|
ترامپ: اندازه آن سگ هم از من تقدیر نشد!
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در فایل صوتیای که از مراسمی با حضور اهداکنندگان مالی جمهوریخواه در عمارت مارئهلاگو در فلوریدا به دست شبکه خبری «سیانان» رسیده، گفته است سگی که در عملیات قتل ابوبکر بغدادی، رهبر سابق گروه داعش شرکت داشته، بیش از او برای این عملیات مورد تقدیر قرار گرفته است. به گزارش روزنامه ایندیپندنت، او در اینباره گفت: رسانهها میخواستند بیش از آنکه اعتبار این عملیات را به پای من بگذارند، این سگ را برای آن تحسین کنند.
ارسال به دوستان
با وجود پنهانکاری گسترده درباره کشتهها و زخمیهای آمریکا در حمله موشکی ایران به پایگاه عینالاسد حالا کاندیداهای دموکرات انتخابات ریاستجمهوری آمریکا ابعاد جدیدی از سانسور آمار تلفات این حمله را افشا میکنند
دروغ میگویی مثل ترامپ!
گروه بینالملل: اطلاعرسانی قطرهچکانی دولت آمریکا و پنتاگون درباره آمار تلفات حمله موشکی ایران به عینالاسد، سبب شد نامزدهای دموکراتها در رقابتهای ریاستجمهوری آمریکا به انتقاد شدید از دولت آمریکا بپردازند.
به گزارش «وطن امروز»، در 2 روز گذشته جو بایدن، معاون باراک اوباما رئیسجمهوری پیشین آمریکا و یکی از نامزدهای دموکراتها در رقابتهای درونحزبی و برنی سندرز و الیزابت وارن، دیگر نامزدهای دموکرات، آمارسازی پنتاگون و ترامپ را زیر سوال بردهاند.
نکته مهم این انتقادات این است که با توجه به نفوذ کاندیداهای دموکراتها و به طور کلی این حزب در حاکمیت آمریکا و نهادهای نظامی آمریکا انتقادات آنها از عملکرد دولت آمریکا در قبال تلفات حمله ایران به عینالاسد میتواند ناشی از اطلاع آنها از افتضاح بهوجود آمده توسط رئیسجمهور آمریکا، پنهانکاری او و وضعیت آمار تلفات در پایگاه عینالاسد باشد.
بنابراین سخنان مقامات ارشد قبلی آمریکا یا سناتورها در انتقاد از پنهانکاری آمریکا در عینالاسد را نمیتوان صرفا در چارچوب رقابتهای آنها با ترامپ تحلیل کرد. اتفاق مهمی که در عینالاسد افتاد، نه فقط از دور عملیات خارج کردن مهمترین پایگاه آمریکا در عراق، بلکه شکست هیمنه و هیبت ساختگی آمریکا در دنیا بود.
در همین ارتباط دیروز سناتور الیزابت وارن، نامزد دموکرات انتخابات ریاستجمهوری 2020 آمریکا، به گزارشها درباره آسیب وارده به نظامیان آمریکایی در عملیات موشکی ایران ضد پایگاه عینالاسد و پنهانکاری دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در اینباره واکنش نشان داد و در صفحه توئیتر خود نوشت: ترامپ به درگیری با ایران دامن زد و سپس جراحات نیروهایمان را که به تبع آن درگیری متحمل شدند، پنهان و کوچکنمایی کرد. این وحشتناک است. وی سپس به اقداماتی که در صورت برگزیده شدن به ریاستجمهوری آمریکا انجام خواهد داد، پرداخت و افزود: در سنا تلاش کردم درمان صدمات ناشی از ضربه مغزی را بهبود بخشم و به عنوان رئیسجمهور، به جنگهایی که باعث اینها میشود، پایان خواهم داد.
روز جمعه هم جو بایدن، معاون رئیسجمهوری پیشین آمریکا از واژه «چندشآور» در توصیف احساسش از پنهانکاری دولت آمریکا در موضوع تلفات عینالاسد استفاده کرد. جو بایدن گفت: در حالی که برخی نظامیان شجاع ما در عراق هدف حمله موشکی قرار گرفتند، ترامپ این تلفات را نادیده گرفت و گفت فقط سردرد دارند. وی افزود: نادیده گرفتن این تلفات و ساده انگاشتن آن واقعاً تنفربرانگیز است. برنی سندرز دیگر کاندیدای دموکراتها هم پیش از این بلافاصله بعد از ترور سردار سلیمانی به انتقاد از عملکرد ترامپ پرداخت و بر خلاف روایت رسمی دولت آمریکا، این اقدام را تروری غیرقانونی اعلام کرد.
روز جمعه همچنین کریس مورفی، نماینده مجلس سنای آمریکا بعد از آنکه پنتاگون تلفات حمله موشکی ایران را به ۳۴ نفر افزایش داد، در توئیتر نوشت: ایران به ما حمله کرد و ۳۴ آمریکایی زخمی شدند. وی اضافه کرد: دولت این موضوع را پنهان نگاه داشت تا ادعا کند بازدارندگی علیه ایران را احیا کرده است. کارشان از این لحاظ که تنشزدایی کردند درست بود اما برای توجیه آن نباید ماجرا را جعل میکردند.
* درخواست کهنهسربازان برای عذرخواهی ترامپ
موج عینالاسد آرامآرام در حال تبدیل شدن به توفانی سهمگین برای دولت آمریکاست به گونهای که مانند کوهی از یخ، هر روز گوشهای از آن از آب بیرون میزند و سبب بیآبرویی جدیدی برای ترامپ میشود.
پنهانکاری ترامپ در اعلام تلفات واقعی عینالاسد و کوچک شمردن مشکل سربازان زخمی شده آمریکایی سبب واکنش شدید کهنهسربازان آمریکا شده است. در همین ارتباط، گروهی از کهنهسربازان آمریکایی خواستار عذرخواهی دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور شدند. در بیانیه منتشر شده از سوی سازمان کهنهسربازان آمریکایی آمده است: با توجه به اینکه وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده است ۳۴ نفر از کارکنان نظامی آمریکا در نتیجه حمله تلافیجویانه ایران آسیب دیدهاند و اظهارات رئیسجمهور ترامپ موجب کوچک شمردن این آسیبها شد، کهنهسربازان جنگهای خارجی نمیتوانند راجع به چنین چیزی ساکت بنشینند. همچنین در بیانیه این گروه مطرح شده است: ضربه مغزی یک آسیب جدی بوده و نمیتوان آن را سبک شمرد. ضربه مغزی موجب به بار آمدن افسردگی، از دست دادن حافظه، سردردهای شدید، سرگیجه و احساس خستگی میشود؛ تمام این آسیبها با تاثیراتی هم کوتاهمدت و هم بلندمدت همراه است. کهنهسربازان آمریکایی به خاطر اظهارات اشتباه رئیسجمهور، خواستار عذرخواهی او از سربازان هستند.
*داستان پنهانکاری بزرگ نظامی آمریکا
بعد از ترور سپهبد شهید قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس به دستور ترامپ، طرح انتقام در دستور کار ایران قرار گرفت. ترامپ در رفتاری پیشدستانه ابتدا تهدید کرد اگر ایران به عملیات آمریکا واکنش نشان دهد 52 هدف فرهنگی، نظامی و غیرنظامی ایران را مورد هدف قرار میدهد اما سحرگاه به خاکسپاری حاج قاسم سلیمانی موشکهای ایران پایگاه عینالاسد را هدف قرار دادند. رئیسجمهوری ایالات متحده در اولین واکنش به حمله ایران صراحتا نوشت: همه چیز خوب است و هیچکس حتی زخمی هم نشده است. این سخنان بلافاصله با انتقاد برخی مقامات دولت پیشین آمریکا از جمله وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد دولت قبلی مواجه شد که صبح حمله موشکی ایران خطاب به ترامپ نوشت: واقعا همه چیز خوب است؟
یک هفته بعد، پنتاگون در خبری از زخمی شدن 11 آمریکایی در این حمله خبر داد و اعلام کرد زخمیها به پایگاههای آمریکا در کویت و آلمان منتقل شدهاند.
2 روز بعد از خبر پنتاگون، روزنامه کویتی القبس در خبری نوشت 16 نفر از سربازان آمریکایی در بیمارستان نظامیان آمریکا در کویت بستری شدهاند. روی دیگر این خبر این بود که پس چند نفر به بیمارستانهای آمریکایی در آلمان منتقل شدهاند؟
چند روز بعد از آن سنتکام بدون اشاره به آمار پنتاگون اعلام کرد علاوه بر ۱۱ نظامی آمریکا که قبلا اعلام شد در حمله موشکی ایران به عینالاسد زخمی شدهاند، نظامیان دیگری هم هستند که برای طی روند درمان به خارج از عراق منتقل شدهاند. در همین حال دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا در حاشیه اجلاس داووس گفت: تلفات جدی نیست و چند سرباز دچار سرگیجه و سردرد شدهاند(!)
48 ساعت بعد از اعلام اینکه سربازان آمریکایی عینالاسد فقط دچار سردرد شدهاند، شامگاه جمعه بار دیگر پنتاگون گزارش داد تعداد سربازان این کشور که در جریان حمله موشکی ایران به پایگاه عینالاسد عراق دچار آسیب مغزی شده بودند به ۳۴ نفر رسیده است.
* این تناقضات نشانه چیست؟
سیر تناقضگویی مقامات رسمی دولت آمریکا مثل رئیسجمهور، وزیر خارجه، پنتاگون و بعد سنتکام درباره میزان تلفات حمله ایران به عینالاسد بیش از هرچیز نشانه این است که در دولت آمریکا یا دستکم میان ترامپ و نظامیان آمریکا، هماهنگی و انسجام کامل وجود ندارد. از سوی دیگر این موضوع نشان میدهد حتی نظامیان این کشور هنوز امکان بیان همه واقعیات درباره عینالاسد را ندارند و هر روز یا هرچند روز تنها گوشهای از تلفات آمریکا در عینالاسد پردهبرداری میشود که نهتنها سبب کاهش حساسیت افکار عمومی آمریکا نشده، بلکه بیاعتمادی به ترامپ را بیشتر هم کرده است. در طرف مقابل یعنی ایران هم این موضوع سبب آشکار شدن ابعاد قدرت و توان نظامی کشور در برخورد با بیگانگان شده است.
* 2 راهبرد آمریکا در قبال حمله ایران به عینالاسد
آمریکاییها از همان ابتدای حمله ایران به عینالاسد 2 خط خبری را پیش بردند؛ خط اول ناچیز قلمداد کردن خسارات وارده و خط دوم ادعای صفر بودن میزان تلفات. خط اول این استراتژی با ورود خبرنگاران به عینالاسد از میان رفت چه آن که به عنوان مثال خبرنگار سیانان در همان بدو ورود به عینالاسد با نشان دادن محل اصابت موشکهای ایران گفت: مرکز فرماندهی، محل کنترل پهپادی و چند مرکز اصلی عینالاسد کلا توسط ایران نابود شده است. اتفاق مهم دیگر اینکه به اعتراف مقامات آمریکایی عینالاسد تا اطلاع ثانوی اساسا قدرت عملیاتی خود را از دست داده و به عبارتی پایگاهی از رده خارج محسوب میشود. خط دوم آمریکا یعنی صفر نشان دادن تلفات آمریکا هم اینک با اظهارات مکرر مقامات آمریکایی و رسانههای این کشور به افسانهای خندهدار تبدیل شده است.
***
[عینالاسد دیگر در عربستان؟]
اگر چه جنگنده چندمنظوره نسل پنجم آمریکا بهرغم تبلیغاتی که پیرامونش میشود، افتضاحی از ناکارآمدی نظامی به بار آورده است اما دستکم میتواند در شرایط فعلی نیروی هوایی ایالات متحده را از مخمصه درآورد. پایگاههای هوایی پنتاگون در خاورمیانه و مناطق پیرامونی آن که در شعاع موشکهای بالستیک میانبرد و دوربرد ایران و دولتها و نیروهای مردمی محور مقاومت قرار دارند، پس از حمله موشکی دقیق روز هشتم ژانویه / 18 دی ایران به پایگاه عینالاسد دیگر اعتبار خود را از دست دادهاند. بر این اساس جنگندههای نسل سوم و چهارم آمریکایی بویژه اف16 و اف15 معروف، در آشیانههایشان در پایگاههای هوایی خاورمیانه امنیت لازم را ندارند. شاید به همین دلیل است که شاهد استفاده روزافزون هر چند نمایشی اف35های مدرن اما مسألهدار توسط پنتاگون در عملیاتهای گشت هوایی و رصد راداری در غرب آسیا، شمال آفریقا و آسیای مرکزی هستیم. کارشناسان نظامی بر این باور هستند که پس از چند مورد سقوط و نقص فنی در پروازهای اف35 در چارچوب ماموریتهای نظامی نیروهای هوایی آمریکا و رژیم صهیونیستی طی سالهای 2017 تا 2019، ابتدا واشنگتن تصمیم گرفت تولید و استفاده از آن را تا اطلاع ثانوی و رفع قطعی نقایص فنی این هواپیمای چندمنظوره نسل پنجمی متوقف کند اما بعد با اصرار کاخ سفید و شخص ترامپ مبنی بر اینکه این برند تولید ملی آمریکا نباید ضربه بخورد، اف35 به طور نمایشی به کار خود ادامه داد، البته این بار با قابلیتهای کاملا محدود در حد جنگندههای نسل سوم راهبردیتر مانند اف15 و نسل چهارمی بی2. در واقع تنها مزیت اف35 نسبت به نسلهای قبلی خود قابلیت پروازهای طولانی از پایگاههای خارج از خاورمیانه برای مأموریت در این منطقه است. یک تارنمای تخصصی نظامی روس با اشاره به آرایش متمرکز جنگندههای آمریکایی مستقر در پایگاه «شاهزاده سلطان» در عربستان به این نقطه ضعف بزرگ آشیانههای پنتاگون در مقابل موشکهای ایران و محور مقاومت اشاره کرده است. دولت آمریکا در ماههای اخیر به بهانه ایجاد بازدارندگی در برابر ایران و دفاع از رژیم سعودی، چند هزار نظامی و صدها تن تجهیزات نظامی به عربستان منتقل و در پایگاهی در جنوب شرقی ریاض مستقر کرده است.
به گزارش اویا، در روزهای اخیر تصاویر ماهوارههای تجسسی روسی از این پایگاه نظامی منتشر شده که نشان میدهد ۲۰ فروند اف۱۵ با فاصلهای بسیار نزدیک به یکدیگر مستقر شدهاند. این چینش متمرکز آن هم در هوای آزاد، اسکادران مزبور را در خطر نابودی کامل در اثر حملات موشکهای بالستیک یا پهپادهای تهاجمی توسط واحدهای انصارالله یمن قرار داده است به طوری که کارشناس این تارنما معتقد است تنها یکی از آن موشکهای بالستیکی که پیش از این در حمله به فرودگاههای نظامی یا تاسیسات نفتی سعودی استفاده شده، میتواند هر 20 فروند جنگنده آمریکایی را نابود کند.
ارسال به دوستان
دموکراتها هم از تبعات جنگ احتمالی نگرانند
سیدمحمدرضا مرندی*: دلیل اینکه دولت آمریکا در رابطه با موضوع حمله ایران به عینالاسد با ابهام و تناقض اقدام به اطلاعرسانی میکند این است که آنها و بالاخص شخص ترامپ نسبت به وقوع جنگ با ایران نگرانی جدی دارند. در وهله اول، ترامپ به هیچ عنوان احتمال چنین پاسخی از سوی ایران را نمیداد و در وهله دوم اصابت موشکهای ایرانی به نقاط مشخص و ناتوانی پدافند عینالاسد در مقابله با این حمله به رئیسجمهور آمریکا اثبات کرد که ورود به یک جنگ فراگیر با ایران یا حتی پاسخ به حمله موشکی ایران هزینههایی بیشتر از به خطر افتادن دوره دوم ریاستجمهوری او خواهد داشت. در حال حاضر، چنانچه آمریکا قصد جنگ با ایران را داشته باشد، مطابق برآوردهای کارشناسی نیازمند گسیل بیش از یک میلیون سرباز به منطقه درگیری است. در شرایطی که سیاست خارجی آمریکا طی یک دهه گذشته در چرخش به شرق و تمرکز بر اعمال محدودیت بر چین استوار شده و همچنین این کشور تنشهای امنیتی هم با روسیه در اوکراین دارد، اعزام این میزان نیرو به منطقه غرب آسیا به منزله باز گذاشتن دست چین و روسیه در تایوان و شرق اوکراین است که میتواند عواقب سنگینی برای منافع ملی آمریکا در پی داشته باشد. از این رو از منظر استراتژیک منافع آمریکاییها در عدم ورود به یک جنگ با ایران است. نکته بعد مسأله مشروعیت دولت در جامعه آمریکا و همچنین مشکلات بودجه نظامی است که افکار عمومی این کشور به هیچ وجه این مسأله را بر نمیتابد که دولت وارد جنگی جدید شود. همین برآوردها سبب شده آنها در رابطه با ارائه اطلاعات وسواس و پنهانکاری عجیبی داشته باشند. ترامپ در حال حاضر هم از سوی جنگطلبان و هم جریانهای ضدجنگ تحت فشار است، چرا که سیاستخارجی اشتباه او سبب شد آنچه مردم و نخبگان آمریکایی به عنوان پرستیژ آمریکا در جهان میشناختند مورد خدشه قرار گیرد. دموکراتها و کاندیداهای آنها نیز در این شرایط اگر چه به اسناد متقنی رسیدهاند اما از 2 منظر با احتیاط نسبت به آمار تلفات صحبت میکنند. اول اینکه آنها نیز از تبعات جنگ احتمالی نگرانند و همینطور نمیخواهند در برابر جامعه جهانی به قدرت ایران اذعان کنند، از این روست که در رابطه با عینالاسد دچار تناقض هستند.
استاد دانشگاه تهران*
ارسال به دوستان
انتشار قطرهچکانی اطلاعات سندی دال بر تلفات سنگین
سیدهادی افقهی*: برخورد مرحله به مرحله ترامپ و تیم امنیت ملی او با مسأله حمله ایران به عینالاسد با رویکرد مهندسی افکار عمومی بود که در نهایت منتهی به بیاعتمادی بیشتر افکار عمومی آمریکا و جامعه نخبگان آن به دولت شد. عدم انتشار اطلاعات دقیق و ابهامسازی رسانهای توسط دولت آمریکا به منزله اثبات وجود تلفات سنگین در این حمله است.
در کنار این، اخباری که نشان از انتقال مجروحان به کویت و آلمان دارد، نشان میدهد حمله جدی بوده و دولت آمریکا قصد دارد با کاهش اثر حمله ایران به عینالاسد افکار عمومی را مدیریت کند. به عبارت دیگر آنها سعی دارند با ارائه قطرهچکانی اطلاعات، میزان حساسیت داخلی آمریکا را که منجر به فشار بر دولت خواهد شد، کم کنند.
در شرایطی که اطلاعات مراکز نظامی لحظه به لحظه در اختیار پنتاگون قرار میگیرد، شنیدن اظهارنظرهایی مثل صحبتهای وزیر دفاع آمریکا مبنی بر اینکه از میزان تلفات اطلاعات دقیق ندارد، به هیچوجه قابل قبول نیست.
علاوه بر این پس از انتشار گزارش شبکه «سیانان» از عینالاسد و اینکه یکی از محلهای اصابت موشک خوابگاه سربازان بوده است، به این معناست که رسانهها هم تلاش دارند افکار عمومی را از بابت تلفات احتمالی آماده کنند.
میزان دقت موشکها و ضربه وارده به عینالاسد وحشت دولتمردان آمریکا را به همراه داشته و اینکه کاندیداهای حزب دموکرات آمریکا اینچنین نسبت به رفتار ریاکارانه و سراسر دروغ ترامپ در موضوع عینالاسد موضع گرفتهاند، نشان میدهد آنها هم به اسناد مهمی در این رابطه دست پیدا کردهاند.
حال اینکه چه زمانی این اسناد را منتشر خواهند کرد ارتباط زیادی به روندهای جاری انتخابات آمریکا دارد. ترامپ درصدد توجیه مهمترین خطای راهبردی دولت آمریکا در یک دهه اخیر است و بدون شک نمیتواند با این دروغ ادامه دهد.
کارشناس ارشد مسائل عراق*
ارسال به دوستان
بنبستی که ترامپ برای خود ساخت
غلامحسین یوسفی*: حمله به عینالاسد چنانکه در این مدت از سوی اکثر کارشناسان عنوان شده است، حمله به یکی از مهمترین پایگاههای استراتژیک آمریکا در غرب آسیا بود. این حمله نه از سوی یک گروه میلیشیا یا چریکی که به عنوان اولین حمله یک دولت شناسایی شده توسط سازمان ملل پس از جنگ دوم جهانی انجام شده است. از این رو این موضوع تبعات سنگینی برای دولت آمریکا خواهد داشت. همین موضوع هم سبب شد آنها قبل از حمله ایران بارها با ارسال سفرا و پیامهایی از جنس دیپلماتیک و حتی تهدید به دنبال این باشند تا جمهوری اسلامی ایران را از حمله منصرف کنند. پس از حمله اما تنها توصیهای که تیم امنیت ملی ترامپ میتوانست به او کند اتخاذ موضع سکوت و کتمان تعداد کشتههاست. واقعیت این است که این کتمان تنها یک راه فرار مقطعی است و اینطور نیست که تبعات خطای راهبردی ترامپ در ترور فرماندهان مقاومت زودگذر باشد. او با اقدام به ترور سپهبد سلیمانی و ابومهدی المهندس قصد داشت با یک برگ برنده در سیاست خارجی در انتخابات ریاستجمهوری حاضر شود ولی اقدام تلافیجویانه ایران سبب شد این برگ برنده عملا به پاشنه آشیل ترامپ تبدیل شود. دموکراتها هم صرفاً با انگیزه شکست دادن ترامپ در انتخابات قصد دارند از این تلفات به نفع خود بهرهبرداری کنند و در صددند به ترامپ فشار بیاورند. اینکه این فشارها منجر به اعتراف دولت شود یا خیر، اثری بر شکسته شدن هیمنه آمریکاییها نخواهد داشت و ترامپ هم نخواهد توانست پس از برملا شدن واقعیت عینالاسد، دستور تلافی یا حمله نظامی به ایران را صادر کند.
دلیل این امر هم این است که آنها از زمان جنگ ویتنام به این سو در هیچ جنگی شرکت نکردهاند مگر اینکه احتمال بالای پیروزی را برای خود منظور کرده باشند. از این رو شرکت در جنگی که پایاندهنده آن نخواهند بود از سوی هیچ یک از نهادهای مشورتی و تیم امنیت ملی توصیه نمیشود. ضمن اینکه جامعه داخلی آمریکا هم حمایتی از جنگ نخواهد کرد، چراکه اینبار اعتقاد بیشتری بر دروغگویی دولت خواهند داشت. از این رو است که باید گفت ترامپ در بنبست خودساختهای گیر کرده که راه فراری از آن نیست.
کارشناس ارشد مسائل آمریکا*
ارسال به دوستان
چند سورتی پرواز از عینالاسد به آلمان انکارنشدنی است
حسین حسنزاده*: رفتارشناسی دولتهای آمریکا در دهههای گذشته نشان میدهد آنها همواره نسبت به اعلام آمار تلفات در جنگهایشان موضع انکار و ابهام دارند. این مسأله بویژه از زمان جنگ ویتنام به این سو شدت گرفته است. آنچه منابع اطلاعاتی درباره میزان تلفات آمریکا در عراق و افغانستان گزارش دادهاند، تفاوت زیادی با آمارهای رسمی آمریکاییها دارد. به طور متوسط آمریکاییها میزان تلفات را تا 30 درصد میزان واقعی اعلام میکنند. دلیل این امر هم این است که دولتهای آمریکا در جنگها (جز افغانستان که توانستند با خودزنی تا حدی افکار عمومی را قانع کنند) پشتوانه توسعهطلبی و اشغالگری داشتهاند و این تخاصمها جنبه دفاعی نداشته که مردم آمریکا در برابر آن روحیه حمایتگری داشته باشند. روسای جمهور آمریکا همیشه از مسأله تابوت سربازان واهمه داشتهاند و از زمان شکست آنها در طبس و بعد در افغانستان و عراق، تابوت سربازان آمریکایی منجر به تغییر روسای جمهور آمریکا شده است. از این رو ترامپ نمیخواهد در سال پایانی دوره ریاستجمهوریاش از موضوعی مورد سرزنش قرار گیرد که خود در کارزار انتخاباتی سال 2016 بارها به آن تاخته و سیاستهای جنگطلبانه اسلافش را اشتباه دانسته است. در واقع او به پشتوانه کهنهسربازان ضدجنگ آمریکا توانست به ریاستجمهوری برسد. نکته بعد مربوط به هژمونی آمریکاست که اگرچه در 2 دهه گذشته با هجمه جدی و خدشه مواجه شده اما هنوز از طرف افکار عمومی آمریکا حمایت میشود و هر رئیس جمهوری که این هژمونی را به خطر بیندازد، محکوم به شکست است. از این رو دولت ترامپ حتی به شرط هزینه کردن میلیاردها دلار نمیخواهد در این موضع قرار گیرد. همین مسائل سبب شده دولت آمریکا با اتخاذ سیاست ابهام، اطلاعات را قطرهچکانی بدهد ولی مسأله اساسی اینجاست که هیچ دولتی نمیتوان چندین سورتی پرواز هواپیماهای ترابری از عینالاسد به مهمترین و مجهزترین پایگاه آمریکا در اروپا را که در آلمان مستقر شده است نادیده بگیرد. همین شواهد کافی است تا دموکراتها، تحلیلگران مسائل جنگ و رسانهها به این نتیجه برسند که تلفات عینالاسد جدی است و باید در روزهای آینده شاهد اخبار موثقی از میزان تلفات باشیم.
کارشناس مسائل نظامی*
ارسال به دوستان
دور دنیا
جانسون توافق برگزیت را امضا کرد
ساعاتی پس از امضای توافقنامه خروج انگلیس از اتحادیه اروپایی توسط رهبران اتحادیه اروپایی، نخستوزیر انگلیس هم این توافق را امضا کرد تا این کشور یک گام دیگر به اجرای برگزیت در 31 ژانویه (11 بهمن) نزدیک شود. بوریس جانسون با انتشار پیامی در توئیترش نوشت: من امروز توافقنامه خروج را امضا کردم تا انگلیس 31 ژانویه اتحادیه اروپایی را ترک کند و به رای دموکراتیک مردم احترام گذاشته باشم. وی افزود این امضا اعلام فصل جدیدی در تاریخ ملت انگلیس است. این توافق از سوی «اورسولا فون درلاین» و «شارل میشل» روسای کمیسیون و شورای اروپا به امضا رسید و یک نسخه آن به لندن ارسال شد. اینک آخرین مرحله باقیمانده، تایید آن از سوی پارلمان اروپا خواهد بود که انتظار میرود ظرف روزهای آینده انجام شود. توافق خروج انگلیس از اتحادیه اروپایی پس از 3 سال بنبست و کشمکش، چهارشنبه گذشته از سد پارلمان عبور کرد. بر اساس این قانون، انگلیس روز 31 ژانویه از اتحادیه اروپایی خارج شده و این تاریخ قابل تمدید نیست.
***
ارتش سوریه در آستانه ورود به معره النعمان ادلب
نیروهای ارتش سوریه با پیشروی در 2 محور جنوب و جنوب شرق استان ادلب در شمال سوریه توانستند راه خود را برای ورود به دروازه شرقی شهر راهبردی «معرهالنعمان» باز کنند. نیروهای ارتش سوریه تنها 3 کیلومتر تا بزرگراه بینالمللی (M5) دروازه شرقی شهر معره النعمان فاصله دارند.
***
عمرانخان: سخنان معاون پمپئو احمقانه است
عمرانخان، نخستوزیر پاکستان سخنان آلیس ولز، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی درباره کریدور چین را احمقانه توصیف کرد. وی افزود: ما قدردان چینیها هستیم و اجازه نمیدهیم هیچ کشور دیگری در روابط ما با این کشور دخالت کند. عمرانخان یادآور شد: آنچه چینیها برای اجرای کریدور مشترک اقتصادی به عنوان وام پرداخت میکنند سودی کمتر از 5 درصد دارد و اینکه چنین وامی موجب افزایش بدهی خارجی پاکستان میشود، سخنی احمقانه است. ولز در سخنانی گفته بود وامهایی که چین به پاکستان پرداخت میکند، این کشور را مقروض کرده و بدهی خارجی اسلامآباد را افزایش میدهد.
***
کرهشمالی موشک بالستیک دوربرد اتمی میسازد
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا روز جمعه تاکید کرد کرهشمالی صراحتا در حال تلاش برای ساخت موشک بالستیک دوربرد با قابلیت حمل کلاهک اتمی است. اسپر در پاسخ به سوالی درباره ارزیابی آمریکا از تهدید پیونگیانگ و احتمال رونمایی از یک سلاح استراتژیک جدید که اواخر سال 2019 به عنوان هدیه کریسمس از جانب این کشور مطرح شده بود این جواب را به خبرنگاران داد. کرهشمالی آخرینبار سال 2017 و قبل از شروع مذاکرات خلع سلاح با آمریکا یک موشک بینقارهای بالستیک آزمایش کرده بود.
***
2 کشته در انفجار تگزاس
مقامات شهر هیوستون آمریکا از وقوع انفجار عظیمی در تگزاس و کشته و مجروح شدن بیش از 20 نفر در این حادثه خبر دادند. سیلوستر ترنر، شهردار این شهر گفت که این انفجار حدود ساعت 4:30 صبح به وقت محلی رخ داده و 20 نفر دیگر نیز مجروح شدهاند.
ارسال به دوستان
ترامپ طبق قانون کیفری آمریکا جنایتکار است
علی آران: در حالی که 3 هفته از شهادت سردار دلها، حاج قاسم سلیمانی در عملیات علنی تروریستی ارتش آمریکا به دستور شخص دونالد ترامپ میگذرد و کمتحرکی دولت غربگرای روحانی و دستگاه سیاست خارجیاش در پیگیری حقوقی این جنایت در مجامع جهانی، سوالات و انتقادات جدی مطرح میکند؛ محمدجواد ظریف در گفتوگو با هفتهنامه اشپیگل بار دیگر در اظهارنظری حیرتآور، گفته است: «هرگز امکان [مذاکره با آمریکا پس از ترور سردار سلیمانی] را رد نمیکنم، به شرط آنکه آنها رویکرد خود را تغییر دهند و واقعیات را به رسمیت بشناسند. از نظر ما مهم نیست چه کسی در کاخ سفید مینشیند، چیزی که اهمیت دارد نحوه رفتار آنهاست! دولت ترامپ میتواند گذشتهاش را جبران کند! تحریمها را بردارد و به میز مذاکره بازگردد! ما کماکان بر سر میز مذاکره هستیم».
این در حالی است که حتی حقوقدانان بینالمللی نیز معتقدند پس از اقدام دولت ایالات متحده در ترور یک مقام نظامی رسمی یک کشور مستقل عضو سازمان ملل، در هرگونه ارتباط رسمی با دولت مرتکب این جنایت باید ابتدا مجازات و عقوبات آن را بر اساس موازین حقوق بینالمللی در نظر گرفت. به عبارت دیگر در حالی که ایالات متحده و مجموعهای از شرکای آمریکایی، اروپایی، عربی و آسیاییاش صرفا بر اساس قوانین داخلی آمریکا دست به اعمال تحریمهای مختلف علیه دیگر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران میزنند و به نوعی ارتباط خود با کشور قربانی را منوط به موازین حقوقی ساختگی و غیرالزامآور برای اعضای سازمان ملل میکنند، وزیر امور خارجه ما کاملا خارج از مدار همان دیپلماسی کلاسیک مورد ادعایش به سر میبرد و آمریکایی را که در مقابل چشم جهانیان مرتکب ترور شده، برای تجدید مذاکره با کشورمان مستوجب هیچ مجازاتی نمیبیند.
آن هم در شرایطی که حتی سناتورها و حقوقدانان آمریکایی نیز به مجرمیت دولت و دستگاه نظامی خود در این غائله معترفند. برنی سندرز، نامزد پیشتاز حزب دموکرات برای انتخابات ریاستجمهوری 2020 ایالات متحده، به شهادت رساندن قاسم سلیمانی به دستور ترامپ را عملی مجرمانه معادل کشتن یک فرمانده پنتاگون توسط ایران دانست. از طرف دیگر یک حقوقدان امنیتی برجسته آمریکایی نیز دونالد ترامپ و دولت او را بر اساس قوانین جنایی کشورش مجرم معرفی کرده است.
«ویکی دیوول» که سابقه سمت وکیل کل کمیته انتخابی سنا در امور اطلاعاتی و همچنین دستیار وکیل کل سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده (سیا) را دارد، در مقالهای حقوقی برای روزنامه دیلیبیست آورده است: «پرزیدنت ترامپ با لاف زدن درباره آنچه ترور موفق ژنرال قاسم سلیمانی خوانده، به جرم خود مبنی بر سوءقصد به یک مقام حکومتی ارشد کشور ایران در حال سفر در یک کشور دیگر (عراق) اعتراف کرده است. از این منظر، رفتار و قصد وی با عناصر قتل عمد تحت بند 1111 از ماده 18 قانون کیفری ایالات متحده دال بر «جنایت یا قتل نفس مقامات خارجی، میهمانان رسمی یا افراد تحت حفاظت بینالمللی» مطابقت میکند. ما میتوانیم و باید بحث کنیم که آیا قتل یک سوءقصد بوده یا نقض نرمهای بینالمللی ولی هیچیک از این جرائم توسط کنگره در چارچوب قوانین کیفری تدوین نشدهاند، پس آنها (کنگره) در این مورد برشی ندارند. در عین حال ممنوعیت ترور در یک دستورالعمل اجرایی (ریاستجمهوری) یافت میشود که رئیسجمهور هم از آن مستثنا نشده است. درباره هنجارهای بینالمللی، از جمله پیروی از اصول دیرینه اخلاق برای جنگ عادلانه، خب! نادیده انگاشتن هنجارها روال کار ترامپ است و هوادارانش او را برای همین دوست دارند. با این حال، مقررات قانون کیفری ایالات متحده، همه افراد، از جمله روسای جمهور را ملزم به رعایت میکند. آنها با اینکه دندانهای بسیار برانی دارند، نمیتوانند سرپیچی کنند. با صدور دستور حمله پهپادی برای قتل ژنرال سلیمانی، به نظر میرسد ترامپ طبق قانون فدرال اقدام به قتل کرده است».
خانم دیوول به عنوان استاد دانشگاه هاروارد و مدیر موسسه سیاست در این دانشگاه معتقد است کنگره نباید درباره اقدام تروریستی ترامپ تبعیض قائل شود و در ادامه مینویسد: «کنگره در واکنش به قتل ورزشکاران المپیکی اسرائیلی (رژیم صهیونیستی) در آلمان و سایر اقدامات تروریستی در سراسر جهان، بند 1116 از ماده 18 قانون مربوط را علیه «آدمکشی یا قتل مسؤولان خارجی» به تصویب رساند.
بر این اساس «هرکس» اقدام به قتل یک مقام خارجی، میهمان رسمی یا شخص تحت حمایت بینالمللی کند، مجازات خواهد شد».
او که خود یکی از تدوینکنندگان قانون اقدام میهنپرستانه در کنگره آمریکا به شمار میرود، در عین حال اقدام تروریستی دولت آمریکا را جرمی بینالمللی قلمداد میکند: «کنگره پس از امضای کنوانسیون سازمان ملل متحد در سال 1973 برای ممانعت از حمله به مقامات خارجی و سایر اشخاص محافظت شده هنگام مسافرت و انجام امور تجاری در سراسر دنیا، بند 1116 از ماده 18 را گسترش داد تا وزارت دادگستری (ایالات متحده) از صلاحیت خارجی (برای برخورد با مجرمان) برخوردار باشد. بدین ترتیب ترامپ بدون نیاز به استیضاح و بهرغم این عقیده کهنه و غبارآلود وزارت دادگستری (ایالات متحده) مبنی بر اینکه نمیتوان در حین کار (به عنوان رئیسجمهور) برای او کیفرخواست صادر کرد، به این خاطر که دستور قتل ژنرال سلیمانی، یکی از مقامات ارشد ایرانی در عراق را صادر کرده، ناقض بند 1116 محسوب میشود. وزارت دادگستری نیز صلاحیت رسیدگی و پیگرد قانونی او درباره تخلف از آن قانون را داراست».
طبق اشاره این وکیل امنیتی پیشین سنا و وکیل پیشین سازمان سیا، کنوانسیون بینالمللی منع قتل و سوءقصد به مقامات رسمی و ماموران تحت محافظت دولتها در 14 دسامبر 1973 در صحن سازمان ملل به تصویب رسیده که دولت ایالات متحده آمریکا در سال 1976 آن را امضا کرده و ایران نیز در آخرین روزهای رژیم گذشته در تابستان سال 57 بدان پیوسته بود. بدین ترتیب تهران هم میتواند رسما در شورای امنیت سازمان ملل نسبت به نقض این کنوانسیون از شخص رئیسجمهور آمریکا و دولت متبوع او که آمر، عامل و معترف به جنایت مزبور بودهاند، شکایت کند و در عین حال شکایت کیفری مشابهی را به دادگاههای آمریکا ببرد.
پیشتر دکتر پیروز مجتهدزاده، تحلیلگر بینالمللی کشورمان و عضو موسسه مطالعات خلیجفارس در گفتوگو با «وطن امروز» هشدار داده بود احتمال کوتاهی دولت فعلی در زمینه پیگیری حقوق ایران در رابطه با پیگیری پرونده ترور سردار شهید قاسم سلیمانی وجود دارد، بویژه از این منظر که نفس گشایش چنین پروندهای در سازمان ملل و مجامع قضایی و حقوقی بینالمللی میتواند تبلیغات گسترده آمریکا و غرب علیه کشورمان را به طور جدی به چالش بکشد.
جالب اینکه دکتر مهدی ذاکریان، استاد حقوق بشر و مشاور وزیر امور خارجه ایران نیز اخیرا پیشنهاد مشابهی را مطرح کرده بود، با این حال حسن روحانی و محمدجواد ظریف در مسامحه کامل با دشمن خارجی و با نادیده گرفتن حقوق مسلم ملت ایران، از مطرح کردن شکایتی رسمی به شورای امنیت و دادگاههای بینالمللی و آمریکایی طفره رفتهاند. در چنین شرایطی که اختلاف منافع جدی و عینی میان دولتمردان و منافع ملی بروز میکند، ورود دستگاههای ناظر، مجلس شورای اسلامی و دستگاه قضایی برای جلوگیری از تضییع حقوق ملی در عرصه جهانی ضروری به نظر میرسد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|