|
نتیجه همکاری دولت و رسانه ملی باید امیدآفرینی بین مردم باشد
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی در دیدار پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما با اشاره به نقش مهم صداوسیما به عنوان رسانه ملی در تبیین مسائل و مشکلات مردم و بیان دیدگاههای مسؤولان کشور، گفت: صداوسیما باید پل ارتباطی بین دولت و دیگر مسؤولان کشور با مردم باشد. رئیسجمهوری با تاکید بر توجه به ۳ مقوله دقت، سرعت و صداقت در امر اطلاعرسانی و تبیین اقدامات، دستاوردها و عملکرد مدیران و مسؤولان کشور، افزود: نتیجه این عملکرد و همکاری مشترک دولت و صداوسیما باید موجب امیدآفرینی بین مردم شود.
ارسال به دوستان
پایان سفر سرلشکر باقری به پاکستان با اعلام خبر رزمایش مشترک 2 کشور در دریای عمان؛ باقری در روزهای آینده به مسکو میرود
دیپلماسی باقری
گروه سیاسی: اقدامات فعالانه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر و حضور وی در پاکستان بسیار خبرساز شده است. سردار محمد باقری در این سفر ضمن دیدار با مقامات ارشد پاکستانی از جمله نخستوزیر و فرمانده ارتش، از مناطق مختلف این کشور نیز دیدار کرد. در حالی که رسانهها و تحلیلگران مختلف همچنان مشغول تحلیل این سفر مهم بودند خبر آمد قرار است رئیس ستاد کل نیروی مسلح کشورمان در روزهای آتی به دعوت وزیر دفاع روسیه به این کشور سفر کند.
به گزارش «وطنامروز»، ناخدایکم ستاد رضا خسروی، وابسته نظامی جمهوری اسلامی ایران در روسیه شامگاه جمعه ضمن اعلام خبر سفر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در راس هیات بلندپایه نظامی به مسکو گفت: سردار سرلشکر باقری که به دعوت رسمی ارتشبد سرگئی شویگو، وزیر دفاع فدراسیون روسیه عازم روسیه خواهد شد، قرار است درباره توسعه همکاریها و مناسبات مشترک دفاعی و نظامی، مبارزه با تروریسم و بررسی تحولات منطقهای و بینالمللی با مقامات بلندپایه روس گفتوگو و تبادل نظر کند.
در این میان سایت خبری نورنیوز، وابسته به شورای عالی امنیت ملی، در گزارشی این سفر را از یک سو پیامآور همگرایی جمهوری اسلامی با همسایگان جهت تحقق ثبات و امنیت پایدار در منطقه و از سوی دیگر هشداری برای برهمزنندگان ثبات منطقه دانست. این گزارش با اشاره به ابعاد این سفر، حضور سردار باقری در روسیه را واجد اهمیت دانسته و به 5 محور مهم در این زمینه پرداخته است.
این سفر که به دعوت رسمی وزیر دفاع روسیه انجام میشود بیانگر نقش و جایگاه ارزنده ایران در تحقق ثبات و امنیت منطقه و اذعان قدرتهای جهانی بر لزوم نقشآفرینی ایران در معادلات منطقهای و جهانی است.
سفر سردار باقری به مسکو را میتوان ادامه تعاملات ۲ کشور برای همافزایی و بهرهگیری از ظرفیتهای طرفین جهت تقویت توان دفاعی و نظامی یکدیگر دانست.
چنانکه برگزاری رزمایشهای مشترک زمینی و دریایی و مشارکت ناوگان دریایی ایران در مراسم رژه نیروی دریایی روسیه در سنپترزبورگ نشان داد، این نگرش واحد میان ۲ کشور ایجاد شده که رسیدن به ثبات و امنیت پایدار در قالب تعاملات و همگرایی همسایگان قابل اجراست، لذا برنامهریزی برای تقویت این همگرایی و نیز زمینهسازی برای برگزاری رزمایشهای مشترک دو و چندجانبه با حضور سایرین و حتی اعضای سازمان همکاری شانگهای میتواند از ابعاد سفر سردار باقری به روسیه باشد.
در شرایط ویژه منطقه و تحرکات مشکوکی که علیه امنیت منطقه میشود، تعامل میان کشورهای منطقه از جمله ایران و روسیه که همواره بر برقراری ثبات و امنیت پایدار به دور از دخالتهای بیگانگان تاکید دارند، امری ضروری مینماید. بر این اساس سفر سرلشکر باقری به روسیه گامی در جهت مقابله واحد همسایگان در برابر بحرانهای جاری در منطقه است که از افغانستان گرفته تا قفقاز و سوریه را دربر میگیرد.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دولت سیزدهم بر اصل نگاه به همسایگان استوار است که در ابعاد سیاسی، اقتصادی و دفاعی شکل میگیرد. عضویت دائم در سازمان شانگهای و سفر دورهای وزیر امور خارجه به روسیه، لبنان و سوریه، نمودی از این رویکرد است که حلقه تکمیلی آن در چارچوب دیپلماسی دفاعی با سفر سردار باقری به پاکستان و روسیه است.
* برگزاری رزمایش دریایی مشترک میان ایران و پاکستان
سردار سرلشکر باقری همچنین در پایان سفر خود به پاکستان در گفتوگو با ایرنا به تشریح مسائل مطروحه در این سفر پرداخت. وی به رایزنیهای طرفین برای تامین امنیت کامل در مرزهای مشترک و مساله افغانستان پس از خروج غیرمسؤولانه و فرارگونه نظامیان آمریکایی اشاره کرد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی همکاریهای نظامی ایران و پاکستان را سومین موضوعی دانست که هیات ایران در این سفر آن را دنبال کرد و افزود: ما از گذشته همکاریهای آموزشی با یکدیگر داشتهایم و ناوهای نیروهای دریایی ۲ کشور از بنادر یکدیگر بازدید میکنند. وی تصریح کرد: در این سفر توافقات خوبی به عمل آمد از جمله اینکه ما در آینده چه در آبهای پاکستان و چه در آبهای جنوب جمهوری اسلامی ایران رزمایشهای مشترک دریایی برگزار کنیم. سردار سرلشکر باقری همچنین از حضور ناوهای پاکستان در رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین که از ۲ سال پیش آغار شده است، خبر داد. وی گفت: مسابقات نظامی بین ۲ نیروی مسلح توسعه پیدا میکند. در مقطع زمانی فعلی خلبانان ایران در پاکستان آموزش میبینند و متقابلاً آموزش ضدتروریسم نیز در کشور ما برگزار میشود و در مراحل بعدی آموزشهای مختلف بین ۲ کشور اتفاق خواهد افتاد. سردار باقری که در اسلامآباد از برخی مراکز تولید صنایع دفاعی و نظامی پاکستان در حوزه دریایی و هوایی بازدید کرده بود، افزود: در بازدید از صنایع نظامی پاکستان در بخش هواپیماسازی و تانکسازی توافق شد تجربیات را با یکدیگر مبادله کنیم.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در ادامه اظهار داشت: درباره روابط اطلاعاتی، آموزشهای اطلاعاتی و تبادل اطلاعات همکاری خوبی تا الان میان ایران و پاکستان وجود دارد. وی خاطرنشان کرد: سازوکاری برای توسعه روابط اطلاعاتی گذارده شد مبنی بر اینکه در رفتوآمد مسؤولان اطلاعاتی نیروهای مسلح ۲ کشور این همکاری تعمیق یابد و انتظار میرود تأثیر اساسی بر مقابله با تروریسم در هر ۲ سوی مرز داشته باشد.
مدیریت بحرانها با رایزنیهای نظامی
سفر اخیر سردار باقری به پاکستان و سفر قریبالوقوع وی به مسکو دارای پیامهای آشکار و واضح برای عوامل بحرانزا در منطقه است، مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی با استفاده از اهرمهای مختلف از جمله اهرمهای نرم و اهرم سخت روبهروی توطئهها و بحرانها خواهد ایستاد. طی ماههای گذشته محیط همسایگی ایران تنشهای بسیاری را به خود دیده است. به طور مثال میتوان به سقوط دولت افغانستان و به تبع آن قدرتگیری طالبان، تنشهای منطقه قفقاز به دنبال تلاش آذربایجان و ترکیه برای ایجاد کریدور موهوم زنگزور با حمایت رژیم صهیونیستی، بحرانهای اقتصادی و سیاسی در لبنان به دلیل تحریمهای غرب و ناآرامیهای عراق اشاره کرد.
در تمام این بحرانها تلاش شده از وضعیت پرتنش منطقه در راستای تضعیف عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران استفاده شود. درباره تنشهای اخیر در مرزهای شمال غرب کشور مشاهده شد کشورهای آذربایجان و ترکیه سعی کردند با طرح موضوع ایجاد کریدور زنگزور که نخجوان را به منطقه اصلی آذربایجان متصل میکند، ژئوپلیتیک منطقه را دستخوش تغییر کنند که عواقب بدی برای منافع ایران در این منطقه داشت. ایجاد این کریدور سبب میشد عملا مرز زمینی جمهوری اسلامی ایران با کشور ارمنستان قطع شود. در همین راستا آذربایجان و ترکیه سعی کردند با کنشگریهای خود حرف خود را به کرسی بنشانند و به هر ترتیبی که هست کریدور مذکور را عملیاتی کنند. برگزاری رزمایش مشترک «۳ برادر» میان ترکیه، آذربایجان و پاکستان، دستگیری کامیونداران ایرانی و همچنین اظهارات تنشزای رئیسجمهور آذربایجان به همین دلیل بود.
این تحولات نمیتوانست با سکوت جمهوری اسلامی ایران همراه باشد. برای مقابله با این تحرکات، ایران ضمن تذکرات دیپلماتیک، رزمایش بزرگ و مهم «فاتحان خیبر» را در نزدیکی مرزهای شمال غرب خود ترتیب داد. همچنین با حذف آذربایجان از مسیر کریدور شمال- جنوب به این کشور هشدار داد. باید به این تحرکات سفر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان به مسکو و رایزنیها در این باره را نیز اضافه کرد. برخی تحلیلگران، رایزنی با طرف پاکستانی به عنوان یکی از اعضای شرکتکننده در رزمایش «3 برادر» را یکی از هدفهای سفر سردار باقری به پاکستان دانستند. همچنین تحولات ماههای اخیر در افغانستان دیگر مساله مهم ماههای اخیر بود. ایران و پاکستان به عنوان مهمترین همسایگان افغانستان که تحولات این کشور رویشان تاثیرگذار است، باید با همدیگر به نقطه نظر واحدی برسند. سردار سرلشکر باقری در بخش دیگری از گفتوگوی خود با ایرنا گفت: درباره افغانستان با مقامات نظامی و سیاسی پاکستان به طور مفصل صحبت و تاکید شد باید یک نظام پایدار با مشارکت همه در افغانستان شکل بگیرد. خوشبختانه در این باره هم با مقامات نظامی و سیاسی پاکستان اشتراک نظر کامل وجود داشت و قرار شد ۲ کشور در بخش نظامی نیز با هم مشورتها را ادامه دهند.
قفقاز و افغانستان به عنوان 2 موضوع موثر در تامین منافع جمهوری اسلامی ایران، یقینا بخش مهمی از رایزنیهای رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در مسکو را شکل میدهد. سفر به روسیه، مکمل سفر به پاکستان در پازل دیپلماسی نظامی ایران خواهد بود که به کاهش تنشها و استقرار ثبات در مناطق فوقالذکر کمک میکند و به مثابه هشداری به بازیگران مخرب این مناطق خواهد بود.
ارسال به دوستان
اخبار
سخنگوی شورای نگهبان:
مجلس یازدهم مصوبهای درباره محرمانه بودن اموال مسؤولان نداشته است
سخنگوی شورای نگهبان روز گذشته در نشستی خبری، آخرین مصوبات و نظرات شورای نگهبان را اعلام کرد. هادی طحاننظیف درباره بحثهای مطرحشده درباره محرمانه بودن اموال مسؤولان که اخیرا در فضای مجازی به بهانه اعلام نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام شکل گرفته است، گفت: درباره رسیدگی به اموال مسؤولان باید بگویم متن جدیدی در مجلس یازدهم به تصویب نرسیده و این موضوع مربوط به مصوبه مجالس پیشین است و مصوبه فعلی مربوط به مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
وی همچنین ادامه داد: اگر مصوبهای خلاف شرع و قانون اساسی نباشد شورای نگهبان آن را تأیید میکند ولی قانون فعلی مربوط به مصوبه مجلس است و مربوط به سالهای قبل است و اگر مصوبهای در مجلس به تصویب برسد در شورای نگهبان آن را بررسی خواهیم کرد. طحاننظیف گفت: شورای نگهبان جزو نخستین دستگاهها و نهادهایی بوده است که اعضای آن اموال و دارایی خود را در سامانه مربوط ثبت کردهاند.
***
وزیر خارجه چین:
موضع مشروع ایران در حراست از منافع هستهای خود را درک میکنیم
وزیر خارجه چین در تماس تلفنی با همتای ایرانی خود تصریح کرد پکن موضع مشروع ایران در حراست از منافع ملی خود در مساله هستهای را درک میکند. وزارت خارجه چین در بیانیهای روایت این کشور از گفتوگوها میان «وانگ یی»، وزیر خارجه چین و «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه را ارائه کرد. طبق گزارش خبرگزاری «شینهوا»، وانگ یی در این تماس تلفنی گفته اهمیتی ندارد وضعیت منطقه و جهان چه تغییراتی بکند، پکن تمام تلاش خودش را برای توسعه بیشتر شراکت جامع راهبردی میان ایران و چین به کار خواهد بست.
وزیر خارجه چین همچنین تأکید کرد پکن مایل است با ایران در جهت مخالفت با اقدامات زورگویانه یکجانبه و دفاع از انصاف و عدالت بینالمللی همکاری کند. وانگ همچنین تصریح کرد چین مواضع مشروع ایران در حراست از منافع ملی خود در مساله هستهای را درک میکند و از آغاز مجدد مذاکرات جهت احیای برجام حمایت میکند. مطابق این بیانیه، وزیر امور خارجه کشورمان ضمن مرور آخرین وضعیت مناسبات دوجانبه و تاکید ویژه بر ضرورت عملیاتی کردن برنامه جامع همکاری ۲۵ ساله، از همراهی ارزشمند چین در تامین واکسن مورد نیاز کشورمان تقدیر و درباره آخرین وضعیت برجام با همتای چینی تبادلنظر کرد.
***
دفع حمله دزدان دریایی در خلیج عدن
فرمانده نیروی دریایی ارتش از دفع حمله دزدان دریایی به نفتکش ایرانی در خلیج عدن خبر داد.
امیر سرتیپ شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: ناوگروه ۷۸ که ناوشکن جمهوری اسلامی ایران البرز است، امروز (دیروز شنبه) در محدوده خلیج عدن - محور مواصلاتی و منطقه عبور کشتیرانی و تردد نفتکشها و شناورهای تجاری- مشغول اسکورت ۲ فروند نفتکش بود که با ۵ فروند قایق مربوط به دزدان دریایی که ما آنها را در قالب تروریست دریایی میدانیم، با یک آرایشی که بتوانند نزدیک شوند و صدمهای بزنند، مواجه شد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش افزود: نیروهای ما با اقدام بموقع و حضور در صحنه با بهرهگیری از تیمهای تکاور موفق شدند با انجام عملیات و تیراندازی ایذایی، قایقها را به منطقه دورتری هدایت کنند.
امیر سرتیپ ایرانی گفت: با توجه به اقدامی که در منطقه خلیج عدن اتفاق افتاد، همه شناورهایی که در آن منطقه در حال عبور هستند، چه شناورهای خودی و چه شناورهای کشورهای منطقهای و فرامنطقهای در امنیت کامل در حال تردد هستند و مورد دیگری تا این لحظه گزارش نشده است. قطع به یقین حضور ما اینگونه است که هر گونه تهدیدی بخواهد محور مواصلاتی را مورد تنش قرار بدهد، مورد برخورد جدی قرار خواهد گرفت.
فرمانده نیروی دریایی ارتش در تشریح مأموریت ناوگروه ۷۸، گفت: مأموریت اصلی این ناوگروه، اسکورت نفتکشها و کشتیهای تجاری ایرانی است که از منطقه خطر عبور میکنند؛ چه آنهایی که از مبدأ ایران حرکت میکنند و چه آنهایی که از مبدأ کشورهای دیگر به سمت بنادر خودی حرکت میکنند.
امیر سرتیپ ایرانی بیان کرد: بعد از این ناوگروه هم ناوگروه ۷۹ آماده است که به منطقه اعزام شود که مأموریت اصلی آن نیز اسکورت و تأمین امنیت خطوط کشتیرانی در خلیج عدن و شمال اقیانوس هند است.
وی درباره دستگیری دزدان دریایی گفت: ما در گذشته آنها را دستگیر میکردیم اما به دلیل اینکه قوانین بینالمللی درباره نحوه برخورد با دزدان دریایی وجود ندارد، ما با استقاده از قوانین داخلی به دلیل سختی نگهداری و بازگرداندن این تروریستها به کشورشان، سعی میکنیم دستگیری انجام نشود اما اگر تهدید جدی وجود داشته باشد و به هشدار ما توجه نکنند، مجبور به دستگیری خواهیم بود.
***
تأیید حکم یک سال زندان نازنین زاغری در دادگاه تجدیدنظر
نازنین زاغری از سوی دادگاه بدوی (شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب) به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق شرکت در تجمع مقابل سفارت ایران در لندن در سال ۸۸ و مصاحبه با شبکه بیبیسی فارسی به یک سال حبس تعزیری و یک سال منع خروج از کشور محکوم شده بود که این حکم عینا در دادگاه تجدیدنظر نیز تایید شد. وی قبلا در پرونده دیگری به اتهام جرائم امنیتی به ۵ سال حبس محکوم شده بود که با پایان مدت حبسش در اسفند ۹۹ آزاد شد. در ماههای پایانی مدت حبس پرونده اول، اعلام شد برای او پرونده جدیدی در ارتباط با فتنه ۸۸ تشکیل شده است.
ارسال به دوستان
منابع غربی از نیاز عربستان به احیای روابط با ایران گزارش میدهند
ریاض راهی جز تنشزدایی ندارد
گروه سیاسی: بهرغم اظهارات وزیر خارجه سعودی مبنی بر عدم پیشرفت ملموس مذاکرات ریاض با تهران، منابع غربی از نیاز مبرم عربستان به احیای روابط با ایران گزارش میدهند.
به گزارش «وطنامروز»، فیصل بنفرحان در کنفرانس خبری خود در واشنگتن با اشاره به اینکه ریاض تاکنون 4 نشست با تهران برگزار کرده، گفت: «گفتوگوها با تهران دوستانه بوده اما پیشرفت ملموسی نداشته است».
این در حالی است که دویچه وله گزارش داد: گفته شده است یک هیات سعودی برای بازدید از دفاتر دیپلماتیک سابق خود در ایران به این کشور سفر کرده اما این موضوع به طور رسمی تایید نشده است.
شبکه دولتی آلمان همچنین در گزارش خبری خود درباره رایزنیهای اخیر میان ایران و عربستان برای از سرگیری روابط میان ۲ کشور با اشاره به اینکه سال 2016، این ۲ کشور تقریبا در تمام موارد بویژه جنگ یمن، سوریه و لبنان در ۲ جبهه مخالف قرار داشتند، نوشت: بنابراین میتوان اظهارات محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی را به عنوان یک رویداد قابل توجه در نظر گرفت که ابراز امیدواری کرده بود مذاکرات با ایران به نتایج ملموسی برای ایجاد اعتماد و احیای روابط دوجانبه منجر شود.
دویچه وله به نقل از صنم وکیل، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده چتم هاوس مستقر در لندن مینویسد: احیای روابط میان ایران و عربستان حامل این پیام برای کل منطقه است که ایران یک قدرت منطقهای است و باید با آن کنار بیاییم.
این کارشناس افزود: من بر این باورم عربستان سعودی در شرایط کرونا و جنگ کنونی در یمن، منافع امنیتی و اقتصادی خود را در اولویت قرار داده است. از منظر عربستان سعودی پایان دادن به جنگ یمن، پرداختن به چشمانداز ۲۰۳۰ و جذب سرمایهگذاری جدی در پادشاهی سعودی تنها از طریق تنشزدایی با ایران قابل تحقق خواهد بود.
دویچه وله در ادامه با اشاره به اینکه «عربستان سعودی بتازگی به پایان دادن جنگ در یمن متمایل شده است و بهعلاوه در روند بازگرداندن بشار اسد به عنوان صاحب کرسی سوریه در اتحادیه عرب مشارکت دارد» نوشت: ریاض یک دلیل خوب دیگر برای تعدیل سیاست ژئوپلیتیک خود دارد؛ روی کار آمدن دولت جو بایدن (در آمریکا) باعث به وجود آمدن نگرانیهای بیشتری نسبت به تصمیمات ایالات متحده برای پایان دادن به اقدامات خود در خاورمیانه شده است.
صنم وکیل در این باره گفت: با خروج آمریکا از افغانستان آنها (سعودیها) اطمینان یافتهاند ایالات متحده لزوما برای محافظت از شرکای خود در منطقه تمایل ندارد، برای آن سرمایهگذاری نمیکند و مایل نیست تلاش زیادی در این زمینه انجام دهد. هر چند، پیش از این نیز در جریان حمله به تاسیسات بزرگ نفتی عربستان در سال 2019 که به توقف نیمی از تولیدات نفت ریاض منجر شد، واشنگتن چندان حمایتی از این کشور نکرد.
در همین حال پایگاه اینترسپت آمریکا هم در تحلیلی که منتشر کرد خروج آمریکا از منطقه غرب آسیا را محرک مذاکرات مستقیم میان ایران و عربستان دانست.
این رسانه آمریکایی نوشت: بعد از آنکه گزارشهایی از نخستین دور گفتوگوهای ۲ طرف منتشر شد «محمد بنسلمان»، ولیعهد عربستان سعودی در مصاحبهای با تلویزیون سعودی با لحنی کمسابقه از در آشتیجویی درآمد. وی در آن مصاحبه گفت: «ایران کشور همسایه ما است و تمام چیزی که ما خواستار آن هستیم داشتن رابطهای خوب و ویژه با این کشور است. ما نمیخواهیم ایران در وضعیت دشواری قرار داشته باشد. بر عکس، میخواهیم آنها پیشرفت کنند و میخواهیم تلاش کنیم منطقه و دنیا به سمت رفاه حرکت کند».
اینترسپت نوشته است: «احتمال گشایش در روابط ایران و عربستان نشان میدهد چک سفید آمریکا به برخی کشورها چقدر جلوی پیشرفت در روابط میان کشورها را میگیرد».
در این گزارش آمده است: «به عبارت دیگر، خروج فزاینده آمریکا از خاورمیانه به عنوان هژمون نظامی، احتمال شکلگیری نظامی پایدار را ایجاد میکند که بر اساس آن کشورها خودشان به تنهایی مذاکره کنند».
ارسال به دوستان
محکومیت ولیالله سیف و احمد عراقچی به 10 و 8 سال حبس در پرونده اخلالگران ارزی سال ۹۶
مدیران روحانی در مسیر اوین
گروه سیاسی: رای پرونده ولیالله سیف رئیس پیشین بانک مرکزی، احمد عراقچی و سالار آقاخانی در رابطه با برهم زدن نظم و آرامش بازار ارز و فضای اقتصادی کشور و همچنین برخی سوءمدیریتها صادر شد.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه از اواسط سال ۹۶ که نشانههای نوسانات بازار ارز مشخص میشد، احمد عراقچی، معاون ارزی وقت بانک مرکزی که تازه به این سمت منصوب شده بود، با هماهنگی رئیس بانک مرکزی تصمیم میگیرند برای مدیریت بازار آشفته ارز به جای اقدامات تخصصی و علمی، مقادیری ارز را به صورت محرمانه و غیررسمی به بازار قاچاق وارد کنند تا بتواند قیمتها را کنترل کند. در این مقطع میثم خدایی، مشاور دفتر رئیسجمهور وقت، فردی به نام سالار آقاخانی را که یک جوان متولد ۷۰ و بیتجربه در این زمینه است، به عراقچی معرفی میکند تا مسؤولیت فروش ارز در بازار غیررسمی را به صورت محرمانه بر عهده بگیرد. بعدها معلوم میشود خدایی برای انجام این کار رشوهای کلان از آقاخانی گرفته بوده است. آقاخانی بدین ترتیب وارد همکاری با بانک مرکزی شده و اصطلاحا مشغول انجام معاملات فردایی در بازار غیررسمی ارز میشود که توسط خود بانک مرکزی در آن مقطع غیرقانونی اعلام شده بود. وی در ابتدا برای ورود به این کار، ۲۰ میلیون درهم در حساب بانک مرکزی به عنوان سپرده و تضمین قرار میدهد که بعد از ۲ هفته این سپرده هم با دستور عراقچی به او بازگردانده میشود.
بدین ترتیب در فرآیندی غیرشفاف و غیرقانونی که البته با اطلاع سیف، رئیس کل بانک مرکزی بوده، در هر مرحله بین ۵ تا ۸ میلیون دلار از منابع ارزشمند ارزی کشور، به آقاخانی داده میشده و این روند مجموعا تا ۲۸ مرحله ادامه پیدا میکند. تصمیم غلط بانک مرکزی نه تنها به کنترل قیمت ارز هیچ کمکی نمیکند، بلکه باعث قاچاق بیرویه ارز به خارج از ایران و هدررفت ۱۶۰ میلیون دلار و ۲۰ میلیون یورو از منابع ارزی کشور میشود.
نکته عجیب دیگر اینکه بعد از دستگیری آقاخانی، بانک مرکزی به مراجع قضایی نامه رسمی میزند و خواهان آزادی او میشود. در آن نامه به مراجع قضایی اطلاعات غلط داده میشود و بانک مرکزی تلاش میکند مسیر پرونده را تغییر دهد که تنظیمکننده آن نامه جزو محکومان همین پرونده است. در نهایت ۱۳ مرداد ۹۸ بود که نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده اخلالگران ارزی مرتبط با حوزه بانک مرکزی در شعبه دوم دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی برگزار شد. پس از انجام رسیدگیها و فرآیندهای قضایی، دادگاه درباره متهمان پرونده فوقالذکر اقدام به صدور رای کرد.
در همین زمینه روز گذشته ذبیحالله خداییان، سخنگوی قوه قضائیه احکام صادره را به شرح زیر اعلام کرد:
متهم ردیف اول، ولیالله سیف، رئیس وقت بانک مرکزی متهم به برهم زدن نظم و آرامش بازار ارزی کشور و زمینهسازی برای خرید و فروش غیرقانونی ارز به میزان ۱۵۹ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار و ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو و همچنین اهمال و سوءمدیریت در دوران مسؤولیت خود، به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد.
متهم ردیف دوم، سیداحمد عراقچی، معاون وقت ارزی بانک مرکزی نیز با همین اتهامات به تحمل 8 سال حبس تعزیری محکوم شد.
متهم ردیف سوم، سالار آقاخانی متهم به خرید و فروش غیرقانونی ارز و همچنین پرداخت رشوه به میثم خدایی، کارمند وقت نهاد ریاستجمهوری و سیدرسول سجاد، مدیر وقت بینالملل معاونت ارزی بانک مرکزی، به تحمل ۱۳ سال حبس محکوم شد.
میثم خدایی از دیگر متهمان این پرونده نیز به اتهام دریافت رشوه و مشارکت در خرید و فروش غیرقانونی ارز به تحمل 5 سال حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی معادل قیمت وجه ماخوذه و انفصال دائم از خدمات دولتی محکوم شد. سیدرسول سجاد، مدیر وقت بینالملل معاونت ارزی بانک مرکزی نیز یکی از متهمان دیگر این پرونده است که به اتهام مشارکت در خرید و فروش غیرقانونی ارز و اخذ رشوه به تحمل 7 سال و 7 ماه حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی معادل قیمت اقلام دریافتی و انفصال دائم از خدمات دولتی محکوم شده است. این پرونده در مجموع ۱۰ متهم داشته که در میان آنها برخی دیگر از مدیران بانک مرکزی نیز وجود دارند که به حبس محکوم شدهاند، ضمن آنکه برخی از این متهمان، پروندههای دیگری هم دارند که در حال رسیدگی در مراجع قضایی است. احکام صادر شده برای این محکومان قطعی و لازمالاجراست.
خداییان در پایان گفت: پرونده دیگری در همین راستا مربوط به قاچاق عمده ارز و توزیع غیرقانونی سکه و مقادیر زیادی طلا مربوط به مقطع زمانی دیگری غیر از مقطع زمانی پرونده مورد اشاره، با کیفرخواست به دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی ارسال شده است. وی ادامه داد: دستگاه قضایی با هر فردی که به بیتالمال خیانت کند با قاطعیت برخورد خواهد کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|