|
عرضه یک میلیون تن سیمان در بورس کالا
بر اساس اطلاعیه عرضه بازار فیزیکی بورسکالای ایران، شنبه ۲۳ مرداد در مجموع یک میلیون و ۱۴ هزار و ۴۰ تن انواع سیمان از سوی ۴۶ شرکت در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالا عرضه میشود. از ابتدای عرضه سیمان در بورس کالا که به تاریخ ۹ خردادماه بر میگردد، در مجموع ۴ میلیون و ۲۶۹ هزار و ۳۸۰ تن سیمان در بورس کالا عرضه شد که با تقاضای ۴ میلیون و ۳۲۵ هزار و ۷۰ تنی همراه شد و ۳ میلیون و ۲۶۱ هزار و ۲۰۰ تن آن در نهایت معامله شد.
ارسال به دوستان
دولت سیزدهم چگونه میتواند با سیاستگذاری کارآمد بازار سرمایه را تقویت کند
مسیر سبز بازار
گزارش «وطن امروز» از چگونگی اعمال سیاستهای بلندمدت و همهجانبه
هماهنگی سیاستهای پولی و مالی و هدایت نقدینگی بورس به سمت تولید
شروع به کار حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور، خبری مثبت برای بازار سرمایه بود. ظرف یک هفته اخیر شاخص کل عمدتا صعودی بوده و شاهد کاهش صفهای فروش و ورود سرمایه به این بازار هستیم که نشانگر استقبال این بازار از دولت سیزدهم است.
آنچه هویداست، رئیسی و کابینهاش فرصت اصلاح اعتماد از دست رفته سهامداران و سرمایهگذاران در بازار سرمایه را دارند و آنها هم به تغییر در دولت روی خوش نشان دادهاند.
در این میان اما دولت سیزدهم مسیر بسیار دشواری را پیش رو دارد. در یک کلانتصویر، دولت رئیسی نباید کارهایی را که دولت دوازدهم انجام داد، تکرار کند.
ایده بیمهگری سود سهامداران، اختلافات پیدرپی وزرا در عرضه سهامهای دولتی، همراستا نبودن سیاستهای پولی و مالی کشور و... از اصلیترین دلایل روزهای تلخ بازار سرمایه در دولت دوازدهم بود.
نکته مهم این است که تیم اقتصادی دولت سیزدهم باید به یک جمعبندی واحد درباره سیاستهای پولی و مالی برسد.
اقتصاد ایران در ۲ سال گذشته شاهد اختلاف عبدالناصر همتی و فرهاد دژپسند در کسوتهای رئیس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصادی و دارایی بود.
این اختلاف گاه باعث تصمیمهایی متناقض مانند افزایش سود سهام، افزایش سود بین بانکی و از این دست موارد شد.
زمانی که دولت یک کلان ایده برای سیاستگذاری خود نداشته باشد، متصور شدن چنین اتفاقاتی دور از ذهن نیست.
تیم اقتصادی دولت باید منسجم و همفکر باشد. در کنار انسجام، سیاستگذاری اقتصادی نباید به گونهای باشد که منجر به ضربه زدن به بخشهای دیگر شود. برای مثال افزایش قیمت ارز میتواند در کوتاهمدت باعث انتفاع گسترده سرمایهگذاران در بازار سرمایه شود اما همین اتفاق میتواند باعث افزایش تورم و لطمه گسترده به معیشت قریب به 30 میلیون خانواده ایرانی شود که شاید هیچ انتفاعی از بازار سرمایه نداشته باشند.
«فردین آقابزرگی» یکی از کارشناسان بازار سرمایه درباره آینده این بازار اظهار داشت: میتوان گفت گروه مشاوران اقتصادی و مدیرانی که در ابتدا حتی در کمپینهای آقای رئیسی حضور داشتند، فراجناحی و تخصصمحور بودند. برنامههایی که ارائه کردند ولو در قالب کلیات و بدون اشاره به جزئیات، نشاندهنده این است که تیم اقتصادی هیات دولت حتما با مشاوره این افراد انتخاب شده و پیش میروند. وی تاکید کرد: تا زمانی که وزیر اقتصاد و رئیسکل بانک مرکزی معرفی نشوند، نمیتوان پیشبینی درستی از آینده داشت، چرا که دیدگاه این افراد تاثیر زیادی بر سمت و سو و خط مشی اقتصاد و بازار سرمایه میگذارد اما از آنجا که مشاوران باتجربه بودند، به نظر من در معرفی تیم اقتصادی تاثیر مثبت دارد. این کارشناس بازار سرمایه درباره پیشبینی وضعیت این بازار در دولت جدید گفت: چند آیتم نامشخص بودن کابینه اقتصادی دولت جدید، پیشبینیهای نادرست درباره نرخ دلار (در حالی که پیشبینی میشد روند قیمت دلار کاهشی باشد اما افزایشی شد)، مبهم بودن سیاستهای پولی و ادامه روند استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه برای نقدینگی دولت باعث میشود آینده بازار سرمایه در پرده ابهام باشد. اگر این ابهامات روشن شود، بهتر میتوان اظهارنظر کرد که حرکت بازار سرمایه به کدام سمت خواهد بود. آقابزرگی تاکید کرد: البته طبق تحلیل تکنیکال بعد از سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، سال ۱۴۰۰ سال باثباتی برای بازار سرمایه است؛ رشد شارپی ندارد و حداکثر بازدهی به میزان نرخ تورم مورد پیشبینی و بین ۴۰ تا ۵۰ درصد است.
* سیاستگذاری بلندمدت و چندساحتی
اکنون که دولت سیزدهم روی کار آمده است، یکی از اقداماتی که باید در دستور کار قرار گیرد، تدوین برنامهای همهجانبه و بلندمدت برای بازار سرمایه است؛ برنامهای که بتواند رابطه بورس و سیاستهای پولی بانک مرکزی را در خود بگنجاند، بتواند سرمایه جذبشده در بازار سرمایه را به سوی تولید هدایت کند و وضعیت قیمتگذاری دستوری در اقتصاد کشور را مشخص کند و سیاستهای دولت درباره بحث ارز را شفاف کند تا تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه نگرش خود نسبت به بازار سرمایه را بر اساس اهداف بلندمدت قرار داده و به سمت خرید در این بازار پیش روند.
باید تلاش شود سرمایهگذاران تازهواردی که در طول سالهای اخیر وارد بازار سرمایه شدهاند، در این بازار ماندگار شوند و از ترس ایجاد کوچکترین اصلاحی در این بازار اقدام به خارجکردن سرمایههای خود از این بازار نکنند.
یکی دیگر از اقداماتی که در دولت سیزدهم باید در دستور کار قرار گیرد، هماهنگی وزارتخانهها و تیم اقتصادی دولت همچون وزارت اقتصاد، سازمان بورس، وزارت صمت، وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه در سیاستگذاریهای اقتصادی است. تجربه ناهماهنگی ایجادشده بین وزارت نفت و وزارت اقتصاد بر سر عرضه صندوق دارا دوم یکی از تجربیات تلخ سهامداران است که هنوز فراموش نکردهاند. این موضوع زمینه ایجاد ابهام و نگرانیهایی را در بازار ایجاد کرد که واکنش خود را با فروش و نقد شدن سهام از سوی سهامداران نشان داد.
یکی دیگر از مسائل بازار سرمایه هسته معاملات و فرآیندهای معاملاتی است که باید به عنوان یکی از مسائل اصلی اصلاح این روزهای بازار سرمایه به آن اشاره کرد. ایراد فنی که اکنون به شرکت مدیریت فناوری بورس تهران وارد میشود این است که چرا زیرساختهای معاملاتی را تاکنون توسعه نداده است؛ باید با هجوم حجم قابل توجهی از سرمایهگذاران تازهوارد به بورس، سطح خدماترسانی به مردم توسعه داده میشد.
***
مسیر توسعه بازار سرمایه
بازار سرمایه به عنوان حساسترین بخش اقتصاد کشور همواره نیازمند توسعه بوده و بهتر است این توسعه از بخش زیرساختها و اصلاح قوانین و مقرراتش آغاز شود. سالهاست سیاستگذاران کشور به فکر توسعه بازار سرمایه افتادهاند. اینکه دهههای گذشته به اشتباه سهم عمده تامین مالی بنگاهها از سیستم بانکی بوده است، بر همگان عیان شده است. به هر ترتیب چند سالی است که سیاستگذاران بدرستی بر طبل توسعه بازار سرمایه برای تامین مالی بلندمدت بنگاهها میکوبند. البته در این میان استفاده از سد بازار سرمایه در مقابل تورم مزمن اقتصاد کشور و کمک به افزایش بهرهوری سرمایه و تشویق ورود سرمایه به بخش تولید نیز از جمله اهداف بوده است. در کنار این سیاستهای توسعهای، خود بازار سرمایه نیز باید به فکر توسعه زیرساختها و اصلاح قوانین و مقرراتش باشد چرا که توسعه و بهبود سامانه معاملات، کمک به توسعه ابزارهای معاملات آنلاین و افزایش کیفیت خدمات ارائه شده توسط کارگزاران میکند. همچنین توسعه نهادی و افزایش عمق بازار سرمایه نیز از جمله اقداماتی است که باید در سر لوحه کار ارکان بازار باشد.
ارسال به دوستان
دستور مخبر برای بررسی راههای جلوگیری از افزایش قیمت لبنیات
در روزهای گذشته به دلیل افزایش قیمت شیر، محصولات لبنی با افزایش قیمت روبهرو بودهاند. تیرماه گذشته بین دولت سابق و دامداران بر سر افزایش قیمت شیر اختلاف افتاد. پس از بحثهای فراوان بین دامداران و سازمان حمایت، وزیر جهادکشاورزی ۱۸ تیرماه از افزایش قیمت خرید شیر خام به تصمیم شورای قیمتگذاری خبر داد. بر این اساس قیمت مصوب خرید شیرخام از دامداریها با حدود ۴۷ درصد افزایش نسبت به قبل به ۶ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. پس از اعلام این قیمت، سخنگوی صنایع لبنی اعلام کرد اگر قیمت مصوب جدید شیر خام اجرا شود، قیمت محصولات لبنی تا ۷۰ درصد افزایش مییابد. با انتشار این خبر موجی از مخالفت و نگرانی در بین مصرفکنندگان شکل گرفت تا جایی که محمود واعظی، در حاشیه جلسه هیات دولت واکنش نشان داد و تصمیم برای افزایش قیمت شیر خام را تکذیب کرد. وی گفت: آقای رئیسجمهور دستور دادند در این ماههای آخر دولت، بدون هماهنگی نباید هیچ قیمتی افزایش پیدا کند. حال در روزهای آغازین دولت سیزدهم، روز گذشته جلسهای به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور، برای ساماندهی اوضاع لبنیات برگزار شد.
محمد مخبر در این جلسه که به دستور حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور و به منظور بررسی اقدامات لازم و فوری برای کنترل بازار شیر و لبنیات برگزار شد، با اشاره به نگرانیهای موجود در جامعه نسبت به افزایش قیمت شیر و محصولات لبنی تاکید کرد: دولت سیزدهم به دنبال تامین منافع تولیدکنندگان و در عین حال رفع نیازهای مصرفی عام و مورد نیاز مردم در بخش شیر و لبنیات است.
معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه اگر امور به دست متولیان اصلی از جمله اتحادیهها و تولیدکنندگان باشد، بخش بزرگی از مشکلات کشور حل میشود، افزود: باید هر صنفی در قیمتگذاری و نظارت بر تولید کالاهای مورد نیاز مردم بویژه شیر و لبنیات که سهم عمدهای در تامین سلامت مردم دارد، دارای اختیارات کافی باشد.
مخبر در این جلسه که با حضور وزرای جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و کشور و همچنین رئیسکل بانک مرکزی و معاون علمی و فناوری رئیسجمهور برگزار شد، به نگرانیها و دغدغههای دامداران و تولیدکنندگان شیر در زمینه تامین خوراک و نهادههای دامی اشاره و تصریح کرد: ارائه تسهیلات به دامداران و تولیدکنندگان صنایع لبنی از جمله سیاستهای دولت برای تنظیم بازار شیر و لبنیات است تا شیر ارزان با بیشترین سوددهی به تولیدکنندگان به دست مصرفکننده ایرانی برسد.
وی همچنین در این جلسه دستور داد ضمن تشکیل جلسات فوری در هفته آتی به منظور بررسی راهکارهای کوتاهمدت و سریع جلوگیری از افزایش قیمت شیر و لبنیات مصرف عام مردم، عوامل اصلی افزایش ناگهانی قیمت شیر در روزهای گذشته پیگیری و بررسی شود.
در ادامه این جلسه وزرای جهاد کشاورزی و صمت گزارشی از عوامل اصلی گرانی لبنیات در کشور و همچنین اقدامات و تمهیدات لازم در روزهای گذشته به منظور ثبات و کنترل قیمت بازار شیر و لبنیات ارائه کردند.
***
توقف قیمتگذاری دستوری فرآوردههای لبنی
سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ضمن اعلام اینکه شیر و لبنیات از قیمتگذاری دستوری خارج شده است، گفت: برخی کارخانهها با قیمت ۶۴۰۰ تومان شیر خام را از دامداران میخرند و برخی کارخانهها به قیمت کمتر، لذا بر اساس برآوردهای انجام شده حدود ۲۰ درصد به قیمت محصولات لبنی اضافه شده است. سیدمحمدرضا بنیطبا در پاسخ به اینکه گفته میشود قیمت برخی محصولات لبنی افزایش یافته و آیا شرکتهای لبنی قیمت محصولاتشان را مجددا بالا بردهاند؟ اظهار کرد: در پی عدم توافق وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین قیمت شیر خام و ۱۰ قلم محصول لبنی مشمول قیمتگذاری دولتی، نامهنگاری بسیاری با وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت از طرف انجمن صنایع لبنی شد که با توجه به دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی برای خرید تضمینی شیر خام به قیمت ۶۴۰۰ تومان که افزایش حدود ۵۰درصدی شیر خام را موجب شده، قیمت محصولات لبنی نیز به تناسب و بر اساس محاسبه میزان افزایش هزینههای تولید، افزایش یابد اما توجهی نشد. بنابراین شرکتهای لبنی با دامداران به صورت مستقیم وارد مذاکره شدهاند و با قیمتهای توافقی اقدام به خرید شیر خام میکنند. وی در گفتوگو با ایسنا ادامه داد: وضعیت کنونی به معنی عبور زنجیره صنعت لبنیات از قیمتگذاری دستوری و توافق غیررسمی نظام عرضه و تقاضاست. بر اساس برآوردهای انجام شده حدود ۲۰ درصد به قیمت محصولات لبنی اضافه شده و این در حالی است که اگر قرار بود قیمتگذاری دستوری ادامه داشته باشد، احتمالا شاهد افزایش حدود ۶۰ درصدی محصولات میبودیم. این در حالی است که هنوز خرید شیر خام با قیمت ۶۴۰۰ تومان به طور کامل محقق نشده و اگر محقق شود حدود ۲۰ درصد دیگر نیز به قیمت محصولات لبنی اضافه خواهد شد. بنیطبا در پایان با بیان اینکه پیشبینی میشود با آزادسازی صادرات کره حیوانی و حذف عوارض خروج شیر خشک صنعتی، قیمت شیر خام به بیش از ۷۰۰۰ تومان نیز برسد، گفت: افزایش قیمت شیر خام، خارج از اراده کارخانههای صنعت لبنیات است اما چون فضا میان شرکتها رقابتی است و از حالت قیمتگذاری دستوری خارج شده است، افزایش قیمتها همواره کمتر از پیشبینیها خواهد بود؛ هر چند علاج کار نه در سرکوب قیمت و رقابت، بلکه در تقویت قدرت خرید مردم است.
ارسال به دوستان
اخبار
رکود بازار مسکن شدت یافت
بررسی تحولات بازار مسکن در مردادماه ۱۴۰۰ حاکی از آن است رکود این بخش سنگینتر و میزان معاملات مسکن نصف شده است. بر اساس آمار سامانه کد رهگیری، از ابتدای امسال تا 16 مرداد کل قراردادهای مسکن کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 5 درصد کاهش یافته است. میزان کاهش مبایعهنامهها در بازه زمانی یادشده 40 درصد بود و اجارهنامه 31 درصد افزایش یافته است. کل قراردادهای بازار مسکن شهر تهران نیز نسبت به سال 99 بالغ بر 12 درصد کاهش یافته است. میزان کاهش مبایعهنامهها در پایتخت 56 درصد بوده و اجارهنامهها 25 درصد افزایش یافته است. بر اساس آمار سامانه املاک و مستغلات کشور، در مردادماه امسال (تا 16 مرداد) قراردادهای مسکن تهران نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد منفی 23 درصدی، در مبایعهنامهها رشد منفی 47 درصدی و در اجارهنامه نیز رشد منفی 9 درصدی داشته است. در کشور نیز این کاهش به ترتیب 26، 46 و 12 درصد بوده است.
***
پیشبینی اوپک از کمبود عرضه نفت
اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود پیشبینی کرد بازار نفت تا پایان سال ۲۰۲۱ دچار کمبود شدید عرضه خواهد شد. اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه بازار نفت، پیشبینی خود از تقاضای جهانی برای نفت در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ را بدون تغییر نگه داشت و همچنان انتظار دارد تقاضا برای نفت در سال میلادی جاری 95/5 میلیون بشکه در روز معادل 6/6 درصد رشد کند و مصرف سوخت در سال آینده 28/3 میلیون بشکه در روز افزایش یابد اما اوپک پیشبینی رشد عرضه غیراوپک را به دلیل افزایش تولید روسیه بالاتر برد. تولید روسیه در راستای موافقت اوپکپلاس برای افزایش تولید ماهانه ۴۰۰ هزار بشکه در روز از آگوست تا دسامبر سال میلادی جاری، افزایش پیدا میکند. طبق پیشبینی اوپک، تولید نفت غیراوپک 9/2 میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۲ رشد میکند که ۸۴۰ هزار بشکه در روز بالاتر از پیشبینی ماه پیش این گروه است. همچنین طبق این گزارش، قیمت نفت سنگین ایران در ماه میلادی گذشته حدود ۲ درصد رشد ماهانه داشته است. قیمت نفت سنگین ایران در ژوئیه به ۷۲ دلار و ۹۸ سنت در هر بشکه رسید که در مقایسه با ۷۱ دلار و ۶۸ سنت ژوئن، یک دلار و ۳۰ سنت معادل 8/1 درصد افزایش نشان داد. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون ۶۵ دلار و یک سنت در مقایسه با ۳۸ دلار و ۵۴ سنت در مدت مشابه سال ۲۰۲۰ بوده است. این گروه انتظار دارد تولید نفت شیل آمریکا سال میلادی آینده ۵۶۰ هزار بشکه در روز رشد کند که ۶۰ هزار بشکه در روز بالاتر از برآورد ماه گذشته است. با این حال اوپک در این گزا رش تاکید کرد تقاضا برای نفت در ماههای آینده احتمالا بالاتر از میزان عرضه خواهد ماند و فشار صعودی روی قیمتها در کوتاهمدت را حفظ میکند. اوپک پیشبینی خود از رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۱ را با فرض اینکه تاثیر همهگیری «کووید-۱۹» مهار خواهد شد، از 5/5 درصد به 6/5 درصد افزایش داد با این حال هشدار داد ابهامات قابل توجهی وجود دارد. دورنمای رشد اقتصادی سال ۲۰۲۲ هم از سوی اوپک 2/4 درصد پیشبینی شد. گزارش اوپک یک روز پس از انتقاد دولت آمریکا از گروه اوپکپلاس برای عدم افزایش بیشتر تولید و به خطر انداختن روند احیای اقتصاد جهانی منتشر شد.
***
سابقه ثبتنام متقاضیان از سامانه وام ودیعه مسکن حذف شد
وزارت راهوشهرسازی، در اطلاعیهای از بهروزرسانی سامانه ثبتنام تسهیلات ودیعه اجاره مسکن خبر داد. بر این اساس، معاونت مسکن و ساختمان وزارت راهوشهرسازی اعلام کرد: «با عرض پوزش از وقفه ایجاد شده در فرآیند ثبتنام در سامانه تسهیلات ودیعه اجاره مسکن، به اطلاع میرساند فرآیند بهروزرسانی سامانه مذکور انجام و امکان ثبتنام در آن از امروز (16 مرداد 1400) میسر شده است. متقاضیان میتوانند برای ثبتنام به آدرس اینترنتی tem.mrud.ir مراجعه کنند. پیش از این اعلام شده بود ثبتنام در سامانه تسهیلات ودیعه اجاره مسکن تا پایان شهریور 1400 ادامه خواهد یافت. سقف وام ودیعه مسکن در تهران 70 میلیون تومان، در سایر کلانشهرها شامل شهرهای مشهد، اصفهان، کرج، شیراز، تبریز، قم، اهواز و کرمانشاه 40 میلیون تومان و در سایر شهرها 25 میلیون تومان تعیین شده است. متقاضیان برای بهرهمندی از این تسهیلات باید دارای اجارهنامه رسمی یا اجارهنامه ثبت شده در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات و دارای کد رهگیری در ۶ ماه اول سال 1400 باشند».
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|