|
حمل ریلی محموله 3 هزار تنی سیمان از راهآهن تهران آغاز شد
عملیات بارگیری محموله ۳ هزار تنی سیمان از کارخانه سیمان آبیک به مقصد ایستگاه «تپه سفید» آغاز شد. عملیات بارگیری محموله سیمان پاکتی به وزن ۳ هزار تن از کارخانه سیمان آبیک به ایستگاه راهآهن تپه سفید آغاز شد. در پارتهای نخست و دوم بارگیری، در مجموع ۱۵ واگن از محل کارخانه سیمان آبیک به ایستگاه تپه سفید اعزام میشود. در صورت ادامه روند مثبت این بارگیری و رضایت صاحبان صنایع، امکان تخلیه در ایستگاههای لشکری و ری نیز فراهم خواهد شد.
ارسال به دوستان
مذاکره و توافق برای توسعه هرچه بیشتر بندر چابهار در دیدار وزیر راه ایران و وزیر خارجه هند
توسعه به وقت چابهار
توافق بر سر توسعه فاز دوم بندر شهید بهشتی و تأمین تجهیزات تخلیه و بارگیری
گروه اقتصادی: دیروز در مذاکره بین وزیر راه و شهرسازی کشورمان با وزیر خارجه هند، توافق نهایی با هند برای توسعه بندر چابهار انجام شد.
دیروز در دیدار مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی با سوبرامانیام جایشنکار، وزیر خارجه هند، ضمن مذاکره درباره اقدامات گذشته برای تجهیز بندر چابهار، درباره توسعه این بندر هم توافق نهایی انجام شد.
وزیر راه و شهرسازی در این دیدار با پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک حملونقل برای گسترش همکاریها بین ۲ طرف بیان کرد: تشکیل این کمیته کاری موجب فعال شدن ظرفیتهای ترانزیت و استفاده از کریدور شمال - جنوب خواهد شد.
در این دیدار سوبرامانیام جایشنکار، وزیر خارجه هند بر آمادگی کشورش برای سرمایهگذاریهای جدید در حوزههای حملونقل و ترانزیت در ایران تأکید و از مهرداد بذرپاش برای سفر به هند دعوت کرد.
یکی از برنامههای توسعهای دولت در بندر چابهار، توسعه فاز دوم بندر شهید بهشتی و تأمین تجهیزات راهبردی برای ارتقای ظرفیت تخلیه و بارگیری است.
در حال حاضر احداث زیرساختهای فاز اول بندر شهید بهشتی چابهار به اتمام رسیده و تجهیزات بندری آن در حال تکمیل است.
5 دی امسال مهرداد بذرپاش در سفر به استان سیستانوبلوچستان، ضمن بازدید از زیرساختها، تجهیزات بندری و دریایی و پروژههای لجستیکی بندر چابهار، دستور آغاز عملیات اجرایی ۵ پروژه بزرگ سرمایهگذاری بخش خصوصی با اعتبار ۴۰ هزار میلیارد ریال در بندر چابهار را صادر کرد.
* گذشته ارتباط با هندیها
در سالهای گذشته، فعالیت هندیها در چابهار با اما و اگر مواجه بود اما حالا به دنبال حل مشکلات، از سوی مسؤولان کشورمان، وعده عقد قرارداد بلندمدت در این منطقه داده میشود تا توسعه بندر را به همراه داشته باشد.
موقعیت استراتژیک ایران در منطقه و برخورداری از یک جغرافیای خاص، کشورهای همسایه را بر آن داشته از خاک ایران به عنوان یک مسیر ترانزیتی استفاده کنند؛ یکی از این همکاریها، استفاده از موقعیت ترانزیتی ایران برای هند است. در این میان بندر چابهار میتواند به عنوان یک نقطه مهم و استراتژیک و در راستای کریدور ترانزیتی شمال - جنوب در یک شبکه حملونقل چندوجهی جریان کالا و مسافر بین ایران، هند، افغانستان، کشورهای منطقه و آسیای میانه فعالیت کند.
چابهار که در جنوب شرق ایران واقع است، به عنوان دروازهای برای دسترسی هند به بازارهای آسیای میانه در نظر گرفته شده و ریشههای این پروژه به سال ۲۰۰۳ بازمیگردد که ۲ کشور بر سر توسعه آن به توافق رسیدند. با این حال، این ابتکار عمل به دلیل تحریمهای غرب علیه برنامه هستهای ایران با موانعی مواجه شد.
هند از طریق انعقاد قرارداد یکی از شرکتهای خصوصی خود و با تعهد سرمایهگذاری به میزان ۸۵ میلیون دلار برای خرید تجهیزات مورد نیاز بندر چابهار، از سال ۹۷ وارد طرح توسعه فاز یک بندر شهید بهشتی چابهار شد که به دلیل مشکلات ثانویه ایجادشده از جمله تحریمها جهت خرید و تأمین تجهیزات مذکور، این قرارداد به طور کامل اجرایی نشد اما سال گذشته اعلام شد تامین تجهیزات سنگین راهبردی به مبلغ مجموع ۲۴ میلیون دلار انجام شده است.
به دنبال آن تیرماه امسال سفیر هند در تهران گفت هند برای رشد اقتصادی و تجاری از طریق بندر چابهار برنامهریزی ویژهای را در دستور کار خود دارد. «رودرا گائوراو شرست» تاکید کرد: چابهار نقطه عطف تحول اقتصادی منطقه است و برای هند فرصتی طلایی را یدک میکشد. موقعیت چابهار در گسترش مبادلات تجاری در منطقه، اوراسیا و حتی اروپا منحصربهفرد است.
پس از آن کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد انتظار میرود هند و ایران تا سپتامبر ۲۰۲۳ (شهریور/ مهر ۱۴۰۲) و قبل از اجلاس جهانی دریایی هند ۲۰۲۳ که برگزاری آن در دهلینو برای ماه اکتبر برنامهریزی شده، یک قرارداد بلندمدت برای توسعه بندر چابهار امضا کنند. به این ترتیب پس از سالها مذاکره، دهلینو و تهران قراردادی چند ساله را امضا میکنند که به هند اجازه میدهد بندر شهید بهشتی چابهار را به صورت بلندمدت توسعه دهد.
علیاکبر صفایی، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی شهریورماه درباره فعالیت هندیها در چابهار بیان کرد: مذاکرات ما با این کشور طولانیمدت بوده و قراردادی منعقد شد که بعدا تغییر کرد. ما از ابتدای دولت برای این قرارداد تلاش کردیم که اکنون همه مشکلات حل شده و امیدواریم کمتر از یک ماه آینده جمعبندی شود. ما منتظر آخرین گروه هندیها هستیم و فقط یک بند از قرارداد باقی مانده که باید درباره آن به توافق برسیم و امیدواریم هرچه سریعتر امضا شود، زیرا قرارداد بلندمدت حافظ منافع ما است.
همچنین مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی، همان زمان گفته بود «با مشارکت هند، در آستانه عقد قرارداد جدیدی درباره بندر چابهار هستیم»، گفت: الان قرارداد کوتاهمدت داریم ولی دنبال عقد قرارداد بلندمدت برای بهرهبرداری از بندر چابهار هستیم که با سفر مقام هندی به ایران، این قرارداد نهایی میشود.
در حالی که در سالهای گذشته، فعالیت هندیها در چابهار با اما و اگر مواجه بوده و گاهی تحریمها و گاهی تعلل این کشور مانع ادامه فعالیت شده است، حالا به نظر میرسد با برطرف شدن موارد مورد اختلاف، هند آماده ادامه فعالیت در بندر چابهار است و اینطور که مسؤولان وعده دادند، قراردادی بلندمدت خواهد بست تا فرآیند توسعه این بندر استراتژیک سریعتر انجام شود.
ارسال به دوستان
بانک مرکزی با ابلاغ بخشنامهای به شبکه بانکی اعلام کرد
جلوگیری از سفتهبازی و افزایش قیمت طلا
بانک مرکزی با ابلاغ بخشنامهای به شبکه بانکی اعلام کرد: اخذ مسکوکات و شمش طلا از اشخاص ولو به صورت امانت که منتج به صدور گواهی از طریق سازوکار بورس کالا و غیر آن شود، صرفا پس از اخذ مجوز از بانک مرکزی امکانپذیر است.
به گزارش ایسنا، بانک مرکزی با صدور بخشنامهای در تاریخ ۲۴ دی ۱۴۰۲ خطاب به تمام بانکها و موسسات اعتباری اعلام کرد: «موسسات اعتباری مجازند وفق بند ۷-۳ مقررات ناظر بر عملیات مجاز بانکی مصوب ۲۷ دی ۱۳۹۰ شورای پول و اعتبار، اقدام به قبول و نگهداری اشیای گرانبها، اسناد و اوراق بهادار و اجاره صندوق امانات به مشتریان نمایند.
اخیرا برخی موسسات اعتباری با استناد به آن و برخلاف روال و قواعد متعارف اجاره صندوق امانات، در لوای ارائه خدمات دریافت و نگهداری اشیای گرانبهای اشخاص، مبادرت به اخذ مسکوکات طلا و شمش طلا از مشتریان کرده و در قبال تأییدیهای که در این رابطه صادر میکنند، موجبات صدور گواهی برای شخص امانتدهنده با استفاده از سازوکارهای بورس کالا را فراهم میکنند که قابلیت معامله دارد.
این اقدام، موجب ایجاد فضای سفتهبازی و افزایش قیمتها به صورت کاذب و غیرواقعی و حبابی شده و میتواند از یک سو تفاوت قیمت مبادلاتی با ارزش ذاتی شمش و مسکوکات طلا را تشدید کند و از سوی دیگر، اسباب تضییع حقوق و منافع عامه را فراهم کند.
بر این اساس، از تاریخ ابلاغ این بخشنامه اخذ مسکوکات و شمش طلا از اشخاص ولو به صورت امانت که منتج به صدور گواهی از طریق سازوکار بورس کالا و غیر آن شود، صرفا پس از اخذ مجوز از بانک مرکزی امکانپذیر است، لذا مقتضی است به قید فوریت، هرگونه طرحی که واجد مشخصات و مختصات فوق در آن موسسه اعتباری، در حال اجراست متوقف شده و با فراخوان مناسب، نسبت به استرداد تمام مسکوکات و شمشهای طلای اخذ شده در کوتاهترین زمان ممکن اقدام شود.
یادآور میشود این بانک به استناد اختیارات خود مقرر در قوانین بالادستی بویژه قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، برای انتظامبخشی و تسهیل مبادلات طلا، تدابیر خاصی را در این رابطه از طریق سازوکار مرکز مبادله ارز و طلای ایران در دستور کار دارد که متعاقبا جزئیات آن اعلام خواهد شد.
با توجه به مراتب مذکور، مقتضی است مراتب به قید تسریع و با لحاظ مفاد بخشنامه ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ به تمام واحدهای ذیربط آن بانک / موسسه اعتباری غیربانکی ابلاغ شده و بر حسن اجرای آن نیز نظارت دقیق به عمل آید».
***
بازار ارز درگیر هیجان شده است
کارشناس اقتصاد گفت: نرخ دلار ۵۲ تا ۵۳ هزار تومانی هیجانی است و اتفاق بنیادینی در بازار برای شکلگیری چنین وضعیتی رخ نداده است. آلبرت بغزیان درباره نوسانهای اخیر نرخ دلار در بازار آزاد گفت: بازار ارز ایران تجربه دلار 60 هزار تومانی را نیز داشته است و نرخ دلار 52 تا 53 هزار تومانی نگرانکننده نیست، چون در نوسانهای به وجود آمده تاثیری بر قیمت کالاها نداشته است. وی ادامه داد: نهاد بازارساز از طریق مرکز مبادله با واقعی کردن عرضه و تقاضا قیمت را کنترل کرد و سهم بازار آزاد را به 5 درصد کاهش داد. کارشناس اقتصادی بیان کرد: این 5 درصد نباید اقتصاد ایران را تحتالشعاع قرار دهد. همواره هیجانها در بازار وجود دارد اما باید این نکته را در نظر گرفت که قیمت اصلی دلار در مرکز مبادله 42 هزار تومان است. وی افزود: متاسفانه یکی از باورهای غلط این بوده که تا یک جهش شکل میگیرد، قیمت مسکن، خودرو و کالاها افزایش مییابد در صورتی که اتفاقی رخ نداده است. بانک مرکزی بازار را رصد میکند. بغزیان یادآور شد: به افرادی که قصد فعالیت در بازار ارز دارند توصیه میشود با توجه به هیجانی بودن نرخ فعلی دلار، هیجانی عمل نکنند. بانک مرکزی وارد بازی دلالان نخواهد شد.
ارسال به دوستان
مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرد
34 میلیارد دلار گاز در دهه دود شد
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، فلرینگ گاز مشعل در ایران در یک دهه گذشته 34 میلیارد دلار عدمالنفع در پی داشت اما دولت سیزدهم وعده خاموشی فلرها تا سال 1404 را داده است.
فلرهای نفتی، سرمایه ملی است که میسوزد و تنفس را برای مردم مناطق نفتخیز سختتر میکند؛ گازهایی که سهم بیش از 50 درصدی در آلودگی استان محروم خوزستان دارند و وعده جمعآوری آنها از دولتی به دولت بعد پاسکاری میشود.
اما روز گذشته محسن خجستهمهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت اعلام کرد طرح 5 میلیارد دلاری جمعآوری گازهای همراه (فلر) به 70 درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و تا پایان سال 1404 کل گازهای مشعل جمعآوری خواهد شد.
طبق گزارش وزارت نفت، با جمعآوری گازهای مشعل به میزان تولید 2 فاز استاندارد از میدان پارس جنوبی، به عرضه گاز ایران اضافه میشود، این عدد میتواند در زمستان حدود 20 درصد از ناترازی گاز ایران را کاهش دهد.
پیشتر بیژن زنگنه، وزیر سابق نفت بهمن سال 99 قول داده بود «تا پایان سال 1401 هیچ گازی در مشعلها نمیسوزد و 95 درصد این گازهای همراه نفت جمعآوری خواهد شد»، این ادعا در حالی مطرح شد که شدت فلرینگ ایران (میزان گاز فلرشده به نفت تولیدی) از 10 سال گذشته تاکنون همواره صعودی بوده و بیش از 3 برابر استاندارد جهانی شده است.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، سال 1401 ایران روزانه 50.5 میلیون مترمکعب، تقریباً برابر میزان صادرات گاز خود، فلرینگ داشته است.
اگر گازهای مشعل ایران جمعآوری و سپس صادر میشد، در دهه گذشته 33.8 میلیارد دلار ارزآوری برای کشور به همراه داشت.
ارسال به دوستان
اخبار
بغداد قطع صادرات گاز ایران به عراق را تکذیب کرد
سخنگوی وزارت برق عراق شایعات درباره قطع صادرات گاز ایران به این کشور را تکذیب کرد. احمد موسی در گفتوگو با خبرگزاری رسمی عراق (واع) اعلام کرد طرف ایرانی، عراق را از قضیه تعمیر و نگهداری خطوط انتقال گاز خود مطلع کرده که به تبع آن میزان عرضه گاز به عراق را کاهش داده است.
وی با بیان اینکه تولید برق در عراق امروز به حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات رسیده است، گفت به دلیل توقف موقتی صادرات گاز از ایران به مناطق مرکزی و بغداد و کاهش آن در مناطق جنوبی کشور ۴ هزار مگاوات برق کمتر تولید شده است.
این مقام عراقی گفت «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر و «زیاد علی فاضل» وزیر برق به همه نیروگاههای برق تاکید کردند قرار نیست مسالهای رخ دهد و مانند فصول گذشته بحرانی وجود نخواهد داشت و کمبود گاز فقط تا حدوی بر ساعات عرضه تاثیر گذاشته است.
وی تاکید کرد: «طرف ایرانی کاهش حجم گاز را به دلیل وجود تعمیرات در خطوط لوله گازی دانسته که در داخل خاک ایران به عراق وصل میشود و به ما اطمینان دادند پمپاژ گاز در هفتم فوریه آینده به حالت قبل خود بازمیگردد و این کاهش موقتی است».
رسانههای محور آمریکایی طی ۲ روز گذشته شایعاتی را درباره قطع صادرات گاز ایران به عراق منتشر کرده بودند. پیشتر مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران نیز اعلام کرده بود تعهد صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه در حال اجراست.
***
سلام مردم آرژانتین به تورم ۲۰۰ درصدی
اقدام دولت آرژانتین در پایین آوردن ارزش پول ملی این کشور موجب شد تورم آرژانتین به بیش از ۲۰۰ درصد برسد. راشاتودی در گزارشی آورده است: اداره آمار آرژانتین اعلام کرد نرخ تورم این کشور در سال ۲۰۲۳ معادل ۲۱۱ درصد بود که بالاترین میزان در بیش از ۳۰ سال گذشته به شمار میرود.
در واقع نرخ تورم در این کشور آمریکای جنوبی بالاترین میزان در میان کشورهای جهان بوده و حتی برای نخستین بار در 10 سال گذشته از ونزوئلا نیز بیشتر شده است. دلیل بالا رفتن تورم در آرژانتین اقدامات دولت این کشور و خاویر میلی، رئیسجمهور آن، برای پایین آوردن تورم بوده که در این مسیر ارزش پزوی آرژانتین ۵۰ درصد پایین آورده شده و نرخ بهره نیز به ۱۳۳ درصد افزایش یافته است. دولت آرژانتین همچنین توافقات مربوط به ثبات قیمت در این کشور را لغو کرده است.
نرخ تورم سال ۲۰۲۳ آرژانتین نسبت به ۹۵ درصد سال ۲۰۲۲ بیش از ۲ برابر شده و فقط در ماه دسامبر این کشور آمریکای جنوبی تورم ۲۵ درصدی را تجربه کرده است. اقدامات دولت آرژانتین تبعات بسیار جدی در افزایش قیمت کالاهای اساسی و بویژه مواد غذایی در این کشور داشته است. از آنجا که افزایش دستمزدها در این کشور نیز کمتر از تورم بوده فقط در ماه دسامبر توان خرید مردم آرژانتین ۱۰ درصد کمتر شده است.
***
افزایش قیمت طلای جهانی
قیمت طلا دوشنبه برای سومین روز متوالی افزایش یافت و به دلیل درگیریهای خاورمیانه و همچنین شرطبندی مجدد برای کاهش زودهنگام نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا، بالاتر از سطح ۲۰۵۰ دلار باقی ماند.
قیمت طلا پس از ثبت بزرگترین افزایش روزانه خود از ۱۲ دسامبر در روز جمعه، 0.3 درصد افزایش یافت و به ۲۰۵۴ دلار و ۷۳ سنت در هر اونس رسید. قیمت طلای آمریکا نیز با 0.4 درصد افزایش به ۲۰۵۸ دلار و ۷۰ سنت رسید. طلا که از لحاظ تاریخی به عنوان یک ذخیره امن ثروت تلقی میشود، در زمان عدم اطمینان سیاسی و اقتصادی به سود میرسد.
انتظار میرود فدرال رزرو آمریکا در نشست ۳۰ تا ۳۱ ژانویه نرخ بهره خود را ثابت نگه دارد.
شاخص دلار آمریکا در برابر سبدی از ارزها 0.1 درصد کاهش یافت و جذابیت شمش برای دیگر دارندگان ارز را افزایش داد.
وانگ تائو، تحلیلگر فنی رویترز اظهار کرد طلا ممکن است مقاومت ۲۰۶۰ دلار در هر اونس را بشکند و به محدوده ۲۰۷۱ تا ۲۰۷۹ دلار برسد. در بازار سایر فلزات ارزشمند، نقره با 0.5 درصد افزایش به 23.29 دلار در هر اونس رسید، پلاتین 0.9 درصد افزایش یافت و به 913.45 دلار رسید و پالادیوم 0.7 درصد افزایش یافت و به 982.38 دلار رسید.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|