیام مسابقات لیگ برتر فردا از ساعت 18 در ورزشگاه شهید وطنی قائمشهر به مصاف هم میروند. بر همین اساس عصر دوشنبه مسؤولان سازمان لیگ برای بررسی شرایط ورزشگاه شهید وطنی به قائمشهر رفتند. در جلسهای که در حضور مسؤولان شورای تامین استان، مدیران سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال و همچنین ایزد سیفاللهپور، مدیرعامل نساجی در محل استانداری مازندران برگزار شد، مسؤولان سازمان لیگ خواستار قرار گرفتن هواداران پرسپولیس در جایگاه پشت دروازه بودند که این موضوع با مخالفت مدیرعامل باشگاه نساجی مواجه و قرار بر این شد هواداران پرسپولیس در جایگاه پشت نیمکت تیم میهمان قرار بگیرند.
ارسال به دوستان
صدرنشینی شهداب یزد در والیبال باشگاههای آسیا
تیم والیبال شهداب یزد با پیروزی مقابل نماینده چینتایپه در صدر جدول گروه خود قرار گرفت. تیم والیبال شهداب یزد در آخرین دیدار دور مقدماتی جام باشگاههای آسیا دیروز به مصاف تایچونگ چینتایپه رفت و در 3 ست پیاپی (۲۵ بر ۱۳، ۲۵ بر ۱۹ و ۲۵ بر ۲۰) به پیروزی رسید. ترکیب شهداب یزد به این ترتیب بود: سعید معروف (کاپیتان)، امیر غفور، میثم صالحی، مسعود غلامی، رضا عابدینی، محمد صادقی و مهدی مرندی.
ارسال به دوستان
به بهانه هفته سیام لیگ برتر؛ بررسی هفتههای آخری که ناگهان قهرمان را عوض کرد
شوکهای تاریخی
در 2 دهه اخیر چند بار جای قهرمان و صدرنشین لیگ برتر فوتبال در روز آخر عوض شده و یحیی گلمحمدی به این مساله بخوبی واقف است. پرسپولیس با کسب پیروزی در خانه نساجی به ششمین قهرمانی خود در 7 فصل اخیر خواهد رسید و آنها فاصلهای تا دستیابی به این رکورد درخشان و فراموش نشدنی ندارند. در سوی دیگر هم سپاهان در شرایطی به مصاف مس میرود که آماده تنها یک لغزش از سوی صدرنشین و کسب عنوان قهرمانی است. تاریخ نشان داده رخ دادن این اتفاق غیرممکن نیست و اگر پرسپولیس از تمرکز لازم برخوردار نباشد، ممکن است پنجشنبه شب شاهد برپایی جشن قهرمانی در اردوی سپاهان و شهر اصفهان باشیم.
* دوره اول لیگ برتر؛ بهاری که زمستان شد
استقلال که ابتدای سال 81 در سودای سهگانه و فتح تمام جامهای ممکن بود، به یکباره همه چیز را از دست داد و تنها به کسب عنوان قهرمانی در جام حذفی بسنده کرد. تیم پرستاره منصور پورحیدری ابتدا در باتلاق آزادی شاهد برتری آنیانگ بود و بعد نوبت تساویهای پرتعداد و متوالی بهاری و از دست دادن فاصله امتیازی با پرسپولیس فرا رسید. در نهایت در هفته آخر، استقلال تنها به یک تساوی در انزلی برابر ملوان نیاز داشت و تیم تحت هدایت علی پروین در آزادی در شرایطی پذیرای فجر بود که حتی هواداران این تیم نیز شانس چندانی برای قهرمانی قائل نبودند اما در نهایت موقعیتهای خوب استقلال برابر ملوان تبدیل به گل نشد و یک گل عجیب در نیمه اول کار این تیم را تمام کرد. پرسپولیس در تهران با تک گل یار تعویضی خود ابراهیم اسدی به برتری دست یافت و در عین ناباوری عنوان قهرمانی را از آن خود کرد. بیتردید بالا رفتن جام توسط ستارههای پرسپولیس در خرداد 81، یکی از بهترین و خاطرهانگیزترین روزهای تاریخ این باشگاه محسوب میشود؛ سالی که مانند این فصل، ملوان برای قهرمانی به داد آنها رسید.
* دوره هفتم لیگ برتر؛ دقیقه 96 قهرمان لیگ عوض شد
پرسپولیس جذاب و تماشایی تحت هدایت افشین قطبی اگرچه از ابتدای فصل در قامت یک مدعی خود را نشان داده بود اما یک سپاهان آماده و مرموز را نیز به عنوان رقیب خود میدید. تیمی که در نهایت به ویرا رسید، در فصل بهار بخوبی از غفلت پرسپولیس استفاده کرد و خود را به صدر جدول رساند. کم شدن ناگهانی و غیرمنتظره 6 امتیاز از پرسپولیس و شکست برابر ذوب در اصفهان و باخت سنگین در اهواز مقابل استقلال موجب شد تیم افشین قطبی طی چند روز صدرنشینی را به رقیب واگذار کند. در شرایطی که در نهایت نبرد عنوان قهرمانی به روز آخر و تقابل پرسپولیس و سپاهان در آزادی کشیده شده بود، قرمزپوشان چارهای جز کسب پیروزی برای اول شدن نداشتند. 96 دقیقه از بازی گذشته بود و نقش بستن نتیجه یک - یک روی اسکوربورد حکم به قهرمانی سپاهان میداد اما در نهایت این سپهر حیدری بود که با گلزنی در دقیقه 96 یکی از دراماتیکترین لحظات تاریخ فوتبال ایران را رقم زد و موجب قهرمانی پرسپولیس شد. حالا باز هم روز پایانی لیگ برتر در تاریخ 28 اردیبهشت برگزار میشود و سپاهان به دنبال انتقام آن روز تلخ و فراموش نشدنی خواهد بود.
* دوره هشتم لیگ برتر؛ مجید جلالی خیلی مَرده!
استقلال جذاب و هجومی امیر قلعهنویی آنقدر فصل را بد شروع کرده بود که در نهایت نبرد برای کسب عنوان قهرمانی به روز آخر کشیده شد. آبیپوشان در شرایطی که شانس چندانی برای قهرمانی خود قائل نبودند، باید در مشهد به مصاف پیام میرفتند و ذوب نیز رقیبی سرسخت و دشوار به نام فولاد تحت هدایت مجید جلالی را پیش روی خود میدید. آبیها با گل فوقالعاده فابیو جانواریو از حریف خود پیش افتادند و در سوی دیگر این فولاد بود که از همان دقیقه یک نشان داد برای کسب پیروزی و تغییر معادله قهرمانی وارد زمین شده است. در نهایت در روزی که ذوب به هیچ توپی نه نگفت و فولاد با 4 گل به پیروزی رسید، حتی از دست رفتن پنالتی آرش برهانی در مشهد نیز جلوی قهرمانی استقلال را نگرفت و آنها به ناباورانهترین شکل ممکن جام را بالای سر بردند. امیر قلعهنویی که کمتر احساساتی میشود، در پایان بازی از شدت هیجان نمیدانست چه بگوید و در نهایت جمله ماندگار «مجید جلالی خیلی مرده» را به پاس تشکر از بازی فوقالعاده فولاد مقابل ذوب به کار برد.
* دوره چهاردهم لیگ برتر؛ سپاهان و سایپا 2-2 تمام شده!
عجیبترین روز تاریخ فوتبال ایران حداقل برای هواداران تراکتور و اتفاقاتی که به نظر آنها را حتی تا مدتی از فوتبال زده کرد. تیم جذاب و تماشایی اولیویرا چند هفته قبل از روز پایانی در آزادی استقلال را چهارتایی کرده و امید اول قهرمانی محسوب میشد اما فصل پرمدعی چهاردهم اجازه نداد آنها قهرمانی را زودتر جشن بگیرند و در نهایت نبرد فتح جام به روز پایانی و رویارویی با تیم سختکوش نفت با علی منصور رسید. تراکتور بازی را هجومی آغاز کرد و با 3 گل از حریف پیش افتاد اما اخراج سختگیرانه آندو توسط فغانی همه چیز را عوض کرد و این نفت بود که در ادامه پشت سر هم به گل میرسید. در سوی دیگر سپاهان که تنها با تساوی این 2 تیم و بردن سایپا قهرمان میشد، در مسیر رسیدن به رویا قرار داشت. در تبریز به اشتباه عنوان شد بازی اصفهان با تساوی 2-2 تمام شده و هواداران تراکتور و کادر و بازیکنان این تیم حتی جشن قهرمانی برپا کردند اما چهرههای بهتزده و چشمان از حدقه بیرون آمده هواداران و کادر فنی تراکتور نشان داد حقیقت چیز دیگری است و اینگونه تلخترین روز تاریخ این باشگاه و البته جمعه فراموش نشدنی قهرمانی سپاهان رقم خورد.
ارسال به دوستان
واکنش باشگاه استقلال به شایعه جدایی ساپینتو و انتخاب سرمربی جدید
تکذیب میکنیم
در شرایطی که تمدید قرارداد ریکاردو ساپینتو با استقلال طولانی شده و خبرهایی از مذاکره با مربیان دیگر مطرح شده است، این باشگاه تاکید کرد «مذاکرات مثبت» با سرمربی پرتغالی در جریان است. در روزهای گذشته در پی طولانی شدن روند مذاکرات باشگاه استقلال برای تمدید قرارداد ریکاردو ساپینتو، سرمربی پرتغالی، شایعاتی درباره احتمال جدایی این مربی در پایان فصل مطرح شد. استقلال بعد از باخت در داربی مقابل پرسپولیس و سپس توقف برابر صنعت نفت آبادان، شانس قهرمانی لیگ برتر را از دست داد و بازی آخر این تیم مقابل تراکتور در روز پنجشنبه تاثیری در جایگاه سوم این تیم نخواهد داشت. البته استقلال در جام حذفی هنوز شانس قهرمانی دارد و در صورت پیروزی مقابل نساجی در مرحله نیمهنهایی و صعود به فینال، میتواند دومین جام این فصل خود را بعد از کسب عنوان قهرمانی سوپرجام به دست آورد. هرچند حجت کریمی، سرپرست باشگاه استقلال در مصاحبههای مختلف تاکید کرده مذاکره با ساپینتو برای تمدید قراردادش انجام میشود اما ظاهراً تاکنون این اتفاق رخ نداده و همین مساله شایعه مذاکره با مربیان دیگر از جمله سیدمهدی رحمتی را به دنبال داشته است.
این در حالی است که باشگاه استقلال روز سهشنبه در اطلاعیهای، این شایعه را رد کرد و نوشت: «این باشگاه هیچگونه مذاکره مستقیم یا غیرمستقیمی با هیچ مربی دیگری نداشته است. ضمن احترام کامل به مربیان کشورمان، همانطور که حجت کریمی، سرپرست مدیرعاملی باشگاه استقلال پیش از این اعلام کرده بود، این باشگاه گزینهای غیر از ریکاردو ساپینتو برای سرمربیگری این تیم در فصل آینده ندارد و مذاکرات مثبت ۲ طرف در همین خصوص ادامه دارد».
از سوی دیگر بعضی خبرها حاکی است مدیران باشگاه استقلال در انتظار بازی مرحله نیمهنهایی این تیم و نتیجه جام حذفی هستند تا تصمیم نهایی را درباره ساپینتو و ادامه کار با او در فصل بعد بگیرند. هرچند در خبر اطلاعیه باشگاه استقلال تاکید شده «مذاکرات مثبت» بین ۲ طرف ادامه دارد ولی در نهایت باید دید خروجی این مذاکرات چه خواهد بود، بویژه اینکه قرار است هیات مدیره استقلال هم در پایان فصل دستخوش تغییر شود.
ارسال به دوستان
مهاجم سابق پرسپولیس درباره موفقیت قرمزها و شانس بالای آنها برای قهرمانی
محسن خلیلی: آنها حاشیه را کنار گذاشتند
مهاجم پیشین تیم فوتبال پرسپولیس ضمن اظهارنظر درباره شرایط گلزنان فصل جاری این تیم میگوید تمرکز تیمی باعث افزایش شانس قهرمانی پرسپولیس در فصل جاری شده است. رقابتهای هفته سیام و پایانی لیگ برتر فوتبال پنجشنبه هفته جاری برگزار میشود تا تکلیف تیم قهرمان و تیمهایی که سهمیه فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا را میگیرند مشخص شود. رقابت بین تیمها در حالی به هفته پایانی کشیده شده است که نفت مسجدسلیمان سقوط قطعی به لیگ یک داشته است اما رقابت برای تیم دوم سقوطکننده بین صنعت نفت آبادان و مس کرمان ادامه دارد. محسن خلیلی، مهاجم پیشین تیم فوتبال پرسپولیس ضمن اشاره به شرایط تیمها در فصل جاری مسابقات فوتبال باشگاهی، درباره رقابت پرسپولیس و سپاهان در بازی پایانی برای کسب جام قهرمانی و همچنین افت کیفی گلزنان لیگ برتر صحبتهایی را انجام داد. خلیلی با اشاره به رقابت ۲ تیم بالای جدول برای کسب قهرمانی بیست و دومین دوره بازیهای لیگ برتر گفت: هر روز به دیدار چند سال پیش که خودم با پیراهن پرسپولیس در بازی آخر لیگ برتر مقابل سپاهان بازی کردیم فکر میکنم (در زمان سرمربیگری افشین قطبی). در آن بازی ۳ امتیاز را میخواستیم و یک بازی کاملا فینالگونه بود. اینقدر خوب بودیم که من فکر میکنم نه تنها پرسپولیسیها که طرفداران خیلی از تیمهای دیگر هم دوست داشتند ما قهرمان شویم. انرژی و دعای خیر آنها کمک کرد تا به جام برسیم. حالا هم فکر میکنم ۲ فینال برای یک جام برگزار میشود. این شرایط برای فوتبال باشگاهی نیز جذابیت دارد. وقتی هیجان تا ثانیه آخر ادامه یابد، نگاه همه را هم به خود جلب خواهد کرد تا مردم برای چند روز فارغ از مشغلهها با فکر فوتبال خوش باشند. او درباره دلایل سبقت پرسپولیس پس از پیروزی در داربی پایتخت و افزایش شانس قهرمانی این تیم تاکید کرد: وقتی بازیهای بزرگ را میبرید، منتظر لغزشهای کوچک میمانید تا به خواسته تیمی برسید. تمرکز پرسپولیس در دور برگشت کاملا در زمین مسابقه بود. این تیم در مستطیل سبز به فکر پیروزی بود و دیگر به حاشیهها کاری نداشت. همین امر کمک کرد پرسپولیس به صدر جدول برسد. خلیلی ادامه داد: نه تنها پرسپولیس در مسیر قهرمانی قرار گرفت، بلکه حاشیههای درونتیمی بقیه رقیبان هم کمک کرد تا حالا این تیم بیشترین شانس را برای کسب جام داشته باشد. تمرکز ذهنی پرسپولیس با اتحاد آنها برای قهرمانی همراه شد. کسی بزرگتر از اسم باشگاه نیست و هر کس کار خودش را با شرح وظایفی که در نظر گرفته شده است، دنبال میکند. آقای گل پیشین لیگ برتر فوتبال همچنین با انتقاد از آمار پایین گلزنی مهاجمان تاکید کرد: قبول دارم مهاجمان بخوبی نتوانستند بازدهی ایدهآل و کاملی داشته باشند اما نمیتوان فشار گلزنی را فقط روی دوش آنها انداخت. باید مجموعه تیمی را در نظر گرفت. یک مهاجم باید در موقعیتهای گلزنی قرار بگیرد و تمامکننده باشد که بتواند آمار گلزنی خوبی هم کسب کند. به هر حال یک هفته دیگر فرصت وجود دارد تا شاید استعدادهای فوتبالی در گلزنی خودنمایی کنند. میتوان پس از پایان بازیهای فصل جاری لیگ برتر درباره آن صحبت تخصصی کرد. وی درباره ناکارآمدی مهاجمان خارجی فصل جاری پرسپولیس هم گفت: فکر میکنم بهتر است این موضوع را به پایان لیگ موکول کنیم. خلیلی در پایان با اشاره به تأثیر مستقیم افکار یحیی گلمحمدی در بازگشت پرسپولیس به مسیر قهرمانی تصریح کرد: او بخش بسیار بزرگ این جریان است. گل محمدی بخوبی تیمش را جمعوجور کرد و نگذاشت آنها ناامید شوند. یحیی خیلی خوب با بازیکنان ارتباط برقرار میکند. اتحاد بین آنها نیز فوقالعاده است. هیچکس برای خودش بازی نمیکند و همه به فکر منافع تیم هستند. ارسال به دوستان
روایت بازدید 3 ساعته رهبر انقلاب از سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
اینجا خانه من است
محمـدهــادی ناصـری - محمدصادق علیزاده: «در این حوزه از دست من [دیگر] کاری بر نمیآید! زبانم کار میکند که آن هم... کار با این آقایان است!» اینها را آقا در پاسخ به درخواست آقای علمی، مدیر نشر سخن میگویند که خواسته بود برای مهار قیمت کاغذ اقدامی انجام شود. چند ثانیهای همه میروند در بهت و فضا سنگین میشود. در نهایت وزیر ارشاد جلو میآید و از اقدامات انجامشده برای افزایش تولید کاغذ میگوید. سرکشی قیمت کاغذ در یک دهه اخیر به طرز عجیبی پشت ناشران را به خاک رسانده. قیمت 80 هزار تومانی هر بند کاغذ در ابتدای دهه 90 حالا رسیده به بندی یک میلیون و 500 هزار تومان! تقریبا 1900 درصد افزایش!
کنار این افزایش 1900 درصدی، اگر دیگر هزینههای تولید کتاب مثل فیلم و زینک و صحافی و چاپخانه و هزینه کارگر و کارمند و امثالهم را هم اضافه کنیم، نتیجهاش میشود همین وضعیت امروز و گلایه مردم و اکثر ناشران از تاختی که قیمت پشت جلد کاغذ میدهد و فاصلهاش را با سبد خانوار دورتر میکند. در چنین شرایطی نخستین راهحل، مهار قیمت کاغذ است؛ موضوعی که آقا در مصاحبه پایانی نمایشگاه هم به آن اشاره کردند: «من البته چند سال قبل بر این مساله تاکید کردم، همت نکردند که دنبال کنند؛ حالا خب! بحمدالله شروع کردهاند. امیدواریم این کمک کند این قیمت بالای کتابها- که خرید کتاب با این قیمتها واقعا سخت است- بشکند و با ارزان شدن کاغذ، با آمدن کاغذ داخلی مرغوب، این وضع بهتر شود». 24/2/1402
قیمت کاغذ و تاثیر آن بر قیمت کتاب و کاهش شمارگان آن در غرفه نشر معارف هم به شکل دیگری تکرار شد. وقتی آقا از مسؤول نشر علت کاهش شمارگان و افزایش قیمت آثار را جویا شدند، وی پاسخ داد کاغذ به شکل سرسامآوری گران شده است. مسؤولان این غرفه هم مانند بعضی دیگر از ناشران میخواستند چند عنوان از کتابهای خود را به عنوان هدیه به رهبر انقلاب تقدیم کنند که البته در خبرهای منتشرشده بعد از نمایشگاه در رسانهها به اشتباه به عنوان خرید کتاب توسط آقا اعلام شد! اتفاقات نمایشگاه کتاب و صحبتهای ناشران با آقا برای اهالی فرهنگ و ادب جذابیت دارد و همین روایت مکتوب نیز تنها بخشهایی از آن را به رشته قلم درآورده اما آنچه مسلم است، بیان ناقص و مخدوش مطالب و احیانا استفاده نامناسب و ابزاری از آنها در شأن دستاندرکاران عرصه نشر و کتاب و فرهنگدوستان نیست.
در غرفه نشر سخن اما در کنار بحث گرانی کاغذ، مساله تکریم و تعظیم زبان فارسی توسط ترکزبانها هم مطرح شد و اینکه بهترین آثار درباره فارسی را ترکزبانها نوشتهاند. آقای مختارپور رئیس کتابخانه ملی از ورود این ناشر به حوزه چاپ رمان گفت که دلیل اصلیاش فروش بهتر رمان و تسهیل اقتصاد نشر برای ناشر است. آقای علمی هم تأیید کرد و گفت هر چند دارند این کار را میکنند اما به دل خودشان نیست، چرا که با علاقه و خواست اصلیشان فاصله دارد. آقا در مقام یک رمانخوان جواب دادند: «کار بدی هم نیست». در دفترچه یادداشتم این را یادداشت میکنم که بعدها اگر دوباره جایی بحث رمان و شرکآمیز توصیف کردنش توسط بعضی مدعیان شد، این موضع آقا را یادآوری کنم.
* همه باید «بینوایان» را بخوانند
در غرفه سوم و بازدید از نشر هرمس هم بحثی که گل انداخت، رمان بود. مدیر نشر نخستین اثری که به آقا معرفی کرد ترجمه جدید «بینوایان» ویکتور هوگو بود. احتمالا از علاقه رهبر انقلاب به هوگو مطلع بود که در ادامه بعضی عناوین دیگر جناب هوگو را معرفی کرد. آقا هم موضوع را ادامه دادند؛ رو به حلقه افراد نزدیک خود کردند و گفتند: «یک کتاب خوبی دارد ویکتور هوگو [به نام] داستان یک جنایت! آن هم خیلی خوب است». اینجا هم یاد موضع بعضی مدعیان افتادم در نگاه منفی به رمان و طرد آن. احتمالا برایشان جالب باشد که یک فقیه و مرجع تقلید چنین نگاهی به رمان دارد.
جالبتر اینکه همین فقیه و مرجع تقلید، یک نویسنده خارجی را «حکیم» توصیف کنند، به همان معنایی که مسلمانان واژه حکیم را معنادار میکنند و دوباره جالبتر اینکه همین فقیه و مرجع تقلید این صحبتها را در دیدار دستاندرکاران برگزاری هفته «دفاع مقدس» بیان کرده باشند: «ویکتور هوگو یک حکیم است. ویکتور هوگو یک نویسنده معمولی نیست. واقعا به همان معنایی که ما مسلمانان «حکیم» را استعمال میکنیم و به کار میبریم، یک حکیم است و بهترین حرفهایش را در «بینوایان» زده است. «بینوایان» هم یک کتاب حکمت است و به اعتقاد من، همه باید «بینوایان» را بخوانند». 29/6/1372
التفات ایشان به رمان در یکی دیگر از غرفهها هم تکرار شد. وقتی ناشر از تولید بعضی رمانهای دوزبانه گفت، با واکنش جالب ایشان روبهرو شد که این دوزبانه چاپ کردن رمان، قیمت آن را بالا میبرد و به مخاطب فشار میآورد؛ مخاطب آمده رمان بخواند نه زبان! در کنار یادداشت کردن جمله «همه باید بینوایان بخوانند» این جمله را هم یادداشت میکنم که «مخاطب آمده رمان بخواند نه زبان» و در ادامه از قول خودم مینویسم رمان بخواند و کیفش را ببرد ولو اینکه برخی مدعیان، منع رمان کنند!
همه اینها اما باعث نمیشود رمان و داستان ایرانی به حاشیه برود. اواخر بازدید، هنگامی که آقا مشغول دیدن عناوین غرفه انتشارات نیماژ بودند، مدیر نشر حرف را به آنجا کشاند که دیگر به داستان ایرانی اقبال زیادی نمیشود. واکنش آقا دوباره جالب و معنادار میشود. چیزی به این مضمون که فرق میکند که چه نوع داستانی باشد: «چرا! اگر از این مقلدین داستان نو باشند، این را کسی استقبال نمیکند؛ یک وقت نه، داستان درست و حسابی و کلاسیک است». بله! اگر داستان مطابق اصول کار شده باشد، مخاطب دارد و طبعا از آن استقبال هم میشود.
* من با جایزه کاری ندارم!
فارغ از بحث رمان و ادبیات و کاغذ، موضوع فروش هم از مسائل مورد توجه و مکرر در رفت و برگشتهای آقا با ناشران بود. اینکه آثاری که منتشر میشود در چه شمارگانی است (در پرانتز این را هم بگویم که در تمام ۳ ساعت بازدید حواسم مشخصا به استفاده از واژه شمارگان بود؛ حتی یک بار هم از واژه فرنگی تیراژ استفاده نکردند!) و چقدر فروش میرود و با استقبال مردم مواجه میشود. فرقی هم نداشت که ناشر، شعر و ادبیات و رمان منتشر میکند یا آثاری در حوزه فکر و اندیشه انقلاب اسلامی و شهید آوینی! حتی انتشارات صدرا ناشر آثار شهید مطهری هم از این قاعده مستثنا نیست. آقا بعد از شنیدن خبر انتشار اشعار همسر شهید مطهری، از میزان فروش آثار دیگر ناشر میپرسند. پاسخ میآید مجموعه آثار استاد مطهری همچنان پرفروش است.
مهم این بود که چقدر از آثار فروش رفتهاند و در چه شمارگانی. قضیه به قدری جدی بود که در یکی از غرفههایی که ارشاد برای جوایز ادبی دولتی برپا کرده و متصدی خانم هم مشغول توضیح بعضی عناوین و جایزه گرفتن یا نگرفتن آنها بود، آقا خیلی جدی و محترمانه به میان بحث آمدند: «من با جایزه کاری ندارم! من با فروش کار دارم. به من بگویید چقدر فروش داشتهاند!»
این نگاه یعنی کار و اقدام فرهنگی هم تا حد زیادی و بالنسبه باید از نظر اقتصادی روی پای خودش باشد و جایی در بازار داشته باشد تا بتواند با اتکا و ایستادن روی پای خودش در درازمدت موثر واقع شود، اگرنه حمایتها و تزریقهای دولتی و حاکمیتی هر قدر هم در بعضی موارد بجا باشد اما در نهایت حکم یک اثر موقت را دارد که در درازمدت جایی در چرخه طبیعی اقتصاد فرهنگ نخواهد داشت. این موضوع یک جای دیگر هم خودش را عجیب به رخ کشید. در غرفه انتشارات فاتحان -که از ناشران حوزه دفاع مقدس هم محسوب میشود- مدیر نشر برای مدیریت بعضی حوزههای نشر به عنوان پیشنهاد مساله راهاندازی قرارگاه کتاب را مطرح کرد. پاسخ و واکنش آقا جالب بود. چیزی نزدیک به این مضمون که قرارگاههای کتاب خیلی درست شده و تکرارش دیگر به نظر کار جالبی نیست!
* جمع گرم رفقای قدیمی
بازدید آقا از نمایشگاه کتاب سوای اینکه یک وجه فرهنگی دارد، برای کسانی مثل ایشان که با بعضی اهالی نشر و کتاب از قدیم حشر و نشر داشتهاند و دارند، یک وجه صمیمانه دوستانه هم دارد؛ نمونهاش اتفاقی بود که در جریان بازدید از غرفه ناشرانی مثل سوره مهر، اداره انتشارات وزارت خارجه، جمهوری، سخن، اسلامی و نیماژ افتاد. در بازدید از غرفه کانون اندیشه جوان و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و احوالپرسی با حجتالاسلاموالمسلمین رشاد هم همین قاعده برقرار بود.
آقای علی مطهری هم که در غرفه انتشارات صدرا موفق به ملاقات آقا نشده بود، در ادامه مسیر بازدید جلو آمد و کتابهای اشعار همسر شهید مطهری و خطابههای اخلاقی استاد مطهری را به عنوان جدیدترین آثار صدرا معرفی و نسخهای از آنها را تقدیم کرد.
در غرفه نشر سخن با آقای علمی گرم گرفتند و گفتند: «شما اسم علمیها را نگه داشتهاید!» آقای علمی هم یک مجموعه از آثاری را که با همکاری بنیاد موقوفه مرحوم ایرج افشار منتشر کردهاند، نشان میدهد که آقا میگویند اینها را برایمان فرستادهاید و علمی میگوید یک مجموعه را قبل از عید فرستادهایم، نمیدانم همان است یا نه! مشخص است بیرون از این کادر هم طرفین با هم ارتباط و تعامل دارند.
در بازدید از غرفه نشر جمهوری، جوانی که مدیریت نشر را بر عهده دارد، جلو میآید و خود را معرفی میکند. مشخص میشود پدرش قبل از انقلاب در نشر آسیا فعال بوده؛ همان نشری که کتاب «صلح امام حسن(ع)» را منتشر کرده؛ کتابی که نخستین مرتبه سال 1348 شمسی توسط آیتالله خامنهای از عربی به فارسی ترجمه شد. نکته جالبتر میان صحبتهای جوان اینکه از پدر شنیده آقا خواسته بودند حقالتألیف کارهایشان برای جنگزدههای لبنان واریز شود. در جریان بازدید از نیماژ هم مدیر نشر آشنایی داد که از همان خانواده نشر جمهوری است.
در بازدید از غرفه انتشارات وزارت خارجه، آقا احوال آقای صباح زنگنه را از اعضای غرفه پرسیدند. صباح زنگنه رئیس نخستین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بود که سال 1366 در زمان ریاست جمهوری آیتالله خامنهای برگزار شد. او چندی قبل هم در مصاحبه با یکی از رسانهها گفته بود وقتی طرح برگزاری نمایشگاه را پیش آیتالله خامنهای بردیم، از آن استقبال و حمایت کردند و حتی در بعضی موارد مشاوره میدادند، مثلا اینکه حواس مسؤولان برگزاری نمایشگاه به بعضی کتب تفرقهانگیز دینی و مذهبی باشد.
در غرفه جوایز کتاب سال و جایزه جلال عکسی از مرحوم جلال آلاحمد به همراه تعدادی از افراد قرار داشت، بدون اینکه نام آنها نوشته شده باشد. آقا به افرادی که در تصویر بودند اشاره کردند و گفتند این شخص پدر جلال است و سایر افراد را معرفی کردند.
رفاقتها در جریان بازدید از غرفه نشر اسلامی به اوج رسید. جوان دیگری جلو آمد و خودش را معرفی کرد و در انتهای جمله هم اضافه کرد پسر آقای نظیفی و حامل سلام گرم پدر است. آقا از حال و احوال نظیفی بزرگ جویا میشوند که فرزندش از ناخوشاحوالی پدر میگوید. در ادامه هم درخواست دارد اگر ممکن است آقا قرآنی را به یادگار و تبرک برای پدر امضا کنند. به حجب و حیا میگوید: اگر امکانش هست البته! آقا با صدایی که بعد از نزدیک ۳ ساعت بازدید از غرفهها هنوز انرژی و نشاط از آن میبارد پاسخ میدهند: «بله! بله!» عصایشان را به یکی از اطرافیان میدهند و همانطور که ایستادهاند، قرآن را برای آقای نظیفی پدر امضا میکنند.
* ادبیات خوش مقاومت
هر متنی که از رابطه و نسبت حضرت آیتالله خامنهای و کتاب چیزی بگوید اما ادبیات مقاومت و دفاع مقدس در آن غایب باشد، حتما متن و گزارش و روایت ناقصی است و نمیتواند به تنهایی مورد اعتنا قرار گیرد. ادبیات دفاع مقدس و التفات ویژه رهبر انقلاب به این گونه ادبی موضوعی نیست که بتوان آن را کتمان کرد. این شاخه ادبی این روزهاست که مورد توجه بسیاری قرار گرفته و سهم قابل توجهی از بازار را هم به خود اختصاص داده، اگرنه در آن روزهای غربت ادبیات دفاع مقدس در اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 که نهال نورسته بود، یگانه و تنها حامیاش آیتالله خامنهای بودند تا امروز که آن نهال تبدیل به درخت تناوری شده و دیگر نادیده گرفتنش حتی ممکن نیست.
موضوعی واضح و عیان و صدالبته جدی که در مصاحبه پایان نمایشگاه با خانم لبافی خبرنگار هم مجدد بر آن تصریح شد: «این کتابهای خاطرات مربوط به دفاع مقدس و دفاع از حرم که چاپ میشود، خیلی باارزش است؛ این یک گونه جدید از کتابسازی و تولید کتاب است که بحمدالله خوب راه افتاده و خانمها هم در این زمینه خیلی فعالند، نویسندههای خانم نوشتههای بسیار خوبی دارند، از آنها من زیاد میخوانم». 24/2/1402
بعد از جمله «همه باید بینوایان بخوانند» و ««مخاطب آمده رمان بخواند نه زبان» حالا باید این جمله را هم یادداشت کرد: «کتابهای خاطرات دفاع مقدس و دفاع از حرم خیلی باارزش است». بیدلیل هم نخواهد بود که رفت و برگشتها با آثار و اصحاب ادبیات جهاد و مقاومت از جنس دیگری باشد.
آقا در غرفه انتشارات سوره مهر، آقای مرتضی سرهنگی را که میبینند گل از گلشان میشکفد. در مکالمهای هم که با هم داشتند احوال آقای هدایتالله بهبودی را میپرسند و سلام میرسانند. تمثال این دو نفر را باید در همه نهادهای فرهنگی کشور نصب کنند به عنوان نماد ایستادگی و پایمردی در فرهنگ و البته مردی و کاری! موضوعی که آقا هم در بازدید از غرفه سوره مهر به آن اشاره کردند: «کتابهای خاطراتی که چاپ میشود منشأش شما هستید. ما کارهایی که از برکات فعالیت شماست را همینطور به تدریج میبینیم. این خاطرات و اینها که چاپ میشود در واقع منشأش شما هستید. خدا انشاءالله حفظتان کند!» پیشتر هم در تکریم سرهنگی و بهبودی گفته بودند من اگر شاعر بودم برای این دو نفر شعر میسرودم.
سرهنگی محجوب، مأخوذ به حیاتر از این حرفهاست و یکی از آثار جدید سورهمهر را به آقا معرفی میکند. کتاب «سیطره» که روایت نفوذ اطلاعات در کومله است. مأمور نفوذی اطلاعاتی ایران ۷ سال آنجا مشغول بوده و حتی مسؤول گزینش هم میشود! آقا از روی جلد نام نویسنده را میخوانند: «کیانوش گلزارراغب. آن دوست کردشان هم از دنیا رفت». اشاره آقا به مرحوم سعید سعیدزاده است که 2 مرتبه اسیر گروهکهای ضدانقلاب شده بود و بعدها کتاب خاطراتش تحت عنوان «عصرهای کریسکان» با حمایت و راهنمایی مرتضی سرهنگی و نویسندگی آقای گلزارراغب منتشر شد.
در ادامه با کتاب «یک محسن عزیز» روبهرو میشوند. «یک محسن عزیز» زندگینامه داستانی شهید محسن وزوایی از دانشجویان مسلمان پیرو خط امام(ره) است. خانم فائضه غفارحدادی نویسنده کتاب هم حضور دارد. آقا رو به خانم نویسنده میکنند و از متنی خبر میدهند که برای این کتاب نوشتهاند و میپرسند به دستش رسیده یا نه که با پاسخ منفی حدادی روبهرو میشود. آقا در ادامه میگویند نکاتی در این کتاب درباره شخصیت شهید ذکر شده که فقط یک نویسنده خانم میتوانست آنها را به تصویر بکشد. در این غرفه از میزان فروش آثار هم میپرسند. مدیر نشر توضیح میدهد فروش آثار دفاع مقدسشان که البته وظیفه و ماموریت اصلی نشر هم محسوب میشود، خوب است.
* ترجمه و کودک و نوجوان
در کنار همه اینها اما تذکر و توصیه بعدی به مدیران و مسؤولان نشر، مخاطب کودک و نوجوان است و اینکه این مخاطب هم فراموش نشود و البته با ادبیات بومی باید جذب شود: «هنوز که هنوز است این داستانهای خارجی مربوط به کودک و نوجوان بر مجموعه کارها غلبه دارد. این خیلی عیب بزرگی است!» کتابهای کودک و نوجوان و موضوع ترجمه یکی دو جای دیگر از جمله مصاحبه با خبرنگار صداوسیما هم تکرار شد: «روی مساله کتاب کودک و نوجوان هم من تاکید دارم. خوشبختانه دیدم در چندین غرفه در این مساله کار شده و باز هم من تاکید میکنم برای کودکان، برای نوجوانان، هر چه میتوانند کتاب تهیه کنند و ما را از کتابهای بیگانه بینیاز کنند که بتوانیم با فرهنگ خودمان، با جهتگیریهای خودمان و اهداف خودمان انشاءالله کتاب در اختیار نوجوانانمان بگذاریم. این هم یک مساله است». 24/2/1402
موضوعی که در غرفه انتشارات علمی و فرهنگی هم مورد اشاره قرار گرفت، وقتی مسؤول غرفه توضیح داد بنا دارند در حوزه زبان فارسی و جنگ تمدنی و همچنین توجه به نشر آثار ترجمه از زبان مبدا فارسی به سایر زبانهای مفید فعالیت کنند.
در پایان آقا در پاسخ به التماس دعای مسؤولان نشر، برای آنها دعا میکنند و میگویند: «بالاخره کار را شما جوانها باید بکنید. این کشور به همت شما، به ابتکار شما، به نیروی جوانی شما احتیاج دارد».
سؤال اصلی آقا در یکی دو غرفه که کتابهای روانشناسی منتشر میکردند، ترجمهای یا تألیفی بودن این نوع کتابها بود. پاسخ بعضا متزلزل ناشرها این بود که ترجمهای است اما سعی شده محتوا را بومی کنند. حالا اینکه چقدر این سعی در واقعیت به نتیجه نیکو منتج میشود، بحث دیگری است. واقعیتش هم همین است. وضعیت ترجمه از رهاترین بخشهای نشر است. بیقانونی و نبود هیچ ضابطه مشخصی باعث شده مسیر ترجمه تبدیل به بزرگراه چهارباندهای شود که آثار خارجی براحتی و بدون هیچ هزینهای ترجمه و منتشر شود؛ وضعیتی که در درازمدت دود آن به چشم تولیدکننده بومی محتوا میرود؛ چرا؟ چون سود این وضعیت به قدری هست که در درازمدت ناشر برای تولید اثر تألیفی نه هزینه تالیف بدهد نه تصویرگری! یک وضعیت بشدت اقتصادی! این وضعیت فقط توصیف وجه اقتصادی ماجراست، اگرنه تأثیر فرهنگی، قصه غمانگیز دیگری دارد. این موج در حال حاضر به حوزه کودک و نوجوان رسیده و همانطور که آقا هم به آن اشاره کردند، بر آن غلبه کرده است.
حالا در این فضا بهتر میتوان به التفات و توجه آقا به محمد میرکیانی و کاظم طلایی به عنوان نویسنده و تصویرگر ایرانی در غرفه انتشارات بهنشر پی برد؛ جایی که بعد از صحبت درباره تقریظ بر کتاب «تنتن و سندباد»، میرکیانی ۳ جلد از مجموعه جدید خود را به آقا هدیه کرد و گفت اینها هم در ادامه همان مسیر تنتن است.
این توجه ادامه همان نگاهی است که در اقتصاد هم در پی تکریم محصول و کالای داخلی است. تداوم همان نگاه است که باعث میشود در حوزه فکر و فرهنگ هم در پی محصول و تولید داخلی و بومی باشد تا کودک و نوجوان این آب و خاک در هوا و فکر بومی تنفس کند و قد بکشد.
* نمایشگاه کتاب خانه من است
کتاب از شخصیت حضرت آیتالله خامنهای جداشدنی نیست. رهبر انقلاب اسلامی ادامه شخصیت همان نوجوان 8-7 دهه قبلند که محل انس و آرامششان با کتاب و کتابخانه آستان قدس رضوی گره خورده بود؛ خصوصیتی که با رفتن به مدرسه، طلبه علوم دینی شدن، ورود به عالم مبارزه، نماینده مجلس، رئیسجمهور و رهبر شدن و افزایش طبیعی مشغلهها نه تنها تضعیف نشده، بلکه تقویت و مضاعف هم شده است. پس عجیب نیست که در مصاحبه انتهای بازدید از نمایشگاه بگویند همه نوع کتابی میخوانند، عجیب نیست همه بویژه اهالی فرهنگ و هنر و رسانه را از بن دندان به پرخوانی دعوت کنند و در نهایت هم عجیب نیست که حین بازدید از همین نمایشگاه وقتی با دکتر محمدعلی آذرشب، استاد برجسته ادبیات عرب روبهرو شوند، پس از معرفی و تقدیم یک کتاب عربی درباره فلسطین به نام «تل أبیب سقطت» از سوی وی، وقتی استاد نمایشگاه کتاب را جایی توصیف کرد که مورد تایید و علاقه ایشان است، آقا به زبان عربی – همان زبانی که استاد ادبیات عرب با ایشان سخن گفته بود – پاسخ دهند: «اینجا خانه من و عشق من است!»
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|