|
دست باز دولت با قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها
دکتر عباس مقتدایی*: قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران، روندهای غلط گذشته را شناسایی کرده و به آنها خاتمه داد.
قانون اقدام راهبردی، لغو کامل تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران را در دستور کار داشته است، بنابراین با تغییر دولت موفق شدیم ریل مخروب گذشته را به مسیر صحیح بازگردانیم.
در قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران بر این نکته تأکید کردیم که منافع ملت ایران اصل است و اگر این منافع تأمین شود مذاکرات میتواند تداوم یابد و بر همین اساس دولت قبل چند دور مذاکرات را انجام داد و مذاکرات جدید بر اساس قانون راهبردی برای لغو تحریمها پیش میرود.
هدف قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها حصول کامل منافع ملت ایران است و باید بدانیم مجلس و دولت با همراهی یکدیگر قرار است به باجخواهی طرف مقابل پاسخ عملی دهند و عملا دست قوه مجریه را برای اجرا و عمل متناسب با منافع کشور و ملت، باز کرده است. قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها عملا سرخطهای اساسی برای حفظ منافع ایران به منظور لغو کامل تحریمها را مشخص میکند.
دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم اگر در هر مذاکرهای شرکت میکند باید در چارچوب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها موضوع را دنبال کند چون هدف و مبنای این قانون منفعت مردم عزیز ایران است.
مذاکرهکنندگان ایرانی باید در چارچوب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها با طرفهای مقابل مذاکره کنند، ضمن اینکه جمهوری اسلامی بارها نشان داده اهل مذاکره است کما اینکه پیش از این هم نشان دادیم عهدشکنی، پیمانشکنی و فریبکاری از سوی طرفهای مقابل ما بوده و اکنون زمان آن رسیده که دولتهای اروپایی به تعهدات خود در برابر ایران عمل کنند ولی طرف غربی باید دیوار بیاعتمادی ایجادشده را کوتاه کند.
اگر منافع ملت ایران تامین نشود مذاکرهای که تامینکننده نیازهای جمهوری اسلامی نباشد و نتواند منافع ملی ما را تامین کند عملا مثمر ثمر نخواهد بود و تهران صرفا وقتی در مذاکرات به صورت جدی حاضر میشود که احساس کند طرف مقابل به دور از هرگونه فریبکاری یا ریاکاری به دنبال تامین حقوق ملت ایران است.
* نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس
ارسال به دوستان
نگاهی به مهمترین فعالیتهای دولت سیزدهم از زمان تشکیل هیأتوزیران و بررسی آنچه روحانی برای رئیسی به جا گذاشت
100 روز آواربرداری و امیدواری
گروه سیاسی: تغییر رئیس قوه مجریه را میتوان مهمترین اتفاق سیاسی سال1400 و مبدا مهمی برای تحولات احتمالی کشور در سالهای آتی دانست. حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در شرایطی ریاست دولت را به عهده گرفت که بخش قابل توجهی از افکار عمومی اساسا امکان تغییر در شرایط فعلی کشور را اگر نه امری محال که بسیار دشوار و دور انتظار میدانست.
عملکرد رئیسی در سالهای ریاست بر قوه قضائیه و افزایش رضایت عمومی از عملکرد این قوه و تبدیل شدن وی به نمادی از تفاوت مدیریتی با دولت حسن روحانی- که به رقابت انتخاباتی سال 96 میان رئیسی و روحانی بازمیگشت- باعث شد سیدابراهیم رئیسی با رای 18میلیونی راهی پاستور شود تا دولت سیزدهم در یکی از دشوارترین شرایطی که تاریخ ایران به خود دیده است، کار خود را آغاز کند.
رئیسی در این فضا در کسب رضایت عمومی موفق ظاهر شد و به رغم شرایط دشوار حاکم بر کشور، افکار عمومی پیام تغییر را از سوی دولت و رئیسجمهور جدید دریافت کرد و بر اساس نظرسنجیهایی که در ماه نخست فعالیت رئیسی از سوی مراکز معتبر داخلی و خارجی انجام شد، بیش از 70 درصد مردم از عملکرد دولت در کوتاهمدت رضایت دارند. برای نمونه موسسه گالوپ با انتشار نتایج آخرین نظرسنجیاش خبر از رضایت 72 درصدی مردم ایران از عملکرد رئیسی داد. مرکز افکارسنجی گالوپ در توضیح این نظرسنجی نوشته در این پیمایش که تنها چند هفته بعد از ریاستجمهوری رئیسی انجام شد، اکثر ایرانیها از عملکرد او ابراز رضایت کردند. گالوپ عملکرد رئیسی را با «حسن روحانی» رئیسجمهور سابق ایران مقایسه کرده و نوشته او هرگز در دوران ریاستجمهوریاش موفق به کسب رضایت اکثریت در نظرسنجیهای این مرکز نشد. در آخرین نظرسنجی گالوپ در دوران روحانی که نوامبر ۲۰۲۰ انجام شد، تنها ۳۲ درصد ایرانیان از عملکرد او ابراز رضایت کردند. واکسیناسیون گسترده کرونا یکی از دلایل افزایش رضایت ایرانیها از عملکرد رئیسجمهور جدید ایران عنوان شده است. گالوپ مینویسد رئیسی حتی قبل از روی کار آمدن برنامهای برای مقابله با بیماری همهگیر کرونا اعلام کرد. طبق نوشته گالوپ، تا قبل از انتخاب رئیسی در ماه ژوئن، تنها ۵ درصد جمعیت ایران واکسینه شده بودند. از آن زمان به بعد، میزان افراد واکسینه شده به نزدیک ۵۰ درصد رسیده است. یا در موردی دیگر بر اساس یافتههای نظرسنجی دانشگاه مریلند، سیدابراهیم رئیسی با ۴۵ درصد زیاد و ۳۳ درصد تا حدودی، محبوبترین سیاستمدار ایران است. نکته اینکه رئیسجمهوری ایران از نظر فقط ۱۰ درصد پاسخدهندگان نامحبوب است. این در حالی است که حسن روحانی و علی لاریجانی به ترتیب برای 5 و 4 درصد جامعه زیاد و 16 و 26 درصد جامعه تا حدودی محبوب بودهاند اما به ترتیب برای 59 و 35 درصد جامعه به عنوان گزینه نامحبوب شناخته شدند. محبوبیت 78 درصدی رئیس دولت فعلی در قیاس با محبوبیت 21 درصدی رئیس دولتهای یازدهم و دوازدهم نشان از اقبال نسبی جامعه به رئیسی و یک ظرفیت اجتماعی قابل تامل برای همراه کردن مردم با برنامههای تحولآفرین دولت دارد.
در این میان پس از 100 روز از تشکیل هیاتوزیران میتوان به بررسی حجم اقدامات و فعالیتهای دولت رئیسی پرداخت. ناگفته پیداست انتظار تغییرات گسترده در این زمان کوتاه انتظاری گزاف و دور از واقعبینی است اما افکار عمومی با مشاهده مهمترین تغییرات در مصادیق اثرگذاری همانند شرایط عمومی سلامت کشور، وضعیت برق و... رگههایی از این تغییر را مشاهده کرده است. در ادامه به بررسی اختصاری عملکرد دولت در 100 روز پس از تشکیل هیاتوزیران پرداختهایم.
الف) مدیریت بحران در زندگی روزمره مردم
1- کرونا
از 30 بهمن سال 98 ویروس کرونا تبدیل به بخشی انفکاکناپذیر از زیست عمومی مردم ایران شد؛ میهمان ناخواندهای که در زمانی کوتاه جهان را درگیر خود کرد و تلفات انسانی و شیوع گستردهاش عملا باعث شد بسیاری از ورود به جهانی جدید و عصری با عنوان «عصر کرونا» سخن بگویند. در این میان مردم ایران هم استثنا نبودند و پیکهای مختلف کرونا را تجربه کردند که پس از مدتی پرسوجو درباره عدد تلفات روزانه، این ویروس به بخشی از اخبار روزانه مردم تبدیل شد.
با این مقدمه عملیات موفقیتآمیز واکسیناسیون عمومی و کاهش محسوس تلفات کرونا را میتوان مهمترین ماموریت دولت رئیسی در 100روز ابتدایی فعالیتش دانست. مردم از یاد نبردهاند چند ماه پیش تعداد رسمی تلفات روزانه کرونا در کشور به نزدیک 700 نفر در روز رسیده بود. قرنطینه خانگی و محدودیتهای کرونایی فارغ از ضربه بنیانافکنی که به بسیاری از مشاغل وارد کرده بود، مردم را نیز با مشکلات روحی عدیدهای مواجه کرده بود و حتی رفتوآمدهای خانوادگی نیز یا تعطیل شده بود یا در سایه ترس از عزادار شدن عزیزان برگزار میشد. از سویی وضع اسفناک بیمارستانها و سردخانهها و کمبود تخت در بیمارستانها خانوادههای درگیر با کرونا را با مشکلات عدیدهای مواجه کرده بود. همچنین کلاسهای مدارس و دانشگاهها در شرایط غیرحضوری برگزار میشد و این مساله باعث افت کیفیت آموزش در کشورمان شده بود. در کنار این موارد خستگی فیزیکی و فشار روانی فعالیتهای پیوسته، کادر زحمتکش درمان را در موقعیتی استثنایی قرار داده بود و این اصطکاک عملا باعث افزایش تلفات انسانی نیز شده بود. جولان گروهها و احزاب سیاسی نیز در این میان مزید بر علت شده بود و جریان غربگرا و اصلاحطلبان ناتوانی خود در تامین واکسن برای مردم را معلول فقدان منابع ارزی و عدم پذیرش FATF میدانستند و در تلاش بودند از این طریق پروژه سیاسی خود را جلو ببرند.
حال با گذشت 100 روز از تشکیل هیاتوزیران دولت سیزدهم، شرایط کرونایی کشور هر چند التیام کاملی پیدا نکرده (مسالهای که در هیچ نقطه از جهان نیز نمیتوان شاهد مثالی برای آن یافت) اما عمده این شرایط دشوار در بازه زمانی مذکور تغییر محسوسی پیدا کرده است.
گزارش عملکرد
1- خرید بیش از 100 میلیون دوز در کمتر از 3 ماه که نسبت به دوره مشابه آن در دولت گذشته 1000 درصد رشد داشته است.
2- تزریق بیش از 105 میلیون دوز واکسن به صورت شبانهروزی در مراکز تجمیعی، در منازل و...
3- کاهش مرگومیر روزانه از 700 نفر به کمتر از 100 نفر
4- ایجاد گشایش در کسبوکارها، حوزه آموزش و زندگی مردم و اعمال هوشمند پروتکلهای بهداشتی
2- برق
قطعی مکرر برق خانگی [چندین ساعت در روز حتی در تهران] و برق صنعتی [در حدی که منجر به کاهش تولید و افزایش قیمت کالاهایی مانند سیمان شد] در تابستان سال جاری به نارضایتی مردم دامن زده بود، تا جایی که عملا قطعی برق به یکی از چالشهای حکمرانی تبدیل شده بود. در این زمینه از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم مردم شاهد تغییر محسوس شرایط بودند که یقینا باید در سالهای آتی به شکل تخصصی حل شود.
گزارش عملکرد
اعمال مدیریت در منابع موجود، شرایط را به گونهای رقم زد که وضع گذشته احیا شود.
3- آب
در کنار برق، مساله آب نیز در سالهای گذشته به یکی از معضلات اصلی کشور تبدیل شده که میتواند مخاطرات زیادی را نیز با خود به همراه داشته باشد که نمونه آن را در اعتراض اخیر کشاورزان اصفهانی و موجسواری جریانات ضدانقلاب پس از آن شاهد بودیم. در چنین فضایی، سال گذشته شاهد افتتاحهای نمایشی مانند سد مخزنی کنجانچم در ایلام، تاخیرهای چندین ساله در سدسازی و رساندن آب به روستاها و اراضی زراعی و بعضا سدهای خالی از آب ناشی از کاهش بارندگی یا سوءمدیریت و مطالبات انباشته کشاورزان بودیم که در برخی مناطق مانند خوزستان[شادگان] تبدیل به چالش امنیتی و اعتراضات و درگیریهای خیابانی شده بود.
گزارش عملکرد
با مدیریت بهینه منابع موجود و گفتوگو با مردم و اطمینانبخشی به آنها و آغاز اجرای طرحهای مصوب در شورای عالی آب و راهکارهایی مانند حفر چاههای ژرف، بهکارگیری آب شیرینکنها و دیپلماسی آب با همسایگان، دولت درصدد کنترل بحران موجود و حل مساله در آینده است.
4- کالاهای اساسی
کاهلی دولت قبل در کنترل شرایط بازار و تامین کالاهای اساسی خاطرات تلخ و زنندهای را برای مردم به یادگار گذاشت، به گونهای که بسیاری از مردم برای تامین حداقلیترین نیازهای خود همانند گوشت مرغ باید ساعتها در صفهای طویل میایستادند. یا در موردی دیگر سوءمدیریت و کوتاهی در تامین کالاهای اساسی به حدی بود که در ذخایر کشور کمبود 8 میلیون تن گندم به وجود آمد و در صورت عدم تامین گندم، تا پایان شهریور قحطی نان به وجود میآمد و شاهد صفهای طولانی مقابل نانواییها میشدیم.
گزارش عملکرد
1- اتخاذ تدبیر از قبل از استقرار دولت و تشکیل کارگروه ویژه و استفاده از ظرفیت نهادهای انقلابی و هدایت برخی بخشهای دولت برای واردات کالاهای اساسی مورد نیاز
2- تامین چند میلیارد دلار ارز ترجیحی مورد نیاز برای خرید دارو و کالاهای اساسی
3- اصلاح نظام توزیع و کاهش نقش واسطهها در تامین مایحتاج عمومی مردم و مدیریت بازار جهت مهار و کاهش رشد نرخ تورم بالاخص در اقلام خوراکی
5- حقوق و دستمزد
در تمام سالهای پس از انقلاب در هیچ دورهای به اندازه 8 سال دولت روحانی خیابانهای کشور شاهد تجمع و تحصن گروهها و اصنافی که ماهها حقوق خود را دریافت نکرده بودند، نبود. در این میان البته دولت وقت نیز به علت تمایلی که به حل مشکلات از طریق مذاکرات خارجی داشت، هیچگاه به سمت چارهاندیشی صحیح در این باره نرفت، به گونهای که خزانه دولت برای پرداخت حقوق مردادماه (اولین ماه دولت جدید) هم خالی بود و حسب ظاهر چارهای جز چاپ پول وجود نداشت.
گزارش عملکرد
بدون یک ریال استقراض از بانک مرکزی تاکنون حقوق هر ماه، بهنگام پرداخت شده است، برخی اقشار از جمله پرستاران در اولویت مطالبات خود را وصول کردهاند و روند پرداخت مطالبات معوق اصناف مختلف ادامه دارد.
6- ارز
مشکلات ارزی مهمترین مشکل دهه90 به حساب میآمد، تا جایی که وعده حل این مشکل از طریق سیاست خارجی را میتوان مهمترین عامل پیروزی حسن روحانی در انتخابات سال92 دانست، با این حال مردم در 8 سال گذشته شاهد اوجگیری نجومی نرخ ارز بودند، به گونهای که عملا بازگشت به شرایط سال 92 و پیش از روی کار آمدن روحانی و برجام تبدیل به آرزوی بسیاری از مردم شد. در این زمینه در ابتدای دولت سیزدهم، اعضای دولت سابق اظهار میکردند حتی برای خرید واکسن کمبود ارز وجود دارد. از سوی دیگر، همه 8 میلیارد دلار ارز ترجیحی دولت برای خرید دارو و کالاهای اساسی در سال 1400 از محل تنخواه بانک مرکزی تا مردادماه استفاده شده بود.
گزارش عملکرد
ارز ترجیحی دارو و کالاهای اساسی با وجود گذشت بیش از 3 ماه و اتمام سقف مقرر قانونی، تامین و قیمت این کالاها در بازار کنترل شد و این روند همچنان ادامه
دارد.
7- حمله سایبری بنزینی، زلزله هرمزگان و اندیکا
بهرغم طراحیهای پیچیده دشمن برای ایجاد آشوب در کشور در سالگرد وقایع آبان 98 از طریق فراخوانهای گسترده در فضای مجازی، عملیات رسانهای وسیع در شبکههای ماهوارهای و حمله سایبری به زیرساختهای بنزین در کشور، با مدیریت بموقع و میدانی دولت و تدابیر به عمل آمده، تهدید موجود به فرصتی برای مخابره پیام آرامش به جامعه از جهت استقرار دولتی کارآمد و دارای توان بالای مدیریت بحران تبدیل شد.
مدیریت عوارض زلزله در هرمزگان و اندیکا در شرایطی که هم مردم تحت فشارهای شدید اقتصادی قرار دارند و هم دولت با کمبودها و محدودیتهای فراوانی روبهرو است، از دیگر جلوههای مدیریت بحران در 100 روز اول دولت سیزدهم است.
ب) سیاست خارجی فعال و منطقهپایه
هر قدر روحانی سعی داشت سیاست خارجی را به عنوان مزیت اصلی خود در عرصه سیاسی کشور تثبیت کند اما قطع به یقین ضعیفترین نمره دیپلماسی را میتوان به دولتهای یازدهم و دوازدهم داد. دولتی که عملا با بیشترین امکان و هزینه دیپلماسی کمترین آورده را برای کشور داشت، از سیاست خارجی برگی برای بازی در سیاست داخلی به دست آورد و در کنار اینها با حمله به منتقدان خود و متهم کردن آنها به عدم فهم زبان بینالمللی، یک دوقطبی سیاسی برای انتخابات ریاستجمهوری فراهم کرد.
سیدابراهیم رئیسی از زمان حضور در انتخابات همواره بر این مساله تاکید کرد که یکی از اولویتهای دولتش را بر تغییر ریل سیاست خارجی خواهد گذاشت. در این شرایط نگاهی به عملکرد 100روزه دولت سیزدهم نشان از آن دارد که عزم رئیسی و دولتمردانش برای تغییر مناسبات سیاست خارجی کشور جدی است؛ مناسباتی که در بلندمدت میتواند در مواجهه میان ایران و غرب نیز سازنده باشد و دست جمهوری اسلامی را برای کاستن از فشارهای غرب بازتر کند.
گزارش عملکرد
1- حدود 100 ملاقات و گفتوگوی تلفنی با مقامات عالی خارجی [در حد رئیسجمهور و نخستوزیر و وزیر خارجه و نماینده ویژه رئیسجمهور] در 100 روز به طور متوسط هر روز یک ملاقات یا تماس
2- عضویت دائم در پیمان شانگهای
3- حضور فعال در اجلاس سران اقتصادی اکو و ایجاد زمینه توسعه روابط اقتصادی با کشورهای عضو
4- امضای قرارداد سوآپ گاز میان ترکمنستان، ایران و آذربایجان که علاوه بر مواهب مادی قدرت ژئوپلیتیک ایران را افزایش داده و امکان تاثیرگذاری در مناسبات مرزی در شمال کشورمان را تقویت میکند.
5- دیپلماسی موفق اقتصادی در خرید واکسن، فروش نفت و بهرهبرداری از منابع ارزی در خارج از کشور
6- بازسازی و ارتقای سطح روابط با همسایگان و ایجاد زمینه توسعه تعاملات اقتصادی و مناسبات سیاسی با همسایگان و کشورهای منطقه
7- تعامل عزتمندانه و هوشمند با غرب جهت استیفای حقوق و منافع ملی
8- نقشآفرینی فعال منطقهای در مدیریت بحران افغانستان
9- استقبال جامعه جهانی بالاخص کشورهای منطقه از استقرار دولت مقتدر و مستقل در ایران
10- تقویت جبهه مقاومت و ارتقای قدرت و نفوذ منطقهای ایران
11- دیپلماسی فعال شخصی رئیسجمهور
پ) ترمیم رابطه دولت- مردم و ارتقای سرمایه اجتماعی دولت
همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم، مطابق تمام نظرسنجیهای داخلی و خارجی، مردم روزبهروز نسبت به آینده ناامیدتر میشدند و دولتمردان را در اداره جامعه و حل مشکلاتشان ناکارآمد میدانستند و عموما معتقد بودند در آینده وضعشان بدتر خواهد شد و در ادبیات نخبگان سیاسی، راجع به فروپاشی اقتصادی کشور و به صفر رسیدن درآمد کشور از محل فروش نفت، تورم 100درصدی و ونزوئلایی شدن کشور از حیث کاهش ارزش پول ملی سخن گفته میشد، به نحوی که رکورد نرخ 32000 تومانی دلار نیز ثبت شد. «وطنامروز» پیش از این در گزارشی تفصیلی با اشاره به این مساله نوشته بود: «بازگشت به گفتمان «عدالت اجتماعی» و موضوعیت یافتن طبقات محروم جامعه یکی از پیامهایی است که رئیسجمهور از زمان آغاز ریاست بر قوه اجرایی به دنبال مخابره آن به جامعه است؛ پیامی که در حاشیه سفرهای استانی رئیسجمهور و با حضور میان کپرنشینان و حاشیهنشینان نیز نمود پیدا کرد. با این حال پیگیری این رویه به شکل تخصصی نیازمند فهم صحیح از تعارض منافع موجود در الگوی توزیعی کشور و تغییر هدفمند آن به نفع اکثریت جامعه است. دولت روحانی به عنوان دولتی برآمده از مکتب توسعه اقتصادی و همسو با حزب کارگزاران سازندگی، عملا بهبود شرایط عامه را در سپردن تقدیر جامعه به بازار جستوجو میکرد. از همین رو دولت سابق به بیعملی خود به عنوان نقطه تمایزی اثربخش افتخار میکرد که تجلی آن در رهاسازی بازار مسکن قابل مشاهده است؛ رویکردی که عملا خرید خانه برای طبقه متوسط را از یک اقدام سخت تبدیل به امری محال کرد و بازار این کالای مصرفی را تبدیل به محل جولان سوداگران و دلالانی کرد که با تضعیف قدرت خرید مردم روزبهروز ثروتمندتر شدند. حال در شرایطی که رهبر انقلاب از «پیوست عدالت» به عنوان یک عامل جهتبخش در سیاستگذاری دولت سیزدهم یاد کردهاند، موضوعیت یافتن طبقات محروم نیز امری قطعی و تخلفناپذیر به حساب میآید. در چنین شرایطی یقینا پیوستگی میان نظام اقتصادی و رفتار سیاسی نیز میتواند به کمک دولت بیاید، به گونهای که به مرکز برگشتن حاشیه، امکان این را فراهم میآورد تا بخش بزرگی از لایههای طرد شده جامعه طی سالهای اخیر نیز تبدیل به یاریگران اصلی دولت در مواجهه با رقبای داخلی و دشمنان خارجی شوند».
گزارش عملکرد
1- سفر دولت به 10 استان کشور و حضور رئیسجمهور در بین مردم [به طور متوسط هر 10 روز یک استان]
2- اهتمام به تقویت ریشههای هویت ایرانی و نظام اجتماعی ایران [جامعه روستایی و عشایری و...]
3- احیای پروژههای نیمهتمام و نیمهتعطیل صنعتی، عمرانی و اقتصادی در استانها
4- در دسترس مردم بودن مدیران و حذف فاصله بین مردم و کارگزاران دولتی
5- توجه به طبقات فرودست و فراموششدگان جامعه [حاشیهنشینان و اقشار دیده نشده مانند معراجیان، رفتگران و...]
6- اهتمام به بخش کشاورزی و دامداری و حمایت از زندگی روستایی و عشایری به عنوان قشر مولد و کمهزینه جامعه
7- اصلاح الگوی حکمرانی و رفتار مدیران مبتنی بر اشرافیت سیاسی و اقتصادی به سمت الگوی دولت مردمی اعم از حضور در میدان و در بین مردم، عملگرایی، تحرک و پویایی وزرا و بدنه دولت، عبور از بروکراسی اداری و...
ت) مبارزه با فساد، اشرافیگری و رانتخواری
صبغه و سابقه رئیسی در دستگاه قضایی و تاکید همیشگی وی بر مبارزه جدی با فساد را میتوان بخشی از شناسنامه سیاسی رئیسجمهور به حساب آورد. از همین رو رئیسی چه در سال96 و چه در سال 1400 مبارزه با فساد را به عنوان یکی از محوریترین شعارهای خود در انتخابات ریاستجمهوری طرح کرد؛ وعدهای که البته پس از رسیدن به پاستور نیز همواره بر پایبندی بر آن تاکید کرد. در این میان نگاهی به عملکرد کوتاهمدت دولت سیزدهم گواه آن است که رئیسی مبارزه جدی با فساد را در سرمنشأ آن یعنی دستگاه اجرایی نصبالعین خود قرار داده
است.
گزارش عملکرد
1- ابلاغ راهبردهای دوازدهگانه مبارزه با فساد
2- تدوین سند جامع اصلاح بسترهای تولید فساد در کشور
3- انتصاب بازرس و نماینده ویژه رئیسجمهور با اختیارات اصل 127 قانون اساسی برای مبارزه با فساد
4- برکناری برخی مدیران و افراد ناسالم اقتصادی از مناصب مدیریتی که همچنان ادامه دارد، با حفظ آبروی این افراد و انتصاب مدیران پاکدست و فسادستیز
5- حذف تشریفات زائد مرسوم اداری و کاهش هزینههای جاری در مراسمات، سفرها و... .
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطنامروز» با کارشناسان و فعالان حوزه افراد دارای معلولیت
شهر معلول است نه افراد
مهدی جابری: روز جهانی افراد دارای معلولیت در هر سال، فرصتی است برای نمایش، شعار و شاید اقدام! این گلایهای است که بسیاری از فعالان این حوزه و افراد درگیر با معضلات و مشکلات ناشی از معلولیت مطرح میکنند. از نظر آنها برخی سازمانهای مردمنهاد، مقامات مسؤول، مدیران شهری، خبرنگاران و حتی خود افراد دارای معلولیت، در زمینه مطالبهگری، نیازسنجی و پاسخگویی دچار سردرگمی هستند.
به گزارش «وطنامروز»، پیگیری و رسیدگی به موضوعات و مسائلی که جامعه افراد دارای معلولیت با آن مواجه هستند در سالهای اخیر مورد توجه نهادهای مسؤول، کارشناسان و سازمانهای مردمنهاد بوده است. اما سوال مهم این است که این توجه تا چه اندازه موثر بوده و آیا نتایج مطلوب و چشمگیری به همراه داشته است؟
* زبان واحد نداریم
مجید سرایی، روزنامهنگار و فعال رسانه در حوزه افراد دارای معلولیت که خودش سالهای سال با مشکلات و چالشهای ناشی از معلولیت مواجه بوده و هست، به خبرنگار «وطنامروز» میگوید: NGOها و به عبارتی سازمانهای مردمنهاد این حوزه در ۳ بخش قابل تقسیمبندی هستند. دسته اول سازمانهایی هستند که در کنار صدور بیانیه، پیگیر مطالبات هستند. دسته دوم آنهایی هستند که از روشهای سنتی همچون تماس تلفنی، ارتباطات شخصی و حضور در برخی جلسات، مسائل و موضوعات را پیگیری میکنند. دسته سوم هم فقط عنوان افراد دارای معلولیت را با خودشان حمل میکنند و کارکرد خاصی جز یک نام و عنوان ندارند!
وی در پاسخ به اینکه در مجموع، نتیجه نهایی در پیگیریها و مطالبهگری این ۳ دسته را چطور ارزیابی میکند، اظهار میدارد: اگر بگویم هیچ نتیجه مثبتی ندارد بیانصافی است اما واقعیت این است که عملکردها و پیگیریها باید منسجمتر و حسابشدهتر باشد. ما باید به یک زبان واحد برسیم تا بتوانیم شاهد نتیجه بهتر و اثرگذاری بیشتر باشیم.
سرایی میافزاید: من در جلساتی که با مقامات مسؤول داشتهام، بارها گفتهام شما یک موضوع خاص را در نظر بگیرید و بعد ببینید که مثلا در بازه زمانی 12 آذرماه 1400 تا 12 آذرماه 1401 چه اقدام موثر و برنامه مثبتی در همان موضوع مشخص انجام شده است. به این معنا که ما نباید فقط مصاحبه کنیم و برخی اخبار را از روی رفع مسؤولیت یا تیک زدن وظایف روزانه به رسانهها اعلام کنیم، بلکه باید از ابزار «سنجش و اندازهگیری» هم بهره بگیریم تا بدانیم دقیقا در حوزه اقدام و عمل چه کردهایم.
* این روز تبریک دارد؟
بسیاری از افراد به مناسبت روز جهانی معلولان تبریک میگویند اما آیا این روز تبریک دارد؟ و اگر تبریک دارد باید به چه افرادی تبریک گفت؟
شهرام مبصر، کنشگر اجتماعی و فعال حوزه افراد دارای معلولیت که در ۱۹ سالگی دچار آسیب نخاع شده است به «وطنامروز» میگوید: روز جهانی افراد دارای معلولیت در واقع یک گرامیداشت است برای اینکه به مسؤولان، تصمیمگیرندگان و عموم جامعه نشان داده شود که این افراد هم در جامعه هستند و حضور دارند. این روز بیانگر این است که افراد دارای معلولیت هم حق دارند از فرصتی که تحت عنوان «زندگی» به آنها داده شده است بهرهمند شوند و البته عادلانه زندگی کنند. این افراد حق دارند که در جامعه رشد کنند، استعدادها و تواناییهای خود را بشناسند و آنها را در عرصههای مختلف اجتماعی، علمی، ورزشی و هنری شکوفا کنند.
به گفته مبصر، روز جهانی افراد دارای معلولیت برای این است که همه ما حواسمان به این قشر جامعه هم باشد، نه اینکه دید ترحمآمیز یا برعکس اغراقآمیز به آنها داشته باشیم. همچنین بدانیم که با توجه به محدودیتهای فردیشان، اگر راهشان هموار باشد و شرایط برایشان مهیا شود، قطعا شاهد ظهور افراد بسیار موفقی در بین این قشر از افراد جامعه خواهیم بود که باعث افتخار و غرور جامعه خواهند شد.
این کنشگر اجتماعی میافزاید: از نظر من این روز با توجه به شرایط موجود جای تبریک ندارد اما شاید بتوان به آنهایی تبریک گفت که از نام و عنوان افراد دارای معلولیت به مناسبتهای خاص برای گزارش عملکرد و مصاحبه استفاده میکنند. همچنین به افرادی که حقوق معلولان را نادیده میگیرند یا زیر پا میگذارند. مثلا افرادی که مسیر تردد افراد دارای معلولیت را سد میکنند، جای پارک ویژه خودروی معلولان را اشغال میکنند یا آنهایی که اهل نمایش و مانور رسانهای بدون اقدام و عمل هستند.
* سازماننیافتگی جذب داوطلب
سازمانهای مردم نهاد در مسیر پیگیری حقوق معلولان با چالشها و موانعی مواجه هستند.
سهیل معینی، مدیرعامل انجمن باور و فعال حوزه حقوق افراد دارای معلولیت، در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: در 10 سال اخیر بویژه چند سال گذشته شاهد ارتقای سطح آگاهی عمومی و همچنین آگاهی جامعه ایران هدف درباره حقوق معلولان هستیم، بنابراین نقش، جایگاه و تاثیرگذاری سازمانهای مردمنهاد پررنگتر و بیشتر شده است.
معینی در ادامه به مهمترین چالشهای انجمنها و سازمانهای مردمنهاد اشاره میکند و میگوید: چالش اول اینکه، NGOها منابع پایدار مالی ندارند که علت اصلی آن ضعف قوانین است. چالش دوم را باید سازماننیافتگی امر جذب داوطلب دانست. در بسیاری از کشورها مردم برای کمک و مشارکت در موضوعات عمومی و شهروندی همچون حوزه افراد دارای معلولیت اعلام آمادگی میکنند و دولت ضمن استفاده از مشارکت آنها، این مشارکت را جزو سوابق کاری و شغلی محسوب میکند اما این موضوع در ایران تعریف نشده است.
وی میافزاید: سومین چالش این است که برخی سازمانهای دولتی و مدیران مسؤول، حق انتقاد سازمانهای مردمنهاد، حق مطالبهگری و پیگیری آنها و نیز استقلالشان را به رسمیت نمیشناسند.
ارسال به دوستان
دومین برف پاییزی 7 استان کشور را سپیدپوش کرد
برفریزان پاییز
هواشناسی: سامانه بارشی جدید دوشنبه وارد کشور میشود
بارش شدید برف و باران و کولاک در برخی استانهای کشور بویژه شهرهای شمالی ـ که از عصر چهارشنبه آغاز شدهـ به انسداد برخی راههای مواصلاتی از جمله جاده چالوس و آزادراه تهران- شمال منجر شد. در همین حال، پلیس به رانندگان هشدار داده از سفرهای غیرضرور در محورهای برفگیر اجتناب و در صورت تردد حتما از زنجیر چرخ استفاده کنند. به گزارش «وطنامروز»، هرچند سازمان راهداری و هلالاحمر به دنبال بارشهای ۲ روز گذشته برای بازگشایی راهها و امدادرسانی به مسافران جادهای اقدامات لازم را بهکار گرفتند اما با توجه به پیشبینی سازمان هواشناسی نسبت به ورود موج جدید بارندگی از دوشنبه این احتمال وجود دارد بارندگیها در ارتفاعات و گردنههای برفگیر برای رانندگانی که نسبت به همراه داشتن تجهیزات زمستانی بیتوجهند مشکلاتی را ایجاد کند. بارش باران و برف دیروز علاوه بر بستن آزادراه تهران- شمال، محورهای شهداد - نهبندان، خرمآباد - پلدختر، شمشک - دیزین، اولنگ - شاهرود، گنجنامه - تویسرکان، سروآباد - پاوه و سیسخت - پادنا را مسدود کرد.
در این رابطه رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از ورود سامانه بارشی جدید به کشور از روز دوشنبه خبر داد. صادق ضیاییان دیروز درباره پیشبینی وضعیت جوی کشور طی روزهای آینده گفت: بنا بر پیشبینیهای انجام شده بر اساس نقشههای همدیدی و آیندهنگری از امروز در شرق استان مازندران، شرق استان تهران و استانهای گلستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی و سمنان، همچنین برخی نقاط استانهای خراسان جنوبی، یزد و اصفهان، ارتفاعات زاگرس مرکزی و ارتفاعات کرمان بارش برف و باران و وزش باد شدید اما موقت پیشبینی شده است. همچنین در استانهای بوشهر و هرمزگان رگبار، رعد و برق و وزش باد شدید پیشبینی میشود. وی با بیان اینکه در این روز در نیمه شرق و نواحی مرکزی کشور کاهش محسوس دما رخ خواهد داد، گفت: همچنین در روز شنبه بارش پراکنده برف و باران در استان خراسان رضوی و رگبار و رعد و برق به همراه وزش باد شدید موقتی در برخی نقاط هرمزگان پیشبینی میشود.
وی از ورود سامانه بارش جدید به کشور از روز دوشنبه خبر داد و گفت: این سامانه نواحی غربی، مرکزی و برخی از نقاط استانهای واقع در شمال غرب و جنوب غرب کشور و نیز استانهای واقع در دامنههای شمالی و جنوبی البرز را به شکل برف و باران تحت تأثیر قرار خواهد داد.
ضیاییان با بیان اینکه در روز سهشنبه جوی آرام در کشور پیشبینی میشود، گفت: خلیجفارس نیز طی ۲ روز آینده مواج خواهد بود.
وی شهرکرد و اردبیل را ۲ مرکز استان دارای کمترین دمای پیشبینی شده با 5 درجه زیر صفر در روز شنبه اعلام کرد و گفت: گرمترین مراکز استانها نیز بر اساس پیشبینیهای انجام شده بندرعباس با بیشینه دمای ۲۷ درجه سانتیگراد خواهد بود و پس از آن بوشهر و اهواز نیز با بیشینه دمای ۲۳ درجه در رتبههای بعدی قرار دارند.
همچنین سرهنگ احمد شیرانی با اشاره به انسداد جاده چالوس و آزادراه تهران - شمال که شب پنجشنبه در پی بارش سنگین برف رخ داد، گفت: با تلاش عوامل پلیس راه و راهداری این ۲ مسیر از صبح دیروز بازگشایی شد. وی با بیان اینکه لازم است رانندگان برای تردد از جادههای کوهستانی حتما زنجیر چرخ به همراه داشته باشند، افزود: در این شرایط پلیس از تردد خودروهای فاقد زنجیر چرخ در این جادهها جلوگیری خواهد کرد. رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا تصریح کرد: هشدار پلیس به رانندگان و مسافران این است که از انجام سفرهای غیرضروری پرهیز کنند و اگر به هر دلیل قصد انجام سفر را دارند، حتما تجهیزات زمستانی به همراه داشته باشند، در جادههای برفگیر حتما از زنجیر چرخ استفاده کنند و از سالم بودن وسایل گرمایشی و ایمنی وسیله نقلیه خود مطمئن شوند.
همچنین مدیرعامل جمعیت هلالاحمر لرستان، دیروز از امدادرسانی به بیش از ٢٣٠ فرد گرفتار شده در گردنه گاماسیاب نورآباد خبر داد. صارم رضایی اظهار کرد: در پی گزارشهای سازمان هواشناسی درباره بارش برف و باران در برخی مناطق استان تیمهای امدادی در محورهای مواصلاتی برفگیر استان از روز پنجشنبه ۱۱ آذرماه در آمادهباش کامل قرار گرفتند. وی تصریح کرد: عصر روز پنجشنبه شدت بارشها بیشتر شد به طوری که تردد در گردنه گاماسیاب شهرستان نورآباد بر اثر بارش برف و کولاک به سختی صورت گرفت. مدیرعامل جمعیت هلالاحمر لرستان خاطرنشان کرد: تیمهای امدادی پایگاه امداد و نجات بینشهری گاماسیاب مستقر در محور نورآباد به نهاوند بیش از ٩٠ دستگاه گرفتار شده در برف و کولاک امدادرسانی کرده و توانستند ٢٣٠ فرد گرفتار شده در برف و کولاک را رهاسازی کرده و اسکان دهند.
ارسال به دوستان
دیوان محاسبات جزئیات عملکرد اجرای تبصره ۱۸ قانون بودجه برای اشتغالزایی را منتشر کرد
نادیدهگرفتن قوانین اشتغالزایی
گروه اقتصادی: دیوان محاسبات کل کشور در آخرین جلسه مجلس شورای اسلامی درباره بررسی وضعیت عملکرد اجرای قانون مربوط به اشتغالزایی و حمایت از کسبوکار، تبصره ۱۸ قانون بودجه کل کشور را مورد بررسی قرار داد. بر اساس گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و توضیحات وزرای اقتصادی دولت، مشخص شد دولت دوازدهم در اجرای این تبصره بسیار ضعیف عمل کرده تا حدی که عملکرد منابع اشتغالزایی، بویژه با محوریت بند الف تبصره 18 تنها حدود 10 درصد میزان اشتغال هدفگذاری شده طی سالیان گذشته تحقق پیدا کرده است.
طبق رسم هر ساله، آذرماه موعد ارائه لایحه بودجه سال آینده کشور توسط دولت به مجلس است. دولت باید تلاش کند تا آسیبهای ناشی از کسری بودجه به حداقل برسد.
سید ابراهیم رئیسی روز چهارشنبه در نشست مشترک دولت و مجلس درباره بودجه سال آتی اعلام کرد: ما میخواهیم بودجه ۱۴۰۱ کمترین نقص را داشته و کسری نداشته باشد تا بتواند تورم را مهار کند و رشد اقتصادی قابل قبولی در آن دیده شود و همه اینها در بودجه ۱۴۰۱ مورد بحث قرار میگیرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز با بیان اینکه تغییری در ساختار بودجه در حال شکلگیری است، اظهار داشته است: تنظیم لایحه بودجه در سازمان برنامه و بودجه به اتمام رسیده و ۲ جلسه در دولت نیز مورد بررسی قرار گرفته است و امیدواریم بتوانیم آن را بموقع و طبق قانون در تاریخ ۱۵ آذرماه به مجلس تقدیم کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: هماکنون که در فصل بودجه قرار داریم تغییری در ساختار بودجه در حال شکلگیری است و حتما ارائه نظر و همراهی مجلس در این باره مهم است و باید نقطهنظرات نمایندگان و نکاتی که کمیسیونها در این باره دارند، مدنظر قرار گیرد.
وی یادآور شد: ما تلاش کردیم قبل از اینکه لایحه بودجه را به دولت ببریم با برخی از کمیسیونهای مجلس جلسه داشته باشیم و نقطه نظرات آنها را گرفتیم و تغییراتی که قرار است در آنچه که در گذشته تحت عنوان لایحه بودجه ارائه شده بود، اعمال کنیم را به آنها انتقال دادیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: تنظیم لایحه بودجه در سازمان برنامه و بودجه به اتمام رسیده و ۲ جلسه در دولت نیز مورد بررسی قرار گرفته است و امیدواریم بتوانیم آن را بموقع و طبق قانون در تاریخ 15 آذرماه به مجلس تقدیم کنیم.
* جزئیات عملکرد فاجعهبار اجرای تبصره ۱۸ قانون بودجه
مجلس شورای اسلامی سهشنبه، 9 آذرماه با توجه به اهمیت جایگاه اشتغالزایی و حمایت از کسب و کار برای تامین معیشت مردم، بررسی وضعیت تبصره 18 قانون بودجه کل کشور را در دستور کار صحن علنی قرار داد و این تبصره قانونی را با حضور وزرای امور اقتصادی و دارایی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی مورد بحث و بررسی قرار داد.
پس از این گزارش محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی با انتقاد صریح از عدم تحقق اعتبار ۳۲ هزار میلیارد تومانی برای ایجاد اشتغال در استان که در تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۰ دولت مکلف به اجرای آن شده است، با اشاره به تحقق ۱۰۳ درصدی منابع درآمدی آن، از هزینه شدن این درآمدها در موارد دیگر یا بلوکه آن در بانکها بشدت گلایه کرد و به وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه تا انتهای آذر فرصت داد تا این اعتبار را به شورای برنامهریزی استانها برای ایجاد اشتغال واگذار کنند.
بر اساس گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و توضیحات وزرای اقتصادی دولت، مشخص شد دولت دوازدهم در اجرای این تبصره بسیار ضعیف عمل کرده تا حدی که عملکرد منابع اشتغالزایی، بویژه با محوریت بند الف تبصره 18 تنها حدود 10 درصد میزان اشتغال هدفگذاری شده طی سالیان گذشته تحقق پیدا کرده است. دیوان محاسبات کل کشور نیز در این راستا به منظور بررسی وضعیت تبصره 18 قانون بودجه سال 1400 کل کشور درباره طرحهای اشتغالزایی و حمایت از کسبوکار در کشور، جزئیات میزان تخصیص و عملکرد را بر اساس بندهای مختلف آن طی جداولی منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، از 23 ردیف تبصره 18 قانون بودجه سال جاری 13 ردیف فاقد عملکرد بوده و در دیگر ردیفها نیز با وجود تخصیص بخشی از مبالغ، پرداختی صورت نگرفته است. به طور مثال مطابق بند «د» این تبصره به شرکتهای تابعه وزارت نفت اجازه داده شده است تا مبلغ 800 میلیارد تومان از محل منابع داخلی خود را برای کمک به سرمایهگذاری خطرپذیر و حمایت از ساخت داخل و طرحهای توسعهای اشتغالآفرین و تولید بار اول اختصاص دهند که این بند فاقد عملکرد بوده و اجرایی نشده است.
همچنین در جزء 2 بند الف تبصره 18 باید مبلغ 1000 میلیارد تومان به منظور پشتیبانی فنی و پایدارسازی و ضمانت اشتغال محرومان به صورت تسهیلات بانکی پرداخت انجام میشد، که با وجود تخصیص مبلغ 66 میلیارد تومانی به سازمان بهزیستی، به علت عدم انعقاد قرارداد دستگاههای اجرایی با بانکهای عامل منتخب، هیچگونه پرداختی صورت نگرفته است.
ارسال به دوستان
ترامپیسم چگونه به انتخابات آمریکا بازمیگردد؟
فرزانه دانایی: یاران ترامپ در سراسر ایالتهای آمریکا دست به کار شدهاند تا بالاترین میزان تأثیرگذاری بر انتخابات کنگره در سال 2022 را داشته باشند. در میشیگان رهبران حزب جمهوریخواه در حال تغییر دادن شکل برگزاری انتخابات یا نظارت بر آن هستند و تلاش دارند کسانی را در پستهای حساس و کلیدی مرتبط با انتخابات قرار دهند که نزدیکی بیشتری با ایدههای دونالد ترامپ دارند. در ۲ شهر ایالت پنسیلوانیا نیز کاندیداهایی برای پستهای کلیدی محلی انتخاب شدهاند که مانند رئیسجمهور سابق آمریکا بر این عقیدهاند در انتخابات سال ۲۰۲۰ تقلب شده است. نکته جالب اینجاست که پستهای ارائه شده به این افراد شامل قضاوت و همچنین نظارت بر جریان انتخابات است که میتواند نقشی تعیینکننده در نتایج انتخابات ریاستجمهوری سال 2024 داشته باشد. در کلرادو نیز کسانی که به نتایج انتخابات سال 2020 اعتماد ندارند از طرفداران خود خواستهاند برای مشاغل مرتبط با انجام فرآیندهای انتخاباتی ثبتنام کنند.
متحدان ترامپ در سراسر ایالتهای آمریکا با اشاره به اینکه باید بیش از پیش درباره امنیت انتخابات کار کرد، به دنبال جایگزینی مقاماتی هستند که سال 2020 اعتقادی به تقلب در انتخابات نداشتند. آنها تلاش دارند تغییر شدیدی در وضعیت داوطلبان نظارت بر جریان انتخابات و همچنین قضاتی که به شکایتهای انتخاباتی رسیدگی میکنند یا حتی کارمندان وزارت دادگستری در ایالتهای مختلف انجام دهند تا مطمئن شوند در انتخاباتهای آتی تقلبی از طرف دموکراتها رخ نمیدهد.
در صورتی که متحدان ترامپ در ایالتهای مختلف موفق به انجام این کار شوند، میتوانند احتمال پیروزی دوباره او در صورت نامزد شدن در انتخابات سال 2024 را بالا ببرند. آنها در عین حال میتوانند شرایط را به شکلی مدیریت کنند که بتوانند درباره نحوه پیروزی بایدن در انتخابات سال 2020 شک و شبهه بیشتری ایجاد کنند. فرمانداران ایالتهای جمهوریخواه و برخی مسؤولان سیاسی رده پایینتر در ایالتهای مختلف آمریکا بر این عقیدهاند دیگر موضوع، بحث تقلب در انتخابات ۲۰۲۰ نیست، بلکه مردم به دنبال ایجاد زمینهای در جهت اطمینان پیدا کردن از این مسالهاند که در انتخابات 2022 و ۲۰۲۴ تقلبی نشود. فرمانداران جمهوریخواه بر این باورند در صورتی که قوانین رأیگیری تغییر کند و سختگیرانهتر شود، در شرایطی که نتایج انتخابات بشدت برای هر ۲ رقیب نزدیک باشد، میتوان به صورت شفافتری درباره آن صحبت کرد.
* طرفداران و حامیان رئیسجمهور سابق آمریکا
ـ که به دنبال رسیدن به دفاتر نظارت و ارزیابی پروسه انتخابات هستند ـ معتقدند این کار را برای تامین امنیت سیستم انتخابات انجام میدهند. با این حال دموکراتها بر این عقیدهاند این کار نشان میدهد جمهوریخواهان خود به دنبال محدود کردن شرایط رای دادن و بعد از آن احتمالا دستکاری در نتایج انتخابات هستند.
همین نگرانیها بود که باعث شد روز گذشته سناتور «برنی سندرز» از دموکراتهای پیشرو در مجلس سنای آمریکا با انتشار عکسی در صفحه شخصی خود اعلام کند ۴۲۵ لایحه به مجالس محلی آمریکا ارائه شده است که حق رأی مردم را از آنان گرفته یا آن را محدود میکند. نکته جالب توجه این است که این لوایح ارائهشده نهتنها در ایالتهای موسوم به قرمز یا طرفدار جمهوریخواهان، بلکه در ایالتهای دموکرات نیز در مجالس محلی ارائه شده است و این مساله نشان میدهد جمهوریخواهان برای پیروزی در انتخابات ۲۰۲۲ و ۲۰۲۴ به دنبال تأثیرگذاری بر رایهای محلی و همچنین پروسه و روند برگزاری انتخابات هستند. در همین حال کمپین انتخاباتی ترامپ نیز بیکار نمانده و در انتخاباتهای مختلف مرتبط با فرمانداریها یا سایر پستهای مدیریتی در ایالتهای مختلف آمریکا از کاندیداهای جمهوریخواه و کسانی که معتقدند در انتخابات 2020 تقلب شده است، حمایت میکند. این حمایت تاکنون شامل حال ۱۰ مسؤول برگزاری انتخابات در ایالتهای مختلف و ۸ دادستان در سراسر آمریکا شده است. تلاشهای ویژه حامیان ترامپ در میشیگان در شرایطی است که کمیته نظارتی سنا در ابتدای سال جاری میلادی تایید کرده بود در انتخابات سال 2020 در ایالت میشیگان هیچ تقلب انتخاباتی رخ نداده است و بر همین اساس به نظر میرسد تغییر آرایش سیاسی افرادی که در کمیتههای نظارتی حضور دارند، میتواند برای انتخاباتهای بعدی بهنفع جمهوریخواهان تمام شود و در صورتی که آنها ادعای تقلب در انتخابات را مطرح کنند، افراد و حامیانشان راحتتر میتوانند آن را تأیید کنند.
معمولاً هیأتهایی که نتایج انتخابات را در ایالتهای مختلف تایید کرده یا درباره شبهات در این باره تحقیق میکنند، شامل هیئاتی هستند که به صورت برابر بین دموکراتها و جمهوریخواهان تقسیم شدهاند. با این حال به نظر میرسد برای انتخاب اعضای هیات جدید، تعدادی از جمهوریخواهان و طرفداران ترامپ تحت عنوان دموکرات وارد این هیأتها شوند! در عین حال درباره جمهوریخواهانی که به تقلب در انتخابات سال 2020 نیز اعتقادی ندارند، تلاشها نشان میدهد حزب جمهوریخواه به دنبال تغییر دادن آنها و انتصاب افرادی است که اعتقاد راسخ به تقلب دارند.
در ایالت پنسیلوانیا نیز قرار است از تعدادی از نامزدهایی که از ادعای ترامپ درباره تقلب در انتخابات حمایت کرده بودند، به عنوان قضات مرتبط با شکایات انتخاباتی و همچنین بازرسان انتخاباتی استفاده شود. سازمانهای مرتبط با آزادی رأی و انتخابات عادلانه که سازمانهای مردمنهاد برای بررسی میزان عادلانه بودن انتخابات هستند، اعلام کردهاند انتخاب افرادی که نتیجه انتخابات قبلی را نپذیرفتهاند، مانند این است کسانی را که به آتش زدن اماکن عمومی میپردازند، به عنوان آتشنشان استخدام کنیم!
نکته جالب بعدی رقابت طرفداران ترامپ برای گرفتن مشاغلی در سیستم انتخاباتی آمریکاست که شاید چندان هم به صورت رسمی ارتباط سیاسی با نتایج انتخابات نداشته باشد اما میتواند بر نتایج کلی تاثیرگذار باشد. مثال این رفتار را میتوان در کلرادو مشاهده کرد که برای شغل مدیریت پروژه فنی «آیتی» مرتبط با دفتر انتخاباتی، نامزدهایی که حزب جمهوریخواه یا طرفداران ترامپ معرفی کردهاند بسیار زیاد هستند و فعالان اجتماعی معتقدند حملهور شدن طرفداران ترامپ برای گرفتن مشاغل دولتی مرتبط با نظارت بر انتخابات یا اجرای آن نشان میدهد او برنامه ویژهای برای بازگشت به انتخابات و برنده شدن در سال 2024 دارد. اتفاقات رخ داده با این حال میتواند دوباره آتش اختلافات بین ۲ حزب را در ایالاتمتحده روشن کرده و شرایط را برای عمیقتر شدن شکاف اجتماعی فراهم کند.
ارسال به دوستان
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت آیتالله سیدرضی شیرازی
حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در پیامی درگذشت عالم بزرگوار مرحوم آیتالله آقای حاجسیدرضی شیرازی را تسلیت گفتند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری متن پیام رهبر حکیم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
درگذشت عالم بزرگوار مرحوم آیتالله آقای حاجسیدرضی شیرازی رحمهالله علیه را که از احفاد پرچمدار کبیر اسلام و تشیع و مرجعِ استعمارستیز قرن چهاردهم هجری مرحوم میرزای شیرازی بزرگ بودند، به حوزه علمیه تهران و شاگردان و ارادتمندان ایشان و بیت رفیع شیرازی بویژه به خاندان مکرم و بازماندگان ایشان تسلیت عرض میکنم و رحمت و مغفرت و علو درجات ایشان را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
سیدعلی خامنهای
۱۱ آذر ۱۴۰۰
ارسال به دوستان
دور نخست مذاکرات وین با ارائه 2 سند لغو تحریمها و فعالیتهای هستهای از سوی ایران پایان یافت
تمرکز ایران بر لغو تحریمها
موارد اختلافی باقیمانده از 6 دور مذاکرات قبلی در پیشنویس جدید اعمال و به طرف غربی ارائه شد
گروه سیاسی: نخستین دور مذاکرات تازه جمهوری اسلامی ایران و ۱+۴ در حالی در هتل کوبورگ وین پایان یافت که تیم ایرانی در قالب 2 سند رفع تحریمها و فعالیتهای هستهای، پیشنهادات خود را ارائه کرد تا طرف غربی درباره آنها نظر بدهد.
به گزارش «وطنامروز»، یک منبع نزدیک به تیم مذاکرهکننده ایران در این باره به تسنیم گفت: متون ارائه شده ایران، متوازن بوده و با ظرافت در تطابق کامل با مفاد توافق سال 2015 و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد نگاشته شده است. وی افزود: پیشنویس 6 دور قبل نیز بخش عمدهای از این متون را شکل داده است. این منبع ادامه داد: اروپا و آمریکا اگر جدی به دنبال توافق باشند، فرصت مناسبی با این متون ایجاد شده است.
با این وجود خبرنگار روزنامه والاستریت ژورنال خبر داد دیپلماتهای ارشد ۳ کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) مدعی شدهاند پیشنهادهای ایران با برجام مغایر است.
وی به نقل از این دیپلماتها افزود: برخی دیگر از پیشنهادات ایران نیز فراتر از مفاد برجام است. این دیپلماتها مدعی شدند پیشنهادهای ایران در این نشست، با متن مذاکره شده در 6 دور قبلی مذاکرات وین تغییر داشته و باعث ایجاد نگرانی و ناامیدی شده است. دیپلماتهای ۳ کشور اروپایی ادعا کردند تهران تقریبا از تمام سازشهای سختی که پس از ماهها کار سخت حاصل شده، به عقب بازگشته و خواستار تغییرات بزرگی شده است. این رفتار اروپاییها میتواند به عنوان عدم جدیت طرف اروپایی ارزیابی شود و نشاندهنده این موضوع باشد که همچنان در بر همان پاشنه میچرخد!
شبکه اسکاینیوز دیروز به نقل از یک مذاکرهکننده ارشد ایران در وین گزارش داد دور فعلی مذاکرات روز جمعه به پایان رسید تا طرفهای غربی برای بررسی پیشنهادات ایران زمان داشته باشند. پایگاه خبری آکسیوس نیز به نقل از یک دیپلمات اروپایی حاضر در مذاکرات گزارش داد، هیاتها به پایتختهایشان بازمیگردند و احتمالا هفته دیگر برای دور دیگری از مذاکرات بازخواهند گشت. همچنین انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات گفت: تیمهای مذاکرهکننده چهارشنبه یا پنجشنبه به وین باز خواهند گشت.
* سند ایرانی لغو تحریمها
همچنین معاون سیاسی وزیر امور خارجه دیروز در جمع خبرنگاران ایرانی مستقر در وین گفت: در این نشستها ما دیدگاههای خودمان را درباره موضوعات محوری و اصلی این دور از گفتوگوها بویژه موضوع لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه طرح کردیم و شاخصها و ملاکهایی را که برای بیان مواضع خودمان لازم بود با آنها در میان گذاشتیم. آنها هم در این زمینه سؤالاتی را مطرح میکردند و ابهامهایی داشتند که در این نشستها تلاش شد این ابهامها رفع و به سؤالات آنها پاسخ داده شود.
وی ادامه داد: دیشب ۲ سند را در اختیار طرف مقابل قرار دادیم. سند اول دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران درباره موضوع لغو تحریمهاست و همینطور سند دوم درباره موضوع اقدامات هستهای ایران است که در اختیار طرف مقابل قرار گرفت. قاعدتا طرف مقابل باید اینها را بررسی و آمادگی لازم را کسب کند برای اینکه وارد گفتوگوها و مذاکرات جدی با جمهوری اسلامی ایران درباره متنهای ارائهشده، شود. رئیس هیأت مذاکرهکننده ایرانی در وین با بیان اینکه نکته مهم این است که این گفتوگوها دارای آثار متنوع و متعدد بینالمللی است، یادآور شد: بر همین اساس بازیگران دیگری که خارج از عرصه این گفتوگوها هستند، یا به طور مستقیم یا به واسطه برخی بازیگران داخل گفتوگوها، تلاش میکنند در روند گفتوگوها اخلال ایجاد کرده و مسیر دستیابی به توافق و مسیر گفتوگوهای سازنده را دچار اخلال کنند.
دیپلمات ارشد ایرانی گفت: من در جلسه با نمایندگان مختلف هیأتهای ۱+۴ این بحث را مطرح کردم و هشدار دادم باید تلاش شود اجازه ندهیم نگاه و رویکرد بازیگران خارج از گفتوگوها بر روند مذاکرات تاثیر منفی و سلبی بگذارد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: امیدواریم بعد از ارائه پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران به طرف مقابل، آنها بتوانند در کوتاهترین زمان به یک جمعبندی برای ورود به گفتوگوهای جدی با جمهوری اسلامی ایران درباره ۲ سندی که ارائه شده است، برسند. باقری ادامه داد: ما به طرف مقابل اعلام کردیم برای ادامه گفتوگوها آمادگی داریم. ما در وین هستیم که این گفتوگوها را ادامه دهیم. قاعدتا آنها نیاز دارند اسنادی را که ما در اختیار آنها قرار دادیم، بررسی کنند. اگر آنها برای استمرار گفتوگوها آماده باشند، ما هیچ مانعی در این زمینه نداریم.
وی اضافه کرد: قاعدتا امروز (دیروز) در تماسی که با آنها داریم و آنها با ما خواهند داشت، وضعیت بررسی این اسناد و همچنین جدول زمانی در گفتوگوهایی که بین جمهوری اسلامی ایران و نمایندگان ۱+۴ در وین برگزار میشود، مشخص خواهد شد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه در پاسخ به این سؤال که آیا امیدوار هستید طرفهای مقابل به این ۲ سند پاسخ مثبت دهند؟ گفت: اینکه بررسی این اسناد چقدر طول میکشد به آنها بستگی دارد. باقری درباره اظهارات مقامات اروپایی درباره پیشنویسهای قبلی و رفع تحریمها نیز بیان کرد: آن چیزی که پیش روی ما قرار دارد، متن پیشنویسی است که در آخرین دور گفتوگوها در وین ۶ حاصل شده است و همه طرفها اذعان داشتند و دارند که این متن حداکثر یک پیشنویس است که پیشنویس قابل مذاکره است.
وی با بیان اینکه هیچ اختلافی بین ما و آنها در این زمینه نیست، اظهار داشت: ما بر ۲ نکته تأکید کردیم؛ یکی اینکه یک موارد اختلافی است که از قبل باقی مانده ولی برخی موضوعات است که کاستیهای اسناد است که درباره آن کاستیها نگاه خود را در سند جدید بیان کردیم. برخی نکات است که در پیشنویس وجود دارد که با اسنادی که مورد قبول طرفین است مغایرت دارد و طرفین آن اسناد را قبول دارند. بر همان اساس ما پیشنویس را ارزیابی کرده و نگاه و اصلاحات خودمان را درباره آن اعمال کردیم. معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره اینکه چقدر احتمال میدهید تغییرات در ۲ پیشنویس از سوی طرف مقابل قابل قبول باشد؟ اظهار داشت: در ایران دولت جدیدی سر کار آمده و دولت تیم جدیدی را مامور ادامه گفتوگوها کرده است. بر اساس این واقعیت ما با یک اصلاحاتی در متن مواجه شدیم که این اصلاحات در اختیار طرف مقابل قرار گرفته و قاعدتا طرف مقابل هم این اختیار را دارد که نظرات خودش را درباره پیشنهادات و اصلاحاتی که ما روی متن پیشنویس اعمال کردیم، بیان کند. اساس مذاکرات هم همین نکته است. باقری اضافه کرد: یکی از محورهایی که برخی جریانهایی که نمیخواهند گفتوگوها به نتیجه برسد مطرح کردند این بود که اینگونه القا میکردند که طرف ایرانی در گفتوگوها جدی نیست. ارائه این ۲ سند نشانه جدیت ما بود و ما حتی به صورت ریز نگاه و رویکرد و مواضع خودمان را درباره بخشهای مختلف سند ارائه کردیم.
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با خبرگزاری کیودوی ژاپن در پاسخ به این سوال که در ۲ سند ارائه شده از سوی ایران به طرفهای مقابل آیا موضوع رفع تحریمها گام به گام خواهد بود یا به صورت یکجا؟ خاطرنشان کرد: رفع تحریمها گام به گام نیست. باقری همچنین درباره مدت زمان راستیآزمایی نیز بیان کرد: ۳ سند داریم که هنوز سند سوم به طرف مقابل تحویل نشده است. وی درباره بازخورد ۲ سندی که شب گذشته به طرف مقابل ارائه شد نیز گفت: هنوز در حال گفتوگو هستیم.
* آمریکا جزو گفتوگو نیست!
یک رسانه انگلیسی از واکنش تند تیم مذاکرهکننده ایران به قرائت بیانیه «رابرت مالی» نماینده آمریکا در امور ایران در مذاکرات وین خبر داد. پایگاه میدلایستآی نوشته مذاکرات شروع بسیار سختی داشته است. این پایگاه نوشته است: «میدلایستآی متوجه شده یک کشور اروپایی با قرائت بیانیه رابرت مالی، رئیس هیأت آمریکایی، ایران را عصبانی کرده است. هیأت ایران اعتراض کرده و گفته آمریکا جزو گفتوگوها نیست و سپس خطاب به حاضران در اتاق گفتهاند: ما را تهدید نکنید».
میدلایستآی نوشته نماینده کشور اروپایی مذکور عقبنشینی کرده و به ایرانیها اطمینان داده بیانیه هیأت آمریکایی از آن به بعد قرائت نخواهد شد. این رسانه انگلیسی همچنین از بروز پارهای اختلافات در هیأت ۱+۴ خبر داده است. به نوشته این رسانه، هنگامی که نماینده یک کشور اروپایی از ایران انتقاد و این کشور را به انعطافناپذیری متهم کرد، هیأت چین با اشاره به توافق «اوکاس» از ریاکاری و سیاستهای دوگانه غرب در مسائل منع اشاعه هستهای انتقاد کرد.
***
بازخوانی دستورات برجامی رهبر انقلاب در دوره بایدن
گروه سیاسی: دور اول مذاکرات جدید نشست کمیسیون برجام برای تعیین تکلیف توافق هستهای در حالی در هتل کوبورگ وین به پایان رسید که وضعیت پیرامونی برجام دیگر مثل گذشته نیست.
به گزارش «وطنامروز»، حداقل از سال گذشته به این سو، شرایط به نفع ایران و به ضرر طرف بدعهد غربی تغییر کرده است. ایران از سال گذشته با شتاب بخشیدن به توسعه برنامه هستهای و گستردهتر کردن ابعاد این برنامه به پشتوانه سرعت بخشیدن در پیادهسازی برنامههای توسعه و تحقیق، به سرعت زمان را به ضرر واشنگتن کرد.
این تغییر فاز در تهران در حالی صورت گرفت که دولت حسن روحانی با راهبرد «حفظ برجام به هر قیمت» سیاستی در پیش گرفته بود که با عناوینی نظیر «صبر راهبردی» یا «فرصت به دیپلماسی» آن را پیش میبرد. اتخاذ این سیاست مشت ایران را برای طرف غربی باز کرده و بازیخوانی برجامی دولت مستقر در ایران را برای آمریکا و متحدانش آسان کرده بود. تبدیل برجام به یک موضوع حیثیتی از سوی دولت دوازدهم یک فرصت طلایی برای غرب مهیا کرد. تروئیکای اروپا از یک سو هیچ فشاری برای عمل به تعهدات خود احساس نمیکرد و از طرف دیگر ایران علاوه بر تحمل نتایج خروج ترامپ از برجام- که روحانی از آن با عنوان خروج یک مزاحم از توافق استقبال کرد!- و فشار تحریمی سنگین کارزار فشار حداکثری همچنان به طور کامل به تعهدات خود عمل میکرد و همچنان برنامه هستهای ایران در زیر محدودیتهای استثنایی و شدیدترین نظامات راستیآزمایی قرار داشت؛ هدیهای به واشنگتن برای پاره کردن توافق!
سیاست برجامی دولت سابق با ادراکسازی برای طرف مقابل که ایران به خاطر آسیب ندیدن برجام هر کاری میکند، کشورمان را وارد یک تنش امنیتی کرد که منجر به حملات خرابکارانه علیه زیرساختهای هستهای در نطنز و کرج شد.
در این میان تیم «حسن روحانی- محمدجواد ظریف» تمام امید خود را متوجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و پیروزی جو بایدن برای زنده نگه داشتن برجام کرده بود. وزیر وقت امور خارجه در آن روزها میگفت مشخص است بایدن با ترامپ فرق دارد و حسن روحانی راهحل احیای برجام را به سادگی خطخطی کردن یک کاغذ توسط رئیسجمهور جدید آمریکا میدانست. جو بایدن البته مثل روحانی فکر نمیکرد و تا امروز از رقم زدن این اتفاق به غایت ساده خودداری کرده است. با این تفاسیر از زمستان گذشته و مشخص شدن سکاندار جدید کاخ سفید که برای ایران پیششرط میگذاشت، رهبر حکیم انقلاب به این سیکل معیوب خاتمه دادند و از زمانی که بایدن در اتاق بیضی خود مستقر شد شروط ایران را روی میز گذاشتند. مهمترین گزارهای که رهبر معظم انقلاب تلاش داشتند برای طرف غربی و برخی جریانات داخلی تفهیم شود این است که حفظ برجام ذاتا برای ایران ماهوی نیست و فقط لغو تحریمها برای کشورمان موضوع اصلی است. بازخوانی شروط معظمله برای تیم فعلی مذاکرهکننده ایران نقشه راه آینده را ترسیم خواهد کرد.
رهبر انقلاب 19 دی 99 درباره شروط برجامی در دیدار مجازی با مردم آذربایجان شرقی گفتند: «من در مورد این مسأله برجام، 3-2 نکته را عرض میکنم. نکته اول این است که بحث میکنند که آمریکا برگردد به برجام یا برنگردد. ما هیچ اصراری نداریم، هیچ عجلهای نداریم که آمریکا به برجام برگردد؛ اصلا مسأله ما این نیست که آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد. آنچه مطالبه منطقی ما و مطالبه عقلانی ما است، رفع تحریمها است؛ تحریمها باید برداشته بشود. این حق غصبشده ملت ایران است؛ چه آمریکا، چه اروپا -که آویزان به آمریکا و دنبالهروِ آمریکا است- وظیفه دارند این حق ملت ایران را ادا کنند. اگر تحریمها برداشته شد، خب آن برگشت آمریکا به برجام معنایی خواهد داشت - البته مسأله خسارتها هست که جزو مطالبات ما است و در مراحل بعدی دنبال خواهد شد- اما اگر چنانچه تحریمها برداشته نشد، برگشت آمریکا به برجام ممکن است حتی به ضرر ما تمام بشود؛ به نفع ما که نیست، [بلکه] به ضرر ما هم ممکن است باشد. البته بنده به مسؤولان، هم در قوه مجریه و هم در قوه مقننه، گفتهام که در این زمینهها با دقت و رعایت کامل ضوابط پیش بروند و عمل کنند».
ایشان سپس یک ماه بعد در بهمن سال گذشته در شرایطی که آن ایام مقامات دولت جو بایدن بازگشت آمریکا به برجام را مشروط به برداشتن گام اول از سوی تهران با بازگشت به محدودیتهای برجامی میکردند، در دیدار فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش شروط ایران را تکمیل کرده و راهحل را لغو همه تحریمها و راستیآزمایی ایران عنوان کردند. رهبر انقلاب در این زمینه بیان کردند: اگر بخواهیم منطقی و مستدل صحبت بکنیم، آمریکا و ۳ کشور اروپایی که همه تعهدات برجامی را زیر پا گذاشتند، دیگر حق ندارند برای برجام شرط و شروط تعیین کنند. آنها به تعهدات برجامیشان هیچ عمل نکردند؛ یک برهه بسیار کوتاهی در اول کار بعضی از تحریمها را - نه همه تحریمها را- موقتا تعطیل کردند، دوباره برگشتند و بعد تحریمها را افزایش هم دادند؛ شاید ۲ برابر، ۳ برابر تحریمها را زیاد هم کردند. بنابراین آنها حق ندارند در این زمینه شرط و شروط معین کنند. آن طرفی که حق دارد برای ادامه کار برجام شرط معین کند ایران است. علت هم این است که ایران از اول به تمام تعهدات برجامی خودش عمل کرد، جمهوری اسلامی به تمام تعهدات برجامی عمل کرد؛ آنها نقض کردند. ما حق داریم برای ادامه برجام شرط بگذاریم و این شرط را هم گذاشتیم و گفتیم و هیچ کس هم از آن عدول نخواهد کرد؛ و آن این است که اگر میخواهند ایران به تعهدات برجامی -که چند تعهد آن را لغو کرده- برگردد، باید آمریکا تحریمها را کلا لغو بکند؛ آن هم نه به زبان و روی کاغذ که بگوید لغو کردیم؛ نه، باید در عمل تحریمها را لغو کنند و ما راستیآزمایی کنیم و احساس کنیم که درست تحریمها لغو شده، آن وقت ما هم به این تعهدات برجامی برمیگردیم؛ این سیاست قطعی جمهوری اسلامی است و مورد اتفاق مسؤولان کشور هم هست و از این سیاست بر نخواهیم گشت. رهبر انقلاب اسلامی فروردین سال جاری در آغاز مذاکرات وین هدف آمریکاییها از تأکید و اصرار بر مذاکره را تلاش برای تحمیل یک حرف باطل دانستند و افزودند: منطق جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه اول باید آمریکا تحریمها را بردارد زیرا به آنها اطمینانی وجود ندارد و قبلا بارها نقض عهد کردهاند، بهگونهای است که حتی بعضی مذاکرهکنندگان اروپایی نیز قبول دارند و در جلسات خصوصی آن را تصدیق میکنند، اگرچه در مقام تصمیمگیری تسلیم آمریکاییها هستند و از خود استقلالی ندارند.
ایشان با اشاره به مذاکرات وین در آن روزها نیز گفتند: آمریکاییها در این مذاکرات، بر سر موضع عنادآمیز خود محکم ایستادند و یک قدم هم جلو نیامدند. رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: آمریکاییها در زبان و وعده میگویند تحریمها را بر میداریم اما تحریمها را برنداشتند و برنمیدارند، ضمن آنکه شرط هم میگذارند و میگویند که باید در همین توافق جملهای بگنجانید که بعدا درباره برخی موضوعات صحبت شود، اگرنه توافقی نخواهیم داشت. حضرت آیتالله العظمی خامنهای فرمودند: آنها میخواهند با گذاشتن این جمله، بهانهای برای دخالتهای بعدی خود درباره اصل برجام و مسائل موشکی و منطقهای فراهم کنند و اگر ایران حاضر به بحث درباره آنها نشود بگویند توافق را نقض کردهاید و توافق، بیتوافق. ایشان با تأکید بر اینکه آمریکاییها کاملا ناجوانمردانه و خباثتآلود برخورد میکنند، افزودند: آمریکا هیچ ابایی از نقض قول و تعهدات خود ندارد، همانطور که یک بار توافق را نقض کردند و کاملا هم بیهزینه بود. رهبر حکیم انقلاب در ادامه گفتند: اکنون هم که به آمریکاییها گفته میشود تضمین دهید که توافق را در آینده نقض نخواهید کرد، میگویند تضمین نمیدهیم.
تیم مذاکرهکننده ایرانی با کاربست این شروط، مذاکرات موفقتری در ادامه خواهد داشت. دولت سیزدهم البته با اقداماتی که پیش از شروع مذاکرات در گستردهتر کردن سبد دیپلماسی انجام داد، این پیام را به طرف مقابل فرستاد که برای ایران برجام همه چیز نیست و گزینههای جایگزین وجود دارد؛ چه اینکه منابع غربی هم از جمعبندی خود از مذاکرات روزهای گذشته در هتل کوبورگ گزارش دادهاند ایران توافقی میخواهد که تحریمها را لغو کند اما خود را به خاطر برجام نمیکشد. اهمیت شروط کاربردی رهبرانقلاب در اینجاست که محرکهایی که در اختیار آمریکا جهت فشار وارد کردن به ایران قرار داشت کارایی خود را از دست داده است. از همین رو است که ایشان در سخنرانی اول سال 1400 گفتند: آمریکاییها میگویند شرایط تغییر کرده و توافق قبل باید تغییر کند، قبول داریم؛ شرایط تغییر کرده اما به نفع مردم ایران!
ارسال به دوستان
افشای برخی اسناد مربوط به روابط قاهره - ریاض
سیسی: بنسلمان بچه است!
افشای برخی اسناد مربوط به روابط قاهره و ریاض حاکی از به تنگ آمدن رئیسجمهور مصر، یکی از نزدیکترین متحدان رژیم سعودی از رفتار زننده ولیعهد همهکاره عربستان است. روزنامه الاخبار لبنان اقدام به انتشار یک سند محرمانه دیپلماتیک کرد که بر مبنای آن «جمعه مبارک الجنینی» سفیر امارات در مصر، درباره افتضاح محمد بنسلمان در سفر نوامبر (پاییز) 2018 خود به مصر گزارش میدهد.
در این پیام دیپلماتیک، سفیر اماراتی خطاب به مافوق خود در ابوظبی، «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات درباره اتفاقاتی که حین سفر بنسلمان به قاهره چند هفته پیش از زمان نگارش رخ داده بود، گزارش میدهد رژیم سعودی تمام رسانههای مصر را از پوشش سفر منع و اعلام کرده بود صرفا رسانههای دولتی عربستان میتوانند این سفر را پوشش دهند. بیانیه پایانی سفر نیز از پیش آماده شده بود.
همچنین تمام تیم امنیتی ولیعهد سعودی از جمله تیم اسکورت از سازمان امنیت عربستان انتخاب شده بودند و نیروهای امنیتی مصر حق دخالت در این باره را نداشتند. دلیل این میزان حساسیت و واهمه بنسلمان این بود که تازه یک ماه از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار عربستانی مخالف خود در کنسولگری عربستان در ترکیه میگذشت. در آن زمان ریاض آماج شدیدترین حملات رسانهای و سیاسی بود و بنسلمان نیز از ترس جان خود تدابیر امنیتی را تشدید کرده بود. در این سفر همچنین بنسلمان انتقادات شدیدی متوجه «سامح الشکری» وزیر خارجه مصر کرده و گفته بود اقدامات او مانع توسعه روابط ریاض و قاهره میشود. سعودیها پا را از این هم فراتر گذاشته و به مقامات مصری گفته بودند «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب باید برکنار شده و شاکله این سازمان باید تغییر کند. این درخواست تعجب مقامات قاهره را برمیانگیزد، چرا که با وجود همراهی تمام و کمال لیگ عربی با مواضع ریاض بویژه در غائله یمن، ولیعهد جاهطلب سعودی باز هم اصرار داشته این سازمان به طور کامل تحت اختیار او باشد. گویا انتقاد بنسلمان از وزیر خارجه مصر نیز به دلیل مخالفت الشکری با تغییر دبیرکل اتحادیه عرب بوده است. در نهایت مهمترین مالکالرقاب قدرت ریاض در سفر ۳ سال قبل خود به قاهره کار را به جایی میرساند که ژنرال «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر مجبور به واکنش میشود. السیسی در مجتمع بزرگ «خانه اپرای قاهره» استقبال ویژهای از بنسلمان تدارک دیده بود. زمانی که کاروان حامل هر دوی آنها در کنار یکدیگر عازم مراسم بودند، در آستانه محل مراسم به یکباره کاروان تشریفات سعودی تغییر مسیر داده و راه خود را به سمت مقصد نامعلومی کج میکند. رئیسجمهور مصر نیز که از این اقدام بنسلمان تعجب کرده بود، به تنهایی وارد ساختمان مراسم میشود و منتظر میهمان عجیب خود میماند. به نوشته سفیر امارات در نهایت پس از انتظار طولانیمدت السیسی در محل اپرا به او خبر میدهند بنسلمان به هتل «مریح شویه» در قاهره رفته است. همراهان رئیسجمهور مصر میگویند او که یک درجهدار ارشد ارتش بوده و بشدت به دیسیپلین و انضباط اعتقاد دارد، از این رفتار جوانک سعودی بشدت عصبانی شده و هنگام ترک سالن گفته است: باشد، بچه است!
ارسال به دوستان
گروههای شیعه معترض به نتایج انتخابات در منزل هادیالعامری با مقتدا صدر جلسه گذاشتند
توافق مهم در عراق
گروه بینالملل: منابع عراقی عصر دیروز از حضور گسترده معترضان به نتایج انتخابات اخیر پارلمانی عراق در ورودی منطقه الخضرای بغداد خبر دادند. این تظاهرات همزمان با اعلام «جمعه پایداری» از سوی مخالفان نتایج انتخابات برگزار شد. در همین حال «صابریننیوز» از حضور گسترده معترضان روی «پل معلق» بغداد و تلاش آنها برای ورود به منطقه الخضرا خبر داد. معترضان خشمگین، پرچم رژیم صهیونیستی را به آتش کشیدند و بر حق مقاومت در مقابله و رویارویی با اشغالگران پس از پایان مهلت خروج نظامیان آمریکایی در پایان سال جاری میلادی تاکید کردند. صابریننیوز گزارش داد: معترضان از دادگاه فدرال خواستند شمارش دستی همه آرا انجام و نتایج انتخابات باطل اعلام شود. این رسانه همچنین از درگیری میان نیروهای امنیتی و معترضان به نتایج انتخابات و پرواز بالگردهای آمریکایی بر بالای سر معترضان خبر داد. همزمان کمیته سازماندهی تظاهرات در بغداد و دیگر استانهای عراق در بیانیهای اعلام کرد: پس از اصرار صریح الکاظمی بر جعل واقعیت و نیز اصرار کمیساریای انتخابات غیرمستقل بر اعلام نتایج نهایی انتخابات بدون در نظر گرفتن شکایات و ادلهای که فساد و تقلب در انتخابات را مورد تاکید قرار میدهد و نیز نادیده گرفتن خواستههای ملت مظلوم، لازم میدانیم مواردی را به شرح زیر بیان کنیم: اولا، امید به شفافیت و عدالت دستگاه قضایی شجاع برای بازگرداندن حق به اهل آن و شناسایی قاتلان معترضان وجود دارد. امید زیادی به تحقق عدالت و رعایت انصاف درباره صاحبان حق میرود. ثانیا، مخالفت قطعی با نتایج کمیته تحقیق درباره قتل تظاهراتکنندگان مسالمتآمیز و سوزاندن چادرهای آنها را اعلام میداریم. خون آنها پایمال نخواهد شد. ثالثا، از جوانان تحصنکننده و تظاهراتکننده در جمعه پایداری میخواهیم ثبات قدم داشته باشند و صبر کنند که پیروزی با صبر محقق میشود.
* دیدار مهم گروههای شیعه با صدر در منزل العامری
تظاهرات روز جمعه در حالی برگزار شد که پنجشنبهشب اعضای بیت شیعی عراق با هدف یافتن راهحلی برای عبور از بحران پیش آمده در منزل هادی العامری گرد هم آمدند. بر این اساس نشست نیروهای چارچوب هماهنگی احزاب و گروههای شیعی عراق در حالی با وجود بسیاری از حرف و حدیثها درباره تشتت و تفرق در بین گروههای شیعی، روز پنجشنبه برگزار شد که مهمترین تحول آن، کنار هم نشستن چهرههایی مانند مقتدا صدر رهبر «جریان صدر» با ۷۳ کرسی در پارلمان، «نوری المالکی» رئیس «ائتلاف دولت قانون» با ۳۳ کرسی و سایر شخصیتهای شیعی مانند «شیخ قیس الخزعلی» رهبر «عصائب اهل الحق»، «هادی العامری» رئیس «ائتلاف الفتح» با ۱۷ یا ۱۸ کرسی (هنوز نامشخص) و چهرههایی دیگر مانند «فالح فیاض» رئیس سازمان «حشدالشعبی» بود. بسیاری پیش از این با دیدن تحریکهای برخی طرفها و سفارتخانههای خارجی که تمایل به تعمیق شکاف و تشدید اختلاف و تنش در بیت شیعی عراق داشتند، به این نتیجه رسیده بودند که گرد هم آمدن و نشستن چهرههایی مانند سید مقتدا صدر و نوری المالکی دور یک میز و کنار یک سفره ضیافت دور از انتظار است. عقلانیت در فضای سیاسی عراق در حال رخ نمودن است و برخی واکنشهای شدید که میرفت بر مطالبههای منطقی از مسیرهای قانونی تاثیر بگذارد، حالا در حال دادن جای خود به حکمت بزرگان و عقلای بیت شیعی عراق و ترسیم چشمانداز عراق برای عبور از بحران از گذرگاه گفتوگو است. این دیدار، نخستین نشانه آشکار از رایزنیهای جدی برای رسیدن به توافق بین احزاب تعیینکننده شیعه در چارچوب هماهنگی احزاب شیعی عراق خواهد بود و البته جریان صدر پیش از این هم اعلام کرده است با این چارچوب ارتباط دارد و خود را از آن جدا نمیبیند. در شبکههای اجتماعی، حسابهای متعدد سران عراقی و شخصیتهای برجسته ۲ محور مشترک را نشان میدهد؛ ستایش وفاق و عقلانیت ارکان بیت شیعی و ابراز امیدواری درباره حاکمیت آرامش به جای تنش در فضای عراق و درخشش افقهای همکاری گروههای مختلف عراقی اعم از شیعه، سنی، کردها و... .
* بیانیه بیت شیعی پس از نشست
هیات هماهنگی گروههای شیعی پس از نشست مشترک با مقتدا صدر، رهبر جریان صدر بیانیهای صادر کرد. در این بیانیه آمده است: رهبران هیات هماهنگی گروههای شیعی در منزل «هادی العامری» رئیس ائتلاف فتح میزبان صدر بودند و طی آن درباره مسائل مورد اختلاف و تازهترین تحولات کشور در راستای تقویت وحدت و برادری میان آحاد یک ملت و نیز خدمت به منافع مردم عراق به عنوان اولویت همه طرفها رایزنی شد. حاضران در این نشست درباره پارهای از مسائل اصلی از جمله موارد زیر گفتوگو کردند:
• اتخاذ گامهای عملی لازم برای مبارزه با فساد و بازخواست فاسدان و توقف اتلاف بیتالمال
• تاکید بر خروج نیروهای بیگانه بر اساس جدول زمانی اعلام شده و وضع سازوکار ضامن انحصار سلاح به دست دولت
• سازماندهی، حمایت و پشتیبانی از حشدالشعبی در راستای تقویت نقش این سازمان در حفظ امنیت عراق
• جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی و هر آنچه مربوط به این موضوع است.
• همکاری و تلاش مشترک برای حفظ اصول ثابت مردم عراق در مقابله با انحرافهای اخلاقی و اجتماعی بر اساس چارچوبهای قانونی
• تلاش برای ارتقای سطح اقتصادی مناطق محروم و دورسازی رقابت سیاسی از همه پروژههای خدماتی و محرومیتزدایی از این مناطق
• حاضران در این نشست بر تداوم رایزنیها تا دستیابی به راهحل واقعی برای بنبست به وجود آمده در صحنه سیاسی توافق کردند.
• هیات هماهنگی گروههای شیعی در پایان بر تداوم گامهای قانونی و مردمی درباره پیگیری موضوع نتایج انتخابات تاکید کرد.
* موضع شخصیتهای سیاسی درباره نشست مذکور
«نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون عراق ضمن تاکید بر ضرورت پیگیری اعتراضات به نتایج انتخابات در چارچوبهای قانونی خواستار تلاش برای تشکیل دولت توافقی شد. بر اساس بیانیه رسمی ائتلاف دولت قانون، المالکی در این نشست بر اهمیت وحدت تلاشها و تماس و رایزنی با دیگر گروههای سیاسی برای پشت سر گذاشتن بحران کنونی تاکید کرد. او همچنین تاکید کرد مساله پیامدهای نتایج انتخابات باید در چارچوبهای قانونی با رسیدگی به حقوق معترضان و تسریع در روند تشکیل دولت توافقی توانا جهت تحقق مطالبات ملت درباره خدمات و فرصتهای شغلی پیگیری شود. او از اعضای این ائتلاف خواست با جدیت و با پایبندی به اصول ملی و تماس مستقیم با مردم و پیشنهاد طرحهایی که به حل مشکلات ملت کمک کند، تلاش کنند. رسانههای عراق گزارش دادند در نشست «مقتدا صدر» و رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان تاکید شد همه طرفها باید دیدگاه روشنی درباره دولتسازی ارائه کرده و تحت تاثیر طرفهای منطقهای قرار نگیرند. السبقپرس گزارش داده است مقتدا صدر به حاضران در این نشست گفته است روند سیاسی مستلزم اصلاح واقعی و جسورانه است. در همین حال مجلس اعلای اسلامی عراق در این باره اعلام کرده است بیت شیعی برای دستیابی به دیدگاه واحد و یکپارچه و اصلاح مسیر دور هم جمع شده است.
همچنین «احمد المطیری» رئیس هیات سیاسی جریان صدر در تشریح مواضع «مقتدا صدر» در نشست روز پنجشنبه سران گروههای سیاسی شیعی عراق در گفتوگو با خبرگزاری رسمی عراق گفت سخن اصلی صدر در این نشست دعوت به تشکیل دولت اکثریت ملی و مبارزه با فساد و مجازات مفسدان در همه دولتهای سابق بوده است. او گفت صدر در این جلسه تأکید کرده اگر گروههای سیاسی عضو چارچوب هماهنگی تمایل به شرکت در دولت اکثریت دارند، باید سلاح گروههای مسلح را تحویل دهند و مفسدان را هم محاکمه کنند. به گفته المطیری، صدر در این جلسه صلح داخلی در عراق را خط قرمز خوانده است. رئیس هیات سیاسی جریان صدر تأکید کرد صدر در این جلسه از همه سران سیاسی شیعی عراق خواسته به منظور نجات عراق برای تشکیل دولت اکثریت سیاسی- ملی اقدام کنند. «حیدر العبادی» رئیس ائتلاف نصر نیز نشست روز پنجشنبه گروههای سیاسی شیعی را آغازی مثبت برای خروج از بحران سیاسی در عراق دانست. او با انتشار توئیتی این نشست را نشستی مبارک خواند و گفت در آن روحیه ملی و مسؤولیتپذیری حاکم بود. العبادی گفت در این جلسه درباره بسیاری مسائل تفاهمات خوبی انجام و توافق شد مشورتها برای رفع موانع و خدمت به ملت و میهن ادامه پیدا کند.
«فادی الشمری» از اعضای جریان حکمت ملی به رهبری «سیدعمار حکیم» درباره نتایج نشست رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان و مقتدا صدر، رهبر جریان صدر در منزل «هادی العامری» گفت در نشست رهبران شیعی بر ضرورت حفظ عراق از کشانده شدن به سمت پرتگاه و درگیری داخلی تاکید شد. به گفته وی، حاضران در منزل العامری توافق کردند نخستوزیر آینده توافقی باشد و اینکه نشست امروز آخرین نشست نباشد، بلکه کلیدی برای نشستهای بعدی باشد که طی آن درباره موارد اختلافی میان گروههای شیعی توافق به دست آید. وی افزود این نشست، زمینه تشکیل کمیتههای هماهنگی برای بررسی جزئیات مربوط به تشکیل فراکسیون بزرگتر (که مامور معرفی نخستوزیر و تشکیل دولت است) را فراهم خواهد کرد.
* منبع عراقی: الکاظمی نخستوزیر آینده نخواهد بود
پایگاه خبری بغداد الیوم به نقل از یک منبع آگاه از نشست چارچوب هماهنگی احزاب شیعه عراق و مقتدا صدر اعلام کرد در جریان این دیدار توافق شد نخستوزیر، رئیسجمهور و رئیس پارلمان این کشور از منصب خود کنار بروند و برای یک دوره دیگر، تکرار نشوند. این منبع تصریح کرد این دیدار در منزل هادی العامری، رئیس ائتلاف الفتح برگزار شد و طرفها تأکید کردند رؤسای سهگانه عراق کنار بروند.
برخی کارشناسان معتقدند گزینه عقبنشینی صدر از نخستوزیری دور از احتمال نیست. ممکن است صدر با دریافت ۵ یا ۶ وزارت مهم از جمله وزارتخانههای کشور و نفت، نخستوزیری را در اختیار جناح مقابل قرار دهد یا حتی ۲ طرف با تقسیم وزارتخانهها، گزینه سومی را برای ریاست شورای وزیران در نظر بگیرند اما آنچه در حال رخ دادن است، فاصلهگیری تدریجی و ناخواسته «مصطفی الکاظمی» از تصدی مجدد نخستوزیری است. با این حال برخی کارشناسان و ناظران دیگر، نخستوزیری مجدد مصطفی الکاظمی را بعید ندانستهاند و هنوز این موضوع در هالهای از ابهام است اما قدر مسلم اینکه بیت شیعه و توافقات آینده آن بر همه انتصابات و مسؤولیتها در دولت آینده تاثیر خواهد گذاشت. حال پرسش این است: آیا دود سفید از دودکش منزل هادی العامری بالا خواهد آمد؟
* اختلاف جریانهای سیاسی سنی درباره آینده دولت
اختلاف درباره نتایج انتخابات و دولت آتی عراق محدود به جریانهای سیاسی اصلی (شیعه) نیست و گروههای سنی نیز دچار اختلاف نظر جدی هستند. با وجود تفاهمات اولیه میان سران ائتلافهای «تقدم» و «عزم» (اصلیترین تشکلهای سیاسی سنی عراق)، یک منبع سیاسی مطلع خبر داد دعوا میان آنها بر سر مناصب بار دیگر بالا گرفته است. در حالی که سران ائتلاف «تقدم» به ریاست «محمد الحلبوسی» تأکید میکنند دستیابی به مناصب بالاتر حق آنهاست، چون کرسیهای بیشتری به دست آوردهاند، سران ائتلاف «عزم» به ریاست «خمیس الخنجر» بر اصل «توافق» به عنوان عرف مرسوم در سیاست عراق تأکید میکنند. یک منبع مطلع سیاسی تأکید کرده اختلاف ۲ طرف به طور خاص بر سر وزارت دفاع است و موضوع بسیار جدی شده و اختلاف چنان شدید است که امکان دارد به مرحله نزاع سابق بازگردد. وزارت دفاع در کنار وزارتخانههای خارجه، کشور و دارایی پستهای اصلی محسوب میشوند و در روند معمول توزیع مناصب میان قومیتها و فرقهها سهم احزاب سنی است. «سلام عجمی» از سران ائتلاف تقدم تأکید میکند ائتلاف تقدم در انتخابات پیشتاز نیروهای سیاسی اهل سنت بوده و حکم حزب دموکرات در میان کردها و جریان صدر در میان شیعیان را دارد. از سوی دیگر، «محمد العبد ربه» از سران ائتلاف عزم تأکید کرد صرف نظر از تعداد کرسیها، باید اول فراکسیون بزرگتر مجلس تشکیل شود و این فراکسیون لزوما از گروههایی که کرسیهای بیشتری به دست آوردهاند، تشکیل نمیشود.
ارسال به دوستان
نمیخواهم ببازم
یادداشتی به بهانه تقابل امروز استقلال ـ پرسپولیس
مهدی طاهرخانی: اگر میخواهید یک فرد به اصطلاح «سوپر فوتبالی» همانهایی که زندگی، برایشان فوتبال نیست بلکه فوتبال خود مساله زندگی است را به مرز جنون برسانید، بگویید: «داربی هم یک بازی است شبیه دیگر نبردها در دل لیگ که ۳ امتیاز دارد. نه بیشتر نه کمتر، پس بیجهت حرص نخور!» از لحاظ ریاضی بله اما از حیث شیمی، فیزیک، تاریخ و حتی زیست نه! این یک نبرد معمولی نیست، اصلا بازی نیست، بلکه برای خودش یک سوپر لیگ 90 دقیقهای است که پتانسیلش را دارد تا ابد به خاطر فلان اتفاق رخ داده درونش در اذهان ماندگار شود، آن هم تا آخر عمر. مثال میخواهید؟ عدد 6. ایمون زاید. 4 برد متوالی. آی بدو آی بدوی شیث رضایی. آن ضربه سر و گل پیروز قربانی. پس برای کم کردن هیجان این نبرد، توصیه میکنم هرگز نباید سراغ این دست محاسبات دمدستی و پوچ رفت. حالا این پتانسیل به خودی خود انبار دینامیت را بگذارید کنار وضعیت ۲ تیم در جدول. آنها در شرایطی روز شنبه ساعت 16:15 برای نودوهفتمین مرتبه در تاریخشان رودرروی هم قرار میگیرند، که همین ۳ امتیاز میتواند آیندهشان را تا حد زیادی مشخص کند. البته کاری به تساوی که از قضا احتمالش بسیار زیاد است نداریم. فقط به برد و باخت نگاه میکنیم.
* شروع متفاوت سرخابیها
در این سو پرسپولیس را داریم؛ تیمی که پس از شکست نوبرانه برابر آلومینیوم در اراک، این پرسش را تداعی کرد که آیا قادر به پر کردن جای ۳ بازیکن از دست رفتهاش هست یا خیر؟ این تیم ستون فقرات خود را در 3 خط اصلی از دست داد؛ کنعانی در دفاع، احمد نور در میانه میدان و مغانلو در رأس. مگر به همین سادگی است که با چند خرید داخلی جای آنهایی را که رفتند پر کنید؟ مگر کنعانی و شجاع یکشبه تبدیل به این مدافعان کم اشتباه و ملیپوش شدند که انتظار دارید فرجی و نعمتی ناگهان در همان حد ظاهر شوند؟ پس قرار نیست یحیی چوب جادویی دربیاورد و یکشبه بازیکن بسازد. پرسپولیس بعد از تغییر سیستم و بازگشت به دفاع 4 نفره و همچنین میدان دادن مجدد به کامیابینیا و نیمکتنشین کردن صحیح اسدی، باز هم مدعی شماره یک شد. از این رو باید آنها را در «دوره گذار» دانست.
* خارجیهایی که خوبند اما در گلزنی کمی عجول
اما در آن سو استقلال وضعیتی کمی وارونهتر دارد. مجیدی و آجورلو بسیار خوب شروع کردند اما ناگهان 4 تساوی متوالی و تقریبا باور نکردنی از راه رسید، البته با یک تفاوت بزرگ نسبت به سال گذشته. تیم مجیدی از حیث مهره کاملا بالانس است.
۲ مهاجم خوب خارجی دارد که تنها ضعفشان دیر آپدیت شدن با لیگ ایران است. در کیفیت یامگا و ژستد تردید نکنید. بله! این ۲ در ۲ بازی قبل (منهای پیکار با گلگهر که اجازه حضور نداشتند) صاحب چند موقعیت عالی شدند که باید گفت تنها به واسطه بد شانسی و کمی عجول بودن، پایشان به گلزنی باز نشد.
داربی برای مجیدی بسیار حیاتی است، چرا که تیم او از لحاظ خلق موقعیت و در پرس قرار دادن تیمهای مقابل، عالی کار کرده و تنها مشکل بزرگش از دست دادن ۲ مهاجم گلزن سابقش است. بدونشک رفتن قائدی و شیخ 80 درصد توان هجومی و گلزنی آبیها را کاهش داده است. فصل قبل در روزهایی که بعضا استقلال خوب هم بازی نمیکرد روی خلاقیت این ۲ به گل میرسید و کار را تمام میکرد اما حالا آنها نیستند و هوادار باید فرصت دهد تا جانشینانشان آماده گلزنی شوند اما در فوتبال یک اصل مهم و حساس داریم، آنها تا زمان خاصی فرصت برای گلزنی دارند. اگر مجیدی و تیمش در داربی ببازند، فشار به وجود آمده بابت این شکست موجب میشود کار همه برای بازگشت بسیار سخت و حتی نشدنی شود. از این رو استقلال حق باختن ندارد. به هیچ عنوان.
شاید همین موضوع و وضعیت ۲ تیم، که یک شکست میتواند سکته بدی را در روند رو به رشدشان ایجاد کند، موجب شود هر ۲ مربی بهگونهای به همان تساوی راضی شوند، چرا که با همان یک امتیاز میشود پروژه موجود را ادامه داد اما باخت و عواقبش، وضعیت غیرقابل پیشبینیای را در برابر آنان قرار میدهد.
* زور کدام بیشتر است؟
در این باره حقیقتا پیش بینی در عین ساده بودن، بسیار سخت است. استقلال به واسطه حضور پرتعداد بازیکنان کناریاش هنگام حمله، در خلق موقعیت یکی از بهترینهای لیگ تا هفته هفتم بوده است. بهترین ورژن آنها را در آبادان دیدیم. درست است تنها یکبار موفق به گلزنی شدند اما اگر کمی تنها کمی خوششانس بودند براحتی بیش از 3 یا 4 گل میزدند. اگر وریا غفوری به صورت آماده به داربی برسد زوج او با یامگا روز بسیار سختی را برای دفاع چپ پرسپولیس خلق میکند و با توجه به ناآماده بودن تکراری این روزهای سعید آقایی (که مشخص نیست چه زمانی میخواهد باور کند یک فوتبالیست حرفهای است و باید حرفهای زندگی کند)، شاید یحیی مجبور شود قید امیری (شاهمهره خود در خط میانی و حمله را بزند) و شبیه داربیهای گذشته، وحید را دفاع چپ بگذارد تا زوج او و ترابی، ماموریت مهار این منطقه و همچنین پدافند را داشته باشند. البته این تنها یک حدس است و شاید یحیی به آقایی و همکاری او با علی نعمتی دلخوش کند. در هر صورت اگر استقلال قصد غافلگیری قرمزها را دارد باید همین منطقه را، مسیر اصلی ضربه دانست. فراموش نکنید امیری در 18 قدم خودی بعضا بیمحابا بازی میکند و با توجه به آسانگیری موعود بنیادیفر در گرفتن پنالتی، شاید یک اتفاق ویژه در این مورد رخ دهد. باید دید یحیی برای مهار قدرت استقلال و عقیم کردن زوج وریا و یامگا دل به چه حربهای میبندد.
* از عبدی تا ترابی
اما در این سو برگ برنده قرمزها چیست؟ آنها یک مهدی عبدی جوان دارند که استقلالیها به هیچ وجه خاطره خوشی از او در ذهنشان حک نشده است؛ مهاجمی که با خونسردی مادرزادیاش میتواند یکتنه همه معادلات را بر هم بزند. اما فوتبال بازی گروهی است. موتور قرمزها را باید مهدی ترابی دانست؛ بازیکنی که آمادگی او و وحید امیری، یعنی امضا پای قهرمانی سرخها. اما در 7 هفته گذشته مهدی ترابی روی هم رفته 7 حرکت مهم انجام داده است؟
شاید بهترین عملکردش مربوط به پاس گلی بود که مقابل نفت مسجد سلیمان به عبدی داد. با این وجود مهدی ترابی هیچ شباهتی به آن وینگر بیرحم فصل گذشته و فصول قبلتر ندارد. دقیقا شده همان بازیکن بیکیفیت و ضعیف لیگ ستارگان قطر که پارسال در چنین روزهایی باشگاه العربی قطر، قید پولش را زد و به او گفت فقط برو تا جا برای بازیکن خوب خارجی جدید برایم باز شود. چه توهینی بالاتر از این برای سوپرستارهای که کیروش در 18 سالگی دست روی او گذاشت و گفت او یکی از بهترینهای فوتبال ایران خواهد شد و حقیقتا شد.
ترابی به واسطه سبک زندگی و عقایدش، فاصله زیادی با هرگونه حواشی خارج از فوتبال دارد. از این رو باید مشکل او را در جاهای دیگری جستوجو کرد. او شاید به واسطه تجربه تلخ قطر و همچنین نیمکتنشینی محض در تیم ملی، از بعد روانی آن اعتماد به نفس سابق را از دست داده است. بازیکنی که با قدرت بدنی مثالزدنی و تکنیک ناب، هیچ توپی را براحتی از دست نمیداد، حالا مبدل به یک بازیکن ایستا با سر پایین شده که تنها نوع رد شدن را در لایی زدن میبیند و همین موجب شده پرسپولیس بارها از منطقه او دچار ضدحمله شود. بازی با نفت آبادان و آن ضربه تک به تکی که شروین بزرگ در دقیقه 94 برابر لک از دست داد خاطرتان هست؟ ترابی چند ثانیه قبلش سعی کرد لایی بزند که توپش لو رفت و داشت به همین راحتی تبدیل به گل تساویبخش میهمان میشد.
اگر مهدی ترابی در روز داربی همان ستاره سابق باشد، آن وقت شاید شاهد بالانس قدرت در سمت راست استقلال و چپ قرمزها باشیم. از سوی دیگر باید جنگ میانه میدان را هم مهم دانست. استقلال دست پرتری را در میانه میدان دارد اما شانس خوب گلمحمدی، رسیدن کمال کامیابینیا به شرایط بازی است اما باید دید مصدومیت اخیر به او اجازه حضور در میدان را میدهد یا نه. اگر چه اسدی طی ۲ بازی گذشته به یک نیمکتنشین محض مبدل شده اما یادمان نرود این بازی بعضا به یک جنگ تمامعیار در میانه میدان تبدیل میشود و شاید یکی از سورپرایزهای یحیی ولو در نیمه دوم حضور اسدی باشد.
* کلام آخر
این بازی برای هر ۲ مربی از اهمیت ویژهای برخوردار است. آنها میدانند مواهب نباختن چقدر در ادامه مسیر برایشان سودآور است، از این رو پیشبینی میشود اگر روی اتفاق خاصی یکی از ۲ تیم به گل نرسد، آنها سعی میکنند دست به ریسک نزنند و جریان را همانگونه که هست ادامه دهند. مگر اینکه یکی از آنها به گل زودهنگام دست یابد و دیگری رو به فوتبال انتحاری بیاورد که در این صورت خوش به حال هواداران فوتبال که دستکم بازی مهیجی را میبینند، در غیر این صورت شاهد تجمع فراوان در میانه میدان هستیم و ۲ تیم چشم به ضدحملات یا ضربات ایستگاهی میدوزند.
پس دعا کنید تا قبل از دقیقه 10 یکی از دروازهها به هر ترتیبی باز شود و گل مساوی هم دستکم 50 دقیقه دیگر به ثمر برسد. آن وقت فارغ از اینکه طرفدار قرمز یا آبی هستید، دستکم شاهد یک بازی پر موقعیتتر خواهیم بود، در غیر این صورت همان سناریوی آخرین بازیشان در داربی حذفی را پیش رو داریم. همان تساوی تکراری و سپس ضربات پنالتی. البته در بازی روز شنبه خبری از این ضربات نیست.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|