|
اخبار
زارع: پیام محبتآمیز رهبر انقلاب انگیزه ما را دوچندان میکند
آزادکار کشورمان گفت: صحبتهای محبتآمیز رهبر انقلاب در پی موفقیتهای قهرمانان انگیزه ما رو دوچندان میکند. امیرحسین زارع، آزادکار طلایی ایران در دیدار جامعه ورزش با رهبر انقلاب، عنوان کرد: از حمایتهای حضرتعالی از ورزش و ورزشکاران کمال تقدیر و تشکر را داریم و پیامهای محبتآمیز شما در پی موفقیتهای قهرمانان کشور عزیزمان همواره انگیزه ما را دوچندان میکند.
متن صحبتهای امیرحسین زارع، قهرمان کشتی آسیا و جهان در این دیدار به شرح زیر است: «خداوند را شاکرم که به عنوان نماینده جامعه بزرگ ورزش در خدمت حضرتعالی فرصت صحبت پیدا کردم. ابتدا ناراحتی، تاسف و تاثر خود را از مشاهده صحنههای دلخراش غزه ابراز داشته و این جنایات غیرانسانی را محکوم میکنیم. از حمایتهای حضرتعالی از ورزش و ورزشکاران کمال تقدیر و تشکر را داریم و پیامهای محبتآمیز شما در پی موفقیتهای قهرمانان کشور عزیزمان همواره انگیزه ما را دوچندان میکند. همانطور که حضرتعالی بارها فرمودهاید امروز ورزش و اتفاقات آن یک رویداد بزرگ اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی محسوب میشود. شمار عظیم علاقهمندان آن در سراسر جهان حاکی از نگاه کارشناسانه شما به این مقوله است و امروز از ورزش میتوان به عنوان یک ظرفیت بالقوه در ابعاد فوق استفاده کرد. حضور قهرمانان رشتههای ورزشی کشور عزیزمان و حساسیت رویارویی آنها با رقبای خارجی میتواند در انسجام ملی، تعصب و غرور مذهبی و ملی تاثیر گذار باشد. در پایان جا دارد از تاکیدات حضرتعالی درباره حمایت از ورزش و ورزشکاران تشکر کنیم».
***
رئیس پورتو: میلان پیشنهادهای مسخرهای برای جذب طارمی داد!
رئیس باشگاه پورتو پیشنهادهای روسونری برای جذب مهدی طارمی در تابستان ۲۰۲۳ را «مسخره» توصیف کرد. به گزارش سایت «آبولا» پرتغال، پینتو داکاستا درباره پایان قرارداد مهدی طارمی با این باشگاه در تابستان سال 2024 گفت: باید واقعبین باشیم. طارمی پیشنهادهایی دارد که هنوز به رقم 10 میلیون یورو (مبلغ لازم برای فعالسازی بند جدایی طارمی) نرسیده است. میلان پیشنهادهای مسخرهای داد و با مدیران این باشگاه حتی صحبت هم نکردیم!
ارسال به دوستان
والیبال
بند بازی
خطر تعلیق والیبال ایران چقدر جدی است؟
از وقتی مجمع فوقالعاده والیبال لغو شد، دل توی دل والیبالیها نیست، آن هم حالا که با پایان دوره ریاست محمدرضا داورزنی در فدراسیون، کارهای مهم روی زمین مانده؛ از انتخاب سرمربی جدید تیمملی والیبال، تا کاندیداتوری داورزنی برای ریاست کنفدراسیون والیبال آسیا و داوطلبی میزبانی مسابقات قهرمانی جهان سال ۲۰۲۵ و قهرمانی پسران زیر ۱۷ سال جهان در سال ۲۰۲۴ و لیگ ملتهای ۲۰۲۴. سیدناصر میرفخرایی، عضو کمیته فنی و هیات رئیسه فدراسیون هم این روزها حسابی نگران است. به نظر او وزارت ورزش باید هر چه زودتر تعیین تکلیف کند: «وزیر ورزش باید تکلیف را روشن کند. اساسنامه فدراسیون والیبال تا سال قبل طبق اساسنامه فدراسیونهای دیگر بود اما پارسال با ایراداتی که فدراسیون جهانی از آن گرفت، اصلاح شد تا در نهایت این فدراسیون آن را تأیید کند. اگر مبنا اساسنامه وزارت ورزش باشد حالا با پایان دوره ریاست داورزنی، وزیر ورزش باید سرپرست انتخاب کند اما با اساسنامه مورد تأیید فدراسیون جهانی، مجمع فوقالعاده سرپرست فدراسیون والیبال را انتخاب میکند. در نهایت وزیر میتواند این چالش را رفع کند». به گفته عضو هیاترئیسه، مجمع فوقالعاده فدراسیون والیبال با
حسننیت لغو شد: «فدراسیون با اینکه با موافقت وزارت قرار بود مجمع فوقالعاده را برای انتخاب سرپرست برگزار کند اما وقتی پولادگر گفت مجمع برگزار نشود، فدراسیون هم تبعیت کرد و با اینکه طبق اساسنامه میتوانست مجمع را برگزار کند، تقابل با وزارت را درست ندید. بنابراین مجمع را به تعویق انداخت تا وزارت ورزش زمان مجمع را تعیین کند. فرقی هم نمیکند چه کسی سرپرست شود؛ داورزنی یا ایکس و ایگرگ». او معتقد است اگر مجمع فوقالعاده برگزار نشود یا دیر بجنبیم، تعلیق در کمین والیبال ایران است: «اگر فدراسیون برخلاف اساسنامه فدراسیون جهانی حرکت کند، شک نکنید تعلیق، والیبال ایران را تهدید میکند. یعنی حالا که اساسنامه فدراسیون ایران منطبق با اساسنامه فدراسیون جهانی شده، اگر وزیر سرپرست را انتخاب کند، فدراسیون جهانی بلایی را که سر هند و فیلیپین آورد، سر فدراسیون ما میآورد». به نظر میرفخرایی این مشکل براحتی قابل حل است: «داورزنی در سیستم ورزش غریبه نیست. او ۱۷ سال رئیس فدراسیون والیبال بود، مدیرکل تربیت بدنی چندین استان بود و ۲ سال هم معاونت وزیر ورزش را بر عهده داشت. خیلی راحت این مسأله قابل حل است. مسؤولان ورزش باید با خرد جمعی درباره این مساله بهترین تصمیم را بگیرند تا فرصتسوزی نشود. عضو هیاترئیسه فدراسیون والیبال، توانمندی را شاخصه بزرگ سرپرست میداند و بس: «اگر کیومرث هاشمی به من بگوید سرپرست شو، قبول نمیکنم، چرا که سرپرست و مدیر فدراسیون باید توانایی اداره آن را داشته باشد. هیچ کسی تنها به صرف اینکه من در زمین بازی میکردم نمیتواند سرپرست یا رئیس شود. فدراسیون در تیم ملی خلاصه نمیشود، بلکه فاکتورهای زیادی دارد. مثلا سال قبل فدراسیون ۱۱۲ میلیارد هزینه تیمهای مختلف کرد. به نظرم کاندیداهای ریاست باید مدتی در قسمتهای مختلف فدراسیون مدیریت کنند تا سیستم مدیریت فدراسیون را بشناسند».
ارسال به دوستان
عنایتی سرمربی پیکان شد
سرمربی تیم ملی فوتبال امید جانشین رسول خطیبی در خودروسازان شد. پس از پیشرفت مذاکرات جهت انتخاب سرمربی جدید خودروسازان، غلامرضا عنایتی به عنوان سرمربی جدید تیم فوتبال پیکان انتخاب شد. رسول خطیبی روز دوشنبه پس از توافق با مدیران باشگاه از پیکان جدا شد.
ارسال به دوستان
مأموریت تیم ملی فوتبال نوجوانان ایران با حذف از جامجهانی به پایان نرسیده است
نسلی که باید ستاره شود
باربد بهراد: تیمملی فوتبال نوجوانان ایران در حالی مقابل مراکش در ضربات پنالتی شکست خورد و از دور مسابقات کنار رفت که با نمایشهای درخشان، موجی از امیدواری را نسبت به ظهور استعدادهای تازه در فوتبال ایران ایجاد کرد. شاید مهمتر از شکست برزیل، بازی پایاپای با انگلیس تا دقیقه 90 و البته صعود به مرحله حذفی جامجهانی و شکست در ضربات پنالتی که حذفی غرورانگیز برای تیم نوجوانان ایران رقم زد، آنچه درباره این تیم میتواند مورد توجه قرار گیرد، ظهور استعدادها و پدیدههایی است که میتواند علاقهمندان به فوتبال و البته مربیان ملی و فدراسیون فوتبال را به بروز استعدادهای تازه در فوتبال کشورمان امیدوار کند.
در تیم ایران بازیکنان شاخصی در این مسابقات به علاقهمندان فوتبال شناسانده شدند که شاید بعدها ستارههای تیم ملی باشند. حسین عبدی بارها در مصاحبههایش به این نکته اشاره کرد که کل ایران را گشته و از بین 6 - 5 هزار بازیکن به این نفرات رسیده است که البته نتیجه کارش هم در جامجهانی زیر 17 سال مشخص شد. با این وجود سوال اینجاست: چند نفر از این نفرات بعدا تبدیل به بازیکنانی شاخص در لیگ برتر و سپس تیم ملی میشوند و چند تا از این استعدادهای تازه شکوفا شده را میتوانیم با پیراهن تیم ملی بزرگسالان ببینیم؟ نگاهی به فهرست تیم نوجوانان ایران در جامجهانی 2017 که تحت هدایت عباس چمنیان حتی به یکهشتم نهایی رسید و سپس مقابل اسپانیا شکست خورد نشان میدهد غیر از مهاجمانی مثل امیرحسین حسینزاده، اللهیار صیادمنش و یونس دلفی که لژیونر شدند و 2 نفرشان در مقطعی به تیم ملی هم رسیدند، بقیه بازیکنان حداقل تا الان که به 23 یا 24 سالگی رسیدهاند، هنوز در لیگ برتر نامی برای خود دست و پا نکردهاند و غیر از سبحان خاقانی که با حضور در استقلال کمی شهرت یافت و حالا عضوی از ذوبآهن است، بقیه نفرات حتی در لیگ برتر هم حضور ندارند یا بسیار کمفروغ هستند به طوری که بیشترشان فراموش شدهاند. لیست تیم نوجوانان ایران در سال 2107 تحت هدایت عباس چمنیان به این شرح بود:
دروازهبانها: علی غلامزاده (فولاد خوزستان)، مبین عشایر (ملوان بندرانزلی) و امیر جانیپور (سایپا)
مدافعان: علی ستاوی (فولاد خوزستان)، احمد جلیلی (فولاد خوزستان)، امیر اسماعیلزاده (پیکان)، مجید نصیری (سایپا)، طاها شریعتی (سایپا) و علی داوران (صنعت نفت آبادان)
هافبکها: امیرحسین حسینزاده (مقاومت تهران)، محمد شریفی (سایپا)، محمد غبیشاوی (صنعت نفت آبادان)، علی کوشکی (سپاهان اصفهان)، وحید نامداری (استقلال خوزستان)، محمد قادری (شهرداری بندرعباس)، سبحان خاقانی (سیاهجامگان مشهد) و امیر خدامرادی (پیکان)
مهاجمان: اللهیار صیادمنش (سایپا)، یونس دلفی (استقلال خوزستان)، سعید کریمی (ذوب آهن) و محمد سرداری (استقلال تهران)
حالا با در نظر گرفتن سرنوشت این بازیکنان 6 سال بعد از درخشش در جامجهانی 2017 این سوال به شکل جدیتری مطرح میشود که سر استعدادهای کشف شده توسط حسین عبدی چه خواهد آمد و آیا آنها قابلیت رسیدن به تیمهای ملی ردههای سنی بالاتر، حضور در لیگ برتر به عنوان بازیکن تعیینکننده و سپس تیم ملی بزرگسالان را دارند؟
حسین عبدی در یکی از مصاحبههای اخیر خود در حین جامجهانی نوجوانان به این نکته اشاره کرد که از بین بازیکنانش تنها یک بازیکن لیگ برتری است که آن هم به خاطر سیستمهای تدافعیاش اصلا به میدان نمیرود. در حالی که مربیان لیگ برتری ما جرات و جسارت استفاده از بازیکن نوجوان و جوان را ندارند، باشگاههای بزرگ اروپایی با اشتیاق به سمت استفاده از این جوانها رفتهاند و بعضا در تیم بزرگی مثل بارسلونا که اتفاقا با هدف قهرمانی وارد مسابقات میشود 3 یا 4 بازیکن 16 تا 20 ساله در ترکیب اصلی حضور دارند. این در حالی است که در اسکواد تیمهای لیگ برتری به سختی بازیکن زیر 23 سال قرار میگیرد، چه رسد به اینکه بازیکن نوجوان و جوان را در تمرینات و مسابقات تیم اصلی ببینیم. در واقع اگر هم نامی از این نفرات در لیست زیر 23 سال یا فهرست امید/ جوانان لیگ برتری دیده میشود، تنها برای صورت قضیه و فرمالیته است و این نفرات در تمرینات تیمهای بزرگسالان باشگاهشان هم دیده نمیشوند. حالا برای یادآوری و حتی بعد از حذف تلخ از جامجهانی یک بار دیگر فهرست تیم نوجوانان ایران حاضر در مسابقات جامجهانی 2023 را منتشر میکنیم تا بعدها با رجوع به این فهرست ببینیم چند نفرشان به نفراتی مطرح و قابل در فوتبال ایران تبدیل شدهاند که بتوان به عنوان ستاره ملی نگاهشان کرد.
هوادار: ارشیا شکوری
استقلال: محمدحسین شریفی
پرسپولیس: سمیر حبوباتی
ذوب آهن: حسام نفری
پیکان: علیرضا هماییفرد، ابوالفضل زمانی و رضا غندیپور
سپاهان: اسماعیل قلیزاده
کیا (آکادمی کیا): امیرمحمد رزاقینیا و علیرضا شریفی
مس کرمان: یعقوب براجعه
فولاد خوزستان: محمد عسکری و ابوالفضل موردی
ملوان بندرانزلی: ماهان صادقی
کوثر لرستان: آرمین عباسی
بدون تیم: نیما اندرز، عرفان درویشعالی، کسری طاهری، علی حسنی، ضرغام سعداوی و ابوالفضل ذلیخایی
برخی معتقدند شاید اگر 5 بازیکن از این فهرست به تیم ملی برسند هم اتفاق بزرگی رخ داده اما لازمه تکامل در این چرخه در 2 بخش تعریف میشود؛ یکی استعداد و توانمندی خود بازیکن و دیگری قرار گرفتن در چرخه درست که این دومی در اختیار بازیکن نیست و به فدراسیون فوتبال و باشگاه مربوط است و چنانچه این سیکل معیوب باشد، شاید دوباره چیزی حدود 90 درصد از این استعدادها تلف شوند. با در نظر گرفتن این مهم فدراسیون فوتبال وظیفه دارد از همین امروز برای این نفرات برنامه بلندمدتی ترتیب دهد و با گرد آوردن آنها در اردوی تیم جوانان شرایط را برای ارتقای فنی آنها آماده کند تا همه این استعدادها در مسیر درستی قرار بگیرند.
ارسال به دوستان
ماجرای عکس لباس باستانیکاران نوجوان در دیدار با رهبر انقلاب
شهید پهلوان
چهره ماندگار ورزش باستانی کشور که سال ۱۳۶۳ در عملیات بدر به درجه رفیع شهادت رسید، دیروز روی پیراهن نوجوانانی بود که محضر مقام معظم رهبری اجرای برنامه کردند. یکی از متفاوتترین برنامههایی که در دیدار با رهبر معظم انقلاب به نمایش درآمد، اجرای بخشهایی از ورزش پهلوانی توسط نوجوانانی بود که مورد استقبال حضار قرار گرفت. نوجوانانی که ورزش باستانی را محضر مقام معظم رهبری اجرا کردند، تصویری از شهید سعید طوقانی را روی پیراهنهای خود داشتند تا یاد و خاطره این ورزشکار باستانیکار را گرامی بدارند. اما سعید طوقانی چه کسی بود و از کجا ورزش را شروع کرد؟
شهید سعید طوقانی که متولد ۱۳۴۸ بود و سال ۱۳۶۳ در 15 سالگی به شهادت رسید، ورزش باستانی را از ۶ سالگی در باشگاه جعفری کنار پدر مرحومش حاج علیاکبر طوقانی آغاز کرد و در ۷ سالگی در یکی از مراسمهایی که با حضور مسؤولان رده بالای ورزش انجام شد، در ۳ دقیقه ۳۰۰ بار دور خود چرخید و بازوبند پهلوانی کشور را با اجرای حرکات منحصربهفرد خود بهدست آورد. پس از این رکورد جالب بود که پوسترها و تصاویری از او با عنوان «پهلوان کوچولوی کشور سعید طوقانی» زینتبخش نشریات و دیوارهای زورخانهها شد اما شروع جنگ تحمیلی مسیر زندگی او را تغییر داد. پهلوان شهید سعید طوقانی مهرماه سال ۱۳۵۹ با شروع تجاوز رژیم بعث عراق به ایران، اصرار میکرد به جبهه برود. او نمیتوانست نظارهگر حضور برادران بزرگترش علی، محمد و حمید در جبهه باشد. سعید بهار سال ۶۲ با مجروحیت علی و مفقود شدن محمد در عملیات والفجر یک، تصمیم گرفت به جای برادرانش به جبهه برود. سرانجام توانست با اصرار فراوان به قصد اجرای ورزش برای رزمندگان به همراه پدرش و گروهی از ورزشکاران باستانی در جبهه حضور یابد. هر چند رفتن او به جبهه کوتاهمدت بود و به کلاس درس برگشت اما بهار سال ۱۳۶۳ با اصرارهای فراوان، شناسنامه خود را دستکاری کرد و به جبهه رفت. سعید به همراه شهید «عباس دائمالحضور» در پادگان دوکوهه حاضر شد و باعث جذب رزمندگان به ورزش باستانی شد و زورخانهای نیز در اردوگاه با بهرهگیری از کمترین امکانات برپا کرد. ورزش باستانی بعد از شهادت او نیز در جبههها جایگاه ویژهای پیدا کرد. در عملیات بدر در زمستان سال ۱۳۶۳ پهلوان شهید سعید طوقانی در کنار رزمندگان گردان میثم لشکر ۲۷ محمد رسولالله (ص) حضور داشت و در همان سال نیز به شهادت رسید. پیکر مطهر این شهید ۱۰ سال بعد از شهادش پیدا شد و در ورزشگاه شهیدان طوقانی در کاشان دفن شد.
ارسال به دوستان
حضور پرحاشیه و پاسخهای عجیب خداداد افشاریان در برنامه «فوتبال برتر»
شب گافهای تاریخی
حضور خداداد افشاریان در برنامه فوتبال برتر به یک مناظره پر از کنایه و عجیب میان رئیس کمیته داوران و محمدحسین میثاقی تبدیل شد. بعد از چند هفته سرانجام خداداد افشاریان، رئیس کمیته داوران قبول کرد با حضور در استودیوی فوتبال برتر پاسخگوی سوالات محمدحسین میثاقی، مجری برنامه باشد. افشاریان که از گفتههای میثاقی در برنامه 2 هفته پیش مبنی بر استفاده از اعضای خانوادهاش در چیدمان قضاوتهای لیگ برتر بسیار ناراحت بود، در شروع برنامه با برافروختگی تمام تصویرش روی آنتن رفت. او قبل از آنکه میثاقی سوالی بپرسد، اعلام کرد دوست دارد درباره حضور اعضای خانوادهاش که داور هستند صحبت کند و به همین خاطر شروعکننده این مناظره جنجالی، خود رئیس کمیته داوران بود؛ مناظرهای که بیش از 30 دقیقه با رد و بدل شدن سوال و جوابهای جذاب بین میثاقی و افشاریان به طول انجامید و موضوعات مهمی را در خود جا داد. افشاریان بشدت عصبانی بود و از اینکه نام اعضای خانوادهاش مداوم مورد حمله رسانهها قرار میگیرد شاکی بود اما دلیل این ناراحتی شدید این بود که ساعتی قبل از شروع برنامه، با دستور رئیس فدراسیون فوتبال، نام دختر خداداد افشاریان از فهرست داوران لیگ برتر بانوان خط خورد. او که به عنوان رئیس کمیته داوران به واسطه حضور بستگانش در سطوح مختلف داوری ایران مورد انتقاد قرار داشت، چندی پیش نام دخترش را هم برای حضور در کلاس داوری تایید و راهی لیست نهایی کرده بود که این موضوع با اعتراض شدید داوران بیرون خط مانده مواجه شد. هم اکنون پوریا افشاریان به عنوان پسر، روحالله شریفی به عنوان داماد و حمیدرضا افشون به عنوان «برادر زن برادر» خداداد افشاریان در بخش داوری فدراسیون فوتبال فعالیت میکنند. چندی پیش راحیل افشاریان نیز در کلاس داوری شرکت کرد آن هم بدون اینکه سابقه و رزومه خاصی در داوری داشته باشد. حالا این مدیر با چهره طلبکار و رفتار هجومی در قبال رسانهها، فدراسیون و جامعه داوری میتازد که چرا اجازه نمیدهند او همه اعضای خانوادهاش را در داوری بگنجاند و یک باند خانوادگی بسازد! پس از انتشار خبر فوق، مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال موضوع را پیگیری و دستور کنار گذاشتن دختر افشاریان را قبل از حضور وی در برنامه فوتبال برتر صادر کرد تا فدراسیون مورد هجمه قرار نگیرد.
* افشاریان و فرار از سوالات میثاقی
محمدحسین میثاقی در بخشی از برنامه درباره حضور خانواده افشاریان در عرصه داوری و طی کردن پرسرعت پلههای ترقی از سوی فرزند خداداد افشاریان پرسید که به جای پاسخ منطقی، جوابی طنز گرفت! اما مهمترین و جنجالیترین قسمت برنامه مربوط به سن واقعی پسر خداداد افشاریان بود؛ جایی که او در قامت یک بازنده تمام عیار مجبور شد 2 حرف را درباره سن واقعی پسرش بزند. محمدحسین مثیاقی گفت: پسر شما متولد ۶۹ بوده، شناسنامه را عوض کردید و متولد ۷۱ شده است! افشاریان در پاسخ به میثاقی گفت: پسر من کاملا قانونی این کار را انجام داده است. میثاقی ادامه داد: یعنی من هم میتوانم چند سال سن خودم را پایین بیاورم؟ ۱۵ ساله میشوم با این حساب! افشاریان در پاسخ به این سوال جواب عجیبی داد و گفت: بله! موردی ندارد. سایر داورها نیز سن شان را کم میکنند. پسر من کاملا قانونی این کار را کرده است. همه صغر سنی دارند. پاسخهای افشاریان به قدری عجیب بود که میثاقی را به ستوه آورد اما مجری فوتبال برتر از به چالش کشیدن رئیس کمیته داوران دست نکشید...
میثاقی: چرا فرزند شما مدارک داوریاش را از خود شما گرفته است؟
افشاریان: من مدرس بودم و از من گرفته است.
میثاقی: آن وقت چطور دورههایی که باید بین آنها 2 سال فاصله باشد را یک ساله رد کرده است؟!
افشاریان: نامه زدیم و به خوشاخلاقها آوانس دادیم!
میثاقی: چرا اکثر اعضای خانواده شما به سمت داوری آمدند؟
افشاریان: شغل پدر شما چه بود؟
میثاقی: معلم.
افشاریان: خب! خانواده هر کسی دوست دارد راه پدر را دنبال کند!
خداداد افشاریان که به وضوح پاسخ مناسبی برای سوالات محمدحسین میثاقی نداشت، ناگهان دست به همان تاکتیک قدیمی زد، یاد کردن از عادل فردوسیپور، وقتی گوشه رینگ گرفتار شدید.
افشاریان گفت: شما دنبال چه چیزی هستید آقای میثاقی؟ شما مشکلت با من نیست! این میز به نفر قبلی شما (عادل فردوسیپور) هم وفا نکرد. میز من در کمیته داوران نیز وفا ندارد... ظاهرا برخی افراد راه فرار از دست میثاقی را یاد گرفتهاند و با آوردن نام عادل فردوسیپور، اشتباهات خود را پشت او پنهان میکنند تا به خاطر همین دیالوگ حمایت عدهای از مردم را داشته باشند.
دوشنبه شب مردم ایران با چشمان خود دیدند و با گوشهایشان شنیدند در کمیته داوران فدراسیون فوتبال چه میگذرد. رئیسی که اینگونه پاسخگو باشد، مسلما داورانش آنی نیستند که تیمهای فوتبال را از قضاوتهایشان راضی کنند.
ارسال به دوستان
ابطال مدل حکمرانی غرب در جنگ غزه
حنیف غفاری: «دولت/ ملت» یا «دولت/ شهروند» به نوع خاصی از دولتسازی در نظام بینالملل اطلاق میشود که در آن، دولتها مشروعیت سیاسی خود را از اعمال حاکمیت به نام یک ملت در سرزمینی دارای حاکمیت احراز میکنند. جامعهشناسان، سیاستمداران، تاریخنگاران و متخصصان شاخههای گوناگون علوم انسانی معمولا از زاویه دید یکسانی به مفهوم دولت/ ملت و مصادیق آن نمینگرند. با این حال در دنیای غرب، دولت/ ملت مدل و پدیدهای مدرن محسوب میشود که به قول ماکس وبر، عقلانی شدن ساختارهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، معلول تحقق آن است. در رویکرد رئالیستی و لیبرالیستی غالب در جهان غرب، دولت دارای عقلانیت است و قدرت گزینشگری دارد و ملت نیز تابعی از دولت محسوب میشود.
۱ـ بدون شک یکی از مهمترین آثار و تبعات تحولاتی عمیق مانند جنگ غزه، اثبات مرزبندی کاذب عقلانیت دولتی و کنشگری شهروندی در آمریکا و اروپاست. پس از وقوع جنگ غزه و آغاز نسلکشی وقیح و فاجعهبار صهیونیستها و استمرار جنایات از قبیل بمباران بیمارستان المعمدانی، اردوگاه جبالیا و مدرسه الفاخوره، ملل غرب رسما روایتگری و حتی استراتژی دولتهای خود را که بر مبنای حمایت مطلق از صهیونیستها شکل گرفته بود، پس زدند و به جای آنکه تسلیم تصویرسازی کاذب و تبلیغاتی لابیهای آشکار و پنهان قدرت سیاسی از ماجرای تلخ غزه شوند، این تصویر مجازی را منهدم کردند.
شهروندان آمریکایی و اروپایی در تظاهرات میلیونی لندن یا تظاهرات صدها هزار نفری در واشنگتن و برلین و پاریس، دال مرکزی مدل دولت/ ملت یا همان «دولت ملی» که «عقلانیت دولتها»ست را به چالش کشیدند تا جایی که اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس ناچار شدند تحت تاثیر جهتگیری افکار عمومی کشورهایشان، مواضع سلبی خود در قبال انعقاد هرگونه آتشبس در نوار غزه را تغییر دهند و حتی با صدور بیانیههایی، پس از حمایت ۴۶ روزه از جنایات فجیع رژیم اشغالگر، از تفاهم آتشبس ۴ روزه استقبال کنند! صورت ماجرا مشخص است؛ دولتهای غرب دیگر نه بازیگرانی مبتکر و خلاق هستند و نه نمادهای عقلانیت و نقاط ثقل اتکای شهروندان خود محسوب میشوند. قطعا یکی از آثار پسینی جنگ غزه که در آینده نزدیک آثار خود را نمایان خواهد کرد، تشدید منازعات تئوریک در غرب بر سر مدلهای حکمرانی و دالهای گفتمانی و مرکزی منهدم شده است. این یک زنگ خطر محض برای پوزیتیویستها و اثباتگرایان و فراتر از آنها، حکمرانان غرب خواهد بود.
۲ـ تبلور لمپنیسم و پوپولیسم در غرب و عادت تاریخی شکل گرفته پس از جنگ دوم جهانی در آمریکا و اروپا جهت تشکیل شبکه حامی/ پیرو، جایی برای تبلور عقلانیت در روش حکمرانی سیاستمداران این کشورها باقی نگذاشته است. در چنین شرایطی، دلیلی برای پذیرش اصالت دولتهای فاقد عقلانیت و حامی ظلم در نظام بینالملل وجود ندارد. این همان درس بزرگی است که ملتها در جریان حمایت غیورانه و مسؤولانه خود از فلسطینیان، به سیاستمداران پرادعای غربی دادند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|