|
دور دنیا
تعلیق حکم ترامپ توسط قاضی فدرال
یک قاضی فدرال ضربالاجل روز پنجشنبه به وقت محلی دولت ترامپ به کارمندان فدرال برای پذیرش پیشنهاد «استعفای پیش از موعد یا خرید خدمت» را در حالی که مراحل قضایی بیشتری درباره قانونی بودن برنامه انجام میشود، تعلیق کرد. دولت ترامپ با ارسال اخطاریهای به کارکنان فدرال اعلام کرد مهلت روز پنجشنبه به حالت تعلیق درآمده است. بر اساس دستور این قاضی فدرال آمریکا مهلت پذیرش پیشنهاد استعفای کارکنان فدرال تا دوشنبه آینده به تعویق افتاده است. به گفته دولت ترامپ، این برنامه به کارکنان دولت اجازه میدهد برای ترک شغل خود تقریبا 8 ماه حقوق و مزایا دریافت کنند. کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید نیز در گفتوگو با فاکسنیوز اعلام کرد:۴۰ هزار کارمند فدرال خرید خدمت را پذیرفتهاند. مهلت خرید خدمت کارکنان دولت فدرال آمریکا در ابتدا برای ساعت 23:۵۹ پنجشنبه به وقت محلی برابر با ششم فوریه ۲۰۲۵ تعیین شده بود اما یک قاضی فدرال آن را به دوشنبه هفته آینده (۱۰ فوریه) منتقل کرد. فرمانهای (دستورات) اجرایی دونالد ترامپ رئیسجمهوری جمهوریخواه جدید ایالات متحده آمریکا در ۲ هفته اول ریاستجمهوری او - از مهاجرت تا تجارت - با توجه به تبعات منفی آن بر زندگی آمریکاییها، در حال برانگیختن خشم مردم و متحد کردن آنها برای شکلگیری اعتراضات مردمی در سراسر این کشور است. ترامپ درباره دستاوردهای نخستین هفته ریاستجمهوری جمهوری خود گفته است: در نخستین هفته حضورم در مقام ریاستجمهوری، رکوردهایی را به ثبت رساندیم و بیش از ۳۵۰ اقدام اجرایی انجام دادیم و طبق گزارشها، موثرترین هفته آغاز یک دولت در تاریخ ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا بوده است. جنبشی برای مخالفت با اقدامات اولیه دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا شامل تظاهرات در سراسر ایالات متحده در فضای مجازی این کشور شکل گرفته است. این جنبش با هشتگهای «مقاومت را بسازید» و «۵۰۵۰۱» که مخفف ۵۰ اعتراض در ۵۰ ایالت در یک روز است، سازماندهی شده است، بسیاری از اعتراضات در ساختمانهای ایالتی و برخی در شهرهای دیگر برنامهریزی شدهاند.
***
عبور رایگان کشتیهای آمریکایی از پاناما دروغ است
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده بود دولت پاناما موافقت کرده دیگر هزینه عبور را از کشتیهای دولتی ایالات متحده دریافت نکند؛ اقدامی که سالانه «میلیونها دلار» برای دولت آمریکا صرفهجویی به دنبال خواهد داشت؛ ادعایی که خوزه رائول مولینو، رئیسجمهور پاناما آن را «قاطعانه رد» کرد و گفت روابط ۲ کشور نباید بر اساس «کذب و دروغ» مدیریت شود. رئیسجمهور پاناما افزود: چرا آنها از طریق نهادی که سیاست خارجی آمریکا را مدیریت میکند، اظهارات کذبی مطرح میکنند؟ وی با بیان اینکه این ادعای آمریکا «کاملا غیرقابل تحمل» است، گفت از سفیر واشنگتن در پاناما خواسته است «گامهای قاطعی» برای رد این ادعا بردارد. همچنین اداره کانال پاناما که یک نهاد مستقل تحت نظارت دولت پاناماست، در بیانیهای اعلام کرد هیچ تغییری در هزینهها یا حق عبور از کانال ایجاد نکرده است. این نهاد تاکید کرد بیانیهاش به طور مستقیم در پاسخ به ادعاهای ایالات متحده منتشر شده است. آمریکا اوایل قرن بیستم در زمان اشغال کشور پاناما کانال پاناما را ساخت و کنترل آن را در سال ۱۹۹۹ پس از خروج کامل از این کشور به دولت پاناما سپرد. واگذاری این کانال 2 دهه پس از امضای مجموعهای از معاهدهها انجام شد که بیطرفی دائمی آن را تضمین میکرد اما ترامپ بدون ارائه مدرکی مدعی است این معاهدهها نقض شده است، زیرا چین کنترل این کانال را در اختیار دارد و سربازانش در این کانال حضور دارند. وی همچنین مدعی است کشتیهای آمریکایی حین عبور از این کانال، مشمول پرداخت هزینههای اضافی میشوند؛ ادعاهایی که توسط رئیسجمهور پاناما رد شده و اخیرا منجر به درگیری لفظی بین ۲ کشور شده است.
***
رئیسجمهور آفریقای جنوبی:
برابر زورگویی آمریکا تسلیم نمیشویم
رئیسجمهور آفریقای جنوبی پس از انتقاد مقامهای واشنگتن از دولتش گفت کشورش در برابر زورگویی آمریکا تسلیم نمیشود. سیریل رامافوزا پنجشنبه اظهار کرد: ما شاهد رشد ملیگرایی، سیاست حمایتگرایی از صنایع، دنبالهروی از منافع کوتهبینانه و افول آرمانهای مشترک هستیم. وی افزود: این دنیایی نیست که آفریقای جنوبی به عنوان یک اقتصاد در حال توسعه باید در آن سیر کند اما ما نباید مایوس شویم. مردم ما صبور هستند اما تسلیم زورگویی نمیشوند. وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه آفریقای جنوبی را به اتخاذ دستور کار «ضدآمریکایی» متهم کرد و گفت در اجلاس وزرای خارجه گروه ۲۰ در این کشور شرکت نخواهد کرد. مارکو روبیو در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: آفریقای جنوبی اقدامات بسیار بدی انجام میدهد، [از جمله] مصادره اموال خصوصی. همچنین رئیسجمهور آمریکا روز یکشنبه بدون ارائه مدرکی مدعی شد «دولت آفریقای جنوبی زمینها را مصادره میکند» و با «طبقات خاصی از مردم»، «بسیار بد» رفتار میشود. دونالد ترامپ اعلام کرد کمکهای مالی را تا زمان بررسی این موضوع قطع خواهد کرد. ایلان ماسک، مشاور ترامپ و مسؤول وزارت تازهتاسیس کارآمدی دولت آمریکا نیز که متولد آفریقای جنوبی است، بدون ارائه شواهدی این کشور آفریقایی را به داشتن «قوانین مالکیت علنا نژادپرستانه» متهم و اعلام کرد سفیدپوستان قربانی این سیاست هستند. رئیسجمهوری آفریقای جنوبی اخیرا قانونی جنجالی را امضا کرده که به موجب آن دولت میتواند زمینهای شخصی را بدون پرداخت غرامت مصادره کند؛ اقدامی که موجب بروز اختلافاتی در دولت شده است. دولت اعلام کرده قانون جدید، نحوه و شرایط مصادره زمین توسط دولت را مشخص میکند. قانون جدید جایگزین قانون قبلی مصادره زمین در سال ۱۹۷۵ میشود که مطابق آن دولت ملزم بود بر اساس اصل «خرید و فروش توافقی» به مالکان زمینها پولی بابت خرید زمین پرداخت کند.
ارسال به دوستان
گزارش «وطن امروز» درباره طرح جنجالی ترامپ برای انتقال ساکنان غزه که یادآور یومالنکبه است
نکبت آمریکایی
وزیرخارجه اردن: انتقال فلسطینیها به معنای اعلام جنگ به اردن است
گروه بینالملل: دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا هفته گذشته در کنفرانسی مطبوعاتی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد ایالات متحده قصد دارد کنترل بلندمدت نوار غزه را به دست گرفته و این منطقه را به «ریویرای خاورمیانه» تبدیل کند. اشاره ترامپ به سواحل مدیترانهای کشور فرانسه است که شهری توریستی به همین نام در آن وجود دارد. طرح ترامپ برای نوار غزه شامل انتقال دائمی 1.8 تا ۲ میلیون فلسطینی ساکن باریکه غزه به کشورهای همسایه مانند مصر و اردن است. ترامپ ادعا کرد غزه پس از ۱۵ ماه جنگ به «نماد مرگ و ویرانی» تبدیل شده و بازسازی آن تحت مالکیت آمریکا، نیازمند تخلیه ساکنان است و بدون این اقدام بازسازی در باریکه غزه غیرممکن است؛ اقدامی که به نظر گروکشی دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی برای بازسازی غزه است و هزینه این بازسازی، کوچ اجباری و پاکسازی قومی غزه است؛ اقدامی که تا پیش از این رژیم صهیونیستی با اجرای طرح ژنرالها به دنبال آن بود اما موفق نشد. وزیر خارجه آمریکا (مارکو روبیو) و سخنگوی کاخ سفید نیز تلاش کردند این طرح را به عنوان انتقال «موقت» برای بازسازی معرفی کنند اما ترامپ صراحتا از اسکان دائمی فلسطینیها در خارج از غزه سخن گفت. سخنانی که واکنشهای شدیدی را از سوی کشورهای منطقه همچون مصر و اردن، همچنین مردم فلسطین و بسیاری از کشورهای جهان به همراه داشت.
* واکنشهای بینالمللی
کشورهای عربی و اسلامی مانند مصر، اردن، ترکیه و عربستان سعودی این طرح را نقض حقوق بینالملل و تلاشی برای «پاکسازی قومی» دانستند. مصر هشدار داد پذیرش فلسطینیها در صحرای سینا ممکن است پیمان صلح با اسرائیل را تضعیف کند. طبق اعلام برخی منابع، عربستان سعودی نیز تأکید کرد بدون تشکیل کشور فلسطین مستقل، عادیسازی روابط با اسرائیل غیرممکن است؛ مواضعی که پیش از این نیز از عربستان سعودی شنیده شده بود و پس از ۷ اکتبر بارها تکرار شده است، زیرا پیش از 7 اکتبر طرح عادیسازی روابط عربستان سعودی با رژیم صهیونیستی مانند کشورهایی همچون امارات و بحرین در مراحل پایانی قرار داشت اما پس از 7 اکتبر هزینه این اقدام برای دولت سعودی بسیار بیشتر از قبل شد و اکنون سعودیها برای کاهش این هزینهها صحبت از احیای طرح دودولتی و ایجاد کشور مستقل فلسطینی میکنند. هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه نیز در واکنش به طرح ترامپ گفت: ما قویاً با این پیشنهاد مخالفیم. همانطور که به خاطر دارید، بحران خاورمیانه در اصل با آوارگی فلسطینیها آغاز شد. وی افزود: ما اکنون از ایده حق فلسطینیها برای تشکیل کشوری مستقل در سرزمینهای خود حمایت میکنیم تا این بحران را به طور دائمی حل کرده و به این درگیری پایان دهیم. از سوی دیگر کشورهای اروپایی آلمان و فرانسه، همچنین اتحادیه اروپایی این طرح را مغایر با «راهحل دوکشوری» و حقوق بشردوستانه خواندند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز هشدار داد انتقال اجباری ممکن است به «پاکسازی قومی» تعبیر شود. صلیب سرخ جهانی نیز جابهجایی اجباری ساکنان غزه را نقض قوانین بینالمللی دانست. به نظر میرسد عریان بودن هدف نامشروع ترامپ و دولت آمریکا در طرح انتقال یا همان کوچ اجباری و پاکسازی قومی ساکنان غزه به قدری زننده و کودکانه است که حتی متحدان اروپایی و عربی رژیم صهیونیستی و دولت آمریکا نیز جسارت حمایت یا حتی سکوت در برابر آن را ندارند و مجبور به اتخاذ واکنش علیه آن شدهاند.
* صهیونیستها تنها طرفداران طرح
نتانیاهو از این طرح به عنوان «ایده تاریخساز» یاد و آن را راهی برای تغییر آینده غزه توصیف کرد. جناح راست افراطی کنست رژیم صهیونیستی از جمله ایتامار بنگویر هم این پیشنهاد را «تنها راهحل» برای مساله غزه خواند و وزیر دارایی رژیم صهیونیستی در مصاحبه با روزنامه یدیعوت آحارانوت گفت: اخراج فلسطینیها از نوار غزه تنها راهحلی است که صلح و امنیت را برای اسرائیل به ارمغان میآورد. «بزالل اسموتریچ» در ادامه سخنانش افزود: تنها راه برای جبران خسارات وارده به اسرائیل، بازگشت به جنگ و از بین بردن حماس است. این اظهارات اسموتریچ در حالی است که ایتمار بنگویر، وزیر افراطی مستعفی کابینه نتانیاهو در واکنش به طرح ترامپ برای کوچاندن اجباری ساکنان نوار غزه گفته است اگر این طرح اجرا شود، به کابینه بازخواهد گشت. سخنان و حمایتهای جناح راست افراطی دولت نتانیاهو از این طرح که اخیرا حتی امتیازات دولت اشغالگر در کرانه باختری و بلندیهای جولان برای شهرکسازی و اشغالگری بیشتر آنها را خوشحال نکرده بود، نشاندهنده معاملهای بزرگ در پشت پرده توافق آتشبس موقت غزه است؛ معاملهای که نتانیاهو برای بقای دولت خود به آن نیاز داشت و هزینه آن را دونالد ترامپ با ارائه طرح شرورانه خود پرداخت. کوچ اجباری ساکنان غزه که تا پیش از این با سرنیزه و سرب داغ سربازان اروپاییتبار ارتش اشغالگر رژیم صهیونیستی در قالب طرح ژنرالها موفق نشده بود، اکنون با چهرهای دیپلماتیکتر و با طراحی و حمایت آمریکاییها به میدان آمده و همین مساله نیز روشنگر چرایی خوشحالی صهیونیستهای افراطی است.
* واکنش فلسطینیها؛ مقاومت در برابر انتقال
بسیاری از فلسطینیها با وجود ویرانیهای گسترده، اصرار دارند در سرزمین خود بمانند. جمال عبدالحی ۵۵ ساله، ساکن غزه میگوید: «مهاجرت هرگز گزینه ما نبوده است». برخی فلسطینیها حتی پیشنهاد دادند صهیونیستها به جای آنان به آمریکا منتقل شوند. تشکیلات خودگردان و حماس نیز در مواضعی یکسان و تقریبا مشترک به طرح ترامپ واکنش منفی نشان دادند. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین طرح ترامپ را «نقض حقوق فلسطینیها» دانست. حماس نیز آن را «دستورالعملی برای هرج و مرج» خواند و بر مقاومت مسلحانه در برابر این طرح تاکید کرد. همچنین حازم قاسم، سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) پنجشنبه شب گفت: با هر نیروی نظامی که بدون موافقت و تمایل مردم فلسطین وارد نوار غزه شود مانند نیروی اشغالگر برخورد خواهد شد. قاسم گفت: طرح ترامپ نمیتواند ملت فلسطین را شکست دهد، بلکه این ملت ما است که میتواند این طرح را با شکست مواجه کند. وی افزود: مردم فلسطین به سرزمین خود متعهدند و هرگز آن را ترک نمیکنند، حتی اگر اظهارات ترامپ درباره اخراج فلسطینیان بارها از سوی مقامات آمریکایی تکرار شود. قاسم افزود: رئیسجمهور آمریکا در حمایت از مواضع افراطی و مجرمانه اشغالگران اسرائیلی علیه ملت فلسطین اظهار نظر میکند. سخنگوی حماس تصریح کرد: طرح ترامپ برای اخراج فلسطینیان متناقض و غیرقابل اجراست.
* از حرف تا واقعیت غزه
طرح کودکانه دونالد ترامپ از پیش شکست خورده و اجرایی کردن آن غیرممکن است. این طرح مخالفان بسیاری دارد و علاوه بر آن ارتش رژیم صهیونیستی طی 15 ماه جنایت در نوار غزه نه تنها نتوانست سازمان رزم و شبکه تونلها و جنگجویان حماس را از بین ببرد، بلکه حتی از نابودی ساختار سیاسی و مدنی حماس بر نوار غزه ناتوان بود و تنها ساعاتی پس از آتشبس، پلیس غزه به خیابانها بازگشت و نیروهای رزمنده حماس با لباس یکشکل و تسلیحات و خودروهای خود به میدان بازگشتند؛ اقدامی که با پوشش رسانهای کامل شکستی دیگر برای رژیم اشغالگر که مدعی نابودی حماس بود رقم زد. اکنون اما این طرح با پشتیبانی دولت آمریکا مطرح شده است تا اهداف شوم طرح ژنرالها را مجددا پیگیری کند؛ مسالهای که موانع متعددی بر سر راه خود دارد. از جمله این موانع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- عدم همکاری کشورهای همسایه: مصر و اردن به صراحت از پذیرش فلسطینیها خودداری کردهاند. عربستان نیز هزینههای این طرح را رد کرد و وزیر خارجه اردن هم در سخنرانی خود درباره این طرح و احتمال انتقال 2 میلیون ساکن غزه به اردن این اقدام را به مثابه اعلان جنگ به اردن خواند.
۲- چالشهای حقوقی: انتقال اجباری برخلاف کنوانسیونهای بینالمللی، از جمله پروتکلهای ژنو است و ممکن است به تحریمهای بینالمللی علیه آمریکا منجر شود. البته تحریمها علیه آمریکا کارساز نیست و در نهایت چالش به وجود آمده در سطح حقوق بینالملل منجر به زیر سوال رفتن بسیاری از مقررات و قوانین و معاهدههای بینالمللی خواهد شد.
۳- تأثیر بر آتشبس: این طرح ممکن است آتشبس شکننده بین رژیم اشغالگر و جنبش حماس را نقض و مذاکرات تبادل اسرای صهیونیست با زندانیان فلسطینی را مختل کند؛ مسالهای که اپوزیسیون دولت نتانیاهو در سرزمینهای اشغالی بسیار از آن نگران و معتقد است دولت نتانیاهو نیز به دنبال این دست اقدامات است تا جنگ از سر گرفته شود.
باید به این نکته هم توجه داشت که کارشناسان این پیشنهاد را غیرواقعبینانه میدانند. لورنس فریدمن، استاد مطالعات جنگ در کالج لندن معتقد است ترامپ «مردمی را جابهجا میکند که نمیخواهند بروند و به مکانی که نمیخواهند آنها را بپذیرند». با این حال، برخی تحلیلگران معتقدند این ایده ممکن است پارادایم دیپلماتیک قدیمی را بشکند و راه را برای گفتوگوهای جدید باز کند. در نهایت باید به این نکته اشاره کرد که طرح ترامپ نه تنها با مخالفت جهانی روبهرو شده، بلکه تنشها در خاورمیانه را نیز تشدید کرده است. در حالی که رژیم صهیونیستی و جناح راست افراطی آن از این ایده استقبال میکنند، مقاومت فلسطینیها و عدم همکاری کشورهای منطقه، اجرای آن را ناممکن کرده است. به نظر میرسد این طرح بیش از آنکه راهحلی عملی باشد، تلاشی برای تغییر چارچوب گفتوگوهای صلح و جلب توجه رسانهای است؛ اقدامی کودکانه و سطحی که تنها شرایط آتشبس و تبادل اسرا را به خطر انداخته است.
ارسال به دوستان
دونالد ترامپ دیوان کیفری بینالمللی را در لیست تحریمی واشنگتن قرار داد
تحریم عدالت
پس از اینکه دیوان کیفری بینالمللی با صدور دستور پیگرد قضایی علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر سابق جنگ رژیم صهیونیستی به دلیل نسلکشی فلسطینیان، خشم مقامات آمریکایی را برانگیخت، اکنون دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در راستای حمایت از صهیونیستها، به این نهاد بینالمللی حمله کرده است. بر این اساس، پس از آنکه تحریم دیوان کیفری بینالمللی در مجلس سنای آمریکا رأی لازم را کسب نکرد، دونالد ترامپ با صدور یک فرمان اجرایی، این نهاد بینالمللی را در لیست تحریمهای واشنگتن قرار داد. رئیسجمهوری آمریکا شامگاه پنجشنبه به وقت محلی برابر با ۶ فوریه ۲۰۲۵ فرمان اجرایی اعمال تحریمها علیه دیوان کیفری بینالمللی در لاهه هلند را در حمایت از اسرائیل صادر کرد. کاخ سفید شامگاه پنجشنبه به وقت محلی در بیانیهای به نقل از دونالد ترامپ اعلام کرد: من، دونالد ج. ترامپ، رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا، اعلام میکنم دیوان کیفری بینالمللی (ICC) که بر اساس اساسنامه رم تأسیس شده است، اقداماتی غیرقانونی و بیاساس علیه آمریکا و متحد نزدیک ما، اسرائیل، انجام داده است.
ترامپ در این باره گفت: اقدامات دیوان کیفری بینالمللی یک رفتار بدخواهانه است که حاکمیت آمریکا را تهدید و امنیت ملی و سیاست خارجی ما را تضعیف میکند. وی افزود: دیوان کیفری بینالمللی هیچ صلاحیتی بر آمریکا یا اسرائیل ندارد. کشور ما (آمریکا) صریحاً با هرگونه اقدام دیوان کیفری بینالمللی علیه اسرائیل مخالف است. ما از متحدانمان انتظار داریم با هر اقدامی که دادگاه کیفری بینالمللی علیه اسرائیل انجام میدهد، مخالفت کنند. رئیسجمهور آمریکا مدعی شد: ما عواقب ملموس و قابل توجهی را بر مسؤولان تخلفات دیوان کیفری بینالمللی تحمیل خواهیم کرد. اقدامات ما علیه دیوان کیفری بینالمللی ممکن است شامل مسدود کردن اموال و داراییها و تعلیق ورود مقامات آن به کشورمان باشد. ترامپ تصریح کرد: تلاشهای دیوان بینالمللی کیفری برای دستگیری، بازداشت یا محاکمه مقامات صهیونیست تهدیدی فوقالعاده برای امنیت ملی آمریکاست. برای مقابله با تهدید ناشی از تلاشهای دیوان بینالمللی کیفری، وضعیت اضطراری ملی اعلام میکنم. پیش از این نیز دیوان کیفری بینالمللی در سال ۲۰۲۰ و همزمان با دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ، با تحریمهای ایالات متحده مواجه شده بود. این تحریمها شامل ممنوعیت سفر و مسدود کردن داراییهای دادستان سابق «فاتو بنسودا» و یکی از مقامات ارشد وی بود. دیوان کیفری بینالمللی ماه نوامبر ۲۰۲۴ حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر سابق جنگ این رژیم را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در نوار غزه صادر کرده بود و سفر اخیر نخستوزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا نیز مورد اعتراض نهادهای حقوق بشری مانند عفو بینالملل و این دیوان قرار گرفته بود. دونالد ترامپ نیز به همین دلیل با اجرای تحریمها علیه دیوان کیفری بینالمللی دادگستری این نهاد را به دلیل اجرای عدالت تحریم کرد.
* واکنش سازمان ملل
فرحان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل پنجشنبه گذشته به وقت محلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دبیرکل سازمان ملل درباره گزارشی که میگوید رئیسجمهور [دونالد] ترامپ دستور اجرایی برای تحمیل تحریمها بر دیوان بینالمللی کیفری (ICC) را صادر میکند، چه نظری دارد؟ گفت: ما همواره این موضوع را به طور واضح بیان کردهایم که باید از کار دیوان بینالمللی کیفری حمایت کرد. معاون سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: بدیهی است دیوان کیفری بینالمللی از دبیرکل و از دبیرخانه سازمان ملل مستقل است اما دیوان یک رکن حیاتی از سیستم قضایی بینالمللی است. فرحان حق در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا دبیرکل سازمان ملل برای حمایت از مردم غزه به این منطقه سفر نکرده است؟ گفت: دبیرکل سازمان ملل معتقد است باید زمانی به غزه برود که حضور او در منطقه موثر باشد. معاون سخنگوی سازمان ملل افزود: سایر مقامات سازمان ملل به این منطقه سفر کردهاند. ما این سفر را برنامهریزی خواهیم کرد اما میخواهیم این سفر زمانی انجام شود که به عملیاتهای امداد و نجات و همچنین بشردوستانه در منطقه کمک کند. فرحان حق همچنین بار دیگر درباره بازسازی غزه گفت: هیچ رویکردی نباید شامل هرگونه پاکسازی قومی است. اقدامات دولت آمریکا و شخص ترامپ علیه دیوان بینالمللی دادگستری (ICC) سند دیگری بر استانداردهای دوگانه غرب بر سر مساله حقوق بشر و نحوه مواجهه آنها با جنایات متحدانشان است؛ متحدانی که برای پیشبرد اهداف خود دست به هر گونه جنایتی خواهند زد و از سوی دیگر به دلیل حمایت حداکثری آمریکا و سایر کشورهای اروپایی با هیچ گونه تبعات و تنبیهی در سطح جهانی روبهور نمیشوند و هر گونه تلاش برای توقف ماشین جنگی دولت جعلی صهیونیست در مجامع بینالمللی و با استفاده از حقوق بینالملل با وتو یا تحریم و برخورد قهری دولت آمریکا مواجه خواهد شد.
ارسال به دوستان
حملات هوایی ارتش اشغالگر صهیونیستی به لبنان زیر سایه انفعال ناظران آتشبس از سر گرفته شد
همان عهدشکن همیشگی
پویا جادی: ۲ ماه از آغاز آتشبس شکننده میان لبنان و اسرائیل میگذرد اما موج نقضهای مکرر توسط اسرائیل، بویژه در مناطق مرزی جنوب و شرق لبنان، نهتنها ثبات را تهدید میکند، بلکه جان غیرنظامیان را نیز به مخاطره انداخته است. بامداد جمعه نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی در اقدامی تجاوزکارانه با حمله هوایی به شرق و جنوب لبنان بار دیگر آتشبس را نقض کرد؛ اقدامی که در سایه بیعملی ضامنان آتشبس بویژه ایالاتمتحده آمریکا بارها انجام شده است. در این تجاوز غیرقانونی رژیم صهیونیستی، جنگندههای رژیم منطقه بقاع در لبنان را هدف قرار دادند و شهر بعلبک نیز شاهد حملات صهیونیستها بود. رژیم صهیونیستی همچنین اقلیم التفاح در جنوب لبنان را هدف حملات خود قرار داد؛ حملاتی که دیگر با پهپاد یا توپخانه انجام نشد، بلکه بار دیگر شاهد حضور جنگندههای رژیم صهیونیستی در آسمان لبنان بودیم. رسانههای لبنانی همچنین از شکستن دیوار صوتی بر فراز آسمان بیروت توسط جنگندههای ارتش رژیم صهیونیستی خبر دادند؛ اقدامی تحریکآمیز که نشاندهنده علاقه ارتش اشغالگر برای نقض آتشبس و از سرگیری مجدد درگیری با حزبالله لبنان است.
* آمار نقض آتشبس از سوی رژیم اشغالگر
طی بیش از ۲ ماه گذشته، ارتش اشغالگر رژیم صهیونیستی بارها به صورت سیستماتیک آتشبس را نقض و بهانههای مختلفی را نیز برای اقدامات خود مطرح کرده است. در این بین حمله به غیرنظامیان و مناطق مسکونی نیز در کارنامه نقض آتشبسهای رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان وجود دارد. برای مثال در ۲۶ ژانویه ۲۰۲۵ حملات اسرائیل به جنوب لبنان منجر به شهادت ۲۲ غیرنظامی و زخمی شدن ۱۲۴ نفر از جمله ۹ کودک و یک امدادگر شد. در ۳۱ ژانویه نیز حمله هوایی به منطقه جانتا در دره بقاع در شرق لبنان۲ شهید و ۱۰ زخمی برجا گذاشت. اسرائیل مدعی شد این حملات علیه «پایگاههای حزبالله» انجام شده است؛ ادعایی که با توجه به شهادت غیرنظامیان و کودکان در حملات رژیم صهیونیستی دور از واقعیت به نظر میرسد. پیش از این نیز در ۲۸ دسامبر ۲۰۲۴ نیروهای رژیم اشغالگر با ورود به مناطق قنطره وطیبه - مرجعیون خانههای مسکونی روستاییان جنوب را تخریب کرده و آنها را آتش زدند؛ اقداماتی که منجر به خشم مردم جنوب لبنان و اقدام آنها علیه رژیم صهیونیستی در پایان مهلت آتشبس شد. در پایان مهلت آتشبس هزاران شهروند لبنانی که پس از آتشبس قصد بازگشت به روستاهای خود در جنوب لبنان را داشتند، با موانع نظامی اسرائیل و تیراندازی مستقیم مواجه شدند. در یک مورد، اسرائیل 24 غیرنظامی را حین بازگشت به خانههایشان به شهادت رساند. رژیم صهیونیستی حملات خود و نقض مکرر آتشبس را با ادعای «پاسخ به فعالیتهای حزب الله» توجیه میکند و مدعی است مقاومت لبنان از زیرساختهای جنوب لبنان برای قاچاق سلاح و ساخت تسلیحات استفاده میکند؛ ادعایی که توسط دولت لبنان و حزبالله رد شده است. بر اساس گزارش پارلمان لبنان، اسرائیل تاکنون بیش از ۶۰۰ بار آتشبس را نقض کرده که نشاندهنده نقض سیستماتیک آتشبس است.
* واکنشهای بینالمللی
وزارت خارجه لبنان با ارسال شکوائیهای به شورای امنیت، خواستار تحریم فوری اسرائیل و الزام این رژیم به رعایت تعهداتش شده است. در این سند به نقضهای مکرر از جمله ربودن شهروندان لبنانی و تخریب خانهها اشاره شده است؛ تحریمهایی که برای جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه نیز اعمال نشده و بعید است رژیم صهیونیستی زیر چتر حمایتی غرب طعم آن را بچشد. در این میان نقش منفعلانه آمریکا و فرانسه نیز قابل توجه است. اگرچه این ۲ کشور به عنوان میانجی اصلی آتشبس عمل کردهاند اما لبنان از سکوت نسبی آنان در قبال نقض آتشبسهای مکرر اسرائیل انتقاد کرده است، بویژه پس از اینکه کاخ سفید با تمدید آتشبس تا ۱۸ فوریه ۲۰۲۵ موافقت کرد. طبق توافق اولیه، اسرائیل موظف بود تا ۲۶ ژانویه نیروهایش را از لبنان خارج کند اما با بهانهگیری از عدم اجرای تعهدات توسط لبنان تنها بخشی از نیروهای اشغالگر خود را عقب کشید. به نظر میرسد هدف رژیم صهیونیستی باقی ماندن در نواحی مرزی جنوب لبنان است و علاوه بر آن علاقه به از سرگیری جنگ دارد و آتشبس غزه نیز نتوانسته است موتور ماشین جنگی رژیم اشغالگر را متوقف کند. مساله نقضهای مکرر آتشبس از سوی اسرائیل نهتنها آتشبس را بیاثر ساخته، بلکه زمینه را برای جنگ تمامعیار فراهم میکند؛ جنگی که در سایه سکوت و انفعال جامعه بینالملل، بویژه ناظران توافق (آمریکا و فرانسه) رخ خواهد داد و با تداوم تجاوزات رژیم صهیونیستی به خاک لبنان واکنش حزبالله نیز قطعی است. همانگونه که تاکنون در مقابل هر گونه تجاوز رژیم صهیونیستی مقابله به مثل کرده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|