|
اخبار
* عملکرد ورزشکاران ایران در روز دوم
ورزشکاران کشورمان در روز دوم بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس در رشتههای قایقرانی، تنیس روی میز و تیراندازی با رقبای خود به رقابت پرداختند. دومین روز بازیهای المپیک 2024 پاریس در حالی دیروز برای نمایندگان ایران به پایان رسید که ورزشکاران کشورمان در ۳ رشته با حریفان رقابت کردند.
* فاطمه مجلل؛ صعود به یکچهارم نهایی
دومین روز بازیهای المپیک 2024 پاریس با رقابت فاطمه مجلل در قایقرانی روئینگ تکنفره بانوان آغاز شد. مجلل که روز شنبه در مرحله مقدماتی چهارم شد، صبح دیروز در گروه 2 مرحله رپهشارژ با نفراتی از سنگاپور، ترکیه و الجزایر مسابقه داد و با زمان 7:56.48 به مقام اول رسید و گام به مرحله یکچهارم نهایی گذاشت.
* فاطمه امینی؛ حذف
در ادامه روز دوم بازیهای المپیک 2024 پاریس، مرحله مقدماتی مسابقات تیراندازی در ماده تفنگ بادی 10 متر بانوان برگزار شد که در این رقابت فاطمه امینی با امتیاز 626.2 در رده 26 ایستاد و از رسیدن به جمع 8 نفر پایانی بازماند.
* شرمینه چهلامیرانی؛ حذف
در ادامه روز دوم بازیهای المپیک 2024 پاریس، مرحله مقدماتی مسابقات تیراندازی در ماده تفنگ بادی 10 متر بانوان برگزار شد. در پایان این رقابت چهلامیرانی با امتیاز 630 در رتبه یازدهم قرار گرفت و از صعود به فینال بازماند.
* نیما عالمیان؛ حذف
در ادامه مسابقات تنیس روی میز بازیهای المپیک 2024 پاریس، ظهر دیروز نیما عالمیان در مرحله یک سیودوم نهایی مقابل «کائو چینگ جوی» نفر 32 رنکینگ جهانی از چین تایپه رفت و مقابل این حریف 19 ساله 4 بر یک باخت و حذف شد.
* تیم روئینگ بانوان؛ راهیابی به شانس مجدد
دومین روز بازیهای المپیک 2024 پاریس ظهر دیروز با برگزاری مسابقه روئینگ ۲ نفره سبکوزن بانوان پیگیری شد. در این رقابت تیم ایران با ترکیب زینب نوروزی و مهسا جاور در گروه دوم با حریفانی از رومانی، آمریکا، ژاپن و پرو مسابقه داد و با زمان 7:35.97 در رده چهارم قرار گرفت و از صعود به نیمهنهایی باز ماند و به این ترتیب راهی جدول رپهشارژ شد. مسابقات شانس مجدد امروز برگزار میشود.
ارسال به دوستان
یادداشت
بدترین افتتاحیه تاریخ المپیک!
ایمان گودرزی: اگر بخواهیم درباره افتتاحیه المپیک پاریس اظهار نظر کنیم، باید بگوییم از نظر تئوری ایده خوبی بود؛ اما همه چیز خوب پیش نرفت؛ بعضیها باران را مقصر میدانند. ورزشکاران مجبور شدند زیر باران درون شناورهای خودشان پرچمهای کشورشان را در دست بگیرند و شرایط جوی وضعیت عجیبی را به وجود آورده بود اما قطعا مشکل مراسم، باران نبود! به طور قاطع میتوان گفت اگر این مراسم در روزی که هوا صاف بود برگزار میشد هم باز نمیتوانست برنامهای برای جذب بیننده باشد؛ انرژی کم، سرعت حرکت عجیب و غریب و اجراها تکهتکه بود. پاریس سعی کرد خود را به عنوان یک مرکز هیجانی مدرن و فراگیر جلوه دهد اما عمدتا خستهکننده به نظر میرسید. در مراسم افتتاحیه المپیک کشور میزبان باید از جامعه جهانی استقبال کند و در عین حال فرهنگ خودش را در کنار آن به نمایش بگذارد اما برخی تصمیمات کاملا عجیب و غریب نیز وجود داشت. توهین به مقدسات یکی از موضوعهای رخ داده در افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ بود که بشدت با انتقاد و اعتراض مواجه شد؛ جهان در کمال ناباوری شاهد اجرای نمایشی در مراسم افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ بود که عملا توهین به مقدسات بود. منتقدان ضمن اشاره به تاکید بیش از حد بر مسائل جنسی و کفرآمیز بودن نمایش یاد شده، به استفاده از کودکان در چنین نمایشی نیز اعتراض کردند. آنها اجرای این نمایش را توهین به مسیحیت و مسیحیان نامیده و مخالفت خود را با آن بویژه در فضای آنلاین اعلام کردند. نمایش یاد شده با انبوهی از صحنههای از پیش ضبطشده و ادای احترام آشکار به تمایل فرانسوی به انحرافهای جنسی مشهور از جمله میل جنسی به کودکان (پدوفیل) بود. در عین حال، حضور یک دختربچه نیز در نمایش یاد شده از سوی منتقدان به آینده سیاه و تاریک نسلهای آینده فرانسه و اروپا تعبیر شد. رژه شماری از افراد دچار انحراف جنسی و اخلاقی موسوم به ترنسجندرها یکی دیگر از وجوه اعتراض به این مراسم بود. منتقدان میگویند افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ کاملا دیستوپیایی (ویرانشهر) و ملغمهای از توهین به دین و گرامی داشتن منحرفان جنسی بود. بخش دیگری از انتقادها و اعتراضها به حضور افراد موسوم به ترنسجندر از آنجا شروع شد که نقش پررنگ برنامه اجرا شده از سوی آنها در مراسم افتتاحیه المپیک عملا به تبلیغ همجنسگرایی و اعلام این خبر که فرانسه و اروپا عملا خانه افراد موسوم به ترنسجندر است، تبدیل شد؛ تبلیغی که عملا در تضاد با شعار ادعایی جمهوری فرانسه قرار داشته و به صورتی آشفته و ناهماهنگ اجرا شد. نمایش یادشده که منتقدان از آن به عنوان هرزهنگاری و ولنگاری فرهنگی فرانسه یاد کردهاند، به دلیل حضور افراد موسوم به ترنسجندر، دارای فضایی ضد خانواده نیز بود. منتقدان این پرسش را مطرح میکنند: چرا باید این حجم از تاکید روی همجنسگرایی و افراد موسوم به ترنسجندرها در مراسم افتتاحیه المپیک وجود داشته باشد؛ شمار قابل توجهی از فرانسویها هم در اعتراض به مثلا بخشهای فرهنگی مراسم افتتاحیه، تاکید کردند این موارد در تناقض با تاریخ و فرهنگ کشورشان بوده و آن را نشانهای از افول فرهنگی اروپا دانستند.
ارسال به دوستان
دهکده المپیک پاریس قربانی گرفت
لیونال الیکا فاتوپایتو، مربی بوکس ساموآ در دهکده المپیک پاریس درگذشت. لیونال الیکا فاتوپایتو مربی ۶۰ ساله بوکس کشور ساموآ درگذشت. به گفته پلیس، این مربی چند ساعت احساس بدی داشت و در نهایت سکته قلبی کرد و پزشکان نتوانستند او را نجات دهند. تیم ملی ساموآ در المپیک یک بوکسور خواهد داشت؛ آتو پلودزیکیفائوگالی که در وزن ۸۱ کیلوگرم رقابت خواهد کرد.
ارسال به دوستان
گزارش «وطن امروز» از میزبانی ضعیف پاریس؛ از اهانت به ادیان تا ترویج همجنسگرایی
افتضاحیه المپیک
کمتر کسی تصور میکرد فرانسویها تا این حد در برگزاری المپیک با مشکلات کوچک و بزرگ مواجه شوند. اگر از خرابکاری در خطوط راهآهن قبل از افتتاحیه بگذریم و حتی بارش باران در رژه تیمها را به حساب وضعیت پیشبینینشده جوی بگذاریم، در موارد دیگر هیچ مقصری را نمیتوان پیدا کرد جز مسؤولان فرانسوی.
آنهایی که وعده داده بودند یکی از خاصترین المپیکهای تاریخ را برگزار خواهند کرد اما تنها بعد از گذشت ۲ روز صدای اعتراض همه ورزشکاران درآمد. از وضع تغذیه تا جای خواب و موارد دیگری که کمتر کسی تصور میکرد دستکم در المپیک شاهدش باشیم. برخی ورزشکاران از کمبود غذا در دهکده المپیک پاریس شکایت کردند. شرکتکنندگان در بازیها به میزان کم ذخیره تعدادی از محصولات و تعداد محدود تخممرغ برای صبحانه در رستوران اصلی اشاره کردند. شرکت مسؤول تغذیه ورزشکاران در حال تلاش برای رفع این مشکل است. اعضای تیم بریتانیا در بازیهای المپیک پاریس اعلام کردند دیگر از رستورانهای دهکده المپیک استفاده نخواهند کرد. شکایتهای زیاد ورزشکاران درباره فقدان مواد غذایی و ارائه گوشت خام باعث شده اعضای تیم بریتانیا تصمیم به استفاده نکردن از رستوران دهکده بگیرند. یکی از اعضای کاروان بریتانیا گفت: ورزشکاران ما تصمیم گرفتهاند در جای دیگری غذا بخورند، بنابراین باید سرآشپز دیگری بیاوریم، چرا که تقاضاها بسیار زیاد است. برخی غذاها کم هستند. تخممرغ، مرغ و کربوهیدراتهای خاص خیلی کم است. کیفیت غذا نیز مهم است. اینجا برای ورزشکاران گوشت خام سرو میشود!
* هو کردن نمایندگان رژیم غاصب
طبق ویدئویی که در شبکههای ارتباط اجتماعی منتشر شده است کاروان ورزشی رژیم صهیونیستی حین عبور از رود سن در جریان افتتاحیه المپیک پاریس ۲۰۲۴ توسط حاضران در مراسم هو شد. هنگام پخش سرود
«رژیم صهیونیستی» تعدادی از پرچمهای فلسطین در سکوها به اهتزاز درآمد و حاضران به نشانه اعتراض به جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه، کاروان ورزشی این رژیم را هو کردند.
* از لغو سخنرانی باخ تا دزدی از ورزشکاران
نشست خبری کمیته برگزاری بازیهای المپیک 2024 با حضور توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیک (IOC) که قرار بود پیش از مراسم افتتاحیه برگزار شود، به طور ناگهانی لغو شد. کمیته سازماندهی المپیک 2024 پاریس توضیحی در این باره نداده است؛ اگرچه به نظر میرسد این موضوع بیارتباط با خرابکاری در خطوط راهآهن پاریس نباشد.
در جلسه تمرینی پیش از بازی با مراکش، ساعت، جواهرات و انگشتر تیاگو آلمادا، هافبک تیم ملی المپیک آرژانتین به ارزش ۵۰ هزار یورو دزدیده شد. همچنین زیکو، ستاره سابق تیم ملی برزیل هنگام ورود به پاریس برای حضور در افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ مورد دستبرد سارقان قرار گرفت و چمدان نیم میلیون یورویی خود را از دست داد. سرقت از اسطوره فوتبال برزیل در حالی رخ داد که پاریس برای تامین امنیت مراسم افتتاحیه بیش از ۵۰ هزار پلیس را به کار گرفته است. زیکو در این چمدان چند ساعت رولکس و جواهرات و همچنین ۲۰۰۰ یورو و ۲۰۰۰ دلار داشت. پیگیریهای پلیس نشان میدهد سرنخی از این سارقان در دست نیست.
از سویی بر اساس ویدئویی که منتشر شده، تخت اختصاص یافته به لاشا تالاخادزه، قهرمان دسته فوقسنگین وزنهبرداری المپیک ۲۰۲۰ توکیو اصلا مناسب شرایط وی نیست و میزبان به جای شخصیسازی تخت و امکانات شخصی به ورزشکارانی با شرایط خاص، ترجیح داده امکانات بلااستفاده و ضعیف برای همه به کار ببرد!
در این بین بارش باران باعث بروز بینظمی زیادی در برگزاری مراسم افتتاحیه شد، تا جایی که اکثر میهمانان زودتر از زمان تعیینشده مجبور به ترک مراسم شدند و آنهایی هم که ماندند، چارهای جز خیس شدن نداشتند. تیمهای رسانهای نیز مجبور شدند کار خود را تعطیل کنند تا به لوازم الکترونیکیشان آسیبی نرسد.
* غذاهای رژیمی و قاشق نشسته
عضو هیات اجرایی کمیته ملی المپیک از شرایط میزبانی فرانسویها از المپیک بشدت انتفاد کرد و گفت: وجود غذاهای رژیمی و نداشتن نظافت گویای این موضوع است. علیرضا سهرابیان، رئیس فدراسیون قایقرانی و عضو هیات اجرایی کمیته ملی المپیک درباره وضعیت میزبانی پاریس گفت: از نظر غذایی برای رژیم عالی است و اصلا تنوع غذایی وجود ندارد و همه غذایی میخورند که برای این است که سیر شوند. از لحاظ غذایی تنوع زیادی وجود ندارد، بلکه غذاهای دهکده به گونهای است که برای کاهش وزن بسیار مناسب است. با این غذا ما برای اوزان روئینگ ۲ نفره مشکلی نداشتیم اما کار ما برای وزن فاطمه مجلل بسیار سخت بود. وی افزود: همه کشورها نسبت به این موضوع انتقاد کردند یا تحریم کردند یا حتی غذا از بیرون آوردند. در کل پاریس نسبت به دورههای قبل بسیار ضعیف است. حتی به نظرم در برگزاری مراسم افتتاحیه هم بسیار بد بودند به طوری که بلیت ۹۰ یورویی برای افتتاحیه فروختند اما تدابیر لازم را برای اجرای آن نداشتند. سهرابیان با کنایه به وضعیت رستوران هم خاطرنشان کرد: از همه بدتر هم نظافت است. بدترین چیزی که در رستوران دهکده هست، نبود نظافت است. حتی بارها قاشق نشسته به من دادند و ما خودمان آن را در آب جوش گذاشته و تمیز کردیم. میشود گفت از این نظر میزبان نمره صفر میگیرد!
***
تحریم المپیک به خاطر «شام آخر»
یکی از بزرگترین شرکتهای فناوری آمریکایی در اعتراض به مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس، تبلیغات خود را از این بازیها حذف کرد. یکی از بزرگترین شرکتهای مخابراتی آمریکا با نام «C Spire» اعلام کرد پس از «ابتذالی که از تابلوی شام آخر مسیح» در مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک تابستانی پاریس مشاهده کرد، تصمیم گرفت تبلیغات خود را از این بازیها حذف کند. این شرکت بیان کرده است کارکنانش از این اجرا شوکه شدهاند. در بیانیهای که این شرکت از طریق شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده است، اعلام کرد: ما از تمسخر «شام آخر» در مراسم افتتاحیه المپیک پاریس شوکه شدیم.
«C Spire» تبلیغات خود را از المپیک حذف میکند. مراسم افتتاحیه این بازیها روز جمعه برگزار شد و بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی از تمسخر «شام آخر» ابراز نارضایتی کردند. ایلان ماسک، کارآفرین میلیاردر آمریکایی نیز در حساب کاربری خود اظهار داشت این صحنه بشدت به مسیحیان بیاحترامی کرده است. یکی از جنجالیترین بخشهای مراسم افتتاحیه المپیک که شامگاه جمعه برگزار شد، اجرای نمایش «شام آخر مسیح» با حضور دگرباشان جنسی بود. این صحنه شامل مدلها، رقصندهها و هنرپیشههای ووک بود که با انتقادات بسیار شدیدی مواجه شد.
ارسال به دوستان
مهدی الفتی در ژیمناستیک به فینال المپیک صعود کرد
این پسر بوی مدال میدهد
ملیپوش ژیمناستیک و پرچمدار کاروان ایران در المپیک پاریس در وسیله پرش خرک به فینال رسید. مهدی الفتی، تنها نماینده ژیمناستیک ایران در بازیهای المپیک ۲۰۲۴ در روز اول این بازیها در وسیله پرش خرک مسابقه داد. او با رکورد 14.583 در رده هشتم قرار گرفت و به فینال رسید. پرچمدار ایران در این رقابتها ۲ بار پرش خود را انجام داد. او در نخستین پرش امتیاز 14.666 و در دومین پرش رکورد 14.500 را ثبت کرد. این برای نخستینبار در تاریخ است که ایران در فینال ژیمناستیک المپیک نماینده دارد. فینال این وسیله یکشنبه ۱۴ مرداد از ساعت ۱۷:۵۵ انجام میشود. مهدی الفتی در بازیهای آسیایی هانگژو با کسب مدال نقره تاریخسازی کرد و بعد از ۶۰ سال در پرش خرک سهمیه المپیک گرفته است. رضا خیرخواه هدایت این ژیمناست را بر عهده دارد.
* از مدال تاریخی تا کسب سهمیه المپیک
مهدی الفتی با پشتکار و تمرین مداوم توانست یکی از بهترین ژیمناستهای ایران شود. او سال ۲۰۱۸ با درخشش در مسابقات قهرمانی جوانان آسیا موفق به کسب سهمیه المپیک جوانان شد اما به دلیل مصدومیت نتوانست در آن مسابقات حضور یابد. یک سال گذشته برای مهدی الفتی رویایی بوده است. او ۷ مهر ۱۴۰۲ نخستین مدال تاریخی ژیمناستیک را برای ایران کسب کرد و در بازیهای آسیایی هانگژو نقرهای شد. پس از آن هم توانست به سهمیه المپیک برسد و پرچمدار کاروان ایران در پاریس بود. او با قرار گرفتن در رده دوم مسابقات کسب سهمیه با ۶۲ امتیاز، در ۲۴ سالگی به المپیک پاریس راه یافت. ملاک فدراسیون جهانی برای کسب سهمیه، مجموع امتیازهای ۴ جامجهانی است که مهدی الفتی در مسابقات جامهای جهانی مصر، قطر، آلمان و باکو نتایج خوبی به دست آورد و در مسابقات جامجهانی آلمان هم که گزینشی المپیک محسوب میشد، موفق به کسب مدال نقره شد.
ژیمناستیک ایران در سالهای اخیر با مشکلات متعددی روبهرو بوده است. درگیریهای مدیریتی و کمبود امکانات ورزشی باعث شده بود ورزشکاران این رشته موفقیت چشمگیری نداشته باشند و مهدی الفتی یک استثناست که توانسته تا این مرحله بالا بیاید. او درباره حضورش در المپیک پاریس گفته بود: «من در مسابقات قهرمانی جهان بودهام. همه رقبایی که آنجا بودند در پاریس هم هستند. من همه راهها را رفتهام و به غول آخر رسیدهام. استرس دارم ولی طبیعی است. ژیمناستیک ورزش لحظههاست و ممکن است هر لحظه یک لغزش سبب شود از رتبه اول به آخر برسی اما من همه وجودم را میگذارم تا در المپیک خوش بدرخشم. همه میگفتند ژیمناستیک ایران زنگ تفریح است و مدال و موفقیتی ندارد اما اکنون هم مدال و هم سهمیه المپیک داریم». او برای پس از المپیک پاریس؛ مدالهای قهرمانی آسیا، قهرمانی جهان، دانشجویان جهان و المپیک بعد را هدفگذاری کرده و معتقد است این همه انگیزه، از سختیهایی که در این سالها کشیده میآید.
زهرا اینچهدرگاهی، رئیس فدراسیون ژیمناستیک هم پیشتر گفته بود آنها با گرفتن سهمیه المپیک، تا همین جا هم تاریخسازی کردهاند: همین کسب سهمیه المپیک به اندازه گرفتن یک مدال طلا ارزشمند است، چون رشته ژیمناستیک، ورزش پایه است و کشورهای دیگر سرمایهگذاری زیادی در آن کردهاند.
ارسال به دوستان
یادداشت
پزشکیان و راه پیش رو
حمید ملکزاده*: آنچه در ادامه میخوانید حاوی پیشنهادهای بنیادینی است که فکر میکنم دولت پزشکیان برای اینکه بتواند در مسیر «پیروزی همه ما» حرکت کند باید آنها را در نظر بگیرد.
* آنچه دولت در مقابل دارد
با به پایان رسیدن رقابتهای انتخاباتی و برگزاری تشریفات مربوط به استقرار دولت چهاردهم، آنچه بعد از این برای نهمین رئیسجمهور ایران باقی میماند، مجموعهای از مسؤولیتهاست؛ مسؤولیتهایی که هر روز، هر قدر بیشتر از شب پیروزی در انتخابات فاصله میگیریم، بیش از گذشته خود را در مقام چیزهایی واقعی و گرههایی سردرگم و گاه بازنشدنی نشان میدهد و زمختی واقعیت جاری در زندگی و دشواری مسؤولیتهایی که بر دوش آقای رئیسجمهور و همراهان ایشان در کابینه گذاشته شده نیز بیشتر خود را نشان میدهد. درست در این مرحله است که هیجان ناشی از رقابتهای انتخاباتی و سازوکارهای حاکم بر آن باید کمکم با شکلی از مراقبه، مراقبه نسبت به رابطه میان مردم و دولت جایگزین شود. ما مسائل بنیادینی داریم که باید برای حلکردن آنها اقدام کنیم. اگر این موضوع را در نظر بگیریم که ما در ایران معاصر، تا جایی که به دولت مربوط میشود با مسائل حلنشده زیادی دست به گریبان هستیم، آنگاه تصدیق خواهیم کرد اولویتبندی میان مسائلی که دولت چهاردهم با آنها سروکار دارد کار بسیار مشکلی خواهد بود؛ کار بسیار مشکلی که ممکن است دولت چهاردهم را در میانه گردابی از موضوعات حلنشده در حوزههای مختلف گرفتار کرده و براحتی آن را به تله ناکارآمدی دچار کند.
* تله ناکارآمدی؛ اژدهای هفتسر و تک پیکر
تله ناکارآمدی، عنوانی است که من برای وضعیتی بهکار میبرم که در آن هر اقدامی که دولت برای پاسخ دادن به یک موضوع یا چالش خاص انجام میدهد، به ناکامی بیشتر او منتهی میشود. در چنین وضعیتی، برخلاف آنچه ممکن است به نظر بیاید، هراندازه برنامه پیشبینیشده در دولت دقیقتر، روشنتر و علمیتر تنظیم شده باشد، مشکلات ناشی از اقدام آن را بیشتر و عمیقتر میکند. تا جایی که ناکارآمدی هرچه بیشتر برنامههای علمی، شفاف و مبتنی بر ساعتهای زیادی از کار کارشناسانه بدنه دولت و نظام عاقله تصمیمگیر آن را دچار سردرگمی میکند و به آستانه فروپاشی سوق میدهد. تاریخ دولت در ایران معاصر به نمونههای زیادی از این تله ناکارآمدی گواهی میدهد.
تله ناکارآمدی معمولا وقتی ایجاد میشود که دولت با مجموعه متنوعی از مسائل و چالشهای اضطراری سروکار داشته باشد. در این وضعیت احتمالا تلاش بدنه کارشناسی دولت بیش و پیش از هر چیز بر اولویتبندی چالشها و در عین حال طبقهبندی آنها متمرکز خواهد شد. میتوانیم انتظار داشته باشیم آنها این کار را بر اساس درجه اضطرار چالشهای مختلف، همچنین بر پایه فهمی که از بنیادین بودن هر کدام از مسائل دارند انجام دهند. در چنین وضعیتی هر اقدامی که دولت برای پاسخ دادن به هر کدام از چالشهای موردنظر انجام میدهد، به ناکارآمدی بیشتر سیاستها و عمیقتر شدن مسائل مربوط به چالشهای دیگر منتهی خواهد شد. یعنی در وضعیتی که از آن صحبت میکنیم، هر اقدام دولت، خود به زمینه ظهور چالشهای جدیدی که بعضا عمیقتر از مساله اصلی هستند منجر میشود. در چنین وضعی مجموعه دولت به شناگری تبدیل میشود که در آبهای خروشانی گرفتار آمده است. او اگرچه ممکن است استعداد و توانایی بالایی در شنا کردن و دانش زیادی درباره تکنیکهای مربوط به آن داشته باشد، هر بار بیشتر برای نجات از دام جریان خروشان که دچار آن شده تلاش میکند، کمتر موفق میشود. این ناکارآمدی تلاشها، نهایتا به خستگی جسمانی و ناامیدی از نجات منتهی خواهد شد. در حالی که ممکن است شناگری ماهر برای جبرانکردن نیروی از دست رفته جسمانی خود راهحلی بیندیشد، هیچ شناگری نمیتواند بر ناامیدی ناشی از بینتیجه ماندن تلاشهایی که در چنین وضعی داشته به سادگی فائق آید.
* سعی بیحاصل؛ کدام وعدهها اولویت دارند
در این بخش تلاش میکنم همه آن چیزی را که تا اینجا آوردم، درباره وضعیتی که دولت دکتر مسعود پزشکیان در آن قرار دارد به کار برم. سعی خواهم کرد نشان بدهم چه جور اقدامی میتواند دولت چهاردهم را از افتادن به تله ناکارآمدی نجات دهد. اهمیت این موضوع بیشتر در اینجا قرار دارد که از مجموعه صحبتهای رئیس دولت چهاردهم و اعضای برجسته کمپین انتخاباتی او اینطور برمیآید که دولت پزشکیان بنا دارد برای رفع مشکلات ناشی از ناترازیهای اساسی موجود در اقتصاد ایران و حل کردن چالشهای اساسی موجود در سیاست خارجی، آنطور که ایشان روایت کرده و مجموعهای از مشکلاتی که سیاست داخلی ما با آن دست به گریبان است، تصمیمات سختی را اتخاذ کند. تصمیماتی که هر کدام مانند یکی از سرهای اژدهای غولپیکری هستند که حیات سیاسی ایرانیان را به طور جدی تهدید کرده و به مخاطره انداخته است.
برای ارائه تصویر روشنی از ایران، تحتتأثیر مفهوم تله ناکارآمدی، باید این موضوع را در نظر بگیریم که دولت در ایران سازمانی جدید است. اگرچه ایران ایدهای قدیم و سابقه «اداره» در ایران به قدمت این نام است اما سازمان جدیدی که از آن به عنوان دولت یاد میکنیم در ایران معاصر، هنوز بیش از صدسال سابقه ندارد. حتی میتوانیم اینطور بگوییم که تنها در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 57 بوده که شکل و شمایل و سازمان مادی معناداری پیدا کرده است. از این جهت اینطور به نظر میرسد که حلکردن بخش زیادی از مشکلاتی که درباره سیاست در ایران امروز از آن صحبت میکنیم، مخصوصا مشکلات بنیادینی که باید برای رفع آنها به تصمیماتی سخت دست بزنیم، تحتتأثیر مسائل ناشی از این جدید بودن هنوز مورد توجه قرار نگرفته باشند. تجربه سیاستهای اجراشده از دولت اول محمد خاتمی تا دولت شهید سیدابراهیم رئیسی به خوبی میزان اثرگذاری این مسائل را به ما نشان میدهد. درونی شدن نزاع وجودشناختی دولت -که در یادداشت قبلی به عنون بیماری خودایمنی دولت از آن یاد کردم- مهمترین درد - نشان مسائل ناشی از این جدید بودن است. این بیماری احتمالا مهمترین ریشه تله ناکارآمدی در دولتهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مخصوصا از دولت محمد خاتمی به بعد است. برای روشن شدن چیزی که در سر دارم، تنها به یک مساله اساسی اشاره خواهم کرد.
ساختار مادی قدرت در جمهوری اسلامی ایران از 2 بخش تشکیل شده است: الف - نهادهای دولت؛ ب - نهادهای مردم. اگرچه این نامگذاری ممکن است از چند جهت متکافی نباشد، بر اساس ضرورت تحلیل، ناگزیر از استفاده کردن از آن هستیم. نهادهای دولت مجموعهای از نهادها هستند که وضع مستقر را نمایندگی میکنند و نهادهای مردم، نهادهایی هستند که قدرت تأسیس مردم، در یک وضع مستقر را ممکن و جاری میکنند. نهادهای دولت عبارتند از نهاد ولایتفقیه، قوه قضائیه، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجموعه نیروهای مصلح و انتظامی کشور، مجلس خبرگان رهبری و شورای نگهبان قانون اساسی. در حالی که مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی شهر و روستا و نهاد ریاستجمهوری ذیل عنوان نهادهای مردم قرار میگیرند.
در طول سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مخصوصا از دولت اول اصلاحات به اینطرف، تحت تأثیر درونی شدن نزاع وجودشناختی دولت، نزاعها و رقابتهای سیاسی رابطه میان نهادهای دولت و نهادهای مردم را به مخاطره انداخته است. من فکر میکنم ناتوانی سیاستمداران در وساطت کردن رابطه این نهادها، به نام قانون و با عنایت به مساله خیر جمعی، قلب پیکر اژدهای هفتسر ناکارآمدی در ایران جدید باشد. از این جهت اینطور فکر میکنم که تحقق همه وعدههای انتخاباتی آقای رئیسجمهور و به بار نشستن تصمیمهای سختی که کابینه ایشان بنا دارد اتخاذ کند، تنها بعد از حمله کردن به قلب این اژدهای هفتسر و تکپیکر ممکن میشود. از این جهت دولت پزشکیان باید از فرصت پیشآمده برای مشخص کردن جایگاه هرکدام از این نهادها، حذف کردن رقابتهای جناحی و سیاسی از رابطه میان این دو و ایجاد نوعی تعامل سازنده میان آنها برای دنبال کردن تحقق خیر جمعی با عنایت به امکانات موجود در روندهای قانونی استفاده کند. ما در ایران امروز بیش از هر چیز به ایجاد یکجور روندهای رسمی، شفاف و آیینی میان این دو دسته از نهاد نیاز داریم. موضوعی که به آشتی دولت با خودش و دولت با مردم منتهی خواهد شد. من اینطور فکر میکنم تنها در صورتی که این آشتی ایجاد شود، دولت پزشکیان در تله ناکارآمدی گرفتار نمیشود. در عین حال امیدوارم این موضوع مسیری نهادمند را برای خنثی کردن مسائل ناشی از این تله مرگبار در دولت جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند.
پژوهشگر اندیشههای سیاسی *
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|