|
اجر جانبازان فراتر از عقل معاشاندیش است
رئیس قوه قضائیه از جانبازان به عنوان نماد ایثار، صبر و استقامت یاد کرد و گفت: اجر جانبازان و پاداش کسانی که خالصانه و مهربانانه به آنان خدمت میکنند، از محاسبه عقل معاشاندیش خارج است. حجتالاسلام محسنیاژهای در بازدید از مرکز توانبخشی جانبازان ثارالله اظهار داشت: رنج خانوادههای جانبازان هم به مراتب بیشتر است و آنها به اندازه یک شهید و جانباز اجر میبرند و در مجاهدتشان شریک هستند. وی خاطرنشان کرد: شهدا یکبار به این درجه رفیع نائل آمدند و رفتند اما اجر لحظه لحظه عمر جانبازان و خانوادههایشان نزد خدا محفوظ است.
ارسال به دوستان
رهبر انقلاب در ارتباط تصویری با مراسم عزاداری اربعین حسینی در دانشگاه تهران با اشاره به امکانات فضای مجازی تبیین حقایق را خنثیکننده هجمه تبلیغاتی دشمن دانستند
رسالت ابهامزدایی
گروه سیاسی: مراسم عزاداری اربعین سید و سالار شهیدان حضرت اباعبداللهالحسین علیهالسلام و اصحاب باوفای ایشان، روز گذشته از طریق ارتباط تصویری از دانشگاه تهران (محل تجمع هیاتهای دانشجویی) با حسینیه امام خمینی(ره) در حضور رهبر حکیم انقلاب اسلامی برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، در این مراسم حضرت آیتالله العظمی خامنهای در سخنان کوتاهی، مقطع عاشورا تا اربعین را از مقاطع بسیار مهم تاریخ اسلام خواندند و گفتند: اگر روز عاشورا اوج مجاهدت و فداکاری جانهای عزیز و بزرگوار بود، دوره ۴۰ روزه پس از آن نیز اوج مجاهدت برای تبیین و افشای حقایق بود و این تبیین مجاهدانه امام سجاد، حضرت زینب و جناب امکلثوم و صبر فوقالعاده خاندان پیامبر، مکمل آن فداکاری و موجب ماندگاری قیام کربلا شد. رهبر انقلاب با اشاره به هجمه تبلیغاتی دشمنان علیه ملت ایران برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی با روشها و ابزارهای مختلف، حرکت تبیینی را خنثیکننده هجمههای تبلیغاتی دانستند و افزودند: شما دانشجویان عزیز که میوه دل ملت و امید واقعی کشور هستید با اهمیت دادن به مساله تبیین حقایق، هر کدام مانند چراغی اطراف خود را روشن و ابهامزدایی کنید.
ایشان در ادامه امکانات ناشی از فضای مجازی و رسانهای برای روشنگری و پاسخ به ابهامات را مغتنم خواندند و گفتند: البته اصل قطعی در قضیه جهاد تبیین و بازگویی حقایق، استفاده از شیوههای اخلاقی و بیان مسائل همراه با منطق، متانت، عقلانیت کامل و استفاده از عواطف انسانی، و پرهیز از دشنام، تهمت، دروغ و فریبکاری در مواجهه با افکار عمومی است.
حضرت آیتالله خامنهای با ابراز خرسندی از مجهز بودن جوانان به فکر، عقلانیت و آگاهیهای فراوان، بر لزوم تقویت روزافزون این ویژگیها تأکید و خاطرنشان کردند: راه حضرت سیدالشهدا، راه مبارک و شیرینی است که به نتیجه و توفیق قطعی میرسد و شما جوانان انشاءالله خواهید توانست با الهام از این راه و معارف نورانی، کشور را به قلههای سعادت مادی و معنوی برسانید.
***
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت علامه حسنزادهآملی
حضرت آیتالله العظمی خامنهای روز یکشنبه در پیامی درگذشت عالم ربانی و سالک توحیدی، آیتالله آقای حسنزادهآملی را تسلیت گفتند. متن پیام رهبر حکیم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسماللهالرحمنالرحیم
با تأسف خبر درگذشت عالم ربانی و سالک توحیدی، آیتالله آقای حسنزادهآملی رحمهاللهعلیه را دریافت کردم. این روحانی دانشمند و ذوفنون از جمله چهرههای نادر و فاخری بود که نمونههای معدودی از آنان در هر دوره، چشم و دل آشنایان را مینوازد و توأماً دانش و معرفت و عقل و دل آنان را بهرهمند میسازد. نوشتهها و منشأت این بزرگوار منبع پرفیضی برای دوستداران معارف و لطائف بوده و خواهد بود؛ انشاءالله.
اینجانب به همه دوستان و شاگردان و ارادتمندان ایشان بویژه به مردم مؤمن و انقلابی آمل و جوانان مشتاقی که مجذوب مواضع انقلابی و خلقیات والای انسانی آن مرحوم بودند تسلیت عرض میکنم و رحمت و مغفرت و علو درجات ایشان را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
سیدعلی خامنهای -۴ مهر ۱۴۰۰
***
رهبر انقلاب، همچنین شامگاه یکشنبه با حضور در کنار پیکر آیتالله حسنزادهآملی، ضمن قرائت نماز و فاتحه، با آن عالم ربانی و سالک توحیدی وداع کردند. در این مراسم جمعی از نزدیکان مرحوم آیتالله حسنزادهآملی نیز حضور داشتند. همچنین مجلس ترحیم و بزرگداشت مرحوم آیتالله آقای حسنزادهآملی، امشب پس از نماز مغرب و عشاء از سوی حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظلهالعالی) در مدرسه فیضیه قم برگزار خواهد شد.
ارسال به دوستان
اخبار
رئیسی خطاب به سفیر جدید انگلیس:
حقایق ایران را همانگونه که هست به مقامات خود منعکس کنید
حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی، روز یکشنبه هنگام دریافت استوارنامه سفیر جدید انگلیس در تهران، استقلال و آزادی را شعار اصلی مردم ایران خواند و گفت: جمهوری اسلامی ایران با همه کشورها بنای همکاری و تعامل دارد اما این همکاری باید بر اساس احترام متقابل و در نظرگرفتن منافع ملتها باشد و جریان سلطهگر و نظام سلطه بر این روابط سایه نیندازد.
رئیسجمهور تاکید کرد: کشور ما حقیقتا مستقل است و استقلال ما ادعایی نیست. شما با توجه به آشنایی خوبی که به زبان فارسی دارید، باید مفهوم واقعی این کلمات در ایران را برای دولتمردان خود تبیین کنید. وی تاکید کرد: روح استقلال و آزادیخواهی در وجود ملت ایران است و هر وقت احساس کنند کشورهای دیگر زورگویی میکنند، زیر بار زور نمیروند و عکسالعمل نشان میدهند. رئیسجمهور با بیان اینکه بهترین روش برای تعامل و همکاری با ایران رعایت اصل احترام متقابل است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی هیچ حرف نادرست و برخلاف حق را نمیپذیرد و اروپا و غرب بر اساس تجربیات خود باید به ایران به عنوان یک کشور مستقل نگاه کنند. رئیسی با اشاره به اینکه امروز حقوق بشر به یک حربه سیاسی برای ضربهزدن به کشورها تبدیل شده است خاطرنشان کرد: ما خود را موظف میدانیم به حقوق انسانها براساس باورها و اعتقادات دینی احترام بگذاریم و شما میدانید خیلی از مدعیان حقوق بشر، چه رفتاری با ملت خود دارند. رئیسجمهور خطاب به سفیر جدید انگلیس در تهران گفت: حقایقی را که در ایران مشاهده میکنید به درستی و واقعی به کشور خود منعکس و منتقل کنید.
سایمون شرکلیف، سفیر جدید انگلیس در تهران نیز ضمن تقدیم استوارنامه خود به آیتالله رئیسی، با بیان اینکه برای دومین بار و بعد از 20 سال در ماموریتی جدید به عنوان سفیر به تهران سفر کرده است، گفت: تجربه و شناخت خوبی از ایران دارم و هدف اصلی من تلاش برای بهبود روابط ۲ کشور با نگاهی مثبت و سازنده است.
***
شهادت ۲ تن در آتشسوزی انبار مرکز تحقیقات خودکفایی سپاه
در پی حادثه آتشسوزی روز یکشنبه در یکی از مراکز تحقیقات خودکفایی سپاه ۲ تن از کارکنان این مرکز به نامهای سیدمرتضی کریمی و حسین عابدی به علت شدت جراحات وارده به خیل شهدا پیوستند.
در اطلاعیه روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آمده است:
«در پی آتشسوزی عصر یکشنبه ۴ مهر در انبار یکی از مراکز تحقیقات خودکفایی سپاه در غرب تهران و مجروح شدن تعدادی از کارکنان این مرکز، ۲ تن از کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به نامهای «سیدمرتضی کریمی» و «حسین عابدی» به علت شدت جراحات شهید و به خیل شهدای گرانقدر این نهاد مقدس و مردمی پیوستند».
***
نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی:
تلآویو قدرت از بین بردن توان هستهای ایران را ندارد
نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی در مقالهای اذعان کرد ادعای مقامات این رژیم مبنی بر قریبالوقوع بودن دستیابی ایران به بمب اتم درست نیست و تلآویو نیز توان از بین بردن صنعت هستهای ایران را ندارد.
به گزارش فارس، «ایهود اولمرت» در روزنامه «هاآرتص» نوشت: سیاست «بنیامین نتانیاهو» در قبال ایران و تکرار این ادعا که ایران در آستانه دستیابی به سلاح اتمی است، درست نبود، چرا که غنیسازی وسیع و سریع اورانیوم لزوما موجب نمیشود ایران به بمب اتم دست یابد. وی سیاست هراسافکنی درباره برنامه هستهای ایران را غیرضروری دانست و نوشت: ایران در هر زمانی در عرض چند ماه، توانایی غنیسازی اورانیوم مورد نیاز خود برای تبدیل شدن به کشوری دارای بمب اتم را دارد اما غنیسازی اورانیوم یک شرط لازم است نه کافی و در صورت فراهمسازی دیگر شروط که به ادعای او هنوز برای ایران میسر نیست، ایران میتواند به آن جایگاه برسد. او ادعا کرد که ایران به زمانی طولانی برای تبدیل شدن به قدرت نظامی اتمی نیاز دارد. وی در پاسخ به سؤال خود مبنی بر اینکه پس در قبال توان هستهای ایران چاره چیست و چه باید کرد، نوشت: سخنان تحریکآمیز باعث نمیشود توان نظامی واقعی برای از بین بردن توان هستهای ایران را به طور کامل به دست آورید، آنگونه که در عراق و سوریه انجام دادیم و زمانی که تلاش میکنیم آماده مواجهه فراگیر نظامی شویم، ممکن نیست چگونگی پایان آن را ارزیابی کنیم. نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی در ادامه مدعی شد به جای حمله نظامی، میتوان از «شبکه پیچیده عملیاتی» برای از بین بردن ثبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران بهره برد. او در این راستا نوشت: شبکه و نظامهای عملیات[های اسرائیل] علیه ایران نیازمند همکاری، اعتماد و خویشتنداری اسرائیل و نیازمند یک شیوه کاری مبتنی بر همکاری و قبل از همه، همکاری با آمریکاست. ایهود اولمرت همکاری رژیم صهیونیستی با آمریکا را در دوره «جورج بوش» و «باراک اوباما» ستود و نوشت: نتانیاهو این همکاری را از بین برد و به بیان سخنان آتشین علیه ایران و تهدید و عملیاتهای سری که برخی از آنها موفقیتآمیز و برخی صرفا یک نمایش تبلیغاتی بود، عادت داشت.
ارسال به دوستان
رافائل گروسی در آخرین گزارش خود اعلام کرد ایران به آژانس دسترسی به سایت کرج را برای نصب دوربینهای نظارتی جدید نداده است
آژانس دبه کرد
کمالوندی: گروسی میداند بیانیه مشترک شامل تأسیسات کرج نمیشود
گروه سیاسی: آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه رویکرد غیرحرفهای خود در دوران مدیرکلی رافائل گروسی بر این نهاد بینالمللی، فضاسازی تازهای علیه کشورمان به راه انداخت.
به گزارش «وطنامروز»، سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی پنجشنبه گذشته در بیانیهای اعلام کرد «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود درباره راستیآزمایی و نظارت در ایران، به کشورهای عضو اعلام کرد ایران روزهای 20 تا 22 سپتامبر (29 تا 31 شهریور) به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه سرویس تجهیزات نظارت آژانس را داده و اجازه داده شده تا کارت ذخیره دوربینها در تمام مکانهای ضروری در ایران به جز کارگاه ساخت تجهیزات سانتریفیوژ در مجمع تسا در کرج تعویض شود. در این بیانیه همچنین آمده است: ایران به آژانس دسترسی به سایت کرج را برای نصب دوربینهای نظارتی جدید یا اطمینان حاصل کردن از اینکه تولید قطعات سانتریفیوژ در این کارگاه از سر گرفته شده، نداده است. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا کرده تصمیم ایران در اجازه ندادن به آژانس برای دسترسی به کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ «تسای» کرج برخلاف شرایط توافقشده در بیانیه مشترکی است که 12 سپتامبر (21 شهریور) با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی و معاون رئیسجمهور ایران حاصل شده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تکرار کرده که تمام فعالیتهای اشاره شده آژانس در بیانیه مشترک برای تمام تجهیزات تعریفشده آژانس و تاسیسات و مکانهای ایران برای حفظ ادامه اطلاع ضروری است.
ادعای مدیرکل آژانس در حالی است که طبق گفته مقامات کشورمان، موضوع تجهیزات در مجتمع کرج جزو دستور کار و توافق ایران و آژانس در سفر اخیر رافائل گروسی به ایران قرار نداشته و مطابق معمول مدیرکل آژانس درخواستی فراتر از چارچوب و تفاهمات صورتگرفته طلب کرده است. تیرماه سال جاری اقدامی خرابکارانه در مجتمع تسای کرج انجام شد که البته هیچگونه خسارت مالی و جانی به دنبال نداشت. با این شرایط تهران دلیلی برای در اختیار گذاشتن این مجتمع در اختیار بازرسان آژانس که بارها در نقش چشم دستگاههای امنیتی آمریکا و رژیم صهیونیستی عمل کردهاند، نمیبیند.
* واکنش ایران: ادعای آژانس فراتر از تفاهمات
پس از انتشار گزارش «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره عدم اجازه ایران برای نصب مجدد دوربینهای نظارتی در مجتمع «تسا»ی کرج، کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین، در یک رشته توئیت نوشت: عمیقا مایه تأسف است که بعد از ۳ اقدام خرابکارانه تروریستی در تأسیسات هستهای ایران در طول یک سال گذشته، آژانس هنوز این اقدامات شرورانه را برخلاف قطعنامههای متعدد کنفرانس عمومی آژانس و مجمع عمومی سازمان ملل و حتی به خاطر تجهیزات و اموال خود و ایمنی و امنیت بازرسانش، محکوم نکرده است. وی افزود: هر تصمیم ایران درباره تجهیزات نظارتی آژانس صرفا بر مبنای ملاحظات سیاسی بوده و نه حقوقی؛ از این رو، آژانس نمیتواند و نمیبایست حقی برای خودش در این زمینه قائل شود.
وی اضافه کرد: بیانیه مشترک ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی و رافائل گروسی، مدیرکل آژانس نیز با حسننیت ایران و با هدف جایگزینی کارتهای حافظه «تجهیزات مشخصشده» حاصل شد. اقدامات آژانس برای اجرای این هدف نیز ۲۰ تا ۲۲ سپتامبر انجام شد.
غریبآبادی عنوان کرد: در طول گفتوگوها در تهران و اخیرا در وین نیز به طور واضح خاطرنشان شد از آنجا که تحقیقات امنیتی و قضایی درباره مجتمع تسای کرج همچنان ادامه دارد، تجهیزات نظارتی این مجتمع در زمره تجهیزات تحت سرویس فنی قرار نمیگیرد. به همین خاطر بود که از عبارت «تجهیزات مشخصشده» در بیانیه مشترک استفاده شد. وی یادآور شد: از این رو، گزارش ۲۶ سپتامبر مدیرکل آژانس دقیق نبوده و قطعا فراتر از تفاهمات حاصله برابر بیانیه مشترک است.
* آژانس مراقب باشد
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز در واکنش به گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی اعلام کرد: در پاسخ به انتشار گزارش غلط آقای گروسی مدیرکل آژانس، نامهای برای آژانس ارسال و نسبت به این اقدام غیرسازنده اعتراض شد. کمالوندی توضیح داد: آقای گروسی و همکاران ایشان بخوبی میدانند که تفاهم صورتگرفته در قالب بیانیه مشترک، مشمول تجهیزات نظارتی مجتمع کرج به این دلیل که در نتیجه خرابکاری تیرماه این مجتمع همچنان تحت تحقیقات امنیتی قرار دارد، نمیشد. وی گفت: درخواست تعمیم تعویض کارتهای حافظه به دوربینهای این مجتمع در سفر مدیرکل به تهران و نیز دیدار حاشیه کنفرانس عمومی وین مطرح شده بود که در هر ۲ بار ضمن ارائه توضیحات توسط آقای اسلامی، پاسخ منفی و مخالفت ایران را به دنبال داشت. کمالوندی اضافه کرد که درج واژه «مشخصشده» در مقابل کلمه تجهیزات به همین منظور و با هدف مستثنی شدن این مجتمع از سرویس و تعویض کارتهای حافظه انجام شده است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه یادآور شد: در دیدار وین هنگامی که بار دیگر مدیرکل درخواست سرویس دوربینهای مجتمع کرج را مطرح کرد، آقای اسلامی با صراحت کامل و ذکر دلایل مطرحشده در جلسه قبل، تعمیم تعویض کارتهای حافظه به مجتمع یادشده را ناممکن و خارج از چارچوب بیانیه مشترک اعلام کرد. سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین متذکر شد ضرورت دارد مسؤولان این سازمان بینالمللی با پرهیز از موضعگیریهای هدفمند سیاسی، گزارشهای غلط و مغرضانه، روند سازنده ایجاد شده به دنبال مراودات اخیر ایران و آژانس را تخریب نکنند.
* پاسکاری آژانس با آمریکا!
«لوئیز بونو» نماینده آمریکا در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین طی سخنرانی در نشست آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: «ما از امتناع ایران از دادن دسترسی لازم به آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای سرویس تجهیزات نظارتی خود بسیار ناراحتیم. همانطور که در بیانیه مشترک ۱۲ سپتامبر بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران توافق شد چنین دسترسیای برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی ضروری است تا بتواند اطلاعات خود را درباره فعالیتهای مرتبط با توافق هستهای برجام حفظ کند و این برای اینکه بتواند هرگونه تفاهم درباره بازگشت متقابل برجام را به سرعت اجرا کند، مهم است».
لوئیز بونو مدعی شد: «ایران علاوه بر رد دسترسی مورد نیاز، هنوز مدیرکل را به تهران دعوت نکرده است از جمله برای بحث درباره سوالات حل نشده آژانس درباره توافق جامع پادمان، همانطور که ایران در بیانیه مشترک ۱۲ سپتامبر موافقت کرد». وی در ادامه افزود: «همانطور که ۲ هفته پیش در جلسه شورای حکام اعلام کردیم، ایران باید به صورت فوری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری لازم را انجام دهد. در کنار بسیاری از اعضای دیگر، ما همچنین تاکید کردیم که ایران باید به تعهدات خود در بیانیه مشترک ۱۲ سپتامبر عمل کند. آنطور که گزارش مدیرکل روشن میکند، اقدامات ایران برخلاف شرایط توافق شده در آن بیانیه است. ما از ایران میخواهیم بدون تأخیر به آژانس دسترسی لازم را ارائه دهد. اگر ایران این کار را انجام ندهد، ما در روزهای آینده با سایر اعضا درباره پاسخ مناسب مشورت میکنیم».
اتحادیه اروپایی هم با ابراز نگرانی درباره دوربینهای نظارتی در سایت «تسا» اعلام کرد: «اتحادیه اروپایی عمیقترین نگرانی خود را از این مطلب ابراز میدارد که ایران به آژانس اجازه دسترسی به کارگاه تولید سانتریفیوژ در مجتمع تسا در کرج را نداده است. این یک تحول نگرانکننده و در تضاد با بیانیه مشترکی است که 12 سپتامبر (21 شهریورماه) بین مدیرکل و معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران حاصل شد». اتحادیه اروپایی سپس در ادامه از ایران خواست اجازه دسترسی آژانس به این تجهیزات را فراهم آورد و اعلام کرد: «بنابراین اتحادیه اروپایی از ایران میخواهد بدون هرگونه تأخیر به بازرسان آژانس اجازه دسترسی به کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ مجتمع تسا در کرج را بدهد». اتحادیه اروپایی در پایان از گروسی خواست درباره این موضوع به شورای حکام گزارش دهد و در این باره گفت: «ما از مدیرکل دعوت میکنیم در صورت لزوم، درباره این موضوع مهم به شورای حکام گزارش دهد».
* آژانس توجیه میشود؟
رفتارهای غیرسازنده و سیاسیکارانه آژانس که در هماهنگی کامل با طرف غربی و آمریکایی است، پاسخ مناسبی به حسن همکاری ایران نیست. تهران اگر چه با وجود اینکه میتوانست آرشیو چند ماه گذشته دوربینهای نظارتی آژانس را پاک کند اما با اثبات حسننیت خود از این کار خودداری کرد. رافائل گروسی و همکارانش که با خروج از وظایف حرفهای، این سازمان تخصصی وابسته به سازمان ملل را تبدیل به بازوی اجرایی آمریکا در فشار بر ایران کردهاند، طی روزهای گذشته کوچکترین واکنشی به نقض «انپیتی» توسط آمریکا، انگلستان و استرالیا در پی پیمان امنیتی «اوکاس» و تجهیز کانبرا به 8 فروند زیردریایی هستهای نشان ندادند.
آژانس در عوض اما با در پیش گرفتن استاندارد دوگانه و رفتار تبعیضآمیز در قبال اعضای NPT، سعی میکند هر روز به بهانهای موضوعات تازهای در پرونده هستهای ایران مطرح کند و همچنین از تهران انتظار دارد علاوه بر پادمان، پروتکل الحاقی را هم اجرا کند. آژانس و گروسی البته خواهند دانست سقف مطالبات از ایران تا کجاست و نسبت به شرایط جدید توجیه خواهند شد.
ارسال به دوستان
رویترز از انعقاد یک قرارداد بزرگ نفتی میان ایران و ونزوئلا بهرغم تحریمهای آمریکا خبر داد
بلوک ضدتحریم از بیروت تا کاراکاس
گروه سیاسی: خبر انعقاد یک قرارداد بزرگ نفتی میان ایران و ونزوئلا برای خشکاندن ریشه تحریمهای ایالات متحده آمریکا که علیه هر 2 کشور وضع شده، عواید اقتصادی و سیاسی بسیاری برای طرفین دارد. این اتفاق در کنار اخبار اخیر لبنان و ارسال محموله سوختی ایران به این کشور، نشان از تشکیل یک بلوک اقتصادی توسط کشورهای تحریمشده دارد که تحریمهای آمریکایی را خنثی خواهد کرد. به گزارش «وطنامروز» روز یکشنبه رویترز طی گزارشی از انعقاد یک قرارداد بزرگ نفتی میان ایران و ونزوئلا بهرغم تحریمهای آمریکا خبر داد و نوشت این قرارداد، یک قرارداد سوآپ میان نفت سنگین ونزوئلا و میعانات گازی ایران است. این خبرگزاری به نقل از 5 منبع آگاه از انعقاد یک قرارداد بزرگ نفتی میان ایران و ونزوئلا با وجود تحریمهای آمریکا خبر داد و نوشت نخستین محموله قرار است این هفته ارسال شود. بر اساس این گزارش، این قرارداد، یک قرارداد سوآپ میان نفت سنگین ونزوئلا و میعانات گازی ایران است که کاراکاس میتواند از آن برای بهبود کیفیت نفت خام همانند قیرش استفاده کند. به گفته این منابع، این کشور آمریکای جنوبی تلاش میکند با وجود تحریمهای آمریکا صادرات نفت خود را افزایش دهد و این قرارداد میان شرکت نفت ونزوئلا (PDVSA) و شرکت ملی نفت ایران میتواند به همکاری آنها به عنوان 2کشور عضو اوپک عمق ببخشد. یکی از این منابع آگاه گفت این توافق سوآپ قرار است در فاز نخست، 6 ماهه باشد اما میتواند تمدید شود.
در پی انتشار این گزارش، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد به اعمال تحریم علیه تهران و کاراکاس ادامه خواهد داد. این نهاد تاکید کرد این معامله ممکن است تحریمهای آمریکا علیه هر ۲ کشور را نقض کند. به گزارش رویترز، سخنگوی وزارت خزانهداری آمریکا گفت این وزارتخانه نسبت به گزارشهای مربوط به قراردادهای نفتی بین ونزوئلا و ایران نگران است. این سخنگو ادامه داد: «ما به اعمال تحریمهای مرتبط با ایران و ونزوئلا ادامه خواهیم داد». وزارت خزانهداری آمریکا همچنین به این خبرگزاری اعلام کرد: هرگونه تعامل تجاری با شرکت ملی نفت ایران (NIOC) توسط افراد و موسسات غیرآمریکایی شامل تحریمهای ثانویه میشود. بنا بر این گزارش، وزارت خزانهداری آمریکا به طور صریح مشخص نکرد این قرارداد نقض تحریمهای آمریکا خواهد بود اما تاکید کرد این وزارتخانه اختیارات خود را برای اعمال تحریم علیه هر شخصی که مصمم به فعالیت در بخش نفت ونزوئلا باشد، حفظ میکند. یک منبع آگاه در گفتوگو با رویترز اظهار داشت: مقامات آمریکا چندین ماه است این قرارداد را زیرنظر دارند و احتمالا آن را نقض تحریمها میدانند.
* مثل بیروت بود!
خبر توافق نفتی بین ایران و ونزوئلا در حالی منتشر میشود که سومین کشتی حامل مواد سوختی ایران در راه رسیدن به لبنان است. لبنان نیز در 2 سال اخیر مانند ونزوئلا با تحریمهای سنگینی روبهرو شده است که باعث به وجود آمدن چالشهای گوناگونی از قبیل بحران ارزی و کمبود سوخت در این کشور شده است. دولت لبنان و بسیاری از تجار نمیتوانند از کشورهای دیگر سوخت وارد کنند و درباره واردات سوخت از ایران نیز ملاحظات جدی دارند. در همین اثنا سیدحسن نصرالله در سخنرانی روز عاشورای خود اعلام کرد قصد دارد سوخت مورد نیاز لبنان را از ایران تامین کند. تاکنون 5 محموله سوخت ایرانی به لبنان رسیده و همچنین دومین کشتی حامل سوخت ایران نیز در بندر بانیاس سوریه پهلو گرفته تا محموله آن به لبنان فرستاده شود. این اتفاق توانست در دیوار تحریمهایی که علیه لبنان و سوریه وضع شده بود، ترک ایجاد کند و نمونهای موفق از همکاری 3 کشور تحریم شده برای بیاثر کردن تحریمها ساخت اما این نخستین نمونه از همکاری کشورهای تحریمی نبود. یک سال پیش بود که 9 نفتکش ایرانی حامل سوخت با وجود تحریمهای سنگین آمریکا علیه هر دو کشور راهی ونزوئلا شدند و به رغم تهدیدهای بیشمار، توانستند سالم به مقصد برسند. ونزوئلا که در آن زمان با بحران بنزین روبهرو بود، توانست با این محموله تا حدی توانایی خود را بازیابی کند. باید گفت برنامه تحریمهای آمریکا نه تنها همکاری تجاری آمریکاییها با صنایع نفت ایران و ونزوئلا را ممنوع کرده است، بلکه هر فرد یا شرکت غیرآمریکایی را که با هر کدام از شرکتهای نفتی این کشورها همکاری کند، هدف تحریمهای ثانویه قرار میدهد. تحریمهای ثانویه میتواند برای کسانی که هدف قرار میگیرند مجازاتهای مختلفی شامل قطع دسترسی به سیستم مالی آمریکا، جریمه یا بلوکهشدن اموال در آمریکا را به دنبال داشته باشد. با بستن قرارداد دوجانبه بین ایران و ونزوئلا، این دو کشور با همافزایی با یکدیگر میتوانند ضمن منفعت دوطرفهای که عایدشان میشود، زمینه تشکیل و گسترش بلوک ضدتحریمی را فراهم کنند.
لازم به ذکر است همکاری کشورهای تحریمی با یکدیگر و افزایش تواناییهای طرفین میتواند به دولتها کمک کند تا چالشهای داخلی خود را نیز بخوبی مدیریت کنند. به طور مثال همزمان با ارسال محمولههای ارسالی ایران به لبنان، وضعیت سیاسی این کشور با انتخاب نخستوزیر جدید از بلاتکلیفی 14ماهه خارج شد. درباره ونزوئلا نیز این امر صادق است. ونزوئلا به ریاستجمهوری نیکولاس مادورو میتواند دست پری در مذاکره با مخالفان خود که هماکنون در مکزیک برگزار میشود، داشته باشد. پس تشکیل بلوک ضدتحریمی علاوه بر عواید اقتصادی برای همه طرفها، خواهد توانست به ثبات سیاسی این کشورها نیز منجر شود و هژمونی ایالات متحده آمریکا را با چالشی جدی مواجه کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|