|
اخبار
استقبال شناورهای ایرانی از ناوگروه 86 ارتش
ناوگروه ۸۶ نداجا که از ۲۷ اردیبهشتماه پس از بیش از ۶۰ هزار کیلومتر دریانوردی و دور زدن کره زمین وارد آبهای سرزمینی کشورمان شده است، در محدوده آبهای بندر جاسک در دریای عمان مورد استقبال انبوهی از شناورهای ایرانی قرار گرفت. انواع یگانهای شناور از ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فراجا، یگانهای بسیج دریایی و لنجها و شناورهای مردمی در این مراسم با عبور از کنار ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن تمام ایرانی دنا و ناوبندر مکران به دریادلان ایرانی که پس از ۸ ماه دریانوردی در حال مراجعت به کشور هستند، خوشامد گفتند.
ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش که ۲۹ شهریورماه ۱۴۰۱ به ماموریت دریانوردی دور کره زمین اعزام شده بود، از ۲۷ اردیبهشتماه وارد آبهای سرزمینی کشورمان شده و در حال ادامه مسیر به سمت بندرعباس برای پهلوگیری است.
***
وزیر دفاع:
برنامههای موشکی و فضایی بدون وقفه پیش برود
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در دیدار با رئیس، معاونان و روسای گروههای سازمان هوافضای وزارت دفاع با بیان اینکه همه موفقیتها مرهون عنایت الهی است و این جز با اخلاص و تلاش برای کسب رضایت الهی اتفاق نمیافتد، اظهار داشت: کلید موفقیت در کنار علم و دانش، معنویت و توکل بر خدا و توسل به حضرات معصومان علیهمالسلام است.
امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی با اشاره به روند رو به پیشرفت دستاوردهای این سازمان گفت: برنامههای پیشبینیشده فضایی و موشکی در سال 1402 نشان از جهش بزرگ سازمان هوافضا دارد و بیانگر حرکت این سازمان به شرایط مطلوبتر و آینده درخشانتر است. وزیر دفاع با اشاره به تهدیدات و نبردهای نوظهور گفت: مدیریت نوین بومی و جهادی وزارت دفاع باید استمرار یابد و این الگو قابل ارائه به کشور برای حل مسائل مختلف کشور است.
امیر آشتیانی با استماع گزارش معاونان و روسای گروههای سازمان هوافضا، دستورات و نکات لازم را صادر و بر ضرورت پیگیری و تعهد به برنامههای تمهید شده از حیث افزایش کیفیت و کمیت و نیاز نیروهای مسلح تاکید کرد.
وی با اشاره به جلسات شورای عالی فضایی کشور و اختصاص زمان توسط رئیسجمهور و مطالبه جدی ایشان، نیاز کشور به گزارشهای ماهوارههای بومی برای موضوعاتی همانند چالشهای آبی، پیشگیری و ارزیابی بلایای طبیعی، تقویت ارتباطات و اینترنت کشور و کشاورزی پیشرفته برای کشور از طریق فضا را مورد تاکید جدی قرار داد و افزود: باید نیازهای حوزههای دفاعی و غیردفاعی کشور با سرعت، دقت و اطمینان بیشتری پیگیری، تثبیت و محقق شود.
وزیر دفاع با اشاره به تهدیدات مختلف جمهوری اسلامی ایران، وجود انواع سامانههای دفاعی موشکی را از اولویتهای دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران برشمرد و بر لزوم بهروز ماندن این فناوریها همراه با آموزشهای تخصصی و پشتیبانی و نگهداری به نیروهای بهرهبردار تاکید کرد.
امیر آشتیانی در پایان این دیدار از زحمات مدیران و کارکنان سازمان صنایع هوافضا که در گمنامی و خارج از هیاهوی رسانهای برای اقتدار و امنیت این سرزمین مجاهدانه تلاش میکنند، تشکر کرد.
***
امام جمعه موقت تهران:
دختران در نظام جمهوریاسلامی ایران از جایگاه بینظیری برخوردارند
امام جمعه موقت تهران در خطبههای نماز جمعه این هفته تهران که در دانشگاه تهران اقامه شد، با تبریک فرارسیدن دهه کرامت و میلاد باسعادت کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها، ایشان را شخصیتی بینظیر توصیف کرد و با اشاره به نامگذاری این روز به نام روز دختر اظهار داشت: این نامگذاری نشان میدهد همانطور که روز پدر و مادر شأن و جایگاه ویژهای در این کشور دارد، نظام جمهوری اسلامی اهمیت خاصی برای دختران منظور کرده و بینظیر است.
حجتالاسلام کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی ایران نقطه عطفی برای بازشناسی ظرفیت بانوان و دختران است، اظهار داشت: توسعه حوزههای علمیه بانوان که صدها فقیه و مجتهد و نویسنده را تربیت کرده است و نیز قهرمانی آنان در میادین علمی و ورزشی به طوری که در ۴۳ سال گذشته ۸۰۰ مدال ورزشی توسط دختران ایرانی کسب شده است، بیانگر ارزشی است که اسلام برای دختران و بانوان قائل است.
خطیب موقت جمعه تهران علت جنگ ترکیبی و فشار همهجانبه دشمنان به مردم ایران را نزدیکی ملت ایران به هدف خود دانست و بیان کرد: مردم در این ۴۳ سال با همه توطئهها و با همه نفوذها و سختیها با دشمن مقابله کردند و مردانه ایستادند، زیرا هدف دارند. صدیقی افزود: امروز شاهد هستیم دشمن برای ناامید کردن مردم و جنگ روانی با همه امکانات به میدان آمده است ولی با این حال ملت ما نستوه و خستگیناپذیرند.
وی ادامه داد: در متن سختیها و در عین حجم سنگین تبلیغات در مقابله با دشمن، این ملت با ثبات قدم در حفظ دستاوردهای خون شهیدان و اطاعت از نایب امام زمان و الگوی خود کم نمیگذارند که برپایی نماز پرشکوه عید فطر و راهپیمایی روز قدس حماسی و بیسابقه و ۲۲ بهمن عزتساز و ۱۳ آبان، بیانگر آن است که مردم به آیه «إِنَّ مَعَ العُسرِ یُسرًا» باور دارند.
صدیقی در ادامه علت تاسیس جنگ ترکیبی و فشار همهجانبه به مردم را علت نزدیکی ملت ایران به هدف خود دانست و بیان کرد: مردم در این ۴۳ سال با همه توطئهها و با همه نفوذها و سختیها با دشمن مقابله کردند و مردانه ایستادند زیرا هدف دارند.
ارسال به دوستان
خط حزبالله 393 با عنوان «فروپاشی توهم ایرانستیزان» منتشر شد
شماره سیصدونودوسوم هفتهنامه خط حزبالله، با عنوان «فروپاشی توهم ایرانستیزان» منتشر شد. گزارش هفته این شماره خط حزبالله نگاهی به شکست نقشههای ترکیبی دشمنان در اغتشاشات پاییز ۱۴۰۱ داشته و به این سوال پاسخ داده است که نتیجه و فرجام خطای محاسباتی دشمنان ملت ایران و جریانات برانداز در مقاطع مختلف چیست؟ خط حزبالله به مناسبت سوم خرداد، سالروز فتح خرمشهر و روز مقاومت، ایثار و پیروزی، مروری بر بیانات حضرت آیتالله العظمی خامنهای درباره مساله مقاومت در راه حق داشته است.
ارسال به دوستان
رئیسجمهور در جریان سفر به سیستان و بلوچستان با اخطار به افغانستان تأکید کرد دولت اجازه تضییع حق مردم منطقه از آب هیرمند را نخواهد داد
هشدار قاطع به طالبان
گروه سیاسی: پنجشنبه هفته گذشته حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان به منظور افتتاح چند طرح عمرانی و پیگیری پیشرفت پروژه راهبردی سواحل مکران به استان سیستانوبلوچستان سفر کرد.
پیگیری پیشرفت پروژه راهبردی «توسعه سواحل مکران»، آغاز رسمی آبگیری سد کهیر، عملیات آبرسانی روستایی و آغاز عملیات اجرایی لولهگذاری پروژه آبرسانی از دریای عمان به استانهای سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی از جمله برنامههای سفر رئیسی به سیستانوبلوچستان بود.
سفر رئیسجمهور به استان سیستان بلوچستان، جدای از جنبههای زیرساختی و توسعه محوری که دارد، از ۲ منظر قابل توجه است.
* جنبه دیپلماتیک
در ارتباط با جنبه دیپلماتیک سفر رئیسی به استان سیستانوبلوچستان میتوان به موارد ذیل اشاره کرد.
1- اخطار قاطع درباره آب به افغانستان
حجتالاسلام رئیسی در جریان سفر به استان سیستانوبلوچستان در مراسم آغاز لولهگذاری انتقال آب از دریا به استانهای نوار شرقی کشور گفت: دولت ما تلاش میکند از دریای عمان آب به مناطق مختلف شرق کشور برسد که اجرای این طرح زمانبر است اما حقابهای را که مردم سیستان از رود هیرمند دارند، نمیشود مشمول مرور زمان کرد. رئیسجمهور افزود: تا زمانی که آب به این منطقه برسد زمان طولانی نیاز است، البته دوستان و عزیزان ما که با انگیزه هستند تلاش میکنند این زمان را محدود کنند ولی این حقابه، حق مردم منطقه سیستانوبلوچستان است، مربوط به الان هم نیست، این در معاهدات و قراردادها هست و در تاریخ هم این آب همیشه برای منطقه میآمده و مردم استفاده میکردند و مربوط به یک دوره خاص نبوده است. رئیسی اظهار داشت: میخواهم به حاکمان افغانستان عرض کنم این سخن بنده را مطلب عادی تلقی نکنند، بسیار جدی بگیرند. به مسؤولان و حاکمان افغانستان اخطار میکنم حق مردم منطقه سیستانوبلوچستان را سریعا بدهند. رئیسجمهور با اشاره به برخی ادعاهای منتشره مبنی بر اینکه سد احداثشده روی هیرمند آب چندانی ندارد یا بخشی از آن رسوبات است، تصریح کرد: باید هرچه سریعتر این اجازه به کارشناسان ما داده شود تا این مساله را بررسی کنند، اگر کارشناسان ما این مطلب را تایید کردند، بسیار خب! اشکال ندارد، در نبودن آب ما بحثی نداریم اما اگر آب وجود دارد، این حق مردم سیستانوبلوچستان باید داده شود و ما به هیچ عنوان اجازه نمیدهیم حق مردم ضایع شود. رئیسی تاکید کرد: بدانند دولت مصمم است حق مردم را در همه شئون بگیرد؛ این هم حق مردم استان است و ما دنبال میکنیم. در همه نقاط مرزی کشور و نه صرفا در اینجا حق مردم کشورمان را خواهیم گرفت. آب مساله اصلی دنیای امروز است و اجازه نمیدهیم این حق مردم ایران از طرف هیچ کشوری ضایع شود. رئیسجمهور با تاکید دوباره بر این نکته که مخاطبان این سخنان وی، باید این اخطار را کاملا جدی بگیرند، گفت: این سخنان بنده را بسیار جدی بگیرند و بعد گله نکنند که به ما گفته نشد یا تصور میکردیم میشود با گفتار سیاسی و گذشت ایام از این مساله گذر کرد، خیر! گذشت ایام این مساله را حل نمیکند. البته نماینده ما در افغانستان و استاندار سیستانوبلوچستان نیز این مساله را از طریق گفتوگو و دیپلماسی پیگیری میکنند اما از حاکمان افغانستان میخواهم این مطلب بنده را بسیار جدی بگیرند و سریعا اقدام کنند که مردم سیستانوبلوچستان به حقشان برسند.
2- دیدار با نخستوزیر پاکستان
دیدار با شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان و افتتاح بازارچه مشترک بین ۲ کشور، از دیگر برنامههای سفر یک روزه رئیسی به سیستانوبلوچستان بود. رئیسی در دیدار شهباز شریف، با اشاره به اراده دولت جمهوری اسلامی ایران بر توسعه روابط با همسایگان، بر ضرورت گسترش روابط دو کشور در زمینههای مختلف تاکید کرد. رئیسجمهور ساخت ۷ بازارچه مرزی و تبادل برق میان ایران و پاکستان را جلوه دیگری از همکاریهای خوب و زمینهساز تحکیم روابط ۲ کشور دانست و گفت: ظرفیتهای خوبی برای تبادل انرژی بین ایران و پاکستان وجود دارد. رئیسی همچنین با بیان اینکه سطح روابط تجاری ایران و پاکستان تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله دارد، بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط با پاکستان در بخشهای مختلف تجاری، صنعتی، کشاورزی و علم و فناوری تاکید کرد. رئیسی حضور نخستوزیر پاکستان و هیات همراه در نقطه صفری مرزی با ایران را نشانه پایداری امنیت در جمهوری اسلامی ایران دانست و افزود: ممکن است برخی گروهکها در نقاط مرزی به دنبال ناامن کردن مرزهای ۲ کشور باشند که این مساله حساسیت دولت پاکستان را میطلبد. رئیسی همچنین با اشاره به اراده دولت جمهوری اسلامی برای حل اختلافات منطقهای میان کشورهای اسلامی، به توافق ایران با عربستان اشاره کرد و گفت: ما هیچگاه عربستان را دشمن خود تلقی نکردهایم، بلکه مبتنی بر سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران رژیم صهیونیستی را دشمن مشترک جهان اسلام میدانیم. شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از حضور رئیسجمهور و تعدادی دیگر از مقامات جمهوری اسلامی ایران در نقطه صفر مرزی با پاکستان، مرز ۲ کشور را مرز دوستی، برادری و پیشرفت دانست و با اشاره به اهمیت تامین امنیت مناطق مرزی ۲ کشور، بر عزم دولت پاکستان برای ریشهکنی ناامنی در این منطقه تاکید کرد. شهبازشریف همچنین با دعوت از رئیسجمهور برای سفر به پاکستان گفت: مردم پاکستان مشتاقانه منتظر دیدار با شما هستند.
* جنبه مردمی حضور رئیسی در سیستانوبلوچستان
در ارتباط با این جنبه از سفر رئیسجمهور به استان سیستانوبلوچستان نیز میتوان به دیدار وی با سران طوایف منطقه و تأکید بر جبران ظلم به افرادی که در ماجرای جمعه 8 مهر زاهدان آسیب دیدند اشاره کرد.
حجتالاسلام رئیسی در سفر یک روزه خود به سیستانوبلوچستان، در نشستی صمیمانه با سران طوایف و معتمدان استان به گفتوگو نشست. رئیسی وحدت و انسجام موجود میان طوایف و مذاهب اسلامی استان را مثالزدنی و شایسته شکر الهی عنوان کرد و گفت: در شرایطی که امروز راهبرد دشمن ایجاد تفرقه و اختلاف است، بزرگان و سران طوایف این استان باید به موضوع وحدت و انسجام به دیده راهبرد بنگرند. رئیسی در ادامه مرزی بودن استان سیستانوبلوچستان به رغم برخی تحرکات برای ناامنسازی این منطقه را نه تهدید، بلکه یک فرصت دانست و با اشاره به توافقهای خوب انجامشده در راستای توسعه روابط تجاری و اقتصادی با پاکستان از جمله احداث ۷ بازارچه مرزی مشترک تصریح کرد: معتقدم بهترین و معتمدترین تجار و بازرگانان در این استان وجود دارند که میتوانند تجارت با همسایگان را رونق بخشند. رئیسجمهور همچنین ثبات امنیت در این استان را از دیگر موهبتهای الهی و ثمره مجاهدتها و جانفشانیهای شهدا دانست و تاکید کرد: باید تلاش شود عدهای سودجو نتوانند با اقداماتی نظیر جرائم سازمانیافته امنیت این استان را مخدوش کنند. رئیسی با اشاره به تلاش دشمنان برای بر هم زدن امنیت و آرامش کشور در اغتشاشات پاییز سال گذشته گفت: در جریان حوادث سال گذشته افرادی خواستند با ایجاد اغتشاش امنیت جامعه را مختل و نظم را بر هم بزنند که این اقدامات مورد قبول هیچ شهروندی نیست اما عدهای نیز که در این ماجرا هیچ نقشی نداشتند یا از نماز جمعه باز میگشتند، یا عابر و کاسب بودند، مورد آسیب قرار گرفتند و مظلوم واقع شدند و این وظیفه ما است که نسبت به آنها توجه داشته باشیم. رئیسی تصریح کرد: بنده نیز بلافاصله پس از حادثه تلخ نماز جمعه زاهدان وزیر کشور را مامور کردم با سفر به این استان، هم عوامل این حادثه را شناسایی و با آنها برخورد کند و هم کسانی که در این حادثه مظلوم واقع شدند مورد دلجویی قرار بگیرند. بعد از آن هم گروههای مختلفی برای سرکشی به همه خانوادههای آسیبدیده اعزام شدند و بنده هم شخصا مترصد فرصتی هستم که از این خانوادههای محترم و عزیز دلجویی کنم و این توجه مقطعی نخواهد بود، بلکه مستمرا ادامه خواهد داشت. رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقدامات صورت گرفته در جهت محرومیتزدایی و توسعه استان، سیستانوبلوچستان را پاره تن ایران خواند و تصریح کرد: قطعا وضعیت امروز استان سیستانوبلوچستان با قبل از انقلاب اسلامی و حتی سالهای ابتدایی پس از پیروزی انقلاب بسیار متفاوت است و اقدامات گستردهای در جهت ایجاد زیرساختهای عمومی در این استان انجام شده اما حتما این وضعیت با نقطه مطلوب فاصله دارد و با توجه به ظرفیتهای عظیم موجود باید تلاش بیشتری برای رفع نیازهای مردم سیستانوبلوچستان انجام شود.
اولویت قرار دادن احداث مراکز بهداشتی و درمانی، پیگیری احداث مراکز شبانهروزی تعلیم و تربیت از سوی آموزشوپرورش، همچنین بررسی مشکلات برخی اراضی شخصی ملی شده در این استان از جمله تاکیدات رئیسجمهور ناظر به مطالبه برخی مدعوین حاضر در این نشست بود. رئیسی همچنین ایجاد آرامش در زندگی مردم، مهار تورم و رشد و رونق تولید را وظیفه دولت دانست و بر عزم و اهتمام جدی دولت برای تحقق این مهم تاکید کرد.
***
اقدامات بینظیر دولت در آبرسانی به روستاهای سیستانوبلوچستان
معینالدین سعیدی، نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایرنا اظهار داشت: در بخش مرکزی چابهار حتی یک متر لولهکشی آب نداشتیم که با همت دولت سیزدهم بعد از گذشت چندین دهه کار آبرسانی به ۵۸ روستا در حال انجام است که در نوع خود کاری بزرگ و به یادماندنی است. وی افزود: اینکه رئیسجمهور بار دیگر به سیستانوبلوچستان بویژه حوزه انتخابیه چابهار سفر داشته، موجب قدردانی است، چون علاوه بر آبگیری سدکهیر، افتتاح خردهفروشی بازارچه مرزی پیشین و دستور ویژه برای تکمیل طرحهای نیمهتمام، فقط در سواحل مکران ۳۵۰ روستا به شبکه آبرسانی متصل شدند، این کارهای بزرگ جای قدردانی دارد و از دولت بویژه وزارت نیرو نهایت سپاس را دارم. سعیدی با اشاره به مواضع رئیسجمهور و وزیر خارجه بر توسعه روابط تجاری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی با کشور پاکستان و افتتاح بازارچه مرزی خردهفروشی و توجه به زیرساختهای مرز ریمدان افزود: این اقدامات منجر به رضایتمندی مردم و خوشحالی مرزنشینان خواهد شد. نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری گفت: مطالبه حقابه و سخنان محکم ریاست جمهوری و وزارت خارجه نشان از عزم آنها برای پیگیری مطالبات و مشکلات مردم است که از این بابت از دولت تشکر میشود که به فکر مردم استان و تامین آب آنها هستند. وی بیان کرد: سد کهیر که ۶ سال تعطیل بود، سال ۱۴۰۰ مجددا آغاز به کار کرد و هم اینک در مرحله آبگیری است و بر اساس آمار ۵۰ میلیون مترمکعب آب دارد که با توجه به ظرفیت ۳۴۳ میلیون مترمکعبی که دارد، میتواند بیش از 5 هزار هکتار از اراضی کشاورزی پاییندست را زیرکشت ببرد و آب مورد نیاز بیش از ۵۵ روستای تشنه را تامین کند. وی افزود: ۴۰۰ روستا در حوزه شهرستانهای چابهار، دشتیاری و تلنگ قصرقند هم اینک به شبکه آب شرب سدهای زیردان و پیشین متصل هستند و از آب هوتگ نجات پیدا کردهاند که این هم کار بزرگی است. وی ادامه داد: ساخت مجتمع آبرسانی در ۶ شهرستان حوزه انتخابیه چابهار، احداث شبکه آبرسانی، حفر چاه و ساخت منبع آب و کمکهای بزرگ و کوچک دیگر از دیگر خدمات دولت سیزدهم است که هیچگاه از ذهن مردمان این سرزمین پاک نخواهد شد. سعیدی همچنین به آبرسانی به روستای تیس در منطقه آزاد چابهار اشاره و خاطرنشان کرد: سالها مردم این روستا فاقد آب بودند که با همت منطقه آزاد کار خوبی انجام شد و هم اینک در مرحله افتتاح قرار دارد.
ارسال به دوستان
وزارت امور خارجه کشورمان با صدور بیانیهای، ضمن رد اظهارات طرف افغانستانی درباره حقابه ایران از هیرمند تأکید کرد
هیچ ادعایی پذیرفته نیست
گروه سیاسی: حقابه مردم استان سیستانوبلوچستان از رودخانه هیرمند موضوعی است که در سالهای گذشته محل بحث بین ایران و مقامات افغانستان بوده است. بر اساس معاهده بین ایران و افغانستان که اسفند سال 51 امضا شده، به صراحت بر حقابه ایران از هیرمند تاکید شده است. طبق این معاهده، این حقابه حقی قانونی، عینی و معین است و افغانستان متعهد است حقابه مزبور را تامین کند و بر اساس ماده ۵ معاهده اقدامی نکند که ایران از حقابه خود بعضا یا کلا محروم شود. با این حال طرف افغانستانی، چه در زمان زمامداری اشرف غنی و چه در مدتی که از روی کار آمدن طالبان میگذرد، در عمل به تعهدات خود کوتاهی کرده است. این کوتاهی موضوعی بود که رئیسجمهور کشورمان در سفر اخیر خود به استان سیستانوبلوچستان به آن اشاره کرد و گفت: به مسؤولان و حاکمان افغانستان اخطار میکنم حق مردم منطقه سیستانوبلوچستان را سریعا بدهند. این هشدار رئیسی، واکنش طرف افغانستانی را در پی داشت. در همین رابطه طالبان با صدور بیانیهای، با ادعای اینکه به خاطر خشکسالی آب کافی در هیرمند وجود ندارد، نوشت: موافقتنامه آب که میان افغانستان و ایران نیم قرن قبل در سال ۱۳۵۱ هجری شمسی به امضا رسیده، هنوز پابرجاست و امارت اسلامی متعهد است به تعهدات انجام شده عمل کند. از اینکه در سالهای اخیر در افغانستان و منطقه خشکسالی رخ داده و سطح آب پایین آمده است به شمول دریای هلمند، تعداد زیادی از ولایات و مناطق کشور از خشکسالی رنج میبرند و آب کافی وجود ندارد.
طالبان همچنین در اظهاراتی نادرست ادامه داد: خواست مکرر ایران و بازتاب نامناسب آن در رسانهها را زیانآور میدانیم. مقامات ایرانی باید اطلاعات خود را درباره آب هیرمند تکمیل و بعد خواستشان را مطرح کنند. اگر واقعیت درست مطالعه نشود و چنین اظهاراتی مطرح شود میتواند به فضای سیاسی میان مردم و کشورهای 2 ملت مسلمان آسیب بزند که به نفع هیچ طرفی نیست و نباید تکرار شود.
* ایران: هرگونه اظهارنظر درباره کاهش آب هیرمند پذیرفته نیست
پس از صدور بیانیه مورد اشاره از سوی طالبان که نادرست بود، وزارت امور خارجه کشورمان در بیانیهای، اعلامیه هیات حاکمه افغانستان درباره حقابه هیرمند را متناقض و نادرست دانست و با رد آن اعلام کرد: معاهده بین ایران و افغانستان راجع به آب رود هیرمند به طور صریح و بدون هیچ ابهامی، حقابه طرف ایرانی از رودخانه هیرمند را تعیین کرده است.
بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره حقابه هیرمند که روز جمعه منتشر شد، به شرح زیر است:
روز گذشته شاهد صدور بیانیهای از سوی هیات حاکمه افغانستان بودیم. اعلامیه مورخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ طرف افغانستانی درباره حقابه هیرمند حاوی مطالب متناقض و نادرست بوده و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آن را قویا رد میکند. معاهده بین ایران و افغانستان راجع به آب رود هیرمند مورخ ۲۲ اسفند۱۳۵۱ به طور صریح و بدون هیچ ابهامی، حقابه طرف ایرانی از رودخانه هیرمند را تعیین کرده است. این حقابه، حقی قانونی، عینی و معین است و افغانستان متعهد است حقابه مزبور را تامین نماید و بر اساس ماده ۵ معاهده اقدامی نکند که ایران از حقابه خود بعضا یا کلا محروم شود. حاکمان افغانستان در یک سال و نیم گذشته، اگرچه بارها بر پایبندی به تعهدات خود طبق معاهده تاکید کردهاند اما در عمل، تعهدات ناشی از معاهده را اجرا نکرده و در رهاسازی و تامین حقابه ایران، همکاری لازم را به عمل نیاورده و حقابه قانونی ایران را تحویل ندادهاند. اظهارات متعدد برای عدم تحویل حقابه قانونی جمهوری اسلامی ایران از جمله طرح موضوع خشکسالی و کم شدن آب در هیرمند، مستلزم بررسیهای کارشناسی، وفق مفاد معاهده بوده و تاکنون توسط کارشناسان جمهوری اسلامی ایران راستیآزمایی نشده است، لذا اتخاذ چنین مواضعی غیرحقوقی و غیرقابل قبول است. تا زمانی که به کارشناسان جمهوری اسلامی ایران اجازه داده نشود طبق معاهده هیرمند بویژه ماده ۵ پروتکل شماره یک آن معاهده، از مسیر و بالادست هیرمند بازدید کنند، هرگونه اظهارنظر درباره کاهش آب هیرمند پذیرفته نیست. جمهوری اسلامی ایران همواره بر همکاریهای فنی و مطالعاتی از طریق کمیساران آب 2 طرف تاکید کرده و خواستار بررسی دقیق وضعیت آب هیرمند و تامین حقابه طرف ایرانی وفق معاهده بوده است. تداوم آبگیری بند انحرافی کمالخان و انحراف مسیر طبیعی رودخانه هیرمند و بر هم زدن شرایط رودخانه، همچنین عدم همکاری مقامات افغانستان در تعیین محلهای تحویل حقابه و نصب سامانههای فنی مربوط به سنجش میزان آب، نقض صریح مواد ۳، ۵ و ۶ معاهده هیرمند بوده و نمیتوان با صدور بیانیههای سیاسی، توجیهی برای آن یافت. جمهوری اسلامی ایران با حسننیت و در پرتو اصل حسن همجواری در طول یکسال و نیم گذشته درباره موضوعات مختلف در روابط بین 2 کشور از جمله درباره اجرای معاهده هیرمند و تامین حقابه با مقامات افغانستان مذاکره و گفتوگو کرده است. مذاکرات و گفتوگوها تاکنون در فضای دوستانه و با پایبندی به اصل حسن همجواری مطرح و پیگیری و تلاش شده تا همه موضوعات از جمله مساله حقابه بر مبنای شرایط و منافع طرفین حل و فصل شود. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید مینماید که اظهارات و مواضع مقامات جمهوری اسلامی ایران درباره حقابه هیرمند، کاملا قانونی و بر مبنای معاهده هیرمند و شرایط حاکم بر رودخانه و مبتنی بر اظهارنظرهای کارشناسی و فنی مطرح شده و همواره معطوف به احترام به اصل حسن همجواری و رعایت حقوق همسایگی بوده است. عدم اجرای معاهده و عدم تامین حقابه هیرمند از سوی افغانستان و صدور بیانیههای سیاسی بدون اقدام عملی، به هیچ وجه قابل قبول نیست و جمهوری اسلامی ایران حقوق خود را برای اتخاذ تدابیر لازم محفوظ دانسته و بر مسؤولیت کامل افغانستان در این باره تاکید دارد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|