|
ارسال به دوستان
گفتوگو با عوامل نخستین سریال تلویزیون در وصف مدافعان سلامت
تصویر واقعی پرستار
منان اصغری: رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز گذشته در دیدار جمعی از پرستاران و خانوادههای شهدای مدافع سلامت درباره جای خالی آثار شاخص هنری درباره کادر درمان نکات مهمی را گوشزد کردند که همانند همیشه بیانات ایشان درباره فرهنگ و هنر، زنگ هشدار را برای اهالی فرهنگ و هنر به صدا درآورد. مقام معظم رهبری در بخشی از بیاناتشان درباره تولیدات آثار هنری در وصف جامعه درمان کشور گفتند: «ما یک کمبودی در زمینه روایت هنری این حوادث داریم. همین حوادث بیمارستانی، این سختیهای پرستارها و دشواریهایی که اینها با آن مواجه هستند، اینها مایه هنری دارد، اینها به تعبیر فرنگی رایج در زبان هنریها، مایههای دراماتیک دارد. میشود از اینها برنامههای هنری جذاب به وجود آورد. بیایید داخل میدان و درباره این موضوع، انواع هنرها چه هنرهای نمایشی، چه هنرهای تجسمی، چه شعر و ادبیات [را به کار بگیرید]. اینها سرمایه عظیم فرهنگی است و همه باید از آن استفاده کنند و آن کسی که میتواند این سرمایهها را نقد کند، هنرمندان ما هستند. الحمدلله هنرمند متعهد و مسؤول هم کم نداریم. بیایید وارد میدان شوید».
درباره این قسمت از بیانات مقام معظم رهبری باید گفت این بیانات از ۲ بخش اصلی تشکیل شده است؛ یک بخش به ظرفیت بالای رویدادها و اتفاقات پیرامون پرستاران برای تولید آثار هنری اشاره دارد؛ ظرفیتی که در حوزه سینما و سریال آنچنان که باید به آن پرداخته نشده است و اگر بخواهیم به تعداد آثار با کیفیت در این باره اشاره کنیم به زحمت به تعداد انگشتان یک دست میرسد. از سوی دیگر آنجا که مقام معظم رهبری میفرمایند «این سختیهای پرستارها و دشواریهایی که اینها با آن مواجه هستند، اینها مایه هنری دارد، اینها به تعبیر فرنگی رایج در زبان هنریها، مایههای دراماتیک دارد. میشود از اینها برنامههای هنری جذاب به وجود آورد»، اشاره هوشمندانه ایشان به وزن بالای دراماتیک قصههای پیرامون جامعه پرستاری است که این مساله نشاندهنده دقت نظر بالا و فنی ایشان درباره تولید آثار نمایشی است. همچنین مقام معظم رهبری در بخش دیگری از بیاناتشان به وجود هنرمندان متعهد و مسؤول برای تولید آثار دغدغهمند اشاره میکنند؛ هنرمندانی که بسیاری از آنان در پی غفلت مدیران فرهنگی کشور این روزها خانهنشین شدهاند و اینجاست که این مدیران باید با برنامهریزی مدون شرایطی را فراهم کنند که به بهترین شکل ممکن از پتانسیل بالای هنرمندان متعهد کشور استفاده شود.
همچنین به بهانه بیانات اخیر مقام معظم رهبری درباره اهمیت تولید آثار نمایشی در وصف «پرستاران»، گفتوگوی کوتاهی با کارگردان سریال «موج اول» که این روزها در شبکه ۳ سیما روایتگر فداکاریها و مصائب مدافعان سلامت در مواجهه با پیک اول کرونا در کشور است، داشتهایم.
سیدسجاد حسینی، کارگردان فصل اول سریال «موج اول» که پیش از این با نام «اپیدمی» تیزرهایش پخش شده بود، درباره بیانات اخیر مقام معظم رهبری درباره اهمیت تولید آثار نمایشی در وصف فداکاریهای پرستاران گفت: هر زمانی که مقام معظم رهبری نکات دقیق و درستی را درباره مسائل فرهنگی و هنری کشور بیان میکنند، بخش عمده جامعه رسانهای و اهالی فرهنگ و هنر بدرستی زنگ هشدار غفلت برایشان به صدا درمیآید و بخشی از مسؤولان فرهنگی کشور، هنرمندان و اهالی رسانه در این مواقع واکنشهای سریع و بعضا احساسی از خود بروز میدهند که این اتفاق در جای خود بدون هیچ اشکالی است اما شایسته آن است که همین عده در ادامه واکنشهای سریع خود، به فکر برنامهریزی برای جبران کاستیهایی باشند که مقام معظم رهبری در بیاناتشان به اهالی فرهنگ و هنر گوشزد میکنند.
وی ادامه داد: نکته بعدی که درباره تولید آثار درباره موارد مهمی چون به تصویر کشیدن فداکاریهای مشاغلی چون پرستاری باید گفت، این است که تولید سفارشی اینگونه آثار به بدنه کار لطمه وارد میکند و وقتی کار زیبا و تاثیرگذار از آب درمیآید که سازندگان آن با دغدغه و انگیزههای بسیار پای کار آمده باشند؛ به نظر میرسد آن بخش از بیانات مقام معظم رهبری که درباره «هنرمندان مسؤول» نکاتی را گفتهاند به همین مساله بازمیگردد که مسؤولان فرهنگی برای تولید چنین آثاری سراغ هنرمندان متعهد و مسؤول بروند.
این کارگردان در بخش دیگری از سخنانش درباره سریال «موج اول» گفت: به جرأت میتوانم بگویم «موج اول» نخستین سریالی است که تصویری واقعی و حقیقی از جامعه پرستاران به نمایش گذاشته است، زیرا همیشه شاهد آن بودیم تصویری که از پرستاران در آثار نمایشی عرضه میشود، مخاطب تفاوتی بین پرستار، بهیار و کمکبهیار احساس نمیکند و در اغلب این آثار برای نشان دادن تصویری از جامعه پرستاری، به نشان دادن فردی در حال «تزریق سرم» بسنده کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: ابتدا قرار بود این اثر یک مینیسریال ۵ قسمتی باشد اما با توجه به تاکید پیشین رهبر معظم انقلاب به روایت حماسههای کادر درمان در دوران کرونا، بنا شد روایت گستردهتری از این اتفاقات بیان شود و یک سریال چندفصلی را شاهد باشیم. آذر ۹۹ نگارش فیلمنامه شروع شد و شهریور امسال تولید سریال را آغار کردیم. پس از اتمام نگارش فیلمنامه، بازنویسی را شروع کردیم و تا روزهای آخر تولید درگیر بازنویسی بودیم. فصل اول سریال قصه قویای دارد و میتوانیم در فصلهای بعدی این بذر خوب را برداشت و مردم را با قصه درگیر کنیم. در فصل بعدی سریال به موضوع واکسیناسیون کرونا و ماجراهای مرتبط با آن وارد خواهیم شد که البته باید گفت کارگردان فصلهای دوم و سوم این اثر بنده نخواهم بود.
وی در پایان گفت: در یکی از قسمتهای فصل نخست سریال، ادای دین ویژهای به شهدای مدافع سلامت خواهیم داشت که برای اینکه داستان لو نرود بیشتر از این نمیتوانم جزئیات این رویداد را مطرح کنم.
همچنین سعید کمانی، تهیهکننده سریال «موج اول» درباره تولید این سریال گفته است: رسالت خانه تولیدات جوان پرورش جوانهای آیندهدار در کارگردانی، تصویربرداری و نویسندگی است. خروجی کار ما امکان پخش از شبکه ۳ را داشته که این اتفاق بزرگی به حساب میآید. تلویزیون از لحاظ بودجه در مضیقه است. برخی 20 برابر ما هزینه میکنند ولی ما با کمترین امکانات باید با بسیاری از سریالهای پرهزینه رقابت کنیم. اگر اجازه دهند خانه تولیدات جوان ۱۰ سال فعالیت کند، به کمک جوانان کاربلد توانایی رقابت با بسیاری از این کارهای پرهزینه را پیدا خواهد کرد. در فصل اول سریال آقای حسینی کارگردان است. خانه تولیدات جوان قصد دارد از جوانان کاربلدی که کارگردانی کردهاند اما سریال نساختهاند استفاده کند البته این اطمینان را به ما دادند که اگر کارگردان پلانی را نتوانست باکیفیت مطلوب تحویل دهد، نگران مباحث مالی نباشید که خوشبختانه حتی برای یک پلان هم این اتفاق رخ نداد.
ارسال به دوستان
روزنوشتهای مرتضی قربانزاده و داستان زندگی حائری خواندنی شد
دفترچه نیمسوخته
کتاب «دفترچه نیمسوخته» به قلم سیدهخدیجه مدنی برگرفته از روزنوشتهای شهید مرتضی قربانزاده همزمان با سالگرد شهادت این سرباز مدافع وطن توسط انتشارات روایت فتح منتشر شد. به گزارش مهر، کتاب «دفترچه نیمسوخته» نوشته سیدهخدیجه مدنی برگرفته از روزنوشتهای شهید مرتضی قربانزاده همزمان با سالگرد شهادت این سرباز مدافع وطن توسط انتشارات روایت فتح منتشر شد.
این کتاب حکایت سربازی است که دوران خدمت سربازیاش مقارن با جنگ تحمیلی میشود. او که تمام تلاشش در ابتدا به اتمام رساندن این ۲ سال خدمت و بازگشت به شهر نزد خانوادهاش است، در خلال پیشآمدهای مختلف، حس میهنپرستیاش بیدار میشود و برای دفاع از انسانیت و مرزهای کشورش جانانه به صحنه نبرد میرود.
«دفترچه نیمسوخته» در ۱۱۲ صفحه به قیمت ۳۲۰۰۰ تومان همزمان با سالگرد شهادت این شهید و با برپایی مراسم رونمایی کتاب در شهرستان آمل چاپ و توزیع شده است.
در بخشهایی از این کتاب میخوانیم: «همه چیز از یک دفترچه شروع شد، خورشید شاخههای نورش را از پشت شیشههای رنگی پنجره کوچک خانه قدیمی حاجیه لیلا به داخل فرستاد، دکمه طلایی بقچهای که گوشه طاقچه بود برق میزد، حس عجیبی من را به طرف بقچه میکشاند. دستم را به طرفش دراز کردم تا ببینم داخلش چیست؟ دفتری دیدم با بوی خاک کهنه و لکههای خون خشکشده. کنجکاویام بیشتر شد. نخستین باری بود که دفتر خاطرات کسی را بدون اجازهاش میخواندم. گلولهها همینجور به سمت ما میاومد. مرتضی سرت رو بدزد؛ صدا، صدای ابراهیم بود، گلولهها همینجور به سمت ما میاومد، روز وحشتناکی بود، خیلی وحشتناک که از صبح شروعشده بود و تا ظهر ادامه داشت. تانکهای عراقی از روبهرو خمسهخمسه شون از بصره ما رو میکوبید، آتیش اونها از حدود ساعت 7 صبح شروع شد و ساعت 10 صبح شدت گرفت. بدجوری ما رو زیر آتیش خودشون گرفته بودن. گلولهها یکی بعد از دیگری به حدود 4-3 متری سنگر ما میافتاد. واقعا خدا با ما بود. هرچند بچههای ما هم بیکار ننشسته بودن، همان اول صبح موشک تاو گردان ارکان یک ماشین نفربر عراقی رو به آتیش کشید که بعضی نفرات اونها فرار کردن و بعضی هم کشته و زخمی شدن. رویهمرفته این چند روز بدترین روزهای جنگ ما با نیروهای دشمن بود».
* «شخصیتهای مانا» به عبدالحسین حائری رسید
بیستوپنجمین جلد مجموعه پژوهشی «شخصیتهای مانا» که با محوریت زندگی و آثار بزرگان و مفاخر فرهنگی کشور منتشر میشود، بتازگی درباره زندگی و احوال عبدالحسین حائری به قلم سیاوش شوهانی توسط انتشارات سوره مهر منتشر و راهی بازار نشر شده است. تاکنون زندگینامه بزرگانی چون علامه سیدجعفر شهیدی، سیدمحمد فرزان، مجید شریفواقفی، سلمان هراتی، بهاءالدین محلاتی، سیداحمد خمینی، سیدغلامرضا سعیدی، سیدمحمدعلی داعیالاسلام، طاهره صفارزاده، قیصر امینپور و... در قالب این مجموعه منتشر شده است. مجموعه پژوهشی شخصیتهای مانا توسط دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری منتشر میشود. گروه پژوهش شخصیتهای مانا، اردیبهشت سال ۸۸ تشکیل شد و با استفاده از پروندههایی که در بایگانی «فرهنگ ناموران معاصر» حوزه هنری وجود دارد، به زندگینامه افرادی که گمنام یا کمتر شناخته شده هستند اما فعالیتهای سیاسی، علمی، اقتصادی و هنری زیادی در انقلاب داشتهاند، میپردازد.
سیاوش شوهانی در جدیدترین عنوان این مجموعه به بررسی ابعاد مختلف زندگی زندهیاد حائری، کتابشناس، فهرستنگار و نسخهپژوه ایرانی پرداخته است. او اول شهریور ۱۳۹۴ در ۸۸ سالگی درگذشت.
ارسال به دوستان
اخبار
تعیین نمایندگان رئیسجمهور در شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما
رئیسجمهور در احکام جداگانهای «محمدمهدی اسماعیلی» و «محمدحسین صفارهرندی» را به نمایندگی رئیسجمهور در شورای نظارت بر سازمان صداوسیما منصوب کرد. به گزارش «وطنامروز»، حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور در اجرای بند یک ماده یک و ماده ۲ قانون نحوه اجرای اصل ۱۷۵ قانون اساسی در بخش نظارت مصوب 11/7/1370 مجمع تشخیص مصلحت نظام، محمدمهدی اسماعیلی و محمدحسین صفارهرندی را به نمایندگی در شورای نظارت بر سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.
***
«خانواده رابینسون» در شبکه 4
سریال خارجی «خانواده رابینسون» از ۲۳ آذر روی آنتن شبکه 4 سیما میرود.
به گزارش «وطنامروز»، سریال خارجی «خانواده رابینسون» از بامداد فردا سهشنبه ۲۳ آذر از شبکه 4 سیما پخش میشود.
«خانواده رابینسون» محصول سال ۱۹۹۸ نیوزیلند است. این سریال ۱۱ قسمتی که با اقتباس از کتابی با همین عنوان به قلم یوهان داوید ویس تولید شده، داستان یک خانواده سوییسی است که هنگام سفر با کشتی به استرالیا دچار حادثه میشوند و خود را تنها در جزیرهای ناشناخته میبینند اما با گذشت زمان متوجه میشوند آنها تنها ساکنان جزیره نیستند.
«خانواده رابینسون» توسط دیکلان ایمز استرالیایی کارگردانی شده است و ریچارد توماس به همراه مارگو گان در آن نقشآفرینی کردهاند.
علاقهمندان به مجموعههای داستانی کلاسیک میتوانند «خانواده رابینسون» را هر شب ساعت ۲۴ از شبکه 4 سیما تماشا کنند. این سریال هر روز در ساعتهای ۱۱ و ۱۸ بازپخش میشود.
***
معرفی داوران مسابقه ملی پانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت»
۷ داور بخش مسابقه ملی پانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت» معرفی شدند.
به گزارش «وطنامروز»، ارد زند، لقمان خالدی، جواد رمضاننژاد، محمد داوودی، محمدرضا فرزاد، سعید رشتیان و نفیسه مرشدزاده ۷ داور بخش مسابقه ملی پانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت» هستند.
پانزدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» به دبیری محمد حمیدیمقدم ۱۸ آذرماه شروع شده است و تا ۲۵ آذرماه ادامه دارد.
***
فیلم کوتاه «زبان سرخ» آماده نمایش شد
فیلم کوتاه «زبان سرخ» به نویسندگی، کارگردانی و تهیهکنندگی کامران هوشمندیان آماده نمایش شد. به گزارش مهر به نقل از روابط عمومی پروژه، فیلم کوتاه «زبان سرخ» به نویسندگی، کارگردانی و تهیهکنندگی کامران هوشمندیان بعد از اتمام تدوین و صداگذاری آماده اکران شد. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «شهروز دروغ گفت، چون طاقت شنیدن حقیقت را نداشتند».
***
جزئیات فراخوان مسابقه ملی نقاشی «من سلیمانیام»
به مناسبت دومین سالگرد شهادت سپهبد «حاجقاسم سلیمانی»، مسابقه ملی نقاشی «من سلیمانیام» ویژه دانشآموزان تمام مقاطع تحصیلی در سراسر کشور برگزار میشود. به گزارش «وطنامروز»، به مناسبت دومین سالگرد شهادت سپهبد شهید «حاجقاسم سلیمانی»، مسابقه ملی نقاشی «من سلیمانیام» ویژه دانشآموزان تمام مقاطع تحصیلی در سراسر کشور برگزار میشود. به برگزیدگان، جوایز نقدی اهدا خواهد شد. عناوین و سرفصلهای پیشنهادی مسابقه نقاشی «من سلیمانیام» عبارتند از: «حاجقاسم قهرمان ایران»، «حاجقاسم الگوی ما»، «حاجقاسم پدر مهربان»، «حاجقاسم مرد میدان»، «حاجقاسم و کرمان»، «یاران کوچک حاجقاسم»، «حاجقاسم زنده جاوید»، «حاجقاسم و تکریم ایثارگران»، «حاجقاسم و مردمی بودن» و «میثاق با حاجقاسم». هر شرکتکننده میتواند 5 اثر به دبیرخانه مسابقه ارسال کند. تکنیک و ابزار تولید اثر آزاد و اندازه طول آثار حداکثر 100 سانتیمتر باید باشد و در صورت لزوم و بنا به تشخیص هیأتداوران شرکتکننده باید در موعد مقرر، اصل اثر را به دبیرخانه ارسال کند. ۳ تن از اساتید نقاشی دانشگاه شهید باهنر کرمان آثار را داوری خواهند کرد. آخرین مهلت ارسال تصویر آثار، ششم دیماه 1400 خواهد بود.
علاقهمندان برای شرکت در مسابقه میتوانند به آدرس https://kerman.navideshahed.com/fa/forms/357 مراجعه کنند.
***
حضور ۲ فیلم از یک کارگردان در جشنوارههای جهانی
مستندهای کوتاه «میس رونالدو» و «رنگ و رنج» به کارگردانی کیومرث محمدچناری به چند جشنواره خارجی راه پیدا کردند. به گزارش «وطنامروز»، براساس اعلام دبیرخانه جشنواره پنجم فیلم «پرواز»، ۶۶ فیلم داستانی، مستند، پویانمایی و تجربی و 5 فیلمنامه به بخش مسابقه این جشنواره راه پیدا کردند. مستند کوتاه «میس رونالدو» ساخته کیومرث محمدچناری تهیه شده در مرکز مستند حقیقت در میان اسامی اعلام شده، در بخش ملی و بینالملل جشنواره حضور دارد. همچنین دومین جشنواره فیلم کوتاه Diogenes گرجستان میزبان ۱۵ فیلم کوتاه، مستند و انیمیشن ایرانی است که در میان این 15 اثر مستند کوتاه «میس رونالدو» و مستند «رنگ و رنج» اثری دیگر از کیومرث محمدچناری حضور دارند. «میس رونالدو» به بخش مسابقه راه پیدا کرد و «رنگ و رنج» کاندید دریافت جایزه از این جشنواره است.
ارسال به دوستان
به تصویر کشیدن یکی از درگیریهای خونین جنگ داخلی آمریکا
تام هنکس بازیگر سریال وسترن شد
تام هنکس، بازیگر سرشناس سینما در یک سریال وسترن نقشآفرینی کرد.
به گزارش «وطنامروز»، حضور تام هنکس در پیشدرآمد سریال «یلواستون» ساخته تیلور شریدان یکی از غافلگیریهای این سریال است. «۱۸۸۳» که از پارامونتپلاس پخش میشود پیشدرآمدی بر سریال «یلواستون» است. در این پیشدرآمد تام هنکس به عنوان بازیگر میهمان در نقش یک ژنرال ظاهر شده است.
«نبرد آنتیتام» در سال ۱۸۶۲ یکی از درگیریهای خونین جنگ داخلی آمریکا بود که بیش از ۲۳ هزار کشته برجا گذاشت. در این اپیزود تام هنکس در نقش ژنرال 3 ستاره جورج مید بازی کرده است. تیلور شریدان گفته است چندین غافلگیری دیگر در اپیزودهای این سریال دارد و بازیگران نامدار دیگری در خلال آن مشاهده خواهند شد. اپیزود دوم سریال «۱۸۸۳» که تام هنکس در آن حضور دارد هفته آینده پخش خواهد شد. تیم مکگراو، فیت هیل و سم الیوت ۳ بازیگر اولی بودند که به این سریال درام قرن نوزدهمی تیلور شریدان ملحق شدند. بیلی باب تورنتون نیز کمی بعد به این سریال افزوده شد. چند چهره دیگر هم حضورهای کوتاه در سریال «۱۸۸۳» خواهند داشت. تام هنکس چندی پیش در «اخبار جهان» و در همکاری با پل گرینگراس در فیلمی از دوران پس از جنگ داخلی آمریکا بازی کرده بود. هنکس در سکانس «۱۸۸۳» که در تگزاس فیلمبرداری شد، در یکی از روزهای اواخر سپتامبر جلوی دوربین رفت. به تازگی گفته شد سیلوستر استالونه بازیگر «کانزاس سیتی» خواهد بود که شریدان آن را میسازد.
ارسال به دوستان
«روحی جان سلام» منتشر شد
گزیدهای از یک میلیون نامه مردمی به امام خمینی
کتاب «روحی جان سلام» گزیده نامههای مردم به امام خمینی(ره) به کوشش پژمان عرب توسط انتشارات «راه یار» چاپ و روانه بازار نشر شد. به گزارش «وطنامروز»، در بخشی از مقدمه این کتاب به قلم پژمان عرب میخوانیم: «زمانی که مشغول فکر کردن به موضوعات و سوژههای جدید از بین آرشیوهای غنی و مغفول انقلاب اسلامی بودم، عنوان «نامههای مردمی به امام» به ذهنم آمد. قبلا در مطالعه صحیفه امام چند باری به نامههای خاصی برخورده بودم، ناگهان حلاوت و شیرینی آن نامهها را دوباره در خاطرم چشیدم. مرور و جستوجوی مجددی کردم. تعدادی نامه در جلدهای صحیفه امام موجود بود که غالبا به دلیل پاسخ دادن حضرت امام(ره) آنجا آمده بودند و تعدادی هم در سایتها و مجلات مرتبط با مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام کار شده بودند و یکی دو جلد کتاب دیگر هم در سالهای پیش با همین موضوع- البته به صورت کشکولوار- از سوی آنها منتشر شده بود. بعد از تهیه کتابها، خبری عجیب در مقدمه کتاب، ذائقهام را بشدت تلخ کرد. خبر این بود که «در آرشیو مؤسسه، بیش از یک میلیون نامه مردمی موجود است...»! یعنی کمتر از یکهزارم نامهها تا به امروز منتشر شده است. همچنین این نامهها حاوی نکات فوقالعاده بااهمیت و جذاب در موضوعات متنوعی است که یک منبع دست اول و بیواسطه محسوب میشوند و قابلیت تحقیق و پژوهش و گزارشات علمی متقنی توسط اساتید و پژوهشگران علوم انسانی (مردمشناسی، جامعهشناسی، علوم سیاسی، مطالعات فرهنگی، روانشناسی و...) را دارند. یکی دیگر از مزیتهای مهم این نامهها، وجود قصه و روایتهای بکر بیشماری است که قطعا میتواند دستمایه تولید صدها اثر هنری- رسانهای جذاب و تازه شود».
ارسال به دوستان
حاجقاسم چگونه با اشرار مسلح صلح کرد؟
حامد سعادت، کارگردان مستند «اماننامه» بیان کرد این اثر درباره ماجرای صلح حاجقاسم با اشرار مسلح منطقه جنوب کشور است.
به گزارش «وطنامروز»، حامد سعادت، کارگردان مستند «اماننامه» که در پانزدهمین جشنواره فیلم «سینماحقیقت» حضور دارد، درباره این مستند اظهار داشت: این مستند درباره اشرار طایفه رئیسی در جنوب کرمان است. این افراد به دلایلی به سمت شرارت رفته بودند، ما چگونگی درگیری و شرارتهای آنها را در این مستند میبینیم و در ادامه هم به این موضوع میپردازیم که چگونه اماننامهای را از حاجقاسم دریافت کردند و به زندگی عادی بازگشتند به طوری که در حال حاضر کشاورز و دامدار هستند و زندگی عادی برای آنها در جریان است. این در حالی است که این افراد پیش از این کارهایی مانند آدمربایی، قاچاق مواد مخدر، راهبندان و دزدی و... میکردند، در واقع جمیع کارهای خلاف را انجام میدادند.
وی افزود: این افراد در مناطق مختلف جنوب کشور مانند کرمان، هرمزگان، سیستانوبلوچستان و جنوب خراسان رضوی دست به شرارتهایی میزدند. در دوران جنگ این ناامنی خیلی بیشتر میشود اما بعد از جنگ که سپاه کمی فراغت پیدا میکند دستوری صادر میشود که به سرکوب سران اشرار این مناطق بپردازند اما حاجقاسم با اشرار وارد مذاکره میشود و به این افراد میگوید اگر دست از این کارها بردارید به شما اماننامه میدهیم و بخشیده میشوید. در این میان، افرادی که دست به قتل زده بودند از این قاعده مستثنا بودند، البته اگر این افراد از خانواده مقتولان طی ۱۰ روز رضایت میگرفتند، باز هم مشمول این اماننامه میشدند. در ادامه حاجقاسم سران طوایف را جمع میکند و به آنها میگوید اسلحههای خود را تحویل دهید و در ازای آن آب، زمین و خانه از ما تحویل بگیرید که در این روند نخستین طایفهای که این موضوع را میپذیرد و تسلیم میشود طایفه رئیسی است؛ به همین دلیل ما این طایفه را برای ساخت مستند انتخاب کردیم.
این کارگردان به مهر گفت: این طایفه بعد از شهادت حاجقاسم بسیار ناراحت شدند. حتی فیلم با شنیدن خبر شهادت ایشان به پایان میرسد و واکنش این افراد به گونهای است که گویی یک حامی را از دست دادهاند. البته بعد از اینکه حاجقاسم از کرمان میرود انگار آن دست حمایتگر از سر مردم این منطقه برداشته میشود. زمانی که حاجقاسم در آنجا بود مدام به این افراد سر میزد، حتی وقتی آنها به تهران میآمدند سردار به کارهای آنها رسیدگی میکرد اما بعد از شهادت حاجقاسم به نوعی خودشان را «یتیم» میدیدند.
سعادت اظهار کرد: یکی از سوالات اساسی که در این مستند مطرح میشود این است که اگر سردار دیگری جز حاجقاسم بود آیا باز چنین اماننامهای را میداد یا نه؟ به نظرم در وهله اول این اتفاق رخ نمیداد به دلیل اینکه حاجقاسم خودش از عشایر همان منطقه بود و میدانست این افراد به دلیل فقر مطلقی که داشتند دست به چنین کارهایی میزدند. من در «اماننامه» به این اشاره کردم که تا وقتی نتوانیم فقر را از کشور ریشهکن کنیم شرارت و آشوب در جایجای کشور خواهیم داشت. حاجقاسم اما چون خودش زندگی عشایری را تجربه کرده بود، راه مصالحه را در پیش گرفت و با آنها صحبت کرد. البته باید بگویم از اواخر دوران رضاشاه حاکمیتها همیشه با اینگونه افراد مشکل داشتند که در نهایت حاجقاسم راهحلی برایش پیدا کرد.
کارگردان بیان کرد: متاسفانه جوانان همین طایفه در حال حاضر قاچاق سوخت میکنند؛ جوانانی که تحصیلات عالیه دارند. این در حالی است که پیشینیان آنها بیسواد بودند. این جوانان با این تحصیلات که دیگر نمیتوانند کارهای کشاورزی کنند، چون به نظرم در کشور توسعه نامتوازن اتفاق افتاده است، اینها مواردی است که من سعی کردم در زمانی کوتاه گریزی هم به آنها داشته باشم. جوانان آن منطقه به دلیل اینکه شغلی ندارند حالا قاچاق سوخت میکنند.
وی مطرح کرد: به نظر میرسد یک بیثباتی در برنامهریزی و ادامه پیدا نکردن یکسری دیگر از برنامهها وجود دارد. این برنامهها در برههای کوتاه نتایج مثبتی داشت اما مسؤولان دیگر آنها را ادامه ندادند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|