|
مخالفت ایران با ایجاد منطقه حائل در سوریه
علیاکبر ولایتی در دیدار هیأتی از رؤسا و شیوخ قبایل سوریه گفت: ما مخالف ایجاد منطقه حائل به وسیله بیگانگان و دخالت خارجی در سوریه یا هر نقطهای از منطقه هستیم، چرا که به معنای تغییر بخشی از منطقه و جدا کردن کشورها و سپردن اداره آن به بیگانگان است که بیتردید در تضاد با منافع سوریه قرار دارد و معارضان جدی و ریشهای حکومت و مردم سوریه در این منطقه حائل قرار گرفته و از آنها حمایت میشود.
ارسال به دوستان
سناریوی نقض حریمخصوصی و انتشار فیلمها و عکسهای شخصی از زندگی چهرههای مشهور این بار علیه مهران مدیری و پس از انتقادات اخیر او از دولت بهکار گرفته شد!
کار خودشونه؟
گروه سیاسی: «گروگان گرفتن حوزه خصوصی برای کنترل کردن فعالیت حوزه عمومی»؛ شاید این عبارت را بتوان خلاصه غیراخلاقیترین و ضدآزادیترین رویکرد در جریان رقابتهای اجتماعی و سیاسی دانست، رویکردی که در آن با متغیری خارج از معادلات سیاسی و اجتماعی افراد حوزه کنش و واکنش آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. در این میان هر چند گرفتن «آتوی شخصی» برای مهار اشخاص رویکرد و سناریویی قدیمی بوده است اما با گسترش حوزه ارتباطی و توانایی تغییر نگرش افراد نسبت به سوژه یا شخص واحدی، عمده این گروگانگیریها نسبتی با حوزه شخصی و غیرعمومی پیدا کردهاند. در میان این رویه، هر چند انتشار راز یا تصویری شخصی سابقهای به بلندای گسترش وسایل ارتباط جمعی دارد اما عمده انتشارها محدود به همان حوزه خصوصی و انتقامگیری شخصی میشدند تا اینکه توانایی تخریبی این انتشارها گروههای متنفذ و منتفع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را به فکر تعمیم این راهکار در جریان رقابتهای درونقدرتی انداخت.
* آمدنیوزیسم سازمانیافته
چند ماه پیش بود که بعد از افشای انگیزه یکی از مقامهای محلی در استانهای جنوبی کشور برای ورود به عرصه انتخابات و رقابت سیاسی به یکباره فیلمی شخصی از او منتشر شد و شخصیت وی را به شکلی کامل تحت تاثیر قرار داد. انتشار اولیه این فیلم توسط کانال «آمدنیوز» شک و تردیدی برای کسی باقی نگذاشت که آنچه منتشر شده با مقدمه و هدفگذاری سیاسی انجام شده است. مدتی کوتاه بعد از انتشار این فیلم و بازتاب گسترده آن بود که این کانال تلگرامی اقدام به انتشار فیلم خصوصی یک فعال اقتصادی کرد تا با تبدیل کردن این اقدام به یک سنت سیاسی، باب آن را در فضای سیاسی کشور باز کرده و فراتر از یک مصداق افکار عمومی را با قاعدهای جدید آشنا کند. انتشار فیلم خصوصی یک مدیر شهری در یکی از شهرهای جنوبی کشور نیز در مدتی کوتاه بار دیگر موجب تحکیم این قاعده شد.
با دستگیری روحالله زم و پایان یافتن عمر کانال تلگرامی آمدنیوز، انتظارها بر این بود که این سنت نیز تحتالشعاع قرار گرفته و با بسته شدن مجرای اولیه انتشار این فایلها شاهد به انتها رسیدن این سریال و سناریواش باشیم اما با گذشت مدتی کوتاه و انتشار عمومی فایل مکالمه یک چهره منتقد دولت در حوزه سیاست خارجی با یکی از محارمش، این فرضیه تقویت شد که در سایه غفلت نهادهای امنیتی و اطلاعاتی، مرجع اولیه انتشار و پخش این فایلها به کانالهای مختلفی برای پیگیری این رویه متصل است. با این حال، انتشار یکباره تصاویر مبهم و نه چندان واضح از مهران مدیری، مجری معروف صدا و سیما که چند روز قبل از انتشار این تصاویر در برنامهای تلویزیونی به رئیسجمهور و نوع واکنشش به گران شدن نرخ سوخت واکنش نشان داده بود، وجود چنین سناریوی برنامهریزیشدهای را بیش از پیش به یقین نزدیک کرد. در این زمینه میتوان به توئیت یکی از حامیان دولت و اصلاحطلبان ساعاتی بعد از کنایه این مجری به روحانی اشاره کرد که نوشته بود: «روزی را میبینم که قربانی سیاست نادانی خود میشود، روزی که میگویند موشها به دنبال سوراخ میگردند. عاقبت بدی را برایت میبینم هنرمند سفارشی»! این تهدید آشکار در حالی صورت گرفت که تنها چند روز پس از آن و به یکباره در میان موج تخریب گسترده این هنرمند، تصاویر شخصی وی در یکی از کشورهای اروپایی منتشر شد.
مجموعا و بر مبنای این تهدیدات و همچنین هدفمند بودن سوژههای انتخابی آن میتوان از سناریویی مبتنی بر الگوی «آمدنیوزیسم» سخن به میان آورد. در این باره و به شکلی آشکار یک جریان سازمانیافته به دنبال ترویج و نهادینه کردن این روش برای مهار عناصری است که در بزنگاههای حساس قصد کنار گذاشتن آنها را دارد. اما ماجرای مهران مدیری از آن جهت واجد اهمیت است که موج خبری حضور او در تلویزیون و اظهاراتش در ویژهبرنامه شب یلدای شبکه نسیم و پس از آن حملات عجیب و بیسابقه رسانههای دولتی علیه این مجری و تهدید او و سپس انتشار تصاویر مبهم و غیرقابل استناد علیه او در یک توالی زمانی کوتاهمدت، یعنی 5 روزه رخ داد و از این رو قضاوت عمومی درباره ماهیت تلاش برای تخریب مهران مدیری و همچنین درباره افراد پشت صحنه و سفارشدهنده این سناریوی تخریب، کاملا شکل گرفته است.
* مصداق جدید ناامنی
فارغ از مصادیق طرح شده که نشانههایی از یک سناریوی منسجم با طرحی مبتنی بر منزوی کردن بازیگران سیاسی و فعالان اجتماعی در جهت تثبیت موقعیت مطلوب برای یک جریان است، نکتهای که نباید نادیده انگاشته شود امکان اپیدمی شدن این شکل از ناامنی با گسترش حوزه عمومی در سایه شبکههای اجتماعی است که عدم کنترل و مدیریت صحیح این مجرا میتواند به فراگیری این الگو بهعنوان غیراخلاقیترین و مخربترین استراتژی در جهت به حاشیه راندن رقبا در هر عرصهای منجر شود. خط و نشان کشیدن یک فعال مجازی برای مخاطبان خود و تهدید آنها به فراهم کردن شرایطی که «به دنبال سوراخ میگردند» نشانهای از عدم کنترل صحیح برای حفاظت از حریم شخصی افراد است.
ناامنی شکل گرفته در سایه عدم صیانت صحیح از حوزه شخصی افراد و تبدیل کردن آن به بستری برای وارد کردن فشار اجتماعی را میتوان یکی از مصادیق ناامنسازی سپهر سیاسی کشور برای کنشگران و مسؤولانی دانست که تضاد منافع آنها با یک جریان دیگر میتواند موجبات به خطر افتادن حوزه فردیشان را فراهم کند. اما یکی از پیامهای روشن سناریوی فوق، ایجاد رعب و ترساندن سایر چهرههای معروف است و به نوعی هزینه هر نوع مواجهه با سناریوسازان را برای افراد مشهور بالا میبرد؛ موضوعی که بخوبی ماهیت امنیتی سفارشدهندگان سناریوهای مافیایی و ضدیت آنها با بدیهیترین اصول آزادی بیان و احترام به حریم خصوصی را نشان میدهد.
تجربه حوادث چند ماه اخیر به مثابه تلنگری غیرقابل انکار برای تثبیت الگوی مهارسازی افراد مختلف با تجاوز به حوزه خصوصیشان است.
***
[دستگاههای امنیتی ورود کنند]
اگر چه بر اساس برخی دیدگاهها، نبود نظارت دقیق بر فضای وسیع مجازی باعث شده این فضا به بستری برای اقدامات خلاف امنیت شخصی و امنیت عمومی تبدیل شود، با این حال اما این گزاره، مانع برجسته نشدن وظایف و تکالیف دستگاهها و نهادهای امنیتی مسؤول نمیشود. با توجه به تبعات اجتماعی و امنیتی پروژههای نقضکننده حریم خصوصی و امنیت روانی، ورود و تمرکز نهادها و دستگاههای امنیتی به این ماجرا و شناسایی و برخورد با عوامل و مسببان این قبیل اقدامات غیراخلاقی که قطعا هرج و مرج امنیتی را به دنبال خواهد داشت، یک ضرورت اجتنابناپذیر است.
ارسال به دوستان
بازتاب گسترده رزمایش بزرگ دریایی ایران، روسیه و چین در دنیا و منطقه
کابوس شرقی برای غرب
مقام پیشین آمریکایی: جمع شدن 3 کشور روسیه، ایران و چین کنار هم یک سناریوی کابوسوار برای ما است
گروه سیاسی: رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین که از صبح جمعه در منطقه شمال اقیانوس هند و دریای عمان آغاز شده، بازتاب گستردهای در رسانههای منطقه و جهان داشته است.
به گزارش «وطن امروز»، این رزمایش که بعد از انقلاب اسلامی ایران نخستینبار میان این سه کشور برگزار میشود، از سوی بیشتر رسانههای منطقهای و جهانی، واکنشی قاطع به ائتلاف دریایی آمریکا و متحدان کمتعدادش در خلیجفارس تعبیر شده است. همچنین تاکید بر عدم انزوای جمهوری اسلامی با وجود تحریمهای آمریکا محور دیگر بازتابهای این رزمایش بوده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی با اشاره به آغاز رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند اعلام کرد برخی تحلیلگران این رزمایش را واکنشی به تحرکات اخیر آمریکا و متحدانش بویژه عربستان سعودی در منطقه میدانند. این رسانه آمریکایی همچنین در گزارش خود خاطرنشان کرده است تحریمهای اقتصادی بیسابقه آمریکا، ایران را به سمت همکاریهای نظامی بیشتر با روسیه و چین سوق داده است به طوری که در سالهای اخیر مقامات نیروهای دریایی روسیه و چین سفرهای بیشتری به ایران داشتهاند.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک نیز خبر آغاز رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین را پوشش داده و در گزارش خود تأکید کرده است: «این رزمایش در شرایطی برگزار میشود که آمریکا میکوشد ائتلافی را در نزدیکی ایران برای [به بهانه] تأمین امنیت آبهای منطقه تشکیل دهد». به گزارش اسپوتنیک، کشورهای برگزارکننده این رزمایش مشترک، هدف اصلی این رزمایش را ترویج صلح، دوستی و امنیت در منطقه عنوان کردهاند و اسم رمز این رزمایش نیز «کمربند امنیتی دریایی» اعلام شده است.
خبرگزاری رویترز هم در گزارشی که درباره آغاز این رزمایش مهم منتشر کرده، اهمیت منطقهای را که رزمایش در آن برگزار میشود یادآور شده و اظهار داشته است: «خلیج عمان یک آبراهه حساس و خاص است، زیرا از طریق تنگه هرمز- که حدود یکپنجم نفت جهان از آن عبور میکند- به خلیج فارس راه دارد». این خبرگزاری انگلیسی بهنقل از یک مقام وزارت دفاع چین نوشته است: «برگزاری این رزمایش لزوماً ارتباطی به شرایط کنونی منطقه ندارد».
خبرگزاری آناتولی نیز در گزارشی آغاز رسمی رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین را پوشش داده است. این خبرگزاری ترکیهای در گزارش خود، خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای یکجانبه این کشور علیه ایران را عامل شدت گرفتن تنشها در خلیجفارس، تنگه هرمز و دریای عرب خوانده و به تلاشهای آمریکا و کشورهای اروپایی برای تشکیل ائتلاف دریایی در این منطقه نیز اشاره کرده است. رسانههای شناختهشده دیگری همچون شبکه خبری فاکسنیوز، روزنامه «خلق» چین، نشریه فایننشالتایمز، رادیو پاکستان، پایگاه خبری هیل، روزنامه دیلیمیل، خبرگزاری شینهوا و... نیز گزارشهایی را درباره رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین منتشر کردهاند.
* ایران انزواناپذیر است
به نوشته خبرگزاری فرانسه، رزمایش دریایی سهجانبه ایران، روسیه و چین نشان میدهد ایران قابل منزوی شدن نیست. خبرگزاری فرانسه در گزارشی، این رزمایش را «یک مثلث جدید قدرت دریایی» توصیف کرد و نوشت: نیروی دریایی ایران اعلام کرده به همراه چین و روسیه از روز جمعه تمرینهای دریایی مشترک را در اقیانوس هند و دریای عمان آغاز کرده است؛ رزمایشی که نشان میدهد ایران قابل منزوی شدن نیست. به گزارش خبرگزاری فرانسه، این رزمایش در یک دوره زمانی از تنشهای مضاعف در خلیجفارس از زمان خروج واشنگتن از برجام در 18 اردیبهشت 97 و اعمال مجدد تحریمهای اقتصادی، انجام میشود. روزنامه «لو فیگارو»ی فرانسه هم نوشت: نیروهای دریایی ایران، روسیه و چین روز جمعه به مدت 3 روز در دریای عمان، منطقهای تحت تنش شدید بین آمریکا و ایران، مانورهای نظامی مشترک را آغاز کردند؛ منطقهای که تابستان گذشته شاهد تحولات بسیار حساسی بود و حتی میتوانست صحنه یک رویارویی نظامی باشد. به گزارش لوفیگارو، پکن که یک ناوشکن مجهز به موشک هدایتشونده به این رزمایش اعزام کرده است، هدف از این مانور را تعمیق همکاریها بین 3 کشور عنوان کرده است. رادیو بینالمللی فرانسه هم اعلام کرد این رزمایش، نزدیکی و اتحاد 3 کشور علیه ایالات متحده آمریکا را نشان میدهد.
* بازتاب وسیع رزمایش در رسانههای عربی
رزمایش بزرگ نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند همچنین بازتاب گستردهای در رسانههای عربزبان داشته است.
روزنامه عربزبان «رأی الیوم» چاپ لندن با انتشار مطلبی به بررسی ابعاد مختلف رزمایش سهجانبه ایران، چین و روسیه پرداخت و آن را مهم توصیف کرد. این روزنامه در مطلب خود آورده است: «رزمایش سهجانبه ایران، روسیه و چین حامل پیامی مهم به ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورهای غربی است که در ماه گذشته ایجاد 2 ائتلاف دریایی متشکل از عربستان، امارات و دیگر کشورهای عربی را اعلام کردند». از سوی دیگر، شبکه «الجزیره» نیز با انتشار مطلبی درباره رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین اعلام کرد: «این رزمایش در منطقه بسیار مهمی برگزار میشود، چرا که اقیانوس هند، سومین اقیانوس بزرگ جهان به شمار میرود که کشورهای بسیار مهمی مشرف بر آن هستند». همچنین شبکه تلویزیونی المیادین در گزارشی به اهداف پنهان رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین پرداخته و آن را تلاشی برای رویارویی با آمریکا قلمداد کرد. شبکه المیادین در گزارشی ویدئویی از رزمایش مشترک دریایی ایران، روسیه و چین مینویسد: اهداف باطنی این رزمایش بسیار فراتر و حامل پیامهایی راهبردی و امنیتی است که بعدی بینالمللی و منطقهای دارد و مخاطب اول این پیامها آمریکا و همپیمانان آن است. هدف این رزمایش نشان دادن همکاری مشترک 3 کشور ایران، روسیه و چین در سطح سیاسی و اقتصادی در راستای مقابله با تحریمهای آمریکا و پروژههای آن در منطقه است.
* مقام پیشین آمریکایی: باید از این ائتلاف شدیداً نگران باشیم
مقام امنیتی ارشد پیشین دولت آمریکا میگوید واشنگتن باید از ائتلاف نظامی احتمالی ایران، روسیه و چین نگران باشد. «کِیتیمکفارلند» معاون پیشین مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا ضمن ابراز نگرانی از رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند، آن را «سناریوی کابوسوار» توصیف کرد. مکفارلند در مصاحبه با شبکه «فاکسبیزنس» در اینباره مدعی شد: «این حقیقتا یک سناریوی کابوسوار است. همگی ما باید شدیدا از ائتلاف ایرانی- چینی- روسی نگران باشیم. ما 75 سال را صرف کردیم تا مطمئن شویم روسها و چینیها ائتلافی تشکیل ندهند. ما همه چیز را امتحان کردیم، آغاز آن نیز با دولت [ریچارد] نیکسون بود که تلاش کرد بین دولتهای چین و شوروی سابق اختلاف بیندازد و ما در نهایت بین آنها فاصله انداختیم». مجری این برنامه با «شوم» خواندن ائتلاف 3 کشور «دشمن» آمریکا، از وی پرسید آیا باید نگران این رزمایش بود؟ مکفارلند پاسخ داد: «کار دیگری که میخواهیم انجام دهیم این است که مطمئن شویم روسیه با ایران متحد نشود. روسیه یک کشور محصور در خشکی است که به بنادر آبهای گرم دسترسی ندارد اما اگر با ایران مرتبط شود، به آن میرسد». این مقام امنیتی پیشین آمریکا ادامه داد: «جمع شدن این 3 کشور کنار هم و پیوستن ظرفیتهای نظامی روسیه، موقعیت مکانی و نفت ایران و ثروت و مزیت فناوری چین به یکدیگر، سناریوی کابوسوار کامل و مطلقی برای ما است، بویژه اگر این 3 کشور بخواهند زمانی یک ائتلاف نظامی داشته باشند».
همچنین وزیر موقت نیروی دریایی آمریکا در واکنش به آغاز رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین، درباره «اقداماتی که با شروع این رزمایش و متاثر از آن در آینده انجام خواهد شد» هشدار داد. به گزارش ایسنا، توماس مودلی در واکنش به رزمایش دریایی مشترک ایران، چین و روسیه مدعی شد: به نظر من آنها به انجام دادن اقداماتی تحریکآمیز در آنجا[تنگه هرمز] ادامه خواهند داد و فکر میکنم از هر فرصتی برای این کار استفاده خواهند کرد.
***
[هشدار رئیس ستاد ارتش درباره ورود به محدوده رزمایش مرکب ایران، روسیه و چین]
رئیس ستاد ارتش اعلام کرد: هر شناور یا هر پرندهای را که وارد محدوده رزمایش مرکب ایران، روسیه و چین شود، میزنیم. به گزارش ایسنا، امیر دریادار حبیبالله سیاری دیروز در نشست خبری با اشاره به برگزاری رزمایش مشترک دریایی ایران، روسیه و چین در منطقه چابهار خاطرنشان کرد: به برکت انقلاب ما از یک نیروی دریایی ساحلی به یک نیروی دریایی راهبردی تبدیل شدهایم که در تامین امنیت آبهای دنیا نقشآفرینی میکنیم و کشورهای قدرتمند جهان از جمله چین و روسیه به قدرت ما پی بردهاند و با ما رزمایش مشترک برگزار میکنند. دریادار سیاری در ادامه این نشست خبری- تحلیلی، به اهداف رزمایش مرکب دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با روسیه و چین اشاره کرد و گفت: نشان دادن اقتدار دریایی جمهوری اسلامی ایران در شمال اقیانوس هند، برقراری امنیت در شمال اقیانوس هند، نجات کشتیهای آسیب دیده، امداد و نجات، نزدیک شدن تفکرمان در اجرایی کردن تاکتیک نادر عملیاتهای دریایی و تبادل تجربیات با کشورهای حاضر در رزمایش و تقویت مناسبات بینالمللی بین ایران و کشورهای شرکتکننده از جمله اهداف برگزاری رزمایش مرکب 3 کشور ایران، روسیه و چین است. کشورهای شرکتکننده در این رزمایش عزم و اراده خود را برای برقراری امنیت در منطقه شمال اقیانوس هند نشان میدهند.
ارسال به دوستان
اخبار
با دعوت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برگزار میشود
تجمع مردم استان تهران در دهمین سالروز حماسه 9 دی
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و ستاد برگزاری مراسم یومالله ۹ دی استان تهران با اشاره به اهمیت بزرگداشت یومالله ۹ دی سال جاری اظهار کرد: با توجه به اغتشاشات اخیر و برنامهریزی دشمن در ماههای پیش رو و در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی، بزرگداشت یومالله ۹ دی اهمیت دوچندانی پیدا کرده است. حجتالاسلام محمودی از تهیه بسته محتوایی نهم دی خبر داد و افزود: این بسته محتوایی شامل آثار موسیقی با موضوع ۹ دی و فتنه ۸۸، کاریکاتور، شعر، کلیپ، نماهنگ، اینفوگرافی، بروشور، طرحهای تبلیغی، مداحی، متن و... است که به صورت هماهنگ در اختیار تمام ستادهای برگزاری مراسم یومالله ۹ دی قرار گرفته و در ایام منتهی به روز بصیرت و میثاق امت با ولایت در اماکن عمومی و نهادهای انقلابی مورد استفاده قرار میگیرد. وی با بیان این نکته که مراسم محوری روز بصیرت و میثاق امت با ولایت، همزمان با روز ۹ دی در استان تهران برگزار میشود، متذکر شد: تجمع مردم شهرستانهای استان تهران در روز ۹ دی با حضور مسؤولان و شخصیتهای کشوری پیشبینی شده است و مردم تهران بار دیگر در این روز، با ولایت و رهبری تجدیدمیثاق خواهند کرد.
***
آغاز برنامه دستگاه قضایی برای مبارزه با قضات فاسد
رئیس دیوان عالی کشور از آغاز برنامه مبارزه با قضات فاسد در بدنه دستگاه قضا خبر داد. حجتالاسلام مرتضویمقدم درباره برنامه این نهاد برای برخورد با قضات فاسد گفت: اگر تحول در بدنه قوهقضائیه انجام نشود، طبیعتا تحول واقعی را شاهد نخواهیم بود. وی ادامه داد: وظیفه دستگاه قضا است که با هر نوع فسادی برخورد کند و از سوی دیگر دستگاه قضایی مصمم است نسبت به سلامت خود اقدامات لازم را مورد توجه قرار دهد. رئیس دیوان عالی کشور گفت: دستگاه قضا برنامه خود را برای برخورد با قضات فاسد آغاز کرده و رئیس قوهقضائیه نیز پیگیر این برنامه است. گفتنی است آیتالله رئیسی، رئیس قوهقضائیه تیرماه بهصورت رسمی اعلام کرده بود: «برخورد با ۶۰ قاضی متخلف را در برنامه کاری خود دارد و این آغاز کار است. در این باره کمیسیون تعیین صلاحیت را فعال کردم و تاکنون 3 جلسه هم تشکیل شده است و دادگاه عالی صلاحیت را بنده تشکیل میدهم و بخشهای مختلف نظارتی در دستگاه قضایی در این زمینه فعال شدهاند».
***
عصبانیت پمپئو از آرامش ایران در 5 دی
وزیر خارجه آمریکا بار دیگر اظهاراتی مداخلهجویانه درباره ناآرامیهای آبانماه در ایران مطرح کرد. به گزارش ایسنا، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در پیامی توئیتری در اظهاراتی مداخلهجویانه گفت مردم ایران حق دارند برای کسانی که در این ناآرامیها جان باختهاند عزاداری کنند و مدعی شد حکومت ایران بار دیگر خشونت و قطعی اینترنت را اعمال کرده است. رسانهها و گروههای ضدانقلاب از روزهای گذشته تبلیغات گستردهای را برای ایجاد اغتشاش و ناآرامی در ایران در روز 5 دی انجام داده بودند اما در این روز هیچ موردی از ناآرامی در هیچ یک از شهرهای ایران گزارش نشد.
ارسال به دوستان
شرح حدیثی درباره سیره مردمی پیامبر اعظم(ص) توسط رهبر انقلاب در درس خارج فقه
مردمی بودن به ادعا نیست
حضرت آیتالله خامنهای در ابتدای جلسه درس خارج فقه روز سهشنبه 03/10/1398 ضمن شرح حدیثی درباره سیره پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآلهوسلم به بیان اهمیت مردمی بودن و انس گرفتن با طبقات مختلف مردم پرداختند. پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای متن این شرح حدیث را منتشر کرده است.
بسم الله الرّحمن الرّحیم
الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاه و السّلام علی سیّدنا محمّد و آله الطّاهرین و لعنه الله علی اعدائهم اجمعین
أَخبَرَنَا ابنُ مَخلَدٍ قَالَ: أَخبَرَنَا الخَلَدِیُّ قَالَ: حَدَّثَنَا الحَسَنُ بنُ عَلِیٍّ القَطَّانُ قَالَ: حَدَّثَنَا عَبَّادُ بنُ مُوسَى الخُتَّلِیُّ قَالَ: حَدَّثَنَا أَبُو إِسمَاعِیلَ إِبرَاهِیمُ بنُ سُلَیمَانَ المُؤَدِّبُ عَن عَبدِ اللهِ بنِ مُسلِمٍ عَن سَعِیدِ بنِ جُبَیرٍ عَنِ ابنِ عَبَّاسٍ قَالَ: کَانَ رَسُولُ اللهِ (صَلَّى اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه) یَجلِسُ عَلَى الأرضِ وَ یَأْکُلُ عَلَى الأرضِ وَ یَعتَقِلُ الشَّاهَ وَ یُجِیبُ دَعوَهَ المَملُوکِ عَلَى خُبزِ الشَّعِیرِ.(1)
عَن ابن عبّاس قال: کَانَ رَسُولُ اللهِ (صَلَّى اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه) یَجلِسُ عَلَى الأرض
[پیامبر] دنبال این نبود که یک فرشی، چیزی داشته باشد؛ در مسجد، در ملاقات با یک نفری که در بین راه با ایشان برخورد میکرد و میخواست 2 کلمه حرف بزند، روی زمین مینشست.
وَ یَأْکُلُ عَلَى الأرض
گاهی غذایش را هم همینطور که روی زمین نشسته بود، میخورد. سفرهای بیندازند و آدابی و تشکیلاتی و حالا یک بشقابی، کاسهای، چیزی مثلاً؛ نه! همینطور روی زمین مینشستند و غذای سادهای میل میکردند.
وَ یَعتَقِلُ الشَّاه
گوسفندی فرضاً داشتند، ریسمان گوسفند را دستشان میگرفتند. «یَعتَقِل» از «عِقال کردن» است دیگر، یعنی آن را نگه داشتن، گوسفند را نگه میداشتند. خب! این خلاف شأن است دیگر؛ ماها اگر باشیم، حالا یک گوسفندی هم داشته باشیم، دستمان نمیگیریم توی خیابان و کوچه. این بزرگوار میکردند این کار را.
وَ یُجِیبُ دَعوَهَ المَملُوکِ عَلَى خُبزِ الشَّعِیر
گاهی یک غلامی مثلاً نشسته بود یک جایی روی زمین و داشت نان جو میخورد؛ حضرت عبور میکردند، تعارف میکرد، آقا! بفرمایید؛ مینشستند حضرت پهلوی او. نمیگفتند شأن ما نیست، نمیشود، مناسب نیست.
اینکه ما اینقدر میگوییم و میشنویم که باید مردمی باشیم، یعنی این. مردمی بودن به ادعا کردن نیست.
با مردم، با زندگی مردم کنار بیاییم، مثل مردم زندگی کنیم، با طبقات مختلف مردم انس بگیریم. این، معنای مردمی بودن است. بعضی از ماها که حالا معمم هستیم، اگر مثلاً یک آدم ذیشأنی، آدم محترمی باشد، خب، سلام علیک میکنیم، گرم میگیریم، اگر کاری با ما داشته باشد گوش میکنیم، آقا! یک استخارهای بکنید، قرآن را درمیآوریم و یک استخارهای برایش [میگیریم]. اگر یک آدم فرودستی باشد، یک آدم مثلاً [سطح] پایینی باشد؛ نه! اعتنا و اهتمامی نمیکنیم! این، خلاف سیره رسولالله است. سیره پیغمبر این است که با فقرا و با ضعفا و مانند اینها کنار میآمد. به شئون ظاهری و آن چیزهایی که به حسب ظاهر موجب جلال و شوکت و این چیزهاست، اهمیتی نمیداد. وضع زندگی پیغمبر اینطور بود؛ این برای ما واقعاً درس است. حالا ما البته نه توقع داریم، نه میشود توقع داشت که مثل آن بزرگوار یا مثل امیرالمؤمنین رفتار کنیم؛ نه! خب! وضع آنها وضع دیگری است، جایگاهشان جایگاه دیگری است اما آن را بایستی ملاک قرار بدهیم. آن را مثل یک نشانهای [قرار دهیم]؛ شما فرض کنید از یک دامنه کوهی دارید میروید بالا، آن قله مورد نظرتان است، به قله نمیرسید اما به طرف قله میروید، حرکت به آن سمت میکنید؛ باید اینجوری باشد.
پینوشت:
۱- امالی طوسی، مجلس چهاردهم، ص ۳۹۳؛ «ابن عباس گوید: پیامبر خدا (صلّی اللّه علیه و آله) بر زمین مىنشست، و بر زمین غذا میخورد، و گوسفند به دستشان میگرفت، و دعوت بردهاى را به نان جوین میپذیرفت».
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|