|
جوکوویچ فاتح رولان گاروس ۲۰۲۱ شد
تنیسور صرب با بازگشت خیرهکننده خود فاتح رولان گاروس ۲۰۲۱ شد. عصر یکشنبه نواک جوکوویچ، تنیسور صرب در دیدار فینال مسابقات تنیس آزاد فرانسه (رولان گاروس) در حالی که ۲ ست اول را به استفانوس سیتسیپاس یونانی باخته بود، بازگشتی خیرهکننده به بازی داشت و با بردن ۳ ست بعدی، برای دومین بار قهرمان رقابتهای رولان گاروس شد. به این ترتیب جوکوویچ جایگاه نخست خود را در ردهبندی تنیس مردان همچنان حفظ خواهد کرد. این نوزدهمین گرنداسلم نواک جوکوویچ در دنیای تنیس نیز بود که برای این تنیسور ۳۴ ساله افتخار بزرگی است.
ارسال به دوستان
تقابل سرنوشتساز تیمهای ملی فوتبال ایران و عراق برای صعود به مرحله بعدی مقدماتی جامجهانی
یک ملت ، 11 سرباز و یک رؤیا
سرانجام به روزی رسیدیم که ماهها انتظارش را میکشیدیم. اگر چه احتمالات روی کاغذ میگوید شاید با تساوی مقابل عراق هم صعود کنیم اما نباید کار را به اما و اگر بسپاریم. امشب دعای یک ملت پشت 11 سرباز است، 11 سردار، 11 فدایی برای یک ملت. امشب شب اثبات حقانیت ماست در قاره آسیا. امشب میرویم تا به ویلموتس و قبلیها بگوییم چگونه میشود حتی از گندکاری و فاجعه به جای مانده شما، طاق نصرت صعود ساخت. امشب شب ما است چون به شیربچههایمان اعتماد کامل داریم. رسیدیم به مهمترین خاکریز، آخرین سنگر برای فتح صدر جدول. تیم ملی فوتبال ایران در حساسترین مسابقه مرحله اول گروهی امشب به مصاف تیم عراق میرود. تقابل ۲ تیم همواره حساس و مهم بوده اما این بار شرایط جدول گروه این اهمیت و حساسیت را چندبرابر کرده است. عراق با یک مساوی صدرنشین گروه باقی میماند و با خیال راحت به مرحله بعد صعود میکند اما تیم ملی ایران ممکن است با نتیجه مساوی صعودش به اما و اگر بکشد و در کمال ناباوری و در عین شایستگی حذف شویم. قطعا اسکوچیچ و شاگردانش در تیم ملی بخوبی به این شرایط آگاه هستند و میدانند باید در فینال گروه و حساسترین بازی به پیروزی برسند تا با خیالی آسوده به مرحله بعد مقدماتی جامجهانی صعود کنند. عراق تیم چغری است، بازیکنانش مثل بازیکنان تیم ملی کشورمان فیزیک بدنی مناسبی دارند و سبک فوتبالشان خیلی شبیه سبک فوتبال ایران است. برخی بازیکنان عراقی مثل بشار رسن و طارق همام با حضور در پرسپولیس و استقلال با شرایط فوتبال باشگاهی کشورمان بخوبی آشنایی دارند. از همه مهمتر اینکه اسکوچیچ سرمربی تیم ملی کشورمان اهل کرواسی است و کاتانچ، سرمربی عراق اسلوونیایی است؛ ۲ مربی از بلوک شرق اروپا که شاید شناخت مناسبی از افکار فوتبالی یکدیگر داشته باشند.
کاتانچ بعد از پیروزی ایران مقابل هنگکنگ گلهای تیم ملی کشورمان را شانسی دانسته بود! او با این حرفهای بیمنطق جنگ روانی مسابقه ایران و عراق را خیلی زودتر از حد انتظار شروع کرد. بازیکنان و مربیان تیم ملی ایران باید جواب این صحبتهای بیمنطق را در میدان مسابقه و با یک برد شیرین بدهند. در هر 4 پست از دروازهبان گرفته تا دفاع، هافبک و مهاجم، تیم ملی ایران برتر از عراق است. بازیکنان تیم ملی کشورمان بسیار حرفهای هستند، تقریبا تمام آنها در اوج آمادگی قرار دارند. اگر تیم ملی اسیر جوسازیها و جنگ روانی بازیکنان عراق نشود و بازیکنان با تمرکز بالا و سنجیده و دور از احساس بازی کنند، پیروزی در این مسابقه حساس دور از دسترس نخواهد بود. هر چند حدود 10 سال است عراق را شکست ندادهایم. هنوز بازی تلخ و تاریخی ایران- عراق در جام ملتهای آسیا 2015 را به یاد داریم، همان مسابقهای که مهرداد پولادی با یک تکل احساسی و غیرلازم باعث 10 نفره شدن تیم ملی کشورمان شد و در نهایت هم به عراق باختیم و در کمال شایستگی حذف شدیم.
این مرتبه تیم ملی با اسکوچیچ باید شیرینترین برد را به هواداران تقدیم کند. تیم ملی کشورمان با انجام یک بازی برتر تیم بحرین را در خانهاش شکست داد اما قطعا عراق خطرناکتر از بحرین است. امیدواریم ملیپوشان با کمترین ضریب اشتباه در میدان حضور داشته باشند و در پایان مسابقه در روز 25 خرداد 1400 همه از شکست دادن عراق خرسند باشیم.
قطعا ترکیب تیم ملی نسبت به بازی با کامبوج کاملا متفاوت خواهد بود اما حدس زدن ترکیب تیم ملی برابر عراق سخت نیست. ترکیب احتمالی تیم ملی مقابل عراق اینگونه خواهد بود: علیرضا بیرانوند، حسین کنعانیزادگان، شجاع خلیلزاده، صادق محرمی، میلاد محمدی، سامان قدوس، احمد نوراللهی، مهدی ترابی، علی قلیزاده، مهدی طارمی و سردار آزمون.
اگر تیم ملی با این ترکیب به میدان برود، سامان قدوس بازیساز جدید تیم ملی نقش پررنگی در بازی خواهد داشت و میتواند با دوندگی و پاسهای دقیقش جنگ میانه زمین را به سود ایران تمام کند. در خط حمله هم آزمون و طارمی شب سختی را برای مدافعان و دروازهبان عراق رقم خواهند زد. در خط دفاع و درون دروازه هم قطعا بیحاشیه و با اشتباه کم میتوانیم به گل نخوردن تیم ملی امیدوار باشیم و در نهایت شکست عراق را در آخرین سهشنبه بهار جشن بگیریم.
***
دراگان اسکوچیچ: قدم آخر تورنمنت را محکم برمیداریم
سرمربی تیم ملی فوتبال ایران با تاکید بر اینکه فضای تیمش برای دیدار با عراق کاملا مثبت است، گفت: بازیکنانم برای برداشتن آخرین گام این تورنمنت تمام توانشان را خواهند گذاشت.
دراگان اسکوچیچ در نشست خبری قبل از بازی تیمهای ملی فوتبال ایران و عراق در دیدار پایانی گروه C انتخابی جامجهانی قطر گفت: پیش از آمدن به بحرین میدانستیم که باید 4 بازی سخت انجام دهیم و از هر 4 بازی پیروز از زمین خارج شویم که این موضوع به ما فشار وارد کرد.
سرمربی تیم ملی فوتبال ایران ادامه داد: از این 4 بازی یک بازی باقی مانده است و فکر میکنم بازی سختتری به نسبت ۳ بازی قبل باشد اما تیم خیلی خوبی داریم و جو تیم بسیار خوب است و هر چه داریم را در این بازی خواهیم گذاشت و از همه توان استفاده میکنیم تا در بازی آخر هم پیروز از میدان خارج شویم.
اسکوچیچ درباره تیم عراق گفت: برای بازیکنان عراق و مربیشان احترام قائل هستیم. آنها مربی خوبی دارند و در مجموع تیم قابل احترامی هستند.
سرمربی تیم ملی فوتبال ایران در پاسخ به این سوال که آیا اطلاعات دقیقی از بازیکنان عراق در اختیار دارد یا خیر، اظهار داشت: درباره ترکیب تیم عراق اطلاعاتی نداریم. همیشه وقتی بازیکنی در ترکیب قرار میگیرد یعنی یک بازیکن باید بیرون از زمین بماند، بنابراین وقتی بازیکنی در زمین قرار بگیرد، قطعا بهترین ترکیب ممکن را به میدان فرستادهاند.
وی ادامه داد: جو بسیار خوبی بر تیم حاکم است و امیدواریم این جو مثبت را به بازیکنانی که در زمین بازی خواهند کرد نیز انتقال بدهیم تا آنها نیز این احساس خوب را داشته باشند. بازیهای قبل را باید فراموش کنیم، چرا که یک قدم برای با موفقیت به پایان رساندن این تورنمنت باقی مانده است.
*** ۵ معادله برای صعود ایران به مرحله بعد انتخابی جامجهانی
مرتضی یعقوبی: تیم ملی در 5 حالت مختلف میتواند سهمیه حضور در مرحله سوم انتخابی جامجهانی در قاره آسیا را به دست آورد. مرحله دوم انتخابی جامجهانی در قاره آسیا امروز با برگزاری دیدارهای مختلف پیگیری میشود و تکلیف ۱۲ تیم صعودکننده به مرحله سوم این رقابتها مشخص میشود. به جز تیمهای کرهجنوبی، استرالیا، ژاپن و سوریه که صعود خود را به عنوان صدرنشین قطعی کردهاند، تیمهای دیگر مانند عراق، عربستان و ویتنام هم در صورت قرار گرفتن در رتبه دوم گروههای خود، به طور قطع به مرحله بعد راه مییابند. در حال حاضر مهمترین مساله در ارتباط با فوتبال ایران، دیدار پایانی با عراق است که سرنوشت تیم ملی را تعیین خواهد کرد و به حدود یک سال و نیم استرس و اضطراب برای راهیابی به مرحله سوم پایان میدهد.
در آستانه دیدار ایران - عراق، معادلات مختلف برای راهیابی ایران به مرحله بعد را بررسی میکنیم.
* پیروزی ایران بر عراق
در صورتی که شاگردان دراگان اسکوچیچ بتوانند امشب در منامه، عراق را با هر نتیجهای شکست دهند، صعود تیم ملی با ۱۸ امتیاز به عنوان صدرنشین به مرحله بعدی قطعی میشود.
* مساوی ایران - عراق و معادلات مختلف
اگر تیم ملی از این دیدار یک امتیاز کسب کند، عراق صدرنشین و ایران دوم خواهد شد. در این صورت معادلات مختلف پیش میآید که میتواند منجر به صعود یا حذف تیم ملی شود. در ادامه حالتهای مختلف صعود تیم ملی در صورت کسب تساوی با عراق را بررسی میکنیم.
* شکست یا مساوی اردن مقابل استرالیا
در صورت مساوی ایران با عراق و شکست یا تساوی اردن مقابل استرالیا، تیم ملی به عنوان یکی از 5 تیم برتر دوم به مرحله بعد راه خواهد یافت.
* پیروزی اردن و امارات و شکست ازبکستان
اگر اردن مقابل استرالیا به پیروزی دست یابد و ایران مقابل عراق با تساوی متوقف شود، تیم ملی فقط در صورت شکست ازبکستان مقابل عربستان بالاتر از ازبکها قرار میگیرد و به مرحله بعد صعود میکند.
* پیروزی اردن، مساوی یا پیروزی ازبکستان و شکست امارات
اگر اردن مقابل استرالیا پیروزی شود و ازبکستان مقابل عربستان به پیروزی یا تساوی دست یابد، در این صورت فقط با شکست خوردن امارات مقابل ویتنام، ایران میتواند صعود کند.
* پیروزی اردن، مساوی یا پیروزی ازبکستان و تساوی امارات
اگر در روز پایانی، ازبکستان و اردن رقیبان خود را شکست دهند و امارات مقابل ویتنام به تساوی دست یابد، تیم ملی فقط در صورت کسب تساوی پرگل مقابل عراق موفق به صعود به مرحله بعد خواهد شد. در جدول تیمهای دوم، امارات و ایران هم امتیاز و دارای تفاضل گل مشابه هستند و فقط گلزده امارات یک گل بیشتر است. تیم ملی ایران فقط در صورت تساوی پرگل با عراق به منظور افزایش گل زده، میتواند بالاتر از امارات قرار گیرد و صعود کند.
* شکست ایران مقابل عراق
اگر تیم ملی ایران در بازی پایانی مقابل عراق شکست بخورد، در این صورت هیچ شانسی برای صعود به مرحله بعد نخواهد داشت، چرا که با امتیازات فعلی در رتبه ششم تیمهای برتر دوم است و طبق قانون فقط 5 تیم به مرحله بعد صعود میکنند.
برنامه بازیهای هفته پایانی به این شرح است:
ایران - عراق، ساعت ۲۱ در بحرین
امارات - ویتنام، ساعت ۲۱:۱۵ در دوبی
عربستان - ازبکستان، ساعت ۲۲:۳۰ در ریاض
استرالیا - اردن، ساعت ۲۳:۳۰ در کویت
ارسال به دوستان
اخبار
تیم ملی بسکتبال ایران برابر عربستان به پیروزی رسید
شاگردان مهران شاهینطبع با پیروزی برابر عربستان به عنوان صدرنشین راهی مسابقات کاپ آسیا شدند. رقابتهای انتخابی بسکتبال کاپ آسیا ۲۲ و ۲۴ خرداد با حضور تیمهای قطر، ایران و عربستان به میزبانی اردن برگزار شد و تیم ملی کشورمان با ۲ پیروزی به عنوان صدرنشین راهی کاپ آسیا شد. شاگردان مهران شاهینطبع روز شنبه در نخستین دیدار خود در این مرحله به مصاف تیم ملی قطر رفتند و موفق شدند حریف خود را ۸۴ بر ۴۶ شکست دهند. ملیپوشان بسکتبال کشورمان بعدازظهر دیروز هم در دومین دیدار خود به مصاف تیم ملی عربستان رفتند و در جدالی نزدیک و پایاپای حریف خود را با نتیجه ۷۰ بر ۶۴ شکست دادند و به عنوان تیم صدرنشین راهی کاپ آسیا شدند. در این دیدار ۱۱ بازیکن تیم ملی بسکتبال کشورمان به میدان رفتند و نوید رضاییفر با ۱۶ امتیاز، بهترین امتیازآور ایران شد. رقابتهای کاپ آسیا ۲۰۲۱ از ۲۵ مردادماه به میزبانی کشور اندونزی برگزار خواهد شد.
***
آغاز تشکیل مجدد پرونده سلامت برای ورزشکاران المپیکی
رئیس فدراسیون پزشکی ورزشی از آغاز معاینات مجدد ورزشکاران المپیکی خبر داد. غلامرضا نوروزی اظهار داشت: با توجه به اهمیت مقوله سلامت ورزشکاران اعزامی به بازیهای المپیک، فدراسیون پزشکی ورزشی از چند ماه قبل برنامه جامعی را در این باره در دستور کار قرار داد؛ برنامهای که شامل حفظ و ارتقای سلامت، آنتیکرونا و آنتیدوپینگ است. رئیس فدراسیون پزشکی ورزشی افزود: در حالی که فدراسیون پیش از همهگیری کرونا، کار تشکیل پرونده سلامت ورزشکاران المپیکی را آغاز کرده بود اما با شیوع کرونا و تعویق بازیهای المپیک، طبیعتا به حفظ مقوله سلامت ورزشکاران آنتیکرونا نیز اضافه شد که در این رابطه علاوه بر فعالیتهای آموزشی و پایش مستمر ورزشکاران، واکسیناسیون آنها نیز انجام شد. نوروزی یادآور شد: از امروز تشکیل پرونده سلامت برای عزیزان المپیکی نیز آغاز شد و شماری از ورزشکاران المپیکی از رشتههای تیراندازی، بوکس، تنیس روی میز و قایقرانی با حضور در درمانگاه فدراسیون پزشکی ورزشی تحت معاینات و مشاورههای فوق تخصصی و تخصصی قرار گرفتند. نوروزی درباره برنامههای دوپینگ گفت: برنامه فدراسیون پزشکی ورزشی برای ورزشکاران المپیکی همچنان ادامه خواهد یافت و این مهم شامل فعالیتهای آنتیدوپینگ نیز میشود که تدابیر لازم نیز در این باره اتخاذ شده است. قرار است در روزهای آینده و به مرور ورزشکاران المپیکی در فدراسیون پزشکی ورزشی حضور یافته و معاینات تخصصی پزشکی از آنها انجام شود.
***
اولین جمله اریکسن: تسلیم نمیشوم ولی چرا این اتفاق افتاد!؟
ستاره دانمارک در نخستین جمله پس از بهتر شدن حالش اظهار داشت تسلیم نخواهد شد. کریستین اریکسن اکنون وضعیت عمومی خوبی دارد. او در نخستین صحبتی که انجام داد، از کادر درمان تشکر و از حمایتهای همتیمیهایش تقدیر کرد. به نقل از نشریه گاتزتا دلا اسپورت، نخستین پیامی که اریکسن پس از بهبود حالش اظهار داشت این بود که تسلیم نخواهد شد. جلد نشریه گاتزتا دلا اسپورت درباره اریکسن؛ ممنونم از همه شما، من تسلیم نخواهم شد. حالم اکنون بهتر است ولی میخواهم بدانم که چرا این اتفاق برایم افتاد. همچنین میخواهم تشکر کنم از همه شما به خاطر کاری که برایم انجام دادید. ستاره دانمارکی اینترمیلان در جریان دیدار یورو با ایست قلبی مواجه شد و با تلاش کادر درمان توانست به زندگی بازگردد.
***
لیست فرهاد مجیدی به هیأتمدیره
سرمربی آبیپوشان بزودی لیست مربوط به نقل و انتقالات فصل آینده را در اختیار هیاتمدیره قرار میدهد. به گزارش مهر، نشست هیاتمدیره باشگاه استقلال بعدازظهر روز یکشنبه در دفتر حجت نظری برگزار شد و فرهاد مجیدی نیز دقایقی در این نشست حضور پیدا کرد و با اعضای هیاتمدیره دیدار و گفتوگو کرد. از جمله مباحث اصلی بین سرمربی و اعضای هیاتمدیره باشگاه استقلال، نقل و انتقالات فصل آینده بود که اعضای هیاتمدیره خیال مجیدی را بابت این موضوع راحت کرده و به او اطمینان دادند میتواند بر اساس تفکراتش در بازار نقل و انتقالات تابستانی حضور پیدا کرده و تیمش را برای فصل آینده ترمیم کند. در همین راستا فرهاد مجیدی بزودی لیست بازیکنان مورد نیازش را در اختیار هیاتمدیره قرار میدهد تا آبیها بموقع وارد بازار نقل و انتقالات شوند.
ارسال به دوستان
چگونه صابر کاظمی مهره مطمئن آلکنو شد
پدیدهای برای آینده
امیررضا امیرینژاد: عملکرد صابر کاظمی در لیگ ملتهای والیبال نشان داد او یکی از مطمئنترین گزینههای پاس سعید معروف است. رقابتهای لیگ ملتهای ۲۰۲۱ والیبال در حالی در ایتالیا پیگیری میشود که تیم ملی ایران تا پایان هفته سوم این مسابقات با ۵ برد و ۱۷ امتیاز در رده ششم این رقابتها قرار گرفته است. ولادیمیر آلکنو، سرمربی روس والیبال ایران در این مسابقات از تمام ظرفیتهای والیبال ایران استفاده کرده و به بازیکنان جوان و باتجربه بازی داده است. آلکنو قبل از اعزام تیم ملی در جمع خبرنگاران اظهار کرده بود نتایج تیم ملی ایران در این مسابقات برایش اهمیتی ندارد و قصد دارد در این رقابتها شناخت بهتری از بازیکنان کسب کرده تا در آوردگاه المپیک ترکیب مورد علاقه خود را روانه مسابقات کند. در مسابقات لیگ ملتهای والیبال، جوانان زیادی به میدان رفتهاند که یکی از آنها صابر کاظمی بوده است. پشت خط زن جوان تیم ملی ایران که به یکی از مهرههای تاثیرگذار تیم ملی تبدیل شده، اعتماد آلکنو را بخوبی به دست آورده به طوری که سرمربی والیبال ایران در زمانهای حساس و هنگامی که تیم ملی والیبال امتیازاتی عقب است، او را به میدان میآورد تا عملکرد کاظمی را تحت فشار مورد بررسی قرار دهد. پدیده ایران در لیگ ملتهای والیبال، بازیکن بسیار موفقی در لیگ برتر والیبال بود و با تیم فولاد سیرجان عنوان قهرمانی مسابقات را به دست آورد. صابر کاظمی متولد ۱۳۷۷ بوده و اهل روستای قانقرمه از توابع شهرستان آققلای استان گلستان است. این بازیکن 2 متر و ۵ سانتیمتری تا پایان هفته سوم عملکرد چشمنوازی را از خود به نمایش گذاشته به طوری که با کسب ۱۲۲ امتیاز، سومین بازیکن امتیازآور لیگ ملتهای والیبال نام گرفته است. همچنین ملیپوش جوان والیبال ایران با کسب ۱۰۴ امتیاز در حمله، سومین مهاجم برتر این رقابتها تا پایان هفته سوم شناخته شده است. صابر کاظمی در سرویسها هم موفق عمل کرده و با کسب ۱۱ پوئن در سرویس، پنجمین سرویس زن مسابقات لیگ ملتها محسوب میشود. با توجه به درخشش این بازیکن ۲۲ساله در ترکیب تیم ملی، آلکنو روی این بازیکن حساب ویژهای باز کرده است. هنگامی که ایران چند پوئن از حریف خود عقب میافتد، آلکنو ترجیح میدهد ترکیب سعید معروف و صابرکاظمی را امتحان کند که تا اینجای کار این ترکیب سرمربی روس والیبال ایران خوب جواب داده است. صابر کاظمی نشان داده بازیکن بسیار مطمئنی در حمله است و حتی در امتیازهای حساس سعید معروف را مجاب کرده که تنها به او پاس دهد. تیمهای مقابل ایران هم بخوبی این موضوع را متوجه شدهاند اما صابر کاظمی قادر است حتی از دفاع ۳ نفره امتیاز کسب کند! باتوجه به حضور جوانان ایرانی در ترکیب آلکنو به نظر میآید نگرانیها بابت آینده این رشته بسیار کم شده است، البته بازیکنان جوان راه زیادی تا ستاره شدن در پیش دارند و نباید با مشاورههای غلط از مسیر خود منحرف شوند. اعتمادی که آلکنو به جوانان کرده اکنون به نظر میرسد به ثمر نشسته، چرا که جوانان والیبال ایران در جمع بازیکنان برتر این رقابتها قرار دارند. با توجه به تعویضها و اعتماد آلکنو به نظر میرسد صابرکاظمی قرار است به یکی از مهرههای اصلی ایران در المپیک تبدیل شود. باید دید آلکنو به جوانان ایران در مسابقات المپیک هم اعتماد خواهد کرد یا خیر؟ همچنین آلکنو باید به این باور برسد که بازیکنان جوان هم میتوانند در بازیهای حساس و به بنبست رسیده گرههای کور بازی را باز کنند و به داد تیم ملی والیبال ایران برسند. ارسال به دوستان
نمایش اقتدار ایران در دریای کارائیب
ثمانه اکوان: رسانههای آمریکایی به همراه دولت این کشور، از یک هفته پیش که یک ناو نیروی دریایی ایران، به سمت ونزوئلا به حرکت درآمد، با نگرانی به اوضاع منطقه کارائیب و آمریکای لاتین نگاه میکنند. برخی رسانهها خبر دادهاند احتمال میرود دولت بایدن بخواهد جلوی ورود کشتیهای ایرانی به ونزوئلا را بگیرد و برخی دیگر به نقل از دولت آمریکا اعلام کردهاند دولت بایدن از کشورهای ونزوئلا و کوبا خواسته است اگر میخواهند امیدی به برداشته شدن بخشی از تحریمهای اعمالشده علیهشان داشته باشند، نباید اجازه دهند کشتیهای ایران در سواحلشان پهلو بگیرند.
تاکنون عمده دلیل نگرانی آمریکاییها از روابط ایران، ونزوئلا و کوبا، شکل گرفتن جبهه اقتصادی تحریمیها بود که میتوانست تحریمهای آمریکا علیه هر ۳ کشور را به مسالهای تحقیرآمیز برای دولت ایالات متحده تبدیل کند. با این حال به نظر میرسد آمریکا حالا غیر از نگرانی درباره روابط اقتصادی ایران با کشورهای حوزه آمریکای لاتین، نگران صادرات سلاحهای ایرانی به این کشورها نیز هست.
خبرگزاری بلومبرگ در این باره نوشته است: «ناو جدید نیروی دریایی ایران که از هفته گذشته ایران را به مقصد دریای کارائیب ترک کرده است، محموله بسیار خطرناکی را با خود حمل میکند که شامل ۷ قایق تهاجمی موشکی سریع بوده و احتمالا به سمت ونزوئلا رهسپار شده است. این قایقهای تندرو از کلاس پیکاپ ایرانی هستند؛ طول این قایقها تقریبا ۶۰ فوت بوده و توان آن را دارند که ۲ موشک کشنده ضدکشتی را با خود حمل کنند. برد آنها در حالت زمین به زمین، بیش از ۲۰ مایل است. علاوه بر این گفته شده است که یک اژدر ۱۳ اینچی نیز در این کشتی وجود دارد».
این خبرگزاری در ادامه متن هشدارآمیز خود نوشته است: «مشابه این قایقها در خلیجفارس بسیار زیاد است که اکثر اوقات کشتیهای تجاری را مورد فشار قرار میدهند و گاهی حتی کشتیهای آمریکایی را به چالش میکشند. آنچه در این رابطه دارای اهمیت است، اینکه اکثر اوقات این قایقها با ناوبندر مکران جفت شده و در چنین شرایطی توان آن را خواهند داشت به عنوان «کشتی مادر» امکان پشتیبانی لجستیکی عمومی، سوخترسانی، مهمات و ارتباطات طولانیمدت را فراهم کنند. این سوال در ذهن ایجاد شده است که چه اتفاقی میان ایران و ونزوئلا در نزدیکی سواحل آمریکا در حال افتادن است و ونزوئلا قصد دارد در استفاده از این امکانات جنگی دریایی ایران، چه هدفی را دنبال کند».
اگر چه هنوز ایران این خبرهای رسانههای آمریکایی را تایید یا تکذیب نکرده است اما به نظر میرسد مهمترین دلیل برای نگرانی رسانهها و دولت آمریکا این باشد که شاید از این قایقها برای اسکورت کشتیهای تجاری ناقض تحریمهای آمریکا در این منطقه استفاده شود. از زمانی که آمریکا یک کشتی متعلق به ایران را در نزدیکی این قاره متوقف و بیش از یک میلیون بشکه نفت از تانکرهای ایرانی به مقصد ونزوئلا را توقیف کرد، این مساله مورد توجه دولتهای ایران و ونزوئلا قرار گرفت تا برای محافظت از شناورهای ورودی و خروجی از بندرهایشان، طرح قویتری را اجرا کنند. در عین حال تحلیلگر بلومبرگ در این باره نوشته است که این همکاری ونزوئلا با ایران، میتواند زمینه آزادی این کشور در آبهای مجاورش را فراهم کند، همانگونه که ایران در خلیجفارس بسیار آزادانه عمل میکند.
فرضیه بعدی در این باره این است که ایران از این قایقهای تندرو و مهارتی که نیروهایش در عملیاتهای تعقیب و گریز با این قایقها دارند، در واقع به دنبال راهی برای محافظت از کشتیهای تجاری خود در راه کشورهای آمریکای لاتین، بویژه ونزوئلا باشد و بخواهد از این محمولهها برای حفاظت از منافع خود در دریا استفاده کند نه صادرات آنها به ونزوئلا یا هر کشور دیگری. اما سوال اساسی در اینجا این است: اگر چنین خبرهایی درست هم باشد، آیا دولت بایدن میتواند جلوی این محمولههای تجاری یا حفاظتی به ونزوئلا را بگیرد؟
یکی از تحلیلگران حوزه حقوق بینالملل در نشریه فارین پالیسی در این باره تصریح کرده است که قوانین بینالمللی هر گونه اقدام مستقیم علیه کشتیهای تحت حاکمیت کشورهای مختلف را در دریاهای بینالمللی ممنوع اعلام کرده است؛ حتی اگر این کشتیها تحریمهای آمریکا را نقض کرده باشند. از ۲ هفته پیش که ۲ کشتی تجاری دیگر ایران به سمت ونزوئلا حرکت کردهاند، نمایندگان تندرو جمهوریخواه در کنگره خواستار برخورد سریع دولت آمریکا با آنها و ضبط و توقیف آنها شدهاند. سناتور مارکو روبیو در این باره با خطاب قرار دادن بایدن، از او خواسته است جلوی این کشتیها را بگیرد.
کارنل اورفیلد، کارشناس حقوقی سیانان و تحلیلگر فارین پالیسی در این باره نوشته است: «هزینه اقدام مستقیم در این باره بسیار بالاست. این اقدام باعث میشود ایالات متحده به دورویی درباره اهمیت دادن به قوانین بینالمللی متهم شود و ممکن است دشمنان ایالات متحده نیز با این اقدام، به فکر بیفتند که همین اقدامات را علیه کشتیهای آمریکایی به کار ببرند».
دلیل این نگرانی این است که برخلاف دفعات پیش که نفت ایران با کشتیهایی با پرچم کشورهای دیگر جابهجا میشد، این بار ایران به تنهایی و با پرچم خودش و با نیروهای دریایی خودش به سمت ونزوئلا در حرکت است و کشتیهای دولتی ایران نیز تحت مصونیت حاکمیتی قرار دارند و هیچ اقدامی علیهشان نمیتوان انجام داد.
فارین پالیسی در ادامه تاکید کرده است: «در زمان صلح، مصونیت حاکمیتی عملا بنیادی مستحکم و قدرتمند در برابر صلاحیت یک کشور خارجی برای دخالت در امور کشور دیگر است. موارد استثنا در این زمینه شامل دولتهای شکستخورده، کشتیهای جنگی با مالکیت جعلی، یا حمل سلاحهای کشتار جمعی است. از سوی دیگر براساس کنوانسیون سازمان ملل متحد درباره قانون دریا، کشتیهای جنگی معمولا با عنوان شناورهایی که «متعلق به نیروهای دریایی» هستند، تعریف میشوند که تحت فرماندهی یک افسر عالیرتبه بوده و توسط خدمه معین اداره میشوند. هر ۲ شناور ایرانی یعنی هم شناوری که نام ندارد و هم شناور دیگر با عنوان مکران، کاملا منطبق بر تعریف کشتیهای جنگی تحت کنوانسیون سازمان ملل متحد هستند. کنوانسیون سازمان ملل متحد که به اعتقاد و اعتراف ایالات متحده منعکسکننده حقوق بینالملل مرسوم است، صریحا برخی از جزئیات مصونیت حاکمیتی را بیان میکند. بر این اساس در دریاهای آزاد، مصونیت حاکمیتی کاملا به صورت مطلق و قطعی باید اجرایی شود. در ماده ۵۹ این کنوانسیون به صراحت آمده است: «کشتیهای جنگی در دریاهای آزاد مصونیت کامل در برابر حوزه قضایی کشورهای دیگر دارند و تنها کشوری که کشتیها با پرچم آن رفتوآمد میکنند، میتواند در این باره صلاحیت قضایی داشته باشد». در ماده ۹۶ نیز مصونیت کامل قضایی برای کشتیهایی که تحت مالکیت یک دولت دیگر هستند به رسمیت شناخته شده است. حتی در حوزه دریاهای سرزمینی نیز مصونیت همچنان برای کشتیهای متعلق به دولتها به رسمیت شناخته شده است. هیچ کشور ساحلی نمیتواند در دریاهای سرزمینی، مانع عبور کشتیهای دیگر شود و نمیتواند دستور بازداشت یا توقیف کشورهای دیگر را دهد و در نهایت میتواند از کشتی دولت دیگر بخواهد آن آبها را ترک کند».
شاید به همین دلیل باشد که دولت بایدن سعی دارد به جای توقیف کشتیها یا هر اقدام خطرناک دیگری، دولتهای ونزوئلا و کوبا را وادارد مانع پهلو گرفتن کشتیهای ایرانی در سواحلشان شوند. خبرهای منتشرشده درباره حمل سلاحهای خطرناک نیز به نظر میرسد به این دلیل صورت گرفته باشد که اگر اقدامی برای توقیف این کشتیها صورت گرفت، بیان شود آنها حامل سلاحهای کشتارجمعی بودهاند؛ اگر چه در صورت صحت خبر هم، قایقهای تندرو ایرانی نمیتوانند جزو سلاحهای کشتار جمعی باشند!
تحلیلگر فارین پالیسی در نهایت به دولت آمریکا پیشنهاد میکند دست به توقیف کشتیهای ایران نزند یا قصد هر گونه دستاندازی به آنها را نداشته باشد زیرا این کار با هزینههای زیادی برای آمریکا همراه خواهد بود؛ هزینهای که کوچکترین آن، تحقیر آمریکا در دادگاههای بینالمللی به خاطر پیروز شدن تهران در این دادگاههاست!
ارسال به دوستان
«بریتانیای کبیر» یا «پادشاه یهود»
محمدعلی صمدی*: خاندان «روچیلد» نیمه دوم قرن نوزدهم و نیمه اول قرن بیستم در میان سیاسیون و اقتصادیون اروپایی و آمریکایی (اعم از مسیحی و یهودی) جایگاه فوقالعاده و ویژهای داشت. نظر به نقش مهم و محوری «روچیلدها» در اشغال سرزمین فلسطین و تشکیل دولت مجعول یهودی در این منطقه، ضروری است شناختی- هر چند مختصر- از آنان پیدا کنیم.
ریشه خانواده «روچیلد» را تا قرن 16 میلادی پیدا نمیکنیم. در این قرن، یکی از خیابانهای شهر «فرانکفورت» (واقع در آلمان امروزی) به دلیل سکونت یهودیان در آن، به «خیابان یهودیان» شهرت داشت. هر خانواده یهودی، به رسم آن زمان، علامتی مخصوص به خود داشت که آن را بر سردر خانهاش میآویخت. بر سردر یکی از خانههای این خیابان، علامت یک سپر سرخ رنگ نصب شده بود، به همین دلیل، اعضای آن خانواده یهودی را به نام «روچیلد» میشناختند که به معنی «سپر سرخ» است. «فرانکفورت» از قرن یازدهم، یکی از کانونهای استقرار تجار و صرافان یهودی به شمار میرفت. در نیمه دوم قرن هجدهم، این شهر یکی از بنادر مهم و پررونق اروپا بود. در آن زمان یهودیان، یکدهم جمعیت فرانکفورت را تشکیل میدادند اما نقش اصلی را در تجارت این شهر برعهده داشتند و بدون آنان، این بندر رونقی نداشت.
رئیس خانواده «روچیلد» در آن سالها، «مایر آمشل روچیلد» نام داشت. تا زمان این شخص، خانواده «روچیلد» تُجّاری غیرمعروف بودند. «مایر» موفق شد با حکّام محلی آلمان ارتباط برقرار کند و مقام کارگزار مالی یکی از آنان را به دست آورد. «انقلاب فرانسه» و «جنگهای ناپلئون»، وضعیت «روچیلدها» را ارتقای عجیبی داد. با اشغال «هلند» به وسیله فرانسه، بازار بورس آن- که «قلب مالی قاره اروپا» محسوب میشد- متلاشی شد و به دنبال آن، بازار بورس فرانکفورت، کانون اصلی اقتصاد اروپا شد و طبیعی است صرافان و بانکداران این شهر، سودهای هنگفتی به جیب زدند به گونهای که سال 1800 میلادی، «مایر آمشل روچیلد» از نظر ثروت، دهمین یهودی شهر فرانکفورت شناخته میشد و یکی از صرافان سرشناس اروپا بود که با بسیاری از حکمرانان و اشراف منطقه دادوستد مالی داشت. با به قدرت رسیدن «ناپلئون»، کارفرمای آلمانی «مایر» که وقوع جنگ را دریافته بود، انگلستان را به عنوان مکانی امن برای انتقال سرمایههای خود شناخته و به این ترتیب، «مایر» به عنوان کارگزار مالی او، سال 1810 میلادی سرمایههای وی را به انگلستان انتقال داد و پسر سومش «ناتان» را به عنوان کارگزار این اموال به انگلستان فرستاد. چند سال بعد، پسران دیگر «مایر» هم به عنوان صراف و تاجر یا کارگزار مالی حکومتهای دیگر اروپایی، عازم مراکز دولتهای بزرگ اروپایی شدند. «ناتان مایر روچیلد» در جریان جنگهای اروپایی ناپلئون، با انجام «عملیات مالی» و حتی «عملیات اطلاعاتی» به نفع انگلستان، ثروتی افسانهای به دست آورد.
«ناتان» دست در دست برادران دیگرش در «پاریس»، «وین»، «ناپل» و پدرش در «فرانکفورت» طی جنگهای خونین ناپلئون، با خدماترسانی به همه طرفهای جنگ و البته سرویسدهی اختصاصی به سیستم اقتصادی انگلستان، «روچیلدها» را به معروفترین بانکداران اروپا تبدیل کردند. درباره ثروتی که «روچیلدها» در دوران جنگهای ناپلئونی اندوختند، اطلاع دقیقی در دست نیست. «ناتان روچیلد» بعدها گفت ثروتش از زمان ورود به انگلیس تا پایان جنگهای ناپلئونی، 2500 برابر شده است. کسی نمیداند ثروت اولیه او چقدر بوده است. نقش «روچیلدها» در اروپای بعد از جنگهای ناپلئونی، عظیم و حیرتانگیز است. سال 1815 میلادی(سال سقوط ناپلئون)، «ناتان مایر روچیلد»، بانکدار کل دولت بریتانیا بود، برادر کوچکش «جیمز روچیلد» مشاور مالی و بانکدار مورد اعتماد «لویی هجدهم» پادشاه فرانسه و برادر بزرگترش «سالومون روچیلد» بانکدار کل خاندان سلطنتی اطریش. از این زمان، بیشتر معاملات مالی انگلستان با سراسر قاره اروپا، از طریق دفاتر «بنیاد روچیلد» انجام میشد. از همین دوران است که بتدریج در محافل سیاسی- مطبوعاتی اروپا، «روچیلدها» به «پادشاه یهود» شهرت یافتند.
این عنوان گزافه نبود؛ در سده نوزدهم، بریتانیا قدرت برتر جهان به شمار میرفت و به تبع آن سرمایهداران یهودی مستقر در انگلیس- و در رأس آنان «روچیلدها»- رهبران طبیعی یهودیان جهان شمرده میشدند. به دلیل این جایگاه در ساختار سیاسی یهودیان است که «برادران روچیلد» به قدرت بیرقیب مالی دنیای غرب بدل شدند و با اعطای وامهای کلان، در مقام «بانکدار اصلی دولتهای اروپایی» جای گرفتند. طی 4 سال پس از سقوط ناپلئون، «روچیلدها» نوک قله ثروت در اروپا بودند.
به نوشته مورخان «دانشگاه عِبری اورشلیم»، برای یک مدت طولانی، تقریبا هیچ وام مهم دولتی در اروپا نبود که «روچیلدها» در آن مشارکت نداشته باشند. تنها «ناتان روچیلد» (رئیس «بنیاد روچیلد لندن» و رأس خاندان روچیلد) طی سالهای پس از سقوط ناپلئون تا زمان مرگش در سال 1836، چند نوبت به دولتهای پروس، ناپل، روسیه، پرتغال، اتریش، فرانسه، برزیل و حتی «پاپ»، وامهای کلان و مهمی پرداخت کرد.
یک سال پس از مرگ ناتان، «ملکه ویکتوریا» زمام امور بریتانیا را در دست گرفت. او 64 سال بر انگلستان حکومت کرد. مورخان، ثروت «روچیلدها» را در آغاز سلطنت «ملکه ویکتوریا»، 200 میلیون پوند استرلینگ تخمین میزنند. این ثروت در دوران ریاست «لیونل روچیلد» جانشین «ناتان» افزایش چشمگیری یافت. در دوران 43 ساله ریاست «لیونل» بر خاندان روچیلد، تنها «بنیاد روچیلد لندن» 18 فقره وام به دولت بریتانیا و سایر دولتها پرداخت کرد. جمع مبلغ وامهای فوق، یک میلیارد و 600 میلیون پوند استرلینگ، تخمین زده میشود. این رقم معادل 40 میلیارد پوند امروز است.
اهمیت روچیلدها در تأمین نیازهای مالی بریتانیا چنان عظیم بود که زمانی «پالمرستون» (سیاستمدار انگلیسی که در ادوار مختلف وزارت جنگ، وزارت خارجه و نخستوزیری را برعهده داشت) به ملکه ویکتوریا به خاطر «سعادت برخورداری از حمایت روچیلدها» تبریک گفت.
پس از مرگ «لیونل»، پسر ارشدش «ناتانیل روچیلد» ریاست «بنیاد روچیلد لندن» را در دست گرفت که مانند گذشته، به علت برتری اقتصادی نسبت به سایر «روچیلدها»ی اروپا، جایگاه «ریاست کل خاندان روچیلد» را هم به دست آورد.
«ناتانیل» از سوی دربار بریتانیا، مقام «بارونی» دریافت کرد و به «لرد روچیلد اول» شهرت یافت. او برجستهترین و متنفذترین شخصیت تاریخ روچیلد است. «ناتانیل» اولین یهودی راهیافته به مجلس لردهای بریتانیا محسوب میشود و در همین زمان است که به عنوان «پادشاه یهود» شهرت پیدا میکند.
با توجه به آنچه درباره سابقه خاندان «روچیلد» ارائه شد، آیا میتوان مرزی میان انگلستان با «خاندان روچیلد» قایل شد و آیا اروپای قرن نوزدهم و سالهای آغازین قرن بیستم، چیزی جز حاصل تکاپوی سرمایهداران یهودی و در رأس آنان «خاندان روچیلد» بود؟ مورخان نوشتهاند افتخار شخصیتهای درجه اول بریتانیا این بود که «ناتانیل روچیلد» را در انظار عمومی، «ناتی» خطاب کنند!
اکثر کسانی که این افتخار را داشتند و علاوه بر آن غالبا در اقامتگاه خصوصی «ناتانیل»، میهمان او بودند، به وزارت و ریاست دولت دست یافتند که 2 تن از نامدارترین آنان، لرد «راندولف چرچیل» و «آرتور جیمز بالفور» بودند.
«وینستون چرچیل» پسر همین لرد «راندولف» است. او همان کسی است که در زمان نخستوزیریاش تمام تلاش خود را جهت زمینهسازی تشکیل «دولت یهود» پس از پایان جنگ نخست جهانی به کار برد و حالا دیگر جای تعجب نخواهد داشت که بدانیم همین آقای «آرتور جیمز بالفور» است که طی نامهای به «بارون ادموند روچیلد» که رئیس شعبه فرانسوی روچیلدها بود، مژده موافقت انگلستان با تشکیل «موطن یهود» در فلسطین را میدهد. این نامه مبدأ تاریخ فاجعهبار اشغال فلسطین محسوب شده و به نام «اعلامیه بالفور» شهرت یافت. با این اوصاف، دیگر درک این مسأله که چرا انگلستان سال 1840 پس از اشغال «عکا»، در تدارک تأسیس یک «جمهوری یهودی» در فلسطین برآمد تا همواره متحدی استراتژیک و حافظ منافعی حقیقی برای انگلستان باشد، سخت نخواهد بود. البته دلایل دیگری نیز در این ماجرا نقش دارند که در اولویتهای بعد قرار میگیرند و انشاءالله به آنها خواهیم پرداخت.
* پژوهشگر تاریخ
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|