|
ترور نافرجام نخستوزیر سودان در خارطوم
نخستوزیر سودان در شهر خارطوم، پایتخت این کشور مورد سوءقصد قرار گرفت اما از این حادثه جان سالم به در برد. یک انفجار در شهر خارطوم پایتخت سودان به وقوع پیوست. بر اساس این گزارش، انفجار مذکور، ۲ خودرو در شهر خارطوم را هدف قرار داد. یکی از خودروهای هدف قرار گرفته شده حامل «عبدالله حمدوک» نخستوزیر سودان بود. منابع رسانهای اعلام کردند حمدوک از این سوءقصد، جان سالم به در برد و آسیبی به وی نرسید.
ارسال به دوستان
حسین آجورلو، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با «وطن امروز» از هدف بن سلمان در رابطه با بازداشت های اخیر صحبت کرد
تضعیف آل سعود با هدف تضمین سلطنت
رضا عدالتیپور*: کرونا مهمترین خبر دنیا در یک ماه گذشته بوده و در سایه آن هر اتفاقی که بیفتد لااقل تا حل داستان کرونا برای دنیا اهمیت چندانی ندارد. اتفاقات مرموز این روزهای عربستان هم از این جنس است. نه آلسعود خبری از بازداشتهای عموزادهها میدهد و نه دنیای غرب تلاشی برای انداختن نورافکن بر این ماجرا دارد. هرچه هست اتفاقات این روزهای عربستان دیر یا زود تاثیر مهمی بر تحولات خاورمیانه و روابط عربستان با همسایگانش و دنیا از جمله ایران خواهد داشت. آنچه تاکنون میدانیم اینکه بن سلمان خیز بلندی را برای یکهتازی در این میدان برداشته و در حال حذف نرم و سخت همه رقبای خود است. آنها که مطیعند و دستبوس که هیچ اما آنها که سودای قدرت دارند یا آنچنان که وی انتظار دارد زیر عبای بنسلمان نمیروند، باید به سزای اعمال خود برسند. برای بررسی بیشتر تحولات عربستان گفتوگویی داشتهایم با حسین آجورلو، کارشناس مسائل غرب آسیا و سرپرست گروه غرب آسیای موسسه مطالعاتی ابرار معاصر.
***
* طی چند روز گذشته اخباری که درباره تحولات عربستان منتشر شده، عطف به این موضوع است که افراد بازداشت شده متهم به خیانت و طراحی کودتا علیه پادشاه و ولیعهد هستند؛ به نظر شما این ادعا تا چه اندازه صحت دارد؟
در رابطه با مسأله بازداشتها اولا باید مدنظر داشت که هیچ یک از مقامات رسمی پادشاهی سعودی تاکنون صحبتی درباره این اقدامات نکردهاند. یعنی این موضوع به صورت رسمی تایید یا تکذیب نشده و هر خبری که در اینباره منتشر شده از سوی رسانههای معتبر منطقه و فرامنطقهای و از طریق منابعی است که در داخل سیستم پادشاهی عربستان با این رسانهها ارتباط دارند. اما اتهام کودتا و خیانت را که منجر به بازداشت چند نفر از شاهزادههای سعودی از جمله احمد بنعبدالعزیز و محمد بننایف شده، نمیتوان ادعای درستی قلمداد کرد. هرچند شخص احمد بنعبدالعزیز در این مدت انتقادات سیاسی را متوجه ولیعهد جوان کرده و از ابتدا مخالف ولیعهدی بنسلمان بوده است اما هیچگاه این انتقادات جنبه براندازانه نداشته و در چارچوب ساختار سیاسی حاکم مطرح شده است. علاوه بر این، شناخت احمد بنعبدالعزیز و محمد بننایف از ساختار حاکم بر سیاست و طایفهگرایی در عربستان هم به صورت خودکار مانع از اقدام آنها شده است. در ضمن نباید فراموش کرد که ولیعهد و پادشاه تسلط کامل بر ارکان ارتش دارند و کودتا بدون حمایت ارتش و گارد پادشاهی عملاً امکانپذیر نیست. به نظر میرسد بهکار بردن این عبارات از سوی رسانههای نزدیک به پادشاه و ولیعهد عربستان با هدف فریب افکار عمومی انجامشده است.
* پس هدف بنسلمان از این بازداشتها چیست؟
واقعیت امر این است که ملک سلمان به لحاظ جسمی وضعیت باثباتی ندارد و باید باور کنیم که عربستان در شرایط گذار است. بنسلمان در حال حاضر خود را نزدیکتر از هر زمان دیگری به تاج و تخت پادشاهی میبیند. از این رو با این نیت که بتواند در لوای حکمرانی پدرش با جدیترین مخالفان سلطنتش مقابله کند بازداشتها را ترتیب داده است. تفاوت این بازداشتها با بازداشتهای 3 سال قبل این است که این مورد جنبه سیاسی- امنیتی دارد ولی دور قبلی بازداشتها با عنوان مقابله با فساد انجام گرفته بود. یکی از انتقادات جدی که جامعه نخبگان عربستان و رسانههای بینالمللی نسبت به رفتار بنسلمان وارد میدانند یکهتازی و شخصمحوری او در تصمیمات است و در این مسیر، از بین بردن مخالفان یا بازداشت منتقدان را یک امر کاملا معمول قلمداد میکند و نگرانی از بابت حذف شخصیتهای قدرتمند آل سعود ندارد و صرفا به تضمین سلطنت آتی خود می اندیشد.
* دلیل اینکه بنسلمان در این مقطع زمانی دست به بازداشت مخالفان زد چه بود؟
ولیعهد جوان سعودیها شخصیت ماجراجویی دارد و این خصلت از زمان تکیه او بر مسند وزارت دفاع و به راه انداختن جنگ علیه یمن عینیت یافت. در حال حاضر که قیمت نفت و در کل اقتصاد عربستان بر اثر سیاستهای اشتباه بنسلمان در وضعیت متزلزلی است و انتقاداتی از سوی برخی شاهزادههای سعودی مطرح شده، او قصد دارد با استفاده از 2 فرصت حاضر دست به تسویه حساب و سرکوب مخالفانش بزند. این دو فرصت معطوف به دولت آمریکا و مسأله بحران جهانی کرونا است. از آنجا که دولت فعلی آمریکا از حامیان جدی بنسلمان است و روابط شخصی بین دولتمردان سعودی و آمریکایی بهوجود آمده، او میتواند تا زمانی که ترامپ در مسند ریاستجمهوری است بیشترین استفاده را از این حمایت ببرد. در کنار این، تمرکز افکار عمومی و رسانهها بر بحران همهگیر شدن کرونا سبب شده تا فشار کمتری از سوی رسانهها علیه پادشاه سعودی و فرزندش اعمال شود. از زمان قتل جمال خاشقجی هرگونه اقدامی از سوی بنسلمان به عنوان سرخط خبرگزاریهای بینالمللی مدنظر قرار میگرفت ولی در حال حاضر اینطور نیست و تمرکز اصلی روی موضوع کروناست.
* موضع کشورهای منطقه و فرامنطقهای نسبت به این بازداشتها چه بوده است؟
تا زمان انجام این گفتوگو که اظهار نظر رسمی از سوی مقامات رسمی کشورها منتشر نشده و هر چه هست سیاست رسانهای است که در سطح کشورهای منطقه تبلور پیدا کرده است. ترکیه، ایران و قطر از جمله کشورهایی هستند که رسانههای آنها به انتقاد از این اقدام پرداختهاند و سعی دارند هزینه این اقدامات را برای بنسلمان افزایش دهند اما امارات و بحرین در همسویی با ولیعهد سعودی مواضع مثبتی اتخاذ کردند و دقیقا همان خط مدنظر بنسلمان یعنی موضوع کودتا و خیانت از سوی شاهزادگان را دنبال میکنند. اما در رابطه با کشورهای فرامنطقهای باید به رویکرد هیأت حاکمه آمریکا در قبال سیاستهای بنسلمان توجه داشت. محمد بننایف در بین طیفی از جمهوریخواهان آمریکا جایگاه ویژهای دارد و همکاری همهجانبه او با دولت بوش پسر به وی شخصیت مهمی داده است که بازداشت او از سوی بنسلمان برای این طیف ناراحتکننده بوده است. اما طیف دیگری از جمهوریخواهان که اتفاقا در بدنه دولت حاضرند بیشترین حمایت را از بنسلمان دارند. درباره رویکرد دموکراتها هم باید گفت که موافقان و مخالفان او استدلالهای خود را دارند. طیفی از دموکراتها او را به دلیل سیاست سرکوب منتقدان و مخالفان شماتت میکنند و دسته دیگری از آنها اصلاحات اجتماعی ولیعهد در جامعه عربستان را مورد ستایش قرار میدهند.
* آنچه در این مدت در رابطه با بنسلمان مطرح شده و تحلیلگران به عنوان یک فرض اصلی مدنظر داشتهاند، تعریف جایگاه او به عنوان شاه آینده سعودیهاست، آیا این جایگاه برای بنسلمان تضمین شده و او مانعی در برابر سلطنت آیندهاش ندارد؟
همانطور که عنوان شد بنسلمان الان نزدیکترین گزینه به تاج و تخت پادشاهی است و با سیاستهای سرکوبگرانهای که در دستور کار داشته اکثر مخالفان جدی و رقبای اصلی را از میدان به در کرده است. با توجه به تسلط او بر نهادهای امنیتی و نظامی، نباید انتظار داشت اتفاق خارقالعادهای در مسیر پادشاه شدن او بیفتد.
* بنسلمان پادشاه همان بنسلمان ولیعهد خواهد بود؟ پیشبینی شما از وضعیت عربستان دوران پادشاهی او در سیاست خارجی و داخلی چه خواهد بود؟
واقعیت این است که شخصیت پادشاه با ولیعهد متفاوت است و بنسلمان نمیتواند ماجراجوییهای دوره وزارت و ولیعهدی را در دوره پادشاهیاش تجربه کند. پادشاه باید انعطاف بیشتری داشته باشد. همین امر هم سبب شده او در این ایام به دنبال این باشد تا مخالفان را با شدت بیشتری از سر راه بردارد. به هر حال ساختار قدرت در مستبدترین نظامهای سیاسی هم به نحوی است که پادشاه مجبور است بخشی از قدرت را با جریانهای صاحب نفوذ تقسیم کند. در حال حاضر هم ملک سلمان این رویه را در پیش گرفته است. البته برخی شاهزادهها هستند که مورد تایید شاه فعلی هستند و احتمالا بنسلمان در دوره سلطنتش آنها را از قدرت برکنار خواهد کرد. در رابطه با سیاست داخلی، تمرکز بنسلمان بر چشمانداز 2030 است. در عرصه سیاست خارجی سیاست ایرانستیزی ادامه خواهد داشت و انتظار اینکه انعطاف و تغییرات بنیادی در کوتاهمدت در رابطه 2 کشور ایجاد شود چندان قابل پیشبینی نیست. به نظر میرسد عربستان دوران پادشاهی بنسلمان روابط نزدیکتر و آشکاری با صهیونیستها خواهد داشت.
* روزنامهنگار
ارسال به دوستان
تشکیل تیم حفاظت از ترامپ در برابر کرونا
کرونا رئیسجمهور پرتغال و سناتور برجسته آمریکایی را به قرنطینه فرستاد، باعث اعلام وضع اضطراری در چندین ایالت آمریکا شد و زندانهای ایتالیا را به شورش کشاند، ضمن اینکه با گسترش این بیماری در کشور کوچک آلبانی، احتمال برچیده شدن کمپ گروهک تروریستی منافقین در نزدیکی «تیرانا» وجود دارد که موارد زیادی از مبتلایان به ویروس سارس کوو-2 در آن مشاهده شده است.
مارسلو ربلو دی سوسا، رئیسجمهور پرتغال اعلام کرد به مدت 2 هفته دیگر هیچ ملاقات عمومی و خصوصی در داخل و خارج از کشور نخواهد داشت. او هفته گذشته با دانشآموزان یک مدرسه ملاقات کرده بود که بعدا به دلیل تأیید ابتلای یکی از آنها به ویروس کرونا جلسه تعطیل شد. افشای این واقعه و قرنطینه شدن سوسا باعث زیر سوال رفتن آمار رسمی مبتلایان به کرونا در این کشور شده که با وجود واگیرهای اخیر بویژه در شمال این کشور تازه به 20 مورد رسیده است. ایتالیا کماکان کروناییترین کشور اروپا و احتمالا دومین کشور آلوده در غرب پس از ایالاتمتحده– با توجه به سیاست سانسور آمار توسط دولت ترامپ– محسوب میشود. بر اساس اطلاعات رسمی، شمار مرگومیر بر اثر بیماری کووید-19 در کشور چکمهای به 366 نفر افزایش یافته در حالی که شمار افراد مبتلا هم به 7375 نفر رسیده است. حدود یکچهارم جمعیت 60 میلیون و 500 هزار نفری این کشور در قرنطینه قرار گرفتهاند. وزیر اقتصاد ایتالیا از اتحادیه اروپایی درخواست یک بسته اقدامات ویژه برای مقابله با پیامدهای شیوع این ویروس مهلک کرده است. جوزپه کونته، نخستوزیر این کشور نیز خواستار افزایش هزینههای دولت برای یک شوک درمانی گسترده برای غلبه بر آثار شیوع کرونا در کشورش شده است. عواقب مستقیم این بیماری نیز در پرجمعیتترین کشور جنوب اروپا قابل توجه بوده است بهطوری که تاکنون چند مورد کشته و زخمی در پی شورش زندانیان در مودنا و به گروگان گرفته شدن زندانبانان توسط زندانیان در جنوب میلان گزارش شده است. در این شرایط هانس اولاف هنکل، رئیس سابق اتحادیه فدرال صنایع آلمان با توجه به افول اقتصاد ایتالیا بر اثر گسترش ویروس جدید، درباره وقوع بحران جدید در منطقه یورو هشدار داده است. اما نهتنها بحران کرونا منحصر به ایتالیا نیست و آلمان نیز در کنار فرانسه جزو آلودهترین کشورهای اروپایی با بیش از هزار مبتلا محسوب میشود، بلکه رکود ناشی از این ویروس نیز فقط منحصر به ایتالیا نیست و فرانسه، سومین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپایی هم در معرض خطر است. وزیر دارایی فرانسه خواستار برنامه گسترده اقتصادی برای مقابله با عواقب شیوع این ویروس در اتحادیه اروپایی شده و پیشبینی کرده رشد اقتصادی کشورش در سال 2020 به کمتر از یک درصد کاهش یابد. در بریتانیا نیز که مانند 3 کشور اروپایی آلوده به کرونا مردم بر اثر موج وحشت به فروشگاهها هجوم بردهاند، دولت لندن نشست فوری و اضطراری برگزار کرده است. بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس دیروز ریاست نشست کابینه برای مبارزه با کرونا را برعهده داشت. تاکنون 3 مورد فوت و 278 مورد ابتلا به کرونا در انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی گزارش شده است. تا روز دوشنبه تعداد مبتلایان به ویروس مزبور در جهان به حدود ۱۱۰ هزار نفر رسید و بیش از ۳۸۰۰ نفر جان خود را از دست دادند. آمار رسمی مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای ایالاتمتحده از روز یکشنبه دچار شیب صعودی ناگهانی شده است که میتواند به منزله رسوایی سیاست پردهپوشی دولت ترامپ و انکار شرایط بحرانی توسط کاخ سفید باشد. به دنبال تسریع شیوع کرونا در 34 ایالت، مسؤولان وزارت بهداشت آمریکا اعلام کردند تعداد مبتلایان به 565 و قربانیان به 21 نفر افزایش یافته است. این در حالی است که افزایش ناگهانی شمار مبتلایان در ایالت نیویورک باعث شده اظهارات پنجشنبه گذشته ترامپ در یک برنامه زنده مبنی بر اینکه زادگاهش از کرونا ایمن بوده است بشدت زیر سوال رفته و خشم عمومی نسبت به غفلت دولت او در مقابله با بحران مشهود است. به گزارش اسپوتنیک، نهتنها در نیویورک، پایتخت اقتصادی آمریکا وضعیت اضطراری اعلام شده، بلکه در 7 ایالت دیگر از جمله واشنگتن، کالیفرنیا و فلوریدا نیز وضعیت فوقالعاده اعلام شده است. طرفه آنکه سناتور تد کروز، متحد جمهوریخواه برجسته ترامپ نیز به گزارش سیانان در قرنطینه کرونا قرار گرفته است. کروز که از او به عنوان مشاور ترامپ در مهندسی انتخابات یاد میشود، اخیرا در گردهمایی «اقدام سیاسی محافظهکاران» موسوم به سیپک شرکت کرده بود که حضور برخی افراد مبتلا در آن گزارش شده بود. با وجود اظهارات مکرر تزویرآمیز رئیسجمهور ایالاتمتحده در کماهمیت شمردن خطر کرونا، روزنامه نیویورکپست فاش کرده در خود کاخ سفید، یک تیم ویژه مامور حفاظت ترامپ از کرونا شدهاند.
تاکنون ابتلای ۱۰۵ نفر به ویروس کرونا در ایالت نیویورک که زادگاه و خانه ترامپ محسوب میشود، به تایید مقامات رسمی رسیده است اما با توجه به آمار گسترده بیخانمانان و همچنین عدم اشراف دولت فدرال بر محلات و حومههای فقیر و جرمخیز شهر نیویورک نظیر هارلم، تلفات بسیار بیش از این است. روزنامه انگلیسی دیلیمیل بر اساس یکسری اسناد محرمانه فاش کرد بیمارستانهای آمریکا در حال آماده شدن برای پذیرش ۹۶ میلیون بیمار مبتلا به کرونا و مرگ نیم میلیون نفر بر اثر ابتلا به این ویروس هستند.
ارسال به دوستان
اشرف غنی و عبدالله عبدالله به صورت همزمان سوگند ریاستجمهوری خوردند
2 پادشاه در یک اقلیم
گروه بینالملل: در اتفاقی نادر در دنیا 2 رقیب ریاستجمهوری در افغانستان در یک ساعت و یک روز سوگند ریاستجمهوری خوردند. اشرف غنی و عبدالله عبدالله حالا هر دو خود را رئیسجمهوری منتخب مردم افغانستان میدانند. بحرانهای افغانستان حالا وارد فاز دو دولتی هم شده است. صبح دیروز عبدالله عبدالله در کاخ سپیدار به عنوان رئیسجمهوری افغانستان سوگند یاد کرد. همزمان با او، اشرف غنی نیز در ارگ ریاستجمهوری سوگند یاد کرد. کمیسیون انتخابات افغانستان، آمریکا و اتحادیه اروپایی اشرفغنی را رئیسجمهور میدانند. شماری از سیاستمداران افغان شامل حامد کرزی رئیسجمهور پیشین، عبدرب رسول سیاف رهبر پیشین جهادی، محمد یونس قانونی و میر رحمان رحمانی، رئیس مجلس نمایندگان، در هیچ یک از مراسم سوگند دیروز شرکت نکردند. تحولات افغانستان به عنوان نمایی از آینده ایدهآل ترسیم شده توسط آمریکا برای بسیاری از کشورهاست. آمریکاییها که تلاش کرده بودند انتخابات افغانستان را به عنوان نمونه موفق دموکراسی به رخ کشورهای منطقه بکشند حالا با افتضاح به بار آمده تلاش میکنند به نوعی در موضوع وساطت کنند. در همین ارتباط وزیر خارجه آمریکا یکشنبهشب وارد کابل شد. مایک پمپئو در حالی وارد کابل شد که زلمای خلیلزاد، فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح این کشور نتوانسته بود این بنبست را بشکند. گفته میشود که پمپئو با عبدالله عبدالله و اشرف غنی دیدار کرده است که البته با توجه به سوگند ریاستجمهوری هر دو کاندیدا به نظر میرسد پمپئو هم شکست خورده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در واکنش به سوگند همزمان اشرف غنی و عبدالله عبدالله، گفت: ما فکر نمیکنیم که آنها بتوانند برای گفتوگوهای بینالافغانی در 10 مارس آماده شوند، چون اختلافنظرها بین سیاسیون حتی منجر به برگزاری 2 مراسم تحلیف شده است. مجاهد به رویترز گفت: به جای مراسم تحلیف، ما از آنها میخواهیم بر گفتوگوهای بینالافغانی تمرکز کنند، ما از آنها میخواهیم اختلافات داخلی را رها کرده و برای صلح کار کنند.
******
تکلیف توافق با طالبان چه میشود؟
پیرمحمد ملازهی*: اگر بنا باشد توافق دولت آمریکا و طالبان را در یک جمله کوتاه خلاصه کنیم بدون شک بهکار بردن عبارت «اقدام تبلیغاتی ترامپ برای انتخابات 2020» کاملترین جملهای است که میتوان درباره آن بیان کرد. ترامپ به دنبال این است این توافق را به رایدهندگان خود بفروشد و در این بین جمهوریخواهان آمریکا نیز از هیچ تلاشی برای برجسته کردن این توافق به عنوان یک راهکار فوقالعاده دریغ نخواهند کرد.
هرچند ایالات متحده آمریکا در چارچوب این توافقنامه اعلام کرده است در عرض ۱۴ ماه تمام نیروهای نظامی، متحدان و شرکای ائتلافی، کارمندان غیرنظامی و غیردیپلماتیک، پیمانکاران امنیتی خصوصی، مربیان، مشاوران و پرسنل خدمات حمایتی خود را از افغانستان خارج خواهد کرد اما واقعیت این است که جایگاه دولت مرکزی افغانستان در این توافق نادیده گرفته شده و به عبارتی دولت افغانستان در این توافق دور زده شده است. یکی از مهمترین مواردی که این ادعا را تایید میکند درج بندی مبنی بر لزوم آزادسازی 5 هزار طالبانی زندانیشده توسط دولت مرکزی افغانستان است. موضوعی که ساعاتی پس از مطرح شدن بندهای توافق، از سوی دولت مرکزی رد شد و صلاحیت آزادی زندانیان را صرفا در حیطه اختیارات دولت قلمداد کرد. همین نمونه کوچک نشان میدهد توافق انجام شده، اصولی و جامع نخواهد بود. از 10 روز آینده که مذاکرات بینالافغانی طالبان (نه به عنوان یک حکومت محلی بلکه به عنوان یک گروه سیاسی) با دولت مرکزی شروع خواهد شد، چالشهای جدی بروز خواهد کرد. اولین و مهمترین چالش در این عرصه بعد از موضوع آزادسازی زندانیها این است که اساساً افغانستان در شرایط فعلی از فقدان وجود یک دولت مرکزی مشروع رنج میبرد و پس از انتخابات ریاستجمهوری اخیر، این کشور شاهد کشمکش جدی در بدنه سیاسی است. با این تفاسیر اجرایی شدن این توافق و حرکت در مسیر مذاکرات صلح در گامهای نخست محل سوال است. اما به فرض اینکه مذاکرات روند قابل قبولی داشته باشد بازهم به نظر میرسد آینده روشنی در پس این توافقنامه در انتظار مردم افغانستان نیست. نفوذ طالبان در بدنه قدرت و مشروعیتبخشی به آن در چارچوب مذاکرات بینالافغانی منوط به این است که طالبان انعطاف زیادی در اصول و باورهای خود داشته باشد. این امر شاید در مراحل ابتدایی از سوی طالبان مدنظر قرار گیرد ولی در بلندمدت تضمینی برای اجرای آن نیست. در حال حاضر 2 فرضیه کلی درباره آینده افغانستان بر اساس توافق انجام شده بین طالبان و آمریکا وجود دارد. اول اینکه طالبان نگاه تعدیلشده خود را حفظ کند و با مشارکت در مذاکرات بینالافغانی دولت موقتی را شکل دهد که در آن اشرف غنی، رئیسجمهور فعلی و عبدالله عبدالله رئیس اجرایی افغانستان نه به عنوان مقامات عالیرتبه اول و دوم اما در جایگاه عضوی از این دولت موقت در کنار سران طالبان نقشآفرینی کنند. در کنار این روند، تغییراتی در ساختار قدرت و قانون اساسی در قالب لویی جرگه و تغییر نظام ریاستی به پارلمانی انجام شود تا جایگاه طالبان در روند آتی قدرت در افغانستان مشخص شود. در این شرایط با تشکیل یک دولت فدرال، طالبان بخشی از قدرت خواهد بود که کنترل مناطق جنوبی و شرقی افغانستان را بر عهده خواهد داشت. البته که در این چارچوب آنها موظف به تبعیت از دولت فدرال در سیاستهای کلان، سیاست خارجی و مسائلی مثل چاپ پول هستند. فرضیه دوم این است که طالبان در روند مذاکرات بینالافغانی به این نتیجه برسد که امکان تلفیق و مشارکت با دیگر گروههای سیاسی در دولت را ندارد و به سمت درگیری نظامی با گروههای سیاسی گام بردارد. در این حالت باید گفت تجزیه افغانستان شروع خواهد شد و این کشور به 2 منطقه شمالی با حضور گروههای قومی تاجیک و ازبک و هزاره و منطقه جنوبی و شرقی با حضور گروههای قومی پشتون تقسیم خواهد شد. آنچه مسلم است در حال حاضر نمیتوان به طور قطع پیشبینی کرد تصمیم طالبان در روند مذاکرات چه خواهد بود و وزنکشی قدرت سرنوشت افغانستان را به کدامسو خواهد برد اما میتوان به طور قاطع اعلام کرد توافق طالبان با آمریکا، یک توافق کارآمد و جامع نیست.
* کارشناس مسائل افغانستان
ارسال به دوستان
دور دنیا
پلیس لندن مهاجم چاقوکش را کشت
به گفته پلیس انگلیس، نیروهای آنها در حال گشتزنی در منطقه وست مینستر لندن بودند که متوجه مردی شدند که حدود ساعت 23:25 شب بسیار «مشکوک» عمل میکرد. هنگامی که به وی دستور ایست داده شد، او 2 چاقو بیرون آورد و سپس به ضرب گلوله پلیس کشته شد. پلیس انگلیس گفت: این مرد در جا جان باخت اما با این رویداد به عنوان یک رویداد تروریستی برخورد نشد.
***
ابتلای 10 نماینده پارلمان عراق به کرونا
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد، نتیجه تست کرونای ۱۰ نفر از نمایندگان پارلمان عراق مثبت اعلام شد. خبرگزاری اسپوتنیک این خبر را به نقل از یک قانونگذار عراقی در حالی منتشر کرد که منابع رسمی تاکنون این خبر را رد یا تأیید نکردهاند. عراق روز یکشنبه 6 مورد جدید از ابتلا به کرونا را تایید کرد و به این ترتیب، تاکنون شمار مبتلایان در این کشور به ۶۰ نفر رسیده است.
***
واکنش توئیتر به فیلم دستکاری شده ترامپ
شرکت توئیتر در نخستین استفاده خود از برچسب دستکاری شده، از آن برای ویدئویی از جو بایدن که توسط ترامپ بازنشر شده، استفاده کرد. این ویدئو که از سوی دَن اسکاوینو، مدیر بخش رسانههای اجتماعی کاخ سفید منتشر شده، نشان میدهد جو بایدن، نامزد دموکرات انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ در سخنرانی خود در شهر میسوری میگوید، «ببخشید! ما تنها میتوانیم دوباره دونالد ترامپ (رئیسجمهور فعلی آمریکا) را انتخاب کنیم. جمله کامل بایدن که در این ویدئو حذف شده، این است که «ببخشید! اگر در این جوخه آتش شرکت کنیم تنها میتوانیم دوباره دونالد ترامپ را انتخاب کنیم. این کمپینی مثبت خواهد بود، پس به ما بپیوندید». توئیتر سیاست زدن برچسب «دستکاری شده» خود را از ۵ مارس اجرایی کرده است. این برچسب محتواهای دستکاری شده یا ساختگی را برای مخاطبان مشخص میکند. با این حال این برچسب تازه برای همگان قابل رویت نیست. به گفته این شرکت، این برچسب در زمانی که مخاطبان در حال جستوجوی این مطلب یا کلیک روی آن هستند، نشان داده نمیشود. سخنگوی توئیتر اظهار کرد، این شرکت در حال کار روی این مساله است. در همین حال اسکاوینو پس از اعمال این برچسب در توئیتر نوشت: این ویدئو دستکاری شده نیست.
***
اخراج دیپلماتهای خارجی از کرهشمالی
کرهشمالی در راستای اقدامات مقابله با ویروس کرونا برخی سفرا و دیپلماتهای خارجی را از این کشور اخراج کرد. همزمان با تشدید اقدامات کرهشمالی برای مقابله با ویروس کرونا، یک پرواز ویژه از این کشور دیروز دهها نفر از دیپلماتها و سایر شهروندان خارجی را به فرودگاهی در شرق دور روسیه منتقل کرد. کارمندان بخش بهداشت کرهشمالی با لباسهای سفید حفاظتی دهها نفر از مسافران را در فرودگاه بینالمللی پیونگیانگ به صف کرده و درجه حرارت آنها را سنجیده و این افراد به فرودگاه ولادیووستوک، در شرق دور روسیه منتقل شدند. کرهشمالی قرنطینه یک ماهه برای دیپلماتهای خارجی مستقر در پیونگیانگ را در دوم مارس برداشت تا در صورت لزوم آنها بتوانند کشور را ترک کنند. شبکه خبری سیانان نیز گزارش داده برنامهای با هدف خارج کردن ۶۰ دیپلمات خارجی از کرهشمالی از جمله سوییس، فرانسه و آلمان در حال انجام است.
***
رئیسجمهوری پرتغال خود را قرنطینه کرد
دفتر ریاستجمهوری پرتغال اعلام کرد رئیسجمهوری این کشور همه فعالیتهای عمومی خود را لغو کرده و با توجه به شیوع ویروس کرونا در خانهاش خواهد ماند. مارسلو ربلو دی سوسا، رئیسجمهوری پرتغال چندی پیش میزبان گروهی از دانشآموزان مدرسهای بود که به دلیل ابتلای یکی از دانشآموزان به کرونا تعطیل شده است. به گزارش آسوشیتدپرس، دفتر ریاستجمهوری پرتغال اعلام کرده که او هیچ علائمی از این بیماری را ندارد و دانشآموز یاد شده در جمع گروهی که با او دیدار کردهاند، حضور نداشته است.
***
جزئیات تماس تلفنی ترامپ با سیسی
سامح شکری، وزیر خارجه مصر گفت، در گفتوگوی تلفنی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا با عبدالفتاح سیسی، همتای مصری وی موضوعات درک موقعیت مصر درباره بحران سد النهضه، اهتمام دولت آمریکا به این موضوع و تلاشش برای دستیابی 3 کشور ذیربط به توافق و امضای متن توافقنامه نهایی مطرح شد. همچنین وزیر خارجه مصر تصریح کرد، تماسی تلفنی از سوی مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا درباره اهتمام واشنگتن به مذاکرات سد النهضه دریافت کرده است.
***
2 سرباز آمریکایی در عراق کشته شدند
سازمان تروریستی «سنتکام» با صدور بیانیهای اعلام کرد 2 نظامی تروریست آمریکایی طی عملیات نابودی مقر تکفیریهای داعش در عراق کشته شدند. در بیانیه این سازمان آمده است 2 نظامی آمریکایی روز یکشنبه هجدهم اسفندماه/ هشتم مارس حین مأموریت مستشاری و همراهی با نیروهای امنیتی عراقی در عملیات نابودی مقر داعش در منطقه کوهستانی واقع در شمال عراق توسط «نیروهای دشمن» کشته شدند. این خبر در حالی منتشر شده است که یک منبع امنیتی در عراق به شبکه خبری السومریه گفت نیروی ائتلاف بینالمللی (ضدداعش به رهبری آمریکا) با همه تجهیزات و ادواتش از پایگاهی در جنوب القائم عقبنشینی کرد. از طرف دیگر، یک منبع آگاه امنیتی در استان «الانبار» عراق، روز دوشنبه نهم مارس اعلام کرد پایگاه هوایی «عینالاسد» شاهد ورود هواپیماهای حامل سربازان و مستشاران نظامی آمریکایی بود. در حقیقت سربازان وارد شده به عینالاسد همان نیروی خارج شده از پایگاهی در جنوب القائم هستند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|