|
کاهش 200 تومانی نرخ دلار در صرافیهای بانکی
روز گذشته هر دلار در صرافیهای بانکی در مقایسه با روز شنبه با ۲۰۰ تومان کاهش، ۲۶ هزار و ۶۷۰ تومان دادوستد شد. در بازار آزاد نیز دلار با قیمت 27 هزار و 520 تومان معامله شد. همچنین دیروز قیمت خرید هر دلار ۲۶ هزار و ۱۴۲ تومان و نرخ خرید هر یورو ۳۰ هزار و ۲۲۴ تومان بود. علاوه بر این، نرخ خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۶ هزار و ۴۱۵ تومان و نرخ فروش آن ۲۶ هزار و ۶۵۴ تومان اعلام شد. نرخ خرید یورو نیز در این بازار ۳۰ هزار و ۵۴۰ تومان و نرخ فروش آن ۳۰ هزار و ۸۱۷ تومان اعلام شد.
ارسال به دوستان
«وطنامروز» از التهاب این روزهای بازار سرمایه گزارش میدهد
روزهای ناخوش بازار سرمایه
شاخص کل بورس تهران در 2 ماه اخیر ۲۳۷ هزار واحد ریزش داشته است
گروه اقتصادی: یکی از مسائلی که در روزهای اخیر بسیاری از فعالان بازار سرمایه را نگران کرده افت و خیزهای متعدد بورس است. شاخص کل تنها در 10 روز اخیر 7 درصد ریزش داشته است و اگر در بازه ۲ ماهه آن را بررسی کنیم، شاهد افت ۲۳۷ هزار واحدی آن هستیم.
به گزارش «وطنامروز»، روز گذشته شاخص در پله یک میلیون و 340 هزار واحدی قرار گرفت. یکی از دلایل عمده کاهش شاخص کل بورس تهران، افزایش نرخ بهره بینبانکی در مدت اخیر است. در ماههای گذشته دولت برای کنترل نرخ تورم سیاست افزایش نرخ بهره را در پیش گرفت و این موضوع روی نرخ بهره اوراق بدهی تأثیر گذاشت و چون نرخ بهره اوراق بهادار با درآمد ثابت ریسک کمتری نسبت به سرمایهگذاری در بورس دارد، توانست بخشی از نقدینگی را جذب خود کند. در واقع مسالهای که این روزها ذهن فعالان بازار سرمایه را مشغول کرده، افزایش نرخ بهره بینبانکی به حدود 47/19 درصد است. بازار بیم این را دارد که نرخ سپردهها نیز افزایش یابد که البته زمزمههایی هم در برخی بانکها پیرامون این موضوع به گوش میرسد که در برخی موارد هم افزایش نرخ سپردههای بلندمدت رخ داده است. افزایش نرخ بهره بینبانکی و به دنبال آن افزایش نرخ بازده اوراق با درآمد ثابت، همچنین افزایش نرخ بهره سپردههای بانکی در سادهترین حالت به کاهش نسبت قیمت به درآمد انتظاری بازار منجر میشود. در واقع وقتی چشمانداز تورمی با بازده اوراق بدون ریسک، اختلاف معناداری نداشته باشد، بسیاری از سرمایهگذاران حاضر به پذیرش ریسک سرمایهگذاری در بازار سرمایه نیستند و کسب بازده بدون ریسک از طریق سرمایهگذاری در اوراق را ترجیح میدهند.
همچنین در کنار تاثیر بازارهای موازی، وجود برخی ابهامات برای تصمیمگیری درباره نرخ خوراک صنایع مانند پتروشیمیها، پالایشیها و فلزات اساسی است. از دیگر دلایلی که میتوان برای بروز این اتفاقات برای شاخص کل بورس تهران برشمرد، نگرانیهای موجود از قیمتگذاری دستوری برای محصولاتی مانند سیمان، خودرو و فولاد است که عدهای از سرمایهگذاران را نگران کرده است.
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس که ۳ هفتهای میشود سکان هدایت بازار سرمایه را به دست گرفته، چند روز پیش با توجه به شرایط نامطلوب ۲ شرکت بزرگ خودروساز در بورس و همچنین نگرانی سهامداران بابت زیانی که از بابت قیمتگذاری خودرو توسط شورای رقابت متحمل میشوند، دست به کار شد و طی نامهای به وزیر صمت مراتب اعتراض و نگرانی خود را بابت تداوم سیاست قیمتگذاری دستوری و حضور شورای رقابت در پروسه تعیین قیمت محصولات تولیدی شرکتهای خودروساز به گوش سیاستگذار کلان خودرویی رساند. در بخشی از نامه رئیس سازمان بورس به وزیر صمت آمده: علت اصلی این ضرر و زیان عدم توازن بین افزایش نرخهای اعطایی به شرکتهای خودروساز و افزایش قیمت نهادههای تولید است. در شرایطی این نکته مورد توجه عشقی قرار گرفته است که سیاستگذار خودرویی با اصرار بر سیاست قیمتگذاری دستوری به دنبال این است قیمت نهادههای تولید را برای زنجیره خودروسازی کاهش دهد و از این مسیر علاوه بر اینکه توازنی بین قیمت نهادههای تولید و قیمتهای تکلیفی به خودروسازان برای فروش محصولات ایجاد میکند، زیان خودروسازی را نیز کاهش دهد.
دیروز که بازار سهام در دومین روز معاملاتی با افت گستردهای روبهرو شد، کارشناسان بازار سرمایه عمدهترین دلایل ریزش شاخص را حجم پایین معاملات و نقدینگی ارزیابی کردند. در واقع از دلایل دیگری که میتوان برای افت بازار سرمایه برشمرد، کمبود نقدینگی و بیاعتمادی سهامداران است.
در همین راستا رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با اشاره به طرح دغدغههای سهامداران خرد با رئیس سازمان بورس اعلام کرد: امید است سازمان بورس با عمل به وعدهها، اراده خود را برای حمایت از سهامداران خرد نشان دهد. حسن شجاعی، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: شنبه میزبان رئیس سازمان بورس بودم؛ دغدغههای سهامداران خرد را مطرح کردم. یکی از توافقات این بود که ظرف ۲ ماه آینده، پرداخت سود همه شرکتهای بورسی از طریق سامانه سجام انجام شود. امید است سازمان بورس با عمل به این وعده، اراده خود را برای حمایت از سهامداران خرد نشان دهد.
* لزوم بازگشت آرامش به بازار
بازار سرمایه در 8 ماه ابتدایی سال جاری، حال و روز متفاوتی را تجربه کرده است و در مقاطعی همچون اوایل خرداد تا اواخر شهریور صعودی بوده و در مقاطعی مانند ۲ ماه اخیر سیر نزولی به خود گرفته است. البته نباید فراموش کرد رشد و نزول شاخص کل از ماهیتهای بازار سرمایه است و فعالان بازار سهام نباید هیجانی رفتار کنند. از سویی در کنار رفتار منطقی سهامداران، دولت نیز باید سعی کند اعتماد را به بازار سرمایه تزریق کند تا بستر مناسبی برای جذب سرمایهگذاری فراهم شود و با سیاستگذاری صحیح پولی و مالی، رونق تولید محقق شود.
***
رئیسی در جلسه هیأت دولت:
ادامه نوسانات بورس در زندگی مردم تاثیر میگذارد
رئیسجمهور در جلسه دیروز هیات دولت بر لزوم رفع نگرانیهای مردم و سرمایهگذاران خرد در بورس تاکید کرد. حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی بعد از ظهر دیروز در جلسه هیات دولت با اشاره به وضع شاخص بازار بورس در روزهای اخیر گفت: ادامه نوسانات بورس در زندگی مردم تاثیر میگذارد، لذا باید تدبیری اندیشید تا آرامش بر این بازار حاکم شود و مردم و سرمایهگذاران خرد دچار نگرانی نشوند. رئیسجمهور از سخنگوی اقتصادی دولت (خاندوزی) خواست در این زمینه با مردم و سهامداران سخن بگوید تا منطق بازار بورس و چشمانداز آینده بهتر تبیین شود.
ارسال به دوستان
پروفسور مسعود درخشان:
برای حذف بانکداری ربوی چارهای جز ادغام باهای خصوصی نداریم
پروفسور مسعود درخشان در نشست تخصصی «پول، بانک و سیاستهای پولی، پیشنهادی به دولت سیزدهم از نگاه اقتصاد اسلامی» که در «خانه اندیشهورزان» با موضوع «ادغام یا انحلال بانکهای خصوصی» برگزار شد، گفت: از ابتدای انقلاب تاکنون در جاهایی موفق بودیم که چارچوبهایی که از رژیم سابق به ارث بردهایم را تغییر دادهایم و در جاهایی شکست خوردیم که کوشیدیم آن چارچوبها را ادامه دهیم. در حوزه بانکداری نیز همینگونه بوده است.
وی با بیان اینکه بانکها در طول ۴۰ سال پس از انقلاب، اسلامی نشدهاند، گفت: همچنان شاهد معاملات ربوی در شبکه بانکی هستیم که پابرجا مانده و حتی گستردهتر شده است، چون رؤسای بانک مرکزی و مدیران بانکها اعتقادی به تغییر چارچوبها نداشتند و به نظر میرسد هنوز هم ندارند.
درخشان با طرح این سوال که علت این بیتوجهی رؤسای بانک مرکزی چیست؟ گفت: تاکنون هیچیک از رؤسای بانک مرکزی، حذف عملیات ربوی از بانکداری را در اولویت کاری خود قرار ندادهاند.
کارشناس برجسته اقتصاد به قدرتمند بودن بانکهای خصوصی و نهادهای مالی در دنیا اشاره و اظهار کرد: بزرگترین چالشها و بحرانهای اقتصادی جهان ریشه در شبکه بانکها و مؤسسات مالی خصوصی داشت اما در کشورهای سرمایهداری نهتنها برخوردی با اقدامات بانکهای خصوصی نشد، بلکه به دلیل نفوذ قدرتی که دارند، تقویت هم شدند.
وی خاطرنشان کرد: برخی میگویند باید نظارت بیشتری بر عملکرد بانکهای خصوصی داشت اما ربوی بودن ذات فعالیت بانک خصوصی است و با نظارت حل نمیشود؛ بیم آن دارم در آینده نهچندان دور بحرانهای اقتصادی کشورهای سرمایهداری برای اقتصاد ما هم رخ دهد.
وی با تأکید بر اینکه معتقدم باید بانکهای خصوصی ادغام و دولتی شوند، گفت: هر بانک خصوصی چارهای جز اینکه بر اساس ربوی اداره شود، ندارد. تکاثر ثروت حد و مرزی ندارد؛ ویژگی بانکهای خصوصی این است که با تکاثر و خلق پول، به ایجاد ثروت دست بزنند. با سیاستگذاری و نظارت هم نمیتوان این مساله را رفع کرد.
کارشناس اقتصاد درباره راهکار این معضل گفت: راهکار، دولتی کردن همه بانکها و ادغام آنها در بانک ملی اسلامی است که نتایج آن، زمینه حذف کامل ربا از سیستم بانکی خواهد بود.
وی تأکید کرد: این جراحی بزرگ ممکن است تبعات اندکی داشته باشد اما ادامه این وضع فاسد به نابودی نظام اقتصادی منجر میشود چون نظارت نمیتواند خصلت ذاتی بانکداری ربوی را تغییر دهد.
ارسال به دوستان
در نشست با معاون اول رئیسجمهور
وزارت صمت مکلف به رصد روزانه قیمت لوازم خانگی شد
مدیرکل صنایع برقی، فلزی و لوازم خانگی وزارت صمت گفت: در نشست تولیدکنندگان با معاون اول رئیسجمهور قرار شد این وزارتخانه قیمت لوازم خانگی در بازار را به صورت روزانه رصد کند. کیوان گردان در یک برنامه زنده تلویزیونی درباره نشست تولیدکنندگان لوازم خانگی با محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور گفت: با توجه به حمایتهای جدی کشور و نظام از تولید داخل لوازم خانگی، معاون اول رئیسجمهور تأکید داشت نگاه به کیفیت این کالاها که جزو حقوق مصرفکننده است، رعایت شود. وی افزود: در این نشست به صراحت گلایههایی از سوی معاون اول رئیسجمهور از تولیدکنندگان لوازم خانگی مطرح و گفته شد این صنایع در مسیر منافع مردم حرکت کنند. گردان اظهار داشت: دیگر دستور معاون اول رئیسجمهور درباره ورود تولیدکنندگان لوازم خانگی به حوزه خردهفروشی بود که مورد تأکید قرار گرفت. در ادامه این جلسه سیدرضا فاطمیامین، وزیر صمت نیز بر اهمیت استفاده از سامانههای این وزارتخانه از سوی تولیدکنندگان لوازم خانگی تأکید کرد. مدیر کل صنایع برقی، فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: در این جلسه مقرر شد نظارت بیشتری بر سطح بازار لوازم خانگی و عرضه این کالا شود تا به رضایتمندی مردم منجر شود و وزارت صنعت، معدن و تجارت روزانه قیمت لوازم خانگی را در سطح بازار رصد کند. گردان گفت: در این جلسه تولیدکنندگان اعلام کردند به رغم افزایش بهای نهادههای تولید، این کالاها را با قیمت مورد نظر وزارت صمت عرضه خواهند کرد. به گفته مدیر کل صنایع برقی، فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت، طبق اعلام تولیدکنندگان صنایع لوازم خانگی، در نیمه دوم سال که مصرف لوازم خانگی افزایش مییابد، شاهد بهبود کیفیت و قیمت این کالاها خواهیم بود که امیدواریم مورد تأیید مردم باشد. ارسال به دوستان
عرضه بنزین ۱۵۰۰ تومانی در ۳۱۰۰ جایگاه
آرامش کامل در جایگاههای سوخت
پس از گذشت 6 روز از حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت و اختلال در سیستم عرضه سوخت در جایگاهها و قطع ناگهانی نازلهای بنزین، نزدیک به 48 ساعت است تمام جایگاههای سوخت به مدار بازگشتهاند، البته هنوز روند اتصال پمپبنزینها به سامانه هوشمند سوخت ادامه دارد. تا ظهر دیروز بیش از 3 هزار جایگاه سوخت در سراسر کشور به سامانه کارت هوشمند سوخت متصل شدند.
در این باره سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران دیروز گفت: تاکنون ۳۱۰۰ پمپبنزین در سراسر کشور به سامانه هوشمند سوخت متصل شدهاند. فاطمه کاهی با اشاره به آخرین وضعیت جایگاههای سوخت اظهار کرد: در ۹۰۰ جایگاه در کشور بنزین آزاد عرضه میشود و ۲۴۰ جایگاه در تهران به سامانه هوشمند سوخت متصل شدهاند و در ۱۲۰ جایگاه نیز بنزین با نرخ آزاد عرضه میشود.
سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه هیچ مشکلی برای تامین سوخت وجود ندارد، گفت: همچنان نیروهای فنی ما در حال راهاندازی جایگاهها و برقراری امکان سوخت گیری با کارت هوشمند سوخت هستند. کاهی ادامه داد: نظارت کامل بر عرضه سوخترسانی وجود دارد و اگر مردم تخلفی را شاهد باشند، میتوانند به سامانه ۰۹۶۹۷ گزارش دهند.
با پیگیریهای مستمر وزارت نفت و دیگر دستگاههای مرتبط هماکنون هیچ گونه گزارشی مبنی بر ازدحام جمعیت، ترافیک یا نارسایی در سوختگیری در سراسر کشور گزارش نشده است. این در حالی است که جواد اوجی، وزیر نفت ضمن معذرت خواهی از مردم قول داده است بنزین جبرانی در اختیار دارندگان خودرو قرار خواهد گرفت.
ارسال به دوستان
اخبار
تولید ۳۰ میلیون تن شمش فولاد در سال
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه توسعه زنجیره پاییندستی و ایجاد ارزش افزوده در طرحهای جدید صنعت فولاد اجرا میشود، گفت: تولید سالانه شمش فولاد از مرز ۳۰ میلیون تن گذشت. وجیهالله جعفری روز گذشته در هشتمین کنفرانس بینالمللی استیل پرایس افزود: ظرفیت نصب شده شمش فولاد از مرز ۴۰ میلیون تن گذشته است. وی بیان داشت: در ۶ ماهه نخست امسال رشد صادرات در زنجیره فولاد به ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن را شاهد بودیم اما تداوم و استمرار آن نیازمند برنامهریزیهای بعدی است. رئیس هیات عامل ایمیدرو خاطرنشان کرد: امروز در زنجیره فولاد حدود ۳۶ میلیون تن آهن اسفنجی، ۶۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندله و ۶۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کنسانتره ظرفیت نصب شده وجود دارد اما در عین حال با مشکلاتی در تامین مواد اولیه مواجه هستیم. معاون وزیر صنعت گفت: پیشبینی میشود سال ۲۰۵۰ تقاضای فولاد در جهان به ۲ میلیارد و ۶۶۹ میلیون تن برسد. وی ادامه داد: امسال برای سومین سال متوالی ایران موفق به کسب رتبه ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد جهان شده و در این راستا باید در جهت بهبود کیفی محصول و افزایش بهرهوری تلاش کنیم. جعفری خاطرنشان کرد: پیشبینی میشود ظرفیت ۵۵ میلیون تن شمش فولادی در افق ۱۴۰۴ محقق شود که تا امروز ۴۰ میلیون تن آن محقق شده و ۷ میلیون تن دیگر در سال جاری به بهرهبرداری خواهد رسید. وی یادآور شد: تا امروز بیش از ۲۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در کل زنجیره فولاد سرمایهگذاری شده که ۱۹ میلیون دلار آن نصب شده است. این مقام مسؤول در ادامه به چند گلوگاه و مشکل اصلی در زنجیره فولاد از جمله تامین مواد اولیه اشاره کرد و گفت: حدود ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تن ذخیره قطعی در کشور وجود دارد و در سالهای اخیر حدود یک میلیارد تن دیگر به این ذخایر اضافه شده است اما با نگاه توسعهای، این میزان ذخیره پاسخگوی نیازها در بلندمدت نخواهد بود و بر این اساس نیازمند توسعه اکتشافات هستیم.
***
ثبتنام ۶۳۲ هزار نفر در نهضت ملی مسکن
بر اساس تازهترین آماری که از سوی وزارت راهوشهرسازی اعلام شده است، بیش از ۶۳۲ هزار نفر در سامانه «نهضت ملی مسکن» ثبتنام کردهاند. وزارت راهوشهرسازی با راهاندازی سامانه ثمن یک ماه بعد از ابلاغ قانون جهش تولید مسکن، ثبتنام از متقاضیان مسکن را آغاز کرد. متقاضیان واقعی میتوانند با داشتن ۴ شرط تاهل و سرپرست خانوار بودن، حداقل سابقه ۵ سال سکونت در شهر مورد تقاضا، فاقد مالکیت خصوصی و در نهایت عدم استفاده از امکانات دولتی از اول پیروزی انقلاب در حوزه مسکن، نسبت به ثبتنام اقدام کنند. همچنین بانوان مجرد بالای ۳۵ سال سن و معلولان جسمی و حرکتی با ۲۰ سال سن میتوانند در قانون جهش تولید مسکن (نهضت ملی مسکن) مشارکت داشته باشند. طبق تازهترین آماری که ارائه شده است ۶۳۲ هزار و ۲۰۰ نفر در سامانه نهضت ملی مسکن که اجرای قانون جهش تولید مسکن نیز نامیده میشود، ثبتنام کردهاند که تا ۲۸ آبان نیز ادامه دارد. بر اساس اعلام معاونت مسکن و ساختمان، تمام تجارب طرحهای حمایتی قبل که توسط دولت انجام شده در این طرح مورد استفاده قرار میگیرد تا دوباره اگر کمبود و ایرادی وجود داشته، تکرار نشود و چنانچه نکات مثبتی دارند در اجرای طرح جدید تقویت شود. سامانه ثمن ۲۸ مهرماه و یک ماه بعد از ابلاغ قانون «جهش تولید مسکن» توسط رئیس دولت سیزدهم ابلاغ شد. بنا بر اعلام معاون مسکن و ساختمان، پایش همزمان با ثبتنام و در مراحل مختلف انجام میشود. بعد از پایش اولیه و احراز شرایط، پذیرفتهشدگان برای مراحل دیگر پایش به ادارات کل راهوشهرسازی استان برای بررسی سابقه ۵ سال سکونت معرفی میشوند و در نهایت با تایید نهایی، برای دریافت تسهیلات و همچنین باز کردن حساب مسدودی به نام خود نزد بانک تسهیلاتدهنده معرفی خواهند شد.
***
۲۲۵ میلیون لیتر سوخت نیاز روزانه نیروگاهها در زمستان
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با اشاره به اینکه مخازن سوخت مایع نیروگاهها حدود ۷ درصد بیشتر از سال گذشته پر شده است، گفت: برای جبران کمبود تامین گاز نیروگاهها در فصول سرد سال درصددیم تا آخر آبانماه تمام مخازن گازوئیل نیروگاهها را پر کرده و تبادل انرژی از جنوب به سمت شمال را افزایش دهیم. محسن طرزطلب، دیروز در حاشیه سومین روز برگزاری نمایشگاه بینالمللی صنعت برق در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا زمستان امسال در کشور شاهد بروز خاموشی خواهیم بود، گفت: بروز خاموشی در فصول سرد سال بابت کسری توان تولید نیروگاههای موجود نیست، بلکه مشکل اصلی تامین سوخت نیروگاههاست. در حال حاضر اوج مصرف برق کشور حدود ۴۰ هزار مگاوات و توان تولید نیروگاهها ۵۳ هزار مگاوات است؛ از این رو مشکلی به لحاظ ظرفیت تولید برق نداریم. وی ادامه داد: همزمان با کاهش شدید دما در کشور و به تبع آن افزایش مصرف گاز بخش خانگی، ناچار به استفاده از سوخت مایع در نیروگاهها میشویم؛ در حال حاضر نگرانیم که طی بازه زمانی اواخر آذر تا بهمنماه کاهش شدید دما در کشور موجود افت فشار گاز در مناطق شمال و شمالشرقی کشور شده و نتوانیم سوخت مورد نیاز نیروگاههای این منطقه را بخوبی تامین کنیم. وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۴ میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاهها مصرف شد، گفت: نیاز اعلامی ما برای سوخت نیروگاهها در فصول سرد سال روزانه حدود ۲۲۵ میلیون لیتر سوخت معادل است که در صورت تامین این میزان سوخت، مشکلی برای تامین برق مشترکان ایجاد نشده و شاهد بروز خاموشی در کشور هم نخواهیم بود.
ارسال به دوستان
دپوی کالاهای اساسی به 7 میلیون تن رسید
ادامه ناهماهنگیها بین وزارت صمت و با مرکزی
تازهترین گزارش از وضعیت دپوی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر بیانگر افزایش حجم آن به بیش از 7 میلیون تن است. این در حالی است که در ابتدای سال جاری مجموع موجودی کالا و آنچه در شناورها در بنادر وجود داشت، به حدود 2/5 میلیون تن میرسید که در این بین حجم کالاهای موجود در شناورها که تخلیه نشده و بلاتکلیف مانده، قابل توجه است. روند دپوی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر از ابتدای سال جاری با افزایش همراه بوده است به طوری که مروری بر وضعیت این اقلام نشان میدهد اواخر فروردینماه حدود 2/5 میلیون تن، اواخر اردیبهشتماه 8/5 میلیون تن، اواسط خردادماه 6/5 میلیون تن، اواخر تیرماه 4/6 میلیون تن و اوایل شهریورماه سال جاری حدود 1/6 میلیون تن کالای اساسی به عنوان موجودی و آنچه در شناورها وجود داشته است، گزارش شده بود.
در این میان بررسی آخرین وضعیت دپوی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر نشان از افزایش حجم آن به 7 میلیون تن دارد، این در حالی است که طبق گزارشی که مهرداد جمالارونقی، معاون فنی گمرک ایران به ایسنا اعلام کرده است تا هشتم آبان سال جاری جمع کالاهای اساسی شامل موجودی، پای اسکله و منتظر در لنگرگاه به حدود 7میلیون و ۲۰ هزار تن رسیده است که از این رقم ۳ میلیون و ۷۹۶ هزار تن در بنادر موجود و مابقی که به حدود 2/3 میلیون تن میرسد، در شناورهای در حال تخلیه یا منتظر در لنگرگاه قرار دارد.
* 8/3 میلیون تن در بنادر
بر اساس این گزارش از موجودی 8/3 میلیون تنی کالاهای موجود در گمرک و بنادر بیش از 7/333 هزار تن گندم، 1/1 میلیون تن ذرت، 4/558 هزار تن جو، 8/788 هزار تن سویا، 6/5 هزار تن برنج، 5/193 هزار تن شکر، 6/529 هزار تن روغن خام و 3/254 هزار تن دانههای روغنی است.
* افزایش کالاهای موجود در شناورها
در کنار اقلام موجود در بنادر ۲۰ فروند کشتی کنار اسکله در حال تخلیه، حاوی 9/483 هزار تن کالای اساسی شامل ذرت، جو، شکر و گندم است. همچنین ۳۸ فروند شناور حاوی 7/2 میلیون تن کالای اساسی شامل روغن، سویا، جو، گندم و ذرت در شناورها و در لنگرگاه قرار دارند که بار آنها تخلیه نشده است.
* عدم تأمین ارز، عامل معطلی شناورها
آمار مربوط به کالاهای موجود در شناورهای منتظر در لنگرگاه نسبت به دورههای قبل در حالی قابل توجه است که در رابطه با چرایی این موضوع معاون فنی گمرک میگوید در کنار افزایش ورود اقلام اساسی، باید به این موضوع هم توجه داشت که ممکن است دلیل عدم تخلیه این کالاها به واردات اقلامی بازگردد که واردکننده، کالا را آورده اما هنوز تامین ارز نشده و پولی بابت آن به مالک اولیه پرداخت نشده، در نتیجه اسناد خرید وجود نداشته و کالا تخلیه نشده است.
* ترخیص، روانتر از پارسال
ارونقی این را هم یادآور شد که گزارشهای گمرک نشان میدهد حجم ترخیص کالا از ابتدای سال جاری تاکنون در مقایسه با دوره مشابه سال قبل از نظر وزنی و ارزشی افزایش داشته و حتی در سال جاری ترخیص روانتر شده است ولی به هر صورت همچنان برخی مشکلات در رابطه با ورود کالا و ترخیص وجود دارد که موجب افزایش دپو یا ماندگاری کالا روی کشتیها میشود که میتوان در اهم آن به تامین ارز اشاره کرد. در مجموع در یکی، دو سال گذشته راهکارها و تسهیلاتی جهت ترخیص سریعتر کالاهای اساسی در دستور کار قرار گرفت که از جمله آن ترخیص ۹۰ درصدی بود؛ به نحوی که صاحب کالای اساسی تا ۹۰ درصد آن را بدون صدور کد رهگیری ترخیص و تا ۳ ماه بعد بانک مرکزی تامین ارز را انجام داده و کد رهگیری صادر میکند اما به هر صورت در همین رابطه نیز برخی واردکنندگان نسبت به ترخیص به دلیل بیاعتمادی به تامین ارز در موعد مقرر اقدام نکردند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|