|
لبنان: اسرائیل منطقه را به جنگ میکشاند
نخستوزیر پیشبرد امور لبنان در سخنانی نسبت به اقدامات رژیم صهیونیستی و تمایل آن برای کشاندن منطقه به یک جنگ فراگیر هشدار داد. نجیب میقاتی گفت: رژیم صهیونیستی منطقه را به جنگ میکشاند و جامعه بینالملل باید این مساله را مورد توجه قرار داده و به این جنگ پایان دهد. میقاتی افزود: اگرچه بارها تاکید کردهایم جنگطلب نیستیم اما حملات اسرائیل غیر قابل تحمل است. نقض حریم هوایی کشورمان را نمیپذیریم و نمیتوانیم در برابر آن سکوت کنیم.
ارسال به دوستان
دور دنیا
امیرعبداللهیان:
ادامه ماجراجویی اسرائیل با پاسخ گسترده همراه خواهد بود
دومین گفتوگوی تلفنی وزیر امور خارجه کشورمان و وزیر خارجه آلمان انجام شد. حسین امیرعبداللهیان در گفتوگوی تلفنی با همتای آلمانی خود، در تشریح عملیات مقتدرانه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران عملیات حداقلی و دقیقی را علیه مراکز نظامی رژیم اسرائیل که از آنجا به سفارت کشورمان در دمشق حمله شده بود، انجام داد. وزیر امور خارجه کشورمان با تقبیح مواضع حمایتی آلمان از رژیم صهیونیستی، افزود: اگر رژیم اسرائیل بخواهد به ماجراجوییهای خود ادامه دهد، پاسخ متقابل، فوری و گسترده خواهد بود. امیرعبداللهیان تصریح کرد: هدف جمهوری اسلامی ایران هشدار به رژیم اسرائیل برای تفهیم پیامدهای ناشی از عبور از خطوط قرمز است. وی خاطرنشان کرد: امیدواریم تلاش آلمان به جای محکومیت اقدام مشروع ایران، متمرکز بر توقف جنگ در غزه و برقراری صلح و امنیت پایدار از مدیترانه تا دریای سرخ باشد. وزیر امور خارجه آلمان نیز در این تماس ضمن تاکید بر ضرورت انجام هر چه بیشتر گفتوگوها در این دوران پرمخاطره، اظهار داشت: تحولات اخیر باعث افزایش تلاطم شدید در منطقه شده و نشان میدهد تنشها رو به افزایش است، لذا معتقدیم تلاشهای مشترک ما باید متمرکز بر جلوگیری از گسترش دامنه تنش باشد. آنالنا بربوک افزود: ما هر روز تلاش میکنیم جنگ غزه پایان یابد و راه دستیابی به صلح پایدار نیز هموار شود.
***
سیرک تناقضگویی وزیر خارجه انگلیس درباره ایران
وزیر خارجه انگلیس دوشنبه در گفتوگو با شماری از رسانههای این کشور درباره پاسخ سنگین پهپادی و موشکی ایران علیه اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی، دست به دامن تناقضگویی شد. دیوید کامرون در مصاحبه با شبکه بیبیسی ابتدا به تکرار ادعاها علیه پاسخ تنبیهی ایران پرداخت و مدعی شد حمله یکشنبه گذشته ایران یک اقدام بیملاحظه و خطرناک بود اما هنگامی که مجری از او پرسید «اگر یک کشور متخاصم کنسولگری ما را با خاک یکسان کند، پاسخ بریتانیا چه خواهد بود» گفت: ما یک اقدام بسیار قوی انجام خواهیم داد. کامرون در پاسخ به نتیجهگیری مجری که بیان داشت «ایران هم همین اقدام را انجام داد» ادعا کرد: اما ایران یک حمله گسترده انجام داد. در همین حال مجری بیبیسی، سخنان وزیر خارجه انگلیس را قطع کرد و گفت: پس ایرانیها حق داشتند پاسخ دهند اما بیش از حد واکنش نشان دادند.
وزیر خارجه انگلیس در ادامه اینگونه توجیه کرد: آنچه در سوریه و اسرائیل رخ داد ۲ مقوله متفاوت است. ایران ۳۰۱ موشک و پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کرد و این یک اقدام بیملاحظه است. واکنش ایران بیش از حدی بود که انتظار میرفت. کامرون با بیان اینکه «کشورها حق دارند از خود دفاع کنند» افزود: اما به سطح حمله نگاه کنید، اگر تسلیحات ایران رهگیری نمیشد، ممکن بود هزاران نفر کشته و مجروح شوند. وزیر خارجه انگلیس همچنین در گفتوگو با شبکه خبری اسکای به تناقضگوییهای خود ادامه داد. او از یک سو عملیات ایران علیه رژیم صهیونیستی را ضعیف و شکستخورده توصیف و از سوی دیگر نسبت به اهمیت مشارکت کشورهای غربی در عملیات دفاعی تلآویو تاکید کرد. کامرون مدعی شد: از بسیاری جهات، این یک شکست مضاعف برای ایران بود(!) حمله (ایران) تقریبا یک شکست کامل بود و آنها به دنیا نشان دادند به عنوان جریان بدخواه در منطقه آماده انجام این کار هستند. وی در گفتوگو با یک شبکه رادیویی انگلیس هم تلاش کرد از تصمیم دولت لندن برای رهگیری موشکهای ایرانی حمایت کند. کامرون در پاسخ به سوال مجری که پرسید چرا باید پول مالیاتدهندگان خرج دفاع از اسرائیل شود، اینگونه ادعا کرد: اقدام لندن برای مهار موشکهای قارهپیمای ایران ضروری بود.
***
گام پوتین برای مشارکت بزرگ در اوراسیا
کنگره بینالمللی «عصر جدید - راههای جدید» با محوریت توسعه کسبوکارهای دیجیتال در مسکو برگزار میشود. ابتکار عصر جدید - راههای جدید که از سوی سازمان بینالمللی همکاری اوراسیا (IOEC) ایجاد شده است، این هفته [نوزدهم آوریل] میزبان مقامات دولتی و تجاری، دانشمندان، کارشناسان و شخصیتهای فرهنگی از کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همچنین آسیای شرقی، جنوب آسیا، خاورمیانه و آفریقاست. از مهمترین اهداف کنگره «عصر جدید - راههای جدید» میتوان به ایجاد نظم جهانی عادلانه و توسعه و ترویج ابزارهای چندقطبی اشاره کرد. دیمیتری استاسیولیس، رئیس سازمان بینالمللی همکاری اوراسیا (IOEC) معتقد است کنگره جهانی «عصر جدید - راههای جدید» در حال تبدیل شدن به یکی از محرکهای فرآیندهای ادغام در اوراسیای بزرگ است. به اعتقاد وی، ابتکار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای ایجاد یک مشارکت بزرگ در اوراسیا در حال شکلگیری است. این رویداد با حضور بیش از ۵۰۰ نماینده از ۳۳ کشور از جمله روسیه، چین، هند، بلاروس، قرقیزستان، ارمنستان، قزاقستان، بحرین، ترکیه، مجارستان، کره، ویتنام، ساحل عاج، آنگولا و بسیاری از کشورهای دیگر برگزار خواهد شد. سخنرانان در نشست افتتاحیه کنگره «عصر جدید - راههای جدید» درباره ابزارهای نظم جهانی چندقطبی، جایگاه مشارکت بزرگ اوراسیا در سیستم معماری جدید جهان و طرح «کمربند - جاده» به بحث و گفتوگو مینشینند و پس از آن در کارگروههای تخصصی اقتصاد، حقوق بینالملل، کارآفرینی، دیپلماسی عمومی، علم و آموزش به کار خود ادامه میدهند.
ارسال به دوستان
جلسه شورای امنیت درباره پاسخ موشکی ایران به رژیم صهیونیستی با شکست تلآویو پایان یافت
شب انزوا
* نماینده روسیه در سازمان ملل: استاندارد دوگانه آمریکا در برخورد با حمله به کنسولگری ایران در دمشق ریاکارانه و شرمآور است/ * نماینده دائم ایران در سازمان ملل: رژیم صهیونیستی بچه خطرناکی بود که باید تنبیه میشد تا نظم به جهان برگردد
گروه بینالملل: جلسه یکشنبه شب شورای امنیت سازمان ملل درباره حمله موشکی و پهپادی ایران به مراکز نظامی رژیم صهیونیستی به صحنه جدل و رویارویی تمامعیار 2 بلوک غرب و شرق تبدیل شد و در انتهای جلسه هم اسرائیل و آمریکا به مقصود خود برای منزویسازی تهران دست نیافتند و جلسه بدون هیچ قطعنامه و سندی پایان یافت.
دومین شکست اسرائیل در یک هفته اخیر این بار در صحنه دیپلماسی رقم خورد. نخستین باخت رژیم صهیونیستی در میدان نبرد رخ داد و تهران با حمله موشکی و پهپادی به مراکز نظامی اسرائیل قدرت نظامی این رژیم را به چالش کشید. در جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره حمله موشکی و پهپادی ایران به مراکز نظامی رژیم صهیونیستی، کار به جایی رسید که حتی نماینده این رژیم شروع به مظلومنمایی همراه با چاشنی تحریک مسلمانان کرد! نماینده رژیم صهیونیستی با نشان دادن تصاویر حمله موشکی ایران به مراکز نظامی رژیم صهیونیستی که موشکها از بالای آسمان قدس شریف میگذرد، گفت ایران به مراکز مقدس اسلامی حمله کرده است! نوبت که به «گیلعاد اردان» سفیر و نماینده اسرائیل در سازمان ملل در نشست شورای امنیت رسید، اعتراف کرد: حمله مستقیم ایران به اسرائیل در نوع خود نخستین بود و در عین حال مدعی شد جهان پس از حمله ایران شاهد تنش بیسابقهای است. نماینده اسرائیل در سازمان ملل که بسیار عصبانی بود، مدعی شد مقامات جمهوری اسلامی ایران تهدیدی برای صلح جهانی هستند و گفت: ایران با شلیک صدها موشک و پهپاد بیش از ۷۰۰ تن مواد منفجره و بمب به سمت خاک اسرائیل شلیک کرده است. سفیر اسرائیل مدعی شد حمله ایران تهدیدی برای مسجدالاقصی و مسلمانان بود و همچون همیشه با انجام حرکاتی در جهت فضاسازی و تحت تاثیر قرار دادن جلسات شورای امنیت، ویدئویی از پرواز موشکهای ایران بر فراز مسجدالاقصی نشان داد و صفحه نمایشگر خود را حتی به سمت سفیر ایران گرفت. وی سپس با اشاره به حوادثی همچون آرامکوی عربستان، آرژانتین و توقیف کشتی مرتبط با اسرائیل در روزهای اخیر و ناآرامیهای ایران، ادعاهای ضد ایرانی خود علیه جمهوری اسلامی را تکرار و تهران را متهم به نقض قوانین بینالمللی کرد، در حالی که خود این رژیم تنها در یک مورد، ۶ ماه است با بمباران مداوم غزه، تمام قوانین بینالمللی را نقض کرده و زیر پا گذاشته است.
سفیر رژیم اسرائیل مدعی شد: «امروز ماسک ایران افتاد. این کشور خود را به عنوان عامل بیثباتی منطقه معرفی کرد. تنها راه، محکوم کردن ایران و مقابله با آن است».
دیپلمات اسرائیلی در حالی که این رژیم خود مجهز به کلاهکهای هستهای است، پاسخ ایران را به موضوع هستهای ایران مرتبط کرد و مدعی شد: «تصور کنید ایران به سلاح هستهای هم دست یابد. همه میدانیم ایران در حال غنیسازی اورانیوم است».
صحبتهای نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل همراه با چاشنی ترس و تحریک بود تا بتواند عواطف کشورهای اسلامی را همراه خود کند که ناموفق بود. البته این جلسه به صحنه رویارویی نمایندگان غرب و شرق هم مبدل شد. نماینده آمریکا در جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره پاسخ ایران به اسرائیل مدعی شد: قویا حملات ایران به اسرائیل را محکوم میکنیم. این عملیات تهدیدی برای اسرائیل و کشورهایی مثل اردن و عراق بود. ایرانیها با مسلح کردن حزبالله ناقض قطعنامههای شورای امنیت هستند. ایران به روسیه پهپاد داده و قوانین بینالمللی را نقض کرده است. ایران برخی شناورها را در خلیجفارس توقیف کرده است. ایرانیها حمله 7 اکتبر را محکوم نکردند. حمله ایران برخلاف صلح بینالمللی بود. در روزهای آتی اقدامهایی را برای پاسخگو کردن ایران انجام میدهیم.
در ادامه واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره پاسخ ایران به اسرائیل و در جواب طرف آمریکایی گفت: زمانی که کنسولگری ایران در سوریه بمباران شد ما هشدار دادیم و این موضوع در شورای امنیت محکوم نشد. اگر این مکان یک ساختمان دیپلماتیک غربی بود، اوضاع کلا فرق میکرد. اتفاقی که رخ داد نتیجه عدم اقدام شورا در پاسخ به حمله اسرائیل بود. آنچه امروز در شورای امنیت شاهد آن هستیم، نمایش ریاکاری و استانداردهای دوگانه و شرم آور است.
رابرت وود، نماینده آمریکا در شورای امنیت دوباره اتهاماتی را علیه ایران مطرح کرد و گفت: ایران از تعهدات بینالمللی خود شانه خالی میکند. ایران با تسلیح نیروهای نیابتی باعث ناامنی منطقه میشود. ایران پهپادهایی را در اختیار روسیه قرار داده است که ناقض قوانین بینالمللی است.
نماینده روسیه در جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره پاسخ ایران به اسرائیل گفت: ما هشدار دادیم باید یک موضع واحد درباره حمله اسرائیل داشته باشیم اما این اتفاق رخ نداد. آمریکا، انگلیس و فرانسه حاضر نشدند بیانیهای علیه اسرائیل صادر شود. اگر سفارت یک کشور غربی هدف قرار میگرفت بلافاصله موج محکومیت رخ میداد. وقتی پای یک کشور دیگر وسط میآید، واکنش کشورهای غربی متفاوت میشود.
نمایندگان فرانسه، سوییس و انگلیس هم در اقدامی همراستا با آمریکا حمله ایران به مراکز نظامی اسرائیل را محکوم کردند. در ادامه عمار بن جامع، نماینده الجزایر در جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره پاسخ ایران به اسرائیل گفت: نسبت به سیاست دوگانه (آمریکا) هشدار میدهیم. سیاستها باید برای همه یکسان باشد. نمیشود اول به خاک یک کشور حمله شود و با آرامش برخورد کنیم و وقتی پاسخ دادند، نوع دیگر رفتار کنیم. وی تصریح کرد: ما بر سر دوراهی قرار داریم؛ یا باید قوانین بینالمللی را رعایت کنیم یا وارد هرج و مرج شویم. هرگونه حمله به رفح کاملا غیرقابل قبول است و باید از آن اجتناب کرد.
نماینده الجزایر در سازمان ملل ادامه داد: صلح و امنیت با توانمند کردن مردم فلسطین برای استفاده از حقوق خود حاصل میشود. خاورمیانه شرایط حساسی را پشت سر میگذارد که همه را ملزم به پیروی از قوانین بینالمللی میکند.
واسیلی نبنزیا، سفیر و نماینده روسیه در سازمان ملل نیز در نشست اضطراری شورای امنیت گفت: دبیرکل سازمان ملل حمله ایران را بلافاصله محکوم کرد اما درباره حمله اسرائیل به کنسولگری ایران چنین واکنشی نداشت. این رویکرد درست نیست.
سفیر روسیه در سازمان ملل افزود: ما در نشست شورای امنیت هشدار دادیم که اقدام اسرائیل باید صراحتا محکوم شود اما به آن توجهی نشد. ما پیشنهاد پیشنویس برای یک بیانیه را دادیم اما آمریکا، انگلیس و فرانسه از پذیرش اصول و قوانین بینالمللی خودداری کردند و آن را نپذیرفتند.
وی تصریح کرد: کشورهای غرب از جمله فرانسه، انگلیس و آمریکا از حمایت از بیانیهای در محکومیت حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در اول آوریل خودداری کردند و اکنون ایران را محکوم میکنند و این «ریاکاری آنها» را نشان میدهد.
سفیر روسیه گفت: نتیجه اکنون برای همه روشن است. شما بخوبی میدانید که حمله به یک مرکز دیپلماتیک اقدامی جنگطلبانه بر اساس قوانین بینالمللی است و اگر یک نمایندگی غربی مورد حمله قرار میگرفت، بلافاصله شما انتقامجویانه واکنش نشان میدادید.
نماینده روسیه ادامه داد: این رویکرد به این دلیل است که برای شما، هر امری که به نمایندگی غربی و شهروندان غربی مربوط میشود، مقدس است و باید از آن محافظت شود اما وقتی صحبت از حق سایر کشورها، از جمله حق دفاع از خود درباره اتباعشان میشود، موضوع متفاوت است. اگر کنسولگری یا سفارت کشور غربی هدف قرار میگرفت بلافاصله همین کشورها آن را محکوم میکردند و خواستار تنبیه متجاوز میشدند اما وقتی پای کشورهای دیگر وسط میآید و آنها میخواهند از حق دفاع از خود استفاده کنند، غربیها استاندارد دوگانه خود را به نمایش میگذارند. نماینده روسیه در شورای امنیت تاکید کرد: ما زمانی که آمریکا ژنرال قاسم سلیمانی را ترور کرد اخطار دادیم که اقدامات آمریکا منطقه را بیثبات خواهد کرد. امروز در شورای امنیت، آنچه ما شاهد آن هستیم، نمایش ریاکاری و استاندارد دوگانه است که تماشای آن شرمآور است.
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز در سخنانی در نشست شورای امنیت گفت: عملیات جمهوری اسلامی ایران کاملاً در راستای اعمال حق ذاتی ما برای دفاع از خود که ذیل ماده ۵۱ منشور ملل متحد ذکر شده و توسط حقوق بینالملل به رسمیت شناخته شده است، انجام شد. پاسخ ما لازم و متناسب بود. این اقدام همچنین کاملا دقیق بود و تنها اهداف نظامی را مورد اصابت قرار داد تا احتمال تشدید تنش به حداقل برسد و از آسیب به غیرنظامیان جلوگیری شود.
وی گفت: متأسفانه در این سالن، برخی اعضای شورای امنیت، از جمله ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه، یک بار دیگر تصمیم گرفتند چشم خود را بر واقعیت ببندند و از علل ریشهای که منتهی به وضعیت فعلی شده، چشمپوشی کنند. این 3 کشور ضمن اتخاذ رفتاری ریاکارانه، بدون در نظر گرفتن قصور و کوتاهی خود در اجرای تعهدات بینالمللیشان در قبال صلح و امنیت در منطقه، به ناحق ایران را سرزنش و متهم کردند. این 3 کشور تلاش مذبوحانه و ناموفقی برای استفاده از دروغ، وارونهسازی، انتشار اطلاعات نادرست و استفاده از بازی مخرب تقصیر و سرزنش کردند. در تمام این مدت، آنها تعمداً حق ذاتی ایران برای پاسخ به نقض یک اصل اساسی حقوق بینالملل را نادیده گرفتند؛ مصونیت نمایندگان و اماکن دیپلماتیک از تعرض. علاوه بر این، این کشورها دلایل ریشهای وضعیت کنونی منطقه را نادیده گرفتند.
* شورای امنیت در انجام وظیفه خود برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی شکست خورده است
سفیر ایران در سازمان ملل ادامه داد: در پی حمله تروریستی و نظامی ناجوانمردانه رژیم اسرائیل علیه اماکن دیپلماتیک ما در دمشق، پایتخت جمهوری عربی سوریه، جمهوری اسلامی ایران، شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل متحد را از این اقدام نادرست بینالمللی و همچنین حق ذاتی خود بر اساس حقوق بینالملل برای پاسخگویی به چنین حملات نظامی تروریستیای مطلع کرد. همچنین وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگوی تلفنی با دبیرکل سازمان ملل متحد، ضمن بررسی وضعیت موجود، خواستار اقدام مقتضی و محکومیت شدید جامعه جهانی علیه این جنایت هولناک شد. ما از شورای امنیت خواستیم این اقدام جنایتکارانه و تروریستی ناروا را بشدت محکوم کند و اقدامات قاطع و مناسب برای محاکمه سریع عاملان و جلوگیری از تکرار چنین جنایات وحشتناکی علیه اماکن دیپلماتیک هر کشور عضو اتخاذ کند. متأسفانه شورای امنیت در انجام وظیفه خود برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی شکست خورده است.
نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل گفت: این رژیم قانونگریز جنایات فجیع زیادی را علیه مردم ما مرتکب شده است. رژیم اسرائیل به صورت وقیحانه و آشکارا مسؤولیت خود را در قبال عملیات تروریستی علیه مقامات، دانشمندان و غیرنظامیان ایرانی و خرابکاری علیه زیرساختهای صلحآمیز هستهای ما در سالهای اخیر پذیرفته است. رژیم اسرائیل حتی تهدیدهای صریح به استفاده از سلاح هستهای علیه یک کشور مستقل عضو سازمان ملل متحد کرد. این رژیم تروریست مسؤول تمام اعمال جنایتکارانه و تروریستی علیه ایران است و باید عواقب آن را متحمل شود. جمهوری اسلامی ایران بارها و بارها نسبت به عواقب فعالیتهای مخرب رژیم بر صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی هشدار داده است. ایران حداکثر خویشتنداری را اعمال کرده است. اکنون زمان آن فرا رسیده که رژیم اشغالگر مسؤولیت کامل عواقب خود را بر عهده بگیرد. این رژیم نمیتواند از پاسخگویی فرار کند.
نماینده ایران در سازمان ملل در پایان سخنرانی خود گفت: رژیم اسرائیل شاگرد لوس و ننر مدرسهای بود که به لطف حامیانش، کسی مقابل ناهنجاریهایش نمیایستاد تا جایی که مدرسه را هم به آتش کشید. این بچه ناهنجار و خطرناک باید تنبیه میشد تا نظم به مدرسه بازگردد و این اتفاق افتاد.
ارسال به دوستان
خشم مسلمانان از اقدام اردن در رهگیری پهپادهای ایران در عملیات «وعده صادق»
ملک خیانت
گروه بینالملل: یکی از دولتهای عربی که همواره 2 ژست متفاوت نسبت به مساله فلسطین اتخاذ کرده، پادشاهی اردن است. ملکعبدالله دوم پادشاه این کشور مانند پدرش حسین همواره داعیه این را دارد که خادم و تولیت مسجدالاقصی و حامی فلسطینیان است اما موارد متعددی وجود دارد که دولت این کشور ضد منافع مردم فلسطین و کشورهای اسلامی عمل کرده که نمونه آخر آن رهگیری موشکها و پهپادهای ایرانی است که به سمت سرزمینهای اشغالی شلیک شده بود.
یک روز بعد از حمله موشکی ایران به سرزمینهای اشغالی، یک رسانه عبری فاش کرد اردن در رهگیری موشکها و پهپادهای ایرانی نقش داشت و تعدادی از آنها را که از اردن به سمت سرزمینهای اشغالی در راه بودند با پدافند هوایی و جنگنده رهگیری کرد. همین موضوع سبب شد انتقادهای تندی از سوی کاربران مجازی در جهان عرب و برخی کشورهای اسلامی متوجه دولت هاشمی اردن شود.
ملک عبدالله دوم فرزند ملک حسین پادشاه اردن که نام این کشور را هم به اسم خاندان سلطنتی یعنی هاشمی تغییر داده همواره گفته است حامی مردم فلسطین و مسجدالاقصی است. حتی در چند ماه اخیر تصاویر و فیلمهای زیادی از ملک عبدالله دوم و پسرش در لباس نظامی بر فراز آسمان غزه منتشر شده است که در حال پرتاب بستههای غذایی برای مردم این باریکه هستند.
اما این یک روی سکه خاندان هاشمی است. چند سال قبل روزنامه هاآرتص اسرائیل گزارشی منتشر و اسنادی محرمانه را فاش کرد. طبق این اسناد در جنگ یوم کیپور در سال 1973 نیروهای عرب به فرماندهی مصر، سوریه و عراق قصد داشتند غافلگیری بزرگی انجام دهند و تقاص 3 شکست قبلی را از اسرائیل بگیرند اما ملک حسین نقشه این عملیات را به کیسینجر وزیر وقت خارجه آمریکا لو میدهد و اسرائیلیها بعد از یک غافلگیری بزرگ متوجه عملیات اصلی میشوند و از ارتشهای عربی شکست نمیخورند. دومین بار که اردن با اسرائیل متحد شد به سال 1992 و پیمان عقبه بازمیگردد که امان با تلآویو روابط خود را عادی میکند و تولیت مسجدالاقصی هم به اردنیها میرسد، البته فلسطینیها هنوز تجربه و روز تلخ جمعه سیاه را فراموش نکردهاند که ملک حسین در عملیاتی بزرگ فلسطینیهای مبارز را از این کشور اخراج و به لبنان تبعید کرد.
در زمان معاصر هم یکی از افرادی که همواره بر تفرقه بین ایران و اردن اصرار دارد ملک عبدالله دوم است. او خالق واژه «محور شیعی یا هلال شیعی» در منطقه است. قصد اصلی پادشاه اردن از این واژه اختلاف بین ایران و برخی گروههای اهل سنت در منطقه بود. این کشور هم اما به تدریج تغییر رنگ و ترجیح داد نگاه تقابلی خود با اسرائیل را به رویکردی تعاملی بدل سازد. اردن هر چند در حمله سال ۱۹۹۰ عراق به کویت، طرف صدام را گرفت و به همین دلیل هم مورد خشم غرب قرار گرفت اما خیلی زود دریافت اشتباه سیاسی در تصمیمگیری اتخاذ کرده است و در نتیجه به سرعت سراغ صلح با اسرائیل رفت، در نتیجه ۲۱ ژوئیه ۱۹۹۱ موافقت خود را با طرح آمریکا مبنی بر شرکت در فرآیند صلح با اسرائیل اعلام کرد.
اردن البته همچنان نقش مهمی در معادلات فلسطین ایفا میکند اما دیگر برای اسرائیل تهدید به شمار نمیرود. این کشور حالا در همکاری سطح بالایی با تل آویو قرار دارد و موازنه منطقهای به شکل قابلتوجهی به سود اسرائیل تغییر کرده است.
آخرین بازیگری اردن برای اسرائیل هم به رهگیری موشکهای ایرانی بازمیگردد که قصد حمله به مراکز نظامی اسرائیل را داشتند. دولت اردن اعلام کرد نیروها و دستگاههای امنیتی این کشور با هر چیزی که امنیت و تمامیت ارضی این کشور را به خطر بیندازد، مقابله خواهند کرد. بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی اردن (پترا)، «ایمن الصفدی» وزیر خارجه این کشور نیز اعلام کرد تمام گامهای لازم برای محافظت از امنیت و حاکمیت اردن برداشته خواهد شد. او در ادامه گفت تداوم تجاوزات به غزه، امنیت و ثبات منطقه و جهان را به خطر میاندازد و متوقفسازی تنشها یک ضرورت است. این اظهارات پس از آن بیان شد که برخی رسانههای اسرائیلی خبر دادند اردن در رهگیری موشکها و پهپادهای شلیکشده از ایران در کنار آمریکا، انگلیس و فرانسه به ارتش اسرائیل کمک کرده است.
بعد از اعتراض برخی رسانهها، همچنین اعلام مقامات ایران که هر کشوری به اسرائیل کمک کند متجاوز محسوب میشود، دولت اردن سفیر ایران را احضار کرد، البته روز گذشته المیادین اعلام کرد امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه گفته اردن از پاریس خواسته است از پایگاههای اردن برای مقابله با موشکهای ایرانی استفاده کند. ادهم ابوسلیمه یکی از وبلاگنویسان مهم جهان عرب در این رابطه نوشت: اردن دومین خطای راهبردی خود بعد از 7 اکتبر را مرتکب شد. نخستین خطا این بود که بعد از حملات یمن خاک خود را برای ترانزیت کالاهای اسرائیلی بازگذاشت و دومین خطا هم 2 روز قبل رخ داد. یکی از مخاطبان دیگر هم پرسیده است آیا اردن زمانی که اسرائیل از خاک این کشور عبور و به مناطقی در عراق حمله کرد پدافند آن را هدف قرار داد یا خیر؟ اردن چند ماه قبل هم حملهای به بخشی از خاک سوریه داشت و به بهانه قاچاق اسلحه گروههای مقاومت را که قصد داشتند سلاح به کرانه باختری ارسال کنند هدف قرار داد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|