|
ارسال به دوستان
اخبار
شعار هیأتهای عزاداری در ماه محرم 1402 اعلام شد
شورای هماهنگی شبکههای هیأتها و تشکلهای دینی کشور شعار «در زیر خیمهاش همه یک خانوادهایم» را به عنوان شعار مشترک جامعه محبان اهلبیت(ع) و هیأتهای حسینی در ایام محرم ۱۴۰۲ اعلام کرد.
در آستانه فرارسیدن ایام عزای سید و سالار شهیدان، پس از اولویتسنجی محورهای محتوایی و هماندیشی جامعه فعالان هیأت، شورای هماهنگی شبکههای هیأتها و تشکلهای دینی کشور شعار «در زیر خیمهاش همه یک خانوادهایم» را به عنوان شعار مشترک جامعه محبان اهلبیت(ع) و هیأتهای حسینی در ایام محرم ۱۴۰۲ اعلام کرد. این شورا فراخوان عمومی برای انتخاب شعار اعلام کرد که در مجموع ۱۰۰ شعار پیشنهاد شد که بعد از پالایش اولیه، ۳۰ شعار در شورای هماهنگی شبکههای هیأتها و تشکلهای دینی کشور مورد بررسی قرار گرفت تا در نهایت روی ۶ شعار به اجماع رسیدند.
این ۶ شعار به مسؤولان و مدیران هیأتهای مذهبی ارائه شد تا آنان نیز برای انتخاب این شعار مشترک همفکری و اعلام نظر کنند که در نهایت ۴۶ درصد مدیران و مسؤولان هیأتهای مذهبی کشور به شعار «در زیر خیمهاش همه یک خانوادهایم» رأی دادند.
شورای هماهنگی شبکههای هیأتها و تشکلهای دینی کشور در اطلاعیه خود از تمام هیأتها و مجموعهها خواسته است ضمن حفظ شعار و نشان و استقلال خود، با نمایش جلوهای از وحدت و همدلی جامعه هیأتهای حسینی، در این حرکت جمعی هم مشارکت کنند و این شعار را در حاشیه تولیدات، تبلیغات و فضاسازی هیأت درج کرده و در محتوای هیأت مدنظر قرار دهند.
***
انتشارات کتابستان معرفت منتشر کرد
چاپ دوازدهم «جان بها»
رمان «جانبها» نوشته سیدمصطفی موسوی بتازگی توسط انتشارات کتابستان معرفت به چاپ دوازدهم رسید. چاپ اول این کتاب اسفند ۹۹ عرضه شد و حالا چاپ دوازدهم آن راهی بازار نشر شده است.
«جانبها» به عنوان یک رمان امنیتی درباره حوادث سال ۹۸ معرفی و در مقدمه آن آیه ۵۷ سوره عنکبوت درج شده: «هر انسانی طعم مرگ را میچشد». نویسنده کتاب میگوید داستانش تلفیقی از آنچه دیده و آنچه شنیده و برخی مطالب کتاب را هم برایش تعریف کردهاند. موسوی همچنین میگوید برخی فرازهای داستانش را به طور شفاهی از مأموران امنیتی شنیده و بعضی دیگر از مطالب کتابش نیز خاطرات نانوشته نیروهای اطلاعاتی کشور است.
در کتاب پیش رو، نویسنده پیش از شروع متن داستانش، این تذکر را به مخاطبان کتاب داده که در حالی که آنها مشغول مطالعه این کتاب در امنیت و آرامش هستند، نیروهای اطلاعاتی و امنیتی، شب و روز و بودن در کنار خانواده را بر خود حرام کردهاند تا مردم کشور با آسایش زندگی کنند. چاپ دوازدهم این کتاب در ۱۵۲ صفحه و قیمت ۹۰ هزار تومان عرضه شده است.
***
هفتمین روز میزبانی تئاتر شهر از جشنواره عروسکی تهران - مبارک
5 نمایش صحنهای و 5 اثر در بخش فضای باز اجرا شد
هفتمین روز نوزدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک میزبان 5 نمایش صحنهای و 5 اثر در بخش فضای باز بود. در هفتمین روز از برگزاری نوزدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی (چهارشنبه چهاردهم تیر) 5 نمایش در بخش صحنهای و 5 اثر در بخش فضای باز اجرا شد.
* بخش بینالملل
«چراغ جادو» به نویسندگی و کارگردانی چنگیز اوزک از کشور ترکیه با مدت زمان 45 دقیقه در ساعتهای 17 و 19 در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه رفت.
* نمایشهای ایرانی صحنهای
«مامان» به نویسندگی و کارگردانی الهام سلجمحمودی از تهران با مدت زمان ۴۵ دقیقه ساعتهای ۱۸ و ۲۰ در سالن چهارسو مجموعه تئاتر شهر اجرا شد. «کبوترم را خواهم ساخت» به نویسندگی و کارگردانی ندا هادیان از تهران با مدت زمان ۲۰ دقیقه در 2 سانس ۱۷ و ۱۹ در کارگاه نمایش مجموعه تئاتر شهر روی صحنه رفت.
۱۲« دقیقه» به نویسندگی بهناز مهدیخواه و کارگردانی حسین قاسمی هنر از تهران به مدت ۱۲ دقیقه ساعتهای ۱۸ و ۲۰ در سالن بزرگ تالار مولوی اجرا شد.
«دنیای صد رنگ» به نویسندگی و کارگردانی حمیدرضا حسینعلی از تهران برای ۴۰ دقیقه ساعتهای ۱۸ و ۲۰ در سالن گلستان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان میزبان علاقهمندان بود.
* نمایشهای فضای باز
در بخش نمایشهای فضای باز نوزدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران-مبارک، 5 نمایش «بارگاه سلیم خان» به نویسندگی و کارگردانی زهرا امینی علویجه از تهران در ساعت ۱۸:۳۰، نمایش «یه تار سبیل» به نویسندگی و کارگردانی راضیه پاشایی در ساعت 19، «سرزمین مادریم» به نویسندگی و کارگردانی مشترک سمیه گلباز و داوود بختیاری در ساعت 19:30، نمایش «ازدواج پرماجرا» به نویسندگی و کارگردانی حسین ربیعی در ساعت 20 و نمایش «هله هله کوسه» به نویسندگی و کارگردانی علی قاضی در ساعت 20:30 در محوطه مجموعه تئاتر شهر میزبان علاقهمندان بود.
نوزدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران - مبارک به دبیر هادی حجازیفر تا هفدهم تیر ادامه دارد.
ارسال به دوستان
برگزاری کنفرانس «اتحاد امت» در آستانه عید غدیر در کراچی
پاکستانیها به عشق علی(ع) فارسی میآموزند
پاکستان همسایه جنوب شرقی کشورمان که قرنها بخشی از حوزه تمدنی ایران بوده، موطن 50 میلیون نفر از شیعیان اهل بیت علیهمالسلام است. به این ترتیب این بخش از شبهقاره هند بعد از خود هندوستان و ایران، سومین جامعه بزرگ شیعیان را در خود جا داده است. طبیعتا عید غدیر جایگاه ویژهای در میان پاکیها دارد، چه به جز شیعیان، میلیونها نفر از اهل سنت هم در این کشور 245 میلیون نفری محبان حضرت علی(ع) و اهل بیت عصمت و طهارت محسوب میشوند. بر این اساس یکی از مهمترین گردهماییهای مشترک علمای شیعه و سنی هر سال در آستانه سالگرد رویداد مهم غدیر خم در جنوب این کشور برگزار میشود. کنفرانس «اتحاد امت» امسال نیز در کراچی برپا شد و شاهد هماندیشی و مشارکت بیش از ۸۰ نفر از علما و شخصیتهای شیعه و سنی بود. میهمان و سخنران ویژه امسال این کنفرانس آیتالله رضا رمضانی، دبیرکل مجمع جهانی اهلبیت(ع) بود.
وی با اشاره به ضرورت وحدت میان مسلمانان گفت: «تلاشها در جهت وحدت امت اسلامی جزو منویات بزرگان بوده است. آیتالله العظمی بروجردی از ایران و شیخ شلتوت در الازهر مصر، در زمینه تقریب با هم ارتباطات خوبی داشتند و از این تلاشها ثمرات خوبی نصیب دنیای اسلام شد. مقوله وحدت و تقریب در اندیشه امام خمینی و مقام معظم رهبری که از طرفداران وحدت اسلامی هستند، یک مقوله تاکتیکی نیست، بلکه مقولهای استراتژیک و یک باور قطعی است».
آیتالله رمضانی، همچنین ضمن محکومیت اقدام اخیر دولت سوئد در اعطای مجوز به اهانتکنندگان به قرآن کریم بیان داشت: «دولت سوئد اخیرا با بهانه آزادی بیان، قلب ۲ میلیارد مسلمان و بیش از ۲ میلیارد پیرو ادیان الهی را جریحهدار کرد. ما رهبران دینی باید در برابر این اهانتها بایستیم. این اقدام موهن باید در نهادهای بینالمللی پیگیری شود تا اهانتکنندگان به سزای اعمال خود برسند. اهانت به قرآن، اهانت به همه کتابهای آسمانی، اهانت به عدالت، معنویت و توهین به انبیا و انسانیت است».
او سپس بر اتحاد مسلمانان در برابر دشمنان قرآن تاکید کرد.
به گزارش ابنا، کنفرانس امسال «اتحاد امت» در کراچی با سخنرانی محمدحسین محنتی، امیر جماعت اسلامی ایالت سند پاکستان آغاز به کار کرد. این شخصیت با اشاره به ابتکار حضرت امام خمینی در ایجاد وحدت میان امت اسلامی گفت: «انقلاب اسلامی ایران، انقلاب بزرگی بود و امام خمینی(ره) با بیان ضرورت اتحاد و وحدت میان امت اسلامی، بهترین و موثرترین اقدام را انجام داد. اتحاد میان امت، از این جهت اهمیت مییابد که از دیدگاه قرآن، اختلاف، شکوه و عظمت مسلمانان را از بین میبرد و از این منظر، اقدام حضرت امام خمینی(ره) اهمیت پیدا میکند».
او همچنین ضمن نکوهش عادیسازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی در باب جایگاه ایران در جهان اسلام گفت: «ایران نقش مهمی در عظمت امت اسلامی و اتحاد میان آنها دارد. در گذشته، فعالیتهای تقریبی و وحدتی از سوی جمهوری اسلامی ایران بیشتر بود و با توجه به تحولات جهان امروز، لازم است همچون گذشته در این زمینه فعالیت بیشتری صورت گیرد».
حجتالاسلام سیدرضی جعفر نقوی، از علمای ایالت سند نیز از دیگر سخنرانان این همایش بود.
شایان ذکر است در این مراسم، حجتالاسلاموالمسلمین مرسلی، رئیس شورای راهبردی مجمع جهانی اهلبیت(ع)، نوریان سرکنسول و طالبینیا رئیس خانه فرهنگ ایران در کراچی حضور داشتند.
کنفرانس«اتحاد امت» اما فرصتی بود برای معرفی شیعیان پاکستان از جمله در منطقه کوهستانی و سرسبز بلتستان که در شمال غربی منطقه کشمیر قرار گرفته است. مسلمانان و بویژه شیعیان بلتی از دیرباز تعلق خاطر خاصی به فرهنگ و تمدن ایرانی داشتهاند.
حجتالاسلاموالمسلمین محمدعلی توحیدی یکی از علمای شیعه این منطقه که عضو مجمع عمومی مجمع جهانی اهلبیت(ع) و همچنین حوزه علمیه «جامعه النجف و العلمیه» پاکستان است در این مورد گفت: «بَلْتِسْتان منطقهای با اکثریت شیعه، بخشی از جامو و کشمیر تحت کنترل پاکستان است. در قرن هشتم قمری مذهب شیعه توسط مبلغان ایرانی به آنجا رسید». به گفته، قلب جامعه تشیع پاکستان در بلتستان میتپد که از 6 دره، یعنی دره شگر، کهرمنگ، خپلو، روندو، سکردو و گلتری تشکیل شده و شهر سکردو مرکز آن محسوب میشود.
توحیدی به این نکته هم اشاره کرد که شیعیان بلتی به خاطر علاقه به مکتب علی(ع) و برای ارتباط با شیعیان ایران، از دیرباز به یادگیری زبان فارسی میپردازند. او حتی به معماری برخی مناطق بلتستان اشاره کرد که ملهم از معماری اصفهان است.
ارسال به دوستان
آمار نشر سومین ماه بهار ۱۴۰۲ اعلام شد
انتشار ۷ هزار و ۶۳۸ عنوان کتاب در خرداد
خرداد ۱۴۰۲ تعداد ۷ هزار و ۶۳۸ عنوان کتاب در کشور از سوی ناشران مختلف منتشر شد که موضوعات ادبیات و کودک و نوجوان بیشترین تعداد کتابها را به خود اختصاص داد. آمار موضوعی کتابهای ثبت شده در بانک اطلاعاتی خانه کتاب و ادبیات ایران نشان میدهد خرداد ۱۴۰۲ تعداد ۷ هزار و ۶۳۸ عنوان کتاب در کشور از سوی هزار و ۱۸۵ ناشر منتشر شده است که موضوعات ادبیات با هزار و ۳۸۳ عنوان، کودک و نوجوان با هزار و ۱۶۲ عنوان و علوم اجتماعی و کمکدرسی با ۹۳۲ عنوان بیشترین تعداد کتابهای منتشرشده در این ماه را به نام خود ثبت کرده است. از مجموع کل کتابهای منتشر شده در این ماه ۵ هزار و ۶۰۸ عنوان کتاب تالیفی و مابقی ترجمه است. سهم استان تهران از میزان کل کتابهای چاپ شده در این ماه ۴ هزار و ۸۹۵ عنوان و سهم سایر استانها ۲هزار و ۷۴۳ عنوان است که در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته به ترتیب با کاهش ۲۲ درصدی و افزایش ۱۷ درصدی روبهرو شده است. بیشترین آثار تالیفی در این ماه به موضوعات ادبیات، کمکدرسی، علوم اجتماعی، دین و کودک و نوجوان و بیشترین آثار ترجمهای به موضوعات ادبیات، کودک و نوجوان، علوم عملی، فلسفه و روانشناسی و علوم اجتماعی اختصاص یافته است. همچنین خرداد سال جاری بیشترین کتابهای چاپ اول در موضوعات ادبیات، علوم اجتماعی، علوم عملی، دین و کودک و نوجوان و بیشترین کتابهای چاپ مجدد در موضوعات کودک و نوجوان، ادبیات، کمک درسی، دین و فلسفه و روانشناسی بوده است. در آخرین ماه بهار ۱۴۰۲ تعداد ۴ هزار و ۵۹۶ عنوان کتاب چاپ اول و ۳ هزار و ۴۲ عنوان کتاب چاپ مجدد راهی بازار نشر شده است. شمارگان کل کتابهای منتشر شده در این ماه نیز ۷ میلیون و ۱۰۶ هزار و ۷۵۲ نسخه است و میانگین شمارگان عدد ۹۳۱ را نشان میدهد.
استان تهران با انتشار ۲ هزار و ۴۷۳ عنوان کتاب چاپ اول توانسته ۵۴ درصد از کل کتابهای چاپ اول این ماه را به خود اختصاص دهد و استانهای قم، البرز، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، اصفهان و خوزستان در جایگاههای بعدی قرار گرفتند. بر اساس این گزارش، ناشرانی چون ارشدان، موسسه نشر سیمرغ آسمان آذرگان، ماهواره، امجد، نوروزی، سازمان برنامه و بودجه، امتداد حکمت، گنجور، شانی و عاصم به ترتیب جزو ۱۰ ناشر عمومی پرکار در خرداد سال جاری بر اساس بیشترین تعداد چاپ اول کتابها قرار گرفتند. همچنین انتشارات پرستو قلمچی، اعتلای وطن، گوهر پنهان، سلام کتاب، آموزشی سرآمد، شانی، شرکت انتشارات فنی ایران، ماهواره، آموزشی تالیفی ارشدان و براق پرکارترین ناشر کودک و نوجوان بر اساس بیشترین تعداد چاپ اول کتابها معرفی شدهاند. از جمله پرکارترین ناشران آموزشی و کمک آموزشی در این ماه بر اساس بیشترین تعداد چاپ اول میتوان به موسسه مهرپویامهراس، کاردیا، سازمان سنجش، عالیقدر، آموزشی تالیفی ارشدان، اندیشه رفیع، خیلی سبز، دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع)، موسسه نشر سیمرغ آسمان آذرگان و آوا کتاب اشاره کرد. کتابهای «سیر تا پیاز قصه: مهارت خواندن و نوشتن»، «زینب خانم»، «سیر تا پیاز قصه: مهارت گوش دادن و صحبت کردن»، «کتاب کار کودک ۱: ویژه روخوانی قرآن کریم کودکان (۵ تا ۶ سال)»، «سال بلوا» و «فاطمه علی است: داستانهایی کوتاه از بلندای سبک زندگی حضرت صدیقه طاهره (ع) و امیر مومنان(ع)» در فهرست پرشمارگانترین کتابهای سومین ماه بهار ۱۴۰۲ قرار گرفتند.
ارسال به دوستان
با تأکید بر توسعه مناسبات دوجانبه در بخشهای مختلف انجام خواهد شد
توسعه روابط فرهنگی ایران و روسیه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شامگاه سهشنبه ۱۳ تیر در دومین روز سفر به روسیه در دیدار «اولگا لیوبیموا» وزیر فرهنگ فدراسیون روسیه و «ولادیمیر تولستوی» مشاور فرهنگی رئیسجمهوری فدراسیون روسیه با تأکید بر توسعه مناسبات دوجانبه در بخشهای مختلف گفت: تأکید رئیسجمهور بر توسعه روابط فرهنگی ۲ کشور است و بر این اساس، رویکرد ما توسعه مناسبات در همه بخشهای حوزه فرهنگ با روسیه به عنوان متحد استراتژیک و راهبردی است.
محمدمهدی اسماعیلی، تحقق تفاهمنامههای شکلگرفته در زمینه همکاری در عرصههای فرهنگی از جمله فیلم و نمایش آثار سینمایی و پویانمایی ایرانی در سینماهای روسیه را در توسعه شناخت ۲ ملت از یکدیگر مهم ارزیابی کرد و ادامه داد: بنا بر یکی از توافقها ۲ کشور در زمینه برگزاری جشنواره فیلم کشورهای حاشیه دریای خزر به میزبانی استان مازندران همکاری میکنند. وی با اشاره به تصویب موافقتنامه همکاریهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در دولت ایران گفت: این موافقتنامه در مراحل پایانی بررسی در مجلس شورای اسلامی است و تصویب و نهایی شدن آن گامی بزرگ در توسعه مناسبات فرهنگی دوجانبه خواهد بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به نقش آموزش زبانهای فارسی و روسی در نزدیکی مناسبات ۲ کشور اشاره کرد و گفت: از طریق نهادهای فرهنگی مربوط، آمادگی تقویت کرسیهای زبان فارسی در روسیه و آموزش زبان روسی در ایران وجود دارد.
وزیر فرهنگ روسیه نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از اینکه مسکو میزبان هیات وزینی از مدیران و هنرمندان ایرانی در هفته فرهنگی ایران است، گفت: همکاری با ایران از اولویتهای کاری ما است و توسعه مناسبات فرهنگی دوجانبه را دنبال میکنیم.
اولگا لیوبیموا در ادامه از بررسی طرحی در دولت روسیه با هدف پیشنهاد همکاری با ایران در زمینه تولید مشترک فیلم سخن گفت که با استقبال همتای ایرانی وی همراه شد.
همچنین در این دیدار وزیر فرهنگ روسیه از مطرح شدن ایده برگزاری جشنواره فیلم کشورهای حاشیه دریای خزر به میزبانی ایران در مازندران و انعقاد تفاهمنامه در این زمینه استقبال کرد. لیوبیموا با اشاره به برگزاری رویداد همایش فرهنگی کودکان ۱۲ تا ۱۷ سال در مسکو، از ایران برای شرکت در این رویداد و نیز همکاری در زمینه برگزاری جشنواره میراث فرهنگی کشورهای ساحلی دریای خزر دعوت کرد. وی تجربه و دستاوردهای سینمای ایران را ارزشمند دانست و گفت: طرحی را با عنوان آکادمی سینمای اوراسیا آغاز کردهایم که همکاری ایران در این مسیر، به غنای این حرکت فرهنگی خواهد افزود.
ولادیمیر تولستوی، مشاور فرهنگی رئیسجمهوری فدراسیون روسیه نیز در این دیدار بر توسعه همکاریهای دوجانبه در زمینه آموزش زبانهای روسی و فارسی با هدف نزدیکی بیش از پیش ملتها تأکید کرد.
بیژن نوباوه، نایبرئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی هم در این دیدار گفت: امروز برخی دیدگاهها و نگرشها به ملتها از دریچه نگاه غرب است که همکاری مشترک در تولید محتوا و فیلم مستند درباره ۲ کشور میتواند روایت عینی و بدون تحریفی از واقعیتها و ظرفیتها ارائه کند. در این دیدار که با حضور ۲ نفر از معاونان و همچنین مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران نیز اعلام کرد بنا بر اعلام فعالان عرصه آموزش زبان فارسی در روسیه، میزان علاقه به آموزش این زبان توسط جوانان روس بین ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافته است. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دوشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۲ با هدف توسعه مناسبات فرهنگی دوجانبه و شرکت در برنامههای «هفته فرهنگی ایران در روسیه» وارد مسکو شد. در این سفر بیژن نوباوه نایبرئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع، فرشاد مهدیپور معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و حسین دیوسالار دبیر شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اسماعیلی را همراهی میکنند. در رویداد هفته فرهنگی ایران و روسیه برنامههای گوناگونی از حوزههای نمایشگاه آثار تجسمی، فرش، صنایع خلاق هنری، موسیقی، نشستهای فرهنگی و فیلم و انیمیشن تدارک دیده شده که در طول ۶ روز برگزار میشود. این رویداد فرهنگی مشترک بین ۲ کشور، به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه و با همکاری سفارت ایران، از سوی اداره کل همکاریها و تنظیمگری محصولات فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تدارک دیده شده و از ۱۳ تا ۱۸ تیر با اجرای برنامههای فرهنگی متعدد برگزار میشود.
ارسال به دوستان
پایان مزدوری گرو تروریست منافقین خلق در عراق/2 و پایانی
روحالله اژدری: دولتهای جمهوری اسلامی ایران و عراق در اخراج مجاهدین خلق مصمم بودند و ایران در تلاش بود به هر نحو ممکن بسیاری از اعضای سازمان را که در واقع به نوعی به اسارت سازمان درآمده بودند از رهبری گروهک جدا کند. فشار به سازمان در شرایطی بود که عراقیها مصمم به اخراج آنها بودند ولی هیچ کشور مستقلی هم حاضر به پذیرش آنها نمیشد. در این میان 200 نفر از گروهک جدا شده و خود را در اختیار نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا قرار دادند تا برای پناهندگی آنها در کشورهای دیگر اقدام شود. با این حال هیچ کشوری حتی خود آمریکا حاضر به قبول پناهندگی آنها نبود. آمریکا هرگز حاضر نبود برای هیچ کدام از اعضای سازمان مجوز اقامت صادر کند، چرا که قانون مبارزه با تروریسم، ورود برخی بیگانگان را به آن کشور در صورتی که آموزش نظامی دیده باشند، محدود میکند.
(Goulka, Hansell, Wilke, Larson,2009:29)
یکی از برنامههای ایران برای انحلال گروهک تروریستی مجاهدین خلق پیشنهاد عفو بود که برخی اعضای سازمان مجاهدین خلق از پیشنهاد عفو دولت جمهوری اسلامی ایران استفاده کردند. از اکتبر 2004 تاکنون 273 عضو مجاهدین خلق با استفاده از این امتیاز به ایران بازگشتهاند. البته این عفو شامل اعضای ردهپایین سازمان میشد و 50 نفر از اعضای ارشد سازمان که در جنایتهای مختلف عامل اصلی بودند را مستثنا میکرد. (Human Rights Watch,2005)
گزارش موسسه رند درباره سرنوشت منافقین بعد از اشغال عراق مدعی است در مقطع بعدی جمهوری اسلامی ایران درصدد مبادله اعضای ارشد سازمان منافقین با اعضای القاعده مثل سیفالعادل و پسر اسامه بن لادن بود که مورد موافقت آمریکا قرار نگرفت. رد پیشنهاد ایران از طرف ایالات متحده نه تنها به دلیل بیاعتمادی به مقاصد جمهوری اسلامی ایران، بلکه به دلیل علاقه به حفظ سازمان مجاهدین خلق برای استفاده احتمالی در آینده در راستای بهرهمندی از توانایی سازمان در ارائه اطلاعات به نیروهای آمریکایی درباره ایران بوده است.
(Goulka, Hansell, Wilke, Larson,2009:31)
آمریکا با اهداف درازمدت درصدد حفاظت و بهرهبرداری از سازمان مجاهدین خلق بود لذا در مقابل فشارهای ایران و عراق حاضر نبود اخراج سازمان را از عراق تسهیل کند. به همین خاطر سازمان مجاهدین خلق تا سال 2016 در سایه آمریکا در عراق حضور داشتند. در طول این مدت فشار ایران به دولت عراق و آمریکا هم از طریق دیپلماتیک و هم از طریق سپاه قدس برای اخراج مجاهدین خلق تداوم داشت. سردار شهید سلیمانی به عنوان فرمانده سپاه قدس مسؤول پرونده عراق بود و کلیه فعالیتهای سپاه قدس با وزارت خارجه را هماهنگ میکرد. با فشار جمهوری اسلامی و درخواست دولت عراق در مجموع 3400 نفر از سازمان سال 2012 به کمپ لیبرتی یا الحریه منتقل شدند. با گذشت بیش از 10 سال از اشغال عراق و درخواست دولت و ملت عراق برای اخراج منافقین و در عوض حمایت آمریکا از آنان باعث شد حملات متعدد نظامی و مسلحانه به اردوگاههای منافقین توسط شبهنظامیان عراقی انجام شود. 9 فوریه 2013 یک حمله موشکی باعث هلاکت و زخمی شدن بیش از 100 منافق در کمپ لیبرتی شد. با این حمله مجاهدین خلق از مقامات آمریکایی درخواست کردند برای تامین امنیت خود به پادگان اشرف بازگردند. کمیساریای عالی پناهندگان و آمریکاییها موافق این دیدگاه بودند، چون پروژه خروج آنها را زمانبر میدانستند. در تاریخهای 29 آوریل و 26 دسامبر 2013 نیز حملات دیگری با راکت به کمپ لیبرتی که موجب کشته و زخمی شدن عدهای دیگر از منافقین شد، انجام شد. رهبر شبهنظامیان ارتش مختار، مسؤولیت حملات به مجاهدین خلق را برعهده گرفت. ارتش مختار یک گروه شبهنظامی شیعه بود که رسانههای خارجی مدعی بودند وابسته به شبهنظامیان کتائب حزبالله است. (کمپ لیبرتی، بیتا)
خوی تروریستی مجاهدین خلق جزو هویت این سازمان محسوب میشود، لذا فرار از آن برایش امکانپذیر نبوده و نیست. جالب است بدانیم سازمان در حالی که به اصطلاح و به ادعای آمریکاییها در حال اخراج اجباری به خارج از عراق بود با گروه تروریستی داعش همکاری میکرد. آمریکا که مدعی مبارزه با داعش بود از سازمانی حمایت میکرد که به عنوان بازوی اطلاعاتی داعش عمل میکرد. با ادامه درگیریهای گروه تروریستی داعش در سالهای 2013 و 2014 در شمال عراق، منابع رسانهای جزئیات همکاری نظامی و امنیتی بین گروهک تروریستی مجاهدین خلق ایران و سازمان تروریست داعش را در چارچوب اتحادی که در نوع خود عجیبترین تلقی میشود، فاش کردند.
سازمان منافقین که به آمریکاییها تعهد داده بود قابلیتهای اطلاعاتی خود را برای عملیات نیروهای اشغالگر آمریکایی در اختیار قرار دهد، در حال همکاری نظامی و اطلاعاتی با گروه تروریستی داعشی بود که آمریکا برای مبارزه با آنها ائتلاف تشکیل داده بود. این کار به وضوح ادعای دروغین ائتلاف آمریکایی ضدداعش را فاش میکرد. در جریان درگیریهای شدید بین سازمان تروریستی داعش و دولت شیعی عراقی در تابستان 2014، سلولهای خفته سازمان مجاهدین خلق نقش مهمی در کمک به شبهنظامیان برای غلبه بر مناطق وسیعی از خاک عراق در شمال و غرب آن کشور ایفا کردند و هزاران کشته و زخمی برجا گذاشتند. در همین زمینه، یک مقام امنیتی عراق فاش کرد سازمان مجاهدین خلق موافقت کرده است اطلاعات مهمی را با داعش با هدف انحلال رهبران میدانی، سیاستمداران و دیگر شخصیتهای برجسته عراق به اشتراک بگذارد. با آزادسازی شهر تکریت توسط نیروهای مسلح عراق با پشتیبانی تیپهای حشدالشعبی با کمک مستشاری سپاه قدس، سازمان مجاهدین خلق با ارسال اطلاعاتی درباره محل مستشاران نظامی سپاه قدس - که برجستهترین آنها سردار حاجقاسم سلیمانی بود - منجر به حمله هواپیماهای ائتلاف آمریکایی به مواضع آنها شد که نشان از هماهنگی کامل آمریکاییها، داعشیها و مجاهدین خلق داشت.(الوقت، 1436)
گروههای شیعه عراقی نیز درصدد انتقامگیری از سازمان منافقین خلق در رابطه با مشارکت سازمان در سرکوب «انتفاضه شعبانیه» جنوب عراق بعد از جنگ اول خلیجفارس و همچنین همکاری آنها با حمله داعش به عراق در سال 2014 بودند اما حمایت آمریکا از مجاهدین خلق این امکان را برای آنها فراهم نمیکرد. بهرغم هشدارها و رایزنیها برای اخراج مجاهدین خلق برخی از آنان به هیچ وجه مایل نبودند اردوگاه اشرف را ترک کنند. در حالی که 100 نفر از اعضای منافقین همچنان در کمپ اشرف بودند و تمایلی به انتقال به لیبرتی نداشتند، فرزندان مجاهدان شهید عراقی موسوم به «فرزندان انتفاضه شعبانیه» با حمله به این اردوگاه، در اکتبر 2015 دست کم 54 نفر از منافقان را به هلاکت رساندند. جوانان موسوم به «فرزندان انتفاضه شعبانیه» از همان سالهای 2009 و 2010 که البته هنوز تحت پرچم «جیش المختار» جمع نشده بودند، بارها هشدار دادند دیگر بیش از این حضور منافقین را در خاک عراق تحمل نخواهند کرد و تروریستها باید این کشور را ترک کنند. با تعلل آمریکا و کشورهای اروپایی در خارج کردن این گروه از عراق، کمکم حملات این جوانان به اشرف آغاز شد و بتدریج شکل سازمانیافتهتری به خود گرفت. (خبرگزاری تسنیم، 1394)
بعد از حمله اکتبر 2015، سازمان مجاهدین خلق در بیانیهای از فعالیتهای نیروی قدس به رهبری سردار حاجقاسم سلیمانی در عراق با هدف از بین بردن ساکنان کمپ لیبرتی از طریق عملیات مشترک با نیروهای عراقی در عراق هشدار داد. (کمپ لیبرتی، بیتا)
سال 2013 نیز سازمان مجاهدین خلق در پی فشارهای ایران و عراق برای اخراج آنها در بیانیهای نقش سفارت ایران و شخص سردار سلیمانی را درباره اخراج آنها مورد اشاره قرار داده بود. در این بیانیه آمده است: «سفارت آخوندها در بغداد هفته گذشته تعدادی از وزرا و مقامات دولت مالکی را احضار کرده و دستورات قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس را به آنها اطلاع داد که اشرف باید در اسرع وقت تخلیه شود. از جمله آنها میتوان به هادی العامری، فرمانده سپاه نهم بدر و وزیر حملونقل دولت مالکی اشاره کرد. وی پس از بازگشت از سفارت به المالکی و فالح فیاض، نامهای نوشت که نسخهای از آن به نیروی قدس فرستاده شد. وی در آن نظر رژیم آخوندها را توضیح داد که تمام استدلالها و بهانههای این سازمان برای انتقال آنها به مجتمع آزادی، خرید زمان است و فشار و اقدامات دولت عراق بر مجاهدین خلق و سازمان ملل متحد و سفارت آمریکا برای تسریع در انتقال این افراد باید تشدید شود». (طوالبه، 2013)
در پی فروپاشی اردوگاه اشرف که سالها مقر تجمع اعضای سازمان مجاهدین خلق در عراق بود، سران این سازمان تروریستی به فکر انتقال به یک کشور عربی دیگر افتادند. اردن مقصدی بود که آنها در نظر داشتند. به همین خاطر مریم رجوی برای اخذ مجوز از مقامات اردنی و درخواست از مقامات این کشور عربی برای پذیرش حضور اعضای باقیمانده سازمان مجاهدین خلق در اردن به این کشور سفر کرد که نتیجهای در بر نداشت. یکی از امتیازات سازمان مجاهدین خلق به مقامات اردنی این بود که این سازمان سابقه طولانی در مسائل جاسوسی و عملیاتی داشت، بنابراین میتوانست به دولت و سازمان امنیتی اردن درباره حضور سنگین فلسطینیان در اردن کمک کند. همچنین سازمان با توجه به نزدیک شدن اردن و اسرائیل میتوانست قابلیتهای اطلاعاتی خود را در اختیار اسرائیل قرار دهد. این نکته یک سال قبل از سفر مریم رجوی به اردن در دیدار گروهی از مجاهدین خلق با ژنرال آمریکایی در عراق مطرح شده بود و این سازمان تروریستی اعلام کرد اگر آمریکا بتواند دولت اردن را متقاعد کند از اعضای این سازمان پذیرایی کند، آنها از همکاری با اسرائیل دریغ نمیکنند. (عصر ایران، 2009)
12 اکتبر سال 2016 حسن داناییفر، سفیر وقت جمهوری اسلامی ایران در بغداد که در گذشته جانشین فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده و همکاری هماهنگی با سپاه قدس در عراق داشت، اعلام کرد اعضای باقیمانده سازمان مجاهدین خلق در عراق تا 45 روز آینده اخراج میشوند. حسن داناییفر به خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا) میگوید اعضای مجاهدین خلق باقیمانده در عراق ظرف یک ماه و نیم از عراق اخراج خواهند شد. وی میافزاید دولت عراق با همکاری سازمان ملل متحد 65 درصد اعضای این سازمان را از کشور اخراج کرده است. وی اظهار میدارد دولت عراق از سالهای گذشته تلاش کرده و میکند تا از اردوگاه مجاهدین خلق در این کشور خلاص شود اما به دلیل فشار ایالات متحده نتوانسته به این مساله پایان بدهد. (القدس العربی، 2016)
بالاخره بعد از 13 سال از اشغال عراق در 12 سپتامبر 2016 مریم رجوی، رئیس سازمان منافقین از موفقیت(!) کل فرآیند انتقال اعضای خود به خارج از عراق خبر داد و حیدر العبادی، نخستوزیر عراق در بیانیهای اعلام کرد دولت عراق حضور سازمان مجاهدین خلق در خاک عراق را به طور کامل پایان داد. (مختار، 2016)
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|