|
اخبار
اتفاق عجیب برای لیست خرید پرسپولیس!
به نظر میرسد به جز چند گزینه داخلی هیچ بازیکنی در قوارهای نیست که در لیست خرید پرسپولیس قرار بگیرد. با انتقال جواد آقاییپور به لیگ روسیه و توافق محمدحسین اسلامی با استقلال به نظر میرسد لیست خرید پرسپولیس کوتاهتر از هر فصل است. واقعیت این است که پرسپولیس در صورت تمدید قرارداد با مهدی ترابی و دانیال اسماعیلیفر و ادامه کار با علیرضا بیرانوند عملا در بازار داخلی به دنبال بازیکن نبود و شاید تمام هم و غم خود را روی جذب ۲ مهاجم (یک مهاجم داخلی و یک مهاجم گلزن خارجی) میگذاشت و جذب یک هافبک میانی خلاق. به همین دلیل نیز از همان ابتدا مذاکرات خود را با جواد آقاییپور آغاز کرد اما در ادامه مسیر وقتی بیرانوند قرارداد خود را فسخ کرد و ترابی و اسماعیلیفر نیز ساز جدایی زدند پرسپولیس در مارکت داخلی به دنبال بازیکنان جانشین رفت. با این وضعیت جواد آقاییپور و مهدی لیموچی به گزینههای جدی در بازار داخلی تبدیل شدند و البته چند جلسهای هم با اسلامی گذاشت که به دلیل درخواست مالی بالای این بازیکن دیگر جلسات را ادامه نداد. حالا با تعیین تکلیف آقاییپور و امیرحسین اسلامی، فقط مهدی لیموچی است که باقی مانده و اگر پرسپولیس موفق به جذب این بازیکن هم نشود عملا در لیگ برتر فوتبال ایران بازیکنی وجود ندارد که بخواهد برای جذب آن تلاش کند و باید بازیکنان خود را از بازار خارج از ایران و از بین بازیکنان خارجی تامین کند. جالب اینجاست از مدتها قبل لیست خرید بلندبالایی برای پرسپولیس در رسانهها و فضای مجازی منتشر شده بود. از مهدی تیکدری و احمد زندهروح تا امیر عابدزاده، علی علیپور، فرشاد احمدزاده و...! اما با گذشت زمان و در عمل مشخص شد پرسپولیس عملا با هیچکدام از نفرات لیستهای مختلف وارد مذاکره هم نشده است. نه مهدی تیکدری و احمد زندهروح و نه عابدزاده و...! جالب اینکه فرشاد احمدزاده هم در شرایطی که میتوانست نخستین خرید تابستانی سرخها باشد اما انتقال این بازیکن هم با مشکل مواجه شده و اگر سپاهان رضایت ندهد و احمدزاده نتواند رضایت باشگاهش را جلب کند، او نیز باید یک فصل دیگر در سپاهان بماند. بر همین اساس میتوان این ادعا را مطرح کرد که لیست خرید پرسپولیس هر روز بیشتر از دیروز آب میرود و به جز مهدی لیموچی هیچ بازیکنی در لیست خرید این تیم در شرایط فعلی دیده نمیشود، مگر اینکه فشار هواداران باعث شود در روزهای آینده رضا درویش به دنبال جذب نفراتی چون رامین رضاییان و علی علیپور بیفتد.
***
وزیر ورزش: جامعه ورزش همانند همیشه حضور پررنگی در انتخابات داشت
وزیر ورزش و جوانان گفت: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر حضور و مشارکت پرشور مردم در انتخابات، جامعه ورزش هم مثل همیشه حضور پر رنگی داشت. به گزارش فارس، کیومرث هاشمی، وزیر ورزش و جوانان که برای رای دادن در ورزشگاه شهید شیرودی حضور یافته بود، در این باره اظهار داشت: به مردم شریف ایران تبریک میگویم که همواره با حضور پای صندوقهای رای نشان میدهند به انقلاب و نظام اسلامی وفادار هستند. وی ادامه داد: با توجه به اتفاقی که افتاد امروز انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری را برگزار میکنیم و همانطور که مقام معظم رهبری تاکیدشان مبنی بر حضور و مشارکت پرشور مردم است، جامعه ورزش هم مثل همیشه حضور پررنگی دارد. وزیر ورزش و جوانان عنوان کرد: در این راستا بر اساس منویات مقام معظم رهبری، برنامهریزیای که وزارت ورزش در سطح کشور انجام داده و در هماهنگی با ستاد انتخابات کشور، صندوق اختصاصی مثل انتخابات مجلس در تهران و سایر استانها تدارک دیده شده تا جامعه ورزش با فراغ بال در رایگیری حضور داشته باشند. این صندوق با توجه به اینکه مخاطبان آن خاص جامعه ورزش و جوانان هستند، خودش تبلیغی برای حضور و مشارکت پرشور مردم و اهالی ورزش خواهد بود.
***
رونمایی از پیراهنهای فصل آینده اینتر
طرح پیراهنهای جدید تیم فوتبال اینتر برای فصل 2025-۲۰۲۴ لو رفت. اینتر که فصل اخیر قاطعانه به قهرمانی سری A ایتالیا رسید و بیستمین قهرمانیاش در تاریخ این رقابتها را جشن گرفت، این روزها پس از قطعی شدن جذب مهدی طارمی و پیوتر زیلینسکی به دنبال تمدید قرارداد بازیکنان کلیدی خود از جمله لائوتارو مارتینس و البته تقویت دیگر پستهای مدنظر سیمونه اینزاگی است. سایت «اُپا لیک» طرح لورفته پیراهنهای اول، دوم و سوم تیم فوتبال اینتر برای فصل 2025-2024 را منتشر کرد؛ پیراهنهایی که طرحهای متفاوتی نسبت به طرح پیراهنهای فصل اخیر دارند. بر این اساس پیراهن اول نراتزروی رنگ آبی لاجوری و سیاه سنتی با ترکیبی از خطوط راهراه عمودی و مورب است. پیراهن دوم این تیم یکدست سفید و تنها سرآستین و دور یقه آن به رنگ سرمهای است. پیراهن سوم اینتر هم زرد است و روی آن طرحهایی به رنگ سیاه دیده میشود.
ارسال به دوستان
نقره داغ شدن رونالدو توسط AFC
کریستیانو رونالدو به دلیل عدم رعایت قوانین تجاری لیگ قهرمانان آسیا در بازی با العین 15 هزار دلار جریمه نقدی شد. دارنده 5 توپ طلای بهترین بازیکن دنیا باید مبلغ نزدیک به 900 میلیون تومان به کنفدراسیون فوتبال آسیا پرداخت کند. در دیدار النصر و العین در نیمه نهایی لیگ قهرمانان آسیا رونالدو با یک برند تجاری وارد زمین شده بود که خارج از قوانین AFC بود. بر اساس گزارش سایت AFC، باشگاه النصر عربستان هم به دلیل کوتاهی در نظارت بر رونالدو مبلغ 7.500 دلار (450 میلیون تومان) جریمه نقدی شد.
ارسال به دوستان
حریفان تیم ملی فوتبال ایران در مقدماتی جامجهانی مشخص شدند
قرعهای به زیبایی زندگی
مراسم قرعهکشی دور سوم مرحله مقدماتی جامجهانی ٢٠٢٦ در مالزی برگزار شد و تیم ملی فوتبال ایران حریفان خود را شناخت.
دور سوم مرحله مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۶ قرار است در ۳ گروه ۶ تیمی از سپتامبر ۲۰۲۴ تا ژوئن ۲۰۲۵ برگزار شود و ۲ تیم برتر از هر گروه مستقیما جواز حضور در جامجهانی را کسب خواهند کرد. تیمهای سوم و چهارم گروهها نیز دوباره در ۲ گروه ۳ تیمی بازی میکنند و تیمهای برتر گروهها به عنوان سهمیههای هفتم و هشتم آسیا راهی جامجهانی میشوند. برای نیمسهمیه باقیمانده نیز طبق روال قبل بازی پلیآف با تیمی از قاره دیگر برگزار خواهد شد
به همین منظور روز پنجشنبه ۷ تیر در سالن بزرگ هتل ماندارین اورینتال کوالالامپور مراسم قرعهکشی این مرحله برگزار شد. مهدی مهدویکیا بازیکن اسبق تیم ملی فوتبال ایران در این مراسم حضور داشت.
سیدبندی بر اساس آخرین رتبه تیمها در رنکینگ فیفا بود و از آنجا که ایران به همراه ژاپن و کرهجنوبی در رتبههای اول تا سوم قاره قرار داشتند، در سید نخست این پیکارها قرار گرفت.
سیدبندی قرعهکشی دور سوم به شرح زیر است:
سید یک: ژاپن، ایران و کرهجنوبی
سید ۲: استرالیا، قطر و عراق
سید ۳: عربستان سعودی، ازبکستان و اردن
سید ۴: امارات، عمان و بحرین
سید ۵: چین، فلسطین و قرقیزستان
سید ۶: کره شمالی، اندونزی و کویت.
امیر قلعهنویی سرمربی تیم ملی و مهدی محمدنبی، نایبرئیس اول فدراسیون فوتبال در این مراسم حاضر بودند.
گروه A: ایران، قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کرهشمالی
گروه B: کرهجنوبی، عراق، اردن، عمان، فلسطین و کویت
گروه C: ژاپن، استرالیا، عربستان، بحرین، چین و اندونزی
همچنین فدراسیون جهانی فوتبال برنامه بازیهای مقدماتی جهانی در آسیا را اعلام کرد که به شرح زیر است:
ایران - قرقیزستان: ۱۵ شهریور ۱۴۰۳
امارات - ایران: ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
ازبکستان - ایران: ۱۹ مهر ۱۴۰۳
ایران - قطر: ۲۴ مهر ۱۴۰۳
کره شمالی - ایران: ۲۴ آبان ۱۴۰۳
قرقیزستان - ایران: ۲۹ آبان ۱۴۰۳
ایران - امارات: ۳۰ اسفند ۱۴۰۳
ایران - ازبکستان: ۵ فروردین ۱۴۰۴
قطر - ایران: ۱۵ خرداد ۱۴۰۴
ایران – کرهشمالی: ۲۰ خرداد ۱۴۰۴
* نگاهی به رقبای ایران در انتخابی جامجهانی
رقبای تیم ملی فوتبال ایران در مرحله سوم مسابقات انتخابی جامجهانی 2026 مشخص شدند و بر این اساس شاگردان امیر قلعهنویی در این مرحله مقابل تیمهای ملی قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کرهشمالی صفآرایی میکنند.
قطر که قهرمان آخرین دوره جام ملتهای آسیا به شمار میرود، در جایگاه سیوپنجم ردهبندی فیفا جای دارد. عنابیها که سال 2023 با هدایت تینتین مارکسِ اسپانیایی به قله فوتبال آسیا رسیدند، سال 2022 به لطف میزبانی از جامجهانی برای نخستین بار در این رقابتها شرکت کردند و با 3 شکست حذف شدند.
ازبکستان هم یکی از تیمهایی است که تیم ملی بیشتر از هر حریفی با آن بازی کرده است. ازبکستان که تیم شصتودوم جهان به شمار میرود، در مرحله دوم انتخابی جامجهانی 2026 با ایران همگروه بود که ملیپوشان کشورمان در هر 2 مسابقه مساوی کردند و از کسب پیروزی بازماندند. ازبکها که تاکنون طعم حضور در جامجهانی را نچشیدهاند، در 14 تقابل با ایران تنها یک بار پیروز شدهاند.
تیم ملی ایران در روزهای 20 شهریور و 30 اسفند سال جاری مقابل شاگردان پائولو بنتو در تیم ملی امارات صفآرایی میکند؛ حریفی که در جام ملتهای آسیا 2023 همگروه ایران بود و با نتیجه 2 بر یک مغلوب شد. آخرین حضور امارات در جامجهانی به 34 سال پیش بازمیگردد؛ حضوری که با 3 شکست و دریافت 11 گل همراه بود. تیم پائولو بنتو در جایگاه شصتونهم ردهبندی تیمهای ملی جهان قرار دارد.
قرقیزستان که نخستین رقیب ملیپوشان ایران در راه صعود به جامجهانی خواهد بود، در ردهبندی اخیر فیفا یک پله سقوط کرد تا جایی در بین 100 تیم برتر جهان نداشته باشد و تیم صدویکم جهان لقب بگیرد. قرقیزها هم تاکنون موفق به صعود به جامجهانی نشدهاند و آخرین بار در تورنمنت کافا مقابل ایران قرار گرفتند که با هتتریک مهدی طارمی، 5 بر یک شکست خوردند.
در آخر به کره شمالی میرسیم که شاید با سایر رقبا متفاوتتر باشد. «توفان زرد» جامجهانی 1966 که تا مرحله یکچهارم نهایی آن رقابتها بالا آمد، در انتخابی جامجهانی 2010 بالاتر از ایران قرار گرفت و در مهمترین رویداد فوتبالی جهان شرکت کرد. کرهایها از حضور در انتخابی جامجهانی 2022 انصراف دادند و حالا مجدداً بخت خود را برای بازگشت به عرصه جهانی امتحان میکنند. کره شمالی تیم صدودهم جهان محسوب میشود.
***
فرار بـزرگ ایــران از گـروه مرگ
با انجام قرعهکشی مرحله سوم مقدماتی جام جهانی، ایران از حضور در گروه مرگ مسابقات فرار کرد.
قرعهکشی مرحله سوم مقدماتی جامجهانی 2026 در شرایطی صبح پنجشنبه در کوالالامپور برگزار شد که 18 تیم صعود کرده به این مرحله از پیکارها، در 3 گروه 6 تیمی تقسیم شدند و ایران در گروه نسبتا مناسبی قرار گرفت و به نوعی از گروه مرگ فرار کرد.
قرعهکشی مسابقات بدین شکل برگزار شد که ابتدا تیمهای حاضر در سید ششم از گوی خارج شدند و سپس قرعهکشی به سمت سیدهای بالاتر آمد تا تکلیف تیمهای قدرتمند قاره مشخص شود.
تیم ملی ایران که از قبل مشخص بود در سید نخست قرار دارد، تا لحظه آخر قرعهکشی منتظر خارج شدن نامش از گویها بود. این اتفاق در شرایطی رخ داد که به نوعی، گروه مرگ پیکارها از قبل مشخص شده بود.
استرالیا، عربستان، بحرین، چین و اندونزی تیمهایی بودند که در سید 3 گروه قرار داشتند و حضور 2 تیم بزرگ استرالیا و عربستان کافی بود تا این گروه به گروه مرگ مسابقات شناخته شود.
از سمت دیگر، حضور تیمهای قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کرهشمالی در گروه نخست مسابقات و عراق، اردن، عمان، فلسطین و کویت نیز در گروه دوم مشخص شده بود و نوبت به قرعهکشی تیمهای حاضر در سید نخست رسید.
در شرایطی نوبت به قرعهکشی گلدان اول رسید که اگر نام ایران از 2 گوی نخست خارج نمیشد، ملیپوشان باید در گروه سوم و در گروه مرگ مسابقات، با تیمهای قدرتمندتری روبهرو میشدند.
با این حال در همان قرعه نخست، نام ایران از گوی اول خارج شد تا ملیپوشان در گروه اول با تیمهای ملی قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کرهشمالی همگروه شوند و به نوعی از قرار گرفتن در گروه مرگ فرار کنند.
ارسال به دوستان
کابوس نقل و انتقالاتی با جدایی احتمالی ۳ ستاره
وضعیت قرمز پرسپولیس
به نظر میرسد مدیران باشگاه پرسپولیس از تمدید قرارداد با برخی ستارههای این تیم ناامید شدهاند. با وجود تمدید قرارداد باشگاه پرسپولیس با مرتضی پورعلیگنجی، وحید امیری و سروش رفیعی اما تکلیف 7 بازیکن دیگر که قراردادشان با این باشگاه به پایان رسیده هنوز مشخص نیست. جدا از وحدت حنانوف که جدایی او از جمع سرخها قطعی است، علی نعمتی، فرشاد فرجی، سینا اسدبیگی، گئورگی گولسیانی، مهدی ترابی، دانیال اسماعیلیفر و عیسی آلکثیر با این باشگاه قرارداد ندارند. در عین حال با وجود شایعات مختلف به نظر میرسد مشکلی بابت ادامه همکاری بازیکنانی مثل نعمتی، فرجی، آلکثیر و اسدبیگی وجود نداشته باشد و این بازیکنان بزودی قرارداد خود را تمدید خواهند کرد. همچنین مساله توافق با گئورگی گولسیانی بعد از درخشش در یورو 2024 هم شاید دشوارتر شود اما مدیران باشگاه پرسپولیس با او ارتباط دارند و احتمالا قرارداد این بازیکن هم تمدید میشود. موضوع نگرانکننده که از حدود ۲ هفته قبل جدی شده، احتمال بالای تمدید نکردن مهدی ترابی و دانیال اسماعیلیفر است که با توجه به پیشنهادهای مالی بالاترشان شاید از پرسپولیس رفتنی شوند. در حال حاضر نیز اخبار بهگونهای است که با پرسش از مدیران باشگاه درباره آنها بیشتر با جمله «احتمالش ضعیف است» مواجه میشویم. عجیب اینکه این جمله درباره بازگشت علیرضا بیرانوند بعد از فسخ قراردادش هم شنیده میشود. این در حالی است که طی روزهای اخیر باز هم اخباری درباره احتمال بازگشت بیرانوند به پرسپولیس مثل آنچه سال گذشته اتفاق افتاد به گوش میرسید اما دوباره از باشگاه شنیده میشود احتمال بازگشت این دروازهبان ضعیف است، البته با توجه به شرایط فصل نقل و انتقالات درباره هیچکدام از این نفرات و آیندهشان نمیتوان با قطعیت خبری اعلام کرد، چرا که در این فصل تجربه نشان داده هر روز میتوان منتظر اخبار تازه بود و شاید درباره این نفرات هم ورق به سود پرسپولیس برگردد و شرایط تغییر کند، چرا که مذاکرات و رایزنیها ادامه دارد. در مورد بیرانوند هم به نظر میرسد مدیران باشگاه پرسپولیس نظر صریح و مشخصی درباره او و بازگشتش ندارند، چرا که میدانند در صورت از دست دادن این دروازهبان از یک طرف گزینهای در حد و اندازهاش پیدا نمیکنند و از سوی دیگر در صورت بازگرداندنش باید برخی هواداران عصبانی را راضی کنند. ارسال به دوستان
نکته
سیاست خارجی ایران بر مدار ثبات
انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران علاوه بر حساسیتهای ملی، سویهای بینالمللی نیز داشته است. ایران نه تنها یک قطب مهم در خاورمیانه و جهان اسلام محسوب میشود، بلکه به دلیل رهبری معنویاش بر جبهه در حال توسعه مقاومت در مقابل سلطه غرب نیز نگاهها را از فراسوی مرزها به تحولات درونساختاری سیاسی خود معطوف داشته است. در عمده دوره نخست تقریبا یک دههای پس از انقلاب اسلامی 1357، روحیه انقلابی و ضداستکباری برآمده از انسجام اجتماعی و مطالبه اکثریتی بر دیپلماسی دولت جوان جمهوری اسلامی سایهگستر بود. پس از آن دوران اختلاف سلیقهها بر اساس اختلافات سیاسی داخلی و تحولات جهان در حال گذار از دوقطبی غربی - شرقی به تکقطبی آمریکایی و سپس افول تدریجی این نظام تکقطبی غربی بود. در 35 سالی که از رهبری حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای میگذرد، بهرغم محوریت منویات مقام معظم رهبری در امور راهبردی، دولتهای متوالی ایران گفتمان ثابتی را در سیاست خارجی خود لحاظ نکردهاند. با این حال کلیت خطوط قرمز دیپلماسی یک نظام اسلامی و انقلابی رعایت شده است، از جمله به رسمیت نشناختن رژیم صهیونیستی، عادیسازی روابط با آمریکا و استمرار حمایت از محور مقاومت در منطقه. میتوان گفت جمهوری اسلامی در این سالها یک زبان دیپلماتیک واحد اما با گویشهای متفاوت اصولگرا و اصلاحطلب یا ترکیبی از این دو داشته است. از دوم خرداد 1376 که ایران شاهد روی کار آمدن نخستین دولت غربگرا پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود تا 28 خرداد 1400 که با پیروزی شهید سیدابراهیم رئیسی در سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری، سیاست خارجی تهران یک روند کاملا باثبات برای همکاری با شرق جدید و جنوب جهانی در چارچوب چندجانبهگرایی بینالمللی را تجربه کرد، آرای ایرانیان همواره بر روندهای بینالمللی منطقهای و فرامنطقهای تاثیرگذار بوده است. اگر بازه ریاستجمهوری ۸ ساله هاشمی رفسنجانی را که در آن در راستای گشایش اقتصادی پس از جنگ و ارتقای توسعه اقتصادی و همکاریهای منطقهای، سیاست خارجی ما سوگیری آرامی را برای بهبود روابط با برخی کشورهای غربی یا متحد آمریکا آغاز کرد، به دوران 27 ساله ۴ رئیسجمهور پس از او بیفزاییم، به سیری جالب از نوسانات دیپلماتیک در رابطه ایران با جهان برمیخوریم که گاه حتی در دوران تصدی یک رئیسجمهور خاص شاهد آنیم.
محمد خاتمی با رویکرد داخلی شبهلیبرال و با شعار «گفتوگوی تمدنها» تلاش کرد تنشهایی را که ناشی از اختلافات نرم و نه سخت و ماهیتی با اروپا و آمریکا بود، کاهش دهد. اتفاقا ساختار تحریمهای ظالمانه غرب علیه کشورمان بر همین حسننیت سادهلوحانه دوم خردادیها چیده شد. سپس محمود احمدینژاد با سیاستی که در ظاهر نقطه مقابل خاتمی بود روی کار آمد.
دولت او با اصرار بر حقوق حاکمیتی ایران از جمله در زمینه غنیسازی اورانیوم، گشودن آغوش به روی دولتهای ضداستکباری، شروع سیاست «نگاه به شرق» و افزایش حمایت از محور مقاومت، به پیشواز غرب رفت. طبیعی بود با شیطنت آمریکا، اتحادیه اروپایی و اسرائیل و به وجود آمدن زمینههایی مثل فتنه 88، تحریمهای بیشتری از جمله از سوی شورای امنیت سازمان ملل در انتظار کشورمان باشد.
به قدرت رسیدن حسن روحانی نیز به منزله بازگشت کامل به رویکرد غربگرایانه دولت خاتمی نبود. دولت نیمه کارگزار - نیمهاصلاحطلب روحانی با شعار «تعامل سازنده با غرب و تعادل در گرایش به شرق»، پروژه دیپلماسی را به تیم ظریف و حلقه نیویورکیها واسپاری کرد. نتیجه کار 2 روند متفاوت بود. پس از یک ماهعسل کوتاه با دولت اوباما که به امضای برجام در سال 94 انجامید، در دولت دوم روحانی، دونالد ترامپ شمشمیر را برای تهران از رو بست و ملت ایران عاقبت حساب کردن بیحساب روی کدخدا را با پاره شدن برجام توسط تاجر یاوهگوی نیویورکی و برقراری مجدد و تشدید تحریمهای ظالمانه آمریکا تجربه کرد. بنبستی که دولت دوم روحانی را که همه تخممرغهایش را در سبد آمریکا - و نه حتی کل مجموعه غرب - قرار داده بود، تبدیل به منفعلترین دولت پس از دولت مستعجل بنیصدر در سالهای پس از انقلاب ساخت. چالشهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی برآمده از این شکست دیپلماتیک بود که زمینهساز اقبال به دولت خدمت سیدابراهیم رئیسی در سال 1400 شد؛ دولتی که سیاست نگاه به شرق را همراه با استحکام روابط با چین و روسیه و عضویت موثر در پیمانها و سازمانهای راهبردی بینالمللی مثل بریکس، سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اوراسیا تثبیت کرد.
این ثبات مغتنم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی، نه تنها جبهه منطقهای مقاومت را به شکل یک ائتلاف بزرگ جهانی شامل روسیه، ونزوئلا، کوبا، عراق، سوریه، یمن، لبنان، فلسطین، افغانستان و... در مقابل سلطه غرب توسعه داد، بلکه چین و دیگر قدرتهای اقتصادی نوظهور را هم در ایجاد چارچوبهای نوین چندجانبهگرایانه از جمله تجارت انرژی، بازارهای مستقل و ارزهای جایگزین دلار مصممتر ساخت.
این سیاست خارجی عزتمندانه، به کشورمان کمک کرد به رغم عدم پیشرفت در مذاکرات هستهای با رژیم ناقصالخلقه ۱+۵ (پس از خروج آمریکا) و حتی با وجود بروز تقابل نظامی مستقیم محور مقاومت با غده سرطانی صهیونیستی، جایگاه جهانی ایران کاملا ایمن مانده و حتی ارتقا یابد.
در ۳ سال اخیر، تهران موفق به معرفی رویکردهای جایگزین مقتدرانهتری در مقابل نظام تحریمی غرب در حوزههای مختلف، از پلن B هستهای گرفته تا برقراری توازن نظامی در مقابل ابرقدرت سابق، برپایی چارچوبهای جدید دور زدن تحریم و حضور در ائتلافها و بازارهای جدید شده است.
برای مثال فروش نفت ایران با وجود تشدید تحریمهای آمریکایی در مقایسه با دولت دوازدهم، در ۳ سال استقرار دولت سیزدهم افزایش یافت. هفته گذشته نیز در جریان هفدهمین نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه 2231 و اجرای برجام، با مقصر قلمداد شدن آمریکا در روند ناموفق احیای برجام توسط دبیرکل سازمان ملل همراه با موضع هماهنگ و مستحکم ایران، روسیه و چین در تبیین نقش کارشکنانه آمریکا و تروئیکای اروپا در برجام، جلوی هرگونه اجماع کارساز علیه کشورمان در پرونده هستهای گرفته شد. در عین حال به نظر نمیرسید در کارزارها و تبلیغات نامزدها برای این دوره از انتخابات زودرس و فوقالعاده ریاستی در کشورمان - ناشی از شهادت رئیسجمهور رئیسی - سیاست خارجی، نقطه نزاع اصلی ۳ نامزد پیشرو در نظرسنجیها یعنی محمدباقر قالیباف، مسعود پزشکیان و سعید جلیلی بوده باشد.
نهتنها قالیباف و جلیلی بر ادامه راه دولت شهید رئیسی و سکاندار دستگاه سیاست خارجیاش، شهید حسین امیرعبداللهیان تاکید دارند، بلکه پزشکیان هم بارها تاکید کرده دولت احتمالی او در چارچوب راهبردهایی که مقام معظم رهبری تعریف کردهاند، حرکت خواهد کرد. هر قدر هم دولت مفروض پزشکیان میخواست شمایل دولت سوم روحانی را یدک بکشد و هر قدر تیم دیپلماسی او به سرکردگی ظریف، برجامگرا میبود، باز هم قادر به جابهجایی آنچنانی چارچوبهای تثبیتشده سیاست خارجی جمهوری اسلامی در دوران ۳ ساله دولت سیزدهم نبود. شاید به همین دلیل، از یک جایی به بعد، وزیر تبلیغات کارزار انتخاباتی پزشکیان، یعنی جواد ظریف به جای ایفای نقش شناختهشدهاش در قامت یک دیپلمات یقه سفید متشخص، مثل یک بوقچی و فریادکش تمامعیار به سبک لیدرهای روی سکوها ظاهر شد و به جای برجام به پیشپاافتادهترین موضوعات اجتماعی و اقتصادی پرداخت. تغییر لحن ظریف به عنوان عقل منفصل مردی که میخواست اصلاحطلبان را از موزه تاریخ به قدرت بازگرداند، گواهی بود بر اینکه شاهد انحراف معیار خاصی در دیپلماسی دولت چهاردهم نخواهیم بود. حتی در صورتی که رئیسجمهور آینده، عزمش را در چارچوب راهبردهای کلی نظام، برای احیای توافق هستهای جزم کند، این در انحصار گروهی خاص و به منزله مجوزی برای سازش با شیطان بزرگ نخواهد بود. عبارتی مصمم که سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان و رهبر معنوی خط مقدم مقاومت عربی در حساسترین وضعیت جنگی در مقابل رژیم صهیونیستی، درست شب این دوره از انتخابات ریاستجمهوری به زبان آورد، گویای این واقعیت بود. او در بیروت در مراسم بزرگداشت چهلمین روز شهادت رئیسجمهور و همراهانش، ایران را قلعه مستحکم مقاومت در برابر ستمگران توصیف کرد و با ستایش صلابت جمهوری اسلامی گفت نظام اسلامی به عنوان یک الگو عمل میکند.
او گفت: «بحمدالله مردم ایران با حضور مستقیم و نحوه برخورد با این حادثه با آرامش و ثبات عمومی الگویی برای همه جهان شدند. دشمنانی که در کمین نشسته بودند و از آشوبهایی که اینجا و آنجا اتفاق میافتد صحبت میکردند، با چشمان خود دیدند ایران بهرغم همه شرایط سختی که بر اثر این حادثه داشت، آرام، باثبات، یکپارچه و متحد است».
قطعا از میان قالیباف و جلیلی، هر که به پاستور برود دولتی تاسیس خواهد کرد که مصداق این تعریف سید مقاومت است. سیاست خارجی هر یک از این ۲ دولت احتمالی، مبتنی بر آرمانهای انقلاب اسلامی خواهد بود و صرفا ممکن است به لحاظ تاکتیکی با سیاست خارجی دولت شهید رئیسی تفاوت داشته باشد. مواضع خارجی پزشکیان نیز حاکی از آن است که حتی اگر او زیر بار بدنامی آنچه «دولت سوم روحانی» نامیده شد برود، در چارچوب واقعگرایی چارهای جز این نخواهد داشت که در قالب سیاست خارجی تثبیتشده فعلی، تنشزدایی با غرب را صرفا به عنوان تاکتیکی برای تداوم راهبرد چندجانبهگرایی علیه سلطه آمریکا دنبال کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|