|
نگاهی به دادگاه «اکبر گودرزی» سرکرده فرقان و بازشناسی این گروهک تروریستی
تفسیر به میل
محمدرضا کردلو: پیکر دکتر مفتح و 2 تن از پاسداران به نامهای اصغر نعمتی و جواد بهمنی در ساعت ۹ صبح روز چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۳۵۸ تشییع شد و سیل مشایعتکنندگان، پیکر این چهره انقلابی را با این شعارها راهی خانه ابدی کردند: «معلم عزیزم، معلم عزیزم، به پا خیز، کلاس درس آماده است/ مفتح، مفتح، منزل نو مبارک».
پس از چند تهدید تلفنی، بالاخره 9 صبح 27 آذر 58، در مقابل دانشکده الهیات دانشگاه تهران، دکتر محمد مفتح به ضرب گلولههای 4 تن از اعضای گروهک فرقان به شهادت رسید. کمال یاسینی، محمود کشانی، محمد نوری و حسن نوری از گروه تروریستی فرقان در عملیات ترور شهید مفتح شرکت داشتند. ابتدا دکتر مفتح از ناحیه پا مورد اصابت گلوله قرار گرفت و لنگانلنگان خود را به داخل راهروی دانشکده رساند اما هیچکدام از دانشجویان و حاضران که تا آن روز با چنین صحنههایی از ترور روبهرو نشده بودند، عکسالعملی نشان ندادند و وحشتزده خود را از ترس پنهان کردند. کمال یاسینی مسؤول ترور دکتر، خود را در راهروی دانشکده بالای سر او رساند و با خونسردی گلولهای به سر دکتر زد. پیکر بیجان دکتر توسط دانشجویان به بیمارستان امیراعلم منتقل شد. 6 گلوله به بدن ایشان اصابت کرده بود که گلولهای که به مغز ایشان شلیک شد، موجب شهادتشان شد. فرقان، ترورهای زنجیرهای خود را از سوم اردیبهشت ۱۳۵۸ با ترور سپهبد قرنی، رئیس سابق ستاد ارتش آغاز کرد. ۹ روز بعد آیتالله مطهری را به شهادت رساندند. یک ماه پس از آن در چهارم خردادماه هاشمیرفسنجانی را هدف قرار دادند که البته در اینباره ناکام ماندند اما در مرحله بعدی در چهارم شهریور همان سال توانستند حاج مهدی عراقی و فرزندش حسام را به شهادت برسانند. آیتالله قاضیطباطبایی امام جمعه تبریز نیز 10 آبان 58 توسط فرقان به شهادت رسید. به بهانه سالگرد شهادت دکتر مفتح، به بازشناسی فرقان و سرکرده این گروه پرداختهایم.
در سکانسی از سریال امام علی داوود میرباقری میبینیم که «ابن عباس» برای محاجه با خوارج به نهروان میرود. در میانههای بحث پیرامون شعار خوارج (ان الحکم الا لله) ابن عباس میگوید: بالاخره این حکم خدا را یکی باید در زمین جاری کند یا نه؟ ویژگی لجاجت، آنها را به جایی میرساند که این منطقیترین حرف را نمیپذیرند و شعار را تکرار میکنند. بعد که ابن عباس میرود، خوارج داخل خیمه میشوند و برای جنگ با امیرالمومنین نقشه میکشند. حالا باید فرمانده انتخاب کنند. یعنی یکی این حکم خدا را که از نگاه آنان جنگ با امیرالمومنین است اجرا کند. پاسخ چالش ابن عباس و تناقض خوارج همین جا روشن میشود. ارسال به دوستان
سؤال و جوابهایی درباره فرقان و اکبر گودرزی
از آنجا که شما به توصیه مرحوم مطهری با دید نقادانهای به این جریان و بویژه به فکر و رفتار رهبر گروه نگاه میکردید، در دوران قبل از پیروزی انقلاب، چه ویژگیهایی را در او میدیدید؟
میزان تأثیرپذیری گودرزی از آقای موسویخوئینیها چقدر بود؟
مگر میزان تحصیلات گودرزی در حوزههای علمیه تا چه پایه بود که تفسیر مینوشت؟
از آنجا که شما بیش از دیگران با گودرزی برخورد داشتید و او را محاکمه و برایش حکم اعدام صادر کردید، قاعدتاً شناختتان از او بیش از دیگران است. با نشانههایی که آن روز در او دیدید و با توجه به تجربههای کنونی خود، شخصیت او را چگونه تحلیل میکنید؟
عدهای در بعضی از مساجد تهران تفاسیر مارکسیستی از قرآن ارائه میکردند و گودرزی و برخی از دوستانش هم پای منبر آنها مینشستند. چه شد که فرقانیها در برخورد فیزیکی با مرحوم مهری از بقیه جلوتر افتادند؟
نقاط افتراق تفسیر آیتالله طالقانی با تفسیر فرقانیها کدام است؟ ارسال به دوستان
چگونه فرقان؟ چرا فرقانیسم؟
صادق فرامرزی: عبور از پرسش «چگونگی» شکل گرفتن گروهکی مانند فرقان و رسیدن به پرسش «چرایی» شکل گرفتن شاید نخستین پیششرط برای ارتقا یافتن مباحث مطرح شده پیرامون این گروهک باشد. ساده و سطحی بودن بنیاد اندیشهای فرقانیها از یکسو و عدم پیچیدگی تشکیلاتی و محدود بودن پیروان آن از سوی دیگر منجر به آن شده است که شناخت این گروهک به شکلی سهل باشد و اکنون کمتر پرسش و پاسخ یافت نشدهای را بتوان پیرامون این پدیده مطرح کرد. ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|