|
سعید جلیلی: دشمن تصویر نادرست ارائه و تحلیل غلط القا میکند
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشستی مجازی با بیان اینکه در موضوعات مهم جهانی، گفتمان انقلاب اسلامی باید مدعی باشد نه متهم، اظهار داشت: دشمن ابتدا تصویر نادرست از صحنه ارائه میدهد و سپس بر مبنای آن، تحلیلهای غلط را القا میکند. به گزارش «وطن امروز»، سعید جلیلی افزود: تصحیح تصویرهای غلط و ارائه تحلیل درست به ملتها، از کارویژههای مهمی است که اقدام بموقع تشکلهای مردمی میتواند آن را خنثی کند.
ارسال به دوستان
قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران روز گذشته با آغاز عملیات غنی سازی اورانیوم 20 درصد در فردو اجرایی شد
بیست تمام
غنی سازی 20 درصد برگ برنده ایران برای ایجاد یک توافق هستهای متوازن و اهرم فشاری برای لغو تحریمها و انجام تعهدات طرفهای برجامی است
گروه سیاسی: پس از مخالفتهای گسترده، دولت در نهایت ملزم به اجرای قانون مجلس- اقدام راهبردی برای لغو تحریمها- شد و حرکت ایران به سمت غنی کردن اورانیوم با غنای 20 درصد آغاز شد و علی ربیعی از فرآیند تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در مجتمع غنیسازی شهید علیمحمدی(فردو) خبر داد.
به گزارش «وطن امروز»، سخنگوی دولت روز گذشته از دستور رئیسجمهور برای تامین اعتبار قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها خبر داد و گفت: هفته گذشته رئیسجمهور طی نامهای به آقای جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور درباره تامین بودجه بخشی از این قانون در سال ۱۳۹۹ دستور لازم را داد.
علی ربیعی افزود: همچنین رئیسجمهور در روزهای گذشته دستور اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را صادر کرد و از ساعاتی پیش فرآیند تزریق گاز شروع شد و تا ساعاتی دیگر نخستین محصول اورانیوم غنیشده UF6 به دست خواهد آمد. ربیعی تصریح کرد: تمام این فرآیند پس از انجام اقدامات اولیه از قبیل اطلاعرسانی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تحویل پرسشنامه طراحی بر مبنای تعهدات پادمانی کشور انجام شده است. سخنگوی دولت تاکید کرد: مواضع دولت درباره این قانون به صراحت اعلام شده است. با این حال دولت خود را ملزم به اجرای قانون میداند. ربیعی همچنین عنوان کرد: هر چند دولت از ابتدا این طرح را به مصلحت ندانسته و به خاطر طرف مشورت قرار نگرفتن دولت در تصویب نهایی آن انتقادهایی را وارد میدانست اما این مسائل تاثیری بر تعهد دولت به اجرای این قوانین نداشته است.
ادعای ربیعی مبنی بر طرف مشورت قرار نگرفتن دولت در حالی مطرح میشود که این مصوبه از ابتدای طرح شدن تا زمان تصویب، با هماهنگی شورای عالی امنیت ملی -که ریاست آن بر عهده حسن روحانی است- مجرای قانونی خود را طی کرده است.
مجلس شورای اسلامی ماه گذشته در پاسخ به روند اقدامات خصمانه آمریکا علیه کشورمان و عدم پایبندی طرفهای اروپایی برجام به انجام تعهداتشان، همچنین به عنوان بخشی از پاسخ به انتقام ترور دانشمند هستهای ایران شهید محسن فخریزاده، طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران را به تصویب نهایی رساند. بر اساس ماده 1 این طرح، در راستای تأمین شروط نهگانه مقام معظم رهبری درباره توافق هستهای، سازمان انرژی اتمی ایران مؤظف است بلافاصله پس از تصویب این قانون، جهت مصارف صلحآمیز نسبت به تولید اورانیوم با غنای بیست درصد (۲۰%) اقدام و سالانه به میزان حداقل یکصدوبیست کیلوگرم آن را در داخل کشور ذخیره کند. همچنین سازمان مذکور مؤظف است نیاز کشور برای مصارف صلحآمیز اورانیوم با غنای بالای 20 درصد را به طور کامل و بدون تأخیر تأمین کند.
با این وجود از آغاز تصویب این قانون در مجلس، حسن روحانی، محمدجواد ظریف و برخی اعضای دولت بنای ناسازگاری با این طرح را گذاشتند و به مخالفت صریح با این مصوبه پرداختند، از جمله رئیسجمهور اعلام کرد این قانون را مضر برای دیپلماسی میداند. این پایان کار نبود و حسن روحانی در جریان نشست خبری 24 آذر خود با اصحاب رسانه گفت: «دولت موضع خود را نسبت به این قانون اعلام کرده است. این قانون را مفید نمیداند و قبل از اینکه به تصویب نهایی برسد نظرم را صریحا اعلام کردم. این نظر شخص من نیست و در دولت اتفاق آرا وجود دارد. دولت به اتفاق آرا این قانون را برای کشور مفید نمیداند». روحانی در ادامه تاکید کرده بود: «به وزرای مربوط دستور دادم آییننامه اجرای قانون مصوب مجلس (اقدام راهبردی برای لغو تحریمها) را تهیه کنند. آییننامه اجرایی را در چارچوب تفسیرمان از قانون مجلس خواهیم نوشت». افزون بر این موارد، دولت پس از تاخیر فراوان نسبت به تهیه آییننامه اجرایی این قانون اقدام کرد و برخی از بندهای این آییننامه را با تفاوت فاحش نسبت به آنچه مجلس تصویب کرده بود، تغییر داد که مشروح آن در گزارشهای چهارشنبه 10 دی و پنجشنبه 11 دی «وطن امروز» آمده است.
با تمام این اوصاف قانون مجلس تنها مسیری است که میتواند بازدارندگی ایران را در برابر تهدیدات و زیادهخواهیهای آمریکا و متحدان غربیاش افزایش دهد. غنیسازی 20 درصد از همان سالهای گذشته برگ برنده ایران در برابر غربیها بود که دولت روحانی در آغاز مذاکرات هستهای (ژنو) 2 سال پیش از برجام، به ازای رفع تحریمها و به رسمیت شناختن حق غنیسازی ایران که هیچکدام تحقق نیافت، سخاوتمندانه از آن صرفنظر کرد. حالا در چنین شرایطی این امتیاز مجددا طرفهای برجامی را میتواند به مسیر بازگشت به تعهداتشان در برجام وادار کند و به این ترتیب توازن در میزان تعهدات و تکالیف به توافق هستهای برگردد. به عبارتی کارشناسان معتقدند آغاز غنیسازی 20 درصد در ایران میتواند احتمال لغو تحریمها را بسیار بیشتر از گذشته کند.
* واکنشها درباره آغاز غنیسازی 20 درصد
در همین حال اتحادیه اروپایی به تصمیم ایران برای افزایش سطح غنیسازی اورانیوم که بتازگی به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسیده است واکنش نشان داد. بر اساس گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، اتحادیه اروپایی مدعی شده است این اقدام ایران انحراف قابل ملاحظهای از توافق هستهای است.
نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز دیروز در ادامه گزافهگوییهای همیشگی خود درباره ایران، این بار مدعی شد هدف تهران مبنی بر از سرگیری غنیسازی 20 درصدی اورانیوم ساخت سلاح هستهای است. به نوشته روزنامه «یدیعوتآحارونوت»، «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره از سرگیری غنیسازی 20 درصدی اورانیوم از سوی ایران گفت هدف ایران ساخت جنگافزار هستهای است و تلآویو هرگز این امکان را به ایران نمیهد.
نتانیاهو در ادامه مدعی شد تصمیم ایران در از سرگیری غنیسازی 20 درصدی اورانیوم تنها تلاش برای ادامه دادن به هدف خود در توسعه برنامه هستهای نظامی است. در همین حال «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در نهادهای بینالمللی در شهر وین، اقدام ایران درباره رساندن غنیسازی اورانیوم به ۲۰ درصد را قابل پیشبینی توصیف کرد. اولیانوف روز دوشنبه در پیامی توئیتری نوشت: «اینکه ایران اعلام کرد به غنیسازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصد ادامه میدهد، خبر فوری نیست. این گام با توجه به قوانین تصویب شده در مجلس ایران قابل پیشبینی بود».
***
آژانس آغاز تولید اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد را تأیید کرد
سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی در وین، روز دوشنبه اعلام کرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی آغاز تولید اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد را تایید کرد. به گزارش ایرنا، کاظم غریبآبادی اظهار داشت: به دنبال ارائه اصلاحیه پرسشنامه اطلاعات طراحی سایت فردو به آژانس و حضور بازرسان در این سایت در صبح روز جاری (دیروز) برای راستیآزمایی اطلاعات ارائه شده و برداشتن مهر و موم سیلندر حاوی اورانیوم 1/4 درصد، مدیرکل آژانس طی گزارشی آغاز تولید اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد را تایید کرد. وی افزود: در این گزارش آمده است بازرسان آژانس مهر و موم یک سیلندر 2/137 کیلوگرمی اورانیوم 1/4 درصد را برداشته و این سیلندر به خط تولید وصل و تولید اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد از سوی ایران آغاز شد. نماینده دائم کشورمان توضیح داد: این اقدام به دنبال نامه مورخ ۱۱ دیماه ایران به آژانس انجام شد.
***
ایران چگونه به 20 درصد دست یافت؟
موضوع دست پیدا کردن ایران به توانایی غنیسازی اورانیوم 20 درصد به سال 87 بازمیگردد. آن زمان رآکتور تحقیقاتی تهران که صرفا مصرف تحقیقاتی و پزشکی داشت و ایزوتوپهای دارویی تولید میکرد، با بحران اتمام «سوخت» مواجه شده بود.
خرید سوخت برای رآکتورهای تحقیقاتی فرآیند پیچیده و مشکلی نبود، حتی ایران در بحبوحه جنگ با عراق توانست سوخت مورد نیاز خود را وارد کند تا اینکه سال 1387 پس از اعلام نیاز ایران به آرژانتین برای دریافت اورانیوم 20 درصد، با مداخله آمریکا، این کشور از در اختیار گذاشتن اورانیوم خودداری کرد. ایران در آن زمان در شرایط حساسی قرار گرفته بود. از یک سو خاموش شدن هسته مرکزی رآکتور تهران به علت نبود سوخت یک گام به عقب بزرگ در موضوع هستهای به حساب میآمد و فعال کردن آن پروسه خاص خود را داشت و از سوی دیگر کشورهای غربی نیز با علم به احساس نیاز ایران به دنبال کسب امتیازات حداکثری و خالی کردن انبارهای ذخیره اورانیوم 5/3 و 5 درصد ایران بودند.
از این ۲ مهمتر در صورت عدم تدبیر مناسب و از کار افتادن رآکتور تهران، تهیه رادیودارو برای بیماران خاص متوقف و با توجه به نیاز همیشگی این بیماران به داروهای هستهای عملا کشور با یک بحران مواجه میشد. البته بنا بر گفته مقامات ایرانی، مسؤولان وقت از همان سال 87 که خطر اتمام سوخت رآکتور تهران را احساس کردند، به فکر تامین سوخت 20 رآکتور تهران بودند. برای همین تکمیل تاسیسات هستهای فردو را سرعت بخشیدند. شهریور سال 88 بود که مقامات ایران پس از انتشار اطلاعاتی در رسانهها مبنی بر وجود تاسیسات هستهای زیرزمینی در ایران اعلام کردند در چارچوب NPT و 10 ماه قبل از این تاریخ با اطلاع آژانس انرژی اتمی، تاسیسات جدیدی را در کارخانهای نزدیک به قم برای غنیسازی اورانیوم در نظر گرفته و در حال تکمیل آن هستند. البته آن زمان هیچکس نمیدانست این تاسیسات قرار است در آینده نزدیک تبدیل به مرکز اصلی غنیسازی اورانیوم 20 درصد شود و در نهایت رئیسجمهور وقت 18 بهمن همان سال با اشاره به تعلل غرب برای در اختیار گذاشتن سوخت 20 درصد، دستور تولید این سوخت توسط دانشمندان ایرانی را صادر کرد.
***
فناوری به قیمت خون 4 دانشمند هستهای
شهریورماه 89 ایران اعلام کرد موفق به تولید 25 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد در نطنز شده است. ایران ماهانه میتوانست یک تا ۲ کیلوگرم اورانیوم 20 درصد تولید کند. پیش از این در بهمنماه 88 ایران از عزم خود برای تولید اورانیوم 20 درصد خبر داده بود و دوربینهای آژانس نیز چرخش سانتریفیوژها به منظور تولید اورانیوم با این غلظت را ثبت میکردند اما کشورهای غربی با توجه به تعداد کم سانتریفیوژها در نطنز و همچنین پیچیدگی غنیسازی 20 درصد در مقیاس صنعتی، این موضوع را جدی نمیگرفتند. با این حال ایران به فناوری غنیسازی 20 درصد دست پیدا کرده بود. شهید شهریاری توانسته بود با اتصال ۲ آبشار 164 سانتریفیوژی به یکدیگر (328 سانتریفیوژ) و دستیابی به فرمول پیچیده تزریق اورانیوم 5 درصد به نخستین سانتریفیوژ، این دستاورد را برای ایران به ارمغان آورد. دکتر شهریاری همچنین با پی بردن به فرمول ساخت صفحات سوخت که برای تبدیل شدن اورانیوم 20 درصد به سوخت، وجود این صفحات لازم و ضروری بود، عملا ایران را در تولید سوخت 20 درصد خودکفا کرد. این دانشمند هستهای 8 آذر سال 89 توسط تیمهای تروریستی وابسته به رژیم صهیونیستی ترور شد. پیش از شهید شهریاری، 22 دیماه سال 88 دکتر علیمحمدی از دانشمندان هستهای کشور و از همکاران وی توسط عوامل موساد به شهادت رسیده بود. مردادماه 1390 دکتر رضایینژاد و ۲۱ دی ماه همان سال مصطفی احمدیروشن که از دانشمندان جوانی بود که در پروژه فردو فعالیت میکرد، ترور شده و به شهادت رسیدند. آژانس انرژی اتمی 2 روز پیش از اعلام خبر ترور احمدیروشن در تاریخ 19 دی 1390 در اطلاعیهای اعلام کرد «ایران تولید اورانیوم با غلظت 20 درصد را در تاسیسات فردو آغاز کرده است». این اقدام البته با انتقاد آمریکا و اتحادیه اروپایی روبهرو شد. کشورهای غربی مدعی بودند ایران زیر پوشش فناوری صلحآمیز هستهای در جهت تولید بمب اتم قدم برمیدارد. ادعای آنان این بود اورانیوم 20 درصدی کاربرد دوگانه دارد و هم میتواند در تحقیقات پزشکی و تولید رادیودارو استفاده شود و هم میتواند مورد استفاده برای تولید بمب اتم قرار گیرد.
ارسال به دوستان
اخبار
تشییع پیکر علامه مصباح یزدی در قم
پیکر مرحوم آیتالله محمدتقی مصباحیزدی، عضو فقید مجلس خبرگان رهبری و رئیس موسسه آموزشی- پژوهشی امام خمینی(ره) روز دوشنبه پس از تشییع توسط جمعی از طلاب و آحاد مختلف مردم در جوار بارگاه ملکوتی کریمه اهلبیت(س) به خاک سپرده شد. مراسم تشییع و خاکسپاری پیکر آیتالله مصباحیزدی صبح روز گذشته از مصلای قدس تا حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) با حضور جمعی از شاگردان، طلاب، عموم مردم و چهرههای کشوری و لشکری برگزار شد. آیتالله العظمی حسین نوریهمدانی، از مراجع تقلید بر پیکر رئیس فقید موسسه آموزشی- پژوهشی امام خمینی(ره) نماز اقامه کرد و بعد از آن پیکر وی در حرم مطهر به خاک سپرده شد. در مراسم تشییع پیکر آیتالله مصباحیزدی شخصیتهایی چون سردار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان، آیات عباس کعبی عضو مجلس خبرگان و علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور، سیدپرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان، حجتالاسلام مجتبی ذوالنور و احمد امیرآبادی نمایندگان قم در مجلس شورای اسلامی و جمع دیگری از شخصیتهای کشوری و استانی حضور داشتند. همچنین مراسم وداع با پیکر این عالم فرزانه صبح روز گذشته با حضور اساتید، طلاب و قشرهای مختلف مردم در مصلای قدس شهر مقدس قم برگزار شد. آیتالله محمدتقی مصباحیزدی عضو فقید مجلس خبرگان رهبری، رئیس مؤسسه آموزشی- پژوهشی امام خمینی(ره) و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عصر جمعه ۱۲ دیماه پس از یک دوره بیماری، دار فانی را وداع گفت.
***
نامه قالیباف به رؤسای مجالس جهان و آنتونیو گوترش
ترورسردارسلیمانی، مصداق تروریسم دولتی سازمانیافته است
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ترور سردار سلیمانی توسط آمریکا مصداق تروریسم دولتی سازمانیافته، نقض آشکار حاکمیت ملی و استقلال جمهوری عراق و نقض حاکمیت جمهوری اسلامی ایران بود. به گزارش خانه ملت، محمدباقر قالیباف در پیام و نامه رسمی به مناسبت سالروز شهادت سردار سلیمانی به جمعی از رؤسای مجالس کشورهای منطقه و جهان، رئیس اتحادیه بینالمجالس جهانی، دبیران کل مجمع مجالس آسیایی و اسلامی و همچنین آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با محکوم کردن اقدام تروریستی دولت آمریکا، بر تلاش مجالس کشورهای جهان و جامعه بینالمللی در مبارزه با تروریسم تأکید کرد.
در بخشی از این نامه آمده است: مجلس شورای اسلامی ایران این اقدام (ترور شهید سلیمانی) را به عنوان مصداق تروریسم دولتی سازمانیافته، نقض آشکار حاکمیت ملی و استقلال جمهوری عراق و نقض حاکمیت جمهوری اسلامی ایران دانسته و آن را قویاً محکوم میکند. این اقدام تروریستی که مغایر منشور ملل متحد بویژه در تعارض با منشور ملل متحد و کنوانسیونهای بینالمللی است، به تلاش جامعه بینالمللی جهت مبارزه با تروریسم، حاکمیت قانون در مناسبات جهانی و امنیت و آرامش منطقه آسیب جدی وارد کرده و صلح و امنیت بینالمللی را به صورت جدی به مخاطره انداخته است.
***
آیتالله رئیسی:
دفاع از ولایت، نقطه مشترک آیتالله مصباح و حاجقاسم بود
رئیس قوه قضائیه در جلسه شورای عالی مسؤولان قضایی گفت: آیتالله مصباحیزدی در حوزه علمی با تمام وجود پای دفاع از ولایت فقیه بود و حاجقاسم سلیمانی در حوزه عملی و میدانداری و مجاهدت در اجرای فرمان ولی، مدافع ولایت فقیه بود. آیتالله سیدابراهیم رئیسی در جلسه روز گذشته شورای عالی قوه قضائیه، وجه مشترک آیتالله مصباحیزدی و شهید سپهبد حاجقاسم سلیمانی را دفاع از رکن رکین انقلاب اسلامی یعنی ولایت فقیه دانست و گفت: آیتالله مصباحیزدی در حوزه علمی با تمام وجود پای دفاع از ولایت فقیه بود و حاجقاسم سلیمانی در حوزه عملی و میدانداری و مجاهدت در اجرای فرمان ولی، مدافع ولایت فقیه بود. رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه دشمنان امروز به نام تمدن وحشیگری را در عالم گسترش میدهند، تاکید کرد: حاج قاسم سلیمانی در مسیر از بین بردن توحشی که مدعیان تمدن در عالم به منطقه و مردم تحمیل کردند، به شهادت رسید.
***
سردار قاآنی:
آیتالله مصباحیزدی دژ مستحکم دفاع از اندیشههای دینی و انقلابی بود
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کرد: آیتالله مصباحیزدی دژ مستحکم دفاع از اندیشههای دینی و انقلابی بود. سردار سرتیپ پاسدار اسماعیل قاآنی به مناسبت ارتحال آیتالله محمدتقی مصباحیزدی در پیامی تاکید کرد: آن عالم مجاهد و عارف پرهیزکار سنگربان و دژ مستحکم دفاع از مبانی و اندیشههای دینی و انقلابی بود و در طول سالیان متمادی در ارائه خدمات علمی و فرهنگی، بر مبنای خدامحوری و ولایتمداری ثابت قدم ماند. موسسه امام خمینی(ره) و کتب ارزشمند، یادگار ماندگار و صدقات جاریه علمی آن دانشمند بزرگ است. فرمانده سپاه قدس ادامه داد: ایشان همواره سردار دلها شهید سپهبد حاجقاسم سلیمانی، فرماندهان محور مقاومت و برادران نیروی قدس را مورد لطف و عنایت خویش قرار میداد و دعوت آنان را برای حضور و افاضه علمی و اخلاقی در محافل مجاهدان و رزمندگان جبهه مقاومت با چهره نورانی و با گشادهرویی میپذیرفت.
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطنامروز» با بدر السادات حکیم خواهر شهید حکیم از شهدای دانشجوی هویزه
شهدای هویزه؛ پیشگامان مقاومت مردمی
امروز 16 دیماه، چهلمین سالروز شهادت مظلومانه شهدای دانشجو در هویزه است؛ شهدای نخبهای که به فرماندهی شهید سیدحسین علمالهدی از پیشگامان نیروهای مردمی بودند که در کنار نیروهای نظامی به جبهههای دفاع از خاک مقدس ایرانزمین شتافتند. به منظور پاسداشت یاد این شهدا و روایت ناگفتههای این حادثه به گفتوگو با خانم بدرالسادات حکیم نشستیم که هماکنون 5 تن از بستگانشان در مزار شهدای هویزه در آغوش خاک میهن آرمیدهاند.
***
* خانم حکیم! لطفاً ابتدا خودتان را برای مخاطبان ما معرفی بفرمایید.
بدرالسادات حکیم هستم، خواهر شهید سیدمحمدعلی حکیم از شهدای هویزه. شهید حسین علمالهدی برادر همسر من بود. همسر من سیدعلی علمالهدی، جانشین دفتر نظامی رهبر انقلاب بود که جانباز شیمیایی بود و چند سال قبل از دنیا رفت. آقاسیدعلی علمالهدی انسان مخلصی بود، روزی که فوت کرد، مصادف بود با 18 دیماه. خب! میدانید که 16 دی هم سالگرد شهادت شهدای هویزه است، به همین خاطر به این ایام که میرسیم حس و حال خاطرات شهدای هویزه و خاطرات سالهای جانبازی همسرم، با هم برای من تداعی میشود. الان 5 نفر از بستگان من در مزار شهدای هویزه آرمیدهاند.
* کمی بیشتر درباره برادرتان، شهید سیدمحمدعلی حکیم که در جریان حادثه هویزه به همراه سایر شهدای دانشجو به شهادت رسیدند، توضیح بدهید.
بله، حتما! امیدوارم زندگی این شهیدان سرمشق و الگوی نسل جوان امروز ما باشد. سیدمحمدعلی دانشجوی پزشکی و از بچههای فعال انقلابی در اهواز بود. من هر چقدر به خصوصیات اخلاقی شهدا نگاه میکنم، گویی همه آنها یک نفرند، آنقدر که بینشان شباهت وجود دارد. سیدمحمدعلی هم مثل بقیه شهدا حقیقتا ذرهای تکبر در رفتارش نبود. نه خودبزرگبینی داشت نه خودکمبینی. همه زندگی خود را وقف انقلاب کرده بود.
* نحوه آشنایی شما با شهید حسین علمالهدی چگونه بود؟
از طریق برادرم. آقامحمدعلی از دوستان صمیمی شهید علمالهدی بود. شهید علمالهدی مطالعات قرآنی و روایی زیادی داشت، خیلی به نهجالبلاغه مسلط بود و علاقه داشت، کلاسهایی را درباره نهجالبلاغه برگزار میکرد که من هم به عنوان شاگرد در این کلاسها شرکت میکردم. یکی از افتخارات من در زندگیام، شاگردی شهید حسین علمالهدی است. ایشان در کلاس موضوعاتی را مشخص میکرد و بچهها تا جلسه بعدی روی این موضوعات کار میکردند و یادداشتهایشان را به ایشان میدادند. وقتی شهید شدند همین یادداشتبرداریهای شاگردانشان هم همراهشان بود. روش تدریس شهید علمالهدی خیلی ویژه بود، چیزی شبیه کلاسهای آقای قرائتی. یعنی کلاس ایشان خیلی جذاب بود، اصلا احساس خستگی نمیکردید و حاضر بودید ساعتها در کلاس درس ایشان بنشینید. شهید علمالهدی واقعا عبد صالح خدا بود، نابغه بود، انسان دلسوز و مهربانی بود و تمام دغدغهاش این بود که عنصر مفیدی برای مردم و جامعه باشد.
* شهید علمالهدی واسطه ازدواج شما با برادرشان شدند؟
بله! به واسطه برادرم و شهید علمالهدی این ازدواج سرگرفت.
* جنگ که آغاز شد شما در اهواز بودید؟
بله! جنگ که آغاز شد، برادرم، شهید علمالهدی و همسرم دیگر خود را وقف ایستادگی و مقاومت در برابر تجاوز رژیم بعثی کردند.
* شما هم تازه ازدواج کرده بودید. این برای شما سخت نبود؟
به هر حال سختیهای خودش را داشت. جنگ که آغاز شد با اینکه هر کدام خانه جداگانهای داشتیم ولی رفتیم در خانه پدری خانواده علمالهدی ساکن شدیم. خانه بزرگی بود که چندین اتاق داشت و ما هرکدام در یک اتاق ساکن شدیم. خدماتی را که از دستمان برمیآمد برای جبهه انجام میدادیم. گاهی لقمه میگرفتیم، کمی پنیر و گردو را با هم لقمه میکردیم و میفرستادیم برای رزمندهها.
* به نظرم خوب باشد یک بار هم داستان شهادت شهدای دانشجو در هویزه را از زبان شما بشنویم که قطعاً روایتتان به اصل ماجرا نزدیکتر است. لطفا برایمان از این ماجرا بگویید.
حادثه شهادت شهدای هویزه 16 دیماه 1359 واقع شد. روز قبلش برادرم به دیدنم آمد، آن موقع من باردار بودم. خب! برادرم هم دانشجوی رشته پزشکی بود، مدام از احوالم میپرسید، مرا چک میکرد که از نظر سلامتی در وضعیت خوبی باشم، بعد هم از من خداحافظی کرد و رفت. صحبتی از عملیاتی که قرار بود انجام شود، نکرد. من هم خبر نداشتم قرار است چنین عملیاتی انجام شود و این موضوع را بعدا متوجه شدم.
قبل از اینکه ادامه ماجرا را بگویم به مسالهای اشاره کنم. در اوایل جنگ بین بنیصدر و نیروهای انقلابی اختلاف وجود داشت. بنیصدر به نیروهای مردمی اعتقادی نداشت و معتقد بود همه کارها را باید ارتش انجام بدهد. خب! آن زمان هم ارتش وضعیت نابسامانی داشت و انسجام لازم برای مقابله با تهاجم رژیم صدام را نداشت. شهید علمالهدی که این وضعیت را دیده بود، گفته بود ما باید خودمان گروهی تشکیل بدهیم که به عنوان پیادهنظام، به ارتش کمک کنیم. گاهی برادرم که خانه میآمد میدیدم بدنش زخمی شده، بعدها فهمیدم نتیجه آن عملیاتهایی بود که خودشان به همراه شهید علمالهدی و سایر رفقای دانشجویشان انجام میدادند. البته آن عملیاتها خیلی موفقیتآمیز نبود ولی به هر حال تصمیم گرفته بودند به ارتش کمک کنند.
آن زمان هم خرمشهر به دست عراقیها افتاده بود، فشار افکار عمومی روی بنیصدر زیاد شده بود، این بود که عملیات نصر به فرماندهی بنیصدر طراحی شد. لشکر 16 زرهی به اهواز آمد و قرار شد با لشکر 92 زرهی اهواز عملیات مشترکی را علیه عراقیها انجام دهند. شهید علمالهدی و رفقایش هم قرار میشود به کمک ارتش بیایند و با آنها همکاری کنند. وقتی خبر این همکاری به استانهای دیگر میرسد، عدهای از بچههای دانشجو و نخبه از استانهای دیگر خودشان را به اهواز میرسانند و قرار میشود به همراه تیم شهید علمالهدی در کنار ارتش در این عملیات شرکت کنند.
مرحله اول این عملیات با موفقیت انجام میشود، بسیاری از نیروهای ارتش عراق را به هلاکت میرسانند و نیروهای زیادی از آنها را اسیر میکنند. 16 دیماه سال 59 که مصادف بود با شهادت امام رضا، هواپیماهای عراقی یک پاتک به نیروهای ایرانی میزنند، نیروی پشتیبانی ارتش که میبیند اوضاع مناسب نیست، دستور عقبنشینی میدهد، این در حالی است که بچههای دانشجو جلوتر بودند و از این عقبنشینی خبر نداشتند و به پیشروی ادامه میدادند، برد بیسیمها هم در آن زمان بیش از 7 کیلومتر نبوده و از طریق بیسیم هم نمیتوانستند به آنها اطلاع بدهند.
بچههای دانشجو در مکانی که نزدیک مزار کنونی آنهاست، در محاصره نیروهای عراقی قرار میگیرند. داستان از این قرار بوده که میبینند از پشت سرشان چند تانک در حال نزدیک شدن است، فکر میکنند نیروهای خودی هستند اما وقتی این تانکها نزدیک میشوند شروع میکنند به رگبار بستن بچهها. بچهها متوجه میشوند محاصره شدهاند و شروع میکنند به مقاومت. تا ساعت 5 بعد از ظهر مقاومت عاشورایی بچههای دانشجو ادامه داشته است اما در نهایت دست آنها خالی میشود و توسط دژخیمان رژیم بعثی به شهادت میرسند. آنها هم که نوادگان بنیامیه و یزید بودند، همانطور که عصر عاشورا بر پیکر شهدا تاختند، در هویزه هم تانکها از روی پیکر شهدا رد میشوند و جنایت را در حق این جوانان به نهایت میرسانند.
* خبر این حادثه چه بازتاب و تأثیری در فضای اجتماعی آن دوران داشت؟
به جرأت میتوانم بگویم که این حادثه سرآغاز شروع سیل حضور نیروهای مردمی در جبهه بود. وقتی مردم شنیدند تعدادی جوان دانشجو و نخبه اینگونه به عنوان نیروهای مردمی به جبهه رفتهاند، انگیزه حضورهای مردمی افزایش یافت. این حضور ورق جنگ را برگرداند و اوضاع ما تغییر کرد.
* این ناهماهنگی که بین ارتش و نیروهای شهید علمالهدی پیش آمد، یک مسأله عمدی بود؟
خیر، عمدی نبود. مقام معظم رهبری فرمودند خیانتی نبوده است، یک مساله و اتفاقی بوده که پیشبینیناپذیر رخ داده است.
* گویا مقام معظم رهبری، توجه ویژهای به شهدای هویزه دارند؟
بله! همینطور است. حضرت آقا در یکی از سخنرانیهایشان فرمودند که شهدای هویزه شبیه شهدای صدر اسلام هستند. این یعنی پیشتاز بودند، پیشرو بودند، خطشکن بودند، نخستینبار شهدای هویزه بودند که ایده حضور نیروهای مردمی در جنگ را عملی کردند.
* به نظر شما رسانهها وظایفشان را درباره تبیین جایگاه شهدای هویزه ایفا کردهاند؟
واقعا این اتفاق رخ نداده است. این شهدا مظلوم واقع شدهاند. شهدای هویزه تاریخساز بودند، نقطه عطفی در دفاعمقدس شدند. ببینید! خانوادههای شهدا اهل شکایت نیستند ولی به هر حال این ناراحتی برای ما هست که چرا تا قبل از این 16 دیماه را به نام «روز شهدای دانشجو به فرماندهی شهید علمالهدی» نامگذاری کرده بودند ولی کمکم آن را حذف کردند و تاریخ شهادت این عزیزان از تقویم رسمی حذف شد؟ اینها گلایههایی است که در دل ما هست که امیدوارم رفع شود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|