اعتراف جمعی علیه نتانیاهو
گروه بینالملل: پس از شدت گرفتن انتقادات بینالمللی بویژه از سوی کشورهای غربی و اروپایی از جنایات رژیم صهیونیستی در گرسنگی دادن به غیرنظامیان غزه و محاصره این باریکه به موازات بمباران وحشیانه بیوقفه، سلسله اعترافاتی از درون مقامات حزبی صهیونیست و جامعه شهرکنشینان آغاز شده است که موقعیت رژیم اشغالگر را بیش از پیش مخدوش کرده و به همین دلیل نیز رهبران سیاسی صهیونیست فارغ از جناح و موقعیت خود در کنست به مقابله شدید با این اعترافات پرداختهاند؛ اعترافاتی به نسلکشی، کودککشی و جنایات جنگی که تاکنون در میان مقامات سیاسی و شخصیتهای این رژیم بیسابقه بوده است. برخی تحلیلگران سیاسی صهیونیست این اعترافات را مقدمه فروپاشی چهره دموکراتیک رژیم اشغالگر در اذهان بینالمللی دانسته و برای بقا و موجودیت صهیونیستها بسیار خطرناک توصیف میکنند. از سوی دیگر واکنش اپوزیسیون دولت نتانیاهو نیز در مواجهه با این اعترافات بسیار قابل توجه است. شخصیتهایی مانند یائیر لاپید، نفتالی بنت و آویگدور لیبرمن که بارها خواستار توقف جنگ، مبادله اسرا و سرنگونی دولت نتانیاهو شده بودند، پس از این اعترافات توسط برخی چهرههای سیاسی سابق رژیم صهیونیستی، نقاب از چهره برداشته و بشدت علیه معترفان به جنایات جنگی توسط ارتش رژیم اشغالگر تاختند؛ اقدامی که همسو با واکنش اعضای کابینه نتانیاهو بود و همین مساله نیز منجر به تعجب افرادی شد که تفاوت جدی بین کابینه رژیم صهیونیستی و اپوزیسیون آن قائل بودند.
* دومینوی اعترافات
پس از سخنان جنجالی و بیسابقه یائیر گولان، ژنرال سابق و ذخیره ارتش اشغالگر و رهبر حزب دموکرات رژیم صهیونیستی، توفانی سیاسی در محافل شهرکنشینان صهیونیست رخ داد. وی در سخنانی بیسابقه اعلام کرد یک کابینه عاقل، علیه غیرنظامیان جنگ راه نمیاندازد، کودکان را برای «سرگرمی» نمیکشد و کوچاندن اجباری مردم غزه را به عنوان هدفی برای خود تعیین نمیکند. وی در ادامه افزود: «این کابینه پر از افرادی است که هیچ ارتباطی با یهودیت ندارند، پر از افراد کینهتوز و بیاخلاقی است که توانایی اداره امور در مواقع اضطراری را ندارند و این تهدیدی برای موجودیت ماست. جنگ، تجسم آرزوهای بنگویر و اسموتریچ (وزرای افراطی کابینه رژیم صهیونیستی) است و اگر به آنها اجازه دهیم به این آرزوها دست یابند، به یک حکومت طردشده در جهان تبدیل خواهیم شد. باید جنگ پایان یابد و اسیران بازگردند و «اسرائیل» به وضعیت طبیعی خود برگردد». سخنان گولان در محافل داخلی رژیم صهیونیستی، همچنین در رسانههای بینالمللی و منطقه اعتراف به نسلکشی و کودککشی ارتش اشغالگر در نوار غزه تعبیر شد؛ اعترافی بیسابقه از سوی یک مقام سیاسی فعلی که سابقه نظامیگری نیز در پرونده خود دارد و همین مساله نیز منجر به واکنش شدید و عصبانی مقامات ارتش، کابینه و صهیونیستهای چپگرا و راستگرا در کنست شد و موجی از حملات به گولان شکل گرفت؛ حملاتی که منجر به عقبنشینی نسبی گولان از ادعای جنایت جنگی و کودککشی ارتش اشغالگر شد اما در نهایت نظر او درباره نتانیاهو و کابینه وی تغییر نکرد و تنها کمی معتدلتر شد. البته سرکوب سیستماتیک علیه اعتراف گولان نتیجه نداد و پس از وی نوبت به موشه یعلون، وزیر جنگ سابق رژیم اشغالگر رسید تا زبان به اعتراف باز کرده و اقدامات رژیم اشغالگر در نوار غزه را زیر سوال ببرد. وی در دفاع از یائیر گولان با اشاره به اظهارات وی گفت: گولان اشتباه کرده است؛ این قطعاً «سرگرمی» نیست، بلکه یک «ایدئولوژی قومی - فاشیستی» است که با فتاوای خاخامها از قبیل «در غزه هیچ بیگناهی وجود ندارد» و اظهارات برخی سیاسیون مانند «غزه باید از عربها خالی شود و یهودیان را آنجا جایگزین خواهیم کرد» و «آنها را گرسنه نگه خواهیم داشت» همسو است. وی در ادامه پرسید: آیا این «پاکسازی قومی» نیست؟
رئیس سابق ستاد ارتش اشغالگر افزود: این یک «سرگرمی» نیست، بلکه یک سیاست دولتی است که هدف اصلی آن حفظ قدرت است و این ما را به سمت خرابی میکشاند. بنابراین باید این سیاست را تغییر داد. یعلون ادامه داد: کابینه نتانیاهو بشدت به جایگاه بینالمللی «اسرائیل» و روابط خارجی آن و اقتصادش آسیب زده است. تا زمانی که این کابینه آماده پایان دادن به جنگ نباشد، ما اسرا و نظامیان بیشتری را از دست خواهیم داد. باید دولت فاسد را تغییر دهیم و به تظاهرات ادامه دهیم تا به نافرمانی مدنی برسیم.
اظهارات جنجالی یعلون که اعتراف به پاکسازی قومی رژیم صهیونیستی در غزه بود، پایان ماجرا نبود. ایهود اولمرت، نخستوزیر سابق رژیم اشغالگر نیز روز چهارشنبه در مصاحبه با بیبیسی در سخنانی اعلام کرد: «آنچه اسرائیل اکنون در غزه انجام میدهد، به جنایت جنگی بودن نزدیک میشود». وی در این باره توضیح داد: «این جنگی بیهدف و بدون هیچ شانسی برای دستیابی به هر چیزی است که بتواند جان اسرا را نجات دهد». مقام عالیرتبه سابق صهیونیست ادامه داد: «وضعیت جنگی آشکار این است که هزاران فلسطینی بیگناه، همچنین بسیاری از سربازان اسرائیلی کشته میشوند». طبق این گزارش، اولمرت افزود: «ما با حماس میجنگیم، نه با غیرنظامیان بیگناه و این باید روشن باشد».
* موج جدید سرکوب واقعیت از سوی صهیونیستها
پس از این سخنان گولان، یعلون و بویژه اولمرت، کابینه رژیم اشغالگر بار دیگر به انتقاد شدید از آنها پرداخت و اتهامات متعددی را علیه آنها مطرح کرد. «گیدئون سعر» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در واکنش به سخنان اولمرت و گولان گفت: لازم است مشخص شود رئیس حزب دموکراتها «یائیر گولان» و نخستوزیر پیشین اسرائیل «ایهود اولمرت» در نبرد تاریخیای که ما وارد آن شدهایم، چه میکنند. در همین حال «نیسیم فاتوری» نایب رئیس پارلمان اسرائیل (کنست) گفت: اولمرت فاسدترین نخستوزیری است که از زمان تاسیس اسرائیل به اینجا آمده و به عنوان سخنگوی حماس عمل میکند. از سوی دیگر «میری ریگیو» وزیر حملونقل رژیم اشغالگر نیز گفت: حماس و نیروهای قسام از اولمرت به خاطر سخنانش سپاسگزارند. «یوآو کیش» وزیر آموزش دولت رژیم اشغالگر نیز اظهار کرد: اولمرت به یائیر گولان و دار و دسته چپگراها در بدنام کردن اسرائیل در عرصه بینالمللی پیوسته است. بنیامین نتانیاهو نیز از قافله عقب نماند و همسو با کابینه خود به اولمرت و گولان حملهور شد. نخستوزیر جنایتکار رژیم صهیونیستی در واکنش به اعترافات اولمرت و گولان گفت: از حرفهای یائیر گولان و ایهود اولمرت شوکه شدم. آنها آنچه را حماس علیه اسرائیل و ارتشش میگوید ترویج میکنند. نتانیاهو افزود: افرادی میان ما هستند که به افتراهایی که علیه ما زده میشود که ما آپارتاید و قاتل کودکان هستیم، مشروعیت میدهند. وی ادامه داد: این به وجهه ما در دنیا بشدت لطمه میزند. بیشتر افراد میدانند این جنگی عادلانه است که ما به شکل مشروع وارد آن شدیم.
* ترس از دست رفتن مشروعیت جهانی
سخنان اولمرت، گولان و یعلون در شرایطی در درون جامعه و سیاست صهیونیستها بحران ایجاد کرده است که فشارها از سوی مقامات اروپایی، همچنین جامعه جهانی بر رژیم صهیونیستی به شکل بیسابقهای افزایش یافته است؛ فشارهایی که تنها به بیانیههای سیاسی ختم نمیشود و صحبت از تحریم مقامات صهیونیست به جرم جنایت جنگی، تعلیق تجارت آزاد با سرزمینهای اشغالی، همچنین قطع همکاریهای نظامی و امنیتی با اشغالگران است؛ اقداماتی که قرار است در صورت عدم عقبنشینی رژیم اشغالگر از محاصره غزه و عدم برقراری آتشبس و مبادله اسرا اجرایی شود و در صورت تحقق این هشدارها به مقامات صهیونیست، رژیم صهیونیستی با وضعیتی بیسابقه روبهرو خواهد شد. از سوی دیگر احکام دادگاه لاهه علیه نخستوزیر و وزیر جنگ سابق رژیم اشغالگر، همچنین اقدامات حقوقی علیه سربازان جنایتکار رژیم در سرتاسر جهان و فرار آنها از کشورهای مختلف نشاندهنده نابودی وجهه صهیونیستها در پی جنایات آنها در نوار غزه است؛ جنایاتی که تا امروز نیز ادامه داشته است و نخستوزیر و کابینه جنایتکار اسرائیل قصدی برای قرار دادن نقطه پایان بر آن ندارند. همین مساله نیز حساسیتها را در درون جامعه صهیونیستها افزایش داده است و مقامات صهیونیست با هرگونه افشاگری و اعتراف به جنایات جنگی به شکل بیسابقهای برخورد میکنند.
***
تیراندازی صهیونیستها به سوی هیأت اروپایی در جنین
نظامیان رژیم صهیونیستی در اقدامی بیسابقه، به سوی یک هیات دیپلماتیک متشکل از چند سفیر و نماینده سیاسی از کشورهای عربی و اروپایی در جریان بازدید از اردوگاه جنین در کرانه باختری تیراندازی کردند؛ اقدامی که با واکنش تند وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین و درخواست برای اقدام جهانی همراه شده است. نیروهای ارتش رژیم اشغالگر به سوی هیاتی دیپلماتیک که متشکل از نمایندگان سیاسی و سفیرانی از ۳۰ کشور مختلف اروپایی و عربی بود، آتش گشودند. طبق گزارشات، این هیات در حال بازدید میدانی از اطراف اردوگاه جنین در شمال کرانه باختری بود که ناگهان مورد تیراندازی مستقیم نظامیان صهیونیست قرار گرفت.
وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین با انتشار بیانیهای رسمی، این اقدام را مصداق آشکار ارعاب و تهدید جامعه دیپلماتیک جهانی دانست و آن را شدیداً محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: ارتش اسرائیل برای ترساندن و ارعاب این هیات خارجی در بدو ورود به ورودی اردوگاه جنین، اقدام به تیراندازی با گلولههای جنگی کرد. این وزارتخانه از جامعه جهانی بویژه دولتهای عضو هیات هدف قرار گرفته خواست مواضعی روشن، قاطع و درخور در قبال این اقدام خصمانه و خلاف قوانین بینالمللی اتخاذ کنند. حمله مسلحانه به هیاتهای دیپلماتیک از منظر حقوق بینالملل، نقض صریح کنوانسیون وین تلقی میشود و این اقدام میتواند پیامدهای دیپلماتیک گستردهای برای رژیم صهیونیستی داشته باشد.
***
اروپاییها علیه اسرائیل
کایا کالاس، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی، در یک نشست خبری پس از نشست شورای وزیران امور خارجه اتحادیه در بروکسل، اعلام کرد این اتحادیه در حال بازنگری توافقنامه همکاری با اسرائیل است. دلیل این اقدام، تشدید بحران انسانی در غزه و محدودیتهای اعمالشده بر ورود کمکهای بشردوستانه به این منطقه است. کالاس وضعیت غزه را «فاجعهبار» توصیف کرد و گفت: کمکهایی که تلآویو اجازه ورود آن را داده، هر چند مثبت است اما در برابر حجم نیازهای انسانی، بسیار ناچیز است. او تأکید کرد کمکهای بشردوستانه باید فوراً، بدون مانع و در مقیاسی گسترده وارد غزه شود. اکثریت قاطع کشورهای عضو اتحادیه اروپایی از بازنگری در بند دوم توافقنامه همکاری با اسرائیل حمایت کردهاند و این روند آغاز شده است. او همچنین اشاره کرد صدها کامیون حامل کمکهای انسانی پشت مرزهای غزه منتظر هستند و ورود فقط 9 کامیون در روزهای اخیر کافی نیست. کالاس از بیان جزئیات مربوط به تعداد کشورهای حمایتکننده خودداری کرد اما گفت اکثریت بزرگی در نشست از این موضوع حمایت کردند و هدف اصلی، کمک واقعی به مردم غزه و باز کردن مسیر ورود کمکها به داخل این منطقه است. این بازنگری در توافقنامه همکاری، نشانهای از تغییر رویکرد اتحادیه اروپایی نسبت به سیاستهای اسرائیل در قبال غزه و بحران انسانی است و میتواند تأثیر قابل توجهی بر روابط بینالملل و دیپلماسی منطقه داشته باشد.