|
دیدارهای رئیسجمهور با مراجع تقلید در قم؛ مراجع ضمن تشکر از تلاشهای دولت در ابعاد مختلف داخلی و خارجی، بر ضرورت تثبیت نرخ ارز، کاهش تورم و رسیدگی به افراد کمبرخوردار تأکید کردند
تقدیر و توصیه
گروه سیاسی: حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان روز گذشته در صدر هیاتی با سفر به شهر مقدس قم، با مراجع عظام تقلید دیدار و گفتوگو کرد. در جریان این دیدارها، ۳ تن از مراجع تقلید از عملکرد دولت سیزدهم در راستای بهبود اوضاع و مشکلات کشور قدردانی کردند.
* آیتالله مکارم شیرازی: فعالیتهای شبانهروزی دولت برای رفع مشکلات شایسته تقدیر است
آیتالله العظمی مکارم شیرازی در دیدار رئیسجمهور، خدمات و فعالیتهای شبانهروزی دولت برای رفع مشکلات کشور را شایسته تقدیر دانست و بر هدفگذاری اقدامات دولت برای ثبات بیشتر در بازار تاکید کرد.
آیتالله مکارمشیرازی در ادامه موضوع عفاف و حجاب و مسکن در جامعه را از دیگر انتظارات بهحق مردم دانست. این مرجع عالیقدر در ادامه با بیان اینکه امید لازمه پیشرفت کشور است، تبیین دقیق، درست و بهنگام اقدامات و دستاوردهای دولت برای اطلاع و آگاهی مردم را ضروری دانست و تاکید کرد: مردم ما بارها اثبات کردهاند که به ارزشهای اسلام و انقلاب پایبند هستند و شایسته این مردم است که همه دستگاهها و مسؤولان برای رفع خواستههایشان تلاش کنند.
رئیسجمهور نیز در این دیدار دغدغهمندی این مرجع عالیقدر نسبت به مسائل فکری و فرهنگی جامعه قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین معیشت مردم را ستود و با تاکید بر اینکه دولت با اتکا به همه داشتهها و ظرفیتهای کشور بهدنبال ایجاد امید در جامعه است، به مرور شرایط کشور در زمان آغاز به کار دولت پرداخت و گفت: در ابتدای شروع به کار دولت، کشور با مشکلات عدیدهای در مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی درگیر بود اما از همان ابتدا با توکل بر خدا و اعتماد به داشتهها کار را آغاز و مانند همیشه عنایات خدای متعال را مشاهده کردیم. رئیسی در ادامه افزود: اگر دولت با کسری بودجه 480 هزار میلیاردی، کمبود شدید کالاهای اساسی، ناترازی در بخش گاز و برق و عقبماندگیهای شدید در زیرساختهای کشور مواجه نبود، اثرات گشایشهای انجامشده خیلی زودتر به سفرههای مردم میرسید، لکن دولت مجبور به رفع این نیازهای اساسی کشور بود. رئیسجمهور با بیان اینکه دولت با اتخاذ رویکرد عزتمندانه در سیاست خارجی و دیپلماسی متوازن، به جای محدود کردن جامعه جهانی به چند کشور، توسعه روابط با همه کشورها را در دستور کار قرار داد، رشد تجارت تا 5 برابر با کشورهای همسایه، اسلامی و همسو، عضویت در سازمان همکاری شانگهای و احیای بیش از 5 هزار کارخانه نیمهتعطیل و تعطیل را از دستاوردهای دولت در ۲ سال گذشته برشمرد.
رئیسی همچنین رساندن نرخ بیکاری به پایینترین رقم در چند دهه گذشته، حل مشکل آب و فاضلاب برخی استانها و 3500 روستای کشور و کاهش چشمگیر ناترازی در بخش گاز و برق با بهرهگیری از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و نیروگاهسازی در کشور را بخش دیگری از دستاوردهای دولت در این مدت عنوان کرد. رئیسجمهور با تاکید بر سیاست اداره کمهزینه دولت، با هدف توزیع و تخصیص منابع مالی به پروژهها و طرحهای اولویتدار کشور گفت: بحمدالله با رشد تولید بویژه در بخش صنعت و کشاورزی، افقهای روشنی پیش روی اقتصاد کشور است.
* لزوم توجه بیشتر دولت به اقشار ضعیف و کمدرآمد
آیتالله العظمی نوریهمدانی از دیگر مراجع عظام تقلید نیز روز گذشته در دیدار رئیسجمهور، با درخشان توصیف کردن سوابق رئیسی در مسؤولیتهای مختلف، خدمات و زحمات بیشائبه دولت و تلاشهای بیوقفه و خستگیناپذیر شخص رئیسجمهور بویژه در سفرهای استانی و ارتباطات خارجی را قابل تقدیر دانست.
آیتالله العظمی نوریهمدانی همچنین با تاکید بر ضرورت توجه بیشتر دولت به اقشار ضعیف و کمدرآمد و رفع تبعیض در کشور، بر لزوم مقابله با مشکلات اقتصادی و بالا بردن ارزش پول ملی کشور نیز تاکید کرد. این مرجع تقلید در ادامه با تاکید بر اهمیت تبیین اقدامات و دستاوردهای انقلاب اسلامی، سیاهنمایی اقدامات انجامشده و ناامید کردن مردم را از راهبردهای دشمن برشمرد و پرهیز از آن را ضروری دانست.
رئیسجمهور نیز در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از اقدامات و فعالیتهای دولت طی ۲ سال گذشته، به 12 مشکل گریبانگیر کشور پیش از آغاز به کار دولت، از جمله همهگیری کرونا و فوت روزانه 700 نفر از هموطنان بر اثر این بیماری، کسری بودجه 480 هزار میلیاردی، بحران کمبود کالاهای اساسی، ناترازی در بخش انرژی، رشد اقتصادی صفر درصدی و تعطیلی بسیاری از واحدهای تولیدی اشاره کرد و گفت: دولت از فردای شروع به کار، با عزم جدی و تکیه بر باور عمیق «ما میتوانیم»، به صورت شبانهروزی بهدنبال حل مشکلات رفت و توانست در ۶ ماهه اول بر بسیاری از این مشکلات فایق آید.
رئیسی همترازی منابع و مصارف دولت در سال اول فعالیت را از جمله دستاوردهای بسیار مهم و کمنظیر دولت برشمرد و افزود: امروز با لطف الهی و مجاهدت دولتمردان رشد اقتصادی 4 درصدی محقق شده، بیش از 5 هزار کارخانه تعطیل و نیمهتعطیل به مدار تولید بازگشته، نرخ بیکاری با رقم 8.2 به پایینترین رقم خود در چند دهه گذشته رسیده، ناترازی در بخش برق با تمهیدات دولت کاهش یافته و موضوع مسکن به عنوان یکی از مسائل بسیار مهم کشور که در سالهای گذشته مورد کمتوجهی قرار گرفته بود، در دستور کار دولت قرار دارد.
رئیسجمهور همچنین سیاست خارجی متوازن، چندجانبهگرایی، ارتباط با کشورهای همسایه بویژه کشورهای اسلامی و رشد چشمگیر تجارت خارجی را از دیگر اقدامات و دستاوردهای حائز اهمیت دولت برشمرد و اظهار داشت: بهرغم تلاشهای دشمنان و توطئههای مکرر آنها برای توقف تولید و حرکت رو به رشد کشور، دولت با همه توان و با کمک همه نهادهای کشور برای رفع مشکلات و برخی تنگناهای تحمیل شده در حال تلاش است و بحمدالله امروز جمهوری اسلامی از همه زمانها قویتر و دشمنان از همیشه ضعیفتر هستند.
* توصیه آیتالله سبحانی به دولت؛ کنترل تورم و ثبات بازار
آیتالله العظمی سبحانی از دیگر مراجع عظام تقلید، دیروز در دیدار رئیسجمهور، ضمن تقدیر از خدمات و زحمات دولت و تشکر از اهتمام ویژه رئیسجمهور نسبت به مسائل فرهنگی و مقوله عفاف و حجاب، بر ضرورت صیانت از ارزشهای دینی در بخشهای مختلف جامعه بویژه ادارات و مراکز و موسسات دولتی تاکید کرد. کنترل تورم و ثبات بازار و بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی بویژه بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی از دیگر توصیههای حضرت آیتالله سبحانی به رئیسجمهور بود.
رئیسی نیز در این دیدار دلسوزی برای مردم، دغدغهمندی نسبت به ارزشهای دینی و انذار دادن مسؤولان نسبت به مسائل اعتقادی و معیشت مردم را از جمله ویژگیهای برجسته این مرجع عالیقدر برشمرد و اظهار داشت: تلاش دولت در ۲ سال گذشته همواره اهتمام به دغدغههای علما و مراجع گرانقدر تقلید بوده است. رئیسی در ادامه با اشاره به تلاشهای دشمنان برای توقف روند رو به رشد کشور با طراحی جنگ ترکیبی شامل شبیخون فرهنگی، مانعتراشی در مسیر تولید کشور، جلوگیری از صادرات کالا و ورود منابع ارزی به کشور گفت: بنای دولت حل مسائل کشور و مشکلات مردم بهرغم همه این دشمنیهاست. رئیسجمهور با تاکید بر اینکه دولت هرگز معیشت مردم را به اخم و لبخند دیگران گره نزده و نخواهد زد، تصریح کرد: رشد اقتصادی 4 درصدی، رشد 6 درصدی تولید و رکوردشکنی تجارت خارجی 53 میلیارد دلاری با توسعه روابط با کشورهای منطقه از جمله اقدامات دولت در مسیر پیشرفت کشور بوده است.
رئیسی پوشش بیمهای رایگان دهکهای پایین جامعه، رایگان شدن هزینه آب و برق مصرفی اقشار ضعیف و همچنین طرح دولت برای تثبیت قدرت خرید یارانه دریافتی دهکهای پایین جامعه را از جمله اقدامات دولت برای حمایت از اقشار ضعیف دانست و افزود: تحقق رشد چشمگیر تولید و صادرات کشور، در آینده نزدیک وضعیت را بهتر خواهد کرد. رئیسجمهور شاخصهای اقتصادی مثبت و روند کاهشی تورم را موید تحقق این اهداف دانست. رئیسی همچنین با اشاره به مشکلات اجرای خصوصیسازی در دوره گذشته که باعث تعطیل شدن بسیاری از واحدهای تولیدی شده بود، تصریح کرد: در این دوره علاوه بر اصلاح روند واگذاریها، احیای کارخانجات تعطیل شده در دستور کار دولت است و مصمم هستیم به جای تصدی همه امور کشور نقش هدایت، حمایت و نظارت را به بهترین وجه ممکن ایفا کنیم. رئیسجمهور همچنین در دیدار با جمعی از علما و شخصیتهای حوزوی قم وضعیت امروز کشور را نتیجه برخی ولنگاریها دانست و گفت: اگرچه اولویت دولت اقتصاد است اما از فرهنگ هم غافل نمیشویم و برخی امور که به آن کمتوجهی و بیتوجهی شده بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه دولت کشور را بدون باج دادن به دیگران مدیریت خواهد کرد، عنوان کرد: دولت حقیقتا در ادوار مختلف در حال پیشرفت است و تهاجمات دشمنان به خاطر پیشرفت کشور است. پیامی که دشمن گرفته این است که تحریم نتوانسته ما را متوقف کند. من به علما اطمینان میدهم امور دولت را پیش خواهیم برد و امیدواری حقیقی برای گذشتن از بحرانها وجود دارد.
ارسال به دوستان
ایران دیروز، ایران امروز
امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی*: امروز جمهوری اسلامی ایران از ابعاد مختلف در شرایط خاصی از جهت داخلی و بینالمللی قرار دارد که کمتر در تحلیلها مورد توجه است. نخست آنکه جمهوری اسلامی ایران پس از گذشت 45 سال از پیروزی انقلاب اسلامی از توانمندیهای پیشرفته، در کنار تجربه و توان بالای مدیریتی برخوردار شده است و از طرفی در عرصه بینالمللی دشمنان ما توان و قدرت سابق را ندارند و روز به روز ضعیفتر شدهاند. این به معنای آن است که ما هرچه قدرتمندتر شدیم دشمنان ضعیفتر شدند. آنچه رمز موفقیت ملت ما است امید به آینده و باور و ایمان به فرزندان و صبر راهبردی آنان است.
یکی از مصادیق این موفقیت وجود صنعت دفاعی برومند و قدرتمندی است که امروز به فضل پروردگار با تلاشهای بیوقفه فرزندانشان در وزارت دفاع، دستاوردهای متعددی در ۲ سال گذشته به دست آمده که بخشی از آن را به ملت شریفمان عرض میکنم.
1- افزایش دقت موشکهای بالستیک به خطای اصابت کمتر از 35 متر و افزایش برد موشکهای بالستیک تا 2000 کیلومتر
2- ایجاد قابلیت دفاع هوایی برای اهداف دورایستا با سامانه پدافند هوایی باور 373 و ایجاد قابلیت شناسایی، رهگیری و انهدام اهداف دورایستای بالای 300 کیلومتر
3- طراحی و تولید سامانه سلاح پدافند هوایی متحرک یکپارچه صیاد تاکتیکی سامانهبر علیه اهداف تا 120 کیلومتر
4- تجهیز شناورها با موشکهای برد متوسط رعد جهت مقابله با اهداف هواگرد
5- در حوزه پدافندی جهت مقابله با اهداف ارتفاع کم و کروز سامانههای متعددی مانند دزفول، شهید نواب و شهید مجید به فضل الهی به اتمام رسید.
6- طراحی و تولید موشکهای کروز هواپایه نصر و قادر (با برد 35 تا 200 کیلومتر) و موشک تهاجم زمینی طلائیه با برد بیش از 1000 کیلومتر
7- انجام آزمایشات پروازی جهت تثبیت فناوری ماهوارهبرها در مدار لئو توسط ۲ ماهوارهبر سیمرغ (ارتفاع مداری 500 کیلومتر و ماهواره به وزن 250 کیلوگرم) و ترکیبی سوخت جامد - مایع ذوالجناح (ارتفاع مداری 500 کیلومتر و ماهواره به وزن 210 کیلوگرم)
8- در حوزه پهپادی برنامه «جهش پهپادی» تعریف شد و به توسعه پهپادهای راهبردی نسل پنجم توجه جدی شده است.
9- توسعه هوش مصنوعی و توسعه ماموریتهای پشتیبانی، جنگال و جمعآوری سیگنالی پهپادها از برنامههای جدی ما در حوزه پهپادی است.
10- افزایش مداومت و ارتفاع سطح پروازی پهپادها که الحمدلله در پهپاد مهاجر تثبیت شد و این پرنده میتواند تا 24 ساعت در آسمان حضور داشته باشد.
11- درباره تنوع و وزن محمولههای قابل حمل توسط پهپادها و بهکارگیری سلاحهای هوشمند و نقطهزن هم، حدنصابهای جدیدی را ثبت کردهایم.
12- در بخش تولید - که شاخص مهمی برای ارزیابی است - افزایش 64 درصدی تولید انواع موشکهای بالستیک سوخت جامد، افزایش صددرصدی تولید انواع موشکهای کروز، افزایش 45 درصدی تولید انواع موشکهای پدافند هوایی و افزایش 30 درصدی تولید انواع شناورهای تندرو را شاهد بودیم.
13- تامین 60 درصد خدمات و ساخت زیرمجموعههای مورد نیاز محصولات تولیدی با استفاده از ظرفیتهای صنعتی و تحقیقاتی کشور (دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان) حاصل شده که در سطح کشور به میزان بیش از 85000 شغل مستقیم در شبکه همکاران دفاعی ایجاد کرده است.
14- با 950 شرکت دانشبنیان با حجم همکاری بالغ بر 23 هزار میلیارد تومان همکاری داشتیم و بومیسازی مواد، اقلام، قطعات و تجهیزات دفاعی با استفاده از نخبگان سرعت بیشتری گرفته است به طوری که ارزشآفرینی بیش از 500 میلیارد تومانی با استفاده از توانمندیهای موجود در کشور در قالب شبکه همکاران اعم از صنایع، دانشگاههای کشور و شرکتهای دانشبنیان حاصل شده است.
همه اینها بخشی بسیار کوچک از موفقیتهای فرزندان ملت است که تلاش شد به صورت موجز اشاره شود.
*وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
ارسال به دوستان
آیا بنسلمان در ایجاد هویت سعودی موفق خواهد شد؟
میلاد لطفی: مدتی است عربستان صدر اخبار و رسانهها را به خود اختصاص داده است. به نظر میآید این کشور بعد از توافق با ایران با خیالی آسوده به تصویرسازی مثبت از برنامهها و سیاستهای داخلی و منطقهای خود رو آورده است. پیش از این، عربستان برای تصویرسازی مثبت از برنامههای توسعه اقتصادی خود به دلیل تنش با ایران و مسائل حقوقبشری و همچنین پرونده یمن با چالش روبهرو بود اما به نظر میآید با شکلگیری فضای آرام بعد از توافق با ایران، فضا برای رخنمایی در اخبار سیاسی، اقتصادی و ورزشی برای عربستان مهیا شده است. آنچه مهم است اینکه تمام تلاش عربستان در سالهای آینده معطوف به کسب پرستیژ و به تبع آن تصویرسازی مثبت از خود بهصورت بازیگری فعال در منطقه، حکومتی کارآمد و توانا در حوزه حکمرانی داخلی و کشوری که قادر به تأثیرگذاری بر تحولات بینالمللی است، خواهد بود. به باور نگارنده این نوشتار، تمام سیاستهای عربستان در حوزههای اقتصادی، گردشگری، بینالمللی و حتی ورزشی ناظر بر تصویرسازی و بازتعریف جدیدی از هویت ملی در جامعه عربستان است. تجربههای تاریخی سالهای گذشته بخوبی این مساله را به دولتمردان عربستان گوشزد کرده است که یکی از مهمترین چالشهای پیش روی عربستان، فقدان هویت مشخص، مستقل و مدرن در جامعه است. اساسا در عصر مدرن و حاکم بودن نظم وستفالیایی، جامعهای که هویت نداشته باشد، در مقابل چالشهای بیرونی و در برابر بحرانهای داخلی منفعل خواهد بود، زیرا هیچ علقهای به خاک، خون و وطن خود ندارد. بر همین اساس، سعودیها سعی دارند هویت ملی جدیدی را به شهروندان خود معرفی کنند تا بتوانند آنها را طی یک قرارداد اجتماعی - سیاسی جدید زیر لوای خود متحد کنند. به همین منظور دولتمردان سعودی در پی ایجاد قرارداد سیاسی - اجتماعی جدیدی با جامعه هستند که تأکید بر هویت سعودی و گذار از هویت دینی (وهابی) مهمترین مشخصه آن خواهد بود. خروجی این قرارداد سیاسی - اجتماعی نیر هویت عربی - سعودی خواهد بود که میل به برتری اقتصادی دارد. در حقیقت، مشخصههای اصلی هویت مدرن سعودی از قرار زیر است:
اولا این هویت جدید دینی نبوده و معطوف به مشخصههای باستانی (پیش از اسلام) عربستان خواهد بود. همچنین این هویت عربی ناظر بر جنبه انترناسیونالیسم عربی که حزب بعث یا امثال جمال عبدالناصر و صدام به دنبال آن بودند، نخواهد بود و مشخصا هویت عربی را شامل میشود که محدود به جغرافیا و زیست شبهجزیره عربستان و مشخصا معطوف به آلسعود است. ثانیا ایجاد هویت مدرن در جامعه از بالا به پایین، مستلزم بهکارگیری ابزارهای غیرمادی و مادی است. به نظر میآید مهمترین ابزار ایجاد چنین هویتی در عربستان، اقتصاد و مشخصا برجسته کردن برنامههای تنوعسازی اقتصادی در قالب جذب توریست است. در واقع، عربستان سعودی با ابزارهای اقتصادی و تمهید شرایط برای حضور حداکثری گردشگر خارجی در داخل به دنبال جلوه دادن این هویت ملی در داخل و خارج خواهد بود. ثالثا آلسعود و شخص محمد بنسلمان به عنوان معمار این هویت ملی در نظر گرفته شده است، بنابراین در صورت موفقیت پروژه ملیسازی هویت سعودی در عربستان و به تبع آن کیش شخصیت شخص محمد بنسلمان، شرایط برای بقای خاندان آلسعود در عربستان و همچنین حفظ مشروعیت وی در داخل فراهم خواهد شد.
اما باید اذعان کرد شکلگیری هویت ملی در یک کشور نیازمند سیر تاریخی و تدریجی آن هویت در طول زمان و انتقال آن از نسلهای قبل به نسلهای جدید است. اساسا یک جامعه در گذر تاریخ و با خودآگاهی جمعی در یک سرزمین و جغرافیای مشخص اقدام به تعریف هویت خود میکند، بنابراین شکلگیری هویت ملی از پایین به بالا بوده و نیازمند زمان و شرایط مناسب است و با اقدام دفعی و از بالا به پایین میسر نمیشود. به همین منظور، نخستین چالشی که عربستان در بنیان نهادن هویت در نظر گرفته شده خود دارد این است که ایجاد هویت ملی به صورت دفعی و از بالا به پایین پیامدهای میانمدت و بلندمدتی را در آینده متوجه دولتمردان سعودی خواهد کرد. در این بین، مدرنیزه شدن هویت جامعه در عربستان در قالب هویت سعودی میتواند به غلیان خودآگاهی سیاسی جامعه منجر شود و زمینه تقابل جامعه با نظم اقتدارگرایانه سیاسی حاکم را فراهم آورد.
یکی دیگر از چالشهای عربستان در مسیر ایجاد هویت مدرن سعودی به نقش مهم وهابیت در زندگی جامعه عربستان مربوط میشود. در حقیقت، دولتمردان سعودی نمیتوانند نفوذ آموزههای چند صدساله وهابیت در فرهنگ و زیست جامعه عربستان را انکار کنند، بویژه که بخش قابلتوجهی از جامعه عربستان را جمعیت سنتی وابسته به وهابیت تشکیل میدهند. آنچه مهم است، این است که وهابیت یکی از ارکان زیست اجتماعی- سیاسی در عربستان است؛ به همین دلیل به حاشیه راندن دفعی آن میتواند به قیمت شکلگیری چالشهای جدی اجتماعی و سیاسی جدید در جامعه تمام شود. بنابراین انکار وهابیت و تلاش برای گذار از آن یکی از مهمترین چالشهای محمد بنسلمان برای ایجاد هویت ملی و مدرن سعودی خواهد بود، زیرا بعید بهنظر میآید جامعه عربستان که متعلق به بافت سنتی- قبیلهای است به گرمی از حاکم شدن هویتی مدرن استقبال کند.
از طرف دیگر، یکی از چالشهای مهم عربستان برای ایجاد این هویت ملی جدید، در برنامههای توسعه اقتصادی آن نهفته است. گفتمان مسلط بر ایجاد هویت ملی جدید در عربستان مبتنی بر ایجاد طرحهای ملیگرایانه مبتنی بر توسعه اقتصادی است. بهباور نگارنده، تمهید شرایط برای توسعه پروژههای اقتصادی چون لاین، چشمانداز 2030 و... نیز در جهت ایجاد هویت مدرن در درون جامعه عربستان بوده است. از طرفی، یکی از مهمترین برنامههای اقتصادی عربستان در سالهای آینده، تنوعسازی ساختار اقتصادی وابسته به نفت است. با وجود این، درآمدهای نفتی برای اقتصاد عربستان بسیار مهم است. عربستان برای پیشبرد این طرحهای ملیگرایانه به پول نیاز دارد و اقتصادش نیز بشدت وابسته به نفت است. بسیاری از شواهد نشان میدهد اگر چه اقتصاد عربستان سعودی سال 2022 به دلیل قیمت بالای نفت رشد 8.7 درصدی داشت -که نخستین مازاد بودجه این کشور را در 10 سال گذشته به همراه داشته است- اما صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است این رشد سال 2023 به 1.9 درصد کاهش خواهد یافت که شدیدترین کاهش رشد در میان اقتصادهای بزرگ جهان خواهد بود.1 ازطرفی باید به این موضوع اشاره کرد که رشد اقتصادی در عربستان سعودی در سالهای اخیر همگام با رشد جمعیت نبوده است. برآوردها و ارزیابی مرکز ارزیابی مَکرو ترندس نیز نشان میدهد تا سال 2030 بهرغم اینکه روند رشد جمعیت عربستان، صعودی خواهد بود اما رشد اقتصادی آن روندی کاهشی خواهد داشت.2 بنابراین پروژه گذار از وابستگی صرف به نفت و همچنین کاهش فقر در جامعه عربستان حداقل در آینده کوتاهمدت یا حتی میانمدت دور از ذهن است. از سویی اگر برنامههای ملیگرایانه توسعه اقتصادی در عربستان مطابق برنامه پیش نرود، آنگاه سیاستهای ایجاد هویت ملی سعودی در عربستان نیز دچار چالش خواهد شد.
در پایان نیز باید به این موضوع توجه کرد که نزدیک به نصف جمعیت عربستان را مهاجران و کارگران خارجی تشکیل میدهند.3 جامعه مهاجر و کارگر خارجی خود را متعلق و وابسته به کشور میزبان نمیداند. آمارها حاکی از این است بیش از 80 درصد جمعیت مهاجر به عربستان به صورت کوتاهمدت و دورهای در این کشور اقامت میکنند و بسیاری از آنان حتی خانوادههای خود را به دلیل شرایط سخت زندگی به عربستان نمیآورند. ضمن اینکه شرایط قانونی نیز در عربستان برای حضور دائم این مهاجران فراهم نیست.4 بنابراین عربستان در حال ایجاد هویت ملیگرایانهای برای جامعهای است که بیش از نیمی از جمعیت آن مقیم دائمی کشور نیست و هیچ تعلق خاطر هویتی- فرهنگی به عربستان ندارد. در نتیجه به نظر میرسد دولتمردان سعودی برای پیادهسازی برنامههای ملیگرایانه خود در جهت ایجاد هویت جدید سعودی چالشهای جدی در حوزههای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی خواهند داشت که در صورت عدم توجه به آنها، پروژه ملیسازی هویت در عربستان دچار مشکل خواهد شد.
منابع
1- A. A. Omar, “Saudi Arabia Veers from Russia with Biggest IMF Downgrade,” Bloomberg, July 2023. [Online]. Available: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-25/saudi-arabia-veers-from-russia-with-biggest-imf-growth-downgrade#:~:text=Saudi%20Arabia%20Receives%20Steepest%20GDP%20Downgrade%20by%20the%20IMF&text=After%20collecting%20a%20significant%20oil,the%20lowes.
2- Macro Trends, “Saudi Arabia Population Growth Rate 1950-2023,” 2023. [Online]. Available: https://www.macrotrends.net/countries/SAU/saudi-arabia/population-growth-rate#:~:text=The%20current%20population%20of%20Saudi,a%200.13%25%20decline%20from%202020.
3- Trading Economics, “Saudi Arabia - Employment to Population Ratio, 15+, Total,” Trading Economics, 2023. [Online]. Available: https://tradingeconomics.com/saudi-arabia/employment-to-population-ratio-15-plus--total-percent-wb-data.html.
4- K. Fahim, “Saudi Arabia encouraged foreign workers to leave — and is struggling after so many did,” Washington Post, 2020. [Online]. Available: https://www.washingtonpost.com/world/saudi-arabia-encouraged-foreign-workers-to-leave----and-is-struggling-after-so-many-did/2019/02/01/07e34e12-a548-11e8-ad6f-080770dcddc2_story.html. [Accessed July 2023].
ارسال به دوستان
سرلشکر باقری عنوان کرد
قدرتهای نظامی به دنبال دستاوردهای دفاعی ایران
سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در پیامی خطاب به امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، فرارسیدن 31 مردادماه روز صنعت دفاعی را تبریک گفت.
بخشهایی از متن این پیام به شرح زیر است:
انقلاب قدرتآفرین و بالندگی و پیشرفتهای رخداده در حوزه صنعت دفاعی کشور پس از دوران سیاه و حقارتآمیز پهلوی که در باتلاق وابستگی به آمریکا و تحت مدیریت مستشاران غربی بود، امروز بهگونهای شکوهمند، اقتدارآمیز، بازدارنده و منطبق بر پیشرفتهای فناوری در سطح جهانی به سوی قلههای پیشرفت به پیش میرود. بحمدالله امروز نیروهای مسلح در زمینههای مختلف دفاعی به رغم محدودیتها، تحریمها، بدعهدیها و کارشکنیهای بیگانگان با تکیه بر جوانان نخبه و دانشمندان متعهد و جهادی این مرز و بوم در یک منظومه هماهنگ، با دستیابی به دانش، فناوری و سامانههای پیشرفته و سطح بالا به موفقیتهای تصمیمساز و تعیینکننده در میدان واقعیتها دست یافته است. امروز جهان اذعان دارد قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران در عرصههای زمینی، دریایی، هوایی، فضایی، موشکی، پهپادی و سایبری و... و ورود به حوزه هوش مصنوعی صرفا یک توانمندی ناشی از مهندسی معکوس و شبیهسازی نمونههای خارجی نیست، بلکه بیانگر خلق آرایههای متنوعی است که حتی قدرتهای نظامی بزرگ جهان به سوی آن اقبال نشان دادهاند و در پی بهرهمندی از دستاوردهای آن هستند. اطمینان داریم شکوه و عظمت بهدستآمده در این عرصه یادآور این حقیقت است که در جغرافیای سیاسی جهان معاصر هیچ قدرت ضعیفی ثبت نمیشود و برای تحقق «ایران قوی» و نیل به جایگاه شایسته بینالمللی در هندسه قدرت و نظم نوین جهانی باید دائما به شکوفایی و خلق قدرت در عرصه نظامی و ارتقای توان برای تولید سامانهها، تجهیزات و محصولات بدیع و نوظهور دفاعی و تهاجمی بازدارنده اندیشید. یاد و خاطرههای الهامبخش و راهگشای شهیدان والامقام حوزه صنعت دفاعی کشور در سازمانهای نیروهای مسلح را گرامی میداریم و با قدردانی صمیمانه از حماسهسازان این عرصه بویژه مدیران و کارکنان پرتلاش، جهادی و ولایتمدار، بر ضرورت تداوم ارتقای مولفههای قدرت دفاعی و بازدارنده کشور و همافزایی ارکان و اجزای نیروهای مسلح بویژه ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بهرهگیری از شرکتهای دانشبنیان و ظرفیتهای دانشگاههای کشور تاکید و با نصبالعین قرار دادن تدابیر، منویات و رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا حضرت امام خامنهای مدظلهالعالی، به ملت شریف و قهرمان ایران اطمینان میدهیم بدون اعتنا به جنگ رسانهای و روانی و جنجالآفرینیهای شبکه خبیث نظام سلطه و صهیونیسم، این روند توقفناپذیر را که نماد اقتدار و مایه عزت و غرور ملی است با تمام وجود صیانت و هرگونه تعرض و تعدی به ساحت افتخارآمیز آن را با اقتدار، صلابت و قاطعیت پشیمانکننده، پاسخ خواهیم داد.
ارسال به دوستان
پیکرهای 2 شهید مدافع امنیت فراجا با حضور گسترده مردم تشییع شد
خونبهایی برای امنیت
تشییع باشکوه پیکرهای ۲ شهید مدافع امنیت فراجا با حضور پرشور مردم و مسؤولان در اصفهان برگزار شد. آیین تشییع باشکوه شهیدان مدافع امنیت فراجا در اصفهان، ستوان سوم «امیر حسینزادهاحمدی» و استوار یکم «محمداحسان شفیعی» با حضور مسؤولان کشوری و استانی همچنین حضور پرشور و قدرشناسانه مردم، از میدان فیض به سمت گلستان شهدای اصفهان برگزار و پیکرهای پاک و مطهر این ۲ شهید در گلستان شهدا به خاک سپرده شد. شکوه حضور مردم در این مراسم نشان داد مردم همچنان پایبند به آرمانها و ارزشهای امام و شهدا هستند و امنیت خود را با هیچ چیز عوض نمیکنند. نباید فراموش کنیم امنیتی که امروز داریم، مرهون فداکاری و از خودگذشتگی سبزپوشانی است که در عملیاتهای مختلف با اهدای جانشان نگذاشتند امنیت کشور به خطر بیفتد. مردم اصفهان دیروز با شکوه خاصی پیکرهای ۲ تن از شهدای امنیت را از میدان فیض تا گلستان شهدای این شهر بر دستان خود بدرقه کردند. آیتالله مهدوی نماز را بر پیکرهای شهدای مدافع امنیت اصفهان اقامه کرد. همچنین آیتالله سیدیوسف طباطبایینژاد نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اصفهان، سیدرضا مرتضوی استاندار و سردار مجتبی فدا فرمانده سپاه صاحبالزمان(عج) استان اصفهان در پیامهای جداگانه شهادت ۲ تن از مدافعان امنیت را تسلیت گفتند. این ۲ شهید مدافع امنیت که ماموران انتظامی کلانتری ۱۶ شهرستان اصفهان بودند، روز جمعه ۲۷ مرداد در درگیری مسلحانه در خیابان شیخ صدوق اصفهان به شهادت رسیدند.
در این مراسم جانشین فرمانده نیروی انتظامی گفت: پیام بدرقهکنندگان شهدا به مسؤولان از قانونگذاران تا مجریان این است که اجازه سوءاستفاده به هنجارشکنان ندهند و نیروی انتظامی به عنوان مجری قانون به دنبال برقراری آرامش و تحقق خواسته بحق مردم است. سردار قاسم رضایی در آیین تشییع و خاکسپاری ۲ شهید مدافع امنیت در اصفهان افزود: این انقلاب زنده است، بالنده پیش میرود و مردم با حضور در این مراسم و بدرقه و گرامیداشت شهدا، این پیام را منتقل میکنند که بسترسازان ظهور هستند؛ راه این شهدا، راه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است که آرمان آن تامین امنیت داخلی، مرزها و حتی امنیت مستضعفان جهان است. جانشین فرمانده فراجا افزود: پیام این مردم شهیدپرور این است که پیرو راه شهادت هستند و این راه همانا حفاظت، پاسداری و حراست از آرمان انقلاب اسلامی است که فرزندان این ملت در سازمان انتظامی سراسر کشور از مرزهای گسترده تا مجامع مختلف داخلی به صورت شبانهروزی و در همه فصلها از این آرمان دفاع میکنند. وی خاطرنشان کرد: سجده شکر به جا میآوریم که مردم در مسیر این انقلاب از بهمن 57 تا دوران دفاع مقدس و در ادامه آن تا امروز، با بصیرت از آرمان آن با جان و دل حفاظت کردهاند و مسیر را گرامی میدارند.
وی یادآور شد: شهدا با اهدای خون خود این شجره را آبیاری میکنند و در کنار آنها، این ملت بزرگ این راه را گرامی میدارند و شور و حالی که در دوران انقلاب و دفاع مقدس وجود داشت، امروز بدون خدشه استمرار دارد که یک نعمتالهی است. سردار رضایی تصریح کرد: اشتیاقی که در دوران دفاع مقدس در کشور و در شهر شهید و مجاهدپرور اصفهان وجود داشته است، همچنان ادامه دارد. وی ادامه داد: اگر امروز مردم اصفهان ۲ شهید گلگون را تشییع میکنند، روزی این شهر ۳۷۰ شهید را همزمان تشییع کرده که این موضوع برای آن سوی مرزها، مزدوران و هنجارشکنان پیام دارد. جانشین فرمانده فراجا افزود: اگر مردم امروز حضور دارند و شهدا را بدرقه میکنند، حرفشان این است که تضعیف پلیس، تقویت مجرم است و در ادامه تقویت مجرم، ضعیف کردن حقوق شهروندی است. در این راستا تمام دستگاهها مکلف به تقویت و حمایت پلیس هستند. وی با طرح این پرسش که چرا این تعداد سلاح گرم غیرمجاز در اختیار افراد بزهکار است، تصریح کرد: افرادی که حامل و قاچاقچی سلاح هستند باید به اشد مجازات برسند؛ قانون باید به گونهای اجرا شود تا افرادی که سلاح غیرمجاز دارند احساس ناامنی کنند و این موضوع مطالبه این جمع و خانواده شهداست.
عصر جمعه ۲۷ مرداد امسال در پی تماس تلفنی شهروندان با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ مبنی بر اینکه فردی مسلح در خیابان شیخ صدوق اصفهان اقدام به تیراندازی و قتل یک شهروند کرده، مأموران کلانتری ۱۶ در محل حضور یافتند که فرد مسلح به محض مشاهده مأموران اقدام به تیراندازی به سمت آنان کرد که به شهادت ۲ مامور انتظامی منجر شد. ستوان سوم «امیر حسینزادهاحمدی» و گروهبان یکم «محمد احسانشفیعی» در این درگیری مسلحانه شهید شدند. فرد مسلح نیز در تیراندازی متقابل ماموران انتظامی کشته شد. مراسم وداع با این شهیدان والامقام شامگاه یکشنبه بعد از نماز مغرب و عشا در ستاد فرماندهی انتظامی شهرستان اصفهان برگزار شد.
ارسال به دوستان
در پی قهرمانی تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی جوانان و نوجوانان در مسابقات جهانی صادر شد
پیام تشکر رهبر انقلاب از کشتیگیران جوان و نوجوان
حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در پیامی از تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی جوانان و نوجوانان جمهوری اسلامی ایران در پی قهرمانی در جهان تقدیر کردند.
متن پیام رهبر حکیم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
جوانان عزیز تیم ملی کشتی فرنگی با پیروزی خود ملت ایران را خوشحال کردند.
عزیزان!
از شما و تیمهای آزاد و فرنگی جوانان و نوجوانان که در ۲ هفته اخیر به پیروزی دست یافتید، تشکر میکنم.
سیدعلی خامنهای
ارسال به دوستان
با حضور رئیسجمهور تقریظ رهبر انقلاب بر ۲ کتاب درباره شهید صدرزاده رونمایی شد
الگوی مصطفی
گروه سیاسی: تقریظ رهبر حکیم انقلاب اسلامی بر 2 کتاب «سرباز روز نهم» و «اسم تو مصطفاست» روز گذشته در حاشیه نخستین آیین ملی تکریم فعالان مساجد و پانزدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت، در مسجد جمکران توسط رئیسجمهور رونمایی شد.
* تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «سرباز روز نهم»
متن تقریظ حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای بر کتاب سرباز روز نهم به این شرح است: «پیش از این کتاب دیگری در شرح حال شهید صدرزاده خواندهام ولی ابعاد شخصیت محبوب و چندجانبه این شهید عزیز در این کتاب بیشتر بیان شده است. این چهره برجسته بیشک یک الگو است برای جوانان امروز و فردا. اراده قوی، فهم درست، روحیه ایثار، شجاعت، خستگیناپذیری، ادب، دل انباشته از محبت و صفا و بسی دیگر از خصوصیات برجسته، بخشهایی از شخصیت این جوان فداکار و انقلابی نسلهای دوم و سوم انقلاب است. خواندن این کتاب برای من غبطهانگیز است. این گلهای سرسبد به چه مقاماتی رسیدند و من و امثال من چگونه در این مسیر، پای در گل ماندیم. سلام و صلوات خدا بر شهید مصطفی صدرزاده و همسر صبور و پدر و مادر ایثارگر او».
* تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «اسم تو مصطفاست»
همچنین روز گذشته متن تقریظ رهبر انقلاب اسلامی بر کتاب «اسم تو مصطفات» نیز منتشر شد که به این شرح است: «صفا، اخلاص، صدق، ایثار، ترجیح رضای حضرت حق بر همه چیز، بر همه عشقها و همه محبوبها... اراده و عزم راسخ در راه خدا و عشق به اهل بیت علیهمالسلام، نمایشگر بخشی از شخصیت ممتاز شهید عزیز مصطفی صدرزاده است. سلام خدا بر او و بر همسر صبور و دیگر وابستگانش. نوشته خانم تجار، شیرین و پخته و مبتکرانه است». شهید مصطفی صدرزاده از شهدای مدافع حرمی بود که آبان 1394 در درگیری با تروریستهای تکفیری داعش در منطقه خانطومان حلب سوریه به شهادت رسید.
* انتشار تقریظ رهبر انقلاب آغاز یک رویداد مستمر فرهنگی است
ایمان عطارزاده، معاون دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای در مراسم رونمایی از تقریظ رهبر انقلاب، با اشاره به انتشار تقریظ رهبری بر ۲ کتاب درباره شهید مصطفی صدرزاده گفت: انتشار تقریظ رهبری پایان یک کار نیست، بلکه آغاز یک رویداد مستمر فرهنگی است تا در قالبهای متنوع فرهنگی از جمله فیلم، سرود و نمایش محتوای این آثار فاخر به جامعه منتقل شود. معاون هماهنگی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای اظهار کرد: مصطفی صدرزاده، شاگرد مدرسه عشق و تربیتشده در مکتب شاهدان و شهیدان گمنامی است که پیروانش بر گلدسههای رفیع آن اذان رشادت و شهادت سرودهاند. آنچه شهید صدرزاده را از گمنامی در زمین به آشنایی در آسمانها رساند، سبک زندگی و زیست مومنانه بود. به تعبیر حاجقاسم باید شهید بود تا شهید شد و مصطفی از همان جوانانی بود که رهبر انقلاب درباره آنان فرمودند فتحالفتوح امام خمینی(ره) تربیت جوانان خداجوی بسیجی است.
ارسال به دوستان
۲ روز بعد از عملیات حواره یک صهیونیست در حمله مسلحانه در شهر الخلیل به هلاکت رسید
الخلیل بعد از حواره
گروه بینالملل: 2 روز بعد از عملیات حواره که منجر به هلاکت ۲ صهیونیست در نزدیکی شهر نابلس شد، در عملیاتی دیگر که روز گذشته در الخلیل انجام شد، یک صهیونیست به هلاکت رسید و چند صهیونیست دیگر بشدت زخمی شدند؛ عملیاتی که باعث تشویش و نگرانی در درون اسرائیل شده است.
رسانههای اسرائیل روز گذشته در گزارشی فوری اعلام کردند در عملیاتی مسلحانه در منطقه الخلیل کرانه باختری چند صهیونیست کشته و زخمی شدند. رسانههای اسرائیلی اعلام کردند تیراندازی در جنوب الخلیل از داخل یک خودرو انجام و مجریان عملیات از محل متواری شدند. ارتش رژیم صهیونیستی نیروهای خود را در اطراف شهر الخلیل به منظور یافتن مجریان عملیات تیراندازی در جنوب این شهر به حالت آمادهباش درآورده و تدابیر امنیتی شدیدی را به اجرا گذاشته است. در این میان سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی حماس ضمن تبریک عملیات تیراندازی در الخلیل تاکید کرد: مقاومت قهرمان فلسطین در کرانه باختری بار دیگر ضربهای قوی به دشمن وارد کرد و دشمن اشغالگر را در شمال کرانه باختری و امروز هم در جنوب این منطقه به چالش کشید. حازم قاسم اظهار داشت: این عملیات در چارچوب پاسخ طبیعی فلسطینیان به جنگ دینی دشمن صهیونیستی علیه مقدسات فلسطین و طرحهای اشغالگرانه این رژیم در قدس و کرانه باختری انجام گرفته است. قاسم افزود جوانان مبارز فلسطینی در کرانه باختری قادر به نفوذ به سیستمهای امنیتی دشمن صهیونیستی به رغم آمادهباش کامل این رژیم هستند. وی تاکید کرد: عملیاتهای مقاومتی فلسطینیان تا بیرون راندن اشغالگران از این سرزمین ادامه خواهد داشت.
* جهاد اسلامی: عملیات الخلیل پیام هشداری به اشغالگران صهیونیست بود
جنبش جهاد اسلامی هم عملیات تیراندازی در الخلیل را که به هلاکت یک صهیونیست و زخمی شدن چند نفر دیگر انجامید، پیام هشداری به دشمن صهیونیستی دانست مبنی بر اینکه روزهای به مراتب سختتری در انتظار آنان خواهد بود و مقاومت فلسطین هر لحظه در میدان حاضر است. این جنبش تاکید کرد عملیات الخلیل پاسخی طبیعی به جنایات دشمن اشغالگر و شهرکنشینان صهیونیست علیه ملت فلسطین بود. جبهه خلق برای آزادی فلسطین هم اعلام کرد: عملیات الخلیل در ادامه عملیاتهای مقاومتی فلسطینیان انجام شد و قدرت نفوذ مقاومت در کرانه باختری به سیستمهای امنیتی دشمن صهیونیستی و عبور از تمام موانع و تدابیر امنیتی شدید و پیچیده این رژیم را به اثبات رساند. از سویی «عمیر بوخبوط» خبرنگار پایگاه خبری عبریزبان واللا اعلام کرد فرمانده تیپ کرانه باختری در ارتش رژیم صهیونیستی دستور داده نیروهای این رژیم به منظور جلوگیری از وقوع عملیاتهای تیراندازی دیگر در اطراف شهر الخلیل مستقر شوند. جنبش احرار هم در بیانیهای نوشت: عملیات الخلیل اصرار ملت فلسطین بر پایبندی به گزینه مقاومت و عزم و اراده پولادین آن برای اجرای عملیاتهای قهرمانانه مقاومتی به رغم تمام موانع و تدابیر امنیتی شدید دشمن را نشان داد.
در این میان رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد مجریان عملیات الخلیل 25 تیر به سمت خودروی شهرکنشینان صهیونیست شلیک کردند که 22 تیر به آنها اصابت کرد. برآورد اولیه منابع اسرائیلی حاکی از آن است که خودروی مجریان عملیات تیراندازی در الخلیل به خودروی صهیونیستها نزدیک شده و منتظر رسیدن آن به داخل میدان بوده تا سرعت خودرو کم شود و پس از آن از فاصله بسیار نزدیک به سمت صهیونیستها تیراندازی کرده و بدون اینکه کسی از خودرو پیاده شود، محل را ترک کردهاند. یکی از نکات مهم عملیات دیروز، همزمانی آن با سالگرد آتش زدن مسجدالاقصی توسط اسرائیلیها بود. همچنین خبرنگار وبسایت عبری «کیپا» در واکنش به این عملیات با انتقاد از عملکرد کابینه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفت: تحقیر در مرز شمالی، شلیک موشک از غزه و تشدید عملیات فلسطینیها در کرانه باختری؛ حقیقت را باید گفت، کابینه راستگرا هیچ پیام امنیتیای نداده است.
«اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی نیز بعدازظهر دیروز به عملیات الخلیل در جنوب کرانه باختری واکنش نشان داد. رئیس رژیم صهیونیستی در واکنش به 2 عملیات موفق نیروهای مقاومت فلسطین در کرانه باختری گفت اسرائیلیها روزهای سخت و دردناکی را سپری میکنند.
همانطور که اشاره شد نیروهای مقاومت فلسطین پیش از ظهر دیروز در عملیاتی چند شهرکنشین صهیونیست را در منطقه الخلیل در جنوب فلسطین اشغالی هدف قرار دادند. به دنبال این عملیات یک صهیونیست به هلاکت رسید و ۵ تن مجروح شدند. بر اساس گزارش شبکه المیادین به نقل از رسانههای صهیونیستی، اسحاق هرتزوگ در واکنش به این عملیات و عملیات روز شنبه گفت: «روزهای سخت و دردناکی برای اسرائیلیهاست، زیرا دشمنان ما به هر طریقی تلاش میکنند به ما ضربه بزنند و آسیب برسانند». نیروهای مقاومت روز شنبه نیز در عملیاتی موفق شده بودند ۲ صهیونیست را در شمال کرانه باختری در منطقه حواره به هلاکت برسانند. سخنگوی حماس دیروز در واکنش به عملیات الخلیل گفت: «جوانان رزمنده کرانه باختری قادر هستند به رغم آمادهباش نظامیان، از تمام دیوارهای امنیتی صهیونیستها عبور کنند. عملیات استشهادی ادامه خواهد یافت و تا زمان بیرون راندن اشغالگران و جاروکردن شهرکنشینان از خاکمان تشدید خواهد شد». با وجود انجام ۲ عملیات طی چند روز گذشته در اراضی اشغالی فلسطین، نیروهای رژیم صهیونیستی تا لحظه انتشار این گزارش نتوانسته بودند مجریان این عملیاتها را شناسایی و دستگیر کنند. سال 2023 بدترین سال پس از انتفاضه دوم برای صهیونیستها بود و بیشترین هشدار عملیات در کل سرزمینهای اشغالی صادر شد و بیشترین حضور نیروهای ارتش اسرائیل در کرانه باختری را شاهد بودیم. از سوی دیگر پایگاه اطلاعرسانی فلسطین در گزارشی نوشت از ابتدای سال جاری تاکنون 60 تیراندازی علیه نیروهای اشغالگر و شهرکنشینان در الخلیل انجام شده است.
***
یک نظامی صهیونیست در جنوب جولان اشغالی سوریه مجروح شد
رسانههای صهیونیست صبح دیروز از جراحت یک نظامی صهیونیست در جنوب جولان اشغالی سوریه خبر دادند. منابع صهیونیستی گزارش دادند در مسیر یکی از ماشینآلات سنگین عمرانی که در مجاورت مرزهای شمالی فلسطین اشغالی و جولان اشغالی سوریه در حال کار بود، مین منفجر شده است. کانال ۱۴ تلویزیون رژیم صهیونیستی خبر داد بلافاصله پس از وقوع این انفجار، ارتش تحقیقات خود در اینباره را آغاز کرد. منابع نظامی رژیم صهیونیستی در عین حال اشاره کردند این مین به طور دقیق در مجاورت دریاچه «طبریه» در جنوب جولان اشغالی سوریه منفجر شده است. روزنامه صهیونیستی معاریو گزارش داد این ماشین سنگین متعلق به ارتش رژیم صهیونیستی بوده که بعد از عبور از روی یک مین منفجر میشود. بر اساس این گزارش، هدایتگر این ماشین مجروح میشود که معاریو مدعی شده جراحت او خفیف بوده و به بیمارستان منتقل شده است. ارتش رژیم صهیونیستی تا لحظه انتشار این خبر به گزارش رسانهها واکنش نشان نداده و بیانیهای در این باره صادر نکرده بود.
ارسال به دوستان
دستگیری پرستار انگلیسی به اتهام کشتن 7 نوزاد و تلاش برای قتل 6 نوزاد دیگر
شیطان سفیدپوش
گروه بینالملل: یک پرستار انگلیسی در ارتباط با کشتن 7 نوزاد با تزریق هوا و روشهای دیگر در بیمارستانی در شمال این کشور مجرم شناخته شد. یک پرستار بخش نوزادان در بیمارستانی در انگلیس در زمینه قتل 7 نوزاد و تلاش برای کشتن 6 نوزاد دیگر مجرم شناخته شد. بر اساس گزارش سیبیاس، «لوسی لتبی» ۳۳ ساله متهم است زمانی که در بیمارستان «کانتسچستر» در شمال غرب انگلیس به عنوان پرستار کار میکرده است ۷ نوزاد
- ۵نوزاد پسر و ۲ نوزاد دختر- را بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ به قتل رسانده است. طبق یافتههای پلیس جنایی انگلیس، این پرستار متهم است به روشهای مختلف به نوزادان تازه متولد شده از طریق تزریق هوا به جریان خون آنها یا وارد کردن هوا و شیر به معده آنها با لولههای بینی آسیب رسانده است. وی همچنین تلاش کرده همکاران خود را در این زمینه فریب دهد و آسیب وارده به نوزادان را آسیبپذیری عادی و طبیعی برای کودکان معرفی کند. «پاسکال جونز» دادستان پرونده با انتشار بیانیهای گفت: لوسی لتبی با استفاده از مهارت و دانش، هوا و شیر را به عنوان سلاح کشنده استفاده کرده است و در جایی که باید برای نوزادان و خانوادههایشان امن باشد، به آنها آسیب زده است. این گزارش افزود: لتبی همچنین متهم است به سرمهای وریدی، انسولین اضافه و در لولههای تنفسی نوزادان اختلال ایجاد میکرده است. لتبی همه اتهامات را رد کرده است. بیمارستان کانتسچستر سال ۲۰۱۵ متوجه شد برخی نوزادان به دلایل نامشخص به صورت ناگهانی دچار فروپاشی جسمانی شده، بعضیها با کمک کادر درمان جان سالم به در برده و برخی فوت کردهاند. بررسیها نشان داد در تمام موارد لوسی لتبی از پرستاران این نوزادان بوده است. پلیس انگلیس از ماه مه ۲۰۱۷ بررسیهای خود را در این زمینه آغاز کرده بود. وی قبل از اینکه در نوامبر ۲۰۲۰ به قتل این نوزادان متهم شود 3 بار بازداشت شده بود.
ابعاد بیسابقه این پرونده جامعه انگلیس را در شوک فرو برده است. روزنامه سان بریتانیا به لوسی لتبی لقب «فرشته مرگ» داده است. جز مواردی که لوسی لتبی به خاطرشان مجرم شناخته شد، اتهامات دیگری نیز متوجه او بوده و هست. هیات منصفه دادگاه او را درباره قتل 2 نوزاد دیگر بیگناه دانست و 6 مورد هم به دلیل کمبود شواهد و مدارک به هیچ نتیجهای نرسید. همچنین قرار است پلیس بریتانیا پرونده تمام 4 هزار کودکی را که در دوران کار لتبی در بیمارستان محل کار او پذیرش شدهاند، بررسی کند.
گفته میشود او عامدانه به نوزادان هوا تزریق کرده یا به زور به آنها شیر خورانده، همچنین در مواردی با تزریق انسولین، نوزادان را مسموم کرده است. به خاطر این اعمال، دادستان منچستر او را فردی «سرد و محاسبهگر» نامید. کوچکترین قربانی جنایات این پرستار، نوزادی بوده که تنها یک روز زندگی کرد. همچنین در میان قربانیان او یک 3 قلو دیده میشود که 2 تای آنها با فاصله ۲۴ ساعت جان باختند. گفته میشود احتمالا دلیل زنده ماندن یکی از آنها، اصرار والدین به انتقال به بیمارستانی دیگر پس از مرگ 2 نوزاد دیگر بوده است. تاکنون مشخص نشده انگیزه پشت این جنایات هولناک چه بوده است. برخی کارشناسان میگویند احتمالا او از این طریق میخواسته جلب توجه کند؛ خصوصا توجه پزشک جوانی که عاشق او بوده است. در مقابل وکیل مدافعان لوسی لتبی میگویند او «قربانی سیستمی شده که موقع شکست دنبال مقصر میگردد». پرونده قتل نوزادان به دست یک پرستار در انگلیس فقط بخشی از شکستهای فاجعهبار بیمارستانهای این کشور در مراقبت از نوزادان است. بسیاری از کارشناسان پرونده «لتبی» را نوک کوه یخی میدانند که همان جنایت علیه نوزادان در بیمارستانهای انگلیس است؛ جنایتی که نوزادان را در معرض خطر مرگ قرار داده یا آسیبهایی را به آنها تحمیل میکند. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان میدهد دستکم ۴۶ نوزاد در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ در واحدهای زایمان بیمارستانهای انگلیس دچار آسیب مغزی شدند و ۱۹ نوزاد نیز مرده به دنیا آمدند.
ارسال به دوستان
چین: بریکس باید رقیب تمامعیار گروه ۷ شود
5 مقابل 7
گروه بینالملل: نشریه فایننشالتایمز به نقل از یک مقام چینی نوشت: پکن خواستار گسترش هرچه بیشتر گروه بریکس و تبدیل شدن آن به یک رقیب تمامعیار برای گروه ۷ است.
به گزارش این روزنامه آمریکایی، پکن قصد دارد به دیگر اعضای گروه بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، آفریقای جنوبی تاکید کند که این گروه را تا حدی که تبدیل به یک رقیب تمامعیار برای گروه ۷ شود، گسترش دهند.
این در حالی است که از امروز سهشنبه پایتخت آفریقای جنوبی میزبان اجلاس سران بریکس و همچنین کشورهای دوست این گروه است و شرکتکنندگان در این اجلاس قرار است درباره بزرگترین توسعه این گروه در عرض بیش از یک دهه گذشته بحث و گفتوگو کنند.
سیریل رامافوسا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی از بیش از ۶۰ نفر از سران دولتها و کشورهای جهان برای شرکت در این نشست که تا پنجشنبه در شهر ژوهانسبورگ برگزار میشود، دعوت کرده است. چند مقام آگاه گفتهاند در جریان نشستهای روز چهارشنبه در شهر ژوهانسبورگ به احتمال زیاد از چند کشور جدید برای پیوستن به این بلوک دعوت خواهد شد.
در آستانه برگزاری این اجلاس، دهلی نو با پکن بر سر چگونگی گسترش این بلوک اختلافنظر پیدا کرده است. چند منبع مطلع از مواضع هند و چین گفتند اختلاف نظر بر سر این است که آیا بریکس باید گروهی غیرمتعهد مختص حمایت از منافع اقتصادی کشورهای در حال توسعه باشد یا نیرویی سیاسی که به شکل علنی غرب را به چالش بکشد. مقامهای آفریقای جنوبی گفتهاند ۲۳ کشور علاقهمند پیوستن به این بلوک هستند.
یک مقام چینی که نامش را فاش نکرد، گفت: «در صورتی که بلوک بریکس را به حدی گسترش دهیم که مجموع سهم آن از تولید ناخالص داخلی جهان مشابه گروه ۷ بشود، صدای دسته جمعی ما در جهان قویتر خواهد شد». نالدی پاندور، وزیر خارجه آفریقای جنوبی ماه جاری میلادی گفت: توسعه بالقوه بریکس به عنوان یک اقدام ضدغربی «شدیدا اشتباه» است. فایننشالتایمز نوشت: پایتختهای غربی احتمالا اضافه شدن ایران، بلاروس و ونزوئلا به بریکس را اقدامی در راستای پذیرش متحدان روسیه و چین در این گروه میدانند.
آرژانتین، عربستان و اندونزی به دنبال این هستند که بعد از دعوت شدن آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۰ به جمع ۴ کشور برزیل، روسیه، هند و چین، در نوبتهای بعدی عضویت در بلوک بریکس قرار بگیرند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه قصد ندارد به شکل حضوری در اجلاس ژوهانسبورگ شرکت کند و حضور او در این اجلاس به صورت غیرحضوری و از طریق ویدئوکنفرانس خواهد بود. علت این موضوع مناقشه بر سر صدور حکم بازداشت بینالمللی است که دیوان کیفری بینالمللی در شهر لاهه هلند برای رئیسجمهور روسیه به اتهامات ادعایی جنایات جنگی در اوکراین صادر کرده است.
وزارت خارجه چین اعلام کرد شیجینپینگ، رئیسجمهور چین دیروز دوشنبه برای شرکت در اجلاس بریکس و مذاکرات با دیگر رهبران آفریقایی به شهر ژوهانسبورگ سفر کرد. رئیسجمهور چین در سال ۲۰۲۳ به غیر از سفر به ژوهانسبورگ تنها یک سفر بینالمللی دیگر را انجام داد که آن هم سفر به روسیه در ماه مارس گذشته بود.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیسجمهور برزیل اخیرا از عضو شدن آرژانتین و ونزوئلا، ۲ کشور همسایه، به همراه عربستان و امارات متحده عربی به بلوک بریکس حمایت کرد.
یک دیپلمات ارشد در شهر برازیلیا گفت: برزیل خواستار شرایطی صریح برای گسترش بلوک بریکس است. به نوشته فایننشالتایمز، یکی از این شرایط احتمالا پیوستن به بانک توسعه جدید، بانک قرضدهندهای که مقر آن در شهر شانگهای است و توسط بریکس تاسیس شد، خواهد بود. عربستان در حال مذاکره برای تبدیل شدن به نهمین عضو این بانک چندجانبه است.
این دیپلمات ادامه داد: «تعیین معیارهایی برای ورود اعضای جدید اهمیت دارد. بعید است تمام ۲۳ کشور همزمان عضو بریکس شوند اما باید دلیل تصمیمها را بدانند تا در صورتی که قرار به گسترش بریکس در آینده شد از مسائل اولویتدار مطلع باشند».
مقامهای دستاندرکار در مذاکرات پیش از این اجلاس گفتهاند معیارها برای پذیرش اعضای جدید در بریکس باید توسط رهبران این بلوک مورد توافق قرار گیرد.
آنها تصریح کردند هماکنون موضوع تشکیل یک ارز مشترک به رغم نارضایتی فزاینده اعضای بریکس از تسلط جهانی دلار آمریکا، در دستور کار این بلوک نیست.
******
فایننشالتایمز: بریکس دنبال توافقی است که سهم تسویهحسابهای تجاری با استفاده از پول ملی را افزایش دهد
نشست دلارزدایی
رئیسی یکی از سخنرانان نشست 3 روزه بریکس در آفریقای جنوبی خواهد بود
سیدابراهیم رئیسی فردا با ۲ هدف سخنرانی در نشست بریکسپلاس که سران 70 کشور جهان در آن حضور دارند و دیدار و گفتوگو با شماری از سران کشورهای حاضر به آفریقای جنوبی سفر میکند. این سفر به دعوت رسمی رئیسجمهور آفریقایجنوبی انجام میشود. ایده ایجاد گروه بریکس با نزدیکی ۴ قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان شامل برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبهگرایی آمریکا در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی شکل گرفت. سابقه شکلگیری این گروه به حضور ۴ عضو موسس، به سال ۲۰۰۱ بازمیگردد و نهایتا «گروه بریک» در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ رسما تاسیس شد. آفریقای جنوبی نیز ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۰ به این گروه اضافه شد و نام آن پس از پیوستن این کشور از «بریک» به «بریکس» تغییر یافت.
مهمترین شاخصه در این گروه کارکردهای اقتصادی، مالی و پولی و همچنین گستره فرامنطقهای و جهانی بودن اعضا و اثرگذاری آن بوده و لذا به گروه «قدرتهای اقتصادی نوظهور» معروف است. در حال حاضر علاوه بر ۵ عضو اصلی، ۲۳ کشور به شکل رسمی و ۶ کشور به صورت غیررسمی و اعلامی خواهان عضویت در این گروه هستند که از جمله آنها میتوان به ایران، اندونزی، عربستان، کویت، امارات، بحرین، مصر، سوریه، مراکش، بلاروس، قزاقستان، کوبا، بولیوی، نیجریه، آرژانتین، ونزوئلا، تایلند، ویتنام، الجزایر، فلسطین، اتیوپی، هندوراس، مکزیک و... اشاره کرد که از آنها به عنوان «بریکسپلاس» یاد میشود. پیشنهاد ایجاد بریکسپلاس نخستین بار در اجلاس سران این گروه در چین در سال ۲۰۲۲ توسط رئیسجمهور این کشور مطرح شد تا مکانیزمی برای نزدیک کردن کشورها به این گروه قبل از اعطای عضویت کامل باشد. بریکس نمادی از «رژیمسازی و ساختارسازی جدید در صحنه بینالمللی» است که توسط قدرتهای در حال ظهور در مقابل گروه G7 شکل گرفته و رو به پیشرفت است. بانک بریکس نیز با نام «بانک توسعه نوین» سال ۲۰۱۵ تاسیس شد. در حال حاضر این گروه بیشترین سهم از تولید ناخالص داخلی جهانی (31.5 درصد) را در مقایسه با سایر بلوکهای اقتصادی از جمله گروه ۷ (30.7 درصد) به خود اختصاص داده است. همچنین ۴۶ درصد از نیروی کار دنیا و یک چهارم مساحت خشکی زمین و حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهان (۳ میلیارد و ۱۸۷ میلیون نفر در سال ۲۰۲۱) به اعضای فعلی این گروه تعلق دارد.
در اجلاس ژوهانسبورگ - ۲۰۲۳ علاوه بر ۵ کشور اصلی، از سران ۷۰ کشور دیگر برای شرکت در این اجلاس دعوت شده که هیچ یک از کشورهای اصلی غربی در لیست مدعوین قرار ندارند. با وجود درخواست چندباره امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه، دعوتنامهای برای حضور وی در اجلاس ارسال نشده و رئیسجمهور آفریقای جنوبی در چند سخنرانی رسمی اخیر خود، این اجلاس را «نشست کشورهای جنوب - جنوب برای همکاری مابین خودشان و نه با کشورهای شمال» توصیف کرده است. بهبود نظام پولی بانکی جهانی، عزم جدی بر دلارزدایی و تمرکز بر ارزهای ملی، حضور نمایندگانی از همه قارهها، اتخاذ رویکردهای سیاسی ضدهژمون و تجدیدنظرطلبانه و مخالفت با تسلط غرب بر نهادها و ساختارهای بینالمللی عمدهترین رویکردهای این گروه است.
دولت سیزدهم در راستای سیاست خارجی جامع، متوازن و مبتنی بر همگرایی، توسعه روابط با سازمانهای بینالمللی و منطقهای را در دستور کار خود قرار داده است. سرعت بخشیدن به فرآیند عضویت در سازمان همکاری شانگهای، تعمیق روابط با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، فعالتر کردن همکاریها با سازمان اکو و... بیانگر تقویت سیاست چندجانبهگرایی است. قرار است در نشست ژوهانسبورگ درباره معیارها و فرآیند و زمانبندی پذیرش کشورهای مختلف متقاضی در گروه بریکس توافق شود.
* اتحاد برای تغییر نظم جهانی
همانطور که اشاره شد در حال حاضر علاوه بر ۵ عضو اصلی، ۲۳ کشور به شکل رسمی و ۶ کشور به صورت غیررسمی و اعلامی خواهان عضویت در این گروه هستند که از جمله آنها میتوان به ایران، اندونزی، عربستان، کویت، امارات، بحرین، مصر، سوریه، مراکش، بلاروس، قزاقستان، کوبا، بولیوی، نیجریه، آرژانتین، ونزوئلا، تایلند، ویتنام، الجزایر، فلسطین، اتیوپی، هندوراس، مکزیک و... اشاره کرد که از آنها به عنوان بریکسپلاس یاد میشود. پیشنهاد ایجاد بریکسپلاس نخستین بار در اجلاس سران این گروه در چین در سال ۲۰۲۲ توسط رئیسجمهور این کشور مطرح شد تا مکانیزمی برای نزدیک کردن کشورها به این گروه قبل از اعطای عضویت کامل باشد. عضویت ایران در گروه بریکس یکی از موضوعات خبرساز طی ماههای اخیر بوده و در همین باره «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اواسط مرداد به آفریقای جنوبی سفر کرد. امیرعبداللهیان در جریان این سفر با رئیسجمهور آفریقای جنوبی دیدار و اعلام کرد «آقای رئیسی دوم شهریور از سوی همتای خود برای شرکت در نشست دوستان بریکس به آفریقای جنوبی دعوت شده است». سیریل رامافوزا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی بعد از دیدار با حسین امیرعبداللهیان، حضور رئیسی در نشست بریکس را دارای اهمیت ویژهای خواند و گفت: آفریقای جنوبی علاقهمند است ایران به عضویت بریکس پذیرفته شود و از حمایت کامل ما برخوردار خواهد بود.
* افزایش تجارت با ارزهای ملی در دستورکار نشست آتی بریکس
روزنامه انگلیسی گزارش داد در نشست آتی بریکس در آفریقای جنوبی، احتمالا درباره توافقی برای افزایش سهم تسویهحسابهای مبادلات تجاری با استفاده از پول ملی، گفتوگو خواهد شد. «فایننشالتایمز» به نقل از مقامهای مطلع گزارش داده بریکس ممکن است در نشست آتی در ژوهانسبورگ انعقاد توافقی که سهم تسویهحسابهای تجاری با استفاده از پول ملی را افزایش میدهد، مورد بحث قرار دهد.
با این حال این نشریه گزارش داده، ایده ایجاد واحد پول مشترک یا رد دلار به این معنا مورد بحث قرار نمیگیرد. به گزارش فایننشالتایمز، «آنیل سوکلال» نماینده آفریقای جنوبی که ریاست کنونی بریکس را برعهده دارد اواسط آگوست گفت دلارزدایی در دستور کار گروه قرار ندارد. اجلاس گروه بریکس قرار است ۲۲ تا ۲۴ آگوست (۳۱ مرداد تا دوم شهریور) در ژوهانسبورگ برگزار شود تا به بزرگترین نشست سران کشورها و دولتهای «جهان جنوب» در سالهای اخیر تبدیل شود. از ۵۴ رهبر آفریقایی برای شرکت در این اجلاس دعوت شده است. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به صورت آنلاین در این نشست شرکت میکند و سرگئی لاوروف، وزیر خارجهاش به صورت حضوری این کشور را نمایندگی خواهد کرد. طبق گزارشها، شیجینپینگ، رئیسجمهور چین برای این نشست به آفریقای جنوبی سفر میکند. سید ابراهیم رئیسی هم به منظور شرکت در پانزدهمین نشست سران بریکس به دعوت رسمی سیریل رامافوزا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی چهارشنبه عازم شهر ژوهانسبورگ محل برگزاری این اجلاس خواهد شد. رئیسجمهور در این سفر علاوه بر شرکت و سخنرانی در نشست بریکسپلاس که سران ۷۰ کشور جهان به آن دعوت شدهاند، با شماری از سران کشورهای حاضر نیز دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
* ایده واحد پولی بریکس چگونه شکل گرفت
به نوشته پایگاه خبری امکارو، پیشنهاد ایجاد یک واحد پولی بریکس برای نخستین بار سال ۲۰۱۸ میلادی به طور رسمی در باشگاه گفتوگوی والدای اعلام شد. در قالب این پیشنهاد، فرض بر این بود که ارز ذخیره جدید شامل سبدی از ارزهای کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) باشد. همچنین پیشنهاد شد به احترام تعداد اعضای بلوک و اسامی ارزهای کشورهای شرکتکننده که هر کدام با حرف «R» شروع میشود، آن را 5R نامگذاری کنند.
روبل (روسیه)، روپیه (هند)، رنمینبی یوآن (در زبان چینی به معنای پول رایج مردم)، رئال (برزیل) و رند (آفریقای جنوبی)، واحد پول این 5 کشور است که همگی با حرف «R» (آر در زبان انگلیسی) آغاز میشوند.
سال ۲۰۱۸ این پیشنهادها در سطحی فراتر از سخنرانی از تریبونها نبود اما سال ۲۰۲۲ میلادی، روسیه که با تحریمهای شدید غرب روبهرو است، این ایده را به صورت رسمی دنبال کرد.
رئیس جمهور روسیه تابستان ۲۰۲۲ میلادی (۱۴۰۱ شمسی) از ایجاد ارز مخصوص گروه بریکس برای تجارت بینالمللی سخن گفت که بتواند جایگزین دلار شود. وی در آن زمان گفت: این ارز، باید بر اساس سبدی از ارزهای کشورهای بریکس باشد.
* شتاببخشی به دلارزدایی با ارز جدید
پایگاه خبری امکارو در ادامه گزارش خود آورده است: ایده ارز جدید بریکس به صورت جدی شکل گرفته است و نشانه غیرمستقیم آن، تحلیلهای رسانههای غربی درباره نتایج اجلاس آتی سران این گروه در آفریقای جنوبی است.
این رسانه روس در ادامه به نقل از نشریه فرانسوی اکو نوشت: ظهور یک ارز بینالمللی جدید روند دلارزدایی را شتاب خواهد بخشید.
بر این اساس، این نشریه فرانسوی افزوده است: امروز، اعضای بریکس یکچهارم تولید ناخالص داخلی جهان و ۱۸ درصد تجارت جهانی را تشکیل میدهند و این ویژگی ممکن است برای ایجاد جهانی چندقطبی که تحت سلطه ایالات متحده نباشد، کافی باشد.
بنا بر این گزارش، مجله تجاری آمریکایی فورچون نیز با توجه به تمایل کشورهای بزرگی مانند عربستان سعودی، ایران و امارات عربی متحده برای تسریع روند دلارزدایی، پیامدهای احتمالی ایجاد ارز جدید بریکس را برجسته کرد.
* اقتصادهای رقیب؛ مانعی بر سر راه ارز بریکس
از سوی دیگر سوفیا گلاوینا، رئیس برنامه اقتصاد دیجیتال در مؤسسه اقتصاد دانشگاه رودن روسیه معتقد است: «مشکل ایجاد یک ارز جدید این است که در داخل بریکس، اقتصادهای رقیب همچون چین و هند وجود دارند. در عین حال، عملاً هیچ بازار مشترک، گمرک یا اتحادیه اقتصادی وجود ندارد».
وی یادآور شد: پیش از این، کشورها قبلاً با چنین چالشهایی مواجه بودند و گروه بریکس نتوانسته بود به طور کامل بر آنها غلبه کند. به عنوان نمونه، بحث درباره یک سیستم پرداخت جدید شبیه سوئیفت در کشورهای عضو بریکس از سال ۲۰۰۹ آغاز شده اما این ایدهها اجرایی نشده است.
***
مزایای ایجاد ارز مشتر بریکس
شاید مهمترین تاثیر R5، تغییر در طرز فکر و ذهنیت فعالان اقتصادی و کسبوکارها بوده که بسیار بر دلار متمرکز شده است. وابستگی ذهنی به دلار، از این واقعیت ناشی میشود که دلار در قیمتگذاری، حسابداری و آمارهای سراسر جهان، چه در اقتصادهای پیشرفته و چه در اقتصادهای در حال توسعه، نقش محوری دارد. معرفی یک واحد حسابداری BRICS که جایگزین دلار در اقتصادهای بزرگ جهان در حال توسعه میشود، نقطه عطف بازارهای نوظهور و لنز متفاوتی برای کسبوکارها جهت دنبال کردن اقتصادهای بریکس پلاس است. دلیل دیگر درباره اهمیت کلیدی ارز بریکس، مبتنی بر افزایش اعتبار این گروه در گستره جهانی است. تاکنون، دستاوردهای اصلی بریکس عمدتاً به ایجاد بانک توسعه جدید معطوف بوده است. ایجاد یک ارز جهانی جدید توسط بلوک بریکس نشاندهنده نوآوری واقعی و تحول در اقتصاد جهانی است که جایگاه آن عرصه بینالمللی را بهبود میبخشد. همچنین معرفی ارز بریکس میتواند بر جهت و کیفیت سیاستهای کلان اقتصادی اعضای بریکس تأثیر بگذارد. احتمالا، ظهور R5 تا حدودی تحمل مقامات پولی بریکس نسبت به افزایش نوسانات در نرخ تبدیل ارزهای ملی را کاهش میدهد. همچنین احتمالا هماهنگی بیشتری بین سیاستهای اقتصاد کلان کشورهای بریکس و بریکس پلاس ایجاد میشود تا از همواری مسیر اجرای مراحل بعدی R5 اطمینان حاصل شود.
البته واکنش بازارهای مالی جهانی به معرفی ارز بریکس را باید در نظر داشت. معرفی R5 به عنوان یک واحد حسابداری میتواند انتظارات تقاضای بیشتر در آینده را افزایش دهد. ایجاد R5 همچنین میتواند به استفاده از ارزهای ملی (از جمله ارزهای BRICS) در تجارت بینالمللی کمک کند. در مقابل، نقش دلار به دلیل انتظار کاهش سهم آن در معاملات جهانی ارز و کالاها، روند کاهنده به خود میگیرد. بر این اساس، ظهور R5 احتمالاً به نفع ارزهای دیگر بویژه یوآن خواهد بود که البته مقیاس آن به روشهای دقیق پیادهسازی ارز بریکس بستگی دارد. بعید است که تأثیر آن بر دلار در کوتاهمدت قابل توجه باشد، زیرا عدم اطمینان درباره آینده ارز BRICS همچنان بالاست.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|