|
سکه ۵۱ میلیون و ۲۹۰ هزار تومان
دیروز در بازار سکه و طلا، قیمت طلای ۱۸ عیار هر گرم ۴ میلیون و ۵۰۵ هزار تومان، سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم ۴۹ میلیون و ۳۱۰ هزار تومان و سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز ۵۱ میلیون و ۲۹۰ هزار تومان بود و سکه گرمی نیز ۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان به فروش رسید. هر اونس طلا هم ۲۶۸۳ دلار بود.
ارسال به دوستان
اخبار
برداشت ۱۰ میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی
سخنگوی ستاد بودجه ۱۴۰۴ با اشاره به دلایل دریافت مجوز برداشت دولت از منابع صندوق توسعه ملی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفت: با کسب مجوز مقام معظم رهبری ۱۰ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی وارد لایحه بودجه ۱۴۰۴ شد.
مژگان خانلو درباره کلیات و نحوه تنظیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ گفت: طی 2 سال گذشته اصلاح ۱۸۰ و ۱۸۲ آییننامه داخلی مجلس موجب شد دولت بودجه را در 2 مرحله تقدیم مجلس کند. پس از تقدیم کلیات در بخش اول، اگر این بخش مورد تأیید مجلس قرار بگیرد، کمیسیون تخصصی بررسیهای بیشتری در این خصوص را بر اساس جدول زمانی بودجه انجام میدهد. از سهشنبه این هفته نیز بررسی جزئیات در مجلس آغاز میشود.
خانلو گفت: در لایحه سال آینده با کسری مشخصی مواجه شدیم و میتوانستیم بودجه را تراز نشان دهیم و سپس در وسط سال با اذن مقام معظم رهبری از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کنیم، برای جلوگیری از این موضوع که در سال جاری نیز رخ داد، با کسب مجوز لازم ۱۰ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی وارد لایحه بودجه ۱۴۰۴ شد.
***
ارزش گمرکی آیفون بازنگری میشود
گمرک ایران اعلام کرد ارزش گمرکی گوشیهای آیفون بزودی بازنگری و رسما منتشر میشود.
دفتر تعیین ارزش گمرک ایران این موضوع را تأیید و اعلام کرد: ارزشهای انواع گوشی اپل که پیش از این واردات آنها ممنوع بود، توسط کارشناسان این دفتر در مرحله استخراج و بررسی است و به زودی در سامانه ارزشگذاری کالایی گمرک یا TSC به منظور اخذ حقوق و عوارض گمرکی در گمرکات بارگذاری خواهد شد تا ملاک عمل قرار گیرد و بر مبنای آن حقوق و عوارض گمرکی در گمرکات در رویه تجاری و مسافری اخذ شود.
هم اکنون نحوه ارزشگذاری انواع مدلهای گوشیهای آیفون که به تازگی واردات آنها آزاد شده است، در رویه مسافری از طریق استعلام از دفتر ارزش گمرک ارزشگذاری و به زودی فهرست ارزش این مدل گوشیها به روزرسانی و از سوی گمرک منتشر میشود.
***
افزایش قیمت نهاده موجب گرانی مرغ شد
معاون امور دامی وزیر جهاد کشاورزی گفت: کمبود تولید مرغ وجود ندارد و دلیل نوسانات اخیر قیمت در بازار گرانی نهاده است.
محمد ابراهیم حسن نژاد افزود: با شرایط فعلی قیمت نهاده و تولید، قیمت مرغ در بازار باید در محدوده ۹۰ تا ۹۵ هزار تومان در هر کیلو باشد.
وی تأکید کرد: روند جوجهریزی و تولید مرغ تا پایان سال برنامهریزیشده است، به نحوی که ماهانه بین ۱۴۵ تا ۱۵۰ میلیون قطعه جوجهریزی متناسب با نیاز کشور انجام خواهد شد.
معاون امور دامی وزیر جهاد کشاورزی توضیح داد: در همه ماهها از ابتدای سال روند جوجهریزی نسبت به سال گذشته افزایشی بوده است.
***
واگذاری فوری خودروی داخلی به جانبازان به شرط انصراف از واردات
بر اساس مصوبه جدید دولت، جانبازان مشمول واردات خودرو میتوانند با انصراف از واردات، نسبت به دریافت خودروی داخلی بدون نوبت و با واگذاری فوری بهرهمند شوند.
معاون اول رئیسجمهور آییننامه اجرایی جزء ۱۰ بند «ث» تبصره ۱۳ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور را در تاریخ ۱۶ آبان ابلاغ کرد.
بر اساس این مصوبه هیات دولت، جانبازان مشمولان واردات خودرو میتوانند با انصراف از واردات، نسبت به دریافت خودروی داخلی بدون نوبت و با واگذاری فوری بهرهمند شوند. در یکی از تبصرههای این مصوبه آمده است: مشمولان واردات خودرو میتوانند با انصراف از واردات، نسبت به دریافت خودروی داخلی بدون نوبت و با واگذاری فوری بهرهمند شوند.
***
صعود ۳۶ هزارواحدی شاخص بورس
شاخص کل بورس تهران در معاملات دیروز (شنبه، ۱۹ آبان) با ۳۶ هزار و ۲۷۹ واحد رشد، در ارتفاع ۲ میلیون و ۵۴ هزار و ۱۵۶ واحد قرار گرفت.
شاخص هموزن در جریان معاملات دیروز با بیش از ۹ هزار و ۶ واحد رشد به ۶۶۵ هزار و ۵۰۴ واحد و شاخص قیمت هموزن با بیش از 4 هزار و ۷۹۳ واحد افزایش به ۳۵۴ هزار و ۱۸۷ واحد رسید. روز گذشته معاملهگران در بورس تهران بیش از 5 میلیارد و ۸۸۹ میلیون سهم و اوراق مالی را با انجام بیش از ۱۵۰ هزار و ۹۷۵ معامله به ارزش ۴۶ هزار و ۲۳۲ میلیارد ریال دادوستد کردند.
ارسال به دوستان
مهمترین تأثیرات سیاستهای احتمالی ترامپ در حوزه انرژی و تجارت جهانی
اقتصاد ترامپیده اروپا
رئیسجمهور برگزیده آمریکا برای اینکه ارزش دلار در مقابل بریکس تضعیف نشود، به هر سیاستی دست میزند حتی اگر مشکل سوخت و تورم در اروپا به وجود بیاید
گروه اقتصادی: ترامپ با وعده «اول آمریکا» دوباره به کاخ سفید راه یافت. او قصد دارد با کاهش مالیاتها، افزایش اشتغال، سختگیری بیشتر روی معاملات با چین از طریق افزایش تعرفهها، صنایع داخلی را تقویت کند و به وعده خود جامه عمل بپوشاند اما این هدف ترامپ تنها اقتصاد آمریکا را تحت تأثیر قرار نمیدهد، بلکه اثراتش میتواند تمام نقاط جهان را دربرگیرد. بسیاری از مقامهای کشورها در پیام تبریک به ترامپ احساسات زیادی به خرج دادهاند، چون نگران موضعگیری او در قبال قوانین تجاری بینالمللی و کنوانسیونهای محیط زیستی و... هستند. چون رویکرد ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریش برای همگان مشخص شد که در حوزه انرژی قوانین سختگیرانهای نداشت تا غولهای نفتی آمریکا بازار جهانی را تسخیر کنند، حتی اگر این مسأله منجر به فشار مضاعف به اروپا شود، اصلا برای او مهم نیست. بر همین مبناست که پوتین بعد از انتخاب ترامپ به اروپاییها پیشنهاد داده با اوکراین برای انتقال گاز مذاکره کنند تا شاید از اروپا در مقابل سیاستهای آمریکامحورش در سرمای زمستان محافظت شود.
از طرف دیگر هدف ترامپ از افزایش قیمت سوخت و رشد ارزش جهانی دلار، سود بیشتر برای آمریکاست اما احتمالا قیمت کالاهای اساسی و مواد اولیه افزایش مییابد، آن هم در شرایطی که نرخ تورم در بازارهای جهانی همچنان بالاست و بسیاری از سرمایهگذارها در کشورهای نوظهور خوشبین بودند که تورم روند نزولی خواهد داشت اما با تغییر روند آنها با چالشهای جدی مواجه میشوند.
بررسی دوره قبل ریاستجمهوری ترامپ نشان میدهد، برخی صنایع آمریکایی در آن زمان خیلی رشد کردند. بخشهای انرژی، دفاعی و ساختوساز با کاهش قوانین سختگیرانه و افزایش بودجههای دولتی مواجه شدند در نتیجه اوضاع خوبی پیدا کردند ولی کشاورزی و صنایع خودرو خیلی ضربه خوردند، چون جنگ تجاری و تعرفهها فشار زیادی بر این محصولات وارد کرد، حتی فروشگاههای خردهفروشی سنتی هم با مشکلات زیادی روبهرو شدند.
در سطح جهانی سیاستهای ترامپ تأثیر زیادی بر قیمتها گذاشت. صنعت نفت و انرژی آمریکا رشد کرد و به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت تبدیل شد، تعرفهها باعث افزایش قیمتها در بازارهای فولاد و آلومینیوم شد و به اقتصاد کشورهای صنعتی آسیب زد و کشورهای مصرفکننده با هزینه بیشتری روبهرو شدند. همین مسأله باعث شده بعد از انتخاب ترامپ بار دیگر مقامات اتحادیه اروپایی در مجارستان گرد هم آیند تا به فکر راهحلی برای تقویت اروپا بدون حمایت آمریکا باشند.
جنگ تجاری با چین و اعمال تعرفههای بالاتر برای برخی محصولات، تجارت جهانی را با تغییراتی روبهرو میکند، زیرا چین برای فروش محصولات خود در بازارهای جدید دست به دامپینگ میزند. البته با توجه به مشکلات اقتصادی و سیاسی چین و فشارهای جهانی، منطقه خاورمیانه میتواند جایگزین مناسبی برای آسیای جنوب شرقی باشد و فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاری ایجاد کند. در این سناریو، کشورهای حاشیه خلیجفارس با تکیه بر منابع طبیعی و موقعیت استراتژیک خود، نقش مهمی در تجارت انرژی ایفا میکنند که این موضوع موجب رشد سهام در این کشورها خواهد شد. این موضوع در کوتاهمدت یک شوک کوچک به اقتصاد وارد میشود، اما در میانمدت و بلندمدت قطعا به نفع اقتصاد و بورس ایران خواهد بود، چراکه اقتصاد ایران کامودیتیمحور است. ایران باید به جذب سرمایهگذاری از کشورهای عضو بریکس و شانگهای اقدام و حتی برخی کشورهای اروپایی را میتواند به سرمایهگذاری در ایران تشویق کند.
از طرف دیگر هدف ترامپ تضعیف دلار تحت تاثیر تحریمهای خارجی نیست. بلوک بریکس نیز تهدیدی علیه دلار محسوب میشود به همین دلیل هرگونه سیاستگذاری که منجر به تقویت جبهه شرقی شود به زیان ترامپ خواهد شد. بویژه اینکه کشورهای اروپایی ممکن است برای دور شدن از چالشهای تامین انرژی احتمالا استراتژی جدیدی در قبال ایران و روسیه تدوین کنند.
همچنین تغییرات در سیاستهای اقتصادی آمریکا و حمایت از تولید داخلی با افزایش تعرفهها، رشد تولید و مصرف بالای نفت را به همراه خواهد داشت، در نتیجه فرصتی برای کشورهای نوظهور و کشورهای نفتی حاشیه خلیجفارس فراهم میشود تا بتوانند بازارهای صادرات نفت خود را توسعه دهند.
با توجه به اینکه انتخابات آمریکا تعیین تکلیف شده و دولت منفعل کنونی آمریکا درگیر حاشیههای حزبی شده است، اثرات حضور ترامپ از همین هفته احتمالا بازار را تحتالشعاع قرار میدهد و کشورهای رقیب مانند چین به سرعت برای جلوگیری از افت بیشتر پول ملی خود از محرکهای اقتصادی جدید رونمایی میکنند.
البته اقتصاد ایران فعلا واکنشی نسبت به ترامپ نداشته و دلار تحت تاثیر ریسکهای ژئوپلیتیک به اندازه کافی رشد کرده است و ادامه این روند احتمالا میتواند بر بازارهای مالی تاثیر بگذارد اما سناریوهایی درباره تغییر رویکرد ترامپ در قبال ایران وجود دارد و همین مسأله باعث شده بازارها در ایران کمی با احتیاط عمل کنند اما به نظر میرسد نوسانات اقتصادی دوره ترامپ زیاد خواهد بود. در ۱۰ سال گذشته هرگاه دلار چه در بازار آزاد و چه نیما رشد کرده با کمی تأخیر یا همگام با آن بازار سرمایه هم رشد داشته است. ریسک حضور ترامپ در ریاستجمهوری آمریکا موجب افزایش قیمت دلار و در پی آن افزایش موقت بازار سرمایه خواهد شد ولی بقیه بازارها خود را سریعتر با موضوع افزایش نرخ ارز هماهنگ میکنند نظیر آنچه در این چند ماه در بازار ارز و طلا و سکه دیدیم. به طور کلی سیاستهای ترامپ و بسته محرک چین تاثیر مثبتی بر اقتصاد کامودیتیمحور ایران دارد و ترکیب این دو میتواند وضعیت خوبی برای بازار و بورس ایران ایجاد کند، مگر اینکه سناریوی تشدید تحریمها شرایط دیگری را رقم بزند، البته با توجه به آمادگی، ایران دیگر چندان تحت تاثیر تحریم نخواهد بود.
به طور کلی ترامپ فعلا بر مسند قدرت ننشسته و ممکن است ریسکهای سیاسی را قویتر و جدیتری داشته باشد و حال بازارهای موازی و رقیب بهتر شود. با این حال پیشبینی اینکه چه چیزی در انتظار بازار و اقتصاد ما است کاملا وابسته به دولت ایران است نه ترامپ و آمریکا و هر جای دیگر. این سیاستگذاریهای کلان داخلی مسؤولان است که مسیر بازار را روشن میکند. با ترامپ یا بیترامپ حتی با رشد دلار آزاد یک سیاستگذار در حوزه اقتصاد میتواند ضربات جبرانناپذیری به بازار و اقتصاد وارد کند. بنابراین سرنوشت بازار و اقتصاد را نه این شخص، بلکه سیاستهای اتخاذشده از سوی دولت برای مواجهه با رفتار ترامپ تعیین میکند. اثر این سیاستهاست که تعیینکننده مسیر بازار است.
اکثر کارشناسان پیشبینی کرده بودند اگر ترامپ مجددا بعد از ۴ سال به ریاستجمهوری آمریکا برسد احتمال افزایش نرخ ارز و متعاقب آن طلا و سکه زیاد است اما این پیشبینیها یک روز بعد از انتخابات به گونهای دیگر رقم خورد، به طوری که نهتنها قیمتها صعودی نشد بلکه کاهش هم داشت.
حال بعد از گذشت چند روز از انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهو جدید آمریکا، اگر چه برخی از بازارهای دیگر مثل رمزارزها جهشی بودند، با افت نرخ ارز و حتی طلا در بازارهای جهانی این پیام به بازار مسکن مخابره شده است که احتمال اینکه سرمایهها این بار وارد بازار مسکن شوند بسیار زیاد است.
برخی کارشناسان مسکن بر این باورند که نباید از بازار مسکن انتظار واکنش سریع همانند بازار ارز و طلا داشت. این بازار، بر خلاف سایر بازارها دیر از خواب بیدار میشود و وقتی رونق میگیرد تا حدودی میتواند خود را با سایر بازارهای موازی تطبیق دهد و به نوعی عقبماندگیاش را نیز جبران میکند.
هر چند برخی کارشناسان نیز بالا رفتن ریسک سرمایهگذاری در بازار مسکن را این طور تحلیل میکنند که این افزایش ریسک باعث شده سرمایهگذاری در بازار مسکن جذابیت خود را از دست بدهد و این موضوع برای اقتصاد مسکن و آینده کشور بسیار بسیار پرخطر است، بنابراین با وجود ترامپ بازار مسکن باز هم در ثبات نسبی قیمتی خواهد ماند. آنچه بدیهی است تمام شوکهای تورمی که به واسطه بودجه و اتفاقاتی که در کشور طی 3-2 ماهه اول سال رخ داده، آثار خود را روی بازار مسکن نشان داده است اما تا همین امروز اتفاق جدیدی رخ نداده و بازار مسکن در یک ثبات قرار دارد.
ارسال به دوستان
تبعات عدم ساخت نیروگاه در دهه اخیر و اثر آن بر تولید انرژی
خاموشی تاوان فراموشی
در روزهای اخیر، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، از صدور دستور توقف مازوتسوزی در 3 نیروگاه بزرگ کشور خبر داد. این تصمیم به تأیید جعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور، رسید و پس از دستور رئیسجمهور اعلام شد در این نیروگاهها دیگر از سوخت مازوت استفاده نخواهد شد.
این اتفاق در حالی روی داد که ترک فعل 8 ساله دولت تدبیر و امید در ساخت نیروگاه و تلاش دولت سیزدهم برای افزایش ظرفیت نیروگاهی به واسطه عدم تامین منابع مالی نتوانست کمبود نیروگاه در کشور را پوشش دهد و در نهایت نیروگاهها در فصلهای سرد سال به واسطه افزایش مصرف گاز و برای عدم اعمال فشار بر مصرف خانگی راهکاری جز استفاده از مازوت در نیروگاههای سیکل ترکیبی نداشتند.
قائمپناه در حاشیه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا در این باره گفت: «سالهاست که در فصول سرد با مشکل وارونگی هوا مواجه هستیم».
وی افزود: « با توجه به اینکه سالانه ۱۶ میلیون تن مازوت برای تولید برق در کلانشهر اراک مصرف میشود، مشکلات جدی برای زندگی مردم این استان و مناطق دیگر، بویژه تهران و البرز ایجاد شده است. رئیسجمهور دستور داده است به منظور تأمین سلامت مردم، استفاده از مازوت در نیروگاهها ممنوع شود».
وی همچنین با بیان اینکه این تصمیم ممکن است به کاهش برق در شبکه توزیع و خاموشیهای برنامهریزیشده منجر شود، افزود: «ما نمیتوانیم شاهد مرگ مردم به دلیل آلودگی باشیم. از مردم میخواهیم در مصرف برق صرفهجویی کنند و در راستای سلامت دیگران، دولت را در مدیریت برق همراهی کنند».
قائمپناه بر اهمیت کاهش مصرف برق در سال آینده تأکید کرد و گفت: «امیدواریم با مدیریت مصرف برق، زمستان امسال را با کمترین خاموشی سپری کنیم». وی همچنین به عواقب منفی استفاده از مازوت و بیماریهای ناشی از آن اشاره کرد و افزود: «ممکن است ممنوعیت استفاده از مازوت مشکلاتی برای حوزههای مختلف برق، بویژه در صادرات ایجاد کند».
معاون اجرایی رئیسجمهور در نهایت تصریح کرد وزارت نیرو موظف است ساعتهای خاموشی را تنظیم کند و پیشاپیش از مردم بابت این خاموشیها عذرخواهی کرد.
* احتمالا خاموشیهای برنامهریزی شده در سراسر کشور اعمال میشود
بررسیها پیش از اجرای این دستور نشان از این موضوع دارد که مازوتسوزی بویژه در اراک، کرج و اصفهان، موجب تولید حدود ۱۶ میلیون تن آلودگی و تهدید سلامت عمومی است. پیگیریها و اعلام دولت نشان میدهد ممکن است از روزهای آینده خاموشیهای برنامهریزی شده برق در سراسر کشور اعمال شود و باید منتظر اعلام رسمی خاموشیها از سوی وزارت نیرو باشیم.
البته این تصمیم پس از اعلام با استقبال محمدحسن ابوترابیفرد، خطیب موقت نماز جمعه تهران، روبهرو شد که اقدام دولت را تحسین کرد. همچنین محمد فاضلی، جامعهشناس، در توئیتی به این دستور واکنش نشان داد و آن را نشاندهنده اولویت دادن به سلامت عمومی و شفافیت در مسائل زیستمحیطی دانست. وی این اقدام را گامی مؤثر در راستای صداقت و حل چالشهای موجود ارزیابی کرد.
با توقف مازوتسوزی، امید میرود آلودگی هوا کاهش یابد و سلامت مردم در این مناطق بهبود یابد. با وجود اینکه توقف مازوتسوزی در 3 نیروگاه کشور یک اقدام مهم در راستای حفاظت از محیطزیست به شمار میرود، این پرسش مطرح است که چرا این تصمیم برای تمام نیروگاهها اتخاذ نشده است.
شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، در پاسخ به این سوال گفت: «سازمان حفاظت محیطزیست تلاش میکند بدون هیچگونه پردهپوشی یادآور شود که حل مشکل آلودگی هوا در کوتاهمدت ممکن نیست، اما میتوان با اتخاذ تدابیر موقت، از بروز خطرات برای سلامت مردم جلوگیری کرد».
انصاری با بیان اینکه انتظار نداشت دستور رئیسجمهور پس از ارائه این گزارش صادر شود، افزود: «این تصمیم ممکن است با چالشهایی برای دولت و مردم همراه باشد».
وی همچنین به ناترازی تولید و مصرف گاز اشاره کرد و گفت: «این وضعیت باعث شده برخی نیروگاههای حرارتی در فصل پاییز و زمستان به سوخت مایع رو آورند. با توقف مازوتسوزی در 3 نیروگاه، دولت ناچار به اعمال خاموشیهای برنامهریزیشده در کشور خواهد بود. درک این واقعیت و همراهی مردم میتواند دولت را در اتخاذ تصمیمهای سخت اما واقعبینانه یاری کند».
* چرا دیگر نیروگاهها هنوز مازوت میسوزانند؟
دستور توقف مازوتسوزی در نیروگاههای «شازند»، «کرج» و «اصفهان» با استقبال عمومی مواجه شد و بسیاری پرسیدند چرا این تصمیم برای نیروگاههای شهرهایی مانند اهواز اتخاذ نشده است. این موضوع به هیچ وجه به اولویت سلامت مردم در شهرهای مختلف مرتبط نیست، بلکه این تصمیم بر اساس میزان مصرف مازوت و تأثیر آن بر آلودگی هوا گرفته شده است.
برای درک بهتر ابعاد این تصمیم، نیاز است با واقعیتهای آلودگی هوای شهرها آشنا شویم. برای رسیدن به اولویتهای اجرایی در زمینه آلودگی هوا، نیاز به گامهای پیوسته و متصل مانند پایش، تدوین «سیاهه انتشار» و مدلسازی وجود دارد. آخرین «سیاهه انتشار» سال ۱۳۹۶ برای 8 کلانشهر کشور تهیه شده است.
در این مطالعه، به سناریوهای مختلف انتشار آلایندهها اشاره شده اما اولویتبندی برای رفع آنها صورت نگرفته است. برای مثال، در حالی که اسقاط خودروهای فرسوده میتواند به کاهش آلودگی هوا کمک کند، اثر این اقدام در تهران که ۵۸ درصد از منابع متحرک در انتشار ذرات معلق سهم دارد، بیشتر از اصفهان خواهد بود که سهم منابع متحرک در آن ۲۵ درصد است.
درباره مصرف مازوت نیز به همین شکل، اثرپذیری اراک با سهم ۹۸ درصدی منابع ساکن (۸۸ درصد مربوط به بخش تبدیل انرژی) در انتشار دیاکسید گوگرد و ثبت ۲۷ روز ناسالم با این آلاینده، نشاندهنده نیاز به توجه ویژه به این کلانشهر است.
ما به دنبال تدوین و پیگیری راهکارهایی برای کاهش آلودگی هوای هر کلانشهر با توجه به سهم منابع انتشار آلایندهها در آن منطقه هستیم. این راهکارها شامل اقداماتی برای منابع متحرک، از جمله اسقاط، نوسازی و توسعه ناوگان حملونقل عمومی، در تمام کلانشهرهای کشور، از جمله تهران و مشهد، خواهد بود. همچنین، طرحهای مرتبط با منابع ثابت نیز در نقاط آلوده کشور بویژه در کلانشهرهای اراک، اصفهان و کرج دنبال خواهد شد.
این رویکرد به معنای نادیده گرفتن نقش «منابع ثابت» در آلودگی هوای کلانشهرهای تهران و مشهد یا عدم تأثیر «منابع متحرک» در آلودگی اراک، کرج و اصفهان نیست. بلکه اولویتبندی بر اساس توان کشور در اجرای سیاستهای کاهش آلودگی هوا انجام میشود.
توقف مصرف مازوت در 3 نیروگاه نیز به معنای استفاده بیقید و شرط از مازوت در سایر نیروگاهها نیست. بر اساس مصوبات کارگروه ملی، سازمان حفاظت محیطزیست پیگیر اجرای وظایف سایر دستگاهها در این حوزه است.
به عنوان مثال، وزارت نفت موظف است سوخت را مطابق با استانداردهای ملی تأمین کند و باید گزارش اقدامات و برنامههای آتی خود را ظرف 2 هفته به کارگروه ارائه دهد. همچنین، وزارت نیرو طبق ماده ۱۳ قانون هوای پاک مسؤول کنترل انتشار آلایندگی نیروگاهها در حد مجاز است و پیگیری این موضوع به طور جدی در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
تصمیم به توقف مازوتسوزی در 3 نیروگاه کشور، گامی ارزشمند در راستای کاهش مخاطرات آلودگی هوا به شمار میرود اما این اقدام نمیتواند ما را از واقعیتهای پیچیده آلودگی هوا دور کند. آلودگی هوا نتیجه عوامل متعددی است که برای کاهش آنها باید به تصمیمهای سخت تن دهیم. این تنها آغاز مسیر است.
* حذف مازوت میتواند از مرگ ۶۵۰ نفر جلوگیری کند
سیدمحمد جمالیان، نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با «وطنامروز» به ممنوعیت مازوتسوزی در نیروگاه شازند اراک اشاره کرد و هدف از این تصمیم را کاهش آلودگی هوا و حفظ سلامت مردم دانست. وی افزود: «به نمایندگی از مردم اراک، از رئیسجمهور به خاطر این تصمیم شجاعانه تشکر میکنم».
جمالیان ادامه داد: «اگر چه ممنوعیت مازوتسوزی در نیروگاه شازند به طور کامل آلودگی را از بین نمیبرد اما به طور قابل توجهی میزان آن را کاهش خواهد داد». وی تأکید کرد گزارشهای وزارت بهداشت نیز نشاندهنده آلودگی بالای ناشی از این نیروگاهها در اراک بوده و ضرورت این اقدام را تأیید میکند.
نماینده مجلس خاطرنشان کرد: «ممنوعیت استفاده از سوخت مازوت میتواند از مرگ ۶۵۰ نفر که به آلودگی مرتبط هستند، جلوگیری کند؛ این آمار بسیار قابل توجهی است».
جمالیان همچنین از مردم و صاحبان صنایع خواست با صرفهجویی در مصرف گاز و سایر منابع انرژی، کسری تولید برق ناشی از ممنوعیت مازوتسوزی را جبران کنند و صنایع نیز با بهینهسازی و تعمیر خطوط تولید خود، در کاهش مصرف برق و گاز تلاش کنند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|