|
دلار مبادلهای ثابت ماند
در معاملات دیروز مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر دلار آمریکا با ثبات 44 هزار و 868 تومان و حواله دلار نیز بهنرخ 41 هزار و 894 تومان معامله شد. قیمت هر یورو در مرکز مبادله ایران نیز با افزایش به 48 هزار و 764 تومان و نرخ حواله یورو نیز به 45 هزار و 532 تومان رسید.
از سوی دیگر، درهم امارات نیز با ثبات، 12 هزار و 217 تومان ارزشگذاری شد و نرخ حواله درهم نیز 11 هزار و 407 تومان بود.
ارسال به دوستان
توجه به اقتصاد دریامحور چگونه میتواند ایران را تبدیل به هاب ترانزیت منطقه کند؟
ظرفیت بیکران دریا
امیر طاهری: اقتصاد دریامحور یک مفهوم اساسی در حوزه اقتصاد و توسعه است که به اهمیت استفاده از منابع دریایی و توسعه فعالیتهای اقتصادی در مناطق ساحلی و دریایی اشاره دارد. این مفهوم بر اهمیت اقتصادی و اجتماعی منابع دریایی، حملونقل دریایی، تجارت بینالمللی از طریق دریا، صنایع دریایی، گردشگری ساحلی و سایر فعالیتهای مرتبط با دریا تأکید دارد.
با در نظر گرفتن دسترسی ایران از جنوب به آبهای آزاد و از شمال به دریای مازندران (خزر)، اقتصاد دریامحور اهمیت بسیاری برای توسعه پایدار و افزایش رفاه اجتماعی بویژه در این مناطق دارد. از جمله میتوان به ایجاد فرصتهای شغلی در محدوده شمال کشور، افزایش تولید و صادرات از دریای خزر، توسعه صنایع مرتبط با دریا مثل پرورش ماهیهای خاویاری، حفظ محیطزیست دریاها و اقیانوسها در جهت پاکسازی دریای مازندران، افزایش تعاملات بینالمللی با کشورهای شمالی و روسیه و تقویت امنیت دریایی اشاره کرد. بنابراین توجه به اقتصاد دریامحور به عنوان یک رویکرد راهبردی میتواند به توسعه پایدار و افزایش رفاه اقتصادی و اجتماعی کشور کمک کند. این مفهوم نشان از اهمیت بالای منابع دریایی و فعالیتهای مرتبط با دریا برای توسعه هوشمندانه و پایدار دارد که در سفر اخیر هیات دولت به مازندران هم توسط رئیسجمهور و وزیر راه و شهرسازی به آن اشاره شد.
* توسعه بنادر جنوبی و اتصال آنها از طریق خط ریلی به شمال
توسعه بنادر در جنوب کشور و اتصال آنها به راههای سراسری میتواند به ترانزیت کشور کمک بسیاری کند. بنادر جنوبی ایران به عنوان دروازههای ورود و خروج کالاها به کشورهای همسایه شمالی، نقش بسیار مهمی در تسهیل ترانزیت بینالمللی دارند. با توسعه بنادر در جنوب کشور، امکانات حملونقل دریایی و لجستیکی بهبود مییابد که منجر به افزایش حجم ترانزیت کالاها و کاهش هزینهها میشود.
این امر باعث افزایش درآمد و اشتغال در مناطق مرتبط با این ترانزیت در شمال و جنوب کشور میشود و به توسعه اقتصادی و اجتماعی آن مناطق کمک میکند. همچنین در تعاملات تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه شمالی و استفاده از این کریدور برای دستیابی به سایر مناطق جهان نیز راهگشاست و میتواند نقش مهمی در توسعه تجارت بینالمللی ایران ایفا کند.
* راهاندازی و تقویت سکونتگاههای ساحلی در جنوب و شمال
راهاندازی سکونتگاههای ساحلی در جنوب و تقویت اقتصادی این سکونتگاهها در شمال کشور نیز میتواند به تقویت نیروی انسانی در سواحل کمک بسیاری کند. این اقدام با ایجاد فرصتهای شغلی مستقر در مناطق ساحلی، افزایش توانمندیهای محلی و توسعه اقتصادی مناطق مرتبط، تقویت نیروی کار و افزایش سطح تحصیلات و مهارتهای افراد کمک میکند. با ایجاد فعالیتهای اقتصادی و گردشگری در مناطق ساحلی، افراد محلی به عنوان نیروی کار مستعد و ماهر تربیت میشوند که باعث افزایش توانایی اقتصادی و اجتماعی آنان میشود.
* ظرفیت تبدیل شدن ایران به هاب ترانزیتی خاورمیانه
همچنین تکمیل راهآهن شمال - جنوب در ایران میتواند به تبدیل کشور به هاب ترانزیتی در منطقه خاورمیانه کمک بسیاری کند. این پروژه ارتباطات حملونقل درونی و بینالمللی را تقویت کرده و امکانات حملونقل از شمال به جنوب و بالعکس را بهبود میبخشد. با اتصال شبکه راهآهن ایران به شبکههای حملونقل بینالمللی، کشور به عنوان یک هاب ترانزیتی مهم در منطقه شناخته خواهد شد.
این پروژه باعث کاهش هزینهها و زمان حملونقل میشود و افزایش تعاملات تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه و مناطق دیگر جهان میشود. همچنین این اقدام موجب ایجاد فرصتهای شغلی، توسعه اقتصادی و اجتماعی در مناطق مختلف ایران میشود.
* فعالکردن مجدد جاده ابریشم چقدر به اقتصاد کشور کمک میکند؟
فعالکردن جاده ابریشم نیز میتواند به اقتصاد کشور کمک بسیاری کند. این اقدام امکان بازسازی مسیرهای تجاری سنتی از آسیا به اروپا و بالعکس را فراهم میکند و باعث افزایش تجارت و تبادلات اقتصادی با کشورهای همسایه و مناطق دیگر جهان میشود. فعالکردن جاده ابریشم به افزایش صادرات و واردات، توسعه صنایع تولیدی و خدماتی، ایجاد فرصتهای شغلی، توسعه گردشگری و تبادل فرهنگی با کشورهای دیگر کمک خواهد کرد. همچنین این اقدام موجب توسعه زیرساختهای حملونقل، ارتباطات و تجارت بینالمللی در ایران میشود.
* رئیسجمهور: اقتصاد دریامحور در دستور کار دولت است
رئیسجمهور روز گذشته در جمع مردم نوشهر درباره این موضوع اظهار کرد: مازندران قطب کشاورزی است و میتواند قطب صنعتی هم باشد. اقتصاد دریامحور در سیاستهای ابلاغی وجود دارد، فعالیتهایی در این زمینه انجام شده اما کافی نیست و اقدامات بیشتری نیاز است.حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی خاطرنشان کرد: سیاستهای اقتصاد دریامحور ابلاغ شود. نسبت استان با اقتصاد دریامحور در دست تمام مدیران حاضر در این جلسه است. نسخه رونق این اقتصاد را شما به تهران ارائه دهید و مدام نگاهتان به تهران نباشد و به دستان خود و سابقه مدیریتی خود نگاه کنید.
***
مسیر دریا شفاف شد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل یکصدودهم قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاستهای کلی توسعه دریامحور را برای اقدام به رؤسای قوای سهگانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند.
بر اساس این ابلاغیه، قوه مجریه موظف بود با کمک مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه و بسیج دستگاههای مسؤول، برنامه جامع تحقق این سیاستها را شامل تقدیم لوایح، تصویب مقررات و اقدامات اجرایی لازم در مهلت ۶ ماهه ارائه کند. کارشناسان بر این باورند که هنوز موارد اولیه در رابطه با اقتصاد دریامحور در کشور تدوین نشده است. برای مثال گام ابتدایی برای تدوین سند توسعه دریا، تعریف درست از مفاهیمی مانند «دریا» و «ساحل» در مراکز آماری کشور است.
متاسفانه هنوز سهم اقتصاد دریا در کل اقتصاد کشور تعیین نشده است. البته بیان یک نکته هم ضروری است که در این بازه زمانی مجلس و دولت درگیر تدوین برنامه هفتم توسعه و بودجه سال ۱۴۰۳ بودند اما در شرایط کنونی فرصت مناسبی فراهم شده که به این امور رسیدگی شود.
علیاکبر صفایی، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی معتقد است مشکل اساسی در اجرایی شدن این سیاستها این است که مجموعه دریایی به نام شورای هماهنگی ارگانهای دریایی یک سیاست واحد و هماهنگ ندارد. حالا با دستور مقام معظم رهبری شاهد سند بالادستی هستیم که میتواند مسیر حرکت را کاملا شفاف و مشخص کند.
***
دلایل اهمیت اقتصاد دریامحور بویژه در شمال ایران
۱- دسترسی به بازارهای بینالمللی
با توجه به وجود دریای خزر در شمال کشور، ایران میتواند به بازارهای بینالمللی در شمال ایران دسترسی داشته باشد. این قابلیت به کشور امکان گسترش روابط تجاری با ترکمنستان، ارمنستان، آذربایجان و روسیه و صادرات و واردات بیشتر، جذب سرمایهگذاریهای خارجی و ایجاد فرصتهای کسبوکار جدید بویژه در شمال کشور را میدهد.
۲- توسعه صنعت حملونقل دریایی
استفاده از دریا برای حملونقل کالاها و مسافران، اقتصاد کشور را بهبود میبخشد. توسعه صنعت حملونقل دریایی در شمال ایران، امکان ارتباط مستقیم با سایر کشورها را فراهم میکند و باعث کاهش هزینهها و زمان ترانزیت کالاها و مسافر میشود.
۳- بهبود صنعت شیلات و آبزیپروری
دریاها دارای ظرفیت بسیار بالایی در زمینه شیلات و آبزیپروری هستند. توسعه و بهرهبرداری از این منابع، امکان افزایش تولید و صادرات محصولات شیلاتی را فراهم میکند که بهبود درآمد و اشتغال در مناطق ساحلی را به همراه دارد.
۴- توسعه گردشگری ساحلی
دریا و سواحل ایران مناظر طبیعی زیبا و تنوع فرهنگی دارند. توسعه گردشگری ساحلی، امکان جذب گردشگران داخلی و خارجی را فراهم میکند و بهبود درآمد و اشتغال در مناطق ساحلی را به همراه دارد.
5- اکتشاف و بهرهبرداری از منابع دریایی
دریاها منابعی ارزشمند مانند نفت، گاز طبیعی و معادن دریایی دارند. توسعه صنایع نفتی و گازی در ایران، منبع عظیمی از درآمد و اشتغال را فراهم میکند و اقتصاد کشور را بهبود میبخشد. اقتصاد دریامحور در ایران بسیار اهمیت دارد و با توجه به دسترسی به دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان، کشور قابلیتهای زیادی برای توسعه و رشد اقتصادی دارد. از جمله اهمیتهای اقتصاد دریامحور در ایران میتوان به دسترسی به بازارهای بینالمللی، توسعه حملونقل دریایی، صنعت شیلات و آبزیپروری، گردشگری ساحلی و اکتشاف منابع دریایی اشاره کرد. با توجه به این امکانات، توسعه اقتصاد دریامحور میتواند به رشد و توسعه پایدار کشور کمک کند و فرصتهای اشتغال و ارزآوری را بهبود بخشد.
ارسال به دوستان
اخبار
آغاز تجارت برق بین ایران و ترکیه
مدیرعامل شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) از آغاز تجارت برق بین ایران و ترکیه خبر داد و پیشبینی کرد تجارت برق بین ۲ کشور با ۱۰۰ مگاوات آغاز شود و در کوتاهترین زمان به حدود ۵۰۰ مگاوات برسد. مصطفی رجبیمشهدی در صفحه خود در فضای مجازی با اشاره به دیدارش با وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه در آنکارا، نوشت: طرفین بر لزوم نهاییسازی تجارت برق بین ۲ کشور تاکید کردند و مقرر شد تبادل برق بین ۲ کشور در اسرع وقت وارد فاز عملیاتی و اجرایی شود. وی ادامه داد: با هدف توسعه مناسبات ۲ کشور در حوزه برق و انرژی، نشستی در وزارت انرژی و منابع طبیعی ترکیه در آنکارا برگزار و طی آن درباره توسعه ظرفیتهای تبادل برق و تصمیم بر شروع تجارت برق بین ۲ کشور بحث و تبادل نظر شد. مدیرعامل توانیر افزود: با توجه به احداث و تکمیل پست HVDC BTB وان ترکیه و ظرفیت ۵۰۰ مگاواتی آن، مقرر شد در سریعترین زمان ممکن تبادل برق با هدف تامین پیک برق ۲ کشور از طریق پست مذکور عملیاتی شود. رجبیمشهدی پیشبینی کرد تجارت برق بین ایران و ترکیه با ۱۰۰ مگاوات آغاز شود و در کوتاهترین زمان به حدود ۵۰۰ مگاوات برسد. بر اساس اعلام وی، این تجارت با هدف پیکسایی شبکه برق ۲ کشور، منافع سرشار و حائز اهمیتی برای ایران و ترکیه به دنبال خواهد داشت.
***
تولید نفت ایران به ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسید
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد تولید ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکهای، بالاترین رقم تولید نفت ایران از زمان خروج آمریکا از برجام طی ۵ سال گذشته بوده است. آژانس بینالمللی انرژی در جدیدترین گزارش ماهانه خود از بازار نفت جهان، کل تولید نفت اوپک در چهارمین ماه سال میلادی جاری را ۲۶ میلیون و ۹۷۰ هزار بشکه در روز اعلام کرده است. مجموع تولید نفت ۱۳ عضو اوپک در آوریل ۲۰۲۴ نسبت به ماه قبل از آن ۱۲۰ هزار بشکه در روز افزایش داشته است. اوپک در ماه مارس ۲۶ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود. بر اساس این گزارش، تولید نفت ایران در آوریل امسال با افزایش ۵۰ هزار بشکهای نسبت به ماه قبل از آن مواجه شده و به ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است. ایران در ماه مارس ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود. تولید ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکهای، بالاترین رقم تولید نفت ایران از زمان خروج آمریکا از برجام طی ۵ سال گذشته بوده است. آژانس بینالمللی انرژی تولید نفت ایران در سال ۲۰۱۸ یعنی پیش از خروج آمریکا از برجام را ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز اعلام کرده است که تولید نفت ایران در ماه آوریل ۲۰۲۴ تنها ۳۰۰ هزار بشکه در روز کمتر از این رقم است.
ارسال به دوستان
وزیر راه و شهرسازی خبر داد
ساخت 6 شهر جدید در یزد
گروه اقتصادی: بر اساس آخرین آمار ارائهشده از سوی وزارت راه و شهرسازی، ساخت مسکن ذیل نهضت ملی مسکن از ۲,۶ میلیون واحد عبور کرده است؛ در حال حاضر یکی از استانهای پیشتاز در ساخت مسکن یزد است که واحدهای تعریف شده در این استان ذیل نهضت ملی مسکن از میزان تقاضا و ثبتنام انجام شده اولیه بیشتر است.
هماکنون ۵۷ هزار واحد در این استان در حال ساخت است و برنامه ایجاد ۶ شهرک جدید اطراف آن تدارک دیده شده است.
وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: تکمیل واحدها سرعت گرفته است و در سفر روز گذشته رئیسجمهور و هیات دولت به استان مازندران، بیش از ۸۰۰۰ واحد مسکونی تحویل متقاضیان شد.
عضو کابینه سیزدهم با تاکید بر اینکه امسال سال تحویل و تکمیل واحدهای نهضت ملی مسکن است، گفت: استان یزد یکی از استانهای پیشرو در اجرای طرح نهضت ملی مسکن به شمار میرود. با توجه به اینکه تعهد استان یزد در اجرای طرح نهضت ملی مسکن ۵۷ هزار واحد بوده تاکنون بیش از این میزان وارد فرآیند ساخت شده است.
وزیر راه و شهرسازی از آغاز احداث ۶ شهرک در استان یزد خبر داد و گفت: این شهرکها در پردیسان یزد، میبد، اردکان و دیگر شهرها احداث میشود.
بذرپاش افزود: احداث شهرکهای منفصل شهری از سیاستهای راهبردی وزارت راه و شهرسازی برای احداث واحدهای طرح نهضت ملی مسکن است.
وی ادامه داد: از دیگر راهبردهای وزارت راه و شهرسازی برای تامین مسکن متقاضیان اجرای قانون طرح جوانی جمعیت واگذاری زمین به این بخش از متقاضیان است. سال گذشته در واگذاری اراضی طرح جوانی جمعیت از ۷۰ هزار واحد عبور کردیم. امسال نیز بیش از میزانی که سال گذشته زمین به طرح جوانی جمعیت اختصاص یافت، اراضی به این طرح اختصاص خواهد یافت.
* زمین به ۷۴ هزار متقاضی جوانی جمعیت در دولت سیزدهم واگذار شد
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه تولید مسکن از آغاز دولت سیزدهم تاکنون از مرز ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد عبور کرده است، گفت: رشد تولید بخش مسکن و ساختمان پیش از شروع کار این دولت منفی ۱۳درصد بود ولی در ۹ ماه سال ۱۴۰۲ که فعالیت این دولت بود مثبت شد و نشانگر عملیات گسترده ساخت در کشور است. مهرداد بذرپاش جمعهشب ۲۸ اردیبهشت در جشن بزرگ زیر سایه خورشید و قرعهکشی واگذاری ۵۰۰۸ زمین طرح حمایت از جوانی جمعیت در یزد اظهار کرد: در این دولت رئیسجمهور و هیات دولت رویه خود را بر این بنا نهادند که مجبور به منازعات بیحاصل نشویم و در دولت تمام توان بر این قرار گرفت که حتی دقایق و لحظات را برای خدمت بیشتر به مردم از دست ندهیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه یکی از بندهای قانون جوانی جمعیت واگذاری زمین به خانوادههای ۳ فرزند و بیشتر (بر اساس زمان تولد فرزند سوم به بعد) است، گفت: سال ۱۴۰۲ بیش از ۷۴ هزار متقاضی جوانی جمعیت که شروط لازم را کسب و در سامانه ثبتنام کرده بودند زمین مناسب را برای مسکن دریافت کردند.
بذرپاش خاطرنشان کرد: در همین طرح جوانی جمعیت، امروز با این میزانی که تقدیم متقاضیان میشود، بیش از ۹ هزار و ۳۰۰ قطعه زمین به این تعداد متقاضی در استان یزد تحویل شده است.
وی گفت: ما تمام ظرفیتها را در دولت در خدمت پروژه بزرگ نهضت ملی مسکن و پروژه بزرگ و مبارک طرح جوانی جمعیت آوردهایم و امیدواریم خدا در این عرصه کمک کند تا تلاشهای ما بیشتر و همت ما مضاعفتر شود.
* بیش از ۱۰۰ هزار هکتار زمین برای تولید مسکن تأمین شد
بذرپاش در ادامه افزود: میزان زمینی که دولت در این پروژه بزرگ به میدان آورده، بیش از ۱۰۰ هزار هکتار در شهرها و روستاهاست که عملیات آمادهسازی و احداث بنای آن در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: احداث مسکن بهرغم ظاهری که از بیرون مشاهده میکنیم کار سادهای نیست و اگر بخواهیم سختی آن را ببینیم باید تعاونیهایی را ببینیم که در طول سالهای گذشته در این حوزه با مشکل مواجه شدهاند.
وزیر راه و شهرسازی گفت: نظام مهندسی، شهرداریها، تأمین زمین، معارضان، آورده متقاضیان و موضوعات زیاد دیگری که وجود دارد همه و همه سختیهایی هستند که وجود دارد ولی دولت تمام توان خود را به میدان آورده که در این عرصه مشکلی نداشته باشد.
بذرپاش افزود: رشد تولید بخش مسکن و ساختمان پیش از شروع کار این دولت منفی ۱۳ بود ولی در ۹ ماه سال ۱۴۰۲ که فعالیت این دولت بود مثبت شد و نشانگر عملیات گسترده ساخت در کشور است.
وی با بیان اینکه هنوز از این عدد راضی نیستیم، گفت: با وجود این مثبت شدن بسیار خوب است، چرا که وقتی چرخ مسکن به حرکت درآید اشتغال در حوزههای مختلف افزایش مییابد و آسیبهای اجتماعی کمتر میشود.
وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد: اگر ما به دنبال تولید و رشد ناخالص دولتی هستیم که یکی از ارکان پیشرفت کشور به حساب میآید، همین بحث ساختمان و مسکنسازی است.
بذرپاش با تاکید بر اینکه ساخت سالانه یک میلیون مسکن تعهدی است که قانون بر دوش دولت قرار داده گفت: دولت سیزدهم هم میتوانست همچون قبل بگوید ساخت مسکن به من ربطی ندارد ولی با تمام توان دولت به میدان آمد و شروع به ساخت مسکن کرد تا بتواند این نیاز بسیار مهم جامعه را رفع کند.
وی تصریح کرد: امیدواریم بانکها هم کمک بیشتری به دولت کنند تا بتوانیم در این حوزه شاهد شکوفایی و پیشرفت بیشتر و هرچه بهتر در حوزه مسکن باشیم.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|